Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Δεν είμαστε σκουπίδια, έχουμε ζωή!

Το άστρο του Πλανητικού μας συστήματος. Ενεργοποιεί τη Ζωή σε ολόκληρο τον Πλανήτη μας, αγνοώντας τους διαχωρισμούς που δημιούργησαν οι Άνθρωποι και τους οποίους κάποια στιγμή οφείλουν να προσπεράσουν, αν θέλουν να συνεχίσουν να υπάρχουν. (το φωτογραφικό animation, είναι από το αρχείο της NASA)
Απόψε λοιπόν, κάπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε περισσότερες από 1000 πόλεις του πλανήτη μας, θα σβήσουν τα φώτα, θα κατεβάσουν μάλλον τους διακόπτες του ηλεκτρικού σε σπίτια και δημόσια κτήρια.
Με τη Διεθνή Μη Κυβερνητική Οργάνωση WWF να έχει αναλάβει τον παγκόσμιο συντονισμό, υπάρχει φέτος η αίσθηση πως η πρωτοβουλία θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία σε συμμετοχή, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.
Το μήνυμα, είναι σαφές:

Η Παγκόσμια Κοινωνία των Πολιτών όχι μόνο ζητά μέτρα για αλλαγή πλεύσης στις πολιτικές που αφορούν στην Ενέργεια και το Περιβάλλον αλλά δείχνει πως είναι έτοιμη να δεχθεί προσωπικές «συνέπειες» προκειμένου τα πράγματα να καλυτερεύσουν.

Αν θέλετε, ας το πούμε και αλλιώς.

Τέτοιες εκδηλώσεις, δείχνουν τον Άλλο δρόμο της Παγκοσμιοποίησης, εκείνον δηλαδή της Συνεργασίας των Πολιτών, εκείνον της Κοινής Μοίρας που ενώνει όλους τους ανθρώπους, όλων των φυλών και χρωμάτων κάτω από τον ίδιο ουρανό, τον ίδιο ήλιο, τα ίδια αστέρια και συχνά, τα ίδια όνειρα.

Και όσο και αν είναι δύσκολο να το συνειδητοποιήσουμε, ακόμα και αυτή η Παγκόσμια Κρίση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, με τις τόσο τραγικές επιπτώσεις σε αυτούς που κυριολεκτικά δεν φταίνε σε τίποτα, μοιάζει να είναι το μέσο (εξαιρετικά οδυνηρό μέσο) που θα τροχοδρομήσει τη μετάλλαξη της Οικονομίας σε νέα μοντέλα, μακριά από τα πρότυπα της Βιομηχανικής Επανάστασης και των τεράστιων βλαβών που αυτή έφερε στο Παγκόσμιο Οικοσύστημα.
Θα πάρει χρόνο. Και κανείς δεν γνωρίζει πότε τα πράγματα θα αλλάξουν αισθητά για όλους.
Κανείς δεν ξέρει για παράδειγμα πότε τα σημερινά αυτοκίνητα θα γίνουν τόσο παρελθόν όσο είναι το αρχαίο πια μόνιππο.

Από την άλλη πλευρά, από το πρώτο αυτοκίνητο μέχρι σήμερα, δεν έχουν περάσει ούτε δύο γεμάτοι αιώνες, ένα τίποτα δηλαδή με το μέτρο του Ιστορικού Χρόνου.
Με τη διαφορά, πως τώρα, βιαζόμαστε.
Και βιαζόμαστε πολύ.
Όλες οι τελευταίες εκθέσεις που αφορούν στις περιβαλλοντικές διαταραχές του πλανήτη μας, είναι η μία πιο ανησυχητική από την άλλη.
Και όμως! Σε αυτό το πλαίσιο, σε αυτό το «περιβάλλον» είδα με κατάπληξη να ξεπηδούν πρωτοβουλίες που όχι μόνο αντιτίθενται σε κάθε συμμετοχή στην σημερινή Ώρα της Γης, αλλά, προβάλλουν την αντίθεσή τους σαν….αντίσταση κατά της «παγκόσμιας εξουσίας» και καλούν τους Πολίτες να μην λάβουν μέρος αλλά και να μποϋκοτάρουν την πρωτοβουλία, ανάβοντας φώτα, κουζίνες, τηλεοράσεις, ηλεκτρικές σόμπες, και εκπέμποντας όσους ρύπους περισσότερους μπορεί ο κάθε ένας!

Κατά «σύμπτωση» όλα αυτά, από εθνικιστικούς ακροδεξιούς κύκλους και από τους παρηκμασμένους χαβαλέδες του στυλ "Γουστάρω που είμαι Έλληνας"

(να 'ουμ).

Γεγονός είναι, πως στην εποχή κρίσης που διανύουμε ο Εθνικισμός , η κατ εξοχήν φοβική αντίληψη για τον κόσμο προσπαθεί να αναθαρρήσει και να βρει κοινωνικά ερείσματα.

