Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

ΗΠΑ και ελάλησα (και λοιπές Δημοκρατικές δυνάμεις)

Βαρέθηκα αυτές τις μέρες να διαβάζω στο ελληνικό και το κυπριακό διαδίκτυο τις «κρίσεις» πολλών συμπολιτών, πολιτικών και δημοσιογράφων (τρομάρα τους) για τον νέο Πρόεδρο της Αμερικής.

Αν εξαιρέσει κάποιος τις ελάχιστες νηφάλιες και πολιτικά σκεπτόμενες πένες, η πλειοψηφία, ασφυκτιά στο χαρακτηριστικό επίπεδο των παραδοσιακών μας γενικών αφορισμών, δείγματα λαμπρά της ανύπαρκτης παιδείας μας : «όλοι τα ίδια είναι» «είτε μαύρος είτε άσπρος, σκύλος είναι» «δεν θα αρνηθεί το ρόλο του πλανητάρχη».


Ηθελημένα αδιαφορούν και αγνοούν πως όλοι σχεδόν οι αμερικανοί καλλιτέχνες, μουσικοί, ποιητές, ζωγράφοι, τραγουδιστές, όπως και σύσσωμη ουσιαστικά η Επιστημονική και Ακαδημαϊκή Κοινότητα στην Αμερική, στήριξε τον κο Ομπάμα και τον στήριξε με μέγιστο πείσμα και επιμονή για μήνες ολόκληρους.


Και στην ορκωμοσία του, τιμήθηκε από μία αμερικανίδα Ποιήτρια και από ένα κλασικό κουαρτέτο που ερμήνευσε μία, για την περίσταση γραμμένη σύνθεση, του John Williams. (μου άρεσε)


Υποθέτω αν είχε επιλέξει την Βίσση το πανελλήνιο θα είχε δονηθεί σύγκορμο.


Οι πρώτες του αποφάσεις δείχνουν ξεκάθαρα πως ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος μιλάει άλλη γλώσσα από αυτή του προκατόχου του.


Η (πραγματικά αιφνιδιαστική ) απόφαση να παγώσει τους μισθούς των υψηλόβαθμων στελεχών σε ανώτατο όριο των 100.000 δολαρίων που κατεβάζει τις αμοιβές τους σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των «δικών μας» και η αναθέρμανση και τόνωση των κανονισμών περί διαφάνειας και πρόσβασης των απλών Πολιτών σε αρχεία και αποφάσεις της Κυβέρνησης αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση.


Θα μπορούσα να γράψω αρκετά και για τα υπόλοιπα:

Γκουαντάμο, Μέση Ανατολή, Ιράκ, Αφγανιστάν κλπ, ωστόσο πιστεύω πως όποιος θέλει να έχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση για να διαμορφώσει άποψη, μπορεί εύκολα. Θα ήταν και επιπόλαιο, μιας που το κάθε ένα από αυτά τα ζητήματα αποτελεί ξεχωριστό και μεγάλο θέμα-αν θέλει κάποιος να αποφύγει την ανοησία.


Αυτά που θα πρέπει να γίνουν συνείδηση και φίλτρο στις κρίσεις, κατά τη γνώμη μου είναι τα εξής:


1. Δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι για το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την ισχυρότερη χώρα του κόσμου μας, κατά συνέπεια οι επιδράσεις είναι αισθητές.
2.Ζούμε μία διεθνοποιημένη οικονομική κρίση, της οποίας τα εντός της Αμερικής μέτρα για την αντιμετώπισή της θα έχουν θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο παντού.
3.Βιώνουμε και θα συνεχίσουμε να βιώνουμε το απόλυτα παγκοσμιοποιημένο και κρίσιμο πρόβλημα: Την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη σε ιδιαίτερα επικίνδυνες ζώνες.
4.Ο κόσμος βρίσκεται στην εν εξελίξει Παγκοσμιοποίηση και την αργή μετάλλαξή του σε «έναν κόσμο», πέρα από τα σημερινά κράτη έθνη. Η Παγκόσμια Διακυβέρνηση δεν είναι επιστημονική πολιτική φαντασία, αλλά το μέλλον μας αρέσει δεν μας αρέσει.

Το φαινόμενο, είναι περισσότερο Φυσικό παρά οτιδήποτε άλλο.

Ασφαλώς κανείς δεν γνωρίζει αν αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε 20 χρόνια ή σε 100 , σε λιγότερα ή περισσότερα.

