Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 29 Μαρτίου 2008

Το Άλαλον Ύδωρ

Πολύ συζήτηση για το νερό, για το υδατικό, το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα της Κύπρου μετά το Κυπριακό σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Και κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ασφαλώς.


Μάλιστα, θα λέγαμε πως το Υδατικό, αν το δει κανείς στην πλήρη του διάσταση, μοιάζει να ξεπερνά και αυτό το Κυπριακό. *

Και πλήρης διάσταση του ζητήματος, είναι αυτή που παίρνει το θέμα από την κλίμακα του «φέτος δεν έβρεξε» και το τοποθετεί στην ολότητά του που δεν είναι άλλη βέβαια από την Παγκόσμια Κλιματική Αλλαγή και τις παραμέτρους που δημιουργεί για όλους μας , σε όλα σχεδόν τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη μας.

Για τον τίτλο του άρθρου σήμερα, επέλεξα να παραλλάξω κάπως τη γνωστή φράση από τον υποτιθέμενο έσχατο χρησμό της Δελφικής Πυθίας (Λάλον Ύδωρ) που κατά μία παράδοση παρέλαβε ο Ορειβάσιος, μαθητής του Κύπριου Ζήνωνα προκειμένου να τον παραδώσει στον Ιουλιανό για να τον πείσει πως ο αρχαίος κόσμος τελείωσε οριστικά.

Ο υποτιθέμενος χρησμός, χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον βέβαια από τη χριστιανική προπαγάνδα για να πείσει πως ακόμα και οι ένθεοι φορείς του αρχαίου κόσμου δήλωναν υποταγή στη νέα τάξη πραγμάτων.

Στις μέρες μας, το ύδωρ είναι πράγματι άλαλο. Βουβό, καταληστευμένο, συχνά γεμάτο δηλητήρια και φυτοφάρμακα, σπαταλημένο με χυδαία αμετροέπεια από όλους μας προφητεύει τώρα μέσα από την απουσία του το τέλος του κόσμου όπως τον ξέραμε.

Και ενώ εμείς εδώ στην περιοχή μας ψάχνουμε –μάλλον με πανικό- πως θα περισώσουμε νερό, αλλού, το παγωμένο νερό της Ανταρκτικής λιώνει.


Μόλις πριν από λίγες μέρες πάγος που σε μέγεθος ξεπερνάει 7 φορές το Manhattan κατέρρευσε και η κρηπίδα Ουίλκινς από την οποία αποκολλήθηκε κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή.


Το πιο ανησυχητικό; Το συγκεκριμένο γεγονός, είχε προβλεφθεί από τους επιστήμονες που παρακολουθούν με αγωνία τις κλιματικές αλλαγές. Μόνο, που είχαν προβλέψει πως δεν θα συμβεί πριν από δεκαπέντε χρόνια.


Με άλλα λόγια, η αύξηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, τους ξεπέρασε.

Σε πολλές χώρες της Ε.Ε. ήδη σχεδιάζουν το μέλλον τους με βάση τις αλλαγές στο κλίμα.


Στη Βρετανία, και συγκεκριμένα στο Κάρλαϊλ για παράδειγμα, ενόψει του…εύκρατου κλίματος που θα σταθεροποιηθεί στα επόμενα 20 περίπου χρόνια, ετοιμάζουν τις υποδομές για να αναπτύξουν Οινοπαραγωγή…και με βάση τον σχεδιασμό που κάνουν ΤΩΡΑ, γύρω στο 2030 θα έχουν τις πρώτες εμφιαλώσεις τοπικού Καμπερνέ…


Μπορούμε άραγε να φανταστούμε αυτόν τον τρόπο σκέψης;

Όχι! Εδώ, μιλάμε για αφαλατώσεις.


Μέθοδος που είναι διάσημη για το πόσο επιβαρύνει το περιβάλλον.


Δυο μονάδες αφαλάτωσης, καταπίνουν τόση ηλεκτρική ενέργεια , όσο πέντε χιλιάδες συσκευές κλιματισμού…!


Επιπλέον, το νερό των θαλασσών μας, είναι τόσο περιεκτικό σε Βόριο που

α) δεν αφαλατώνεται εύκολα και

β) για πολλούς ειδικούς, τα ποσοστά Βορίου ακόμα και μετά την αφαλάτωση παραμένουν απαράδεκτα υψηλά.

Κατά την άποψή μου την ταπεινή, υπάρχουν πολλά άλλα που μπορούν να γίνουν πριν την απαράδεκτη λύση των ρυπογόνων και πανάκριβων αφαλατώσεων.



Ο χώρος εδώ, δεν αρκεί για να καταγραφούν οι λύσεις και οι προτάσεις, αλλά μπορούμε όλοι να επισκεφθούμε την ιστοσελίδα του Επιτρόπου Περιβάλλοντος , του κου Θεοπέμπτου για να διαβάσουμε με προσοχή τα όσα καταγράφει.


Πιστεύω, πως το συγκεκριμένο άρθρο του, θα έπρεπε αποτελεί την «αλφαβήτα» για τις κυβερνητικές αποφάσεις.


Η ιστοσελίδα του Επιτρόπου είναι εδώ: http://theopemptou.blogspot.com/

Κλείνω με μερικές απλές σκέψεις:

Είναι δύσκολο να επιβληθεί (δια ροπάλου) οι ιδιωτικές πισίνες να μη γεμίσουν;

Ή έστω αυτοί που θα επιμείνουν να τις γεμίζουν να υποχρεωθούν να πληρώσουν ένα ετήσιο εφάπαξ που να τσούζει πραγματικά, της τάξεως των πολλών χιλιάδων ευρώ;

Είναι δύσκολο να δημευθούν ως κοινόχρηστη περιουσία ΟΛΕΣ οι ιδιόκτητες γεωτρήσεις;

Ο γράφων δεν μπορεί έτσι και αλλιώς να κατανοήσει την έννοια του «ιδιωτικού νερού»…όπως και του αέρα και όλων των στοιχείων της Μάνας Φύσης.


Είναι δύσκολο να επιβληθεί (δια ροπάλου) η αντικατάσταση του ξένου ως προς το Κυπριακό οικοσύστημα γρασιδιού σε γήπεδα ποδοσφαίρου γκολφ κλπ με αντίστοιχο συνθετικό που δεν έχει ανάγκη από πότισμα;


Τελικά…είναι τόσο δύσκολο να μάθουμε να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα;

Ή θα είμαστε αιωνίως δέσμιοι της αμάθειας της στενοκεφαλιάς μας και της εγκληματικής αδιαφορίας κάποιων;


Το ύδωρ, δεν είναι άλαλο. Το φιμώσαμε. Μήπως είναι ώρα να ανοίξουμε τα μάτια μας;





* ο γράφων πραγματικά πιστεύει πως μια κατηγορία προβλημάτων με πρωτεύοντα το Περιβάλλον και τα Ναρκωτικά ξεπερνούν κατά πολύ σε σοβαρότητα το Κυπριακό και, επιβάλλουν την επείγουσα λύση του με έναν τρόπο (τον όποιο) που θα επιτρέψει την στενή συνεργασία των δυο πλευρών για την αντιμετώπισή τους.

43 σχόλια:

dokisisofi είπε...

Γήπεδα γκολφ, πισίνες, γρασίδια, να απαγορευτούν όλα για ΌΛΟΥΣ.

Κατα τα άλλα παρακλήσεις στον Προφήτη Ηλία.

Όταν το νερό μιλήσει /θα βρεθεί και μια λύση.
Αυτό ήθελε να πεί η Πυθία.

stalamatia είπε...

Νόμιζα πως ήμουν υπερβολική όταν προχθές είπα στην αδελφή μου στη Κύπρο να μπαζώσουν τις πισίνες και το κράτος να πάρει όλες τις πηγές που εμφιαλώνουν νερό.Στο κάτω κάτω το νερό δεν το έσπειρε κανένας για να το πολάει σε μπουκαλάκια.Εχω και μια απορία τι στην ευχή και αυτές οι πηγές έχουν πάντα νερό?Μακάρι να έχουν, αλλά μόνο οι ιδιωτικές έχουν νερό?Δηλαδή το νερό λέει ας πάω σ'αυτό τον καλό άνθρωπο να με πουλάει στους διψασμένους?Και εγώ πιστεύω ότι η έλλειψη νερού είναι πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα από το νερό ,χωρίς νερό η Κύπρος δεν θα χωράει κανέναν όλη να τους τη χαρίζουνε.

stalamatia είπε...

Αχ αχ ήθελα να γράψω το νερό είναι πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα από το Κυπριακό.

Ανώνυμος είπε...

εγώ θα έλεγα πως θα πρέπει να καταγγέλλονται και να τιμωρούνται και οι ΉΛΙΘΙΟΙ που πλένουν τις αυτοκινητάρες τους σπαταλώντας τόνους νερού...

Ανώνυμος είπε...

Ναι! Οι τρικατάρατοι νεόπλουτοι φταίνε για την έλλειψη νερού!

Aceras Anthropophorum είπε...

Είναι τόσον απλόν να κλείσεις τες πισίνες χωρίς ρόπαλον.

Έστω Χ η τιμή του νερού σήμερα σε €/m3

Να τιμολογιθεί το νερό για κατανάλωση
α. 0-5 m3/μήνα Χ
β. 5-10 » 2Χ »
γ. 10-20 » 4Χ »
δ. 20-35 » 10Χ »
ε. » άνω των 35 » 20Χ »
– Εξαίρεση για πολύτεκνες οικογένειες: Για οικογένειες με τρία και περισσότερα προστατευόμενα παιδιά Χ /m3, εφόσον η μηνιαία κατανάλωση δεν υπερβαίνει, για μεν την πενταμελή οικογένεια τα 15 m3, για δε τις μεγαλύτερες το ως άνω όριο προσαυξημένο κατά 3 m3 για κάθε παιδί πέραν του τρίτου. Για υπέρβαση των ως άνω μηνιαίων οριακών καταναλώσεων δεν θα εφαρμόζεται η εξαίρεση.

Για ξενοδοχεία, βιομηχανίες κλπ να μπεί άλλο τιμολόγια που να φορολογεί βαριά την υπερκατανάλωση.

