Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Bye Bye Dubai

Στα πάρκινγκ του αεροδρομίου, ήδη εδώ και αρκετό καιρό μαζεύουν σκόνη πολλά αυτοκίνητα εξαιρετικής πολυτέλειας.

Η άμμος, που έχει καλύψει τα παρμπρίζ , είναι κολλημένη και δημιουργεί μια ξερή λάσπη που δύσκολα θα φύγει.

Σε αρκετά αυτοκίνητα, τα ελαστικά έχουν αρχίζει να ρυτιδιάζουν και να σκάνε καθώς ο συνδυασμός των υψηλών ημερήσιων θερμοκρασιών με των ψυχρών νυχτερινών και τις απίστευτες υγρασίες, δίνουν στη φθορά μεγάλη ταχύτητα.

Οι λεηλασίες δειλές ακόμα, αλλά έχουν ξεκινήσει.

Βλέπεις αυτοκίνητα με σπασμένα τζάμια και μέσα τους, τις θέσεις των στερεοφωνικών και των τηλεοράσεων ξεκοιλιασμένες.

Κάποια, έχουν μεταβληθεί σε πρόχειρα καταλύματα απολυμένων εργατών που απλήρωτοι εδώ και μήνες διώχθηκαν κακήν κακώς χωρίς καν το εισιτήριο της επιστροφής στην Ινδία και το Πακιστάν.

Πλάνητες, ανέστιοι, πένητες.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της βάναυσα σκληρής δουλειάς για χρόνια στο ερμαφρόδιτο οικοδόμημα της Ανατολής, στον βωμό της έπαρσης χιλιάδων ατσαλάκωτων με τα χαμόγελα τύπου Colgate.

Τα αυτοκίνητα πάντως δεν ήταν άδεια. Βρήκαν, εκτός από πρόχειρο κατάλυμα, και πολλά ρούχα, τσάντες, φωτογραφικές μηχανές.

Μόνο που πια, δεν υπάρχει σχεδόν κανείς να αγοράσει έστω σε τιμή ευκαιρίας.

Πάντως, τα παρατημένα πολυτελή αυτοκίνητα, αποδείχθηκαν πολύ καλύτερος χώρος διαμονής από τους τρισάθλιους χώρους φιλοξενίας που το Εμιράτο είχε προβλέψει για τους εργάτες.

Ήταν πριν από ένα δυο χρόνια, καθώς είχα αρχίσει να εκνευρίζομαι με την μούρλα που έπαθαν διάφοροι για το Dubai, και, δεν ξέρω πως, αλλά μπήκα στο Google γράφοντας στην Αναζήτηση τη φράση «Dubai Labour» .

Ήθελα να δω ποιοι είναι αυτοί, που οικοδομούν το «θαύμα της ανατολής».

Είχε τόσο πολύ πήξει το κεφάλι μου από τους ενθουσιασμένους που έβλεπαν στην περιοχή το «μέλλον», που αναρωτήθηκα κάποια στιγμή αν πράγματι, το «θαύμα» αγγίζει αναλογικά όλους.

Παρακολουθούσα για καιρό ανθρώπους που μιλούσαν για τη Νέα Υόρκη της Ανατολής, για το αριστούργημα του μέλλοντος, για τον τόπο που όλα είναι «τέλεια» κλπ.

Είχα αρχίσει να γεμίζω με τεράστιες επιφυλάξεις καθώς έβλεπα στην τηλεόραση τα τερατώδη κτίρια, τις απίστευτες παρεμβάσεις στη φύση με τη δημιουργία τεχνητών νησιών, είχα αρχίσει να νιώθω κάπου μέσα μου. πως δεν μπορεί, όλο αυτό το «πράγμα» κάποια στιγμή θα στομώσει, θα φτάσει σε αδιέξοδο, θα καταρρεύσει γιατί, είναι αν μη τι άλλο βιασμός παρά φύση. Και μάλιστα, κατ’ εξακολούθηση.

Η χυδαιότερη έκφραση θαρρώ του Καπιταλισμού βρήκε την ιδανική της έκφραση στο «θαύμα του Dubai».

Και είναι η χυδαιότερη, γιατί από πολλούς αντιμετωπίστηκε ως «νέα πρόταση για την ανάπτυξη του 21ου αιώνα».

