Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Ελλάδα και Κύπρος: Δύο χώρες, σε άλλο χρόνο.

«Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από εξαρτήσεις από τις μητέρες πατρίδες, από στρατεύματα κατοχής, από διαιρέσεις και τείχη».

Τα παραπάνω λόγια, ανήκουν στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας κο Γιώργο Παπανδρέου.
Είμαι βέβαιος πως θα ξενίσουν αρκετούς στην Κύπρο, κυρίως αυτούς που ήδη άρχισαν να γράφουν δηλητηριώδη σχόλια με ανόητες αφορμές.

Ενοχλήθηκαν –λένε- γιατί τάχα ο νέος πρωθυπουργός επισκέφτηκε πρώτα την Τουρκία και όχι την Κύπρο.

Λησμονούν έτσι, τεχνηέντως, πως ο Γιώργος Παπανδρέου ήρθε ήδη στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για να τιμήσει τη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη και, να συνομιλήσει σε ένα πρώτο στάδιο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Λησμονούν επίσης πως στην Τουρκία μετέβη ως Υπουργός Εξωτερικών προκειμένου να συμμετάσχει σε ήδη προγραμματισμένη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τα τελευταία χρόνια, η Αθήνα κράτησε τη γραμμή «η Λευκωσία αποφασίζει και εμείς στηρίζουμε».

Σε μια επιδερμική ανάλυση μπορεί να πει κάποιος, πως αυτή η στρατηγική τόνιζε την ανεξαρτησία της Λευκωσίας, την αυτάρκεια της Κύπρου ως άλλο κράτος που είναι και την χαλάρωση των εθνοκεντρικών αντιλήψεων. Κατά τη δική μου εκτίμηση, ήταν απλά άλλη μία «τεμπελιά» από την Αθήνα και κυρίως από το Μέγαρο Μαξίμου που έτεινε να βλέπει τα πράγματα «χαλλλαρά».

Ο κος Παπανδρέου, δεν είναι τυχαίος. Είναι ένας βαθύτατα επιτελικός άνθρωπος χαμηλών τόνων, εργασιομανής και με σπάνιο πείσμα στην επίτευξη των στόχων του.

Παραδείγματα έχω αρκετά, αλλά αν αναλογιστεί κάποιος τον απίστευτο και βίαιο πόλεμο που έγινε σε βάρος του μετά την ήττα του 2007 και το που έφτασε, αρκεί.

Το Βήμα έγραφε στις 18 Σεπτεμβρίου 2007 «Παραιτηθείτε κε Πρόεδρε» και χάιδευε τον Βαγγέλη Βενιζέλο, που τώρα, βρίσκεται κυριολεκτικά σαν σάντουιτς μεταξύ του κου Πάγκαλου, απόλυτα αντιβενιζελικού, και του κου Μπεγλίτη εκ των πλέον έμπιστων του κου Παπανδρέου.
Δεν υπήρχε τίποτα τότε, από όσα επηρεάζουν την κοινή γνώμη που να στήριζε τον Παπανδρέου.
Η ίδια εφημερίδα, πρόβαλλε μάλιστα μετρήσεις που έδειχναν τον κο Βενιζέλο να προηγείται με 71% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Και όμως, όχι μόνο αντέστρεψε το κλίμα, όχι μόνο στο τέλος επέβαλλε τους ανθρώπους που ήθελε, τελείως άλλου ύφους και στυλ από το κλασικό μουστακαλίδικο προφίλ του κόμματος, αλλά στο τέλος, δύο χρόνια μετά, κατάφερε να συντρίψει τη Νέα Δημοκρατία και να εξαφανίσει σε μεγάλο βαθμό το «παλαιό ΠΑΣΟΚ».

Τα γράφω αυτά, γιατί είναι τεράστιο λάθος να υποτιμά κανείς τον Γιώργο Παπανδρέου. Δεν είναι ούτε «Γιωργάκης» όπως χυδαία επιμένουν κάποιοι, ούτε βλάκας, ούτε άσχετος.

