Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Η Αριστερά που αγάπησα…

ήταν αυτή, που σε χρόνια απίθανα, όταν Χατζιδάκις σήμαινε «παρακμιακός εκπρόσωπος της αστικής τάξης» εκείνη, τον έφερνε στις γιορτές της και αυτός, ευφρόσυνος κάθονταν στο πιάνο του, έπαιζε τις αρμονίες του, μιλούσε με τον κόσμο και εξηγούσε αβίαστα τον εαυτό του σε έναν κόσμο που σέβονταν τον Πολιτισμό.

Ήταν αυτή, που στις γιορτές της καλούσε τον Ιάνη Ξενάκη και εκείνος, έπαιρνε το αεροπλάνο από το Παρίσι που τόσο τον είχε προστατεύσει και ερχόταν στην πατρίδα που κάποτε τον είχε καταδικάσει σε θάνατο.

Τον θυμάμαι να κάθεται σε ένα σκαμπό ανάμεσα σε ένα περίπλοκο πλέγμα μαγνητοφώνων και ηχείων τοποθετημένων κυκλικά και να ερμηνεύει τη μουσική του τη δύσκολη, την μαθηματική, την στοχαστική, την συμπαντική.

Και γύρω του, το θυμάμαι σαν τώρα και θα το γράψω κι ας φανώ ίσως γραφικός, κόσμος πολύς, πρόσωπα νεαρά, πρόσωπα ηλικιωμένα, διανοούμενα, εργατικά, φοιτητικά και όλα είχαν φως.
Μόνο που αυτό το φως δεν πήγαζε από κανέναν προβολέα, αλλά από μέσα τους.


Και θυμάμαι μια ομάδα από παιδιά μικρά, κάπου στα δέκα, έντεκα χρόνια τους, που αποσπάστηκε από τον υπόλοιπο κόσμο και θέλησε να πάει κοντά στον αείμνηστο και μεγάλο έλληνα συνθέτη. Κάποιοι είπαν «σσσσς…καθίστε ήσυχα». Ο Ξενάκης, με ένα αφοπλιστικό χαμόγελο τα κάλεσε να κάτσουν περιμετρικά στα μεγάφωνα για να ακούνε ακόμα πιο καλά και συνέχισε τη διήγησή του για το πώς δημιουργεί τη μουσική του, αυτή τη μουσική που μοιάζει γεννημένη από το διάστημα κα τους νόμους που ορίζουν το σύμπαν. Και ο κόσμος γύρω, άκουγε σχεδόν μαγεμένα χωρίς να αναπνέει.

Κάπου εκεί, μπορούσες να δεις τη φιγούρα του Μανώλη Αναγνωστάκη να τριγυρνάει.
Να διακρίνεις τη φωνή του Τάσου Λειβαδίτη να γελάει κρατώντας τον Λεωνίδα Κύρκο από το μπράτσο.
Να πέσεις πάνω στον Μίλτο Σαχτούρη που συζητούσε με κάποιους νεαρούς ανθρώπους που τον κοιτούσαν με σχεδόν δέος –θα έλεγε κανείς.


Η Αριστερά που αγάπησα, ήταν αυτή.

Μια Αριστερά που κόντρα στην ειρωνεία των ισοπεδωτικών σταλινικών από τη μια και τη δεξιά πρωτόγονη βαρβαρότητα από την άλλη, επέμενε στους πιο πολύτιμους χυμούς της κοινωνίας ώστε να τους αναδείξει αλλά και να τους κάνει μέτοχους της δικής της ιστορικής προσπάθειας. Πολιτισμός!

Και αυτά που λέω πάνε 30 τόσα χρόνια πίσω, βρίσκονται κάπου στα μέσα και τα τέλη της δεκαετίας του 70. Μικρός ήμουν, πολύ μικρός, αλλά τα θυμάμαι όλα «λες και ήταν χθες» μα και ταυτόχρονα όταν τα αναλογίζομαι νιώθω να με πλακώνουν αιώνες.
Και βέβαια, αυτή η αριστερά ήταν το τότε ΚΚΕ εσωτερικού.


Οι «ρεφορμιστές» οι «ευρωλιγούρηδες» οι «αναθεωρητές» οι «ταξικοί προδότες» για να θυμηθώ μόνο λίγα από τα κοσμητικά επίθετα που απέδιδαν κάποιοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι.

Οι ίδιοι ακριβώς που πριν από λίγο καιρό, στον Δεκέμβρη του 2008, προτίμησαν να ενορχηστρωθούν συνειδητά με την κολλημένη στο τοίχο Νέα Δημοκρατία και τον ΛΑ.Ο.Σ του κου Καρατζαφέρη και να δείξουν, ακριβώς όπως οι κουκουλοφόροι προδότες της Κατοχής, τον «ένοχο» για τα «μπάχαλα» και να δυναμιτίσουν την ανοδική του πορεία..

Ενώ βέβαια, γνώριζαν πάρα πολύ καλά τις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού κατά της οποιασδήποτε βίας αλλά και την αγωνία του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου να ερμηνεύσει, να καταλάβει, να αφουγκραστεί.

Ο Συνασπισμός, ξεκίνησε από χτες και ολοκληρώνει αύριο το Διαρκές Συνέδριο του.
Καταθέτοντας, ίσως για πρώτη φορά στην πορεία του, ένα πολύ συγκεκριμένο σώμα Πολιτικών Θέσεων και Προτάσεων σε προγραμματικό επίπεδο, πάνω σε όλα τα ζητήματα.

Ο Συνασπισμός-και δεν θα του κάνω σήμερα κριτική, το ξεκαθαρίζω αυτό- έχοντας γυρίσει εδώ και χρόνια την πλάτη του σε σταλινικές μεθοδεύσεις διαγραφών, προγραφών, μαύρης λίστας μελών και πρακτικές «Δημοκρατικού συγκεντρωτισμού» αγωνιά ή μάλλον ασφυκτιά να ισορροπήσει μεταξύ των θεμελιωδών αρχών που συνιστούν ένα Αριστερό Κίνημα και, των καταιγιστικών αλλαγών που συνέβησαν , συμβαίνουν και θα συμβαίνουν στον κόσμο μας.

Και βέβαια, αυτά τα χαρακτηριστικά του, παράγουν και μία σειρά από επικοινωνιακές δυσκολίες και αντιφάσεις. Δεν είναι από τη μία ένα αστικό κόμμα που λειτουργεί σχεδόν σαν προϊόν προς πώληση ούτε από την άλλη ένα μονολιθικό συμπαγές κόμμα.

Για πολλά χρόνια έμοιαζε περισσότερο με μια λέσχη διανοητών όπου ο κάθε ένας προσέθετε το δικό του συχνά αξιόλογο λιθαράκι, αλλά όλα μαζί τα λιθαράκια αδυνατούσαν να χτίσουν ένα οικοδόμημα.

Κατηγορήθηκε αμέτρητες φορές πως είναι ένα κόμμα στείρας διαμαρτυρίας.
Οι ίδιοι ακριβώς, τον κατηγορούν πως φλερτάρει με την εξουσία και αποζητά συμμετοχή στην διακυβέρνηση της χώρας. Ας αποφασίσουν τελικά όμως, γιατί αυτά τα δύο δεν ταιριάζουν.

Αλήθεια! Ποιος δεν θέλει μία Αριστερά που να επιδρά αποτελεσματικά στο ύφος και το ήθος της Εξουσίας; Κάποιοι που ίσως χάσουν τον ρόλο τους;

Θυμίζω: Όταν κανένας δεν μιλούσε για περιβάλλον και οικολογία, ο Συνασπισμός χτυπούσε τα καμπανάκια και δημιουργούσε τις πρώτες ομάδες επιστημόνων για το περιβάλλον. Κανείς δεν άκουγε.
Θυμίζω: Όταν άρχισαν τα πρώτα κύματα μεταναστών να καταφτάνουν στην Ελλάδα, ο Συνασπισμός ήταν που επέμενε στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού πλαισίου για τους μετανάστες. Κανείς δεν άκουγε.
Θυμίζω: Όταν οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για τον Αγροτικό τομέα ερχόντουσαν για να εναρμονιστεί το Ελληνικό Αγροτικό Προϊόν και οι Κυβερνήσεις το σπαταλούσαν χωρίς στοχευμένη στρατηγική ο Συνασπισμός πάλι χτυπούσε το καμπανάκι και γίνονταν ο προφήτης των κακών μαντάτων.

Κανείς δεν άκουγε.

Είναι άραγε ο Συνασπισμός το «τέλειο κόμμα»;
Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και επιπλέον πολλές φορές ο Συνασπισμός βάζει τρικλοποδιές στον εαυτό του.
Όμως, ο Συνασπισμός είναι η μόνη πολιτική δύναμη, που με τις όποιες αδυναμίες και λάθη, παλεύει με ειλικρινή αγωνία να ανταποκριθεί στην εποχή του μια εποχή που αφήνει πίσω τη Βιομηχανική Επανάσταση και τους όρους της.

Ναι, ενίοτε λαϊκίζει. Και έχω παραδείγματα που δεν επιθυμώ να αναφέρω σήμερα, γιατί λόγω του Συνεδρίου επιλέγω να είμαι μόνο θετικός.

Ελπίζω το κείμενο των Θέσεων που κατατέθηκε να φτάσει στην Κοινωνία.
Ο τόπος, έχει κρίσιμη ανάγκη από μία Αριστερά του 21ου αιώνα και την έχει ανάγκη τώρα.
Ελπίζω, στην Αριστερά που αγάπησα.


Ο πίνακας που κοσμεί το άρθρο είναι η ανεπανάληπτη "Έναστρη Νύχτα" του Vincent Van Gogh.

55 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλημέρα σας.

Θα μεταφέρω τα σχόλια που έγιναν στην προηγούμενη ανάρτηση εδώ, γιατί εδώ ανήκουν, αργότερα.

Εκτός, αν το πράξετε εσείς (θα το παρακαλούσα...)

Ανώνυμος είπε...

Μα πως αλλάζουν οι καιροί!