Από την υπερφορολόγιση της αλόγιστης χρήσης να επιδοτούνται τα μέτρα εξοικονόμησης (και όχι η περαιτέρω δημιουργία αφαλατώσεων)

Τα Χ, 2Χ, 10Χ εννοείται ότι είναι η γενική ιδέα και όχι καμιά εμπεριστατωμένη κοστολόγηση. Να σου στοιχίζει όμως 2000 λίρες να γεμώσεις την πισίνα, να δω εγώ πόσοι θα την γεμώσουν.

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο με το νερό, αλλά σημαντικό για την Ιστορία, αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους προβάλλουν την "κυπριακή" τους ταυτότητα, αντί της ελληνικής:

«Η Κύπρος ήταν πάντοτε Ελληνική. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για την Ελληνικότητα της νήσου. Η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι Έλληνες και δίκαια αγωνίζονται για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Η τουρκική μειονότητα πρέπει να συνεργαστεί με τους Έλληνες Κύπριους για την απαλλαγή από τον αγγλικό ιμπεριαλισμό. Μόνο όταν η νήσος απαλλαγεί από τους Άγγλους ιμπεριαλιστές, οι Τούρκοι κάτοικοί του θα μπορέσουν να ζήσουν πραγματικά ελεύθεροι, κι αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά με την ενότητα του κυπριακού λαού, με την συνεργασία από Τούρκους και Έλληνες Κύπριους στην πάλη εναντίον του ξένου δυνάστου. Εκείνοι που προσπαθούν να στρέψουν τους Τούρκους εναντίον των Ελλήνων, μόνο τα συμφέροντα του ξένου κατακτητή εξυπηρετούν».

Ναζίμ Χικμέτ (πολύ γνωστός αριστερός Τούρκος ποιητής), εφημερίδα "Αυγή", 17 Απριλίου 1955

Theopemptou είπε...

@Politispittas
Ευχαριστώ πολύ για τις αναφορές σου.
Στο άρθρο "Ελπίδα οι κινητές αφαλατώσεις" της Κάτια Σάββα στον πολίτη 28/03/2008, ο Δήμος Πάφου αναφέρει 11 μέτρα που θα πάρει για μείωση της κατανάλωσης και ένα από αυτά είναι και οι πισίνες.
Εχω επίσης πληροφορηθεί από διάφορες πηγές, ότι για λίγα χρόνια οι άδειες οικοδομής που εκδίδοντο στη πολη της πάφου για σπίτια με πισίνες περιείχαν απαγόρευση της σύνδεσής τους με πόσιμο νερό αλλά δε γινόταν κανένας έλεγχος μετά ..
Δεν είναι μόνο οι πισίνες φυσικά ..
π.χ. τα γήπεδα του ποσοδσφαίρου τα σκεφτήκατε; και μάλιστα ορισμένα δωρεάν; Ψάξτε το ΓΣΠ για παράδειγμα ...

-=IMAGINOS=- είπε...

Το πρόβλημα του νερού είναι ένα πολύπλευρο πρόβλημα. Επίσης και στην Ελλάδα είναι σοβαρότατο και το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο. Δε θα πρέπει όμως να παραγνωρίζουμε και διάφορους λόγους που κάνουν το πρόβλημα εντονότερο και που δυστυχώς κανείς δε τολμά να θίξει μη τυχόν και χαρακτηριστεί ρατσιστής η και γραφικός ακόμα. Εγώ δε φοβάμαι τους χαρακτηρισμούς αυτούς και θα θίξω και αυτή την παράμετρο.

Μία χώρα λοιπόν έχει κάποιες υποδομές και συγκεκριμένο φυσικό πλούτο και πόρους.

Όπως στην περίπτωση των νοσοκομείων στην Ελλάδα κανείς δε δίνει την πραγματική αιτιολογία του φαινομένου των ράντζων που οφείλεται αποκλειστικά στο ότι μέσα σε 15 χρόνια η Ελλάδα δέχτηκε τόσους μετανάστες όσοι αντιστοιχούν στο 40% του ημεδαπού πληθυσμού με αποτέλεσμα ο γενικός πληθυσμός να έχει ανέβει σε σημείο απίστευτο σε σχέση με κάθε άλλη χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι φυσιολογικό επόμενο λοιπόν και τα νοσοκομεία να βγάζουν ράντζα στους διαδρόμους για να εξυπηρετήσουν την τραγική αύξηση του πληθυσμού. Βέβαια το πρόβλημα αυτό λύνεται θεωρητικά με τη δημιουργία νέων νοσοκομείων.

Στον αντίποδα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα σε ότι αφορά το νερό.

Τα πόσιμα αποθέματα νερού της ΕΥΔΑΠ είναι συγκεκριμένα και δε μπορούν να αυξηθούν για να εξυπηρετήσουν τη ραγδαία και ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού λόγω της μετανάστευσης παρά μόνο εάν ο θεούλης το φροντίσει αυτό μετατρέποντας την Ελλάδα σε Βρετανία από άποψης βροχοπτώσεων. Και επειδή αυτό δεν πρόκειται να συμβεί γιατί συν τοις άλλοις και ο θεούλης έχει δώσει μυαλό στους ανθρώπους και δε μπορεί να ασχολείται συνεχώς με τις λαλακίες των ανθρώπων όπου γης, έτσι λοιπόν και εμείς ας προσέχαμε για να έχουμε... αλλά δε θα έχουμε και καλά να πάθουμε γιατί όταν έβρεχε μυαλά ο θεούλης, οι εκάστοτε κυβερνήσεις και όχι μόνο στην Ελλάδα κρατούσαν ομπρέλες...

Είμαστε 2 και μπορούμε να τη βγάλουμε με ένα εμφιαλωμένο 1μισι λίτρου έστω και με τα ζόρια για μία μέρα, εάν όμως φέρουμε στην παρέα άλλους 2 τότε θα "κορακιάσουμε" όλοι μαζί. Αλλά που μυαλό....

mtryfo είπε...

imaginos
οτι θα ειχες λύση και για το νερό, δλδ διώχνουμε τους "μετανάστες" και εξοικονομουμε νερό για να έχουμε, και να μου τόλεγαν δεν θα το πίστευα.
Ενα τόσο σοβαρό θέμα που άγγιξε ο οικοδεσπότης και το προσέγγισε με εξαιρετικά προσεκτικό τρόπο, το τοποθέτησε στα σωστά του πλαίσια, το "γύρισες" στο προσφιλές σου θέμα που αφορα τους "κακούς" μετανάστες, που μας παίρνουν τις δουλειές μας, τα κρεββάτια μας στα νοσοκομεία (γι αυτό έχουμε ράντζα- άσχετο αν τα ράντζα υπήρχαν και πριν 20 χρόνια) και τώρα και το ΝΕΡΟ μας..Ελεος!!!!
Έχεις ξαναδιαβάσει τι είναι αυτό που έγραψες? Σε ρωτάω γιατί εγώ είναι αδύνατον να το παρακολουθήσω, κάπου χάθηκα!!!

Ζητώ συγγνώμη απ τον οικοδεσπότη, αλλά κάποια σχόλια υποβαθμίζουν μια τόσο σοβαρή ανάρτηση, ενα τόσο ζωτικό θέμα!

Aceras Anthropophorum είπε...

Ένα γέμισμα πισίνας αρκεί για να ποτίσει για ένα μήνα 16 οικογένειες εργατών που μαζεύουν ελιές στο Βόλο. Τριάντα ευρώ τη μέρα και χωρίς κονωνικές ασφαλίσεις δεν βρίσκεις πολλούς Έλληνες να κάνουν την δουλειά. Ειδικά από αυτούς που έχουν πισίνα. Αν διώξεις τους ξένους για να γλυτώσεις το νερό θα πάς να συνάξεις τις ελιές εσύ αγαπητέ ιμάντζινε;

dokisisofi είπε...

Re Pitta poia einai i apopsi sou gia tin eksontwsh neogennhtwn fwkiwn ston Kanada? Den pisteveis oti i E.Enwsh eprepe na parei sovarotera metra apo mia apli emporiki apagorefsi diakinishs proIontvn tetoiwn sta edafi tis (pale kala dld)? An einai na swthoun ta morakia twn fwkiwn den me koftei na meinw alouti oses meres skeftei to kratos na mas kopsei to nero.

Den kserw, thimithika twra ena post palio gia ti sxesi anthropou kai fyshs ston paganismo. Simfona me afto to plaisio skepsis, mallon irthe o antipaganos (BL "antixristos). OTI PATHEI TO ANTRHOPINO GENOS APO DW KAI PERA TAIRAZEI TOU. PERKEI PPESEI KANENAS PLANITS KAI PLAKWSEI MAS OULLOUS.NA DOUMEN AN THA MAS ARESEI.

dokisisofi είπε...

poios eipe oti eimai ektos thematos?
a?
a?
a?

-=IMAGINOS=- είπε...

