Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Μια κάποια Κύπρος, σε άλλη διάσταση.


Ήταν πια 9 και 30 το βράδυ, όταν η κουρασμένη γραμματέας, κυριολεκτικά παραζαλισμένη από τον φόρτο δουλειάς της ημέρας, λίγο πριν κλείσει τον υπολογιστή της, πρόσεξε την ηλεκτρονική αλληλογραφία που εκκρεμούσε και περίμενε να προωθηθεί στα ιδιαίτερα γραφεία των «από πάνω» και ειδικότερα σε «εκείνον».

Εκείνος, ήταν το boss.

Πετυχημένος πολιτικός ο Κυπριανός Αντρέου, επικεφαλής του κόμματος εδώ και αρκετό καιρό, άνθρωπος χαμηλών τόνων, από αυτούς που δύσκολα μπορεί κανείς να του επιτεθεί σε προσωπικό επίπεδο, λόγω του ήθους του. Χαιρόταν που δούλευε κοντά του.

Αφ ενός είναι καλά να σε εμπιστεύονται οι «παράγοντες», αφ’ ετέρου ήταν χαρακτηριστικά ευγενικός και αυτό της διευκόλυνε τη ζωή καθώς είχε εργαστεί και για τελείως διαφορετικούς τύπους, νευρικούς, κυκλοθυμικούς και φωνακλάδες.

Μηχανικά, τελείως αυτόματα, όπως όλοι γινόμαστε «αυτόματοι» όταν η κόπωση ξεπερνάει τις αντοχές μας, νόμισε πως αποθήκευσε το γκρουπ της αλληλογραφίας για να ασχοληθεί την επόμενη μέρα.

Δευτερόλεπτα αργότερα, συνειδητοποιούσε πως πάτησε κατά λάθος την ένδειξη forward. Το πρώτο κύμα κρύου ιδρώτα ανάβλυσε.

Γεμάτη αγωνία ξανακάθισε κάτω να δει προς τα πού έγινε το forward…

Εμβρόντητη κατάλαβε πως είχε στείλει όλη την ιδιαίτερη αλληλογραφία του Γραφείου προς τις εφημερίδες, που πάντα διψούν για «αίμα, σκάνδαλο και αποκαλύψεις».

Ζαλίστηκε…κάθισε στη θέση της και διάβασε προσεκτικά αυτή τη φορά το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που από το σφάλμα της ήδη θα διαβάζονταν με λαιμαργία από τους πολιτικούς συντάκτες.

Ήταν όλα για χατίρια και βολέματα.
Ήταν όλα αιτήματα για rusvet όπως λέγεται το ρουσφέτι στην τουρκική γλώσσα από όπου το δανειστήκαμε και το θεοποιήσαμε.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, υπήρχαν και «υποδείξεις» για τη μεθόδευση, ώστε να νιώσουν υποχρεωμένοι και οι πολιτικοί αντίπαλοι που σε αυτή τη συγκυρία, είναι έστω και με πολλές ταλαντεύσεις, μέσα στην κυβέρνηση μαζί με το Κόμμα.

Η γραμματέας, μουδιασμένη, σηκώθηκε και πήγε μέχρι το γραφείο του Κυπριανού Αντρέου.

Χτύπησε την πόρτα, μπήκε μέσα εξήγησε.

Αυτός, αφού την κοίταξε για λίγα δευτερόλεπτα την ευχαρίστησε και την καληνύχτισε λέγοντας «θα τα πούμε το πρωί».

Μόλις η γραμματέας έκλεισε την πόρτα πίσω της και αφού ζύγισε τα πράγματα για λίγα λεπτά, αποφασιστικά αλλά ήρεμα άρχισε τα τηλεφωνήματα.

Οι εφημερίδες, δεσμεύτηκαν να μην βγάλουν την «είδηση» για 24 ώρες.
Προσκλήθηκαν όλοι, στην έκτακτη συνδιάσκεψη τύπου που ορίστηκε για τις 10 το πρωί.

