Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Τον λένε Ευρώπη


Γεννιέσαι. Και όπως αρχίζεις να βλέπεις, να ακούς να περπατάς, να κλαις και να γελάς, μαθαίνεις σχεδόν ταυτόχρονα, να τα βάζεις όλα αυτά σε λέξεις.


Από το μα και μα «μαμά» μέχρι το ναι το όχι και το θέλω.

Κι’ ακολουθούν λέξεις δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες.
Και είναι οι λέξεις αυτές , το νήμα που σε δένει με τον κόσμο, η πυξίδα που σε φέρνει και σε πάει.

Είναι ο καθρέφτης σου και η πατρίδα σου.

Κάποια στιγμή μεταναστεύεις.

Φευγάτος, διωγμένος, διψασμένος για το Άλλο, φτάνεις σε μιαν άλλη πατρίδα κι’ αποφασίζεις να τη κάμεις δική σου.

Να την αφήσεις να σε κατακτήσει, για να την κατακτήσεις.

Μαθαίνεις τη γλώσσα της και τη βάζεις τόσο βαθιά μέσα σου που έρχεται και συναντά όλα σου τα πρωτογενή «αχ». Ξαναλές το μα και το μα «μαμά».

Ξαναγεννιέσαι

Και είναι μια πραγματική αναγέννηση αυτή, μια μετενσάρκωση κανονική, καθώς ενώ γίνεσαι καινούργιος, καθώς ενδύεσαι μέσα κι έξω ένα καινούργιο σύμπαν, όλο το χθες σου είναι εκεί και σαν το κάρμα των ινδουιστών, σε προσδιορίζει, σε φιλτράρει, σε κοιτάζει.

Αυτά σκεπτόμουν, καθώς έκλεινα την 347η σελίδα του «Με λένε Ευρώπη» του Γκαζμέντ Καπλάνι ολοκληρώνοντας έτσι, την ανάγνωση του πιο ελκυστικού βιβλίου που ήρθε στα χέρια μου τα τελευταία αρκετά χρόνια.

Τρία είναι –κατά τη γνώμη μου- τα πυρηνικά στοιχεία που κάνουν αυτό το βιβλίο τόσο σημαντικό:

Το ένα είναι η γλώσσα του, το άλλο είναι το περιεχόμενο και το τελευταίο η δομή του.

Ο Καπλάνι, γράφει απευθείας στα ελληνικά.
Στη γλώσσα της πατρίδας που υιοθέτησε και τον υιοθέτησε από το 1991.

Φτάνοντας στην Ελλάδα 24 χρόνων, καταφέρνει να χτίσει με κάματο, μια οργανική σχέση με τα ελληνικά, αλλά, έχοντας πάντα το «κάρμα» της γλώσσας με την οποία ήπιε το πρώτο του γάλα, είναι ευτυχώς απαλλαγμένος από κάθε είδους περιττά φτιασίδια.

Προσπερνά τη λεξιλαγνεία, δεν τον διακρίνει απολύτως κανένας ναρκισσισμός, καταφέρνει, μέσα από την διπλή του γέννηση του ο συγγραφέας μπόρεσε να μιλήσει απλά, του δόθηκε ετούτη η χάρη*» για να παραφράσω ελάχιστα τον Γ. Σεφέρη.

Οι 347 σελίδες του βιβλίου διαβάζονται απνευστί καθώς μέσα τους ξετυλίγεται καταιγιστικά, αλλά με εξαιρετικό ρυθμό, η Τραγωδία του σύγχρονου Μετανάστη.

Του ανθρώπου, που βίαια συνήθως, αποκόβεται από την οικειότητα της Γενέθλιας οικειότητας και εκσφενδονίζεται στη μαύρη τρύπα της Αλλοδαπής γινόμενος έτσι από τη μια στιγμή στην άλλη ο δακτυλοδεικτούμενος Ξένος.

Ο Άλλος

Αυτός, τον οποίο ο Ιθαγενής πληθυσμός τείνει από άμυνα να περιθωριοποιήσει γιατί νιώθει ή τον κάνουν να νιώθει, πως διακυβεύεται η τάξη της ζωής του, ακόμα και αν αυτή είναι έτσι κι αλλιώς άθλια.

Ο Καπλάνι πλέκει την διήγησή του σε τρία ουσιαστικά επίπεδα.

Το ένα, αφορά την προσωπική του περιπέτεια, το συγκλονιστικό του πείσμα να βουτήξει στη νέα του πατρίδα και να βραχεί μέχρι το μεδούλι.

Το δεύτερο-εξ ίσου σημαντικό- είναι και πάλι ο Καπλάνι, που επιστρέφει στην Αλβανία του 2041 για να βρει τη χώρα των γονιών του γεμάτη μετανάστες από την Ασία και όχι μόνο, σε μια κατάσταση που θυμίζει την Ελλάδα λίγο πριν την καταβύθισή της στην αξιακή και οικονομική κρίση.

Το τρίτο, είναι οι ντοκιμαντερίστικες αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο, μιας σειράς «Ξένων».

Πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που μέσα σε συνθήκες ανείπωτης δυσκολίας και σκληρότητας κατέληξαν στην Ελλάδα για να γνωρίσουν άλλες φορές ένα απάνεμο λιμάνι και άλλες φορές, πολλές δυστυχώς, για να διαπιστώσουν πως η σκληρότητα, η απύθμενη ανοησία και ο κυνισμός της εξουσίας δεν γνωρίζουν ούτε σύνορα ούτε πατρίδα.

Το «Με λένε Ευρώπη», παράλληλα δίνει ένα ηχηρό χαστούκι σε οποιαδήποτε απόπειρα ιδεολογικοποίησης του ρατσισμού, ακυρώνει ουσιαστικά όλη την αρρωστημένη ψευδοπολιτική που καλλιεργεί ο συντεταγμένος Εθνικισμός.

Το πετυχαίνει, γιατί τοποθετεί το ζήτημα στη μία και μοναδική του ουσία, δηλαδή στην περιπέτεια και την τραγωδία του σημερινού Ανθρώπου.

Ο αναγνώστης, οποιαδήποτε ιδεολογική ρίζα και αν έχει, εφόσον είναι σκεπτόμενος θα κατανοήσει σε βάθος μέσα από το βιβλίο, πως όλες οι παράμετροι που συνθέτουν αυτό που συνηθίσαμε να λέμε «μεταναστευτικό ζήτημα» (και είναι πολλές) έπονται κατά πολύ της μίας και κυρίαρχης διάστασης που το προσδιορίζει: Της Ανθρώπινης.

Εμείς
Αλλά για τους Έλληνες, υπάρχει ακόμα μία πολύτιμη διάσταση στο «Με λένε Ευρώπη».
Εννοώ, τη ματιά του Καπλάνι, για μας.

Η ματιά του «Ξένου» που με αξιοθαύμαστο πείσμα ήρθε στην Ελλάδα για να την ερωτευτεί και να την κερδίσει, για να αφεθεί στις πίκρες και τις ευτυχίες που θα του χαρίσει.

Είναι μια ματιά που μας βλέπει, όπως ακριβώς είμαστε, καθώς οι πρώτες εντυπώσεις του «Ξένου» δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου από τη λαίμαργη ματιά του παιδιού, για τον καινούργιο κόσμο που αντικρίζει.

Είναι η ματιά του ανθρώπου που φτάνει σε νέο τόπο με ένα καραβάνι προσφύγων, γίνεται οικοδόμος, λαντζέρης, περιπτεράς.

Παράλληλα φοιτά στη Φιλοσοφική Σχολή, κάνει τη διατριβή του, γίνεται αρθρογράφος στα Νέα, Διδάκτορας στο Πάντειο, γράφει βιβλία στη νέα του γλώσσα.

Αρπάζει τη ζωή από τα κέρατα και εν τέλει συντρίβει πολλά στερεότυπα δεξιά κι’ αριστερά της απαίδευτης κοινωνίας μας.

Γιατί βέβαια, αυτά τα στερεότυπα βολεύουν τόσο τους διώκτες του κάθε Άλλου όσο και τους μυωπικούς αυτόκλητους εξ επαγγέλματος υπερασπιστές του.

με λένε Ευρώπη, του Γκαζμέντ Καπλάνι.

Το βιβλίο, θα έπρεπε να είναι προτεινόμενο για ανάγνωση, μελέτη και συζήτηση στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου και στις Σχολές Ανθρωπολογίας και Κοινωνιολογίας.

Θα έπρεπε να το διαβάσουν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι καθώς αποτελεί μία σπουδαία μερίδα «τροφής για σκέψη». Ειδικά αυτή την περίοδο, που κάποιοι εκμεταλλεύονται ασμένως την ανυπαρξία Μεταναστευτικής πολιτικής και την ανεπάρκεια πολλών φορέων καλλιεργώντας τον κοινωνικό εκφασισμό.

Όποιος δει το βιβλίο στείρα, είτε δηλαδή μόνο ως λογοτεχνία, είτε αποκλειστικά ως ντοκουμέντο, θα το αδικήσει-κατά τη γνώμη μου- κατάφωρα.

Είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα λεπτών ισορροπιών που παράγει μία σπάνια ζεύξη:

Την Αλήθεια μέσα από την Τέχνη και την Τέχνη να πεις την Αλήθεια.

*Δεν θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη. Από το «Ένας γέροντας στην ακροποταμιά», του Γιώργου Σεφέρη (από το Ημερολόγιο Καταστρώματος Β΄ )

Ο Γκάζι (Γκαζμέντ) Καπλάνι

54 σχόλια:

Αlex... είπε...

Θα το διαβάσουμε σίγουρα!Το άρθρο σου ήταν υπέροχο και συγκινητικο!
Φιλιά
Άλεξ...

kapernaros nikos είπε...

Εξαιρετικό, πραγματικά εξαιρετικό άρθρο κε Πήττα, έχω διαβάσει το βιβλίο και πιστεύω πως κάνατε την πιο ενδελεχή ανάλυση, ειδικά η αναγέννηση μεσα από τη γλώσσα και το "κάρμα" του χθες που κουβαλάει ο συγγραφέας χτυπάει "κέντρο". Το βιβλίο το διάβασα όπως ακριβώς το λέτε "απνευστί" και όπως σας έγραψα και στο press in action περιμένω να εκδοθεί και στα γερμανικά.

Λυδία είπε...

Το είχα στο πρόγραμμα το με λένε Ευρωπη, αλλά μετά το άρθρο σας κε Πήττα και αφού θα κατέβω κέντρο σήμερα, θα το πάρω:)

Ανώνυμος είπε...

Έχω διαβάσει το βιβλίο και έγινε αφορμή να γνωρίσω το συγγραφέα το επιδίωξα δηλαδή γιατί έμεινα αναυδος από το επίτευγμα του.