@mtryfo
Τα "έλεος" μπορώ να τα λέω και εγώ, δεν είναι αυτός αντίλογος.
Το τι υποβαθμίζει μία κουβέντα είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα. Το αντικειμενικό θέμα έχει να κάνει με το πόσα νοσοκομεία είχαμε πριν από 20 χρόνια, πόσα κατασκευάστηκαν μέσα σε 20 χρόνια και κυρίως πόσα εκατομμύρια μεταναστών ήλθαν στην Ελλάδα. Και δε καταλαβαίνω γιατί ζητάς συγνώμη από τον οικοδεσπότη. Μπορείς να κρίνεις τα λεγόμενα μου φυσικά και να πεις την άποψη σου επί αυτών αλλά όχι να κρίνεις τι υποβαθμίζει μία κουβέντα εκ μέρους των άλλων. Επίσης φίλε δε γνωρίζεις προφανώς οτι μόνο στην Ελλάδα τυγχάνουν εντελώς δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ακόμα και οι ανασφάλιστοι αλλοδαποί αλλά και οι ασφαλισμένοι αλλοδαποί που έχουν δικαίωμα να φέρνουν στην Ελλάδα και να περιθάλπουν εντελώς δωρεάν όλους τους συγγενείς τους πρώτου βαθμού και τους παππούδες τους επίσης. Αντίθετα οι έλληνες ανασφάλιστοι δε τυγχάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης γεγονός καθαρά ρατσιστικό από το ίδιο τους το κράτος σε αντίθεση με τους αλλοδαπούς που όλοι ανεξαιρέτως έχουν αυτή την ευνοϊκή ρύθμιση για πάρτη τους. Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν και φυσικά σε κάθε πολιτισμένο κράτος περιθάλπουν τους αλλοδαπούς αλλά εάν αυτοί δεν έχουν να πληρώσουν τα νοσήλια και τα έξοδα αναζητούνται και πληρώνονται από τις πρεσβείες των αλλοδαπών. Εμείς εδώ στην Ελλάδα το παίζουμε υπεράνω λες και τα χρήματα μας τρέχουν από τα μπατζάκια και η Ελλάδα είναι Γερμανία οικονομικά…

Για το νερό ήμουν σαφής. Δεν είμαστε Φινλανδία να έχουμε ατελείωτα αποθέματα νερού για να ξεδιψάσουμε την υφήλιο όλη. Οι υποδομές και τα αποθέματα είναι συγκεκριμένα και δεν μπορεί ο γενικός πληθυσμός να αυξάνεται μέσα σε 15 κατά 40% και μετά να λέμε οτι έχουμε πρόβλημα με το νερό από την .... ξηρασία.. Εάν λοιπόν θέλεις να βλέπεις το πρόβλημα επιφανειακά και περιβαλλοντολογικά μόνο και δικαίωμα σου, εγώ το βλέπω και έτσι και αλλιώς γιατί απλά υπάρχει και το αλλιώς που εσύ δε θέλεις να δεις. Οι χαρακτηρισμοί λοιπόν είναι ο εύκολος τρόπος για να κλείνεις τα μάτια επειδή δε θέλεις να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα κατάματα και σφαιρικά. Δικαίωμα σου όπως είπα, δικαίωμα μου και μένα όμως να τα βλέπω τα πράγματα όπως εγώ νομίζω. Λογοκρισία και λόγο περί υποβάθμισης της κουβέντας να την κάνεις αλλού η να μιλήσεις τεκμηριωμένα, που διαφωνείς μαζί μου με στοιχεία όμως που αντέχουν στον αντίλογο.
Στον καθένα μας αρκεί ένα παγούρι νερό την ημέρα. Οσο περισσότεροι γινόμαστε τόσο το χειρότερο για όλους. Δε μιλάμε στον αέρα μόνο και μόνο για να στηρίζουμε την πολιτική ιδεολογία μας, χρειάζεται προπαντός ρεαλισμός για να αντιμετωπίσεις τα όποια προβλήματα.

@aceras
Φίλε μη μου λες εμένα για πισίνες. Εγώ μένω σε λαϊκή συνοικία. Για πισίνες να μιλάς σε αυτούς που έχουν τέτοιες και οι οποίοι είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία αριστεροί. Σήμερα μάλιστα με έκπληξη είδα στην TV την τριώροφη βίλλα του Τσίπρα στον καταπράσινο και πανάκριβο Διόνυσο. Και εγώ μέσα από τις πισίνες και από τις βίλες των βορείων προαστίων μπορώ να το παίζω άνετα αριστερός και προοδευτικός και καλύτερα από τον Τσίπρα μάλιστα.
Και εάν από μία πισίνα μπορούν να ξεδιψάσουν 16 οικογένειες εργατών που μαζεύουν ελιές στο Βόλο, επίσης κατά το ίδιο σκεπτικό εάν δεν ερχόντουσαν στην Ελλάδα 4 εκατομμύρια αλλοδαπών κανείς από τους Έλληνες δε θα αντιμετώπιζε πρόβλημα έλλειψης νερού για τα επόμενα 30 χρόνια τουλάχιστον εκτός εάν θέλεις να με πείσεις οτι 4 εκατομμύρια ανθρώπων που προστέθηκαν βίαια και ξαφνικά στο γενικό πληθυσμό της Ελλάδας ξεδιψούν με αέρα κοπανιστό...
Όσο για τις ελιές, να σε πληροφορήσω αγαπητέ ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα ήταν κατά 40% μεγαλύτερη πριν από 15 χρόνια και προτού εμφανιστούν μετανάστες στην χώρα και φυσικά τότε, Έλληνες μάζευαν τις ελιές.... Οι μετανάστες απλά οδήγησαν τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και όχι μόνο στα καφενεία και στο αραλίκι. Απλά πριν από 15 χρόνια έστρωναν τον κ@λο τους κάτω και δούλευαν οι ίδιοι. Μετά απλά ανακάλυψαν το άλλοθι να αράξουν αλλά και να εκμεταλλεύονται τους μετανάστες και λογικό επόμενο να τους εκμεταλλεύονται όταν υπάρχουν άπειρα ξένα χέρια εργατικά που προσφέρονται...

Τα πράγματα έτσι έχουν. Τώρα εάν θέλουμε να βλέπουμε τα πράγματα καλυπτόμενοι πίσω από το δάκτυλο μας και να μη λέμε τα πράγματα έξω από τα δόντια όπως έχουν, απλά και μόνο για να ακολουθούμε τη "μόδα" του προοδευτισμού και να χαρακτηρίζουμε το ρεαλισμό ως ρατσισμό ε τότε είμαι ρατσιστής, δε πειράζει. Αρκεί που εσύ είσαι δημοκράτης αγαπητέ φίλε.

Drapetis είπε...

Μπραβο σφαιρικη αναλυση του θεματος του νερου. Ουτε το φαινομενο του θερμοκηπιου φταιει, ουτε η αλλαγη κλιματος, ουτε η απουσια πολιτικου σχεδιασμου απο το (οποιο) κρατος, ουτε η αλογιστη χρηση και ο συγχρονος τροπος ζωης που βαζει την καταναλωση πανω απ'ολα ! Φταιξανε και για τουτο οι μεταναστες. Τους οποιους φιλε ιματζιν αναγνωρισες σε καποιο σημειο οτι εχουν τυχει (αγριας και απιστευτης λεω εγω) εκμεταλλευσης.
Αντι να επεκτεινεις αυτο το σημειο σου και να δεις οτι φταιει το συστημα που γεννα αυτα τα φαινομενα, περιοριζεις την αναλυση σου στους μεταναστες.
Πες πως δεν ηταν οι μεταναστες και υπηρχε μια αποτομη αυξηση του πληθυσμου απο γεννησεις. Ποιος θα εφταιγε για τα φαινομενα που περιγραφεις?
Καλο ειναι να μην επιλεγουμε την ευκολη λυση και εξηγηση σε τετοια θεματα γιατι ειναι περιπλοκα και δεν επηρεαζονται απο ενα μονο παραγοντα.
Ειναι ευκολο να ριχνουμε στους ξενους οτι αρνητικο υπαρχει στις κοινωνιες μας. Το δυσκολο ειναι να αναζητησουμε τις βαθυτερες αιτιες, τοσο για το προβλημα της λειψυδριας, οσο και για το θεμα της μεταναστευσης.

guerrero7,62 είπε...

Να μην γεμισουν οι πισινες?
Η πισινοταξη ποτε δεν προκειται να διψασει αγαπητε και ποιος θα τολμησει να εφαρμοσει αυτο το μετρο?Θελεις να πεσει η κυβερνηση;
Προτεινω αντι να μην γεμισουν οι πισινες να κοψουν το νερο της μαυρους που εχουν υπηρετρια,ουτως ή αλλως "αυτοι ειναι ξιμαρισμενοι και κουλουφοι τζιαι εν πλενωνται ποτε"

Unknown είπε...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα μας...

@Δοκησίσιφη για το πρώτο σου σχόλιο , έχω την εντύπωση πως κανένας προφήτης δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα ακόμα και αν υπήρχε!

Για το δεύτερο σου σχόλιο Δοκησίσοφη, για το θέμα που θίγεις δηλαδή με τη γενοκτονία της φώκιας, δεν νομίζω πως υπάρχουν κατάλληλα λόγια για να εκφραστεί η οργή για αυτό το έγκλημα. Συμφωνώ και επαυξάνω αυτό που λες, θα έπρεπε να απαγορευτούν στην Ε.Ε. όλα τα προϊόντα π[ου προκύπτουν από αυτες τις μαζικές δολοφονίες.

Ένα εξαιρετικό/κλασικό κείμενο αναφοράς για τη σχέση μας με τη Φύση φιλοξενεί το πάρα πολύ καλό ιστολογιο του Φώσφορου εδώ:http://freepsyche.blogspot.com/2008/03/blog-post_8763.html


@Σταλαματια, ναι. Το Υδατικό ως περιεχόμενο του ευρύτερου Κλιματικού όπως και το ζήτημα των Ναρκωτικών, ξεπερνούν σε σοβαρότητα το Κυπριακό και υπό την έννοια πως είναι ζητήματα που ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ λύση.

@Απόστολε...ναι, και θα έπρεπε ο κάθε ένας από μας να καταγγέλει χωρίς δισταγμό την σπατάλη όπου τη βλέπει όποιον και να την κάνει...Δεν είναι χαφιεδισμός, είναι βασική, στοιχειώδης έγνοια για το σύνολο.

@Ανώνυμε...για την έλλεψη νερού, φταίμε όλοι. Από κει και πέρα θα ξαναπώ πως στην κατάσταση που βρεθήκαμε, ούτε μία σταγόνα νερού δεν πρέπει να σπαταλιέται για την πλάκα του οποιουδήποτε. Το Νέρο, είναι Κοινό Αγαθό και η διαχείριση κάθε αποθέματος πρέπει να περιέλθει στο Κράτος.

@Ασέρας...ακριβώς όπως τα λες αγαπητέ, ακριβώς όπως τα καταγράφεις με απλή αριθμητική.

Αλλά νομίζω πως 2000 λίρες για άρκετούς από δαύτους είναι ελάχιστα χρήματα.


@Ανώνυμε Νο 2...Υπάρχει σχετική συζήτηση στο καλό ιστολόγιο του φίλου Απόστολου-αν σου απαντήσω επ αυτού τώρα εδώ, θα γίνει πραγματικά πλήρης εκτροπή της συζήτησης...Ιδού το σχετικό λινκ:http://enaliakypros18.blogspot.com/

@Θεοπέμπτου...Αγαπητέ Επίτροπε...για τα γήπεδα πάσης φύσεως, είπαμε το εξής απλό και νομίζω εφαρμόσιμο: να αντικαταστήσουν το υδατοβόρο και άχρηστο γκαζόν με συνθετικό που δεν έχει ανάγκη από πότισμα.