Η αριστερά σήμερα, αυτή που αγαπά ο συμπαθέστατος κος Πήττας, το ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, διαπρέπει στην Εκάλη με 14% ενώ στις ημιαστικές περιοχές, μετά δυσκολίας βγάζει ένα, άντε ενάμισι τοις εκατό.

Στη δεκαετία του 70 που επικαλείται ο κος Πήττας ακριβώς το αντίθετο συνέβαινε.

Αυτό πραγματικά πάει να πει πρόοδος και εξέλιξη σε ένα πολιτικό χώρο.

Είναι όντως κατάκτηση σήμερα το να είσαι αριστερός, κατάκτηση η οποία μαθηματικά σε εξυψώνει κοινωνικά, για πάρα πολλούς λόγους, ειδικά λόγω τσέπης. Της δεξιά σου τσέπης που είναι συνήθως και η πιο βαριά. Μα αυτό σημαίνει και αριστερά, τι να λέμε τώρα...

Εάν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μοναδικός πολιτικός φορέας που παράγει πολιτική σκέψη στην Ελλάδα, τότε ή Ελλάδα δεν υπάρχει και είναι κάποιο φανταστικό μέρος γραμμένο σε κάποιο μυθιστόρημα.

Εάν όμως υπάρχει αυτή η χώρα και εφόσον σε αυτή σήμερα, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ παράγει πολιτική σκέψη, τότε θα πρέπει να γίνουμε μετανάστες και πάλι, γιατί σε λίγο η Ελλάδα δε θα μας χωράει όλους, λόγω της τόσο πλούσιας πολιτικής σκέψης του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αλλοδαποί θα πάρουν τη θέση μας εξάλλου, δε θα αδειάσει η χώρα, μη φοβάστε. Το πολύ πολύ η Ελλάδα να "μεγαλώσει" κι άλλο και ας ονομαστεί Μακεδονία ή Αλβανία ή Τουρκία και τι έγινε; Η τόσο πλούσια πολιτική σκέψη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι καλά.

Τα Σέβη μας.

Anef_Oriwn είπε...

Αγαπητέ PolitisPittas,

“Η Αριστερά που αγαπήσα[με] ...”, ΤΗΝ συν-αποτελούμε ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ (κι όχι ΜΟΝΟ οι άνθρωποι της Τέχνης, των Γραμμάτων και της Πολιτικής που αναφέρεις στο κείμενο σου), που ΦΥΣΕΙ [γιατί ανήκουμε στις ΜΗ προνομιούχες κοινωνικές ομάδες] ή/και ΘΕΣΕΙ [γιατί μελετώντας και αναγνωρίζοντας τις πανανθρώπινες αξίες που εκφράζει η ιδεολογία της Αριστεράς], στηρίξαμε αυτόν τον ιδεολογικοπολιτικό χώρο πιστεύοντας ότι θα μας οδηγούσε σε μια καλύτερη κοινωνία (και εμπλακήκαμε και δραστηριοποιηθήκαμε σ’ αυτόν – σε κάποια από τις διαφορετικές πολιτικές του συνιστώσες/εκφράσεις).

Κατανοώ την επιθυμία σου να στηρίξεις (και να αναδείξεις μέσα από το κείμενο σου τον ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ), μια και παραδοσιακά ήσουν κοντά στον “ανανεωτικό” αριστερό χώρο ... Θεωρώ όμως και κρίνω (μετά συγχωρήσεως και μ’ όλο το σεβασμό) ως ατυχή και άστοχη την ενέργεια σου να περιλάβεις σε ένα τέτοιο κείμενο (σου) ΚΑΙ αιχμές ενάντια σ’ ένα άλλο κόμμα της Αριστεράς [το ΚΚΕ – που είναι καταξιωμένο στη συνείδηση μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού – κι όχι μόνο], εξισώνοντας το (για τη στάση του στα γεγονότα του Δεκέμβρη) με “… την κολλημένη στο τοίχο Νέα Δημοκρατία και τον ΛΑ.Ο.Σ του κου Καρατζαφέρη …”.

Παρ’ όλο που αναγνωρίζεις πως “… για πολλά χρόνια [ο Συνασπισμός] έμοιαζε περισσότερο με μια λέσχη διανοητών ...”, ή ότι “… βάζει τρικλοποδιές στον εαυτό του …”, δεν το έχεις απορρίψει ως συνιστώσα την Αριστεράς. Εμφανής είναι η προσπάθεια σου να ΤΟΝ πιστώσει θετικά και με καλές διαθέσεις και με προθέσεις για ουσιαστικές παρεμβάσεις στην πολιτικοκοινωνική ζωή (και δεν διαφωνώ). Όμως, γιατί ΔΕΝ κάνεις το ίδιο με τον άλλο σημαντικό πόλο της Ελληνικής Αριστεράς, το ΚΚΕ (έστω κι αν διαφωνείς με τις ιδεολογικοπολιτικές του θέσεις, τοποθετήσεις και πρακτικές, αποκαλώντας τις μάλιστα σταλινικές); Τι απέγινε η περιλάλητη αναγνώριση του δικαιώματος της (πολιτικής) διαφορετικότητας (και μέσα στο χώρο της Αριστεράς); Δεν νομίζεις ότι αυτός ο απόλυτος τρόπος προσέγγισης προσομοιάζει μ’ αυτό για τον οποίο κατηγορείς το ΚΚΕ αποκαλώντας το σταλινικό;

Αυτά (μόνο) για τώρα ...

Anef_Oriwn
Σάββατο 14/2/2009 – 3:52 μ.μ.

Unknown είπε...

Δεκτά τα όσα λες αγαπητέ μου Άνευ και σωστά αυτά που μου καταλογίζεις-αναφορικά με το ΚΚΕ.

Η αλήθεια είναι πως θύμωσα πολύ (μα πάρα πολύ) με τη στάση του Δεκεμβρίου στάση που θεωρώ πως άλοιψε βούτυρο στο παντεσπάνι της αντίδρασης στην πιο ακατάλληλη στιγμή.

Σύντομα όμως ακολουθεί και το Συνέδριο του ΚΚΕ το οποίο επίσης θα προσπαθήσω να "παρακολουθήσω" και να διαβάσω τα κείμενά του και κατά συνέπεια να το σχολιάσω.

Δεν γράφω περισσότερα τώρα, γιατί όπως κάθε Σάββατο τέτοια ώρα είμαι υπό πίεση λόγω του ραδιοφώνου και της σχετικής προετοιμασίας.


Κύριε Rhadamanthys, πολλή καλή ιδέα, σας συνιστώ να πάτε μετανάστης το γρηγορότερο να δείτε πως είναι.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ ότι ο ΣΥΝ είναι το πιο δημιουργικό και δυναμικό στοιχείο του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Είναι ο μόνος πολιτικός χώρος που έχει ακόμα επαφή με την κοινωνία. Είναι γι αυτό το λόγο που βρέθηκε σε κάποια στιγμή στο 18%-20%.

Δυστυχώς εκείνη τη συγκυρία δεν κατάφεραν να την μετατρέψουν σε δυναμική, γιατί κατά την προσωπική μου άποψη ήταν ανέτοιμοι για να διαχειριστούν τις ευθύνες που τους φόρτωσε η κοινωνία.

Η κοινωνία αναζητούσε στον ΣΥΝ ένα κόμμα που θα έφερνε την αλλαγή προς ένα νέο πνεύμα επικοινωνίας πολιτικής και κοινωνίας και την απαλλαγή από τους πολιτικούς δεινόσαυρους ταυτόχρονα.

Είχαν τα υλικά και μάλιστα η δυανδρία Τσίπρα - Αλαβάνου πρόσφερε τον ενθουσιασμό και το δυναμισμό του νέου αλλά και τη συνέπεια του παλιού και θα μπορούσε να λειτουργήσει έξοχα αν δεν παρασύρονταν σε μονοπάτια αλαζονείας.

Θεώρησαν ξαφνικά ότι ο λαός τους έστρωνε κόκκινα χαλιά προς το Μαξίμου κι αποξένωσαν τμήμα που πρόσβλεπε σ' αυτούς την δύναμη που θα "έλεγχε" το πολιτικό σύστημα και θα το έγερνε προς τις ευαισθησίες της αριστεράς.

Εδωσαν το δικαίωμα στο ΠΑΣΟΚ να επανέλθει ως η κύρια επιλογή για νέα (;;;;) σελίδα στην πολιτική της χώρας γιατί την ώρα που ο λαός τους έδινε -έστω δημοσκοπικά- έγκριση να παρουσιάσουν πολιτική, αυτοί δεν απάντησαν πειστικά.

Ο Ελληνας ψηφοφόρος, ο κουρασμένος, ο προδωμένος και βολεμένος ήθελε ν' ακούσει συγκεκριμένες προτάσεις, τολμηρές αλλά και υλοποιήσιμες για μια σειρά από προβλήματα.

Ένα μόνο παράδειγμα θα δώσω για να μην μακρηγορώ. Το άσυλο στα πανεπιστήμια είναι ένα θέμα ταμπού, ειδικότερα για την αριστερά. Ωστόσο όσοι πέρασαν από Ελληνικό πανεπιστήμιο γνωρίζουν ότι οι καταλήψεις και οι βανδαλισμοί δεν λειτουργούν υπέρ των πανεπιστημίων και των περιουσιών τους, ειδικά όταν για να μπει έστω και μια καρέκλα ή ένα τραπέζι στο κάθε πανεπιστήμιο χρειάζεται ολόκληρη γραφειοκρατία.

Αν ο ΣΥΝ σ' αυτό το αυτονόητο θέμα, επέλεγε μια τολμηρή θέση, με συγκεκριμένη πρόταση θα έπειθε ευκολότερα ότι αυτό που τον ενδιαφέρει δεν ειναι ο λαϊκισμός αλλά η ουσία και θα αναδυόταν ως το πιο σοβαρό και τολμηρό κόμμα.

Μακάρι να έχω λάθος, αλλά περίμενα πολύ περισσότερα από τον ΣΥΝ. Ήθελα πολύ περισσότερα γιατί δεν υπήρχαν άλλες επιλογές.

