Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Εξ –Εγερτήρια Τέχνη




Είναι κάποια χρόνια τώρα που άρχισαν να εμφανίζονται στις κινηματογραφικές αίθουσες ταινίες που μέσα από διαφορετικό πλαίσιο η κάθε μία δίνουν ενίοτε προφητικά το στίγμα των εξεγέρσεων του 21ου αιώνα.

Δύο παραδείγματα πρόχειρα που μου έρχονται τώρα στο νου, είναι το V for Vendetta και τα Παιδιά των Ανθρώπων. Λίγο παλιότερα αν πάω, θα θυμηθώ την τριλογία του Mad Max που προφητεύει έναν χαοτικό και βίαιο κόσμο μετά την εξάντληση των πετρελαίων, το εφιαλτικό και «οργουελιανό» Brazil του Terry Gilliam (1985) και το οικολογικά προφητικό (1973) Soylent Green του Richard Fleischer.


Όλες οι ταινίες, ανεξάρτητα από την διαφορετική πλοκή «είδαν» την οικολογική καταστροφή συνδυασμένη με τον αυταρχισμό της εξουσίας, κοινωνίες σκοτεινές υπό την αυστηρή και αόρατη παρακολούθηση των αρχών που είναι εξοπλισμένες με τρομερή τεχνολογία, και, κυρίως κοινωνίες με ολιγάριθμες κάστες εξαιρετικά προνομιούχων και αμέτρητα πλήθη όχι φτωχών αλλά εξαθλιωμένων, με απρόσωπες «μαύρες» κυβερνήσεις να διοικούν με σιδηρά πυγμή προς «όφελος του λαού».


Και σε όλες, κυριαρχούσαν πάντα εικόνες εξεγέρσεων «τυφλών» γεμάτων οργή για την αδικία και την αμέτρητη δύναμη ελέγχου στη ζωή.


Περιττό να προσθέσω εδώ, πως στα μουσικά ρεύματα που αφορούν το τραγούδι, είναι επίσης καιρός που σε όλον τον πλανήτη τα τραγούδια που περιγράφουν τον ζόφο και εκφράζουν εκρηκτικά την ανάγκη διάλυσης του σημερινού σκηνικού, την ανάγκη αντίδρασης στην ολοένα και περισσότερο βιασμένη αξιοπρέπεια.


Στην Ελλάδα, πριν χρόνια έγραφαν προφητικά οι Active Member σε ρυθμό low bap (η ελληνική έκφραση του Hip Hop) :


Τέλος στην ανακωχή των δειλών/ επιστροφή στα πεδία των μαχών/ πίσω στους δρόμους με χρόνια στους ώμους/ να ξαναγράψουμε όσους η ιστορία μας έκλεψε κι έκρυψε τόμους./

Πίσω στους δρόμους μ’ άγραφους νόμους και συνέπεια/ για οποίον παλεύει μ’ αξιοπρέπεια./ Μάτια αδερφωμένα στα πάντα στραμμένα/ και της ζωής τα όμορφα όλα φανερωμένα/ χωρίς τρικ πολιτικά κι επινοήσεις/ ραμμένα στόματα κι ανάλαφρες ειδήσεις./ χωρίς φήμες, χωρίς τρίτους ή τέταρτους κόσμους,/ χωρίς προστάτες και μπάτσους στους δρόμους/ χωρίς στρατόκαυλους κι οργισμένους δήθεν πολίτες/ χωρίς φλώρους που την είδαν σ’ ένα βράδυ αλήτες/


Στην καρδιά της άνθησης των νέων τζακιών, του αγοραίου και χυδαίου νεοπλουτισμού και παραγοντισμού, καθώς κάποιες γενιές ( και η δική μου πρώτη και καλύτερη) αντάλλασαν το παρελθόν τους με μετοχές στο χρηματιστήριο, αστραφτερά γερμανικά αυτοκίνητα, αντικαθιστούσαν τα τσιγάρα τους με πούρα, και το κρασί τους με ουίσκι, καθώς πια το μόνο που έφτανε για να «πετύχεις» ήταν το κολλητιλίκη η εξαγορά συνείδησης και οι υποκλίσεις στον κάθε αστοιχείωτο που έγινε αίφνης ισχυρός, κάπου πιο πέρα, μακριά από τα γκλαμουράτα στέκια -κακέκτυπα των business meeting points της Νέας Υόρκης- που φύτρωναν στο Χαλάνδρι, την Κηφισιά και το Μαρούσι, γεννιόνταν κάτι άλλο κι αλλόκοτο.


Στο υποβαθμισμένο Περιστέρι δυτικά των Αθηνών, νέα παιδιά 14 και 15 χρόνων ερχόντουσαν από όλες τις περιοχές της πόλης για να συναντηθούν και να τραγουδήσουν χορεύοντας στίχους σαν τους πιο πάνω.

Ένας κώδικας καινούργιος άρχισε αργά να ξεδιπλώνεται και να ενώνει νεαρούς ανθρώπους.


Η κουκούλα, σύμβολο φερμένο από τους Ζαπατίστας ήταν ήδη σημείο αναγνώρισης.


Η εξουσία βέβαια, την εκμεταλλεύτηκε δεόντως στην επίμονη προσπάθεια να ευνουχίσει τις τάσεις που είχαν αρχίσει να διαφαίνονται και το πέτυχε ως ένα σημείο.

Μέχρι εκείνο το σημείο που η σφαίρα μηδένισε το μέλλον από το βλέμμα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Κανένας όμως δεν περίμενε, ούτε μετά από αυτό, την έκταση, τον όγκο και τη διάσταση των πραγμάτων.

Βλέπετε, τα δεκαπεντάχρονα που τραγουδούσαν και χόρευαν στο Περιστέρι «πίσω στους δρόμους μ’ άγραφους νόμους και συνέπεια» είναι τώρα 20 και πασχίζουν να μετουσιώσουν τις πρώτες αντιδράσεις σε Κίνημα.

Τα δελτία ειδήσεων, δεν μεταφέρουν ότι όλες αυτές τις μέρες στα αμφιθέατρα γίνονται ολονύχτιες συνελεύσεις και συζητήσεις που αφορούν στη μετουσίωση της οργής σε Συστηματικό και διαρκώς ετοιμοπόλεμο Κίνημα.


Και δεν περιμένουν ούτε την ντιρεκτίβα του ΚΚΕ ούτε τις νουθεσίες του οποιουδήποτε.


Κατά τη γνώμη μου, ο μοναδικός χώρος που με ειλικρίνεια πασχίζει να αφουγκραστεί να ερμηνεύσει και να κατανοήσει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και για αυτό βάλλεται θρασύδειλα από όσους προτιμούν το σκηνικό ως έχει, μιας που εξασφαλίζει την μίνιμουμ απαραίτητη εκλογική πελατεία.


Γράφουν ορισμένοι «μα δεν θέλουν τίποτα, απλά γκρεμίζουν».

Θα πω, πως επιφανειακά, έτσι είναι.

Στην πραγματικότητα όμως, επιχειρούν το άνοιγμα δρόμων.


Όχι μόνο στην Ελλάδα: Σουηδία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, παρουσιάζουν με συγγενικές αφορμές τα ίδια φαινόμενα και σε ταυτόχρονο χρονισμό.


Και παντού, υπάρχουν οι ίδιες κατεδαφιστικές εκδηλώσεις. Ίσως, επειδή νιώθουν στην κυριολεξία "εντοιχισμένοι" , μία μεγάλη μερίδα τους νιώθει την ανάγκη "να τα σπάσει".


Στην Ελλάδα, αρκετοί βλέπουν και πάλι συνομωσίες και φτάνουν να μας πουν πως αυτά που συμβαίνουν είναι…σχέδιο των Αμερικάνων για να ρίξουν τον Καραμανλή.

Μα να μας κάνουν τέτοια χάρη;


Το συντριπτικό επιχείρημα που προβάλλουν;


Μα πως-λένε- σε ελάχιστο χρόνο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου πήρε φωτιά όλη η Ελλάδα; Άρα…οργανωμένο σχέδιο από τα «ξένα κέντρα»! Αν όμως κάποιος ψάξει τα πράγματα λίγο, θα βρει πως όλα έγιναν μέσω sms και blogs.


Όπως ακριβώς συντονίζονται πια όλες οι μαζικές κινητοποιήσεις στον κόσμο, εδώ και λίγα χρόνια.


