Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007

Όλοι οι Κυνηγοί, Λαθροκυνηγοί.


46 νεκροί, από τη μια στιγμή στη άλλη.

Ανάμεσά τους, άτομα νεαρά, θηλυκά που θα γεννούσαν σύντομα

Υπήρξαν και κάπου 6 τραυματίες που βρέθηκαν κατατρομαγμένοι και αγριεμένοι από την αδόκητη επίθεση που δέχθηκαν.

Οι δράστες; Κάποια δίποδα ανθρωποειδή που κατά πως φαίνεται , ήθελαν λέει να εξασκηθούν στο…σημάδι και το βρήκαν εξόχως διασκεδαστικό να σηκώσουν τα όπλα και να σκοπεύσουν το σμήνος των Μαυροκιρκίνεζων γερακιών.

Υποθέτω, πως αυτοί οι τύποι κάλλιστα μπορεί να συζητάνε στα καφενεία και να καταγγέλλουν την «βαρβαρότητα» ας πούμε των Αμερικανών στο Ιράκ, των Τούρκων εδώ κι αλλού, και ούτε να τους περνάει από το μυαλό (λέμε τώρα) πως δεν διαφέρουν σε τίποτα από όσα καταμαρτυρούν στους άλλους.

Ξέρετε πως είμαστε το μοναδικό είδος πάνω σε αυτόν τον πλανήτη που έχει το φόνο για σπορ;

Δεν υπάρχει ούτε ένα πλάσμα στη Γη που να επιτίθεται για να σκοτώσει, έτσι απρόκλητα. Ακόμα και τα περίφημα θηρία στις Ρωμαϊκές αρένες, είναι γνωστό, πως τα κρατούσαν πεινασμένα και στη συνέχεια τα εξαγρίωναν με διάφορους τρόπους προκειμένου να γίνουν επιθετικά.

Μόνο ο άνθρωπος ξυπνάει τα χαράματα, βάζει την ειδική στολή, παίρνει τα τουφέκια του και τα φυσεκλίκια του, για να πάει να στήσει καραούλι στο σπίτι κάποιων άλλων, στο δάσος δηλαδή, για να σκοτώσει εν ψυχρώ.

Πολύ συχνά δόλια, ύπουλα, χυδαία με σφυρίχτρες που εξαπατούν τα θηράματα.

Ο τύπος, κρυμμένος πίσω από τους θάμνους, με στολή παραλλαγής , άνανδρα εξοπλισμένος συχνά με όπλο που φέρει σκόπευτρο με κιάλι, φέρνει το όπλο στο μάτι, και πυροβολεί.

Τον λαγό που ανυποψίαστος έτρεχε ελεύθερος στον δικό του κόσμο.

61.655 λαγούς δολοφόνησαν μόνο το 2005 οι κυνηγοί και αυτά είναι επίσημα νούμερα από την Υπηρεσία Θήρας.

Τη μπεκάτσα που έρχεται στα μέρη μας καθώς λογαριάζει τον θερμό νότο, φιλόξενο..

Καθώς πετά, λεύτερη στον ουρανό, νεκρή θα βρεθεί από τη μια στιγμή στην άλλη.

74.061 μπεκάτσες «προσγείωσαν» οι κυνηγοί το 2005 στην Κύπρο. Πάντα σύμφωνα με τα επίσημα νούμερα.

Ο κατάλογος είναι μακρύς και δε χωράει εδώ. Αναζητείστε στοιχεία στην Κυπριακή ιστοσελίδα http://www.airgunhunting.com/.
Θα σας κάνει ίσως εντύπωση το σχεδόν μιλιταριστικό ύφος της σελίδας, η οποία βέβαια, εύλογα κρατάει κάποια προσχήματα με σλογκανάκια για το λαθραίο κυνήγι και τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς όπλων.

Ωστόσο υπάρχει διάχυτη θα έλεγα η οπλολαγνεία και η ηδονή του «πυροβολώ».

Κάποτε, το Κυνήγι ήταν επιβίωση. Από τότε, έχουν περάσει αιώνες.

Κάποτε, το Κυνήγι, το δεχόμουν-με πολύ δυσκολία- ως μία ιδιότυπη σχέση με τη φύση και το θήραμα που μπορεί σε κάποιους να ξύπναγε αρχέγονες μνήμες.

Τώρα, στη γη της κλιματικής αλλαγής, των καμένων δασών, της βιασμένης φύσης, το Κυνήγι είναι παρά φύση ασέλγεια σε βάρος της ελάχιστης ισορροπίας που έχει απομείνει.

Ενώνω τη φωνή μου με τη βοή που σηκώνεται πια σε όλη την Ευρώπη και ζητά απόλυτη απαγόρευση στο κυνήγι.

Το κυνήγι, πρέπει να τεθεί εκτός νόμου και οι κυνηγοί να παραδώσουν τα όπλα τους.

Το κυνήγι στις μέρες μας , είναι πράξη
τρομοκρατίας.

http://www.petitiononline.com/isoniso/petition.html

ψηφίστε για την 5ετή απαγόρευση του κυνηγιού στα Ελληνικά δάση...

64 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

en kalitera na krifteis malaka se vlepw osan ti tzikla sto saki

cyrus είπε...

Κάτι τέτοια (και κάτι ανώνυμα σχόλια) με κάνουν να μη στενοχωριέμαι καθόλου όταν οι κυνηγοί πυροβολούνται μεταξύ τους...

Captain Harbour είπε...

Καλημέρα,

Από τις διηγήσεις του παππού μου κατάλαβα πως τις δύσκολες στιγμές της μεταπολεμικής Ελλάδας το κυνήγι ήταν η λύση στο πρόβλημα. Ο πατέρας μου και η θεία μου "αναστήθηκαν" όπως λέει ο παππούς από το κηνύγι.
Ωστόσο όπως πολύ ορθά διατυπώνετε η κατάσταση έχει περάσει κάθε όριο. Οι πολίτες των μεγάλων πόλεων αλλά και αυτοί των χωριών οργανώνουν κάθε Σαββατοκύριακο επιδρομές κατά δεκάδες. Επιδρομές με στρατηγική. Στο χωριό μου έβαζαν ( δεν ξέρω αν το κάνουν ακόμα) Αλβανους εργάτες μέσα σε ρυάκια να χτυπούν τενεκέδες και οι οπλοφόροι βρίσκονταν στην κορυφή του λόφου έτοιμοι να πυροβολήσουν ότι σηκωθεί μέσα από την πυκνή βλαστηση.
Τον χειμώνα όταν κατεβαίνω στο χωριό να μαζέψω της ελιές βρίσκω κάτω θάλασσα από φυσιγγια. Επιδιδόμουν μια μέρα στην συλλογή της ελιάς και στον απέναντι λόφο στα 200 μέτρα ευθεία μπορεί και λιγότερο πυροβολούσαν ασυστόλως. Έβλεπαν εμάς που δουλευαμε, άκουγαν τα μηχανήματα κι όμως δεν σκέφθηκαν ότι μας βάζουν σε κίνδυνο.
Τέλος δεν θέλω να πω ότι όλοι είναι κακοί κυνηγοί. Υπάρχουν και αυτοί που σέβονται το περιβάλλον και κηνυγούν αυτό που αρκεί και όχι ότι πετάει....

Lexi_penitas είπε...

Δεν συμφωνώ ότι υπάρχουν καλοί κυνηγοί. Δεν είναι καλός όποιος σκοτώνει κάτι για χόμπι. Σήμερα που χιλιάδες είδη κινδυνεύουν να εκλείψουν από τον πλανήτη, με ότι αυτό συνεπάγεται, είναι αστείο να συντηρούνται, να επιτρέπονται και να ενισχύονται από το κράτος τέτοια "χόμπι".

Μέσα από την γενική ανοχή στο κυνήγι βρίσκουν πεδίο δόξης λαμπρό και απάνθρωποι υπάνθρωποι με ένστικτα δολοφονικά πέραν δηλαδή από ζωώδη, όπως αυτοί στο βιότοπο Ακρωτηρίου.

Δεν θα φύγει ποτέ η εικόνα από το μυαλό μου, όταν, πριν επτά χρόνια περίπου, ποδηλατούσαμε με το 11χρονο τότε γιο μου και άλλα παιδάκια μέσα από το ίδιο βιότοπο και βρήκαμε ένα φρεσκοκτυπημένο γεράκι. Το σήκωσα και το άνοιγμε των φτερών του ξεπερνούσε το 1 μέτρο. Μερικά παιδάκια δάκρυσαν...

Συμφωνώ απόλυτα με το συγγραφέα και νιώθω ότι υπάρχει ανάγκη μαζικοποίησης της κραυγής του.

Ανώνυμος είπε...

Απόλυτα σύμφωνος με τα όσα λέτε, αγαπητέ πολίτη, απόλυτα σύμφωνος...

Στο σενάριο του Matrix η διατύπωση ήταν ξεκάθαρη: το ανθρώπινο πλάσμα είναι παρόμοιο προς ιό... Ω, ναι...

Dissident Aggressor

Captain Harbour είπε...

Είναι πράξη τρομοκρατίας το κυνηγι στις μέρες μας από τους περισσότερους κυνηγούς. Πρέπει να απαγορευθεί αλλά δεν πρέπει όλοι να μπαίνουν στο ίδιο σακί ως δολοφόνοι, ούτε να αναφέρεται ότι ατυχήματα με όπλα καλώς κάνουν και συμβαίνουν. Πρέπει να μειωθούν τα όπλα και πρέπει να προστατευθεί η πανίδα εφόσον η οικονομία μας παρέχει διαφορετικούς τρόπους σίτισης. Αυτό όμως δεν κάνει τον άνθρωπο κάτι διαφορετικό. Πρέπει να σκοτώσει για να τραφεί.

Unknown είπε...

Γεια σου ρε ανώνυμε καραπουσιουκλή!

Έπρεπεν να είχαμεν αρκούδες εις την Κύπρον να σε βάλει καμμιά του βούρου, να σε τζιυνηίσει, όι για να σε σκοτώσει, απλά έτσι, για... σπορ... Να σού πω εγιώ ποιος ήταν να 'ν' η τζίκλα!

mtryfo είπε...

Οι φωτογραφίες είναι σοκαριστικές, ειδικά η τελευταία...
Τους κυνηγούς θα εννοούσαν όταν έλεγαν ότι ο άνθρωπος είναι το πιο άγριο θηρίο...

Ανώνυμος είπε...

Επιτρέψτε μου ένα ‘σεντόνι’ με κάποια παραπάνω σχόλια.

Προσωπικά δε με ενδιαφέρει το ποιόν του οποιουδήποτε κατά την υπόλοιπη ζωή του, όταν αυτός ο οποιοσδήποτε σκοτώνει ΓΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ. Νομίζω ότι τα γραφόμενα του οικοδεσπότη μας σε αυτό ακριβώς επικεντρώνονται: στο κυνήγι ως σπορ (βλέπε ‘ευχαρίστηση’). Και, όσο και αν απεχθάνομαι τα τσουβαλιάσματα που χαρακτηρίζουν το σύνολο με αφορμή μέρος του, πραγματικά, πώς μπορείς να χαρακτηρίσεις όσους σκοτώνουν για να ευχαριστηθούν;

Συχνά (με αφορμή και ένα τέτοιο άτομο που ζει απέναντί μου, αρκετά κοντά ώστε να ακούω τα βασανιστήρια στα οποία φαίνεται να υποβάλει τα σκυλιά του, ώστε να είναι αρκούντως λυσσασμένα όταν θα τα ξαμολύσει ενάντια σε ό,τι δύστυχο κινείται εντός της υπαίθρου) σκέφτομαι πόσο ενδιαφέρον θα ήταν να βρισκόταν ένας πολύ ισχυρότερος (εξωγήινος ίσως) πολιτισμός ο οποίος θα γούσταρε να σκοτώνει ανθρώπους για σπορ. Και να βλέπατε τότε πώς όλοι αυτοί οι θλιβεροί «μάτσο» με τα τουφέκια και τις στολές παραλλαγής θα ανακάλυπταν ξαφνικά τον ανθρωπισμό, το Θεό (άλλωστε, στο Χριστιανισμό, τη θρησκεία της ‘αγάπης’ […], αυτός δεν «έδωσε τον κόσμο στον άνθρωπο για να τον χρησιμοποιεί για τις ανάγκες του»; – διορθώστε μου την ανακρίβεια, οι χριστιανοί ολόγυρά μου αυτά λένε) και άλλα παρόμοια. Δε θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, όπως στα αχαρακτήριστα μνημεία απανθρωπιάς και πλήρους αναλγησίας τους εντός του διαδικτύου αναγράφονται links για «φάσα», «μπεκάτσα», να αναγραφόταν και σε ανάλογα links αυτού του φανταστικού πολιτισμού «κυνηγός» και διάφορα τέτοια;…

Και ναι, είναι τρελά προκλητικό να βγαίνουν όλοι αυτοί και να αυτοχρίζονται λάτρεις της φύσης (…), όταν το μόνο τους μέλημα είναι να υπάρχει αρκετή φύση ώστε να μπορούν να τη μεταχειρίζονται όπως τη μεταχειρίζονται.

Ούτε το αντεπιχείρημα περί του ότι όλοι αυτοί, μέσα στο κακό που κάνουν, κάνουν και καλό μού φαίνεται ότι στέκει, από τη στιγμή που το ζήτημα δεν είναι το «αντίτιμο» που καταβάλει ο κάθε «σπόρτσμαν» για να «ασκεί» το σπορ του, αλλά η ίδια η σκληρότητα του να σκοτώνεις για ευχαρίστηση – κάτι που από όπου και να το πιάσεις δε δικαιολογείται! Και για να το πάω ακόμα πιο πέρα, δεν έχουμε το Δ-Ι-Κ-Α-Ι-Ω-Μ-Α ως είδος να φερόμαστε έτσι στα υπόλοιπα είδη του πλανήτη. Για την ακρίβεια, η θέση μας ως κυρίαρχου είδους στον πλανήτη, θα έπρεπε να μας επιφορτίζει με περισσότερες ευθύνες έναντι των λιγότερο ισχυρών ειδών, όχι με δικαιώματα ζωής και θανάτου επάνω τους. Όταν, δε, αυτός ο τελευταίος επιφέρεται με σκοπό την απόλαυση, τότε, ναι, κάθε όριο έχει ξεπεραστεί και είμαστε πλέον για τα καλά στο πεδίο της ύβρεως.

Και επειδή εδώ θα αντεπιχειρηματολογήσουν πολλοί ίσως περί διπλών στάνταρ, θα δαγκώσω τη σφάιρα τους (χεχε) και θα πω ότι, ναι, κατά τη γνώμη μου, ούτε να εκμεταλλευόμαστε τη φύση για την επιβίωσή μας έχουμε δικαίωμα. Όμως, σ’ αυτό το συμπαντικό σφαγείο μετέχουμε, αδιάκριτα πλέον, όλα τα είδη στον πλανήτη. Από αυτή την άποψη είμαστε όλοι εξίσου μέτοχοι της εγγενούς φρικτότητας της ίδιας μας της φύσης – αυτό δεν αποφεύγεται (εκτός και αν επιλέξουμε την αυτοκτονία για λόγους αξιοπρέπειας και διαμαρτυρίας προς μία εγγενώς απάνθρωπη φύση – αν θέλετε, το συζητάμε). Θα περίμενα, ωστόσο, από «πολιτισμένα» και «νοήμονα» όντα να αγωνίζονται να περιορίσουν αυτή τη σφαγή. Εδώ συζητάμε όμως όχι απλά για το μη περιορισμό, αλλά για την ίδια την αναγόρευση της σφαγής σε «σπορ» και «ευχαρίστηση»!

Όσο, τέλος, για την επιβίωση, δε νομίζω ότι όλοι αυτοί οι ανθυπανθρωποειδείς που ποζάρουν όλο καμάρι δίπλα στα νεκρά και ξεσκισμένα σώματα των «θηραμάτων» να κυνηγούν επειδή πρέπει να ζήσουν. Προσωπικά δεν έχω γνωρίσει ούτε έναν που να ζει από το κυνήγι γιατί έχουν τελειώσει οι εναλλακτικές του….

