Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Πατριωτισμός;

Στις 9 / 9 / 2009 θα κυκλοφορήσει σε παγκόσμια κλίμακα, ένα καινούργιο ηλεκτρονικό παιχνίδι, μουσικού χαρακτήρα.
Μέσα από αυτό το παιχνίδι, ο παίκτης μπορεί να συμμετέχει στο συγκρότημα που παίζει στην οθόνη, παίρνοντας τη θέση του μουσικού που επιλέγει.
Μπορεί να είναι πρώτη κιθάρα, κιθαρίστας συνοδείας, ντράμερ, ή να παίξει το μπάσο.
Μα τι σχέση έχει αυτό με το θέμα θα αναρωτηθεί κάποιος εύλογα.
Λοιπόν. Το συγκρότημα είναι οι Beatles και ένα από τα κεντρικά χαρακτηριστικά του παιγνιδιού, είναι η ξέχειλη βρετανικότητα.


Τι θα πει πάλι αυτό όμως; Μα η καθόλου κραυγαλέα –και έχει τη σημασία του το μη κραυγαλέο- ανάδειξη της ταυτότητας των τεσσάρων μουσικών και της κουλτούρας τους.


Από τον περίπατο στο χαρακτηριστικό αγγλικό πάρκο μέχρι τις νοσταλγικές εικόνες του Liverpool, από τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια γύρω από το λιμάνι μέχρι τις εικόνες από τον αέρα με τα χιλιάδες χαρακτηριστικά βικτωριανά σπιτάκια με τις καμινάδες όλα , μα όλα τα στοιχεία δεν μπορούν να είναι τίποτα άλλο από Βρετανία.


Και σε όλη αυτή την αισθητική δεν υπάρχει διόλου «λίγο κρασί λίγη θάλασσα και τ’ αγόρι μου» αλλά, η αβίαστη καθημερινότητα που βιώνει ο κάθε βρετανός.

Αυτή την αβίαστη καθημερινότητα, με το δίπατο λεωφορείο, το χαρακτηριστικό ταξί, τα σύννεφα και τη βροχή, τα ποδήλατα, -δεν μπορώ τώρα να απαριθμήσω όλα τα στοιχεία, είναι πάρα πολλά, οι εγγλέζοι, ευφυέστατα την εξάγουν, την κάνουν μόδα και πόλο έλξης για όλον τον κόσμο.


Πως;

Μα χωρίς καμία άμεση προπαγάνδα αλλά απλά τιμώντας ως χώρα το προϊόν που παράγουν οι άνθρωποί της και τους ίδιους τους δημιουργούς.

Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ από τα μέσα της δεκαετίας του 60 κιόλας τιμούσε τους Beatles οι ελληνικές εφημερίδες έγραφαν έκπληκτες πως η βασίλισσα θα παρασημοφορήσει τους «γιεγιέδες», «τους 4 μαλλιάδες που τσιρίζουν» , τους «τεντιμπόηδες» και άλλα ανάλογα, που για άλλη μια φορά θα ανέδειχναν την αβυσσάλεα ημιμάθεια που μας διακατέχει και, κυρίως την εθνική μας παθογένεια που πυκνώνεται στη φράση «φόβος και τρόμος προς το καινούργιο»


Γιατί, αν δεν το έχετε ήδη μυριστεί, όλα όσα περιέγραψα πιο πάνω, συνθέτουν έναν αυθεντικό πατριωτισμό που πηγάζει μέσα από την αυτοπεποίθηση του «ΕΙΜΑΙ, ΑΡΑ ΠΡΆΤΤΩ ΩΣ ΕΙΜΑΙ» και όχι από τον νάρκισσο ψευδοπατριωτισμό

«ΕΙΜΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΓΙΑΤΙ... ΕΤΣΙ»

Ξεκίνησα λοιπόν με τους Beatles και το Βρετανικό κράτος που τους αξιοποίησε για να πουλήσει διεθνώς τη μάρκα, το brand Βρετανία.

Αξίζει ίσως να αναφέρω εδώ πως εκτός των άλλων εδώ και κάποια χρόνια, η μουσική τους τα τραγούδια τους και οι στίχοι τους αποτελούν οργανικά μέρη της Βρετανικής Παιδείας στα σχολεία.
Όπως και οι Pink Floyd και οι Rolling Stones και άλλοι.


Σκεφθείτε, φανταστείτε, τι πολίτες παράγει μία χώρα όταν αφήνει τα παιδιά της να βαδίσουν στο μέλλον κρατώντας με το ένα χέρι για παράδειγμα τον Shakespeare και με το άλλο τον John Lennon.