Όταν δεν τους βγαίνουν αυτά, αρχίζουν το άλλο τροπάρι, το ακόμα πιο θλιβερό και τριτοκοσμικό και ανάγουν σε αμαρτία και κατηγορία το γεγονός πως γεννήθηκε στις Η.Π.Α. Μόνο που όλα αυτά, δεν συνιστούν με κανένα τρόπο πολιτικά κριτήρια. Είναι επιχειρηματολογίες γηπέδου και χουλιγκανισμοί.

Ο κος Παπανδρέου, έρχεται στις επόμενες μέρες στο νησί.
Ως Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών, η επίσκεψή του υπογραμμίζει κατά την αντίληψή μου, δύο πράγματα:

Αφ ενός το ενδιαφέρον του για την Κύπρο, ενδιαφέρον που επέδειξε και απέδειξε και ως ΥπΕξ στο παρελθόν αλλά, και την έντονη και αποφασιστική του διάθεση να «κλείσει» το Κυπριακό ώστε οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις να απαλλαχθούν από έναν τουλάχιστον αρνητικό πόλο.

Η δήλωσή του, χαρακτηριστική:

«Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από εξαρτήσεις από τις μητέρες πατρίδες/ από στρατεύματα κατοχής, από διαιρέσεις και τείχη».

Ας την αναλύσουμε λίγο:

Η ελεύθερη Κύπρος, είναι βέβαια, ελεύθερη από τη…μαμά της εδώ και πολλά χρόνια και είναι πια ενταγμένη στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια.
Μένει να μάθει να περπατάει σε αυτό το γήπεδο.
Άρα ο τονισμός πέφτει στην Τ/Κ κοινότητα που παραμένει απόλυτα εξαρτημένη από την Άγκυρα.

Βέβαια, εδώ μπαίνει ένα εύλογο ερώτημα: Πως θα μπορούσε η Τ/Κ κοινότητα να απεξαρτηθεί από την Τουρκία όσο η Βόρεια Κύπρος παραμένει υπό κατοχή και εφόσον η Άγκυρα παραμένει ο μοναδικός οικονομικός αιμοδότης της; Όποιος μπορεί ας μου απαντήσει.

«Από στρατεύματα κατοχής, από διαιρέσεις και τείχη»

Και είναι σαφές εδώ, πως αναγνωρίζει ευθέως α) την Κατοχή β) τη διαίρεση και γ) τα τείχη και προσδιορίζει πως όλα αυτά πρέπει να γίνουν παρελθόν.

Κάποιοι θα αναρωτηθούν: Με ένα δεύτερο Σχέδιο ΑΝΑΝ;

Στο ερώτημα αυτό, ο έλληνας πρωθυπουργός απάντησε πρόσφατα λέγοντας «το σχέδιο αυτό, είναι πεθαμένο» και υπήρξε σχεδόν αυτοκριτικός όταν δήλωνε στην τηλεμαχία
« εγώ τουλάχιστον κύριε Καραμανλή πήρα το κόστος να λάβω συγκεκριμένη θέση. Εσείς, άλλα λέγατε μέσα, άλλα έξω».

Δύο χώρες σε άλλο χρόνο:

Η Ελλάδα, σαν κοινωνία μέσα από τη θυελλώδη και καταλυτική παρακμή που ξεκίνησε από τη δεύτερη θητεία του κου Σημίτη και την αδιανόητη διάλυση των πάντων της πενταετίας του Κώστα Καραμανλή του «μικρού» ωριμάζει πολιτικά ή κάπως, προσπαθεί..

Η νίκη του Γιώργου Παπανδρέου με έστω μερική επιτυχία στο έργο της κυβέρνησής του θα μετακινήσει την Ελλάδα σε έναν πιο εξελιγμένο καπιταλισμό.

Ας μην ξεχνάμε πως αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής γειτονιάς που παρέχουν αξιοπρέπεια στην καθημερινή ζωή των πολιτών, μέσα από τη λειτουργικότητα των Θεσμών, των Υπηρεσιών και του Κοινωνικού Κράτους, δεν είναι σοσιαλιστικοί παράδεισοι, αλλά Αστικές Δημοκρατίες που προσφέρουν τα αυτονόητα που για τους Έλληνες είναι όνειρα εξωτικά.

