Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Πάγκαλος, Εκμαυλισμός, Αντίσταση. Του Γιώργου Πήττα


Στις 21 Σεπτεμβρίου 2010 ο Θεόδωρος Πάγκαλος  έκανε στη Βουλή την ακόλουθη γνωστή δήλωση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων:
«Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας «πώς τα φάγατε τα λεφτά», που μας ρωτάει ο κόσμος είναι αυτή: Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής.» 

Το βασικό πρόβλημα με αυτή την δήλωση δεν είναι το δια ταύτα, δηλαδή αν όντως τα φάγαμε μαζί ή χώρια ή αν τα φάγανε κάποιοι ελάχιστοι και τώρα πληρώνουμε τον λογαριασμό οι πολλοί.
Το βασικό πρόβλημα-κατά τη γνώμη μου- είναι πως η δήλωση αλλά και η επιχειρηματολογία που ανέπτυξε αργότερα σε διάφορες συνεντεύξεις ο πρώην υψηλόβαθμος Αξιωματούχος του ΠΑΣΟΚικού καθεστώτος, απενοχοποιεί πλήρως την παράταξή του, τον εαυτό του, και το σύστημα που καλλιέργησαν και υπηρέτησαν με συνέπεια.
Ο κος Πάγκαλος μιλά, λες και ήταν αλεξιπτωτιστής, λες και ήταν τουρίστας στην Ελλάδα και τον μηχανισμό εξουσίας, ενώ, ξεκινώντας από το 1982 που διορίζεται Υφυπουργός Εμπορίου μέχρι και το 2012 συμμετείχε σε κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις για 30 ολόκληρα χρόνια.
Ο κος Πάγκαλος, ήταν οργανικό μέλος των πιο διεφθαρμένων κυβερνήσεων που γνώρισε ποτέ ο τόπος, των Κυβερνήσεων που θεμελίωσαν και επέβαλλαν την δικτατορία των ημετέρων, του συστήματος που διέρρηξε με τον πιο βίαιο τρόπο τη σχέση παραγωγής / παραγωγικότητας με την αμοιβή, του συστήματος που καταδίωξε την καινοτομία με τον πιο λυσσαλέο τρόπο, του συστήματος που με αλχημείες μεταμόρφωσε τρισεκατομμύρια επιδοτήσεων που δόθηκαν για παραγωγικούς σκοπούς σε εισοδήματα ασύνδετα από οποιοδήποτε έργο, του συστήματος που δαιμονοποίησε έννοιες όπως η Αξιοκρατία και  η Αξιολόγηση Απόδοσης. 
Με άλλα λόγια, ο κος Πάγκαλος είναι εκ των πρωταγωνιστών που επέβαλλαν  ως τρόπο ζωής την «πελατειακή σχέση» τη «διαφθορά» την «εξαγορά» και τον «εξευτελισμό της έννοιας της ίδιας της πολιτικής».
Κατά συνέπεια, απλά, «δεν δικαιούται δια να ομιλεί» ακόμα δε περισσότερο, να γράφει και βιβλίο με τίτλο «μαζί τα φάγαμε». Ο μοναδικός τίτλος που θα μπορούσε να έχει ένα βιβλίο του είναι η λέξη «Συγνώμη» με υπότιτλο «Πως καταστρέψαμε την Ελλάδα».
Και την Ελλάδα, δεν την κατέστρεψαν επειδή τα φάγανε. Επειδή υπέκλεψαν το μέλλον των νεώτερων γενεών οικονομικά. Είναι βέβαια και αυτό, αλλά όχι μόνο.
Το χειρότερο, το απείρως χειρότερο είναι η «κληρονομιά» που άφησε πίσω του το ΠΑΣΟΚικό καθεστώς. Μια χώρα παραδομένη απόλυτα σε πανίσχυρες και βαθύτατα συντηρητικές συντεχνίες και δεν αναφέρομαι πια μόνο σε Φωτόπουλους αλλά και  στην κομματικά εξαρτημένη Ακαδημαϊκή Κοινότητα, που συνεπικουρούμενη από όλο το πολιτικό φάσμα αρνείται πεισματικά οποιαδήποτε μεταρρύθμιση.
