Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Η Κύπρος σε έκλειψη.

Η ημισέληνος της τουρκικής σημαίας όπως και το αρνητικό της, δηλαδή η ημισέληνος της σημαίας του ψευδοκράτους στην Κατεχόμενη Κύπρο, θυμίζουν αμφότερες το φαινόμενο της έκλειψης και τη λεπτή φέτα που μένει φωτεινή στον ουρανό ενώ στη γη, η θερμοκρασία πέφτει απότομα, το φως θαμπώνει και γκριζάρει και οι άνθρωποι για να «δουν» βάζουν μπροστά από τα μάτια τους σκούρα γυαλιά, τζάμια πασαλειμμένα με φούμο.

Η δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή στη Λευκωσία το βράδυ της 11ης Ιανουαρίου ήρθε ως κεραυνός μεν, αλλά όχι εν αιθρία δε.

Η ατμόσφαιρα στην μικρή Κυπριακή Δημοκρατία ήταν ήδη συννεφιασμένη από την αδιανόητη αρπαγή της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου (ακριβώς στην πρώτη επέτειο από το θάνατό του) , την αφαίρεση της Ελληνικής σημαίας από τον τάφο του Σπύρου Κυπριανού στη Λεμεσό και, τις πυρπολήσεις των εθνικών συμβόλων στο ίδιο κοιμητήριο.

Όλα αυτά μαζί, είναι απολύτως πρωτοφανή για την Κύπρο των τελευταίων 35 χρόνων.

Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα που με κόπο οι Κύπριοι πολίτες μαζί με τις εκάστοτε ηγεσίες τους, δημιούργησαν δουλεύοντας σκληρά , μετά την εισβολή.

Είναι γεγονότα που, το ένα μετά το άλλο, μοιάζουν να σπρώχνουν οργανωμένα ή όχι, το ρολόι πίσω στην άγρια δεκαετία του 60 που οδήγησε με ακρίβεια μαθηματική στην τραγωδία του 1974.

Ανεξάρτητα από τα ελατήρια που υπάρχουν πίσω από αυτές τις πράξεις, ανεξάρτητα από το αν συνδέονται ή όχι, προστιθέμενα και μάλιστα σε τόσο μικρό διάστημα μέσα στην εξαιρετικά συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, βάζουν το «φούμο» της έκλειψης στα μάτια των Κυπρίων πολιτών.

Συσκοτίζουν, μπερδεύουν, παράγουν αβεβαιότητα και μεγάλη ανασφάλεια στο πλαίσιο της Κύπρου που όπως είπαμε, τουλάχιστον στην ελεύθερη επικράτεια κατάφερε και άφησε πίσω τα πάθη του χθες.

Το μυαλό του μέσου ανθρώπου, δεν μπορεί παρά αντιδράσει αθροιστικά.
Πρώτα το ένα, μετά το άλλο, τώρα αυτό.

Και όλα, με έναν αδιόρατο δεσμό μεταξύ τους που έχει να κάνει με το Κυπριακό, με το παρελθόν, με τις διαπραγματεύσεις, με τις λεγόμενες πλατφόρμες του ΌΧΙ και του ΝΑΙ στο 2004.

Δυστυχώς, αυτός ο δεσμός υφίσταται είτε αυτές οι ενέργειες εκπορεύονται από τους ίδιους κύκλους, είτε είναι τελείως ανεξάρτητες και τυχαίες.

Στη συνείδηση, όπως είπαμε, καταγράφονται συνολικά και υπογραμμίζονται έστω θυμικά με την τρέχουσα συγκυρία.

Στην οποία θα πρέπει να προσθέσω και την κατάθεση του πρόσφατου εγγράφου των Τουρκικών θέσεων για τις διαπραγματεύσεις που κρίθηκε από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα ως επιεικώς απαράδεκτο.

Δίκαια άλλωστε, εφ όσον ουσιαστικά οι θέσεις των Τούρκων μέσω της μαριονέτας τους (Μεχμέτ Αλί Ταλάτ) επιχειρούν να θεμελιώσουν τη διχοτόμηση και τη συνομοσπονδία ζητώντας μεταξύ άλλων και ξεχωριστό FIR για τη Βόρεια Κύπρο καθώς και ελεύθερη είσοδο και εγκατάσταση εις το διηνεκές Τούρκων πολιτών!

Τον τελευταίο χρόνο, για όποιον παρατηρεί τα εν Κύπρω τεκταινόμενα υπάρχει μια σαφής, αργή, αλλά σταθερή κλιμάκωση πρωτοφανών για τα δεδομένα της χώρας ενεργειών που παράγουν - χτίζουν ανισορροπία.

Συνοπτικά, από τα μέσα περίπου του 2008, είχαμε:

1. Βανδαλισμό του μεγάλου αγάλματος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Αρχιεπισκοπή λίγο πριν αυτό μεταφερθεί.
2. Αντίστοιχο βανδαλισμό σε άγαλμα του στρατιωτικού ηγέτη της ΕΟΚΑ, Γεωργίου Γρίβα.
3. Έκρηξη συνθημάτων σε τοίχους με εμπρηστικό εθνικιστικό περιεχόμενο και ύβρεις κατά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με φρασεολογία του τύπου «προδότη-καταδότη» ή «Kıbrıs Türktür» (η Κύπρος είναι Τούρκικη)
4. Κλιμακούμενη βία μεταξύ οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων στο δυστυχώς άκρως πολιτικοποιημένο Κυπριακό ποδόσφαιρο.
5. Βανδαλισμούς και καταστροφές στην οικεία- μουσείο του ιστορικού ηγέτη της Κυπριακής Αριστεράς Εζεκία Παπαϊωάννου.
6. Την κλοπή της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου ακριβώς ένα χρόνο από τον θάνατό του και μία ημέρα πριν από το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο.
7. Την υποστολή της σημαίας από τον τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου την ημέρα των γενεθλίων του.
8. Την κλοπή και πυρπόληση Ελληνικών σημαιών από τον τάφο του Σπύρου Κυπριανού καθώς και άλλων τάφων στο ίδιο κοιμητήριο, στη Λεμεσό.


Μέχρι χθες, όλα αυτά ήταν ήδη πάρα πολλά και πάνω από όλα πρωτοφανή για την πρόσφατη ιστορία της Κύπρου.

Με αποκορύφωμα βέβαια την κλοπή της σορού του τέως Προέδρου.

Τώρα;
Τώρα σε όλο αυτό το σκηνικό που μυρίζει έντονα «χθες» ήρθε να προστεθεί το αίμα και η ζωή του Άντη Χατζηκωστή.

Ο Άντης Χατζηκωστής, γιος του Κωστή, ήταν ένας εξαιρετικά αγαπητός άνθρωπος σε όλους τους συνεργάτες του ανεξάρτητα από το τι πρέσβευε ο κάθε ένας πολιτικά.

Ευφυέστατος, γνώστης της δουλειάς του, δουλευταράς, ήταν τα σίγουρα χέρια που ήδη είχαν πάρει το τιμόνι του εκδοτικού συγκροτήματος και το κρατούσαν σταθερά εμπνέοντας εμπιστοσύνη ακόμα και σε παλιές δημοσιογραφικές καραβάνες.


Αν εξαιρέσω δυο-τρεις καφέδες που είχαμε πιει σε κάποιες εκδηλώσεις που συμπέσαμε, κατά τα άλλα δεν τον ήξερα.

Μου άρεσε όμως, γιατί γελούσε πλατειά, ήταν εξαιρετικά έξυπνος και ήταν τελείως προσανατολισμένος στο να μαθαίνει διαρκώς οτιδήποτε είχε σχέση με τον εκσυγχρονισμό των ΜΜΕ.

