Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Η Σακινέχ και η σιωπή της Αριστεράς

Εκτελέστηκε το 2007 με λιθοβολισμό επειδή έφυγε από το σπίτι των γονιών της με τον άντρα που ερωτεύτηκε.

Ο τίτλος βέβαια θα μπορούσε να είναι πιο μεγάλος και να συμπληρώνει: «…και η αιώνια περί θεμελιωδών δικαιωμάτων υποκρισία της Δεξιάς».

Αλλά, φοβάμαι πολύ πως η υποκρισία δεν έχει ούτε χρώμα ούτε σημαία ούτε ιδεολογικό περιεχόμενο. Κατά κανόνα φλερτάρει με την εξουσία-όποιας κλίμακας και αν είναι αυτή.

Και δεν είναι μόνο η Σακινέχ. Στις αρχές του μήνα, το εφιαλτικό καθεστώς των Ιρανών μουλάδων ανακοίνωσε πως θα εκτελέσει με απαγχονισμό τον Ιμπραΐμ Χαμιντί 18 χρόνων γιατί είναι ομοφυλόφιλος, αλλά, η είδηση έχει περάσει στα ψιλά.

Όπως ξέρουμε όλοι, πολύ καλά, η Σακινέχ ή ο Ιμπραΐμ δεν είναι πρωτόγνωρες ιστορίες. Στα τελευταία χρόνια, άνθρωποι έχουν εκτελεστεί, ακρωτηριαστεί, βασανιστεί, με διάφορες κατηγορίες που όλες μαζί ως πράξεις, στον δυτικό κόσμο, αφορούν αυστηρά την προσωπική ζωή του κάθε ένα και είναι αδιανόητη η οποιαδήποτε εκ των άνω παρέμβαση.

Και, όπως ξέρουμε καλά, η Αριστερά είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο, πάσχει από μία μεγάλη μυωπία όταν τα κακώς κείμενα συμβαίνουν στους «εχθρούς των εχθρών μας».

Μα είναι δυνατόν εμείς ποτέ να καταγγείλουμε ανοιχτά και με πάθος το Ιρανικό καθεστώς ή τους Μουλάδες της Χαμάς ή ακόμα και τους Κούρδους εφ’ όσον όλοι αυτοί είναι οι εχθροί του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού άρα…φίλοι μας;

Δυστυχώς, ακόμα δεν έχουμε ωριμάσει από την εποχή στην οποία η Ανανεωτική Αριστερά, ναι αυτή που συχνά πυκνά υπερασπίζομαι, σφύριζε κλέφτικα για το αιματοβαμμένο καθεστώς Τσαουσέσκου, απλά και μόνο επειδή αυτό, μας καταδέχονταν και αναγνώριζε την ύπαρξη του ΚΚΕ Εσωτερικού. Ή τα λησμονήσαμε;

Ε, σύντροφε Λεωνίδα; Μιας που είσαι λαλίστατος –και σε πολλά ίσως έχεις και δίκιο- γιατί δεν κάνεις μια δημόσια αυτοκριτική για τις αγαθές σχέσεις του ΚΚΕ εσωτερικού με την αισχρότερη δικτατορία που γνώρισε η Ευρώπη;

Είμαι βέβαιος πως κάπου θα υπάρχει μία μικρή ανακοίνωση εκ μέρους του Συνασπισμού για την υπόθεση της Σακινέχ.

Βεβαίως, αν η Σακινέχ ήταν στην Ελλάδα και η αξιοπρέπειά της είχε θιχτεί από την συμπεριφορά κάποιου Έλληνα μπάτσου ή κανενός αλητήριου της Χρυσής Αυγής, θα είχε ξεσηκωθεί περίπου το σύμπαν.

Και, κατά τη γνώμη μου, πολύ καλά θα είχε κάνει.