Ενδεχομένως να ονειρεύονται ορισμένοι την επανάληψη ενός Παγκοσμίου Πολέμου όπως μετά το κραχ του 1929 που θα ισχυροποιήσει ξανά τα εθνοκράτη στην στεγανή μορφή που είχαν μεταπολεμικά.

Για αυτό άλλωστε αντιδρούν κάθετα σε οποιαδήποτε μορφή ενεργοποίησης των Πολιτών.
Αν κοιτάξετε τα κείμενά τους, τα όσα διατυμπανίζουν, θα διαπιστώσετε πως ενώ θεωρητικά αντιδρούν στην Παγκοσμιοποίηση και την σημερινή της μορφή, αφ ενός σπάνια θα αναφερθούν στον Καπιταλισμό και αφ ετέρου ποτέ δεν θα βρείτε ερεθίσματα για Κοινωνικοποίηση της αντίληψής τους.

Δεν είναι Πολίτες.
Είναι απλώς ομάδες φανατικών υπηρετών μίας Εξουσίας που τους βολεύει και ζητούν φανατικά περισσότερη εξουσία, περισσότερο αυταρχισμό.

Η Κοινωνία των Πολιτών , έτσι όπως αυτή μπορεί να λειτουργήσει με τη Συμμετοχή και την πρωτοβουλία για το Κοινό Καλό τους τρομοκρατεί. Γιατί, είναι μία κοινωνία που λειτουργεί με Αξίες, που προσπερνά τα στερεότυπα και όσο αναπτύσσεται τόσο και αυτόβελτιώνεται.
Απόψε, θα κατεβάσουμε τους διακόπτες.

Και η Στήλη Άλατος καλεί κάθε φίλο της να πράξει ανάλογα στις 8 και 30.

Μία ώρα, χωρίς τηλεόραση, χωρίς ρεύμα, με κεράκια ή με βόλτα ή με ότι του καθενός έρθει.
Θα αλλάξουμε τον κόσμο;
Όχι. Αν και, ο κόσμος αλλάζει καθώς αλλάζει ο κάθε ένας μας, τον εαυτό του.

Θα λύσουμε το πρόβλημα;
Ούτε!
Όμως, το μέγεθος της Συμμετοχής θα στείλει ένα μήνυμα στις Ηγεσίες που θα μετρήσει ανάλογα.

Θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στην επιτάχυνση αποφάσεων που επηρεάζουν τις τύχες του πλανήτη μας.
Είναι θετικό και παρήγορο πως και εδώ στην Κύπρο αρκετοί οργανισμοί και υπηρεσίες θα ακολουθήσουν την ώρα της γης.

Ανάμεσα τους, το Προεδρικό και αρκετοί Δήμοι.

Το πραγματικά σημαντικό θα είναι να γίνουμε όλοι δεκτικοί και ανοιχτοί στα καινούργια εργαλεία που μπαίνουν σιγά-σιγά στη ζωή μας.

Από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι την Ανακύκλωση.
Και από αυτά, μέχρι τις υποδείξεις ή και προσταγές που θα έρθουν από την Παγκόσμια Διακυβερνητική των Επιστημόνων για την Κλιματική Αλλαγή.
Γιατί, από κάποιο σημείο χρονικό και όχι μακρινό από σήμερα, για ζητήματα που ξεπερνούν τα σύνορα της κάθε χώρας οι πρακτικές και οι πολιτικές θα έρχονται από Κέντρα όπως η Παγκόσμια Διακυβερνητική.

Η πορεία προς την Παγκοσμιοποίηση, είναι μη αναστρέψιμη.

Και είναι μία πορεία φυσική, αποτελεί μέρος της εξέλιξης του κόσμου μας.
Είναι όμως στο χέρι των Πολιτών και των Φορέων τους αυτή την αργή και βασανιστική πορεία να τη στρέψουν προς το συμφέρον των Ανθρώπων.

Δεν είμαστε σκουπίδια, έχουμε ζωή, τώρα, τώρα, Ανακύκλωση, φωνάζουν τα σκουπιδάκια -συσκευασίες στο γνωστό διαφημιστικό.
Ανακύκλωση όχι μόνο του χαρτιού του γυαλιού και των πλαστικών αλλά κυρίως, του ίδιου του τρόπου σκέψης μας.
Απόψε, στις 8 και 30 κατεβάζουμε τους διακόπτες για μία ώρα.
Θυμηθείτε με, μία ώρα μετά, όταν θα τους ξανανεβάζουμε θα νιώθουμε καλύτερα.
Θα έχουμε «ενωθεί» μέσα από μία απλή αλλά σημαντική συμβολικά ενέργεια με εκατομμύρια συμπολίτες μας στην μεγάλη μας μία και μοναδική πατρίδα:

Τη Γη.
Ίσως και να αναρωτιέται πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος της χωρίς αυτά τα απερίσκεπτα άτριχα δίποδα που καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά της.
ΥΓ1. Θα μπορούσα να βάλω πολλές φωτογραφίες περιβαλλοντικών καταστροφών καθώς και πίνακες με στοιχεία που αναδεικνύουν την ανθρώπινη συμμετοχή σε αυτές. Προτίμησα με μία εξαίρεση, να δείξω την ομορφιά που περιφρονούμε.

