Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Μεσημέρια


Τις προάλλες, ένα μεσημέρι έτρωγα στην «ευρούλα» στη παλιά Λευκωσία.
Ή μήπως όταν λέμε Λευκωσία μόνο εκείνα τα μέρη πρέπει να ορίζουμε;
Μου αρέσει η ευρούλα και γιατί έχει ωραίο φαγητό και γιατί οι άνθρωποι του μαγαζιού μοιάζουν βγαλμένοι από μια άλλη εποχή-έχουν καθαρά μάτια λες και πήδηξαν έξω από ελληνική ταινία του 60 αλλά και γιατί οι τακτικοί πελάτες μοιάζουν και αυτοί με τον περίγυρο, με τα σπίτια και τις βουκαβίλιες.

Αναμεσά τους τακτικά, ένας Κύριος γύρω στα 70.
Λεπτός, σκυφτός με στρογγυλά γυαλάκια ντυμένος με εξαιρετική αξιοπρέπεια , χρειάζεται πάντα δυο καρέκλες.
Μια για τον εαυτό του και ,μια για το καπέλο του ένα κλασικό καβουράκι και το μπαστούνι του.
Μοιάζει, θυμίζει, αποπνέει απίστευτα τον μέγα Αλεξανδρινό στα βαθειά του γεράματα.
Η «Καβαφίλα» που σκορπάει σαν αύρα γύρω του, χαμηλώνει τα πάντα.
Τόσο, που…απολείπειν ο Θεός Αντώνιον και βασιλεύει η σιωπή.
Δεν καπνίζει, αλλά πρέπει να κάπνισε πολύ στη ζωή του καθώς και να διάβηκε αμμόλοφους πολλούς –ίσως σαν ναύτης νεαρός στη δεκαετία του 20, σε άγνωστες αποβάσεις.
Η βιβλιοθήκη του, είναι από χρόνια πολλά συγυρισμένη γιατί πια τα μάτια του δεν τον βοηθούν στην ανάγνωση-ευτυχώς πρόλαβε όμως και τα διάβασε όλα τα βιβλία που μάζεψε.
Ούτε η φωνή του είναι δυνατή, μπορεί να την ξόδεψε σε καυγάδες κάποτε αλλά δεν είμαι βέβαιος.
Μοιάζει να ήθελε αλλά να μη μπόρεσε. Και τελικά, η χαρά του που δεν μπόρεσε, αυτή είναι που τον κρατάει. .
Σα να αποχαιρέτησε μιαν Αλεξάνδρεια που ποτέ δεν επισκέφθηκε ποτέ του.
Α ναι…και η μυρουδιά του. Παλιά μα γλυκειά η αναπνοή του, ακόμα αναδεύει το παγωτό τριαντάφυλλο που τον έκανε πριν από πολλά χρόνια να αγαπήσει αυτή την πόλη και να μείνει.
Ένιωσε πως το άρωμα αυτό, δένει θεσπέσια με την πέτρα των κλασικών Λευκωσιάτικων κατοικιών όταν πέφτει πάνω της το απογευματινό μαλακό φως και τις κάνει ανάλαφρες.