Τους έπεισε, πως είχε να πει σοβαρότατα πράγματα για το μέλλον του τόπου.

Κλήθηκαν και οι τηλεοράσεις και ανακοινώθηκε πως η συνδιάσκεψη θα μεταδίδονταν ζωντανά.
Κανάλια και ραδιόφωνα, ξεκίνησαν να διαφημίζουν την έκτακτη αυτή κατάσταση.

Προστέθηκε μάλιστα ένα σπουδαίο και ιδιαίτερο στοιχείο:

Στη συνδιάσκεψη θα παρίσταται σύσσωμη η Πολιτική Ηγεσία!

Θα κάτσουν στο τραπέζι, μπροστά στα μικρόφωνα, μαζί,

ο Κυπριανός Αντρέου,
ο Αναστάσιος Νικολαΐδης,
ο Όμηρος Γιαννάκου,
ο Πέρδικας Γεωργίου,
ο Σούλης Δημητρίου.

Όπως είναι φυσικό, το πράγμα διαδόθηκε σαν αστραπή σε όλη τη χώρα και πυροδότησε την σεναριολογία.

Σε κάποια άλλη χώρα, στην Αμερική ή την Αγγλία ας πούμε, κάτι τέτοιο θα έτρεφε όλες τις γνωστές θεωρίες συνομωσίας: «θα χτυπήσει τη γη κομήτης» «ήρθαμε σε επαφή με τους εξωγήινους» και άλλα ανάλογα.

Σε αυτήν όμως τη μικρή γωνιά της γης, που δυσκολεύεται να συγχρονίσει τον βηματισμό της με τον υπόλοιπο πλανήτη καθώς καθορίζεται από το «Κυπριακό» για πολλές και κουραστικές δεκαετίες, όλοι νόμισαν πως θα γινόντουσαν ανακοινώσεις για τη Λύση.

Και αφού θα είναι μάλιστα όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί, πάει να πει πως επιτέλους συμφωνήθηκαν τα πάντα σε πνεύμα ομοψυχίας.

Κάποιοι, άρχισαν να ονειρεύονται γιορτές και πανηγύρια.

Κάποιοι άλλοι, στένεψαν το βλέμμα έτοιμοι να βγουν έξω οργισμένοι γιατί «μας πούλησαν όλους οι πουλημένοι, φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους».

Και όλοι, περίμεναν με αγωνία να περάσει η μακριά τη νύχτα της αναμονής….

Στις 10 το πρωί ακριβώς, ο Κυπριανός Αντρέου έχοντας δεξιά και αριστερά του την πολιτική ηγεσία της χώρας, χτύπησε με το δάχτυλο του δυο φορές το μικρόφωνο και σκύβοντας προς αυτό είπε:

«παιδιά ακούγομαι; Εντάξει;»

‘Ένα διάχυτο μουρμουρητό «ναι…ναι….είναι εντάξει» ακούστηκε, οπότε εκείνος, αφού έριξε ένα βλέμμα προς την κατάμεστη από δημοσιογράφους μικρόφωνα και κάμερες αίθουσα, πήρε μια βαθειά ανάσα και ξεκίνησε:

«Χτες το βράδυ, έφυγε κατά λάθος από τον υπολογιστή της γραμματέως μου ένα e mail που προορίζονταν για μένα και έφτασε στις εφημερίδες.
  • Το e mail αυτό, περιείχε αιτήματα για προσλήψεις και τοποθετήσεις συνανθρώπων μας σε διάφορες θέσεις.
  • Περιείχε ακόμα και ιδέες για τη μεθόδευση αυτών των προσλήψεων και διορισμών ώστε να μετριασθούν τυχόν αντιδράσεις κάποιων κομμάτων.
  • Ήταν κυρίες και κύριοι αυτό το e mail, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ένα αηδιαστικό μνημείο του γνωστού σε όλους μας ρουσφετιού…»

Σε αυτά τα πρώτα λόγια, χιλιάδες τσιγάρα άναψαν σε όλη τη χώρα, καθώς όλοι αναρωτήθηκαν «που το πάει; Τι θέλει να πει;»

