Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

2012 : Το Κυπριακό τέλος του κόσμου.

Το 2012 η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει για ένα εξάμηνο την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2012 λοιπόν, ενδεχομένως να δικαιώσει τους πάσης φύσεως προφήτες, κομπογιαννίτες, Παΐσιους, Αιτωλούς και λοιπούς συνομιλητές του Θεού και να φέρει την καταστροφή του «κόσμου».

Γιατί-κατά την εντύπωση μου τουλάχιστον- δύσκολα η Κυπριακή Δημοκρατία, θα μπορέσει να φτάσει σε αυτό το ορόσημο του 2012 με την κατάσταση της, έτσι όπως αυτή ορίζεται από το 1974.

Όταν η Κύπρος θα αναλαμβάνει την Προεδρία θα έχουν περάσει από την Τουρκική εισβολή έτη 38, ήτοι τεσσαράκοντα παρά δύο.

Θα έχει απασχολήσει δηλαδή την διεθνή κοινότητα με το ζήτημα της, σχεδόν μισό αιώνα και μάλιστα σε μία ιστορική συγκυρία που οι συσχετισμοί αλλάζουν ραγδαία και καταλυτικά.

Στην Ελλάδα, η διεθνής καπιταλιστική κρίση βρήκε το πλέον ευπαθές σημείο της Ευρώπης, για να εκδηλωθεί με καταστροφική αγριότητα εκμεταλλευόμενη τις τοπικές παθογένειες και την εγκληματική διαχείριση των Ελληνικών Κυβερνήσεων από το 81 και εντεύθεν. Παθογένειες συνδυασμένες με το ανορθολογικό νεοελληνικό κράτος όπως αυτό συστάθηκε. Μοναδική πραγματική ελπίδα του τόπου, η πλήρης κατάρρευση του μαφιόζικου και νεποτικού πολιτικού κατεστημένου που τώρα «προσπαθεί να σώσει» τη χώρα, ενώ αποτελεί κεντρική αιτία του προβλήματος.

Στην Κύπρο από την άλλη πλευρά, το πολιτικό σύστημα που διαφεντεύει τη χώρα βρίσκεται και αυτό προ της απόλυτης πολιτικής του χρεοκοπίας λόγω της σε μεγάλο βαθμό αυτιστικής διαχείρισης του Κυπριακού και της κυρίαρχης Κυπροκεντρικής αντίληψης.

Στην Ελλάδα, ήταν τα αμέτρητα Κοινοτικά τρισεκατομμύρια ευρώ που έγιναν εισόδημα μίζες κι’ εκμαυλισμός αντί στρατηγικής ανάπτυξης και μακρόπνοου σχεδιασμού με προσανατολισμό το μέλλον και την αξιοπρέπεια των πολιτών.

Στην Κύπρο, η κατοχή, οι πρόσφυγες, ο πόνος και ο πόθος για την επανένωση μετετράπησαν σε βιομηχανία παραγωγής πολιτικών, υποσχέσεων, διορισμών και πλουτισμού ορισμένων. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήθηκε και ένας υπερτροφικός Δημόσιος Τομέας – ο οποίος όμως είναι αρκετά αποτελεσματικός- με όμως εξοργιστικά προνόμια που λειτουργούν αντικοινωνικά.

Πραγματική και χειροπιαστή ελπίδα της Κύπρου, ο ιδιαίτερα ζωηρός επιχειρηματικός κόσμος, το θεσμικό πλαίσιο που ευνοεί τις επενδύσεις, το εργασιακό ήθος των Κυπρίων, το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό εξειδικευμένων στελεχών πανεπιστημιακού επιπέδου που εναρμονίζεται με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. (πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε.)

Το…τέλος του κόσμου για την Κύπρο, έρχεται από το Κυπριακό.

Που είναι ασφαλώς απολύτως υπαρκτό ζήτημα.

Το Εθνικό ζήτημα όμως, είναι η Κυπριακή φούσκα που αναπόφευκτα θα σκάσει-και αυτό θα συμβεί εκ των πραγμάτων.