Εσύ, να ρουφάς την κοιλιά σου όταν περπατάς, ναι, και να βαδίζεις γρήγορα αλλά όχι νευρικά. Όταν τον συναντήσεις, θα σου πει τα υπόλοιπα. Χωρίς καν ν'ανοίξει το στόμα του, θα σου πει τα μελλούμενα.
........
΄
Ο χρόνος του είναι λίγος, ίσως και να τέλειωσε πια, έχω πολύ καιρό να τον δω.
Μόνο που όταν τελειώνει ο χρόνος κάποιων ανθρώπων, κάποιων τέτοιων ανθρώπων, μου μοιάζει πως κοντεύει όπου νάναι κι ο κόσμος.
........
Το είχα γράψει το κείμενο αυτό σαν αυθόρμητο σχόλιο σε ένα εξαιρετικό ιστολόγιο που πια έχει κλείσει. Πριν από λίγο καιρό. Η κάτοχος του ιστολογίου ή κάποια αναγνώστρια του, δεν είμαι και σίγουρος, είχε την ευαισθησία να το κρατήσει και ΄να μου το΄στείλει χτες στο e mail μου προτείνοντάς μου να το ανεβάσω ως το τακτικό μεταβατικό κείμενο που βάζω συνήθως Πέμπτη ή Παρασκευή. Την ευχαριστώ από την καρδιά μου, γιατί το είχα λησμονήσει. Το δημοσιεύω σχεδόν απαράλλαχτο, έχω πειράξει μόνο λίγες (2-3) λέξεις και, πρόσθεσα την τελευταία παράγραφο.
Το αφιερώνω στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου που έκλεισε τον κύκλο της πλούσιας ζωής του πολύ πρόσφατα, του Georges der Parthogh συνιδρυτή της Cyprus Weekly.
Την φωτογραφία πάνω, την είχα τραβήξει πριν από ένα χρόνο περίπου στην παλιά Λευκωσία. Δεν ξέρω πως και γιατί, αλλά ξαναδιαβάζωντας το κείμενο, πήγα κατευθείαν σε αυτή.
.

17 σχόλια:

dokisisofi είπε...

:))

dokisisofi είπε...

Tipota apo ta sxolia pou mou steilate sto blogg mou den exei kaei. Tha ta parete ola pisw. Idi exw ksekinisei.
Ki afto sou to esteila giati itan post apo mono tou. Krima na to troei o skoros sto mpaoulaki.

Unknown είπε...

Ήμουν απόλυτα βέβαιος για αυτό.

Ανώνυμος είπε...

τελικά δοκησίσοφη πρέπει να είσαι πολύ γλυκό κι ευαίσθητο κορίτσι κατά βάθος...
(εξαιρετικό το κείμενο για τα μεσημέρια)

από Λεμεσό

Ανώνυμος είπε...

(εξαιρετικό το κείμενο για τα μεσημέρια)
+10000000!!!

Ανώνυμος είπε...

Kyrie Pitta sygnwmi sas zitaw gia ta greeklish, gnwrizw pws ta antipatheite alla dystyxws to pc tou panepistimiou den ypostirizei elliniki grammatoseira.

To yperoxo ayto keimeno sas mou thymise to palio sas blog poy itan kata kyrion logo "filologiko" kai poiitiko. Isws to pio wraio blog poy egine sti glwssa mas. Omologw pws nostalgisa aytou tou eidous ta keimena apo esas. Akoma pigainw taktika ekei kai psaxnw ta grapta sas.

stalamatia είπε...

Το είχα ψάξει μια φορά στις αναρτήσεις σας και δεν το βρήκα.Μετά σκέφτηκα ότι θα έκανα λάθος αλλά δεν θυμόμουν που αλλού το διάβασα.Μπράβο Δόκη που το φανέρωσες.Η πόρτα είναι τέλεια με το κείμενο.

Unknown είπε...

Το κακό κύριε Καπερνάρο με το παλιό ιστολόγιο είναι πως ακριβώς λόγω του περιεχομένου του, είχε δώσει τροφή και σε πάρα πολλά ανόητα σχόλια με διάθεση τάχα μου ρομαντική και κυρίως απείρως ναρκισσεύομενη. Και είναι παγίδα αυτό...Προτιμώ τελικά να προκαλώ "αντιθέσεις" και διαφωνίες ακόμα και επιθέσεις παρά να ακούω διαρκώς ρηχά μπράβο για την "ευαισθησία" μου κλπ. Και το παλιό ιστολόγιο κάπου είχε καταντήσει έτσι ίσως και από μία δική μου αδυναμία να γίνων λίγο κακός με ορισμένους σχολιαστές. Και ο μπελάς είναι πως επειδή δεν μου πηγαίνει ιδιαίτερα να παίζω τον "κακό", όταν το κάνω μου βγαίνει άτσαλα. Τέλος πάντων, από την άλλη πλευρά όπως κάποια άλλη στιγμή ξανάγραψα, το ιστολόγιο είναι εκεί στη θέση του, με όλα τα κείμενά του (και είναι πολλά) άλλα ανέκδοτα, άλλα περιλαμβάνονται σε εκδόσεις, και ο οποιος θέλει μπορεί να παει να ψάξει. Δεν κρύβω, πως με συγκινεί ιδιαίτερα το γεγονός, πως παρότι το ιστολόγιο "έκλεισε" εδώ και σχεδόν δύο χρόνια έχει ακόμα καθημερινές επισκέψεις.