Αυτό που με εξοργίζει, είναι η αυτολογοκρισία μας, μην τυχόν και ρίξουμε νερό στον μύλο των ιμπεριαλιστών κατακρίνοντας την Ιρανική Θεοκρατία, ένα από τα πιο βάρβαρα και απάνθρωπα καθεστώτα του πλανήτη.

Το πιο θλιβερό δημοσίευμα το βρήκα στην εφημερίδα Εποχή της 11ης Ιουλίου, όπου ο συντάκτης «καταγγέλλει» τον επικείμενο λιθοβολισμό γράφοντας πως «η Σακινέχ, δεν διέπραξε μοιχεία, εφ’ όσον ο άντρας της είχε πεθάνει».

Δηλαδή;
Αν είχε υπάρξει «μοιχεία» θα είχαμε μια κάποια δόση κατανόησης στους Αγιατολάδες;
Μήπως έχουμε χαζέψει τελείως πια;

Σήμερα, είναι η 11η Σεπτεμβρίου.

Έχουν περάσει 9 χρόνια από την επίθεση στους δίδυμους πύργους και ακόμα θυμάμαι αρκετούς «δικούς μας» που είχαν το θράσος να χαίρονται με όσα συνέβαιναν εκείνη την ημέρα, αφού τα θύματα ήσαν οι «κακοί αμερικάνοι».

Από τότε μέχρι σήμερα, ο κόσμος έχει αλλάξει απίστευτα πολύ σε ελάχιστο χρόνο. Και νομίζω, πως όταν αυτή η επέτειος θα φτάσει στα 20 της χρόνια, ο κόσμος που γνωρίζουμε τώρα, θα αποτελεί απόλυτο παρελθόν.

Η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 καθώς και οι εξίσου άνανδρες επιθέσεις στο Λονδίνο και την Ισπανία που ακολούθησαν, μας έφεραν όλους πρόσωπο με πρόσωπο με το Ισλάμ.

Έναν κόσμο ολόκληρο, που ήταν βέβαια εκεί, αλλά ποτέ δεν τον είχαμε αντιμετωπίσει. Έναν κόσμο που όπως και ο δικός μας, δεν έχει ένα μόνο πρόσωπο, αλλά φοβάμαι πως η χειρότερη εκδοχή του είναι-για τα δικά μας τα μέτρα- εφιάλτης.

Ένας εφιάλτης που πυκνώνεται συμβολικά στα πρόσωπα της Σακινέχ και του Ιμπραΐμ, πρόσωπα που έχουν εκατοντάδες και ίσως χιλιάδες αντίγραφα με διαφορετικά ονόματα, σε όλο τον Ισλαμικό κόσμο- με μόνη εξαίρεση σε σημαντικό βαθμό την Τουρκία.

Η Αριστερή «αλαλία» στις κατάφωρες παραβιάσεις των πιο στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες αυτές τις χώρες, είναι απλά σκανδαλώδης.

Όταν η ιδεολογική σύγχυση και η άγνοια της ιστορίας βαφτίζουν τη μαντίλα και τη μπούργκα σύμβολα του αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού και γίνονται αξιακά αντικείμενα «διαφορετικότητας» τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά.

Γιατί, σε τούτη εδώ την ήπειρο είναι που δόθηκαν επίμονες, σκληρές και μακροχρόνιες μάχες για τα δικαιώματα των γυναικών στη μόρφωση, τη δουλειά και την αυτάρκεια.

Όλα όσα αποτελούν το κόκκινο πανί των κάθε Ταλιμπάν.

Ανεπαίσθητα, στο όνομα του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, αρχίζει και γέρνει η πλάστιγγα προς τη συμπάθεια για τον μεσαίωνα. Ή δεν το καταλαβαίνουμε;

Και, πίσω από όλα αυτά, σε μια γωνίτσα αυτού του σκηνικού, φύτρωσε και ο «πάστορας» Terry Jones που από εκεί που δεν τον ήξερε κανένας έγινε διάσημος σε όλο τον πλανήτη και σίγουρα βρήκε αρκετούς πελάτες για την εκκλησία του μετά από την δήλωσή του να κάψει το Κοράνι στη σημερινή επέτειο, ως αντίδραση στην πιθανολογούμενη ανέγερση τεμένους στο «σημείο μηδέν» της Νέας Υόρκης.

