Λίγο πριν το επόμενο άρθρο που θα έχει σαν θέμα την «Εθνική Ντόπα» αλλά με μια κάπως διαφορετική διάσταση από αυτή που συζητούν στα κανάλια οι πάσης φύσεως «ειδικοί» και όπως σχεδόν πάντα κάθε Πέμπτη απόγευμα, ένα μικρό διάλλειμα με ένα τελείως διαφορετικό θέμα.
Αυτή τη φορά, όχι «ευχάριστο» μιας που σας έχω μάλλον συνηθίσει σε μικρά μουσικά ιντερλούδια. Δείτε προσεκτικά το video.
Διαβάστε τα στοιχεία και προσέξτε πολύ, τις παιδικές ζωγραφιές και τι απεικονίζουν.
Και σε όσους πουν «τι μας νοιάζει εμάς» απαντώ, πως η ενοχή είναι συλλογική σε όλους εμάς που απολαμβάνουμε τη ζωή μας, που τρώμε στα εστιατόρια, που αναρωτιόμαστε αν θα αγοράσουμε αυτό ή εκείνο.
Η Αφρική-και όχι μόνο το Νταρφούρ- αργοπεθαίνει.
Και εκεί που δεν σπαράσσεται από γενοκτονίες, όπως στο Νταρφούρ (με όπλα της…Ολυμπιακής Κίνας) σπαράσσεται από τη διαφθορά των εξουσιών που συχνά, πολύ συχνά συντηρούνται από τον δικό μας «πρώτο κόσμο».
Η κλιματική αλλαγή επιπλέον αλλάζει καταλυτικά το περιβάλλον σε πολλές περιοχές της Αφρικής και θα είναι πολλά τα εκατομμύρια των Αφρικανών Οικομεταναστών που θα γίνουν δεκτά σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λόγους ανθρωπιστικούς.
Ας το καταλάβουμε καλά. Η λυσσαλέα ληστεία των φυσικών πόρων στην οποία η Δύση επιδόθηκε, αρχίζει να εκδικείται.
Και ο κόσμος, εμείς, θα κληθεί πολύ σύντομα να μοιραστεί το (λίγο) νερό που έχει ακόμα, να περιορίσει τις όποιες ανέσεις του, να μειώσει τα έξοδα του για περισωθούν όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι.
Και έτσι πρέπει να γίνει και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.
Αυτά τα παιδιά και αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι τέκνα ενός κατώτερου Θεού, αυτός έτσι και αλλιώς απέχει.
Το προηγούμενο άρθρο παραμένει από κάτω και θα μείνει μέχρι το Σάββατο το πρωί.
Έγραψα στον τίτλο «Νταρφούρ. Όλων μας η ντροπή.
Συμπληρώνω: Μία από τις πάμπολλες ντροπές του «πολιτισμένου χριστιανικού μας κόσμου»
Στήλη Άλατος
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.
Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6
Πέμπτη 10 Απριλίου 2008
Νταρφούρ. Όλων μας η ντροπή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
14 σχόλια:
Έβλεπα πριν κάτι μήνες μια συζήτηση της Χίλαρυ με δημσιογράφο του CNN (και με τον Ομπάμα παρών νομίζω). Είχε αναφερθεί το θέμα του Νταρφουρ, αναφέρτηκαν τα στοιχεία (αριθμοί νεκρών, κλπ.) και η κ. Κλίντον είχε μόνο να πεις πως "ίσως δεν πρέπει να πάμε στους Ολυμπιακούς".
Υποκριτές του κερατά όλοι τους, μιλάνε για "εκδημοκρατισμό" της Κίνας.... μα στην πραγματικότητα κανεις τους δεν θέλει να γίνει η Κίνα μια ανοικτή κοινωνία. Μια τέτοια (πληθυσμιακή, οικονομική, πολιτισμική) καταιγίδα είναι πέραν των δυνατοτήτων ελέγχου της "Δύσης".
Έτσι.... ενώ αυτή η καταστροφή θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί... θα παραμείνει ως έχει για να μην ενοχληθούν τα συμφέροντα... όχι μόνο των Κινέζων αλλά και των "άλλων δυνάμεων".