Σας συγχαίρω γιατι η ανάλυση και παρουσίαση που κάνατε είναι τέλεια, φαντάζομαι θα ικανοποιήσει και τον κο Καπλάνι όταν τη δει!

Στάθης

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να ήτανε όλοι σαν κι'αυτόν! Παράδειγμα προς μίμηση. Πλήρως ενταγμένος στην κοινωνία.

ΑΛΛΆ ας μην γελιώμαστε κ.Πίττα. Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών σε Κύπρο και Ελλάδα, και ειδικά οι λαθρομετανάστες, είναι διαμετρικά διαφορετικοί με τον Καπλάνι. Δεν ήρθα για να ενταχθούν στην κοινωνία αλλά για να μεταφέρουν την παλιά ζωή τους σε μια πιο πλούσια χώρα και να επιβάλουν τις κατά προτίμησης τους αλλαγές στην χώρα που τους φιλοξενά.

Ας μην ζούμε σε ουτοπίες. Κάνει κακό.

Unknown είπε...

Δεν έχουν (έχουμε) όλοι το απίστευτο πείσμα του αγαπητέ.

Όλοι σαν αυτόν; Όχι βέβαια!

Είπε κανείς πως εξ'ορισμού ο κάθε Μετανάστης είναι άγγελος;

Όχι.

Διαβάστε το βιβλίο, ανοίγει ορίζοντες στη σκέψη.

αίολος είπε...

Πραγματικά θα είχε ενδιαφέρον η ανάγνωση μιας τέτοιας προσέγγισης, μου έκανε εντύπωση η σκέψη του:

( επιστρέφει στην Αλβανία του 2041 για να βρει τη χώρα των γονιών του γεμάτη μετανάστες από την Ασία και όχι μόνο, σε μια κατάσταση που θυμίζει την Ελλάδα λίγο πριν την καταβύθισή της στην αξιακή και οικονομική κρίση)!!!!!

Διαβάζω φιλο λαθρομεταναστευτικά κείμενα δεν θα ήθελα να πω τι εντύπωση μου δίνουν αυτά τα κείμενα...... αλλά έτσι ενδεικτικά θα έλεγα:
Νομίζω ότι γράφονται από ανθρώπους που ζουν στον κόσμο τους, έχουν λυμένα τα βιο-προβλήματά τους και γίνονται αυτό που στην δεκαετία του 70 λέγανε "Μαοϊκός δίπλα στην πισίνα σερβιρόμενος από τον μπάτλερ του ουίσκι ".

Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα, συμπονώ τους ανθρώπους που παράνομα εισήλθαν στην πατρίδα μας, συμπονώ όμως και τον νέο του "ούτε ..ούτε...ούτε" (ούτε δουλεία, ούτε μόρφωση, ούτε περίθαλψη).

Σήμερα έσκαβα το πρωί το περιβόλι μου φύτευα κουκιά, πέρασαν κατ επανάληψη κάποια παιδιά (προφανώς από Πακιστάν ή από κάπου εκεί), θέλανε δουλειά, τι δουλειά ρε παιδιά; Άλλοι άνθρωποι από γύρω τους μίλησαν άσκημα "Να πάτε στην πατρίδα σας, ούτε τα παιδιά μας έχουν δουλειά, ούτε λεφτά έχουμε".


Θες να σου πω και τους λαθρομετανάστες καταλάβαινα και τους συμπονούσα και τους Έλληνες.
Ποιό δίκαιο είναι πιο βαρύ;

Ένας παχυλός κώλος με γεμάτο στομάχι θα έλεγε: "αυτός έφυγε από την πατρίδα του , άθλιες οι συνθήκες στην πατρίδα του, εσύ έχεις κάτι αυτός δεν έχει τίποτα", ο άνεργος νέος που δόξα τον γιαρμπί είναι το 35% στους νέους τι λέει γι αυτό;

Αν έλεγε: "Τι λες ρε σαπιοκοιλιά θες να κάνεις τον ευαίσθητο και δεν βλέπεις ότι η νεολαία της πατρίδας σου μαραζώνει, το Πέραμα τι είναι Πακιστάν δεν είναι; Που είναι η ευαισθησία σου για τον άνθρωπο του Κερατσινίου; για ζήσε εσύ ένα μήνα όπως ο νέος της Δραπετσώνας να δούμε θα έχεις ευαισθησίες;" Θα είχε άδικο;

Θα μου πεις: "Εσύ ρε μεγάλε είσαι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ;"

Μερικές φορές νοιώθω όπως εκείνη η μάνα του Αισώπου που είχε ένα γιο γεωργό και ένα γιό κεραμοποιό, και δεν ήξερε τι να παρακαλέσει τον Θεό να βρέξει ή να μη βρέξει;

Phivos Nicolaides είπε...

Πολύ ενδιαφέρον ακούγεται κι ευχαριστούμε αγαπητέ Γιώργο μας, που μας το παρουσίασες. Καλό σ/κ.

Ανώνυμος είπε...

Tha to diavaso. Den eimai...thavmastis sou oute aristeros. Alla tha to diavaso einai sovaro to arhro sou.

Peter Papageorgiou είπε...

πραγματικά πολύ καλό το άρθρο, κι εγώ θέλω να διαβάσω το βιβλίο τώρα...
@ αίολος. Πολύ καλό κι εύστοχο πιστεύω το σχόλιο σου. Καμιά φορά κι εγώ νιώθω έτσι όπως λες. Και πολύ σωστό αυτό που λες για το Πέραμα/Πακιστάν κλπ. Όσον αφορά τη συχνή κατηγορία που απευθύνεται προς του (λαθρο)μετανάστες, της εγκληματικής συμπεριφοράς κλπ. προσπαθώ να θυμάμαι αλλά και να θυμίζω ότι εγκληματικές συμπεριφορές δείχνει και ικανό μέρος του γηγενούς πλυθησμού. Στη δική μου πάντως εμπειρία όταν φερθείς καλά σε αυτούς τους ανθρώπους, στις περιπτώσεις, κερδίζεις μια μόνιμη καλημέρα κι ένα χαμόγελο...

Unknown είπε...

Ευχαριστώ όλους σας για τα σχόλια σας.

Θα σταθώ στον Αίολο με τον οποίον, στο παρελθόν τουλάχιστον ανταλλάξαμε "πυρά".

Η τοποθέτησή του, η σκέψη που κατέθεσε εδώ, είναι-κατά τη γνώμη μου- πολύτιμη και φωτίζει αυτό που εγώ επίμονα αποκαλώ Ανεπάρκεια των διαφόρων ομάδων που μάχονται τον ρατσισμό.

Θα το πω άλλη μία φορά.

Καλά, άριστα πράττουν και μάχονται τον ρατσισμό και "χτυπούν" τις άλλες ομάδες που θερίζουν λαϊκίστικα τους καρπούς της ξενοφοβίας.

Ωστόσο, παρά την αγαθή τους -υποθέτω- πρόθεση, καταφέρνουν τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς ποτέ δεν μπαίνουν στα παπούτσια του γηγενούς πληθυσμού που βιώνει τα χίλια μύρια προβλήματα, πολλές φορές με τραγικό τρόπο.

Δεν θα πω τίποτα πιο αναλυτικό τώρα, τα έχω γράψει πολλές φορές και, θα επανέλθω με άρθρο σύντομα, ειδικά για αυτήν την παράμετρο.

αίολος είπε...

Να είσαι καλά κε Πήττα, αντιλαμβάνομαι αυτό που γράφεις, προσωπικά οι απόψεις μου σε αυτά τα θέματα είναι καθαρές και φυσικά αντίθετες με τον οικουμενισμό που μας φυτεύουν για ΥΠΟΠΤΟΥΣ λόγους όχι μόνο σε εμάς αλλά και στους λαθρομετανάστες, και οι δύο ("γηγενείς" και "έποικοι") είμαστε θύματα των ίδιων κύκλων.

Δεν παύω να είμαι άνθρωπος και συμπονώ όχι λιγότερο τους παράνομους μετανάστες απ ότι οι "αντιρατσιστές"... κε Πήττα πιστεύω ότι ποτέ δεν υπήρξαν ρατσιστές στην Ελλάδα (πιστεύω ούτε και στην Κύπρο), αλλά το πράγμα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις σε πολλούς τομείς και όχι μόνο στον οικονομικό και τον εγκληματικό, όχι τώρα αλλά από την αρχή, η Αριστερά κακώς θεώρησε χρέος της να αναλάβει φατούρα την προάσπιση των παράνομων μεταναστών ενάντια στα συμφέροντα και της πατρίδας και του Ελληνικού λαού και αυτό στο μέλλον θα το χρεωθεί, ήδη τα πρώτα δείγματα έγινα εμφανή στις δημοτικές εκλογές ( το 5,3% του Μιχαλιολιάκου, που σύντομα θα γίνει διψήφιο, δεν είναι συνειδητοί φασίστες, αλλά άνθρωποι που ψήφισαν για να δώσουν το στίγμα τους στην περιφρονητική στάση της δονκιχότικης «διανόησης» και αλήτικης πολιτικής «αντιρατσιστικής» συμπεριφοράς) .

Εξ άλλου έτσι όπως έγιναν τα πράγματα σύντομα θα έρχονται στην Ελλάδα λαθρομετανάστες και οι νέοι μας θα πηγαίνουν να ζήσουν σε άλλες χώρες!!!!!! Αυτή η σκάτζα πληθυσμών νομίζω ότι μόνο τυχαία δεν είναι.

Επί του θέματος αυτού πιστέψτε με θα μπορούσα να παραθέσω τον αντίλογό μου με μακροσκελές κείμενο. Δεν έχω σκοπό να κάνω ρήξη με την κοινή γνώμη των αναγνωστών του μπλοκ σας (οι οποίοι στην πλειοψηφία τους θα θεωρούν σωστή την «αντιρατσιστική» κειμενογραφία σας και φασιστική την αιολική παρέμβαση), αλλά θα πρέπει να ξέρεται ότι οι «αντιρατσιστικές» απόψεις εκπροσωπούν μια ελαχίστη μειοψηφία ιδεαλιστών και βολεμένων, εν αντιθέσει με το πλατύ στρώμα του λούμπεν και μέσου Έλληνα ο οποίος βλέπει να κινδυνεύουν πλην του ξεροκόμματου που του απέμεινε στο πιάτο του και πλήθος πολιτιστικά, εθνικά, θρησκευτικά κλπ δεδομένα της πατρίδας του.

Είμαι πολίτης με λόγο ελέυθερο και με θάρρος, δεν κρύβομαι και λέω τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη

Να είστε καλά όλοι.

Anef_Oriwn είπε...