Όχι με πομπώδεις αναλύσεις στην τελευταία τάξη του γυμνασίου, αλλά από τις τάξεις του δημοτικού.
Δεν θα τους πουν ποτέ πως αυτοί ήταν «ογκόλιθοι του πολιτισμού» «μυθικοί» κλπ.
Δεν θα προσθέσουν ποτέ κανένα επίθετο.
Απλά θα τους αφήσουν να υπάρξουν αβίαστα, με χιούμορ και με κύριο όπλο την αυταπόδεικτη από το έργο τους αξία.
Και έτσι, παράγουν πραγματικό πατριωτισμό.
Δηλαδή, παράγουν πολίτες με αυτοπεποίθηση που νιώθουν καλά με την ταυτότητά τους όπως κάποιος φοράει με φυσικότητα ένα ρούχο που του ταιριάζει.
Αλήθεια…νομίζετε πως ο Ευριπίδης θα είχε πρόβλημα να πάει περίπατο με τον Σαββόπουλο κρατώντας ένα ελληνάκι από το χέρι;


Εμείς: Οι ήρωες, οι ημίθεοι, οι εκλεκτοί των θεών, οι πρώτοι.
Οι άλλοι: Οι Βάρβαροι, που τρώγανε βελανίδια όταν χτίζαμε Παρθενώνες.
Αυτός είναι ο «πατριωτισμός» μας.
Ετεροπροσδιορισμένος από το δήθεν χάλι των άλλων.
Αποτέλεσμα: μια κοινωνία υστερικών και ανασφαλών «πατριωτών» έτοιμοι να «σκοτωθούν» στην ταβέρνα με τον διπλανό τους.

Έχουμε καταλάβει αλήθεια τι συμβαίνει γύρω μας;
Παρακολουθώ όσο προλαβαίνω τα διάφορα που γράφονται και λέγονται.

Και, βλέπω με τρόμο, να μπαίνει στο στόχαστρο του «πατριωτισμού» και η κλιματική αλλαγή.

Η οποία κατά κάποιες γραφίδες, είναι προϊόν συνωμοσίας για να υποταχθούν τα κράτη στην παγκόσμια διακυβέρνηση που έρχεται.
Εξαιρετική η σύμπτωση απόψεων των πιο ετερόκλητων κύκλων.
Ένα ιδεολογικό συνονθύλευμα που ξεκινάει από την σταλινική αριστερά και περνάει στους φονταμενταλιστές των θρησκειών και τον επιθετικό "πατριωτισμό" των φοβικών και κατά τεκμήριο ανιστόρητων εθνικιστών.
Με, το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο στο δια ταύτα.
Διόλου τυχαία, είναι οι εγκλωβισμένοι στο χθες χώροι.

Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έκανε νέα έκκληση, λέγοντας πως η συνθήκη που θα αντικαταστήσει αυτή του Κιότο θα πρέπει να είναι αφ ενός πολύ πιο δραστική αφ ετέρου πολύ πιο αυστηρά επιβεβλημένη στα διάφορα κράτη και, θα πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για μία «άλλου τύπου διεθνή συνεννόηση» όπως την αποκάλεσε που θα οδηγήσει στον Παγκόσμιο Συντονισμό για τη σωτηρία του πλανήτη.
Όλα αυτά, τα υπογράμμισε λέγοντας πως οι τελευταίες εκθέσεις της Παγκόσμιας Διακυβερνητικής των Επιστημόνων αναθεωρούν όλα τα προηγούμενα ευρήματα προς το χείριστο.

Αυτά, τη στιγμή που στην Ελλάδα οι ανιστόρητοι εθνικιστές επιχειρούν στο όνομα της πατρίδας συλλαλητήρια κατά των Μεταναστών ενώ σε παγκόσμια κλίμακα, τα Ηνωμένα Έθνη περιμένουν πάνω από 50.000.000 ανθρώπους να μετακινηθούν από τους τόπους τους λόγω της Κλιματικής Αλλαγής.

Οι άνθρωποι αυτοί που κάνουν τα συλλαλητήρια επικαλούνται ως κινητήρια δύναμη τον πατριωτισμό. Μόνο που, πρόκειται για έναν ψευτοπατριωτισμό αφόρητα παρωχημένο και επικίνδυνο.
Γιατί, είναι βαθύτατα απολιτικός εφ όσον στρέφεται κατά των θυμάτων μιας πολιτικής και όχι κατά της ίδιας της πολιτικής.

Δεύτερο γιατί το πρόβλημα θα μεγαλώσει και αυτό είναι νομοτελειακό.

Θα πω ένα σύνθημα:
Όσο ο κόσμος μικραίνει, ο πατριωτισμός μας, πρέπει να μεγαλώνει!
Δηλαδή:
Από τότε που Πατρίδα μου ήταν η σπηλιά μου, μέχρι σήμερα που Πατρίδα μου είναι ολάκερος ο πλανήτης, Πατριώτης ήμουν και είμαι.

Πατριωτισμός στις μέρες μας πρώτα από όλα είναι η αναγνώριση του κόσμου που αλλάζει.

Προϋπόθεση: Χώρες με ιστορία και γλώσσα χιλιάδων χρόνων όπως αυτό εδώ το μικρό κομμάτι γης στο οποίο βρεθήκαμε, επείγει να αποκτήσουν βαθειά αυτοπεποίθηση μέσα από Παιδεία, την αγάπη για τη γλώσσα και την ψυχική εναρμόνιση με την Ιστορία τους.
Και δεν εννοώ βέβαια την ανεκδιήγητη ιδέα περί «Κυπριακού έθνους» που άκουσα πρόσφατα.


Βαδίζουμε, προς έναν ενοποιημένο κόσμο.