Στην Κυπρο καμουμε τουμπεκι ψιλοκομμενο για τη Κινα και το Θιβετ και ειναι ντροπη.
Τα παιδιά στο Νταρφούρ εκτός από τη πείνα τους έχουν μάθει καλά και τον πόλεμο απ'ότι δείχνουν τα σκίτσα τους. Όσο για τους Κινέζους ,καλά θα κάνουν οι Ευρωπαίοιεξάλλου ο [νους υγιής εν σώματι υγιή] έχει καταντήσει[νους φλογέρα και σώματι ντόμπα].Και βέβαια είναι ντροπή και μάλιστα η μεγαλύτερη ντροπή να πεθαίνουν άνθρωποι από πείνα και δίψα όταν εμείς πετάμε και φαί και νερό.
έχω απορία..γιατί ανάθεσαν ευθύς εξαρχής τη διοργάνωση των ολυμπιακων αγώνων στην κίνα αφού συνέχιζε τις αιματοχυσίες?
και όσο για το νταρφουρ, είναι λυπηρό να βλέπεις τα μωράκια να πεινάνε και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν βοηθάνε οι "μεγάλοι" τις χώρες της αφρικής? τους συμφέρει να υπάρχει φτώχει και πείνα? αυτό άκουσα κάποτε.
και bytheway αντι να χτίζουν το ψηλότερο κτίριο στο Abu Dhabi γιατί να μην κάνουν κάτι χρήσιμο και αξιόλογο σε αυτές τις χώρες?
δεν νοιάζεται κανείς για το νταφούρ.
οι αμερικάνοι γιατί τους πρόλαβε η κίνα.... εμείς γιατί δεν έχει αμερικάνους.... και τώρα πως να κάνεις διαδήλωση χωρίς αμερικάνους.
το νταρφουρ, φέρνει ξανά μπροστά μας το εφιαλτικό δίλλημα (έστω και σε θεωρητικό επίπεδο).
είμαστε υπερ μιας στρατιωτικής επέμβασης του ΟΗΕ, κατά παράβαση της περίφημης εθνικής κυριαρχίας ή τους αφήνουμε να το λύσουν μόνοι ;
@ Φίλε PolitisPittas,
Συγκλονιστικό το post σου που μας έβαλες για το Νταρφούρ (και όχι μόνο) μεσοβδόμαδα σαν διάλειμμα, για να “ξελαμπικάρουμε” από τη μακρά συζήτηση του προηγούμενου post.
Ντροπή για ΟΛΟΥΣ μας και του “σύγχρονου” πολιτισμού μας (της ευημερίας και της τόσης χλιδής), να υπάρχουν ακόμα πόλεμοι, πείνα, φτώχεια, ανέχεια.
Ντροπή δική μας για την ανοχή και απάθεια μας απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις, αλλά προ πάντων ντροπή για τους απολογητές (γλείφτες) του υπάρχοντος κοινωνικοοικονομικού συστήματος που γεννά και αναπαράγει τέτοια φαινόμενα. (Ήδη ο blogοδεσπότης αναφέρει κάτι πολύ σημαντικό που θέλω να το τονίσω κι εγώ: “… Ας το καταλάβουμε καλά. Η λυσσαλέα ληστεία των φυσικών πόρων στην οποία η Δύση [λέγε με καπιταλισμό] επιδόθηκε, αρχίζει να εκδικείται.”!