Γενικώς, μου αρέσουν οι άνθρωποι που δεν «βολεύονται» και κοιτάζουν να γίνονται καλύτεροι διαρκώς, ακόμα και όταν δεν έχουν «καμιά ανάγκη». Τέτοιος ήταν ο Άντης.


Ποιος ευθύνεται για αυτό που έγινε;
Πόσο συνδέονται όλα αυτά τα γεγονότα μεταξύ τους; Δεν ξέρω.

Και δεν ξέρω αν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια, όπως επίσης ένα μήνα μετά δεν έχουμε ιδέα τι απέγινε η σορός του Τάσσου, ποιοι την πήραν και γιατί.

Αυτό που ξέρω, είναι πως στη συγκεκριμένη συγκυρία η μικρή Κυπριακή κοινωνία νιώθει όλο και πιο έντονα ανασφαλής.

Πως όλα αυτά, μέχρι πρότινος ήταν απλά αδιανόητα.

Πως επενεργούν σαν διχαστικό δηλητήριο στις συνειδήσεις των πολιτών.

Πως οι πολιτικοί οφείλουν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην εκπίπτουν σε εμπρηστικές δηλώσεις που καλλιεργούν τον διχασμό και τη συνομωσιολογία στρέφοντας έτσι ένα μέρος της κοινωνίας κατά ενός άλλου.

Ορισμένοι, αθροίζοντας τα γεγονότα έσπευσαν να δημιουργήσουν σενάρια προσβολής του «αδούλωτου ελληνικού πνεύματος των Ελληνοκυπρίων» .

Μίλησαν για πολιτική τρομοκρατία και σφαίρες στη δημοκρατία κλπ.

Προσπάθεια για πολιτικά οφέλη, πάνω από το ζεστό ακόμα σώμα του νεκρού.

Άλλοι, μετριάζουν τον τόνο και λένε πως ο Άντης Χατζηκωστής έπεσε θύμα εγκληματιών του κοινού ποινικού δικαίου με αφορμή οικονομικές διαφορές ή επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η ίδια η Αστυνομία στις πρώτες εκτιμήσεις της έκανε λόγο για οικονομικά κίνητρα- λόγω του κυνηγετικού όπλου με το οποίο –λένε- έγινε η δολοφονία και του μάλλον απολιτίκ χαρακτήρα του νεκρού.

Δυστυχώς, στο «δια ταύτα» δεν έχει καμία σημασία τι ισχύει από όλα αυτά.
Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο:


Ανασφάλεια, αβεβαιότητα, επαναφορά της αγριάδας σε έναν τόπο που για 30 τόσα χρόνια είχε μάθει αλλιώς και όλα αυτά με διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη και μάλιστα με το πιεστικό δίλλημα –όπως μπήκε από τα Προεδρικά χείλη- Ομοσπονδία ή Διχοτόμηση.

Η ανασφάλεια λοιπόν, η διασπορά της αβεβαιότητας, ο φόβος, το «φούμο» στα μάτια των πολιτών, η ατμόσφαιρα μιας Κύπρου σε «έκλειψη» οδηγούν απ ευθείας εκεί, εκβιαστικά:

Ομοσπονδία ή Διχοτόμηση.

Η κατατρομοκράτηση της κοινής γνώμης θα οδηγήσει στην απελπισμένη ψήφο είτε αποδοχής είτε απόρριψης (και στις δύο περιπτώσεις όπως-όπως).

Δυστυχώς, είναι πολλά και πυκνά τα όσα συμβαίνουν και δύσκολα ο νους δεν γλιστράει σε «περίεργες» σκέψεις.

Μιλώντας νωρίτερα με πηγή που γνωρίζει άριστα τα παρασκήνια μου είπε:

«Τα μεγάλα κέντρα, θέλουν να απαλλαγούν από όλα τα προβλήματα που κληροδότησε ο ψυχρός πόλεμος και ο 20ς αιώνας. Ο χάρτης του κόσμου αλλάζει και η Κύπρος είναι ένας από τους μπελάδες. Δεν τους νοιάζει το πώς θα λυθεί το Κυπριακό, τους ενδιαφέρει να πάψει να υπάρχει ως ζήτημα. Είτε λοιπόν κάποιοι κινούν νήματα και δημιουργούν αδιόρατα αλλά αισθητά ψυχολογικά ντόμινο είτε απλά εκμεταλλεύονται καταστάσεις που οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα. Ας μην ξεχνάμε πως ο υπόκοσμος των μυστικών υπηρεσιών έχει απίστευτα πλοκάμια που υπηρετούν Κεντρικές στρατηγικές με τρόπους που ακόμα και τα ίδια τα Κέντρα, συχνά δεν εγκρίνουν ή δεν θέλουν να ξέρουν».

Συμπτώσεις ή όχι, όπως είπαμε, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Προσωπικά, πιστεύω πως η Κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί άμεσα προς την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των Κυπρίων πολιτών, ένα αίσθημα που ήταν δεδομένο για 3 δεκαετίες και τώρα, μέρα με την ημέρα ξεθεμελιώνεται.

Κάποιοι φροντίζουν για αυτό.

Ίσως, να χρειάζεται μια κεντρική δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Και αυτό γιατί, τέτοιου είδους γεγονότα ( για όλα μαζί μιλάω) όταν υποτιμώνται γεννούν καινούργια. Και χωρίς να θέλω να γίνω δραματικός, όλα αυτά πάνε την Κύπρο εφιαλτικά πίσω. Στην ολική έκλειψη του 1963.

Επαναλαμβάνω: είτε είναι οργανωμένα από ένα κέντρο είτε είναι άσχετα μεταξύ τους.


ΥΓ: Και βεβαίως, άρχισαν τα όργανα αμέσως.
Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες ένα «ντοκουμέντο» και ο τρόπος με τον οποίο το πλασάρουν ορισμένοι είναι για να παρασύρουν τον κόσμο (για άλλη μια φορά) να νιώσει πως το σύμπαν συνωμοτεί κατά της Κύπρου (γιατί προφανώς είναι το κέντρο του γαλαξία).

Στην ιστοσελίδα http://www.defencenet.gr/ μάλιστα μιλάνε για «αναμενόμενο θύμα προγραφών» συγκρίνουν ευθέως με τη δολοφονία του Θεόφιλου Γεωργιάδη (!) και έχουν ως «αδιάσειστο στοιχείο» για όλα αυτά ένα έγγραφο ρουτίνας της UNFICYP (United Nations Force Cyprus) προς τον A. Downer στο οποίο ο αξιωματούχος των Η.Ε. ενημερώνεται για την βελτίωση των σχέσεων Χατζηκωστή- Χριστόφια.

Στον δεσμό πιο πάνω θα βρείτε το έγγραφο, διαβάστε το και αν κάποιος βρει μέσα εντολές προγραφών ας μου το πει και εμένα.

Ακριβώς αυτά είναι που τρομάζουν…Τα ίδια τα γεγονότα από μόνα τους –που είναι σκοτεινά και περίεργα- δεν αρκούν σε κάποιους. Νιώθουν την ανάγκη να προσθέσουν όση σάλτσα μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις στην κοινωνία.

Ποιοι τελικά βολεύονται;




Γιώργος Πήττας, Λευκωσία, για το tvxs.gr

39 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εσύ να το δεις.

Που κατηγορούσες τον πρόεδρο χριστόφια συνέχεια και μας φούμιζες το λιλλήκκα τον αποστάτη. Που σύχναζες στους αποσκατάδες της δημοκρατίας και τους έβαζες και σχόλια και τους βοήθησες να στήσουν τη σελίδα τους.

Τελοσπάντων, φαίνεται να συνέρχεσαι σιγά σιγά και να αντιλαμβάνεσαι ότι η θέση σου είναι με τις δυνάμεις της λύσης και της επανένωσης και όχι με τους βόθρους της διχοτόμησης και τους απορριπτικούς του παπαδόπουλου.