Δεν μιλώ για τον Νόμο Διαμαντοπούλου. Μιλώ για την οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής επιχειρήθηκε στα τελευταία 30 χρόνια οπουδήποτε.
 Όταν οι «αλλαγές» απειλούσαν έστω και λίγο το κομματικό κατεστημένο και τα προνόμια των καλοταϊσμένων  εργατοπατέρων η «επανάσταση» ήταν προ των πυλών.
 Ένα ελάχιστο παράδειγμα ήταν η δειλή απόπειρα Αρσένη στην Παιδεία προ αμνημονεύτων ένα άλλο, η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση Γιαννίτση που αν είχε ευδοκιμήσει, σήμερα τα προβλήματα θα ήταν κατά τι λιγότερο οδυνηρά.
Το ΠΑΣΟΚ, επέβαλλε συστηματικά την δικτατορία των μετρίων και της μετριότητας παντού. Φοβάμαι, πως τώρα που εκ των πραγμάτων αυτή η μετριότητα βλέπει το τέλος της, βρίσκει ομπρέλα προστασίας εκεί που δεν πρέπει: Στην Αριστερά.
Η οποία Αριστερά, ορθά μεν αναλύει και πολεμά την Κρίση στο επίπεδο που αυτή είναι προϊόν της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης και της ανελέητης επίθεσης των κερδοσκόπων αλλά ταυτόχρονα απαξιεί πλήρως να αναλύσει και να χτυπήσει τις χρόνιες ασθένειες της Ελληνικής Πολιτείας.  
Τις ασθένειες που καλλιέργησε διαχρονικά η Μετριοκρατία και κατέστρεψαν ή εξόρισαν εκατοντάδες άξιους και φωτεινούς Έλληνες.
Ποιοι έκαναν πράξη και τρόπο ζωής τον μύθο του Κρόνου που τρώει τα παιδιά του;
Δεν ξέρω άλλη χώρα στην Ευρώπη τουλάχιστον, που να μισεί επίσημα και θεσμοθετημένα τόσο έντονα την Καινοτομία, την Επιχειρηματικότητα, την Φαντασία που συχνά μεταφράζεται σε ιδιωτική πρωτοβουλία και πόθο για δημιουργία.
Όταν το ΠΑΣΟΚ ανέβαινε το 1981 στην εξουσία, στην Ελλάδα, υπήρχαν 100% ελληνικές βιομηχανίες που παρήγαγαν 100% ελληνικά προϊόντα που κάλυπταν την Ελληνική αγορά και είχαν επιπλέον εξαγωγική δύναμη. Ποιος υπερασπίστηκε αυτές τις μονάδες από την πράσινη ακρίδα των κομματικών κλαδικών που στο όνομα του «λαού» τίναξαν στον αέρα το μέλλον;
Ρωτάω την Αριστερά γιατί (ακόμα) με ενδιαφέρει και με καίει:
Ποιο είναι το σχέδιο της για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας;
Ποιο είναι το σχέδιο της για την επιχειρηματικότητα;
Ποιο είναι το σχέδιο της για τη διαμόρφωση ενός υγιούς περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ένας Έλληνας θα μπορεί να βάλει μπροστά και να κάνει πράξη μία ιδέα του;
Τι λέει για την ανάγκη πλήρους διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του κράτους και των Θεσμών;
Τι λογαριάζει να κάνει-αν ποτέ έρθει στα πράγματα-για την Παιδεία πέρα από τα γενικά λογάκια περί Παιδείας για τον λαό κλπ; Τι πιστεύει για το μοναδικό φαινόμενο της απόλυτης παράδοσης των Πανεπιστημίων στα πολιτικά κόμματα και τους Καθηγητές που περιφέρουν δεξιά κι’ αριστερά την κομματική τους ταυτότητα κολλημένη στο κούτελο;