Βέβαια, η φούσκα δεν θα συμπαρασύρει και πάρα πολύ κόσμο της πραγματικής κοινωνίας.

Ένας ικανός, ικανότατος αριθμός πολιτών το έχει ήδη λυμένο το ζήτημα:

«Τζίνοι ποτζεί εμείς ποδά» (εκείνοι από εκεί, εμείς από εδώ) σου λένε πια οι περισσότεροι «κανονικοί» άνθρωποι, ειδικά οι νεώτερες ηλικίες που δεν βίωσαν το «ποτζεί».

Με άλλα λόγια, «μακριά κι αγαπημένοι.

Ιστορικά, πρόκειται για τραγωδία.

Η Κερύνεια, η Καρπασία, η Μόρφου, η Σαλαμίνα, θα γίνουν μια «άλλη» χώρα.

Μόνο που για τους περισσότερους που γεννήθηκαν λίγα χρόνια μετά το 74 αυτό έχει ήδη συντελεσθεί. Και όσοι μέχρι πρότινος είχαν ακόμα το φρόνημα ψηλά, μπαίνουν άλλοι πιο αργά κι’ άλλοι πιο γρήγορα, στα κρύα νερά της λήθης κοιτάζοντας επίμονα μπροστά.

Με ρυθμό χιονοστιβάδας η πολλαπλασιαζόμενη απαξία προς το πολιτικό σύστημα, που εκφράζεται με την αποχή από τις εκλογές είναι χαρακτηριστική.

Και οι πλείστοι πολιτικοί εκπρόσωποι, έρημοι κι’ απρόσωποι, θανατηφόροι φαφλατάδες βγαλμένοι από ταινίες του 50, όσο προσπαθούν να πείσουν πως ανησυχούν και πως θέλουν να γυρίσουν οι νέοι στην πολιτική, τόσο πιο φαιδροί φαντάζουν στα όμματα όλων.

Το τέλος του κόσμου λοιπόν, θα έρθει το 2012, όπως το όρισε το ημερολόγιο των Μάγια και οι διάφοροι ψευδοπροφήτες που ψοφάνε για καταστροφολογίες και συνωμοσίες τοποθετώντας πάντα στο κέντρο πασών των συνομωσιών τον Ελληνισμό.

Το Κυπριακό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην Κυπριακή Προεδρία της Ε.Ε. θα είναι ένα ληγμένο χάπι.

Και μαζί του, θα λήξουν όλα τα παρωχημένα πολιτικά πρόσωπα που δημιουργήθηκαν μέσα από αυτό, υπήρξαν μόνο μέσω αυτού και δεν διαθέτουν κανένα άλλο προσόν.

Το 2012, θα είναι το τέλος του κόσμου για αρκετούς, καθώς πια θα γίνει απόλυτη συνείδηση πως η Κύπρος δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος, του γαλαξία, του πλανήτη, της Ευρώπης, ούτε η φυλή μας η εκλεκτή του Θεού.

Το 2012, κατά πάσα πιθανότητα, η Ελλάδα θα έχει ήδη χρεοκοπήσει και θα έχει μπει σε έναν μακρύ και δύσκολο χειμώνα, από τον οποίο ίσως κάποτε αναδυθεί ως πραγματικό κράτος.

Έτσι, στην μικρή Κύπρο πέφτει ένα ιδιαίτερο ιστορικό καθήκον:

Να αποκλείσει κατά το δυνατό την εισαγωγή όλων των ελληνικών «μουσικών» και τηλεοπτικών εμετικών σκουπιδιών που φτάνουν στην Κύπρο, είτε για να κάνουν τις αρπαχτές τους είτε για να μεταλαμπαδεύσουν την ήδη πεθαμένη νεοελληνική γκλαμουριά. Η χρεοκοπία όλων αυτών πρέπει να ενισχυθεί σχεδόν σαδιστικά.

Και, παράλληλα, να ανοίξουν οι πόρτες σε άξιους έλληνες δημιουργούς που συχνά λειτουργούν στο περιθώριο μέσα στην Ελλάδα.