Αυτός ο τρελός, δεν μας ενδιαφέρει.

Όμως, είναι αξιοσημείωτο το πώς σε ελάχιστο χρόνο δημιούργησε τεράστια αναταραχή και έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες φανατικούς μουσουλμάνους έτοιμους να καταστρέψουν οτιδήποτε το αμερικάνικο, αν κάνει πράξη τα λόγια του.

Και είναι οι ίδιοι που ήθελαν το αίμα του Δανού σκιτσογράφου που τόλμησε να σατιρίσει τον Αλλάχ.

Και είναι οι ίδιοι, που παλαιότερα είχαν δώσει ιερό όρκο για να δολοφονήσουν τον Αχμέτ Σαλμάν Ρουσντί.

Και είναι οι ίδιοι και είναι αρκετοί, που με κάθε αφορμή επιδιώκουν να επιβάλλουν τον νόμο τους όχι στη χώρα τους, αλλά στην Ευρώπη.

Γιατί όταν διεκδικούν την μαντίλα ή την μπούργκα στην Ευρώπη ενώ την ίδια στιγμή στη χώρα τους συλλαμβάνουν και φυλακίζουν ένα ζευγάρι δυτικών γιατί τόλμησε να ανταλλάξει ένα φιλί σε έναν περίπατο ή ακόμα γιατί περπατούσε αγκαλιασμένο, η δική μου τουλάχιστον κατανόηση εξαφανίζεται και μάλιστα τρέχοντας.

Η Σακινέχ, μετά από την παγκόσμια κατακραυγή-μια κατακραυγή που θέριεψε από το διαδίκτυο αρχικά, μέσα από πρωτοβουλίες εκατομμυρίων πολιτών, και στη συνέχεια από τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ μάλλον θα «γλυτώσει».

Η Αριστερά, την επόμενη φορά-γιατί σίγουρα θα υπάρξει-ας θυμηθεί πως πάνω από όλα πρέπει να εκπροσωπεί τις αδιαπραγμάτευτες αξίες του ανθρωπισμού –αυτές για τις οποίες χύθηκε τόσο αίμα- χωρίς εκπτώσεις.

Ο αλλοδαπός μετανάστης –συμπολίτης είναι ιερός, ναι.

Αλλά η κάθε Σακινέχ είναι ακόμα πιο ιερή, γιατί πάνω της εφαρμόζεται η βία της πιο αντιδραστικής εξουσίας που υπάρχει. Της Θεοκρατικής. Και αυτή είναι πιο απειλητική και επίφοβη, ακόμα και από τον ιμπεριαλισμό.

Γιώργος Πήττας για τον ΠΟΛΙΤΗ στην Κύπρο και το TVXS στην Ελλάδα.

ΥΓ. Όπως κάθε Σάββατο, σας περιμένω στις 6 το απόγευμα στη συχνότητα 107.6 των FM και στο διαδίκτυο, εδώ.


12 σχόλια:

Κυπριακόφωνος είπε...

Εξαιρετική ανάρτηση. Συμφωνώ απόλυτα. Αυτά υπερτονίζω εδώ και ένα μήνα στο ιστολόγιο μου παρόλο που έχω υποστεί δριμεία κριτική από κομματόσκυλα της αριστεράς.

Συγχαρητήρια για την ανάρτηση σας.

kyriakos είπε...