Συμφωνώ, αγαπητέ οικοδεσπότη, το «σπορ» αυτό πρέπει να απαγορευτεί εντελώς, τελείως και δίχως παραθυράκια. Στο κάτω κάτω υπάρχουν και video games όπου μπορεί κανείς να εκτονωθεί όσο θέλει, διαλύοντας και το ίδιο το σύμπαν άμα γουστάρει...

Dissident Aggressor

ΥΓ Περιμένω το κείμενό σας με τα όσα μπορεί να κάνει κανείς σε καθημερινή-ατομική βάση ώστε να περιορίσει τη σπατάλη των πόρων και να συμβάλλει στην επιβράδυνση της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κύριε Πίττα,

πως πείθεις ανθρώπους σαν τον Ανώνυμο σχολιαστή σου, που δυστυχώς ΔΕΝ αποτελούν την μειοψηφία των Κυπρίων, πως αυτά που λες είναι σωστά και επιβάλλεται να μπουν σε εφαρμογή ΕΧΤΕΣ;

Σε συζητήσεις με γνωστούς και φίλους έφτασα στο εξής συμπέρασμα: Όλοι αγαπούν τα ζώα, αλλά κανείς δεν απαρνείται το κυνήγι (γιατί άλλο να παίξεις τον λαόν τζαι άλλον να τον γοράσεις). Πως είναι δυνατόν αυτό; Ξεχνάνε πως ζώα δεν είναι μόνο τα κατοικίδια (τους), αλλά και τα άγρια, τα ελεύθερα.

Αυτή η φοβερή ανάγκη για κατεξοχήν έλεγχο των πάντων από τον 'ανώτερο' άνθρωπο, σε συνδυασμό με τον έμφυτο σαδισμό που επιφέρει η εξουσία αυτή, μόνο με σωστή διαπαιδαγώγηση μπορεί να ξεπεραστεί. Αλλά πως, όταν οι ίδιοι οι διδάσκαλοι είναι επαγγελματίες "αθλητές" κυνηγοί;

Κύριε Πίττα χάρηκα για την 'γνωριμία'.

Ανώνυμος είπε...

Με συγκινούν οι ευαισθησίες σου Γιώργο, πολύ συχνά.

Να είσαι καλά φίλε, πάντα, και να βλέπουμε την παρουσία σου στα ευαίσθητα, της Ψυχής, ανθρώπινα δρώμενα...

Sceptic Anonymous είπε...

Συμφωνώ ότι το κυνήγι είναι αχρειάστο σπορ. Αλλά δεν συμφωνώ ότι το κυνήγι είναι πράξη τρομοκρατίας το βρίσκω υπερβολικό. Κάτι που με εκνευρίζει με τους φιλόζωους ακτιβιστές είναι ότι εξισώνουν τα ζώα με τους άνθρωπους. Τούτο δεν το δέχομαι.

Επίσης αν το κυνήγι είναι τρομοκρατία γιατί δεν το κάνουμε πιο γενικό και να πούμε η κρεατοφαγία είναι τρομοκρατία. Υπάρχει ζώο που θέλει να πεθάνει; Είτε το σκοτώσουμε με το κυνηγητικό ή με το παλτά ποια η διαφορά;

Οι συνθήκες διαβίωσεις σε πολλά καταλύματα είναι κάκιστες (δεν θα πω απάνθρωπες επειδή προφανώς δεν πρόκειται περί ανθρώπων) και τα σφαγεία είναι βασικά μια σκέτη κόλαση. Κάποιος κάποτε είπε αν τα σφαγεία είχαν γυάλινους τοίχους δεν θα τρώγαμε ποτέ κρέας.

Τί λέτε;

-=IMAGINOS=- είπε...

Γιώργο ένας ευαίσθητος άνθρωπος μόνο μπορεί να διαβάσει το κείμενο σου. Ο επιθετικός προσδιορισμός εδώ δεν είναι το "ευαίσθητος" αλλά το "άνθρωπος".....

Θα σε παρακαλούσα να μου δώσεις την άδεια σου να δημοσιεύσω το κείμενο σου φυσικά με την υπογραφή σου και αλλού...

Unknown είπε...

@ ανώνυμε, δικαιωματικά θα έλεγα, σου έλαχε να είσαι το πρώτο σχόλιο κάτω από αυτό το άρθρο. Είναι, πως το…λένε να δεις…για «του λόγου το αληθές». Υπό αυτήν έννοια, μάλλον θα πρέπει να σε ευχαριστήσω.

@ cyrusgeo , να πω την «αμαρτία» μου θυμάμαι τον εαυτό μου από παιδί, να σκάει ένα ελαφρό μειδίαμα στο άκουσμα τέτοιων ειδήσεων, πως κυνηγοί πυροβολήθηκαν μεταξύ τους.

@ captain harbour , καταλαβαίνω τι λέτε. Όπως έγραψα και στο κυρίως κείμενο, υπάρχει μια περιοχή στο κυνήγι, που περιλαμβάνει κάποιους ανθρώπους , οι οποίοι διατηρούν μια ιδιότυπη σχέση με τη συνήθειά τους αυτή και επιπλέουν λατρεύουν τη φύση. Σαν απαλλάσσονται από το κουστούμι και τη γραβάτα «επιστρέφουν» στο δάσος και αναπτύσσουν μια προσωπική σχέση με τη φύση. Σχέση αρχέγονη, που θυμίζει «αγώνα επιβίωσης» κλπ. Ωστόσο, και πάλι, αφ ενός το πράγμα είναι απαράδεκτο γιατί δεν υπάρχει καμία ισοτιμία στην κόντρα μεταξύ θηράματος και θηρευτή. Γιατί όταν πηγαίνεις εξοπλισμένος με όπλα που έχουν σκόπευτρο, κιάλια ειδικές σφυρίχτρες που εξαπατούν, το όλον είναι τελείως δόλιο. Πια , όλα αυτά όμως δεν αντέχουν σε καμία «κατανόηση». Η απαγόρευση του κυνηγιού δεν είναι συνδεδεμένη με κάποια αστική φιλοζωία αλλά με την ευρύτερη και επιτακτική ανάγκη να αφεθεί η φύση στην ησυχία της.

@λεξιπένητα αναρωτιέμαι, τι είναι αυτό που μπορεί να μεταλλάξει το παιδάκι που σήμερα δακρύζει στη θέα ενός δολοφονημένου γερακιού σε αυριανό αδίστακτο σκοπευτή…

Ανώνυμος είπε...

@sceptic anonymous
Θα θέλατε να εξηγήσετε γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να εξισωθούν με τα ζώα;

Σχετικά με τα σφαγεία, ναι, έχετε δίκιο. Γι’ αυτό, αφού το κυνήγι καταργηθεί ως ΕΝΤΕΛΩΣ αχρείαστο και βάρβαρο (εφόσον πρόκειται για θανάτωση ζώων όχι πλέον με σκοπό την επιβίωση, αλλά την απόλαυση), θα πρέπει όντως να μελετήσουμε (ως είδος) τρόπους με τους οποίους η κρεατοφαγία θα πρέπει να περιοριστεί στο απόλυτο απαραίτητο· και, ναι, να φροντίσουμε ώστε οι συνθήκες στα «εκτροφεία» και τα σφαγεία να έρθουν στο επίπεδο που αρμόζει στον πολιτισμό που θέλουμε να έχουμε.

Όμως, το πολύ σημαντικό αυτό θέμα που βάζετε είναι, νομιζω (και συγχωρέστε μου το θάρρος), άσχετο με την ουσία του ζητήματος του post. Όπως έγραψα και παραπάνω, το ζήτημα, όπως το καταλαβαίνω εγώ, είναι ‘Το Κυνήγι Ως Απόλαυση’. Και νομίζω ότι είναι υπό αυτό το πρίσμα που όλοι οι κυνηγοί χαρακτηρίστηκαν όπως χαρακτηρίστηκαν. Δεν πρόκειται για την επιβίωση. Πρόκειται για το απάνθρωπο/αχρείαστο/σπάταλο της συνέχισης μίας πρακτικής (του κυνηγιού), όταν η επιβιωτική χρησιμότητα που αυτή κάποτε εξυπηρετούσε έχει προ πολλού εκλείψει - και με μόνο σκοπό πλέον τη διασκέδαση. Ναι, τότε η θανάτωση ζώων αγγίζει την ύβρη. Και, ναι, τότε πλέον δεν έχουμε κανένα δικαίωμα!

Φιλικά

Dissident Aggressor

Unknown είπε...

@ Dissident Aggressor θα μου επιτρέψετε να θεωρήσω τον αλά Matrix παραλληλισμό, ολίγον τραβηγμένο ή μάλλον υπεραπλουστευτικό.

Ο άνθρωπος, είναι ικανός για τα χειρότερα, και όταν λειτουργεί έτσι θυμίζει πράγματι virus. Ωστόσο, δεν κάνει να λησμονούμε πως οι άνθρωποι είναι εξίσου ικανοί για τα καλύτερα και για άριστα. Την ντροπή που μας δημιουργούν τα εγκλήματά του, την παρηγορούν τα αριστουργήματά του, είτε αυτά έχουν να κάνουν με την Τέχνη είτε κάποιες φορές με την παρρησία του. Ας μου επιτραπεί να πω, πως το προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα , είναι σε τελευταία ανάλυση καθαρά Πολιτικό ζήτημα και χρησιμοποιώ τον όρο Πολιτικό με τον ακριβή προσδιορισμό της λέξης, που περιλαμβάνει σε μέγιστο βαθμό «τα της Πόλεως ορθά νομιζόμενα»

Ας μην μιλάμε για τον Άνθρωπο στο τρίτο πρόσωπο, γιατί ανήκουμε σε αυτούς.



@captain harbour…το κυνήγι δεν έχει καμία σχέση πια με τις ανάγκες σίτισης. Αυτή η τελευταία όπως ξέρουμε μπορεί να ικανοποιηθεί από οργανωμένα εκτροφεία που λειτουργούν για αυτόν τον σκοπό και μόνο. Και αυτό πάλι είναι θέμα συζήτησης από μόνο του.

@onopordum cyprium, δεν πειράζει, χάρη μας έκανε!

@ mtryfo θα συμφωνήσω, με τους όρους που ανέφερα ΄πιο πάνω…



@ Dissident Aggressor…αυτό με τους…εξωγήινους το είχα φαντασιωθεί και εγώ κάποια στιγμή, αλλά όπως ξέρουμε όλοι η εξ ουρανού βοήθεια, μόνο παγίδες και απάτες κρύβει και κυρίως μετατόπιση των δικών μας ευθυνών στην καθημερινότητα.

Θίγετε ένα τεράστιο ζήτημα σαν βάζετε το ρόλο της θρησκείας σε αυτό το ζήτημα και θα μου επιτρέψετε να προσθέσω πως ο ρόλος των θρησκειών –όπως αυτές διαμορφώθηκαν από τους ανθρώπους τους τελευταίους αιώνες έχει υπάρξει καθοριστικός στη διαμόρφωση της θρασύτητας στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Ξεκινώντας από τη «διδαχή» πως ο κόσμος, η πλάση «χτίσθηκε» γύρω από τον άνθρωπο με απόλυτο επίκεντρο αυτόν ώστε να τον υπηρετεί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε σήμερα με τον κόσμο στο παρά 5 της καταστροφής. Η ιδιοκτησιακή αντίληψη και η αντίληψη του επικυρίαρχου του κόσμου έχουν το μέγιστο μερίδιο ευθύνης για την επί μακρόν καταλήστευση της φύσης και την αλόγιστη σπατάλη των φυσικών πόρων. Βλέπετε μεταξύ της αντίληψης «μου έδωσαν τον κόσμο για να με υπηρετεί» και «είμαι απλά ένα κομματάκι του κόσμου» υπάρχει τεράστια απόσταση. Άλλο ένα θέμα που του πρέπει εξειδικευμένη συζήτηση!

Unknown είπε...

@pcychia οι τύποι σαν τον «ανώνυμο» σχολιαστή δεν πρόκειται να πειστούν ούτε από αυτό το άρθρο ούτε από κανένα άλλο. Κατά τη γνώμη μου είναι «χαλασμένοι».
Όμως, ο στόχος τόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα όσο και για άλλα δεν είναι η ξαφνική….διαπαιδαγώγηση αυτών, όσο η ενεργή αφύπνιση των υπολοίπων που διαφωνούν ή εξανίστανται από τον καναπέ. Έχει κανείς την εντύπωση για παράδειγμα πως στην Ελλάδα θα είχε «ενεργοποιηθεί» η κυβέρνηση του Καραμανλή και ο κος Σουφλιάς για να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος του Ασωπού αν δεν είχε προηγηθεί ή έντονη κινητοποίηση των Πολιτών μέσα από τα Ιστολόγια και όχι μόνο;

@polgt…όλα αυτά είναι πια απλά ζήτημα επιβίωσης. Επαναλαμβάνω πως το πνεύμα μου δεν είναι γενικώς και αορίστως φιλόζωο, εντάσσω τη λογική του άρθρου στην γενικότερη ορθολογική αντίληψη που πρέπει να αποκτήσουμε όλοι αναφορικά με τη φύση, το περιβάλλον και τη φυσική τάξη πραγμάτων.


@sceptic anonymous η έννοια της τρομοκρατίας εδώ, νομίζω πως είναι τουλάχιστον –έστω και σε συμβολικό επίπεδο- απείρως πιο δικαιολογημένη από τον τρόπο που για παράδειγμα την σερβίρουν οι Η.Π.Α. για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.

Δεν ξέρω τι θέλετε να πείτε με την «εξίσωση» ανθρώπων και ζώων. Κανείς δεν μπορεί να εξισώσει τον άνθρωπο για παράδειγμα με ένα άλογο ή μία γάτα. Αλλά ούτε και το αντίστροφο. Υποψιάζομαι μέσα μου πως πάσχουμε από ένα είδος «αναπηρίας» στην κατανόηση του γεγονότος πως συνυπάρχουμε με ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ είδη στον πλανήτη μας , με τα οποία θα έπρεπε να υπάρχει αλληλοσεβασμός και αρμονία. Υπό αυτό το πρίσμα ίσως-ίσως λέω, δεν ξέρω- δεν αποκλείω κάποτε οι άνθρωποι να ξεπεράσουμε το στάδιο της κρεατοφαγίας και να το αφήσουμε πίσω μας ιστορικά και ανθρωπολογικά σαν ένα στάδιο «πρωτόγονης» ιστορίας. Δεν ξέρω είμαι κάποιος που ακόμα απολαμβάνει τη…μπριζόλα του.

@Oceanborn ασφαλώς και μπορείς να αναδημοσιεύσεις το κείμενο όπου θέλεις. Θα ήθελα να απομυθοποιήσουμε λίγο τη λέξη «ευαίσθητος» γιατί συχνά τη συνδέουμε με την χωρίς φίλτρα συγκινησιακή αντίδραση. Ευαίσθητος όμως είναι κάποιος που έχει καλές, (ευ) αισθήσεις, δηλαδή βρίσκεται σε εγρήγορση συνεχή και έχει κατά το δυνατό μια ολοκληρωμένη αντίληψη του Κόσμου.

Yiota είπε...

η κυβερνηση δεν εχει νομους εναντιον των κυνηγων? ενα χρονο φυλακιση, η 1000 λιρες προστιμο ας πουμε? ειναι απαράδεχτο να σκοτώνονται ζώα μόνο και μόνο για να καυχιόνται ορισμένοι και να δείχνουν "μαγκιά" με το να σκοτώνουν ενα ζωάκι που δεν έφταιξε σε τίποτα. μαγκιά δεν είναι να πυροβολάς τα πουλάκια ή τα ελαφάκια. μαγκιά είναι να αγαπάς και να προστατεύεις τα ζώα. και όμως έτσι αχάπαρος λαός που είμαστε ποτέ δεν θα μάθουμε να σεβόμαστε τη φύση.

-=IMAGINOS=- είπε...