Από το Seattle του 1999 και τις μεγάλες κινητοποιήσεις κατά των G8 όλες οι μαζικές εκδηλώσεις χρησιμοποιούν τη στρατηγική του αιφνιδιασμού των Αρχών με συνεννοήσεις αποκλειστικά στο διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα.


Οι πραγματικότητες που μεταδίδουν οι τηλεοράσεις είναι πια σε μέγιστο βαθμό αδιανόητα κίβδηλες. Με αποτέλεσμα , όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τα νέα εργαλεία ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπινων κοινοτήτων, να ζουν στην εικόνα που παράγει το σύστημα και ιδίως εκείνο το κομμάτι του συστήματος που δεν θέλει να αλλάξει.


Προσωπικά, πιστεύω πως βρισκόμαστε στην απαρχή των κινημάτων του 21ου αιώνα.

Με τεράστιες εντάσεις και βίαια ξεσπάσματα. Η εμπειρία και η εξέλιξη θα δείξουν τον δρόμο, ο οποίος αντλεί και από την εμπειρία του παρελθόντος, αλλά είναι και σημαντικά διαφορετικός.


Όσα συμβαίνουν, ούτε «εν αιθρία» είναι, και δεν είναι παρά μόνο στην αρχή τους.

Όχι στην Ελλάδα.


Παντού.

36 σχόλια:

Naxion είπε...

Αγαπητέ Γιώργο, έγραψες:

"Κατά τη γνώμη μου, ο μοναδικός χώρος που με ειλικρίνεια πασχίζει να αφουγκραστεί να ερμηνεύσει και να κατανοήσει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ"

Αφού σε συγχαρώ για τις σκέψεις σου και για την ενέργεια που βγάζουν, απλά να σου επιστήσω την προσοχή σε οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε μια κακοποιημένη κομματικοποίηση αυτών.

Και θα ήταν κρίμα, καθώς το να δείχνουμε μία ή άλλη εγκλωβισμένη πολιτική κατεύθυνση, σε ελεύθερα μυαλά απλά δεν ταιριάζει.

Διότι με την ίδια ευκολία θα μπορούσε κάποιος άλλος να αντιτείνει το παραλλαγμένο (και ζητάω συγνώμη για το θάρρος)

"Κατά τη γνώμη μου, ο μοναδικός χώρος που με πονηριά πασχίζει να καπηλευθεί να εκμεταλλευτεί και να καπελώσει, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ"

Τα σέβη μου

Unknown είπε...

@Naxion! χαίρομαι που σε "βλέπω" από εδώ. Μα, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Αν διαβάσεις προσεκτικά χρησιμοποιώ συγκεκριμένες λέξεις, που ήδη επεσήμανες: πασχίζει-αφουγκραστεί -ερμηνεύσει-κατανοήσει.

Σε πιο λιανά ελληνικά, προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει και να το ερμηνεύσει (από την πλευρά του).

Παράλληλα, στο τέλος του άρθρου, μιλάω για τελείως καινούργια κινήματα, αυτά του 21ου αιώνα που πιστεύω πως όσο θα εξελίσσονται τόσο πιο πολύ θα διαφέρουν από τα Κινήματα του 20ου αιώνα.

Ανώνυμος είπε...

Δελτίο πολιτικής δράσης της ριζοσπαστικής αριστεράς (εξαιρέστε το ΚΚΕ, που αρνείται να στραφεί κατά των πολιτών) και των αντιεξουσιαστών (μην κάνετε εμετό):

-Διαλύθηκε από αντιεξουσιαστές που επιτέθηκαν στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλο, εκδήλωση υπέρ των παιδιών με σύνδρομο Dawn (παρουσία πολλών άρρωστων παιδιών που κινδύνεψαν) στη συμπρωτεύουσα, που απομακρύνθηκαν όπως-όπως) Εύγε! Πολύς ανθρωπισμός! Δείτε τα σχετικά πλάνα στο ALTER! Είναι αποκαλυπτικότατα!

-Καίγεται κτίριο στη γωνία των οδών Μασσαλίας και Σίνα, από ρίψη μολότοφ. Εύγε!

-Αριστεριστές προσπάθησαν να κάψουν για δεύτερη φορά το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα. Όταν δεν τα κατάφεραν, λόγω της παρουσίας των ΜΑΤ, κρέμασαν σκουπίδια στο δέντρο και βιαιοπράγησαν κατά παρόντων πολιτών (κλωτσιές και μπουνιές, τους αποκάλεσαν "αστούς νοικοκυραίους") που έσπευσαν (παρουσία των παιδιών τους) να διαμαρτυρηθούν γι' αυτές τις ενέργειες. Εύγε!

-Φυσικά, να μην ξεχάσουμε το άνοιγμα λογαριασμού από αντιεξουσιαστές... σε τράπεζα (θα την κάψουν μετά;), προκειμένου να επισκευαστεί το περίπτερο της 70χρονης κυρίας που κάηκε κοντά στο ΑΠΘ, από τις μολότοφ των ιδίων!

Ανώνυμος είπε...

Σκληρή επίθεση πριν από λίγο από τον Θεόδωρο Πάγκαλο κατά ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγόρησε την Κουμουνδούρου ότι υποκινεί τα επεισόδια στην Αθήνα.

Naxion είπε...

Γιώργο, το άνωθεν καμιά απολύτως μομφή για τα γραφόμενά σου, απλά κάποιες σκέψεις... Πολλά γίνονται γύρω μας, πολλοί αυτοί που σκυλεύουν τα νεκρά όνειρά μας και σαν κοράκια κάθονται δίπλα τους περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή να τραφούν μ' αυτά...

Χαίρομαι που σε βρήκα, καλή δύναμη σου εύχομαι για τη συνέχεια!

_____________________________

Φίλε Ανώνυμε, καταδικαστέες όλες οι πράξεις βίας από κάθε πλευρά... Αλλά ας προστάτευαν τα όργανα της Τάξης και τους Πολίτες με τον ίδιο ζήλο, παράπονο δε θα υπήρχε...

Το δέντρο μας μάρανε...

Ανώνυμος είπε...

«Σήμερα όμως έχουμε να κάνουμε με 50 άτομα στο ένα σημείο, 100 στο άλλο, δηλαδή μιλάμε για ένα φαινόμενο πολιτικής αλητείας. Ε, αυτό το φαινόμενο πολιτικής αλητείας το καθοδηγεί η πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».

Θεόδωρος Πάγκαλος, Ελευθεροτυπία

Θα συγκυβερνήσουν, στα όνειρα μόνο.

-=IMAGINOS=- είπε...

Το ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να μείνει εκτός κοινοβουλίου. Από το 21% (που είχε φτάσει επί εκλογής Τσίπρα), στο 6% του σήμερα σύμφωνα με τη σημερινή δημοσκόπηση που έπαιξε σε όλα τα δελτία ειδήσεων..... Πριν από 5 μέρες ήταν στο 7,2%. Σταθερή πλέον η ελεύθερη πτώση... Αν συνεχίσει να έχει τα ίδια μυαλά το κόμμα αυτό σε λίγο θα τους πάρει ο λαός με τις πέτρες και τις μολότοφ... Στο ασανσέρ του ΣΥΡΙΖΑ έσπασαν τα συρματόσχοινα πλέον γιατί απλά ο κόσμος διέκρινε καλύτερα τα πράγματα και την «αρρώστια» του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα στην πράξη. Οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι επικίνδυνοι για το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Όλος ο υγιής και σκεπτόμενος κόσμος στην Ελλάδα ευτυχώς το έχει καταλάβει πλέον. Οι τύποι νομίζουν ότι έχουμε 1973 ενώ έχουμε μία κακή μεν δημοκρατία αλλά όχι χούντα. Εγώ το είχα καταλάβει από καιρό ότι αυτό το κόμμα είναι επικίνδυνο αλλά δεν περίμενα να είναι και πιο οπισθοδρομικό και από το ΚΚΕ! Το ΚΚΕ που τουλάχιστον για μένα σήμερα, είναι το μόνο κόμμα πλέον που μπορεί να εκφράζει τις αρχές τις αριστεράς με σοβαρότητα και κυρίως με σταθερότητα έχει κερδίσει το σεβασμό μου άσχετα εάν στα περισσότερα διαφωνώ μαζί του και βασικά αναφέρομαι στα εθνικά θέματα και όχι στην κοινωνική πολιτική που εκφράζει αυτό το κόμμα και με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Και η ιδεολογική σταθερότητα στην πολιτική είναι και το μόνο εχέγγυο για ένα πολιτικό χώρο ο οποίος θέλει να κερδίζει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό των πολιτών. Γιαυτό και το ΚΚΕ ανέβασε τα ποσοστά του στο 8.2% σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που πλέον καταποντίζεται. Και καταποντίζεται γιατί αυτό το κόμμα δεν ανήκει στην αριστερά αλλά στον καιροσκοπικό πολιτικό και όχι μόνο, εξτρεμισμό. Μουτζαχεντίν πλέον μου θυμίζουν γιατί δεν αρκεί οι κουλτούρα για να παρουσιάζεσαι δημοκράτης. Οι πράξεις και μόνο αποδεικνύουν εάν είσαι πραγματικά δημοκράτης ή φασίστας ή εξτρεμιστής μουτζαχεντίν.