Φίλε PolitisPittas,
ΣΕ χαιρετώ και ΣΕ ευχαριστώ για τες ευχές ΣΟΥ!!!

Άραγε σου ο Αλβανός Γκαζμέντ Καπλάνι [και ο όποιος Καπλάνι – όπως και ο Παλαιστίνιος γιατρός που είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ήταν προχτές στο panel των φιλοξενουμένων του Σπύρου Παπαδόπουλου στο πρόγραμμα “Στην υγειά σας”, αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη] γίνονται τελικά αποδεκτοί από το κοινωνικό σύνολο, όταν έχουν πάψει να είναι [πια] “κκιλίττζηροι”, τουτέστιν να έχουν ανέλθει κοινωνικοοικονομικά [να έχουν αποκτήσει κυρίως οικονομικής επιφάνεια]; Εδώ στην Κύπρο, ας πούμεν βρίζουμε τους shυλλάραπες που δουλέφκουν στες φάρμες, αλλά προσηκωνούμαστε στους σεΐχηδες!

Να σημειώσω ότι τον Καπλάνι τον πρωτογνώρισα [πριν μερικά χρόνια] μέσα από το βιβλίο του “Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων”, όπου περιγράφει τες εμπειρίες του κατα τα πρώτα χρόνια της μετανάστευσης του στην Ελλάδα – τες δυσκολίες της δικής του προσαρμογής αλλά και της αποδοχής του από την ελληνική κοινωνία. Επίσης ενίοτε τον διαβάζω και στη μόνιμη [τακτική] του στήλη στα “ΝΕΑ” – στην έκδοση του Σαββατοκύριακου.

Τέλος με ενδιαφέρον θ’ άκουγα [θα διάβαζα στην ουσία] την άποψη ΣΟΥ, πως θα καταφέρουμε να ΜΗΝ λαϊκίσουμε ή/και να ακουστούμε [ή ακόμα και να λειτουργήσουμε] σαν ρατσιστές, μπαίνοντας [όπως λες] «... στα παπούτσια του γηγενούς πληθυσμού που βιώνει τα χίλια μύρια προβλήματα, πολλές φορές με τραγικό τρόπο...» Μ’ αυτό δεν κάμνουν οι κάθε λογής σωτήρες του έθνους από τους ξένους και τους “λαθρο”μετανάστες;

Unknown είπε...

Χαίρε φίλε Άνευ και χαίρομαι που σε ξαναβλέπω να σχολιάζεις και να γράφεις, πράγμα που σημαίνει πως είσαι καλύτερα!

Δεν ξέρω αν είναι σωστό να επικεντρωθούμε στην συγκεκριμένη περίπτωση του Γ.Καπλάνι γιατί απλά η δουλειά του εκ των πραγμάτων τον φέρνει κάπως στην έκθεσή του στην κοινωνία. Είναι συγγραφέας και αρθρογράφος, κατά συνέπεια θέλει δεν θέλει, γίνεται πιο γνωστός.

Δεν νομίζω πως έγινε «αποδεκτός» όταν «ανέβηκε» οικονομικά και κοινωνικά.
Για τον εξής απλούστατο λόγο. Για να «ανέβει» όπου ανέβηκε, σημαίνει πως έκανε μία διαδρομή μέσα από χίλιες μύριες δυσκολίες και τρόπον τινά κάθε φορά κατακτούσε τις γνωστικές προδιαγραφές να πάει ένα βήμα παρακάτω. Έχτισε δηλαδή την «αποδοχή του» ο ίδιος, με δουλειά και σίγουρα υπήρξε σε μεγάλο βαθμό τυχερός καθώς βρέθηκε γρήγορα σε περιβάλλον πρόθυμο να τον στηρίξει. Είναι ίσως γνωστό, πως από το στρατόπεδο στο οποίο τον είχαν στοιβάξει στο Λαύριο μαζί με το υπόλοιπο καραβάνι προσφύγων, έφυγε με το κινηματογραφικό συνεργείο του Λευτέρη Χαρωνίτη, όταν αυτό είχε πάει εκεί για να κάνει λήψεις για ένα ντοκιμαντέρ σχετικό.

Το βιβλίο του, το θεώρησα σπουδαίο, γιατί πέραν όλων των άλλων, παραθέτει μία ολάκερη σειρά από τρομερές προσωπικές ιστορίες πολλών άλλων μεταναστών, άλλων με σπουδαίες «προδιαγραφές» (επιστήμονες κλπ) και άλλων απλά Ανθρώπων που εξαναγκάστηκαν να φύγουν από τους τόπους τους για σώσουν την ζωή τους. Και είναι χαρακτηριστικό πως και οι δύο πλευρές έχουν να καταθέσουν αδιανόητες εμπειρίες ρατσιστικής σκληρότητας τόσο εκ μέρους των αρχών όσο και εκ μέρους πολλών ελλήνων.

Υπάρχουν στην Ελλάδα –ειδικά Αλβανοί- που ήρθαν γρήγορα, στις αρχές της δεκαετίας του 90, μαζί με τον Καπλάνι και εντάχθηκαν γρήγορα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα , επειδή είχαν να προσφέρουν εξειδικευμένη γνώση που είχε ανάγκη η Ελλάδα.

Δυο παραδείγματα θα φέρω: Το ένα αφορά στη Μουσική μας Παιδεία, εννοώ την Κλασική Παιδεία. Στη δεκαετία του 90, σημειώθηκε μία ποιοτική έκρηξη αναβάθμισης τόσο του επιπέδου Σπουδών στα Ωδεία όσο και στην ποιότητα των Συμφωνικών Ορχηστρών. Αυτό, το χρωστάμε κυρίως σε Αλβανούς μουσικοπαιδαγωγούς όσο και σε Αλβανούς μουσικούς ορχήστρας.

Το άλλο παράδειγμα αφορά στην από χρόνια πεθαμένη ηπειρώτικη τέχνη της πέτρας. Με την κάθοδο των Αλβανών, ήρθαν ουκ ολίγοι εξαιρετικοί τεχνίτες της πέτρας που σε χρόνο μηδέν έγιναν ανάρπαστοι. Αυτοί σε λίγα χρόνια, πήραν κοντά τους μαθητευόμενους έλληνες και λίγο αργότερα είχαμε ξανά νέες γενιές ελλήνων τεχνητών της πέτρας.

Έρχομαι τώρα, στο δεύτερο σκέλος της παρέμβασής σου, αλλά το συνδέω με τα αμέσως προηγούμενα που είπα (έγραψα).

Unknown είπε...

Τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης και εννοώ τις ιδιωτικές τηλεοράσεις κυρίως, μέσα στην δίψα τους για εύκολη τηλεθέαση ουδέποτε πρόβαλλαν, ουδέποτε βοήθησαν στο να γίνουν συνείδηση τα οφέλη που προέκυψαν από τη μετανάστευση. Από πάρα πολύ νωρίς, πριν αρχίσουν να ξεπηδούν τα γκέτο στις ήδη υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας –και όχι μόνο- ξεκίνησαν την τρομολαγνική προπαγάνδα εστιάζοντας αποκλειστικά στην εγκληματικότητα που προέρχονταν από το όποιο αλλοδαπό στοιχείο, συσκοτίζοντας ταυτόχρονα την εγκληματικότητα ντόπιας παραγωγής. Παράλληλα, αγνοούσαν με αδιανόητο τρόπο, τα μικρά ανώνυμα θαύματα που επιτελούνταν, ας πούμε με τα δύο παραδείγματα που ανέφερα πιο πάνω- και υπάρχουν ουκ ολίγα ακόμα.

Σε όλο αυτό, πρέπει κάποιος να προσθέσει την απόλυτη ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής της Πολιτείας και να τονίσει πως όχι μόνο δεν υπήρξε πολιτική αλλά υπήρξε μία σιωπηρά συμφωνία στην εκμετάλλευση του φτηνού εισαγόμενου εργατικού δυναμικού.

Η Ελλάδα των «μεγάλων έργων» της Εγνατίας και Αττικής Οδού, του Αεροδρομίου Ε. Βενιζέλος, της Γέφυρας του Ρίου, όλων των Ολυμπιακών Έργων, κρύβουν στα θεμέλια τους, τόνους αίματος από «φτηνούς» εργάτες που άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή ή τα χέρια τους και τα πόδια τους, καθώς δούλευαν σε συνθήκες απίστευτης εντατικοποίησης και έλλειψης στοιχειωδών κανόνων αποφυγής ατυχημάτων. Όλους αυτούς τους ανθρώπους, τους φέραμε-ως Ελλάδα- τους βάλαμε να εργαστούν σχεδόν τζάμπα- και μετά ως μεγαλογαιοκτήμονες του Αμερικάνικου Νότου του προπερασμένου αιώνα τους πετάξαμε στ’ αζήτητα.


Ασφαλώς, μαζί με όλο αυτό το τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα το οποίο οι ίδιοι σε μεγάλο βαθμό προκαλέσαμε για να «κάνουμε τη δουλειά μας», μπήκε και σημαντικό ποσοστό εγκληματικού στοιχείου. Μπήκαν οι επιτήδειοι και οι μαφιόζοι, που σε συνεργασία με τους ντόπιους συναδέλφους τους, μοίρασαν περιοχές και «ειδικότητες». Ειδικότητες, που ξεκινούν από τα ναρκωτικά και φτάνουν στην μαστροπεία, το εμπόριο της σάρκας, τους πληρωμένους φόνους για λογαριασμό των συμμοριών μεταξύ τους ή για τον λεγόμενο «κόσμο της νύχτας».

Αυτά όλα τα τελευταία, δεν είναι πουθενά «ελληνικά φαινόμενα». Έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, υπάρχει η σχετική εμπειρία, αλλά στην Ελλάδα, κανένας υπεύθυνος δεν την αναζήτησε εγκαίρως. Γιατί άραγε;

Unknown είπε...

Αποτέλεσμα όλων αυτών που αναφέρω –πολύ συνοπτικά- ήταν η περαιτέρω υποβάθμιση αρκετών περιοχών του αστικού κέντρου της πρωτεύουσας , περιοχές που μέχρι τότε μπορεί να ήταν απλά φτωχικές. Φτωχικές μεν, αλλά αξιοπρεπείς γειτονιές, στις οποίες ζούσαν και ζουν άνθρωποι που μεγάλωσαν και έζησαν εκεί όλη τους τη ζωή. Είδαν λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί, τις γειτονιές τους να αλλάζουν. Να γίνονται γκέτο. Να γίνονται σημεία πορνείας και εμπορίας ναρκωτικών. Να γίνονται πεδία μάχης μεταξύ συμμοριών που ερίζουν για την «κυριότητα» της περιοχής. Είδαν, στην κυριολεξία, τον κόσμο τους να αλλάζει και να μην νιώθουν ασφαλείς καθώς παράλληλα η Αστυνομία ήταν άφαντη.