Για να προχωρήσει σε ένα τέτοιο μοντέλο όπως διακαώς επιθυμεί ο κος Παπανδρέου, είναι υποχρεωμένος μεταξύ άλλων να απαλλάξει τη χώρα του από τα τεράστια κόστη των εξοπλισμών και να αναπτύξει τις κατά το δυνατόν καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία και την ευρύτερη περιφέρεια. Θα κινηθεί μακράν του πατριωτισμού, όπως τον εννοούν τουλάχιστον ορισμένοι γιατί θα θελήσει να πράξει «ρεαλιστικά».

Η Κύπρος από την άλλη, ένα ακόμα πολύ νεαρό κράτος, ζει και αναπνέει κάτω από μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα βαρβαρική κατάσταση. Είναι μοιρασμένη στα δύο, υπό κατοχή, με ένα άντρο εγκλήματος και παρανομίας μέσα στην επικράτειά της.

Η πολιτική και οι πολιτικοί του τόπου ξυπνάνε και κοιμούνται με ένα πρόβλημα: Το Κυπριακό.

Ένα πρόβλημα που κληρονόμησε ο 20ος αιώνας και οι τρόποι άσκησης των γεωπολιτικών επιλογών εκείνης της εποχής. Αποτέλεσμα, η πραγματική πολιτική να υστερεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό.

Ο αρχοντοχωριατισμός που διέπει συχνά την Κυπριακή πολιτική, το Κυπριακό, που έχει για αρκετούς μετατραπεί σε καριέρα, τα ποικιλότροπα και ετερόκλητα συμφέροντα που έχει αναπτύξει η συνεχιζόμενη κατοχή, δύσκολα θα βρουν κοινό κώδικα συνεννόησης με όσα εκπροσωπεί ο κος Παπανδρέου.

Ίσως, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο αν ο κος Παπανδρέου λάμβανε μέρος σε μία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για να ακούσει όλες τις αποχρώσεις που καθρεφτίζουν την Κυπριακή κοινωνία.


Υ.Γ. Το «όραμα» για μια Ελλάδα που κάποια στιγμή θα καταφέρει να λειτουργήσει στοιχειωδώς ως εξελιγμένη δυτική αστική δημοκρατία, είναι για μένα η αναγκαία προϋπόθεση για την ωρίμανση και ενηλικίωση της Αριστεράς ώστε αυτή να διαμορφωθεί σε ένα όσο το δυνατό ευρύτερο, ενοποιημένο και πολιτικά ουσιαστικό πλαίσιο πίεσης για διεύρυνση της Δημοκρατίας. Όμως, πιστεύω πως πρώτα η Ελλάδα πρέπει να φύγει από τους Κοτζαμπάσηδες που δυναστεύουν τον δημόσιο βίο και συντηρούν τον τόπο στους όρους του 19ου αιώνα.

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ναι σωστά, δεν είναι Γιωργάκης, είναι Giorgakis.

Aceras Anthropophorum είπε...

Αν ο ρόλος της αριστεράς περιοριζόταν σε "μοχλό πίεσης" θα δήλωνα εκ των πρωτέρων μη αριστερός.

Aceras Anthropophorum είπε...

Α. τζιαι αν έχεις ώρα έλα ποτζιεί στο μπλόγκ, εστείλαν μου ένα βιντεάκι που είμαι σίουγρος ότι θα σου αρέσει.

Meropi είπε...

«Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από εξαρτήσεις από τις μητέρες πατρίδες, από στρατεύματα κατοχής, από διαιρέσεις και τείχη». Πόσο συμφωνώ με τη δήλωση αυτή! Μακάρι να μπορούσαν οι Τουρκοκύπριοι να απελευθερωθούν από την Τουρκία. Εμείς, ως επί το πλείστον, έχουμε ήδη απελευθερωθεί. Οι απανωτές τραγωδίες μας ανάγκασαν σ' αυτό. Μακάρι να το είχαμε κάνει πιο πριν, προτού αρχίσουν οι τραγωδίες να μας κτυπούν την πόρτα και προτού οι Τουρκοκύπριοι εξαρτηθούν τόσο από τη δική τους "μητέρα". Και εννοώ πριν την Τουρκική εισβολή φυσικά.

kyriakos είπε...

