Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

R.I.P. Howard Zinn...


Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο Howard Zinn, ο Αμερικανός ακαδημαϊκός η εναλλακτική ιστορία του οποίου για τις ΗΠΑ διαβάστηκε από εκατομμύρια ανθρώπους.

Όπως έγινε γνωστό υπέστη καρδιακή προσβολή, ενώ ταξίδευε, στη Σάντα Μόνικα, στην Καλιφόρνια.

Πρόκειται ίσως για την πιο σημαντική ιστορική προσωπικότητα της αμερικάνικης Αριστεράς.
Γνωστός ακτιβιστής κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και παθιασμένος υποστηρικτής των κινημάτων των Αφροαμερικανών για πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, ο Zinn βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής αναταραχής στη χώρα του από την δεκαετία του 1950 ως τα τέλη εκείνης του 1970.

Σε μία εποχή που ελάχιστοι πολιτικοί στις Η.Π.Α. τολμούσαν καν να αποκαλέσουν τους εαυτούς τους φιλελεύθερους, ο Howard Zinn στήριξε σθεναρά τις ιδέες της Αριστεράς, αποκτώντας φανατικούς φίλους – ανάμεσα στους οποίους και αρκετοί ''επώνυμοι'', όπως ο Matt Damon, o Ben Affleck, o Bruce Springsteen και ο Oliver Stone – και βέβαια αρκετούς εχθρούς.


Ευρύτερα γνωστός έγινε για το βιβλίο του «A People's History of the United States» [Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών, μετάφραση Θεόδωρου Καλύβα, Αιώρα, Αθήνα 2008], που πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα.

Ο Zinn ήταν αυτό που τοποθέτησε στη θέση των κεντρικών ηρώων της ιστορίας των ΗΠΑ όχι τους «ιδρυτές» της, αλλά τους πρώτους συνδικαλιστές, τις φεμινίστριες και μαχητές για διάφορους σκοπούς.

«Τα γραπτά του άλλαξαν τη συνείδηση μιας γενιάς, βοήθησαν να ανοίξουν νέοι δρόμοι προς την κατανόηση και την κρίσιμη σημασία της για τις ζωές μας», είχε γράψει για αυτόν ο Noam Chomsky.

Γεννήθηκε το 1913 σε μία φτωχογειτονιά του Brooklyn στη Νέα Υόρκη από γονείς, που ήταν Εβραίοι μετανάστες στις Η.Π.Α.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο New York University και στο Columbia University, όπου πήρε διδακτορικό στην Ιστορία.

Το 1956 ανέλαβε διευθυντής του τμήματος ιστορίας και κοινωνικών επιστημών στο Spelman College, ένα πανεπιστήμιο που φοιτούσαν μόνο έγχρωμες γυναίκες.

Φανατικός υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προέτρεψε τις φοιτήτριές του να απαιτήσουν την πρόσβαση στις δημόσιες βιβλιοθήκες, κάτι το οποίο δεν ήταν καθόλου αυτονόητο για τους μαύρους εκείνη την περίοδο.

Δημοσίευσε δε μία σειρά από πύρινα άρθρα στηλιτεύοντας τον Kennedy για την αδυναμία του να προστατεύσει τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών στην χώρα.

Τα χρόνια που ήταν στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης πρωταγωνίστησε στις εκδηλώσεις κατά του πολέμου του Βιετνάμ, δίνοντας το παρών σε δεκάδες διαδηλώσεις.

Λατρεύτηκε από τους φοιτητές του, μέχρι το 1988, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

Στην αυτοβιογραφία του [You Can't Be Neutral on a Moving Train, Beacon Press, Βοστόνη 2002], σημείωνε ότι η αντικειμενικότητα ουδέποτε υπήρξε στόχος στα μαθήματα που παρέδιδε.

«Ήθελα οι φοιτητές να φεύγουν από την τάξη όχι απλά καλύτερα πληροφορημένοι, αλλά προετοιμασμένοι να παρατήσουν την ασφάλεια της σιωπής, πιο έτοιμοι να μιλήσουν, να δράσουν ενάντια στην αδικία όπου την έβλεπαν. Αυτή, φυσικά, ήταν μια συνταγή για φασαρίες».





9 σχόλια:

Κλείτωρ είπε...

