Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Το 1821 και η εθνική μας μούρλα.

Φεγγαράκι μου λαμπρό, πόσα χρόνια με στραβώνεις;

Το θυμόμαστε βέβαια το τραγουδάκι «φεγγαράκι μου λαμπρό, φέγγε μου να περπατώ να πηγαίνω στο σχολειό».

Μία από τις «αδιάσειστες» αποδείξεις για την ύπαρξη του λεγόμενου κρυφού σχολειού.

Πρόκειται για ένα αθώο παραδοσιακό νανούρισμα, του οποίου οι αρχικοί στίχοι δεν είναι γνωστοί, καθώς η πρώτη του δημοσίευση έρχεται στο ακόμα φρέσκο ελληνικό εθνοκράτος το 1844 από τον Sanders, ενώ κατά τη διάρκεια του αγώνα, το αναφέρει και ο Claude Fauriel, με κάπως διαφορετικά στιχάκια.

Έτσι και αλλιώς, το ποίημα, ως παραδοσιακό, άλλαζε από στόμα σε στόμα το περιεχόμενο του.

Με την εθνική παραμυθία περί κρυφού σχολειού, το συνδέει για πρώτη φορά ο Γρηγόριος Γ. Παπαδόπουλος (καθηγητής Ιστορίας στα γυμνάσιο Αθηνών) το 1855 σε μία πραγματεία του, στην οποία περιγράφει γλαφυρά, πως

«…(οι μικροί μαθητές ) την νύκτα εξερχόμενοι λάθρα μετέβαινον εις τον διδάσκαλον, λέγοντες το γνωστόν ασμάτιον “Φεγγαράκι μου λαμπρό”...»

Στις φερόμενες ως ιστορικές πηγές, προστέθηκε λίγα χρόνια αργότερα (1885-6) και ο ωραιότατος κατά τα λοιπά πίνακας του Νικόλαου Γύζη με τίτλο «το κρυφό σχολειό».

Τι και αν ο Μανουήλ Γεδεών λόγιος, συγγραφέας και ιστοριοδίφης, καθώς και μέγας χαρτοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από τους μεγαλύτερους μελετητές του Νεότερου Ελληνισμού έγραφε:

«ουδέποτε εν ομαλή καταστάσει πραγμάτων εμπόδισε (η Οθωμανική Αυτοκρατορία) την εν νάρθηξι και κελλίοις διδασκαλίαν»

και τον επιβεβαίωνε με τα ίδια περίπου λόγια ο ιστοριοδίφης Γιάννης Βλαχογιάννης;

Τι και αν ήταν γνωστό πως οι Οθωμανοί ήταν εξαιρετικά ευφυείς ώστε να τα έχουν καλά με το Ιερατείο του Φαναρίου το οποίο έτσι και αλλιώς θεωρούσε πως η υποδούλωση του Γένους ήταν ενταγμένο στα επουράνια σχέδια του Κυρίου του οποίου πάντα αι βουλαί άγνωσται παραμένουν;

Οι αφορισμοί και τα αναθέματα κατά των επαναστατών, είναι αρκετά οικεία θέματα πια, αν και ακόμα παραμένουν ταμπού για πολλούς.

Τι και αν ήταν γνωστό πως κατά τη διάρκεια των Οθωμανών ιδρύθηκαν και ευημέρησαν μεταξύ άλλων πολλών και η σπουδαία Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη και η Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης;

Τι και αν ο περιηγητής William Martin Leak της Βρετανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας που κυριολεκτικά αλώνιζε στην Ελλάδα κατά τα χρόνια της Επανάστασης γράφει για τα σχολεία που είδε με τα μάτια του σκόρπια σε όλη την επικράτεια;

Αφορμή για όλα αυτά, στάθηκε η εξωφρενική-κατά τη γνώμη μου- ένταση με την οποία διάφορα Μέσα και επαγγελματίες πολιτικοί αντέδρασαν στη σειρά ντοκιμαντέρ που προβάλλεται αυτή την περίοδο από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Αποκορύφωμα βέβαια, το επικολυρικό ξέσπασμα των κυρίων Γεωργιάδη και Πλεύρη στη Βουλή, με το οποίο καλούν τον Υπουργό Πολιτισμού να «επιβάλλει» στην ΕΡΤ ένα …αντιντοκιμαντέρ για να αποκατασταθεί η «αλήθεια», ενώ οι οπαδοί τους έχουν ξεσπαθώσει παντού με χυδαίες ύβρεις τόσο κατά του παρουσιαστή, του συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου, όσο και κατά των Ακαδημαϊκών Συμβούλων της σειράς, Θάνου Βερέμη και Ιάκωβου Μιχαηλίδη.

Η γνωστή παράφωνη χορωδία με υστερικούς λαρυγγισμούς έχει επιδοθεί στην παλιά της τέχνη κόσκινο.

Μέχρι και σελίδα στο facebook άνοιξαν οι «υπερασπιστές» της ιστορίας με τίτλο «όχι στην ανθελληνική προπαγάνδα του Τ(σ)ατσόπουλου» όπου διαγκωνίζονται και συναγωνίζονται αλλήλους σε χυδαιολογίες προκειμένου να αποδείξουν πόσο γνήσιοι απόγονοι του Λεωνίδα είναι.

Υποθέτω, της γνωστής Ψησταριάς Λεωνίδας.