Παράλληλα, ειδικά στην επαρχία, έχουν αρχίσει οι ιστορίες άγριας, μεσαιωνικής και χυδαίας εκμετάλλευσης πολλών ανθρώπων από χώρες του τρίτου κόσμου. Άνθρωποι που για ελάχιστα χρήματα –τα οποία κατά κανόνα τα στέλνουν σχεδόν όλα σε μακρινές πατρίδες- στοιβάζονταν σε εξωφρενικές και εξοργιστικές συνθήκες, δέκα-δέκα, ο ένας πάνω στον άλλον, με ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και συχνά με συμπεριφορές εκ μέρους των «αφεντικών» που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε. θα τους είχε στοιχήσει πολύχρονη κάθειρξη. Όλα αυτά μαζί, παράγουν ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο διαχύθηκε στην κοινωνία με πολλές εκφράσεις, στις οποίες δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε και την βραδυφλεγή εκδικητικότητα εκ μέρους ορισμένων μεταναστών. Εκδικητικότητα την οποία χωρίς δυσκολία μπορώ σε πολλές περιπτώσεις να χαρακτηρίσω ως εύλογη.

Όμως, ο ανυποψίαστος κάτοικος μιας γειτονιάς στην Αθήνα, που δεν μετέχει σε όλα αυτά και απλά βλέπει την καθημερινότητα του να αλλάζει βίαια παραμένει ακάλυπτος. Τόσο από την Πολιτεία και τα Θεσμικά όργανά της, όσο και από τις διάφορες οργανώσεις που ανέλαβαν δράση από ένα σημείο και πέρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Μεταναστών.

Unknown είπε...

Και εκεί που τοποθετώ την πλήρη ανεπάρκεια και λειψή παιδεία των περισσοτέρων από όλες αυτές τις οργανώσεις είναι ακριβώς αυτό που ανέφερα και στο κείμενο. Πως δεν μπήκαν ποτέ στα παπούτσια του απλού ανθρώπου που βλέπει την γειτονιά του να εκτρέπεται σε ένα εχθρικό για τον ίδιο γκέτο με την εγκληματικότητα να κορυφώνεται. Αυτός ο άνθρωπος, που μπορεί-σε διαβεβαιώνω για αυτό- να ήταν ο πρώτος που θα έσπευδε να δώσει νερό και φαγητό στον ξένο, πριν αρχίσει να τρομάζει- έμεινε ακάλυπτος. Και όταν ρωτήσει «τα δικά μου δικαιώματα ρε παιδιά που είναι;;;» θα εισπράξει συχνά την απάντηση: «άντε γαμήσου φασίστα».

Unknown είπε...

Οι οργανώσεις αυτές είχαν –και έχουν- για μένα, ένα τεράστιο και ιερό καθήκον. Πρώτον, να συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στο αδύναμο σκέλος της κοινωνίας που είναι ο Μετανάστης, όπως ακριβώς γίνεται και στη Βρετανία και αλλού. Δεύτερον, να κάτσουν κάτω και να κάμουν δημόσιες συζητήσεις με τους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται, εξηγώντας (Αυτό απαιτεί παιδεία ανθρωπολογική και κοινωνιολογική-την έχουν;) τι συμβαίνει και γιατί συμβαίνει. Τρίτο, να προτείνουν Λύσεις ορθολογικές προς τις Αρχές ώστε να αποτραπεί η γκετοποίηση των περιοχών. Για παράδειγμα, αλλού, απαγορεύεται από το Νόμο, σε μία γειτονιά, να ανοίξουν πάνω από έναν αριθμό μικρομάγαζων από αλλοδαπούς, ώστε αυτή να μην μετατραπεί σε γκέτο-εκτός αν πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές που να διαγράφουν την αναβάθμιση της περιοχής ως προς την Αγορά για όλους και ως προς την αισθητική προστασία του αστικού χώρου. Με την China Town του Λονδίνου, ουδείς έχει πρόβλημα για παράδειγμα. Με την αντίστοιχη στην Αθήνα που γειτόνευε με την Ινδική, πίσω από την Ομόνοια, ουδείς επίσης είχε πρόβλημα μέχρι πριν κάποια χρόνια. Όταν εγώ έφυγα, το 2002, η συγκεκριμένη περιοχή, ακόμα απέπνεε ένα άρωμα υγιούς κοσμοπολιτισμού, που το συναντάς σε όλες τις πρωτεύουσες.

Unknown είπε...

Όταν αποπειράθηκα να κάνω μια βόλτα από εκεί στο 2008 για να πάω σε ένα εξαιρετικό ινδικό φαγάδικο, ένιωσα σαν να ήμουν στην Καμπούλ. Το μέρος, ήταν πραγματικά εχθρικό. Αποτέλεσμα, αν και πολύ συνηθισμένος σε πολυεθνικά τοπία, να κάνω μεταβολή και να φύγω. Τα πράγματα, είχαν αφεθεί για άλλη μια φορά, στην τύχη τους, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς την παρουσία της Πολιτείας, με τους πάντες ακάλυπτους και απροστάτευτους καθώς η περιοχή είχε μεταβληθεί σε σκληρό παζάρι ηρωίνης. Και στους απροστάτευτους περιλαμβάνω τους πάντες. Τους έλληνες μαγαζάτορες της περιοχής, τους ινδούς και κινέζους που είχαν ανοίξει ωραία μαγαζάκια με τον αέρα των χωρών τους, και τους παραδοσιακούς κατοίκους. Το ινδικό φαγάδικο, είχε κλείσει, το αναζήτησα και το βρήκα στο…Μαρούσι να ανθεί και να ευημερεί.

Δεν νομίζω να μπαίνει ζήτημα λαϊκισμού.

Unknown είπε...

Οι «σωτήρες» του Έθνους, στην πραγματικότητα έτσι και αλλιώς δεν ενδιαφέρονται για λύσεις ή για αποτελεσματική πολιτική. Τους ενδιαφέρει μόνο η άγρια εκμετάλλευση των συνθηκών που έχουν προκύψει, τους ενδιαφέρει το μίσος που το μετατρέπουν σε «πολιτική υποστήριξη» τους ενδιαφέρει η αύξηση της εγκληματικότητας την οποία καλλιεργούν με τα «τάγματα εφόδου» καθώς μέσα από αυτή την αύξηση βρίσκουν πελατεία από την ντόπια απελπισία των κατοίκων που επί χρόνια νιώθουν πως κανένας δεν νοιάζεται για αυτούς.

Και πιστεύω, πως οι διάφορες ΜΚΟ δεν θα λαΐκιζαν διόλου, αν έβλεπαν τα πράγματα από όλες τις πλευρές και αν λάμβαναν υπόψη τους και το τι βιώνουν οι άνθρωποι που ζούσαν από πάππο σε πάππο στις διάφορες γειτονιές που έχουν γίνει ή γίνονται γκέτο. Και τα γράφω αυτά, για να αντιδράσουμε ορθολογικά, όσο είναι καιρός, αν υπάρχει ακόμα καιρός, στην Κύπρο.


-Ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές της απάντησής μου, αλλά πραγματικά πιστεύω πως το ζήτημα είναι κρίσιμο. Θα μπορούσα να είχα γράψει αλλά τόσα...!

Unknown είπε...

Θέλω να δώσω έμφαση στο τελευταίο σκέλος.

Άνευ, οι διάφορες ακροδεξιές ομάδες ΔΕΝ μπαίνουν στα παπούτσια κανενός.

Εντοπίζουν τα κενά, τις ανεπάρκειες, και "μπουκάρουν" για πελατεία και εγκληματική δραστηριότητα.

Στο προηγούμενο μου άρθρο (η Μαύρη Δύση της Αξιοπρέπειας) ακριβώς για αυτό μιλούσα.

αίολος είπε...

Δεν πρόλαβα να διαβάσω την τελευταία τοποθέτησή σας, απλά ήθελα να βάλω μια πολύ σημαντική είδηση επί του θέματος που προέρχεται από την "φασιστική" και ρατσιστική Ελβετία που έκανε την αντιδημοκρατική ενέργεια να κάνει δημοψήφισμα!!!!

----------

Σε δημοψήφισμα που διεξήχθη χθές στην Ελβετία, το 53 τοις εκατό των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της έγκρισης του σχεδίου νόμου για απέλαση των μεταναστών, όπως προτάθηκε από το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα.

Ο νόμος προβλέπει την απέλαση όλων εκείνων των μεταναστών που έχουν προβεί σε εγκληματικές πράξεις (ληστείες, φόνους, βιασμούς κλπ).

Είναι ο πρώτος νόμος του είδους αυτού που ψηφίζεται σε ευρωπαϊκή χώρα.

Η Ομάδα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Διεθνής Αμνηστία, αποκάλεσαν τη σημερινή ημέρα ως ‘σκοτεινή ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελβετία’.

Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται να απελαθούν εκατοντάδες αλλοδαποί.


-------

Αν γινόταν ένα τέτοιο δημοψήφισμα δεν αποτελεί την ελαχίστη ένδειξη σεβασμού στους Έλληνες που υποχρεώθηκαν να υποστούν ότι συνεπάγεται αυτή η ετσιθελήστικη μετακίνηση πληθυσμού;

Ή μηπως και το δημοψήφισμα δεν είναι δημοκρατική διαδικασία;

Unknown είπε...

Ο νόμος προβλέπει την απέλαση όλων εκείνων των μεταναστών που έχουν προβεί σε εγκληματικές πράξεις (ληστείες, φόνους, βιασμούς κλπ).

Αυτό το σημείο αγαπητέ Αίολε, είναι σημαντικό. Γιατί, περιορίζει την εφαρμογή ενός τέτοιου Νόμου, εκείνους που έχουν διαπράξει εγκλήματα και όπως διάβασα αυτό δεν αφορά καν τον παράνομο μετανάστη που ενδεχομένως είναι αιτητής ασύλου.

Από την άλλη πλευρά, η Διεθνής Αμνηστία, βλέπει-και καλά κάνει- το ζήτημα πιο σφαιρικά, όπως ξέρεις ελπίζω, η Διεθνής Αμνηστία δεν είναι σχεδόν σε κανέναν συμπαθής στα πλέγματα των εξουσιών γιατί κοιτάζει τα πάντα από την απόλυτη Ανθρωπιστική σκοπιά που επιμένω, πως αυτή είναι η κορυφαία.

Σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε αλλιώς, αν δεν υπήρχε η γιγάντια ενοχή ολόκληρου του ανεπτυγμένου κόσμου για την καταστροφή των χωρών του Τρίτου Κόσμου που εξαναγκάζει μιλιούνια ανθρώπων να πάρουν τον δρόμο της ξενιτιάς. Όπως επίσης και την τεράστια ενοχή και πάλι πολλών ανεπτυγμένων κρατών για την εγκαθίδρυση και διαιώνιση απολύτως διεφθαρμένων καθεστώτων στις τρίτες χώρες, απλά επειδή εξυπηρετούν τα συμφέροντα όχι τόσο συχνά Κυβερνήσεων, αλλά πανίσχυρων επιχειρηματικών κύκλων που είναι σε θέση να ελέγχουν κυβερνήσεις.

Ενα δημοψήφισμα είναι ασφαλώς δημοκρατική διαδικασία, υπό την προϋπόθεση πως στην ψηφοφορία έχουν εκτεθεί όλες εκείνες οι παράμετροι που συνθέτουν τα διλήμματα στα οποία καλείται ο ψηφοφόρος να δώσει απάντηση.

Κατά τη γνώμη μου, το Μεταναστευτικό ΔΕΝ είναι πρόβλημα της Ελβετίας ή της Ελλάδας ή της Γαλλίας κλπ, αλλά ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά και όχι με την μέθοδο "πονάει κεφάλι-κόψει κεφάλι" αλλά με τρόπους που να μετατρέψουν τις χώρες παραγωγής μεταναστών σε χώρες ελκυστικές για δουλειά και προκοπή.

Στο φαινόμενο της άγριας εκμετάλλευσης των μεταναστών -όσο μας είναι απαραίτητοι- και στη συνέχεια στο πέταγμα τους στη χωματερή, διαφωνώ και θα διαφωνώ πάντα όσο μπορώ πιο έντονα. Αν θέλεις, διάβασε και τα σχόλια μου πιο πάνω.

Unknown είπε...

Και κάτι άλλο.

Η Διεθνής Αμνηστία, δεν είναι "ομάδα". Η εν λόγω οργάνωση είναι παγκόσμια , με πολύχρονη παρουσία και έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές από πολλά αυταρχικά καθεστώτα του πλανήτη, κάθε ιδεολογικού προσχήματος.

Unknown είπε...

Επίσης, επειδή η Πραγματικότητα είναι απολύτως αδυσώπητη σου παραθέτω και το εξής:

1.

Ο αριθμός των διεθνών μεταναστών αναμένεται να φθάσει τα 405 εκατομμύρια το 2050, καταγράφοντας αύξηση κατά 68% έως το 2050, προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Σήμερα ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 240 εκατομμύρια και μπορεί να φθάσει τα 405 εκατομμύρια το 2050, εκτιμά ο ΔΟΜ στην ετήσια έκθεσή του για τη μετανάστευση στον κόσμο.Οι προβλέψεις αυτές υπολογίζονται στη βάση μιας προόδου παρόμοιων μεταναστευτικών ρευμάτων με αυτές που καταγράφονται την τελευταία 20ετία...


Στη έκθεση διαπιστώνεται ότι η οικονομική κρίση επιβράδυνε μεν τη μετανάστευση σε πολλά μέρη του κόσμου, ωστόσο δεν προέτρεψε σε επαναπατρισμό μεταναστών.

Η επιβράδυνση αυτή της μετανάστευσης θα τερματιστεί με την «ανάκαμψη της οικονομίας και την εξάπλωση της αγοράς εργασίας», εκτιμά ο ΔΟΜ.

Unknown είπε...

2.

Η «θεαματική αύξηση» του αριθμού των μεταναστών που υπολογίστηκε από τους ειδικούς του ΔΟΜ, θα προκληθεί μεταξύ άλλων από τη σημαντική αύξηση του εργατικού δυναμικού στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η προσφορά εργασίας αναμένεται να λιμνάσει.

Στις λιγότερο προηγμένες χώρες, ο ενεργός πληθυσμός αναμένεται κατά συνέπεια να αυξηθεί από 2,4 δισεκατομμύρια το 2005, σε τρία δισεκατομμύρια το 2020 και σε 3,6 δισεκατομμύρια το 2040. Ταυτόχρονα το εργατικό δυναμικό στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες θα πρέπει να φθάσει στο ανώτατο όριο στα 600 εκατομμύρια έως το 2050.

Αυτή η μεγάλη απόκλιση μεταξύ της «προσφοράς και της ζήτησης εργασίας στην παγκόσμια κλίμακα» θα εξακολουθεί να ωθεί περισσότερους εργαζόμενους από τις φτωχές χώρες να ζητούν εργασία στις πιο πλούσιες χώρες, προβλέπει ο ΔΟΜ.

Το μεταναστατευτικό κύμα θα ενισχυθεί επίσης από τις περιβαλλοντικές αλλαγές, κυρίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, ακόμη κι αν οι σχέσεις μεταξύ των «δύο φαινομένων είναι πολύπλοκες και απρόβλεπτες», σύμφωνα με την έκθεση.

Unknown είπε...

Υπόψην, πως όλα αυτά, τα έχουν καταγράψει και έχουν κάνει τις σχετικές μελέτες και προειδοποιήσεις οι αρμόδιες επιστημονικές ομάδες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εδώ και τουλάχιστον μία επταετία-και είμαι σε θέση να το γνωρίζω γιατί απλά υπάρχουν κάποια ζητήματα που παρακολουθώ συστηματικά εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια. Δύο από αυτά, είναι το Περιβαλλοντικό και το Μεταναστευτικό.

Και θα ξαναπώ: Είναι παγκόσμιο πρόβλημα και μόνο έτσι μπορούμε να το δούμε. Οι "τοπικές" και μόνο τοπικές "λύσεις" όχι μόνο δεν λύνουν τίποτα, αλλά διογκώνουν το ίδιο το πρόβλημα.

Unknown είπε...

http://www.iom.int/jahia/jsp/index.jsp


&

http://publications.iom.int/bookstore/free/WMR_2010_ENGLISH.pdf

αίολος είπε...

Και πάλι δεν πρόφτασαν Κε Πήττα να δω τις νεώτερες τοποθετήσεις σας στο ποστ μου, βάζω μια γενική σκέψη μου για τα προηγούμενα όπως την σύνταξα πριν την διακοπή ρεύματος που είχαμε εδώ:

Πολύ ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση σας και με πολύ ενδιαφέρουσες επισημάνσεις πχ

.......Και όταν ρωτήσει «τα δικά μου δικαιώματα ρε παιδιά που είναι;;;» θα εισπράξει συχνά την απάντηση: «άντε γαμήσου φασίστα».

Αλλά υπάρχουν και κάποια στοιχεία που δεν εκφράζουν την σκληρή πραγματικότητα πχ

Τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης και εννοώ τις ιδιωτικές τηλεοράσεις κυρίως, μέσα στην δίψα τους για εύκολη τηλεθέαση ουδέποτε πρόβαλλαν, ουδέποτε βοήθησαν στο να γίνουν συνείδηση τα οφέλη που προέκυψαν από τη μετανάστευση. Από πάρα πολύ νωρίς, πριν αρχίσουν να ξεπηδούν τα γκέτο στις ήδη υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας –και όχι μόνο- ξεκίνησαν την τρομολαγνική προπαγάνδα εστιάζοντας αποκλειστικά στην εγκληματικότητα που προέρχονταν από το όποιο αλλοδαπό στοιχείο, συσκοτίζοντας ταυτόχρονα την εγκληματικότητα ντόπιας παραγωγής.

Θα ήθελα να πω ότι βαρέθηκα να γίνομαι αποδέκτης της φιλο - λαθρομεταναστευτικής προπαγάνδας την Μέσων μαζικής Ψευδολογίας και Διαστροφής. Ο κάθε Τριανταφυλλόπουλος και η κάθε Τρέμη μας έχει πιπιλίσει τόσα χρόνια με την ξενολαγνεία τους, οι καλοί λαθρομετανάστες και οι φασίστες ξενοφοβικοί Έλληνες αυτό είναι το ρεζουμε των εκπομπών τους.

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με πολλά σημεία, αναρωτιέμαι τώρα: «Αφού έχετε δει το πρόβλημα, εκεί τέλος πάντων που το έχετε δει, γιατί δεν ενεργείται ανάλογα παρά φέρνεται σε σύγκρουση την Ελληνική κοινωνία και την διχάζεται, θα έπρεπε να σας αποβάλει από το σώμα της, να σας γιαουρτώσει για να αντιληφθείτε ότι ;»

αίολος είπε...

ότι ;»

αίολος είπε...

δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζεται";

Unknown είπε...

Αίολε, μάλλον διαβάζετε μερικές φορές τα λόγια μου με έναν δικό σας τρόπο και βγάζετε άλλα συμπεράσματα από αυτά που διατυπώνω.

Έγραψα πως τα ΜΜΕ -και εντόπισα κυρίως τα Ιδιωτικά- πως έχουν καλλιεργήσει την ξενοφοβία καθώς μέσα από την γενική τους κινδυνολογία ανεβάζουν θεαματικότητα. Δυστυχώς το αίμα και το δάκρυ, "πουλάνε".

Δεύτερον και γενικότερον, θα επιθυμούσα να κάνετε χρήση του νόμιμου και αποδεκτού όρου "παράνομοι μετανάστες" και όχι του ιδεολογικοποιημένου "λαθρομετανάστες" που μειώνει την ανθρώπινη διάσταση του μετανάστη.

Τρίτον, δεν υπάρχουν καλοί μετανάστες και κακοί έλληνες ούτε όμως και το αντίστροφο. Ο κάθε άνθρωπος είναι μία διαφορετική περίπτωση που δεν μπορεί να οριστεί εκ προοιμίου από την καταγωγή του.

Τέταρτο, προσπαθώ να καταλάβω, που και πως ακριβώς διχάζω τους Έλληνες!

Στραβά, αρμενίζουμε αγαπητέ. Μόνο που στην βάρκα, δυστυχώς ή ευτυχώς, είμαστε όλοι μαζί.

αίολος είπε...

Αγαπητέ κε Πήττα :

«εφαρμογή ενός τέτοιου Νόμου, εκείνους που έχουν διαπράξει εγκλήματα»

Σήμερα έχουμε πλήθος λαθρομεταναστών εγκληματιών ή λανθανόντων εγκληματιών πχ οι παράνομοι υπαίθριοι και γυρολόγοι «έμποροι», οι οποίοι ΚΛΕΒΟΥΝ καθημερινά τον μικροκαταστηματάρχη και τον Έλληνα φορολογούμενο με την διακίνηση της πραμάτιας τους χωρίς να φορολογούνται, τι είναι δεν είναι εγκληματίες;
Αν όλους αυτούς τους απελάσεις και φυσικά αν απελάσεις και όλους αυτούς που παράνομα εισήλθαν στην Ελλάδα καταπατώντας τον νόμο και το σύνταγμα, τότε κε Πήττα δεν μένει κανείς λαθρομετανάστης, διότι η είσοδος παρανόμως στην Ελλάδα είναι ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.
Στην περίπτωση αυτή δεν εντάσσω τον πληθυσμό που είναι πολιτικοί φυγάδες, αυτούς έχουμε υποχρέωση να τους βοηθήσουμε, αλλά λαμογιά μέσα σε κάθε λαθρομετανάστη να τον ταμπελώνουμε σαν πολιτικό πρόσφυγα δεν είναι κάτι που θα πρέπει να το επιτρέψουμε, τι είναι πολιτικός πρόσφυγας ορίζεται επακριβώς από την διεθνή νομοθεσία.