Αν σήμερα γίνονταν εκλογές στην Ελλάδα κι είχα δικαίωμα ψήφου θα επέλεγα Οικολόγους Πράσινους(αν και με επιφυλάξεις για τις σχέσεις του κόμματος με τον Αλαφούζο του ΣΚΑΙ/ Καθημερινής), με την ελπίδα να φέρουν ένα νέο πνεύμα μεταυλιστικών αξιών και μια πολιτική του μέτρου στην πολιτική σκηνή της χώρας (Παρακαλώ να μην γίνει κανένας συσχετισμός για τους Οικολόγους σε Ελλάδα και Κύπρο. Είναι εκτός πραγματικότητας σε βαθμό προσβολής των Ελλαδιτων Πρασινων).

Ελπίζω να μην κούρασα. Εις το επανιδείν.

Ανώνυμος είπε...

Και ανίοτε καίει και την Αθήνα, σε αγαστή συνεργασία με τον αναρχικούς... Γι' αυτό και η φοβερή βουτιά στις δημοσκοπήσεις: 10%! Τώρα παίζει περίπου στο 7-7,5%, από 18-19% που ήταν!

Και έπεται και άλλη βουτιά! Τα ποσοστά τους στα πλούσια βόρεια προάστια; Γύρω στο 13-14%! Όπως και στο Κολωνάκι! Στις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές; 1-1,5%! Κόμμα υποκρισίας και εθνομηδενισμού λοιπόν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν παράγουν πολιτική σκέψη στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μολότοφ! Κόμμα έκνομο, που έπαιξε ένα πολύ βρώμικο και αντεθνικό παιχνίδι τον περασμένο Δεκέμβριο, που δεν του βγήκε. Στοίχισε όμως τη δουλειά τους, σε 3000 ανθρώπους.

Βεβήλωσαν την Ακρόπολη, ενώ συναίνεσαν σιωπηλά στη βεβήλωση εκκλησιών και συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο στα πανεπιστήμια, υποβαθμίζοντας τις υποδομές και μπλοκάροντας με τη βία την εύρυθμη λειτουργία τους.

Στελέχη του ΣΥΝ έσπευσαν να υπερασπίσουν στα δικαστήρια, ως νομικοί, τους τρομοκράτες της 17Ν. Εύγε! Για να μην αναφερθούμε στις απόψεις τους στο θέμα των Σκοπίων. Εκεί, μιλάμε για μάυρο χάλι.

Κατά τα άλλα, "πρόοδος".

ColourfulMind είπε...

Στα σύντομα προσθέτω δύο πράγματα, που αφορούν τη συζήτηση στην προηγούμενη ανάρτηση.

1. Στο θέμα του πανεπιστημίου αλλά και της οικονομίας η ανανεωτική αριστερά πρέπει να ξεφύγει από την απαισιοδοξία και τις φοβίες του παρελθόντος και να τολμήσει να αποδεκτή τη νέα -παγκοσμιοποιημένη- πραγματικότητα. πχ στα πανεπιστήμια, δεν καταλαμβαίνω γιατί είναι τόσο τραγικό να υπάρξει συνεργασία με τις δυνάμεις της αγοράς. Σήμερα από πολλές σχολές οι απόφοιτοι που έχουν ξοδέψει τόσα χρήματα για να πετύχουν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ / ΤΕΙ και άλλα τόσα για τα χρόνια της φοιτητικής τους ζωής βλέπουν ότι τα πτυχία τους δεν έχουν αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας. Προς τι, δηλαδή, αυτός ο συντηρητισμός και η φοβία για την αγορά; Επίσης η αγορά σήμερα κλείνει στο μάτι στην πράσινη οικονομια και την πράσινη ενέργεια. Αν υπάρξει διασύνδεση πανεπιστημίου κι αγοράς σ' αυτό το τομέα, που είναι η ζημιά για τα πανεπιστήμια και την κοινωνία;

http://www.research.ufl.edu/publications/explore/v08n1/gatorade.html
Εδώ είναι το link από την ιστορία του ποτού Gatorade. Διαβάστε τι έγινε πριν 40 χρόνια στις ΗΠΑ, δείτε πόσο κέρδος έχει αφήσει αυτή η σύνδεση αγοράς - έρευνας (έστω κι εκ των υστέρων!) και αναρρωτηθείτε αν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο στο σημερινό ελληνικό πανεπιστήμιο.

Η Ελλάδα στο σύνολο της χρειάζεται να στρέψει το βλέμμα της στο εξωτερικό. Η εσωστρέφεια σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς είναι καταστροφική.

2. Το δεύτερο σημείο είναι για τις εθνικές ταυτότητες. Σχολιάζω κι ας μην έχουν μεταφερθεί εδώ τα μηνύματα. από την προηγούμενη ανάρτηση. Συμφωνώ σε αρκετά σημεία ότι οι εθνικές ταυτότητες είναι "φαντασιακές κοινότητες" όπως τις περιγράφει ο Αντερσον κι ακριβώς επειδή είναι κατασκευάσματα του ανθρώπινου μυαλού κρύβουν τις δικές τους σκοπιμότητες. Η Κύπρος θα μπορούσε να έχει μια "εθνική ταυτότητα", αν αυτή ήταν η ταυτότητα της πολυπολιτισμικότητας, της ανοχής και του πλουραλισμού. Μια ταυτότητα που θα είχε ως βάση όχι τα εθνοτικά χαρακτηριστικά της γλώσσας και της θρησκείας αλλά τις αρχές της ανεκτικότητες και το κοινό όραμα για το μέλλον. Ο κοινός στόχος της συνύπαρξης και της προκοπής πέρα κι έξω από κάθε λογική εθνοτικής καταγωγής, για να χωρεί μέσα και τους ΕΚ και τους ΤΚ και τους Παλαιστίνιους/ Λιβανέζους πρόσφυγες που ήρθαν στο νησί μας και τις νέες ομάδες μεταναστών από τον Καύκασο και την Ευρώπη και τον κάθε άνθρωπο που θα θελε ν' αποτελέσει θετικό στοιχείο αυτού του τόπου.

Είπα θα τα πω στα σύντομα, αλλά και πάλι ξέφυγα.

Καλό Σαββατοκύριακο

Phivos Nicolaides είπε...

Η ελπίδα Γιώργο μου πεθαίνει τελευταία...

kyriakos είπε...

Τώρα τελευταία εχω την εντύπωση ότι το σύρριζα είναι ‘’διχασμένο’’ και ολίγον τι σχιζοφρενικό κόμμα..
Την μια μέρα ακούς επιχειρήματα και ρεαλιστικές προτάσεις και λες είναι σοβαρό κόμμα και την επομένη σου την σπάει με Κουκουεδίστηκες ατάκες..

Τύπου.. ‘’Ανοικτά πανεπιστήμια για όλους’’

Ξέρω ακούγεται ύβρης στη δημοκρατία όμως δεν θα ψήφιζα κανένα τους..
Ειλικρινά Βαρέθηκα τα κόμματα της Ελλάδος..

zappa είπε...

egw giati pisteyw oti ayth pou kanei thn pragmatikh zhmia ston syriza einai h "realistikh", "ananewtikh", kai gia na leme ta pragmata me t'onoma tous h PASOKofilh pteryga????

Ean o SYRIZA 8elei na enisxy8ei, kairos na koitaksei to flert mme ton kosmo tou KKE (prosoxh oxi thn hgesia tou) o opoios blepei thn hgesia tou KKE na gyrna stis paraloges streylwseis kai antilhpseis (kai praktikes) tou stalinismou kai aporei "pou skata paei to komma tou"

Ean o SYRIZA 8elei na enisxy8ei prepei na 8ymh8ei ta palia kala opla twn ergazomenwn kai twn foithtwn. DIADHLWSEIS-KALHPSEIS-APERGIES.

8a prepei na akolou8hsei ena minimum programma to opoio 8a pernei apostaseis apo tis oikonomikes kai politikes epiloges tou PASOK kai ths ND, na kopsei tis idiotikopoihseis, na epanakratikopoihsei oses etairies tou dhmosiou exoun do8ei ston idiwtiko tomea, na koinonikopoihsei oses epixeirhseis katapatoun thn ergatikh nomo8esia......

Ανώνυμος είπε...

Με κάλυψε ο Φοίβος Νικολαϊδης.
(Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία...)

Καλό σας βράδι.

minoas είπε...

Μιλάς πολύ για τον ΣΥΝ και υπέρ του, προσπαθώντας να εξωραΐσεις τι ακριβώς; Ο ΣΥΝ, κατά κοινή ομολογία, είναι ο ενορχηστρωτής της κοινωνικής βίας στην Ελλάδα. Γι' αυτό και βρέθηκε από το 19% στο 7%. Δεν πήρε ποτέ ξεκάθαρη θέση κατά των άθλιων βιαιοτήτων του Δεκέμβρη. Δεν μας τα λες καθόλου καλά. Κατέβαλλε δε τεράστιες προσπάθειες για την απελευθέρωση συλληφθέντων, που σήμερα κατηγορούνται για πολύ σοβαρά κακουργήματα. Την ίδια ώρα, 3000 νέοι άνθρωποι έχαναν τη δουλειά τους, ελέω ΣΥΡΙΖΑ. Θα μιλήσουν στην κάλπη όταν έρθει η ώρα. Ήδη στις δημοσκοπήσεις, διαπιστώνεται η τούμπα του ΣΥΡΙΖΑ και η άνοδος του ΚΚΕ, που αρνήθηκε σωστά και σοφά να ταυτιστεί με τους κουκουλοφόρους. Και η κοινωνία επιδοκίμασε τη στάση του. Και ας μη χρεώνουμε τον όρο "κουκουλοφόρους" στη Δεξιά. Αλλού αυτά μεγάλε... Γνωρίζουμε ιστορία και μελετάμε. Έχει και η ιδεολογική διαστροφή τα όριά της. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Ψαριανός, Λεβέντης, Βούτσης, ο τελευταίος έχει προσωπικό πρόβλημα), αντί να καταδικάζουν τη βία, έλεγαν "δεν είμαστε εισαγγελείς". Ο δε πρώτος της παρένθεσης, εκθείασε σε παρουσίαση την... τρομοκρατία! Ο Βούτσης μιλούσε για το "πιο ενεργό κομμάτι της νεολαίας", αναφερόμενος στην τρομοκρατία. Το έκαναν όμως και το 2002, όταν συνελήφθη ο δολοφόνος Σάββας Ξηρός: έσπευσαν να του παράσχουν με στελέχη τους, νομική κάλυψη! Να υπενθυμίσουμε ονόματα; Το όνομα δ. Τεντολούρης, σας λέει κάτι; Γιατί δεν τα υπενθυμίζεις εσύ ρε μεγάλε; Μιλάς για "δεξιά βαρβαρότητα" και νομίζεις ότι απευθύνεσαι σε βλάκες. Η 17Ν, "δεξιά βαρβαρότητα" είναι; Ο "Επαναστατικός Αγώνας", "δεξιά βαρβαρότητα" είναι; Να σου υπενθυμίσω το ημερολόγιο της "Αυγής" και τη φασαρία που έγινε για το θέμα; Να υπενθυμίσω τι έγραφε; Μας δουλεύεις ρε φίλε; Ας τελειώνουμε λοιπόν το παραμύθι και τις πολιτικές ρομαντζάδες περί της "ανανεωτικής αριστεράς". Αρκετά πλήρωσαν ο τόπος και κυρίως η Αθήνα (γιατί αλλού τους πήραν με τις κλωτσιές και έφυγαν με την ουρά στα σκέλια) τις αλητείες, τους χουλιγκανισμούς μερικών αλητήριων, που περιφερόμενοι με πούλμαν έκαιγαν και όταν τους συλλαμβλανανε, κλαψούριζαν για "δικαιώματα" (αυτά που για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν όσοι έβλεπαν τα μαγαζιά τους να καίγονται...).

