Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Πριν από λίγο καιρό, όταν ο Συνήγορος του Παιδιού Γ. Μόσχος επισκέφθηκε τις φυλακές νέων του Αυλώνα, έμεινε εμβρόντητος από όσα αντίκρισε.

Αυτό όμως που τον συγκλόνισε ήταν ένας 14χρονος αλλοδαπός κρατούμενος που βρέθηκε ξαφνικά μπροστά του.

Με αμήχανες κινήσεις και... ανήσυχο βλέμμα, ο μικρός κίνησε το ενδιαφέρον του.

Οπως έμαθε, ο ανήλικος «εγκληματίας» είχε φυλακισθεί ως «επικίνδυνος κακοποιός» για πώληση παράνομων cd και κακουργηματική διακίνηση μεταναστών!
Η περίπτωση του 14χρονου φυλακισμένου είναι ένα χαρακτηριστικό, αρνητικό παράδειγμα για την ποινική μεταχείρηση των ανηλίκων στη χώρα μας.

Παιδιά 13, 14 και 15 ετών φυλακίζονται για ασήμαντη αφορμή, επειδή δεν υπάρχουν εναλλακτικά κέντρα φιλοξενίας και αναμόρφωσης!

Πριν από δύο χρόνια, ένας άλλος 15χρονος Πολωνός που είχε φυλακισθεί για ναρκωτικά, μεταφέρθηκε στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, όπου βρέθηκε απαγχονισμένος!

Η Ελλάδα δεν διαθέτει ούτε ένα θεραπευτικό κέντρο για ανήλικους παραβάτες-χρήστες ναρκωτικών, με αποτέλεσμα όλοι να στέλνονται αναγκαστικά είτε σε αναμορφωτικά ιδρύματα είτε στη φυλακή!

Στις φυλακές Αυλώνα κρατούνται αυτή τη στιγμή για λόγους δήθεν σωφρονισμού περίπου 50 ανήλικα αγόρια. Συνολικά, στις φυλακές νέων του Αυλώνα και στα κέντρα κράτησης νέων σε Βόλο και Κασσαβέτεια κρατούνται περίπου 700 νεαρά άτομα (έως 21 ετών).

Κάθε χρόνο εγκλείονται σε σωφρονιστικά καταστήματα, κατά μέσον όρο 100 ανήλικοι, κάτω των 18 ετών!

Το ποσοστό των εγκλείστων νέων ανέρχεται σήμερα στο 4,4% του συνόλου των κρατουμένων (από 8% που ήταν πριν από δέκα χρόνια), αλλά παραμένει υψηλότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 1,1%, στην Αλβανία 1%, στην Ιταλία 0,7%, ενώ η Ισπανία είναι η μόνη χώρα που δεν φυλακίζει ανηλίκους!

Χαμηλό όριο

Αντίθετα στην Ελλάδα τα όρια ηλικίας για την απόδοση ποινικών ευθυνών σε ανηλίκους παραμένουν από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη (τα 13 χρόνια, έναντι 14 και 15 που ισχύει στις περισσότερες χώρες).

Την ίδια στιγμή, η έλλειψη χρημάτων και πολιτικής βούλησης οδηγεί σε αχρησία όλους τους καινοτόμους αναμορφωτικούς θεσμούς που έχουν εισαχθεί στη νομοθεσία (κοινωφελής εργασία, διαμεσολάβηση, αναμορφωτικά μέτρα).

Τη θλιβερή αυτή εικόνα αναγνωρίζει και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε πρόσφατη συνάντησή του με τους αρμόδιους φορείς, ο υπουργός δικαιοσύνης Κ. Καστανίδης έθεσε σε προτεραιότητα την αναμόρφωση του πλαισίου προστασίας των ανήλικων παραβατών. Οι θέσεις της κυβέρνησης βρίσκονται πολύ κοντά, όπως ειπώθηκε, στις προτάσεις του Συνηγόρου του Παιδιού και άλλων ειδικών.
Συγκεκριμένα, μελετούνται σοβαρές αλλαγές όπως:
*Αύξηση του ορίου ποινικής ευθύνης από τα 13 που είναι σήμερα στα 14 ή 15 χρόνια.

