Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Parthenon by Costa-Gavras

Όπως το ανέβασε ο Κος Γαβράς, πριν από λίγο στο youtube.

15 σχόλια:

Λεμέσια είπε...

Είναι θλιβερό να βλέπει κανείς τη λεηλάτηση και τη φθορά που υπέστη αυτό το μοναδικό μνημείο πολιτισμού. Αν και με το σάλο που έγινε, ακούσια οι περισσότεροι ψάχνουμε τα ρασοφόρα ανθρωπάκια στα αετώματα...Πιστεύω ότι τελικά η συζήτηση άξιζε τον κόπο, Γιώργο. Η εκκλησία αυτοεκτέθηκε, η πολιτεία αναγκάστηκε να αναθεωρήσει, η ταινία επανήρθε δριμύτερη και ο κ. Γαβράς δικαιώθηκε. Αλλά και να μην υπήρχε επέμβαση "ρασοφόρων" στον παρθενώνα, δε θα είχε πάλι το δικαίωμα ένας καλλιτέχνης μέσω μιας συμβολικής σκηνής να μεταφέρει αυτό το μήνυμα; Αφού όντως είναι γεγονός, ότι πολλά μνημεία της αρχαιότητας έτυχαν εκμετάλλευσης από τους (πρωτο-)χριστιανούς, προς τι όλη αυτή η προσποιητή έκπληξη;

αιολος είπε...

Πόσο υποκειμενικά διαβάζουμε τελικά Λεμέσια και βάζω και τον εαυτό μου μέσα, σε όλα θέλουμε τα πράγματα να δείχνουν το επιθυμητό όχι το πραγματικό.

Σε όλους τους τόνους διαλαλώ ότι καταστροφή δεν έγινε έτσι όπως την παρουσιάζει ο ΚΓ, όποιος έχει στοιχεία για το αντίθετο ας τα παρουσιάσει. Επείσης δεν έγιναν καταστροφές στον Βαλκανικό Ελληνικό χώρο και δεν μπορούσαν να γίνουν διότι οι Έλληνες όταν έγιναν Χριστιανοί δεν έπαψαν να είναι Έλληνες και δεν μπορούσαν να καταστρέψουν τα μνημεία τους.

Τώρα ο ΚΓ έβαλε στην παλάτζα το ειδικό βάρος του ονόματός του και "ΘΕΛΟΝΤΑΣ Ο ΒΛΑΧΟΣ ΜΗ ΘΕΛΟΝΤΑΣ Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΒΓΗΚΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΕ ΤΣΑΡΟΥΧΙΑ". αλλά αυτό έχει όνομα αγαπητή μου ονομάζεται ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ και όπως συνηθίζω να λέω δεν θα πάει μακρυά το πράγμα μόλις οι μικροεγωισμοί φύγουν θα δεις ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει.

Λεμέσια είπε...

Μικροεγωισμός είναι να λογοκρίνεις, επειδή δεν αντέχεις την αντίθετη άποψη ή την αλήθεια και να προσπαθείς με άνομα μέσα να επιβληθείς.

dokisisofi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
dokisisofi είπε...

Αλήθεια, γιατί προσπεράστηκε η φραγκική άλωση και η τουρκική κατάκτηση χωρίς ανθρωπάκια-χαλαστές στα αετώματα; Με προβλημάτισε ο τίτλος "Νοτρ Νταμ"των Αθηνών, όταν γινόταν αναφορά στον Παρθενώνα επί Φραγκοκρατίας. Μπορεί ο άλλος να έρθει και να σου πει:"Νοτρ Νταμ Αθηνών εσείς; Γιατί όχι και Αγιά Σοφιά Αθηνών εγώ;!".
Γιατί το δεύτερο καταδικάζεται και το πρώτο είναι τόσο ρομαντικά αποδεχτό; ( και τα δύο απαρα΄δεχτα βεβαια, ξεκαθαρίζω τη θέση μου)

αιολος είπε...

Μικροεγωισμός είναι να πλαστογραφείς την ιστορία και να θες να το επιβάλεις κιόλας.

Ανώνυμος είπε...

Αγησίλαος

«όταν οι Γερμανοί άρχισαν να ξηλώνουν την αμερικανοκίνητη οργάνωση scientology (που έχει αγάπες με τη CIA), ο Γαβράς μαζί με κάποιους άλλους «καλλιτέχνες» κατήγγειλαν τη Γερμανία ότι κάνει διωγμούς όπως παλαιότερα με τους Ναζί κατά των Εβραίων» !!!

Αυτά, όσον αφορά τα "αγαθά" κίνητρα του Γαβρά, που απλά "απεικονίζει" την ιστορία. Έτσι, για η κοροϊδία πρέπει να έχει ένα τέλος...

Οι Σαϊεντολόγοι ρημάζουν ανθρώπινες ζωές και ο Γαβράς τους... στηρίζει! Ήδη, η Δικαιοσύνη της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας του Βελγίου, της Σουηδίας και της Νορβηγίας, κινούνται κατά της οργάνωσης και ο Γαβράς... τους υπερασπίζεται! Κάντε μας λοιπόν τη χάρη!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγησίλαος

Η προπαγάνδα σας δεν έςχει όριο! Να τα λέτε και να τα γράφετε όλα, αν θέλετε να σας σέβονται και να μη θεωρηθείτε πιόνια. Ορίστε ένα link, για να κρίνετε και μόνοι σας.

http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=3581

Και άλλα δύο, για να δείτε ότι προωθείτε τα μηνύματα ενός σκηνοθέτη, που προωθεί τα συμφέροντα μιας αμερικανοκίνητης οργάνωσης, που ρημάζει ανθρώπινες ζωές.

http://www.humanrights-germany.org/letter/index.htm

http://www.humanrights-germany.org/letter/issu000b.htm

Ανώνυμος είπε...