Βεβαίως μου προκαλεί απορία γιατί δεν είσαι ακόμη στο πολυσυμμετοχικό blog Επανένωση 2010. Μάλλον παλαιές αμαρτίες, ε;

Unknown είπε...

Ανώνυμε, δεν θα δώσω ούτε σε σενα, ούτε σε κανέναν πιστοποιητικό πολιτικής ορθότητας. Ούτε έφυγα, ούτε ήρθα από πουθενά. Ούτε οι απόψεις μου είναι κατεψυγμένες ώστε να είναι κάθε στιγμή ίδιες για όλα τα ζητήματα και κάτω από όλες τις συγκυρίες. Το blog Επανένωση 2010 του οποίου το άνοιγμα χαιρέτησα από την πρώτη στιγμή, φιλοξενεί ποικιλία απόψεων και όχι μια άκριτη στήριξη στον Δ.Χριστόφια. Μπορεί να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε δικό μου οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς καν να με ρωτήσει. Φίλοι είναι οι περισσότεροι. Χρόνο δεν έχω να γράφω ειδικά και για εκεί.

Παλαιές αμαρτίες; Δεν ξέρω, τώρα εργάζομαι για τις καινούργιες αμαρτίες, μιας που κατα τις αντιλήψεις σου, αμαρτία είναι ότι δεν συμφωνεί κατά γράμμα με όσα εσύ πιστεύεις.

Ανώνυμος είπε...

Όταν όμως εσυ κυριε ΠΗΤΤΑ και το γραφειο στο οποιον εδουλευες εκάμνετε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ήταν καλα.,..οταν ο Τασσος μας έπερνε πίσω στο 1963 που θυμηθήκατε όλοι σήμερα και εσύ, και η σημερινή και ο φιλελέυθερος και το χριστοφιας-γοτς, και ο εμπροσθοφύλακας και το defencet.net.gr, και που την παρασκευή και το ποντίκι φυσικά και ο αρχιεπίσκοπος και ο λιλλήκας και ο ομήρου, εσύ είσουν ένας από τους προαγωγούς, μαζί τους και διπλα τους... μην το παιζεις κιόλας επαναπροσεγγιστής,κάτι τέτοιους επαναπροσεγγιστές τι να τους κανουμε...

Unknown είπε...

Στό ίδιο γραφείο δουλεύω αγαπητέ.

Από κει και πέρα, ή σχολιάζεις κάτι που έχει σχέση με το τραγικό γεγονός και το άρθρο μου ή μην θορυβείς.

Και δεν "παίζω" τίποτα. Οούτε τον επαναπροσεγγιστή ούτε τον μη επαναπροσεγγιστή. Σκεπτόμενος άνθρωπος (προσπαθώ να) είμαι και όχι τρένο που πάει σε ράγες.

Στο φινάλε ΑΝΩΝΥΜΕ τύπε, εγώ δεν σταμάτησα να κοπανάω τον εθνικισμό και τον νεοφασισμό σε καμία περίοδο . Και βέβαια πάντα με την ευθύνη των λόγων μου, δηλαδή με υπογραφή.

Αν εσυ όπως και κάποιοι άλλοι θεωρείς πως η αντιεθνικιστική καταγγελία και ο πόλεμος κατά του νεοφασισμού συνάδουν αυτόματα με αποδοχή κάθε είδους λύσης για την Κύπρο ή με μηδενική κριτική προς την εξουσία και τον Πρόεδρο, ε τι να σου πω.

Πίττα σουγλάκια είπε...

Ρε παιθκιά, ο πήττας είναι γνωστό ψευτούι. Μια λέει έτσι και μια λέει αλλιώς.

Από το χριστόφιας-γοτς, τώρα είναι φίλος της Επανένωσης 2010. Από κοπελλουρούι που έτρεχε πίσω από τον τάσο, τώρα τρέχει πίσω που το χριστόφια. μια ζωή πάει με το ρεύμα και παριστάνει και το διανοούμενο.

που ήσουν κύριε, όταν μας κατηγορούσαν ότι είμαστε προδότες, όταν ήθελαν το 24% να υπακούσει στις εντολές του μεγάλου εθνάρχη, όταν ήθελαν να εγκαταλείψουν την ομοσπονδιακή λύση, όταν ήθελαν να ρίξουν τους τουρκοκύπριους στη θάλασσα;

να σου πω εγώ που ήσουν. Κόρδωνες στα επιτελεία του τάσου γιατί σου φαίνετουν ότι έβγαινε σίγουρα. και σήμερα που είναι άλλος πρόεδρος, τάχθηκες δίπλα του και κάνεις το μεγάλο οπαδό της λύσης.

ο λιλλήκκας τουλάχιστον, είναι πιο συνεπής. υποστήριξε τάσσο, δεν του βγήκε, σήμερα υποστηρίζει τον τασισμό και είναι ο γνήσιος εκφραστής του απορριπτισμού.

εκείνος άλλαξε μόνο μια φορά. εσύ πας συνέχεια με το ρεύμα.

φτάνει πια να μας περιπαίζεις ότι είσαι οπαδός της λύσης. ξέρουμε ότι ψήφισες οχι στο δημοψήφισμα.

το ότι σήμερα υποστηρίζεις ΓΑΠ και Δ.Χ., είναι γιατί πας με τα κατεστημένα, όχι γιατί πραγματικά πιστεύεις στην πολιτική τους όπως εμείς.

proudgaros είπε...

Σβήσε αυτές τις μαλακίες Γιώργο!!

proudgaros είπε...

Ότι ψήφισε ΟΧΙ το 2004 ο ίδιος το δήωσε από την αρχή. Και όλες θέσεις είναι απλωμένες σε όλα τα άρθρα. Μάθετε να διαβάζετε κάποιοι, αμάν!

John Charalambous είπε...

Ρε poodle Πήττα,

Αλλού αυτά! Πάντα ήσουν του Χριστόφια και μάλιστα στο Επιτελείο του Παπαδόπουλου, σε είχαν χαρακτηρισμένο ως χαφιέ.Σου έδιναν ψεύτικες πληροφορίες για πλάκα και εσύ τις μετέφερες.

Πολλές φορές, σε άφηναν να μιλάς για να λέεις τις βαθυστόχαστες απόψεις σου και ήταν έτοιμοι να σκάσουν στα γέλια. Χα χα χα!

Ανώνυμος είπε...

πως κοπανάς τον εθνικισμό και τον νεοφασισμό ρε ΠΗΤΤΑ οταν εσυ με το γραφείο σου ευθύνεστε για την καλιέργεια του;όταν έκανες προεκλογική του ¨Τασσου πολεμούσες φασισμούς; και όταν ο Λιλήκας και άλλοι υπεράσπιζαν την χρυσή αυγή που διαδίλωνε στην Λήδρας έσυ τι έκανες;ποιους κοπανάγατε τότε;άσε μας με τις μεταμορφώσεις σου.

Μιχάλης είπε...

Όσον αφορά την ανάρτηση σου Γιώργο θα πω ότι διαφωνώ σε μερικά σημεία.
Και πρώτα απ’ όλα στο ότι υπάρχει αίσθημα ανασφάλειας.
Δεν φτάσαμε ακόμα σε τέτοια επίπεδα.
Αν κάποιος δεν έχει κάτι σε βάρος του δεν υπάρχει λόγος να φοβάται.
Το ζήτημα είναι ότι κάποιοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν τέτοιο κλίμα, να το φυτέψουν μέσα στον κόσμο αυτό το αίσθημα.

Το ότι ζούμε πρωτόγνωρα πράγματα είναι γεγονός.
Και καλά έκανες και θύμισες ότι οι κατάπτυστες ενέργειες εναντίον της σορού του Τ. Παπαδόπουλου δεν ήταν οι μοναδικές αλλά είχαμε και βεβηλώσεις μνημείων και μουσείων.
Διότι κάποιοι τα διέγραψαν όλα και επικεντρώθηκαν μόνο στον Τάσσο.

Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι άλλοι προσπαθούν να πολιτικοποιήσουν το παραμικρό, ακόμα και αν δεν έχει καμία σχέση και το συνδέουν με τις συνομιλίες.
Αυτό είναι που πρέπει να προβληματίσει.

Από την άλλη συμφωνώ ότι θα πρέπει να γίνουν τα αδύνατα δυνατά να βρεθούν οι ένοχοι. Τουλάχιστον έτσι θα ξέρουμε πού βαδίζουμε και θα αφαιρεθεί το έδαφος κάτω από τα πόδια των όποιων τυμβωρύχων.

Bobby Sands είπε...

Πρωτη φορά γράφω στο μπλογκ σου κύριε Πίττα (εκτός αν με απατά η μνήμη μου). τις απόψεις μου τις ξέρεις φαντάζομαι, αφού συνηθίζω να βολτάρω από δω κι απο κει, άστεγος και πένητας.
το κείμενο σου δεν θα το σχολιασω, όχι για κανέναν άλλον λόγο, αλλά αυτό που μου τράβηξε την προσοχή ήταν τα σχόλια που δέχτηκες.
φαίνεται λοιπόν πλέον πως οι "φίλάνθρωποι επαναπροσεγγιστές" της κυπριώτικης κύπρου μας (που μετά τις προτ'ασεις ταλάτ άρχισαν τα ηρεμιστικά χάπια για να συνέλθουν...), ασπάζονται το δόγμα που είχε πει κι ο μπους, "ή είσαι μαζί μας, ή εναντίον μας". γι' αυτούς μέσος δρόμος δεν υπάρχει.
ελπίζω η μνήμη σου να μείνει οξεία και να θυμάσαι ποιος είπε τι.
διότι το μόνο καλό στο μπλόγκινγκ, είναι πως τα γραπτά μένουν...

Bobby Sands

Lexi_penitas είπε...

Καλά ρε δεν ντρέπεστε; Όμοιοι με τους τυμβωρύχους και τους δολοφόνους είστε ρε. Κρυμμένοι στο σκοτάδι της ανωνυμίας.

Σκεφτείτε ένα ανθρωπάκι να κρύβεται πίσω από ένα φράκτη που δεν μπορείς ούτε να το δεις ούτε να το φτάσεις και να σας βρίζει. Και να νομίζει ότι είναι κάποιος και ότι κάνει και κατόρθωμα. Αυτοί είστε. Βγάλτε ρε τη μάσκα και σταθείτε μπροστά στον άντρα και πέστε του αντρίκια τι θέλετε να πείτε. Ασσιχτίρ δειλά ανθρωπάκια.

Γιώργο ξέρω ότι μια χαρά τα καταφέρνεις και μόνος με τα ανώνυμα αξέσσορις αλλά δεν άντεξα. Βλέπεις η σήψη διαπερνά τη κοινωνία σε όλα τα επίπεδα. Τα μπλογκς δεν μπορούσαν να έχουν ανοσία. Η έλευση βέβαια του γνωστού μπλογκ απλά εμπέδωσε σε μεγάλο βαθμό το βρισίδι σαν βασικό τρόπο επικοινωνίας.

Lexi_penitas είπε...

Είμαι σίγουρος, μετά και την έλευση των Τζων Χαραλάμπους και Μπομπυ Σαντς και ειδικότερα το σχόλιο του δεύτερου, ότι τα υβριστικά σχόλια που κάποιος θα μπορούσε να αποδώσει σε συντελεστές του συμμετοχικού μπλογκ "Επανένωση 2010", είναι προβοκατόρικα.

Προσωπικά θεωρώ ΑΔΥΝΑΤΟΝ τα σχόλια να γράφτηκαν από συντακτες του Επανένωση 2010. Το ήθος των συντελεστών του μπλογκ είναι καλά γνωστό στη μπλογκόσφαιρα. Δυστυχώς οι συγκρίσεις με άλλες καταστάσεις και οι σχετικοί συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι

John Charalambous είπε...

Ήρθαν και οι Ναζί προς υπεράσπισή σου Πήττα.

Όλο το παλιό Επιτελείο, αν κάποτε γελούσε μαζί σου, τώρα μόνο να κλαίει για την κατάντια σου μπορεί.

Nazipenita, δειλέ και γελοίε, πες μας:

α) εσύ δέχεσαι να δώσεις το σπίτι που μένεις τώρα στους εποίκους;

β) δέχεσαι να εγκατασταθούν τουρκικά στρατεύματα έξω από την πόρτα σου; (γιατί αυτό θα έχουν οι ελάχιστοι που θα επιστρέψουν)

Πες μας ρε γελοίε! Δέχεσαι να γίνει η Λεμεσός και όχι η Κερύνεια τουρκική επαρχία;

Δέχεσαι;

Κάποιοι πλουτίσατε με την κατοχή και ανέβηκαν οι αξίες στα χωράφια σας, αλλά οι πρόσφυγες ζητούν δικαίωση. Να πάνε όλοι στα σπίτια τους και η Τουρκία να τους αποζημιώσει και όχι να δώσουν με την υπογραφή τους τη μισή τους πατρίδα στην Τουρκία άμεσα και την άλλη μισή μακροπρόθεσμα.

Θέλουμε λύση και όχι διάλυση.

Όσο για την Αμμόχωστο, που δήθεν θα επέστρεφαν οι κάτοικοί της (όταν διαλυόταν η Κ.Δ. όμως), πες μας γιατί δε δόθηκε πριν τη διαπραγμάτευση όπως λεν οι συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και μπήκε μέσα στη διαπραγμάτευση! Πες μας να δούμε.

Όσο για το ήθος το δικό σου, το είδαμε που αποκλείεις το πιο μεγάλο blog, το αγαπημένο μας christofias-watch, από το συναθροιστή σου.

Το είδαμε από τα "ποιοτικά" σχόλια για όσους διαφωνούν μαζί σου. Που τους κατηγορείς ότι "δε θέλουν λύση".

Δε ντρέπεσαι ρε; Εμείς δε θέλουμε λύση; Που είμαστε μια ζωή στους αγώνες και στα οδοφράγματα;

Θα μας μάθεις εσύ και ο Αναστασιάδης και ο Πουργουρίδης και τα ακελικά μπεμπεράκια της Σοβιετικής Ένωσης οι νοσταλγοί του Στάλιν τι είναι ο πατριωτισμός;

Που κατάντησες ρε poodle! Συντροφάκι με το Nazi Πένητα!

Bobby Sands είπε...

αφήστε την προβοκάτσια σ' εκείνους που την έχουν σπουδασει και την έχουν αναγάγει σ' επιστήμη

Meropi είπε...

Δεν μου αρέσει κι εμένα αυτή η τελευταία τάση στην Κύπρο να πολιτικοποιούν και να διοργανώνουν συλλαλητήρια για εγκλήματα που ακόμα δεν έχουν εξιχνιαστεί. Περιμένετε βρε παιδιά, να εξιχνιαστεί το έγκλημα και αν σηκώνει συλλαλητήριο (πράγμα δύσκολο) κάντε το (το συλλαλητήριο εννοώ).

Ανώνυμος είπε...

Θα μου αρέσει αν τελικά τον Άντη τον σκότωσαν γιατί π.χ. πείραξε την γυναίκα κάποιου...θα φανεί τι φτανοί είμαστε! Ο Διχασμός είναι στο αίμα μας, προτιμούμε την αντιπαλότητα μεταξύ μας, και ας μας πηδούν οι Τούρκοι...

Αντιφωνητής είπε...