(www.opusdays.blogspot.com)

Σταλαματιά ευχαριστώ πολύ...νάναι καλά η Δοκησίσοφη που μου το θύμισε και που το διέσωσε.

Ανώνυμε (Λεμεσός) και Ανώνυμε (γενικώς) ευχαριστώ, χαίρομαι πολύ που σας άρεσε.

dokisisofi είπε...

Καπερνάρε σε ξεφτίλισε!!

Ανώνυμος είπε...

Καπερνάρε σε ξεφτίλισε!!

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

dokisisofi είπε...

To yperoxo ayto keimeno sas mou thymise to palio sas blog poy itan kata kyrion logo "filologiko" kai poiitiko. Isws to pio wraio blog poy egine sti glwssa mas. Omologw pws nostalgisa aytou tou eidous ta keimena apo esas. Akoma pigainw taktika ekei kai psaxnw ta grapta sas.

(Kapernaros)


Το κακό κύριε Καπερνάρο με το παλιό ιστολόγιο είναι πως ακριβώς λόγω του περιεχομένου του, είχε δώσει τροφή και σε πάρα πολλά ανόητα σχόλια με διάθεση τάχα μου ρομαντική και κυρίως απείρως ναρκισσεύομενη. Και είναι παγίδα αυτό...Προτιμώ τελικά να προκαλώ "αντιθέσεις" και διαφωνίες ακόμα και επιθέσεις παρά να ακούω διαρκώς ρηχά μπράβο για την "ευαισθησία" μου κλπ

(Πήττας)

Ανώνυμος είπε...

de nomizo na perilamvanei ton k Kapernaro sta anoita sxolia dokisis.Oxi de nomizw sigouri eimai. einai fanero pws yparxei alliloektimisi. ti se koftei esenane ?

BtW ke Pittas to keimeno einai poly wraio kai taksidiariko. Etsi na grafeis pio syxna!!

dokisisofi είπε...

"ti se noiazei esenane
ki olo me rotas
apo poio xwrio eim'egw
afou den m'agapas!"

ala tis!

Ρωξάνη είπε...

Αγαπητέ politispittas, κάθε φορά που ομολογώ πως συγκινήθηκα αισθάνομαι συγχρόνως την ανάγκη να απολογηθώ... Και τώρα ακόμα σκέφτομαι αν πρέπει να στείλω ένα σχόλιο που δεν προσθέτει παρά μερικές φράσεις που δύναται να
ερμηνευθούν ως κολακείες ή έστω περιττές διακοσμήσεις..
Μα πώς να το κάνουμε. Ο τρόπος με τον οποίο παραδώσατε τον άνθρωπο αυτόν σε μας, με κάνει να θέλω να σας ευχαριστήσω.

kyriakos είπε...

Μονάχα η αγάπη μας για αυτή την μικρή γη μας κάνει να προχωράμε με την ετοιμοθάνατη Σερβολετ που ονομάσαμε πατρίδα..

Προχώρα, γράψε και μην ακούς κανένα..

dokisisofi είπε...

Kyriako poia i apopsi sou gia ti diagrafi sxoliwn sto blogg tou Leksi sta opoia sou aopantousa sta erotimata pou mou ethetes?
Iparxei eleftheria tis gnomis me to stagonometro?

Unknown είπε...

Ηλιόδεντρον…Αν κάτι δεν οφείλει πουθενά μα πουθενά απολογίες , αυτό είναι η Συγκίνηση.