thouthou είπε...

Γιώργη Γιώργη, πάντα ρομαντικός...
Βλέπεις στον ΣΥΝ αυτά που θέλεις να δεις, για να οραματιστείς το μέλλον... Δυστυχώς αυτά που προσπαθείς να δεις, πνίγονται ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα... Καλά κάνεις από την μία, γιατί οι χώροι που πιστεύουμε, έτσι θα γίνουν καλύτεροι. Αλλά δεν θα γίνουν ποτέ καλύτεροι αν παραβλέπουμε τα χιλιάδες άλλα που τους πνίγουν....
Τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και τα άλλα δυο μικρά κομματα, από την θέση τους...
Αν δεν πάψει αυτή η αυτοεπιβεβαίωση, και αν δεν εστιάσουμε σε μια σοβαρή συζήτηση για όλα τα θέματα στην ουσία τους, και όχι απλά σε παρουσίαση της ανεπάρκειας του εχθρού, τότε ποτέ δεν θα γίνει κάτι...
Πχ, εγώ πάρα πολύ έυκολα, θα μπορούσα να κατηγορήσω τον ΣΥΝ για μια νεοβάρβαρη, ανιστόρητη επιφανειακή αντιμετώπιση των θεμάτων, και θα είχα καθαρίσει αυτοϊκανοποιητικά... Και λοιπόν; Αύριο; "όποιος θέλει ας έρθει"; Νέες ιδεολογικοπολιτικές σταυροφορίες;
Νομίζεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να μπει σε μια ουσιαστική κοινωνικοπολιτική κουβέντα;

Theopemptou είπε...

Μια και το ανέφερες ...
Στις "παρουσιάσεις του μεσημεριού" που είχαμε στο πανεπιστήμιό μου στο Λονδίνο, καθηγητές και μαθητές μιλούσαν για διάφορα θέματα, χόμπι και πάθη ... Ένα μαγευτικό μεσημέρι παρακολούθησα τον Ξενάκη να εξηγεί με πάθος τη σχέση μουσικής και αριθμών να κάνει αναλύσεις από γνωστές μελωδίες και να προγραμματίζει υπολογιστές να συνθέτουν αυτόματα μουσική!
Χρόνια μετά θυμάμαι ακόμη πόσο μας είχε εντυπωσιάσει με τις αναλύσεις του αλλά και πόσο περήφανος ήμουν που μιλούσε τη γλώσσα μου ...

Anef_Oriwn είπε...

Ρε Minoas, μπορείς με πληροφορήσεις κι εμένα τον ανίδεο από ποτέ τα τυχόν αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αποτελούν τεκμήριο για τη δύναμη των κομμάτων και μας κοπανάς συνεχώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “… βρέθηκε από το 19% στο 7% …”;

Anef_Oriwn
Κυριακή 15/2/2009 – 11:12 π.μ.

Pak είπε...

Αγαπητέ Γιώργο,

Πάντοτε είχα ένα βαθύ παράπονο από την αριστερά της Ελλάδος, και στις δύο διασκευές της. Όταν η μιά μου θύμιζε αρτηριοσκληρωμέρο γέρο, πεισματάρη με αλτσχάιμερ, την ίδια ώρα η άλλη έμοιαζε με κακομαθημένο, "αππωμένο" βουτυρόπαιδο που κάνει ότι τα ξέρει όλα και δέν φοβάται κανένα. Θα χαρώ όταν η αριστερά της Ελλάδος αρχίζει να θυμίσει ένα ώριμο σαραντάρη. Θα χαρώ όταν με την σοφία του παρελθόντος θα ξέρει να συμβιβάζεται εκεί που πρέπει αλλά θα τηρεί και αρχές. Θα χαρώ όταν μάθει να αναμιγνύει αρμονικά τα αισθήματα με την λογική. Θα χαρώ όταν αντιληφθεί ότι η οικογένεια και συνύπαρξη είναι ένας a priori συμβιβασμός και ότι η λύση στα οικογενειακά δεν είναι πάντοτε ο χωρισμός.
Γιώργο, η αριστερά που αγάπησα έχει μοιραστεί στα δυό και δεν ξέρω πιο από τα δυο κομμάτια πρέπει να αγαπώ...

minoas είπε...

Ευχαρίστως άνευ. Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν απλά χρήσιμα εργαλεία, καθώς αποτυπώνουν με ένα στατιστικό περιθώριο λάθους (επιστημονικά ορίζεται συνήθως γύρω στο 2%+-), την πολιτική εικόνα της στιγμής, δηλαδή την πρόθεση ψήφου, επαναλαμβάνω της στιγμής.

Είναι αλήθεια ότι κάποιες εταιρείες, έπεσαν πάντα με μεγάλη ακρίβεια μέσα στις προβλέψεις τους στις τελευταίες εκλογές (βουλευτικές 2004, ευρωεκλογές 2004, βουλευτικές 2007).

Πάντως, η μόνη αξιόπιστη δημοσκόπηση, είναι οι κάλπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ πίκρανε πολύ κόσμο με τη στάση στη διάρκεια των ταραχών του Δεκεμβρίου. Στη δε περιφέρεια και σε αντίθεση με το ενισχυμένο και σοβαρό ΚΚΕ, δεν θα βρει στην κυριολεξία την ψήφο του. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνο αστούς ψηφοφόρους.

minoas είπε...

Και κάτι τελευταίο: ο ΣΥΡΙΖΑ απειλείται ΣΟΒΑΡΑ με διάσπαση, λόγω της κόντρας των ριζοσπαστών Αριστερού Ρεύματος (πλειοψηφία) και των ανανεωτικών (μειοψηφία). Σε αυτή την περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ και ό,τι απομείνει από αυτόν, θα επανέλθει στα πραγματικά του ποσοστά: 4-4,5%.

Ανώνυμος είπε...

Να σας πω για τη δικιά μου αριστερά, τους καθηγητές εκεί σε ένα Λύκειο της Δυτικής Αθήνας, πριν λίγα χρόνια; Γιόρταζε με φανφάρες την επέτειο του Πολυτεχνείου, ως αγγαρείες τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου, προέτρεπε τους μαθητές σε καταλήψεις, εξόντωνε βαθμολογικά όσους εξέφραζαν άλλη άποψη και τους αποκαλούσε φασίστες. Αυτή την αριστερά (ΚΚΕ, ΚΚΕ Εσωτερικού, εξωκοινοβουλευτικοί ηλίθιοι, με μπόλικα μαλλιά και μούσια και απίστευτα άπλυτοι), εγώ κ. politispittas την έχω χεσμένη. Άλλοι, Ρηγάδες, μας λέγανε στο μάθημα ότι η 17Ν είναι απαραίτητη, για να υπάρχουν ισορροπίες. Αυτή είναι η αριστερά σας κύριοι.

Και σήμερα, μου λένε τα παιδιά, ακόμα χειρότερα. Τους λένε να κάνουν καταλήψεις, για να μπορούν αυτοί να πληρώνονται και να κάθονται και να κάνουν τα πολύ επικερδή ιδιαίτερα. Βρίζουν μέσα στο μάθημα την αστυνομία και προτρέπουν τα παιδιά να της γυρίσουν την πλάτη. Έχω συγγενείς στην αστυνομία και είναι καλά παιδιά, παιδιά του λαού, ζουν οικογένειες με 800 ευρώ και ποτέ δεν πείραξαν κανέναν. Ξέρετε πόσοι αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί τα τελευταία χρόνια, στο βωμό του καθήκοντος; 83! 83! Όλοι αυτοί είχαν οικογένειες. Γι' αυτούς κανένας λόγος. Ψήφιζα ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών (1996,2000, 2004, 2007), τώρα, για πρώτη φορά, θα ψηφίσω Καρατζαφέρη. Ως εδώ ήταν. Δεν μπορώ να βλέπω να καίγεται από αλήτες η χώρα μου. Με όποια κυβέρνηση πάνω, εγώ την αγαπώ. Κάποιοι από εσάς, προφανώς το χαίρεστε.

κ. politispittas, ο λόγος σας είναι μισαλλόδοξος και παραπλανητικός.

Meropi είπε...