Unknown είπε...

@Imaginos...το σχόλιό σου αυτή τη φορά εκτός τόπου και χρόνου.
…α) για τα νοσοκομεία-τα ράντζα είναι παμπάλαιο φαινόμενο που δεν θα το αναλύσουμε τώρα εδώ- ο αείμνηστος πατέρας μου όταν περί το…1966 έπρεπε να κάνει μία απλή επέμβαση καταταλαιπωρήθηκε από ράντζο σε ράντζο και η ταλαιπωρία του έμεινε ανεξίτηλη στα τότε παιδικά μου μάτια. Και βέβαια τότε δεν είχαμε στην Ελλάδα εισαγόμενα και αλλοδαπά εξιλαστήρια θύματα αλλά απλώς, όπως πάντα γηγενείς ηλίθιους. Αναφορικά με το νερό αγαπητέ δεν κατάλαβες πουθενά φοβάμαι το πνεύμα του άρθρου. Καλούμεθα όλοι, να μάθουμε να ζούμε αλλιώς. Και με πιο απλά λόγια, αν έχουμε ένα μπουκάλι του λίτρου νερό όπως λες, για να χρησιμοποιήσω το παράδειγμά σου, θα το μοιραστούμε όλοι. Έστω και αν πίνουμε μισή σταγόνα ο καθένας. Τα προβλήματα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή-γιατί περί αυτού πρόκειται- δεν γνωρίζουν σύνορα, ούτε φυλές. Η εμμονή σου στο να στοχοποιείς τους αλλοδαπούς ως αιτία της κάθε συμφοράς, ξεπερνά κάθε λογική και μερικές φορές αγγίζει τα όρια της παθολογίας.

@mtryfo και Ασέρας...η νοοτροπία "φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι" οι οποίοι βέβαια είναι συνήθως οι εύκολοι στόχοι και οι αδύναμοι κοινωνικά είναι ΕΝΑΣ από τους πολλούς αναχρονισμούς που διέπουν την Ελληνική Κοινωνία...


@Δοκησίσοφη, όπως σου είπα και πιο πανω, για μένα δεν είσαι διόλου εκτός θέματος...

@Ιματζινος-Χρήστο- εκτρέπεις με όσα αναφέρεις τη συζήτηση ,δεν θα δώσω συνέχεια γιατί θα πελαγοδρομήσουμε. Υπόψην ότι το όνομα mtryfo είναι υπογραφή Κυρίας και όχι "φίλου".

@Δραπέτη...ναι, κάπως έτσι.

@guerrero7,62 Στην Κύπρο η "πισίνα" δεν είναι ντε και καλά αποδεικτικό στοιχείο υπερ πλουτισμού. Και γνωρίζω ανθρώπους που έχουν στα σπίτια τους πισίνες και θα τις κρατήσουν στεγνές φέτος και όσο χρειαστεί. Η νοοτροπία που λες είναι υπαρκτή αλλά δεν αφορά την πλειοψηφία του κόσμου...

stelios papalangi είπε...

@imaginos

ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα έχει ένα μεγάλο μεθοδολογικό πρόβλημα.

είναι σαν αυτά που λεν στους πρωτοτετείς της στατιστικής:
μετά το Β' ΠΠ, το μέγεθος της φούστας μειονόταν (ξεκίνησε να είναι λίγο κάτω από το γόνατο και ανέβηκε μέχρι...να μην το πω :-). μετά το Β' ΠΠ η οικονομία της αμερικής ανεβαίνε επίσης.

Συμπέρασμα: όσο καλύτερα πάει η οικονομία τόσο κοντένουν οι φούστες. και αποδυκνείται και στατιστικά!
το πρόβλημα είναι ότι.... λογικά όμως δεν αποδυκνειεται...η σχέχη μεταξύ αιτιού και αιτιατού, είναι το λιγότερο γελοία


κάτι παρόμοιο κάνεις και εσύ.
έχεις στη μια πλευρά ένα γεγονός, ότι οι μετανάστες αυξήθηκαν, και από την άλλη όλα τα κακά της ελλάδας.
και φτάνεις στο βαθμό να κατηγορείς τους μετανάστες γιατί πέφτει η παραγωγή της ελιάς !


το ίδιο και για το νερό.


θα κάνω μια παρένθεση για τη κύπρο. πέρα από αυτά που είδη αναφέρθηκαν, θα προσθέσω ακόμη ένα. το ρόλο των πολιτικών κομμάτων. Αγρότες (κυρίως από τα κοκκινοχώρια) έπαιρναν όλο το χειμώνα , αλλά και μέχρι μερικές βδομάδες τηλέφωνο και απαιτούσαν νερό για άρδευση. όταν τους έπαιρναν αρνητική απάντηση από το ΤΑΥ, καπάκι έπαιρνε ο βουλευτής, και η δουλειά κανονιζόταν.... ακόμα και όταν τα αποθέματα ήταν λιγότερα από τα λεγομενα στρατηγικά.



και πάμε πίσω στους μετανάστες.
για τη σπατάλη έχω (και οι υπόλοιποι) είδη απαντήσει... θα ασχοληθώ λίγο με το δικαίωμα.

σωστό το παράδειγμα με το μπουκάλι. η διαφορά μας όμως εγκειται στο εξής. εσύ με το μπουκάλι βλέπεις την ελλάδα, κάποιοι άλλοι τη γη. στην ολότητα της. σαν το σπίτι της ανθρωπότητας. κατά συνέπεια δεν υπάρχει δικό μου και δικό σου νερό. το νερό ανοίκει σε όλους.


όταν εσύ , εγώ , και όλοι οι υπόλοιποι "δυτικοί", προκαλούσαμε με τη σπατάλη μας τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βλέπουμε σήμερα,

όταν γνωρίζαμε ότι αυτά τα φαινόμενα θα οδηγούσαν στην ερημοποίηση χωρών της αφρικής,

τότε στην ουσία: τόσα χρόνια τους κλέβαμε το νέρο. το δικό τους νερό.

τώρα που η λειψυδρία κτυπάει τη δική μας πόρτα θυμηθήκαμε ότι υπάρχει "δικό τους" και "δικό μας" νερό.

-=IMAGINOS=- είπε...

@drapetis
Σε καμία περίπτωση δεν έκανα σφαιρική ανάλυση του προβλήματος. Απλά προσέθεσα και αυτή την παράμετρο που ανέφερα. Περιορίστηκα δηλαδή στους μετανάστες γιατί απλά όλες οι άλλες παράμετροι έχουν αναφερθεί από άλλους. Εξάλλου ήμουν σαφής από το πρώτο σχόλιο που έκανα σχετική αναφορά.

@politispittas
Τα αποθέματα της ΕΥΔΑΠ είναι για φέτος περίπου 750 εκατομμύρια m3
και εκεί περίπου παίζει κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια. Ο κάθε άνθρωπος για τις βασικές του ανάγκες σε πόσιμο νερό για την προσωπική του καθαριότητα και την καθαριότητα του χώρου που ζει, το μαγείρεμα, και την τουαλέτα του καταναλώνει περί τα 40 λίτρα κατά μέσο όρο ημερησίως εάν θέλει να ζει αξιοπρεπώς και πολιτισμένα. Τα 10 εκατομμύρια ελλήνων δηλαδή θέλουν 400 εκατομμύρια λίτρα καθημερινά. Εάν τα 10 εκατομμύρια γίνουν 14 τότε αυτοί καταναλώνουν 560 εκατομμύρια λίτρα καθημερινά. Έχουμε δηλαδή μία αύξηση 160 εκ. λίτρων καθημερινά που αντιστοιχεί στο 30% περίπου αύξησης!!!! Κάνε τη διαίρεση και βρες μόνος σου φίλε Γιώργο πότε και πόσο γρηγορότερα τα αποθέματα νερού θα μειωθούν με αποτέλεσμα να κορακιάσουμε όλοι μαζί. Δε ξέρω εάν αυτά για σένα είναι εκτός τόπου και χρόνου αλλά για μένα είναι ρεαλισμός.
Επίσης δε βλέπω το λόγο γιατί να μοιραστώ το νερό της πατρίδας μου με ανεξέλεγκτο αριθμό μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα χωρίς κανείς να τους το έχει ζητήσει και προπαντός χωρίς κανείς να έχει ρωτήσει εμένα. Δεν επέλεξα ποτέ εγώ να κορακιάσω μαζί με άλλους σε αυτή τη χώρα. ΟΚ είχα την τύχη να γεννηθώ στην Ελλάδα βέβαια και όχι στο Σουδάν αλλά αυτό δε σημαίνει ότι επειδή διψάνε στο Σουδάν και αλλού θα πρέπει να δυστυχήσουμε και εμείς στην Ελλάδα. Αν είναι έτσι να πάω να ζήσω από τώρα στο Σουδάν δηλαδή… Στην Ινδία την Κίνα και την Αφρική ζούνε στο δρόμο περίπου 1 δις άνθρωποι, μήπως να τους φέρουμε όλους στην Ελλάδα για να κερδίσουν 3 σταγόνες νερό παραπάνω? Εκτός τόπου και χρόνου λοιπόν είναι όλοι αυτοί που αποφεύγουν να βλέπουν το πρόβλημα σφαιρικά αλλά τετραγωνίζουν τον κύκλο. Το πνεύμα του άρθρου σου ήταν συγκεκριμένο, δε σημαίνει ότι δεν το κατάλαβα, απλά πρόσθεσα παραμέτρους που απέφυγε το άρθρο σου να αναφέρει? Είναι κακό αυτό η μήπως απαγορεύεις να εκφέρονται και άλλες απόψεις? Γιατί όταν μου προσάπτεις χαρακτηρισμούς περί «εκτός τόπου και χρόνου» που είναι και η δεύτερη φορά, μάλλον δε σου αρέσουν οι διαφορετικές με τις δικές σου απόψεις και δε δέχεσαι τον αντίλογο. Εγώ σου προσέθεσα συγκεκριμένα στοιχεία τι έχεις να προσάψεις σε αυτά και ποιος με υποχρεώνει και με διατάζει να μοιραστώ το νερό του τόπου μου με το ζόρι με άλλους που πήδηξαν από το παράθυρο? Και μήπως η Ελλάδα ευθύνεται για τη φτώχεια που επικρατεί στον πλανήτη σε πολλές περιοχές η μήπως η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε ποτέ λαούς και είχε καταδυναστευτικές αποικίες? Να μοιραστούν το νερό τους οι δυνάστες, οι εκμεταλλευτές και οι αποικιοκράτες, οι Έλληνες θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα? Ποιος το λέει και ποιος το επιτάσσει αυτό?
Σε ότι αφορά τα ράντζα τώρα, σαφώς και τα ράντζα υπήρχαν πάντοτε στις εφημερίες αλλά δεν ήταν ποτέ μόνιμη κατάσταση. Το φαινόμενο αυτό από περιοδικό έγινε μόνιμο από το 94 και μετά. Και φυσικά ποιος είπε ότι η Ελλάδα είχε ποτέ επαρκή αριθμό νοσοκομείων? Ποτέ δεν είχαμε επαρκή αριθμό νοσοκομείων αλλά επιλέξαμε και να εισάγουμε ανεξέλεγκτα και χωρίς ίχνος μεταναστευτικής πολιτικής αλλοδαπούς φτάνοντας τα πράγματα σε τραγικά απίστευτες καταστάσεις σήμερα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! Αυτό μου θυμίζει το άλλοθι που λένε κάποιοι όταν μιλάμε για την εγκληματικότητα που έχουν φέρει οι αλλοδαποί και λένε ότι υπάρχουν και έλληνες εγκληματίες! Δηλαδή επειδή υπάρχουν έλληνες εγκληματίες θα πρέπει να φέρουμε στην Ελλάδα άλλους τόσους εγκληματίες από το εξωτερικό! Και μετά μου λες για εκτός τόπου και χρόνου! Είναι αυτό δείγμα σοβαρού κράτους, να μην έχει δηλαδή τις αναγκαίες υποδομές να διαχειριστεί σωστά καταστάσεις και παρόλα αυτά να συνεχίζει να εισάγει χωρίς όρια μετανάστες? ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΛΛΟΥ ΑΥΤΟ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ! 40% αύξηση γενικού πληθυσμού λόγω μετανάστευσης και εν καιρώ ειρήνης μέσα σε 15 χρόνια ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ?
Και σίγουρα στην Κύπρο δε μπορείτε να αντιληφτείτε το μέγεθος του προβλήματος της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης γιατί η Κύπρος είναι πολύ σοβαρότερο κράτος από την Ελλάδα και βάζει φραγμούς. Κάτσε να σας φέρει όμως ο Χριστόφιας ακόμα 700.000 μετανάστες και μετά να δούμε ποιος ήταν εκτός τόπου και χρόνου… Έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέμε…

