Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Εδώ Κύπρος: Πολίτες VS Βασανιστών UPDATED

Και ενώ η σκόνη που σηκώθηκε από τις αντιδράσεις των Πολιτών κατά της αθωωτικής απόφασης του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για το "ξυλοφόρτωμα" ή μάλλον τον ουσιαστικό βασανισμό των δύο φοιτητών όχι μόνο δεν λέει να καταλαγιάσει αλλά δείχνει να πυκνώνει, ο ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος βάζει "χέρι" στα Μέλη του που κάνουν διάφορες δηλώσεις στις Τηλεοράσεις.

Συγκεκριμένα, ο Δικηγορικός Σύλλογος απευθύνει έκκληση στα μέλη του «όπως σταματήσουν αμέσως να εμφανίζονται στα κανάλια σχολιάζοντας την απόφαση».

Και μέχρι εδώ καλά. Εφ όσον ομιλεί στα μέλη του, δικαίωμά του αφ ενός και επίσης δικαίωμα των μελών να "συμμορφωθούν" ή να κρίνουν πως σε αυτή την περίπτωση θα παραβούν το τυπικό.

Ωστόσο,ο Δικηγορικός Σύλλογος, έρχεται και νουθετεί τους Πολίτες- αν είναι δυνατόν με την εξής φράση: «οι δικαστικές αποφάσεις κρίνονται στις αίθουσες των Δικαστηρίων με νομικά επιχειρήματα και όχι με διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες».

Σοβαρολογεί ο Δικηγορικός Σύλλογος;

Πρώτον, από που αντλεί αρμοδιότητα και δικαίωμα να δίνει "γραμμή" στους Πολίτες για το πως, πότε και γιατί θα διαμαρτυρηθούν.

Δεύτερον θα έπρεπε να γνωρίζουν οι Δικηγόροι, πως η διαδρομή της κατοχύρωσης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Πολιτικής Αξιοπρέπειας περνάνε πρώτα από τους δρόμους και τις συγκεντρώσεις.
Εκτός αν ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος βολεύεται στη διαιώνιση της μέχρι τώρα σχεδόν αφασικής κοινωνίας των τυφλών για να αναλαμβάνουν εκείνοι τον ρόλο του μονόφθαλμου φωστήρα...
Στο διαδίκτυο "σηκώθηκε" σελίδα εγρήγορσης των Πολιτών, με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα.

Είναι εδώ: http://alertcy.wordpress.com/


Και από την συγκεκριμένη σελίδα, μεταφέρω το παρακάτω:



ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ALERT:

Στο δρόμο οι πολίτες ζητούν μια κοινωνία χωρίς βασανιστές
Στο δρόμο βρέθηκαν το περασμένο βράδυ του Σαββάτου εκατοντάδες πολίτες συνεχίζοντας τις αντιδράσεις στην αθωωτική απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας στην υπόθεση των 10 αστυνομικών που ξυλοφόρτωσαν και κακοποίησαν 2 φοιτητές το Δεκέμβριο του 2005.

Ήδη από τις 19/3 η απόφαση του Κακουργιοδικείου εκτός από τις νομικές αντιδράσεις πυροδότησε την αντίδραση των πολιτών σε όλες τις πόλεις.

Το έγκλημα που δεν παραδέχεται το δικαστήριο δεν αφορά πλέον μόνο τους δύο φοιτητές αλλά όλη την κοινωνία. Κι αυτό γιατί η αστυνομική βία τώρα αποκτά νομικό έρεισμα και αυθεντία αλλά όχι κοινωνική αποδοχή.

Το προηγούμενο Σάββατο βράδυ εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν στα σκαλιά της Φανερωμένης για να συζητήσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση του Κακουργιοδικείου ενόψει και της άσκησης έφεσης και να οργανώσουν την αντίδρασή τους.

Σε μια πραγματικά αυθόρμητη συζήτηση συμπολίτες μας με τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι, νεολαίοι, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, δικηγόροι ονομάστηκαν σε κίνηση πολιτών Alert με σύμβολο τους τη σφυρίχτρα.