Είναι άξιον απορίας πως ο Πήττας δέχθηκε επιθέσεις και από τους μεν και από τους δε στα πιο πάνω σχόλια. Από τους μεν γιατί ήταν λέει "απορριπτικός" και από τους δε επειδή δεν ήταν αρκετά Παπαδοπουλικός (η επειδή υποστηρίζει τον Χριστόφια). Είναι κανείς να κλαίει για την κατάντια μερικών μερικών που τα βλέπουν όλα ασπρόμαυρα. Δεν χρίζουν περαιτέρω σχολιασμού τέτοια σχόλια ιδιαίτερα δε όταν δεν ενδιαφέρονται για την ουσία.

Και η ουσία είναι το αίσθημα ανασφάλειας που δημιουργήθηκε τον τελευταίο καιρό στην Κύπρο. Και αυτό το αίσθημα γίνεται ακόμα πιο έντονο εν μέσω της παράνοιάς μας. Δείτε μόνο τα σενάρια που επικρατούν με κάθε ένα από τα γεγονότα που ανέφερε ο Πήττας. Ποιοι ήταν οι τυμβωρύχοι; τα ακούσαμε όλα. Αριστεροί, δεξιοί, οι Τούρκοι, οι Γκρίζοι λύκοι, η Χρυσή Αυγή, η οικογένειά του, παρακρατικές οργανώσεις...Τα ίδια και με την αισχρή δολοφονία του Α. Χατζηκωστή. Όλα τα σενάρια παίζουν και όλοι είναι ύποπτοι. Αυτό θα πει ανασφάλεια. Αβεβαιότητα και φόβος μαζί.

Θα συμφωνήσω λοιπόν απόλυτα με τον Πήττα. Το αίσθημα ανασφάλειας είναι πιο έντονο από ποτέ. Και όσο αυτά τα εγκλήματα μένουν ανεξιχνίαστα τόσο πιο παρανοϊκός θα γίνεται ο κόσμος. Αυτό δεν σημαίνει πως φταίει ο πρόεδρος. Θα ήταν συνετό όμως να πάρει πολύ σοβαρά αυτό το αίσθημα. Δεν αρμόζει να αποσιωπούμε τα πάντα μέχρι να "περάσει η κρίση."

Skorpion είπε...

Τα περισσοτερα απο αυτα που γραφει ο Πιττας ειναι σωστα.

Αυτο "
Ορισμένοι, αθροίζοντας τα γεγονότα έσπευσαν να δημιουργήσουν σενάρια προσβολής του «αδούλωτου ελληνικού πνεύματος των Ελληνοκυπρίων» .

Μίλησαν για πολιτική τρομοκρατία και σφαίρες στη δημοκρατία κλπ.

Προσπάθεια για πολιτικά οφέλη, πάνω από το ζεστό ακόμα σώμα του νεκρού.

Άλλοι, μετριάζουν τον τόνο και λένε πως ο Άντης Χατζηκωστής έπεσε θύμα εγκληματιών του κοινού ποινικού δικαίου με αφορμή οικονομικές διαφορές ή επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η ίδια η Αστυνομία στις πρώτες εκτιμήσεις της έκανε λόγο για οικονομικά κίνητρα- λόγω του κυνηγετικού όπλου με το οποίο –λένε- έγινε η δολοφονία και του μάλλον απολιτίκ χαρακτήρα του νεκρού.
"


Με αυτο θα διαφωνησω. Απο που και ωσπου ειναι μετριοπαθη σταση να θεωρησουμε πως τα κινητρα του εγκληματος ηταν οικονομικα ;

Το κυνηγετικο οπλο διαφωνω πως μπορει να μας οδηγησει σε αυτο το συμπερασμα η σε οποιοδηποτε αλλο συμπερασμα.

Οχι μονο θα διαφωνησω αλλα θεωρω υποπτη αυτη την σταση του Πιττα και διαφωνω με αυτη.

Δεν μπορουμε ετσι ευκολα να λεμε πως η συγκεκριμενη περιεργη δολοφονια δεν εγινε για πολιτικους λογους η πως η σωστη σταση ειναι να πιστευουμε πως εγινε για οικονομικους λογους.

Επισης θα διαφωνησω με οσους φκαλουν ειδησεις , τζιαμε που δεν υπαρχουν , και χωρις να εχουν πραγματικα στοιχεια για το τι εγινε παρουσιαζουν θεωριες χωρις την απαιτουμενη μελετη.


απο οτι βλεπω , Ο καθενας εχει μια πλευρα που πρεπει να υποστηριξει και πρεπει να υποστηριξει το σεναριο που του συμφερει (και ταιριαζει με την ιδεολογια του , και με τον τροπο που βλεπει τα πραγματα).

Το προβλημα ειναι οταν για να το κανεις αυτο υποστηριζεις κατι για το οποιο δεν εχεις τα αναλογα στοιχεια. Εκει ειναι το πιο φανερο το τι αντιπροσωπευει ο καθενας μας .

Φυσικα πολλες φορες η λυση ειναι να πεις πως αυτο που λεω δεν ειναι καταναγκην η αληθεια αλλα "εχω να αναφερω ενδιαφερουσες πληροφοριες γυρω απο το θεμα".

Αλλα και το προβλημα ειναι και ποιος ειναι ο απωτερος στοχος του καθενος απο εμας. δηλαδη και για χαρην ποιου πραγματος και ποιου στοχου , υποστηριζουμε την μια πλευρα η την αλλη.

Η δικη μου εκτιμηση ειναι πως οποιος στα αναθεμα ειναι υπευθηνος για οτι εγινε στις τελευταιες ημερες πρεπει να συλληφθει. και ειναι πολυ επικινδυνος.

Συμφωνω πως παμε απο το κακο στο χειροτερο.


Ειτε ο υπευθηνος για τα προβοκατσια και ολες τις τελευταιες ενεργειες ειναι Τουρκος ειτε Κυπραιος (μονο στα χαρτια και οχι στο νου ) , ειτε Ξενος , ειτε εξωγηινος , εγω τον θεωρω εχθρο της Κυπρου οπως θεωρω εχθρο της Κυπρου πχ και τον Ερτογαν.

Skorpion είπε...

Οι λογοι που καποιος επιλεγει να ειναι εχθρος μας (ειτε του εστριψε απο δεξια-αριστερα , ειτε απο αριστερα-δεξια , ειτε υποστηριζει απλα τα τουρκικα εθνικα συμφεροντα η ειναι υπαλληλος τουρκικου κρατους η παρακρατους ειναι διαφοροι. Αυτο που εχει σημασια ειναι να εντοπιστει αυτος ο καποιος που εχει κινητρο να συμπεριφερεται με αυτο το τροπο.

Και αναφερομαι σε ολα οσα συνεβηκαν και οχι μονο σε ενα γεγονος. Οποιος ειναι υπευθηνος για ολα αυτα , η για τα περισσοτερα απο αυτα , πρεπει να εντοπιστει γρηγορα.



Ειναι επικινδυνα ολα οσα συμβαινουν τις τελευταιες ημερες.

Η κατασταση ξεφυγε.



Οι συνειρμοι περι λυσης του Κυπριακου , κλιμα τρομοκρατιας κτλ δεν ειναι τυχαιοι.


Η δικη μου αποψη ειναι να μην επιστρεψουμε σε εποχες του παρελθοντος που δεν θα γινει διοτι οσο αχρηστοι και απολιτιστοι να ειμαστε (πχ καποιοι απορριπτουν την δημοκρατια για τον τοπο τους , σε ενα μελλοντικο σχεδιο αλλαγης της σημερινης καταστασης) δεν ειμαστε το ιδιο σκατο με εκεινη την εποχη. Ειμαστε πιο πολιτισμενοι. Υπαρχουν απολιτιστοι , οργανωμενα εγκλημα , φανατικοι ψυχοπαθεις που θελουν να καμουν κακο στους υπολοιπους Κυπραιους για αλλο λογο, προβληματικους κυβερνωντες που εχουν προβληματα διαφορα, αλλα ως λαος δεν ειμαστε το ιδιο.