ΥΓ2: Απόψε, στην Κινούμενη Άμμο θα ακούσουμε το Earth του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Χωρίς πολλά Ηλεκτρονικά όργανα, με φυσικούς ήχους και αρκετά παραδοσιακά όργανα από Ανατολή και Δύση, είναι μία πρωτοποριακή δουλειά για την εποχή της (1973) που βάζει για πρώτη φορά τα ethnic στοιχεία στη μουσική, για να υμνήσει τη σχέση μας με τη Γαία.

Ιδού, οι στίχοι ενός εκ των πλέον χαρακτηριστικών τραγουδιών αυτού του δίσκου, του WE WERE ALL UPROOTED

We were all uprooted
The earth was stolen from beneath our feet
We became a Diaspora
An unnamed nation of bastards
We channeled our roots to the pulse of light
deep within the galaxies of our mind
Our breath was the sky
Our dreams were water
We claimed the wilderness
We recognized one another

24 σχόλια:

kapernaros nikos είπε...

Εύγε κύριε Πήττα.

-=IMAGINOS=- είπε...

Κύριε Πήττα λέτε: "Κατά «σύμπτωση» όλα αυτά, από εθνικιστικούς ακροδεξιούς κύκλους και από τους παρηκμασμένους χαβαλέδες του στυλ "Γουστάρω που είμαι Έλληνας".

Πρώτα πρώτα θα σας πω ότι γουστάρω πάρα πολύ που είμαι Έλληνας. Επίσης μου αρέσει και ο χαβαλές γιατί και αυτός χρειάζεται. Το να αντιστέκεσαι όμως σε όλους αυτούς που σε κοροϊδεύουν για να δικαιολογούν το λόγο ύπαρξης τους και τα χρήματα που λαμβάνουν (μιλάμε για πολλαααααααά χρήματα) αυτό είναι στάση υπευθυνότητας, σοβαρότητας και εχέφρονος νου που καθόλου δεν έχει να κάνει με χαβαλέ. Η γελοιότητα του να ζητάμε να κλείσουν οι απλοί πολίτες τα φώτα των σπιτιών τους για μία ώρα ενώ οι μεγάλες βιομηχανίες και πολυεθνικές συνεχίζουν ακάθεκτες να μολύνουν με τη βούλα των εξουσιαστών των κρατών και των μαζών χωρίς να ζητήσει κάτι τέτοιο η WWF και από αυτούς, ε λοιπόν αγαπητέ κύριε Πήττα, δε μασάμε από τέτοιου είδους γελοιότητες, ούτε είμαστε ελαφρόμυαλοι για να κάνουμε τα χατίρια κανενός πιστεύοντας μάλιστα ότι κάτι συνεισφέρουμε με μία ώρα λιγότερο οικιακό ρεύμα και μετά πάμε "εξαγνισμένοι" για ύπνο....

Σύμφωνα με εσάς λοιπόν μόνο οι εθνικιστικοί ακροδεξιοί κύκλοι μποϊκοτάρουν την ώρα της γης έτσι; Ε αν είναι έτσι τότε ΜΟΝΟ οι εθνικιστικοί ακροδεξιοί κύκλοι έχουν ακόμα διατηρήσει το μυαλό στη θέση του...

Φυσικά δε συμβαίνει αυτό. Ρίξτε μία ματιά σε όλα τα προοδευτικά blogς. Θα διαπιστώσετε ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους, επίσης μποϊκοτάρουν την γελοία αυτή πρωτοβουλία των τρωκτικών της WWF που τους γνωρίζω πολύ καλά εκ των έσω, τουλάχιστον του Ελληνικού τμήματος.

Πάντως έχει πολύ ενδιαφέρον που το PREZATV ανήκει πλέον στον εθνικιστικό ακροδεξιό κύκλο... σύμφωνα με τα παραπάνω λεγόμενα σας.
prezatv.blogspot.com/2009/03/blog-post_3297.html

Το μποϊκοτάζ πέτυχε ήδη. Είστε 43.000, είμαστε 10 εκατομμύρια. Για την Ελλάδα μιλάω.

Κύριε Πήττα όποιος διαφωνεί μαζί σας, ανήκει στον εθνικιστικό ακροδεξιό κύκλο και είναι χαβαλές ελληνάρας; Εσείς έχετε προβληματιστεί ποτέ τι είστε;

Τα σέβη μου.