Κανένα επιχείρημα, καμία πρόθεση διαλόγου, καμία ορθολογική αντιπαράθεση, μόνον βρισιές, χαρακτηρισμοί και χυδαιολογίες.

Τι και αν οι Σύμβουλοι της παραγωγής είναι Ακαδημαϊκοί με περγαμηνές;

Αφού δεν λένε αυτά που θέλουμε, είναι πληρωμένοι από τους Αμερικάνους, τους Εβραίους, την Μέρκελ, την Τρόικα, τους κομουνιστές, τη CIA, την Τουρκική ΜΙΤ και άλλα ευαγή ιδρύματα.

Και η ουσία, παραμένει εκεί, αειθαλής και μας κοιτάζει:

Πότε επιτέλους σε αυτόν τον τόπο θα πάψουμε να κουβαλάμε το μικρόβιο της «ορθοδοξίας»; Και εννοώ βέβαια, αυτό το σύνδρομο που κάνει τον κάθε ένα να θεωρεί πως η δική του αλήθεια δεν μπορεί να επιδεχθεί την παραμικρή αμφισβήτηση.

Τελικά, στο πάτωμα των αντιδράσεων μας από όποια πλευρά και αν ερχόμαστε, κυριαρχεί ένας βάρβαρος χουλιγκανισμός που εξοστρακίζει με τον πιο βίαιο τρόπο την διαλεκτική από τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε.

Θα μου ήταν εύκολο να επιτεθώ μονομερώς σε όλους αυτούς τους δήθεν πατριώτες που προτιμούν να ακρωτηριάζουν την πραγματικότητα στα μέτρα τους για να βολέψουν την συναισθηματική προσέγγιση της ιστορίας.

Δεν μπορώ να το κρύψω, το χτύπημα του εθνικισμού, το απολαμβάνω ιδιαίτερα.

‘Όμως δυστυχώς, ξέρουμε καλά πως η αδυναμία των Ελλήνων να κάνουν νηφάλιο διάλογο και να διαφωνήσουν με σεβασμό στην Άλλη άποψη αγγίζει τα όρια της παθολογίας.

Και αυτό το τελευταίο –η διαφωνία με σεβασμό- είναι πραγματικά ο καθαρότερος και διαυγέστερος καθρέφτης της ημιμάθειας μας.

Όλοι αυτοί που τώρα αντιδρούν-στην σε γενικές γραμμές εξαίρετη παραγωγή του ΣΚΑΙ- δεν είναι άλλοι από εκείνους που λίγα χρόνια πριν, αναδείκνυαν τα χειρότερα εθνικά χαρακτηριστικά μας ως τους «100 λόγους να είμαστε περήφανοι ως Έλληνες» και χαλούσαν τον κόσμο.

Αυτοί, που θεωρούν εαυτούς απευθείας απογόνους του Λεωνίδα και του Αλέξανδρου και για λόγους που δεν μπορώ να κατανοήσω, ποτέ του Ευριπίδη, του Αισχύλου, του Πίνδαρου, της Σαπφούς, του Εμπεδοκλή, του Περικλή, του Ζηνωνα, της Ασπασίας, του Μένανδρου ή του Αλκιβιάδη.

Όλοι αυτοί, όλοι εμείς, που κατακεραυνώνουμε την «απέναντι άποψη» μονολεκτικά με επίθετα- άντε ρε φασίστα-χάσου ρε κομούνι- και που επιμένουμε έτσι, να αναπαράγουμε μεταξύ μας την αθλιότερη πρακτική της εξουσίας:

το τσαλαπάτημα και τον τεμαχισμό όποιου ζει εκτός συστήματος –του δικού μας συστήματος αξιών εν προκειμένω.

Αλλά, επιστρέφω στην τηλεοπτική σειρά «1821»

Το ύφος, θυμίζει σε πολλά τα κλασικά ιστορικά ντοκιμαντέρ του BBC. Στοιχεία αναπαραστάσεων εποχής, συνδυασμένα με προσεκτική αφήγηση και, καίριες παρεμβάσεις από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς.

Και τη ανείπωτη φρίκη ε;

Τόλμησαν, σε ένα θέμα που αφορά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την πτώση της (η Ελληνική Επανάσταση είναι μέρος αυτής της ιστορίας) να ζητήσουν γνώμη και σχολιασμό και από Τούρκο καθηγητή!!!!

Εκάς οι βέβηλοι! Όνειδος-αίσχος-προδοσία-καταισχύνη!!!

Γιατί προφανώς, πρώτα από όλα ο Τούρκος δεν μπορεί να είναι καθηγητής ως βάρβαρος, έπειτα είναι κακός εφόσον ο καλός Τούρκος είναι μόνο νεκρός και, επιπλέον, πιθανόν να διεκδικεί καμιά κατσίκα στα Ίμια.

Θυμάμαι, πάνε χρόνια, έναν χαρακτηριστικό διάλογο μεταξύ ενός έλληνα και ενός εγγλέζου- ο διάλογος έγινε στο Λονδίνο.

  • Έλληνας: So is it truth that Richard of England (Λεοντόκαρδος) was gay? (ηλίθιο γέλιο)
  • Άγγλος: He was a great King you know and a very brave one.
  • Έλληνας (επιμένει με το ίδιο ηλίθιο γέλιο) : but was he gay?? Come on re malaka tell me…
  • Άγγλος: Who gives a shit man are you retarded or something?