Ας πάμε τουλάχιστον ενδεδυμένοι με την δική μας Αλήθεια.

ΥΓ: η φωτογραφία στην κορφή θα μπορούσε σαρκαστικά και πικρά να έχει τον τίτλο "Προς το Αύριο;". Απαγορεύεται η αντιγραφή της, χωρίς την άδειά μου. Ευχαριστώ.
Για την ιστορία, είναι τραβηγμένη στη χωματερή του Κοτσιάτη.


25 σχόλια:

ColourfulMind είπε...

Αψογη ανάρτηση, ακόμη μια φορά! Το σημαντικότερο μας πρόβλημα στην Ελλάδα, αλλά ακόμη ειδικότερα στην Κύπρο είναι η αδυναμία να παρουσιάσουμε πολιτισμό κι από εκεί να πιαστούμε για τον πατριωτισμό μας. Στον Ελλαδικό χώρο είναι αρκετή η αναφορά στο Παρθενώνα και τους χιμπατζήδες Ευρωπαίους ενώ στην Κύπρο τρέμουμε στην ιδέα μήπως μας πουν λιγότερο Ελληνες. Φοβόμαστε να αγκαλιάσουμε ΟΛΑ τα στοιχεία του πολιτισμού μας που δεν περιέχει στοιχεία μόνο από τον Ελλαδικό χώρο, αλλά είτε το θέλουμε είτε όχι έχουμε επιρροές και προσμίξεις από τους διάφορους κατακτητές. Το ίδιο συμβαίνει και στον Ελλαδικό χώρο, με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμικά στοιχεία μεταξύ των Κρητών και των Ζακυνθινών ή Κερκυραίων για παράδειγμα, μόνο που εκεί δεν λειτουργεί ως στοιχείο κομπλεξισμού.
Φοβόμαστε όμως όπως λες, κι εξαιτίας αυτού του φόβου δεν είμαστε ανοικτοί στο νέο κόσμο που δημιουργείται. Σε λίγα χρόνια θα μοιάζουμε με ξεπερασμένα προγράμματα υπολογιστών που δεν θα είναι συμβατά με κανένα λειτουργικό πρόγραμμα. Εθνικά κτίζουμε τείχη, πολιτικά αναλωνόμαστε αποκλειστικά στην εσωστρέφεια ενός παρηκμασμένου συστήματος υπό κατάρρευση, πολιτιστικά δεν διαφέρουμε από μυρικαστικά ζώα και κοινωνικά γίνομαστε απλοί αντιγραφείς του Cosmopolitan... κι όλα αυτά τα κάνουμε στο όνομα του Ελληνικού Πνεύματος!
Καλό τριήμερο...

koutso είπε...

Eυχαριστώ γιατί με έκανες να ξέρω τι δεν θα ψηφίσω σε λίγο...

Αν κάποιος διαβάσει το κείμενο σου μονοδιάστατα ίσως να μην μπορεί να αναγνωρίσει την ουσία του και σε "κατηγορήσει" και για φιλοβρεττανό (απο τους ψευδοπατριώτες που έχουμε πολλούς δαμέσα.

Είναι κέιμενο με ζουμί και προβληματισμό και χαίρομαι που σε διαβάζω γιατί με κάνεις και ξεκαθαρίζω ιδέες που είχα απο μικρός αλλά μου ήταν αδύνατον να τις επεξεργαστώ νοητικά.

Ανώνυμος είπε...

Σας διαβασα στην εφμεριδα το πρωι και για πρωτη φορα μπηκα στο μπλοκ. Κερδιζει το αρθρο σας με την εικονογραφηση, ειδα και ορισμενα παλιοτερα.

Εγω παντωζ αφου διαβασα το αρθρο 4 η 5 φορες δεν μπορω να πω πως βοηθηθηκα στο δεν θα ψηφισω στο ακυρο και στην αποχη με παει γιατι αυτα που λετε δυστυχως αν τα δουμε ολα μαζι ειναι ξεκαθαρα και λογικα αλλα δεν αντιπροσωπεουν κανενα μα κανενα κομμα της Κυπρου.

Η τελευταια πραγραφος σας πολλα σημαντικη και βαζει τη σφραγιδα σε ολα τα πιο πανω.
Απορριπτει ομως πλαγιως κατηγορηματικα το ΔΗΣΑΚΕΛ ενω πιο πανω οσα λετε επισης δεν χωρανε στο ΕΥΡΩΚΟ με τιποτα ουτε στο ΔΗΚΟ . Ισως λιγο στην ΕΔΕΚ; Θελει σκεψη! Έπρεπε να το ειχατε γραψει ολιγες μερες πιο νωρις!

Χρήστος Χ.

Theopemptou είπε...

Μπράβο! Εξαιρετικό!
Αυτός ήταν και ο τίτλος της δικής μου ανακοίνωσης για τη μέρα περιβαλλοντος που δεν δημοσίευσαν τα ΜΜΕ.

-=IMAGINOS=- είπε...

Δε θέλω να σχολιάσω ένα προς ένα όλα όσα αναφέρονται στο θέμα για να μη κουράσω. Θα παραμείνω σε ένα μόνο σημείο λοιπόν.