Σκοπός της κίνησης είναι η αφύπνιση των πολιτών απέναντι στη βία της αστυνομίας, στα άνομα σχέδια του κράτους που σιγοντάρει και αδρανοποιεί κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και μετενσαρκώνει όλες τις ελπίδες για μια πιο δίκαιη κοινωνία σε σώματα ασφαλείας με ένστολους βασανιστές.

Μέσα από την συζήτηση αποφασίστηκαν οι επόμενες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα. Η συνάντηση έκλεισε με πορεία από τη Λήδρας προς τον Αστυνομικό Σταθμό της Λυκαβητού και πίσω στην Φανερωμένη.

Η κίνηση πολιτών Alert καλεί όλους τους πολίτες να κινηθούμε μαζικά, να καταδικάσουμε την απόφαση πρόδρομο που νομιμοποιεί το θάνατο και την καταστρατήγηση κάθε δικαιώματος μας.

Την επόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

1. Δευτέρα 23/3/09 και ώρα 12.30 διαμαρτυρία μπροστά στα δικαστήρια Λευκωσίας.
2. Τρίτη 24/3/09 και ώρα 18.00 οργάνωση συναυλίας και ενημέρωσης στο πάρκινγκ του ΟΧΙ στη Λευκωσία. Θα προηγηθεί προσυγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στις 17.30 και συμβολική πορεία προς το χώρο της συναυλίας.
3. Σαββάτο 28/3/09 και ώρα 11.00 συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας και πορεία στο κέντρο της πόλης.

Θα είμαστε όλοι εκεί για να μην είμαστε τα αυριανά πιθανά θύματα!


ΥΓ: Σε πολλά Κυπριακά Ιστολόγια, γράφτηκαν εξαιρετικές παρεμβάσεις για το θέμα. Διαβάστε, μεταξύ άλλων ένα μικρό αλλά πλήρες νοήματος σημείωμα της "Δρακούνας" με τίτλο "Το τέλος της Ανοχής;" http://drakouna.blogspot.com/
---------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE:

Θα ήθελα ωστόσο, να ξέρω τη λέει η «άλλη πλευρά».
Δηλαδή, αυτή της αστυνομίας.
Και αυτό, γιατί θα ήθελα να έχω μία ολοκληρωμένη εικόνα ώστε να σχηματίσω άποψη στηριγμένη όχι μόνο στο θυμικό αλλά και στην πλήρη ουσία.

Υπάρχει, πρώτα από όλα, το «μη αμφισβητούμενο», οι εικόνες που παρουσιάζει το video. Εικόνες απαράδεκτες χωρίς απολύτως καμία συζήτηση.

Ωστόσο:

Ασφαλείς πληροφορίες , λένε πως οι δύο , συνελήφθησαν μετά από μακρά καταδίωξη η οποία ξεκίνησε γιατί οδηγούσαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα μέσα στην πόλη. Πως όταν συνελήφθησαν βρέθηκαν να είναι μεθυσμένοι και έχοντας ξεπεράσει κατά πάρα πολύ τα επιτρεπτά όρια αλκοόλ. Και πως ήταν τόσο μεθυσμένοι που και κατά τη σύλληψη και μετά από αυτή «έβριζαν και αντιστεκόντουσαν βίαια».

Το εν λόγω video ασφαλώς και καταγράφει ένα μέρος της όλης υπόθεσης, αυτό που μας έκανε και κάνει όλους έξαλλους ωστόσο, δεν καταγράφει την υπόθεση από την αρχή.

Πως και γιατί δηλαδή, ξεκίνησε αυτή η ιστορία.

Και είναι απορίας άξιον ΑΝ ισχύουν τα όσα πληροφορήθηκα και κατέγραψα πιο πάνω με κάθε επιφύλαξη, γιατί τότε η Διεύθυνση της Αστυνομίας δεν προέβη σε αναλυτική καταγραφή των όσων προηγήθηκαν.

