Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Τα Κύπρια και 50 χρόνια Banana Republic


Υπάρχουν πολλά κριτήρια για να ψυχολογήσεις μια κοινωνία.

Ο μέσος όρος της συμπεριφοράς έναντι των μειοψηφιών, κοινωνικών και φυλετικών είναι ένας τρόπος.
Οι Θεσμοί και πόσο λειτουργούν ένας άλλος.
Η ισοτιμία των πολιτών χωρίς απολύτως καμία διάκριση φύλου, φυλής, χρώματος, θρησκεύματος και προσωπικών επιλογών άλλος.
Ο τρόπος που οδηγάμε, καθοριστικός επίσης.
Ο σεβασμός που εκδηλώνουμε προς τη φύση και τα ζώα, κατοικίδια ή όχι ασφαλώς και αποτελεί άλλο ένα σημαίνον κριτήριο.

Σε όλα τα παραπάνω, η Κύπρος είναι απλώς εξοργιστικά απαράδεκτη.

Ήθελα να προσθέσω στα κριτήρια και το επίπεδο καλλιέργειας και σχέσης με τις Τέχνες των Πολιτικών αλλά είπα να το αφήσω απ έξω για να μην γίνω ιδιαίτερα κακός.

Όχι τίποτα άλλο, αλλά ένας καλός φίλος αναγνώστης, με ρωτούσε πρόσφατα γιατί κάποιοι επιμένουμε να αποκαλούμε την Κύπρο «μπανανία».

Όσα ανέφερα πιο πάνω, πυκνώνονται σε μία λέξη: Πολιτισμός.

Και εφ όσον όλα αυτά είναι εν ανεπαρκεία, τότε απλά ο Πολιτισμός είναι εξόριστος και ανεπιθύμητος από το καθημερινό γίγνεσθαι της χώρας.

Η μπανανία μας, κλείνει 50 χρόνια ζωής. Μάλιστα.

Και προκειμένου να γίνουν οι σχετικές γενέθλιες γιορτές που θα στοιχίσουν όπως διαβάζω περί το 1.000.000 ευρώ, το ετήσιο Πολιτιστικό γεγονός του τόπου, το «Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια» κινδυνεύει σοβαρά με προσωρινή διακοπή!!!

Το Φεστιβάλ, έχει (είχε;) προϋπολογισμό 1.400.000 ευρώ, ποσό και πάλι σχετικά χαμηλό, αν λάβει κανείς υπόψη του την ποικιλία και τη σύνθεση των εκδηλώσεων που δίνουν μια πολύτιμη ανάσα ουσίας στην κατά τα λοιπά μίζερη πολιτιστική μας ζωή.

Υπήρξε που λέτε μια περίοδος, κάπου στη δεκαετία του 80, στην οποία οι στεγνές λογιστικές αντιλήψεις χωρίς όραμα φαντασία και στρατηγική προοπτικής, έγιναν «μόδα» διεθνώς.

Ήταν η εποχή της παντοδυναμίας των «λογιστάκων» .

Η εμπειρία ωστόσο, απέδειξε πως ακόμα και υγιείς οργανισμοί, κυριολεκτικά μπλόκαραν ένεκα αυτής της λογικής.

Ακόμα και στην αυτοκινητοβιομηχανία φάνηκε το πρόβλημα, έντονα όταν οι «τρελοί» σχεδιαστές και δημιουργοί νέων μοντέλων υποτάχθηκαν στις επιφανειακές πρακτικές των χαρτογιακάδων.


Για να κινδυνέψουν ακόμα και με χρεοκοπία στο όνομα της…οικονομίας.

Μέχρι που έγινε κανόνας όσοι αναλαμβάνουν καθήκοντα Οικονομικής διαχείρισης να διαθέτουν α) Παιδεία πέραν των αριθμών και β) δημιουργική φαντασία και όραμα.

Ζητήματα που άπτονται άμεσα του Πολιτισμού, είναι ακόμα πιο ιδιαίτερα και απαιτούν εγκεφάλους βαθύτατα καλλιεργημένους πέραν των «συν πλην τόσα ίσον τόσα».

Αυτό, όχι μόνο δεν συνιστά Οικονομικό management αλλά προκαλεί σοβαρές παρελκόμενες βλάβες, δημιουργεί ένα ντόμινο οπισθοδρόμησης.

Και σε κάθε περίπτωση, είναι εξόχως εξοργιστικό για άλλη μια φορά ο Πολιτισμός να αντιμετωπίζεται ως είδος πολυτελείας περίπου αχρείαστο.

Θα μου πείτε, αυτό, δείχνει το επίπεδο όσων διαχειρίζονται τις τύχες μας. Συμφωνώ.


Δεν πειράζει, πετάμε στα σκουπίδια για φέτος το «Φεστιβάλ Κύπρια», κάνουμε τις γιορτές για τα γενέθλια (της μοιρασμένης και κατεχόμενης κατά το ήμισυ) Κύπρου και βλέπουμε.

Εγώ καταθέτω μερικές προτάσεις.

Και ξέρω πως διάφοροι καθ’ ύλην αρμόδιοι με διαβάζουν αν και ουδέποτε αντιδρούν και μόνο ν αλλάζουν πλευρό ξέρουν.

Όποτε βέβαια τα έβαλα με Ιδιωτικές επιχειρήσεις για διάφορους λόγους, οφείλω να ομολογήσω πως η αντίδραση ήταν άμεση, και θετική στο πρακτέο και όχι στα ευχολόγια.


Γιατί λοιπόν Κύριοι δεν αφιερώνετε το «Φεστιβάλ Κύπρια 2010» στα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας (της μοιρασμένης και κατεχόμενης κατά το ήμισυ);

«50 Χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας - Φεστιβάλ Κύπρια 2010»

Αφήστε τα Κύπρια να γίνουν όπως πρέπει και, διανθίστε με κάποιους ευφάνταστους τρόπους το ίδιο το Φεστιβάλ έτσι ώστε να τιμηθούν τα γενέθλια χωρίς να πειραχτεί το πρόγραμμά τους.

Η Κύπρος γιόρτασε πριν από πολύ λίγα χρόνια την ένταξή της στην Ευρωζώνη με μία εκπληκτικού επιπέδου εκδήλωση που ενθουσίασε τόσο τους υψηλούς εξ Ευρώπης καλεσμένους όσο και τους υπόλοιπους θνητούς που είχαμε το προνόμιο να βρεθούμε εκεί.

Υπουργός Οικονομικών τότε , ήταν ο κος Μιχάλης Σαρρής, ο πιο πετυχημένος νομίζω υπουργός του τομέα του εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Μεγάλη υπόθεση αγαπητοί αναγνώστες όταν το Υπουργείο Οικονομικών είναι σε θέση να αντιληφθεί τη σημασία του Πολιτισμού.

Πίσω στο θέμα μας:
Σε τι θα επικεντρωθούν οι εκδηλώσεις για τα 50χρονα της Δημοκρατίας αν δεν εστιάσουν στον Πολιτισμό;

Ποια είναι η περίφημη κεντρική εκδήλωση που εξ όσων γράφουν οι εφημερίδες θα γίνει την 1η Οκτωβρίου και θα στοιχήσει μόνη της ένα εκατομμύριο;

Δεν θα ήταν καλύτερο αν η (μοιρασμένη και κατεχόμενη κατά το ήμισυ) Κυπριακή Δημοκρατία γιόρταζε τα γενέθλιά της με έναν πλατύ κύκλο εκδηλώσεων κάτω από την σφραγίδα «Κύπρια»;

Να το πω αλλιώς;
Αναθέστε τα 50χρονα στα Κύπρια και σε όλους τους μεγάλους Πολιτιστικούς Φορείς της χώρας. Να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να έρθουν με μία κοινή πρόταση που θα αφορά τα γενέθλια με άξονα τον Πολιτισμό.

Μαθαίνω όμως, πως μετά από διαγωνισμό έχουν ήδη αναλάβει κάποιοι άνθρωποι, υποθέτω καθ όλα άξιοι, τις εκδηλώσεις των γενεθλίων. Αναρωτιέμαι όμως…

Οι επιπλέον επιτροπές και αναθέσεις σε εποχές κρίσης συνιστούν χρηστή οικονομική διαχείριση;

Η ουσία είναι πάντως μία. Αφήστε τα Κύπρια ήσυχα.

Είναι εκεί 19 ολόκληρα χρόνια, αποτελούν έναν πετυχημένο θεσμό που όλοι περιμένουμε κάθε χρόνο να έρθει η ώρα του σε εκείνο το δίμηνο, μόλις πριν από ένα χρόνο γινόντουσαν συζητήσεις για αναβάθμιση και τώρα πάμε στη συρρίκνωση!


Καλά…πριν από ένα χρόνο δεν ξέραμε πως θα μπαίναμε στο 50ο έτος της Δημοκρατίας; Ξέραμε!

Καλά…πριν από ένα χρόνο η οικονομική κρίση δεν ήταν ήδη παρούσα στον κόσμο και
αναμενόμενη στην Κύπρο;
Ήταν!

Πριν από λίγο καιρό, ένιωσα την ανάγκη να απευθυνθώ στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν κινδύνεψε να πάει στις Ελληνικές καλένδες το Μέγαρο Πολιτισμού.

Ευτυχώς, τότε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας που έμπρακτα τιμά τον Πολιτισμό απέτρεψε μια μοιραία εξέλιξη.

Σήμερα, με όσα συμβαίνουν εντός Κύπρου δεν ξέρω αν έχει μυαλό για επιπλέον σκοτούρες.

Απευθύνομαι λοιπόν σε όλους τους «αρμόδιους» όπου και αν αυτοί ευρίσκονται.

Να βρεθεί τώρα τρόπος να γιορτάσει η (μοιρασμένη και κατεχόμενη κατά το ήμισυ) Κύπρος τα 50χρονά της, χωρίς να πειραχτούν διόλου τα Κύπρια.

Θέλετε Κύριοι 1.000.000; Ζητήστε το από την εκκλησία.

Έχει. Και χωρίς ανταλλάγματα, μας χρωστάει, δεν της χρωστούμε.


Ζητήστε από 200.000 ευρώ από 4-5 τεράστιες επιχειρήσεις αν δεν θέλετε να πάτε στο παγκάρι.

Πάλι θα μαζευτεί το εκατομμύριο που ζητάτε για την κεντρική εκδήλωση της 1ης Οκτωβρίου.
Αναζητήστε χορηγούς στον ιδιωτικό τομέα.

Είμαι βέβαιος πως θα βρεθούν καθώς είναι πιο γρήγορος, πιο ευφάνταστος και πιο αποτελεσματικός.

Κάντε ότι σας φωτίσει, αλλά αφήστε το Φεστιβάλ Κύπρια, ήσυχα.
Δεν μπορεί να είναι ο Πολιτισμός, το μόνιμο θύμα των δικών σας ελλείψεων.

Και μετά, αναρωτιούνται κάποιοι φίλοι γιατί μας λέω Banana Republic!

ΥΓ1: Την φωτογραφία της κορυφής την τράβηξα στη χωματερή του Κοτσιάτη τον περασμένο Ιούνιο (όπως και την άλλη που ειχα δημοσιεύσει πρόσφατα με την κούκλα). Καθώς περπατούσα στο σκουπιδαριό ψάχνωντας για "θέματα", ξαφνικά βρέθηκα μπροστά στο γνωστό λογότυπο της καμπάνιας του Κυπριακού Τουρισμού που έχει για σύνθημα το Love Cyprus και που πάντα δείχνει μια "καρδιά" να βγαίνει πότε από τα νερά της θάλασσας, πότε από τις φυλλωσιές κλπ. Στη χωματερή, πριν από λέγες μέρες είχε βρέξει. Και με ένα απίθανο παιχνίδι της φύσης,, καθώς τα νερά στράγγιξαν, σχημάτισαν στο χώμα την "καρδιά" του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. Δεν πίστευα στα μάτια μου και βέβαια φωτογράφησα αμέσως το έτοιμο έργο που είχα μπροστά μου. Νομίζω πως ταιριάζει με το σημερινό θέμα μου, καθώς το σκασμένο από την ανομβρία χώμα σε συνδυασμό με το ελάχιστο νερό της βροχής και την καρδιά που γέννησαν στον σκουπιδότοπο, συμβολίζουν έξοχα την αντίληψη για τον Πολιτισμό που έχει η Κυπριακή Πολιτεία.