Πολύ μεγάλη η συζήτηση που άνοιξες εδώ Γιώργο μου. Αν και ψήφισα πολλές φορές Αριστερά (και συγκεκριμένα ΣΥΝ) τα τελευταία χρόνια, εντούτοις ομολογώ ότι άρχισα να κουράζομαι από το γεγονός ότι η Αριστερά, εδώ στην Ελλάδα τουλάχιστον, δεν έχει κυβερνητική πρόταση. Το μεν ΚΚΕ βρίσκεται στον κόσμο του κοιτάζοντας πώς να δικαιολογήσει ή ακόμα και να δικαιώσει το Σταλινισμό στο τελευταίο Συνέδριο του, ενώ ο ΣΥΡΡΙΖΑ ή ΣΥΝ (ξεχνάω πάντα ποιο είναι το γένος και ποιο το είδος) δεν έχει ξεκαθαρισμένες θέσεις πάνω σε πολλά ζητήματα. Όπως αυτό της κοινωνικής βίας, της Ε.Ε., της έκφρασης ξεκάθαρης πρότασης για διακυβέρνηση. Μετά και τη λαίλαπα της ΝΔ που ενέσκυψε τα τελευταία χρόνια και μας πήγε πολλά χρόνια πίσω, συμφωνώ με το Φώτη Κουβέλη που εξέφρασε την άποψη ότι η Αριστερά δεν πρέπει να αδιαφορεί για το περιεχόμενο διακυβέρνησης της χώρας. Πρέπει να είναι έτοιμη ακόμα και να συμμετάσχει στη διακυβέρνηση αυτή συμμαχώντας με άλλες Δυνάμεις, με ορισμένους μίνιμουμ όρους βέβαια. Είναι αλήθεια ότι πολλοί του επιτέθηκαν για την άποψη του αυτή, επιπόλαια όμως. Έχει νόημα να είναι η Αριστερά σκέτη άρνηση, εκφράζοντας συνέχεια αόριστες αρνητικές θέσεις, αφήνοντας τους άλλους και μάλιστα τη Δεξιά να κυβερνά, χωρίς αντίπαλο???? Κατά τη γνώμη μου όχι. Πρέπει επιτέλους να πάρει την ευθύνη να συμμετάσχει στα Κέντρα Εξουσίας. Το ΑΚΕΛ το τόλμησε, γιατί όχι και η Αριστερά στην Ελλάδα???? Κι ας έχει μικρότερη δύναμη από το ΑΚΕΛ.

mtryfo είπε...

Γιωργο νά σαι καλά που με "γύρισες" πίσω στις πιο όμορφες αναμνήσεις απο την αριστερά της καρδιά μας ....

Τώρα, μη παίρνεις κατάκαρδα τις "περίεργες" τοποθετήσεις κάποιων εδώ μέσα... είπαμε εξ άλλου, όπου "μυριστούν" ή "ενημερωθούν" οι διάφοροι ανώνυμοι ότι υπάρχει υλικό για τον ΣΥΝ ή ΣΥΡΙΖΑ τρέχουν με το κουβαδάκι της λάσπης για να ολοκληρώσουν το θεάρεστο έργο τους...
ειναι γελοία κάθε φορά τα επιχειρήματα που καταθέτουν και τα περισσότερα ψευδή, αλλά γράψε γράψε κάτι μένει οπως λέγανε και γνωστοί προπαγανδιστές...
Σε όλους τους τόνους ειπώθηκε ότι καταδικάζουν τη βία απ όπου κι αν προέρχεται αλλά κάποιοι ή δεν διαβάζουν ή δεν ακούν γιατί έτσι τους βολεύει, τι να κάνουμε...
Η ζωή προχωράει δεν θα ασχολείται με τους "κολλημένους"...
ή με τα ΜΜΕ που ξεκίνησαν όλη αυτή την ιστορία με την "δήθεν" συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στις αγριότητες που έγιναν στην Αθήνα απο γνωστές-άγνωστες ομάδες κουκουλοφόρων....
Κάποιοι απ αυτούς τους κουκουλοφόρους στην Θεσσαλονίκη κατεβαιναν απο κλούβες της Αστυνομίας ή έπιαναν κουβεντούλα με τους μπάτσους... αλλά αυτό πέρασε στα "ψιλά" γιατί χάλαγε την σούπα κάποιων...
Δεν θέλω να αναφέρομαι σ αυτά τα θεωρώ πολύ "μικρά" μπροστά σ ένα ωραίο ποστ που ανέβασες αλλά δεν μπορώ να σιωπώ πάντα, σ ευχαριστώ για τη φιλοξενία και με συγχωρείς που μακρυγόρησα...

Ανώνυμος είπε...

Γιατι τόση χολή ρε παιδιά ορισμένοι; Γιατί τόση χολή κακία και μιζερια;

Unknown είπε...

@ Ραδάμανθυς

Ο..."συμπαθέστατος" κος Πήττας στις εξαιρετικά περίπλοκες μέρες μας όπου δυστυχώς η αλλοτρίωση έχει πια περάσει στο μεδούλι, δεν κρίνει (μόνο) από την γεωγραφική και κοινωνική χαρτογράφηση ενός πολιτικού χώρου. Αυτά τα περί "τσέπης" δεν γνωρίζω από που προκύπτουν, τουλάχιστον όσον αφορά τα μέλη, τα απλά στελέχη κλπ. Τα θεωρώ μάλλον χυδαίες νύξεις που εμμέσως πλήν σαφώς δείχνουν τον κο Αλαβάνο ο οποίος ωστόσο, δεν είναι "αυτοδημιούργητος" και δεν απέκτησε 60 τόσα διαμερίσματα, σκάφη κ.α. σε 20 χρόνια ερχόμενος από το απόλυτο πουθενά.

Το αν ο Συνασπισμός είναι ο χώρος που παράγει ή όχι Πολιτική Σκέψη είναι υποκειμενικό. Και όπως ίσως έχετε προσέξει τα περισσότερα κείμενά μου έχουν το μότο "κατά τη γνώμη μου". Κάτι το οποίο απουσιάζει από το δικό σας λεξιλόγιο, επειδή προφανώς πιστεύετε πως "όσα λέτε, έτσι είναι οπωσδήποτε".

Unknown είπε...

@ColourfulMind
Συμφωνώ, "κατά λέξη" σε όσα λες. Θα μπορούσα, πραγματικά να είχα γράψει αυτό το σχόλιο, το οποίο δεν απέχει ιδιαίτερα από τα όσα λέω σε φίλες και φίλους που είναι "μέσα" στον Συνασπισμό.

Και όταν γράφω και ξαναγράφω για την Αριστερά του 21ου αιώνα, χονδρικά αυτά-και αρκετά άλλα ανάλογα- έχω στο μυαλό μου.

Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να το προσθέσω εδώ αυτό, αλλά θα το βάλω, όταν πέρσι έγινε η εκλογή της νέας ηγεσίας του Συνασπισμού, είχα ταχθεί με τον κο Φώτη Κουβέλη τον οποίο θεωρώ κεφάλαιο τόσο για την Αριστερά όσο και για τον τόπο γενικά. Και με τον οποίο έχω επίσης κάποιες διαφωνίες σε επι μέρους ζητήματα-αλλά αυτές, όπου υπάρχει σκέψη που προσπαθεί να παραμείνει ζωντανή, δεν εκλείπουν ποτέ θαρρώ.

Unknown είπε...

@ Φοίβο! :-))))

Unknown είπε...

@Ανώνυμε Ανωνυμιάδη, και μόνο οι αναφορές σας στο τι προβλήματα μπορεί να έχει η κόρη του Κυρίου Δραγασάκη και άλλα ανάλογα ακυρώνει κάθε καλόπιστη διάθεση συζήτησης μαζί σας, είστε απλά χυδαίος και το σχετικό σας σχόλιο το διέγραψα. Οι ίδιοι οι κύριοι Κωνσταντόπουλος και Κουβέλης το ήθος των οποίων τολμάτε και επικαλείστε θα είχαν αντιδράσει έντονα στο δικό σας "ήθος".

Unknown είπε...

@Κυριάκο, δες πιο πάνω την απάντησή μου στο σχόλιο του φίλου ColourfulMind υποθέτω πως καλύπτει σε κάποιο βαθμό αυτά που λες.

Captain Harbour είπε...

Καλημέρα σας,

Πως είστε?

Ο Συνασπισμός αποτελεί δρόμο διαφυγής από την στειρότητα του σύγχρονου πολιτικού πεδίου για όλα αυτά που αναφέρετε. Ωστόσο η μεγάλη του αυτο-τρικλοποδιά θα είναι να συσχετίσει όλα όσα έχει να κάνει σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, με το ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν η πιο λανθασμένη κίνηση για μένα. Δεν μπορώ να ξέρω τις ακριβείς θέσεις κατά γράμμα αλλά από πλευράς φιλοσοφίας και μόνο απλά δεν συνάδουν.

Χαιρετισμούς

Unknown είπε...

@Μίνωας- ελπίζω κάποτε να καταλάβεις πως υπάρχουν στη ζωή, στην πολιτική, στη φιλοσοφία, σε όλα, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ προσεγγίσεις που όταν δεν παρουσιάζονται ως "θεσφατα" και "εξ αποκαλύψεως" μπορούν και να συζητηθούν.

Στο κάτω-κάτω, δεν μπορώ να καταλάβω τι θέλεις να αποδείξεις με τα όσα γράφεις, τα οποία στο σύνολό τους συνιστούν όλα τα στερεότυπα, μαζεμένα, ένος λόγου βαθύτατα αντιδιαλεκτικού.

Unknown είπε...

@Ζαππα

Η βάση του ΚΚΕ και ειδικά στη νεολαία με τη βάση του Συνασπισμού, είναι σε διαρκή επικοινωνία. Όπως είναι εύλογο, μετά με την πτώση του λεγόμενου "υπαρκτού" η πλευρά του ΚΚΕ βρέθηκε σε τεράστια αμηχανία και περιχαρακώθηκε στον εαυτό της. Από την άλλη πλευρά, για τους λόγους που αναφέρω στο κύριο άρθρο (πολυφωνία-ελαστικότητα κλπ) υπήρχε-και για μενα συνεχίζει να υπάρχει έστω σε μικρότερο βαθμό- ένα μεγάλο επικοινωνιακό πρόβλημα-και δεν το λεω με την έννοια τη Διαφημιστική αλλά με την έννοια του να μπορείς να "κοινωνείς" τις πραγματικές σου θέσεις έξω και να περιορίζεις τη διαστροφή των θέσεών σου, κατι που επιχειρούν συστηματικά τόσο τα Μέσα όσο και μερίδα των άλλων κομμάτων.