Ο Παπανδρέου όπου και αν εργάστηκε έχει παράξει έργο, Μέχρι πρότινος όλοι διακύβευαν ότι δεν χωράνε κηδεμόνες στην Κυπριακή δημοκρατία.
Ο Παπανδρέου έτυχε ενημέρωσης απο πρώτο χέρι για το κυπριακό πριν απο ένα μήνα όταν επισκέφθηκε στη Κύπρο. Η επίσκεψη στην Κύπρο σήμερα θα ήταν απλά για τις εντυπώσεις και για εσωτερική κατανάλωση, θα ήταν δηλαδή ένας ταπεινός άθλιος Καρατζαφέρης Η αιφνίδια επίσκεψη στην Τουρκία για να δηλώσει ότι η κύπρος δεν έχει ανάγκη απο μητέρες πατρίδες είναι μια κίνηση ουσίας που έκανε τον γύρο του κόσμου.

10 στα 10 ο Παπανδρέου απο μένα, δεν το περίμενα και έχω ένα καλό προαίσθημα για το μέλλον.

Yannis Tsal είπε...

«Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από εξαρτήσεις από τις μητέρες πατρίδες, από στρατεύματα κατοχής, από διαιρέσεις και τείχη».

Ίσως είμαι υπερβολικά καχύποπτος, αλλά κάτι δε μου αρέσει σε αυτή τη δήλωση... Μια ανάγνωσή της είναι πως Έλληνες και Τούρκοι είναι εξ ίσου συνυπεύθυνηοι για το status quo της Κύπρου. Αυτό παραπέμπει στην - τόσο δημοφιλή στίς ΗΠΑ - πολιτική "ίσων αποστάσεων". Ως δήλωση αμερικανού αξιωματούχου θα ήταν αναμενόμενη και αποδεκτή, αλλά θα περίμενε κανείς από Έλληνα ηγέτη να είναι λιγότερο... "αντικειμενικός". Ας μην προτρέχουμε βέβαια και ας περιμένουμε το έργο του νέου πρωθυπουργού. Πάντα ομως ως αυστηροί κριτές, γιατί στην εξωτερική πολιτική τα λάθη συνήθως είναι επώδυνα και μη αναστρέψιμα.

Σχετικά με το ρόλο της αριστεράς μάλλον συμφωνώ περισσότερο με τον Aceras.

Aceras Anthropophorum είπε...

Πάντως Κυριάκο αυτοί που είναι στα ηνία αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, στην Κύπρο (την ποδά τζιαι την ποτζιεί), στην Τουρκία, αν έχουν την θέληση, έχουν το προφίλ να γράψουν ιστορία τζιαι να μας φκάλουν που τη μιζέρια στην οποίαν μας εκαταδικάσαν τα στενόχωρα μοντέλλα του κράτους έθνους που είχαν δημιουργηθεί για να δώκουν μιαν legitimacy τζιαι μιαν συνοχήν στην εξουσία που εδιαδέχτηκεν την νομιμοποιημένην που τον θεόν εξουσία των βασιλιάδων.

kyriakos είπε...

ξέρεις ποιο είναι το αστείο Ασέρα; ότι είναι στην εξουσία νόμιμα εκλεγμένοι με τεράστια ποσοστά διαφοράς από την αντίθετη άποψη αυτοί οι άνθρωποι και όμως νιώθουμε λες και μας κυβερνούν οι Παπάδες του 4%..

Εδρατζιάσαν που λαλούμε..

Ο Γιωργάκης πάντως φαίνεται να κρατά γερό σβανά..

εΠρόσεξες όμως;
Αρκέψεν και παίζει το αππαρίν τους και πετάσσουν τα ''σχέδια Β'' στον αέρα εκαύλωσαν τα βιλούθκια τους τα μιτσιά με την ροζ κκελλούα..