Ανεξέλεγκτη μεσαιωνική εκμετάλλευση ανθρώπων, ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις στη φύση, αρχιτεκτονικά τερατουργήματα που εισβάλλουν με θράσος στον ουρανό για να επιδείξουν την μηχανική επικυριαρχία, τεχνητά νησιά, τεχνητά ποτάμια, τεχνητές πίστες χιονιού για σκι, τεχνητές παραλίες, και εν τέλει τεχνητοί άνθρωποι που είδαν όλα αυτά σαν πρόταση και μοντέλο για το μέλλον του κόσμου.

Dubai, ο ορισμός του υπερθετικού:

Το πολυτελέστερο ξενοδοχείο του πλανήτη ( Burj Al Arab)

Το ψηλότερο κτίριο του πλανήτη ( Burj Dubai)

Και, κάπου 250.000 εργάτες που δούλευαν στις κατασκευές για λιγότερο από 10 δολάρια την ημέρα.

Ο επισκέπτης βέβαια, ποτέ δεν έρχονταν σε επαφή με τους εργάτες.

Καλά κρυμμένοι, σε φρουρούμενα και περιφραγμένα παραπήγματα που φέρνουν στο νου στρατόπεδα συγκέντρωσης, στοιβαγμένοι κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον χωρίς στοιχειώδεις χώρους υγιεινής και εστίασης, μεταφερόντουσαν στις οικοδομές με ειδικά λεωφορεία και με αυτά επέστρεφαν.

Οποιαδήποτε επαφή με τουρίστες, ήταν απαγορευμένη δια ροπάλου.

Είναι εξαιρετικά χαρακτηριστική η απέραντη μυστικότητα με την οποία για χρόνια τυλίχθηκε αυτή η πλευρά του οικονομικού «θαύματος». Και είναι ακόμα πιο χαρακτηριστική η ευκολία με την οποία οι δυτικοί επισκέπτες ή και μόνιμα εγκατεστημένοι εκεί ως στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, έθαβαν στα τρίσβαθα του μυαλού τους μια πραγματικότητα που τους χαλούσε την εικόνα του ιδανικού κόσμου.

Δεκάδες διαφημιστικά φυλλάδια και σποτάκια που προβάλλονταν αποκλειστικά σε χώρες όπως το Πακιστάν καλούσαν τις πανστρατιές των έτσι και αλλιώς εξαθλιωμένων του 3ου κόσμου να έρθουν στη γη της επαγγελίας και να πάρουν γερά μεροκάματα. Χιλιάδες ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν.

Κάτω από τη μύτη μας, μπροστά στο αλλήθωρο βλέμμα μας, περνούσαν ολάκερα καραβάνια σκλάβων που έφθαναν εκεί και έβλεπαν σε λίγες ώρες τις υποσχέσεις των ατζέντηδων φτηνής εργασίας να γίνονται σκόνη.

Η εικόνα, είναι πια σουρεαλιστική.

Οι βίλες των πραγματικά πλουσίων και διάσημων παραμένουν.

Μόνο που μοιάζουν πια σαν φωτάκια που αναβοσβήνουν σε ένα καμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Τεράστια ημιτελή οικοδομήματα παρατημένα, πάμπολλα κλειστά μαγαζιά, άδεια εμπορικά κέντρα και οι μηχανές του τεχνητού χιονιού άνεργες, κινδυνεύουν να σκουριάσουν.

Οι παρατημένες Ferrari στο αεροδρόμιο, τα άδεια καζίνο, αρκετά μεσαία στελέχη που εγκατέλειψαν τις ευρωπαϊκές πατρίδες τους ελπίζοντας σε γρήγορη ανέλιξη και πλουτισμό και που τώρα βρέθηκαν χωρίς δουλειά, είναι τα φαντάσματα, ο αντίλαλος του πιο προκλητικού πάρτι που στήθηκε εδώ και δεκαετίες.

Ένα πάρτι που τέλειωσε όπως του έπρεπε.

Προσθέτοντας όμως ακόμα μεγαλύτερη απόγνωση σε αυτούς που τώρα ψάχνουν να βρουν πως θα επιστρέψουν σε κάποιο Μπανγκλαντές σε κάποιο Πακιστάν…

Και καθώς αυτοί προσπαθούν πρόσκαιρα να βολευτούν σε κάποιο Cayenne, ο Εμίρης του Dubai (που πάντως δεν πρόκειται να γίνει κακομοίρης) ψάχνει να δει πως θα καλύψει την μαύρη τρύπα των 90 περίπου δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Είτε τα καταφέρει πάντως είτε όχι, τα πολυώροφα φαντάσματα των μισοτελειωμένων σύγχρονων πύργων δεν έχουν καμία ελπίδα να ολοκληρωθούν, και κάποια στιγμή είτε θα διαλυθούν στα εξ ων συνετέθησαν είτε θα γίνουν «πάσης φύσεως υλικά προς πώληση».