Θέλω να πληροφορήσω όσους δεν το γνωρίζουν ακόμα ότι οι "ανιστόρητοι" "εθνικιστές" διοργανώνουν συλλαλητήρια για να μάθουν οι "ενιστόρητοι" "πατριώτες" και οι φίλοι τους οι επίσης "ενιστόρητοι" και κακομαθημένοι κλέφτες και απατεώνες της Μαλακεδονίας, ότι η Μακεδονία είναι Ελλάδα γιατί έτσι ακριβώς μας λέει και η "ανιστόρητη" ιστορία...

Επίσης θέλω να πληροφορήσω για όσους δεν το γνωρίζουν ακόμα, ότι οι "ανιστόρητοι" "εθνικιστές" διοργανώνουν συλλαλητήρια για να μάθουν τα Ηνωμένα Έθνη που περιμένουν 50 εκατομμύρια ανθρώπους να μετακινηθούν από τους τόπους τους, λόγω της Κλιματικής Αλλαγής ή για ότι άλλο θέλουν, πως η Ελλάδα έχει προ πολλού τιγκάρει από αυτούς τους ανθρώπους και άλλους δε χωράει, εκτός εάν θα πρέπει να φύγουμε εμείς από τη χώρα μας για να χωρέσουν εκείνοι.

Και καλό θα είναι αυτά τα 50 εκατομμύρια ανθρώπων που περιμένουν τα Ηνωμένα Έθνη να μετακινηθούν λόγω της Κλιματικής Αλλαγής ή για ότι άλλο θέλουν, ότι δεν μπορεί όλοι αυτοί να έρχονται ΜΟΝΟ στην Ελλάδα και καλά θα κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη να απορροφήσουν αυτούς τους ανθρώπους αφού τόσο πολύ τους περιμένουν και τους θέλουν και σε άλλες χώρες που δεν έχουν τιγκάρει ακόμα και κυρίως τους αγαπούν περισσότερο από εμάς εδώ στην “ανιστόρητη”, “εθνικιστική” και “ρατσιστική” Ελλάδα που τους μισεί τόσο πολύ όλους αυτούς τους ανθρώπους γιαυτό και το 40% του συνολικού της πληθυσμού σήμερα αποτελείται από μετανάστες….

Σας ευχαριστούμε πολύ Ηνωμένα μας Έθνη....

Terra Incognita είπε...

Συγχαρητήρια για την ανάρτηση Γιώργο.
Με βρίσκεις σύμφωνο από την πρώτη μέχρι την τελευταία λέξη.

the Idiot Mouflon είπε...

@ Πήττας

Και αν από τους Beatles προτιμάς να είσαι... οι Kinks;

Δεν θα ασχοληθώ με το τι έγινε -ευρωεκλογικά -στις άλλες χώρες. Με ενδιαφέρει πιότερο που η τακτική "δεν μιλάμε για το πως θα πορευθούμε / πορευτούμε στην Ευρώπη" πέτυχε αποτυγχάνοντας, εδώ στη Νήσο των Αγίων.

Σερβίροντας 7 κιλά Κυπριακό, μισό κιλό Συνεταιρισμός και μισό "αντιπροσώπευση σε κάποια ευρωκοινοβουλευτική ομάδα" -σαν σεφταλιά βεβαίως -απέτυχε να προσελκύσει αξιοπρεπή νούμερα αλλά πέτυχε (πλασματικά) ικανά ποσοστά για τους δύο "ιδεολογικούς πόλους".

Οι δε πιο μερακλήδες της παρέας -που το σεφταλί το φτιάχνουν με ατόφιο Κυπριακό -αλληλοφαγώθηκαν νηστικοί.

(Είδες που κάνω viral προώθηση κυπριακών προϊόντων, ε;)

Το αισχρό της υπόθεσης είναι ότι τώρα... όλοι αυτοί θα μας σερβίρουν ΞΑΝΑ τα όποια ποσοστά -δλδ. το αναμασημένο αποτέλεσμα του πολιτικού τους λόγου -σαν θριαμβολογία και παρλαπίπες για "επίτευξη του σκοπού που το κόμμα/ η παράταξη είχε".

***

Αναρωτιέμαι, μέσα στον πατριωτισμό που εσύ οραματίζεσαι... χωράν πολιτικοί που θα μιλήσουν συγκεκριμένα για την κάθε οδηγία ή νομοθεσία της "ενωμένης" ευρώπης και για το πως επηρεάζουν σε οραγματικό επίπεδο τον καθένα;

the Idiot Mouflon είπε...

Πραγματικό όχι οραγματικό.

Χμμμ... και οραματικό-πραγματικό καλό είναι!

Eva Stamou είπε...

Τόσο το παράδειγμα που χρησιμοποιείτε, όσο και η ανάλυσή σας είναι εξαιρετικά. Υπάρχουν ευφυείς τρόποι με τους οποίους μπορεί να λειτουργήσει και να προβληθεί η πολιτισμική δημιουργία ενός λαού, δίχως εθνικιστικές κι ανιστόρητες κορόνες, κάτι που, τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει.

Unknown είπε...

Καλημέρα σας, και καλή εβδομάδα.