''Ας σοβαρευτούμε επιτέλους'' λαλεί τους..

Ρε Γιωργάκη ΣβΑΝΑ γιε μου κόψε τους τα.. και ο δικός μας εν τέλεια πούττος..

the Idiot Mouflon είπε...

Ακόμα δεν διαμαρτυρήθηκε κανένας που αναγνώρισε την Τουρκία ως Μαμά Πατρίδα των ΤΚ ο ΓΑΠ. Να μας εξηγήσει ότι οι ΤΚ είναι Έλληνες που εκτουρκοποιήθηκαν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κλπ.

Παράξενο...

Πάω να ξεκινήσω τους εορτασμούς για τα 50χρονα και τα "επιτεύγματα" μας.

αιολος είπε...

Μάλιστα :

«Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από εξαρτήσεις από τις μητέρες πατρίδες, από στρατεύματα κατοχής, από διαιρέσεις και τείχη».


Ξέρεις ο Γιωργάκης έχει ταχθεί και υπέρ της ελεύθερης χρήσης ναρκωτικών και τον χωρισμό των ναρκωτικών σε σκληρά και μαλακά, δες πως σχολίασε το ΚΚΕ το γεγονός αυτό:

Σχολιάζοντας τη θέση που διατύπωσε ο Γ. Παπανδρέου περί μαλακών και σκληρών ναρκωτικών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, από τον χώρο του Πνευματικού Κέντρου Κορυδαλλού, όπου μίλησε σε συγκέντρωση που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Κορυδαλλού σημείωσε:

«Πιστεύαμε ότι από τη νέα θέση του θα είναι πιο προσεκτικός. Πιστεύαμε ότι δεν θα τολμούσε να επαναφέρει την πρότασή του για τις γλάστρες με την κάνναβη στα μπαλκόνια Κι όμως επανέφερε τη θέση για διαχωρισμό μαλακών και σκληρών ναρκωτικών. Και σκόπιμα το συνέδεσε αυτό με την σωστή θέση να μην φυλακίζεται ο χρήστης. Γιατί συνδέει τη συμπάθεια στο χρήστη με το διαχωρισμό; Έχει πολύ μεγάλη ευθύνη γιατί καλλιεργεί την ανοχή στα ναρκωτικά Μ’ αυτή τη θέση εμποδίζει το έργο των γονιών, των παιδιών, των θεραπευτικών κοινοτήτων, που παλεύουν ενάντια στα ναρκωτικά. Ναρκωτικά σημαίνει εξάρτηση. Δεν μπορείς να καλλιεργείς την ανοχή.
Δεν είπε λέξη για την ενίσχυση των κοινοτήτων και των στεγνών προγραμμάτων. Είναι επικίνδυνο να μπαίνει προεκλογικά έτσι το θέμα. Γιατί το κάνουν; Το κάνουν στα πλαίσια μιας γενικότερης εκστρατείας που θέλει να πείσει το λαό να αποδεχτεί διάφορες πραγματικότητες σαν και αυτή. Πραγματικότητα είναι και ο πόλεμος, τα ναρκωτικά, οι ιδιωτικοποιήσεις, το ξεκλήρισμα των αγροτών, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.
Το ΚΚΕ θέτει ευθέως το ερώτημα: Οι πραγματικότητες αυτές είναι για να προσαρμοστούμε σ’ αυτές ή για να τις ανατρέψουμε; Λέμε στα λαϊκά στρώματα αυτή η πραγματικότητα είναι σκληρή. Θα γίνει χειρότερη, θα γίνει βάρβαρη αν δεν υπάρξει αντίσταση. Είναι θέμα συσχετισμών Αυτή η πραγματικότητα μπορεί να δεχτεί πλήγματα, αρκεί τα λαϊκά στρώματα να κάνουν ένα βήμα μπρος να την αμφισβητήσουν. Κι αυτό μπορεί να γίνει αν στις 8 του Μάρτη βγει ψαλιδισμένος ο δικομματισμός. Αν στις 8 του Μάρτη βγει ενισχυμένο το ΚΚΕ.