Γιατί, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον ΑΝ οι δύο πράγματι έτρεχαν με το αυτοκίνητο σαν τους τρελούς και μεθυσμένοι μέσα στην πόλη, τότε καλώς συνελήφθησαν με σχεδόν οποιοδήποτε τρόπο και οι αστυνομικοί που «επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο» με την χυδαίας βιαιότητας συμπεριφορά , ναι θα πρέπει να τιμωρηθούν.
Και από ότι φαίνεται στο video, αυτοί, είναι επίσης 2-2 και όχι 10.

Και ΑΝ ισχύουν όλα αυτά, τότε από την άλλη πλευρά είναι εξαιρετικά δυσάρεστη η «αγιοποίηση» των φοιτητών οι οποίοι κατά τα άλλα ήταν κάποιοι εν δυνάμει δολοφόνοι του οποιουδήποτε συμπολίτη τους ΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ έτρεχαν μεθυσμένοι με υψηλές ταχύτητες μέσα στη Λευκωσία. Γιατί, και δεν μασήσω τα λόγια μου, πολλές φορές έχω αργά τη νύχτα, οδηγούς να οδηγούν με απαράδεκτες ταχύτητες και να κάνουν μεθυσμένα "ζικ-ζακ" στην άσφαλτο, κι όποιον πάρει ο χάρος. Και, ναι το πρώτο που σκέφτηκα είναι ότι θέλουν "σκότωμα" πριν σκοτώσουν άσχετους.

Αυτά, σαν ερωτηματικά προς πάσα κατεύθυνση γιατί δεν μου αρέσει να αντικαθιστώ τη μία τυφλή εξουσία με μία άλλη.

Τέλος, αναρωτιέμαι για την προθυμία του κου Παπακώστα να διαβεβαιώσει πως η υπόθεση δεν έχει κλείσει κλπ κλπ…

Τώρα θυμήθηκε ο κος Παπακώστας να παίξει τον αδέκαστο και τον θεματοφύλακα;

Ή μήπως επιδιώκει να εξιλεωθεί για τα αισχρά ρεζιλίκια της υπόθεσης Κίτα με οποιοδήποτε τρόπο και με οποιοδήποτε κόστος;

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτές οι σπασμωδικές κινήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου είναι αυτές που προκαλούν ακόμα περισσότερο κόσμο να αντιδράσει.
Τους ευχαριστούμε για την στήριξη... μουαχαχαχαχα...

ColourfulMind είπε...

Είναι ενδιαφέρον πως διάφορα κατεστημένα αντιμετωπίζουν τις ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ αντιδράσεις της κοινωνίας. Μέχρι και αριστερός ταγός ενοχλήθηκε. Πάμε πολύ καλά τότε ;-)

Unknown είπε...

Α ναι...Ψυχία, ακριβώς έτσι. Αίφνης τώρα οι πάντες συνιστούν σεβασμό στους θεσμούς...Και η Κυβέρνηση επίσης.

Όπως ξέρεις, είμαι απόλυτα υπέρ των Θεσμών.

Με μία προϋπόθεση ή μάλλον δύο:

1ον: Να υπάρχουν και,

2ον: Να Λειτουργούν ως οφείλουν: Για τους Πολίτες. ΟΛΟΥΣ τους Πολίτες χωρίς κανένα ενδιάμεσο φίλτρο.

Οπότε, ναι, τους...ευχαριστούμε για τη στήριξη...(μουαχαχαχα)

Unknown είπε...

ColourfulMind...

Τα δίάφορα Κατεστημένα πρώτα από όλα είναι άναυδα και θορυβημένα γιατί ακόμα και εις την Μικράν Κύπρον συμβαίνει το απολύτως Ανήκουστο: Η Κοινωνία Αντιδρά.

Και μάλιστα για πράγματα που έχουν σχέση με την ουσία της Πολιτικής Αξιοπρέπειας...αν είναι δυνατόννννννν

Times are a changing & Times have changed για να "παντρέψω" δύο τίτλους σπουδαίων τραγουδιών του Bob Dylan που γράφτηκαν σε απόσταση περίπου 40 χρόνων...

Αλήθεια....ποιός "ταγός" εξ αριστερών ενοχλήθηκε τρομάρα του;

Ανώνυμος είπε...