Καθώς οι πολιτικοί που ήταν δίπλα του έμεναν ανέκφραστοι και μόνο κάθε τόσο κουνούσαν καταφατικά το κεφάλι τους, ο Κυπριανός Αντρέου συνέχισε:
  • «Η πρώτη και εύκολη αντίδραση κυρίες και κύριοι θα ήταν να αφήσουμε το γεγονός να βγει σήμερα στις εφημερίδες και στη συνέχεια να κάνουμε τις κοινότυπες και βλακώδεις δηλώσεις, πως ο κόσμος εμπιστεύεται το Κόμμα μας ή και άλλα Κόμματα για να πει απόψεις, να εκφράσει παράπονα, να υπογραμμίσει αδικίες κλπ.
  • Δεν σας το κρύβω, μου πέρασε από το νου. Μετά όμως σκέφτηκα, πως αυτό το λάθος, μπορεί να αποδειχθεί πραγματικό «δώρο Θεού».
  • Αν βέβαια, μας αναγκάσει όλους να κάτσουμε κάτω για να δούμε κατάματα μια αισχρή πραγματικότητα που βυθίζει τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στην ανυποληψία, που επιβεβαιώνει την αναξιοκρατία, που κάνει τους νέους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν την πολιτική με καχυποψία, που πριονίζει ελπίδες, κόβει φτερά, αποθαρρύνει τα όνειρα των άξιων. Μια πραγματικότητα απαράδεκτη που χτίσαμε όλοι μαζί εμείς, οι πολιτικοί.
  • Έτσι, τηλεφώνησα στους συναδέλφους όλων των Κομμάτων της Βουλής και τους προκάλεσα να μου πουν τη γνώμη τους, τους προσκάλεσα μετά, να αποτινάξουμε όλοι μαζί αυτό το τριτοκοσμικό αίσχος που μας μετατρέπει καθημερινά σε μπανανία λες και είμαστε κεντροαφρικανικό κρατίδιο. Δέχθηκαν!
  • Κυρίες και Κύριοι, προσωπικά, ως Κυπριανός Αντρέου αλλά και ως εκπρόσωπος του πολιτικού συστήματος νιώθω την ανάγκη να απολογηθώ στους συμπολίτες μας. Ζητούμε όλοι, συγνώμη. Τώρα, δεν είναι η ώρα που θα μετρήσουμε ευθύνες, ποιος έβαλε το ρουσφέτι στη ζωή μας ή ποιος το έκανε τρόπο πολιτικής επιβίωσης.
  • Τώρα είναι η ώρα να κάτσουμε μαζί και να χτυπήσουμε αλύπητα το τέρας και αυτή τη θανατηφόρα νοοτροπία! »

Ενώ χιλιάδες Κύπριοι είχαν μείνει «στήλη άλατος» μπροστά στις τηλεοράσεις τους, μέσα στην αίθουσα, οι παριστάμενοι είχαν σηκωθεί όρθιοι και χειροκροτούσαν με μανία…

Κάποιοι δημοσιογράφοι, προσπάθησαν να κάνουν ερωτήσεις προς τους άλλους πολιτικούς ηγέτες, αλλά εκείνοι, ήδη είχαν σηκωθεί όρθιοι χειροκροτώντας με δύναμη τον Κυπριανό Αντρέου.

Ο οποίος, πήρε ξανά το λόγο για να ολοκληρώσει:
  • «Δεν έχουμε κάτι άλλο να σας πούμε, πιάνουν αμέσως δουλειά οι επιτροπές για να θωρακίσουμε τις διαδικασίες απόλυτης διαφάνειας. Μόνο τούτο κρατήστε:
  • Τόσο στο δικό μου Κόμμα όσο και στα υπόλοιπα, υπήρξαν μέλη και προβεβλημένα στελέχη που έκαναν από χτες μέχρι σήμερα τα πάντα για να ακυρωθεί αυτή η εθνική συστράτευση κατά του ρουσφετιού.
  • Δηλώνω εκ μέρους όλων ότι από αυτή τη στιγμή είναι έκπτωτοι των κομματικών τους ιδιοτήτων και όλων των αξιωμάτων τους.
  • Γυρίζουμε σελίδα!»