Όμως η Διαδικασία έχει αρχίσει και η σπουδή του κου Ομπάμα να αποκαταστήσει το Ηθικό κύρος των ΗΠΑ διεθνώς δεν είναι τυχαία.
5.Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, στο μεγαλύτερο μέρος τους, έχουν Πλανητική έκταση και μόνο Πλανητικά, με συνεργασία και συγχρονισμό μπορούν να επιλυθούν. Η ηγετική παρουσία των ΗΠΑ σε αυτή τη συνεργασία , λόγω της υπεροχής της σε όλα τα επίπεδα είναι αναπόφευκτη.


Ας αποφασίσουμε τι θέλουμε: Επιθυμούμε την αναβίωση των εθνικισμών όπως την βίωσε ο κόσμος μετά το 1929 και την παλινδρόμηση στα στεγανά κράτη που θα γεννήσουν σε ελάχιστο χρόνο πολλαπλάσιους πολέμους από όσους βιώνει σήμερα ο κόσμος; Ας το σκεφτούμε τουλάχιστον…


Αυτά που καταγράφω δεν συνιστούν πουθενά υμνολόγιο των Η.Π.Α.

Επιχειρώ μόνο, να σκιαγραφήσω την πραγματικότητα όπως εγώ τη βλέπω.

Είχα γράψει και στο πρόσφατο παρελθόν πως ο κος Ομπάμα δεν αποτελεί κάποια «επαναστατική» δύναμη, αλλά εκπροσωπεί την ανάγκη ενός χρεοκοπημένου συστήματος να εξελιχθεί και να προχωρήσει. Για να επιβιώσει.

Και είχα θυμίσει, πως όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση, αποτελούμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέρη του συστήματος αυτού. Άρα, μας ενδιαφέρει η κατά το δυνατό καλύτερη λειτουργία του γιατί αυτή, την καλύτερη ή χειρότερη λειτουργία είναι που υφιστάμεθα ως πολίτες αυτού του κόσμου.


Κίτα, τα χάλια μας: όταν ξέσπασε στην Κύπρο η υπόθεση Κίτα, ομολογώ πως δεν θυμόμουν ποιος είναι αυτός. Τα περισσότερα Μέσα, τον ανεβοκατέβαζαν ως «Αλ Καπόνε», δημοσίευαν και διάφορες φωτογραφίες του με κουστουμάκι και ύφος μορφονιού γλαρωμένου, με αποτέλεσμα να αρχίσω να δημιουργώ στο μυαλό μου την αίσθηση πως είναι ένας τύπος «συνειδητού παραβάτη» από αυτούς που γίνονται συχνά και ολίγον «λαϊκοί ήρωες».
Στη συνέχεια, διαπίστωσα με έκπληξη και θυμό, πως αυτή η υπόγεια συμπάθεια μερίδας των εφημερίδων, έχει να κάνει με ένα ξέρασμα. Με έναν ανώμαλο που βίασε, δολοφόνησε και πέταξε δύο ανθρώπους στα σκουπίδια.

Σε μία εφημερίδα, είδα να τον αναφέρουν ως «Αντωνάκη».

Αυτόν, τον βιαστή, τον δολοφόνο, τον ανώμαλο.
Όσοι συνέργησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όχι μόνο στην δραπέτευσή του αλλά και στην επί επτάμηνο παραμονή του σε πολυτελή ιδιωτική κλινική, την οποία είχε μετατρέψει σε «μπάτε σκύλοι αλέστε» πρέπει να αποταχθούν. Ακόμα και όσοι του λένε καλημέρα.

Δεν είναι δυνατόν να υπηρετείς το Νόμο και το Δίκαιο(...) και να έχεις την απειροελάχιστη συναλλαγή με το έμεσμα.

Είναι από αυτούς, που σε κάνουν να νοσταλγείς την εσχάτη των ποινών.

Τρόπος του λέγειν βέβαια αυτό το τελευταίο.


Μάθημα Ιστορίας: Ας αποφασίσουμε τι θέλουμε και εδώ.

Μάθημα καλλιέργειας «εθνικού φρονήματος»…όπως το εννοεί ο κάθε ένας;


Ή μάθημα Ιστορίας από το οποίο οι άνθρωποι μαθαίνουν πως διαμορφώνεται η Ιστορία του κόσμου;
Γιατί ο καυγάς μου μοιάζει άσφαιρος και ανούσιος.


Βέβαια, οι άνθρωποι που μεγαλώνουν μαθαίνοντας πως διαμορφώνεται η Ιστορία , εξελίσσονται σε απαιτητικούς Πολίτες.


Είδος εν ανεπαρκεία στα μέρη μας αλλά και ανεπιθύμητο συνάμα.