Κι υστερα ηρθαν οι μελισσες!!!!!!!!!!!!και ολοι αναρωτιομαστε γιατι φοραμε τις κουκουλες????????? για να μην σας βλεπουμε και ντρεπομαστε......η μαλλον για να μην ξερετε ποιους βαρατε και για να μπορειτε να αθωωνεστε!!!!!!!!!!!
γ.π.

Ανώνυμος είπε...

Αναφέρεται σε πολλές πηγές, ότι ο κυριότερος λόγος της αθώωσης, ήταν η ανύπαρκτη προετοιμασία της νομικής υπηρεσίας και του γενικού εισαγγελέα. Σωστή η αντίδραση του κόσμου, αλλά τελικά ίσως οι δικαστές να είναι ο λάθος στόχος. Αν η κατηγορούσα αρχή διεκπεραίωνε σωστά το έργο της, κάποιοι από τους ενόχους, θα είχαν καταδικαστεί.

Αυτή είναι μία γνώμη.

Ολόκληρη την αλήθεια δεν μπορεί κανείς μας να τη γνωρίζει, αλλά θεώρησα σημαντική αυτή τη λεπτομέρεια, μιας κι ο γενικός εισαγγελέας παρουσιάζει εαυτόν αθώο, προτού καν κατηγορηθεί για οτιδήποτε κι αυτό ακόμη και σε μένα την άσχετη με τα νομικά, φαίνεται αφύσικο...

Όσο για τα κενά του νόμου, αν υπάρχουν, τόσα χρόνια τι κάνουν οι μεγάλοι νομοθέτες της Βουλής και δεν τα διορθώνουν; Κατ' εμένα, κύρια πηγή του προβλήματος αποτελούν, ούτως ή άλλως, κυρίως οι πολιτικοί, αυτοί κυβερνούν, αυτοί είναι οι ρυθμιστές του κράτους. Ξαφνικά αντιδρούν δήθεν, συμβαδίζοντας με την κοινή γνώμη, ενώ κατά βάθος ελπίζουν, ότι έτσι θα μείνουν στο απυρόβλητο από την οργή του κόσμου.

Βάσει των αντιδράσεων των εκάστοτε κύκλων του κατεστημένου αντιλαμβανόμαστε και πόσο "δημοκράτες" ή δημαγωγοί είναι...

(Αυτές είναι μερικές σκόρπιες σκέψεις δικές μου, μετά από δεύτερη και τρίτη ανάγνωσης της υπόθεσης...)

Sceptic Anonymous είπε...

Συμφωνώ με τη Λεμέσια.

Οι θεσμοί πρέπει να γίνονται σεβαστοί και δεν μπορούμε να διαλέγουμε ότι μας αρέσει και όταν δεν μας αρέσει να αρχίζουμε να διαφωνούμε.

Με νομικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή η απόφαση πάρθηκε. Ας αλλάξει η νομοθεσία για να έχουμε διαφορετικό αποτέλεσμα. Την νομοθεσία μια φορά δεν την αλλάσουν οι δικαστές, αλλά ο Γ. Εισαγγελέας (λέει κάτι), η Βουλή (που εμείς ψηφίζουμε). Επίσης και η εκτελεστική εξουσία μπορεί να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο, δηλαδή ο πρόεδρος που εμείς ψηφίζουμε.

Οι δικαστές δεν μπορούν να βγάλουν απόφαση κόντρα στην υφιστάμενη νομοθεσία για να ικανοποιήσουν την κοινωνία, όπως και αν αυτή προσδιορίζεται.

Διαφορετικά να κάνουμε δίκες σε στυλ X - Factor να γλυτώσουμε και τους μισθούς των δικαστών.

Έξω από την Βουλή να πάτε, τα δικαστήρια αφήστε τα ήσυχα.

Unknown είπε...

@ Λεμέσια Και ποιος μπορεί να διαφωνήσει με όσα ορθολογικά βάζεις; Νομίζω κανείς και σε ευχαριστώ για τους προβληματισμούς που κατέγραψες.