Τι πιστεύει για τα παραταξιακά τραπεζάκια που προσηλυτίζουν τους πρωτοετείς φοιτητές προσφέροντας βοήθεια υποκαθιστώντας τις παραλυμένες γραμματειακές υπηρεσίες; 
Ο εκμαυλισμός του lifestyle, του χρηματισμού, της εξάρτησης των πάντων από την κομματοκρατία έχει αφήσει ανεξίτηλη σφραγίδα στην ιδιαιτερότητα της Κρίσης αλά Ελληνικά.
Η συνεχής καλλιέργεια «εικονισμάτων» που αντικαθιστούν κάθε έννοια πραγματικής κουλτούρας έχει αποσυνθέσει οτιδήποτε θα μπορούσε να είναι αληθινό πρότυπο αυτή την κρίσιμη περίοδο.
Η Αριστερά στην Ελλάδα, μου θυμίζει αρκετούς γραφικούς οπαδούς του «Δωδεκάθεου».
 Όντας διαποτισμένοι από την χριστιανική ορθόδοξη μισαλλοδοξία απλά αντικαθιστούν τα εικονίσματα ανακυκλώνοντας το ίδιο «ήθος».
Στον τίτλο μου, η τελευταία λέξη είναι η «Αντίσταση».
Ζητείται.
Και ζητείται επειγόντως Αντίσταση λυσσαλέα, με ποιοτικά αιτήματα.
Ζητείται επειγόντως Αντίσταση στη δημοκοπία, τον λαϊκισμό που ευνουχίζει κάθε ικμάδα, ζητείται το «υπάρχουν και καλύτερα και αυτά θέλουμε» ζητείται ο πήχης που ψηλώνει διαρκώς, ζητείται αυστηρότητα και μηχανισμοί εξοστρακισμού κάθε παραμόρφωσης.
«Κάτω οι διαλεκτικές των τεχνικών της εξουσίας» φώναζε μια φορά κι’ έναν καιρό ο Σαββόπουλος στους έξοχους Αχαρνείς. Έχουν περάσει αιώνες από τότε. Στο μεταξύ, γίναμε πια «πρωταθλητές» , ήρθανε «άλλες εποχές» βρήκαμε μια χαμένη «μαγκιά» με αυτήν αποκτήσαμε δεκάδες ηλίθιους λόγους να είμαστε «περήφανοι που είμαστε Έλληνες ρε!» αλλά χάσαμε την ουσία.
Ο Πάγκαλος, ο Εκμαυλισμός και η Αντίσταση.
Ποιοι κάνουν Αντίσταση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή;
Εννοώ από την πολιτική τάξη και όχι από τον κόσμο που παλεύει να επιβιώσει στοιχειωδώς.
Ποιοι από την πολιτική τάξη έχουν δημόσια κάνει την αυτοκριτική τους είτε για τα εγκλήματα που διέπραξαν είτε για την ανοχή που επέδειξαν στο έγκλημα;
Κανένας. Όλοι απλά κάνουν κριτική στον «Άλλο» ενώ οι ίδιοι θεωρούν εαυτούς άσπιλους και αμόλυντους. Όλοι, ο κάθε ένας με διαφορετικό τρόπο συνεχίζουν να χαϊδεύουν όλα τα κακώς κείμενα ξεζουμίζοντας επίμονα και με σύστημα όσους δεν φέρουν ευθύνη.
Και , παραδίδουν τον τόπο στα νύχια της Χρυσής Αυγής, των Νεοναζίδων, οι οποίοι αν θα χάσουν ποσοστά, θα τα χάσουν όχι γιατί είναι ναζί αλλά γιατί είναι ηλίθιοι. 
Η Ελλάδα συντρίβεται , συντετριμμένη αξιακά εδώ και χρόνια. Αυτό που τρέμω είναι πως όταν έρθει η ανοικοδόμηση, θα γίνει με τα ίδια υλικά του λάθους. Βλέπει κανείς κάτι άλλο;
Tweeter @pittasgeorge
Παραθέτω πιο κάτω, αυτούσια όλα τα σχόλια, θετικά και αρνητικά που έγιναν στο tvxs.gr μέχρι την ώρα της ανάρτησης στο blog (14:44). Έχουν-όπως πάντα-ενδιαφέρον. 