Γιώργο ευχαριστώ για την άδεια αναδημοσίευσης. Για καθαρά τυπικούς λόγους το ζήτησα.
Σε αυτό που λες για την ευαισθησία σαφώς με αυτή την έννοια (εγρήγορση συνεχή) που αναφέρεις το εννοούσα και εγώ. Απλά έδωσα μεγαλύτερη βαρύτητα στο "άνθρωπος". Και δίνω μεγαλύτερη βαρύτητα στον άνθρωπο γιατί μπορεί και ένας "ευαίσθητος" άνθρωπος να δολοφονεί τη φύση και το έχουμε δει πάμπολλες φορές αυτό.
Και ναι είχες δίκιο για την διευκρίνηση γιατί δυστυχώς σήμερα οι έννοιες χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν και όπως αυτές εξυπηρετούν...
Δυστυχώς το κυνήγι δε πρόκειται να σταματήσει, όπως δεν πρόκειται να σταματήσει η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι εμπρησμοί, τα ναρκωτικά, οι πόλεμοι, τα ποινικά εγκλήματα και κάθε τι δεινό που ακολουθεί τις ανθρώπινες πράξεις. Γιατί? Γιατί απλά εκτός από τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα ο άνθρωπος είναι το μεγαλύτερο και πιο αιμοβόρο ζώο πάνω στον πλανήτη. Τουλάχιστον όμως ας δείξουμε ένα μικρό έστω ανθρωπισμό στον ανίσχυρο και ο πλέον ανίσχυρος είναι τα όντα αυτά που ομορφαίνουν περισσότερο από κάθε τι άλλο αυτό τον τρελό πλανήτη….

Sceptic Anonymous είπε...

@dissident aggressor
Αν είχα να επιλέξω να σώσω την ζωή μίας γάτας και ενός παιδιού θα έσωζα το παιδί. Ενώ αν είχα να σώσω ένα από δύο άτομα τότε θα είχα σοβαρό. Με αυτή την έννοια ο άνθρωπος δεν είναι ίσως με τα ζώα. Αν ήταν έτσι τότε θα έπρεπε να υπήρχε ολική απαγόρευση της κρεατοφαγίας, αφού θα ήταν ίση με κανιβαλισμό. Ακούγεται λιγάκι απάνθρωπο, αλλά αυτή είναι η φιλοσοφία μου.

Παρόλαυτα θα επιθυμούσα προσωπικά σε κάποια φάση της ζωής μου να γίνω 100% χορτοφάγος για καθαρά ηθικούς λόγους, δεν συμφωνώ με το πως μεταχειριζόμαστε τα ζώα και τον πόνο που προκαλούμε. Αλλά και τότε πάλι δεν θα αναγνωρίσω ότι τα ζώα είναι ίσα με τον άνθρωπο. Απλώς ο άνθρωπος ως ανώτερο ον οφείλει να συμπεριφέρεται ηθικά στα ζώα το οποία έχουν μόνο ένστικτο.

Και μάλλον έχεις δίκαιο ότι το θέμα που έθιξα ξεφεύγει από το ποστ. Είναι ίσως το επόμενο στάδιο της λογικής να καταργήσουμε το κυνήγι γιατί είναι βάρβαρο. Και η κρεατοφαγία αν εξεταστεί ψυχρά είναι βάρβαρη ειδικά στην κλίμακα που διεξάγεται τώρα και με τα βιομηχανικά μέσα που χρησιμοποιούνται.

@ politispittas
Διαφωνώ πάλι με τον όρο τρομοκρατία μόνο και μόνο επειδή έγινε πρώτα της μόδας και επειδή ακριβώς πάει να χάσει την αξία του λόγω κατάχρησης. Τρομοκρατία είναι η χρήση ασσύμετρης βίας για την επιδίωξη πολιτικών σκοπών. Το κυνήγι δεν έχει κανένα πολιτικό σκοπό εκτός από της 'ευχαρίστηση' του κυνηγού.

τρομοκρατία η [tromokratía] O25 : 1α. πράξεις βίας, όπως π.χ. απαγωγές, τοποθετήσεις βομβών κτλ., που χρησιμοποιούν επαναστατικές οργανώσεις για να πετύχουν τους σκοπούς τους: Διεθνής ~, διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. H εξάπλωση της τρομοκρατίας στην Eυρώπη. Kαταστολή της τρομοκρατίας. β. σύνολο από βίαια και καταπιεστικά μέτρα που χρησιμοποιεί ένα αντιλαϊκό κοινωνικό καθεστώς για να διατηρήσει την εξουσία: Oι δικτατορίες στηρίζονται στην ~. Kλίμα τρομοκρατίας επικρατεί στο λαό. Άσκηση τρομοκρατίας από τα όργανα της χούντας. || Iδεολογική ~. 2. εκφοβισμός, απειλές που χρησιμοποιεί ένα άτομο στο περιβάλλον του για να επιβάλει τη θέλησή του: H ~ του πατέρα-αφέντη στην οικογένεια. [λόγ. τρόμ(ος) -ο- + -κρατία απόδ. γαλλ. terreur, terrorisme]

dokisisofi είπε...

Συμφωνώ μαζί σου με οδύνη. Είναι φρικτό αυτό που γίνεται αν συνυπολογίσεις και τα κυνηγετικά σκυλιά που εγκαταλείονται στα βουνά και πεθαίνουν από την πείνα. Η κυπριακή φυλή κάθε α΄λλο παρα πρέπει να μπει στα προστατευόμενα είδη. Απολίτιστες συμπεριφορές, συμπλέγματα και μια απίστευτη κακία και ρουφιαναδόρικο ξεκατίνισμα. Οι παραπάνω πάνε κυν΄γι για να τους δούν οι υπόλοιποι, για να γίνουν αποδεκτοί, δελά ανθρωπάκια που δεν έχουν άποψη για τίποτα, υποτάσσονται στην επιδειξιομανία τους και δολοφονούν αθώα πλασματάκια. Υπάρχουν και μερικοί που έχουν τόσο κόμπλεξ μήπως τους δουν να περπατούν στη φύση που κρατάνε ένα όπλο για να δικαιολογήσουν αυτή τους τη συνήθεια. Κόοοοοομπλεξ, μήπως φανούν τρελλοί, ευαίσθητοι, γκέϊ και εκτός. Ομαδική ψυχοθεραπεία και καταπολέμηση κοινωνικού ρατσισμού. Αλλά πάλι...όταν ζεις για τους άλλους και το τί θα πουν τότε είναι που μαζεύεται μέσα σου μια κακία που διοχετεύεται σε βίαιες συμπεριφορές.
Είμαι απόλυτη περί αυτού.

Unknown είπε...

@ Sceptic Anonymous θα μου επιτρέψετε να επιμείνω. Το άρθρο,΄δεν είναι κείμενο νομικού ή και νομικίστικου προσδιορισμού.

Υπό αυτή την έννοια θα πω ότι ο όρος εδώ έχει μία καθαρά μεταφορική χρήση που όμως είναι τόσο εμφανής ώστε δεν πίστευα ότι πρέπει να την εξηγήσω.

Άν πάρουμε τον ορισμό του WordNet του Princeton University, τρομοκρατία είναι:the calculated use of violence (or the threat of violence) against civilians in order to attain goals that are political or religious or ideological in nature; this is done through intimidation or coercion or instilling fear

Με μία απλή εννοιολογική αναγωγή, η υπολογισμένη-προμελετημένη χρήση βίας (calculated use of violence )εναντίον πολιτών προκειμένου να υπάρξουν πολιτικά ή θρησκευτικά οφέλη κλπ, τότε το κυνήγι (βια) σε βάρος πολιτών (ζώων) με όφελος τη...διασκέδαση, είναι τρομοκρατία.

Αν μάλιστα μας απασχολεί το κράτος στην περίπτωση αυτή, θα πω πως το δάσος είναι η ΕπιΚράτεια άλλων και όχι των ανθρώπων, στην οποία οι κυνηγοί εισβάλλουν προκειμένου να ασκήσουν την...διασκεδαστική τους βία.

guerrero7,62 είπε...

K.Πιττα,ας ξεκαθαρισουμε μερικα πραγματα..εγω ειμαι οπλολαγνος οσο δεν μπορεις να φανταστεις,και λογω δουλειας ισως..αλλα θεωρω το κυνηγι το λιγοτερο απαραδεκτο,ιδιως αμα λαβει υποψη μας τον ποιον των κυνηγων.Αλλα λατρης των οπλων ή και συλλεκτης(δυστυχως δεν ειμαι αν και θα ηθελα)και αλλο κυνηγος..Ξερω δεκαδες που εχουν παθος με οπλα και στρατο αλλα απεχθανονται το κυνηγι,οπως και ξερω φανατικους κυνηγους που δεν ενδιαφερονται παρα μονο για shιπετα και οχι για οπλα,ασε δε που απεχθανονται το στρατο.Η οπλολαγνεια των εν κυπρο κυνηγων φαινεται και απο τα οπλα των κυνηγων εφεδρων οπου καλλιστα μπορει να βρεις περδικοφωλια στις καννες των G3 απο την πολλη συντηρηση.
Και ενα χαρακτηριστικο παραδειγμα:Εφεδρος αρνηθηκε να παραλαβει οπλισμο γιατι δηλωνε Ιαχωβας και φορουσε μπλουζακι κυνηγετικου συλλογου.Οταν τον ρωτησα 'καλα δεν εχεις κυνηγετικο οπλο φιλε μου;' μου απαντησε 'κουμπαρε μου αλλο το τζιηνιη τζιαι αλλο ο στρατος'....ανευ σχολιασμου

Unknown είπε...

@guerrero7,62

αγαπητέ μου, νομίζω πως το άρθρο, είναι αρκετά ξεκάθαρο στο τι θέλει να πει. Από κει και πέρα, στις μέρες μας τα πάθη με όπλα και στρατούς -είναι επίσης ένα θέμα- φοβάμαι αρμοδιότητας του ψυχαναλυτή. Μπορώ να καταλάβω απόλυτα το πάθος ενός συλλέκτη ιστορικών όπλων πχ σπαθιών όπου πολλά από αυτά είναι σχεδόν έργα τέχνης αλλά αντικείμενα μια εποχής στην οποια ο πόλεμος ήταν πρόσωπο με πρόσωπο αλλά πέραν τούτου ουδέν...

Ανώνυμος είπε...

@politis
Ευχαριστώ για τα σχόλιά σας. Απλά θα πω ότι ενώ συμφωνώ με την άποψη περί του υπεραπλουστευτικού του Matrix, θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι το χάλι στο οποίο έχουμε φτάσει σήμερα σε πλανητικό επίπεδο δε φαίνεται να αναδεικνύει ή να απαλύνεται από το μεγαλείο μεμονωμένων μονάδων στο χώρο της Τέχνης και αλλού (και, να μην παρεξηγηθώ, δεν υποτιμώ τίποτε από αυτά, το ακριβώς αντίθετο!). Συνολικά, το ανθρώπινο είδος, ακόμα και αν δεχτούμε ότι εν δυνάμει είναι ικανό και για μεγάλα πράγματα, τη στιγμή ετούτη μάλλον ως ιός φαίνεται να έχει επιδράσει πάνω στον πλανήτη. Αν τελικά αυτοκαταστραφούμε (και κατά την πτώση στην άβυσσο συμπαρασύρουμε και διάφορα άτυχα άλλα είδη) θα είναι γιατί συνολικά θα έχουμε συμπεριφερθεί ως παράσιτα του ιδίου μας του οίκου. Και αυτό, απλά πραγματιστικά, θα αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα πλέον.
Όσο για το τρίτο πρόσωπο, καμία αντίρρηση, προσωπικά όμως θα συνεχίσω να το χρησιμοποιώ, απλά διευκρινίζοντας ότι πάντα θέτω και εαυτόν να σημαίνεται από αυτό.

Επίσης να τονίσω ότι, καθώς τα σχόλιά μου έως τώρα εστιάστηκαν στην ηθική/ανθρωπιστική πλευρά του ζητήματος, έχω την άισθηση ότι μάλλον αδίκησα την πρακτική διάσταση του ζητήματος που θίξατε, η οποία είναι ίσως και πολύ πιο επείγουσα αυτή τη στιγμή - μία πολύ συνολικότερη εκστρατεία κατά της περαιτέρω άσκοπης εκμετάλλευσης της φύσης. Όπως λέτε και σε άλλο post σας (με διαφορετικό θέμα), είναι ήδη αργά, ας μη γίνει πολύ αργά…

@sceptic anonymous
Ευχαριστώ για την απάντησή σας. Απλά θα πω ότι μάλλον κι εγώ το ίδιο θα έκανα αν είχα να επιλέξω. Ωστόσο νομίζω ότι αυτό δε δείχνει τίποτε άλλο παρά την προτωτοκαθεδρία την οποία εμείς οι ίδιοι αποδίδουμε στο δικό μας είδος• η οποία, όμως, το μόνο πάνω στο οποίο έχει να στηριχτεί είναι το ότι κι εμείς ανήκουμε σε αυτό – η προσωπική μας προτίμηση, ένα είδος species nepotism (εκτός και αν βρούμε κάτι άλλο να την αιτιολογήσουμε).
Νομίζω ότι μπερδεύουμε τη διαφορετικότητα και την ισότητα. Προσωπικά πιστεύω ότι είμαστε ίσοι με όλα τα πλάσματα που κατοικούν στον πλανήτη. Ίσοι ως προς τα δικαιώματα ζωής, αυτοδιαχείρισης (στο βαθμό που το κάθε είδος μπορεί) κτλ κτλ. Δε βλέπω για ποιο λόγο ένας σκύλος έχει λιγότερα δικαιώματα από εμένα στη ζωή. Και αυτό είναι που θα ήθελα να εξηγηθεί κάπως. Χωρίς να θέλω να ισχυριστώ ότι εσείς είπατε κάτι τέτοιο, φοβάμαι ότι πίσω από ανάλογους ισχυρισμούς περί μη ισότητας κρυβεται το παλιό, κακό σαράκι της υποτιθέμενης ανωτερότητάς μας ως είδος. Σχετικά με αυτό: (α) Αν ψάξουμε λίγο βαθύτερα, ίσως τελικά το βρούμε ως ύπουλα υποβόσκουσα νοοτροπία πίσω από όλη την οικολογική (και ηθική) κατρακύλα που έχουμε πάρει τις τελευταίες δεκαετίες• και (β) ακόμα και να ισχύει κάτι τέτοιο, επαναλαμβάνω ότι θεωρώ ότι μάλλον με περισσότερες ευθύνες μάς επιφορτίζει ως είδος απέναντί στους «κατώτερους», παρά με δικαιώματα ζωής/θανάτου επάνω τους.

Με εκτίμηση προς όλους,

Dissident Aggressor

ΥΓ Το ρόλο των θρησκειών στην ανάπτυξη ασεβούς, ανταγωνιστικής, σχεδόν εχθρικής, στάσης προς τη φύση κι εγώ πολύ θα ήθελα να εξερευνήσουμε στο μέλλον.

Unknown είπε...

@dissident aggressor ασπάζομαι σε μεγάλο βαθμό τη θεωρία της Γαίας του James Lovelock κατά συνέπεια μπορώ να "δω" αυτό που λέτε. Στην πραγματικότητα η μεγάλη κινητοποίηση που έχουμε αυτή τη στιγμή στην παγκοσμιότητα δεν είναι γιατί μας έπιασε ο πόνος για τη Γαία και τη Φύση, αλλά γιατί απλά νιώσαμε και νιώθουμε πλέον τον κίνδυνο για το είδος μας.

Η Ιερότητα της Φύσης, έχει χαθεί από τη στάση και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, ακριβώς από την επικράτηση των σύγχρονων θρησκειών που "προσέφεραν" τον Κόσμο ως δώρο του εξ αποκαλύψεως θεού στον άνθρωπο.

Έχει τεράστιο ενδιαφέρον η μελέτη του προχριστιανικού Κόσμου και η περί Ιερότητας της Φυσικής τάξης αντίληψή του.

Μέχρι και σχετικά πρόσφατα, στους Ινδιάνους της Αμερικής ο αναίτιος φόνος ζώου επέσυρε ποινές μέχρι και θανάτου ή πιο συνηθισμένα αποβολής από την φυλή. Μετά, ήρθαν οι...πολιτισμένοι.

guerrero7,62 είπε...