Σοβαρα , πιστευω πως το συνολο του κυπριακου λαου ειναι καλυτερης ποιοτητας απο αυτους που αναφερα.


Επιπλεον να σχολιασω πως η παροιμια να προσεχεις τα ρουχα σου για να εχεις τα μισα δεν ειναι λανθασμενη . Καλο θα ηταν το τι μπαινει και το τι βγαινει απο τα κατεχομενα να το προσεχουμε με 200 ματια.

Και για την εξιχνιαση και αυτων και αλλων υποθεσεων του παρελθοντος αλλα και για να μην εχουμε προβληματα με εξαρση της εγκληματικοτητας και στο μελλον. (και οταν λεμε εγκληματικοτητα δεν εννοουμε μονο τα "κοινα" εγκληματα)

the Idiot Mouflon είπε...

Περίεργη σούμα κάνεις βρε Γιώργη και με βρίσκει κάθετα αντίθετο.

Βάζεις στο ίδιο καλάθι τη ρίψη μπογιάς σε ένα άγαλμα με κλοπή σορού και δολοφονία;

Μα δεν καταλαβαίνεις πως έτσι ακριβώς οδηγούμε το κλίμα εκεί που πρέπει να μην πάει;

Skorpion είπε...

οπως παντα τελειωνω με μια θετικη και αρνητικη νοτα.


Θετικα :

Δεν υπαρχει περιπτωση να σκοτωθουμε κυριολεκτικα μεταξυ μας η να "παιξουμε ξυλο" ολοι εμεις που διαφωνουμε σε αυτα τα θεματα. Ο Κυπριακος λαος ξεπερασε αυτο τα επιπεδα και κρινω πως εχει και μεγαλυτερη πολιτικη ωριμοτητα απο αυτους που τον κυβερνουν.

Παρολες τις προσπαθειες αυτων που ηγουνται του ΑΚΕΛ , μη δημοκρατικο σχεδιο λυσης του Κυπριακου , δεν υπαρχει περιπτωση να γινει δεχτο.


Αρνητικα :

Η προπαγανδα μη δημοκρατικης λυσης στους Ακελικους και οχι μονο , βρισκεται σε εγρηγορση. Η υποστηριξη αυτου του μορφωματος εχει γινει θεμα κομματικου πατριωτισμου του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ σε μικροτερο βαθμο.

Ο φανατισμος των υποστηρικτων αυτου του πραγματος αλλα και των κυβερνωντων και η μη επαφη τους με την πραγματικοτητα ειναι επικινδυνη. Σε πολλα θεματα φαινεται η κυβερνηση να συμπεριφερεται ως κυβερνηση που χωρις σοβαροτητα θελει να αποφασιζει και να καμνει οτι καμνισει στο ΑΚΕΛ , χωρις ο πολιτης και ολοι οι υπολοιποι να ειναι ενημερωμενοι , η ετοιμοι να συμφωνησουν με οτι θελει να εφαρμοσει αυτη.

Και αυτο ειναι προβλημα.

Προβλημα δεν ειναι μονο και οι διωξεις αλλα και ο φανατισμος που καλιεργειται απο την αντιθετη πλευρα. Το φρουτο ΕΛΑΜ , με ηλιθιους φασιστες που δεν ξερουν τι θελουν και τι υποστηριζουν και σιγουρα δεν υποστηριζουν ουτε αντιλαμβανονται τα κυπριακα συμφεροντα , ειναι και αυτο σημαδι των καιρων (απο το κακο στο χειροτερο.)



Εγω λεω πως και οτι εγινε με Αποελιστες και Ομονοιατες να σφαζονται , μαζι με ολα τα αλλα γεγονοτα που συμβαινουν τελευταια πρεπει να προστεθει στην λιστα θεματων για τα οποια δεν πρεπει να ειμαστε καθολου περηφανοι .

Αν κρινουμε ποσο πολιτικοποιημενοι ειναι οι Χουλιγκανς η μαλλον πολιτικοφανατισμενοι γιατι πολιτικοποιημενοι πραγματικα δεν ειναι , και αυτο πρεπει να μας ανησυχει.


Και αλλα πολλα.


Οχι λυση σε ολα τα προβληματα , αλλα θα επιφερει βελτιωση των πραγματων , το ΑΚΕΛ να ηρεμησει , και να προσπαθησει να ερθει σε πραγματικη συνεργασια με τα κομματα της συγκυβερνησης.

Οσο παιζει αυτη την Ρωσικη ρουλετα , οπου και παλι δεν πετυχαινει τιποτε -διοτι με τον φανατισμο δεν πετυχαινεις παντα τους στοχους σου , ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙΣ ΝΑ ΦΕΡΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΣΟΥ, τα πραγματα θα χειροτερευσουν και αλλο.

Φυσικα και ολοι οι φανατικοι πρεπει να ηρεμησουν , αλλα εγω ξεκινω απο την κυβερνηση πρωτα απ'ολα. Ηρεμηστε , και προσεχετε λετε πως θα καμετε και τι θα αποφασισετε. Δεν μπορει (ευτυχως) η Κυπρος να λειτουργησει ως μονοκομματικο καθεστως.

Και καποιες αλλες χωρες που προσπαθησαν καταλυψαν διαμελυσμενες.

Skorpion είπε...

ερωτηση ; η ανακοινωση της αστυνομιας αναφερει για οικονομικα κριτηρια η για πολιτικα κριτηρια ; (διοτι μπορει εγω να ειμαι τυφλος)

kapernaros nikos είπε...

Διαβάζω κάθε εβδομάδα δεν σχολιάζω όμως συνήθως η αρθρογραφία σας με καλύπτει 100% κε Πήττα, το ξέρετε αυτό τόσα χρόνια.

Καλή Χρονια να σας ευχηθώ.

Είδα όσα γράφτηκαν εδω χτες και για άλλη μια φορά κούνησα το κεφάλι μου με λύπη , όχι για σας βέβαια αλλά για όλους αυτούς που σας επιτίθενται από δεξιά κι αριστερά.

Για να μην πολυλογώ, με κάλυψε σε όλα απολύτως ο εξαιρετικός "Αντιφωνητής". Και για αυτά που ανέφερε για τα σχόλια (αυτή είναι η μοίρα άλλωστε των αδέσμευτα σκεπτόμενων) αλλά και για την ανάλυση των γεγονότων.

Κάποιοι "ανώνυμοι" "χαραλάμπους" κλπ κλπ...αλήθεια σας λεω, σέβομαι την ηλικία μου και τη θέση μου και δεν σας χαρακτηρίζω όπως σας αρμόζει.

rose είπε...

Οι πιο πάνω ενεργειες που καταγράφεις δεν μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους. Αντίθετα καθε μια φωτογραφίζει ένα πλέγμα διαφορετικών ατομων και συμφερόντων.

εκ μερους όλων των φεγγαριών του ηλιακού μας συστήματος καθώς και του γαλαξία διαμαρτύρομαι έντονα.

Δεν φταίνε τα φεγγάρια, για τα χάλια μας...

the Idiot Mouflon είπε...

Πο.Πη.

Επαναλαμβάν γιατί μπορεί μέσα στο "μανιφέστο" του Σκορπιού να μην το προσέξεις.

"...Περίεργη σούμα κάνεις βρε Γιώργη και με βρίσκει κάθετα αντίθετο.

Βάζεις στο ίδιο καλάθι τη ρίψη μπογιάς σε ένα άγαλμα με κλοπή σορού και δολοφονία;

Μα δεν καταλαβαίνεις πως έτσι ακριβώς οδηγούμε το κλίμα εκεί που πρέπει να μην πάει;"

Unknown είπε...

Όχι βέβαια Αγκρινιάρη μου, όχι βέβαια...