Πολλά τα θέματα που έχετε βάλει …… ενδεικτικά

Ο Τρίτος Κόσμος, έχει υποστεί πράγματι μια εκμετάλλευση, αλλά η εκμετάλλευση αυτή δεν έχει γίνει γενικά από την λευκή Ευρώπη, αλλά από συγκεκριμένα κράτη, δεν μπορεί λοιπόν η Ελλάδα να σηκώσει τις αμαρτίες της αποικιοκρατικής Αγγλίας ούτε τα εγκλήματα της ιμπεριαλιστικής Αμερικής. Διότι αυτό ζητούν οι φραγκολεβαντίνοι με την χρησιμοποίηση και της «ευαίσθητης» Αριστεράς.

Είμαι απόλυτα σύμφωνος με την ύπαρξη μεταναστευτικής πολιτικής και στην Ελλάδα την πιο σωστή μεταναστευτική πολιτική την έκανε η Χούντα.
Οι πρώτοι μετανάστες στην Ελλάδα ήρθαν από την Χούντα , χρειάστηκε τότε η χώρα εργατικά χέρια για την ναυτιλία της, η Χούντα έκλεισε μια διακρατική συμφωνία με το Πακιστάν για 70.000 εργάτες που θα δούλευαν στα πλοία, οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν αξιοπρεπώς εργάστηκαν , πληρώθηκαν και επέστρεψαν αξιοπρεπώς στη πατρίδα τους. Θυμάμαι παιδί στον Πειραιά να υπάρχουν στρατιές Πακιστανών που ζούσαν και συμπεριφέροντο πολύ διαφορετικά από αυτό το «γύφτικο» που βλέπουμε σήμερα των στρατιών των εξαθλιωμένων που απαιτούν να σου καθαρίσουν τα τζάμια του αυτοκινήτου ντέ και καλά. Άνθρωποι αξιοπρεπείς που κέρδιζαν αξιοπρεπώς την το ψωμί τους.
Αυτή την μεταναστευτική πολιτική την καταλαβαίνω, αυτό το τουρλουμπούκι της μεταπολιτευτικής «εμπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δίνεται» μου είναι αδιανόητο.

Είδα και άλλα πράγματα μπορεί να έχετε σε αρκετά δίκαιο, αλλά θα πρέπει και εμείς να προασπίσουμε κάποια δικά μας δικαιώματα, τι ζητούν δηλαδή την εξίσωση ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ όλου του κόσμου ; Δεν θα ήταν προτιμότερο όλος ο κόσμος να ΕΞΙΣΩΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ;

αιολος είπε...

ΟΧΙ δεν απευθύνομαι στο πρόσωπό σας δεν διχάζεται εσείς, είναι γενική τοποθέτηση.

Δεν τον βάζω τον όρο λαθρομετανάστης με την απαξιωτική έννοια, προσδιορίζω απλώς την πραγματική διάσταση του γεγονότος, αν σας βολεύει ο όρος "παράνομος μετανάστης" δεν έχω αντίρρηση.

Δεν διαφωνώ ότι τα ΜΜ Ψευδολογίας παίζουν και με τα συναισθήματα του λαού για να "πουλήσουν".

αίολος είπε...

Θα ήθελα να σας πω ότι συζήταγα με ένα ιντερνετικο φίλο δημοσιογράφο για τον κατάπτυστο ρόλο που παίζουν οι δημοσιογράφοι και εξέφραζα την απορία μου για αυτή την στάση τους.

Ο άνθρωπος μου έκανε μια ανάλυση πολύ ενδιαφέρουσα και μου έδωσε να καταλάβω τον τρόπο σκέψεως αυτών των λακέδων, σε κάποιο σημείο έγραψε "γιατί έχεις την απαίτηση να δουν το γενικά αποδεκτό σωστό και να το παρουσιάσουν και να μη παρουσιάσουν το του εργοδότη τους που τους πληρώνει" :-))) πολύ ωραίος αναλυτής ήταν ο Γιώργης μου έδειξε θυμάμαι πράγματα που δεν τα "έβλεπα".

αίολος είπε...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Σε ερώτηση λοιπόν του Θεοδωράκη σχετικά με το μεταναστευτικό Καμινης και Μπουτάρης απαντούν με μια φωνή ότι τα σύνορα πρέπει να κλείσουν και μάλιστα ο Καμινης το προχώρησε ακόμη παραπάνω προτείνοντας την φύλαξη από το στρατό.

Ξαναρωτάει ο Θεοδωράκης λέγοντας: Δηλαδή τι, να τους απελάσουμε? Και ο Καμινης λέει ότι μπορεί να ακούγεται σκληρό αλλά ναι.


ΒΕΒΑΙΑ και ο Μπουτάρης και ο Καμίνης είπαν και εξωφρενικά πράγματα όπως πχ

Δεν μπορεί το κέντρο της Αθήνας να κλείνει από διαδηλώσεις προτείνοντας να ψηφιστεί νόμος περί συναθροίσεων.

Skorpion είπε...

Μπραβο τους. Δεν το περιμενα αυτο. Φαινεται πως αρχιζουν να καταλαβαινουν το τι συμβαινει. Επισης θετικα κρινω την προταση για νομου περι συναθροισεων.

Skorpion είπε...

Απο οτι φαινεται στην Ελλαδα τωρα τελευταια λειτουργουν παραξενα τα πραγματα. Οι λεγομενοι "δεξιοι" λενε πως θα κανουν πραγματα και δεν τα κανουν. Οι του "Πασοκ" τελικα καπως καπως οταν βγουνε πανε να εφαρμοζουν τις πολιτικες που οι "δεξιοι" σε καποιο βαθμο υποστηριζαν (παραδειγματος χαρην ο Καραμανλης που επαιζε τον φιλελευθερο και μεγαλωσε το δημοσιο και ηθελε να επανεκλεγει υποσχομενος λιτοτητα) πως θα ακολουθουσαν εαν εβγαιναν ενω προεκλογικα οι Πασοκοι λενε "λεφτα υπαρχουν".

Και η αντιδραση της κοινωνιας δεν ειναι ισχυρη οταν τα κανουν οι Πασοκοι.

(Αυτες δεν ειναι δεξιες πολιτικες, ειναι λογικες πολιτικες που ολοι οι χωροι σε αλλες χωρες ακολουθουν.)

Αντιθετως εαν καποιος προερχομενος απο αλλο πολιτικο χωρο ελεγε τα ιδια που ειπε ο Καμινης θα ειχε διαφορετικη αντιμετωπιση.

Skorpion είπε...

Μερικες επισημανσεις.

Α) Εαν περιμενουμε να λυσουμε τα προβληματα που σχετιζονται με την μεταναστευση σε παγκοσμιο επιπεδο πριν προχωρησουμε σε τοπικες λυσεις, στο τελος θα καταφερουμε μοναχα μια τρυπα στο νερο.

Β) Για τα προβληματα της μεταναστευσης δεν ευθηνεται ο πρωτος κοσμος ουτε ο τριτος κοσμος για την κατασταση που βρισκεται πρεπει να κατηγορει τον πρωτο κοσμο. Αντιθετως, θετικη για τον τριτο κοσμο κυριως για τις χωρες που στελνουν τους περισσοτερους Μεταναστες ειναι οι οικονομικες δραστηριοτητες του πρωτου κοσμου.

Πρεπει να κατανοησουμε πως υπαρχει οικονομικη ανισοτητα στον κοσμο μας μεταξυ περιοχων, αλλα αυτη η οικονομικη ανισοτητα δεν ειναι καταναγκην αποτελεσμα εκμεταλευσης των ισχυρων απο των ανισχυρων. Απλως διαφορετικες περιοχες εχουν κοινωνιες που για διαφορετικους ιστορικους λογους δεν εχουν αναπτυχθει με τον ιδιο τροπο. Γεωγραφια, και ενας σωρο λογοι ειναι υπευθηνοι. Δεν θα τους αναλυσουμε τωρα. Ουτε βεβαια για το θεμα του υπερπληθυσμου σε αυτες τις χωρες ειναι υπευθηνος ο πρωτος κοσμος.

Φτασαμε σε μια εποχη οπου τα καμποσα εκατομμυρια Κινεζων, Ινδων και αλλων λαων αυξανουν την ποιοτητα ζωης τους λογω του εμποριου και της διασυνδεσης των οικονομιων τους με τις δυτικες οικονομιες.

Οπως και να εχει εμεις σε Κυπρο και Ελλαδα δεν βρισκομαστε σε θεση να μπορουμε να επηρεασουμε τα παγκοσμια εμβελειας ζητηματα σε μεγαλο βαθμο.

Skorpion είπε...

Οσο για την Μεταναστευση, θεωρω πως η Μεταναστευση οπως καθε δραστηριοτητα οπου εχουμε δυο μερη, Α και Β. ΤΟ Α δινει κατι που το Β μερος επιθυμει, (εργατες, εργαζομενους, η οτιδηποτε αλλο) και το Β μερος δινει κατι που το Α επιθυμει (εργασια, καλυτερη κοινωνια κτλ), εχει το αποτελεσμα και στα δυο μερη να γινονται πιο πλουσιοι και να κερδιζουν απο την ολη διαδηκασια.

Οταν δεν συμβαινει αυτο, τοτε μπαινουν διαφοροι περιορισμοι και προσπαθουμε να αντιμετωπισουμε τα οποιαδηποτε προβληματα. Παραδειγματος χαρην η λαθρομεταναστευση οπου η χωρα υποδοχης Μεταναστων δεν θελει τους συγκεκρυμενους Μεταναστες και ερχονται ακαλεστοι η παρανομα. Τετοια προβληματα πρεπει να αντιμετωπιστουν χωρις φοβο.

Η για να αναφερω καποιο αλλο παραδειγμα, οταν οι Αμερικανοι εφερναν βιαια σκλαβους στην χωρα τους για να δουλεψουν. Εαν θα φερεις μεταναστες σε μια χωρα, πρεπει να τους παρεχεις καποια βασικα ανθρωπινα δικαιωματα.