Unknown είπε...

@Imaginos- Χρήστο, κάνε μια προσπάθεια μια φορά να μπεις στα παπούτσια του άλλου.

Αλλιώς, δεν έχει νόημα καμία συζήτηση. Σου απάντησε πλη-ρέ-στα-τα ο Στέλιος πιο πάνω.

Δεν θα κάνω τη διαίρεση που μου ζητάς να κάνω Χρήστο, γιατί απλά η πρακτική αυτή είναι έξω από τη λογική μου και έξω από τη λογική του άρθρου.

Ας μην υπεισέλθω σε άλλες παραμέτρους που εννόησες ή υπονόησες . Θα μείνω στο νερό για το οποίο θαρρώ ήμουν ξεκάθαρος και πιο πριν.

Δεν μπορώ να εννοήσω την ιδιοκτησία στα φυσικά αγαθά και ειδικά σε αυτά που συνδέονται άμεσα με την στοιχειώδη επιβίωση. Λοιπόν.

Όπου υπάρχει νερό, όσο νερό κι αν είναι αυτό, πρέπει να είναι εξ ίσου απόλυτα προσβάσιμο στους ανθρώπους που βρίσκονται, ζουν, αναπνέουν και γενικώς υπάρχουν.

Ανεξαρτήτως φυλής, καταγωγής και «νομιμότητας».

Και για να δανεισθώ ένα σύνθημα που είδα πρόσφατα κάπου-δεν θυμάμαι που-και μου άρεσε πολύ, καμία ανθρώπινη ζωή δεν είναι λαθραία.

Σου ξαναθυμίζω όμως πως η συζήτηση δεν αφορά στο «μεταναστευτικό» αλλά στο Υδατικό- Περιβαλλοντικό το οποίο συνολικά μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο ως τέτοιο και στη βάση των αιτιών που το προκαλούν.

Και αυτές οι αιτίες έχουν να κάνουν με τη βιομηχανική δραστηριότητα, την παγκόσμια υπερθέρμανση και την κλιματική αλλαγή και, την επί μακρόν καταλήστευση και αχόρταγη κατασπατάληση των φυσικών πόρων.

Κατά τα λοιπά, σου υπενθυμίζω πως ο Ο.Η.Ε και η Παγκόσμια Διακυβερνητική των Επιστημόνων έχουν ήδη προειδοποιήσει πως σύμφωνα με τις πλέον μετριοπαθείς προβλέψεις, η Ευρώπη θα δεχθεί στα αμέσως επόμενα χρόνια πάνω από 50.000.000 (πενήντα εκατομμύρια) οικολογικούς μετανάστες από τις πλέον ετερόκλητες περιοχές του κόσμου, ανθρώπους που αναγκάζονται να μετακινηθούν γιατί οι τόποι τους πλέον δεν είναι βιώσιμοι λόγω α) ξηρασίας β) εξαφάνισης της γης λόγω υπερχείλισης υδάτων γ) λόγω αντιστροφής κλιματικών συνθηκών και ανατροπής των κατά τόπους όρων παραγωγής κλπ.

Και, η Ε.Ε. αυτή τη στιγμή ετοιμάζει ομόφωνα τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την υποδοχή και την διασπορά στους κόλπους της αυτών των ανθρώπων. Και, κατά τη γνώμη μου, ασφαλώς και καλά κάνει.

Θα γίνει η ζωή όλων μας πιο δύσκολη; Μα ναι! Θα γίνει.

Μόνο, που τη ζωή μας ΕΜΕΙΣ ως είδος την κάναμε τόσο δύσκολη κατά συνέπεια θα υποστούμε και τις συνέπειες. Και βεβαίως, οι συνέπειες είναι πως ότι έχουμε θα το μοιραστούμε με όσους δεν έχουν. Έστω και το ελάχιστο απόθεμα.

Η ακριβώς ανάποδη λογική, είναι που μας έφερε μέχρις εδώ. Όχι τους Έλληνες. Όλους, μηδενός εξαιρουμένου.

Α…και κάτι άλλο επειδή πέταξες περί Χριστόφια κάτι. Ο Χριστόφιας, παλεύει για λύση του Κυπριακού. Μια λύση που ενδεχομένως οι διάφοροι ελληναράδες, τουρκοφάγοι κλπ ΔΕΝ θα δεχθούν καν να συζητήσουν. Ωστόσο φίλτατε μόνο με μία λύση σε βάση Συνεταιρισμού με την άλλη πλευρά ΔΕΝ θα έρθουν οι 700.000 μετανάστες που λες.

-=IMAGINOS=- είπε...

Βρε συ Γιώργο δε καταλαβαίνεις ότι αυτά που μου λες είναι απλά θεωρίες? Με θεωρίες λύνονται τα προβλήματα? Εάν είναι το νερό «φυσικό αγαθό» για όλους άλλο τόσο είναι τότε και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Να πάμε στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να μοιραστούμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μαζί τους? Τι λες θα μας αφήσουν? Το νερό ειδικά τις προσεχείς δεκαετίες θα είναι αιτία πολέμου, για ποια μοιρασιά μου μιλάς τώρα? Και μου λες για 50.000.000 οικολογικούς μετανάστες που αποφάσισε η E.E. να εισάγει? Ελπίζω να μοιραστούν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης γιατί εμείς κλείσαμε. Η Ελλάδα έχει ήδη 40% μετανάστες επί του γενικού πληθυσμού με δεύτερη την Βρετανία με … 9% μόνο. Οι Ιταλοί με 2% μόνο έχουν ήδη εδώ και χρόνια κλείσει. Επί αυτών των χειροπιαστών προβλημάτων και δεδομένων αποφεύγεις να μου απαντήσεις. Τελικά τι πιστεύεις ότι είναι δυνατόν ποτέ η Ελλάδα να συνεχίσει να δέχεται μετανάστες όταν είναι η πρώτη χώρα και με 440% περισσότερους από τη δεύτερη κατ ‘ αναλογία πληθυσμού? Το έχεις συνειδητοποιήσει Γιώργο το πρόβλημα η μου μιλάς σαν το Τσίπρα που το παίζει αριστερός, προοδευτικός και περιβαλλοντολόγος μέσα από την τριώροφη μεζονέτα του στο Διόνυσο αξίας 2 δις δραχμών? Και εγώ από το Διόνυσο και μέσα από τριώροφος μεζονέτες μπορώ να το παίζω καραπροοδευτικός και αριστερός, σιγά δύσκολο είναι? Άσε τις θεωρίες λοιπόν εδώ χρειαζόμαστε πράξεις.

stelios papalangi είπε...

δεν είναι "φυσικό αγαθό".
είναι είδος πρώτης ανάγκης.
η διαφορά μεταξύ τους είναι χαώδεις.


και δεν είπε κανείς ότι η ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει να δώσει σε όλους νερό. λέμε ότι όλοι αυτοί που έχουν να δώσουν σε αυτούς που δεν έχουν (ή καλύτερα , που τους το πήραν).

αλλιώς, πολύ απλά θα ρθουν να το διεκδικίσουν από μόνοι τους. όπως θα κάνεις και συ άλλωστε όταν η ελλάδα, ερημοποιηθεί.
ή να δούμε τι θα λες άμα π.χ. η βουλγαρία κόψει το νερό του Εβρου γιατί έρχεται από τα "δικά της" τα βουνά.
θα το διεκδικάς και αυτό σαν δικό σου ;

Unknown είπε...