Αττίλα Ολγκάτς: Αυτός τουλάχιστον, ομολόγησε…

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Γιώργο,

Όποιος ζούσε στην Κύπρο 15 χρόνια πριν, όταν για πολύ καιρό πρωταγωνιστούσαν στις ειδήσεις τα πρωτοφανή για την εποχή εγκλήματα του "Αντωνάκη", στο άκουσμα του ψευδωνύμου "Αλ Καπόνε" έκανε τον συνειρμό απευθείας. Αυτό, γιατί είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να ξεχάσει κανείς την εικόνα που τόσο απλόχερα μας πρόσφεραν τα τηλεοπτικά ΜΜΕ της μισολιωμένης Οξάνας να κρέμεται από την μπουλντόζα που την ξέθαψε από το πηγάδι. Ούτε τα βουνά από σκουπίδια στον Κοτσιάτη που περιείχαν ανάμεσα σε άλλα το κομματιασμένο κορμί της Κριστίνας. Στο δικό μου μυαλό είναι τόσο έντονα χαραγμένες αυτές οι εικόνες που μπορώ ανά πάσα στιγμή να σου τις ζωγραφίσω. Η "ηρωοποίηση" του ομορφονιού δεν πιστεύω να είναι αποτέλεσμα λήθης. Πιστεύω πως έχει να κάνει με το ότι φάνηκε εξυπνότερος από αυτούς που τον "πρόσεχαν", κάτι που γεννά τον σεβασμό προς αυτόν, σε σχέση με την έλλειψη σεβασμού προς τους φύλακες του.

Όσο για τον Ομπάμα, δεν νομίζω να αμφιβάλει κανείς πως ιδίως σε σχέση με τον προκάτοχό του είναι 100 σκαλιά καλύτερος για το μέλλον όλων μας. Όμως ο καθένας δικαιούται να έχει τις αμφιβολίες του όσων αφορά τις διαθέσεις και τις ικανότητες του. Εδώ στην Κύπρο και είχαμε τρομερές ανασφάλειες για την διακυβέρνηση Χριστόφια, και θέταμε προσωπικά χρονοδιαγράμματα και βάσεις για να κερδίσει την εμπιστοσύνη μας, πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με τον νέο "τέλειο" πλανητάρχη. Νομίζω πως ο σκεπτικισμός έχει άμεση σχέση με το "είναι πολύ καλός για να είναι αληθινός". Προσωπικά είμαι θετική μα συγκρατημένη. Ο χρόνος (όπως πάντα) θα δείξει.

Βιβλίο Ιστορίας: Έλεος πια με αυτό το θέμα. Ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον εβαφτήσαμε χεχεχε.

Το σεντόνι χρησιμεύει μεταξύ άλλων και για να σκεπαστείτε. :)

Τα σέβη μου

Ίλαντρος είπε...

Πήτ, επιτέλους άφησες τις επαναστάσεις. Welcome back :-)

Για τον Ομπάμα συμφωνούμε. Ο άνθρωπος είναι σπάνια περίπτωση. Το ερώτημα είναι πόσα θα καταφέρει να κάνει. Γιατί μην ξεχνάμε ότι δεν είναι παντοδύναμος, η Αμερική είναι μια χώρα όπου υπάρχουν και θεσμοί που ελέγχουν την εξουσία αλλά και πολλά συμφέροντα. Ευτυχώς δηλαδή. Φαντάστηκες πόσο μεγαλύτερη ζημιά μπορούσε να είχε κάνει ο Μπους αν ήταν ανεξέλεγκτος;

Phivos Nicolaides είπε...

Αγαπητέ Γιώργο, μου χαλάς λίγο τη γεύση αναμειγνύοντας και ολίγον έγκλημα (χωρίς τιμωρία), αλλά το κείμενό σου είναι εξαιρετικό και ο τίτλος θεσπέσιος... Για τράβα τώρα στο δικό μου μπλοκ και ξαναδές τη σχετική ανάρτηση!!

kyriakos είπε...

Αττίλα Ολγκάτς: Αυτός τουλάχιστον, ομολόγησε…


Χαχαχα Κορυφαία ατάκα.


..

Όσο αφορά το μάθημα της ιστορίας εγώ θα ήθελα απλά να αρκέσουν στα γεγονότα και να αφήσουν τους χαρακτηρισμούς στην άκρη. Ας αφήσουν τις επιστολές και τους αριθμούς να μιλήσουν.