Και κάπου εδώ, με την «ιστορική» αναζήτηση του συμπατριώτη μας τελείωσε η συζήτηση.

Όχι, ο έλληνας δεν ήταν ο Τράγκας.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί Τράγκες, Τραγκόπουλα, Τραγκάκια…που ομιλούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο: αλαλάζοντες και αφρίζοντες από «ιεράν αγανάκτηση».

Για να κλείσω, θέλω να πω, πως οι εθνικές παραμυθίες που γιγαντώνουν το ηθικό ενός λαού είναι σημαντικά στοιχεία της παράδοσης.

Ιδιαίτερα χρήσιμες όταν μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων φεύγει από το «γένος» και την φυλή και μέσα από συνήθως επώδυνες διεργασίες συντίθεται σε εθνοκράτος.

Χρησιμεύουν στην τόνωση του φρονήματος, εξάπτουν την εθνική φαντασία ή και φαντασίωση, όπως ακριβώς τα παραμύθια σε ένα μικρό παιδί.

Κάποια στιγμή όμως το παιδί ενηλικιώνεται και μαθαίνει να διαχωρίζει την παραμυθία από την ιστορία.

Έτσι, μπορεί να συνεχίσει να διασκεδάζει και να απολαμβάνει το παραμύθι και παράλληλα να χτίζει αυτοπεποίθηση με την ιστορία που συμβαίνει να είναι επιστήμη και όχι εργαλείο εθνικής προπαγάνδας.

Δυστυχώς στην Ελλάδα, ιστορία δεν διδαχθήκαμε ποτέ. Συνεχίζουμε με παραμύθια.

Από τον στείρο τρόπο διδασκαλίας της Αρχαιότητας μέχρι τους δήθεν Έλληνες Ιουστινιανό , Θεοδόσιο κ.α. και από αυτούς μέχρι τις πραγματικότητες του 1821, όχι μόνο είμαστε γεμάτοι με ανιστόρητα παραμύθια αλλά δεν αντέχουμε καν και την πιο δειλή αμφισβήτησή τους.

Οι ψυχοπαθητικές αντιδράσεις που εκρήγνυνται με κάθε αφορμή, είναι εξαιρετικά, μα εξαιρετικά ανησυχητικά φαινόμενα, ειδικά σε μία περίοδο που η κοινωνία μας κλονίζεται και σφυροκοπείται ανηλεώς και πετάγονται μέσα από τις λάσπες διάφοροι αυτόκλητοι υπερασπιστές της «ταυτότητας» μας.

Φίδια, που έχουν βγει από τ’ αυγά τους.

Δείτε τα επεισόδια της σειράς εδώ: 1821


Γιώργος Πήττας για το TVXS και τον Πολίτη

ΥΓ. Χθες ήταν 4 Φεβρουαρίου.

Σαν χθες, το 2001 έφυγε από τη ζωή ο Συμπαντικός Ιάννης Ξενάκης, ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του 20ου αιώνα. Μέσα στη γενική αφασία και την απόλυτη απουσία οποιασδήποτε αναφοράς από τα Μέσα, το TVXS, απέδειξε πως έχει και γνώση και μνήμη. Ένα σχετικό αφιέρωμα, εδώ: Ξενάκης

16 σχόλια:

αθεόφοβος είπε...

Τον Σόρος ξέχασες, άσε δε που μπορεί να έχει βάλει και το χέρι του ο Κίσινγκερ!

Ανώνυμος είπε...

πραγματικα και εμενα μου εκανε μεγαλη εντυπωση η αντιδραση , ειδικα των "εθνικοφρονων" .
Γιατι πιστευω οτι προκειται για μια σειρα αντιεπιστημονικη που αποσιωπει αληθειες και το μονο που κανει ..ειναι μια απλη και επιδερμικη περιγραφη καποιων γεγονοτων χωρις καθολου να αναλυει γιατι και για ποιο λογο φκιασθηκε αυτο το κρατος και απο ποιους ..

Λυκόφρων είπε...

Κι όμως, ο Mozart πήγαινε στο κρυφό σχολειό!

Έχω τις αποδείξεις, τις οποίες ευγενικά μας παραθέτει η Clara Haskil:

http://www.youtube.com/watch?v=NO-ecxHEPqI

Μιχάλης είπε...

Είναι πλέον αστείο να μιλούμε για κρυφά σχολειά Γιώργο μου.

Επιστημονικά είναι αποδεδειγμένο ότι κάτι τέτοιο δεν υπήρχε.

Και στην Κύπρο λειτουργούσαν αρκετά σχολεία επί οθωμανοκρατίας αλλά το μεγαλύτερο δείγμα είναι το Παγκύπριο Γυμνάσιο που σαν «Ελληνική Σχολή» ιδρύθηκε το 1812 από τον αρχιεπίσκοπο Κυπριανό.

Ρίξετε όμως μια ματιά κι εδώ, έχει ενδιαφέρον
http://www.youtube.com/watch?v=xtoGZEpjgJY

Ανώνυμος είπε...