  • Δημήτρης Αλεξάς · Works at MAILINK Α.Ε.
    Πολλές εύστοχες διαπιστώσεις, Γιώργο. Δυστυχώς θα σε βρίσουν πολλοί και πολύ!

    • Xaris Martzoukos
      Συγκλονιστικό άρθρο.

      • Γιώργος Θωμαΐδης ·  Top Commenter · Aristotle University of Thessaloniki
        Ένα κείμενο σχόλιο πάνω στο καταπληκτικό άρθρο του Γιώργου Πήττα.
        Γιώργο Πήττα,
        σε ευχαριστούμε και πάλι για το άρθρο.
        Μόνο με εντιμότητα, υπάρχει ελπίδα για όλες και όλους μας.

        http://www.facebook.com/notes/%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%B8%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%90%CE%B4%CE%B7%CF%82/%CE%BF-%CF%80%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%BF%CE%BA-%CE%BF-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82/454085544626126

        • Γιώργος Θωμαΐδης ·  Top Commenter · Aristotle University of Thessaloniki
          ""Κ. Πάγκαλε, μαζί με τον κ. Βενιζέλο, μέσα στους τεράστιους όγκους σας, για τους οποίους εσείς ειδικά (και όχι όλοι οι παχύσαρκοι συμπολίτες μας που δεν έχουν τα μέσα και ιδίως τα λεφτά σας) είστε αδικαιολόγητοι διότι έχετε τους καλύτερους θεραπευτές αν το θέλατε, συμβολίζετε την απόλυτη απάθεια απέναντι στη συνολική και ατομική αυτοκαταστροφή. Συμβολίζετε -ακριβώς όπως ο Γκαίμπελς και όχι όπως το κάθε εγκατελειμμένο ράκος της ζωής- την άρνηση απέναντι στην υπευθυνότητα και στην ειλικρίνεια. Βουλιαγμένοι οι ίδιοι μεσα στο ναρκισσιστικό σας ψεύδος, ξεσπάτε σε υποκριτικά παραληρήματα μόλις σας πουν τη λέξη "ευθύνη". Χαρακτηριστικοί Ελληναράδες, όχι Έλληνες, λέτε "δική τους η ευθύνη που μας ψήφισαν", ενώ γνωρίζατε ότι εσείς έχετε μεγαλύτερη ευθύνη από τους πολίτες, που δεν ήταν μέσα στο κεφάλι σας για να διακρίνουν την αλήθεια από...See More

        • Γιώργος Θωμαΐδης ·  Top Commenter · Aristotle University of Thessaloniki
          "Πάνω από όλα όμως κ . Πάγκαλε, εφεύρατε μια νέα, μαύρη μεταφυσική: Όποτε η πραγματικότητα (όχι απλά μια "λογική") αναδείκνυε ένα ψυχολογικό υλικό πρόβλημα, εκπαιδεύσατε ένα δεισιδαίμονα (όχι θρήσκο) και ακατέργαστο κόσμο, να νομίζει ότι θα το ξεπεράσει με το "ένστικτο" και με το "δεν με νοιάζει, ας χαθώ, θα κάνω ο,τι θέλω". Το πόσο πολύ αυτό προάγει την συντηρητική παραμονή σε προβληματικές καταστάσεις, είναι προφανές. Εξίσου προφανές είναι ότι όλα ισοπεδώθηκαν και όλες οι γνώμες εξισώθηκαν, για να ικανοποιηθεί το κάθε παιδικό πείσμα, το οποίο συνοψίσθηκε στο παιδόμορφο σύνθημα:

          "ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ". Ούτε μαγικό ξόρκι να ήταν.

          Μόνο που κ. Πάγκαλε, όσο αυθόρμητο είναι κάτι απότομο, εξίσου αυθόρμητη είναι και η αντίληψή μας ότι κάτι δεν πάει καλά. Απλά, εσείς εκπαιδεύσατε τον κόσμο να νομίζει ότι το βίαιο, το κραγμένο, το επιθετικό...See More

      • Vassia Papadimitriou ·  Top Commenter · Αριστοτελειο Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης
        Επιτελους καποιος πρεπει να τα πει εξω απο τα δοντια! Μπραβο!

        • Lakis Lakakis ·  Top Commenter · Ζητιάνος at Γωνία
          Σε αυτή την χώρα δυστυχώς δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Πίστευα ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας θα μπορέσει να λύσει κάποια προβλήματα αλλά από ότι φαίνεται είναι πολύ συντηρητικότερη από την προηγούμενη. Η αριστερά δυστυχώς είτε στην συμπολίτευση είτε στην αντιπολίτευση το μόνο που ξέρει καλά είναι να αντιδρά σε οτιδήποτε καινούργιο και να γίνετε υποστηρικτής των συντεχνιών και της υπάρχουσας κατάστασης.
          Ο Πάγκαλος σε μεγάλο βαθμό είχε δίκιο. Όλων μας το όνειρο ήταν το βόλεμα και η οικονόμα. Όλοι μας συντηρούσαμε και συντηρούμε αυτή την κατάσταση. Αυτό φαίνεται σήμερα από την δήθεν επαναστατική και προοδευτική αριστερά που δεν έχει τίποτα νέο να προτείνει αποτελώντας και αυτή ένα μέρος του υπάρχοντος συστήματος.
          Με αυτή την κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι μπορεί να συμβάλει σε μια νέου είδους ανάπτυξη που όλοι έχουμε τόση ανάγκη; Για πιο λόγο να βγαίνουν τόσοι απόφοιτοι ξοδεύοντας μάλιστα τόσα λεφτά στα φροντιστήρια; Για να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό;.

          • Konstantinos Bazakas ·  Top Commenter · Charles University in Prague
            Το σχέδιο της κομμουνιστικής αριστεράς είναι η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και η δικτατορία του προλεταριάτου που θα τσακίσει το διαφθαρμένο αστικό κράτος συθέμελα και όλα τα παράσιτα τους καπιταλιστές που το λυμαίνονται. Σε ικανοποίησε η απάντηση κε. Πήττα;

            • George Pittas ·  Top Commenter · Works at Creative Director/Columnist/Radio Producer
              Σε επίπεδου ενός γιγάντιου οράματος συμπυκνωμένου στις τρεις αράδες του σχολίου σας, ναι, με ικανοποιεί πλήρως. Μόνο που-δυστυχώς ή ευτυχώς- μετά το τέλος της παραγράφου σας, αρχίζουν οι απίστευτες πολυπλοκότητες, οι διδαχές της Ιστορίας και η αντίληψη της πραγματικότητας-όπως και οι ερμηνείες της. 