@Sceptic Anonymous , το ίδιο ισχύει ασφαλώς και για όσα πρόσθεσες. Μοναδική μου ίσως ένσταση, είναι η μη διαδήλωση έξω από το Δικαστήριο αν και, θα συμφωνήσω πως ο απόυτα ορθός "στόχος" είναι η Βουλή και τα Κέντρα Αποφάσεων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ζήτημα δεν είναι η ακύρωση των Θεσμών αλλά η ισχυροποίησή τους.

Φτάνει να θυμόμαστε πάντα, πως οι Θεσμοί υπάρχουν και για να προστατεύουν την Αξιοπρέπεια των Πολιτών.

Ανώνυμος είπε...

"Οι δικηγόροι (μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου) υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν "προκατασκευασμένη και ευδιάκριτα, όχι μόνο δεν ήθελε να καταδικάσει τους 10 βασανιστές και οιονεί δολοφόνους 2 φοιτητών, αλλά και ολόκληρο το δυναμικό της Αστυνομίας και όσους κρύβονταν πίσω από τη σαδιστική και απάνθρωπη συμπεριφορά". Η ανακοίνωση αναφέρει ότι κάποιοι από τους δικηγόρους των αστυνομικών καθ' όλη την διάρκεια της δίκης "είχαν πριβέ συναντήσεις με τους δικαστές!". "

Απόσπασμα από τον σημερινό Πολίτη

Κωδικός άρθρου: 861172

ΠΟΛΙΤΗΣ - 23/03/2009, Σελίδα: 5


Κατά τη γενική ομολογία νομικών, δεν υπήρχε νομικό κενό στην δίκη. Οι νόμοι μας όντως θέλουν ττεκκάλεμιτ, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς, αλλά σε αυτή την περίπτωση ήταν όλα προσυμφωνημένα. Επομένως, ναι, στα δικαστήρια.

Unknown είπε...

Στο αρχικό ποστ πρόσθεσα ορισμένα ερωτηματικά, ορισμένα ΑΝ. Έτσι, για να κρατάμε επαφή και με τη Λογική ΑΝ...ισχύουν ορισμένες πληροφορίες που έχω και που τις θεωρώ ασφαλείς.

Η ουσία βέβαια, αυτή καθ΄αυτή, ΔΕΝ αλλάζει.

Αλλάζουν όμως, οι ισορροπίες, δραστικά.

Irini είπε...

Ότι και αν έκαναν αυτά τα παιδιά, δεν είχε κανένας δικαίωμα να τους ακουμπήσει από την στιγμή που τους πέρασαν χειροπέδες. Ούτε στο ελάχιστο.
Συμφωνώ ότι εφόσον ήταν μεθυσμένοι έπρεπε να τους επιβληθεί η αντίστοιχη ποινή, το ίδιο και ΑΝ έτρεχαν. Αν δεν θεωρούμε αρκετά αυστηρές και αποτρεπτικές αυτές τις ποινές, τότε οφείλουμε να ζητήσουμε να αλλάξουν και να γίνουν πιο αυστηρές. Η δουλειά των αστυνομικών όμως, δεν είναι να δικάζουν και να τιμωρούν επί τόπου.
Για αυτό υπάρχουν άλλοι αρμόδιοι – αν και προφανώς, όχι πάντα κατάλληλοι.
Σχετικά με τις μαρτυρίες των αστυνομικών, ότι οι νεαροί έτρεχαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και τους καταδίωξαν, διαβάζοντας την Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, http://www.facebook.com/ext/share.php?sid=76342897440&h=-T4b0&u=aorj6 φαίνεται ότι τα ψέματα των «αστυνομικών» ήταν τόσα πολλά, που δεν μπορώ παρά να θεωρώ όλη την μαρτυρία τους κοροϊδία.

ColourfulMind είπε...

Επιτέλους θα διαφωνήσουμε! Δεν κατανοώ πως μπορούν ν' αλλάξουν δραστικά οι ισορροπίες, ειδικά αν διαχωρίσουμε το επεισόδιο σε δύο (συν μια) φάσεις. Το πρώτο ας υποθέσουμε ότι είναι ακριβώς όπως σου το έχουν μεταφέρει. Προφανώς υπάρχει η ανάγκη της σύλληψης τους. Ενδεχομένως αν κατά τη διάρκεια της σύλληψης υπήρξε ένταση, αντίσταση, αντίδραση να υπήρχε η ανάγκη άσκησης ανάλογης/ αναγκαίας βίας, όπως θέλει ο καθένας ας το πει.