Και να σας δώσω και ένα παράδειγμα για ποιο λόγο το ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα καιροσκοπικό εξτρεμιστικό κόμμα μουτζαχεντίδων και κοινοί απατεώνες και πολιτικοί παιδεραστές, γιατί έβγαλε τη νεολαία στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για το αβέβαιο μέλλον της και για τη γενιά των 700 ευρώ. Αυτό το κόμμα όμως αποκρύπτει ότι θέλει στην ουσία μία γενιά των 100 ευρώ και ένα ζοφερότατο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Πως το κρύβει αυτό? Διαβάστε:

To ΣΥΡΙΖΑ θέλει άλλα 100 εκατομμύρια αλλοδαπούς μετανάστες στην Ελλάδα. Τα παιδιά των μεταναστών και η νέα γενιά αυτών των παιδιών και την υπηκοότητα θα πάρουν και αυτή η γενιά αλλοδαπών μαθητών σπουδάζει πλέον, οπότε οι αλλοδαποί μαθητές οι οποίοι ήδη αποτελούν το 40% του συνολικού αριθμού των μαθητών στην Ελλάδα, σε 10 χρόνια που η Ελλάδα θα έχει περισσότερους αλλοδαπούς από έλληνες και μάλιστα σπουδαγμένους, οι έλληνες θα έχουν μετατραπεί σε γενιά των 100 ευρώ και μιλώ για τους "τυχερούς" γιατί οι περισσότεροι έλληνες τότε, θα δουλεύουν στα φανάρια πλένοντας τζάμια αυτοκινήτων αφού θα έχουμε και αλβανική κυβέρνηση... Ήδη ο Οδυσσέας Τσενάι από πέρσι έχει δημιουργήσει Αλβανικό κόμμα στην Ελλάδα και φυσικά οι Αλβανοί και οι ξένοι στην Ελλάδα γενικώς θα είναι ενωμένοι, όχι σαν εμάς τους μαλάκες νεοέλληνες που τρωγόμαστε μεταξύ μας για την πάρτη των αλλοδαπών κυρίως...

Αυτά φυσικά δεν τα λέει κανένας Αλαβάνος και κανένας Τσίπρας στους νέους μας σήμερα ούτε τους λένε ότι έχουν "εξεγερθεί" για να γίνει η σημερινή γενιά των 700ων ευρώ, γενιά των... 100 ευρώ... Και είναι πραγματικά αστείο να βλέπεις μαθητές και φοιτητές του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρονται σε ένα ζοφερό μέλλον για τη νεολαία και για τις γενιές των 700ων ευρώ και να τα ρίχνουν όλα στις κακές δεξιές κυβερνήσεις…. Από την άλλη όμως θέλουν όσο το δυνατόν περισσότερους μετανάστες στη χώρα… Συμβιβάζονται όλα αυτά?

Μα καλά ρε μάγκες, έχουμε ήδη την υψηλότερη ανεργία νέων στην Ευρώπη σε ποσοστά μεγαλύτερα των 40%. Με το να θέλετε και ακόμα περισσότερους μετανάστες οι οποίοι και γεννάνε σαν τα κουνέλια ενώ εσείς όχι, και τα παιδιά τους ήδη σπουδάζουν, πως θα μπορέσετε να τους ανταγωνιστείτε όταν θα είστε και μειοψηφία πλέον και θα σας έχουν πάρει και όλες τις θέσεις εργασίας όχι μόνο πλέον στα αγροκτήματα και τις οικοδομές? Και μετά εξεγείρεται μου λέτε η γενιά των 700ων ευρώ…

Μα πραγματικά η κατάσταση τους είναι απερίγραπτη και εντελώς γελοία. Νιονιό μηδέν και όλα αυτά για να κερδίζει ο Τσίπρας και ο Αλαβάνος μικροκομματικά οφέλη δημιουργώντας κομματικούς μελλοντικούς στρατούς. Αλλά όπως δείχνει το πράγμα δεν τους έκατσε γιατί πλέον το ΣΥΡΙΖΑ έκατσε, με τις ηλίθιες και επικίνδυνες για τη χώρα επιλογές του και ευτυχώς δηλαδή που παρουσίασε τώρα το πραγματικό του πρόσωπο για να λάβουν τα μέτρα τους οι Έλληνες και να μην τρώνε παραμύθια.

Και μπορεί εγώ να είμαι για κάποιους φασίστας και ρατσιστής αλλά η πραγματικότητα και η μαθηματική προοδευτικότητα των πραγμάτων εκεί ακριβώς οδηγεί, σε αυτά που έγραψα παραπάνω... Τώρα ποιος έχει το νιονιό και προπαντός την επιθυμία, το όραμα και την προοπτική για να τα διακρίνει, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο…

Πάντως έχει τρομερή πλάκα όταν διαβάζω ανακοινώσεις περί συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων χέρι χέρι του ΣΥΡΙΖΑ με την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τον αντιεξουσιαστικό χώρο... Μετά φταίει η Παπαρήγα όταν βγαίνει και λέει ανοικτά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει τους κουκουλοφόρους.... Δεν υπάρχουν πια κουκουλοφόροι, ξεκουκουλιάστηκαν από μόνοι τους και τους βλέπουμε καθαρά πλέον.

Aceras Anthropophorum είπε...

Φίλε εξεκίνησα να γράψω σχόλιον τζιαι έφκηκεν παραπάνω μακρυνάρι που την ανάρτησην. Έχει τόσα να πεις...

Τελικά έβαλα το σαν ανάρτηση στο προεδρικές σαν ομαδικόν σχόλιον προς όλους τους συμπλοκκάδες που ασχολούνται με το θέμαν.

mtryfo είπε...

Γιώργο,
Δεν σταμάτησα να σε επισκέπτομαι και να σε διαβάζω
Σου ομολογώ όμως ότι ειναι αδύνατον να σχολιάσω οταν βλέπω τα σεντόνια του imaginou με το αβαταρ του Τσε (τρίζουν τα κόκκαλά του σίγουρα)
Νά σαι καλά που καταγράφεις ακριβέστατα και με νηφαλιότητα τα γεγονότα είτε αφορούν την Ελλάδα είτε την Κύπρο...
Συνέχισε την εξαιρετική δουλειά που κάνεις, εισαι η φωνή μας...

Ίλαντρος είπε...

ΠολΠήτ,

Αντιλαμβάνομαι ότι σε διεγείρει η ευκαιρία να ξαναζήσεις τα νιάτα σου ονειρευόμενος επαναστάσεις και καλύτερους κόσμους.

Όμως η συνεχής προσπάθειά σου να κομματικοποιήσεις το θέμα δείχνει ότι άφησε και σε σένα ο χρόνος τα σημάδια του, και δυστυχώς όχι με τον τρόπο που έπρεπε.

Έστω. Τουλάχιστον βάζεις καλή μουσική :-)

Zaphod είπε...

Επιστροφή της πολιτικής;

.....μακάρι

Ανώνυμος είπε...

@mtryfo....kai etsi afinoume ton Pittas mono tou sto blog tou na palevei kai meta na ton vrwmzizoun" diaforoi me ta sentonia tous kai oi alloi na mi leme tipota. Bravo mas...

Alexandra.

-=IMAGINOS=- είπε...

@mtryfo Αυτό το άβαταρ που χρησιμοποιώ δεν είναι του Che φίλε. Είναι του Τσίπρα ο οποίος το παίζει Che-Pras. Σαφώς και θα τρίζουν τα κόκκαλα του Che που ο Τσίπρας το παίζει Che...

Ανώνυμος είπε...