Η φράση που γράφω στο κείμενο είναι: σταθερή κλιμάκωση

Το άθροισμα το οποίο επαναλαμβάνω στο κείμενο, έχει να κάνει με το πως όλα μαζί τα όποια γεγονότα ανεξαρτήτως σοβαρότητας έρχονται και κατακάθονται στο υποσυνείδητο των ανθρώπων και έτσι στα-δια-κά χτίζεται η ανασφάλεια σε μια κοινωνία.

Απλοϊκή μου φάνηκε βρε Αγρινέ μου η ερώτησή σου!

@Rose...δεν λέω πουθενά (ως προσωπική εκτίμηση) πως όλα αυτά συνδέονται. Λέω, καταγράφω, το ΤΙ παράγουν σε μια κοινωνία στην οποία όλα αυτά (από τα πιο απλά κι "αθώα" μέχρι τα πιο σοβαρά) .

the Idiot Mouflon είπε...

Ναι βρε Γιώργη μου, δεκτή η εξήγηση σου... αλλά δεν είσαι κανένας χτεσινός στα ΜΜΕ που δεν αντιλαμβάνεται πως θα λειτουργήσει το μυαλό του μέσου αναγνώστη / ακροατή / τηλεθεατή.

Unknown είπε...

Θα επανέλθω, μόλις βρω λίγο χρόνο-μέχρι τότε να ευχαριστησω βέβαια τους Αντιφωνητή, Νίκο Καπερνάρο και Λεξιπένητα για τα όσα έγραψαν.

Μόνο τούτο:

@Μιχάλη μου λες: Το ότι ζούμε πρωτόγνωρα πράγματα είναι γεγονός.


Και μόνο αυτό που λες σε αυτό το σημείο επιβεβαιώνει την εκτίμησή μου νομίζω. Όταν για ένα χρόνο και πλέον έχουμε (σταδιακά επαναλαμβάνω) κλιμακούμενες ενέργειες που φτάνουν κάποια στιγμή στην αρπαγή της σορού και στη δολοφονία τώρα του Α.Χ. , ναι σε μια κοινωνία και μάλιστα μικρή που είχε μάθει για 30 χρόνια "αλλιώς" και που η ενότητα στην κοινωνία ήταν απόλυτα δεδομένη, ναι έχουμε επίσης κλιμακούμενη ανασφάλεια.΄Οι δε δηλώσεις που πολιτικοποιούν άκριτα ότι έγινε παράγουν διχαστικές τάσεις.

Ανώνυμος είπε...

Καπερνάρο, πιρούνια έχεις στο σπίτι σου;

kyriakos είπε...

Γιώργο μην μασάς απο τα ανώνυμα σχόλια ξέρεις πολύ καλά πως χαίρεις εκτίμησης όλης της ελεύθερης blogoσφαιρας.

έτσι είναι η μοίρα σου Γιώργο μια ζωή σαν του Σεφέρη παγιδευμένος ανάμεσα σε μαυρόασπρα ανθρωπάκια..


Το κείμενο σου είναι ως συνήθως εξαιρετικό.



Νομίζω πρέπει να σου φέρνει και σένα αναμνήσεις όλο αυτό το.. ...
κλίμα που δημιουργήθηκε..

τα φίδια που μας ζώσανε ξέρεις πολύ καλά απο που έχουν τις ρίζες τους..

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα..

είναι η μοίρα όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της ανθρωπότητας που δεν αλλάζει με τίποτα..

Οι κουτοί νέοι
και οι σοφοί γέροι στέκονται απέναντι βουβοί και κοιτάνε ο ένας τον άλλο.
Τους χωρίζει απλά ένα τεράστιο χάσμα.

kyriakos είπε...

Κάποιοι λένε ότι Ο χριστόφιας.. το Ακελ πρέπει να ακούσει την.. συγκυβέρνηση..

Μισό λεπτάκι ρε φίλε..

σε τι κοινωνία ζούμε;

Δημοκρατία δεν έχουμε;

Ψηφίσαμε δεν ψηφίσαμε;

απο που και ως που το 70%+

που ψήφισε αυτούς που έλεγαν (ξεκάθαρα) πως θέλουν λύση ομοσπονδίας,
και άφησαν εκτός δεύτερου γύρου αυτόν που τα μάσαγε;
Απο που και ως που όλους αυτούς τους ανθρώπους Τα δύο μεγάλα κόμματα αυτού του τόπου να τα σέρνει ένα Δηκο και μια Εδεκ..

Η ενα Ευρωκοτέτσι που κανονικά δεν θα έπρεπε να μπαίνει καν στη βουλη με τα ποσοστά που έχει (μερικές χιλιάδες ψήφους..)

Ξέρετε ποιο είναι το οξύμωρο;

αυτοί που φωνάζουν συνθήματα τάχατες πως η μειοψηφία ΤΚ δεν πρέπει να κάνει ότι θέλει την πλειοψηφία ΕΚ είναι οι ίδιοι που θέλουν με το ζόρι να επιβάλουν τις μειοψηφικές τους απόψεις στην πλειοψηφία.

Τέλος θα πω πως συμφωνώ σε κάτι με τον ΣΚορπιον

καμιά λύση που δεν θα είναι δημοκρατική δεν θα περάσει, Αυτό δήλωσε ο λαός το 2004 και αυτό το ξέρει πολύ καλά ο Χριστόφιας.

Προς κακή μας μοίρα όμως δεν καταλάβατε πως ούτε δημοκρατική λύση δεν θέλουν όλοι αυτοί που πολεμούν τόσο πολύ με λύσσα οτιδήποτε φαντάζει πως μπορεί να οδηγήσει σε μια ακόμη και δημοκρατική λύση.

θέλουν διχοτόμηση, λίγα εδάφη πίσω και την Τουρκία Εξω απο την Ευρώπη.

Και αυτό το ονομάζουν πατριωτισμό τρομάρα τους..

Skorpion είπε...

Φιλε Κυριακο , το Ακελ το ψηφισαν Ακελικοι , Δηκοικοι, Εδεκιτες , ΑντιΔησικοι.

Ακομα και εγω ημουν 60/40 (με το 40% να ειναι ο Χριστοφιας) με το που θα εβαζα την ψηφο μου την δευτερη Κυριακη.


Το προβλημα που εγω εντοπισα ειναι πως το ΑΚΕΛ προ εκλογων και το ΑΚΕΛ μετα εκλογων ακολουθουν εντελως διαφορετικη σταση.

Καταρχην θεωρω πως μια δημοκρατια που αυτοκαταργειται ειναι φαινομενο καταδικαστεο και οψυμωρο το οποιο παση θυσια πρεπει να αποφευφχθει.

Ο Χιτλερ καταργησε την δημοκρατια αφου πρωτα αυτη τον εβαλε στο μεγαλυτερο αξιωμα της.


Δεν βλεπω αυτο να συμβαινει στο μελλον παρολα τα βηματα προς αυτη την κατευθηνση στις διαπραγματευσεις.

Βλεπω οπως την παρουσα κυβερνηση να υποστηριζει πραγματα με τα οποια ουτε η συγκυβερνηση συμφωνει , ουτε εχουν βγει στην φορα για καιρο ωστε να αξιολογηθουν απο τον λαο. Οτι τους καπνισουν καμνουν δηλαδη και ως αποτελεσμα βαδιζουν μονοι τους χωρις αποδοχη στην κοινωνια.


Εκ περιτροπης προεδρια , το νεο φορολογικο σχεδιο , Συνεταιρισμος για την ειρηνη , με ανταρτοπολεμο και με κυβερνηση η οποια διχαζει τον κοσμο με τετοιο τροπο διοτι δεν μπορει να προτεινει κατι το οποιο να εχει ευροια αποδοχη ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ. Εαν αυτο ειχε ευροια αποδοχη και παλι δεν θα πηγαιναμε καλα αλλα πλεον το προβλημα θα ηταν η συλλογικη μας βλακεια εμας των απολιτιστων αντιδημοκρατων και μονο.