Δεν θα κρύψω τα αισθήματά μου.

Κάθε φορά που βλέπω την αλαζονεία να συντρίβεται, χαίρομαι.

Μόνο που πάντα αυτή η χαρά είναι φορτωμένη και φιλτραρισμένη με μια πικρή γεύση.

Γιατί, οι αλαζόνες κατά το μάλλον ή το ήττον θα βρουν τρόπο να συνεχίσουν. Ενώ αυτοί που θα έχουν συντριβεί από το οικοδόμημα της αλαζονείας τους χάνονται στο πιο πυκνό σκοτάδι.

Δεν ξέρω, από χτες στο μυαλό τριγυρνά εκείνο το παλιό τραγουδάκι:

«είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια, ο βοριάς θα στα κάνει συντρίμμια κομμάτια»

Και το Dubai, έχει πολύ άμμο. Μα πάρα πολύ άμμο.

Και ζούμε σε εποχές ισχυρών ανέμων.


Γιώργος Πήττας, για τον Πολίτη και το Tvxs.gr


ΥΓ: Οι φωτογραφίες, είναι προϊόν αναζήτησης στο Google και προέρχονται από διαφορετικές πηγές. Τα "κλειδιά" της αναζήτησης ήταν οι φράσεις "Dubai Labour" και "Dubai's hidden secret".Εξαίρεση, η πρώτη φωτογραφία, στην κορυφή, που είναι από το εκπληκτικό αρχείο του περιοδικού Life.

ΥΓ2: Αν ζούσε σήμερα ο Jimmy Hendrix σήμερα θα ήταν 67 χρόνων. Χθες, 27 Νοεμβρίου ήταν τα γενέθλιά του. Είχε γεννηθεί το 1942. Σχετικό αφιέρωμα εδώ: http://www.tvxs.gr/v27185

20 σχόλια:

the Idiot Mouflon είπε...

http://hlithioagrino.blogspot.com/2009/11/blog-post_28.html

Δικό σου Γιώργη...

Unknown είπε...

Το είδα, το είδα, σας ευχαριστώ :-)

Παρόλα αυτά περιμένω τη δική σου ανάρτηση στο θέμα!

zappa είπε...

Η καλή οικονομική φούσκα θέλει και τους μετανάστες της...

zappa είπε...

Η καλή οικονομική φούσκα βασίζεται περισσότερο στην υπερεκμετάλευση των μεταναστών

Κυπριακά Ιστολόγια είπε...

Ήρθε ο πρώτος συναθροιστής όλων των κυπριακών blogs.

www.kypriakablogs.com

http://kypriakaistologia.blogspot.com

Νικόλας Κυριάκου είπε...

να παινεψω κι εγω το σπιτι μου; Ειχαμε ασχοληθει με αναλογο ζητημα στο ΡΕΥΜΑ. χαιρομαι που το αναδεικνυεις απο την εφημεριδα

http://www.revmamag.com.cy/revma4/revma04_04d2.htm

ρίτσα είπε...

άρεσαν μου τούτα που είπες
ακριβά αυτοκίνητα, τσιάντες ρούχα και άλλα καταναλωτικά αγαθα, shiny things αμμος
τι θυμίζει άραγε

ματιλτα είπε...

"Είναι κακό στην άμμο
να χτίζεις παλάτια
ο βορειάς θα τα κάμει
συντρήμια κομμάτια"

ellinida είπε...

Εγώ θλίθομαι. Γιατί τελικά δεν την πληρώνουν μόνο οι εκμεταλλευτές και τα γκόλντεν μπόυζ.

Gio Ve είπε...

Nice indeed! I arrived here just surfing, but I think I’ll be coming bak again from time to time.
Best wishes from an Estonian living in Italy

Gio Ve είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kyriakos είπε...