ΥΓ2: Η Κινούμενη Άμμος θα είναι κανονικά στην ώρα της και σήμερα, 7-9. Το πρώτο της μέρος θα αφιερωθεί στον Klaus Voorman και στον ένα και μοναδικό του δίσκο, "A Sideman's Journey".
Ο Klaus Voorman, γερμανικής καταγωγής, ζούσε στο Αμβούργο όταν οι Beatles, 18χρονοι τότε έπαιζαν σε ένα club και ζούσαν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο σε ένα υπόγειο. Ο Voorman σπούδαζε τότε Γραφιστικές Τέχνες και Μπάσο. Τους γνώρισε, έγιναν φίλοι και κυρίως, μαζί με την τότε φίλη του Astrid Kirchherr, τους "στάθηκαν" καθώς τους φιλοξένησαν τους τάϊσαν και τους φρόντισαν. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1966 οι Beatles είχαν έτοιμο τα νέα τους τραγούδια για τον επόμενο δίσκο τους. Έκπληκτοι ακόμα και οι ίδιοι με τη δουλειά τους καταλάβαιναν πως είχα δημιουργήσει μία τομή και αντιλήφθηκαν πως βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ο δίσκος αυτός είτε θα τους καθιέρωνε στην avant guard της εποχής είτε θα ήταν ο Τιτανικός τους. Σκέφτηκαν λοιπόν, πως όφειλε όλο το πακέτο να εκφράζει την πρωτοπορία, όχι μόνο μουσικά, αλλά και εικαστικά, στο εξώφυλλο του δίσκου. Ο John Lennon τότε, τηλεφώνησε στον Klaus Voorman, ο οποίος έκπληκτος και ενθουσιασμένος έτρεξε κοντά τους, άκουσε τα τραγούδια, έμεινε "άναυδος" μιας που υπήρχαν τελείως νέα ακούσματα, ήχοι και πρωτόγνωρες αρμονίες για την Τέχνη του Τραγουδιού και δημιούργησε ένα εξ ίσου καινοτόμο για την δισκογραφία εξώφυλλο.
Έτσι, γεννήθηκε ο από κάθε άποψη δίσκος-σταθμός: Revolver.
Περισσότερα για τον Voorman, την μετέπειτα διαδρομή του στη μουσική και τον μοναδικό του δίσκο στον οποίο μετέχουν οι φίλοι του Cat Stevens, Paul McCartney, Ringo Star, Don Preston κ.α. , απόψε στην Κινούμενη Άμμο.

50 σχόλια:

Phivos Nicolaides είπε...

Άσε τα Κύπρια και τις μπανάνες Γιώργο και δες και λίγο τον Βαλεντίνο!! Καλή Σαρακοστή και προπάντων καλό Βαλεντίνο!!

Κυπριακόφωνος είπε...

Εδώ ξοδεύεται 1,5 εκατ. κάθε ΜΗΝΑ για βοηθήματα στους 1200 αιτητές ασύλου που έρχονται παράνομα στην Δημοκρατία. Δεν μπορούν να βρούνε 1.5εκ. για ένα φεστιβάλ τεράστιας πολιτισμικής αξίας;

Πάει τελίωσε. Τον χάσαμε τελείως.

Αν κόβανε 100 ευρώ στα βοηθήματα κάθε αιτητή τότε θα έχουν τα 1.5 εκ. που ψάχνουν ΚΑΙ λιγότερους αιτητές!

Unknown είπε...

@Φοίβο, Βαλεντίνο έχω κάθε μέρα στη ζωή μου δεν περιμένω μια γιορτή για να τιμήσω τον έρωτα! Καλή Σαρακοστή
:-))

Unknown είπε...

@Τελευταίε Σκεπτούμενε κλπ.

1ον, δεν ξερω αν οι αριθμοί που αναφέρεις είναι αληθινοί.

2ον, αυτό που αναφέρεις είναι παντελώς άσχετο με το θέμα που θίγω και που αφορά μια γενικότερη αντίληψη για τον Πολιτισμό.

3ον, μέσα στο άρθρο αναφέρω εξαιρετικά απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους για να συγκεντρωθούν τα κεφάλαια που λένε πως θέλουν για τα 50χρονα χωρίς να πειράξουν τα Κύπρια.

Την ασχετοσύνη ή και την αντιπάθεια κάποιων πολιτικών για τον Πολιτισμό δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον επωμισθούν πλάτες ανθρώπων που κατά κανόνα είναι σε μειονεκτική και αδύναμη θέση. Τέτοιες λογικές, συνιστούν βαρβαρότητα.

Κυπριακόφωνος είπε...

''Η κ. Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία θα παραστεί στην εξέταση του θέματος, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι αιτητές πολιτικού ασύλου που λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα ανέρχονται σε περίπου 1.200 με μηνιαίο κόστος για το κράτος 1,5 εκατ. ευρώ.''

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=929030&-V=articles&-p

Υπάρχουν κι'άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία στο άρθρο. Ειδικά στο τελευταίο μέρος.

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα δεν το κάμνουν οι αιτητες αλλά η κακοδιαχείρηση και ορισμενοι τύποι λεγε με Δωρος Πολυκαρπου και μαφια που εχουν θησαυρισει μεσα απο τους προσφυγες. Αυτοι ποτε εννα λογοδοτησουν και να μπουνε φυλακη;

Το αρθρο πολλα καλό. Μακαρι να το εδιαβασαν αυτοι που πρεπει.

Τ.

Unknown είπε...

Παρακαλώ, τα σχόλια να είναι εντός θέματος.

osr είπε...

βασικά ρατσιστικά σκεπτόμενε όλα τα κονδύλια για τους αιτητές ασύλου

έρχονται από την ΕΕ και ούτε εσύ ούτε και οι υπόλοιποι ρατσιστικά σκεπτόμενοι σαν και του λόγου σου πληρώνεις

αρνιά πασια γαμώ την κοινωνία μου γαμώ

δες ποιος είναι ο εχθρός σου ρε βολεμένε κακοφωνίξ όπως τζαι ούλλοι μας

http://osr55.wordpress.com/2009/12/29/

rose είπε...

όπως λένε και στο χωριο μου
βρήκαν και κάνουν

υπέυθυνοι για την εξαρσοι της ξενοφοβίας και του ρατσισμου είναι η κυβερνηση του ΑΚΕΛ

αυτη υποδαυλίζουν τα φαινόμενα με πρώτους και καλυτερους τους Υπουργους με τις δηλώσεις τους, τα έργα τους, τις τροποποιησεις νομων και το δήθεν κοινωνικο τους προφιλ

Οι κύριες περικοπές αφορουν την Παιδεία και την Υγεία
ακόλουθει φυσικά η μετανάστευση η οποία από χέρι είναι χαμένη αφού "καθαρισαν" όπως όπως το μεγαλύτερο όγκο αιτητων ασύλου με παράνομες απελάσεις, και συνοπτικες διαδικασίες επι των εξετάσεων του αιτηματος τους!

έπρεπε να το ζησω και αυτο!

τι "αριστερη" κυβερνηση !!!

rose είπε...

=έξαρση

proudgaros είπε...

Πολλά απλες και πρακτικές οι ιδεες για να μαζεψουν λεφτα απο χορηγους ετσι γινεται σε όλον τον κοσμο και όχι να κοβουν από αλλου και μάλιστα απο πολιτισμο, ενα Φεστιβαλ εχουμε, να το γ.....ε να ησυχασουμε!

Ρε σεις κοπέλλια ενταξει ο οσρ εχει δικιο τα λεφτα των πρσφυγων ειναι Κοινοτικα κονδυλια καμια σχεση με οσα λαλει ο τελευταιος παπαρολογος της Κυπρου αλλα εχετ να πειτε τπτ για το θεμα; Rose πελαρες εν που λες κορη μου, ξερεις το ομως.

Skorpion είπε...

Προσωπικα ειμαι της αποψης πως η Εκκλησια πρεπει να φορολογειται οπως φορολογουνται ολοι οι αλλοι ισως τζαι παραπανω. Απο εκει και περα δεν υπαρχουν μεθοδοι να δωσει η εκκλησια ενα εκατομμυριο επειδη χρωστα μας το . Εαν υπαρχουν να τους αναφερεις διοτι ειμαι της αποψης πως πρεπει να υπαρξει αυξηση της φορολογησης της περιουσιας της εκκλησιας.

Για τους αιτητες πολιτικου ασυλου , φυσικα και πρεπει να βρισκουμε τροπους να μην τους πληρωνουμε , να μην τους δεχομαστε . 1.5 εκατομμυριο τζιαμε ειναι πεταξιμο χρηματος.

Τελος να πω πως χαρης στην λογιστικη αντιληψη της οικονομιας φτασαμε εκει που φτασαμε .

Δεν φταιν οι οικονομολογοι , επιχειρηματιες , λογιστες ,τραπεζικοι που καποιοι αλλοι δεν παραγουν και δεν ειχαν παραγει πολιτισμο.

Και πρεπει τα απο πανω επαγγελματα να τα αντιμετωπιζουμε με σεβασμο.

Τωρα ο κοσμος χανεται , εαν ο μικροσκοπικος ταχα πολιτισμος μας (με ευθηνη των ταχατες ανθρπωνω του πνευματος) , δεχθει ταχατες ενα πληγμα με μια εκδηλωση μικροτερου μπατζετ , δεν χαθηκε ο κοσμος.


Πως ιδιωτικες επιχειρησεις πρεπει να δωσουν τα ριαλια και και και , οπως το εθεσες ετσι γενικα , δεν καθοριζεις τους τροπους και το γιατι.

Πρεπει ολοι μας να επικεντρωθουμε στο πως θα αποφυγουμε να παθουμε οτι επαθε η Ελλαδα. Στο πως να μειωθει το δημοσιονομικο χρεος.

Στο πως να μην επαναλαβουν τα ιδια λαθη που εγιναν στο προσφατο παρελθοντος για χαρην του ρουσφετιου.


Προς Ροζα και αλλους. Σε ολοκληρη την Δυτικη και οχι μονο Ευρωπη , γενικως στον πρωτο κοσμο (οχι Λατινικη Αμερικη πιθανον ουτε και Ελλαδα απο την οποια καθυστερημενη Ελλαδα ημαστε ανωτεροι σχεδον σε ολα τα σημεια) , οι Αριστερες κυβερνησεις αντιμετωπιζουν με σοβαροτητα και αυστηροτητα την μεταναστευση , αλλα κυριως το που παν τα ριαλια του κρατους τους. Διοτι απλη λογικη , μη ακραιων ανθρωπων ειναι πως τα ριαλια δεν ειναι απειρα , και δεν μπορουν να καλειψουν τις αναγκες ολων των ανθρωπων της γης και ολων των δυστυχισμενων.

Εαν εσυ εισαι (μπορει , μπορει και οχι) ακρο-αριστερων πεποιθησεων ΔΕΝ φταινε οι "αριστερες" κυβερνησεις αλλα οι ακροαριστερες πεποιθησεις σου.