Φαρισαϊσμός του ΣΥΡΙΖΑ!

"Το 2004 το ΚΚΕ είχε αναρτήσει πανό στην Ακρόπολη κατά των Ολυμπιακών αγώνων και η ΑΥΓΗ του ΣΥΡΙΖΑ έγραφε «το θέμα είναι η χρησιμοποίηση ενός χώρου για εντυπωσιοθηρία. Κάτι ανάλογο έκανε και ο χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων, το αμερικανικό κανάλι NBC»!

…σήμερις, με μιά Μελισσανίδειο κωλοτούμπα, συγχαίρουν τ’ αγνά κι άδολα παιδάκια του ΣΥΝασπισμού διά τον ηρωϊκόν και συμβολικόν ακτιβισμό τους!"

http://manolisvardis.wordpress.com/page/2/

Ανώνυμος είπε...

Προς ενημέρωση

"Στο ΟΑΚΑ την Κυριακή το απόγευμα ο Παναθηναϊκός δεν είχε προβλήματα με τον αδύναμο Πανσερραϊκό. Η κερκίδα των οργανωμένων του ΠΑΟ τα ’βαλε με ένα νέο αντίπαλο, τον κ. Αλέξη Τσίπρα, υπεύθυνο κατά την εξέδρα για ένα πιθανό μπλοκάρισμα των έργων που γίνονται στον Βοτανικό, όπου θα κατασκευαστεί (;) το νέο γήπεδο του ΠΑΟ... Η ιστορία προκύπτει σε μια στιγμή που ο κ. Τσίπρας έχει κάνει σημαία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ «το δικαίωμα στο όνειρο των παιδιών που εξεγέρθηκαν». Ο ΠΑΟ έχει κι αυτός μια εξεγερμένη εξέδρα που βρίζει χυδαία τον κ. Τσίπρα, γιατί τον θεωρεί σαμποτέρ του ονείρου της. Αν υποθέσουμε ότι οι μαθητές διεκδικούν ένα καλύτερο σχολείο, οι οργανωμένοι του ΠΑΟ διεκδικούν ένα καλύτερο γήπεδο, το οποίο είναι και φορέας πολιτισμού – ας μην το ξεχνάμε. Κανονικά ο κ. Τσίπρας θα ’πρεπε να είναι ο πρώτος που να συμπαραστέκεται στα αιτήματα των οργανωμένων, αφού τον τελευταίο καιρό η έκφραση της όποιας διαμαρτυρίας μοιάζει να τον ενδιαφέρει πιο πολύ από την ύπαρξη πολιτικών προτάσεων! Πού είναι το λάθος; Προφανώς στο ότι δεν μπορεί να συμπαραστεκόμαστε σε οποιονδήποτε διαμαρτύρεται και απαιτεί χωρίς να ρίχνουμε μια ματιά στο ποια ακριβώς είναι τα αιτήματά του: Η «λαϊκή εξέγερση» του ΟΑΚΑ μπορεί να είναι για τον κ. Τσίπρα ένα καλό πολιτικό μάθημα".

Καθημερινή, 16 Δεκεμβρίου 2008, Αντώνης Καρπετόπουλος

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_sport_2_16/12/2008_296135

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΟ εναντίον ψεύτη Τσίπρα

"Οι 130 πολίτες που δήθεν δεν πολεμούν το νέο Γήπεδο του Παναθηναικού αλλά το εμπορικό κέντρο είναι οι ίδιοι οι οποίοι έξι μήνες νωρίτερα κατέφυγαν στο ΣτΕ για να ματαιώσουν τη σύμβαση μεταξύ Δήμου Αθηναίων και ΠΑΕ Παναθηναϊκός με την οποία η ΠΑΕ αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος χρηματοδότησης του γηπέδου χωρίς ο Δήμος Αθηναίων να επιβαρύνεται με κανένα ποσό. Επιπλέον τρεις εξ’ αυτών με την ιδιότητα του βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν μαζί με άλλους βουλευτές του ίδιου κόμματος ερώτηση στη Βουλή κατά του γηπέδου. Είναι πρόδηλο ότι οι πράξεις τους έρχονται σε αντίθεση με τα λόγια τους".

Ευάγγελος Σαμαράς, εντεταλμένος σύμβουλος ΠΑΕ ΠΑΟ, 17 Δεκεμβρίου 2008

Ανώνυμος είπε...

Να τι λέει το "πράσινο" κίνημα των γηπέδων. Πως τι είπατε; 12%; Ναι, πως!

"Αριστεροί" του κώλου, απόγονοι του στόλου!

Τσίπρας , ΣΥΡΙΖΑ και στο βάθος Κόκκαλης και Ολυμπιακός παίζουν το τελευταίο τους χαρτί για το μπλοκάρισμα ανέγερσης του νέου γηπέδου μας.

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΣΕ 1,5 ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ, ΘΕΛΕΤΕ ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ.

http://www.greenwebfans.com/view/el/DisplayArticle.aspx?2136

Ανώνυμος είπε...

Πολύ εύστχο σχόλιο φιλάθλου σε φόρουμ (και δεν θα σας ξαναενοχλήσω):

"Καλό θα ήταν για τον Τσίπρα, αντί να ασχολείται με το γήπεδο του Παναθηναϊκού, να ασχοληθεί με τον κακοποιό γιο ηγετικού στελέχους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Εννοείται, φυσικά, ότι το να καταδικάσει ο Τσίπρας και το συγκεκριμένο κόμμα τέτοιες ενέργειες, είναι πιο απίθανο και από το να βγει ο ήλιος από τη δύση..."

Τώρα είστε πλήρως ενήμεροι για το θέμα! Καλησπέρα σε όλους, φίλους και εχθρούς του απαράδεκτου Τσίπρα.

-=IMAGINOS=- είπε...

Εγώ θα πω σε αυτό το σημείο όμως ότι μεγίστη γελοιότητα να εμπλέκουμε την πολιτική με το ποδόσφαιρο δεν υπάρχει. Γιαυτό η Ελλάδα έχει μία ποδοσφαιροκρατούμενη πολιτική συνείδηση η οποία οδήγησε τη χώρα εκεί που βρίσκεται, στο ναδίρ δηλαδή. Κατά του Τσίπρα υπάρχουν χιλιάδες πράγματα που μπορούν να του καταλογιστούν αλλά το να του επιτίθενται ποδοσφαιρικές κερκίδες αυτό είναι σαν διαπίστωση μία αισχρή και τραγική γελοιότητα.

Οι αριστοκρατικές και τυραννικές με τον αρχαιοελληνικό όρο οικογενειοκρατίες, δεν υπάρχουν τελικά μόνο στην πολιτική αλλά και στο ποδόσφαιρο που αν καταλάβω ποτέ ότι αυτές μπορούν να ανεβάζουν ή να κατεβάζουν κυβερνήσεις ή πολιτικά κόμματα και πολιτικούς, ε τότε θα πρέπει να μετακομίσουμε γρήγορα όλοι μας στην Παπούα Νέα Γουϊνέα με τους κανίβαλους που είναι και πιο αυθεντικοί και αγνοί. Εγώ είμαι ΑΕΚτζής αλλά εάν συνέβαινε το ίδιο πράγμα και με τους δικούς μου, τα ίδια ακριβώς και χειρότερα θα έλεγα.

Ας σοβαρευτούμε σαν λαός κάποτε και να μη μπερδεύουμε τις βου με τις που.

Φιλικά.

Ανώνυμος είπε...

Αν αυτό κατάλαβες από τα παραπάνω ρε imaginos, σηκώνω τα χέρια. Πραγματικά...

Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι ο σταλινικός και δογματικός τρόπος σκέψης του ΣΥΡΙΖΑ, τον φέρνει αντιμέτωπο με την κοινωνία ή αλλιώς, γιατί διακρίνω μια "δυσκολία", με μεγάλες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι φίλαθλοι μιας κεντρικής ΠΑΕ της Αθήνας.

Πρώτα με την ΑΕΚ (θέμα γηπέδου), μετά με τους εμπόρους και τους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας και μετά με τον ΠΑΟ (πάλι θέμα γηπέδου). Στην περιφέρεια, ούτως ή άλλως δεν βρίσκει την ψήφο του.

Για να μη θυμίσω την υπόθεση του υιού Βούτση... Και μια άλλη, ακόμα χειρότερη...