Αγησίλαος

Μπορείτε και να διαγράψετε την ανάρτηση, αν σας ενοχλεί. Με τις απόψεις που εκφέρετε, μην ανησυχείτε, δεν θα σας παρεξηγήσω. Εξάλλου στη χώρα σας, πλέον κάνουν συλλήψεις και φακελώνουν "δημοκρατικά" όποιον βρίζει τον Πρόεδρό σας.

Unknown είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε, σπάνια πολύ σπάνια διαγράφω σχόλια και αυτό μόνο αν περιέχουν ύβρεις κυρίως προς τους λοιπούς σχολιαστές.

Τα όσα λέτε για τον κο Γαβρά δεν έχουν καμία σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση για την οποία η διαφωνία μου αναφορικά με τους επίσημους χειρισμούς που έγιναν είναι διαφωνία "Αρχής".

Για την ιστορία να αναφέρω πως ο Γαβράς έχει ενοχλήσει πολλές εξουσίες μιας που έχει χτυπήσει στην διαδρομή του, μέσα από το έργο του κάθε είδους αυταρχικά καθεστώτα, μηδε εξαιρουμένων των χωρών του τέως Υπαρκτού Σοσιαλισμού με την ταινία "Ομολογία" (1970)και της αμερικανοκίνητης χούντας στη Χιλή με την ταινία "Ο Αγνοούμενος" (1982)

Οι απόψεις του για την Σαϊεντολογία δεν με ενδιαφέρουν -επιτρέψτε μου να πω όμως πως το σύνολο σχεδόν των θρησκειών ρημάζει τις ανθρώπινες ζωές έτσι κι αλλιώς. Είναι όμως αναφαίρετο δικαίωμα των ανθρώπων να πιστεύουν ότι θέλουν, φτάνει η όποια θρησκεία, όποια και αν είναι, να μην γίνεται Καθεστώς.

Σε σχέση με τις συλλήψεις που έγιναν στην Κύπρο για τα συνθήματα κατά του Προέδρου, αν σας ενδιαφέρει να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των απόψεών μου, διαβάστε αυτό το προηγούμενο άρθρο:

http://politispittas.blogspot.com/2009/07/blog-post_25.html

Unknown είπε...

Συγνώμη, το Αγαπητέ Ανώνυμε έπρεπε να είναι Αγαπητέ Αγησίλαε.

Phivos Nicolaides είπε...

Την όλη ουσία Γιώργο τη συμπηκνώνεις εσύ με το ότι είναι θέμα "Αρχής" που συζητούμε και όχι πόσο καλή, ελλειπής ή στρεβλωμένη είναι η ταινία.

Λεμέσια είπε...

Έτσι για να μη μείνει να αιωρείται το περί "πλαστογραφίας της ιστορίας"...
Ο κ. Γαβράς δεν προσπάθησε να επιβάλει τίποτα. Η λογοκρισία στο έργο του έγινε ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ. Όταν το πληροφορήθηκε ζήτησε την επανεγκατάσταση της λογοκριμένης σκηνής ή διαφορετικά την ΠΛΗΡΗ απόσυρση της ταινίας. Με λίγα λόγια έκανε απλά χρήση των πνευματικών του δικαιωμάτων. Αυτά για το θέμα Αρχής.
Για την ουσία παραπέμπω στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Κι ελπίζω να μην υπάρξουν ισχυρισμοί τώρα, ότι είναι κι αυτοί "ανθέλληνες"...

Unknown είπε...

@Φοίβο...αυτό το "ζήτημα Αρχής" και το τι σημαίνουν Θεσμοί, είναι δυστυχώς παντελώς και παντοιοτρόπως έννοιες άγνωστες στην σύγχρονη νεοελληνική κοινωνία.

Βλέπεις, η κατανόησή τους προϋποθέτει Παιδεία. Όχι "εθνική" ή "μη εθνική" ή οτιδήποτε. Απλώς, Παιδεία. Συστηματική & Κοινωνική.

Και τα δύο, είναι σε απόλυτη απουσία.

Και κάθε φορά που συζητώ για αυτά, θυμούμαι τον αείμνηστο πατέρα μου, που από νωρίς, από όταν καταφτάσαμε στην Ελλάδα-από τη Βρετανία- το 65, έλεγε με απελπισία "αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα από Θεσμούς" και Αρχές. Χωρίς βέβαια να τους αποδίδει ευθύνη-γιατί οι ευθύνες είναι αλλού, στους εκάστοτε κρατούντες.

Unknown είπε...

@Λεμέσια, μόνο κρανία με ανεπαρκείς εγκεφάλους δεν μπορούν να καταλάβουν αυτά που σημειώνεις. Ευχαριστώ για την αναφορά στους Αρχαιολόγους, ήθελα και εγώ να την κάνω και το ξέχασα.