Το προβλημα ειναι πως το ΑΚΕΛ σε μερικα (αλλα οχι ολα) σημεια εδειχνε πως και αυτο ειχε ακρο-αριστερες πεποιθησεις. Και οντως ακολουθησε λαικιστικες , οικονομικα ασυμφορες ακραιες πολιτικες που κατασπαταλησαν το δημοσιο χρημα. Και καποιοι οπαδοι του (οχι ολοι) ειναι ακροαριστερων πεποιθησεων.

Για αυτο ισως να παρασυρθηκες. (βλεπε το παρελθον του Υπουργου εσωτερικων μας και τις δηλωσεις του )

Εγω περιμενω περισσοτερη σοβαροτητα. Και εχω και πολλα παραπονα απο την κυβερνηση , πολλα εχουν να κανουν με χρονια προβληματα της κυπριακης πολιτικης που συνεχιζουν. (βλεπε ρουσφετι).

Το ωραιο ειναι οταν τα ντυνουμε με αριστερη λογικη.

Το οποιο δεν το κανουν μονο οι αριστεροι. Και ο Δεξιος θα σου πει "εν για το καλο του τοπου , εν διοτι εν κριμα , εν εν εν για αυτο" που καμνουμε οτι καμνουμε.

Ενω ο λογος ειναι αλλος.

Ποια ειναι η αποψη σας για την Γιουροσιπρια ;

Skorpion είπε...

Προσωπικα ειμαι της αποψης πως η Εκκλησια πρεπει να φορολογειται οπως φορολογουνται ολοι οι αλλοι ισως τζαι παραπανω. Απο εκει και περα δεν υπαρχουν μεθοδοι να δωσει η εκκλησια ενα εκατομμυριο επειδη χρωστα μας το . Εαν υπαρχουν να τους αναφερεις διοτι ειμαι της αποψης πως πρεπει να υπαρξει αυξηση της φορολογησης της περιουσιας της εκκλησιας.

Για τους αιτητες πολιτικου ασυλου , φυσικα και πρεπει να βρισκουμε τροπους να μην τους πληρωνουμε , να μην τους δεχομαστε . 1.5 εκατομμυριο τζιαμε ειναι πεταξιμο χρηματος.

Τελος να πω πως χαρης στην λογιστικη αντιληψη της οικονομιας φτασαμε εκει που φτασαμε .

Δεν φταιν οι οικονομολογοι , επιχειρηματιες , λογιστες ,τραπεζικοι που καποιοι αλλοι δεν παραγουν και δεν ειχαν παραγει πολιτισμο.

Και πρεπει τα απο πανω επαγγελματα να τα αντιμετωπιζουμε με σεβασμο.

Τωρα ο κοσμος χανεται , εαν ο μικροσκοπικος ταχα πολιτισμος μας (με ευθηνη των ταχατες ανθρπωνω του πνευματος) , δεχθει ταχατες ενα πληγμα με μια εκδηλωση μικροτερου μπατζετ , δεν χαθηκε ο κοσμος.


Πως ιδιωτικες επιχειρησεις πρεπει να δωσουν τα ριαλια και και και , οπως το εθεσες ετσι γενικα , δεν καθοριζεις τους τροπους και το γιατι.

Πρεπει ολοι μας να επικεντρωθουμε στο πως θα αποφυγουμε να παθουμε οτι επαθε η Ελλαδα. Στο πως να μειωθει το δημοσιονομικο χρεος.

Στο πως να μην επαναλαβουν τα ιδια λαθη που εγιναν στο προσφατο παρελθοντος για χαρην του ρουσφετιου.


Προς Ροζα και αλλους. Σε ολοκληρη την Δυτικη και οχι μονο Ευρωπη , γενικως στον πρωτο κοσμο (οχι Λατινικη Αμερικη πιθανον ουτε και Ελλαδα απο την οποια καθυστερημενη Ελλαδα ημαστε ανωτεροι σχεδον σε ολα) , οι Αριστερες κυβερνησεις αντιμετωπιζουν με σοβαροτητα και αυστηροτητα την μεταναστευση , αλλα κυριως το που παν τα ριαλια του κρατους τους. Διοτι απλη λογικη , μη ακραιων ανθρωπων ειναι πως τα ριαλια δεν ειναι απειρα , και δεν μπορουν να καλειψουν τις αναγκες ολων των ανθρωπων της γης και ολων των δυστυχισμενων.

Εαν εσυ εισαι (μπορει , μπορει και οχι) ακρο-αριστερων πεποιθησεων ΔΕΝ φταινε οι "αριστερες" κυβερνησεις αλλα οι ακροαριστερες πεποιθησεις σου.

Το προβλημα ειναι πως το ΑΚΕΛ σε μερικα (αλλα οχι ολα) σημεια εδειχνε πως και αυτο ειχε ακρο-αριστερες πεποιθησεις. Και καποιοι οπαδοι του (οχι ολοι) ειναι ακροαριστερων πεποιθησεων.

Για αυτο ισως να παρασυρθηκες. (βλεπε το παρελθον του Υπουργου εσωτερικων μας και τις δηλωσεις του )

Εγω περιμενω περισσοτερη σοβαροτητα.

Ποια ειναι η αποψη σας για την Γιουροσιπρια ;

Κυπριακόφωνος είπε...

Αγαπητέ Γ. Πήττα απολογούμαι για την κατάχρηση του φόρουμ σας.

http://www.moi.gov.cy/moi/asylum/Asylum.nsf/DMLeuroRef_gr/DMLeuroRef_gr?OpenDocument
http://www.moi.gov.cy/moi/asylum/Asylum.nsf/DMLeuroRef_gr/DMLeuroRef_gr?OpenDocument

Οι παραπάνω συνδέσμοι αναλύουν τα κονδύλια που λαμβάνει η Κύπρος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγύης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων. Το 2010 είναι 1.8 εκατ. και όλα τα χρήματα αυτά πάνε για την ψυχολογική υποστήριξη, εκδίδαξη ελληνικών κτλ. ΟΥΤΕ Σεντ από αυτά πάει για επιδόματα.

Αν δίνονταν πως είναι δυνατό να είμαστε η μόνη χώρα που δίνει επιδόματα και να επανεξετάζεται η πολιτική αυτή όπως αναφέρει και το άρθρο του Πολίτη; Μήπως οι υπόλοιπες 26 χώρες της Ε.Ε. είναι ρατσιστές; Όχι. Προφανώς κανείς σας δεν διάβασε το άρθρο!

Άρα αυτοί μου που ανταπαντήσαν δεν ξέρουνε για τι μιλάνε.

Κυπριακόφωνος είπε...

Ο 2ος σύνδεσμος πιο κάτω:

http://www.parliament.cy/parliamentGR/008_03d/23_06_009_04_556.htm

rose είπε...

Proudgaros

Πελλάρες κανει η κυβερνηση

αλλά βρηκε και κάνει αφού παίζει μπάλα μόνη της...μιλά κανείς; διαμαρτυρεται η Κοινωνια των ΠΟλιτων; πως είπατε;

όλοι βλεπεις ασχολουνται με την εξελιξη του Κυπριακου και ελάχιστα με την οικονομία, πόσο μάλλον για τα υπολοιπα που τα αφησαν εντελως...

απο την άλλη διακρινω μια αμηχανια απο ΜΚΟ να μιλησουν που παραδοσιακα ανηκουν στον ίδιο χώρο...


ελπίζω συντομα που η φουσκα του Κυπριακου θα σπάσει να ακολουθησουν και άλλες φούσκες...


οσον αφορά τα εκατομυρια ευρω για τους πολιτικους προσφυγες αυτα αντιστοιχουν σε 600-700 λήπτες (οικογενειες ή άτομα) και περιλαμβανονται και οι αναγνωρισμενοι οπου είναι γύρω στους 300 λήπτες !

τα επιδόματα για κύπριους επίτηδες δεν δόθηκαν στη δημοσιοτητα μαζι με αυτα των αιτητων ασυλου για να μην γίνουν συγκρίσεις... Εκει θα βλεπαμε όλη την κοινωνια να αναρωτιεται πόσοι δουλευουν και πόσοι ιδρυματοποιουνται απο ένα συστημα που δεν τους προσφέρει επιλογες..

απο την άλλη δεν θιγεται καθολου το θεμα της απασχόλησης των αιτητων ασυλου, γιατι πολλοι θα ηθελαν να είνια παραγωγικοι και να απασχολουνται
Η εμμονη της κυβενρησης είναι να μην τους αφησουν να "ριζώσουν" αλλά να παραμένουν για 4-12 χρονια σε ένα ενδιαμεσο καθεστώς...

η Επιτροπος Διοικησεως κατακλύζεται από παράπονα παρανομης διακοπης βοηθηματος - μεσω άτυπων οδηγιων στα επαρχιακα γραφεία - με πανομοιτυπες μεθοδους...

όσον αφορά την απαντηση του Συλικιωτη (απο τον συνδεσμο που μας εδωσαν πιο πάνω) να πω οτι ουδεν αναληθέστερο απο το ΜΚΟ δεν ανταποκρίθηκαν για απορρόφηση κονδυλίων ... Για ρωτηστε τον Μακη Πολυδώρου διευθυντη Υπηρεσίας Ασυλου την γνωμη του για ΜΚΟ

Θα εκπλαγείται!

και οι ΜΚΟ που ασχοληθηκαν ουδέποτε με τη μεταναστευση στη κύπρο διωχθησαν εκτος αν έγλειψαν...

οι μονες "ΜΚΟ" που ενεργοποιουνται τώρα με αυτα τα κονδυλια είναι contract organisations που ζουν απο συμβόλαια - Φετος για αιτητες ασύλου του χρονου για αγγουράκια
και λαχανακια Βρυξελλων

rose είπε...

Γιωργο λυπάμαι αν επανήλθα για το θεμα των αιτητων ασύλου

ίσως σε μια ξεχωριστη αναρτηση μπορέσω να παραθεσω περισσότερα στοιχεία...


αλλα ειναι εξοργιστικό να φορτώνονται όλα στους μετανάστες

το επίδομα 1,200 ευρω αφορά το ΜΟΝΑΔΙΚΟ εισοδημα οικογένειας 3 μελών

το επίδομα ενός ατόμου είναι 610 ευρώ και δεν μπορεί να λάβει οποιαδηποτε άλλη βοηθεια, αν χρειαστεί γιατι το επιδομα αυτο καλύπτει ΜΟΝΟ πρώτες αναγκες


και ρωτω ποιος ζει με 610 ευρω το μηνα? Οταν τα ενοικια είναι απο 350 και πάνω, 100 ευρω για πληρωμη λογαριασμων στην καλυτερη περιπτωση.

και όταν αυτα τα άτομα θα πρεπει να μετακινουνται απο υπηρεσία σε υπηρεσία τουλάχιστον 1-2 φορές τη βδομάδα για να διασφαλίσουν ότι το επίδομα δεν θα διακοπέι απροειδοποιητα αφηνοντας τους μετέωρους για 4-8 μηνες χωρις δουλεια και χρήματα;

Scorpion
η ακροαριστερές προφάσεις του ΑΚΕΛ εκφράζονταν όταν συμμετείχε σε κυβερνησεις άλλων ή ήταν αντιπολίτευση. Χρειάστηκε να αναλάβει κυβερνηση για να αποδείξει ότι είναι ακροδεξιοτατο με προσωπείο σοσιαλιστικου τύπου
Αλλά εδώ σχολίασα μόνο την υποκρισία του...

Ουτ η κυβερνηση Τασσου δεν είχε τα κότσια να κάνει τις καταφορες παραβιασεις που γίνονται με τον πιο επίσημο τρόπο σήμερα...

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ τη φούσκα του Κυπριακου να σκάσει

τότε θα ακολουθησουν αρκετες

μεχριτότε θα κάαααααθομαι [που λέει και ο αντικακομουτσουνος]

Κκουλλάς είπε...