          • siamanus (signed in using yahoo)
            Συγγνώμη, επειδή έχω ματώσει μπροστά στα εξεταστικά ενάντια στο νόμο Αρσένη, μπορείς να μου πεις υπό ποία έννοια ο νόμος αυτός καταπολεμούσε τη μετριότητα και προωθούσε τους αρίστους; Γιατί εγώ βλέπω η επιτυχία σε κάτι εξετάσεις του κώλου να μετράει περισσότερο από το διδακτορικό και δύο σεμινάρια να μετράνε όσο ένα μεταπτυχιακό.

            Μιλάς για τον Γιαννίτση και τολμάς να απευθύνεσαι και στην αριστερά; Ενοποίηση των ταμείων, μείωση των συντάξεων, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, αυτά είναι τα αιτήματα της αριστεράς; Αυτές είναι οι ανάγκες της κοινωνίας;.

            Επιτίθεσαι στον Φωτόπουλο, γιατί; Επειδή κάνει συνδικαλισμό; Έχεις πρόβλημα με τον συνδικαλισμό και απευθύνεσαι στην αριστερά;.

            Πλάκα μας κάνεις ρε φίλε;.

            Ποια καινοτομία άνθρωπε μου; Καμιά καινοτομία δεν μπορείς να εφαρμόσεις αν δεν έχεις χρήμα από το μπαμπάκα σου στο σύστημα α...See More

            • George Pittas ·  Top Commenter · Works at Creative Director/Columnist/Radio Producer
              To σχόλιο σας είναι ένα πραγματικό μνημείο. Και ναι, μέσα από διάφορες "εκφράσεις" σας, μπορώ να κατανοήσω γιατί σας ενόχλησε. "Ρε".

            • siamanus (signed in using yahoo)
              Μπορείτε να αντικαταστήσετε το "ρε" με το "κύριε" χωρλίς να αλλοιωθεί το περιεχόμενο κύριε.

              Αντιθέτως, όσο και να προσπαθήσετε δεν θα μπορέσετε να παρουσιάσετε τον Αρσένη και τον Γιαννίτση ως "νέα υλικά του ορθού".

            • Vassia Papadimitriou ·  Top Commenter · Αριστοτελειο Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης
              Και γιατι δεν τα εκανε ως τωρα η αριστερα αυτα που λετε; Ρωταω με πικρα γιατι αυτο περιμενα απ αυτην. Γιατι δεν κανει κατι τωρα που βυθιζομαστε; Γιατι;

            • Konstantinos Bazakas ·  Top Commenter · Charles University in Prague
              Γιατί κα. Παπαδημητρίου πολύ απλά δεν είχε την πολιτική εξουσία στα χέρια της. Μην συνεχίζετε να αναπαράγετε τις απίστευτες βλακείες του κου. Σαμαρά (που φυσικά πονηρά προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη στον ίδιο το λαό για τη σημερινή κστάσταση) και των άλλων δεξιών οτι στην ουσία για τη σημερινή κατάσταση φταίει η αριστερά.

            • siamanus (signed in using yahoo)
              Vassia Papadimitriou

              Vassia Papadimitriou

              Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο αριστερά υπάρχει πάντα τεράστια ασάφεια. Αν ως αριστερά θεωρείτε την δεξιά του κ.Κουβέλη, τότε το ερώτημά σας απευθύνεται στον κ.Πήττα. Η αριστερά όπως την γνωρίζω εγώ, από τον ΣΥΡΙΖΑ και δωθε δηλαδή, δεν είχε ποτέ την εξουσία. Αν μάλιστα το ερώτημά σας απευθύνεται σε αυτή την κοινωνική αριστερά, η οποία επαναπροσδιορίζει διαρκώς τους σκοπούς και τα μέσα της με βάση της απαιτήσεις της κοινωνίας, τότε το ερώτημα απευθύνεται στον καθένα μας προσωπικά. Το ερώτημα είναι "ψήφισες, οργανώθηκες, πήρες μέρος στα κοινωνικά κινήματα, φώναξες για τα πράγματα που θέλεις να γίνουν πράξη"; Οι ηγεσίες πάντοτε θα βρίσκονται ένα βήμα και περισσότερα πίσω από την κοινωνία. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι τρανή απόδειξη. Πάντοτε τραβάει ένα βήμα πίσω και την τραβάει ο κόσμος μπροσ...See More

