Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Κυπριακή Τραγωδία: Δύο Κείμενα.


Ποιος Κυβερνά αυτόν τον τόπο;
Το κύριο άρθρο του Πολίτη, μία ημέρα μετά την τραγωδία:

Τώρα είναι η ώρα των νεκρών της νέας ανείπωτης τραγωδίας που μας βρήκε.
Τώρα είναι η ώρα να σκύψουμε πάνω στα φέρετρα των αδικοχαμένων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών της Εθνικής Φρουράς και των μελών της Πυροσβεστικής.

• Είναι η ώρα να αποτίσουμε φόρο υψίστης τιμής στον διοικητή του Ναυτικού πλοίαρχο Αντρέα Ιωαννίδη και τον διοικητή της Βάσης υποπλοίαρχο Λάμπρο Λάμπρου οι οποίοι έμειναν μόνοι να ελέγχουν τυχόν αναζωπύρωση της φωτιάς στέλνοντας τους περισσότερους ναύτες εκτός στρατοπέδου. Έσωσαν δεκάδες άλλες ζωές. Ο θάνατος βρήκε τους δύο διοικητές σε τσιμεντένια υπερυψωμένη σκοπιά τη στιγμή που έδιναν τη μάχη του ελέγχου της πυρκαγιάς.

• Είναι η ώρα να αποτίσουμε φόρο τιμής στους υπαξιωματικούς Κλεάνθους και Ηρακλέους και στους εφέδρους 18άρηδες στρατιώτες, τους δίδυμους αδελφούς Μίλτο και Χρίστο Χριστοφόρου που χειρίζονταν το βυτιοφόρο και έδιναν μάχη για το σβήσιμο της φωτιάς.

• Είναι η ώρα να τιμήσουμε τους νεκρούς μας πυροσβέστες που έδωσαν τη μάχη της κατάσβεσης.
Αύριο ίσως είναι η μέρα να εξηγήσουμε στους γονείς, τους εκατοντάδες συγγενείς αλλά και στην έκπληκτη κυπριακή κοινή γνώμη πώς έγινε αυτό το κακό. Και οφείλουν κάποιοι κυβερνώντες να μας εξηγήσουν:

• Ποιος ηλίθιος αποφάσισε να τοποθετήσει 98 εμπορευματοκιβώτια με εκκρηκτικά στον περίβολο ενός σημαντικού στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς και ακριβώς απέναντι από το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία;

• Ποιοι ηλίθιοι αρνούνταν εδώ και μήνες να ακούσουν τις φωνές των διοικητών της ναυτικής βάσης για μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων με τα εκκρηκτικά σε άλλη περιοχή πιο ασφαλή;

• Ποιοι εγκληματίες, αντί να μεταφέρουν τα πυρομαχικά, έστελναν πυροσβεστικά οχήματα να ραντίζουν τα εμπορευματοκιβώτια;

• Ποιοι στενοκέφαλοι αρνήθηκαν να λάβουν υπόψη τους τις εκθέσεις της γενικής ελέγκτριας για το συγκεκριμένο αυτό θέμα καθώς και τις γνωματεύσεις της Νομικής υπηρεσίας;

• Ποιοι πολιτικά ανόητοι αρνήθηκαν να δεχθούν βοήθεια από χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία οι οποίες προσφέρθηκαν να παραλάβουν τα εκρηκτικά για να προχωρήσουν στην ασφαλή καταστροφή τους;

• Ποιοι ανεύθυνοι και ποταποί πολιτικάντηδες σε αυτή τη χώρα άφησαν 98 εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά πάνω από τις κεφαλές των παιδιών μας γιατί δήθεν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της πυρίτιδας διαμφισβητείτο από τον δικτάτορα του Ιράν Αχμαντινετζάντ και προκαλούσε προβλήματα στον αρχιδικτάτορα της Συρίας Άσαντ;

Χθες παραιτήθηκαν ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς. Ανέλαβαν το βαρύ φορτίο της ανάληψης των πολιτικών ευθυνών. Έχουμε την εντύπωση ότι αυτό δεν αρκεί. Και δεν αρκεί, διότι τα δύο εν λόγω άτομα είχαν την επιχειρησιακή ευθύνη διαχείρισης των εμπορευματοκιβωτίων.