@colourfulMind, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Δεν ξέρω αν όντως ειναι άψογη η ανάρτηση ή όχι, προσπαθώ κατά κανόνα να καταγράψω τις σκέψεις μου όσο μπορώ πιο καθαρά. Κάποιες φορές ο περιορισμένος χώρος της εφημερίδας επιβάλλει το κείμενο να είναι εξαιρετικά πυκνό προκειμένου να μην πέσει σε υπεραπλουστεύσεις. Από την άλλη μεριά, για τον ίδιο λόγο πολλές φορές θεωρώ κάποια πράγματα ως αυτονόητα και τα ξεπερνώ χωρίς πολλά πολλά. Αυτό, είναι λίγο παγίδα, μιας που κάτι που εγώ ή εσύ μπορεί να βλέπουμε ως αυτονόητο αξίωμα, για άλλους δεν είναι. Αλλά, ΄δεν είναι δυνατόν να γράφεις και να θέλεις να τους καλύπτεις όλους....

Οι αιτίες για τα πράγματα στην Ελλάδα (και υπό ορισμένα κριτήρια στην Κύπρο) πάνε πολύ πίσω. Όλα όμως επιστρέφουν τελικά στην Παιδεία, στη συστηματική Παιδεία και το επίπεδό της όπως και στην Κοινωνική Παιδεία που αφ ενός απορρέει από αυτήν αλλά όχι μόνο από αυτήν. Το τελευταίο, είναι σημαντικό. Παράδειγμα απλό, είναι οι πιο παλιες γενιές, στην περιφέρεια, όπου παρά την μειωμένη συστηματική παιδεία, είχαν μια επαρκή κοινωνική παιδεία. Απότοκο της Φυσικής Ασθητικής του χώρου και της εναρμονισμένης με τον χώρο παράδοσης. Όλα αυτά, πια δεν υπάρχουν, παρά μόνο σε περιοχές που κατάφεραν λόγω των τοπικών (παραδοσιακών)οικονομιών να μην αλλοτριωθούν αισθητά.

Unknown είπε...

@koutso, δεν σου κρύβω πως είμαι εξαιρετικά περίεργος να μάθω ποιον δρόμο σου "έκλεισα"! Από κει και πέρα, σε σχέση με το "φιλοβρετανός" που αναφέρεις, δεν με ανησυχεί. Έχω ακούσει κατά καιρούς, όλα τα ΄δυνατά επίθετα που ύπάρχουν. Φιλοαμερικάνος, φιλοεγγλέζος, φιλοαναρχικός, φιλοεθνικιστής κλπ, κλπ. Βλέπεις, ο μέσος όρος, ο κανόνας, επιβάλλει να μπεις σε ένα χαράκωμα και να αρνείσαι πεισματικά οποιαδήποτε αλήθεια, αν προέρχεται από "αλλού".

Unknown είπε...

@Ανώνυμε, δεν σου κρύβω με μπέρδεψες λιγάκι! Αναφορικά με την τελευταία παράγραφο, είναι απλά η συμπερασματική μετά την έκθεση του περιβάλλοντος όπως εγώ το βλέπω. Επειδή αναφέρθηκες στην Κύπρο, έχω να πω, ότι είδα με ιδιαίτερη ανησυχία τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, για αρκετούς λόγους, θα αναφέρω όμως μόνο τον ένα αυτή τη στιγμή, που΄είναι η τάση της παγίωσης ενος συμπαγούς δικομματικού συστήματος και στην Κύπρο, ένα δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ που τείνει να πνίξει τις υπόλοιπες δυνάμεις που υπάρχουν στην κοινωνία.

Την ευθύνη για αυτό την έχουν βέβαια οι άλλοι που δεν έουν ξεκάθαρη ταυτότητα και ειδικά το ΔΗΚΟ που μοιάζει να περνάει σε μία καθαρή Υπαρξιακή κρίση. Πιστεύω, πως ΑΝ έχουν λίγο πολιτικό θάρρος θα αναζητήσουν τη δημιουργία νέόυ πολιτικού σχηματισμού του μεσαίου χώρου που θα σταθεί κριτικά απέναντι στο ΔΗΣΥ και στο ΑΚΕΛ αλλά, με χειροπιαστό πολιτικό λόγο και όχι με στείρα συνθήματα που μπορεί κάποιες φορές να περιέχουν και αλήθειες. Μονο που, τα συνθήματα και οι αφορισμοί δεν επαρκούν.

Η πρωτοφανής αποχή, πρέπει να μελετηθεί και να αναλυθεί γιατί θα είναι μέγιστη επιπολαιότητα να χαριστεί απλά "στην παραλία".

Unknown είπε...

@Χαράλαμπε, ευχαριστώ!Η ανακοίνωσή σου υπάρχει στην ιστοσελίδα σου;

@Imaginos.Δεν υπάρχει λόγος να "ευχαριστείς" τα Ηνωμένα Έθνη. Οι επιστήμονες οι αναλυτές και οι ειδικοί, απλά έρευνες κάνουν και παρουσιάζουν τα συμπεράσματα.

Από κει και πέρα, η Ελλάδα, ασφαλώς και δεν μπορεί να δεχτεί ούτε έναν οικονομικό μετανάστη παραπάνω, εφ όσον ήδη έχει περισσότερους από όσους αντέχει.