            • Grigoris Serbis · 51 ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
              George Pittas διαφωνώ με τα "ρε" και την εμπάθεια του παραπάνω σχολιαστή, αλλά ως προς την ουσία συμφωνώ με τις παρατηρήσεις του. Γιώργο θα σε παρακαλούσα να το δεις λίγο καλύτερα ειδικά τα περί νόμου Αρσένη και Γιανίτση. κατα τα αλλα προφανώς και η αριστεροί έχουν τις ευθύνες τους αλλά νομίζω ότι το κείμενο σου είναι ετεροβαρές

            • siamanus (signed in using yahoo)
              Δηλαδή ο κ.Πήττας μου λέει για τον Αρσένη που μας άνοιγε τα κεφάλια, εγώ του λέω "ρε", που σίγουρα δεν ανοίγει κεφάλια, και ο κ. Πήττας είναι ο θιγμένος; Εγώ είμαι ο θιγμένος. Και τέλος πάντων, στο ίντερνετ βρισκόμαστε. Το ίντερνετ είναι καφενείο δεν είναι ούτε βουλή ούτε πανεπιστήμιο.

            • Γιώργος Θωμαΐδης ·  Top Commenter · Aristotle University of Thessaloniki
              Ο Γ.Πήττας, δεν είναι απολογητής του Αρσένη, ούτε του Γιαννίτση, ούτε της Διαμαντοπούλου. Μην διαβάζετε ο,τι θέλετε.
              Γράφει απλά πως αυτό που ενόχλησε τους περισσότερους μετριοκράτες των ΑΕΙ, δεν ήταν τα οποία, έστω τυπικά θετικά στοιχεία αυτών των νόμων, αλλά όσα έθιγαν δικά τους συμφέροντα.
              Για αυτό και ουδέποτε π.χ. τα ΑΕΙ (τα δημόσια, από τα ιδιωτικά, που είναι , προπτυχιακά τουλάχιστον, σχεδόν πάντα επιχειρήσεις για όποιον αποτυχγάνει να μπει με τη βάση του 10, μην περιμένετε κάτι τέτοιο), πρότειναν νόμους για την αξιοκρατία.

            • nikit_as_kk (signed in using yahoo)
              Γιώργος Θωμαΐδης ο Γιαννίτσης πήγε να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότηση καμιά 10ριά χρόνια , να καταργησει τα βαρέα κλπ... Ποια θετικά στοιχεία βλέπεις; Και τι σχέση έχει με τα αει;
              Ή ο νόμος Αρσένη, επίσης, τι σχέση είχε με τα ΑΕΙ; Καμιά... Με τη μέση εκπαίδευση είχε να κάνει.
              Οπότε; πού κολλάνε οι "μετριοκράτες" των αει που ενοχλούν τους "αρίστους" σαν τη διαμάντο- πούλου; 

          • Skevakis Zacharias ·  Top Commenter
            ο άρθρο δεν είναι μόνο συγκλονιστικό, είναι η ουσία αυτών που ζούμε.
            Ασταμάτητα σκέπτομαι την καταστροφή που έφερε ο νεοφιλελευθερισμός στους πολίτες και την πολιτεία της χώρας μας.
            Από την μια το άρθρο του ΧΑΙΝΗ και τώρα το άρθρο του ΠΗΤΑ με κάνουν να πιστεύω ότι δεν είμαι ηλίθιος , ότι υπάρχουν και άλλοι που σκεπτοντε σαν έμενα.
            Κάποτε πριν πολλά χρονιά συζητώντας με έναν φίλο μου είπα ότι ελπίζω σε μια μεγάλη καταστροφή μπας και μετά μας βγει κάτι καινούργιο και καλό.
            Η καταστροφή ήρθε το κάλο....Τίποτα.
            35 χρόνια πλασματικού νεοπλουτισμού μας αποτελείωσαν, μας αλλοτρίωσαν.
            Αλήθεια τι νομίζουμε ότι θα γίνει στο μέλλον.
            Πως νομίζουμε ότι θα πάρουμε την ζωή μας πίσω;.

            • θεόδωρος θωμαϊδης · Kateríni, Greece
              "35 χρονια νεοπλουτισμου.. φιλελευθερισμού...." - φίλε, νομίζω πως άλλη ρετσίνα έπινε η Ελλάδα τόσον καιρό.