ΑΘΗΝΑ 29/1/2004
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Μιας και κάνεις συλλογή δηλώσεων του Τζώρζάκη δεν βάζεις και τις δήλωση αυτή, πιθανά να θεωρεί την τουρκία και τους τ/κ σαν ελαφρό ναρκωτικό, πάντως εγώ σας συνιστώ να μη χρησιμοποιείται πολύ τους Παπανδρέου διότι είναι αποδεδειγμένα εθιστικοί και δύσκολα γίνεται η αποτοξίνωση.

aiolos είπε...

Mάλιστα

........δύο χρόνια μετά, κατάφερε να συντρίψει τη Νέα Δημοκρατία και να εξαφανίσει σε μεγάλο βαθμό το «παλαιό ΠΑΣΟΚ».


Σύντριψε την ΝΔ και τον Καραμανλή με ποιό τρόπο;

Το ΠΑΣΟΚ πήρε 10.000 ψήφους παραπάνω από ότι πήρε στις εκλογές του 2004, την χρονιά δηλαδή που ηττήθηκε, νίκη λοιπόν στο να προσλάβει ψήφους ΔΕΝ πήρε, έχει τις ψήφους της ήττας του.

Η αλήθεια είναι ότι ο Καραμανλής ΑΥΤΟΗΤΤΗΘΗΚΕ, ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΙ και προς τούτο έκανε το παν, προώθησε την νίκη ΓΑΠ με κάθε τρόπο ενδεικτικά αναφέρω:

α. Προκλητικές δηλώσεις στην Θεσσαλονίκη (με πάγωμα μιστών).

β. Προκήρυξη εκλογών 15 μόλις ημέρες από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής ( και η Αττική ρίχνει κυβερνήσεις).

γ. Υπεράσπιση της πολιτικής με αντιλαϊκά μέτρα καθ όλη την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

δ. Ρήξη με παραδοσιακά στελέχη που δεν είχαν εμπλοκή σε σκάνδαλα (Τσιτουρίδης, Μανώλης κλπ)

ε. Πρόωρες εκλογές σε άκαιρη δημοσκοπικά εποχή.

ζ. Υπεροπτικό και αλαζονικό ύφος.

Και για να μη τα πολυλογώ έφτασε μέχρι του απίστευτου σημείου 4 μόλις ημέρες πριν τις εκλογές να επιτρέψει τον ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ των διοδίων στην εθνική Αθηνών Λαμίας!

Η χαρά που έδειξαν τα στελέχη στην παράδοση της εξουσίας έδειξε ότι όχι μόνο η ΝΔ ήθελα αλλά και επιδίωξε την νίκη ΓΑΠ.

Ο ΓΑΠ χρησιμοποιήθηκε δύο φορές μέχρι τώρα (απ όσο ξέρω)

α. Ο Σιμίτης τις παραμονές της εκλογικής ήττας του τον έχρησε "αρχηγό" του ΠΑΣΟΚ που ούτως ή άλλως θα έχανε τις εκλογές.

β. Ο Καραμανλής παρέδωσε την διακυβέρνηση την στιγμή που ήταν αδύνατη η αντιμετώπιση των οικονομικών, κοινωνικών, εθνικών κλπ δρώμενων στον τόπο. Με στόχο να αποτύχει ΟΙΚΤΡΑ για να επανέλθει ο ίδιος σαν ΣΩΤΗΡΑΣ παρακαλετά, και αυτό θα συμβεί σύντομα.

Τι κέρδισε και ποιόν κέρδισε ο ΓΑΠ; Οι πάντες (και οι ΠΑΣΟΚοι) εδώ αντιλαμβάνονται, ηγέτη πια δεν έχουμε, αναμένουμε τις μαλακίες που θα κάνει και έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει (βλέπε κατάργηση υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, κατάργηση υπουργείου Αιγαίου, φορολόγηση της εκκλησίας κλπ) γι αυτό στην τουρκία και τα σκόπια χαίρονται και προσδοκούν οφέλει από τον απίθανο ΓΑΠ΄.