Δεν τους βάζεις μια φωνή στο τιβιχς της "ελεύθερης έκφρασης"να διορθώσουν την ημερομηνια θανάτου του ξενακη γιατί από οι δημοκρατικές τους ευασιθησιες μόλις με έκοψαν χο χο χο. Όχι ότι είχα καμια αμφιβολία,
Τώρα για την σειρά με τα πολλά λαθη ορισμενα τόσα παιδαριωδη(;) όσο η μεταφραση του the greatest ower of the era στο μεγαλύτερο ... Πολιτισμό της εποχής (πρώτο επεισόδιο πχ) οι κκ επιδοτουμενοι παχυλα καθηγητεςτης έχουν τις ιδεοληψιες τους που υπερκαλυπτουν την οποιαδήποτε στοιχειωδη τεκμηριωση των απόψεων τους (ναι απόψεις ασκώντας την προσφιλη τους αποδομηση μια μορφη φιλολογίας κανουνκαι αυτοί) αλλά το κεντρικό νόημα είναι καθηστε καλά τι τις θέλετε τις ελευθερίες δημοκρατίες αυτοδιαθεσης κλπ ακούστε τον έγκυρο μπάμπη στα δελτία των 9 που έχει λυση για όλα όχι σαν κάτι αγγραμματους ή φαλιρισμενους εμπόρους που τόλμησαν να ξεσηκωθούν εναντια στον πολυχρονεμενο μας σουλτάνο.
Το ανέκδοτο για το τιβιχς πάντως καλό. Κόβει σχολιαστές για πλάκα , νκκκ

Ανώνυμος είπε...

Δεν τους βάζεις μια φωνή στο τιβιχς της "ελεύθερης έκφρασης"να διορθώσουν την ημερομηνια θανάτου του ξενακη γιατί από οι δημοκρατικές τους ευασιθησιες μόλις με έκοψαν χο χο χο. Όχι ότι είχα καμια αμφιβολία,
Τώρα για την σειρά με τα πολλά λαθη ορισμενα τόσα παιδαριωδη(;) όσο η μεταφραση του the greatest ower of the era στο μεγαλύτερο ... Πολιτισμό της εποχής (πρώτο επεισόδιο πχ) οι κκ επιδοτουμενοι παχυλα καθηγητεςτης έχουν τις ιδεοληψιες τους που υπερκαλυπτουν την οποιαδήποτε στοιχειωδη τεκμηριωση των απόψεων τους (ναι απόψεις ασκώντας την προσφιλη τους αποδομηση μια μορφη φιλολογίας κανουνκαι αυτοί) αλλά το κεντρικό νόημα είναι καθηστε καλά τι τις θέλετε τις ελευθερίες δημοκρατίες αυτοδιαθεσης κλπ ακούστε τον έγκυρο μπάμπη στα δελτία των 9 που έχει λση για όλα όχι σαν κάτι αγγραμματους ή φαλιρισμενους εμπόρους που τόλμησαν να ξεσηκωθούν εναντια στον πολυχρονεμενο μας σουλτάνο.
Το ανέκδοτο για το τιβιχς πάντως καλό. Κόβει σχολιαστές για πλάκα , νκκκ

Λωτοφάγος είπε...

Απόψε είδα λίγο από ένα επεισόδιο και μου άρεσε πολύ.
Οι ανιστόρητοι και αστοιχείωτοι, βέβαια, είδαν συνωμοσίες!

-=IMAGINOS=- είπε...

Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση αυτή ο προσπάθεια της «προοδευτικής αριστεράς» να αποδείξει πως κρυφό σχολειό δεν υπήρξε.. Γιατί; Επειδή δεν υπήρξε όντως; Όχι φυσικά, Η προσπάθεια αυτή έγκειται αποκλειστικά στο μίσος της αριστεράς προς την εκκλησία και στην επίσημη και επικρατούσα θρησκεία της Ελλάδας και ολόκληρου του Ελληνισμού. Από ιδεολογικής πλευράς η αριστερά είναι ως γνωστόν αθεϊστική. Και εδώ ακριβώς υποβόσκει η τρομερή υποκρισία και συμφεροντολογία της αριστεράς.
Εάν σκιστεί στην Αθήνα ένα κοράνι από αστυνομικούς επειδή το πέρασαν για σκονάκι ναρκωτικών, η αριστερά θα είναι στο πλευρό των μουσουλμάνων που θα έχουν εξεγερθεί και αυτό συνέβη πριν 2 χρόνια. Δεν είναι μύθος. Εάν τυχόν όμως μία νέα γυναίκα ελληνίδα χριστιανή δεχτεί επίθεση από Πακιστανούς λαθρομετανάστες μουσουλμάνους επειδή «τόλμησε» και πέρασε μπροστά τους φορώντας φούστα κοντή ή παντελονάκι τζιν, η έχει βαφτεί κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού, κανείς αριστερός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών δεν θα βρεθεί να σταθεί δίπλα της! Και αυτό επίσης δεν είναι μύθος. Συμβαίνει κατά κόρον στην Ελλάδα του 2011.. Ναι βέβαια! Τόσο πολύ έχουν σκοτιστεί οι αριστεροί με τα θρησκευτικά δικαιώματα των ισλαμιστών ταλιμπάνων!

Λοιπόν για να επιστρέψουμε στο θέμα.

Τρία, τέσσερα άτομα, και αλλοδαποί μέσα, βγήκαν και αμφισβήτησαν το κρυφό σχολειό και αυτοί έζησαν και κάτι δεκαετίες μετά την επανάσταση και μάλιστα δεν ζούσαν καν επί 400 χρόνια οθωμανικής σκλαβιάς για να γνωρίζουν… Ο Ελληνικός λαός όμως γνώριζε και γνωρίζει. Η λαϊκή παράδοση δεν χρειάζεται λόγιους, ούτε καλλιτέχνες, ούτε περιηγητές αλλοδαπούς για να επιβεβαιωθεί. Μεταφέρεται από στόμα σε στόμα επί αιώνες η ιστορία. Παραδίδεται από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά γιαυτό και ονομάζεται «παράδοση».