Γι' αυτό ζήτησε ψήφο στα 16 ο Τσίπρας (αν και ούτε αυτό θα του έβγαινε...): για να κεφαλαιοποιήσει άμεσα τα όποια κέρδη, καθώς έχασε πολύ από τα όσα συνέβησαν και παρά τις σικέ δημοσκοπήσεις (βλέπε "Αυγή"), η κατρακύλα δεν κρύβεται.

Όλα τα υπόλοιπα που γράφεις, είναι εκτός θέματος.

stelios papalangi είπε...

@ιματζινος

σήμερα στη πρωινή ενημερωτική εκπομπή του άλφα ελλάδος, παρουσιάστηκε ο ισχυρισμός από τον μάτεση, ότι η πληροφορία που κυκλοφόρησε από συγκεκριμένο μπλοκ (και απλώθηκε σαν αρρώστια σε πάμπολλα ιστολόγια) ότι ο αστυνομικός που τραυματίστηκε πέρυσι σε συναυλία ΔΕΝ πέθανε. ο άνθρωπος δόξα το θεό - ζει!!!

όχι πως εκτιμώ ιδιαίτερα το συγκεκριμένο δημοσιογράφο (το αντίθετο μάλιστα, μου σπάει τα νεύρα) , αλλά μήπως - λέω μήπως , σπέρνεις ανυπόστατες φήμες ;


καλό θα ήταν να μας πεις από που βρήκες τη πληροφορία, αν τη διασταύρωσες και αν τελικά είναι αληθείς ή φτηνή προπαγάνδα.


ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη που παρεμβαίνω: Ο Π.Τ. ζει, έχοντας όμως υποστεί ανήκεστο βλάβη στην υγεία του από την εντελώς αναίτεια επίθεση των αριστεριστών τον Ιούλιο του 2007.

Σήμερα είναι 25 ετών και δεν μπορεί να εργαστεί. Η οικογένειά του είναι πολύ φτωχή...

Γι' αυτόν που επέζησε ΚΑΤΑ ΤΥΧΗ και αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει το όπλο του αν και κινδύνεψε ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ η ζωή του (έπεσε σε κώμα για πολλούς μήνες) από την αλητεία των αριστεριστών, ουδείς θα διαδηλώσει, ουδείς θα υψώσει φωνή διαμαρτυρίας.

Είναι παιδί κατώτερου Θεού, θύμα της αρρωστημένης βίας και της καταστροφικής μανίας των ημερών μας. Είναι "μπάτσος", δεν του αξίζει να ζει...

Λοιπόν, ας μην ασχολούμαστε με το ποιος κυκλοφορεί αρρωστημένες φήμες (αν και αυτό είναι όντως ένα θέμα) και ας κοιτάξουμε να εξαλείψουμε την υποκρισία μας (το βασικό θέμα). Δύο μέτρα και δύο σταθμά από κάποιους. Γιατί;

Πάνω από 400 αστυνομικοί τραυματίες τις τελευταίες ημέρες, κάποιοι από φονικές επιθέσεις εναντίον τους. Μεταξύ τους και γυναίκες...

Η ρίψη μολότοφ, θεωρείται από τον νομοθέτη στην Ελλάδα, κακούργημα (απόπειρα ανθρωποκτονίας) και τιμωρείται πολύ, πάρα πολύ αυστηρά.

Το ερώτημα είναι: θέλουμε νόμους, ή μόνο αυτούς που "βολεύουν" ιδεολογικά την αριστερά;

Όλοι οι Έλληνες αστυνομικοί, ΟΛΟΙ, προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα. Ποιος ευκατάστατος θα ήθελε να κάνει άλλωστε αυτή τη σκατοδουλειά; Ποιος;

Σίγουρα όχι τα παιδιά των βορείων προαστείων, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αποκομίζει ποσοστά της τάξης του 14%. Αριστεροί του καναπέ και της καλοπέρασης, τσιράκια των πολυεθνικών...

Στην επαρχία, με λίγες εξαιρέσεις, ΣΥΡΙΖΑ απλά δεν υπάρχει. 1%, 1,5%, άντε 2%. Αντίθετα, το ΚΚΕ διατηρεί δυνατές εστίες σε πολλές περιφέρειες της χώρας.

Φυσικό είναι, δεν καίει τα μαγαζιά των πολιτών. Γι' αυτό και πέρασε τρίτο στις δημοσκοπήσεις...

Unknown είπε...

Δεν θα σας επιτρέψω ποικίλοι ανώνυμοι να μετατρέψετε είτε την αρθρογραφία μου είτε το ιστολόγιο σε απολογητές του ΣΥΡΙΖΑ ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος.

Ωστόσο, τις πραγματικότητες όπως τις βλέπω από την για μια ζωή ανένταχτη θέση μου δεν θα τις αλλοιώσω γιατί έτσι το θέλετε.

Είχα σχολιάσει και σε προηγούμενη φορά πως τον «λαό» του Παναθηναϊκού ή του Ολυμπιακού ή οποιασδήποτε άλλης ποδοσφαιρικής εταιρείας τον έχω γραμμένο, εκεί που δεν πιάνει το μελάνι του εκτυπωτή.

Και αυτό, πρώτον γιατί δεν μπορώ να αντιληφθώ ως κανονικούς ανθρώπους που δηλώνουν πως «ανήκουν» στο λαό μιας ποδοσφαιρικής ομάδας / εταιρείας και δεύτερο γιατί οι οπαδοί μίας ομάδας δεν συνιστούν κοινωνική ομάδα.

Και δεν συνιστούν κοινωνική ομάδα γιατί μέσα στους οπαδούς θα βρεις απλά όλα τα είδη: πλούσιους, φτωχούς, μεσαίους, αριστερούς, δεξιούς, αναρχικούς, φασιστοειδή, straight, gay, παπάδες, τα πάντα.

Βέβαια, κατά τη γνώμη μου, αν θεωρούν τους εαυτούς τους «παναθηναϊκό ή ολυμπιακό κλπ …λαό» τότε απλά, έχουμε να κάνουμε με την ευρύτερη ομάδα των ηλιθίων του τόπου μας πως ως γνωστόν είναι διασπαρμένη σε όλες τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις και ομάδες του πληθυσμού.

Το θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού, δεν το γνώριζα, δεν έτυχε.

Ωστόσο με ελάχιστο ψάξιμο που έκανα βρήκα το εξής «Τη θετική στάση του ως προς την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό έκανε σαφή χθες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ.Αλαβάνος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλ.Τσίπρα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος κ. Φ.Κουβέλη.

Σε απάντηση της « επικοινωνιακής λάσπης » των τελευταίων εβδομάδων, ο κ. Αλαβάνος ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΝ είχε προτείνει από το 1998 ακόμη τον Βοτανικό για τη χωροθέτηση του γηπέδου και δήλωσε υπέρμαχος του εγχειρήματος της διπλής ανάπλασης (με πράσινο στη λεωφ. Αλεξάνδρας), ενώ στάθηκε σε δύο σημεία-«κλειδιά» για την υπόθεση. Πρώτον, στην « αβάσιμη θέση » που θέλει τα περίφημα 56 στρέμματα να χάνονται αν δεν γίνει το εμπορικό κέντρο και δεύτερον στην αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην ανέγερση 173.000 τ.μ. μπετόν, σε ένα χώρο αθλητικής δραστηριότητας και οικολογικής ανάσας για την περιοχή.»


Παρατάτε με λοιπόν με τον «λαό» του Παναθηναϊκού…

Ο οποίος λαός επέδειξε πρόσφατα το θαυμάσιο επίπεδό του φωνάζοντας στο γήπεδο το εξαιρετικής ευπρέπειας και πολιτικής συνείδησης σύνθημα «Τσίπρα μπινέ πουτάνας γιέ» .

Από και πέρα, για το όλο ζήτημα είναι ανεδαφικό και ανόητο να επιμένουν μερικοί να θεωρούν πως οι αναταραχές και οι εξεγερσιακές τάσεις που εκδηλώθηκαν πρόσφατα, αρχίζουν και τελειώνουν στην δολοφονία του 15χρονου.

Είναι βαθύτατα γελοίο να επιμένουν να αγνοούν ορισμένοι την πραγματικότητα που εκδηλώθηκε καθώς και τη μαζικότητα.

Είναι σαφές πως κάποιοι αρνούνται με πείσμα συστηματικό να δουν πως πίσω από όλα αυτά υποβόσκει μία ευρύτερη οργή για τον βίο και τη πολιτεία του Κράτους και της πολιτικής που εκφράζει εδώ και πολλά χρόνια.