Unknown είπε...

@Άνευ, αυτό με τα ποσοστά είναι αληθές. Η ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι στο 7,3% σύμφωνα με τις μετρήσεις και αυτό έχει να κάνει -κατά την άποψή μου- τόσο με τον τρόπο που κόπηκαν και ράφτηκαν οι θέσεις του κατά τον Δεκέμβριο όσο -δυστυχώς-και με τις επιλογές και τις δηλώσεις του ΚΚΕ εκείνη την περίοδο.

Επίσης η εμφάνιση "τρομοκρατικών ομάδων" δηλαδή της αλητείας του "Ε.Α." και των άλλων θλιβερών που ευτυχώς απέτυχαν ("επαναστική..σέχτα") ασφαλώς και βοήθησε να "ξαναμαζευτούν στα κομματικά μαντριά" όσοι μέσα από την αγανάκτησή τους για όσα συμβαίνουν στον τόπο τόσο χρόνια είχαν αρχίσει να έχουν ριζοσπαστικές τάσεις.

Δυστυχώς κάποιοι υπήρξαν κακοί προφήτες, όταν από τον Δεκέμβριο έλεγαν πως "όπου νάναι θα δράσει το βαθύ παρακράτος για να ξαναπγώσει ο κόσμος. Όπερ και εγένετο...

Επίσης Ζαππα, επέτρεψέ μου να σου πω τη γνώμη μου στο "Καταλήψεις Απεργίες Διαδηλώσεις" που αναφέρεις. Προσωπικά, όλα αυτά δεν μου λένε απολύτως τίποτα, αν δεν έχουν υποστήριξη από πολύ συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα. Αναφορικά δε με τις συνεχείς καταλήψεις στα Πανεπιστήμια, έχω τεράστιες, μα τεράστιες επιφυλάξεις...Τα Πανεπιστήμια πρέπει να ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ και να ΠΑΡΕΧΟΥΝ Γνώση, και μέσα στο πλαίσιο της Λειτουργίας, υπάρχουν αμέτρητα περιθώρια για γόνιμη δράση.

Unknown είπε...

@Thouthou, πρώτα από όλα, χαίρω που σε βλέπω από εδώ.

Θουθου, δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί ο "ρομαντισμός" κοντεύει μοιάσει με αναπηρία στην Ελλάδα. Και δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί -για κάποιους- ο "¨ρομαντισμός " είναι σε άλλο χαράκωμα από τον ορθολογισμό. Ο δεύτερος, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα αν δεν αντλεί έμπνευση από οράματα.

Αν είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει σε ώριμη πολιτικοκοινωνική κουβέντα; Ελπίζω πως είναι. Οι προγραμματικές θέσεις του Συνασπισμού πάντως, που αξίζει να διαβαστούν, αυτό δείχνουν. Τόνισα και στο άρθρο, πως δεν θεωρώ τον εν λόγω πολιτικό χώρο ιδανικό ή χωρίς προβλήματα και αντιφάσεις.

Εξήγησα και τους λόγους-αυτούς που τουλάχιστον εγώ βλέπω.

Και όπως καλά διέγνωσες, με ενδιαφέρει αυτός ο χώρος να γίνεται διαρκώς καλύτερος. Νομίζω, πως έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις προσφατες θετικές και αρνητικές εμπειρίες γόνιμα.

Unknown είπε...

@Χαράλαμπος Θεοπέμπτου,

ο Ιάνης Ξενάκης, υπήρξε μία από τις κορυφαίες και μαγικές φυσιογνωμίες που γέννησε η Ελλάδα τα τελευταία 100 χρόνια.Ένας δημιουργός που στήριξε όλο του το έργο πάνω στον κλασικό Ελληνικό Στοχασμό.

Ωστόσο ΚΑΙ αυτόν οι Έλληνες τον αγνοούν, ενώ στο εξωτερικό δεν υπάρχει τιμή που δεν του δώθηκε. Τι κρίμα, για άλλη μία φορά. Χαρακτηριστικό΄της γελοιότητας μας είναι πως ο ΣΚΑΙ κάνει ένα αφιέρωμα στους 100 σημαντικότερους Έλληνες και ενώ υπάρχουν διάφορα απίθανα πρόσωπα όπως ο Λαζόπουλος...ή αν είναι δυνατόν ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος που δεν ήταν καν Έλληνας αλλά Σέρβος απουσιάζει τόσο ο Ξενάκης, όπως και ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Σκαλκώτας, ο Μπουζιάνης.

Unknown είπε...

@Pak...πικρές μα αληθινές οι διαπιστώσεις σου, νομίζω πως από τα συμφραζόμενα στις προηγούμενες απαντήσεις μου θα καταλάβεις πως το "βλέπω".


@Μερόπη, καλημέρα.

Όπως είπα και νωρίτερα, ο Φώτης ο Κουβέλης είναι ένας άνθρωπος που τιμώ, εκτιμώ και αγαπώ βαθύτατα. Και νομίζω πως μάλλον συμφωνώ με τα όσα είπε στο Συνέδριο για τη διακυβέρνηση και τη συμμετοχή.


@mtryfo, σε ευχαριστώ για την παρέμβασή σου, πάντα ευγενική και διακριτική. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, η Διαλεκτική είναι πιά εξόριστη στον τόπο που γεννήθηκε.

Unknown είπε...

@Captain Harbour!

Προσπαθώ να είμαι καλά-όσο γίνεται μέσα στο σκηνικό του κόσμου μας.

Θα ήθελα να καταλάβω τι λες. Πιστεύεις πως ο ΣΥΝ δεν πρέπει καθόλου να συμπράξει σε μία προγραμματική σύγκλιση-με το ΠΑΣΟΚ-μετά τις εκλογές αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία; Γιατί άραγε κάτι τέτοιο θα ήταν κακό; Γιατί να μην θέλουμε να δούμε την Αριστερά να αναλαμβάνει ΚΑΙ ευθύνες σε συγκεκριμένο πλαίσιο διακυβέρνησης; Γιατί δεν θα μπορούσε να μετέχει σε μία κυβέρνηση; Όπως γνωρίζεις, στελέχη διαθέτει και μάλιστα σοβαρότατα, άσχετα αν δεν είναι προβεβλημένα επειδή δεν τρέχουν στα τηλεοπτικά παραθύρια.

Πραγματικά θα ήθελα τη γνώμη σου, γνωρίζεις ότι εκτιμώ τις απόψεις σου.

zappa είπε...

@politispittas

to oti prepei na yparxei enas politikos foreas kai ena politiko programma pisw apo opoia apergiakh kinhtopoihsh (alla kai tis katalipseis), pou na sthrizoun kai na proteinoun stoxous ayto einai ek twn eykolws ennooumenwn. Kai egw 8ewrw oti ta diarkws kleista panepisthmia den boh8oun, ypo kanonikes syn8hkes, alla otan blepeis oti mia kybernhsh diarkws epiti8etai sthn deyteroba8mia paideia, opws kai se olo ton klado ths paideias, prepei na kinhtopoihsai kai diarkws. Kai dystyxws dixws na enoxlei oudeis epetyxe. E, ama breis kapoion allo "enoxlhtiko" tropo agwna gia tous foithtes kai tous ma8htes egw eimai mazi sou.

@meropi (me thinks).
Dystyxws h protash diakybernhshs kai ayto pou exei sto myalo ths h ananeotikh pteryga einai dyo entelws diaforetika pragmata. Giati allo protash kybernhshs, kai allo protash sygkibernishs me to PASOK, h opoia mporei na shmainei kai synenoxh sta osa sxediazei h kybernhsh kai na thn pathsei o SYRIZA, opws thn pathse h Riffundazzione Communista me thn sygkibernhsh me ton Prondi. By the way h diaspash ths Riffundazzione einai pia sigouro gegonos (ean den exei ginei hdh, kai arga egine)....elpizw o Koubelhs kai oi dikoi tou na dyalisoun tis opoies aytapates peri aristerou PASOK exoun, kai na mhn xreiastei na ginei kati antistoixo. Alla kai na ginei, apo ikana stelexh prwths grammhs o SYRIZA exei polla, kai doksa tw 8ew kai ektos SYN

Ανορθόδοξος είπε...

Πολύ καλό άρθρο κύριε Πήττα. Σας βγάζω το καπέλο!

Συμφωνώ σχεδόν με όλα, ακόμα και με τις αιχμές κατά του ΚΚΕ, το οποίο επισήμως δεν έχει καταδικάσει τις πρακτικές του Στάλιν (για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους).

Captain Harbour είπε...

Καλησπέρα,

Ο ΣΥΡΙΖΑ αδιαμφισβήτητα έχει στελέχη τα οποία έχουν την ικανότητα να φέρουν εις πέρας την διακυβέρνηση του τόπου, ωστόσο δεν θέλω να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ.

Είναι το ΠΑΣΟΚ των σκανδάλων και της διαφθοράς, του ρουσφετιού και της κλασσικής ελληνικής αναχρονιστικής πολιτικής. Δεν έχουν αλλάξει καν τα πρόσωπα από την τελευταία διακυβέρνησή του. Δεν υπάρχει πολιτική συγκλιση μεταξύ τους και η όποια προσπάθεια για συνεργασία απλά θα καταλήξει σε πνίξιμο του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι οι ΠΑΣΟΚοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί του μόνο και μόνο για να πάρουν την καρέκλα και τα λεφτά.
Προτιμώ να υπάρχει ως ισχυρή αντιπολιτευση και να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο, παρά να μπει στην κυβέρνηση και να χάσει την δυναμική του.
Αυτά πολύ περιεκτικά.

Captain Harbour είπε...