Με δεδομένο τον ουτοπικό αντικαπιταλιστικό ιδεαλισμό μου και απαντώντας σε αφελείς απορίες του στυλ “… είναι λυπηρό να βλέπεις τα μωράκια να πεινάνε και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν βοηθάνε οι "μεγάλοι" τις χώρες της αφρικής?”, θα πω όσο κι αν ακουστώ γραφικός ότι:
1. Τα προβλήματα αυτής της φύσεως δεν λύνονται με ευχολόγια η φιλανθρωπικές εκστρατείες των πρέσβειρων των Ηνωμένων Εθνών ή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Απαιτείται οργανωμένη πάλη και τοπικά και παγκόσμια. Δυστυχώς όμως εγώ προσωπικά δεν βλέπω φως στο τούνελ! Η ψευδαίσθηση ότι ο σύγχρονος καπιταλισμός όπως αυτός αναπτύχθηκε στην Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία μπορεί να λύσει τα τεράστια προβλήματα της ανθρωπότητας, δυστυχώς κυριαρχεί στα μυαλά πολλών συνανθρώπων μας. Χωρίς ριζοσπαστικές δομικές αλλαγές στο σύστημα τίποτα ουσιαστικό δεν πετυχαίνουμε. Απλά δίνουμε παυσίπονα.
2. Από την άλλη φαίνεται πως δυστυχώς καθολικές αντιδράσεις δεν μπορούν να υπάρξουν γιατί το κεφάλαιο έχει την ικανότητα να μας καθιστά κομμάτι του συστήματος με αντάλλαγμα στέγη, τροφή και λίγα λεφτουδάκια στη τσέπη.
Καλή μέρα να έχετε!
Anef_Oriwn
Παρασκευή 11/4/2008 – 11:25 π.μ.
Σήμερα το Νταρφούρ, χθές η Σομαλία, προχθές η Ερυθραία, πιό παλιά το Κογκό, συνεχώς η Νιγηρία, συνεχώς το Μαρόκο...
Πολλή ντροπή για τον 'πολιτισμένο' κόσμο.
Αλλά να ήταν μόνο αυτά τα ...μακρινά για να ντρεπόμαστε. Η σύγχρονη δουλεία και εξαθλίωση είναι και δίπλα μας (όρα 'φραουλοσυλλέκτες' στην Ηλεία...), στο Νότο της Ιταλίας, στα σοκάκια της Μασαλλίας, στις παράγκες της Πόλης...
Ακόμα χειρότερος ο 'αποπολιτισμός' των 'πολιτισμένων' κοινωνιών με τους πολίτες να επιστρέφουν στις μεμονωμένες σπηλιές τους.
Δυστυχώς το 'πόλεμος πατήρ των πάντων' φαντάζει ολοένα και πιό τρομακτικά σωστό. Οι λίγοι που θα επιβιώσουν, ελπίζω ότι θα μελετήσουν τα αίτια της καταστροφής...
Ο Ηράκλειτος μιλάει σε άλλη βάση καθαρά στοχαστική, ας μη λησμονούμε πως τότε ο πόλεμος δεν ήταν βιομηχανία . Η πολεμική επιθετικότητα εμφανίζεται για πρώτη φορά στα δικά μας μέρη –ως επίθεση και όχι ως άμυνα έναντι ξένων- με τον Περικλή, που ναι μεν μέγας και τρανός και χρυσούς αιών κλπ (όλα αυτά σωστά) αλλά, ταυτόχρονα δημιούργησε πολλούς πολέμους για ίδιον Αθηναϊκό όφελος –με πρώτο εγκληματικό αποτέλεσμα τον 30ετή και δεύτερο το άνοιγμα της όρεξης του Φιλλίπου που εγκαινίασε και την αρχή του τέλους για την Ελλάδα, την δολοφονία του μοναδικού Ελληνικού ιδιάζοντος , τις Πόλεις Κράτη. Τώρα λοξοδρόμησα τελείως ε; Μα Κώστα, εκεί που κάτι διάβαζα για τον Ηράκλειτο –κάποιες σημειώσεις του Αξελού –και ταυτόχρονα είχα στο μυαλό μου και την Πόλεως Αυτοθέσμιση τσουπ! Μπαίνω για λίγο εδώ και διαβάζω το «πόλεμος πατήρ πάντων» Βαλτός ήσουνα;