Έτσι λοιπόν ξαφνικά μας ήλθαν σήμερα οι έξυπνοι αριστεροί προοδευτικοί να μάθουν στους «συντηρητικούς» Έλληνες την ιστορία τους. Μάλιστα επικαλούνται αυτοί οι έξυπνοι αριστεροί προοδευτικοί «επιστήμονες» όπως η Ρεπούση που δεν είναι καν ιστορικός αλλά καθηγήτρια γαλλικών, την Δραγώνα που δεν έχει καν βασικό τίτλο σπουδών παρά μόνο ένα κάποιο πτυχίο του αμερικάνικου Κολεγίου Deree, τον Βερεμή που είναι πολιτικός επιστήμων και όχι ιστορικός, καθώς μάλιστα επικαλούνται και τους καλύτερους εν ενεργεία καθηγητές των καλύτερων πανεπιστημίων της Ευρώπης και της Αμερικής!!! Δεν έχουμε βλέπετε εμείς οι Έλληνες ούτε ιστορικές πηγές, ούτε υπάρχουν τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, δεν υπάρχουν τα γραπτά του Κολοκοτρώνη, δεν υπήρξε ποτέ ο Αδαμάντιος Κοραής, ούτε καν έλληνες εν ενεργεία καθηγητές ιστορίας, δεν υπάρχει καν ο Σαράντος Καργάκος! Το τερατούργημα του ΣΚΑΙ δεν θα δείξει τίποτα από τις ιστορικές πηγές των προαναφερόμενων γιατί την προοδευτική αριστερά τη συμφέρει να μας μάθουν την ιστορία μας τσαρλατάνοι που δεν έχουν καν πτυχίο ιστορίας, που δεν είναι καν ιστορικοί καθώς και οι αλλοδαποί καθηγητές της Ευρώπης και της Αμερικής, αυτοί που μιλάνε για Μαλακεδονίες, μαλακεδονικες γλώσσες στα κυριλλικά και άλλες ανιστόρητες μαλακίες που βγάζουν μάτι!!!
Και δεν έφτανε μόνο αυτό αλλά οι συντελεστές του τερατουργήματος του ΣΚΑΙ πάνω από όλα, ζήτησαν τις οδηγίες, συμβουλές και τις κατευθύνσεις των τούρκων!!!!!! Δηλαδή πως είδαν αυτοί την επανάσταση του 1821, εάν ήταν δηλαδή αυτή μία επανάσταση όντως ή ήταν γιαυτούς μία ανταρσία, μία αταξία!!!! Δεν το πιστεύετε; Θα σας παραθέσω το βίντεο που το παραδέχεται ο ίδιος ο Τατσόπουλος. Το λινκ στο τέλος.


συνεχίζεται..

-=IMAGINOS=- είπε...

συνέχεια..

Ρε απίστευτοι τύποι, ρωτάτε τους Τούρκους πως είδαν την επανάσταση και ζητάτε και την γνώμη τους; Εκείνοι σας ζήτησαν ποτέ τη δική σας γνώμη όταν διδάσκουν την υπερεθνικιστική τους ιστορία στα σχολεία τους ή όταν γυρνούν αντίστοιχα «ντοκιμαντέρ»; Πως θέλεις να είδαν ρε συ Τατσόπουλε οι σφαγείς μας την επανάσταση και τι μας νοιάζει η γνώμη τους; Αυτοί ήταν οι σφαγείς και κατακτητές μας και ήμασταν για 400 χρόνια κάτω από το γιαταγάνι τους, θα τους ρωτήσουμε κιόλας το πως είδαν την επανάσταση μας για την ελευθερία και εάν τους άρεσε ή όχι; Αν είναι δυνατόν ρε παιδιά!!! Θα χάσουμε το μυαλό μας με αυτούς της γελοίους που έχουμε μπλέξει; Ε όχι βέβαια γιαυτό και οι πολίτες Έλληνες τους στόλισαν όπως τους αξίζει και υπάρχουν αυτές οι καθολικές αντιδράσεις. Τι νόμιζαν δηλαδή ότι θα λένε ότι γουστάρουν χωρίς αντίδραση;
Και πάμε και παρακάτω για τον κύριο Τατσόπουλο. Λέει ότι έκανε πλάκα με έναν φίλο του στο FB και είπε πως ο Κολοκοτρώνης ήταν γκέι και είχε αρραβωνιαστεί έναν τούρκο!!! Και αυτό ήταν απλά ένα αστείο. Πολύ ωραία. Εγώ να το δεχτώ. Να πάει όμως πρώτα στην Τουρκία που όντως ο Κεμάλ ήταν γκέι και υπάρχουν και οι αναμφισβήτητες ιστορικές πηγές και ομολογίες του ιδίου και των εραστών του και να πει πως ο Κεμάλ ήταν ομοφυλόφιλος να δούμε τι θα πάθει την επόμενη στιγμή. Και περνούσαμε και καλά με τους Οθωμανούς επί τουρκοκρατίας κύριε Τατσόπουλε; Τράβα στην τουρκία λοιπόν να πεις λοιπόν πως ήταν πισωγλέντης ο Κεμάλ να περάσεις καλύτερα. Τι τσάμπα μάγκας με τσάμπα αστειάκια εκμεταλλευόμενος την ασυδοσία της «δημοκρατίας» μας;