Τελικά, εκείνη την ημέρα, μπορεί να μην δόθηκε η Λύση του Κυπριακού, αλλά, «λύθηκε» η Κύπρος και το μέλλον της κοινωνίας της.

Εν Κύπρω, ενός άλλου Γαλαξία στο έτος 2010…

ΥΓ: Σας περιμένω όλους στις 6 το απόγευμα στη συχνότητα 107.6.
Φυσάει, Άλλος Αέρας στα FM. Φρέσκος!


Γιώργος Πήττας

22 σχόλια:

Malnic είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Cyprus Republic είπε...

KATAPLIKTIKI KAI TSOYXTERI SATIRA KYRIE PITTA....TOYS "PERILAVATE" OLOYS" ME FANTASIA KAI STYLE THA TO DIVASOYN KAI THA DAGWSOUN TO STOMA TOYS!

Anef_Oriwn είπε...

Malnic,

Μα για ποια δημοσιογραφική (συν)διάσκεψη μιλάς. Ο συγγραφέας του κειμένου είπε ότι τούτο είναι σουρεαλιστικό!

*********************************
Γιώργο Πίττα,
Άρεσε μου πολλά εκείνο το «... είναι έστω και με πολλές ταλαντεύσεις, μέσα στην κυβέρνηση μαζί με το Κόμμα.»! Μα ποιες «ταλαντεύσεις» βρε Γιώργο; Αυτοί κάποτε είναι και πιο αταλάντευτοι [κι ατάλαντοι] από τους αντιπολιτευόμενους!

Πάντως κάτι ανάλογο με το δικό ΣΟΥ κείμενο [εξ αφορμής του λάθος email], αλλά με διαφορετικό θέμα ετοιμάζω κι εγώ...

Unknown είπε...

@Malnic...

Το κείμενο φίλε μου είναι σαρκαστικό. Υποθέτω πως ξέρεις πως δεν έγινε καμία συνδιάσκεψη και πως απλά μετά την αποκάλυψη όλοι σφύριζαν αδιάφορα ή έλεγαν κοινοτυπίες.

Συμφωνώ απόλυτα πως είναι ανάγκη για τεράστια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, αλλά πιστεύω πως αυτή δεν θα γίνει αν δεν τερματιστεί το κυπριακό, με κάποιον τρόπο, γιατί αυτό είναι που τρέφει το κατεστημένο.

Unknown είπε...

Cyprus Republic...ευχαριστώ- μακάρι να έχουν εκείνο το φιλότιμο που θα τους κάνει-έστω- να δαγκώσουν τα χειλάκια τους...

Malnic είπε...

Κατάλαβα την αρχή του κειμένου ως σαρκαστική, αλλά δεν το πήρα είδηση για τη διάσκεψη γιατί δεν έχω παρακολουθήσει και πολλές ειδήσεις τις τελευτέες ημέρες και μου φάνηκε ως λογικό για τον τόπο μας,τέλοσπάντων έχω σβήσει το σχόλιο μου ως κάπως άστοχο.

Unknown είπε...

@ Ανευ, ΄'εχεις δίκιο για τη φράση περί ταλαντεύσεων...απλά, για να λέμε την αλήθεια, το έγραψα έτσι προκειμένου να αποφύγω το άνοιγμα άλλου ζητήματος μέσα στο άρθρο.

Την άποψή μου για το ΔΗ.ΚΟ την έχω εκφράσει κατά καιρούς...δεν μπορώ να τους δω καν σαν πολιτικό κόμμα...κάτι σαν Οίκος Ανοχής....και Στήριξης πασών των Κυβερνήσεων μου φέρνει, με το...αζημίωτο φυσικά!

mtryfo είπε...