@Imaginos...Το πρόβλημα το ξέρω πολύ καλά. Μόνο που η επιλογή μου –διόλου θεωρητική- είναι να κοιτάζω τις πολιτικές ευθύνες και κυρίως τις καταστάσεις που παράγουν τα προβλήματα. Με άλλα λόγια δεν βαράω το σαμάρι που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι αλλοδαποί. Η μέθοδος του σαμαριού είναι γνωστή, είναι εύκολη και δεν οδηγάει σε τίποτα εκτός από τη μεγέθυνση των ίδιων των προβλημάτων. Αναφορικά δε με τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ θα σου συνιστούσα να διαβάσεις τις αναλυτικές θέσεις τους για το μεταναστευτικό, θέσεις απολύτως πολιτικές και όχι συνθηματολογίες. Αν διαφωνείς με οτιδήποτε οφείλεις να διαφωνείς πολιτικά και όχι με φτηνότατους λαϊκισμούς που αφορούν την κατοικία του κου Τσίπρα ή οποιουδήποτε άλλου. Αδικείς και σένα τον ίδιο με αυτήν την «επιχειρηματολογία».

Κατά τα λοιπά, σου απάντησε και πάλι ο Στέλιος προσδιορίζοντας το αυτονόητο, πως δηλαδή το Νερό είναι είδος πρώτης ανάγκης και όχι απλά φυσικό αγαθό.

Unknown είπε...

@Φίλες και φίλοι, με την ευκαιρία να πω και εγώ κάτι «άσχετο». Μόλις επέστρεψα από ένα σουλάτσο στη Λήδρας με την κόρη μου που έχω τη χαρά να φιλοξενώ αυτές τις μέρες σπίτι μου. Μιλήσαμε με πολλούς καταστηματάρχες , περίοικους , και βέβαια με τον φίλτατο Άριστο στο μαγειρειό Ευρούλα στη στοά. Όλοι, αδημονούν να ανοίξει η Λήδρας. Την πιο ωραία κουβέντα την άκουσα από έναν ψήστη: «άϊντε ν’ ανοίξει ν’ αρχίσει και πάλι το αλισβερίσι όπως παλιά μεταξύ μας-εμείς οι Κυπραίοι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας»

-=IMAGINOS=- είπε...

@Στέλιο και Γιώργο

Ωραία λοιπόν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν είναι αγαθό πρώτης ανάγκης, αλλά παρόλο που δεν είναι κανείς δε το μοιράζεται με τους άλλους αλλά το εκμεταλλεύεται ο ίδιος. Ετσι δεν είναι? Φανταστείτε λοιπόν το νερό που είναι αγαθό πρώτης ανάγκης εάν μπορούμε να το μοιραζόμαστε με τον οποιονδήποτε και έτσι για πλάκα και στο όνομα του προοδευτισμού...
Τι μου λέτε τώρα.. Ισα ίσα επειδή ακριβώς και εσείς λέτε οτι το νερό είναι είδος πρώτης ανάγκης θα έπρεπε να το προσέχουμε πολύ περισσότερο και να μη το σπαταλάμε με τον οποιονδήποτε τρόπο αλόγιστα για να λέμε οτι είμαστε προοδευτικοί γιατί μετά ναι θα πρέπει να εισβάλουμε σε γειτονικές χώρες που τυχόν έχουν αποθέματα νερού και ειδικά άμα μας το κόψουν. Για το πετρέλαιο πόσοι πόλεμοι έχουν γίνει, τώρα θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε και για πολέμους για το νερό και εσείς μου λέτε να φέρνουμε στην Ευρώπη και εκατομμύρια μεταναστών για να ρημάξουμε όλοι μαζί! Εσείς οι ίδιοι μου λέτε δηλαδή οτι θα αναγκαστούμε να φτάσουμε στη βία γιατί θα έχουμε χάσει το δικό μας νερό από τις δικές μας ηλιθιότητες και από την άλλη δεν είστε κατά της μετανάστευσης αλλά θέλετε και να συνεχιστεί ανεξέλεγκτα και αλόγιστα! Δηλαδή φάσκετε και αντιφάσκετε και είμαι εγώ εκτός τόπου και χρόνου...ενώ εσείς είστε εντός και μου απαντήσατε κιόλας πειστικά.

Καλησπέρα.

ΥΓ1 τελικά κανείς δεν απαντάει αν είναι δυνατόν η Ελλάδα να φιλοξενεί 40% επί του γενικού πληθυσμού μετανάστες όταν η δεύτερη Βρετανία φιλοξενεί μόνο 9% και η Ιταλία με 2% έχει προ πολλού κλείσει τα σύνορα της σε κάθε περίπτωση μετανάστευσης! Αλήθεια Γιώργο τα 50.οοο.οοο μεταναστών που θα έλθουν στην Ευρώπη όπως είπες που θα πάνε όταν όλα τα κράτη έχουν βάλει πλαφόν η έχουν κλείσει ήδη τα σύνορα τους? Μήπως στην Ελλάδα θα έλθουν που ακόμα το παίζει τριαλαριλαριό?

ΥΓ2 Όλως τυχαίως σήμερα στις μεσημεριανές ειδήσεις στη ΝΕΤ αναφέρθηκε οτι το πρόβλημα με το νερό στην Ελλάδα θα είναι πολύ σοβαρό στα επόμενα 5 χρόνια επειδή λέει η αύξηση στην κατανάλωση ανέρχεται στο 40% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία... Γιατί άραγε? Και είμαι εγώ μετά ο εκτός τόπου και χρόνου…..

ΥΓ3 Χαίρομαι Γιώργο για τη δική σου χαρά να φιλοξενείς την κόρη σου που ξέρω οτι τη λατρεύεις! :)

stelios papalangi είπε...

imagine

"Φανταστείτε λοιπόν το νερό που είναι αγαθό πρώτης ανάγκης εάν μπορούμε να το μοιραζόμαστε με τον οποιονδήποτε και έτσι για πλάκα και στο όνομα του προοδευτισμού..."

δεν είναι στο όνομα του προοδευτισμού. είναι στο όνομα του απόλυτου ρεαλισμού (αν και θα μπορούσα να επιχειρηματολογήσω και στο ονομα του δικαίου)....

γιατί όπως συμφωνούμε και οι δύο ,
1. το νερό είναι λίγο και
2. αυτό μπορεί να προκαλέσει συράξεις.

το θέμα είναι πως εσύ και γω βλέπουμε το κόσμο εντελώς διαφορετικά.
εσύ βγαίνεις εξω στο δρόμο και βλέπεις έθνη, εγώ πάλι βλέπω ανθρώπους.

και εσύ θεωρείς πιο σωστό υπό τις περιστάσεις να προετοιμαζόμαστε για πόλεμο ενώ εγώ προσπαθώ να βρω το τρόπο για να τον αποφύγουμε.

όταν λέω ότι αυτοί που έχουν νερό θα πρέπει να το μοιραστούν με αυτούς που δεν έχουν , δεν το λέω από τη σκοπιά του καλού σαμαρίτη, αλλά από τη σκοπιά του : αυτός είναι ο τρόπος για να αποφύγουμε τη σύρραξη.

ή μοιράζουμε το μπουκάλι με το νερό στα πέντε ή οι τρεις θα σκοτώσουν τους δύο, για να το πιούν μόνοι. αν τώρα εμείς θα είμαστε στους δύο ή στους τρεις, αυτό δεν μπορώ να το προβλέψω.



γιατί πάρα πολύ απλά τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι πέρα από τα έθνη και πέρα από τα κράτη. η επίλυση τους προυποθέτει συνεργασία - παγκοσμοποιημένη.

δεν αμφιβαλώ βέβαια ότι είμαστε ικανοί να προτιμήσουμε τη σύραξη από τη συνεργασία.
απλά από τη στιγμή που συζητάμε εδώ για το τι θα έπρεπε να γίνει, τότε θα προτιμήσω τη συνεργασία.



.........
και για να μη ξεφύγουμε εντελώς από τη πραγματικότητα.
όταν λείψει το νερό, δεν θα παμε απαραίτητα σε πόλεμο.
απλά θα αφαλατώνουμε ακόμα πιο πολύ.
θα βρούμε το τρόπο να επιβειώσουμε... έστω και με περισσότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος

αυτά

Ανώνυμος είπε...

Παίδες και κορασίδες,
Σας καλησπερίζω!

0φείλω να εκφράσω από την αρχή τις απολογίες μου γιατί ίσως να στεναχωρήσω (ή/και να εκνευρίσω) κάποιους με τα γραφόμενα μου που θα ακολουθήσουν, αλλά είμαι υπόχρεος να ομολογήσω ότι συμφωνώ εν πολλοίς με τα όσα γράφει και “αναλύει” ο άσπονδος φίλος, Imagi-NOS, αναφορικά με τις ευθύνες των μεταναστών (πάσης ράτσας, καταγωγής και προέλευσης) για το υδατικό πρόβλημα!

Πιο συγκεκριμένα και δεν σηκώνει δεύτερη κουβέντα, οι μετανάστες φταίνε τα μέγιστα για τη σπάταλη του νερού και τη δημιουργηθείσα λειψυδρία. (Ευτυχώς που η Μητέρα – Πατρίς θα στείλει και σε μας από το υστέρημα της!). Πάντως Imagi-NOS πρέπει να μου το αναγνωρίσεις ότι σε στηρίζω στον ανένδοτο αγώνα σου για την Προστασία του Νερού ΜΑΣ από τα λερωμένα κορμιά και τα καυτά (από δίψα - μην πάει ο νους σας αλλού) χείλια των αδηφάγων μεταναστών.