Η δεύτερη φάση είναι από τη στιγμή της σύλληψης και μετά. Αυτό μας δείχνει το video. Μετά τη σύλληψη. Θεσμικά, ο ρόλος του αστυνομικού τελειώνει με τη σύλληψη. Συλλαμβάνει τον ύποπτο παρανομούντα και τον παραδίδει στις αρχές για να δικαστεί. Όμως δεν γίνεται αυτό. Ενώ τους έχουν συλλάβει βλέπουμε ένα μπουλούκι αστυνομικών να κτυπούν δύο έστω μεθυσμένους κι αντιδραστικούς πλην όμως με πλήρη δικαιώματα πολίτες ενώ τους έχουν ήδη περάσει χειροπέδες. Στην έκθεση της Επιτρόπου γίνεται λόγος για επεισόδιο που διήρκησε πάνω από μια ώρα! Που αποσκοπούσε αυτή η βία; Ποιος ήταν ο λόγος αυτής της βίαιης συμπεριφοράς εκτός από την αλαζονεία, την εξουσιομανία και το σαδισμό αυτών που συμμετείχαν;

Η τρίτη φάση είναι και η χειρότερη. Με τη βεβαιότητα της κάλυψης που θα παρείχε ο ένας στον άλλο, οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί όχι μόνο αρνήθηκαν ότι κτύπησαν, αλλά έστησαν ολόκληρο σενάριο εναντίον των δύο ατόμων που ξυλοκόπησαν σε βαθμό βασανισμού. Δηλαδή βλέπουμε μια συμπεριφορά που ελπίζω να μην είναι 'κοινή πρακτική' σε τέτοιες περιπτώσεις αν και το φοβάμαι πολύ. Τους ήταν τόσο εύκολο, παρά την παρουσία τόσων μελών της αστυνομίας να ψευδομαρτυρούν και να παραποιούν βασικά στοιχεία των γεγονότων χωρίς να βρίσκεται ΕΝΑΣ απ' όλους αυτούς (άκουσα ένα από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων να λέει ότι στο επεισόδιο παρόντες δεν ήταν 10 αλλά 20) να αντιδράσει. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι θα είχε γίνει αν δεν υπήρχε η καταγραφική από τη κάμερα.

Unknown είπε...

@Νεφέλη και

@ColourfulMind , δεν διαφωνούμε σε κάτι. Από τις πρώτες γραμμές του updateνομίζω ξεκαθάρισα με σαφήνεια πως δεν αλλάζει η ουσία, πουθενά, και επίσης έβαλα κάτι τεράστια ΑΝ σε όλες τις πληροφορίες που έφτασαν κοντά μου και τις οποίες θεώρησα ορθό και δίκαιο να τις μοιραστώ μαζί σας.

Το μόνο που αλλάζει ΑΝ ισχύουν όλα αυτά είναι πως κατά τη γνώμη μου πρέπει να μπει ένα κριτικό φίλτρο στην τάση "αγιοποίησης" των κακοποιημένων από την αστυνομική βία πολιτών.

Ανώνυμος είπε...

Ναι θα συμφωνησω οτι η χρηση βιας απο τα οργανα της ταξης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στο μέτρο που είναι απολύτως αναγκαία για την επίτευξη νόμιμης σύλληψης ή στα πλαίσια νόμιμης άμυνα και σε βαθμο που δεν προσβαλουν το ατομο.

Το θεμα ομως ομως παρουσιαζεται αγαπητοι κυριοι , πολυπλευρο και ετσι πρεπει να εξετασθει και οχι μονομερος. Παρακατω πατραθετω τις επιπτωσεις αυξημενου ποσοστου αλκοολης στον ανθρωπινο οργανισμο

συννεφιάζει τη μνήμη και την κρίση,
• επιβραδύνει την επεξεργασία πληροφοριών και το χρόνο αντίδρασης,
• εξασθενίζει το συντονισμό των κινήσεων, και
• αναστέλλει τον έλεγχο της παρορμητικής και επιθετικής συμπεριφοράς (άρση των αναστολών).