Εαν εσυ αυτα που αναφερα (εκ περιτροπης προεδρια πχ σταθμισμενη ψηφο καταργηση της εννοιας ενας ανθρωπος μια ψηφος κτλ κτλ) τα θεωρεις αποψεις της πλειοψηφιας τοτε δεν υπαρχει λογος να συζητουμε.


Λες :
Προς κακή μας μοίρα όμως δεν καταλάβατε πως ούτε δημοκρατική λύση δεν θέλουν όλοι αυτοί που πολεμούν τόσο πολύ με λύσσα οτιδήποτε φαντάζει πως μπορεί να οδηγήσει σε μια ακόμη και δημοκρατική λύση.


Ποιοι ειναι αυτοι ; Η Τουρκια ; Η κυβερνηση Χριστοφια η οποια απο την αρχη προτεινε Εκ περιτροπης προεδριας και σταθμισμενη ψηφο και δεν αποσυρει τις προτασεις της ωστε η διαδηκασια να οδηγησει σε μια πιο δημοκρατικ λυση ;

(τους εποικους δεν τους ξεχασα , μην φοβασαι).

Οπως διαπραγματευεται ο Χριστοφιας δηλαδη που βλεπεις το πραγμα να παει ;

Μηπως εσυ ο οποιος δεν αντιλαμβανεσαι πως υπαρχει προβλημα οταν μια κυβερνηση κανει σπασμωδικες κινησεις οι οποιες δεν τυγχανουν αποδοχης ; (και οι οποιες δεν ηταν στο εκλογικο της προγραμμα ;)

Για την επαναλειτουργια τμηματος ΚΥΠ , διωξεις για υβρεις κατα Προεδρου και για δηλωσεις Ακελικων περι φυσικης εξοντωσης του Προεδρου εχω να πω πως και αυτα ανοικουν στην ιδια κατηγορια , "σπασμωδικες ενεργειες οι οποιες δεν μπορουν να κατανοηθουν απο τον λαο και οι οποιος διχαζουν τον λαο και απομονωνουν την κυβερνηση".

Skorpion είπε...

Περαν απο οσους εχουν κομματικο πατριωτισμο ,και οι ιδιοι οι Ακελικοι αδυνατουν να κατανοησουν τις περισσοτερες ενεργεειες της κυβερνησης. (βλεπε φορο και ολα οσα ανεφερα).
Γιατι δεν καταλαβαινεις πως η κυβερνηση οταν ειναι απομονωμενη δεν μπορει να παραξει εργο και να κανει την δικη της πολιτικη.

Επισης οι διχαστικες ενεργειες της παραγουν φανατικους και απο την απεναντι πλευρα.

Εγω προσωπικα που εχω βαρεθει τον διχασμο και τους διχαστικους φανατικους λεω να κανω τον διαχωρισμο τωρα. Μεταξυ Κυπραιων φανατικων και Κυπραιων μη φανατικων που δεν θελουν ουτε τον διχασμο ουτε βαζουν κομματικους πατριωτισμους πανω απο τα δικα τους συμφεροντα και τα συμφεροντα της Κυπρου. Τα οποια σχεδον παντα ταυτιζονται εαν εχουν την σοφια οι Κυπραιοι να αξιολογησουν σωστα την κατασταση.

Τα κομματοσκυλα τα εχω βαρεθει και τους υποτιμω οπου τους εβρω.

Και διοτι οι αποψεις σου ειναι 100% αποψεις μελων του Ακελ οι οποιοι σκοπιμως κανουν τους τυφλους διοτι δεν αντιλαμβανονται την φθορα που προκαλουν στην κυβερνηση , στο κομμα τους , στην κοινωνια και γενικοτερα στην Κυπρο σε βλεπω και σενα υποτιμητικα.

Το οποιο ηδη θα συνεβαινε με οποιον ακουει Εκ περιτροπης προεδρια και λεει μαλακιες "πως αυτο θελει η πλειοψηφια" και δεν το θεωρει απαραδεκτο.

Τετοιους ανθρωπους θεωρω πως προσβαλλουν την ιδια την νοημοσυνη τους με τις θεσεις τους.


λες : θέλουν διχοτόμηση, λίγα εδάφη πίσω και την Τουρκία Εξω απο την Ευρώπη.

Εχω συναντησει καποιους που εκφραζουν αυτη την αποψη , απο τα κομματα κανενας δεν την εκφραζει.
Ο Ματσακης ειναι ανεξαρτητος τωρα.

Μια πολυ μικρη μειοψηφια μοναχα την εκφραζει . Βεβαια την θεωρω απαραδεκτη "λυση". Απο οτι καταλαβα πως τα λιγα εδαφη πισω εννοεις αναγνωριση του ψευδοκρατους σε ανταλαγμα.

Τελοσπαντων , και οι δυο οψεις του προβληματος (ειτε αναγνωριση του ψευδοκρατους , ειτε συνομοσπονδια μαζι του ) ειναι διχοτομητικες αλλαγες του σημερινου στατους κβο προς το χειροτερο. Σκοπος μας ειναι να αλλαζει προς το καλυτερο.

Τα κυριαρχικα δικαιωματα της Κυπρου δεν διαπραγματευονται. Σκοπος μας ειναι να αυξησουμε την ισχυ του δημοκρατικου μας κρατους και οχι να την καταργησουμε η να την μειωσουμε.


Οσο για την πορεια της Τουρκιας στην ΕΕ , αυτη πρεπει να βρει μεγαλα εμποδια τα οποια θα λειτουργουν ως πιεση αλλα οχι να τερματιστει.

Ανώνυμος είπε...

ο καπερνάρος ευτελίζει τη έννοια του διαλόγου με την ασχετοσύνη που τον διακρίνει!

the Idiot Mouflon είπε...

Γιώργη... λες τελικά το ξανθό γένος να μας ήρθε από αλλού;

Skorpion είπε...

επι του θεματος τωρα. Μακαρι αυτη η υποθεση να τελειωσει γλιορα και οι τρεις υποπτοι συλληφθεντες να ειναι αυτοι που γυρευουμε.

the Idiot Mouflon είπε...

Το σενάριο "σκορδαλιά" βολεύει πάντως τους εραστές της παπαρολογίας, σε σημείο μάλιστα που θα το διατηρούν ακόμη και αν οι εξελίξεις το διαψεύσουν.

"Σε κόκκινο κανάλι δεν ήταν;"

"Ορίστε, να η ΑΠΟΔΕΙΞΗ, υπάρχει συσχετισμός με πολιτικά κίνητρα"

Skorpion είπε...

ακουσαμε διαφορα σεναρια , χωρις να υοθετω , η να αξιολογω ποσο πιθανο ειναι σε συγκριση με υπολοιπα σεναριο , ουτε να διαφωνω (διοτι δεν γνωριζω τιποτε για αυτη την υποθεση οπως δεν γνωριζει τιποτε κανενας μας) , απλως για σκεψη , ας βαλουμε και αυτο το σεναριο μαζι με υπολοιπα οπου τα βρισκουμε.

Χωρις βεβαια να πρεπει απο τωρα να βγαλουμε ολα τα συμπερασματα μας.

Ειναι ολα τα σεναρια στην κατηγορια "φαντασια" μεχρι να βγουν ασφαλη συμπερασματα. Ουτε θεωρω εγω πως οι δημοσιογραφοι που γραφουν αυτα τα σεναρια , συμπεριφεροτναι παντοτε ως δημοσιογραφοι.

Και αυτο το λεω σε ολους οσους μπλεκουν πραγματα που πιθανον δεν συνδεονται μεταξυ τους.

Το τελευταιο σεναριο που ακουγεται ειναι αυτο :

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=95280&cid=5

http://stavros-marinis.blogspot.com/2010/01/blog-post_8604.html