Άλλα λόγια θκειέ παπά αλλά εννά κάμω τζι εγώ κατάχρηση, συγγνώμη κε Πήττα.
Φίλε Κυπριακόφωνε ο osr επιμένει στη δική του εσφαλμένη αντίληψη ότι οι πολιτικοί πρόσφυγες πληρώνονται από κονδύλια της ΕΕ εξ'ολοκλήρου. Παρόμοια στάση εκράτησε τζαι σε δικό μου ποστ πριν λίγες μέρες αλλά εν πειράζει. Κάποιοι νομίζουν ότι προασπίζουν ανθρώπινα δικαιώματα με τούτο τον τρόπο διαγράφοντας τα δικά μας δικαιώματα. Εν πειράζει, ο καθένας τον αγώνα του. Εν είμαστε ρατσιστές αλλά ούτε τζαι αρνιά, όσον καταλαβει ο καθένας.

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο, συμφωνώ και επαυξάνω! Αλλά μένω διστακτικός στο να δω το θέμα του πολιτισμού μέσα από "επετειακές εκδηλώσεις"! Είναι ανάλογο [ή παράγωγο] του κατηραμένου "σχολικού πολιτισμού" [εκδηλώσεις , φανφάρες, παλαμακισμοί, λαρυγγισμοί, μικροφωνικές και μέγιστη ακινησία σκέψης!] εντός και εκτός των "σχολείων" πάσης βαθμίδος και οπαδοποιήσεως.
Άραγε γιατί δε μπορούν να "συντονιστούν" όλοι όσοι αναφέρονται στο κείμενό σου, φίλε Γιώργο; Τους εμποδίζει ο επαρχιώτικος ελιτισμός; Τα μικροσυμφεροντα εξουσίας και χρημάτων;
Δε με ενδιαφέρει αν και πόσο "μπανανία" είναι η Κύπρος! Αν και πόσο ξεφεύγει προς τα κάτω ο "μέσος πολίτης", ο "μέσος όρος διαβάσματος βιβλίων, παρακολούθησης πολιτιστικών εκδηλώσεων" κ.ο.κ. [για μένα όλα αυτά οδηγούν στον "καθημερινό φασισμό" της "μεσότητος", δηλαδή της βιωμένης μετριότητας [κυπριακής, ελλαδικής ευρωπαϊκής, αμερικανικής ίσως δεν έχει σημασία]!!!.
Ας ξαναδιαβάσουν τις σκέψεις σου και κάποιοι από τους σχολιάζοντες. Πριν βιαστούν να εκδηλώσουν απλώς και μόνο τον εύκολο, ρηχό, γνωστό "αντικυβερνητισμό" τους!
Καλό κουράγιο, ,φίλε!
Γιώργος Κορφιάτης

Κυπριακόφωνος είπε...

Rose

Μα πε μου καλή μου το άρθρον κόμα να το θκιεβάσεις ή ποφεύκεις το σκοπίμως; 1200 άτομα συμπεριλαμβάννει τζςαι τα κοπελλούθκια τους. Τζςαι τζςείνα έν αιτητές. Αν οι 1200 έν τουλάχιστον 400 οικογένεις που 3 άτομα (που ένναιν) σημαίνει πκιάννουσιν 3750 ευρώ τον μήναν. Ειστήν Κύπρον ζςεις άνετα με 3750 ευρώ έχοντα έναν κοπελλούιν!

rose είπε...

@Κυπριακόφωνος

το άρθρο το διαβασα και λυπάμαι να πω πως δεν είναι ακριβές.

Μου κανει εντυπωση δε, η στροφή του Πολίτη προς αυτη την κατευθυνση


έχω παρακολουθήσει πολυάριθμες υποθεσεις αιτητων ασυλων απο κοντα απο το 2004 μεχρι σημερα και σε πληροφορώ οτι γνωριζω ακριβως πόσα παίρνει το καθε άτομο και οικογένεια ...

610 ευρω το άτομο όταν διαμενει μόνο του...

Το επίδομα καλύπτει ΜΟΝΟ βασικές αναγκες και είναι ειδικη κατηγορία ληπτων δημοσίου βοηθηματος. ΔΕΝ δικαιουνται το πληρες βοηθημα άλλων ληπτων.

ο αριθμος του συνολου των αιτητων έχει δοθεί σε συνεδρία κοινοβουλευτικης επιτροπής.

@Γιωργος Κορφιάτης
Οταν ο αντικυβερνητισμός εκφράζεται με στοιχεία και επιχειρηματα θα θελαμε ένα επιχειρημα απο σας γιατι να υποστηρίξοπυμε τέτοια κυβερνηση

osr είπε...

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2007:144:0045:01:EL:HTML

σύμφωνα με την

Απόφαση αριθ. 575/2007/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Μαΐου 2007 , για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής για την περίοδο 2008 έως 2013, ως μέρος του γενικού προγράμματος Αλληλεγγύη και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών



Άρθρο 14
Ετήσια κατανομή των πόρων για επιλέξιμες δράσεις στα κράτη μέλη
1. Κάθε κράτος μέλος λαμβάνει ένα κατ’ αποκοπή ποσό ύψους 300000 EUR από την ετήσια επιχορήγηση του Ταμείου.
Το ποσό αυτό ορίζεται σε 500000 EUR ανά έτος για την περίοδο 2008-2013 για τα κράτη μέλη που προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου 2004.


2. Το υπόλοιπο των διαθέσιμων ετήσιων πόρων κατανέμεται μεταξύ των κρατών μελών ως εξής:
α) το 50 %, ανάλογα με τον συνολικό αριθμό των υπηκόων τρίτων χωρών που δεν πληρούν ή δεν πληρούν πλέον τους όρους εισόδου και παραμονής στο έδαφος του κράτους μέλους και υπόκεινται σε απόφαση επιστροφής δυνάμει του εθνικού και/ή κοινοτικού δικαίου, δηλ. σε διοικητική ή δικαστική απόφαση ή πράξη που ορίζει ή δηλώνει τον παράνομο χαρακτήρα της διαμονής και επιβάλλει την υποχρέωση επιστροφής, κατά τα τρία προηγούμενα έτη,
β) το 50 %, ανάλογα με τον αριθμό των υπηκόων τρίτων χωρών που έχουν πραγματικά εγκαταλείψει, είτε εκούσια είτε αναγκαστικά, το έδαφος του κράτους μέλους μετά από διοικητική ή δικαστική απόφαση αναχώρησης από τη χώρα κατά τα τρία προηγούμενα έτη.

με απλά λόγια η Κύπρος που εντάχθηκε στην ΕΕ την 1η Μαίου 2004 παίρνει πάγιο κονδύλι 500.000 Ευρώ πλέον κονδύλι πέραν του 1 εκατομυρίου το χρόνο γιατί εντάσσεται και στις υπόλοιπες προυποθέσεις

τα έτη 2007-2008 η Κυπρος πήρε συνολικά κονδύλι ύψους 1 εκατομύριο 800 χιλιάδων ευρώ

rose είπε...

Osr
εχεις δίκαιο αλλά παρέλειψες να σημειώσεις τα πιο κάτω:

εμείς θέλουμε να βγαζουμε και το κατι τις μας απο τους αιτητές ασύλου...[ο ΚΑβαφης μίλησε για βαρβαρους ότι ήταν μια καποια λύση]


και κοιτα πως τα καταφέρνουμε:

- τους σπρώχνουμε στην παρανομη και ανασφαλιστη εργασία για να "κινηθει το παζάρι" και να παράγει με χαμηλο κόστος αυτα που η 0,001% αναπτυξη που υποσχεται για τα επόμενα χρόνια η κυβερνηση θα ήταν 0,00000001%

- έχουμε θεσεις εργασίας στον κυβερνητικο και ιδιωτικο τομέα για παροχή υπηρεσιών προς τους αιτητές ασύλου... Αυτούς που κανουν καριέρα βασανίζοντας με την αγενεια και αυθαιρετη άσκηση εξουσίας τους τους ευεγέρτες τους και λόγο υπαρξής τους!

- από τις πιο πάνω εργασίες επιστρέφονται από 6-17% πίσω στο κρατος για ενισχυση του ΤΚΑ, άμυνα κλπ

- δημιουργουνται έργα υποδομής για να στεγάσουν δημοσιους υπαλληλους [όπως νεα γραφεία Υπ Εσωτερικων στα προτυπα φυλακων Αλκατραζ] για να τρώνε και οι εργολαβοι που ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΆ θα έπαιζαν τα χείλη τους

- έχουμε μούχτι βήμα στην ΕΕ για να κλαιγόμαστε για την πράσινη γραμμή που παραμένει ανοικτή στην παρανομη μεταναστευση.


Τωρα που η αριστερή κυβερνηση θα προχωρήσει και στη συζητηση μετοχοποιησεων (sic) λιγοι βαρβαροι θα μας είναι χρήσιμοι...

BTW στην άυξηση της εγκληματικότητας παρατηρείται αύξηση μικροκλοπών. Οχι απο "αλλοδαπους" - εκείνοι έμαθαν στην πείνα και αντέχουν... Για να δούμε οι υπόλοιποι

Κυπριακόφωνος είπε...

@ Rose

Λυπάμαι αλλά δεν πρόκειται να θέσω τις απόψεις σας πάνω από μιά ανακοίνωση προέδρου και ενός στοιχειοθετημένου άρθρου.

@ Osr

Αρχίζω να ανησυχώ. Δεν κατανοείτε αυτά που γράφω και είναι εμφανέστατο. Συμφωνούμε ότι δίνονται 1.8 εκατ. το χρόνο στην Κύπρο για θέματα ένταξης και ψυχολογικής υποστήριξης των αιτητών ασύλου.

Ωστόδο δεν κατανοώ γιατί επιμένετε να αρνήστε το γεγονός ότι τα υπόλοιπα 18εκατ. που ξοδεύουνται για τα ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ των αιτητών ΔΕΝ προέρχονται από κονδύλια της Ε.Ε. αλλά από τον Κύπριο φορολογούμενο. Κάτι που είναι Κυπριακό και μόνο φαινόμενο.

Τελικά καταντήσαμε να πληρώρουμε αυτούς που έρχουνται ΠΑΡΑΝΟΜΑ στην χώρα μας από πάνω ενώ σε άλλες χώρες όχι μόνο δεν έχουνε επιδόματα αλλά και έχουνε ελάχιστα δικαιώματα αφού απελαύνουνται.

rose είπε...

Oταν η Σωτηρουλα δεν ήταν Υπουργός (2004) ζητούσε και κατάφερε αυτα :

http://www.parliament.cy/parliamentGR/008_05b/008_05_1319.htm


Σημερα από τα 75 εκαττομυρια που ΔΙΝΕΤΑΙ σε ΟΛΟΥΣ τους λήπτες μας ενοχλουν τα 1.5 εκ σε αιτητες ασυλου!

Δεν είναι ύποπτο;

και εμείς που πληρώνουμε "όλους" γιατι επιλέγουμε "αυτους" για να κάνουμε οικονομία;

osr είπε...