Όμως κι εσύ μωρέ Imagi-NOS πρέπει να παραδεχτείς πως δεν παρουσίασες σωστά το θέμα με αποτέλεσμα να σε παρεξηγήσουν. Πέσανε όλοι πάνω σου να σε φάνε (κι αν είσαι και βαρυστόμαχος τι θα πιουν για να πάει το φαΐ κάτω μια και δεν έχει νερό;). Κι εξηγούμαι:

1. Οι μετανάστες είναι σκούρου χρώματος (μαύροι, κατάμαυροι από την Υποσαχάρια Αφρική ή μελαψοί μεν αλλά με ανοιχτόχρωμες διαβαθμίσεις, όπως λόγου χάριν να πούμεν, οι Άραβες, οι Ινδοί, ή οι Σριλανκέζοι) και απασχολούνται σε “βρώμικες” εργασίες, όπως οι γεωργικές ή οι κτηνοτροφικές, λερώνονται και πιο εύκολα και πιο πολύ και σίγουρα χρησιμοποιούν και πιο πολύ νερό για να πλυθούν. Γιατί μέχρι να ξεχωρίσουν από το μαυριδερό τους το δέρμα τις (πραγματικές) “ζούρες” (ή “τάτσες” ή λερώματα), για να τις καθαρίσουν, σπαταλούν μπόλικο νερό. Ένα ριζοσπαστικό μέτρο (πέραν της μαζικής απέλασης των σκουρόχρωμων – αλλά σε τέτοια περίπτωση ποιοι θα κάνανε τις βρώμικες αυτές δουλειές;) θα ήταν ο “μάστρος” (το αφεντικό τους) να μάρκαρε από προηγουμένως (πριν να μπουν κάτω από το ντους) τα λερωμένα σημεία πάνω στο σώμα τους και έτσι να περιορίζεται μόνο εκεί το πλύσιμο! Έτσι θα έχουμε μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και τους μετανάστες να μας κάνουν τις δουλειές μας και οικονομία στο νερό!

2. Προβλήματα παρόμοια αλλά και διαφορετικής φύσεως φυσικά παρατηρούμε και στους άλλους μετανάστες, τους ανοιχτόχρωμους και τους ξανθούς. Στους ανοικτού χρώματος μετανάστες (και μετανάστριες φυσικά), τους προερχόμενους βασικά από τις ευρωπαϊκές χώρες του πρώην ανατολικού (σοσιαλιστικού) μπλοκ (όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Ουκρανία) καθώς και από την Κίνα, το λέρωμα είναι πιο ευδιάκριτο (δεν μπορεί να καμουφλαριστεί λόγω του ότι είναι ασπρουλήδες). Γι’ αυτό πλένονται και πιο συχνά. (Το συνηθίζουν και στις χώρες τους καθώς έχουν και νερά πολλά και χωρίς περιορισμούς παροχή νερού). Άρα και σ’ αυτήν την περίπτωση έχουμε σπατάλη νερού! Πέραν τούτου οι μετανάστες αυτοί δεν είναι μαθημένοι (συνηθισμένοι) στις ψηλές θερμοκρασίες που χαρακτηρίζουν τον τόπο μας γι’ αυτό και πίνουν πιο πολύ νερό για να ξεδιψούν αλλά πετούν και νερό πάνω τους για αν δροσίζονται από τη ζεστή. Άρα και πάλι κάνουν σπατάλη νερού! Άμεσα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν θα ήταν ο περιορισμός του πίνειν νερό και του δροσίζειν το κορμί!

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
Νυν υπέρ Υδάτων ο Αγών Μας!
Σώστε τα Νερά μας από τους Μετανάστες!
Μετανάστες κάτω τα χέρια από τα … Ύδατα Μας!

Τέλος (και μετά τα όσα φαιδρά είπα, ως σχόλια για άλλες επικίνδυνες φαιδρότητες) και μια σοβαροφανής ερώτηση προς τους ειδικούς:
Οι μονάδες αφαλάτωσης καθώς και οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων για παραγωγή πόσιμου και αρδεύσιμου νερού, δεν μπορούν να δουλέψουν με ηλιακή ενέργεια (ή τα λεγόμενα φωτοβολταϊκά συστήματα); Επίσης με τον ίδιο τρόπο (δηλ. χωρίς τη χρήση πετρελαίου) δεν μπορούν να δουλέψουν και οι μηχανές άντλησης νερού από γεωτρήσεις;

Ευχαριστώ για την προσοχή σας!

Anef_Oriwn
Δευτέρα 31/3/2008 – 8:24 μ.μ.

Υ.Γ.: Και δεν δέχομαι κανένας να μου πει ότι είμαι έκτος θέματος ή εκτός τόπου και χρόνου!

stelios papalangi είπε...

@ανευ

ο διευθυντής ενέργειας ο κ. κασίνης, εχεί είδη κάνει πρόταση για δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης τόσο με φυσικό αέριο, τόσο και με βολταικά.

σύμφωνα με τη πρόταση του, και με τις νέες τεχνολογίες που έχουν ανακαλυφθεί, η πρόταση για λειτουργία με φυσικό αέριο, θα μπορούσε να λύσει το υδατικό.

οι άλλες με τα βολταικά , θα είναι πιο μικρές και πιο περιβαλλοντικές.

το πόβλημα είναι ότι αυτά θα μπορούσαν να είναι έτοιμα το 2013, και μεις (κλασικά) πρέπει να τη βγάλουμε για φέτος.


για τις αφαλατώσεις γενικά (δεν είμαι ειδικός) αλλά νομίζω ότι η μόλυνση προκαλείται όχι μόνο από την ενέργεια που χρησιμοποιείται αλλά και απ αυτά που μένουν από την αφαλάτωση. (αν ξέρει κάποιος ας μας ανημερώσει)


γεωτρήσεις:
πέρα από το τι είδους ενέργειας χρησημοποιούν, υπάρχει ακόμα ένα (χειρότερο) πρόβλημα.
φκάλε φκάλε νερό, δεν έμεινε!!
νομίζεις το νερό που πίνουμεν τωρά ένεν σε μεγάλο βαθμό που τες διατρήσεις ;

τξαι όχι μόνο κοντεφκει να λείψει, αλλά τζαι να αλμυρίσει.

Ανώνυμος είπε...

@ Στέλιε,

Ήδη σε κάποιες περιοχές της χώρας όπως στα Κοκκινοχώρια το νερό έχει ήδη αλμυρίσει (εδώ και πολλά χρόνια λόγω υπεράντλησης) ή είναι υφάλμυρο τζιαι κάμνει μόνο για τα τριφύλλια!

Anef_Oriwn
Δευτέρα 31/3/2008 – 10:10 μ.μ.

spooky είπε...

Και οι ηλίθιοι εξακολουθούν να αγοράζουν μαζικά τα απαίσια, απηρχαιωμένα και τερατώδη SUV, τα οποία, επειδή δεν έχουν πού να τα παρκάρουν, περιφέρουν ασκόπως επί ώρες, καίγοντας τζάμπα βενζίνη (άρα και ρυπαίνοντας πολύ περισσότερο απ'ό,τι θα ρύπαιναν αν παίρνανε ένα μικρότερο όχημα που θα μπορούσανε να το παρκάρουν πιο εύκολα).

stalamatia είπε...

Πάω να πιω νερό ξεροστάλιασα να σας διαβάζω ,Ανεφ έχεις πολύ χιούμορ μαύρο βέβαια αλλά ωραίο.

-=IMAGINOS=- είπε...

Στέλιο και εγώ αυτό λέω, ότι πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις πολεμικές συρράξεις. Γιαυτό πρέπει να μη μοιραζόμαστε το δικό μας νερό με τον οποιονδήποτε μπουκάρει από το παράθυρο στη χώρα γιατί μετά θα πρέπει να εισβάλουμε στη Βουλγαρία….

Από την άλλη δε ξέρω πως εννοείς να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες που δεν έχουν νερό. Τι εννοείς να τους στέλνουμε με δεξαμενόπλοια to νερό μας η να τους φέρουμε όλους στην Ελλάδα? Ειλικρινά δε το κατάλαβα πως μπορούμε να βοηθήσουμε…

Anef δεν ασχολούμαι με χρώματα ανθρώπων ούτε με τις εξυπνάδες σου. Εγώ μίλησα συγκεκριμένα με στοιχεία. Εάν θέλεις το καταλαβαίνεις αν όχι δε πειράζει, δεν έχω απαιτήσεις από σένα...

Εντωμεταξύ κανείς δεν απάντησε ακόμα παρά τις παρακλήσεις μου στο εάν είναι δυνατόν η Ελλάδα να φιλοξενεί τόσους μετανάστες όσους αντιστοιχούν στο 40% του ημεδαπού πληθυσμού της και όταν μάλιστα η δεύτερη χώρα με τους περισσότερους μετανάστες στην Ε.Ε είναι η αποικιοκρατική Βρετανία με μόλις 9% και όταν όλες οι άλλες χώρες ήδη έχουν βάλει πλαφόν από 2 μέχρι 4% και ήδη έχουν κλείσει τα σύνορα τους. Κανείς δε τόλμησε να απαντήσει….

dokisisofi είπε...

"γιατί μετά ναι θα πρέπει να εισβάλουμε σε γειτονικές χώρες που τυχόν έχουν αποθέματα νερού και ειδικά άμα μας το κόψουν."

Έχουμε φτάσει δηλαδή σ'αυτό το σημείο? Είναι τόσο σοβαρά τα πράγματα?
Πάντως, χωρίς αστεία, εμένα εκείνοι οι αλλεπάλληλοι εμπρησμοί τοου καλοκαιριού στην Ελλάδα, ιδωμένοι μέσα από το παραπάνω σενάριο μάλλον ήταν προσχεδιασμένοι και είχαν σκοπό να φέρουν τη Ελλάδα σε οικολογικό, οικονομικό αδιέξοδο και να την κάνουν κάτι σαν την Κύπρο. Να ζητιανεύει από εδώ κι από κεί νερό. Βέβαια η Κύπρος ζητιανεύει και άλλα πράγματα, αλλά δεν συνηθίζω να βγαίνω εκτός θέματος. :P

-=IMAGINOS=- είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

@ Imagi-NOS,

Γράφεις: “Anef δεν ασχολούμαι με χρώματα ανθρώπων ούτε με τις εξυπνάδες σου.” - Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα να ασχοληθείς με τις “εξυπνάδες” μου, καθώς ένα μεγάλο πνεύμα όπως το δικό σου δεν μπορεί να συναντηθεί μ’ ένα μικρό όπως το δικό μου!