Σιγά να μην την γλίτωνε, αυτοί που είναι μέσα στα πράγματα ήταν σίγουροι πως οι Ιρανοί θα την εκτελέσουν όπως και την μαστίγωσαν προηγμένος επειδή "βρήκαν" φωτογραφίες της χωρίς μπούρκα όταν ερευνούσαν το σπίτι της. Είναι συγκλονιστικό, σε πνίγει, σε φέρνει σε απόγνωση, όμως η λεπτομέρεια που δεν μπορεί να φύγει από το μυαλό είναι το, Γιατί η Αζιζ; Απο όλες τις κοπέλλες που εκτελέστηκαν και εκτελούνται καθημερινά σε χώρες του τρίτου κόσμου από όλες τις κλειτουριδεκτομές από όλα τα βάσανα.. Γιατί η Αζιζ; ή καλύτερα γιατί το ΙΡΑΝ;

Unknown είπε...

@Κυπριακόφωνε, ευχαριστώ για τα λόγια σου. Θέλω να τονίσω, πως αν ασκώ κριτική , αν με ενοχλούν ή και πληγώνουν κάποια πράγματα στην Αριστερά, είναι γιατί εκεί τοποθετώ τον εαυτό μου, γιατί με την Αριστερά μεγάλωσα και με αυτήν περπάτησα.

Unknown είπε...

Κυριάκο, για όλες τις ανάλογες υποθέσεις που ήρθαν στο φως, έχουν γίνει ανάλογες κινητοποιήσεις. Και δεν αφορούν μόνο στο Ιράν. Για το απίστευτο έγκλημα της κλειτοριδεκτομής έχουν γραφτεί αμέτρητες σελίδες, έχουν γίνει τρομερά ρεπορτάζ, έχει κινδυνέψει δημοσιογραφικός κόσμος ουκ ολίγες φορές επίσης.

Τι θα πει "γιατί το Ιράν"; Θα το κάνουμε γαργάρα επειδή έχει τους αμερικανούς απέναντι; Αρκετά με αυτήν σχεδόν ύποπτη λογική των ιεραρχήσεων στους στόχους και τους αντιπάλους, αυτά είναι για τους πολιτικούς. Εγώ δεν είμαι πολιτικός, είμαι πολίτης και προσπαθώ να κρατήσω το μυαλό μου όρθιο και να σταθώ απέναντι σε κάθε είδους διακρίσεις και ταμπέλες. Προσπαθώ είπα, δεν είπα πως τα καταφέρνω κιόλας.

Αντιφωνητής είπε...

Γιώργο, κατ' αρχήν συμφωνώ πως δε θα έπρεπε να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση καταστάσεων που αποτελούν καθαρή παραβίαση της οντότητας και της ατομικής ελευθερίας κάθε ανθρώπου. Με άλλα λόγια καταδικάζουμε τις επιθέσεις στους δίδυμους αλλά ταυτόχρονα την εισβολή στο Ιράν. Μέχρι εδώ καλά.

Το πρόβλημα για 'μένα είναι στο ότι η σημερινή εξτρεμιστική *πολιτική* και στρατευμένη πτέρυγα του Ισλάμ δεν έχει απλώς κατέβει μια καλή μέρα εξ ουρανού, ούτε και είναι η έμφυτη τάση της μουσουλμανικής πίστης. Είναι αποτέλεσμα εντάσεων, αναταραχών και πολιτικής που ασκούνται από την Δύση από το '44 και μετά. Υπάρχει το Παλαιστινιακό, υπάρχει το Ιράν, το Αφγανιστάν, το ζήτημα του Γκουαντάναμο, της υποστήριξης ισλαμικών δικτατοριών (βλ. Σ. Αραβία) από τις ΗΠΑ κλπ. Υπάρχουν οι απανωτοί πόλεμοι του Ισραήλ με όλους τους γείτονές του με την ενεργή υποστήριξη της Αμερικής.

Με άλλα λόγια η εξτρεμιστική (επαναλαμβάνω, από πολιτικής απόψεως) στάση του Ισλάμ όσον αφορά την Δύση, είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε.