κακοφωνίξ αφού ανάγνωση ξέρεις τι ακριβώς δεν κατάλαβες;

τα κονδύλια αυτά προέρχονται από τον προυπολογισμό της ΕΕ


το πολύ μεγαλύτερο βάρος από όλες τις χώρες το έχουν οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες ΓΕρμανία Γαλλία Αγγλία Ιταλία Ισπανία

http://eur-lex.europa.eu/budget/data/D2009_VOL1/GR/nmc-grseq42960935830-3/index.html

η κύπρος πχ το 2009 έδωσε ως συνεισφορά 86 εκατομύρια 575 χιλιάδες
η Γερμανία
11 027 669 000, 11 δισεκατομύρια 27 εκατομύρια 669 χιλιάδες

η Ελλάδα ένα μεσαίο κράτος 1 270 498 000, 1 δισεκατομύριο 270 εκατομύρια τετρακόσιες ενενηνταοκτώ χιλιάδες ευρώ

κάθε χρόνο η Κύπρος έχει το δικαίωμα να αντλήσει κοινοτικά κονδύλια από τα οποία μπορεί και να ξεπεράστεί η συνεισφορά της, δηλαδή αυτά που δίνει να είναι λιγότερα από αυτά που παίρνει

ασχέτως αν η κύπρος δεν απορροφά τα κοινοτικά κονδύλια και είναι τελευταία σε αυτό



rose εννοείται ότι η εκμετάλλευση της φτώχειας αυτών των ανθρώπων γίνεται από τον κάθε κυπριακόφωνο που΄κλάνει και κλαίγεται για την αλλοίωση του ελληνισμού και μπλα μπλά αλλά προσλαμβάνει δυο τρεις σριλανκέζους και σριλανκέζες που τους διά ψίχουλα για την φάρμα τζαι τα shoιροστάσια ή για να ξεσκατίζουν τα μωρά ή τους γέρους γονείς τους επειδή αυτοί δεν έχουν χρόνο

έχω γνωρίσει καλούς ανθρώπους αλλά και παλιάνθρωπους κυπραίους και ξένους, οι άνθρωποι είναι το ίδιο όποια εθνικότητα και να έχουν, παντού υπάρχουν καλοί και κακόι

δεν είναι όλοι οι μετανάστες καλοί άνθρωποι κλπ όπως δεν είναι όλοι οι κυπραίοι ρατσιστές ή κακοί

αυτό που καυστηριάζω είναι την ευκολία με την οποίά τρώτε τα κόνναρα της προπαγάνδας για το ποιος είναι ο αληθινός εχθρός όλων μας, όλων των απλών ανθρώπων
και φυσικά δεν έιναι οι αιτητές ασύλου που δεν μας τρώνε τα λεφτά

αλλά άλλοι που μας τα κλέβουν νομίμως αλλά φκάλλετε όλοι εσείς οι κακοφωνίξ τον σκασμό

Unknown είπε...

Γιώργο Κορφιάτη,δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με όσα γράφεις και εντοπίζεις. Και ασφαλώς πουθενά και ποτέ δεν υποστήριξα τις "επετειακές εκδηλώσεις" ως πολιτιστικά γεγονότα ικανά να δημιουργήσουν ουσία.

Σε παρακαλώ θερμά, στείλε μου ένα e mail-υπάρχει στο προφίλ του μπλογκ ανοιχτό, το σημειώνω και εδώ:

politispittas@gmail.com

Disdaimona είπε...

Προσωπικά θα προτιμούσα,να δίνεται ένα συγκεκριμένο ποσόν (όχι ένα εκατομμύριο,αλλά κάποια εκατομμύρια)από την εκκλησία για την Υγεία (στα πλαίσια του λεγόμενου φιλανθρωπικού της έργου)
για να απελευθερωθούν τα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης προς στήριξη του Πολιτισμού και της Παιδείας.
Δεν θα ήθελα καθόλου να δω τον οποιδήποτε μητροπολίτη σε επιτροπή αξιολόγησης αιτήσεων πολιτιστικών εκδηλώσεων...
Όσον αφορά την εισήγηση κάποιου σχολιαστή, να γίνουν αποκοπές στα επιδόματα των μεταναστών για να γιορτάσουμε τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας!!!...ανάξιο περαιτέρω ανάλυσης...απορώ προς τι η όλη συζήτηση.
Το γιατί δεν έγινε μια σύμπτιξη των Κυπρίων με τα 50χρονα,...δεν το ξέρω...ίσως να σκόνταψαν σε γραφειοκρατικές ανοησίες που αφορούν τους κανονισμούς χρηματοδότησης της κάθε διοργάνωσης.
Και έτσι να είναι όμως,σίγουρα θα μπορούσαν να βρουν μια χρυσή τομή για να μην θάψουν ένα τόσο σημαντικό θεσμό όπως τα Κύπρια.
Ελπίζω τα 50χρονα της Δημοκρατίας να μην γίνουν άλλη μια αφορμή για τρελλό φαγοπότι από "παράγοντες" του Πολιτισμού.

Unknown είπε...

Για όλα τα άλλα, περί Οικονομικών Μεταναστών και Προσφύγων/ Αιτητών Ασύλου, οι γενικές θέσεις μου είναι ξεκάθαρες και στο άρθρο στο σημείο που καταγράφω κάποιες αρχές που συνιστούν μια "βασικά πολιτισμένη κοινωνία" και θέτω ως ένα κριτήριο τις συμπεριφορές της έναντι των κάθε είδους μειοψηφιών.

Από κει και πέρα, το ζήτημα στην Ολότητά του δεν είναι Κυπριακό αλλά πανευρωπαϊκό.

Ο στείρος συναισθηματισμός ωστόσο είναι εξαιρετικά κακός οδηγός για την προσέγγισή του και, κακά τα ψέμματα, δυστυχώς το συγκεκριμένο ζητημα έχει μετατραπεί (από ορισμένους) σε βιομηχανία άθλιας κακοδιαχείρισης μεγάλων χρηματικών ποσών που αυτοί (οι ορισμένοι) οικειοποιούνται συστηματικά προς ίδιον όφελος. Έχει μετατραπεί σε μια βιομηχανία απόλυτα παράλληλη με την αντίστοιχη του Κυπριακού που παράγει ανίκανους πολιτικούς.

Δεν θέλω να πω άλλα επ αυτού-αλλά και αυτά όλα, συνθέτουν εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν "μπανανία". Και όλα αυτά δεν αφορούν καθόλου μόνο την Κυβέρνηση είτε την παρούσα είτε την προηγούμενη ή οποιαδήποτε.

Unknown είπε...

@Disdaimona , νομίζω ήταν ξεκάθαρος ο σαρκαστικός τόνος στην πρόταση για την εκκλησία....

Από κει και πέρα, έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα σχολιάζεις. Η δε απορία σου για τις..."αναλύσεις" είναι και δική μου. Μερικές φορές είναι τόσο άσχετα αυτά που λέγονται κάτω από ένα άρθρο που αναρωτιέμαι αν πριν γραφτούν σχόλια, έχει προηγηθεί μια κάποια ανάγνωση.

Skorpion είπε...

νομιζω πως σβηστηκε το τελευταιο μηνυμα μου . Ισως να κανω λαθος.

Προς ΟΣΓ Ειναι μεγαλο λαθος να βλεπουμε τα θεματα απο την απλοικη σκοπια του "ποιος ειναι ο εχθρος μου".

Οι αιτητες πολιτικου ασυλου ειναι ενας τομεας οπου τα κρατη εχουν την ευχαιρια και την δυναοτητα να μειωσουν τις δαπανες , και να αρνηθουν επιπροσθετες δαπανες.

Αυτο δεν τους καθιστα εχθρους.

Δεν ειναι σωστο να βλεπουμε τα πολιτικα θεματα με συναισθηματισμους , η λογικη ψυχροτητα ειναι καλυτερη.

Αυτο δεν σημαινει πως οσοι κακοδιαχειριζονται λεφτα , δεν πρεπει να μας ενδιαφερουν.

Εξαλου 1.5 εκατομμυριο πιθανον να ειναι ψυχουλα σε συγκριση με τα υπολοιπα λεφτα που χανονται απο την κακοδιαχειρηση.

Αλλα και αυτα ειναι λεφτα που κακοδιαχειριζεται το κρατος.

Η λογικη , Δεν αντιμετωπιζω ενα προβλημα διοτι υπαρχουν αλλα προβληματα , δεν ειναι λογικη που βρισκει καποιος σε συγχρονα Ευρωπαικα κρατη.

"
rose εννοείται ότι η εκμετάλλευση της φτώχειας αυτών των ανθρώπων γίνεται από τον κάθε κυπριακόφωνο που΄κλάνει και κλαίγεται για την αλλοίωση του ελληνισμού και μπλα μπλά αλλά προσλαμβάνει δυο τρεις σριλανκέζους και σριλανκέζες που τους διά ψίχουλα για την φάρμα τζαι τα shoιροστάσια ή για να ξεσκατίζουν τα μωρά ή τους γέρους γονείς τους επειδή αυτοί δεν έχουν χρόνο"

Ελπιζω να μην εισαι κομμουνιστης. (Ακρο-αριστερος). Και να μην βαφτιζεις εκμεταλευση , συναλαγη δυο οντοτητων , με κοινα αποδεκτους ορους , απο την οποια κερδιζουν και οι δυο , ο μεν απο τις υπηρεσιες που απολαμβανει , ο δε απο την αμοιβη που απολαμβανει για την υπηρεσια του. Και κινειται η αγορα. Βεβαια ειναι προβλημα οταν οι εργαζομενοι παραμενουν ανεδεικευτοι , και η μεταναστευση σε καποιο σταδιο πρεπει και εκεινη να περνα απο σταδια. (Δεν μπορεις να εχεις ανεδεικευτο δυναμικο για παντα , οταν η οικονομια του τοπου γινεται περισσοτερο " high tech" χρειαζεσαι και αλλου τυπου μεταναστες).

Επειδη εμεις οι Κυπραιοι (ουλα τα κομματα και ουλοι σχεδον οι Κυπραιοι ) δεν ειμαστε Κομμουνιστες ειναι για τουτο που εχουμε πολλους Ξενους στην Κυπρο. Και οι Ξενοι στην Κυπρο απολαμβανουν και αυτοι τους καρπους της "εκμεταλευσης".

(Αλλιως δεν θα ειχαμε Ξενους στην Κυπρο αλλα μονο Κυπραιους στο εξωτερικο).


Εγω παντως θα συμφωνησω με ενα πραγμα με το Μπλογκ. Η οικονομια ειναι απο τα πιο σημαντικα θεματα , και δεν ειναι σωστο που συχνα οι πολιτικοι μας επιδυκνειουν ολη τους την προσοχη μοναχα στο Κυπριακο.

Λυδία είπε...

ΑΑΑΑΑ! Θα το ξέχναγα!\

Εχω δει τη διαφήμιση του Κυπριακού τουρισμού στα δορυφορικά.

Η φωτογραφια είναι Ε-ΚΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΗ!!!

Καρα καιρούς βαζετε καποιες απίστευτες φωτό κε Πήττα και καπου σε μια σημειωση μας λετε που και πως τις...τραβηξατε! Οσες εχω δει ειναι ΕΡΓΑ. Μηπως κατι παραπανω πρεπει να κανετε με αυτες;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Κκουλλάς είπε...

@ Λυδία
Λες
"μαλακισμένα σχόλια"
"παπαριές"
πολύ ψηλό το επίπεδο σου ε?

Εσύ που κρίνεις τους άλλους λες...
"Μ αρέσει που από ενα σημειο και μετά γράφετε και ξεκινατε με τα "συγνωμη για την καταχρηση χώρου" αλλά πάλι τις ίδιες παπαριες λετε. "

Σε ρωτώ που ξέρεις ότι ο Κυπριακόφωνος είναι "ΕΝΑΣ κλασικός αντιδραστικος" που "πέταξε το δολωμα"

Λυδία... σου αντιστρέφω και επιστρέφω τα λόγια σου, το λιγότερο που σου αξίζει γιατί δεν θέλω να πέσω στο επίπεδο σου, κακομαθημένη !!!

Unknown είπε...

@ Λυδία, αν είσαι η κατά καιρούς επισκέπτρια του ιστολογίου που υπογράφει με το όνομα αυτό, ομολογώ πως αυτή τη φορά με εξέπληξες δυσάρεστα. Σε κάθε περίπτωση, ο κάθε ένας μπορεί να εκφράσει διαφωνία, οργή, ακόμα και κάθετη οργή κόσμια.