Δείγμα γραφής έχει δώσει δες επί παραδείγματι μια δήλωσή του:



" Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ότι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας. "

Ανώνυμος είπε...

Μα καλά πιστεύεις οτι θα φτιάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα με τους ίδιους αποτυχημένους πολιτικούς;

Και δεν συνέτριψε τη ΝΔ αφού δεν αύξησε το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Η ΝΔ συνετρίβει από μόνη της.

Μιχάλης είπε...

Αγαπητέ Γιώργο,

Θα έλεγα ότι συμφωνώ με την ανάλυση σου.

Πιστεύω όμως ότι η πεμπτουσία βρίσκεται σε αυτή την παράγραφο:
«Ο αρχοντοχωριατισμός που διέπει συχνά την Κυπριακή πολιτική, το Κυπριακό, που έχει για αρκετούς μετατραπεί σε καριέρα, τα ποικιλότροπα και ετερόκλητα συμφέροντα που έχει αναπτύξει η συνεχιζόμενη κατοχή, δύσκολα θα βρουν κοινό κώδικα συνεννόησης με όσα εκπροσωπεί ο κος Παπανδρέου».

Και δείχνει ότι κάποιοι έχουν βολευτεί με την υπάρχουσα κατάσταση και δεν θέλουν να διαταραχθεί το βόλεμα τους.
Αλήθεια, σε περίπτωση λύσης, διερωτηθήκαμε καμιά φορά πόσοι θα εξαφανιστούν από το πολιτικό προσκήνιο που έχουν σαν επάγγελμα τους το κυπριακό;

Όσον αφορά τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον Γ. Παπανδρέου θα έλεγα ότι αυτό δεν είναι πρωτοφανές.
Οι αρνητές της συγκεκριμένης λύσης όπως και οι βολεμένοι έχουν κάνει κανόνα την προσωπική απαξίωση και τη δολοφονία χαρακτήρων αντί να απαντούν με επιχειρήματα και θέσεις.
Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο…

Unknown είπε...

Δεν απαντώ σήμερα στα σχόλια αναλυτικά, ευελπιστώ να βρω χρόνο σήμερα αύριο κάποια στιγμή. Έχει πέσει εξαιρετικός φόρτος εργασίας.

Θα πω και εγώ πάντως πως συμφωνώ 100% με τον Aceras αναφορικά με το ρόλο της Αριστεράς.

*Μιχάλη μου, κυριολεκτικά θα εκπλαγείς από την ταυτότητα ορισμένων που με συνεχάρησαν για το συγκεκριμένο άρθρο. Άναυδος θα μείνεις...

Ανώνυμος είπε...

@Αίολος

άφησε τους να πανηγυρίζουν για κάποιο διάστημα ακόμα..... Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής τους είναι θλιβερά! Πιστεύω ότι μέσα σε ένα χρόνο θα ξεφουσκώσει η μιντιακή φούσκα Παπανδρέου και θα αναζητάμε άλλη κυβέρνηση. Αν μελετήσει κάποιος καλά τη σύνθεση της κυβέρνησης βλέπει την επικοινωνιακή απάτη!

the Idiot Mouflon είπε...

Τη σύνθεση της κυβέρνησης ή τα -μέχρι πρότινος σε συρτάρια -σκάνδαλα και τις υποκλοπές της ΕΥΠ;

Ανώνυμος είπε...

Οι πρώτες κινήσεις αυτής της μιντιακής κυβέρνησης μας πείθουν όλο και πιο πολύ για τη φούσκα που έρχεται να σπάσει... Ήδη έχει καταφέρει αυτός ο θίασος μέσα σε 10 μέρες να δυσαρεστήσει Ρώσους και κινέζους! Δεν μπορώ να πιστέψω πως μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να βγάλουν χρόνο...!!!!!!

the Idiot Mouflon είπε...

Δηλαδή... επιτελεί εθνικόν έργον ο ΓΑΠ!