Προσθέτω το εξής. Είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να κάνει σοβαρή αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι το ίδιο, το ΚΚΕ χτυπιέται γιατί ο μπαμπάς Στάλιν δεν έφερε την τεχνογνωσία των γκουλάγκ στο Αιγαίο και ο Καρατζαφέρης ονειρεύεται να πάρει την Πολη

Ανώνυμος είπε...

Επιθυμώ πολύ μια προοδευτική συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Θα βιώσουμε το γενικό εθνικό ξεπούλημα (στα Σκόπια, στην Τουρκία, πάλι τσιφτετέλια και Κούρδοι αγωνιστές στη στενή, όπως ο Οτσαλάν), με παραχωρήσεις σε όλους τους ενδιαφερόμενους (θα οργανώσουν πάλι ημερίδες στο Πάντειο για το τσάμικο και θα φέρουν και το φίλο του Σημίτη, Ροζάκη, να μιλήσει και να μας πει πόσο κακό πράγμα είναι ο εθνικισμός). Δια χειρός του σκληρά εργαζόμενου Τσίπρα (πολλά τα ένσημά του) και του πλουτοκράτη Αλαβάνου (στην Ευρωβουλή τόσα χρόνια, έκανε και άλλο κομπόδεμα, εις βάρος των κορόιδων, που βλέπουν ίσως τα πράγματα και ολίγον ταξικά) και των φοβερών (πάλαι ποτέ αριστερών) Πασόκων. Θέλω πολύ υπουργό Πάγκαλο. Πολύ! Μαζί με ΣΥΡΙΖΑ! Ίσως αυτό να μας αρμόζει, ο μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με το κόμμα της ρεμούλας, το ΠΑΣΟΚ. Εθνομηδενισμός (εδώ βεβηλώσανε την Ακρόπολη) και μίσος για οτιδήποτε ελληνικό (αν έχει και σταυρό πάνω...) και φυσικά, κάτι, ένα χαρτζιλίκι (είπαμε να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του όχι 500.000.000, όπως είπε και ο Ανδρέας), για τα γηρατειά τους, χέρι-χέρι με τα διαπλεκόμενα (ξέρουν από αυτά στο ΠΑΣΟΚ, τα πλούτισαν). Πιο εύκολα περνούν οι αριστεροί τα αντιλαϊκά μέτρα. Γνωστό αυτό σε όλους, σε ανατολή και δύση. Έτσι λοιπόν, για να πέσουν τα προσωπεία και να αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις όλων και να γράψει και κάτι το κοντέρ της ιστορίας. Δεν θα άντεχαν οι πρασινοφρουροί των κλαδικών και οι ροζ πάνθηρες και πρώην Ρηγάδες ούτε για δύο μήνες ως κυβέρνηση... Με ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΚΚΕ απέναντι; Ας κοπιάσουν! Πω ρε τρακτέρ! Έχουμε πλούσιο γεύμα. Φανταστείτε κυβέρνηση με Λιάνη (ωχ, κατακαημένη Φλώρινα, δεν σε βλέπω καλά, θα πήξεις σε μνημεία του ΔΣΕ), Μπεγλίτη (θα μας πει πάλι ότι η γενοκτονία των Ποντίων δεν πρέπει να αναγνωριστεί;), Μπίστη (ο κύριος πίσω Ελληναράδες της ΑΕΚΑ, που είχε παρτίδες με το Ουράνιο Τόξο και άλλους "συμμάχους" μας), Σηφουνάκη, Δαμανάκη (όχι, δεν επίκειται προς το παρόν μεταγραφή της σε τέταρτο κόμμα, διαβεβαιώνουν συνεργάτες της, χωρίς να πείθουν και πολύ ομολογουμένως), Βούτση (ότι και να πούμε...), Ψαριανό (θα βρίζει πάλι από τα ραδιόφωνα τους παπάδες και θα μιλά υπέρ της τρομοκρατίας) και βάλε, τον Ρόντο (πως τα έκανε έτσι στην Οσετία ρε φίλε, έκανε τους Ρώσους πυρ και μανία)... Θα δείρουνε πάλι τους συνταξιούχους έξω από το Μαξίμου, όπως τότε επί Σημίτη, θα σκάσουνε πάλι τα λάστιχα των τρακτέρ των αγροτών, όπως τότε με τον προοδευτικό Σημίτη, τον φανατικό πολέμιο της εκκλησίας. Μη μου πείτε! Θα σκάσει πάλι μύτη ο Μιχάλης Σταθόπουλος ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός; Όχι; Ανέκδοτο! Θα βγάζανε έξω όλη τη 17Ν (με απονομή χάριτος γιατί ήταν πρωτοπόροι "κοινωνικοί αγωνιστές"), θα διατάζανε την πυρπόληση της Αθήνας (εκτός βορείων προαστίων φυσικά, γιατί εκεί υπάρχουν πολλοί νεόπλουτοι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ζήλεια και αυτή όμως για τη δόξα του Νέρωνα) και πολλά άλλα (που περιλαμβάνουν ασφαλώς πολλά ριζοσπαστικά, όπως καταλήψεις διαρκείας σε πανεπιστήμια και σχολεία, για να μη μάθει κανείς, στοιχειώδη έστω, γράμματα)! Επίσης, θα επέβαλλαν δια νόμου τη μετονομασία της ΑΕΚ, γιατί το όνομά της προκαλεί τους Τούρκους (θυμάστε το Γιωργάκη και τη Δαμανάκη στην Κωνσταντινούπολη και τα αντικείμενα βροχή από τους οπαδούς του ΠΑΟ;) και εγείρει αλυτρωτικά ζητήματα και θα έδιναν το ελεύθερο στους Αλβανούς να εξοντώσουν ότι απέμεινε από τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου (εξάλλου, αυτοί εκεί οι Έλληνες, πολύ εθνικιστές είναι). Όνειρο, όλα καλά. Θα βάζανε στο κόλπο και την Γκιούλ Καραχασάν, για να αποκτήσουν οι Τούρκοι και το προξενείο τους στην Κομοτηνή, λέγειν στη Θράκη. Όλα στο όνομα της πολυπολιτισμικότητας. Θα έφερναν πίσω το βιβλίο της μαντάμ Ρεπούση, που τώρα διδάσκεται παράνομα μόνο στα ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας (η αριστερά δεν καταλαβαίνει από νόμους, η γνώση-sic-εξάλλου, δεν έχει σύνορα). Φυσικά, ο Γιώργος Παπανδρέου, με σύμβουλο τον Ρόντο, θα ακύρωνε τη συμφωνία με τους Ρώσους για τους αγωγούς και τη συμφωνία με τους Κινέζους, για το λιμάνι του Πειραιά. Μπα, ιδέα σας... Δεν θα κάναμε ισχυρούς εχθρούς. Απλά, θα γινόμασταν λίγο, πως να το πω, αμερικανικό προτεκτοράτο. Εξάλλου, ο Γιώργος είναι γνωστός λάτρης του Ομπάμα. Αυτόν που ψήφισαν οι ομογενείς, την ψήφο των οποίων όμως ο Γιώργος δεν θέλει και τη μπλοκάρει. Φυσικά, η Δημοκρατία δεν είναι για όλους. Προηγούνται οι μετανάστες.

Άντε μάγκες, και εις ανώτερα, καιρός να βγει και η εφησυχασμένη δεξιά (θα μιλήσουνε αμέσως για φασίστες, εθνικιστές και βάλε, γνωστό το σενάριο, έχει παίξει πολλάκις, το λένε ακόμα και για τη ΝΔ να φανταστείτε, πολλή πλάκα, ε;) στους δρόμους και να ανεμίσει και η γαλανόλευκη (οι άλλοι την καίνε, το έχουνε απωθημένο), όπως τότε με το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, γιατί σκουριάσαμε και χρειαζόμαστε και λίγη δράση εμείς οι κατά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ φιλήσυχοι (κατά κανόνα και τα λεγόμενά τους ακροδεξιοί) νοικοκυραίοι. Εμείς φυσικά δεν καίμε μαγαζιά, δεν πετάμε μολότοφ, ούτε σπάμε βιτρίνες. Ούτε φοράμε κουκούλες. Είμαστε καλά παιδιά, έχουμε άλλη αγωγή. Αστική. Οπότε, κανένας φόβος. Αυτό εκμεταλλεύονται... Για πόσο; Ε, όχι και για πολύ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΙΤΤΑ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΥ? ΜΑΖΙ ΤΗ ΓΡΑψΑΤΕ? ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΤΕ!Ω ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΙΣ ΑΠΟΨΕΩΝ!!!

Ανώνυμος είπε...

polu oraio arthro...:-) :-) :-)

Leo na min sxoliaso tipota peri ton gnoston k pleon vareton epixeirimaton tou tupou ' o alavanos exei xrimata' ' o SYN psifizete apo plusious' h ' sthrizei tous koukouloforous'

Apla tha ithela na theso mia erotisi pros olous tous Minoes, anonymous k loipous upostiriktes to parapano apopseon....O SYN (as upothesume)sthrizei koukouloforus, to PASOK k h ND exoun kanei thn diafthora kinima. Tote ti menei? Poia diladi einai h enalaktikh protash? poio komma?

Eleni

Unknown είπε...

@Captain Harbour...θα διαφωνήσουμε (επιτέλους). Πιστεύω πως ο ΣΥΝ και ο Συριζα διαθέτουν ε-ξαι-ρε-τι-κές μονάδες και σίγουρα κάποιους από τους καλύτερους Ακαδημαϊκούς διδασκάλους όπως και πολλούς καλούς επιστήμονες που είναι στην ευρύτερη επιρροή του. Ανέκαθεν ο συγκεκριμένος χώρος, είχε στους κόλπους του Καθηγητές, Επιστήμονες και Στοχαστές-όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα μπορούσε να Κυβερνήσει. Θα μπορούσε όμως κατά την άποψή μου να εμπλουτίσει μία διακυβέρνηση στο πλαίσιο μιας προγραμματικής σύγκλισης προς όφελος της χώρας-και αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από την άλλη πλευρά να αποχωρήσει "κύριος".