Πχ: πόσους ελληνοκύπριους και πόσους Εγγλέζους σκότωσε η ΕΟΚΑ
Πόσοι ΕΚ και πόσοι ΤΚ εξαφανίστηκαν κατά την περίοδο 60-74


Τι δηλώσεις έκανε ο μακάριος το 60 και τι το 73


Ας αρκεστούν απλά στα γεγονότα και ας αφήσουν τις φαν φαρες και τους χαρακτηρισμούς στα παιδιά

Bananistanos είπε...

Η περιπτωση Κίτα είναι απόδειξη του πόσον καλά δουλεέι το αναμορφωτικό μας σύστημα, εμετατρέψαν ένα μικροαπατεώνα ανώμαλο σε μεγαλονοννό.

Unknown είπε...

@psychia...Ω! τι τιμή η επίσκεψή σας! Για τον Κίτα, αν πρόσεξες εστιάζω στη συμπεριφορά των Μέσων τα οποία θα όφειλαν κατά τη γνώμη μου να είναι απείρως πιο προσεκτικά. Ασφαλώς θα συμφωνήσω στο ότι δεν είναι αποτέλεσμα λήθης. Για μένα όμως έχει να κάνει με μία χυδαία ΄τάση πολλών Μέσων Ενημέρωσης να παράγουν "προϊόν" προς πώληση και λαϊκή κατανάλωση, χωρίς κανένα κριτήριο και χωρίς κανένα φίλτρο.

Αναφορικά με τον Ομπάμα, νομίζω ήμουν ξεκάθαρος. Και αν κάτι με χαροποιεί, είναι που απλά το ίδιο το "σύστημα" (ό,τι και αν σημαίνει αυτό) του επέτρεψε να ανέβει στο ύπατο αξίωμα προκειμένου το ίδιο να αυτοβελτιωθεί για να υπάρξει. Για το αν είναι αληθινός, προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία.

Τονίζω όμως τούτο: έχουμε καταλάβει ποια είναι η Αλήθεια που εκπροσωπεί; έχουμε καταλάβει πως ο Ομπάμα σηματοδοτεί μια πραγματικά ενεργή και ισχυρή Αμερική; Πρέπει να το κατανοήσουμε και μετά να κρίνουμε ΑΝ αυτό μας ενδιαφέρει.

Unknown είπε...

@Ίλαντρε, ούτε έπιασα, ούτε άφησα τίποτα. Αυτά που γράφω σήμερα τα έχω ξαναγράψει μερικούς μήνες νωρίτερα, σε σειρά άρθρων για τις Αμερικανικές εκλογές. Και πουθενά δεν κολλάνε με τα όσα έχω γράψει για την Ελλάδα. Η μία χώρα είναι χώρα ενός εξελιγμένου Καπιταλισμού με όσα καλά μπορεί να διαθέτει αυτός, η άλλη είναι μία χώρα με ένα ληστρικό "κράτος" και μία λούμπεν αστική τάξη που ληστεύει τα πάντα χωρίς καν προσχήματα.

Μπους χωρίς θεσμικούς ελέγχους; μπρρρρρρ....

Unknown είπε...

@Φοίβο, το είδα, ευχαριστώ :-)

@Κυριάκο, ΑΥΤΟ που διδάσκουν και αυτό που θέλουν να διδάξουν ΔΕΝ είναι Ιστορία. Είναι μείγμα μυθολογιών, παραμυθίας, προπαγάνδας είτε γαλάζιας είτε κόκκινης είτε οτιδήποτε. Είναι "μάθημα διαμόρφωσης συνείδησης".

Αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ. Είναι άλλα αντί άλλων. Απλά...

@Μπανανιστάνος, ορθότατη παρατήρηση...

arkoudas είπε...

Πρα'όλο που το παρακολουθώ που τζιαρό, πρώτη φορά σχολιάζω σε τούτο το μπλογκ, όι γιατί διαφωνώ κάθετα αλλά διότι διαισθάνομαι υπερβολικήν (αλλά εν μέρη προβλεπόμενην) αισιοδοξία για το ζήτημαν Ομπάμα που ίσως να κάμει τζιαι κακό αν μας παρασύρει σε μετεκλογική νιρβάνα (με τα άλλα πάνω κάτω συμφωνώ - παρ'όλο που η λέξη ανώμαλος μπορεί χωρίς να το θέλει να εκληφθεί ως διακιολογία για τες πράξεις του Κίτα).