Οι Κινέζοι -ως γνωστόν -είναι μόγγολοι, όπως και οι πρόγονοι των Τούρκων. Οι δε Ρώσσοι... προσφάτως εσύναψαν οικονομικές συμφωνίες με τον εχθρό.

Αναμένω να δηλώσετε στήριξην του ΓΑΠ πάραυτα...

Ανώνυμος είπε...

Ναι, επιτελεί εθνικό έργο. Όχι όμως για την Ελλάδα αλλά για τη χώρα του τις ΗΠΑ-the land of brave.......
Έτσι όπως ξεκίνησε και με Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ, να δούμε πόσο θα κάτσει στην εξουσία ο μονάρχης Ππανδρέου!

Ανώνυμος είπε...

Έρχεται ο Σαμαράς και θα έχουμε τσόντα! Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει πολλά ψωμιά. Η πανικόβλητη υποχώρηση ενόψει των κινεζικών αντιδράσεων για τις αλχημείες στον ΟΛΠ, αλλά και οι πρώτες συγκρούσεις με συνδικάτα που εξαπατήθηκαν, αναδεικνύει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ένα συνονθύλευμα ερασιτεχνών και light "τεχνοκρατών", με ενδοτικές απόψεις σε όλα τα επίπεδα, δεν έχει πολύ μέλλον.

Κάτι τελευταίο: δεν πήραν ΤΙΠΟΤΑ παραπάνω απ' ό,τι το 2004... Η ΝΔ πλήρωσε την αναποφασιστικότητά της μπροστά στην ωμή βία των συμμοριών του ΣΥΡΙΖΑ και στην έλλειψη επικοινωνιακών προσβάσεων για την αντιμετώπιση καταστάσεων, όπως αυτή του δήθεν σκανδάλου του Βατοπεδίου...

Τώρα αρχίζουν τα ωραία κύριοι. Για να δούμε πως θα κλείσει ο Δεκέμβριος, με την κυβέρνηση των νομικών της διαπλοκής, των μετεχόντων του ΔΣ του ΟΤΕ επί Σημίτη και τους συντάκτες του Σχεδίου Ανάν, να καλούνται να κλείσουν όπως-όπως Κυπριακό, Σκοπιανό και βάλε...

Ανώνυμος είπε...

Ας κοιτάξει κάποιος το βιογραφικό της υπουργού γεωργίας Μπατζελή: είναι μάλλον πρόκληση για κάθε προσοντούχο εργατικό Έλληνα!

Ανώνυμος είπε...

Θαυμάστε ΠΑΣΟΚ, θαυμάστε τον κατά Γιανναρά ανελλήνιστο Γιωργάκη, θαυμάστε... τους θαυμαστές τους! Αλήθεια, υπάρχει πιο κάτω για τον Ελληνισμό; Ναδίρ.

Τώρα, φτιάχνουν αριστερό εκλογικό στρατό πολιτογραφώντας μετανάστες δεύτερης γενιάς. Αργότερα, οι δήμιοι της χώρας, θα επικαλούνται τη Δημοκρατία!

Δοκιμάζοντας τις ήδη ταλαιπωρημένες και ανεπαρκείς υποδομές μας, έχοντας τα ίδια δικαιώματα με κάποιον που μόχθησε για τον τόπο του επί δεκαετίες.

Αυτοί, θα νέμονται τους κόπους των προγόνων μας. Θα πολιτογραφηθούν, χωρίς να νιώθουν τίποτα για αυτόν τον τόπο. Ισότιμοι στα μάτια του νόμου με εμάς. Με εμάς που μοχθήσαμε, υπηρετήσαμε, ταξιδέψαμε παντού με τα διαβατήριά μας στα χέρια, σεβόμενοι τους νόμους.

Όχι, δεν μπορώ να καλωσορίσω τον στρατό της Νέας Τάξης. Κάποιοι μπορεί να θέλουν μπούρκες, μαντίλες και κλειτεριδοκτομές στους δρόμους των ελληνικών πόλεων, στο όνομα της πολυπολιτισμικότητας. Τόσο υποκριτές είναι.