Anef_Oriwn είπε...

Μόνο για λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά!!!
Imagi-NOS,
Καλώς τον, καλωσόρισες!!! Που πήγες ωρέ συν-πολίτα αυτού του κόσμου και χάθηκες; Μας έλειψε ο (ελληναράδικος) λόγος!!!

*****
Αγαπητέ Γιώργο,
Σε χαιρετώ!

Και καταθέτω κάποιους απλούς προβληματισμούς:
- Στις 8:30 δεν θα ‘πρεπε να κλείσουμε και τα ραδιόφωνα (όπως επίσης και τα pc-δκια;).
- Πόσο νομίζεις είναι ενημερωμένα τα σχολεία (καθηγητές και μαθητές) γι’ αυτή την πρωτοβουλία. Εγώ νομίζω καθόλου – απόψε συγκεκριμένο σχολείο στην περιοχή έχει θεατρική παράσταση!
- Δεν νομίζεις ότι τέτοιες πρωτοβουλίες (όπως το σβήσιμο για μια ώρα των φώτων) μπορεί μεν από τη μια να ευαισθητοποιούν και να ενεργοποιούν (σε κοινωνικές δράσεις) τους πολίτες, αλλά κι από την άλλη να αποενοχοποιούν και τις εξουσίες από τις τεράστιες ευθύνες τους για τη μόλυνση του περιβάλλοντος ή/και τη αδράνεια και αδιαφορία τους για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων;

Anef_Oriwn
Σάββατο 28/3/2009 – 2:29 μ.μ.

Unknown είπε...

@Imaginos Το γιατί συμφωνώ με την πρωτοβουλία, το ανέλυσα επαρκώς, δεν θα επαναλάβω όσα ήδη εγραψα.

Προσωπικά δεν "γουστάρω" που είμαι Έλληνας.

Απλά, είμαι Έλληνας και μια σειρά από σημεία του Πολιτισμού που έχει προσφέρει ο τόπος μου είναι ανεξίτηλα στοιχεία της Ταυτότητάς μου. Τα τιμώ, τα αγαπώ, και κυρίως προσπαθώ να τα μελετώ και να τα κατανοώ.

Το PREZATV, ανήκει στη σφαίρα της αισθητικής αθλιότητας και δεν έχει για μένα καμία σημασία το τι "εκπροσωπεί" ιδεολογικά.

Το τι είναι η WWF το γνωρίζω. Καθώς και την τεράστια της προσφορά. Εσείς;

Unknown είπε...

@Φίλε Άνευ, ναι θα έπρεπε τα σχολεία να είναι ενημερωμένα και μάλιστα κατά τη γνώμη μου η εκδήλωση αυτή δίνει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για "εκτακτο" μάθημα.

Θα έπρεπε όμως να έχει υπάρξει σχετική οδηγία-παρότρυνση από το Υπουργείο Παιδείας, κάτι που δεν έγινε δυστυχώς.

Και λέω δυστυχώς, γιατί σε δυο τουλάχιστον σχολειά που γνωρίζω, έγιναν σχετικές συζητήσεις με πρωτοβουλίες Καθηγητών και η ανταπόκριση των νεαρών μαθητών και μαθητριών ήταν απρόσμενη και γεμάτη ενθουσιασμό και ενδιαφέρον. Μιλάω για ηλικίες 1ης και 2ας Γυμνασίου.

Η απενοχοποίηση των Εξουσιών που θέτεις, είναι αναμφισβήτητα ένα ζήτημα προς συζήτηση.

Ωστόσο, έχω να προσθέσω –σαν φίλτρο στη συζήτηση αυτή- πως ότι έχει συμβεί, συνέβη με τις ευλογίες τόσο της Δύσης όσο και των χωρών του μέχρι πρότινος Υπαρκτού Σοσιαλισμού.

Αμφότερες οι πλευρές υπήρξαν ασύστολοι ρυπαντές και καταστροφείς των οικοσυστημάτων ως γνήσια τέκνα της Βιομηχανικής Επανάστασης και της χωρίς λογισμό καταλήστευσης των φυσικών πόρων.

Δεν ξέρω κατά πόσο θα έβαζα εδώ ζήτημα «εξουσίας» με την παραδοσιακή έννοια όπως την προσδιορίζουμε για παράδειγμα όταν μιλάμε για την Καπιταλιστική εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, της κατανομής του πλούτου κλπ.

Μάλλον τείνω να ρίχνω περισσότερο βάρος στη νοοτροπία που επικράτησε στη σχέση Περιβάλλοντος και Ανθρώπου, μία νοοτροπία που ήθελε επί μακρόν τον Άνθρωπο «κυρίαρχο» της Φύσης όπου η κυριαρχία αυτή ταυτίστηκε με την Πρόοδο…

Όλα αυτά που λέω, δεν μηδενίζουν αυτό που εντοπίζεις (την απενοχοποίηση).