Τώρα, το θέμα της βάναυσης ηθικής που λιθοβολά και λιντσάρει είναι ξεχωριστό και φυσικά καταδικαστέο. Είναι ξεχωριστό γιατί η αναγωγή του πολιτικού θέματος στο ίδιο επίπεδο με το ηθικό είναι αυτό που χρόνια τώρα προσπαθεί να διαδώσει η εξτρεμιστική δυτικο-χριτιανική ηθική: ότι δηλαδή η μουσουλμάνοι πάντα έτσι ήταν και πάντα έτσι θα μείνουν. Καμία σχέση. Η εξτρεμιστική στάση του Ισλάμ όσον αφορά την Αζίζ δεν είναι καθρέφτης των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Όπως δεν είναι καθρέφτης του Χριστιανισμού ο τρελάρας ο Τζόουνς.

Αν είναι να αναγάγουμε αυτή την ηθική στο ίδιο επίπεδο με την πολιτική, γιατί δεν λέμε, ας πούμε, ότι κακοποίηση 10άδων παιδιών στην Αμερική από τύπους σαν τον Warren Jeffs (δηλ. χριστιανοί πολυγαμιστές που παντρεύουν και παντρεύονται παιδιά 13-14 χρόνων) είναι καθρέφτης του χριστιανισμού όπως εκφράζεται στον δυτικό κόσμο; Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τον χριστιανισμό γενικότερα--ότι έδεσε με τον καπιταλισμό επειδή έχει τάσεις ιμπεριαλιστικές; Αυτό δεν θα ήταν γενίκευση;

Οι περισσότεροι μουσουλμάνοι δεν είναι ταλιμπάν. Και οι περισσότεροι χριστιανοί δεν είναι σταυροφόροι...

Συγνώμη για το σεντόνι! Αφορμή για το σχόλιο, παρεμπιπτόντως, ήταν μόνο αυτό το σημείο: "..φοβάμαι πως η χειρότερη εκδοχή του είναι-για τα δικά μας τα μέτρα- εφιάλτης.Ένας εφιάλτης που πυκνώνεται συμβολικά στα πρόσωπα της Σακινέχ και του Ιμπραΐμ...." Η σύμπτυξη δηλαδή.

Τα άλλα με βρίσκουν σύμφωνο.

Anef_Oriwn είπε...

Σύμφωνα με τη λογική του πρώτου σχολιογράφου [του “Κυπριακόφωνου”], ο Αντιφωνητής [με τα όσα λέει] πρέπει να συγκαταλέγεται στα «κομματόσκυλα της αριστεράς».

********************************
Αγαπητέ PolitisPittas,
Παρακολουθώντας και λίγο τη συζήτηση στο TVXS έχω την αίσθηση ότι κάτι κάπου πήγε λάθος με το κείμενο ΣΟΥ. Μήπως τελικά η «θεοκρατική εξουσία» χρησιμοποιείται ως άλλοθι από τον ιμπεριαλισμό για να εφαρμόζει τη βία της δικής του αντιδραστικής εξουσίας;
Α, και παρεμπιπτόντως πέραν της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, υπάρχει και η 11η Σεπτεμβρίου του 1973 με το αμερικανόπνευστο και φασιστικό πραξικόπημα στην Χιλή που ανέτρεψε τον νόημα και δημοκρατικά εκλεγμένο αριστερό Πρόεδρο Σαλβαντόρ Αλιέντε. Εκείνο το γεγονός που κατέλυσε εκ των έξω την ανεξαρτησία και τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας χώρας και οδήγησε στη δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων [όσοι δεν έχετε δει τον “Αγνοούμενο” του Κώστα Γαβρά, κάντε το έστω και τώρα], δεν ήταν τρομοκρατία;

Disdaimona είπε...

Εξαιρετική η παρέμβαση του Αντιφωνιτή. Δεν βλέπω ομως με ποιό τρόπο το κείμενο αντιτίθεται σ΄αυτές τις προσθήκες, ισως να χρειαζόταν κάποια επέκταση προς αποφυγή παρερμηνειών και φαινομένων, όπως με τον πρώτο σχολιογράφο,που χρησιμοποιεί δυστυχώς ένα τόσο συγκλονιστικό γεγονός για να κάνει τραμπολίνο απ΄τη χαρά του!