Καταλαβαινω πως τα οπλα και οι στρατοι προκαλουν τα αρνητικοτερα των συναισθηματων σε πολλους,επειδη ειναι αμεσα συνδεδεμενα με το πολεμο.
Ο οποιος ειναι πανταχου παρων σε ολες τις περιοδους της ιστοριας,και δεν φαινεται να υπαρχει δυναμη ικανη να τον εξαλειψει δια παντος,οπως και η ελξη που προκαλει ως φαινομενο,ιστορικο ή μη σε παρα πολυ κοσμο..
Δεν ειμαι πολεμοχαρης,θα ηταν ανοητο αλλωστε,σε τυχον πολεμο θα ειμαι απο τους πρωτους που θα παρει η μπαλλα,οχι επειδη ειμαι παλλικαρι αλλα επειδη δεν θα μπορω να κανω και αλλιως..
Δεν εχω σκοπο να ξεκινησω συζητηση σχετικα με πολεμους,οπλα κ στρατους,ειμαι ηδη εκτος θεματος.
Οσο για το ψυχαναλυτη,δεν εχεται κ αδικο,ειναι ενα παραξενο φαινομενο η ελξη προς το κακο.

the Idiot Mouflon είπε...

Η απόλυτη απαγόρευση του κυνηγιού / ψαρέματος εμπεριέχει ένα κίνδυνο που νομίζω σας διαφεύγει.

Θέλετε τα παιδιά μας να πιστεύουν ότι το ψάρι βγαίνει απ' το ψυγείο; Θέλετε να γίνει νόρμα η κατανάλωση χωρίς τη μεσολάβηση του κόπου που θα σχετίζεται άμεσα με αυτήν; Θέλετε να υποταχθούν όλοι και όλα στη νοοτροπία "...ανοίγω περιτύλιγμα, καταναλώνω, πετάω;"

Να υάρχουν περιορισμόι; Ναι, είναι αναγκαίοι. Να επιβάλλονται αυστηρές ποινές σε βαρβαρότητες όπως αυτές που περιγράψατε; Βεβαίως! Να προστατεύονται τα απειλούμενα είδη; Σίγουρα.

Σκεφτείτε όμως καλά τις συνέπειες εάν στερήσουμε εντελώς από τον άνθρωπο ...αυτό που ήταν από καταβολής του το πιο φυσικό πράγμα ...να κυνηγά και να συλλέγει για να τρέφεται. Δεν μιλώ για αυτούς που το βλέπουν ως "σπορ", αλλά για εκείνους που επιλέγουν να θυμίζουν στον εαυτό τους πως η φυσική κατάσταση του ανθρώπου απαιτεί η θρέψη και η ευχαρίστηση που την συνοδεύει καλόν είναι να έπονται κάποιας προσπάθειας.

Είναι και ένα άλλο σημείο.

Καλώς ή κακώς έχουμε ελύθερη αγορά. Πόσο ελεύθερη είναι όμως άμα ο αγοραστής είναι αναγκασμένος να παίρνει απο τους αδειούχους πωλητές και να στερείται της επιλογής του "κυνηγώ / συλλέγω μόνος μου";

Αφού δίδονται άδειες στους επαγγελματίες, γιατί να μην έχει άδεια και ο ιδιώτης -με τους όποιους αναγκαίους περιορισμούς -για να μπορεί να παρακάμψει τους εμπόρους, ειδικά όταν το εμπόρευμα τους πλέον το διαχειρίζονται τα οργανωμένα πολυκαταστήματα και οι υπεραγρές... που σπρώχνουν την αγορά σε φαινόμενα ψεύτικου ανταγωνισμού και προσυνεννοημένων τιμών; Ελύθερη αγορά είναι αυτό η εξαναγκασμός προς όφελος των υπερπρονομιούχων;

Ανώνυμος είπε...

@the idiot mouflon
Γράφω τα παρακάτω με αφορμή το κείμενό σας και μόνο- παρακαλώ ας μη θεωρηθεί το μάλλον έντονο ύφος προσωπική «επίθεση».

Ειλικρινά προτιμώ τα παιδιά μου να πιστεύουν ότι το ψάρι βγαίνει από το ψυγείο από το να πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να σκοτώνουν οτιδήποτε δεν είναι άνθρωπος (Homo χα-sapiens στην περίπτωση αυτή…) για χόμπυ. Πέραν αυτού, όμως, νομίζω ότι είναι τουλάχιστον αφελές να ισχυριστούμε ότι στην περίπτωση που απαγορευτεί εντελώς το κυνήγι θα μας είναι αδύνατον να αντιληφθούμε από πού προέρχονται τα κρέατα που τρώμε. Ζήτημα παιδείας είναι. Δόξα τω Θεώ, στην ηλεκτρονική/multimedia εποχή μας, μπορούμε να δούμε τα πάντα στις οθόνες μας.

Προσωπικά δεν έχω κυνηγήσει ποτέ μου, αλλά είμαι σε θέση να αντιληφθώ πάρα πολύ καλά ότι για να φάω πρέπει να καταβάλω κάποιον κόπο. Αυτό που δεν είμαι σε θέση να αντιληφθώ είναι γιατί ξαφνικά αναγορεύουμε το κυνήγι σε κάτι το «φυσικό». Στα γονίδιά μας βρίσκεται το κυνήγι ως πρακτική, ή μήπως απλά η ανάγκη για επιβίωση; Συγχωρείστε με, δεν έχω νιώσει ποτέ την ανάγκη να κυνηγήσω – μήπως αυτό συνιστά αποκοπή μου από τις «φυσικές» ανθρώπινες ρίζες μου; Όμως, ας πούμε όντως ότι απλά περιορίζουμε το κυνήγι λόγω του «φυσικού» του. Μήπως τότε να αφήσουμε και ένα περιθώριο για τη διά της βίας επικράτηση του ενός επί του άλλου; Μήπως να αρχίσουμε να παίρνουμε και γυναίκες διά της βίας; Γιατί κι αυτά «φυσικά» είναι, οι προπάτορές μας έτσι λειτουργούσαν. Νομίζω, ωστόσο, ότι τις κοινωνίες (με την όποια προσπάθεια κάνουμε εντός τους) τις φτιάξαμε ακριβώς για να πάμε και λίγο παρακάτω από αυτά τα «φυσικά». Όμως όχι, στα τελευταία θα πατήσουμε πόδι, γιατί τότε θα θίξουν το δικό μας είδος και αυτό είναι «ανώτερο» και δεν πρέπει να το μεταχειριζόμαστε με τους φρικτούς τρόπους που μεταχειριζόμαστε τα άλλα είδη – όσο και αν σε αυτή την περίπτωση καταπιέζεται η «φυσική» τάση εντός μας… Για μία ακόμα φορά, πόσο κακό μας έχουν κάνει οι «πνευματικοί» μας ηγέτες…

Αν πραγματικά ενοχλούν οι οργανωμένοι έμποροι τροφίμων (που όντως ενοχλούν), τότε δε βλέπω γιατί να μη μας ενοχλήσουν και οι οργανωμένοι έμποροι τυφεκιών, φυσικίων, στολών, σκύλων, σκυλοτροφών, ειδικών jeep και όλων όσων μεσολαβούν ώστε ο κάθε διαμαρτυρόμενος κυνηγός να μπορεί να συλλέξει μόνος του την τροφή του. Δεν πρέπει ο κυνηγός, αν κίνητρό του είναι να διαμαρτυρηθεί/έχει επιλογή έναντι των μονοπωλίων των εμπόρων, να εναντιωθεί και σε αυτά τα μονοπώλια; Ας ξεκινήσει να φτιάξει μόνος του τα όπλα του λοιπόν… Αλλά αν αποφασίσει να κάνει κάτι από αυτά, θα απαιτήσω να κάνει το ίδιο και για κάθε άλλο μονοπώλιο. Έτσι θέλω να χτίσει και το σπίτι του μόνος του, με υλικά που θα συλλέξει ο ίδιος κτλ. Είναι ζήτημα αρχών πλέον. Γιατί δηλαδή θα πρέπει να αρχίσουμε από το κυνήγι;

Για το τέλος θέλω απλά να τονίσω ένα κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντικό ζήτημα: στο δικό μου νου δε νοείται διάκριση μεταξύ «βάρβαρου» και «μη-βάρβαρου» κυνηγιού. Εδώ συζητάμε για τον οποιοδήποτε, ο οποίος βγαίνει να σκοτώσει χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη επιβίωσης, απλά για την ευχαρίστηση του να σκοτώνεις. Και αυτό ενάντια σε είδη τραγικά ανυπεράσπιστα μπροστά του. Και αυτό σε έναν πλανήτη του οποίου οι φυσικοί πόροι έχουν βιαστεί σε απίστευτο/οριακό βαθμό – ειλικρινά πείτε μου, τι το μη-βάρβαρο μπορεί να υπάρχει σε αυτά;

Απλά ΔΕΝ υπάρχει καλό κυνήγι όταν το κίνητρο είναι η απόλαυση του να σκοτώνεις…

Πάντα φιλικά

Dissident Aggressor

Unknown είπε...

@the Idiot Mouflon

ο προβληματισμός σας, είναι σοβαρός και τεκμηριωμένος νομίζω-δεν νομίζω πως συμφωνώ ωστόσο, θα επανέλθω στη συζήτηση αργότερα , αυτή τη στιγμή είμαι εξαιρετικά πιεσμένος από δουλειά.

Ευχαριστώ για την παρέμβαση πάντως, και όπως είπα θα επιστρέψω αργότερα.

Sceptic Anonymous είπε...

Κύριε Πίττα αν μιλούμε μεταφορικά ίσως να έχετε δίκαιο, το πήρα κάπως κυριολεκτικά το θέμα, αν και δεν ήθελα να κάνω νομικό προσδιορισμό, μάλλον φιλοσοφικό αλλά αφού δεν είμαι φιλόσοφος δεν μου βγήκε.

Αλλά με αυτά τα δεδομένα συμφωνείτε ότι η κρεατοφαγία ισούται με καννιβαλισμό; Εξου και ο δισταγμός να δεχθώ το κυνήγι ως τρομοκρατία.

Το θέτω απλώς για προβληματισμό.

Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ politispittas,

Κατ’ αρχή βλέπω ότι με το νέο θέμα σου (στο χτεσινό άρθρο σου) έχεις ξεφύγει από τα τετριμμένα πολιτικο-ιστορικά ζητήματα. Κι έχει κι αυτό συγκεντρώσει αρκετή κίνηση - ήδη μετρούνται 31 μηνύματα. Φαίνεται πως οι θαμώνες περιμένουν την ευκαιρία για να εκφραστούν επί παντός επιστητού! (Είχα υποψιαστεί πως κάτι σχετικό με το κυνήγι θα έγραφες ένεκα και του γκάλοπ που είχες ήδη ξεκινήσει. Πότε θα κοινοποιήσεις τα αποτελέσματα; Εγώ πάντως είμαι Anef_telikis_apofasews …).

Ανεξάρτητα αν συμφωνώ ή όχι με όσα γράφεις (έχω διαβάσει και αρκετές από τις απόψεις των συμμετεχόντων στη συζήτηση και σε πολλά σημεία συμφωνώ με τις θέσεις του Dissident Aggressor) , θα ήθελα να σας απασχολήσω κι εγώ λίγο με μερικές δικές μου σκέψεις που έχουν σχέση με κάποιες άλλες πτυχές του ζητήματος που είτε δεν θίχτηκαν καθόλου, είτε αγγίχτηκαν ακροθιγώς όπως π.χ. η οικονομική πλευρά της πιθανής απαγόρευσης του κυνηγίου.

Πρώτα απ΄’ όλα και κατά τη δικιά μου τη γνώμη δεν μπορεί να επιβληθεί ολοκληρωτική απαγόρευση του κυνηγίου απλά και μόνο με ρητορικές διακηρύξεις που ξεκινούν από τις ευαισθησίες μας που προκαλούνται από την αγριότητα εικόνων που δείχνουν σκοτωμένα θηράματα ή από τον προβληματισμό μας για την διατάραξη των ισορροπιών στο φυσικό περιβάλλον και την επερχόμενη οικολογική καταστροφή.

(Εδώ θα ήθελα να ανοίξω μια παρένθεση και να κάνω αναφορά σε μια τρομακτική ταινία, αμερικάνικη – τι άλλο θα μπορούσε να ήταν; - που παρακολούθησα από τηλεοράσεως πριν 2-3 χρόνια με τίτλο “Το Θήραμα”, όπου το “θήραμα” ήταν ένας νέγρος αμερικανός τον οποίο είχε απαγάγει μια ομάδα λευκών “κυνηγών” και τον απελευθέρωσε σ’ ένα δάσος για να τον … κυνηγήσει!!! Το στομάχι μου στο τέλος είχε γίνει άνω κάτω! Αυτό το αναφέρω για να κάνω ένα συσχετισμό με ένα άλλο “σπορ” το οποίο τελευταία είναι πολύ της μόδας. Διεξάγεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (πάρκα) όπου δύο αντίπαλες ομάδες διεξάγουν εικονικό πόλεμο ή μάχες μεταξύ τους με ομοιώματα σύγχρονων όπλων τα οποία όταν πυροβολούν εκτοξεύουν έγχρωμη μπογιά με την οποία όταν βρουν στόχο “εξουδετερώνουν” τους αντιπάλους τους. Τόσο πολύ θέλουμε να σκοτώσουμε ο ένας τον άλλο που ανακαλύψαμε και παιχνίδια για αυτό!

Επανέρχομαι στο κυρίως θέμα:
Για αν επιτευχθεί ολοκληρωτική απαγόρευση του κυνηγίου πρέπει να δημιουργηθεί και να δραστηριοποιηθεί ένα οργανωμένο κίνημα βασικά με οικολογικούς προσανατολισμούς (για την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα), το οποίο (κίνημα) να είναι έτοιμο να έρθει σε αντιπαράθεση και σύγκρουση με τα μεγάλα και μικρά οικονομικά συμφέροντα που έχουν αναπτυχθεί και έχουν σχέση με το κυνήγι (Πολύ μεγάλη είναι η πίττα κι εδώ!). Όχι τόσο σε σχέση με το εμπόριο των θηραμάτων (αν και οι υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις όπως με το κυνήγι των αμπελοπουλιών στα Κοκκινοχώρια και αλλού), αλλά πιο πολύ σε σχέση με την παραγωγή και εμπορία κυνηγετικών ειδών όπως κυνηγετικά όπλα, φυσίγγια, στολές, άλλος εξοπλισμός, αξεσουάρ, εκτροφή κυνηγόσκυλων και πολλά άλλα.

Σκεφτήκατε τι τζίρος χρημάτων κινείται γύρω από αυτό το “σπορ” ή “χόμπι”; Και πόσο δύσκολο είναι κάποιοι να παραιτηθούν από τα τεραστία κέρδη που αποκομίζουν;

Συνεπώς φίλοι, εκείνο που τελικά επιβάλλεται να γίνει (πέραν από τις μεμονωμένες φωνές διαμαρτυρίας), είναι η δημιουργία ενός οργανωμένο αντικυνηγετικού κινήματος από ανθρώπους που αμφισβητούν και την επικρατούσα κοινωνικοοικονομική κατάσταση πραγμάτων με τα πολλαπλά και ποικίλα διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Πέραν των οικονομικών συμφερόντων που ούτως ή αλλιώς είναι εκεί, υπάρχουν ακόμα 1-2 πλευρές του ζητήματος που θέλω να παραθέσω:

1. Με το κυνήγι ασχολούνται άνθρωποι απ’ όλες τις κοινωνικές ομάδες και τάξεις και παρ’ όλο που απαιτείται ένα σημαντικό οικονομικό κονδύλι για κάλυψη των εξόδων, (άδειες, όπλα, φυσίγγια, σκυλιά, κ.ά.), πολλοί χαμηλόμισθοι βρίσκουν τους τρόπους και τα διαθέτουν. Σε περίπτωση ολοκληρωτικής απαγόρευσης του κυνηγίου (χωρίς να υπάρξει η απαραίτητη προπαίδεια), πέραν από τις αντιδράσεις που φυσιολογικά θα υπάρξουν και κυρίως από τα λαϊκά στρώματα των κυνηγών, το κυνήγι θα μετατραπεί σε ‘σπορ” μόνο για τους λίγους, την ελίτ της κοινωνίας μας. Αυτοί ούτως ή αλλιώς θα βρίσκουν πάντα τους τρόπους να ικανοποιούν το μεράκι τους για το κυνήγι είτε νόμιμα είτε παράνομα (πιθανό πλέον μέσα σε ειδικά εκτροφεία μετά παχουλής πληρωμής φυσικά, όπως ήδη γίνεται και σε χώρες του εξωτερικού). Και αν λαθροκυνηγήσουν και λίγο θα την σκαπουλάρουν στο τέλος της ημέρας με τα μέσα που διαθέτουν.