Η οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, όποια και αν είναι αυτή, θα πρέπει να συνοδευθεί και από μία συθέμελη αναδημιουργία στην Παιδεία.

Όχι πια «ελληνοκεντρική» αλλά, Ελληνική. Δηλαδή με αντίληψη Οικουμενική χωρίς κομπασμούς και σύνδρομα ήττας, θύματος και μικρομέγαλου φωνακλά.

Ο ορθολογισμός είναι ο μόνος δρόμος μπροστά μας.

Αλλιώς, το τέλος του κόσμου (μας) είναι δεδομένο.

ΥΓ: Καθώς έστελνα το άρθρο άκουσα στις ειδήσεις του 107.6 το γνωστό τροπάρι περί "ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων". Προφανώς, για κάποιους η επί σχεδόν 4 δεκαετίες συνεχιζόμενη κατοχή συνιστά το οξυγόνο τους.

14 σχόλια:

Μιχάλης είπε...

Πολύ εύστοχο το Υ.Γ.
Μπράβο :-)

arxiepiskopos είπε...

Στην κυπριακή σχιζοφρενική πραγματικότητα το παλιό σύνθημα "Δι-ε-θνής δι-ά-σκε-ψη"μετατράπηκε σε απευκταίο των κουλιοπολιτικάντηδων και τα χρονοδιαγράμματα σε κατάρα!Λες και δεν είμαστε εμείς που καιγόμαστε για λύση!

πρωην ακελιστης είπε...

ποσο ασχετοι ειστε με την ορθοδοξια αναρχοκομμουνιστες τουχ ριστοφια.ο παισιος προφητευσε τελος του κοσμου το 12?ναι ρε εν ειδετε την ταινια?εκαμαν την βασει προφητειων της ορθοδοξιας.τελικα λαλλειτε οτι θελετε τζε περνιεστε για σοφοι ναθρωποι.εχουμεν τζε σοφον δυναστη στην κυπρο για αυτο θα μας οιαν ουλλους οι τουρτζοι.ειδικα με τον προδοτη μιχαλακη που επιασεν τα δολλαρια για να περασει τα αμερικανικα σχεδια.κομμουνιστες με δεξιες τζεπες

arxiepiskopos είπε...

Πρώην ακελιστής ή πρώην και νυν και αεί σχιζοφρενής;

Unknown είπε...

@ πρὠην Ακελιστής, νυν και αεί εκτος χρονου και τόπου απλά.

Ο Παΐσιος ασφαλώς και δεν προέβλεψε το 2012. Ούτε ο Κοσμάς. Όλοι μαζί αυτοί όμως δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους ανά τους αιώνες λυσσασμένους καταστροφολόγους , το ίδιο πράγμα είναι. Η αναφορά στον "γέροντα" ήτο σκωπτική. Ποιος είναι ο προδότης Μιχαλάκης;Γιατί εγώ δεν γνωρίζω κανέναν προδότη με το όνομα αυτό.

Unknown είπε...

@Μιχάλη μου, αν είχα μάθει νωρίτερα τις δηλώσεις των διαφόρων, το υστερόγραφο θα ήταν κύριο άρθρο...

Το έστειλα αφού είχε ήδη φύγει το κείμενο για το τυπογραφείο:)

Anef_Oriwn είπε...