Και δεν μπορούν να δουν πως οι μεγαλύτερες συγκρούσεις ακόμα δεν έχουν έρθει.

Γιατί αυτές θα ξεκινήσουν τη νέα χρονιά με την συντονισμένη δράση της Εκπαιδευτικής Κοινότητας.

Καλά θα κάνουν όλοι αυτοί οι ανώνυμοι που γράφουν αρλούμπες εδώ να ανοίξουν τις εφημερίδες και να διαβάσουν προσεκτικά, ευλαβικά θα έλεγα, το τι λένε και γράφουν πλείστοι Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι, πως ερμηνεύουν τα γεγονότα και πόσο σοβαρά εξηγούν γιατί είναι δίπλα στην εξεγερμένη νέα γενιά.

@Ίλαντρε, αδικείς τον εαυτό σου απελπιστικά με αυτές τις απλοϊκότητες που γράφεις. Κρίμα.

@ mtryfo, χαίρομαι πολύ που με επισκέπτεσαι και διαβάζεις, σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου, ωστόσο θα ήθελα πολύ τις παρεμβάσεις σου…

Ίλαντρος είπε...

ΠολΠήτ,

Θα με θυμηθείς σε μερικούς μήνες.

Κι αν δεν με θυμηθείς θα φροντίσω να σε θυμίσω εγώ!

Καλά να περνάς.

-=IMAGINOS=- είπε...

@Stellios

Όχι ο Μάνεσης δεν αναφερόταν στο δικό μου το blog. Το νέο blog μου ΥΓΡΟ ΠΥΡ2 βρίσκεται στην 603η θέση επισκεψιμότητας στην Ελλάδα και το λογοκριμένο παλαιό blog μου ΥΓΡΟ ΠΥΡ1 είχε φτάσει στην 64η θέση μέσα σε 11 μήνες. Την πληροφορία την πήρα όπως και 10άδες άλλα blogs από το πρώτο σε δημοτικότητα και επισκεψιμότητα ιστολόγιο στην Ελλάδα το "Τρωκτικό". Φαντάσου ότι την είδηση αυτή την είχαν δημοσιεύσει και στο site του ΣΚΑΙ και την είχε αναφέρει και ο Χαρδαβέλας από την εκπομπή του 5 μέρες πριν και πραγματικά πλέον δεν γνωρίζω ποια είναι η αλήθεια.

Πάντως δεν αλλάζει σε τίποτα η όλη κατάσταση και ουσία της είδησης, γιατί έτσι και αλλιώς ο εν λόγω 25χρονος αστυνομικός είναι ζωντανός - νεκρός, κοινώς φυτό και αυτό είναι έργο των αντιεξουσιαστών, έργο το οποίο δεν επιδέχεται αμφισβήτηση από κανέναν. Στο indymedia πέρσι πανηγύριζαν...

Ανώνυμος είπε...

Η μαζικότητα την οποία επικαλείσαι ρε φίλε, δεν αντικατοπτρίζεται σε νούμερα. Και η Δημοκρατία είναι αριθμοί. Πολλές φορές αμείλικτοι.

Για 24η φορά, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα πιάσει το 2009 40% στα πανεπιστήμια, ενώ η φίλα προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ οργάνωση, 2%. Business as usuall.

Στο "βίο και τη πολιτεία του Κράτους και της πολιτικής που εκφράζει εδώ και πολλά χρόνια", αντιδράς δημιουργώντας όμορφα πράγματα, δίνοντας δουλειά σε κόσμο και όχι παρασυρόμενος σε μια δίνη καταστροφής ξένων περιουσιών, ή πλιατσικολογώντας, ή καίγοντας το εθνικό σύμβολο ή μετατρέποντας τους χώρους του πανεπιστημιακού ασύλου σε ορμητήρια τέλεσης κακουργηματικών εγκληματικών πράξεων.

Ποιο είναι το ζητούμενο; Η εκτόνωση του κάθε πικραμένου (δικαίως ή αδίκως) γηγενούς ή μετανάστη, ή ο διάλογος;

Και ποιος θα κάνει διάλογο με τον υπάλληλο που έχασε τη δουλειά του (κοντά 3000 άτομα) λόγω των ταραχών ή τον έμπορο που είδε κόπους δεκαετιών καμμένους σε μια νύχτα; Εσύ;

Νομίζεις ότι ο χ ή ο ψ κατεστραμμένος μπορούν πλέον να συζητήσουν με τον όποιο μαινόμενο νεαρό που καίει χριστουγεννιάτικα δέντρα, γιατί αδυνατεί να στολίσει το δικό του ή την ψυχή του ή διαλύει γιορτές για άρρωστα παιδιά (Θεσσαλονίκη);

Η κατακραυγή για τα τελευταία, υψώνεται μέχρι εκεί που δεν παίρνει.

Στην ελληνική επαρχία φιλαράκο, το κόλπο των ταραχών δεν έπιασε, παρά τον αιφνιδιασμό. Το εμπόριο του μίσους και της καταστροφής, αναχαιτίστηκε μπροστά στα στιβαρά τείχη που έστησαν οι τοπικές κοινωνίες.

Πάρτε δρόμο είπαν σε όσους τα έβαλαν με βιτρίνες, αγάλματα και την ιστορία της κάθε πόλης γενικότερα. Σε Κομοτηνή, Πάτρα, Λάρισα και Λαμία.

Εξάλλου, το μονοπώλιο της βίας και αυτό μην το ξεχνάς, δεν το έχει κανείς.

Τι παραμύθια μας λες όμως και κάνεις και τον θυμωμένο; Επειδή τυγχάνω εγγράμματος, σου θυμίζω ότι ο Μάης του '68, οδήγησε σε συντριπτική πολιτική και εκλογική επικράτηση της γαλλικής δεξιάς.

Μόνο ο θλιβερός Κον Μπεντίτ απέμεινε να μας θυμίζει την εποχή εκείνη.

Τότε βέβαια, οι Γάλλοι (αυτοί ήταν πραγματικοί) φοιτητές, δεν πλιατσικολογούσαν.

Είχαν αρχές, μιλούσαν πολιτικά, έθεσαν θέματα επί τάπητος, προβλημάτισαν, έθεσαν νέα πλαίσια.

Και κάτι που ίσως σου έχει διαφύγει αριστερέ τύπε. Το ποδόσφαιρο, αν δεν το έχεις αντιληφθεί, είναι πολύ σημαντική (κοινωνιολογικά πάντα) υπόθεση.

Διάβασε λίγο τον Λατινοαμερικάνο Γκαλεάνο, είναι μαρξιστής, για να σου δώσω και ένα επιπλέον κίνητρο.

Σου προτείνω "τα χίλια πρόσωπα του ποδοσφαίρου", αν δεν κάνω λάθος, "Ελληνικά Γράμματα" είναι οι εκδόσεις. Φυσικά και το πολύ καλό "The Open Vains of Latin America".

Οι 25.000 που έβριζαν εν χορώ τον Τσίπρα, είναι ψηφοφόροι και έχουν "δικαιώματα", για να χρησιμοποιήσω μιας ίσως προσφιλή σου έκφραση.

Τα απαξιωτικά σχόλια για τους φιλάθλους, δεν συνάδουν με την αριστερή φυσιογνωμία του ιστοχώρου σου.

Θα ήθελα επίσης να σε παρακαλέσω να μην αμαυρώνεις την πολύ αξιόλογη προσπάθεια που κάνεις εδώ, με σχόλια απαξιωτικά και εξόχως γηπεδικά του τύπου "τον έχω γραμμένο, εκεί που δεν πιάνει το μελάνι του εκτυπωτή".

Δεν σε τιμούν. Σε μια δημοκρατική κοινωνία, δεν "γράφουμε" απολύτως κανέναν. Κανέναν. Δεν σου κάνω μάθημα, δεν έχω τέτοια πρόθεση.

Καταθέτω την άποψή μου. Αν την θέλεις.

Unknown είπε...

Οι καταθέσεις Απόψεων ουδέποτε βρήκαν εμπόδιο εδώ ούτε θα βρουν.

Δύο παρατηρήσεις, μία για σένα και μία για τον Ίλαντρο.