              Και πές οτι δέν μας γέμιζε το ποτήρι το ΠΑΣΟΚ, πές οτι μας πότιζε κάποια Αριστερά - είσαι βέβαιος πως θα είμασταν αλλού σήμερα ; Άν μας κερνούσε την Ουτοπία (που μόνο μεθάει αλλά δέν τρέφει) κάποιο Ισουϊτικης ηθικής αριστερό γκαρσόνι κι όχι ένας διεφθαρμένος νεόπλουτος Πασόκος, θα καταλήγαμε αλλού τάχα ;

            • Γιώργος Θωμαΐδης ·  Top Commenter · Aristotle University of Thessaloniki
              θεόδωρος θωμαϊδης Αριστερά ήταν και το ΚΚΕ και οι ευρωκομμουνιστές δημοκράτες του ΚΚΕεσ (το οποίο ήταν και το μόνο κόμμα με ελληνική σημαία στο έμβλημά του). Προτιμάς δηλαδή τον Πάγκαλο, το Σημίτη και τον ΓΑΠ από τον Κύρκο, το Δραγασάκη και τον Παπαγιαννάκη της τότε πολιτικής περιόδου;

            • nikit_as_kk (signed in using yahoo)
              Γιώργος Θωμαΐδη ο κομμουνισμός απ'την ευρώπη εξαφανίστηκε και γι' αυτό ευθύνονται οι ...ευρωκομμουνιστές. Μεταξύ Κύρκου και Παγκάλου, η επιλογή δεν είναι εύκολη. Ο ένας (ο χοντρός) προκαλεί οργή, ο άλλος προκαλούσε οργή και θλίψη (βλ. και τον επίγονο Κουβέλη) -τουλάχιστον στους μη πασόκους.

          • Mike Andriotis·  Top Commenter (signed in using Hotmail)
            Σωστά και λοιπόν; Αναρωτιέμαι, αν θα πρέπει να με καθησυχάζει, ότι τα γράφεις εσύ. Ο λόγος; Αν ήταν ανώνυμο, ίσως ήταν και του Πρετεντέρη. Γιατί; Όταν διαβάζω “Όλοι, ο κάθε ένας με διαφορετικό τρόπο συνεχίζουν να χαϊδεύουν όλα τα κακώς κείμενα ξεζουμίζοντας επίμονα και με σύστημα όσους δεν φέρουν ευθύνη”, τότε όλοι εσείς οι αντιστασιακοί φαίνεται να είστε σίγουροι και έχετε τα ασφαλείς εμπειρικά στοιχεία του υπέρ, αλλά και γι αυτά τα δήθεν “περί αντιθέτου της συλλογικής ευθύνης”, της ίδιας όμως ουσιαστικά λογικής (Kollektivschuld, προσωπικά δυσκολεύομαι να διακρίνω σε τι διαφέρετε από τη Bild). Από που όμως μας προκύψατε “ξαφνικά”; Oι διαλεκτικές των τεχνικών της εξουσίας του “μαζί τα φάγαμε” επιτρέπουν τα πάντα, δεξιό ή αριστεροφανές ήθος ή και νεοναζιστικές ιδέες, ανάλογα με την περίπτωση. Κοινό τους ο σφετερισμός και η καταπά...See More

            • Γιώργος Θωμαΐδης ·  Top Commenter · Aristotle University of Thessaloniki
              Ο Γ.Πήττας, δεν είναι απολογητής του Αρσένη, ούτε του Γιαννίτση, ούτε της Διαμαντοπούλου. Μην διαβάζετε ο,τι θέλετε.
              Γράφει απλά πως αυτό που ενόχλησε τους περισσότερους μετριοκράτες των ΑΕΙ, δεν ήταν τα οποία, έστω τυπικά θετικά στοιχεία αυτών των νόμων, αλλά όσα έθιγαν δικά τους συμφέροντα.
              Για αυτό και ουδέποτε π.χ. τα ΑΕΙ (τα δημόσια, από τα ιδιωτικά, που είναι , προπτυχιακά τουλάχιστον, σχεδόν πάντα επιχειρήσεις για όποιον αποτυχγάνει να μπει με τη βάση του 10, μην περιμένετε κάτι τέτοιο), πρότειναν νόμους για την αξιοκρατία.

          • nikit_as_kk (signed in using yahoo)
            "Πού 'σουν νιότη που δειχνες πως θα γινόμουν άλλος"... Όπως σημειώθηκε: τα ίδια με εσένα Γιώργο Πήττα λέει ο Πρετεντέρης και τα λέει καλύτερα γιατί τα λέει καιρό. Για το Γιαννίτση τον Αρσένη κλπ σα-χλα-μά-ρες. Δε θα μπω καν σε άλλο κόπο να σχολιάσω όσα λες, είναι κρίμα για σένα αν τα πιστεύεις αυτά που γράφεις.