Ωστόσο, υποθέτω, μπορείς να αντιληφθείς, πως αυτός ο τεράστιος αριθμός είναι προϊόν συγκεκριμένων πολιτικών ή απουσίας πολιτικής και δεν είναι δυνατόν να παράγεις μία πολιτική που επικοινωνιακά στηρίζεται στην έκφραση οργής κατά των μεταναστών και όχι κατά της πολιτικής που τους παράγει. Και ο ΛΑ.Ο.Σ κάνει αυτό ακριβώς. Καλλιεργεί την επιθετικότητα κατά των αδύναμων κρίκων και όχι κατά του συστήματος. Βέβαια, ο κος Καρατζαφέρης, ως η επιτομή του λαϊκισμού που είναι, αλλιώς μιλάει στην τηλεόραση στους mainstream δημοσιογράφους, αλλιώς στις συγκεντρώσεις, αλλιώς παντού, ανάλογα με το ακροατήριο. Οφείλω βέβαια να σε συγχαρώ για το εκλογικό αποτέλεσμα του χώρου που στηρίζεις, αλλά και να επισημάνω πως τα "δανεικά" που πήρε ο ΛΑ.Ο.Σ από τη Νέα Δημοκρατία στο πλαίσιο μιας εκλογής που δεν έβγαζε Κυβέρνηση είναι εξαιρετικά "ρευστά" και επισφαλή. Βέβαια, ο "Γιώργος είναι πονηρός". Και ο Γιώργος ζει και αναπνέει για έναν λόγο, εδώ και χρόνια: Να εμβολίσει τη Νέα Δημοκρατία και να την εκδικηθεί για την απομάκρυνση του από το...ρετιρέ της πολυκατοικίας. Φλέγεται να ξαναπαίξει στην πρώτη ομάδα. Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ ενδιαφέρον και, θα δείξει τις αντοχές όλων καθώς και τα πραγματικά όρια.

Unknown είπε...

@Terra Incognita, χάθηκες! Ελπίαζω να είσαι καλά. Σε ευχαριστώ.

Unknown είπε...

@the Idiot Mouflon, όπως τα λες. Και σε αυτό που με ρωτάς, με τρεις λέξεις: Όχι, δεν χωράνε! (κατά τη γνώμη μου).

Unknown είπε...

@Eva Stamou,Κυρία Στάμου, έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια από τότε που η Ελλάδα ως Κράτος θα έπρεπε να αρχίσει να περνάει τους Μύθους σε δεύτερη μοίρα και την Ιστορία σε πρώτη. Δεν έγινε. Και όχι μόνο δεν έγινε, αλλά, ακόμα και σήμερα οι δυνάμεις που προβάλλουν αντιστάσεις είναι ισχυρές και τροφοδοτούν συστηματικά τόσο την άγνοια όσο και τις φοβίες. Είμαστε σε έναν τόπο που πολέμησε συστηματικά τα πιο άξια τέκνα της. Από Δημιουργούς μέχρι επιστήμονες.

Τι να περιμένει κανείς;

-=IMAGINOS=- είπε...

Φίλτατε Γιώργο χαίρομαι που μου απάντησες. Ελπίζω οι περασμένες άσχημες στιγμές που δημιουργήθηκαν μεταξύ μας τις οποίες θέλω να πιστεύω ότι ήταν απλά και μόνο παρεξηγήσεις, ότι πλέον ανήκουν στο παρελθόν. Η εκτίμηση και η φιλία μου στο πρόσωπο σου δεν έπαψε ποτέ.

Ευχαριστώ πολύ επίσης για τα συγχαρητήρια που μου έδωσες για το κόμμα που υποστηρίζω τον ΛΑΟΣ. Βέβαια θα σου πω ότι διαφωνώ κάθετα με τα περί λαϊκισμού του Καρατζαφέρη και περί καλλιέργειας μίσους εναντίον των μεταναστών που το ΛΑΟΣ προωθεί. Στα υπόλοιπα που λες συμφωνώ απόλυτα ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για την κατάσταση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ευθύνεται η παντελής έλλειψη σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής.

Πρώτα πρώτα να πω ότι το ΛΑΟΣ ήταν το μόνο κόμμα, που προσέφερε 1 εκατομμύριο ευρώ στο κοινό ταμείο για την καταπολέμηση της φτώχειας, ένα εκατομμύριο το οποίο αντιστοιχεί στο 50% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης που το κράτος δίνει στα κόμματα. Τα λοιπά κόμματα εισπράττουν πολλαπλάσια χρήματα σαν κρατική επιχορήγηση κάθε χρόνο αλλά δεν έβαλαν το παραμικρό ευρώ στο ταμείο... Κατηγορήθηκε και γιαυτό ο Καρατζαφέρης σαν λαϊκιστής... Ας προσέφεραν λοιπόν τα λοιπά κόμματα περισσότερα ευρώ αν είχαν τα κότσια, δηλαδή τι περισσότερα, ούτε ένα ευρώ δεν προσέφεραν... στη δε τηλεόραση προεκλογικά τα διαφημιστικά σποτ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ ειδικά μονοπωλούσαν τον τηλεοπτικό χρόνο ΟΛΩΝ των καναλιών…

Στο θέμα των μεταναστών τώρα και στο μίσος που υποτίθεται προωθεί ο ΛΑΟΣ.