Φίλε PolitisPittas,

Γράφεις: “«Τζίνοι ποτζεί εμείς ποδά» (εκείνοι από εκεί, εμείς από εδώ) σου λένε πια οι περισσότεροι «κανονικοί» άνθρωποι, ειδικά οι νεώτερες ηλικίες που δεν βίωσαν το «ποτζεί».
Με άλλα λόγια, «μακριά κι αγαπημένοι.”
---
Ξέρεις ότι οι πλείστοι εξ αυτών που λένε τα πιο πάνω το παίζουν και σούπερ πατριώτες τζιαι shίζουν τον λαιμό του [τζιαι τον κώλο τους] ότι η Κύπρος εν ελληνική;
Τελευταία [μέσα στον Ιούνη] πήγα στην τελική γιορτή του Σχολείου του Ριζοκαρπάσου [του γυμνασιο-λυκείου],που αποτέλεσε για μένα μια συγκλονιστική εμπειρία. Όταν [σε μια σύναξη] ανάφερα το πέρασμα μου στα κατεχόμενα [μαζί και κάποιες μικρο-περιπέτειες που είχαμε εκείνη την ημέρα, όπως η πληρωμή ενός παλιού (ψευδο)προστίμου για υπέρβαση του (ψευδο)ορίου ταχύτητας – μας αποθανάτισε βλέπετε η (ψευδο)camera της (ψευδο)τροχαίας], ένας ελληναράς [νέος μάλιστα στην ηλικία] όχι μόνο μου είπε το γνωστό τους τροπάρι «Τζιείνοι ποτζεί, τζι’ εμείς ποδά», αλλά και ότι πρέπει να κτίσουμε έναν ψηλό τοίχο μεταξύ Ημών κι Εκείνων και να του βάλουμε μάλιστα και [ηλεκτρικό] ρεύμα για να μην μπορούμε να πλησιάζουμε [ούτε οι μεν ούτε προφανώς και οι δε] ...

Unknown είπε...

@Ανευ, καλέ Φίλε, και παρακάτω γράφω:

"Ιστορικά, πρόκειται για τραγωδία.

Η Κερύνεια, η Καρπασία, η Μόρφου, η Σαλαμίνα, θα γίνουν μια «άλλη» χώρα."

Αυτό το ακούω κατά πλειοψηφία από πολύ νέους ανθρώπους κάτω των 20. Και η αντιμετώπιση ΑΥΤΩΝ των ανθρώπων ΔΕΝ μπορεί να είναι οι χαρακτηρισμοί , διότι αυτά τα παιδιά ούτε "σούπερ πατριωτες" ειναι ούτε τίποτα από όλα αυτά. Ειναι, αν θέλεις, γνήσια προϊόντα μιας κατάστασης για την οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Δεν διαφωνώ-επίς της ουσίας-σε τίποτα από όσα λες. Απλά, βλέπω γύρω μου και επισημαίνω.

Θα μεταφέρω αμέσως πιο κάτω το σχόλιο που άφησε στο άρθρο ένας φίλος αναγνωστης στην αναδημοσίευση του άρθρου στο facebook.

Δημήτρης Δημητρίου είπε...

Λοιπόν! Το ότι συμφωνώ είναι προφανές! Αυτό που με ενοχλεί όμως είναι και πάλι ότι συμφωνώ... Παρουσιάζεις τα γεγονότα τόσο αληθινά και απαισιόδοξα (και δυστυχώς είναι αλήθεια) που καταλαβαίνοντας ότι όντως είναι πιθανό το 2012 να συμβεί αυτό που όλοι φοβόμαστε με στεναχωρεί ειλικρινά...

Συμφωνώ επίσης ότι υπάρχουν άτομα τα οποια πραγματικά δεν έχουν κανέναν άλλο λόγο ύπαρξης εκτος από το να πολιτεύονται και να προσπαθούν για την διχοτόμηση...3-4 φορες που έχω πάει κατεχόμενα και είδα τα κάστρα και περπάτησα στην Κερύνεια και κολύμπησα στην Λάπηθο ένιωσα ακριβώς αυτό που περιγράφεις...ότι εάν χαθούν θα είναι μια άλλη ξένη χωρα...

Όσων αφορά την παιδεία και τον πολιτισμό είναι πραγματικά η υστατη και η μοναδική λύση για να αλλαχτούν νοοτροπίες σε τούτον τον τόπο τον καμένο...Παρα πολύ καλο άρθρο και πραγματικά με προβλημάτισες!

Anef_Oriwn είπε...