Να υπενθυμισω οτι στην συγκεκριμενη περιπτωση των δυο φοιτητων τα ποσοστα αλκοολης στο αιμα τους ηταν για τον πρωτο 66.3mg% και ο δεύτερος 78.3mg% αντί 39mg%. Και αυτα τα ανεφερω οχι γιατι θελω να κατηγορησω τους δυο φοιτητες που απλως προφανως το ειχαν ριξει εξω αλλα για να τους δικαολογησω περισσοτερο οσον αφορα την πιθανη αιτια της προσβλητικης και επιθετικης τους συμπεριφορας απεναντι στους αστυνομικους.Για να μην αναφερω τους κινδυνους που κρυβει η οδηγηση υπο την επιροια αλκοολ και για τους ιδιους αλλα και για τους υπολοιπους νομοταγεις πολιτες που απλως οδηγουν το αμαξι τους και ξαφνικα βρισκονται σε καποιο θαλαμο νοσοκομειου η νεκροτομειου επειδη καποιος ασυνειδητος οδηγος που τα ειχε τσουξει, προκαλεσε τροχαιο.

Απο την αλλη, θα ηθελα να αναφερθω λιγακι στην Επιτροπη Προληψης Βασανηστηριων ( που αναφερεται και στο αρθρο σου), οπου οπως πολυ σωστα αναφερεις υστερα απο επισκεψη τους στην Κυπριακη Δημοκρατια κατεγραψαν καταγγελιες προσωπων που τελουσαν υπο κρατηση, για κακομεταχειριση τους απο την Αστυνομια.

Σκοπος λοιπον της Αστυνομιας ειναι η επιβολη των νομων και της ταξης αλλα οχι για να περιορισουν την ελευθερια των ανθρωπων η να θιξουν την αξιοπρεπεια τους αλλα για να τους προστατευσουν.Ο θεσμος λοιπον της Αστυνομιας που προυπηρχε απο αρχαιοτατων χρονων σκοπο πρεπει να εχει την εξασφαλιση της δημοσιας ταξης, που εχει ως σκοπο την αρμονικη συνηπαρξη των πολιτων και την εξελιξη της κοινωνιας.Πολλες φορες βεβαια η ιστορια εχει αποδειξει οτι οτι η ΕΞΟΥΣΙΑ , εκμεταλλευομενη την δυναμη της ,χρησιμοποιησε αρκετα την Αστυνομια για την εκπληρωση σκοπων με αρνητικα αποτελεσματα για την κοινωνια.

Πιστεύω, πως είμαστε αρκετοί αυτοί που ελπίζουμε στην αρμονική συνεργασία αστυνομικού και πολίτη στην χώρα αυτη, καθόσον βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια, ώστε ο ρόλος του αστυνομικού να είναι καθαρά η συνεργασία στην επιβολή των νόμων, η τήρηση της τάξης και πάνω από όλα η προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη που φαινεται οτι στην συγκεκριμενη περιπτωση καταπατηθηκαν.
George

Ανώνυμος είπε...

(Να σημειώσω ότι έχω φιλικές σχέσεις και με τους δύο νέους).

Το ότι είχαν πιει ποτό δεν το αρνήθηκν ποτέ. Την ώρα της σύλληψης Πο.Πη ήταν ακίνητα τα αυτοκίνητα τους και οι ισχυρισμοί για μεγάλες ταχύτητες φάνηκαν πως είναι γελοίοι (πάνω σε στροφή και σε δρόμο με κυρτώματα).