Εσύ αγαπητέ "ανώνυμε" απαντάς σε άλλο πνεύμα από αυτό περιέχει το δικό μου σχόλιο, δηλαδή απαντάς με άλλη γλώσσα αγνοώντας αθέλητα υποθέτω το τι ουσιαστικά λέω. Εξήγησα με αρκετή σαφήνεια ελπίζω, γιατί δεν αποδέχομαι την ορολογία "λαός του Παναθηναϊκού" κλπ. Αυτό δεν έχει να κάνει με σεβασμό ή μη των Κοινωνικών Ομάδων.

Για όλα τα άλλα που αναφέρεις, την κοινωνιολογική σημασία του ποδοσφαίρου κλπ δεν έχω απολύτως καμία ένσταση-όπως και για τα όσα εντοπίζεις αναφορικά με τον Μάη του 68.

Καλο είναι αφ ενός να μην υπερεκτιμάμαι το τι συμβαίνει αλλά κάλλιστο να μην το υποτιμάμαι. Γιατί τυχόν υποτίμηση του τι συμβαίνει και του τι υποβόσκει στην κοινωνία ή έστω σε μεγάλες μερίδες αυτής της κοινωνίας, θα γεννήσει χειρότερα.

Και για άλλη μία φορά θα επικαλεστώ τις πολλές και αντικειμενικές αναλύσεις που διαβάσαμε σε πολλές ξένες εφημερίδες.

@Ίλαντρε δεν ξέρω τι εννοείς. Αν έχεις την εντύπωση πως προσδοκώ καμία "λαϊκή επανάσταση" τότε πραγματικά δεν διαβάζεις τι γράφω και απαντάς για λογαριασμό σου μόνο με δικά σου στερεότυπα.

Έγραψα πάνω από μία φορά το τι ακριβώς πιστεύω πως θα γίνει και ποια είναι τα ενδεχόμενα ωφέλει όλης αυτής της ιστορίας, ανέλυσα πολλές φορές τις αιτίες που πάνε πολύ πίσω στο χρόνο κλπ.

Αν τώρα υπονοείς τα αποτελέσματα που θα βγάλει η κάλπη στις Ευρωεκλογές με κέρδη ή απώλειες για οποιαδήποτε πολιτική παράταξη, ε τότε πραγματικά δεν έχεις πιάσει πουθενά το ύφος, το πνεύμα και το είδος των προβληματισμών και των σκέψεών μου.

zappa είπε...

oi 25,000 pou ebrizan en xwrw ton Tsipra, prohgoumenws parakalagan ton Bwbo na tous xtisei ta ghpeda......
Ti na sou pw exoun fobera politika kritiria......

Apo ta osa exw dei o syriza zhtaei apla na mhn xtistei to emporiko...o bwbos einai pou leei to "ean den me afhsete na xtisw to emporiko ksexaste ta ola"

Ανώνυμος είπε...

Τώρα σας ενοχλεί και ο Βωβός; Αν δεν χτιστεί το εμπορικό, πως θα χτιστεί το γήπεδο; Μιλάμε εδώ για επιχειρηματική δραστηριότητα. Κανείς σας προφανώς δεν έχει δει σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο Βοτανικός.

Το όψιμο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τον Βοτανικό, δεν πείθει κανέναν απολύτως.

Κύριε Πήττα, θα σου μιλήσω σε προσωπικό επίπεδο. Πριν λίγες ημέρες, ένας φίλος μου έδειχνε παλιές φωτογραφίες από γυμναστικές επιδείξεις, δεκαετία του '60.

Τα περισσότερα παιδιά, δεν φορούσαν παπούτσια. Τότε φυσικά δεν υπήρχαν αθλητικά παπούτσια για τον πολύ κόσμο. Εγώ σήμερα δεν έχω δει μισό ξιπόλυτο άνθρωπο.

Τι "λείπει" σήμερα από τα εξεγερμένα παιδιά; Για να το δούμε λίγο... Δεν θέλουν δουλειά, λέει, με 700 ευρώ. Έχει καλώς.

Στο πολύ καλό προάστειο όπου μένω, τα περισσότερα καταστήματα ψάχνουν εναγωνίως για πωλήτριες και δεν βρίσκουν. Ούτε οι φοιτήτριες από την επαρχία δεν πάνε...

Μεγάλωσα σε μεσοαστική οικογένεια και εργάστηκα σκληρά μια ζωή. Το παραμύθι για τα 700 ευρώ, δεν το χάφτω προσωπικά.

Έμεινα άνεργος δύο φορές και δεν έκανα πίσω. ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΖΗΣΩ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ. Με πάρα πολύ κόπο.

Όπως δεν χάφτω το παραμύθι για τα "εξεγερμένα" παιδιά. Η πολλή ελευθεριότητα και βαρεμάρα τα έχει ξεσηκώσει.

Όταν η πρόσβαση σε απολαύσεις είναι γενικά σήμερα πολύ εύκολη, τα παιδιά ψάχνουν για ένα πράγμα: την "περιπέτεια", που δύσκολα τη βρίσκουν στα κλουβιά-διαμαερίσματα που τα κλείνουν, φορτώνοντάς τους τη μέρα με άχρηστες, ως επί το πλείστον, δραστηριότητες.

Εμείς είχαμε τις αλάνες, τον πετροπόλεμο, τη μπάλα, που πάντα τελείωνε με γενικευμένη σύρραξη και σφαλιάρες, προς τέρψιν και με την πρόθυμη συμμετοχή όλων.

Έτσι μεγαλώσαμε. Με τα γόνατα μονίμως χτυπημένα και τα μάτια μαυρισμένα, αλλά το μυαλό ήταν καθαρό.

Σήμερα, τα παιδιά έχουν το ίντερνετ και η "περιπέτεια" είναι ο χαβαλές μιας γενικευμένης κινητοποίησης, πίσω από την οποία όμως κρύβονται πολιτικά συμφέροντα, όπως εξάλλου αποδείχθηκε.

Αναγκάστηκα να πάω στο γυμνάσιο όπου φοιτούν οι κόρες μου και να μιλήσω με καθηγήτρια, που προσπαθούσε να τις πείσει να μετάσχουν των κινητοποιήσεων, με τρόπο μάλιστα άκομψο και εκβιαστικό.

Η κυρία αυτή, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έμαθα εχθές συγκεκριμένα, τρόμαξε όταν με είδε μπροστά της, άρχισε να μασά τα λόγια της και τα αρνήθηκε όλα.

Δεν έχει η ίδια παιδιά και παίζει με τα ξένα. Το πήρε όμως το μάθημά της. Όταν έρχονται αντιμέτωποι όλοι αυτοί με πολίτες, επιδεικνύουν απίστευτη δειλία.

Φοβεροί "επαναστάτες"... Είναι τόσο αστοί στη λογική τους, που ούτε οι ίδιοι το γνωρίζουν...

Έλα όμως που τα παιδιά μου δεν ήταν τα μόνα που δέχθηκαν την πίεση της εν λόγω κυρίας.

Έλα που δεν ήμουν ο μόνος που διαμαρτυρήθηκε.

Αυτή τη δουλειά την έστειλε την κυρία αυτή να κάνει ο Έλληνας φορολογούμενος στο δημόσιο σχολείο;

Να προκαλεί ταραχές και "εξεγέρσεις"; Πάνω από το πτώμα μου λοιπόν.

Υπανάπτυκτη Ελλάδα, έτος 2008...

ΜΕ ΒΡΗΚΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΣ ΟΜΩΣ Η ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΞΕΡΕΙ... ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ. ΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ.

ΕΚΕΙ, ΜΕΧΡΙ ΑΥΤΑ ΝΑ ΕΝΗΛΙΚΙΩΘΟΥΝ ΜΠΑΛΑ ΠΑΙΖΩ ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥΣ. ΟΧΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥ. ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΚΑΠΟΥ ΕΔΩ.

Και ας αφήσουν τον Παναθηναϊκό ήσυχο...

Vikar είπε...

Ανώνυμε 6:01

Εμένα πάλι ο γυιός μου προκάλεσε τον καθηγητή της ιστορίας να ανοίξουν συζήτηση για την φύση της εξέγερσης, να τους εξηγήσει για ποιό λόγο η νεολαία ξεχύθηκε στους δρόμους.

