Στα πάρκινγκ του αεροδρομίου, ήδη εδώ και αρκετό καιρό μαζεύουν σκόνη πολλά αυτοκίνητα εξαιρετικής πολυτέλειας.
Η άμμος, που έχει καλύψει τα παρμπρίζ , είναι κολλημένη και δημιουργεί μια ξερή λάσπη που δύσκολα θα φύγει.
Σε αρκετά αυτοκίνητα, τα ελαστικά έχουν αρχίζει να ρυτιδιάζουν και να σκάνε καθώς ο συνδυασμός των υψηλών ημερήσιων θερμοκρασιών με των ψυχρών νυχτερινών και τις απίστευτες υγρασίες, δίνουν στη φθορά μεγάλη ταχύτητα.
Οι λεηλασίες δειλές ακόμα, αλλά έχουν ξεκινήσει.
Βλέπεις αυτοκίνητα με σπασμένα τζάμια και μέσα τους, τις θέσεις των στερεοφωνικών και των τηλεοράσεων ξεκοιλιασμένες.
Κάποια, έχουν μεταβληθεί σε πρόχειρα καταλύματα απολυμένων εργατών που απλήρωτοι εδώ και μήνες διώχθηκαν κακήν κακώς χωρίς καν το εισιτήριο της επιστροφής στην Ινδία και το Πακιστάν.
Πλάνητες, ανέστιοι, πένητες.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της βάναυσα σκληρής δουλειάς για χρόνια στο ερμαφρόδιτο οικοδόμημα της Ανατολής, στον βωμό της έπαρσης χιλιάδων ατσαλάκωτων με τα χαμόγελα τύπου Colgate.
Τα αυτοκίνητα πάντως δεν ήταν άδεια. Βρήκαν, εκτός από πρόχειρο κατάλυμα, και πολλά ρούχα, τσάντες, φωτογραφικές μηχανές.
Μόνο που πια, δεν υπάρχει σχεδόν κανείς να αγοράσει έστω σε τιμή ευκαιρίας.
Πάντως, τα παρατημένα πολυτελή αυτοκίνητα, αποδείχθηκαν πολύ καλύτερος χώρος διαμονής από τους τρισάθλιους χώρους φιλοξενίας που το Εμιράτο είχε προβλέψει για τους εργάτες.
Ήταν πριν από ένα δυο χρόνια, καθώς είχα αρχίσει να εκνευρίζομαι με την μούρλα που έπαθαν διάφοροι για το Dubai, και, δεν ξέρω πως, αλλά μπήκα στο Google γράφοντας στην Αναζήτηση τη φράση «Dubai Labour» .
Ήθελα να δω ποιοι είναι αυτοί, που οικοδομούν το «θαύμα της ανατολής».
Είχε τόσο πολύ πήξει το κεφάλι μου από τους ενθουσιασμένους που έβλεπαν στην περιοχή το «μέλλον», που αναρωτήθηκα κάποια στιγμή αν πράγματι, το «θαύμα» αγγίζει αναλογικά όλους.
Παρακολουθούσα για καιρό ανθρώπους που μιλούσαν για τη Νέα Υόρκη της Ανατολής, για το αριστούργημα του μέλλοντος, για τον τόπο που όλα είναι «τέλεια» κλπ.
Είχα αρχίσει να γεμίζω με τεράστιες επιφυλάξεις καθώς έβλεπα στην τηλεόραση τα τερατώδη κτίρια, τις απίστευτες παρεμβάσεις στη φύση με τη δημιουργία τεχνητών νησιών, είχα αρχίσει να νιώθω κάπου μέσα μου. πως δεν μπορεί, όλο αυτό το «πράγμα» κάποια στιγμή θα στομώσει, θα φτάσει σε αδιέξοδο, θα καταρρεύσει γιατί, είναι αν μη τι άλλο βιασμός παρά φύση. Και μάλιστα, κατ’ εξακολούθηση.
Η χυδαιότερη έκφραση θαρρώ του Καπιταλισμού βρήκε την ιδανική της έκφραση στο «θαύμα του Dubai».
Και είναι η χυδαιότερη, γιατί από πολλούς αντιμετωπίστηκε ως «νέα πρόταση για την ανάπτυξη του 21ου αιώνα».