Παράλληλα όμως θα έχουμε και ένα άλλο κομμάτι από κυνηγούς (από τα λαϊκά στρώματα τούτοι) που θα λαθροθηρεί είτε γιατί αρέσκεται στην παρανομία είτε από μεράκι για το κυνήγι. Αυτοί θα είναι οι λούμπεν κυνηγοί που θα πληρώνουν και την νύφη, γιατί κάποιοι πρέπει να την πληρώσουν για να λειτουργούν και οι νόμοι.

2. Το κυνήγι (και εννοώ το θήραμα) γίνεται και ωραιότατο φαγητό και θεωρείται και εκλεκτός μεζές. Εξ άλλου φαγητά από κυνήγι περιλαμβάνονται σ’ όλες τις εθνικές κουζίνες (με παραδοσιακές συνταγές). Πως θα ικανοποιούνται γευστικά και στομαχικά τα γούστα κάποιων επωνύμων και ανωνύμων όταν δεν θα υπάρχει κυνήγι (και πάλι θα λύσει το πρόβλημα το λαθροκυνήγι).

Πολύπλοκο το ζήτημα φίλτατε politispittas. Και για να μην με αποπάρουν και κάποιοι (ή με πάρουν από το λαιμό) γιατί φαίνεται πως με τους προβληματισμούς μου είναι σαν να υποστηρίζω τις θέσεις των κυνηγών, να δηλώσω ευθαρσώς πως κυνηγός δεν είμαι.
Παραδέχομαι όμως πως στα παιδικά μου χρόνια μου άρεσε να πηγαίνω κυνήγι με τον πατέρα μου. Αλλά τότε ο άνθρωπος όντας πιο συνδεδεμένος με τη γη και γενικότερα με τη φύση είχε μια πιο ισορροπημένη σχέση με το φυσικό περιβάλλον και το κυνήγι αποτελούσε κομμάτι της αγροτικής ζωής.
Επίσης ομολογώ (αμαρτία εξομολογημένη ουκ εστί αμαρτία) πως δεν θα έλεγα όχι σε κάποιο φαγητό από κυνήγι (αντί για χοιρινό σουβλάκι ή κοτόπουλο μπούτι ή στήθος).

Και πριν κλείσω επέτρεψε μου αγαπητέ politispittas, να μεταφέρω (και σε παρακαλώ μην το πάρεις αρνητικά) μια ακόμα σκέψη που πέρασε από το μυαλό μου διαβάζοντας το άρθρο σου. Ασυναίσθητα το μυαλό μου το συνέδεσε με ένα άλλο πρόσφατο κείμενο σου περί καπνού, αερολογίας και υποκρισίας. Γιατί και στην προκειμένη περίπτωση ελλοχεύει η υποκρισία η οποία συνίσταται στο γεγονός ότι “καμμούμεν” (κλείνουμε) τα μάτια μας στην σφαγή (και τους τρόπους σφαγής) εκατομμυρίων ζώων ανά την υφήλιο για την βρώση μας αλλά και στην ευκολία με την οποία τείνουμε (όσοι δεν είμαστε αιγοπροβατοτρόφοι ή εμπλεκόμενοι σ’ αυτό το επάγγελμα) να δικαιολογήσουμε και να αποδεχτούμε την πρόσφατη απόφαση κάποιου ευρωπαϊκού δικαστηρίου για σφαγή του ενός τρίτου των αιγοπροβάτων της Κύπρου, για προστασία δήθεν της δημόσιας υγείας. Μέχρι πότε θα υιοθετούμε ασυζητητί τες ντιρεκτίβες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι οφθαλμοφανέστατα κατά των συμφερόντων του τόπου μας;

Anef_oplou

15/10/2007 – 11:25 π.μ.

Υ.Γ. - Σημείωση για τον Dissident Aggressor:
Από την απάντηση σου (σε μένα) στις 5/10/2007 - 9:27 μ.μ., στο post με θέμα τα βιβλία της Ιστορίας είχαν προκύψει κάποιες δικές μου ανταπαντήσεις (σχετικά με την Αριστερά) τις οποίες κατέγραψα πρόχειρα σε χαρτί αλλά ακόμα δεν κατάφερα να τις μεταφέρω εδώ. Λόγω του ότι το συγκεκριμένο post έχει ήδη αρχειοθετηθεί θα προσπαθήσω να τις μεταφέρω εδώ εντός των προσεχών λίγων ημερών.

15/10/2007 – 01:21 μ.μ.

Unknown είπε...

Αγαπητέ Sceptic Anonymous ακριβώς για αυτό (για αυτα που λέτε) κατά κάποιο τρόπο απολογήθηκα νωρίτερα σε κάποιο σχόλιο πιο πάνω για την κρεατολαγνεία μου...

Έχω αρκετές αμφιβολίες για την ηθική της κρεατοφαγείας.

Δεν ξέρω ωστόσο αν μπορώ να αποκαλέσω "καννιβαλισμό" ή απλά βαρβαρότητα, γιατί ο καννιβαλισμός συμβαίνει όταν η πράξη αφορά στα ίδια είδη-νομίζω.

Το κυνήγι ως τρομοκρατία , το βλέπω όπως εξήγησα και νωρίτερα επειδή πλέον στο σημείο που έχουμε φτάσει, τείνω να αποκαλώ τρομοκρατία οποιαδήποτε βίαιη παρέμβαση στη φύση, σε οποιαδήποτε κλίμακα εφ όσον αυτή (η κλίμακα) την διαταράσσει και ανατρέπει τις ισσοροπίες τις ήδη εξαιρετικά διαταραγμένες.

Και, το ζήτημα δεν είναι απλά αν θα πρέπει να λάβουμε επείγοντα μέτρα για το όζον και το φαινόμενο του θερμοκηπίου για παράδειγμα, αλλά, είναι επαναπροσδιορισμού της σχέσης ανθρώπου και φύσης, η οποία σχέση κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να ξανατοποθετηθεί στη φιλοσοφία που λέει πως ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης και συνεργάζεται μαζί της. Κατά συνέπεια όχι κυρίαρχος ή κατακτητής ή ιδιοκτήτης.

Sceptic Anonymous είπε...

@ anef_oplou_pyrovolou

Paintballing ονομάζεται το σπορ που περιγράφεται αλλά διαφωνώ κάθετα μαζί σας. Μια χαρά σπορ είναι. Παρά την εικονική πραγματικότητα του υπολογιστή που οδηγά στην παχυσαρκεία, χίλιες φορές το paintballing. Και παρά να σκοτώνω άδικα απροστάτευτα ζώα καλύτερα το paintballing. Με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας δεν σπάζεις μύτη και διασκεδάζεις αφάνταστα. Να μην πάμε και στο άλλο άκρο της ολικής απαγόρευσης ακόμη και της εικονικής βίας. Εδώ κόσμος πεθαίνει άσκοπα και εμείς θα αγωνιούμε για ένα απλό παιχνίδι;
Με την ίδια λογική να καταργήσουμε και τον νεροπόλεμο.

Unknown είπε...

paint ball ναι...μου θυμίζει προσκοπικό παιγνίδι κατά κάποιο τρόπο και εδώ θα συμφωνήσω τελείως με τον ανώνυμο σκεπτικιστή...

Ομολογώ δεν έχω παίξει ποτέ, αλλά είναι στο πρόγραμμα!

Σταρχεία μου είπε...

Σε μια χώρα η οποία αναδεικνύεται στο χώρο του αθλητισμού διαχρονικά μόνο στους σσιηπέττους (ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις), οι περίοδοι κυνηγίου ισοδυναμούν με ανδρικό πανηγύρι σε δάση και βουνά και τα σαββατοκύριακα με γενοκτονίες γάτων και σκύλων στα high way, δε νομίζω ότι μπορούμε να μιλούμε με όρους Greenpeace. Εδώ πρέπει να πολεμάμε για τα βασικά.

@guerrero7,62
εγώ δεν μπορώ να δεχτώ ότι οποιαδήποτε ενασχόληση με όπλα μπορεί να είναι υγιής. Και θεωρώ απίστευτο το να δωρίζουμε ακόμα στα παιδιά μας όπλα για παιχνίδι. Το θεωρώ εγκληματικό.

Unknown είπε...

Επιτέλους, μία στοιχειώδης ανάσα όπου μπορώ να κάτσω να δω τα καινούργια σχόλια και να επιχειρήσω να κουβεντιάσω μαζί τους όπως τους αξίζει. Διαπιστώνω μάλιστα πως έχω κάνει παραλείψεις, η βιασύνη είναι πάντα κακός οδηγός, απολογούμαι για τις παραλείψεις.

@Γιώτα , νομίζω πως νόμοι υπάρχουν- η τήρησή τους είναι το κεντρικό θέμα. Αν πω ότι γνωρίζω το νομικό καθεστώς στην Κύπρο , θα πω ψέματα. Μόλις προχθές πάντως διάβαζα για συλλήψεις λαθροκυνηγών. Από τη δική μου σκοπιά απλά, ο προβληματισμός είναι κατά πόσο, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία που ζούμε, αν θα έπρεπε να υπάρξει καθολική απαγόρευση στο κυνήγι. Θεωρώ σε γενικές γραμμές τους Κυπρίους απείρως πιο φιλότιμους από τους Ελλαδίτες κατά συνέπεια για τις «παρασπονδίες» τους , ως ένα σημείο ψέγω την πολιτική ηγεσία και τις τάξεις που διαχειρίζονται τον τόπο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Πιστεύω πως ο μέσος Κύπριος, είναι εξαιρετικά δεκτικός σε αυτά που του «λένε» οι εκ των άνω, άρα αυτοί οι «άνω» έχουν μία τεράστια, γιγάντια ευθύνη για τα πολυποίκιλα κακώς κείμενα. Μεγάλο θέμα σε ελάχιστες αράδες….

@ dokisisofi μεταξύ άλλων φαιδρών, έλαβα και ένα e mail που με ρωτάει αν είμαι gay-γιατί, λέει, μόνο gay και φλώροι υποστηρίζουν τέτοια πράγματα «και εν να τη φάω την κελλέν μου μαυτα». Ο «φίλος» που μου έστειλε το e mail προτίμησε αυτόν τον τρόπο από τη δημοσιοποίηση της «άποψής» του στα σχόλια εδώ…Να εξηγηθώ όμως, την gay ιδιότητα δεν την βλέπω σαν προσβολή άρα δεν έχω να απαντήσω κάτι επ’ αυτού, αντίθετα όμως, θα έλεγα πως μάλλον βρίσκω εξόχως «φλώρικη» την ανάβαση στα βουνά και τα όρη με όπλα σκόπευτρα τηλεφακούς και σφυρίχτρες για να πιάσεις μια μπεκάτσα κλπ.

Σοβαρά πάνε στα βουνά να περπατήσουν απλά και κρατάνε όπλα για να μην τους πούνε….gay;;; Αυτό δεν μπορούσα να το φανταστώ! Άντε, σαν επεισόδιο στον Mr. Bean!

Unknown είπε...

@ αγαπητό «βλακώδες αγρινό» (idiot mouflon) , γράφετε σε μία σας παράγραφο:

Σκεφτείτε όμως καλά τις συνέπειες εάν στερήσουμε εντελώς από τον άνθρωπο ...αυτό που ήταν από καταβολής του το πιο φυσικό πράγμα ...να κυνηγά και να συλλέγει για να τρέφεται. Δεν μιλώ για αυτούς που το βλέπουν ως "σπορ", αλλά για εκείνους που επιλέγουν να θυμίζουν στον εαυτό τους πως η φυσική κατάσταση του ανθρώπου απαιτεί η θρέψη και η ευχαρίστηση που την συνοδεύει καλόν είναι να έπονται κάποιας προσπάθειας.

Απαντήστε μου με κάθε ειλικρίνεια. Πόσοι είναι αυτοί που ανεβαίνουν στα όρη ακολουθώντας τα αρχέγονα ένστικτά του προκειμένου να κυνηγήσει για να τραφεί; Ο άνθρωπος εκείνων των εποχών το έκανε απλά γιατί τότε δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Και κατά κανόνα στη συμπεριφορά του υπήρχε ένας ισορροπημένος διαλεκτικός σεβασμός τόσο ως προς τη Φύση όσο και ως προς το θήραμα.

Λέτε επίσης πως «καλώς ή κακώς έχουμε ελεύθερη αγορά». Φοβάμαι πως η έννοια της ελεύθερης αγοράς –και οικονομίας δεν έχει κανένα απολύτως νόημα αν δεν προϋπάρχουν ευλαβικά τηρούμενοι θεσμοί που περιορίζουν την αυθαιρεσία σε όλους τους τομείς συμπεριλαμβανομένου και του κέρδους.

Αναφορικά τώρα με το άλλο ζήτημα που βάζετε στην αρχή, ναι ασφαλώς και προτιμώ να ξέρει το παιδί μου πως το ψάρι έρχεται από τη θάλασσα και δεν γεννιέται στο ψυγείο του ιχθυοπωλείου…αλλά, δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί, το άρθρο μου, είναι γραμμένο κάτω από την παραδοχή πως είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και όχι απλά φιλοζωικών ευαισθησιών. Καλούμεθα πέρα από μέτρα να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το Περιβάλλον, σε όλα τα επίπεδα. Όχι απλά για να «αφήσουμε στα παιδιά μας έναν πιο καθαρό κόσμο» αλλά –κατά τη γνώμη μου – κυρίως για να μεταλαμπαδεύσουμε αν είναι δυνατόν μια τελείως επαναπροσδιορισμένη φιλοσοφία του ρόλου του ανθρώπου και της σχέσης του με το Όλον.

Unknown είπε...

@ anef_oplou_pyrovolou

τι μου θυμίσατε τώρα, την είχα δει αυτή την ταινία –από τηλεοράσεως και εγώ, αλλά για να πω την αλήθεια την εγκατέλειψα στο πρώτο 20λεπτο περίπου γιατί εκτός από αηδιαστική την βρήκα και παντελώς ηλίθια. Για το paint ball που αναφέρατε όμως, θα διαφωνήσω. Έγραψα τη γνώμη μου για αυτό πιο πάνω, ας μην επαναλαμβάνομαι.


Όλα όσα λέτε επί της ουσίας, είναι σωστά. Στην Αγγλία , υποθέτω πως ξέρετε πολύ καλά για το τεράστιο μέγεθος της «παράπλευρης» οικονομίας που αναπτύσσεται γύρω ας πούμε από το κυνήγι της έρμης της αλεπούς. Ολάκερα χωριά ζουν από τους επισκέπτες κυνηγούς , τα προϊόντα που αυτοί αγοράζουν, την βιομηχανία φιλοξενίας και σίτισης κλπ Και είναι πολλά αυτά τα «κλπ». Αυτό τι μας λέει; Ακριβώς αυτό που λέτε. Πως σε τέτοιες ειδικά περιπτώσεις, είναι απαραίτητη η προπαίδεια και ο σχεδιασμός οικονομικών εναλλακτικών λύσεων-πλάνων, γιατί ασφαλώς το θέμα δεν πρόκειται να λυθεί με το να πέσουν σε ανεργία αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν από τα παρελκόμενα μιας βιομηχανίας. Πολύ εύστοχα, βρήκατε αναλογίες με το άλλο μου άρθρο το σχετικό με την καπνοαπαγόρευση.