Ο καθηγητής τους τους άνέφερε ότι στα χρόνια του ο μπαμπάς του δούλευε 60 ώρες την εβδομάδα αλλά παρόλα αυτά αυτός δεν φορούσε παπούτσια, ότι έτρωγαν κρέας μόνο Χριστούγεννα και πάσχα, ότι φορούσε τα ρούχα του μεγαλύτερου αδερφού του, ότι πλακόνονταν στις σφαλιάρες όταν έπαιζε ποδόσφαιρο στις αλάνες και έτσι εκτονόνονταν, ότι επειδή δεν είχε φαγητό στο σπίτι με κάθε αφορμή έσπαγε στο ξύλο μικρότερους ή τέλος πάντων όποιους μπορούσε, ότι την Κυριακή προσεύχονταν στην εκκλησία να έχει δουλειά ο μπαμπάς του και την επόμενη βδομάδα, ¨οτι ο ίδιος και ο αδερφός του από όταν ήταν ακόμα στο δημοτικό δούλευαν μεροκάματο σε παπουτσάδικο και σε φούρνο, αλλά ΠΟΤΕ δεν ξεχύθηκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί. Γιατί αν έκανε αυτό ο μπαμπάς του θα έχανε μεροκάματα λόγω μή ύπαρξης συγκοινωνιών, και ο θείος του που ήταν μαγαζάτορας δεν θα πουλούσε και έτσι θα πείναγαν περισσότερο.

Στην απλή ερώτηση ενός παιδιού:
Δηλαδή αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς Κύριε? ο καθηγητής της ιστορίας δεν απάντησε!!!!
Και στην παρατήρηση: Μήπως ακριβώς επειδή εσείς τότε δεν ξεχυθήκατε στους δρόμους είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε εμείς? ....Σιώπησε

Μετά από αυτές τις εξηγήσεις μια παρέα απο οχτώ παιδιά (μεταξύ τους και ο δικός μου) θέλουν να πάνε στην Αθήνα μέσα στις διακοπές για να καταλάβουν αν ο τρόπος αντίδρασης που τους είπε ο καθηγητής τους είναι ο ενδεδειγμένος ή αν θα πρέπει να συμβάλλουν και οι ίδιοι σε αυτό που γίνεται στην Αθήνα.

Μπορείς να με συμβουλεύσεις τι να κάμω?

mtryfo είπε...

Πολλές ευχές για έναν καινούργιο χρόνο καλύτερο τουλάχιστον για τα παιδιά!!!

Ανώνυμος είπε...

Νέα από την "εξέγερση"

-Ξυλοκόπησαν γυναίκα αστυνομικό και προσπάθησαν να τη γδύσουν. Την άφησαν λιπόθυμη και χτυπημένη στο δρόμο. Γενναία πράξη! 10 γαϊδούρια αντιεξουσιαστές κατά μιας... γυναίκας! Δύο μονόστηλα μόνο...

ΖΗΤΩ, λοιπόν, Η... ΕΞΕΓΕΡΣΗ

(Αυτό δεν θα το βρείτε στις αριστερές εφημερίδες και στα κανάλια).

Ανώνυμος είπε...

Θα σας πω κι ένα νέο. Τους 180 φτάσανε ήδη οι τραυματίες αστυνομικοί. Ακούσατε τίποτα από κανέναν; Σιγά μην ακούσετε. Γιατί να ασχοληθούν με τους μπάτσους, τα γουρούνια, τους δολοφόνους; Μήπως τραυματίσθηκαν κατά την Υπηρεσία, εκτελώντας εντολές, το καθήκον τους, προστατεύοντας τους Νόμους και το Σύνταγμα της Δημοκρατίας μας. Όχι, βέβαια. Δεν είχαν τι να κάνουν κι είπαν «δεν πάμε να μας ρίξουνε μολότοφ, που κάνει και ριζική αποτρίχωση;», οι οποίες μολότοφ, διάβασα, αλήθεια σας λέω σε μια αναντάμ παπαντάμ προοδευτικιά φυλλάδα, ότι είναι …«αμυντικό όπλο»! 180 γιοί εργατών κι αγροτών, άντε υπαλλήλων, στην πλειοψηφία τους…

ΦΚ

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το Σαββατοκύριακο μέχρι «Αυγή» διάβασα, θα το καταλάβετε από την αύξηση της κυκλοφορίας της κατά 10%, είναι το ένα φύλλο που αγόρασα εγώ στην Αλίαρτο, όπου ήμουν. Διάβασα κάτι αναλύσεις πολύ βαθιές, Αιγαίον Πέλαγος. Τις διάβαζα και είπα «Πάει, έσπασε η Συμφωνία της Βάρκιζας!» και προς στιγμήν παραλίγο να το δω κι εγώ το όραμα: τα ΜΑΤ στην Πανεπιστημίου και προς τα κάτω, στα Προπύλαια, μέσα από την ομίχλη των δακρυγόνων κι ανάμεσα στα διάσπαρτα φρικιά, τους χουλιγκάνους, τους δικτυάδες, τους πάνω και τους κάτω της πλατείας, τα παιδιά από τη Βίλλα Αμαλία και κάτι πλιατσικολόγους εν αναμονή, μέσα από αυτό το σύννεφο και τις σαν φαντάσματα φιγούρες των αντιεξουσιαστών και του Θανάση του ΣΥΡΙΖΑ, άκουσα πέταλα να κροταλίζουν στην άσφαλτο και τα ΟΥΡΑ – ΟΥΡΑ να σκίζουν τον αέρα και είδα το αναρχικό ιππικό του Νέστορος Μάχνο, που ήρθε κατευθείαν από την Ουκρανία, να ξεπηδά από την χημική ομίχλη και να κάνει επέλαση, να διαλύει τους μπάτσους, τα γουρούνια και τους δολοφόνους, κι από πίσω ερχόντουσαν τρικάβαλο πάνω σε μοτοσυκλέτα και οι τρεις νεολαίοι της Κουμουνδούρου, γιατί βλέπετε δεν ξέρουν ιππασία. Ο κυρ Αλέκος, που στο «Φίλιον» τον φωνάζουν Λένιν πια, δεν χώραγε στη μηχανή, είχε πάει να μαζέψει και κάτι νοίκια. Κι ύστερα ξύπνησα. Κάποιοι κοιμούνται ακόμη. Σας το λέω πάντως, πατριώτες και φύλακες του αστικού καθεστώτος και του Έθνους, να φυλαχτούμε και κυρίως γύρω στις 12 το μεσημέρι κάθε μέρα. Εκείνη την ώρα θα γίνει η ζημιά και θα πέσουν τα χειμερινά ανάκτορα. Διότι, ως γνωστόν, είναι η ώρα που ξυπνούν οι αριστεριστές (και ο Αλέξης) και που πεινάνε οι εργάτες.

ΦΚ

Ανώνυμος είπε...

Από το in.gr

Κλούβα των ΜΑΤ, που βρισκόταν σε φανάρι στη συμβολή των οδών Κοκκινοπούλου και Κατεχάκη στην περιοχή του Γουδή, δέχθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης δύο πυροβολισμούς. Νωρίς το απόγευμα έγινε γνωστό πως εντοπίστηκαν δύο τμήματα βολίδων, τα οποία εκτιμάται ότι προέρχονται από φυσίγγια διαμετρήματος 7,62 mm.

Τα φυσίγγια αυτά παραπέμπουν σε όπλο Καλάσνικοφ ή σε G3. Το λεωφορείο ήταν γεμάτο άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι άκουσαν ένα δυνατό θόρυβο και όπως διαπίστωσαν είχε σκάσει το ένα από τα λάστιχα του οχήματος.

Από την πρώτη εξέταση που έγινε στην κλούβα των ΜΑΤ φάνηκε ότι το λάστιχο είχε σκάσει από σφαίρα, ενώ άλλη μία βολίδα βρέθηκε καρφωμένη στη μηχανή του οχήματος, στο πίσω μέρος του λεωφορείου.

Από τα πυρά δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί. Επί τόπου έσπευσαν άνδρες της Ασφάλειας Αττικής, που διενεργούν αυτοψία στην περιοχή, ενώ την υπόθεση χειρίζεται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Οι πρώτες εκτιμήσεις συνδέουν τους πυροβολισμούς με το παλιό πολυβολείο που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Πανεπιστημιούπολης.

Απόπειρες ανθρωποκτονίας. Εκφυλισμός. Αλόγιστη βία, όπως τότε με τη 17Ν. Μολότοφ και όπλα. Αριστερά και αρρωστημένα πράγματα...

Ανώνυμος είπε...

Κάηκαν με μολότοφ τα γραφεία του ΛΑΟΣ στον Άλιμο. Δημοκρατικά πράγματα...