Φίλε PolitisPittas,

Σίγουρα και οι σημερινοί νέοι [όπως και οι νέοι κάθε εποχής, αν θέλουμε να είμαστε διαλεκτικοί] είναι «γνήσια προϊόντα μιας κατάστασης για την οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη» [τουλάχιστον ενόσω είναι παιδιά]. Αν εξακολουθούμε να θεωρούμε ως Αριστεροί [που επαιρόμαστε ότι είμαστε] πως είναι η Ύλη που καθορίζει το Είναι, τότε και οι νέοι «εικόνα είναι της κοινωνίας και της μοιάζουν» [που λεει και ο ποιητής – ποιος δεν θυμάμαι] ... Και οπωσδήποτε προς αυτή την κατεύθυνση μέγα ρόλο παίζουν διάφοροι μηχανισμοί και θεσμοί όπως τα ΜουΜουΕ, το Σχολείο [το (εκ)παιδευτικό σύστημα και το περιεχόμενο της Παιδείας], η Εκκλησία ...
Όμως δεν μπορώ συνεχώς να τα δέχομαι ως άλλοθι για να δικαιολογώ την απολιτικοποίηση και την απάθεια των νέων...
Η θέση «Τζιείνοι ποτζεί, εμείς ποδά», είναι καθαρά πολιτική και πέρα για πέρα διχοτομική, παράγωγο οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Γι’ αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζεται και να αντικρούεται με πολιτικά επιχειρήματα ανεξαρτήτως του ποιος/ποιοι την εκφράζει/ουν. Και δεν μπορώ να δεχτώ ότι νέοι άνθρωποι και δη κάποιοι που διατείνονται ότι λειτουργούν και δραστηριοποιούνται και πολιτικά, έχουν τέτοιες διχοτομικές και διαχωριστικές θέσεις, τις οποίες μάλιστα αντιπαραθέτουν στις επανενωτικές! Η ρήξη με τα κατεστημένα, τον συντηρητισμό και τον αναχρονισμό θα ‘πρεπε να ‘ναι κύριο μέλημα των νέων καθώς από τη φύση τους έρχονται σε σύγκρουση μ’ αυτά ... Και η συναδέλφωση των ανθρώπων αποτελεί πρώτα και κύρια νεανικό καθήκον ...

Ανώνυμος είπε...

Το άρθρο "δυστυχώς" παρουσιάζει σε μεγάλο βαθμό την αλήθεια. Αυτό που με ενοχλεί σε όσους μπόρεσαν να ξεφύγουν από τον συντηριτισμό και την έλλειψη κριτικής-σκέψης που χαρακτηρίζει τον μέσο κύπριο είναι η μιζέρια.
Ναί, αυτά που λέει το άρθρο συμβαίνουν, τα βλέπουμε, τα ακούμε, το θέμα είναι πώς αλλάζει αυτή η κατάσταση.
Ας προτρέψουμε το κόσμο λοιπόν να ασχοληθεί περισσότερο, ας ενθαρρύνουμε αυτούς που πολεμάνε, ας ενθαρρύνουμε αυτούς που πολεμούνται. Λαμβάνουν χώρα αρκετά φεστιβάλ, συζητήσεις, συγκεντρώσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Υποστηρίξτε τα, γράψτε γι αυτά, διαδώστε τα. Αυτός είναι ο πραγματικός αγώνας στην Κύπρο. Θέλετε λύση? Δείξτε το, με λόγια αλλά προπάντον με πράξεις.

the Idiot Mouflon είπε...

Oh yes! Έτσι θα 'ρθει η αρχή του τέλους.

Θα διαλύσουμε την ΕΕ...

Σιουσιούκκον anyone?

the Idiot Mouflon είπε...

Αρκέψαμεν!

ανταρσια είπε...

προδοτες ακελικοι η κυπρος ειναι ελληνικη.οχι τουρκικη οπως εσεις οι εισβολεις θελετε.εσεις καλέσατε τον αττιλα.εσεις τον βοηθατε τωρα,εσεις αναγνωρισατε ψευδοκρατος.εσεις καλειτε τωρα την τουρκια να εισβαλει.ο θανατος σας σι,ωνει