Νομίζω πως ίσως φιλτράρουν ή εμπλουτίζουν τη ματιά μας.


Μ’ αυτά κι εκείνα, θεωρώ , όπως έγραψα και στο κύριο άρθρο, πως ο συμβολισμός της σημερινής «ώρας της γης» είναι θετικό πρόσημο και η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, προσθέτει στην πίεση για λήψη μέτρων.

Έτσι κι αλλιώς, πιστεύω πως με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι Πολιτικές Ηγεσίες του κόσμου, μικρών και μεγάλων χωρών, έχουν κατανοήσει σε βάθος το πρόβλημα και, νομίζω πως αλλαγές και μέτρα δρομολογούνται.

Όσο πιο «πετυχημένες» είναι τέτοιες ενέργειες λοιπόν, τόσο πιο πολύ ίσως να προσθέτουν ένα λιθαράκι πίεσης προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ελπίζω τουλάχιστον!

Phivos Nicolaides είπε...

Αγαπητέ συν-πολίτη Γιώργο, ωραία φαίνεται στις φωτογραφίες η ομορφιά που περιφρονούμε! Καλά κάνεις και μας θυμίζεις ορισμένα χρήσιμα πράγματα, με τον σπουδαίο αφηγηματικό, γραπτό σου λόγο και χειμαρώδη τρόπο!

Antreas είπε...

Μόνο ένα σχόλιο πάνω στην πορεία του Ελληνικού μας Έθνους.Όσο κοιτάζω το Έθνος μας τόσο πιο γλαφυρή εν η εικόνα της καθοδικής μας πορείας σχεδόν σε όλους τους τομείς.Απλά ,άλλοτε η κάθοδος είναι γραμμική και άλλοτε εκθετική.
Προφανώς δε νοιώθω ούτ' εγώ περήφανος για τον σημερινή μας κατάπτωση.
BTW εν σημαντικό να κοιταξει κάποιος και να αποκωδικοποιήσει το πως ο νεοέλληνας δίδει την ψήφο του ,για ν' απεικονιστεί στο πρόσωπο ενός και μόνου "Μεγάλου Έλληνα" ,η ιστορία και το μεγαλείο του Έθνους του.Παραπομπή στο http://greatgreeks.skai.gr

Ανώνυμος είπε...

Το θεμα αγαπητοι ποιο ειναι? Οτι απλα για μια ωρα
Κλεισαμε τους διακοπτες η οτι ετσι στειλαμε ενα ηχηρο μηνυμα
Οτι εχουμε την δυναμη και την θεληση να αλλαξουνε τα πραγματα?
Εχεις κανενας απο εσας συνηδητοποιησει την περιβαλλοντικη καταστροφη
Που συντελειται στον πλανητη αυτη την στιγμη? Και αν το εχετε συνηδητοποιησει τοτε
Μηπως απλα σας εξυπηρετει να το χρησιμοποιειται
Για να προβαλλετε τις ακροδεξιες σας αποψεις?(διαπλεκομενοι οικολογικη φορεις,μεγαλες βιομηχανιες κτλ κτλ?)
Μηπως κοιτωντας το δεντρο χασατε το δασος?
Ξεφυγετε λιγακι απο τον μιζερο δογματικο τροπο που σκεφτεστε.

Ειναι δε αστειο να θεωρειτε οτι με τις αποψεις σας εκρποσωπειτε και τα 10.000.000 Ελληνων ,
Που φυσικα και ειναι περηφανοι που ειναι Ελληνες αλλα που εχθες το βραδυ
710 επιχειρησεις, 370 Δημοι και κοινοτητες ,220 σχολεια και εκπαιδευτικα ιδρυματα , 450 blogs,
,190 φορεις και εκατομμυρια νοικοκυρια συμετειχαν ενεργα στην ωρα της Γης.

Τελος εγω ειμαι περηφανος για την καταγωγη μου,δυστυχως ομως ντρεπομαι που στην χωρα μου υπαρχουν ανρθωποι με τετοιες ακραιες αποψεις.Αραγε εσεις αχετε κατι να προτεινετε? αν ναι μην ντρεπεστε ειμαστε ετοιμοι να σας ακουσουμε!!!!

Αφηστε λοιπον εμας να σωσουμε την γη και εσεις απλα συνεχιστε να ψηφιζεται το φαινομενο του θερμοκηπιου λογω πολιτικων ακραιων αποψεων που δεν σας επιτρεπουν να στρεψετε το βλεμα σας στο αυριο.
Γ.Π.

-=IMAGINOS=- είπε...