Το ΣΚΑΙ λοιπόν στο τερατούργημα του δεν θα δείξει καν τις παραδεκτές και υπαρκτές ιστορικές πηγές των ιδίων των πρωταγωνιστών της Επανάστασης όπως ο Κολοκοτρώνης που όταν τον κάλεσαν δύο φορές οι τούρκοι να παραδοθεί, εκείνος και τις δύο φορές τους απάντησε «Ρώτησα τον πούτσο μου και εκείνος μου είπε ΌΧΙ», ούτε θα παρουσιάσει τον Καραϊσκάκη ο οποίος όταν οι τούρκοι του ζήτησαν να συνθηκολογήσει εκείνος τους απάντησε «Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε από ημάς συνθήκην με έναν κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! Άμα ζήσω, θα σας γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσετε τον πούτσο! Ιδού οι Έλληνες! Αυτοί σας χέζουν και τώρα και πάντα. »

συνεχίζεται..

-=IMAGINOS=- είπε...

συνέχεια...

Εσείς τώρα τι λέτε λοιπόν; Δεν υπήρξε κρυφό σχολειό; Το «Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας.» του Καραϊσκάκη υποδηλώνει πως δεν υπήρξε; Φυσικά και υπήρξε κυρίες και κύριοι γιατί διαφορετικά ο Καραϊσκάκης θα έλεγε στους τούρκους «ελάτε να μας γαμήσετε για να ζήσουμε αρμονικά και όμορφα όπως λέει σήμερα η αριστερά.»..

Ακόμα όμως και να μην υπήρξε το κρυφό σχολειό, ζούμε σε μία εποχή και μία περιοχή τόσο υπέροχη και με τόσο «καλούς» γείτονες ώστε θα έπρεπε επισταμένως να εφεύρουμε ένα κρυφό σχολειό αμέσως. Τη στιγμή που οι τούρκοι, οι αλβανοί και οι μαλακεδόνες διδάσκονται στα σχολεία τους καθαρά υπερεθνικιστική και ψευδέστατη ιστορία, δεν θα γίνουμε εμείς οι προοδευτικοί μαλάκες της υπόθεσης για να υποδουλωθούμε ευκολότερα από αυτούς για άλλα 400 χρόνια. Ξεχνάτε ότι εδώ είναι βαλκάνια και δεν συνορεύει η Ελλάδα με το Βέλγο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία..
Το καλό πάντως της όλης υπόθεσης που βγήκε με αυτό το τερατούργημα του ΣΚΑΙ, ήταν το ότι δεν πουλιέται τόσο εύκολα ο Έλληνας όσο νομίζατε και όπως διαπιστώσατε προς λύπιν σας. Είχε, έχει και θα έχει πάντα ισχυρά πατριωτικά αντανακλαστικά τα οποία ισχυροποιούνται πολύ καλύτερα με τέτοιες νεογενιτσαρίστικες ενέργειες…

Πάρτε και το λινκ του βίντεο που ανέφερα παραπάνω να δείτε ποιος έγραψε την ιστορία που προσπάθησαν να μας πουλήσουν ο Τατσόπουλος, ο Βερεμής, ο ΣΚΑΙ και ο αριστερίστικος θολοπροοδευτισμός. Συνεχίστε κύριοι έτσι και μας στρώνετε και γρηγορότερα το δρόμο…

http://www.youtube.com/watch?v=bopdOfXmJv8

Unknown είπε...

Στο TVXS έγινε μεγάλη και ενδιαφέρουσα συζήτηση με πολλές αντικρουόμενες απόψεις.

Μεταφέρω εδώ την τελεική παρέμβαση που έκανα στη συζήτηση, σήμερα το πρωί:

Καλημέρα, καλή Κυριακή και καλή εβδομάδα.

Προς heinzkourts κλπ. Βαλθήκατε να στηρίξετε το κρυφό σχολειό. Καλά κάνατε.

Ωστόσο, η ουσία των όσων έγραψα ή έστω όσων προσπάθησα να γραψω, είναι πως η Ιστορία έχει πολλές αναγνώσεις και κυρίως δεν μπορεί η κάθε αναγνωση να έχει οπαδούς τύπου ολυμπιακού και παναθηναϊκού.

Και εσείς, όπως και ορισμένοι άλλοι αγνοήσατε όλη την ουσία, που είναι η εθνική μας τραγωδία, δηλαδή η πλήρης αδυναμία μας να υπάρξουμε ως λογικά όντα με διαφορετικές απόψεις.

Και αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι απείρως πιο σοβαρό από το αν υπήρξε ή δεν υπήρξε το κρυφο σχολειό, που σε τελευταία ανάλυση είναι δουλειά του Ιστορικού να αποφανθεί και όχι δική μου ή δική σας.

Γρἀφτηκαν πολλά σχόλια και αρκετά από αυτά ήταν εξαιρετικά και σοβαρότατα. Αυτό δεν σημαίνει πως συμφωνώ με όλα. Με ενδιαφέρει όπως η ποιότητα της συζήτησης, της κάθε συζήτησης γιατί αν ο πήχης της στέκει ψηλά, τότε μας απελευθερώνει όλους μας από όσους σπρώχνουν την κοινωνία στην οπαδοποίηση για να διαιωνίσουν τις θεσούλες τους.