Εμένα-δεν σου κρύβω- με κατατρώει η αγωνία-και κυριολεκτώ- για τη χώρα και το μέλλον της, μια χώρα που μοιάζει όχι σαν ακυβέρνητο καράβι, αλλά σαν μην έχει κάν ρότα χαραγμένη επί χάρτου.

Η παρακμή, είναι διάχυτη σε όλα.
Και ο συνδυασμός της παρακμής με την οικονομική κρίση και την ύφεση -απο τα οποία δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα- είναι συνδυασμός απελπιστικός Δεν ξέρω...

Καταλαβαίνω τι λες για το ΠΑΣΟΚ, σε διαβεβαιώνω πως το 81 όταν πρωτοβγήκε το Πασοκ, ήμουν από τους ελάχιστους που δεν χαμογελούσαν γιατί το έβλεπα σαν την μηχανή που θα "αλέσει" την Αριστερά χρησιμοποιώντας αριστερή συνθηματολογία και δεξιά πρακτική. Πράγμα που και έγινε. Όπως βλέπεις όμως και το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ένα κόμμα συμπαγές και μονολιθικό, υπάρχουν πολλές τάσεις. Και στη χημεία κάποιων τάσεων πιστεύω πως ίσως μπορεί να γίνει κάτι. Το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που δεν έχει τάσεις ή τουλάχιστον δεν επιτρέπει αποτελεσματικά να βγουν στην επιφάνεια, είναι το ΚΚΕ.

Για μένα το ζητούμενο δεν είναι απλά να δω τον Συνασπισμό να γίνεται πιο ισχυρός. Το ζητούμενο το κύριο, είναι να υπάρξει κίνηση προς τα εμπρός για τη χώρα που λιμνάζει θανάσιμα. Και αυτό, μόνο με το φίλτρο μιας σύγχρονης αριστεράς μπορεί να συμβεί. Έχει βαλτώσει ο τόπος Captain, έχει κυριολεκτικά βαλτώσει. Οικονομικά, Θεσμικά, Ηθικά, Πολιτισμικά, από κάθε άποψη.

Unknown είπε...

@Ανώνυμε…φαντασία διαθέτεις, ελληνικά νομίζω γνωρίζεις καλά, δεν γράφεις και κάποιο μυθιστόρημα; Ή έχεις ήδη γράψει;

Αποφασίστε δε επιτέλους τι θέλετε. Τη μία ο Συνασπισμός είναι των Βορείων Προαστίων με αστικές καταβολές , την άλλη εσείς.

Εσείς μάλλον είστε των….Προ-Αστείων.

Unknown είπε...

@Ανώνυμος Β

...που έδωσε συνέντευξη ο Τζωρτζάτος;

Unknown είπε...

@Ελένη, είναι απλή εξίσωση. Όσοι γράφουν "έτσι" θεωρούν ως ελπίδα του τόπου, τον ΛΑ.Ο.Σ και τον Γ.Καρατζαφέρη. Άλλωστε οι γλωσσικοί και νοηματικοί κώδικες είναι τελείως ταυτόσημοι.

Unknown είπε...

@Ανορθόδοξε, ευχαριστώ-δεν το παιδεύω ιδιαίτερα, πάντα γράφω αυτό που πιστεύω...

Captain Harbour είπε...

Σαφώς το ζητούμενο είναι να δούμε την χώρα να χαράξει επιτέλους τον πλου της. Και μακάρι μια συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ να το καταφέρει. Ωστόσο επιμένω πως δεν θα βγει άκρη, είμαι απαισιόδοξος. Η πολιτική, έτσι όπως εφαρμόζεται εδώ, μόνο παιχνίδι κυρίων δεν είναι. Άποψή μου είναι πως πριν την κυβερνητική εφαρμογή του εκάστου θεωρητικού υποβάθρου είναι σημαντικό να πρωταγωνιστήσουν σοβαρά και καθαρά πρόσωπα, και τέτοια λείπουν από το ΠΑΣΟΚ. Ο καιρός γαρ εγγύς, που λέει και μια ελληνικη ψυχή.....

καλό σας βράδυ

Unknown είπε...

@Καπετάνιε...και εγώ είμαι εξαιρετικά απαισιόδοξος.
Πασχίζω να βρω χαραμάδες.

mtryfo είπε...

Δεν ξέρω αν βοηθάω αλλά μήπως εννοεί αυτή την συνέντευξη του Τζωρτζάτου...

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=49792308

Unknown είπε...

@mtryfo καλημέρα και ευχαριστώ-αν πω τώρα ότι λέει εν μέρει κάποια αυτονόητα και ίσως παραθέτει και κάποιες σκηνές από τους τρόπους με τους οποίους δουλεύουν παρακράτος και υπηρεσίες θα με πουν fan της 17Ν;

Όχι τίποτα άλλο, αλλά η βλακεία μπορεί να είναι ακόμα και διασκεδαστική ως ένα σημείο αλλά από το σημείο και μετά είναι θλιβερή και χυδαία.

mtryfo είπε...

Καλημέρα Γιώργο,
ναι υπάρχει πραγματικά το ενδεχόμενο να κινδυνεύεις να κατηγορηθείς ως fan της 17 νοέμβρη.

Εξ΄αλλου μη ξεχνάς με πόση ευκολία κολλάμε ταμπέλες σ αυτή τη χώρα...

Βλέπεις τα αυτονόητα μερικές φορές ειναι ακατανόητα για όσους δεν θέλουν να τα δουν...

Captain Harbour είπε...

Όταν ξεκινάς να εξηγήσεις από τα αυτονόητα χάνεσαι στην πορεία. Για αυτό δεν έχουμε δει ποτέ άσπρη μέρα. Ακόμα προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τις αυτονόητες γενικές αρχές του Capo d' Istria τις οποίες έχουν βιάσει όλα τα μετέπειτα εθνοπα-τέρατα.
Αυτά έγιναν. Το κακό είναι ότι αυτή η κατάσταση δεν λέει να αλλάξει και το βλέπω μέσα στο πανεπιστήμιο. Σου κολλάνε μια ταμπέλα και μετά τέλος. Δεν μπορείς να κάνεις κουβέντα. Μόνο να τσακωθείς. Λειτουργεί όπως όλα σε αυτήν την χώρα οι συνεταιρισμοί, τα σωματεία κλπ που είναι διαβρωμένα από την κομματική σαπίλα και δεν γίνεται πουθενα κουβέντα. Μόνος στοχος να ανέλθουν οι ημέτεροι και να φάμε κι εμεις τιποτα, όλα για τα λεφτά. Στην Γερμανία φέτος έχουν δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Και μαθαίνω ότι τα δυο μεγάλα κόμματα κάθισαν μαζι και εκπόνησαν σχέδιο για την οικονομία χωρίς να κάνουν νυξη για τις εκλογές. Άραγε είναι τόσο μα&%κες;

Μιχάλης είπε...

Η αριστερά που αγάπησα (για μένα) έχει… «τοπικό» χαρακτήρα.

Η αριστερά που αγάπησα είναι η κυπριακή αριστερά ιδιαίτερα την περίοδο 1950 – 1960.
Η αριστερά που έδωσε μεγάλες μάχες, παρά την αποικιακή αντίδραση και την τοπική, και κατάφερε να ανεβάσει τον εργαζόμενο της τότε εποχής στο επίπεδο του ανθρώπου.

Και το πιο εντυπωσιακό, το πιο σημαντικό είναι ότι των αγώνων αυτών ηγήθηκαν άνθρωποι σχεδόν αγράμματοι.
Που ακόμα και σήμερα (όσοι απόμειναν) τους βλέπεις αγέρωχους και παράλληλα σεμνότατους, χωρίς ίχνος έπαρσης.

Αυτή την αριστερά αγάπησα και αγαπώ…

thouthou είπε...

Γιώργη, ήρθε η ώρα να διαφωνήσω. Καλός ο ρομαντισμός, αλλά λειτουργεί θετικά μόνο ως μπούσουλας, και όχι ως πρόταση. Καλός είναι ως κεκτημένο, όχι ως "όλον"...
Πρακτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η πλέον σχιζοφρενική δημιουργία. Οι συνιστώσες, ο Λαφαζάνης (περαστικά του ελπίζω), ο Κουβέλης, ο Γλέζος, απλά δεν φτιάχνουν ούτε πολιτικό, ούτε ιδεολογικό χώρο. Δεν κολλάνε! Το ότι έχουν φτιάξει μια ημιαριστερή, "εκσυγχρονιστική", νεοταξική πλατφόρμα, δείχνει και την έλλειψη πυρήνα.
Πχ, η ακαδημαϊκή δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα του πώς δημιουργήθηκε (που αναιρεί οποιονδήποτε ρομαντισμό περί αξιοκρατίας, δημοκρατίας και ιδεολογικού οράματος), αποτελεί σήμερα την πιο αναχρονιστική, αντιεπιστημονική και αρτηριοσκληρωτική μάζα της κοινωνίας. Ουσιαστικά μιλάμε για κατάληψη της ακαδημαϊκής δυναμικής, ανάλογη της χούντας... Ουσιαστικά μιλάμε για ιδεολογικοπολιτική σάρωση της ακαδημαϊκής δυναμικής, που αντί να την απελευθερώσει, την συμπιέζει σε καλούπια που δεν έχουν κοινωνικοπολιτικό μέλλον, παρά μόνο "ως ιδεολογικές υποσχέσεις"....
Δυστυχώς η "ακροδεξιά" δεν είναι θέμα πολιτικής θέσης, αλλά θέμα πολιτικής πρακτικής. Και σήμερα, αυτή η "ακροδεξιά", και το παρακράτος που αναπόφευκτα δημιουργεί, είναι στην αυλή της ευρύτερης "ΣΥΡΙΖΑϊκής" αριστεράς... Απλά δεν έχει φανεί κοινωνικά, λόγω των ιστορικών δεδομένων, των πολιτικών συμπλεγμάτων, και της ευρύτερης παρακμιακής κατάστασης της κοινωνίας (μας)....
Αν πιστεύεις Γιώργη ότι ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ελπιδοφόρος, και προτείνει λαϊκοκοινωνικό οραματισμό, τότε απλά επιτείνεις την απαισιοδοξία μου...