Ακόμα –αν θέλεις την άποψή μου- δεν έχουμε δει τίποτα. Κουράστηκα πια να επαναλαμβάνω, από όσα Μέσα διαθέτω, πως ο κόσμος ένεκα της κλιματικής αλλαγής αλλάζει και θα αλλάξει δραματικά. Αν δεν αντιληφθούμε οι πάντες πως είμαστε μέρος του κόσμου και μας αφορά απόλυτα το τι συμβαίνει παντού, ειδικά εκεί που οι Άνθρωποι πλήττονται ανελέητα τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Εμείς. Όχι αυτοί-γιατί αυτοί, οι άνθρωποι του Νταρφούρ, της Σενεγάλης, της Ινδονησίας κ.α. είναι τα θύματα της δικής ΜΑΣ ανάπτυξης του δικού μας τρόπου ανάπτυξης. Αυτά όλα είναι λίγα Κώστα από όσα με κάνουν να είμαι απόλυτος πολέμιος του εθνικισμού , κάθε εθνικισμού. Γιατί πια η εθνικιστική αντίληψη πέρα από την όποια πολιτική διαφωνία μπορεί κανείς να έχει μαζί της, στις μέρες μας είναι Νοσηρή πολυτέλεια. Βαθύτατα νοσηρή. Και τα διάφορα υπερ συναισθηματικά συνθήματα της αριστεράς , συνθήματα του τύπου «είμαστε όλοι Αφρικανοί» «είμαστε όλοι Αλβανοί» «Αφγανοί» ακριβώς αυτό εκφράζουν. Γιατί απλά , οι διαχωριστικές γραμμές πλέον το μόνο που εγγυώνται είναι το τέλος. Αν δεν αντιληφθούμε τον κόσμο ως Παγκόσμιοι Πολίτες, πάμε χαμένοι. Και η αντίληψη αυτή της παγκοσμιότητας, πουθενά δεν είναι απαραίτητο να διακυβεύσει την Ταυτότητα –η οποία όμως και αυτή, έτσι κι αλλιώς, τελεί υπό διαρκή εξέλιξη.
Πηγαίνετε στο ποστ με ημερομηνία 25/3/2008 στο www.prezatv.blogspot.com.
Οι εικόνες με τα έτοιμα προς σφαγήν σκυλιά στοιβαγμένα σε κλουβιά θα σας στοιχειώσουν, όπως και τους Ολυμπιακούς βέβαια..
Γιώργο, μιλάω για παγκόσμιο πόλεμο...
Μέσα από τέτοιες μεγάλες καταστροφές -δυστυχώς- αναδεικνύονται νέα ιδεολογικά ρεύματα, νέες φιλοσοφίες, νέες τεχνολογίες, νέες αξίες και ιδανικά που 'συνέχουν' τις κοινωνίες. Όλες πάνω στον πόνο και στον φόβο της επανάληψης.
Σωστά όλα τα περί κλιματικών αλλαγών, αλλά για να έρθει η Άνοιξη, πάντα προηγείται ένας χειμώνας. Με καταστροφές.
Και αυτός ο παγκόσμιος χειμώνας παρατράβηξε... και δεν έχει ολοκληρώσει το καταστροφικό του έργο ακόμα.
Εννοείται ότι, δεν είμαι πολεμοχαρής...
Και εννοείται ότι συνυπογράφω την ανάλυση και τις αναφορές σου για τον εθνικισμό.
Φοβάμαι πως ο χειμώνας που λες Κώστα, δεν άρχισε ακόμα. Κατά την αντίληψη μου-με βάση αυτά τα λίγα που γνωρίζω και τα πολλά που προσπαθώ να κατανοήσω- είμαστε μόλις στην αρχή του φθινοπώρου. Τα περί εθνικισμού ανέμενε τα αύριο, στο καινούριο βδομαδιάτικο άρθρο που έχει όπως σου είπα αφορμή την Εθνική Ντόπα και καταλήγει στην «εθνικό ιστορικό ντοπάρισμα»
@Idiot mouflon άδικο δεν έχεις βέβαια ωστόσο θα δούμε τι θα γίνει, η πίεση που ασκεί η διεθνής κοινότητα είναι τεράστια.