Τα μάθατε; Άλλαξαν όλα άρδην μέσα σε μία ώρα! Οι μεγάλες βιομηχανίες πήραν το μάθημα τους και περιόρισαν την παραγωγή τους κατά 99% μολύνοντας πλέον ανεπαίσθητα το περιβάλλον. Σώθηκε ο Πλανήτης. Ας προσγειωθείτε τώρα με ασφάλεια. Αυτό ήταν, τα καταφέρατε. Συγχαρητήρια.

proudgaros είπε...

sygnwmin gia ta kata eksairesin greeklish!!

@-=IMAGINOS=-...Ama den katalvaineis ti to kourazeis? I akoma otan diafwneis kai oi alloi menoun sti gnwmi tous? Eksipnakias tou kerata eisai? Eipes ta dika sou, terma den epeises, terma. Alla sou lene, alla apantas teleia asxeta.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε φιλε imagine εχεις καταλαβει γιατι εγινε ολοαυτο η ακομα προσπαθεις??????? αυτη την εντυπωση δινεις παντως.........
Γ.Π

Ανώνυμος είπε...

Στο αρθρο μεσα οπως το διαβασα στον Πολιτη και οπως το ξαναδιαβασα εδω υπαρχουν οι απαντησεις ξεκαθαρες:

"Θα αλλάξουμε τον κόσμο;
Όχι. Αν και, ο κόσμος αλλάζει καθώς αλλάζει ο κάθε ένας μας, τον εαυτό του.

Θα λύσουμε το πρόβλημα;
Ούτε!
Όμως, το μέγεθος της Συμμετοχής θα στείλει ένα μήνυμα στις Ηγεσίες που θα μετρήσει ανάλογα."

Πιο απλα δεν μπορούσε να γραφτει κατα τη γνωμη μου.

Ειναι "συμβολισμός" και συντονισμος της παγκοσμιας κοινης γνωμης.

Ισως δεν ειναι και οσο θα επρεπε γνωστο πως στη WWF και στη Green Peace κ.α. υπηρξαν ακτιβιστες που πληρωσαν με τη ζωη τους την αφοσιωση τους στην αποστολη τους.

Χ.

kapernaros nikos είπε...

Πάντως εμείς στο Πανεπιστήμιο που εργάζομαι μεταρέψαμε την ωρα της Γης σε ολονυκτία με συναυλίες μόνο με ακουστικά όργανα και ομιλίες ειδικών επιστημόνων που εκτος των άλλων μας έδωσαν τα κυριολεκτικά απιστευτα νούμερα της εξοικον΄΄ομησης ενέργειας που έκανε χτες ο πλανήτης.

Ακομα κατι που μάλλον λησμονήσατε είναι πως η ωρα της Γης εγινε χτες γιατι σύντομα ακολουθεί η ειδική συνδιάσκεψη που θα βάλει το πλαίσιο για τη νέα Συνθήκη που θα αντικαταστήσει το Κιότο. Και το μέγεθος της συμμετοχής θα παρουσιαστεί στη διάσκεψη ως "πίεση της κοινής γνώμης σε παγκόσμιο επίπεδο" για τη λήψη και επιβολή δραστικών μέτρων΄.

kapernaros nikos είπε...

Κύριε Πήττα, είδατε που επιτέλους έμαθα να τονίζω στα ελληνικά;

Unknown είπε...

Ακριβώς! Αντιγράφω από τις ειδήσεις:

Η απήχηση της πρωτοβουλίας θα μπορούσε να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο, όπου η διεθνής κοινότητα θα συντάξει τη νέα συμφωνία που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο το 2012.


Και τα νεώτερα:

Μαζική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στην εκστρατεία για την Ώρα της Γης, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως κατέβασαν τον διακόπτη για μία ώρα, σαν μια συμβολική κίνηση κατά της κλιματικής αλλαγής.


Οι περιβαλλοντολόγοι κάνουν λόγο για τεράστια επιτυχία.


«Ο κόσμος λέει ναι στην δράση για το περιβάλλον, τώρα θα πρέπει και οι κυβερνήσεις να ακολουθήσουν», δήλωσε η WWF.


Από την ερευνητική βάση της Ανταρκτικής και τις πυραμίδες της Αιγύπτου, από το Κολοσσαίο της Ρώμης και το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ της Νέας Υόρκης, τα φώτα έσβησαν και μια σκοτεινή λωρίδα, πάχους όσο μία ζώνη ώρας, κινήθηκε από την ανατολή προς τη δύση σταδιακά ανάλογα με την τοπική ώρα.

Η Ώρα της Γης τηρήθηκε για πρώτη φορά στην Αυστραλία το 2007, επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο ένα χρόνο αργότερα και φέτος κλιμακώθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα.