Τι θα έπρεπε πια να πω εγώ που κάτω από ένα εξαιρετικά συγκεκριμένου θέματος άρθρο, ανοίχτηκε μια άσχετη συζήτηση για ένα θέμα σοβαρό.

Επειδή εγώ δεν κάνω ούτε moderation, ούτε ζητάω ταυτότητες για την αναγραφή σχολίων και επειδή έμπρακτα σέβομαι την όποια Άλλη άποψη -ακόμα την πιο ακραία- υπο την προϋπόθεση της κοσμιότητας, σε παρακαλώ αν δεν σου κάνει κόπο να ανασκευάσεις το σχόλιο σου.

Αν είσα η Λυδία που γνωρίζω από άλλες επισκέψεις και σε έβλεπα για πρώτη φορά, θα σου απαντούσα όπως ό φίλτατος Κκουλλάς.

Ανώνυμος είπε...

:-(((

εντάξει, το παράκανα και ζητάω συγνώμη...αλλά θα επαναλάβω την τελευταία μου παράγραφο:

@Κε Κορφιάτη μαζί σας σε όσα λέτε!

@Disdaimona έχει αποδειχθεί πως ο πολιτισμός και οι τέχνες είναι τουλάχιστον σε Ελλαδα και Κύπρο ενα προσχημα για τους πολιτικους και τιποτα αλλο!

Νομιζω μάλιστα πως αυτη ειναι η "κραυγή" του άρθρου του κου Πήττα. Κάνω λάθος;

Κύριε Κκουλλά δεν ήθελα να προσβάλλω κανέναν το είπα όπως μιλάμε σε μια παρέα και πάλι συγνώμη.

Κε Πήττα είμαι ανεπιθύμητη τώρα εδώ;;;;;;

osr είπε...

Πολίτη Πήττα σε σχέση με το θέμα των λεφτών που αφορούν τόσο σημαντικά θέματα όπως είναι ο πολιτισμός αλλά και με το ποιος τρώει τα λεφτά των φορολογουμένων κκουλάων και κακοφωνίξ

απλά θα ανφέρω ότι την χρονιά 2008-2009 το Υπουργείο Εμποριου έδωσε απλόχερα από τα λεφτά του δημοσίου σε ιδίωτες ξενοδόχου άνευ όρων

52 εκατομύρια ευρώ με το επιχείρημα ότι το κάνουν τάχα για να κρατήσουν τους υπαλλήλους τους και να μην τους απολύσουν

φυησικά ο πρόεδρος των ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ χάρης λοιζίδης πήρε τα λεφτά ΑΛΛΑ!! αλλά είπε ότι δεν μπορει να δεσμευτεί για το πως ο κάθε επιχειρηματίας θα λειτουργήσει την επιχείρηση του!!!!!!

πετάξανε τα 52 εκατομύρια δηλαδή ...

την χρονιά 2009-2010 το υπουργείο εμπορίου έδωσε και πάλι στους ιδιώτες ξενοδόχους άνευ όρων

52 εκατομύρια ευρώ ώστε να αναβαθμίσουν τάχα τις υπηρεσίες τους και να ρίξουν τάχα τις τιμές!!!

φύγανε και πάλι τα 52 εκατομύρια και οι τιμές παρέμειναν φυσικά

104 εκατομύρια ευρώ του αέρα!!!

καμιά απολύτως ωφελεια για τον απλό άνθρωπο

ο βασιλιάς των ξενοδόχων στην σατανική αγιά νάπα είναι φυσικά η εκκληshα του ττόμη βου που όπως θυμάμαι από έναν τίτλο εφημερίδας νομίζω του πολιτη το 2006,
την χρονιά εκείνη είχε 60 εκατομύρια λίρες λιγότερα κέρδη

λιγότερα κέρδη, όχι ζημιές.... δηλαδή το 2005 αν είχε κέρδη 160 εκατομύρια λίρες κέρδος

το 2006 είχε κέρδη 100 εκατομύρια

Unknown είπε...

Osr, απλά φρίκη η σπατάλη που ξεπερνά τα όρια της χυδαιότητας.

Αλλά, μαθαίνω πως ο κος Σταυράκης για λόγους που πλεον αδυνατώ να κατανοήσω θέλει και πάλι να ακυρώσει το Μέγαρο Πολιτισμού- ένα έργο για το οποίο έχουν ήδη επενδυθεί σημαντικά κεφάλαια και με την ακύρωση/αναβολή του αυτή η (πραγματική) επένδυση για μετατρέψει τα χρήματα σε σκουπίδια και ακόμα πιο σημαντικό, είναι έργο χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. κατά μέγιστο ποσοστό ως έργο Αστικής Ανάπτυξης.

Είμαι ο πρώτος που θα φωνάξει "Οικονομία", στοπ οι σπατάλες κλπ.

Αλλά το κριτήριο και το μέτρο της ικανότητας ή ανικανότητας των εκάστοτε κυβερνώντων είναι πως και που κάνουν οικονομία.

Εδώ φοβάμαι η οικονομία ισοδυναμεί με τις περικοπές στο Μέλλον και τα χατίρια στους αιωνίως κολλητούς που θησαυρίζουν. Θαυμάσιο το παράδειγμα με τους ξενοδόχους... Ας μην πω τη γνώμη μου για τη φάρα τους...

Unknown είπε...

@Λυδία, όχι βέβαια...

Σαν πολύ μεγαλύτερος σου (που υποθέτω πως είμαι) έχω να πω ότι απλά απέδειξες το ήθος σου. Μην ανησυχείς, όλοι "ξεφεύγουμε" που και που. Ελάχιστοι όμως αυτοί που ζητούν συγνώμη.

Κυπριακόφωνος είπε...

Αν δεν αρχίσει φέτος η κατασκευή του Μεγάρου εφέτος τότε θα χαθούνε και τα κονδύλια της Ε.Ε. Θα μείνει στα χαρτιά το όλο έργο.

Δεν πρέπει να αφήσουμε τον Σταυράκη να κάνει τέτοιο έγκλημα!

@Osr

Παρόλου που σου έδωσα τους αριθμούς για τα κονδύλια που αντλεί η Κύπρος για το θέμα, επιμένεις. Και συνεχίζεις τις προσβολές. Τι πνεύμα θεέ μου. Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι!

@ Skorpion

Κατ'εσένα είμαι ΚΑΙ ακρο-κουμουνιστής ΚΑΙ δεξιός που φοβάται την αλλίωση του πληθυσμού. Έδωσες νέο επίπεδο στην λέξη οξύμορον. Εύγε!

the Idiot Mouflon είπε...

@Πο.Πη.

Να σου θυμίσω λοιπόν:

http://hlithioagrino.blogspot.com/2009/10/blog-post.html

Skorpion είπε...

οσρ , για το θεμα που αναφερεις μπορεις να αναφερεις περισσοτερα στοιχεια ;

Μπορει η λογικη της βοηθειας ηταν να μπορουν να λειτουργησουν το καλοκαιρι , χωρις να αναγκαστουν σε υπερβολικες απολυσεις , αυξησεις υπηρεσιων και προιοντων , ωστε οι τουριστικες μας υπηρεσιες να παραμεινουν ανταγωνιστικες. Η χωρις να αναγκαστουν να το κλεισουν το μαγαζι.


Ομως , δεν μου αρεσει οταν ειναι ανευ ορων τετοιες συμφωνιες διοτι πιθανον να μην πετυχαινουμε τον σκοπο μας. Μπορει οχι μονο να μεν παν τα λεφτα τζιαμε που πρεπει , αλλα εαν πασιν να μεν αξιοποιηθουν σωστα.

Στοχοι μπορει να ειναι και τα εξης :(Να μην αυξηθει η ανεργεια συγκεκριμενους μηνες , να μην κανουν αυξησεις , να επιβιωσουν την επιχειρηση τους κτλ κτλ).


Εγω ομως και παλι ρωτω σε εαν εισαι Κομμουνιστης. Διοτι τοτε ισως να μην καταλαβαινεις πως το να βοηθησεις καποιες Α επιχειρησεις , βοηθαει την οικονομια και κατ'επεκταση ολους τους υπολοιπους. (και τον απλο λαο).


@Κυπριακοφωνε , στον Οσρ ειναι που απευθυνοταν το μηνυμα μου. Τωρα , πως οι Κομμουνιστες καταφερνουν να διωχνουν τους ξενους για να τους γλιτωσουν ταχα που την εκμεταλευση (απλως κανενας δεν γουσταρει να ζει σε τετοια οικονομια) ειναι γεγονος.

Αυτο το εγραψα διοτι δεν μου αρεσε αυτο που εγραψε περι εκμεταλευσης. Συνηθως ειναι οι κομμουνιστες που ονομαζουν εκμεταλευση , την σχεση εργοδοτη -εργαζομενου.

Τωρα πως καταφερες να μην καταλαβεις πως δεν απευθηνοταν σε εσενα το μηνυμα μου , Δεν ξερω !

alombar42 είπε...

Εγω ομως και παλι ρωτω σε εαν εισαι Κομμουνιστης. Διοτι τοτε ισως να μην καταλαβαινεις πως το να βοηθησεις καποιες Α επιχειρησεις , βοηθαει την οικονομια και κατ'επεκταση ολους τους υπολοιπους. (και τον απλο λαο).

Συμπεράσματα:
1) Οι κομμουνιστές δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Οικονομία.
2) Ο "απλός λαός" γίνεται περιούσιος και περιπλούσιος μόνο εαν οι επιχειρήσεις μοιράσουν υπερ-κέρδη στους μετόχους τους (τα οποία φυσικά προκύπτουν από το Θεό κι όχι από το υστέρημα του "απλού λαού").

Αλλωστε, δεν πέθανε μόνο ο Μαρξ αλλά και ο Φρίντμαν - ειδικά την τελευταία τριετία.

Αλήθεια, γιατί να υπάρχει "απλός λαός"; Προτείνω να τον εξαφανίσουμε και να μείνουμε μόνο εμείς, ο σπέσιαλ λαός!


Κατά τα άλλα, δεν ήξερα οτι η Μπανανία έχει τόσα κοινά με το Ελλαδιστάν :)

Unknown είπε...

@alombar42,

..πρώτα απ’ όλα να σου εκφράσω τη χαρά μου που σε «ξαναβλέπω» μετά από χρόνια. Ελπίζω να υπάρξει συνέχεια.

Η Κύπρος, έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα αλλά με διαφορετικά εφαλτήρια.

Προσοχή, δεν αναφέρομαι τώρα σε πολιτισμικές αξίες και ιστορική συνέχεια, θεωρώ αυτονόητη την παραδοχή πως η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος μεν (και καλά κάνει) αλλά ταυτόχρονα μέρος αναπόσπαστο του Ελληνικού Έθνους δε-κάτι το οποίο πρέπει και να προστατευθεί και να καλλιεργηθεί περαιτέρω και σωστά.

Όχι όμως σε βάρος άλλων-όποιοι και αν είναι αυτοί.

Στην Κύπρο που λες αγαπητέ μου Alombar, υπάρχουν αρκετές παθογένειες στο σύστημα που κυρίως έλκουν την καταγωγή τους (κατά τη δική μου εκτίμηση) από τον μακροχρόνιο καρκίνο που είναι το Κυπριακό Ζήτημα και το οποίο αν δεν γίνει (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) παρελθόν θα συνεχίσει να «μολύνει» την καθημερινότητα και κυρίως την Πολιτική ζωή, γιατί η διαιώνισή του, δεν επιτρέπει στην ουσία την ανάπτυξη πραγματικής Πολιτικής από ευφυείς και ικανούς Πολιτικούς που θα ανταγωνισθούν μεταξύ τους με προτάσεις και στρατηγικές που να αφορούν στο Μέλλον και τον εκσυγχρονισμό και όχι τα αποστήματα του παρελθόντος.