Αγαπητέ Γιώργο, η κατάσταση στην Ελλάδα έχει ξεφύγει εντελώς. Η μεγάλη πλειοψηφία
των πολιτών τάσσεται πλέον ανοικτά κατά των λαθρομεταναστών όχι γιατί μισεί τους ανθρώπους αυτούς αλλά γιατί αυτοί είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ και η Ελλάδα ποτέ δεν είχε τις υποδομές ούτε τη δυνατότητα να προσφέρει εργασία και αξιοπρεπή ανθρώπινη διαβίωση σε όλους αυτούς. Το κέντρο ειδικά της Αθήνας έχει μετατραπεί σε γκέτο εγκληματικότητας και αυτό δεν είναι τίποτα από τη στιγμή που σε λίγο θα ξεσπάσει σίγουρα πανούκλα και χολέρα. Στην Αθήνα έχουν καταφύγει κοντά στα 2 εκατομμύρια λαθρομετανάστες οι οποίοι δεν έχουν δουλειά (εδώ δεν έχουν οι Έλληνες..) και μένουν σαν τα ζώα σε μικρά δωμάτια κατά δεκάδες, χωρίς νερό και ηλεκτρικό. Έτσι λοιπόν εγκληματούν καθημερινά για να ζήσουν. Λόγω της κατάστασης αυτής οι Έλληνες μαγαζάτορες εγκαταλείπουν μετά από πολλά χρόνια δραστηριότητας τους εκεί, τα μαγαζιά τους, όχι μόνο λόγω της απίστευτης και ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας αλλά γιατί κανείς δεν πατάει πια στο κέντρο της Αθήνας για να ψωνίσει αφού όλοι φοβούνται πλέον μέχρι και για τη ζωή τους.

Και όλα αυτά δεν οφείλονται στους μετανάστες οι οποίοι τους έταξαν κάποιοι έναν ψεύτικο παράδεισο αλλά οφείλονται σε αυτούς που συνεχίζουν να φέρνουν τους μετανάστες χωρίς να ξέρουν τι να τους κάνουν επειδή φοβούνται μη τυχόν τους κάνει νταντά ο Αλαβάνος από την Πεντέλη εάν τυχόν θεσπίσουν κάποτε μία περιοριστική και ελεγκτική μεταναστευτική πολιτική. Συνεπώς κύριος φταίχτης της όλης κατάστασης είναι ο λεγόμενος προοδευτικός χώρος ο οποίος ούτε καν ζει στο κέντρο αλλά στα χλιδάτα προάστια και επιθυμεί και νομιμοποίηση μαζική όλων των λαθρομεταναστών ενώ μάλιστα κάτι τέτοιο απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κυριότερο δεν υπάρχουν καν οι προοπτικές εργασίας και απασχόλησης αυτών των ανθρώπων οι οποίοι είναι πολύ περισσότεροι από όσους η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει σαν εργατικό δυναμικό.

συνεχίζεται...

-=IMAGINOS=- είπε...

συνέχεια...

Αυτό το τεράστιο πρόβλημα λοιπόν που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα και ενώ είναι μάλιστα το μεγαλύτερο πρόβλημα που συζητούν όλα τα κράτη της Ευρώπης και χωρίς να έχουν τα ανάλογα ποσοστά μεταναστών όπως η Ελλάδα, έρχεται το ΛΑΟΣ να το συζητήσει για να παρθούν κάποτε σοβαρά μέτρα ώστε να αποφύγουμε... τη χολέρα και πανούκλα. Εκεί φτάσαμε δηλαδή να αναμένουμε πλέον τη χολέρα και την πανούκλα στην Ελλάδα του 21 ου αιώνα! Και δεν θέλουν να καταλάβουν ότι αυτή η κατάσταση καταστρέψει από ρίζας τη μοναδική βαριά βιομηχανία της Ελλάδας που είναι ο τουρισμός….

Αυτό λοιπόν που όλοι οι Έλληνες συζητούν μεταξύ τους, ακόμα και ο Αλαβάνος, ήλθε το ΛΑΟΣ να το αναδείξει ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αν όχι το μεγαλύτερο και σοβαρότερο που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα. Αυτό είναι λαϊκισμός και μίσος κατά των μεταναστών ή αποτελεί μία προσπάθεια και έκφραση ρεαλισμού, να δούμε δηλαδή τελικά τι θα κάνουμε με το μεγάλο αυτό ζήτημα το οποίο κάποτε θα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουμε κατάματα;

Όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν θεσπίσει ανώτατο πλαφόν αριθμού μεταναστών και σύμφωνα με τις ανάγκες και τις υποδομές τις κάθε χώρας. Εμείς γιατί εθελοτυφλούμε στο πρόβλημα όταν μάλιστα στην Ελλάδα το 40% του πληθυσμού είναι ήδη μετανάστες ενώ η δεύτερη Βρετανία έχει μόνο 8% μετανάστες η Γαλλία 6%, η Γερμανία μόλις 4% και η Ιταλία.... σχεδόν 2,5%;

Όχι μόνο δεν πρόκειται λοιπόν για λαϊκισμό του Καρατζαφέρη και μίσος κατά των μεταναστών η ανάδειξη του προβλήματος αλλά για υπευθυνότητα και σοβαρότητα που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει και όλους τους άλλους αρχηγούς εάν πραγματικά ενδιαφέρονταν για τον τόπο.