Αλλιώς, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι "να αναπαράγουμε μεταξύ μας την αθλιότερη πρακτική της εξουσίας:

το τσαλαπάτημα και τον τεμαχισμό όποιου ζει εκτός συστήματος –του δικού μας συστήματος αξιών εν προκειμένω"


...για να επαναλάβω την κατά την άποψή μου φράση κλειδί του κειμένου.

Ανώνυμος είπε...

Οι άνθρωποι δεν διαβάζουν Κε Πίττα.

Διατρέχουν ένα άρθρο βιαστικά μόνο και μόνο για να πουνε τα δικα τους στο τελος. Το αποτελεσμα που το εχετε πολλές φορές θίξει, είναι σχόλια που προβάλλουν το "εγώ" του κάθε άμυαλου επιπόλαιου και καμία συζήτηση στην ουσία των πραγματων. Το ίδιο συμβαίνει και αλλου, είναι τα τηλεοπτικά μας ήθη, ο τρόπος που μάθαμε να μην κάνουμε διάλογο αλλά να μονολογούμε σαν τους ηλίθιους πολιτικούς που κάνουν ακριβώς το ίδιο

Και στο TVXS που δημοσιεύτηκε το άρθρο σας στα 150 τόσα σχόλια ελάχιστοι είναι αυτοί που έθιξαν τα όσα θίγετε εσείς οι περισσότεροι θέλησαν να κάνουν επίδειξη γνώσεων στην ιστορία και σχεδόν κανένας δεν συζήτησε το γιατί "δεν μπορούμε να συζητήσουμε" που τονίζετε στο καταπληκτικό κατά την γνώμη μου άρθρο σας.

Αν όλοι αυτοί [που φωνασκούν με το ντοκιμαντερ του σκάι έβλεπαν τα ανάλογα ντοκιμαντερ ιστορίας που παίζονται στη Γαλλία τη Γερμανία ή την Αγγλία με την απίστευτη ποικιλία απόψεων και αποκλίσεων μεταξύ τους θα κατάπιναν την γλώσσα τους. Αλλά δεν ξέρουν γιατί δεν θέλουν να ξέρουν μη τυχόν και ταρακουνηθεί κάτι από τα παγιωμένα.

Δημήτρης Νικολάου λέγομαι Πολιτικός Μηχανικός είμαι και για την πληροφόρηση σας, μάλλον διαφωνώ με την οπτική του ΣΚΑΙ αλλά επικροτώ την επιτέλους διαφαινόμενη τάση πλουραλισμού στις επιστημονικές απόψεις για την ιστορία μας. Και να προσθέσω πως επίσης τεχνικά μιλώντας, η σειρά είναι χάρμα οφθαλμών.

-=IMAGINOS=- είπε...

Ναι κύριε Νικολάου, οι άνθρωποι δεν διαβάζουν, μόνο οι προοδευτικοί αριστεροί διαβάζουν άρα αποτελούν διαφορετική κατηγορία έμβιων όντων από τους ανθρώπους. Δεν είναι άνθρωποι μας λέτε δηλαδή.. Και δεν καταλαβαίνω τι σημασία έχουν τα αντίστοιχα ντοκιμαντέρ των Άγγλων Γάλλων και Γερμανών. Μπορούν να κόψουν τον λαιμό τους αυτοί ελεύθερα και κανείς δεν θα τους εμποδίσει. Σίγουρα πάντως δεν θα μας μάθουν αυτοί τη δική μας ιστορία και σίγουρα η Ελλάδα έχει γείτονες με τους οποίους δεν μπορεί να χαρίζεται. Δεν είναι η Ελλάδα ούτε Δανία, ούτε Λουξεμβούργο. Όταν καταλάβετε τη γεωγραφική ανάλυση της ιστορίας και την προσέγγιση αυτής στα κατά τόπους δεδομένα, τότε θα δείτε και πιο ρεαλιστικά τα πράγματα και τις αναγκαιότητες καταγραφής της ιστορίας με τρόπο όχι και τόσο επιστημονικό. Η ιστορία δεν μπορεί να αναλύεται με επιστημονικούς κανόνες αν και επιστήμη, κυρίως προέχει το τι κάνει ο γείτονας. Είναι θέμα επιβίωσης ή εξαφάνισης, ζωής ή θανάτου. Δεν έχω λοιπόν κανένα λόγο να κάνω τα χατίρια των "καλών" γειτόνων και εγώ να είμαι προοδευτικός ενώ αυτοί θα παίζουν σε εθνικιστικό γήπεδο εις βάρος της δικής μου χώρας. Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι Σκανδιναβία. Δεν βρίσκω κανένα λόγο λοιπόν να γίνω εγώ πρώτος προοδευτικός. Ας ξεκινήσουν πρώτα οι άλλοι, οι "καλοί" μας γείτονες. Και σίγουρα η ιστορία δεν καταγράφεται αναγκαστικά σωστά επειδή ένα ντοκιμαντέρ είναι χάρμα οφθαλμών. Η ιστορία καταγράφεται από ιστορικούς και από την παράδοση, όχι από καλλιτέχνες, δεν είναι Χόλυγουντ δηλαδή, ούτε αντικείμενο τέχνης.

Skorpion είπε...