«Το μήνυμα από τον κόσμο ήταν δυνατό και καθαρό: Όχι άλλες καθυστερήσεις, ώρα για δράση», δήλωσε ο ο Κιμ Κάρστενσεν, ηγέτης της Παγκόσμιας Κλιματικής Πρωτοβουλίας της WWF.



«Πάντα είχαμε το βλέμμα στο 2009 λόγω των διαπραγματεύσεων της Κοπεγχάγης στο τέλος του έτους. Μένουν οκτώ μήνες μέχρι την Κοπεγχάγη και θεωρούμε ότι [η Ώρα της Γης] είναι κάτι σαν δημοψήφισμα για το θέμα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αντι Ρίλεϊ, διευθυντής της πρωτοβουλίας στην Αυστραλία.

Unknown είπε...

Χαχαχαχα Κύριε Καπερνάρο, πρόσεξα τον τονισμό σας! Μπράβο! Εγώ κάποτε το θεωρούσα ακατόρθωτο να μάθω α) να πληκτρολογώ (και έχω γίνει γρήγορος σαν επαγγελματίας γραμματέας) και β) να τονίζω (και τώρα μου είναι αδύνατο να μην τονίσω...

Κουνούπι είπε...

εύγε!

Unknown είπε...

Ευχαριστώ Κουνούπι! Χτες από τον ραδιοθάλαμο του Άστρα καθώς έκανα εκπομπή, στις 8 και 30 είδαμε με τον φίλτατο Γιώργο Παναγόπουλο που εσχάτως μου κάνει παρέα, αρκετά σπίτια να σκοτεινιάζουν και το χαρήκαμε!


Έγραφα ένα σχόλιο λίγο πριν στο ιστολόγιο του καλού φίλου Pølsemannen (διαφωνούμε στο θέμα)και έτσι κάπως μπόρεσα και "πύκνωσα" τις σκέψεις μου.

Παραθέτω λοιπόν και εδώ το τι έγραψα εκεί:

1ον. Η κίνηση είχε συμβολικό χαρακτήρα.

2ον. Είναι η Σύνοδος της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο, όπου η διεθνής κοινότητα με την Παγκόσμια Διακυβερνητική των Επιστημόνων για την Κλιματική Αλλαγή, που λειτουργεί υπό τον ΟΗΕ, θα συντάξει τη νέα συμφωνία που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο το 2012.

Η χθεσινή Συμμετοχή (πρωτοφανής τελικά) θα παρουσιαστεί αναλυτικά στη Σύνοδο ως "μοχλός πίεσης" της παγκόσμιας Κοινής Γνώμης για τη λήψη περισσότερων και δραστικότερων μέτρων.

3ον. Ζείτε, ζούμε, σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Δεν διαφέρει σε τίποτα αυτό που έγινε από τη μαζική συμμετοχή σε μία διαδήλωση.
Αλλάζει τον κόσμο; Όχι.
Ρίχνει την Κυβέρνηση; Όχι.
Αν είναι πραγματικά μαζική ασκεί πίεση; Ναι.

4ον. Το "Περιβάλλον" και η ώθηση νέων μορφών ενέργειας αλλά και νέων τεχνολογιών παραγωγής, αφορά τόσο τους "Καπιταλιστές" όσο και τους υπόλοιπους.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, μοιραζόμαστε τον ίδιο πλανήτη, τον ίδιο αέρα, και τις ίδιες περίπου επιπτώσεις.

5ον και πιο "δύσπεπτο". Οι σημερινοί "Καπιταλιστές" δεν είναι αυτοί του 1950 ή του 1960. Είναι νεώτεροι, μαθημένοι σε άλλες τεχνολογίες και, ενηλικιώθηκαν μαζί με την ωρίμανση της Περιβαλλοντικής Συνείδησης αλλά και τη συνειδητοποίηση των βλαβών που επιφέρουν οι παλαιοί τρόποι παραγωγής.
Έχουν κάθε λόγο και αυτοί να μπαίνουν μπροστά, στο κάτω κάτω αν είναι έξυπνοι θα κερδίσουν ΚΑΙ από αυτό με τη χρηματοδότηση νέων τεχνολογιών.

Ε και; Εμένα με συμφέρει αυτό ως Πολίτη; Κατά τη γνώμη μου, ναι, γιατί συμφέρει τον ίδιο τον πλανήτη μου. Άλλον, δεν έχω.

Προς ώρας τουλάχιστον.

Αδριανή είπε...

διαβάζω και ξαναδιαβάζα και ξαναματαδιαβάζω το κατεβατό του "ιμάτζινος" μέχρι που αποφάσισα να κάνω κλικ και να παω στο βλόγιον του.

Μετά από 5 λεπτά εκεί μέσα στο σκυβαλοδοχείο κατάλαβα. Σέβομαι το χώρο και δεν απαντώ αναλόγως, δεν έχει υπόθεσιν ο άνθρωπος όπως λέμε.

Αντρικκος είπε...