Για το κυνήγι ως μεζέ ομολογώ πως προσωπικά δεν μου αρέσει με εξαίρεση το αγριογούρουνο –ίσως γιατί οι ….ακαδημαϊκές μου επιρροές έχουν πολύ να κάνουν με την επίμονη μελέτη των ιστοριών του Οβελίξ και του Αστερίξ. Ομολογώ πως όταν τελειώνω (στις αμέτρητες επαναλήψεις που κάνω) ένα τεύχος, και φθάνω στην χαρακτηριστική τελική σκηνή του τσιμπουσίου, μου τρέχουν πάντα τα σάλια!

Και ως συνηθίζετε φίλτατε κάπου στο τέλος, θίγετε ένα ολόκληρο θέμα, που έχει να κάνει με τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι οποίες ορισμένες φορές λειτουργούν όπως λέτε αλλά άλλες φορές πιέζουν τις κυβερνήσεις –ειδικά χωρών όπως η Κύπρος η Ελλάδα και η Ιταλία να συμμορφώνονται προς το καλύτερο και ξεφεύγουν από τον μεσαίωνα που διακρίνει τη δημόσια ζωή σε πολλές εκφάνσεις της.

Unknown είπε...

@ σταρχεία μου, ναι, κάπως έτσι είναι τα πράγματα.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Αφού καλοδιάβασα τα σχόλια, θέλω να καταθέσω και μία άλλη πλευρά που έχει παντελώς διαφύγει της προσοχής.
Πόσες γυναίκες κυνηγοί υπάρχουν;
Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Η απάντηση γνωστή σε όλους. Ελάχιστες έως καμμία.
Να μου επιτρέψεις, και λόγω του ότι η ιδιότητά μου μου προσέδωσε πολλές εμπειρίες σε σχέση με 'οπλολάγνους', να καταθέσω την πεποίθησή μου ότι η κάννη αντικαθιστά το τσουτσούνι τους και όσο μικρότερο είναι αυτό, τόσο μακρύτερη -ή πιό πολλές- η κάννη.
Οι όποιες δικαιολογίες για 'προστασία του περιβάλλοντος', 'αγάπη προς τη φύση', 'εσείς τρώτε κρέας σφαγιάζοντας ζώα' κλπ είναι προφάσεις εν αμαρτίαις σεξουαλικά ανώριμων ανδρών που ξεσπούν στην πετροπέρδικα γιατί δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τη γυναίκα τους.
Μπορεί να έχει κατανόηση κάποιος στον έφηβο που βγάζει την εξάτμιση και σουζάρει τη μηχανή του για να δείξει 'πόση την έχει' ή στον νεαρό που τιγκάρει στις αεροτομές το Χιουντάι για τον ίδιο λόγο αλλά, στους κατά συνείδηση δολοφόνους δεν μπορεί παρά να τους καταδικάσει με όλη του την δύναμη.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες δολοφονίες ανθρώπων γίνονται με κυνηγετικά όπλα.

Και για να απομυθοποιούνται και τα όποια επιχειρήματα περί ζωοφιλίας τους, ας μας πουν τι κάνουν στα σκυλιά τους όταν αυτά δεν 'τραβούν' στο κυνήγι. Άσε το πώς τα μεταφέρουν στα κλουβιά που κρεμούν στις τζιπάρες τους.

Unknown είπε...

Εξαιρετική τοποθέτηση κατά τη γνώμη μου Κωστή, και πολύτιμη η επισήμανση για τα τις δολοφονίες μεταξύ ανθρώπων που πράγματι κατά κανόνα γίνονται με κυνηγετικά όπλα.

Αναμένω επιπλέον σχολιασμούς σε αυτές τις διαστάσεις, που διέλαθαν της προσοχής μας και με τις οποίες αδυνατώ να μη συμφωνήσω, μιας που απηχούν στην πραγματικότητα.

-=IMAGINOS=- είπε...

Δε νομίζω οτι οι κυνηγοί είναι κυνηγοί για λόγους "τσουτσουνίου" η επειδή δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τη γυναίκα τους. Ειδικά το δεύτερο μου ακούγεται και ρατσιστικό γιατί είναι σα να χαρακτηρίζονται όλοι οι κυνηγοί ως gay.... πράγμα που δεν συνάγει με τον προοδευτισμό. Το ότι ασχολούνται οι άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες με το κυνήγι αυτό σαφώς έχει να κάνει με τη φύση και το "ιστορικό DNA" μας. Οι άνδρες έφερναν το φαί στο σπίτι εδώ και χιλιάδες χρόνια. Και η αλλαγή της πάνας στο μωρό γίνεται κατά βάση από τη γυναίκα... Οπότε δεν έχει να κάνει…
Σε ότι αφορά το γιατί οι περισσότεροι φόνοι γίνονται με κυνηγετικά όπλα απορώ πραγματικά με αυτό τον προβληματισμό. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Τα κυνηγετικά όπλα είναι τα όπλα τα οποία είναι περισσότερο διαδεδομένα και βρίσκονται στα περισσότερα σπίτια. Εάν ο νόμος επέτρεπε και πολεμικά όπλα τότε δεν αποκλείεται οι φόνοι να γίνονταν με kalasnikov, uzi και G3....
Όταν θέλεις να καθαρίσεις κάποιον χρησιμοποιείς ότι έχεις πρόσφορο... Εάν ζούσαμε 1000 χρόνια πριν οι περισσότεροι φόνοι θα γίνονταν με τόξα ξίφη η τσεκούρια....

Με όλα αυτά δε θέλω να δώσω άλλοθι στους κυνηγούς και το κυνήγι που έτσι και αλλιώς έχω εκφράσει παραπάνω ότι είμαι ενάντιος απλά μία απάντηση στον προβληματισμό σας προσπάθησα να δώσω..

manosantonaros είπε...

Δεν κουβεντιάζω για το κυνήγι. Αρνούμαι. Οπως δεν μιλω για τις ταυρομαχίες ή το μπλαζέ κυνήγι της αλεπούς. Οι σφαγές ποτέ δεν μ'αρεσαν.
Γεια σου Γιώργο....δεν ξέρεισ πόσο χάρηκα που ξανάρθες.

Μάνος είπε...

Αγαπητε Γιωργο,εδω Μανος(Αιρετικος).
Ελπιζω να πανε ολα καλα και καλη αρχη στο νεο σου blog.

Διαφωνω και τεκμηριωνω:
Στην 1η φωτο που δημοσιευσες σε αυτο το αρθρο,νομιζω οτι διακρινεται ενας λυκος.Αυτος ο καημενος αθωος λυκος εχει επανειλημμενως κατασπαραξει αθωα προβατακια,τα οποια με τη σειρα τους εχουν κατασπαραξει αθωα χορταρακια,κτλ.

Πως να απαγορευτει το κυνηγι?

Δηλαδη μου λες να μην ξαναφαω μπιφτεκι και μπριζολα?

Αν θελω να φαω μπιφτεκι,καποιο κακομοιρο ζωο που ισως σε λιγες μερες θα γεννουσε,πρεπει να θανατωθει.
Αν θελω καλαμακι κοτοπουλο,ολο και καποια κοτα που ανυποψιαστη ετρεχε στο δικο της κοσμο πρεπει να θανατωθει.

Ετσι παει.
Εκτος αν τρωμε μονο φρουτα και λαχανικα.
Να την βγαζουμε με μπανανες που ειναι αψυχες και δεν θα πονεσουν οταν θα τις μασησω?


Και τα προβατα τα κακομοιρα δεν φταινε σε τιποτα οταν νιωθουν τα μυτερα δοντια του λυκου να τρυπουν τις σαρκες τους.Αλλά δεν φταιει ο λυκος.Ειναι η φυση του.
Αυτη ειναι και η φυση του ανθρωπου.Παμφαγο ον ειμαστε,οχι φυτοφαγο.

Αρα πρεπει να κυνηγαμε.


Τωρα θα μου πεις για τις μεθοδους...
Σιγουρα επιστημονικες και εξελιγμενες,αλλά αυτο οφειλεται στο οτι το ανθρωπινο ον ειναι ελλογο.Γι αυτο το λογο εχουν θεσπιστει και κανονες για το κυνηγι και πρεπει να θεσπιστουν και επιπροσθετοι.


Απο κει και περα,νομιζω οτι το ολο κειμενο δινεται αριστοτεχνικα και μπορει πολυ ευκολα να συγκινησει.Εχεις ταλεντο σ'αυτο ομολογουμενως.

Ομως θεωρω ατοπημα να συγκρινεις τους κυνηγους που κυνηγανε τσιχλες με τους εισβολεις στο Ιρακ.

Τουλαχιστον αυτοι εχουν άδεια απο το δασαρχειο,οι αλλοι δεν ειχαν αδεια απο τον ΟΗΕ...


Tωρα για οσους μιλανε ρατσιστικα για "μικρο τσουτσουνι" των κυνηγων επειδη ειναι ολοι τους αντρες,να γενικευσω:
Ποσες γυναικες αναρχικινες που πετανε μολοτωφ υπαρχουν?
Ελαχιστες εως καμια.
Οποτε με αυτη τη λογικη,αυτο που δεν μπορουν να κανουν στις γυναικες τους το κανουν στις τραπεζες...


Μα τι λογικη ειναι αυτη?
Καποιοι εκτος απο επιχειρηματα,δεν εχουν ουτε καν χιουμορ..

Κωστής Γκορτζής είπε...

Αγαπητοί (επι)κριτές, πολύ πριν από εμένα, την άποψη για την επιθετική προς κάθε αδύναμο ον συμπεριφορά των δήθεν macho με τα όπλα και την υπερ'αντρίκια' συμπεριφορά την εξέφρασε ένας 'ρατσιστής' ονόματι Φρόυντ!

Φίλε Oceanborn, κανείς δεν μίλησε για γκέι και διάφορους ρατσισμούς που ανακάλυψες στο σχόλιό μου. Άλλο γκέι κι άλλο ανώριμος σεξουαλικά άνθρωπος. Φαντάζομαι ότι μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά.

Αγαπητέ Μάνο, αν είχα χιούμορ, σίγουρα δεν θα το χρησιμοποιούσα σ' ένα θέμα σαν κι αυτό.
Τώρα, το συμπέρασμά σου 'άρα πρέπει να κυνηγάμε' προκύπτει κι απ' τις περισσότερες πυροβολημένες πινακίδες του ΚΟΚ; Για να φάνε τις πυροβολούν κι αυτές;

Μάνος είπε...

Εγω Κωστη μιλαω για το κυνηγι αμε την ουσιαστικη εννοια του ορου.

Για να φαμε πρεπει να κυνηγησουμε.Μοιραιως καποια ζωη ενος ανυοποψιαστου ζωου θα θυσιαστει.

Απο κει και περα τα υπολοιπα περι "μικροτσουτσουνων" κυνηγων που δεν διαφερουν απο τους εισβολεις του Ιρακ,φανταζουν επιεικως ανωριμα.

Rodia είπε...

Εψαχνα να βρω το αφιέρωμά σου στο κάλεσμα για τη Μερα της Πραξης του Μπλογγερ, αλλά νομίζω ότι αυτό εδώ το ποστ είναι το πιο κατάλληλο!
:-) Μπράβο!

-=IMAGINOS=- είπε...

Αγαπητέ κύριε Γκόρτζη ο Φρόυντ είπε τα δικά του και εμείς λέμε τα δικά μας. Μπορεί ο Φρόυντ να πίστευε ότι οι κυνηγοί εκφράζουν το δήθεν mucho ανδρισμό με τα όπλα και την υπεραντρίκια συμπεριφορά, η δική μου θεωρεία όμως λέει ότι απλά οι κυνηγοί είναι άνθρωποι με λιγότερες σύγχρονες ανθρώπινες ευαισθησίες και περισσότερες αρχέγονες ανθρώπινες τάσεις αυτή όμως η συμπεριφορά δεν συνεπάγεται αυτομάτως και ψυχιατρική η ψυχολογική έρευνα γιατί ουσιαστικά αυτό μας λέτε τώρα μνημονεύοντας τον Φρόυντ. Ένας κυνηγός σαφώς δεν είναι ένας κακός άνθρωπος παντού, απλά είναι ένας καλός άνθρωπος εκεί που νομίζει αυτός. Ορισμένα πράγματα εμείς τα βλέπουμε καλά για μας και κακά για τους άλλους. Ένας κυνηγός από τη μεριά του μπορεί να βλέπει κάτι κακό σε εσάς το οποίο εσείς το θεωρείτε καλό η το αντίστροφο. Θέλω να πω οτι όλα είναι σχετικά και σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με σεξουαλική ανωριμότητα σε καμία περίπτωση. Η τάση να εμπλέκουμε πάντοτε τη σεξουαλικότητα σε κάθε ζήτημα που τυχόν μας απασχολεί αρνητικά αυτό από μόνο του υποδηλώνει ανωριμότητα και η ανωριμότητα χρόνια δεν κοιτά γιατί ένας νέος που βάζει αεροτομές στο HYUNDAI του δεν είναι λιγότερο ανώριμος από ένα μεσήλικα που αγοράζει mercedes clk για να αποδείξει το κοινωνικό του status στον περίγυρό του. Θα ξαναπώ και πάλι οτι είμαι κατάφορα αντίθετος με το κυνήγι και τον κυνηγό. Θεωρώ απλά απάνθρωπο αυτό το χόμπι, αλλά σίγουρα ποτέ δε θα έβλεπα την κάννη του όπλου του κυνηγού σαν "τσουτσούνι" για να τον κατακρίνω μέσω αυτού του συλλογισμού.
Όσο για το φίλο μου το Μάνο ναι το σκεπτικό του είναι σωστό για τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου αλλά φίλε Μάνο άλλο το να σκοτώνεις για να φας και να ζήσεις και άλλο το να σκοτώνεις για την πλάκα σου. Έχει πολύ μεγάλη διαφορά. Στο σημείο που έχουμε φτάσει σήμερα σαν ανθρωπότητα, όταν έχουμε καταστρέψει το περιβάλλον και τη φύση, όταν έχουμε εξαφανίσει χιλιάδες ήδη πανίδας και χλωρίδας μέσα σε 100 μόλις χρόνια και όταν το κλίμα αλλάζει δραματικά από την βιομηχανική και σύγχρονη ανθρώπινη δραστηριότητα, τα περιθώρια στενεύουν τόσο πολύ ώστε δεν επιτρέπεται πια καμία περαιτέρω αιματοχυσία παρά μόνο η αναγκαία για την επιβίωση του ανθρώπου. Δε σεβαστήκαμε τη φύση και η φύση δεν είναι κανένα μικρό παιδάκι, η φύση εκδικείται και θα μας εκδικηθεί πολύ άγρια αργά η γρήγορα γιατί όλα τα παραπάνω αποτελούν την αλυσίδα της ζωής στον πλανήτη.
ΥΓ Κύριε Γκόρτζη δεν είμαστε επικριτές η κριτές κανενός ειδικά ανθρώπων που εκφράζουν τη γνώμη τους ελεύθερα, με ήθος και σεβασμό προς τον συνομιλητή τους όπως είστε και εσείς άλλωστε. Απλά μία ιντερνετική κουβέντα κάνουμε ανταλλάσοντας απόψεις.
Για τα όσα γράφουμε μόνο εμείς είμαστε υπεύθυνοι έναντι των άλλων, εάν τυχόν λοιπόν δεχτούμε και μία κριτική με άποψη διαφορετική δε σημαίνει οτι έχει εξαπολυθεί και προσωπική επίθεση η κακοπροαίρετη κριτική.