Γιαυτό και οι πολίτες αντάμειψαν την προσπάθεια αυτή του ΛΑΟΣ να αναδείξει το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα και αντίστοιχα κατακεραύνωσε αυτούς που έκλειναν τα μάτια στο πρόβλημα όπως η ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί μπορεί να υπάρχει οικονομική δυσχέρεια αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα αλλά τι να τα κάνεις τα λεφτά όταν σε σφάζουν μέρα μεσημέρι στο δρόμο για πλάκα;

Αυτά προς το παρόν Γιώργο, σ’ ευχαριστώ και χαιρετώ.

ΥΓ. Τέλος για τις θέσεις μου απέναντι στο φασισμό το ρατσισμό και τη Χ. Α. η οποία αυτή και μόνο προωθεί το μίσος και όχι την ανάδειξη του προβλήματος, μπορείς να ανατρέξεις αν θέλεις στο blog μου.

Ανώνυμος είπε...

Hahahahah i teleia fwtotypia tou Voridi! Kala krasia megale, les ta dika sou kai den katalaveneis "gri" apo osa diavazeis.

-=IMAGINOS=- είπε...

Ανώνυμε 8 Ιούνιος 2009 4:37 μμ "εξαιρετική" η προσέγγιση σου.. κολλάει τον άλλο στον τοίχο πραγματικά…

Τώρα άμα αρχίσω τα "γαλλικά", θα φταίω εγώ πάλι...

Yellow Kid είπε...

Γιώργο, οι Beatles αλλά και οι Monty Pythons, Allan Moore, Douglas Adams ακόμα και ο σύγχρονος Banksy αποτελούν μια σημαντική βρετανική κουλτούρα. Όμως μήπως και αυτοί δεν ευλογούν τα γένια τους λίγο εθνικιστικά; Η Βρετανία είχε πάντα μα συντηρητική πολιτική στον αντίποδα όλων αυτών την οποία την "καλύπτει" κάτω από τους ¨"γιεγέδες", τα διπλά λεωφορεία και τις ομπρελίτσες.

Απλώς το κάνουνε ποιο έξυπνα απ΄ότι οι Έλληνες, και άς είναι το ίδιο συντηριτούκλες.

Ιματζινος, άσε τον άνθρωπο και έλα να τρολάρεις στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που σου φτιάξαμε.

koutso είπε...

@Γιώργη,
Μου "έκλεισες" το δρόμο της αποχής,εκεί που παρολίγο να ακολουθήσω και εγώ όπως πολλοί άλλοι.Ψήφισα λοιπόν εκείνη που μπορεί να αρθρώσει ευρωπαϊκό λόγο...Ελένη Θεοχάρους!

Anef_Oriwn είπε...

@ Koutso,
Μερικά παραδείγματα του ευρωπαϊκού λόγου της Θεοχάρους μπορεί να έχουμε;

Anef_Oriwn
Τρίτη 9/6/2009 – 11:24 μ.μ.

Πανδιων είπε...

Εγώ θα κρατήσω το παρακάτω απο το κείμενο σαν ατάκα μιας και όπου και να "πάμε" ( στον ενοποιημένο κόσμο, στο διάολο, στην λήθη .... ) όντως αυτή την ενδυμασία πρέπει να φέρουμε και χωρίς ετεροπροσδιορισμούς.

"Ας πάμε τουλάχιστον ενδεδυμένοι με την δική μας Αλήθεια"

Unknown είπε...

@Koutso, πολύ χαίρομαι που σε "απέτρεψα" από την αποχή!

Την Κυρία Θεοχάρους την εκτιμώ ιδιαίτερα, είχα την την τύχη να συνομιλήσω αρκετές φορές μαζί της στο πλαίσιο εκπομπών του Άστρα.

Όμως, δεν ξέρω τι ακριβώς θέλεις να πεις με τον "ευρωπαϊκό λόγο" γιατί δεν υπάρχει ένας και αδιαίρετος τέτοιος λόγος-ευτυχώς!

Εκτός αν εννοείς πως για να "σταθείς" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Επιτροπές και τις Ομάδες Εργασίας, είναι απαραίτητο να έχεις ένα μίνιμουμ επίπεδο αντίληψης, νοοτροπίας και γνώσης που στα μέρη μας σπανίζει για πολλούς λόγους. Σε αυτό, θα συμφωνήσω αρχικά αν και θέλει κάποια ανάλυση.

@Πανδίων, μα ΝΑΙ! Όλη η ουσία, σε αυτή τη φράση είναι,όλα τα άλλα είναι οι κατά η γνώμη μου δεδομένες και μη αντιστρέψιμες πραγματικότητες.

@Άνευ, Καλημέρα!