Ανεξέλεγκτη μεσαιωνική εκμετάλλευση ανθρώπων, ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις στη φύση, αρχιτεκτονικά τερατουργήματα που εισβάλλουν με θράσος στον ουρανό για να επιδείξουν την μηχανική επικυριαρχία, τεχνητά νησιά, τεχνητά ποτάμια, τεχνητές πίστες χιονιού για σκι, τεχνητές παραλίες, και εν τέλει τεχνητοί άνθρωποι που είδαν όλα αυτά σαν πρόταση και μοντέλο για το μέλλον του κόσμου.
Dubai, ο ορισμός του υπερθετικού:
Το πολυτελέστερο ξενοδοχείο του πλανήτη ( Burj Al Arab)
Το ψηλότερο κτίριο του πλανήτη ( Burj Dubai)
Και, κάπου 250.000 εργάτες που δούλευαν στις κατασκευές για λιγότερο από 10 δολάρια την ημέρα.
Ο επισκέπτης βέβαια, ποτέ δεν έρχονταν σε επαφή με τους εργάτες.
Καλά κρυμμένοι, σε φρουρούμενα και περιφραγμένα παραπήγματα που φέρνουν στο νου στρατόπεδα συγκέντρωσης, στοιβαγμένοι κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον χωρίς στοιχειώδεις χώρους υγιεινής και εστίασης, μεταφερόντουσαν στις οικοδομές με ειδικά λεωφορεία και με αυτά επέστρεφαν.
Οποιαδήποτε επαφή με τουρίστες, ήταν απαγορευμένη δια ροπάλου.
Είναι εξαιρετικά χαρακτηριστική η απέραντη μυστικότητα με την οποία για χρόνια τυλίχθηκε αυτή η πλευρά του οικονομικού «θαύματος». Και είναι ακόμα πιο χαρακτηριστική η ευκολία με την οποία οι δυτικοί επισκέπτες ή και μόνιμα εγκατεστημένοι εκεί ως στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, έθαβαν στα τρίσβαθα του μυαλού τους μια πραγματικότητα που τους χαλούσε την εικόνα του ιδανικού κόσμου.
Δεκάδες διαφημιστικά φυλλάδια και σποτάκια που προβάλλονταν αποκλειστικά σε χώρες όπως το Πακιστάν καλούσαν τις πανστρατιές των έτσι και αλλιώς εξαθλιωμένων του 3ου κόσμου να έρθουν στη γη της επαγγελίας και να πάρουν γερά μεροκάματα. Χιλιάδες ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν.
Κάτω από τη μύτη μας, μπροστά στο αλλήθωρο βλέμμα μας, περνούσαν ολάκερα καραβάνια σκλάβων που έφθαναν εκεί και έβλεπαν σε λίγες ώρες τις υποσχέσεις των ατζέντηδων φτηνής εργασίας να γίνονται σκόνη.
Η εικόνα, είναι πια σουρεαλιστική.
Οι βίλες των πραγματικά πλουσίων και διάσημων παραμένουν.
Μόνο που μοιάζουν πια σαν φωτάκια που αναβοσβήνουν σε ένα καμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Τεράστια ημιτελή οικοδομήματα παρατημένα, πάμπολλα κλειστά μαγαζιά, άδεια εμπορικά κέντρα και οι μηχανές του τεχνητού χιονιού άνεργες, κινδυνεύουν να σκουριάσουν.
Οι παρατημένες Ferrari στο αεροδρόμιο, τα άδεια καζίνο, αρκετά μεσαία στελέχη που εγκατέλειψαν τις ευρωπαϊκές πατρίδες τους ελπίζοντας σε γρήγορη ανέλιξη και πλουτισμό και που τώρα βρέθηκαν χωρίς δουλειά, είναι τα φαντάσματα, ο αντίλαλος του πιο προκλητικού πάρτι που στήθηκε εδώ και δεκαετίες.
Ένα πάρτι που τέλειωσε όπως του έπρεπε.