Χρήστος.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Χρήστο, αυτό που οι κυνηγοί θεωρούν 'καλό' και εγώ θεωρώ 'κακό' (κι εσύ, βεβαίως), έχει σαν αποτέλεσμα όσα πολύ ωραία περιγράφεις προς τον Μάνο.
Δεν έχω τίποτα να προσθέσω επί της ουσίας.
Επί του 'τύπου' έχω αρκετά. Αλλα πολύ φοβάμαι ότι δεν θα γίνω κατανοητός ...πάλι. Ίσως είμαι το ίδιο εγωιστής με σένα και θίγομαι όταν με λές (με ήθος και σεβασμό;)'ρατσιστή' με βάση χαρακτηρισμούς που ΔΕΝ κατέθεσα.
Επί του πώς αντιλήφθηκες το σχόλιό μου θέλω να σου διευκρινίσω ότι δεν έχω τάση να εμπλέκω τη σεξουαλικότητα με κάθε αρνητικό.
Το επισήμανα ως ακόμα μια παράμετρο, από πολλές φαντάζομαι, που δεν θίχτηκε στους σχολιασμούς. Και αυτή, είτε το θέλω εγώ είτε δεν το θέλεις εσύ, υπάρχει.
(με την ευκαιρία, υπάρχει και στον μεσήλικα με την SLK)
Δεν το επισήμανα για να 'κατακρίνω'.
(και ο τόνος στο Γκορτζης πάει στη λήγουσα, Γκορτζής :-) )

Φίλε Μάνο αναλαμβάνω το μερίδιο της -επιεικώς- ανωριμότητάς μου σε ό,τι αφορά την άποψή μου για 'μικροτσουτσουνισμό'. (φαινόμενο το οποίο, βεβαίως δεν έχει να κάνει με το πραγματικό μήκος -ο τρόπος μετράει- αλλά με το επίπεδο σεξουαλικής ωριμότητας του ατόμου)
Μη μου καταλογίζεις και τα της εισβολής στο Ιράκ...που δεν είναι δικά μου. Άλλο αν συμφωνώ με τον ανώριμο -κι αυτόν επιεικώς!- Γιώργο...
(Επί τη ευκαιρία, είναι κι αυτή (η ανωριμότητα) μια, από τις πάρα πολλές, συνιστώσα των αιτίων που οδηγούν τους κάθε λογής κουκουλοφόρους να πετάνε μολότωφ στις τράπεζες.)



Και, τελικά, αγαπητοί συνομιλητές, μια άποψη που βασίζεται στις επαγγελματικές μου εμπειρίες κατέθεσα. Με τις γνώσεις που αναγκαστικά προσέλαβα για να κάνω τη δουλειά μου. Π.χ. ως εκπαιδευτής χειριστών Ε/Π έμαθα, και θα εκπλαγείτε (;), πόσο το επίπεδο της σεξουαλικής ωριμότητας παίζει ρόλο π.χ. στον τρόπο χειρισμού οποιασδήποτε μηχανής από ποδήλατο μέχρι διαστημικό λεωφορείο.
Γι αυτό και κατέθεσα την άποψη ως ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ και όχι ως εκτίμηση.

Μαύρος Γάτος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Μαύρος Γάτος είπε...

Πριν λίγες μέρες ανέβαινα με το ποδήλατό μου ένα βουνό, μια μικρή διαδρομή που (θέλω να) κάνω κάθε πρωί, και διασταυρώθηκα μ' ένα ζευγάρι πανέμορφες πέρδικες. Πανέμορφα πουλιά, και η αυτόματη σκέψη ήταν 'μακάρι να μην πέσετε πάνω σε κανέναν κυνηγό"... η εικόνα που σχηματίστηκε αυτόματα στο μυαλό μου ήταν ένα βρωμόσκυλο να κουβαλάει νεκρή κασι ματωμένη την πέρδικα στον φαιοπράσινο με το τουφέκι.

Δυστυχώς λίγο πιό πέρα είδα όντως κυνηγούς να κατεβαίνουν από ένα αγροτικό...

Unknown είπε...

Το σκέφτηκα αρκετά αν θα μπω και εγώ στο χορό της συζήτησης αυτή τη στιγμή, αλλά δεν νομίζω πως έχει το παραμικρό νόημα.

Υπάρχουν οι περιπτώσεις, που με κάποιον συμφωνείς εφ όλης ή σχεδόν εφ όλης της ύλης.

Υπάρχουν οι περιπτώσεις που κάποτε συμφωνείς και κάποτε όχι-όπως και αυτές στις οποίες με κάποιους διαφωνείς ΄καθολικά.

Μέχρι εδώ καλά. Ακόμα και στην "καθολική" διαφωνία, υπάρχει ενδεχομένως η δυνατότητα συζήτησης και ανάπτυξης επιχειρηματολογίας, μέχρι εκείνο το σημείο που το πράγμα έχει ενδιαφέρον και δεν είναι "διάλογος" κουφών.

Όμως, υπάρχει και ένα άλλο επίπεδο. Αυτό δηλαδή στο οποίο η "ματιά" , η "οπτική" στα πράγματα (στη ζωή κλπ) είναι ρι-ζι-κά διαφορετική τόσο λόγω βιωμάτων όσο και άλλων παραγόντων όπως η ιδεολογία και η ευρύτερη στάση ζωής , όταν αυτά τα τελευταία δεν είναι απλά "άλλα λόγια να αγαπιώμαστε".

Με όλα αυτά -τα πολλά- θέλω να πω, πως για μένα, όπως και για άλλους υποθέτω, αυτά που έγραψε και εντόπισε ο Κωστής ο Γκορτζής, είναι αυ-το-νό-η-τα. Αποτελούν -ως λογική ή φιλοσοφία ή και φίλτρο προς τον κόσμο, κάποιες στοιχειώδης, βασικές αρχές και παραδοχές.

Θεωρώ σχεδόν κωμικό (κωμικοτραγικό;) να μιλάμε για το κυνήγι και...να το συνδυάζουμε στον 21ο αιώνα με την ανάγκη διατροφής και επιβίωσης.

Τα στοιχεία που ανέπτυξε ο Κ.Γκορτζής, αποτελούν βασικές παραδοχές της ψυχολογίας και δεν αφορούν ασφαλώς μόνο στο κυνήγι αλλά και στην οδήγηση και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις των ανθρώπων στην κοινωνία. Είναι δε γνωστό -πως σε κοινωνίες "θερμόαιμες" (Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία) κάποια αθλίως κείμενα πάνε όλα μαζί. Και κατά...σύμπτωση, έχουν να κάνουν συνήθως με τα "αντράκια".

Δε μου λες αγαπητέ Μάνο (αιρετικέ)...για να φας το φαγητό σου εσύ παίρνεις κάθε μέρα τα βουνά και παλεύεις με τη φύση; Αν ζούσες σε καμιά σπηλιά στην κορυφή του (καμένου) Ταϋγετου, να το καταλάβω.

Θυμίζω, πως σχεδόν όλοι οι παλαιοί πολιτισμοί, προχριστιανικοί κυρίως αλλά και αυτοί που εκχριστιανίσθηκαν με το ζόρι όπως οι Ινδιάνοι της Αμερικής, αποτελούν σήμερα αντικείμενο μελέτης για την ΄μοναδικά αρμονική σχέση που είχα με τη φύση και τον΄έμπρακτο σεβασμό τους στην Ιερότητά της.

Θυμίζω, πως εξόριζαν όσους σκότωναν ζώο του δάσους χωρίς λόγο, πως μπορεί να σε εκτελούσαν αν το θήραμα σου ήταν θηλυκό και ήταν ετοιμόγεννο ή είχε μικρά μωρα.

Αυτά όλα, μπορεί κάποιοι να τα θεωρούν "γραφικά" αλλά ουσιαστικά μας δείχνουν το δρόμο για το πια πρέπει να είναι η σχέση μας με τη Φύση.

Το αίτημα αυτή τη στιγμή, δεν είναι κάποια γενική και αόριστα ευαίσθητη φυσιολατρεία και φιλοζωία.

Το αίτημα είναι η καθολική επανεκπαίδευσή μας ώστε να ξαναβρούμε εντός μας την Ιερότητα στους δεσμούς μας με τη Γη και την έννοια Φύση ευρύτερα.

Και μιας που σήμερα (νομίζω) είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, κάποια στοιχεία απλά, προς γνώση και συμμόρφωση:

1. Στατιστικά και μετρημένα , ο "πολιτισμένος" κόσμος παράγει τόσα τρόφιμα, που όχι φτάνουν αλλά περισσεύουν για να θρέψουν τον παγκόσμιο πληθυσμό.

2. Απόψε που μιλάμε, όπως και κάθε νύχτα, περίπου 850.000.000 (οκτακόσια πενήντα εκατομμύρια) άνθρωποι θα προσπαθήσουν να κοιμηθούν υποφέροντας από πείνα.

3. Στην Ευρώπη μόνο, τα αποφάγια μιας νύχτας που πετιούνται από τα εστιατόρια, φτάνουν για να καλοθρέψουν για περίπου ένα χρόνο -ως ποσότητα- τις περιοχές που λιμοκτονούν στην Αφρικανική Ήπειρο.

4. Μόνο στην Αλγερία, 1 στα 5 παιδάκια κάτω των 7 ετών ζουν δεν ζουν από τον υποσιτισμό.

5. Στην Ελλάδα ήδη περίπου 2000000 άνθρωποι έχουν μπει στην περιοχή της δυσκολίας για να αγοράσουν βασικές τροφές.

Νομίζετε αγαπητοί πως στο πλαίσιο μιας διεθνοποιημένης πλέον Αγοράς όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κάθε περιοχή χωριστά;

Πρακτικά είναι αδύνατο. Ο Κόσμος μας, έχει απλά σχεδόν "στομώσει" φτάνει στο ως εδώ και μη παρέκει.

Σύντομα, σε 4-5 χρόνια θα κληθούμε όλοι ως Κράτη να υπογράψουμε τη Νέα Συνθήκη για την Κλιματική Αλλαγή. Και κατά τα φαινόμενα, θα κληθούμε πάντα ως κράτη να υπογράψουμε και μία συμφωνία υπακοής στην Παγκόσμια Διακυβερνητική των Επιστημόνων -που μόλις τιμήθηκε με Νόμπελ μαζί με τον Αλ Γκορ.

Υποθέτω, αντιλαμβάνεστε πως όλα τα προηγούμενα -όπως και οι θέσεις μας στο Κυνήγι- είναι εξαιρετικά αλληλένδετα.

Αποτελούν όλα, τους κρίκους της ίδιας αλυσίδας, μιας αλυσίδας που έχει να κάνει με τη ματιά μας στον Κόσμο και τη σχέση μας με αυτόν.

Προσωπικά, ομολογώ, πως εδώ που έφτασαν τα πράγματα, θεωρώ τη σύσταση ενός παγκόσμιου διευθυντήριου για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, ως Κρίσιμη Επιλογή επιβίωσης.

Οι χώρες, δεν είναι δυνατόν να αφεθούν μόνες τους, στις όποιες αποφάσεις των κατά τόπους πολιτικών ηγεσιών, αποφάσεις που κατά κανόνα λαμβάνονται υπό τα φίλτρα του πολιτικού κόστους, των μικροκομματικών αντιθέσεων ή του στείρου εθνικισμού που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στις τάσεις εσωστρέφειας.

Για λόγους ουσίας, να αναφέρω πως η Παγκόσμια Διακυβερνητική για την Κλιματική Αλλαγή, λειτουργεί υπό τον ΟΗΕ και, έχει στους κόλπους της επιφανέστατους επιστήμονες από όλες σχεδόν της χώρες (είναι κάπου 3000 τα μέλη). Ανάμεσα τους μια εξαιρετική ομάδα Ελλήνων επιστημόνων.

Ανώνυμος είπε...

@Κωστή Τζώρτζη

Αυτό που λέτε στην πρώτη σας τοποθέτηση περί προφάσεων εν αμαρτίαις με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Όπως επίσης και η άποψη περί όλων των αντεπιχειρημάτων περί κρεατοφαγίας κτλ. Θεωρώ ότι τα τελευταία, αν εκφράζονται ως αντεπιχειρήματα στη συζήτηση που κάνουμε εδώ, είναι μάλλον εκτός θέματος: το πρόβλημά μας, νομίζω, δεν είναι η θανάτωση ζώων για τη διατροφή μας. Το πρόβλημά μας είναι η θανάτωση ζώων ΓΙΑ ΧΟΜΠΥ/ΑΠΟΛΑΥΣΗ/ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ/ΣΠΟΡ. Eίναι ακόμα όλα τα αμέσως προηγούμενα ΕΝΤΟΣ ΜΙΑΣ ΦΥΣΗΣ ΗΔΗ ΒΕΒΑΡΗΜΕΝΗΣ - κάτι που κάνει το αχρείαστο και βάρβαρο του κυνηγιού ακόμα πιο επιβλαβές. Επομένως έχουμε 2 διαστάσεις, αλληλένδετες, με τη δεύτερη να ενισχύει εντυπωσιακά το βαρβαρικό χαρακτήρα της πρώτης.

Πρόκειται για ζητήματα ηθικά/πολιτικά και, κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντικά. Θεωρώ ότι το αντεπιχείρημα περί κρεατοφαγίας δεν απαντά στο θέμα μας, γιατί αναφέρεται στο βαρβαρικό μίας πρακτικής (κρεατοφαγία) που εξακολουθεί να έχει κάποια χρησιμότητα. Αλλα, εν τέλει, ακόμα και αυτό να αμφισβητηθεί (η κρεατοφαγία), εγώ είμαι μέσα. Συμφωνώ ότι η κρεατοφαγία είναι βάρβαρη - κατά ποία έννοια όμως αποτελεί αυτό λόγο για να συνεχίζεται το ακόμα πιο βάρβαρο, ακόμα πιο αχρείαστο κυνήγι; Και αν πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε τη βάρβαρη αντιμετώπιση της φύσης, το πιο λογικό δεν είναι να ξεκινήσουμε από όσα όχι μόνο δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό, αλλά βλάπτουν κιόλας και μάλιστα κατάφορα;

Σε σχέση με τα περί αισθήματος σεξουαλικής ανεπάρκειας των κυνηγών, δεν μπορώ να πω - πραγματικά πιστεύω ότι περισσότερο έχει να κάνει αυτό με τα διάφορα ιδεο-σχήματα macho αντρίλας που καταφέρνουν και συντηρούνται στις κοινωνίες, λόγω πολύ κακών παραδόσεων (υποθοηθούμενων, φυσικά, από τις όποιες βιολογικές ιδιαιτερότητες του ανδρικού φύλου), παρά με κάποιο είδος σεξουαλικής ανεπάρκειας (επ' αυτού ένα ανέκδοτο: δυστυχώς, λόγω της προαναφερεθείσας εγγύτητας του σπιτιού μου με κυνηγό, είμαι σε θέση να μαρτυρήσω υπέρ της ικανότητας τουλάχιστον ενός από αυτούς να ικανοποιήσει μία γυναίκα...). Πάντως, το θέμα αυτό, δηλαδή το πώς η "παράδοση" συντηρεί αισχρές νοοτροπίες και αντιλήψεις (δε νομίζω το είδος του ελληνάρα που ευδοκιμεί στην ελλαδική κοινωνία να αναπτύσσεται λόγω γονιδίων...) νομίζω αποτελεί θέμα από μόνο του.

Φιλικά

Dissident Aggressor

ΥΓ Είδατε το ένθετο του Έθνους σήμερα (17/10); 'Μεγάλο αφιέρωμα στο κυνήγι'... Κι εμείς χτυπιόμαστε να απαγορευτεί...

-=IMAGINOS=- είπε...

Αγαπητέ μου κύριε Γκορτζή έχετε τον απόλυτο σεβασμό μου και στο πρόσωπο σας και στις απόψεις σας. Συμφωνούμε, τουλάχιστον στο θέμα που άνοιξε ο οικοδεσπότης, απλά φτάνουμε στο σημείο συμφωνίας ακολουθώντας διαφορετικό ίσως δρόμο. Το σίγουρο είναι οτι σήμερα και στον 21ο αιώνα είναι απαράδεκτο να μιλάμε για κυνήγι και κυνηγούς. Δε θα εξετάσω άλλο για ποιο λόγο κάποιος είναι κυνηγός. Το αποτέλεσμα μετράει και το αποτέλεσμα μου λέει ότι εκτός από την καταστροφή της φύσης γενικά από το θηρίο που ακούει στο όνομα άνθρωπος, δε θα μπορούσα ποτέ να αποδεχτώ οτι μπορεί να παίρνει κάποιος την άδεια αυτοβούλως η από κρατική αρχή να σκοτώσει τη μάνα η τον πατέρα που βγήκε να βρει τροφή για να φέρουν στα παιδιά τους να φάνε και να επιβιώσουν.