Unknown είπε...

Φίλε Αντιφωνητή, σε ευχαριστώ για την εξαιρετική σου παρέμβαση. Θα συμφωνήσω απόλυτα με την Δεισδαιμόνα, δεν την νιώθω να έρχεται σε αντίθεση με τα όσα επιτυχώς ή λιγότερο επιτυχώς ή και ανεπιτυχώς προσπάθησα να εκφράσω. Περισσότερο τα διάβασα σαν συμπλήρωση και εμβάθυνση πάνω στο ζήτημα.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, καθώς γράφω για εφημερίδα έχω ένα όριο απαράβατο σε λέξεις, γεγονός που από τη μία μου κάνει καλό-γιατί με εκπαιδεύει- αλλά από την άλλη συχνά με καλεί στο να διαλέξω "τι κρατώ και τι αφήνω". Και σε αυτό το σημείο ο αναγκαίος υποκειμενισμός δεν είναι πάντα ο σοφότερος.

Unknown είπε...

@Άνευ...Η Θεοκρατία δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα του Ισλάμ, έχει υπάρξει χαρακτηριστικό του δυτικού πολιτισμού για αρκετούς και ιδιαίτερα σκοτεινούς αιώνες, το ξέρεις. Εάν είναι προσχημα η Ισλαμική Θεοκρατία; Θα απαντήσω πως είναι ΚΑΙ πρόσχημα. Το ζήτημα είναι δαιδαλώδες και περίπλοκο και οι απλουστεύσεις επικίνδυνες. Ωστόσο, επειδή ζούμε στην Ευρώπη και όχι στην Τεχεράνη ή στη Σομαλία (όπου οι Σομαλοί μετανάστες στέλνουν τα κορίτσια τους για να υποστούν την φρικτή εκτομή της κλειτορίδας) είμαστε υποχρεωμένοι πέρα από τις όποιες ενστάσεις ή αντιθέσεις μεας στις ιμπεριαλιστικές πρακτικές ΚΑΙ να προστατεύσουμε έναν τρόπο ζωής για τον οποίο και χύθηκε και αγώνες σκληροί έγιναν.

Τέλος, αναφορικά με τη Χιλή, την άλλη τρομερή 11η Σεπτεμβρίου, σου θυμίζω το περσινο "επετειακό" άρθρο μου:

http://politispittas.blogspot.com/2009/09/11-1973-11-2001.html

-=IMAGINOS=- είπε...

Δεν είναι αυτή η σιωπή της Αριστεράς που λες Γιώργο. Η πραγματική σιωπή της Αριστεράς έγκειται στο ότι αποδέχεται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αυτούς που λιθοβολούν την Σακινέκ...

Ανώνυμος είπε...

κατι τετοια οραματιζεται τ καθεστως χριστοφια.ηδη λιθοβολει τον κυπριακο λαο με απειλες για να περασει την λυσ της τουρκιας.ο μακαριος απερριψε την λυση αυτη αλλα το ακελ δεν φτανει που αλλαξε την ιστορια ετσι ωστε να ικανοποιηθει η χωρα του η τουρκια τωρα παραφραζει τα λογια του μακαριου.δεν πειραζει.εμειναν τρια χρονια μπορει πιο λιγα αν γινει το πραξικοπημα εγκαιρως.τοτε θα γυρευετε αριστερο και δεν θα βρισκετε.θα ειναι ολοι στο ταξιμ που σημαινει διχοτομηση οπου γιορτασαν την διχοτομηση παρεα με τους εισβολεις.

Ανώνυμος είπε...

disruptiv http://sky-eve.ru/ купить eve isk, sedlak http://o-eve.ru/ eve тайм карты, underline http://actual-eve.ru/ eve оплата, commissioner http://in-eve.ru/ eve online оплата, photographs http://blog-eve.ru/ купить eve isk,