Προσθέτοντας όμως ακόμα μεγαλύτερη απόγνωση σε αυτούς που τώρα ψάχνουν να βρουν πως θα επιστρέψουν σε κάποιο Μπανγκλαντές σε κάποιο Πακιστάν…
Και καθώς αυτοί προσπαθούν πρόσκαιρα να βολευτούν σε κάποιο Cayenne, ο Εμίρης του Dubai (που πάντως δεν πρόκειται να γίνει κακομοίρης) ψάχνει να δει πως θα καλύψει την μαύρη τρύπα των 90 περίπου δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Είτε τα καταφέρει πάντως είτε όχι, τα πολυώροφα φαντάσματα των μισοτελειωμένων σύγχρονων πύργων δεν έχουν καμία ελπίδα να ολοκληρωθούν, και κάποια στιγμή είτε θα διαλυθούν στα εξ ων συνετέθησαν είτε θα γίνουν «πάσης φύσεως υλικά προς πώληση».
Δεν θα κρύψω τα αισθήματά μου.
Κάθε φορά που βλέπω την αλαζονεία να συντρίβεται, χαίρομαι.
Μόνο που πάντα αυτή η χαρά είναι φορτωμένη και φιλτραρισμένη με μια πικρή γεύση.
Γιατί, οι αλαζόνες κατά το μάλλον ή το ήττον θα βρουν τρόπο να συνεχίσουν. Ενώ αυτοί που θα έχουν συντριβεί από το οικοδόμημα της αλαζονείας τους χάνονται στο πιο πυκνό σκοτάδι.
Δεν ξέρω, από χτες στο μυαλό τριγυρνά εκείνο το παλιό τραγουδάκι:
«είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια, ο βοριάς θα στα κάνει συντρίμμια κομμάτια»
Και το Dubai, έχει πολύ άμμο. Μα πάρα πολύ άμμο.
Και ζούμε σε εποχές ισχυρών ανέμων.
Γιώργος Πήττας, για τον Πολίτη και το Tvxs.gr
ΥΓ: Οι φωτογραφίες, είναι προϊόν αναζήτησης στο Google και προέρχονται από διαφορετικές πηγές. Τα "κλειδιά" της αναζήτησης ήταν οι φράσεις "Dubai Labour" και "Dubai's hidden secret".Εξαίρεση, η πρώτη φωτογραφία, στην κορυφή, που είναι από το εκπληκτικό αρχείο του περιοδικού Life.
ΥΓ2: Αν ζούσε σήμερα ο Jimmy Hendrix σήμερα θα ήταν 67 χρόνων. Χθες, 27 Νοεμβρίου ήταν τα γενέθλιά του. Είχε γεννηθεί το 1942. Σχετικό αφιέρωμα εδώ: http://www.tvxs.gr/v27185
20 σχόλια:
http://hlithioagrino.blogspot.com/2009/11/blog-post_28.html
Δικό σου Γιώργη...
Το είδα, το είδα, σας ευχαριστώ :-)
Παρόλα αυτά περιμένω τη δική σου ανάρτηση στο θέμα!
Η καλή οικονομική φούσκα θέλει και τους μετανάστες της...
Η καλή οικονομική φούσκα βασίζεται περισσότερο στην υπερεκμετάλευση των μεταναστών
Ήρθε ο πρώτος συναθροιστής όλων των κυπριακών blogs.
www.kypriakablogs.com
http://kypriakaistologia.blogspot.com
να παινεψω κι εγω το σπιτι μου; Ειχαμε ασχοληθει με αναλογο ζητημα στο ΡΕΥΜΑ. χαιρομαι που το αναδεικνυεις απο την εφημεριδα
http://www.revmamag.com.cy/revma4/revma04_04d2.htm
άρεσαν μου τούτα που είπες
ακριβά αυτοκίνητα, τσιάντες ρούχα και άλλα καταναλωτικά αγαθα, shiny things αμμος
τι θυμίζει άραγε
"Είναι κακό στην άμμο
να χτίζεις παλάτια
ο βορειάς θα τα κάμει
συντρήμια κομμάτια"
Εγώ θλίθομαι. Γιατί τελικά δεν την πληρώνουν μόνο οι εκμεταλλευτές και τα γκόλντεν μπόυζ.
Nice indeed! I arrived here just surfing, but I think I’ll be coming bak again from time to time.