• Ποιος τους υποχρέωσε να μην λάβουν υπόψη τις εκκλήσεις και τα σημειώματα του πλοιάρχου Αντρέα Ιωαννίδη;

• Το φορτίο ήταν συνευθύνη του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών. Μήπως το ΥΠΕΞ υποχρέωσε τον Κώστα Παπακώστα να μην προχωρήσει στην παραχώρηση των εμπορευματοκιβωτίων για καταστροφή, κι αυτό χωρίς να έχει την έγκριση του Προέδρου Χριστόφια;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε χθες το Μαρί και εξέφρασε τη θλίψη του. Στη συνέχεια από διάφορους επιτελείς ξεκίνησε το ίδιο παραμύθι: «Ο Πρόεδρος είναι έξω φρενών. Ο Πρόεδρος δεν είχε ιδέα για το τι γινόταν».

Ακόμα κι έτσι να έχουν τα πράγματα. Αν δηλαδή ο Πρόεδρος δεν είχε ιδέα για το σκάνδαλο Παπασάββα, αν ο Πρόεδρος δεν είχε ιδέα για το σκάνδαλο Μολέσκη, αν ο Πρόεδρος δεν έχει ιδέα γιατί 12 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους, τότε παραδέχεται ότι είναι άσχετος. Αν ξέρει και δεν μιλά τότε είναι ευθυνόφοβος. Είτε βέβαια άσχετος, είτε ευθυνόφοβος είναι δύσκολο πλέον να μας πείσει ότι μπορεί να κυβερνά αυτό τον τόπο.

Άρθρο δικό μου με τίτλο "Η αβάσταχτη ελαφρότητα της Κυπριακής Ηγεσίας και η Τραγωδία" δημοσιευμένο χτες αργά τη νύχτα στο tvxs.gr :

Τις πρώτες ώρες μετά την σημερινή Κυπριακή Τραγωδία σημείωνα: «Τώρα, είναι πολύ νωρίς για "Απόδοση Ευθυνών". Αύριο θα είναι πολύ αργά για να προληφθεί η Συγκάλυψη. Στο ενδιάμεσο, η Ευθιξία κείται νεκρή ανάμεσα στους νεκρούς της Ανευθυνότητας».
Όμως τελικά, σε αυτό το ενδιάμεσο η Ευθιξία φάνηκε ζωντανή και διέσωσε σε κάποιο βαθμό την Θεσμική Αξιοπρέπεια. Τόσο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κος Παπακώστας όσο και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς κος Τσαλικίδης υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους που έγιναν ασφαλώς δεκτές.
Καθώς άρχισε να γίνεται αντιληπτή η έκταση του συμβάντος το Υπουργείο Υγείας και τα νοσοκομεία έκαναν έκκληση προς τους πολίτες να δώσουν αίμα καθώς οι τραυματίες φαίνεται να είναι δεκάδες.
Σε λιγότερο από δύο ώρες τα Κυπριακά Νοσοκομεία κάνουν νέα έκκληση στον κόσμο, αυτή τη φορά για να ΜΗΝ προσέρχεται καθώς οι ανάγκες υπερκαλύφθηκαν και δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από τους εθελοντές πολίτες.
Επίσης, το σύνολο των εταιριών σε όλη την Κύπρο κατέβασαν αμέσως εθελοντικά τους διακόπτες σε κλιματιστικά-παρά την αφόρητα ζεστή μέρα- και έχουν κλείσει τα φώτα-δουλεύοντας μόνο με τους υπολογιστές αναμμένους. Πριν καλά καλά προλάβει η Αρχή Ηλεκτρισμού να βγάλει σχετική ανακοίνωση.
Εξαιρετικά σημαντική η περιρρέουσα αίσθηση που επικρατεί "τώρα δουλεύουμε ακόμα πιο έντονα για να ελαχιστοποιήσουμε τις ζημιές στην οικονομία". Χαρακτηριστικό δείγμα της Κυπριακής κουλτούρας και αντίληψης.
Η τραγωδία ξέσπασε την ημέρα κατά την οποία ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση όλων των κομμάτων για την κεντρική συζήτηση περί Οικονομίας και διαρθρωτικών αλλαγών στη βάση της οποίας είχε ήδη επιτευχθεί συναίνεση.
Επ’ αυτού, οι τίτλοι όλων των εφημερίδων, αντιπολιτευόμενων , συμπολιτευόμενων και ουδέτερων, ήταν γλαφυρά ενδεικτικοί το Σάββατο, καθώς στα πρωτοσέλιδα κυριαρχούσαν οι λέξεις «Συναίνεση» «Φως στο τούνελ» «Τα βρήκαν για την Οικονομία» «Όλοι Μαζί» «Ένεση αισιοδοξίας».
Είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς για να γίνει αποτίμηση της ζημιάς.Στο επίπεδο των ανθρώπινων ζωών η τραγωδία είναι κυριολεκτικά ανείπωτη. Ο αριθμός των νεκρών αυτή τη στιγμή φτάνει στους 12 με 62 βεβαιωμένους τραυματίες εκ των οποίων κάποιοι είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Σε επίπεδο υλικών ζημιών, μιλάμε για μία Κύπρο που ξαφνικά κατά 40% δεν έχει παροχή ρεύματος, με τις μεγάλες μονάδες αφαλάτωσης να μην λειτουργούν και τις περιοχές που υποδέχονται το μεγαλύτερο μερίδιο τουρισμού να έχουν παραλύσει.