[...προετοιμασμένοι να παρατήσουν την ασφάλεια της σιωπής, πιο έτοιμοι να μιλήσουν, να δράσουν ενάντια στην αδικία όπου την έβλεπαν. Αυτή, φυσικά, ήταν μια συνταγή για φασαρίες]
----------------------------------------------------------------------------
δηλαδή; Δεν είναι καλύτερα μερικές φορές να βγάζουμε τον σκασμό για το καλό της (όποιας) κοινότητας; κάποιες φορές δεν είναι καλύτερη η ασφάλεια της σιωπής;
Και ποιός άραγε θα κρινει πότε να σιωπήσουμε και πότε να μιλήσουμε;

Backbeatlili είπε...

"κάποιες φορές δεν είναι καλύτερη η ασφάλεια της σιωπής;"

Δεν υπάρχει τέτοιο πράμα. Να σου θυμίσω το διάσημο

"όταν οι Ναζί ήρθαν για τους κομμουνιστές,
έμεινα σιωπηλός,
δεν ήμουν κομμουνιστής.
Ύστερα φυλάκισαν τους κοινωνικούς δημοκράτες,
κι εγώ έμεινα σιωπηλός,
δεν ήμουν κοινωνικός δημοκράτης.
Ύστερα ήρθαν για τους συνδικαλιστές,
κι εγώ δε μίλησα,
δεν ήμουν συνδικαλιστής.
Ύστερα ήρθαν για τους Εβραίους,
κι εγώ δε μίλησα,
δεν ήμουν Εβραίος.
Όταν ήρθαν για μένα,
δεν είχε απομείνει κανένας, να μιλήσει για μένα."

?


"Και ποιός άραγε θα κρινει πότε να σιωπήσουμε και πότε να μιλήσουμε;"

Η συνείδηση μας κανονικά.

Κλείτωρ είπε...

Η συνείδηση μας κανονικά.
----------------------------------------------------------------------
ναι αλλά έτσι δεν θα καταντήσουμε φαιδροί και γραφικοί;

Backbeatlili είπε...

Ε ναι αν θεωρείς οτι το να αντιτάσσεσαι στην αδικία εν φαιδρό τζε γραφικό.
Εξαρτάται που τες προτεραιότητες του καθενός.

Ανώνυμος είπε...

better check your facts... Zinn was not born in 1913.

Phivos Nicolaides είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίαση και οι πληροφορίες σου. Καλή σου μέρα.

Yellow Kid είπε...

Έφυγε και ο Σάλιντζερ...

Anef_Oriwn είπε...

Αγαπητέ PolitisPittas,
Σε χαιρετώ!
[Και εύχομαι με την ευκαιρία αυτής της παρέμβασης ΜΟΥ και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ τόσο για ΣΕΝΑ προσωπικά όσο και για τους δικούς ΣΟΥ Ανθρώπους] ...

Εδώ και αρκετές μέρες [και κάτω από διάφορες αφορμές που μου δίνονται από posts ΣΟΥ – όπως εκείνο το εξαιρετικό για την Δραγωνά ή το άλλο για το κυπριακό] έλεγα να παρέμβω για κάποιο σχόλια αλλά τελευταία ΔΕΝ ευκαιρώ ... Γενικώς έχω αραιώσει. [Μέσα στες Γιορτές, ΣΟΥ είχα στείλει κι ένα email. Δεν ξέρω αν το είδες ...]
Το αφιέρωμα ΣΟΥ όμως στο Howard Zinn ΜΟΥ δίνει ξανά ευκαιρία και την αφορμή για μια σύντομη [έστω και στα βιαστικά] παρέμβαση. Για το θάνατο του Μεγάλου αυτού Στοχαστή [της αμερικανικής - κι όχι μόνο - Αριστεράς διάβασα σήμερα στην “Ελευθεροτυπία” [link: http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=126382], κι οφείλω να πω ότι το συμβάν με στεναχώρησε ... Σίγουρα γιατί είχα μιαν ιδιαίτερη εκτίμηση στον Zinn από τότες [πριν μερικά χρόνια] που ΤΟΝ ανακάλυψα μέσα από το βιβλίο του “Ο Μαρξ στο Σόχο”... Του είχα μάλιστα αφιερώσει [σε ανύποπτο χρόνο] και δυο αναρτήσεις στο Blog ΜΟΥ:
1. http://aneforiwn.blogspot.com/2009/07/342009-howard-zinn-all-dogs-one.html
2. http://aneforiwn.blogspot.com/2008/09/25.html

Yannis Tsal είπε...

Μεγάλη απώλεια πράγματι.
Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του έκανε σκληρή κριτική στη διακυβέρνηση Ομπάμα.
http://tvxs.gr/node/50474