Προς ώρας, το Κυπριακό Ζήτημα –εκτός όλων των άλλων- όπως κατ’ επανάληψη έχω γράψει,είναι μια «μηχανή» παραγωγής «πολιτικών» και πολιτικάντηδων που στηρίζονται στο ίδιο το Ζήτημα για να υπάρξουν.

Αυτά βέβαια είναι οι δικές μου απόψεις, διαμορφωμένες τα τελευταία 8 χρόνια που βρίσκομαι εδώ καθώς ομολογώ πως όταν ήρθα είχα στο κεφάλι μου μια σειρά από ρομαντικά στερεότυπα που κατέρρευσαν μετά από 2-3 χρόνια.

Όμως, υπάρχουν σημαίνουσες διαφορές μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, διαφορές που τις αισθάνεται κανείς έντονα μόλις μείνει εδώ για λίγο, όχι ως τουρίστας αλλά ως εργαζόμενος.

Και μία από αυτές είναι ακριβώς το Εργασιακό Ήθος που προσεγγίζει πάρα πολύ το λεγόμενο Protestant Ethic ή Ethos, κάτι το οποίο οφείλει στο πέρασμα των Βρετανών Αποικιοκρατών από τη χώρα και ταυτόχρονα σε αυτό, κατά μέγιστο ποσοστό χρωστά την «ανάσταση» της Κύπρου μετά από την εισβολή και την κατοχή της μισής χώρας από την Τουρκία. Με απλά λόγια, οι Κυπραίοι ΔΕΝ είναι χαβαλέδες.Όταν δουλεύουν, ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ.

Δίπλα σε αυτά, βάλε την ύπαρξη Κτηματολογίου & Δασολογίου και αρκετούς άλλους Θεσμούς που λειτουργούν απείρως καλύτερα από την Ελλάδα στην οποία είτε υπολειτουργούν είτε είναι παντελώς ανύπαρκτοι.

Τώρα πια όμως, η Κύπρος –πάντα κατά τις δικές μου εκτιμήσεις- είναι σε ένα κομβικό σημείο.

Η διαιώνιση του Κυπριακού (υπαρκτό πρόβλημα ασφαλώς) είναι μια γάγγραινα που όσο περνάει ο χρόνος κακοφορμίζει και «μεταφέρει» την παρακμή που παράγει σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής.

Η συνέχειά του, σε συνδυασμό με την Διεθνή Οικονομική Κρίση, αναδεικνύει στον μέγιστο βαθμό την ένδεια των πολιτικών και των πολιτειακών υποδομών που με ελάχιστες εξαιρέσεις δημιούργησαν.

Για να καταλήξω το μακρινάρι που προκάλεσες φίλε alombar θα πω, ότι ναι, υπάρχουν κάποια κοινά συμπτώματα, αλλά η «αρρώστια» είναι διαφορετικής φύσης.

Skorpion είπε...

αλομπαρ , το πρωτο συμπερασμα σου ειναι και δικο μου συμπερασμα και η πραγματικοτητα με την οποια δεν μπορει καποιος να διαφωνησει. Ειναι γεγονος πως οι κομμουνιστες Δεν αντιλαμβανονται τα περι οικονομιας , πολιτικης και κοινωνιας. Εχουν εσφαλμενη αντιληψη για ολα αυτα τα θεματα.

Εγω προσωπικα με κοφτει να γνωριζω εαν ο αλλος ειναι κομμουνιστης (και μαλλον αντιδημοκρατης συν τα αλλα ολα κουσουρια) η κινειται στα πλαισια του συγχρονου οικονομικου συστηματος. (λεγεται Καπιταλισμος , λεγεται μικτη οικονομια , υπαρχουν και καποια αλλα ονοματα αυτου του συστηματος εαν θελεις να αναφερθουμε σε αυτα.

Τα υπολοιπα συμπερασματα σου δηλωνουν πως δεν καταλαβες αυτο που διαβασες η προτιμας να τρολαρεις και να παιζεις πελλον.

Λοιπον Α) Σκοπος μου ηταν να δηλωσω την διαφωνια μου στην λογικη "ιδιωτικες επιχειρησεις vs απλος λαος" . Διοτι δεν ειναι ετσι που λειτουργει η οικονομια. Δεν πιστευω πως εγω δεν ανοικω στον απλο λαο.

Β) Πως το να βοηθηθουν οι ξενοδοχειακες επιχειρησεις (ειδικα σε περιοδο κρισης , και ειδικα για μια χωρα οπως την Κυπρο) , μπορει να βοηθησει την γενικοτερη οικονομια , δηλαδη ολους μας - δεν σημαινει πως ολο το ενδιαφερον μου συγκεντρωνεται στους μετοχους των ξενοδοχειων αυτων/(οποιασδηποτε επιχειρησης).

Τουλαχιστον αυτη η λογικη αξιζει να απαντηθει με λογικα επιχειρηματα και οχι να τυχει της απαντησης που εδωσες.

Κριμα διοτι αναγκαζομαι και απαντω σε πραγματα τα οποια ηδη εχουν εξηγηθει διοτι καποιος δεν εχει την ικανοτητα να διαβασει και να κατανοησει κειμενο. Εχεις παραλογα συμπερασμα και κανεις αποριες που δεν βγαζουν νοημα.

Skorpion είπε...

Πολιτη Πηττα. Συμφωνω με ολα οσα αναφερεις ως λογους για τους οποιους εμεις εχουμε διαφορετικη οικονομικη ιστορια απο την Ελλαδα.

Υπαρχουν ομως και αλλοι που εχουν να κανουν και με την πολιτικη και με τα πολιτικα πιστευω του πληθυσμου και την εξωτερικη πολιτικη.

Σημειο εκεινησης το 74.

Μετα το 74 η Κυπρος ανεβηκε στην αμαξα της Δυσης. Οχι μονο διοτι ημασταν δουλευταραδες αλλα και ακολουθηθηκαν σωστες μακροικονομικες πολιτικες.

Οι οποιες ειχαν να κανουν ακριβως με τις εμπειριες μας ως λαος. Και την αναπροσαρμογη των στοχων μας.

Η Ελλαδα αντιθετως εκλεινε τα ματια προς την Ανατολη.

Εχουμε πεσιμο της Χουντας και η εξοδο της Ελλαδας απο το Νατο.

Η αισθηση περι προδοτων Αμερικανοδουλων , διαχυτη στην Ελλαδικη πολιτικη ατμοσφαιρα.

Ενω οργανωσεις οπως η 17 Νοεμβρη δρουν.

Παραλληλα εχουμε την ανοδο του ΠΑΣΟΚ , και γενιες αριστερων και ακροαριστερων που λογω της ανωμαλης ιστοριας του εμφυλιου και της μεταεμφυλιακης εποχης , δεν ειχαν γευτει την εξουσια , και ηταν Β κλασης πολιτες για δεκαετιες.

Ετσι την δεκαετια του 80 εχουμε την μεγαλυτερη καταστροφη της Ελληνικης οικονομιας. (Μπορω να αναφερω πολλα για το τι εγινε εκεινη την δεκαετια απο τον Ανδρεα Παπανδρεου του οποιου τα δανεια πληρωνουν σημερα ως χρεος ολες οι επομενες γενοιες. Απειρα σκανδαλα , απειρο πεταξιμο λεφτων , αλλα πιστευω πως ο ιδιος ειχε γνωση του τι εκανε. Δεν παρασυρθηκε για χαρην του κοσμου που ως σε εκεινο το σημειο δεν ειχε ποτε γευτει αυτα τα πραγματα. Αλλα ειναι εκτος θεματος και αν ξεκινησω να γραφω δεν θα τελειωνω).

Αντιθετως στην Κυπρο η αριστερα ΔΕΝ ειναι τοσο ακραια οσο η Ελλαδικη αριστερα , στα οικονομικα θεματα ακριβως λογω των διαφορετικων τους ιστοριων. (Και της συμετοχης της στην εξουσια και σε κυβερνησεις που ακολουθουσαν ,μη κομμουνιστικη οικονομικη πολιτικη).

Ο εμφυλιος και η εισβολη του 74 αντιθετως φερνει συναινεση , περιχαρακωση γυρω απο το "καστρο" της Κυπριακης δημοκρατιας , και λιγο πολυ ολοι ακολουθουμε την στρατηγικη περι ενταξης στην Ευρωπη.

Ουτε βεβαια οι Δεξιοι ειναι τοσο κρατικιστες και (συγνωμη για τον χαρακτηρισμο) αχαπαροι οσο οι Ελλαδιτες στα θεματα οικονομιας.

Και γενικοτερα εχουμε οχι μονο καλυτερη νοοτροπια , αλλα γνωριζουμε οτι εχει να κανει περι οικονομικης θεωριας , καλυτερα.

(Και ως λαος , και οι πολιτικοι μας).

Τελος διαφωνω πως το κυπριακο προβλημα ειναι τοσο τεραστιο βαρυδι και πρεπει πασυ θυσια να το λυσουμε με οποινδηποτε τροπο. Το χειροτερο απο ολα ειναι μια κακη λυση.

Skorpion είπε...

Επειδη στην περιπτωση της Ελλαδας πληρωνουν ακομα τα σφαλματα του εμφυλιου ,μεταεμφυλιακης εποχης και της Χουντας , δεν ειναι σωστες οι αναλυσεις που βλεπουν τα προβληματα να εχουν αφετηρια την μεταπολιτευση.

Τα προβληματα της μεταπολιτευσης εχουν αμεση συσχετιση με τις ανωμαλιες τις μεταεμφυλιακης εποχης - και εν τελει με την αποτυχια της μετεμφυλιακης εποχης (οπου κυριαρχοι ηταν οι δεξιοι και το "κεντρο").

Skorpion είπε...

Επισης πιστευω πως εαν δεν υπηρχε εκεινος ο Ανδρας Παπανδρεου αλλα ενας καλυτερος ηγετης λιγοτερο απατεωνας και κλεφτης (και περισσοτερο φιλοδυτικος), και η Ελληνικη αριστερα και η κεντρωαριστερα , ακομα και ακροαριστερα αλλα και η Ελληνικη δεξια ακομα και ακροδεξια θα ειχαν διαφορετικη εξελιξη. Και φυσικα η Ελλαδα θα ηταν ενα πραγματικα Ευρωπαικο κρατος.