Η συζήτηση για την αναζήτηση ευθυνών, είναι κάτι που τονίζεται από παντού και η ευχή όλων είναι όχι μόνο να μην διαταράξει το συναινετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αυτό το κλίμα να ενισχυθεί.

Υπό την προϋπόθεση όμως, πως οι ευθύνες θα καταλογιστούν και θα υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες.
Γιατί αλλιώς, τόσο ο κος Παπακώστας όσο και ο κος Τσαλικίδης θα αναδειχθούν ως εξιλαστήρια θύματα, κάτι σαν Τσοχατζόπουλοι της Κύπρου.

Ανεπαρκέστατοι μεν αλλά όχι μόνοι τους δε.
Οργανικά μέρη της «αβάσταχτης ελαφρότητας του είναι» της Κυπριακής πολιτικής ηγεσίας.
Ως Ηγεσία, για να μην έχουμε παρερμηνείες δεν εννοούμε μόνο την Κυβέρνηση, αλλά το σύνολο των περιφερόμενων ανά τα ΜΜΕ εκπροσώπων και στελεχών όλων των κομμάτων.
Γιατί βέβαια, αυτό που έγινε, δυστυχώς, θα μπορούσε να γίνει υπό οποιαδήποτε διακυβέρνηση.
Η ελαφρότητα –σχεδόν αφέλεια-που διακρίνει κάποιους σημερινούς κυβερνητικούς λειτουργούς σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας, αποτελεί ένα «εθνικό» χαρακτηριστικό που το βρίσκει κανείς διακομματικά σε πολλούς ανθρώπους, κυρίως μίας ηλικίας και πάνω, καθώς έχουν μεγαλώσει με κουλτούρα μιας μικρής κοινότητας και όχι με τη συνείδηση πως υπηρετούν Κράτος.
Η Κυπριακή κοινωνία που για άλλη μία φορά επέδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά αλληλεγγύης δεν είναι κοινωνία «φωνακλάδων» και αντιπαθεί τα συνθήματα.
Ωστόσο, είναι μία κοινωνία που δείχνει όλο και πιο ώριμη στο να επιλέξει την απόλυτη πολιτική τιμωρία για όσους θεωρεί ανίκανους και ψεύτες, κάτι που φάνηκε και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.
Έτσι λοιπόν, αν η πολιτική ηγεσία αναλωθεί σε κούφιες αλληλοκατηγορίες, απλά θα έχουμε άλλη μία επιτάχυνση στα φαινόμενα απαξίας προς τους πολιτικούς, πού ήδη, έτσι και αλλιώς τους θεωρούν στην πλειοψηφία τους τελείως αποκομμένους από την καθημερινή πραγματικότητα.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

1. Πρόεδρος του κράτους (Κράτους; Καλά, λέμε τώρα...),

2. Υπουργός Εξωτερικών,

3. Υπουργός Άμυνας,

4. Αρχηγός ΓΕΕΦ,

και

5. ΟΛΟΙ οι βουλευτές Λεμεσού/Λάρνακας,


Όλοι τους στην ΦΥΛΑΚΗ !

Και αν δεν έχει χώρο στις φυλακές (αφού όπως γνωρίζουμε οι ισοβίτες και άλλοι βαρυποινίτες κυκλοφορούν ελεύθεροι με την κάλυψη και τις ευλογίες του κράτους), τότε,

Έχει και ΚΡΕΜΑΛΕΣ !

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous είπε...

Δεν θέλω να διερευνηθούν τα αίτια του τραγικού συμβάντος σε βάθος.