Best wishes from an Estonian living in Italy
Η τραγική πραγματικότητα φίλε μου Γιώργο και το ξέρεις πολύ καλά, είναι πως για κάποιους μετανάστες οι μισθοί εκμετάλλευσης του Ντουμπάι και του κάθε Ντουμπάι (βλ. Κύπρος) είναι για αυτούς επίγειος παράδεισος, διότι συγκριτικά βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα απο πριν. Πολλοί απο αυτούς στη χώρα τους δεν είχαν καν δικαίωμα να ζουν όχι να εργαστούν, καθότι έτυχε να ανήκουν στη λάθος φυλή. Εκατομμύρια παιδιά παραμένουν αμόρφωτα με ανοχή των ''κυβερνήσεων'' τους που φροντίζουν να μην διασπαστεί η αλυσίδα του status quo.. Κάθε προσπάθεια βοήθειας αυτών των χωρών εκλαμβάνεται ως παρέμβαση στα εσωτερικά τους. Φανατικοί φονταμενταλιστές εκμεταλλεύονται την άγνοια ανηλίκων και τους οδηγούν στον θάνατο. Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα όπως τα βλέπουμε ορισμένες φορές απο τα κόκκινα γυαλιά μας.. η πλειοψηφία όμως των μεταναστών που εργάζονταν στους ουρανοξύστες ήταν Κινέζοι.
Παρεμπιπτόντως μπορεί εμείς να μην βάζουμε διαφημιστικά σποτ που να υπόσχονται δουλειές σε ουρανοξύστες όμως και τα δικά μας κυκλώματα έχουν τον τρόπο τους. Η Κύπρος κατέχει περίοπτη θέση στο human Trafficking και την εκμετάλλευση γυναικών και αυτό δεν είναι τυχαίο. Έρχονται στη Κύπρο νομίζοντας πως θα δουλέψουν ως σερβιτόρες και καταλήγουν να σερβίρονται οι ίδιες.
Και το πιο τραγικό απο όλα το κράτος αντί να κυνηγά αυτούς που εξωθούν γυναίκες στη πορνεία Βάζει τα αστυνομικούδια του να κυνηγούν τις γυναίκες που δουλεύουν ως πόρνες κατ επιλογή δική τους προστατεύοντας τα καρτέλ..
Άλλο ένα εξαιρετικό και διεισδυτικό άρθρο. Οι πύργοι πάνω την άμμο του νέου καπιταλιστικού Ελ Ντοράντο καταρρέουν.
Ένα ακόμα πολύ καλό άρθρο είναι του Johann Hari στον Independent, που αναδημοσίευσαν τα Νέα.
http://www.johannhari.com/2009/11/26/the-bankruptcy-of-dubai-in-every-sense
Ε αυτό το άρθρο το χάρηκα πάαααρα πολύ!
ΥΓ. Ο Jimmy δεν πέθανε.
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ
ΛΑΜΟΓΙΑ ΝΕΝΕΚΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΣΑΣ ΓΛΗΓΟΡΑ
Όπως τα λες Γιώργο...
Το μόνο καλό σε όλη αυτήν την μεταβατική περίοδο είναι ότι το καπιταλιστικό μοντέλο τρέμει συθέμελα αν και έχει ακόμα στέρεες βάσεις. Ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά θα τελειώσουν με το λιγότερο κόστος σε ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Μου άρεσε πολυ το αρθρο σου εκαμα σχόλιο στο tvxs :-) Απο τα καλύτερα που γραφτηκαν για το θεμα!
Στο Abu Dhabi τα πράγματα έν ακόμα χειρότερα από πλευράς μεγέθους ανάπτυξης. Τζείνοι όμως εδιαχειριστήκαν καλύτερα το σύστημα τζαι εν φαίνεται να έχουν πρόβλημα. Γενικά σε όλον τον Αραβικό Κόλπο οι συνθήκες των εργατών εν αναλογες.
@Πο.Πη.
Δείγμα του πως σκέφτομαι για τέτοια θέματα βρίσκεις εδώ: http://hlithioagrino.blogspot.com/2009/09/this-is-not-ad-post.html
Με ενδιαφέρει πιότερο τι κάνει ο απλός κόσμος και πως θα βρεθούν πολιτικοί που θα προωθήσουν τις τάσεις που περιγράφω παρά το πως θα γίνει διαχείριση της κρίσεως στις επιχειρήσεις "luxury-lifestyle".
Όχι ότι δεν επηρεάζουν αλλά... πρέπει να σκεφτούμε τρόπους να λειτουργήσουμε πέραν και πάνω από αυτές.
Δημοσίευση σχολίου