Ομως περαν απο τα προβληματα του χαρακτηρα του , και αυτος ομως ηταν αποτελεσμα της εποχης αυτης. Και σε μεγαλο βαθμο και οι πολιτικες που ακολουθησε. Γι'αυτο εξαλου ηταν και τοσο διασημος.

osr είπε...

scorpion αν επιθυμείς ιδεολογική συζήτηση περί εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο, οικονομικών συστημάτων κλπ κόπιασε στο blog μου όπου έχω πολύ υλικό σχετικά με καπιταλισμο κομουνισμό κλπ

http://osr55.wordpress.com/about/

όσον αφορά τους λογής λογής ρατσιστές κκουλλάες κακοφωνίξ θα επανέλθω για ακόμη μια φορά με περισσότερες λεπτομέρειες ώστε να τελειώνει το παραμύθι που πουλάνε οι κυβερνώντες και τρώνε οι χάννοι

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2007:144:0001:0021:EL:PDF

Άρθρο 1
Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής
Η παρούσα απόφαση συστήνει, για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου
2008 μέχρι 31ης Δεκεμβρίου 2013, το Ευρωπαϊκό Ταμείο
Προσφύγων, στο εξής αποκαλούμενο «Ταμείο», ως μέρος ενός
συνεκτικού πλαισίου που περιλαμβάνει επίσης την απόφαση
αριθ. 574/2007/ΕΚ, την απόφαση αριθ. 575/2007/EK και την
απόφαση αριθ. …/2007/ΕΚ προκειμένου να συμβάλει στην ενίσχυση
του χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης και στην
εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών…………
Άρθρο 2
Γενικός στόχος του Ταμείου
1. Ο γενικός στόχος του Ταμείου είναι η υποστήριξη και η
ενθάρρυνση των προσπαθειών που καταβάλλουν τα κράτη μέλη για
την υποδοχή προσφύγων και εκτοπισθέντων και για την αντιμετώπιση
των συνεπειών της υποδοχής αυτής, λαμβανομένης υπόψη της
ισχύουσας στον συγκεκριμένο τομέα κοινοτικής νομοθεσίας, με τη
συγχρηματοδότηση των δράσεων που προβλέπονται από την
παρούσα απόφαση.
2. Το Ταμείο συνεισφέρει στη χρηματοδότηση της τεχνικής
βοήθειας βάσει πρωτοβουλίας των κρατών μελών ή της Επιτροπής.
Άρθρο 3
Επιλέξιμες δράσεις στα κράτη μέλη
1. Το Ταμείο υποστηρίζει δράσεις στα κράτη μέλη που αφορούν
ένα ή περισσότερα από τα εξής:
(α) τους όρους υποδοχής και τις διαδικασίες παροχής ασύλου·
(β) την ένταξη των προσώπων περί των οποίων το άρθρο 6 των
οποίων η διαμονή σε συγκεκριμένο κράτος μέλος έχει μόνιμο
και σταθερό χαρακτήρα·…………………
………
2. Όσον αφορά τους όρους υποδοχής και τις διαδικασίες παροχής
ασύλου, οι επιλέξιμες δράσεις συμπεριλαμβάνουν τα εξής:
(α) υποδομές ή υπηρεσίες στέγασης,
(β) δομές και κατάρτιση προκειμένου να εξασφαλίζεται πρόσβαση
των αιτούντων άσυλο στις διαδικασίες παροχής ασύλου,
(γ) παροχή υλικής βοήθειας και ιατρικής ή ψυχολογικής
περίθαλψης,
(δ) κοινωνική αρωγή, πληροφόρηση ή συνδρομή σε διοικητικά ή/
και νομικά διαβήματα και πληροφόρηση ή παροχή συμβουλών
σχετικά με την πιθανή έκβαση της διαδικασίας ασύλου,
συμπεριλαμβανομένων πτυχών, όπως ο εκούσιος
επαναπατρισμός,
(ε) νομική και γλωσσική συνδρομή,
(στ) εκπαίδευση, γλωσσική κατάρτιση και άλλες πρωτοβουλίες που
αντιστοιχούν στην κατάσταση του οικείου προσώπου,
(ζ) παροχή υπηρεσιών στήριξης, όπως μετάφραση και κατάρτιση,
με σκοπό τη συμβολή στη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής
καθώς και της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των
διαδικασιών παροχής ασύλου,
(η) πληροφόρηση των τοπικών κοινοτήτων καθώς και κατάρτιση
του προσωπικού των τοπικών αρχών που έρχονται σε επαφή με
τα υποδεχόμενα πρόσωπα στη χώρα υποδοχής,
(θ) μεταφορά των προσώπων που υπάγονται στην κατηγορία του
άρθρου 6, στοιχείο γ), από το κράτος μέλος όπου βρίσκονται
πραγματικά προς το κράτος μέλος το οποίο είναι αρμόδιο για
την εξέταση της εν λόγω αίτησης ασύλου.

Η απόφαση αριθ. 573/2007/EK περιλαμβάνει και την απόφαση 575/2007/ΕΚ που ανέφερα στο προηγούμενο σχόλιο μου
Με λίγα λόγια σχετικά με το τι ορίζει η απόφαση αυτή, το κονδύλι αυτό της ΕΕ όπως καθορίστηκε και πιο πάνω, τα λεφτά που παίρνει το κράτος μέλος αφορά υποδομές, υπηρεσίες στέγασης, υλική βοήθεια, ιατρική και ψυχολογική περίθαλψη
Ό,τι δηλαδή αφορά στα επιδόματα που δικαιούνται οι λήπτες από τα εθνικά γραφεία ευημερίας

osr είπε...

Ο νόμος περί Δημόσιων Βοηθημάτων και Υπηρεσιών 95(Ι)/2006 στο άρθρο 3 περιπτώσεις 5 (υπήκοο τρίτης χώρας επί μακρού διαμένον)
6 (υπήκοο τρίτης χώρας αναγνωρισμένος Πρόσφυγας)
και 7 (υπήκοο τρίτης χώρας αιτητής ασύλου ή που έχει καθεστώς προσωρινής διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους)
ορίζει ότι δικαιούνται επίδομα από το Γραφείο Ευημερίας μόνο αν και εφόσον τα εισοδήματα και οι οικονομικοί του πόροι δεν επαρκούν για την
περίπτωση 5 για τις βασικές του ανάγκες και την στέγαση του
Για την περίπτωση 6 για τις βασικές και ειδικές του ανάγκες
Για την περίπτωση 7 για την ικανοποίηση των υλικών συνθηκών υποδοχής κατά την έννοια των περί Προσφύγων (Συνθήκες Υποδοχής Αιτητών) Κανονισμών του 2005…………

Ακόμη και εδώ μπουρδέλο στους νόμους……………… ήδη υπάρχουν πάμπολλα παράπονα από λήπτες βοηθημάτων στους οποίους γίνεται αυτή η διάκριση στους όρους και υπάρχουν πορίσματα της Επιτρόπου Διοικήσεως σχετικά www.ombudsman.gov.cy/Ombudsman/...nsf/.../799.06-090709%20.doc

Το 2007 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του κράτους έγιναν στην Κύπρο μόνο 4198 αιτήσεις παραχώρησης πολιτικού ασύλου που αφορούσαν 4681 άτομα, δηλαδή κάποιες αιτήσεις αφορούσαν οικογένειες ή και παντρεμένα ζευγάρια
www.parliament.cy/parliamentGR/008_01/Praktiko2007-11-15.doc
και όμως οι λήπτες βοηθήματος εν πάσει περιπτώσει είναι πολύ λιγότεροι περίπου 1200, αλλά γιατί υπάρχουν ακόμη και αυτοί οι 1200;

Επίδομα από το γραφείο ευημερίας δηλαδή δικαιούνται μόνο όσοι δεν έχουν επαρκή εισοδήματα…… εισοδήματα έχει κάποιος ο οποίος μπορεί να εργαστεί… σωστά; Σωστά…..
Η Κύπρος τι επιλέγει να πράττει σχετικά με αυτούς τους ανθρώπους που υποβάλλουν αίτηση πολιτικού ασύλου;
http://www.fileden.com/files/2009/6/25/2488670/asylum%20seekers.pdf
σύμφωνα με την απόφαση των φωστήρων πολιτικών προιστάμενων του υπουργείου εργασίας εξαναγκάζουν τους αιτητές ασύλου σε υποχρεωτική και ακούσια ανεργία για 6 ολόκληρους μήνες μετά που υποβάλλουν το αίτημα τους!
Οπότε αυτοί οι άνθρωποι για 6 μήνες δεν έχουν κανένα απολύτως εισόδημα και ως εκ τούτου ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ λαμβάνουν επιδόματα από το Γραφείο Ευημερίας αφού δεν έχουν άλλη επιλογή σύμφωνα με τις επιλογές του κράτους της Κύπρου
Αλλά ακόμη και μετά τους 6 μήνες το κράτος εκτελώντας τις επιταγές των ιδιωτικών συμφερόντων υποχρεώνει τους ανθρώπους αυτούς να δουλεύουν σε πολύ συγκεκριμένα επαγγέλματα, στην κτηνοτροφία γεωργία, επεξεργασίας λυμάτων σκυβάλων ζωικών αποβλήτων και άλλων τέτοιων επαγγελμάτων
Λες και οι άνθρωποι αυτοί ως άλλοι σκλάβοι σε καταναγκαστική εργασία θα πρέπει να κάνουν ό,τι δεν θέλουν οι «κανονικοί» άνθρωποι
Οπότε η τεράστια πλειοψηφία των ληπτών δημόσιου βοηθήματος το παίρνουν καταναγκαστικά λόγω της πολιτικής επιλογής του κράτους μας και μόνο και όχι γιατί θέλουν τάχα να ζουν βασιλικά όπως κάποιοι παπαραλόγοι ρατσιστικά σκεπτόμενοι λένε

Αυτή η πρακτική και πολιτική του κράτους έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις επιταγές των ευρωπαικών αποφάσεων για ένταξη αυτών των ανθρώπων στις τοπικές κοινωνίες ως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει διαβάζοντας τις αποφάσεις που παραθέτω με λινκ
Συμπέρασμα: Τα κονδύλια που παίρνει η Κύπρος από την ΕΕ ως φαίνεται από τις αποφάσεις 573 και 575/2007 ΕΚ τα παίρνει για να καλύπτει υποδομές, υπηρεσίες στέγασης, υλική βοήθεια, ιατρική και ψυχολογική περίθαλψη
Ό,τι δηλαδή αφορά στα επιδόματα που δικαιούνται οι λήπτες από τα εθνικά γραφεία ευημερίας
Το κράτος της Κύπρου καλύπτει όλες του τις ανάγκες με τα ευρωπαικά κονδύλια αλλά ανταυτού επιλέγει άλλη πολιτική ως αυτή περιγράφηκε πιο πάνω ώστε να κλαίγεται και να βρίσκει πάτημα ο κάθε ρατσιστής παπαρολόγος

alombar42 είπε...

@Γιώργο

Γνωρίζω τα εργασιακά της Κύπρου - έχω και μια συνεργασία εδώ και λίγα χρόνια, ενω πρόσφατα προέκυψε και η ιδέα να μετοικήσουμε!

Οσο για το Κυπριακό, συμφωνώ μαζί σου, αν και δεν είμαι ο πλέον γνώστης, οτι αποτελεί καρκίνωμα που αναδεικνύει και συντηρεί πολιτικές και πολιτικούς.

Κατά μια έννοια πάντως, αυτό γίνεται παντού - και στην Ελλάδα φυσικά (πέφτει η κυβέρνηση; βγάλτε το Σισμίκ και σώθηκε).
Πάντα πρέπει να υπάρχει το μαστίγιο, ή/και ένας αόρατος εχθρός - το καρότο δεν αρκεί πια για να συντηρήσει τον καπιταλισμό.



@skorpion

Για αποφυγή παρεξήγησης, να δηλώσω οτι (για μένα τουλάχιστον ) το οτι απαντώ σε κάποιον σημαίνει οτι σέβομαι τη γνώμη του, αλλά θεωρώ οτι είτε είναι λάθος ή χρειάζεται αποσαφήνιση. Η σάτιρα και η ειρωνία, είναι μορφές γραφής :)

Τώρα, γνωρίζω βεβαίως πώς λειτουργεί το σύστημα και δεν είμαι ουτοπιστής. Ζω σε αυτό και μάλιστα από τον καναπέ μου - εξ'ου και το "σπέσιαλ άνθρωπος".
Το να μου αρέσει όμως, ε, αυτό πάει πολύ. Αλλωστε η ίδια η ετοιμολογία της λέξης Καπιταλισμός τα λέει σχεδόν όλα.

Πάντως, είσαι σαφώς λάθος όταν χρειάζεσαι την ταυτότητα του άλλου για να κρίνεις τη γνώμη του!

Αυτά - δεν γράφω σεντόνι, γιατί δεν προσφέρεται το blog...