Δεν θέλω να διορισθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα αίτια.

Θέλω, και αναμένω, μετά το πέρας του τριήμερου πένθους ή και νωρίτερα, να τελέσουν χαρακίρι οι ψηλά στην ιεραρχία υπαίτιοι.

Νάσια είπε...

Το φιλότιμο των συμπολιτών μας και η αλληλεγγύη που επιδεικνύουν όλοι αυτές τις ώρες είναι πραγματικά συγκλονιστική. Μα πρέπει να περάσουμε και στο επόμενο στάδιο: Να διεκδικήσουμε από τους εκάστοτε κρατούντες και διοικούντες να μας σέβονται. Κι όσοι εγκλημάτισαν, να τιμωρηθούν.

Κυπριακόφωνος είπε...

"Ακόμα κι έτσι να έχουν τα πράγματα. Αν δηλαδή ο Πρόεδρος δεν είχε ιδέα για το σκάνδαλο Παπασάββα, αν ο Πρόεδρος δεν είχε ιδέα για το σκάνδαλο Μολέσκη, αν ο Πρόεδρος δεν έχει ιδέα γιατί 12 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους, τότε παραδέχεται ότι είναι άσχετος. Αν ξέρει και δεν μιλά τότε είναι ευθυνόφοβος. Είτε βέβαια άσχετος, είτε ευθυνόφοβος είναι δύσκολο πλέον να μας πείσει ότι μπορεί να κυβερνά αυτό τον τόπο."

Προσέξε κύριε Πίττα. Όποιος εν λατρεύει τον Χριστόφκιαν σαν θεόν τζαι προσπαθεί να τον παρουσιάσει με μελαψά χρώματα είναι δεξιός φασίστας πραξικοπηματίας...Καλά θα κάμετε να φταίξετε την ΕΟΚΑ Β', το Ισραήλ, τες ΗΠΑ τζαι ξέρω γω τι για το όλον συμβάν. Η κυβέρνηση για πολλούς είναι αθώα και θύμα σκευωρίας!

Κωστής Γκορτζής είπε...

Γιώργο, να καταθέσω κι εγώ την προσωπική μου άποψη για τον Πλοίαρχο Ανδρέα Ιωαννίδη που τον ήξερα από τα μικράτα του.
Άψογος επαγγελματίας που κράτησε την ανθρωπιά του αλώβητη από την σκληρότερη των εκπαιδεύσεων (με άριστη επίδοση)των Ειδικών Δυνάμεων που συνήθως "αποκτηνώνει" τον άνθρωπο. Καμμιά σχέση με κομπλεξικούς ένστολους που κρύβουν τις ανασφάλειές τους κάτω από γαλόνια και σκυθρωπά πρόσωπα. Δεν είναι να χάνουμε τέτοιους Έλληνες, ούτε βέβαια και τα υπόλοιπα παιδιά που χάθηκαν με τέτοιο τραγικό, "φτηνό" και άδικο τρόπο από την αβελτηρία των καρεκλοκένταυρων που ταλανίζουν τον ελληνισμό όπου γης.

Ανώνυμος είπε...

επέστρεψε ένα παλιό γνώριμο ιστολόγιο, ή για κάποιους ένας ενοχλητικός.

τα λέμε

-=IMAGINOS=- είπε...

"Ναι, προσπαθώ να είναι άβατον στην παραδοσιακή ελληνική μαλακία. Ciao."

Μιας και μου αρέσει η τελευταία κουβέντα όπως είπες στο FB και μίλησες για άβατο στην ελληνική μαλακία, να σου θυμίσω ότι εσύ ο ίδιος ψήφισες Χριστόφια, όχι εγώ. Καλή λοιπόν η μαλακία σου, αλλά τώρα είναι αργά. Κατάλαβες λοιπόν τι ωραία ήταν η κουβέντα μου με την φίλη σου που έχει ήθος και ύφος όταν της έγραφα πως οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν και πως το είδωλο στον καθρέπτη μας είναι αυτοί οι ηγέτες; Μήπως και η φίλη σου δεν ψήφισε Χριστόφια; Καλή λοιπόν η μαλακία όλων σας εκεί στην Κύπρο. Δεν διαφέρετε σε τίποτα από την Ελληνική μαλακία. Αν σε πειράζει αυτό, ξυδάκι, αλλά τα υπεροπτικά σου κόμπλεξ πλέον δεν υποφέρονται άλλο. Γεια.