Ακόμα και ΑΝ αληθεύουν, τούτο δικαιολογεί τον ξυλοδαρμό μετά τις χειροπέδες;;;;;;;;;;

Δηλαδή όσοι πιάστηκαν με ναρκωτικά, ήταν πράγματι εμπλεκόμενοι σε λητεία ή γενικά ήταν πράγματι ένοχοι για το Α ή Β αδίκημα... και παραπονέθηκαν για μετέπειτα ξυλοδαρμό... καλώς έφαγαν ξύλο;
Και επειδή δεν είναι άγιοι πρέπει να μένουν αβοήθητοι στα χέρια βασανιστών;

Οι "ασφαλείς σου πληροφορίες" Πο.Πη. είναι τα όσα συγκεκριμένο δίκτυο διάδωσης φημών αναμετάδιδε από την αρχή της υπόθεσης. "Εν' παλιόπαιδα, εν χασικλήδες, ήταν μεθυσμένοι, εβρίζαν..."

Σκοπός ήταν και παραμένει να καταδικαστούν οι δύο από τη συντηριτική μερίδα της κυπριακής κοινωνίας με το γνωστό "ε, αν τους εδώκαν τζιαι κανένα πάτσο τους αλήτες, καλά εκάμαν" και να δημιουργήσει ρεύμα υποστήριξης των αστυνομικών.

ΑΙΣΧΟΣ !!!

Το ίδιο δίκτυο θα έρθει μετά να αμφισβητήσει τον κινηματογραφιστή του βίντεο με συγκεκριμένο τρόπο. Θέλω να δω αν θα πατήσεις και αυτή την μπανανόφλουδα.

ColourfulMind είπε...

Μα δεν νομίζω ότι όλα όσα συμβαίνουν γίνονται για ν' αγιοποιηθούν οι δύο νεαροί. Η όλη συζήτηση γίνεται για το παρακρατικό χαρακτήρα που είχε το επεισόδιο. Μια ομάδα αστυνομικών αφού συλλαμβάνει (για τον οποιοδήποτε λόγο) δύο άτομα τα βασανίζει, τους εξευτελίζει και μετά μηχανορραφεί με ψευδομάρτυρες για να τους κατηγορήσει για άσκηση βίας. Σε συνέχεια αυτών των γεγονότων το δικαστήριο αρνείται ν' αποδεκτεί τα ολοφάνερα. Είχα την εντύπωση πως γι αυτά συζητούσαμε κι όχι για το αν είναι αθώοι ή ένοχοι οι νεαροί.

Ίσως το θέμα να παίζει διαφορετικά στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ και να έχω λανθασμένη εικόνα λόγω της απουσίας μου εκτός Κύπρου. Η άποψη μου σχηματίζεται απ' ότι διαβάζω σε εφημερίδες και blogs.

ΥΓ: Αν ισχύουν οι πληροφορίες σου τότε η αποτυχία της αστυνομίας είναι διπλή. Αφού ξυλοφόρτωσε τους δύο, τελικά δεν κατάφερε να τους οδηγήσει στο δικαστήριο ως υπόπτους για όσα ενδεχομένως να διέπραξαν.

Unknown είπε...

Ακόμα και ΑΝ αληθεύουν, τούτο δικαιολογεί τον ξυλοδαρμό μετά τις χειροπέδες;;;;;;;;;;

Idiot Mouflonέγραψε:

Δηλαδή όσοι πιάστηκαν με ναρκωτικά, ήταν πράγματι εμπλεκόμενοι σε λητεία ή γενικά ήταν πράγματι ένοχοι για το Α ή Β αδίκημα... και παραπονέθηκαν για μετέπειτα ξυλοδαρμό... καλώς έφαγαν ξύλο;
Και επειδή δεν είναι άγιοι πρέπει να μένουν αβοήθητοι στα χέρια βασανιστών;


Απαντώ (ξανά): OXI

Σε καμία περίπτωση.

Ούτε δέχομαι πως "πάτησα" κάποια μπανανόφλουδα. Απλά κοινοποίησα τα όσα καταγράφει η Επίτροπος Διοικήσεως γατί έτσι πιστεύω πως αυτό επιβάλλει η Δεοντολογία.

Ο τίτλος του άρθρου, και έχει τη σημασία του αυτό, παραμένει "Εδώ Κύπρος: Πολίτες VS Βασανιστών"

Τέλος, λησμόνησα να αναφέρω και να ευχαριστήσω τη φίλη Νεφέλη που έδωσε τον δικτυακό δεσμό για την Έκθεση της Επιτρόπου.