Βεβαια υπαρχει και η περιπτωση λογω ανοησιας μια χωρα να δεχθηκε εγκληματιες μεταναστες αντις να αποδεχθει καλυτερης ποιοτητας. Οχι διοτι ολοι οι Μεταναστες ειναι εγκληματιες αλλα διοτι η συγκεκριμενη χωρα δεν την εκοφτε να κανει τον οποιδηποτε ελεγχο. Η μονη εξαιρεση στον κανονα που αναφερα απο πανω ειναι αυτη. Οταν το ενα απο τα δυο μερη ειναι ανικανο να αντιληφθει πως η ανταλαγη ειναι εναντιον των συμφεροντον του και μπορει να διαπραγματευθει καλυτερα. Επισης μια χωρα οπου κυριαρχουν αυτες οι λογικες, φυσικα και θα ειναι το κακο παραδειγμα για οσους εισερχονται σε αυτη. Αντιθετως καποιος που πηγαινει σε Γερμανια η Γαλλια, θα αποκτησει εαν δεν εχει ο ιδιος μια καλυτερη νοοτροπια.

Και ας πουμε εγιναν λαθη και μια περιοχη εχει γινει γκετο παρανομων εγκληματιων. Η λυση ειναι απελαση, μεταφορα αυτων των ατομων σε αλλες περιοχες της χωρας εαν απελαση δεν ειναι αρκετη και γενικοτερα η χειροτερη αντιδραση απο την πολιτεια ειναι η απραξια. Και φιλομεταναστευτικα προγραμματα εαν μια χωρα εχει αρκετα λεφτα, για ενταξη τους στην κοινωνια ειναι καλυτερη λυση απο την απραξια και την γκετοποιηση.

Το ολο θεμα ειναι απλο, αλλα ιδεολογικη ανοησια, συμφεροντα, και περισσοτερη ανοησια οποιασδηποτε φυσης (Η απραξια και η ανοησια δεν ειναι μονο προηον ιδεολογικης ανεπαρκειας αλλα συμβαινει επισης γιατι δεν εχουν την ορεξη αυτοι που ειναι υπευθηνοι για να αντιμετωπισουν προβληματα, να κανουν σωστα την δουλεια τους), ειναι εμποδια στο να βρεθουν λυσεις. Αλλα τα λαθη μιας ολοκληρης κοινωνιας πληρωνονται.

Ανώνυμος είπε...

χεσε μεσα και τραβα δια ξηρας κουραστικε δοκησισοφε και εσυ χαλουματζη και ο αξεστος με τα κλισε τσιτατα εκπαιδευμενος να λεει, ο μαιμου αλβανος σου με το εβραικο ονομα και την απαισια αρθρωση της ελληνικης γλωσσας που κουραζει τα αυτια και κοπριζει την αισθητικη της θεικης ελληνικης γλωττας μας με τα αλαμπουρνεζικα σπασμενα λατινοκαυκασιανοστραφη ελληνικα του.

(http://books.google.gr/books?id=_dQP4nHgyVUC&printsec=frontcover&dq=Jewish+family+names+and+their+origins:+an+etymological+dictionary&hl=en&ei=Vhn1TM-rOdCz4gbCtNmhBw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CCUQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false)

σελις 385.


δες εδω απο εβραιους συγγραφεις οτι το καπλαν-ι ειναι επωνυμο πολωνο-εβραιων ,ισοδυναμο του κλασικου εβραικου κοεν ισον ιερεας
για τις θρησκευτικες παπαδοοικογενειες εβραιων,οσο ελληνας εισαι εσυ αλλο τοσο αλβανος ειναι αυτος,απο τους τουρκογενεις χαζαρους εβραιους ειναι ο τυπος ,και αναμειχθηκε με τους βορειοαλβανους που ηρθαν απο καυκασο και σημερινο νταγκεσταν και παριστανει τον αλβανο οπως αλλοι παραιστανετε τους ελληνες στο αιμα και ΚΥΡΙΩΣ στη ψυχη....)


ο ανθρωπος αυτος προωθει το ιουδαικοχρηματιστικο ονειρο απο δεκαδες αιωνες των ιλουμινατι για παγκοσμια δικτατορια τους,για διαλυση ολων των φυλων,λαων εθνων και θρησκειων και υποταγη στην καστα των ιλουμινατι-των πεφωτισμενων αποκρυφιστων.

ασε λοιπον την εκθειαση ενος ταπεινου συνομωτη.

παρτε το αποφαση,αφελεις τυρεμποροι νησιωται και πονηροι καπλανιδες ο εθνικισμος και ο ρατσισμος ειναι υπερτατες αξιες ελευθεριας και αυτοπροσδιορισμου,αρχαιες οσο και ο ανθρωπος που βγηκε απο τις σπηλιες,φυσικες οσο το κατουρημα και αναγκαιες για την ψυχοπνευματικη ισσοροπια καθε ευτυχισμενου ανθρωπου.Τζαμπα τα βαζετε με αυτες τις αξιες,γιατι και ο μαρξισμος τις πολεμησε,μαζι με την θρησκεια και εφαγε σκατα,γιατι ηθελε να φτιαξει κατι αφυσικο.

οποιος στα σοβαρα καταπιεζει αυτες τις φυσικες αξιες του ανθρωπινου ειδους,ειναι αφυσικος και διεστραμμενος.

εθνικισμος ισον αγαπη σε κοινες αξιες και τροπο σκεψης,ρατσισμος ισον ευημερια του σπιτιου μου,του γενους μου μεσα σε περιβαλλον που με εκφραζει και ηρεμει.

καθε ανθρωπος εχει φυσικο δικαιωμα να ζει μεσα σε περιβαλλον ρατσας και εθνους που τον εκφραζει στην ψυχουλα του.

τελεια και καυλα.
υγ
1.α και οι κοινωνιες ησαν παντα αντικομμουνιστικες,η οπως εσεις το λετε φασιστικες,δεν χρειαζονται εκφασισμο γιατι παντα ησαν τετοιες και φυσικω τω τροπω θα ειναι....

2.ο κομμουνισμος κατασκευαστηκε απο τους ιδιους ιλουμινατι που κατασκευσαν και τον νεοφιλελευθερισμο.
οι στοχοι κοινοι,να ελεγξουν τους ανθρωπους μεσω του ελεγχου των κρατων,που με την σειρα τους θα οργανωθουν υπερτοπικα και θα μαζεψουν τα μεσα παραγωγης σε λιγους εκλεκτους ιδιοκτητες του πλουτου των εθνων,που θα βρισκονται ειτε πισω απο το μαρξιστικο ταχα υπερκρατος ειτε πισω απο τις νεοταξικες ταχα αγορες...

αλλαξε τωρα πλευρο και εσυ και τα φιλαρακια σου...

Ανώνυμος είπε...

ο συνδεσμος παλιν

http://tinyurl.com/33q7rtk


σελις 385

Anef_Oriwn είπε...

Στο "Anef_Οriwη" πιο πάνω το "Οriwη" είναι γραμμένο με ήτα! Είναι ο γνωστός προβοκάτορας Arxiepiskopos-Μαϊμούννας

arxiepiskopos είπε...

@ Anef_Oriwn
Από τη στιγμή που διασύρεις το άτομο μου χωρίς αποδείξεις μάλιστα, είσαι υπόχρεος μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες να μου επιτρέψεις τον αντίλογο και το δικαίωμα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου μέσα από το μπλοκ σου.
Όμως λόγω του ήθους σου, της ανάγωγης συμπεριφοράς σου και της επαίσχυντης ανατροφής σου και του έκλυτου βίου σου , δεν περιμένω και τίποτε το ιδιαίτερο από την αφεντιά σου.

Μεγάλε . . . . . είπε...

Ο ανώνυμος πιο πάνω λέει:
"ο κομμουνισμος κατασκευαστηκε απο τους ιδιους ιλουμινατι που κατασκευσαν και τον νεοφιλελευθερισμο."

Ρε μεγάλε . . . νομίζω ότι ο κομμουνισμός δεν είναι από τους ιλουμινάτι που κατασκευάστηκε. Οι υποψίες μου στρέφονται πρός τους πιπεράτι και τους σελλινάτι. Επίσης και το ενδεχόμενο με τους ΠΑΟΚτσήδες πρέπει να εξεταστεί σοβαρά.
Αλλά 'ντάξει, συνέχισε άμα λάχει να 'μ. Παίζε εσύ κι' γω χορεύω.

Ανώνυμος είπε...

Ο 30 Νοεμβρίου 2010 5:56 μ.μ. είπε:

καθε ανθρωπος εχει φυσικο δικαιωμα να ζει μεσα σε περιβαλλον ρατσας και εθνους που τον εκφραζει στην ψυχουλα του.


Χμ! Ενδιαφέρον.
Να πας να δεις τον Ντεκτάς και τον Έρογλου. Φιλαράκια θα γίνετε.

Unknown είπε...

Ψευδό Άνευ.

Ο Ανώνυμος, εξέθεσε τις απόψεις του, με τις οποίες διαφωνώ. Η λογική που τον διέπει, σεβαστή, αλλά απέχει έτη φωτός από τη δική μου.

Πάνω σε όλα τα ζητήματα που αναφέρει, έχω γράψει πολλές φορές, σε πολλά και διαφορετικά άρθρα. Δεν θα επανέλθω, η δεξαμενή της σκέψης βρίσκεται μέσα στην αρθρογραφία.

Δεν θα κάνω...chat στο διαδίκτυο για πράγματα που έχουν ειπωθεί σε όλους τους τόνους πολλές φορές.

Το παραμύθι με τον Εβραίο να είναι πίσω από κάθε τι το μπουχτίσαμε πια, νισάφι.

Φεύγω τώρα, έχω να πάω στη Συναγωγή.

(Άνευ-πραγματικέ, έβαλες κάποια ερωτήματα, σου έγραψα κατεβατό, περίμενα τις αποκρίσεις ΣΟΥ!)

Anef_Οriwn είπε...

thanks

Anef_Oriwn είπε...

PolitisPittas,

Αυτή την εποχή το πάω χαλαρά [για τους γνωστούς λόγους] ... Και το ‘χω ρίξει και λίγο στην πλάκα με τα γνωστά φασιστο-καθίκια όπως τον ψευδο-Anef μόλις πιο πάνω!
Όπως είπαμε στο “Anef_Οriwη” πιο πάνω το “Οriwη” είναι γραμμένο με ήτα! Είναι ο γνωστός προβοκάτορας Arxiepiskopos-Μαϊμούννας.