            • Σπυρίδων Καπής · Executive Administrator at Inteligent Corporation Int.
              stin ousia, epixeirimatologia miden. Prosopika paleva me tin monadiki "bureaucratie grecque" gia na stisw mia epixeirisi innovative software gia 3 sxedon xronia kai telos ta paratisa. Se dyo mines evala mprosta sto Velgio kai eimaste mia ygiis epixeirisi apo tin opoia zoume 43 oikogeneies.

            • nikit_as_kk (signed in using yahoo)
              Σπυρίδων Καπής , εχοντας αναφέρει ότι δεν θα σχολιάσω, αναρωτιέμαι τι επιχειρηματολογία περιμένεις... Τελοσπάντων, έχεις τη συμπάθειά μου, είναι φρικτή η γραφειοκρατία στην Ελλάδα, αλλά καμιά σχέση με τη συζήτηση η εμπειρία σου. Εκτός αν πιστεύεις πως οι νόμοι Γιαννίτση-Αρσένη ασχολούνταν με κάτι τέτοιο, οπότε κάνεις λάθος.

            • George Pittas ·  Top Commenter · Works at Creative Director/Columnist/Radio Producer
              Υποθέτω απλά δεν είχατε κανέναν κολλητό στις κλαδικές...Γνωρίζω πάρα πολλές ανάλογες περιπτώσεις. Δυστυχώς.

          • Σπυρίδων Καπής · Executive Administrator at Inteligent Corporation Int.
            O kos Pittas kanei ena teleio focus stis agonies ton anthropon poy zoyn ston pragmatiko kosmo kai exoyn skills kai diathesi na dumioyrgisoun. Sygxaritiria kai sygnomi gia ta greeklish.

            • Occupygr World-reEvolution ·  ·  Top Commenter
              Μια από τις χειρότερες τακτικές που χρησιμοποιεί ο καπιταλισμός, ο φιλελευθερισμός, το κράτος, είναι να διαφθείρει, να εκμαυλίζει, να συκοφαντεί, να καπελώνει, να ξεφτιλίζει, να χλευάζει, να ισοπεδώνει, να λοιδορεί, να υποκαθιστά, έννοιες, ιδέες, πράξεις, άτομα, αγώνες, αξίες...
              Η δημαρ, ούτε ήταν, ούτε είναι, ούτε θα γίνει ποτέ αριστερά.
              Η κοινοβουλευτική μας δημοκρατία, ούτε ήταν, ούτε είναι, ούτε θα γίνει ποτέ πραγματική δημοκρατία.
              Οι πολίτες, οι ψηφοφόροι, δίχως αμφιβολία, ούτε ήταν, ούτε είναι και μόνο εάν αρχίσουν να αμφιβάλουν και να αντιστέκονται, δύνανται να καταφέρουν να γίνουν πολίτες.
              Γι' αυτό κύριε Πίττα, ας μην κάνουμε το λάθος, να δίνουμε τις ίδιες σημασίες, στις καταστάσεις και στα πράγματα που χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ και το διεφθαρμένο σύστημα και να μη χρησιμοποιούμε τα ίδια όπλα με των εκμαυλιστών μας.

              • George Pittas ·  Top Commenter · Works at Creative Director/Columnist/Radio Producer
                Αγαπητοί φίλοι είδατε πουθενα να αναφέρω τη ΔΗΜΑΡ; Σε όλη μου την αρθρογραφία ειδικά της προεκλογικής περιόδου, επέλεξα να μην την αναφέρω καν. Ο μόνος πολιτικός χώρος (από τις Κοινοβουλευτικές δυνάμεις) στον οποίο εστιάζω απαιτήσεις, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, μιλώ για ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ. Ποιοτικές και συγκρουσιακές όχι μόνο με την κυβέρνηση ή τους νεοφιλελεύθερους, αλλά και (κυρίως) με τον Κακό Εαυτό μας. 

            3 σχόλια:

            Ανώνυμος είπε...

            Προτροπές σε οικονομίστικο εκφασισμό της συνείδησης.

            Unknown είπε...

            Με το ίδιο ύφος λοιπόν -χωρίς επιχειρηματολογία - να απαντήσω:

            Αυτιστική επανάληψη ξεπερασμένων στερεοτύπων, ακριβώς αυτών που εν ολίγοις μας έχουν εγκλωβισει.

            Ανώνυμος είπε...

            Και δεν θα απεγκλωβιστείτε -- επειδή δεν ενδιαφέρεστε ποτές σας να αρχίσετε να σκέφτεστε με ανθρώπινη σοβαρότητα τι είναι το κάθε πράγμα που καρφώνεται στο νου σας.