Εν πάσει περιπτώσει όμως … Ποια η άποψη σου για το νερό που θα σταλεί με δεξαμενόπλοια από τη Ελλάδα για Κύπρο και το οποίο θα χρησιμοποιείται (και για ξεδίψασμα αλλά και για πλύσιμο) και από τους εδώ μετανάστες (που μπορεί να φτάνουν και το 15-20% του ντόπιου πληθυσμού) και από τους τουρκοκύπριους που εργάζονται ή επισκέπτονται τις ελεύθερες περιοχές;

Αναφορικά με το δικό σου ερώτημα για το ποσοστό το μεταναστών στην Ελλάδα (που ανέρχεται όπως λες “ … στο 40% του ημεδαπού πληθυσμού της …” και που “… κανείς δε τόλμησε να απαντήσει….”, (όπως και πάλι λες), να σε καθησυχάσω ότι θα μελετήσω το θέμα και θα σου απαντήσω με την πρώτη ευκαιρία. Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι οι μετανάστες στην Ελλάδα ανέρχονται σε τόσο ψηλό ποσοστό. (Οι Βούλγαροι, οι Ρουμάνοι, οι Πολωνοί και λοιποί προερχόμενοι από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούνται μετανάστες;).

Anef_Oriwn
Τρίτη 1/4/2008 – 3:30 μ.μ.

Υ.Γ.: @ Stalamatia,
Σ’ ευχαριστώ! Να ‘σαι καλά!

stelios papalangi είπε...

@imaginos
"Στέλιο και εγώ αυτό λέω, ότι πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις πολεμικές συρράξεις. Γιαυτό πρέπει να μη μοιραζόμαστε το δικό μας νερό με τον οποιονδήποτε μπουκάρει από το παράθυρο στη χώρα γιατί μετά θα πρέπει να εισβάλουμε στη Βουλγαρία…."

είναι που βλέπεις μόνο χώρες ή καλύτερα έθνη. εκεί είναι η διαφορά μας.
αλλά το χειρότερο ότι δεν βλέπεις την αντίφαση:

όταν θεεωρείς αυτονόητο ότι ΕΣΥ έχεις το δικαίωμα να μπουκάρεις στη Βουργαρία όταν σπαταλήσεις/χρησημοποιήσεις όλο σου το νερό, πως μπορείς να αρνήσε το ίδιο για τον όποιοδήποτε άλλο ;



"Από την άλλη δε ξέρω πως εννοείς να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες που δεν έχουν νερό. Τι εννοείς να τους στέλνουμε με δεξαμενόπλοια to νερό μας η να τους φέρουμε όλους στην Ελλάδα? Ειλικρινά δε το κατάλαβα πως μπορούμε να βοηθήσουμε…"

μα δεν είπα αυτό!
το πρόβλημα σου είναι ότι οταν εγώ λέω "αυτοί που έχουν" , εσυ αντιλαμβάνεσαι μόνο την Ελλάδα, και όταν λέω "αυτούς που δεν έχουν" , εσύ καταλαβαίνεις , όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

μα και βέβαια η ελλάδα δεν θα αναλάβει να βοηθήσει όλο τον υπόλοιπο κόσμο! αυτό είναι αυτονόητο.
στο κάτω κάτω η ελλάδα, μπορεί να είναι σε λίγα χρόνια από αυτούς που θα χρειάζονται.

η σωστή διαχείρηση του νερού δεν είναι ενα εθνικό πρόβλημα. είναι παγκόσμιο. το θέμα νερό και περιβάλλον δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν σε παγκόσμια κλίμακα.

γιατί όπως δεν μπορείς να μιλάς για το νερό ΣΟΥ, δεν μπορείς εξίσου να μιλάς για τη καθαρή θαλασσά ΣΟΥ, το καθαρό αέρα ΣΟΥ.
γιατί αυτά ξεφευγουν από τα στενά όρια του "εθνικού εναέριου χώρου" ή "των χωρικών υδάτων" (για να μιλήσω στη γλώσσα τη δική σου)

μολύνει η Τσεχία τον Ελβα ;
την πληρώνει η Γερμανία.

Μολύνει η βαριά βιομηχανία της Γερμανίας τον αέρα ;
ερημοποιείται η ανατολική μεσόγειος,

μολύνει η αμερική ; η επιπτώσεις μεταφέρονται στην αλάσκα.

Νομιμοποιείται η Ινδονησία μετά το τσουνάμι να κυρήξει πόλεμο σε όλες τις βιομηχανικές χώρες ;


τα ίδια και με το νερό

το θέμα της έλλειψης του νερού, όπως σου έχω ξαναπεί, δεν είναι θέμα: πόσο έβρεξε ΕΔΩ, και σε ποιόν ανοίκει το νερό που έπεσε ΕΔΩ.


είναι και θέμα του γιατί έχει σταματήσει να βρέχει ΕΚΕΙ, και ποιός το προκάλεσε (μήπως και εσυ;)

δεν είναι μόνο του ΠΟΙΟΣ θα πιεί το νερό, αλλά το ΠΩΣ θα το διαχειρηστούμε πιο σωστά.


και δεδομένου ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα στο νερό είναι στο ΠΩΣ και όχι στο ΠΟΙΟΣ που πρέπει να εστιάσουμε τη προσοχή μας.


δεν ξέρω τι άλλο να πω.
η διαφορά είναι στο πως βλέπουμε το κόσμο αλλιώς. για σένα ο κόσμος είναι τα έθνη. και τα πάντα τα βλέπεις απο αυτή την οπτική γωνία.
άμα όμως λείψει το νερό.... θα ναι ο καθένας για τον ευατό του... ούτε έλληνες θα υπάρχουν ούτε τούρκοι.


εδώ μια βδομάδα άρχισαν οι περικοπές και είδη, μας φταίνε οι παφίτες (που δεν το κοβουν) . Οι λαρνακείς φωνάζουν για δίκαιη μεταχείρηση, ενώ οι λεμεσιανοί φωνάζουν για την αδικία του νότιου αγωγού που τους κλέβει το νερό ΤΟΥΣ για να ποτίζουν οι κοκκινοχωριάτες.
όπως βλέπεις, πάει η εθνική ομοψυχία.

Ϊδια λογική με τη δική σου είναι και αυτή - γιατι να δίνει ο λεμεσιανός νερό στους λευκωσιάτες; τι φταίει αυτός; ας κόψουν το λαιμό τους. επειδή είναι το ίδιο έθνος ; ΧΑ. το νερό του ανήκει. αφού εδώ έβρεξε. τι να κάνουμε;


η μόνη διαφορά είναι ότι ενώ εσύ τονίζεις την εθνική ομοψυχία εδώ αποφάσισαν να τονίσουν τη τοπική.
και σε περίπτωση που γίνουν χειρότερα τα πράγματα.... η μόνη ταυτότητα θα είναι η ατομική.
και εκεί πλέον θα γίνουμε ζώα.

Unknown είπε...

@Χρήστο με συγχωρείς πολύ, αλλά δεν έχεις θέσει κανένα απολύτως «αδυσώπητο» ερώτημα στο οποίο ουδείς δεν …τολμά να απαντήσει…Έχεις απαντηθεί ξεκάθαρα και ευθέως. Απλά, η λογική που διέπει το ερώτημα με αυτή των απαντήσεων διαφέρουν και διαφέρουν γιατί εκ προοιμίου υπάρχει Άλλη ματιά.

@ Άνευ το χιούμορ σου εξαιρετικό απολαυστικό και απολύτως εντός θέματος το σχόλιο σου. Για τις αφαλατώσεις που αναφέρεις, από τα λίγα που γνωρίζω Οικολογική Αφαλάτωση υπάρχει, πάνω στα πρότυπα που αναφέρεις- εξ όσων γνωρίζω η Βρετανία έχει στρατηγικό σχέδιο αφαλατώσεων με διαδικασίες φιλικές προς το περιβάλλον, θα το ψάξω για να βρω ποιο συγκεκριμένα στοιχεία.

@Στέλιο-δεν σε επί σχολιάζω, τα όσα καταγράφεις απλά με καλύπτουν πλήρως. Ευχαριστώ που με βγάζεις από τον κόπο!

@Αιρετικέ, υπάρχουν και SUV υβριδικά όπως και άλλα πιο παλιά μεν, αλλά πολύ πιο φιλικά προς το περιβάλλον από πολλά «κανονικά» αυτοκίνητα.

-=IMAGINOS=- είπε...

Γιώργο τέλος πάντων δεν είπα ποτέ οτι έχω το αλάθητο ούτε οτι δεν έχω και προκαταλήψεις και φανατισμό κάποιες φορές. Έχω όπως έχουμε όλοι μας. Δίνω και μία απάντηση και για τις προκαταλήψεις και το φανατισμό στο blog μου με αφορμή την απίστευτη και καλύτερη πρωταπριλιάτικη φάρσα των τελευταίων ετών, αυτών των "άρρωστων" τύπων του Jungle Report και του NEOS FORUM θύμα της οποίας έπεσα και εγώ. χαχαχα Τους άχρηστους....

Unknown είπε...

Χαχαχα….η καλύτερη «φάρσα» που έγινε ποτέ νομίζω, στο Ελληνικό διαδίκτυο. Θα δω το ποστ σου.

-=IMAGINOS=- είπε...

Ακόμα και σε όσους δεν άρεσε η πλάκα αυτή Γιώργο, τουλάχιστον σε κάτι καλό τους βγήκε... στο να μάθουν πως να κάνουν backup τα αρχεία τους! Αυτό μου έγραψε ένας φίλος ο Απόστολος. χαχαχαχα. Δε σου κρύβω ότι και εγώ κατέβασα ένα πρόγραμμα που κάνει backup ολόκληρα sites και ιστολόγια γιατί ποτέ δε ξέρεις αν σε πάρει και σένα κάνα βόλι! χαχαχαχα Σε κάθε περίπτωση το χιούμορ ήταν πρωταγωνιστής στην όλη κατάσταση και αυτό είναι καλό για όλους!

Meropi είπε...

Γιώργο μου,
ο επόμενος πόλεμος λέγεται ότι θα γίνει για το νερό!! Τόσο πολύτιμο αγαθό έχει γίνει. Κάποτε γνώρισα ένα Σουηδό Μηχανικό που ειδικευόταν λέει στα μηχανήματα που συλλέγουν νερό από την ατμόσφαιρα (υδρατμούς που μετατρέπονται σε νερό). Λες να μας χρειαστούν τέτοια μηχανήματα;;

Yiota είπε...

δεν μπορω να φανταστω τι θα γινει το καλοκαίρι, που θα τρέχουμε κάθε μέρα για μπάνια...:(