Δεν νομιζω οι αντιδρασεις σε αυτη την παραγωγη να ειναι αποτελεσμα του γεγονοτος πως καποιοι δεν ειναι διαθετημενοι να δουν καποια πραγματα υπο αλλο ματι. Εξαλου το να λεει καποιος πως δεν υπηρχε Κυρφο σχολειο δεν ειναι τιποτε δυσκολο η νεο οσο αφορα την ιστορια της ελληνικης επαναστασης.

Εαν ψαξει καποιος σε ενα σαιτ χαμηλης ποιοτητας οπως το μπουλμαρκμαγκ θα δει και τετοιους ισχυρισμους και φυσικα ανθελληνικη προπαγανδα χαμηλου επιπεδου. Το να λεει καποιος μια αληθεια και δεκα ψεματα, δεν τον κανει αντικειμενικο. Δεν ειναι ακριβως σε τετοιο επιπεδο το ντοκιμαντερ αλλα δεν θα το χαρακτηριζα αντικειμενικο, ουτε θα ελεγα πως αυτοι πισω απο αυτο, δεν εχουν εμπαθεια.

Και βεβαια και το πως λεεις κατι και το τι εντυπωσεις προσπαθεις να προκαλεσεις παιζει τον ρολο του.

Skorpion είπε...

Αυτη η μανια που επιασε καποιους συγκεκριμενων ιδεολογικων χωρων σε Κυπρο και Ελλαδα να παρουσιασουν την ιστορια με βαση τις δικες τους ιδεολογικες προκαταληψεις (που συχνα ειναι καθυστερημενες) και τα συμφεροντα τους με αποτελεσμα η ιστορικη αντικειμενικοτητα να πηγαινει στον καλαθο δεν την βλεπω να εχει θετικα αποτελεσματα. Τα ιστορικα αυτα θεματα δεν αντιμετωπιζονται ως ιστορικα θεματα, αλλα ως νεο πεδιο ιδεολογικης μαχης, το οποιο φθειρει τον εκαστοτε λαο και προκαλει διαχωρισμους και εχθροτητες στην κοινωνια.

Οι συγκεκριμενοι ακραιοι ιδεολογικοι χωροι που δεν εχουν καμια σχεση με κανενα προοδευτικο χωρο, με λιγα λογια προσπαθουν να κανουν την προπαγανδα τους. Θεωρω πρεπον οι οποιδηποτε αξιοι επιστημονες, να μην παρουν μερος στο ιδεολογικο παιχνιδι και ανεξαρτητα να προχωρουνε.


Βλεπω την υπαρξη τριων ρευματων. Οι ακραιοι που αναφερα. Ακραιοι απο την αλλη πλευρα, εθνικιστες. Και η αντικειμενικη ιστορια απο αξιους επιστημονες που ειναι φυσικα φιλελληνικη.

Οι ακραιοι, που εχουν τους δικους τους μυθους και διαφωνουν με τους ιδεολογικα αντιθετους μυθους αγνοουν το τριτο ρευμα.

Skorpion είπε...

Μια ωραια δημοσιευση απο ενα μπλογκ. http://lykawn.blogspot.com/2011/02/bulgarmak.html

Φυσικα αυτο το μπλογκ δεν ειναι μερος οποιουδηποτε ακροδεξιου χωρου. Δεν λεω πως το εκανε κακοπροερετα ο Π.Π αλλα εχει φτασει σε λαθος συμπερασματα για το απο που προερχονται οι αντιδρασεις εναντι αυτου του ντοκυμαντερ και κυριως γιατι.

Λες:
Τι και αν ήταν γνωστό πως οι Οθωμανοί ήταν εξαιρετικά ευφυείς ώστε να τα έχουν καλά με το Ιερατείο του Φαναρίου το οποίο έτσι και αλλιώς θεωρούσε πως η υποδούλωση του Γένους ήταν ενταγμένο στα επουράνια σχέδια του Κυρίου του οποίου πάντα αι βουλαί άγνωσται παραμένουν;

Τα πραγματα ηταν πολυ πιο περιπλοκα . Δεν πιστευαν πως η εποδουλωση των Ελληνων ηταν στα επουρανια σχεδια του Κυριου αλλα ηθελαν να αποφυγουν διωξεις και να ηρεμησουν τους Οθωμανους. Δεν ξερω τι θα εκανες εσυ στην θεση του, διοτι τα κριτηρια του ειχαν να κανουν με την θεση του και οχι με την πιστη του η οχι στον Θεο.

Σιγουρα δεν ειναι η καλυτερη πηγη αλλα ακομα και το αρθρο της wiki δειχνει το ποσο καλες ηταν η σχεσεις του Πατριαρχη με τους Τουρκους. Και πως γλιτωθηκε σφαγη του Ελληνισμου στο παρα πεντε. Γνωριζεις πως πεθανε; Μπορω να βρω και αλλες πηγες. Με τιποτα αυτο που εγραψες δεν εχει σχεση με την ιστορικη πραγματικοτητα.

Βεβαια το σωστο ειναι να αναφερθουν οι αφορισμοι, αλλα και να εξηγηθουν στον βαθμο που γινεται. Κανενας σοβαρος ιστορικος δεν θα δωσει την εξηγηση που εδωσες εσυ.

Νομιζω πως η ιστορια ειναι πιο περιπλοκη απο οτι νομιζουμε η απο οτι θα μας αρεσε να ηταν.