*Η φυλάκιση των ανηλίκων να αποτελεί πραγματικά έσχατη λύση. Ο εγκλεισμός να επιβάλλεται μόνο για σοβαρά κακουργήματα βίας που τελούνται κατά συνήθεια και επάγγελμα και όχι γενικά για όλα τα αδικήματα.

*Να περιορισθεί στα 10 χρόνια από τα 20, που είναι σήμερα, το ανώτατο όριο φυλάκισης για ανηλίκους.

*Επέκταση της κοινωφελούς εργασίας και της επιμέλειας από ανάδοχες οικογένειες.
*Δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης της ποινής και ειδικών διαδικασιών χορήγησης αδειών.
*Επανενεργοποίηση του θεσμού της διαμεσολάβησης ανηλίκου-θύματος, ώστε να αποφεύγεται η άσκηση ποινικής δίωξης.
*Διαφωτισμός ανηλίκων από νέους (8-21 ετών) κρατούμενους.
(από τη σημερινή Ελευθεροτυπία)

To Video πάνω από την ανάρτηση είναι του φίλου yellow kid και αφορά στο πλαίσιο των μεθόδων που ακολουθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολιτης προκειμένου να επιβάλλει την "τάξη".

Προσωπικά δεν αμφιβάλλω πως ο κύριος Υπουργός παρέλαβε μια αστυνομία σε πλήρη διαφθορά και διάλυση, αλλά αυτό με κανέναν τρόπο δεν δικαιλογεί την συνεχιζόμενη αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος πολιτών ανεξαρτήτως εμφάνισης, χρώματος κλπ. Καλό θα είναι όλοι οι Πολίτες να ξέρουν πως μπορούν να προσφύγουν τόσο στη δικαιοσύνη όσο και σε Ευρωπαϊκά όργανα εφ όσον η συμπεριφορά των Αρχών είναι ανάρμοστη.

Και δεν πρέπει κανένας, να λησμονεί πως ο Αστυνομικός Υπάλληλος, έχει τελικό "αφεντικό" τον κάθε Πολίτη στον οποίον οφείλει, σύμφωνα με το Νόμο να εκθέτει όλα τα στοιχεία του.

4 σχόλια:

nahna είπε...

Και μη νομίζεται πως στην Κύπρο τα πράγματα είναι καλύτερα. Εμείς δεν έχουμε ούτε κέντρα αναμόρφωσης ανηλίκων και ευτυχώς δηλαδή που δεν έχουμε, αλλά όλοι αυτοί οι ανήλικοι, παράνομοι μετανάστες συγκεκριμένα, καταλήγουν στις κεντρικές φυλακές - εκπαιδευτήριο παρανόμων - με τους ενήλικες. Ούτε για ανήλικους/νεαρούς χρήστες υπάρχουν υποδομές, αφού δεν τους δέχονται στην Αγία Σκέπη. Τουλάχιστον όμως προωθούνται σε μεγαλύτερο βαθμό οι εξωιδρυματικές ποινές εδώ πέρα.

Yellow Kid είπε...

Ευχαριστώ για την αναδημοσίευση!

Backbeatlili είπε...

http://www.lapithos.org.cy/default.aspx?articleID=5894&heading=Σχολεία%20–%20Εκπαίδευση

κάποτε τα πράγματα πάνε πίσω πίσω... το '40 υπήρχε αναμορφωτική σχολή στη Κύπρο, η οποία λειτουργούσε παραπάνω σαν ένα σχολείο, όπου τα παιδιά μάθαιναν διάφορες τέχνες και αποκτούσαν ικανότητες, και όπου τους συμπεριφέρονταν με αξιοπρέπεια και τους αντιμετώπιζαν σαν πολίτες και όχι σαν εγκληματίες.
Ήταν μια καλή ιδέα. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι παρόμοιο τώρα στην Κύπρο.

-=IMAGINOS=- είπε...

Και εγώ είμαι υπέρ του Βρετανικού μοντέλου αστυνόμευσης. Κάμερες παντού!