Για μια στιγμή σκέφτηκα... τι καλά να είχε συμβεί όντως αυτό και όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα που τα τελευταία (πολλά) χρόνια όπου σταθείς κι όπου βρεθείς όλο και κάποιος τα χει πάρει, έχει λαδώσει, έχει λαδωθεί και ούτω καθ εξής... Βαρεθήκαμε να βλέπουμε το ίδιο έργο τις τελευταίες δεκαετίες...

Πολύ ωραίο πάντως για να είναι αληθινό...

Meropi είπε...

Γιώργο μου,
μπορούσε να γίνει κι αυτό που περιγράφεις (πολύ ωραία ιδέα για δημόσιες σχέσεις της Κυβέρνησης) και την άλλη μέρα ...να ξαναρχίσουν τα ρουσφέτια, πιο μυστικά και με πιο προσεκτικό τρόπο αυτή τη φορά!

Christiana Voniati είπε...

Αχ τι όμορφο κείμενο..

Roxanne είπε...

Εξαιρετικό κείμενο και από τα λίγα που διάβασα για το θέμα και ήταν to the point! Μου θύμισε Alan Moore, χωρίς να καταλαβαίνω γιατί, αλλά αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι. :)

nekatomenos είπε...

Αν είχαμε ηγέτες ίσως. Δυστυχώς παντού έχουμε υπαλλήλους χωρίς το θάρρος της γνώμης τους. Δεν ντρέπουνται άμα θωρούν τι περιμένει ο κόσμος που τζείνους;

Malnic είπε...

Ούτε ηγέτες θέλουμε, εκπροσώπους του κόσμου θέλουμε που να εκπροσωπούν το κοινό συμφέρον, αλλά τελικά εκπροσωπούν το δικό του συμφέρον. Ακόμη όμως, κάτι απλούστερο, κάποιους που να λένε αλήθεια και να πράττουν σύμφωνα με τα λόγια τους.

dokisisofi είπε...

RESPECT!

tsoloxidis είπε...

εδω η μπαλια





εδω η μπαλια!




π τσολοχιδης




ναι!ΝΑΙΑΙ Ο ΤΣΟΛΟΧΙΔΗΣ!!

Unknown είπε...

@ dokisisofi -ευχαριστώ.

Unknown είπε...

@nekatomenos….πως μπορεί να υπάρχει ηγεσία (leadership) σε έναν τόπο όταν δεν υπάρχει πραγματική και ενεργή intelligentsia???

Unknown είπε...

Malnic τι θα πει "εκπρόσωποι του κόσμου"; Είναι μάλλον γενικό και αόριστο αυτό νομίζω. Ποιανού κόσμου; Και εσύ και ο άλλος και εγώ, κόσμος είμαστε. Το δε "γενικό συμφέρον" δεν ξέρω πως το εννοεί κανείς. Δεν είμαι διόλου της άποψης πως "οι πολλοί κατά κανόνα έχουν δίκιο"...

Στο θέμα που λέγεται ρουσφέτι, το βόλεμα αφορά τους πάντες από πάνω μέχρι κάτω και αντιστρόφως. Ο "κόσμος" βρίσκει τη βολή του με το ρουσφέτι- πελατειακές σχέσεις- και εδώ είναι η αναγκαιότητα μιας πραγματικής ηγεσίας, που είναι σε θέση να κόβει τα χατίρια.

Unknown είπε...

@Roxanne...Alan Moore? Αγαπώ τη δουλειά του, το V for Vendetta και το From Hell είναι αριστουργήματα! Ευχαριστώ!

Unknown είπε...

@mtryfo...δυστυχώς, κάπως έτσι!

Unknown είπε...

@Μερόπη, ας είχαν το θάρρος να κάνουν κάτι ανάλογο και βλέπαμε παρακάτω...

Για να μην είμαι άδικος, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πουργουρίδης, έκανε δηλώσεις σχετικά ακριβώς σε αυτό το πνεύμα. Κατά πόσο τις εννοούσε ή όχι, δεν το ξέρω.

Unknown είπε...

@Χριστιάνα, να είσαι καλά-ευχαριστώ!