@ανώνυμε, ναι. Στην Κύπρο κάνουμε τουμπεκί ψιλοκομμένο για την Κίνα, για τα ανθρώπινα δικαιώματα για το Θιβέτ. Ρώτησα επίμονα σε όλες τις κατευθύνσεις και τα επίπεδα. Η απάντηση που πήρα είναι μία και ήταν ίδια: Η Κίνα είναι παραδοσιακός σύμμαχος της Κύπρου σε όλα τα διεθνή φόρα και όργανα , δεν μπορούμε να τη θίξουμε, μας στηρίζει όσο κανείς άλλος αταλάντευτα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να την δυσαρεστήσουμε. Μου εξηγήθηκε έτσι από σοβαρότατους ανθρώπους που κατά τα λοιπά έχουν υπάρξει και είναι ενεργοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Προσωπικά, ομολογώ κάπου το καταλαβαίνω, αλλά και κάπου θυμώνω ακόμα πιο πολύ.
@Σταλαματία μου, τα παιδιά, όπως όλα τα παιδιά όπου γης, ζωγραφίζουν τον κόσμο έτσι όπως τον γνωρίζουν. ΕΜΕΙΣ όλοι, φροντίσαμε ΑΥΤΑ τα παιδιά, να γνωρίζουν ΑΥΤΟΝ τον κόσμο που αποτυπώνουν. Από όσα επιβιώσουν μην αναρωτηθείτε το γιατί κάποια θα ζώσουν κάποτε τη μέση τους με δέκα κιλά δυναμίτη και θα γίνουν κομμάτια στη μέση μιας πόλης.
@Γιώτα γιατί η Κίνα είναι τεράστια αγορά. Και γιατί επίσης υποτίθεται πως η Κίνα θα «στρογγύλευε» την πρακτική της σε κάποια ζητήματα.
@Στέλιο προσωπικά δεν θα είχα απολύτως καμία ένσταση σε μία επέμβαση των δυνάμεων του ΟΗΕ. Του ΟΗΕ –όχι των ΗΠΑ μόνο.
@Φίλε Άνευ_Ορίων…πραγματικά η ντροπή είναι χωρίς όρια. Και βέβαια τα δύο σημεία που βάζεις στο τέλος του σχολίου σου, είναι, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον ορθά. Ο καπιταλισμός βέβαια ελίσσεται και προσαρμόζεται ως πολύπειρος εξουσιαστής που είναι. Και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μέσα από κύκλους ακόμα και της παγκόσμιας τράπεζας υπάρχουν φωνές που ζητούν έντονα την επαναφορά του Κρατικού ελέγχου σε αρκετούς τομείς της οικονομίας προκειμένου να μην συνεχιστεί η άγρια κερδοσκοπία των ολίγων σε βάρος των πολλών που πλέον κατά αμέτρητα πλήθη οδηγούνται όχι απλά σε υποβάθμιση αλλά σε αθλιότητα.
@δοκησίσοφη, ευχαριστούμε για το λινκ. Όσα γίνονται στο Πεκίνο έγινα και στην Αθήνα, απλά σε μικρότερη κλίμακα. Μίλησε κανείς για τις 2-3 δεκάδες νεκρούς εργάτες των «Ολυμπιακών» έργων; Όχι, όλοι αλλοδαποί. Μίλησε κανείς για τους περιθωριακούς της Ομόνοιας και γύρω που στοιβάχτηκαν σε φορτηγά σαν πτώματα του πολέμου και εξαφανίστηκαν; Όχι. Μίλησε κανείς για τα σκυλιά που θανατώθηκαν κατά εκατοντάδες στην Αθήνα; Όχι.
Kαι όμως – όλα εδώ πληρώνονται. Kαι η Kίνα το κακουπολόγισε το πράγμα και της έσκασε τώρα που την κοιτάνε όλοι.
@dokisofi
Ενοχλήσαν σε τα σκυλιά εσένα?
Δεν θυμάσαι τι έγινε το 2004 στη ‘’πολιτισμένη’’ Ελλάδα?
Τουλάχιστο οι κινέζοι έχουν δικαιολογία αφού.. τρωσειν τους σκύλους
Εν όπως εμείς που τρώμε τα κουνέλια και τα αμπελοπούλια..
:P
Δημοσίευση σχολίου