Η τραγική πραγματικότητα φίλε μου Γιώργο και το ξέρεις πολύ καλά, είναι πως για κάποιους μετανάστες οι μισθοί εκμετάλλευσης του Ντουμπάι και του κάθε Ντουμπάι (βλ. Κύπρος) είναι για αυτούς επίγειος παράδεισος, διότι συγκριτικά βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα απο πριν. Πολλοί απο αυτούς στη χώρα τους δεν είχαν καν δικαίωμα να ζουν όχι να εργαστούν, καθότι έτυχε να ανήκουν στη λάθος φυλή. Εκατομμύρια παιδιά παραμένουν αμόρφωτα με ανοχή των ''κυβερνήσεων'' τους που φροντίζουν να μην διασπαστεί η αλυσίδα του status quo.. Κάθε προσπάθεια βοήθειας αυτών των χωρών εκλαμβάνεται ως παρέμβαση στα εσωτερικά τους. Φανατικοί φονταμενταλιστές εκμεταλλεύονται την άγνοια ανηλίκων και τους οδηγούν στον θάνατο. Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα όπως τα βλέπουμε ορισμένες φορές απο τα κόκκινα γυαλιά μας.. η πλειοψηφία όμως των μεταναστών που εργάζονταν στους ουρανοξύστες ήταν Κινέζοι.
Παρεμπιπτόντως μπορεί εμείς να μην βάζουμε διαφημιστικά σποτ που να υπόσχονται δουλειές σε ουρανοξύστες όμως και τα δικά μας κυκλώματα έχουν τον τρόπο τους. Η Κύπρος κατέχει περίοπτη θέση στο human Trafficking και την εκμετάλλευση γυναικών και αυτό δεν είναι τυχαίο. Έρχονται στη Κύπρο νομίζοντας πως θα δουλέψουν ως σερβιτόρες και καταλήγουν να σερβίρονται οι ίδιες.

Και το πιο τραγικό απο όλα το κράτος αντί να κυνηγά αυτούς που εξωθούν γυναίκες στη πορνεία Βάζει τα αστυνομικούδια του να κυνηγούν τις γυναίκες που δουλεύουν ως πόρνες κατ επιλογή δική τους προστατεύοντας τα καρτέλ..

Yannis Tsal είπε...

Άλλο ένα εξαιρετικό και διεισδυτικό άρθρο. Οι πύργοι πάνω την άμμο του νέου καπιταλιστικού Ελ Ντοράντο καταρρέουν.

Ένα ακόμα πολύ καλό άρθρο είναι του Johann Hari στον Independent, που αναδημοσίευσαν τα Νέα.
http://www.johannhari.com/2009/11/26/the-bankruptcy-of-dubai-in-every-sense

-=IMAGINOS=- είπε...

Ε αυτό το άρθρο το χάρηκα πάαααρα πολύ!

ΥΓ. Ο Jimmy δεν πέθανε.

Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ

ΛΑΜΟΓΙΑ ΝΕΝΕΚΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΣΑΣ ΓΛΗΓΟΡΑ

Ανώνυμος είπε...

Όπως τα λες Γιώργο...

the elf at bay είπε...

Το μόνο καλό σε όλη αυτήν την μεταβατική περίοδο είναι ότι το καπιταλιστικό μοντέλο τρέμει συθέμελα αν και έχει ακόμα στέρεες βάσεις. Ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά θα τελειώσουν με το λιγότερο κόστος σε ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

proudgaros είπε...

Μου άρεσε πολυ το αρθρο σου εκαμα σχόλιο στο tvxs :-) Απο τα καλύτερα που γραφτηκαν για το θεμα!

Kykkos είπε...

Στο Abu Dhabi τα πράγματα έν ακόμα χειρότερα από πλευράς μεγέθους ανάπτυξης. Τζείνοι όμως εδιαχειριστήκαν καλύτερα το σύστημα τζαι εν φαίνεται να έχουν πρόβλημα. Γενικά σε όλον τον Αραβικό Κόλπο οι συνθήκες των εργατών εν αναλογες.

the Idiot Mouflon είπε...

@Πο.Πη.

Δείγμα του πως σκέφτομαι για τέτοια θέματα βρίσκεις εδώ: http://hlithioagrino.blogspot.com/2009/09/this-is-not-ad-post.html

Με ενδιαφέρει πιότερο τι κάνει ο απλός κόσμος και πως θα βρεθούν πολιτικοί που θα προωθήσουν τις τάσεις που περιγράφω παρά το πως θα γίνει διαχείριση της κρίσεως στις επιχειρήσεις "luxury-lifestyle".

Όχι ότι δεν επηρεάζουν αλλά... πρέπει να σκεφτούμε τρόπους να λειτουργήσουμε πέραν και πάνω από αυτές.