Συγνώμη για το λάθος τονισμό στο επίθετο σας, δεν έγινε σε καμία περίπτωση εσκεμμένα.

Με εκτίμηση και φιλικά πάντα

Χρήστος.

Ανώνυμος είπε...

Επιτρέψτε μου κι εμένα να απολογηθώ για το λάθος στο όνομα του Κου Γκορτζή.

Dissident Aggressor

Κωστής Γκορτζής είπε...

Φίλε Χρήστο, ξέρω ότι ανευ πρόθεσης ήταν ο λάθος τονισμός. Γι αυτό και το :-) στην επισήμανση. Κι εγώ σέβομαι κι εκτιμώ τους συνομιλητές μου. Τα λεκτικα 'γλυστρήματά' μας (και των δυό μας) οφείλονται μάλλον στο αψύ του χαρακτήρα μας αλλά, τελικά είναι και ωφέλιμα ως παραγωγική αντιπαράθεση... Ξανά :-)!

dissident aggressor, είστε ...ασυγχώρητος! (προσπαθώ να κάνω χιούμορ, ε;)
Κατά τα άλλα δεν βλέπω να διαφωνούμε πουθενά και χαίρομαι γι αυτό.
Υ.Γ. Είστε σίγουρος ότι ο 'ντούρος' γείτονας είναι κυνηγός και δεν παριστάνει τον κυνηγό για να λείπει σε ...εξωσχολικές δραστηριότητες; (δεύτερη προσπάθεια για χιούμορ!)

Ανώνυμος είπε...

@Κωστή Γκορτζή
Ευχαριστώ για την απάντηση. Δυστυχώς ο εν λόγω γείτονας είναι όντως κυνηγός και μάλιστα τη στιγμή που σας γράφω υποφέρω από ένα εξαιρετικά πρωινό ξύπνημα λόγω του ενός από τα σκυλιά του που θεωρεί δικαίωμά του να αλυχτάει εδώ και πάνω από δύο ώρες…

Επιτρέψε μου ένα σύντομο σχόλιο-επισήμανση σε συνέχεια του θέματος περί αναπλήρωσης των σεξουαλικών ανεπαρκειών των κυνηγών μέσω του κυνηγιού (και ίσως εδώ διαφωνήσουμε σε κάτι τελικά). Η σύγχρονη Ψυχολογία είναι μια εξαιρετικά πολύπλευρη (και διασπασμένη – φανταστείτε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές δεκάδες διαφορετικές σχολές ψυχοθεραπείας και μόνο) επιστήμη, η οποία συμπεριλαμβάνει θεωρίες συχνά διαμετρικά αντίθετες η μία προς την άλλη (βλέπετε νευροεπιστήμες VS υπερπροσωπική ψυχολογία). Ο Freud, πολύτιμος και ιδιοφυής σίγουρα, έχει δεχτεί πολλές και εξαιρετικά εύστοχες κριτικές, ακόμα και εντός της ίδιας της σχολής που ίδρυσε. Η πρωτοκαθεδρία του σεξουαλικού στοιχείου στην ανθρωπινη συμπεριφορά δεν είναι η άποψη της Ψυχολογίας ως σύνολο, αλλά η άποψη μίας μόνο σχολής σκέψης. Υπάρχουν και άλλες (π.χ. συμπεριφορισμός) που διαφωνούν και υποστηρίζουν εντελώς άλλα πράγματα. Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι η φροϋδική σχολή τείνει να βασίζεται περισσότερο σε ερμηνείες παρά σε επιστημονικά δεδομένα, κάτι για το οποίο άλλωστε έχει επικριθεί. Γνώμη μου είναι ότι σήμερα δεν μπορούμε να επικαλούμεθα την αυθεντία του Freud για την εξαγωγή συμπερασμάτων περί ανθρώπινης συμπεριφοράς. Κατά τη γνώμη μου, επίσης, η Ψυχολογία έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να βρει μία ενιαία φωνή που θα την φέρει στο επίπεδο των πολύ παλαιότερων επιστημών, όπως, π.χ. η Φυσική.

Πάντα φιλικά

Dissident Aggressor

Κωστής Γκορτζής είπε...

dissident aggressor, ευχαριστώ κι εγώ για την πολύ ενδιαφέρουσα αναλυτική απάντηση. Δεδομένου ότι ξεκίνησα το πρώτο μου σχόλιο ως

'Αφού καλοδιάβασα τα σχόλια, θέλω να καταθέσω και μία άλλη πλευρά που έχει παντελώς διαφύγει της προσοχής.'

δεν βλέπω ουσιαστική διαφωνία μας.
ΚΑΙ μια ΑΛΛΗ παράμετρο προσέθεσα στις τόσες ενδιαφέρουσες που είχαν κατατεθεί από τους υπόλοιπους σχολιαστές. Όλες έχουν το ποσοστό συμμετοχής τους στη συμπεριφορά του ατόμου, για άλλους περισσότερο και για άλλους λιγότερο, αναλόγως της 'Σχολής' που νομίζουν ότι τους εκφράζει.
Προσωπικά, και από την αναγκαστικά 'στενή' συμβίωση με χιλιάδες στα πλαίσια του Στόλου, συν τα υπόλοιπα ειδικά επαγγελματικά, εκτιμώ ότι ο παράγοντας της σεξουαλικής ολοκλήρωσης και ωριμότητας έχει σοβαρό ρόλο στη συμπεριφορά του ατόμου. Όσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα, τόσο πιό 'αντρίκια-βίαιη' (στα εύκολα) συμπεριφορά έχω παρατηρήσει. Αυτό δεν σημαίνει πρωτοκαθεδρία του συγκεκριμένου παράγοντα γιατί αποδέχομαι ότι το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν τη συμπεριφορά είναι αριθμητικά στο άπειρο.
Ευχαριστώ για τη δημιουργική συνομιλία.
Βεβαίως πάντα φιλικά :-)

Unknown είπε...

Νομίζω πως έγινε μια εξαιρετική συζήτηση και αναπτύχθηκαν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες σκέψεις-με αφορμή το Κυνήγι. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, τόσο για τις παρεμβάσεις όσο και για το επίπεδό τους.

Οι "παραφωνίες" ήταν μηδαμινές και αμελητέες -άλλωστε κατά κανόνα είναι απαραίτητες γιατί φωτίζουν την "προσωπικότητα" των...φωνασκούντων.

Έληξε και η ψηφοφορία που είχα στην πρώτη σελίδα- όσοι από εσας κάνατε χρήση, θα καταλάβατε πως δεν μπορεί να υπάρξει διπλοψηφία.

Έτσι σε σύνολο 36 επισκεπτριών και επισκεπτών, 31 τάχθηκαν με την καθολική απαγόρευση του Κηυνηγιού, 4 κατά το μέγιστου περιορισμού και...1 να μείνουν τα πράγματα ως έχουν.

Το επόμενο άρθρο είναι στα σκαριά, έτσι και αλλιώς θα πρέπει να το στείλω στην εφημερίδα μέχρι αύριο το απόγευμα και, όπως πάντα θα ανέβει εδώ το Σάββατο με την κυκλοφορία του Πολίτη στα περίπτερα.

Ανώνυμος είπε...

Μερικά τελευταία δικά μου σχόλια πριν το post περάσει στο αρχείο και στην ιστορία, παρ’ όλο που ήδη ο οικοδεσπότης εμμέσως έκλεισε τη συζήτηση θέτοντας μας σε αναμονή για το επόμενο post. (Τελικά έγινε μια μεγάλη και πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση - 60 τόσες συμμετοχές):

@ politispittas & sceptic anonymous,

Για το ζήτημα του “παιχνιδιού” που καλείται paintball (δηλ. στα ελληνικά θα το ονομάζαμε μπογιόμπαλα – από τη λέξη μπογιά;), εξακολουθώ να διατηρώ τις (επι)κριτικές απόψεις μου και έτσι καταγράφω τη διαφωνία μας επί το θέματος (δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα). Απλά εγώ πιστεύω, πως στο “παιχνίδι” αυτό με τις εικονικές μάχες μεταξύ αντιπάλων ομάδων που έχουν σαν στόχο την αλληλοεξόντωση τους και την εξουδετέρωση (έστω και εικονικά με μπογιά0 των αντιπάλων τους, εξοικειωνόμαστε με την ιδέα του πολέμου και των πολεμικών συγκρούσεων (αφού “παίζουμε πόλεμο”, είμαστε και ψυχολογικά έτοιμοι να τον αποδεχτούμε ως κάτι το φυσιολογικό.
Ας μην ξεχνάμε πως και τα γήπεδα (και οι χώροι έξω από αυτά), για κάποια άλλα είδη παιχνιδιών όπως το ποδόσφαιρο κυρίως αλλά πρόσφατα και το μπάσκετ και κάτω από συνθήκες έντονου φανατισμού αλλά και για εκτόνωση και αποφόρτωση από συναισθήματα αδικίας και καταπίεσης, μετατρέπονται σε πολεμικές αρένες και πεδία μάχης όπου τα όπλα δεν είναι πογιάδες αλλά πέτρες, ξύλα, λοστοί και τα τοιαύτα.
(Στα παιχνίδια με τα νεροπίστολα κυρίαρχο στοιχείο είναι το παιχνίδι με το νερό δηλ. το “πιτσίκλισμα”.

@ sceptic anonymous

“…Παρά την εικονική πραγματικότητα του υπολογιστή που οδηγά στην παχυσαρκεία, χίλιες φορές το paintballing.”

Γιατί αγαπητέ sceptic anonymous αντιπαραβάλλεις το paintball με την οποιαδήποτε εικονική πραγματικότητα του υπολογιστή (ή μπορεί ακόμα και με τις διάφορες άλλες αποδοτικές δραστηριότητες που μπορεί κάποιος να υλοποιήσει με τη χρήση του υπολογιστή – πληροφόρηση και γνώση πρώτα και πάνω απ’ όλα) και όχι με μια βόλτα στη Φύση; Υπάρχει πληθώρα μονοπατιών γνωριμίας και μελέτης της Φύσης τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για αυτό το σκοπό!

@ politispittas

Για μένα δεν είναι τυχαίο και παράξενο (και ούτε και εύκολο ν’ αλλάξει) το ότι σε κάποιες χώρες της Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης κυρίως στην Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία και μερικώς στην Ισπανία, Πορτογαλία καθώς και στην Γαλλία ακόμα), ο κόσμος συμπεριφέρεται διαφορετικά από ότι στις υπόλοιπες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Πώς να το κάνουμε … Αυτοί οι λαοί έχουν διαφορετική ψυχοσύνθεση (ταμπεραμέντο) και διαφορετική κουλτούρα και γι’ αυτό είναι και πιο απείθαρχοι και πιο καχύποπτοι (σε σχέση με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς) για ζητήματα που αφορούν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που διαφημίζονται ότι στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας αλλά στην ουσία εξυπηρετούν την καλύτερη λειτουργία και αποδοτικότητα του κεφαλαίου παρά των πολιτών.

Αναφέρεις στο σημείωμα σου αγαπητέ politispittas, ότι οι ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ένωσης “… πιέζουν τις κυβερνήσεις –ειδικά χωρών όπως η Κύπρος η Ελλάδα και η Ιταλία να συμμορφώνονται προς το καλύτερο και ξεφεύγουν από τον μεσαίωνα που διακρίνει τη δημόσια ζωή σε πολλές εκφάνσεις της ”, όμως η Ευρώπη δεν είναι πανάκεια για όλα και όλους! Θέση μου είναι ότι τα πάντα κρίνονται και αποφασίζονται με βάσει τις ανάγκες της οικονομίας των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών (δηλ. πως θα μειωθούν τα κόστα και τα έξοδα, πως θα λειτουργήσουν πιο παραγωγικά και αποδοτικά τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις, πως θα μεγιστοποιηθεί το κέρδος .... Όλα αυτά όμως έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους απλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν δέχονται τη μηχανιστική και γραφειοκρατική επιβολή κανονισμών και διατάξεων. Έτσι σε χώρες όπου υπάρχουν δυνατά εργατικά κινήματα και ο κόσμος δεν λειτουργεί σαν ρομπότ έχουμε ακόμα κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν υπερασπίζοντας κάποια κεκτημένα τους δικαιώματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιβολής “ευρωπαϊκής εκσυγχρονιστικής” οδηγίας η οποία πιο πολύ βολεύει τις κεντρο-βόρειες χώρες (παρά τις μεσογειακές) είναι και αυτή ακόμα η αλλαγή της ώρας (μετακίνηση των δεικτών του ρολογιού ) την άνοιξη και το φθινόπωρο κατά μια ώρα μπροστά ή πίσω αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα η μετακίνηση της ημερομηνίας αλλαγής της ώρας στην Κύπρο κατά το φθινόπωρο από τέλη του Σεπτέμβρη σε τέλη του Οκτώβρη, εξυπηρετεί (πρώτα και κύρια οικονομικά) όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες πλην των μεσογειακών. Αν χρειαστεί θα το αναλύσω κάποια άλλη φορά.

Κάλο βραδυ!

18/10/2007 – 11:15μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

o enas giname "oi kynhgoi"!an ine etsi to proto spor poy 8a eprepe na stamatisei einai to podosfero gia ta osa ginonte. an enas kanei ena egklhma( to tonizw egklima)den katadikazoyme to synolo

Ανώνυμος είπε...

τετοια μπεμπεκιστικη συμπεριφορα πρωτη φορα βλεπω απο υποτιθεται σοβαρους και μορφωμενους ανθρωπους,εισται αξιοθρηνητοι κυριοι ιδιως ο κυριος που χαρηκε με το θανατο κυνηγων!αυτο τον πολιτισμο προβαλεται στο site σας.να προσβαλεται ως και την σεξουαλικοτητα του συνανθρωπου σας επειδη εχει μια νομιμη και εντιμη δραστηριοτητα στη φυση?τι προσφερατε ολοι εσεις που κοπτεστε για τα αγρια ζωα ,στη φυση,πηγατε ποτε να σβησετε καμια φωτια?πηγατε να βοηθησετε τα αγρια πουλια που παγωνουν το χειμωνα?πληρωσατε ποτε απο τη τσεπη σας χρηματα για περιφρουρηση των βιοτοπων απο τους λαθροκυνηγους?αμφιβαλω αν κανατε ποτε κατι για το περιβαλον εστω ανακυκλωση βρε αδελφε.και αμφιβαλω αν μπορει καποιος απο τους γραφων να μπορει να ξεχωρισει μια περδικα απο μια κοτα,η ποια ειδη κινδινευουν κια ποια οχι.και κατι αλλο ,ειναι κανεις σας αποκλειστικα χορτοφαγος,γιατι μονο ενας ανθρωπος με αυτη την ιδιοτητα θα μπορουσε να κατηγορει και να εχει αποψει κατα του κυνηγιου και της κρεατοφαγιας κατε επεκτασην.προτιμο λοιπον να συλεγω μονος μου το κρεας απο τη φυση παρα να πληρωνω αλους για να μου το προσφερουν(πχ σφαγεια)τουλαχιστον στο βουνο θηραμα και κυνηγος ειναι επι ισης οροις,τα εκτρεφομενα δεν εχουνν επιλογη παρα να σφαγιαστουν.

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΟΥΛΑ....ΣΤΟΧΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ,ΕΚΕΙ ΣΤΟΧΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ..(ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗ ΒΑΖΑΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ,ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ)...Ο,ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΑ ΠΕΙΣΤΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΣΥΝΑΙΣΘΙΜΑΤΙΚΗ ΦΟΡΤΗΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΤΕ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΕ ΤΑ ΝΕΡΑ ΣΑΣ...(Η ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΑ,ΑΝ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΥΤΟ,ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΤΟ ΛΕΩ)...ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΙΩΘΕΤΕ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ¨ΔΗΛΗΤΙΡΙΑΣΜΑ" ΤΩΝ ΝΕΟΝ ΠΑΙΔΙΩΝ...ΣΑΝ ΔΙΑΦΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ,ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΗΛΩΣΕΙ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΙΔΙΟΜΟΡΦΟΥ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΤΗΣ,ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ....Η ΠΕΙΘΩ ΣΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΥΠΟΥΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ....ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!!