Τον «κατεβατό» που ΜΟΥ έγραψες τον έχω τυπώσει κι έχω διαβάσει τα όσα έγραψες. Έχω πάρει μάλιστα και σημειώσεις και θα ΣΟΥ απαντήσω με την πρώτη ευκαιρία. Είτ’ εδώ [αν προλάβω μέχρι το Σάββατο το πρωί], είτε στο επόμενο ΠΟΥ post, είτε στο δικό ΜΟΥ Blog ...

Λυδία είπε...

Κε Πήττα, σάββατο μεσημέρι αγόρασα το Με λένε Ευρώπη και κυριακή πρωί άρχισα το διάβασμα και ξενύχτησα πάνω του το τελείωσα τελικά Τρίτη αργα το βράδυ. Αυτο δεν είναι ένα απλό βιβλίο είναι κυριολεκτικά "παράθυρο στον κόσμο". Ειναι καταπληκτικό και συγκλονιστικό πρέπει να είναι πνευματικά άρρωστος κάποιος για να μπορεί μείνει αδιάφορος στα όσα περιγράφει ο συγγραφέας τόσο καλά μέσα. Η παρουσίαση που του κάνετε είναι 100% εύστοχη, πιάνει την ψυχή του βιβλίου! Συγχαρητήρια:)))

Με την ευκαιρία, διάβασα πως στις 16 του μήνα θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση και θα μιλήσουν ο ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς και οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Αχιλλέας Πεκλάρης. Θα πάω οπωσδήποτε!!!

Unknown είπε...

Χαίρομαι που σου άρεσε Λυδία, πολύ εύστοχος ο χαρακτηρισμός "παράθυρο στον κόσμο" καθώς δίνει την οπτική, τη ματιά του Μετανάστη, όχι εκείνου που απλά βρίσκεται κάπου για να σπουδάσει, αλλά εκείνου που προσπαθεί να μπει σε έναν καινούργιο κόσμο.

Για την παρουσίαση το ήξερα και θα ήθελα πάρα πολύ να είμαι εκεί, αλλά δεν είναι τόσο απλό να πάρω το αεροπλάνο και να έρθω, ειδικά μεσοβδόμαδα. Ετοιμάζουμε και εδώ στην Κύπρο μία παρουσίαση του βιβλίου, για λίγο αργότερα, κοντά στην άνοιξη.

Σε ευχαριστώ για το μήνυμα:)

Χαμάλης είπε...

όπου γράφει ο ΠΟΥΣΤΗΣ - αρχιψεύταρος Anef_Oriwn και η Δισδαι-ΜΟΥΝΝΑ,
θα γίνεται της 75άρας ΜΑΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΕΥ ΟΡΙΩΝ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ !!!!!!!!
……………………….

Αφού « η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει»,
γιατί τότε ο κερατούκλης Anef_Oriwn και η Δισδαι-ΜΟΥΝΝΑ βγάζουν τις γλωσσίτσες τους περίπατο σε κακοτράχαλα μονοπάτια ?

Λαζαρος είπε...

δεν εντασσονται ολοι οι μεταναστες στον κορμο μιας χωρας με τοσο διαφορετικο τροπο ζωης απο αυτους...Π.Χ οι φανατικοι μουσουλμανοι ΔΕΝ εντασσονται...
ωραιο το αρθρο αλλα επι του πραγματικου συζητωντας οι πολιτες μιας χωρας εχουν δικαιωμα να επιλεξουν ποσους και ποιους θελουν απο αλλες χωρες...ΚΑΙ σιγουρα η χρωεκοπημενη ελλαδα δεν γινεται να αφομοιωσει τα δισεκατομμυρια των φτωχων αυτης της γης...Τα συνορα πρεπει να κλεισουν μπηκε ηδη υπερβολικος αριθμος λαθρομεταναστων και το κεντρο της Αθηνας εχει γινει καμπουλ.αρκετα.ευχαριστουμε.φτανει

υς:προτεινω σε ολους τους αριστερους που γουσταρουν λαθρομεταναστευση και πολυπολιτισμο να αφησουν τα βορεια προαστεια και να πανε ζησουν στον αγιο παντελεημονα ή στο ιστορικο κεντρο..αν τους αρεσει η διαβιωση εκει τοτε πασσο.
με δακρυβρεχτες ιστοριες δεν φτιαχνεις μεταναστευτικη πολιτικη...και το χειροτερο οι οπαδοι της ανεξελεγκτης λαθρομεταναστευσης εκτος απο το γεγονος πως κανουν ,αθελα τους,πλουσιους καποιους που ασχολουνται εργολαβικα με το πηγαινε ελα,πριμοδοτουν οι ιδιοι την ξενοφοβια και φτασαμε στο σημειο να χει η χρυση αυγη 6 τα εκατο στην αθηνα.αν συνεχιζουμε να αβανταρουμε την λαθρομεταναστευση δεν θα αργησει η στιγμη που θα δουμε ολους αυτους τους μυστηριους και σιγουρα επικινδυνους ακομα και σε υπουργικο θωκο...και τοτε κλαψε με μανα κλαψε με...

υς2:ιδιως για την κυπρο..η κυπρος εχει χασει το μισο νησι με τους απανωτους εποικισμους...μαθαινω πως εποικιζεται απο μουσουλμανους και το νοτιο μερος(προς "διευκολυση" της αστικης ταξης).Ψηφιστε και μια δικοινοτικη ομοσπονδια(δωστε δηλαδη μια επιρροη στον τουρκο και για το νοτιο μερος) και με τον ετησιο ρυθμο γεννησης που εχετε εσεις και αντιστοιχα που εχουν οι μουσουλμανοι συντομα βλεπω να ανεμιζει ημισεληνος και στην παφο...αν δηλαδη ενδιαφερεται καποιος για το τι θα γινει σε 60 χρονια απο τωρα καθως και για την συνεχιση του ελληνικου εθνους..γιατι πολλων το ενδιαφερον ξεκιναει απο τον ουρανισκο και καταληγει στην αποληξη του παχεος εντερου.

φιλικα παντα και με εκτιμηση

Ανώνυμος είπε...

Απο την χρονια των ταπερ το 1968 και μετα και ιδιως με την μεταπολιτευση οπου κυριαρχει η παπανδρεικη νοοτροπια με πλατφορμα ιδεολογικη την ανανεωτικη αριστερα που αποτελει το "βαθυ κρατος"της χωρας και οριζει την καθημερινη πολιτικη ατζεντα εδω και δεκαετιες η κοινωνια βιωνει μια απιστευτη παρακμη που την εχει οδηγησει να ιεραρχει πολυ ψηλα την καταναλωτικη της ευμαρεια(αλλωστε ο μαρξισμος μονο με οικονομικους ορους βλεπει την ιστορια και την ζωη)και πολυ χαμηλα παλαιοτερες αξιες παραδοσιακες οπως οικογενεια,πατριδα κτλ Ο φιλοτομαρισμος γιγαντωθηκε μαζι με την διαφθορα και την παρασιτικη οικονομια.
Το κατεστημενο πολεμησε και πολεμαει συμφωνα με τα προτυπα του αρχεγονου μαρξιστικου διεθνισμου τα συστατικα στοιχεια που προσδιοριζουν την εθνικη ταυτοτητα του λαου επιδοτωντας αναποφευκτα εκ νεου τον φιλοτομαρισμο και τον ατομισμο εις βαρος του κοινωνικου-εθνικου συνολου.
Η τουρκια απο την αλλη γιγαντωθηκε εθεσε στο επικεντρο της την αναβιωση του οθωμανικου κρατους και την δορυφοριοποιηση των γειτονων της ιδιως της ελλαδας νο1 αντιπαλος...Ετσι μεσω τουρκιας εισερχονται ανενοχλητα εκατονταδες χιλιαδες μουσουλμανοι καθε χρονο και πια γιναν και γινονται εκατομμυρια που χρησιμοποιουνται απο ενα τμημα(μικρο) της αστικης ταξης ή οδηγουνται σε παρανομες δραστηριοτητες...ο φιλοτομαρισμος των ελληνων μαλιστα περιορισε τον ετησιο ρυθμο γεννησης τους ενω των μουσουλμανων γνωριζουμε ολοι ποιος ειναι ...το χαος επικρατησε στο κεντρο της πρωτευουσας της χωρας...και επομενως δυσκολα μπορει να αποφυγει η χωρα να γινει δορυφορος της τουρκιας και μακροπροθεσμα να εξαφανιστει ως εθνος...
για την κυπρο τα πραγματα ειναι ηδη πολυ χειροτερα και νομοτελειακα θα εξαφανιστουν οι ελληνες στο νησι.. γιατι ιδεολογικα εχει επικρατησει και εκει το ρευμα του εθνομηδενισμου(σε μικροτερο βαθμο παντως απο την ελλαδα)και εκει εισερχονται ανενοχλητα μουσουλμανοι ..εποικιζεται δηλαδη και το νοτιο τμημα και απλα απομενει μια διζωνικη ομοσπονδια που θα δωσει το αβανταζ στον πληθυσμιακο γιγαντα να καταπνιξει και με την βουλα το νησι με τους πληθυσμους του...η γεωγραφια και ο μικρος πληθυσμος των ελληνων αλλα ιδιως η ιδεολογικη συγχυση δεν αφηνουν περιθωρια αισιοδοξιας για το μελλον...
εν πασει περιπτωση σε ενα σοβαρο κρατος οι μεταναστες ελεγχονται πριν μπουν στο σπιτι..οι πολιτες του κρατους επιλεγουν πληθυσμους με χαρακτηριστικα που αποτελουν καταλυτες για την μεσοπροθεσμη ενταξη τους...εξαλλου οριοθετειται και ο ογκος των λαθρομεταναστων που μια ευρρωστη οικονομια ειναι σε θεση να αντεξει και να απορροφησει...θα συμφωνησουμε πως οι λαθρομεταναστες ειναι ηδη πολλοι..επομενως πρεπει να κλεισουν συνορα...τους πλεοναζοντες πληθυσμους να τους στειλουμε πισω στην πατριδα τους ειτε στην δυση αν συμφωνησει και εκεινη(αν οχι να δοθει ασυλο και να φυγουν οπου θελουν).οσους αποφασισουμε να μεινουν να τους ενταξουμε με προγραμματα και σοβαροτητα και να μην τα περιμενουμε ολα απ την τυχη...
α επισης να μην δινουν σημασια οι κυβερνωντες στον εαυτο τους.να αρνηθουν δηλαδη τους ιδιους και τις κραυγες μπας και παρουν κανα σοβαρο μετρο για το ζητημα...διοτι αν δεν παρουν σοβαρα μετρα αυτοι επειδη συχναζουν στα βορεια προαστια και πινουν καφε στο da capo δεν θα ειναι εκπληξη αν δουμε περιθωριακες ομαδες να αυξανουν και αλλο την δυναμη τους στον λαο που βιωνει την αθλιοτητα καθημερινα.και τοτε κλαφτα