Αγαπητέ Γιώργο,

υποκρισία. Όλο αυτό που στήθηκε για να υποστηρίξει την χθεσινοβραδινή ενέργεια εμένα μου φαντάζει σαν μια μεγάλη υποκρισία! Νομίζω ότι η WWF (την οποία σέβομαι και επικροτώ για τους σκοπούς της) θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την στρατηγική της. Θα ήθελα πολύ να μάθω πόσα λεφτά ξόδεψαν για να προμοτάρουν αυτή την ενέργεια. Βασικά διαφωνώ για ένα σημαντικότατο, κατα την γνώμη μου, λόγο: αυτή η "μαζική" αλλά συμβολική κίνηση να σβήσουν τα φώτα δημιουργούν την εντύπωση (υποσυνείδητα) στον κόσμο ότι συμμετέχουν στην προσπάθεια για την κλιματική αλλαγή ενώ στην ουσία δεν καταφέρνουν τίποτα. Γιώργο, ευτυχώς ή δυστυχώς ο πολύς κόσμος δεν έχει την δική σου (αποδεδειγμένη) ευαισθησία για το περιβάλλον. Αντίθετα ο πολύς κόσμος, για πολλούς και διάφορους λόγους, αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα μάλλον επιδερμικά. Και μια κίνηση σαν αυτή δημιουργεί στον πολύ κόσμο την άποψη ότι "έκαναν το καθήκον τους". Μέγα λάθος!
Εγώ θα προτιμούσα π.χ. όλα αυτά τα χρήματα να δίνονταν σαν χρηματοδότηση για να αλλάξουμε τις λάμπες πυρακτώσεως με οικονομικές. Πρακτικά πράματα που πιάννουν τόπο και ο καθένας θα κάνει ότι περνά απο το χέρι του. Εξάλλου πότε ήταν η τελευταία φορά που ίδρωσε το αυτί των διοικούντων του πλανήτη μας απο παρόμοιες συμβολικές κινήσεις;

ΥΓ. Ρώτησε κανείς την επίδραση της χθεσινοβραδινής ενέργειας παγκόσμια στο περιβάλλον; Αντιλήφθηκε κανείς την επίδραση του μαζικού "κατεβάσματος" και μετά του μαζικού "ανεβάσματος" των διακοπτών τόσο στα εργοστάσια παραγωγής όσο και κατ'επέκταση στο περιβάλλον;

Unknown είπε...

Αντρίκκο, σεβαστή η άποψή σου.

Νομίζω, εξήγησα αρκετά αναλυτικά τη θέση μου.

Αυτό που έγινε έχει μία αριθμητική σημασία για την Σύνοδο της Κοπεγχάγης, δες το σαν μία "πλανητική ψηφοφορία" γιατί αυτό ήταν. Μία μέτρηση της διάθεσης της κοινής γνώμης για λήψη δραστικών μέτρων.

Bananistanos είπε...

Πάντως του χρόνου στη δημοσιαγραφική διάσκεψη για τα 2 χρόνια διακυβέρνησης, θά έχει να πει ότι έκανε κάτι για το περιβάλλον ο Χριστόφιας, έσβησε τα φώτα του προεδρικού για μιαν ώρα!!!

Σοβαρά όμως, το βρίσκω τουλαχιστον υποκριτικό και υποτίμηση της νοημοσύνης μας, τη μια μέρα να ζητά εξαίρεση από το ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την επόμένη να κάνμει παναϋρούθκια για το περιβάλλον.

Υ 1. Εγω έσβήσα τα φώτα αλά είχα τη τιβι αναμένη.

Υ 2. Τα πλαστικά ποτήρια που είχαν τα κεράκια μέσα οι οικολόγοι στο προεδρικό ήταν στα πλαίσια του Reduse-Reuse-Recycle;

Unknown είπε...

Είναι υποκριτικότατο αυτο που επισημαίνεις και επειδή γνωρίζω πως όπου νάναι θα ξεκινήσει καμπάνια για τις Α.Π.Ε. θέλω να μάθω το ακριβές σκεπτικό με το οποίο ζητούν εξαίρεση. Αν έχεις κάποιο σχετικό λινκ γράψτο σε παρακαλώ αν και νομίζω πως ξέρω που να απευθυνθώ.

Ανώνυμος είπε...

TELIKA EXEIS DIKIO ALLA XREIASTIKA NA DIAVASW TO KEIMENO SOY KAI TA SXOLIA SOY 4 FORES. DEN TO EIXA DEI SAN METRISI KOINIS GNWMIS POY MALLON DEN MPOROYSE NA GINEI ALLIWS PAGOSMIA KAI EPISIS DEN IKSERA GIA TI SYNODO KLP. EIMASTE LIGO MALAKES GMT.

EXW KSANAGRAPSEI EDW

EAAKITHS