Ο Ομπάμα ναι άρχισεν καλά (πάγωμα μισθών, υποσχέσεις για Γκουαντάναμο κλπ) αλλά γιατί τούτον να μεν ένει απλά έναν επιδειξιακόν εμβατήριον της εισόδου τού; Δηλαδή γιατί να μεν το εκλάβουμεν ώς τες άμεσες ικανοποιήσεις μερικών λομπίστων που τον εχρηματοδοτήσαν, όπως π.χ την ευνόηση του λόμπυ υπέρ των εκτρώσεων (που σίουρα έσχιει μέσα τζιαι μεγαλο-κλινικές) πριν μια δκυο μέρες, οι οποίοι εξοδέψαν εκατομμύρια πάνω στην εκστρατείαν Ομπάμα. Αν όντως ισχύει τούτη η λογική τότε σύντομα εννά ικανοποιηθούν τζιαι άλλα σύνολα, κυρίως επιχειρηματικά τζιαι αντι-λαικά, διότι έννεν λλία τα 600 εκ. που δαπανήσαν στο σύνολον τους οι υποστηρικτές του. εν δυνατόν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα των αδικιμένων τζιαι των εκμεταλλευόμενων τζίνοι που εν πίσω που τα 600 εκ;

Δεύτερον, οι επιλογές των υπουργών τζιαι των επιτελίων τους έννεν 'εναλλαχτικές'. ιδιαίτερα μέσα στο υπουργείον άμυνας τζιαι εξωτερικών των ΗΠΑ πολλοί μεινίσκουν οι ίδιοι.

Τρίτον τι γίνεται με τον πόλεμο που εν αφορά άμεσα τες ΗΠΑ, αλλά εν μες τα σχιέρκα τους να τον σταματήσουν; Για την Παλαιστίνη γιατί εν έκαμεν μιαν ουσιαστικήν δηλωση τες πρώτες μέρες των Ισραηλινών επιθέσεων. Τζιαι γιατί να πιστέψουμεν την δικαιολογίαν ότι ακόμα εν είσχιεν αναλάβει την προεδρίαν, αφού για την οικονομικήν κρίσην είσχιε κάμει ουκ ολίγες δηλώσεις.

Τέταρτον, ναι μεν λόγω χρώματος συμβολίζει την αλλαγή αλλά μόνο που τούτην την πτυχή. Στην κοινωνική του προέλευση τζιαι ταυτόχρονα συνείδηση, ούτε φτωχός ήταν, ούτε μειονότητα, ούτε αποκλεισμένος.

Επίσης επρόσεξα τζιαι το εξής σχόλιο (που το οποίον ίσως πηγάζει ο κατονομασμός της αισιοδοξίας του αρχικού κειμένου ως υπερβολικής): "Η μία χώρα είναι χώρα ενός εξελιγμένου Καπιταλισμού με όσα καλά μπορεί να διαθέτει αυτός, η άλλη είναι μία χώρα με ένα ληστρικό "κράτος" και μία λούμπεν αστική τάξη που ληστεύει τα πάντα χωρίς καν προσχήματα." Τι ακριβώς κάμνει μιαν αστική τάξη λούμπεν τζιαι κυρίως ποια που τες δκυο αστικές τάξεις (της ΗΠΑ τζιαι της ΕΛλάδας) εν πιο επικύνδυνη - τζίνη που άλωσεν την χώραν της ή τζίνη που άλωσεν ούλλον τον κόσμο; τζίνη που στηρίζει έναν πρόεδρο έμμεσα ή τζίνη που τον χρηματοδοτεί νομιμοποιημένα ώς που να φκεί πρόεδρος. Τζιαι ποια τα προσχήματα της αμερικανικής αστικής τάξης...ακόμα τζιαι να υπάρχουν γιατί δικαιώνουν την ληστείαν που διεξάγει;
Παρ'όλο που το ζήτημα της χρηματοδότησης των προεκλογικών στις ΗΠΑ τζιαι του ποιος κρατεί το τιμόνι του εκλογικού της συστήματος, εν τεράστιον θέμα, αφήνω το ως δαμέ προς το παρόν.
Φιλικά.

αθεόφοβος είπε...

Οι διάφοροι μεγαλόστομοι Έλληνες αναλυτές παραβλέπουν πάντα ένα πράγμα:τον Ομπάμα τον ψήφισαν Αμερικανοί για την χώρα τους και όχι εμείς για να λύσει τα προβλήματα τσα δικά μας και κατα δεύτερο λόγο του κόσμου!
Διαβάζεις δε κάτι ανοησίες του τύπου:
ίδιος με τον άλλο είναιγιατί μίλησε για τα αμερικανικά στρατά που υπηρετούν εκτός Αμερικής ενώ κατ΄ αυτούς θα έπρεπε να βγεί και να πεί -Έξω οι Αμερικάνοι!

minoas είπε...

Ομολόγησε ο Τούρκος φονιάς γιατί έχει βαριά τη συνείδησή του. Για να δούμε τώρα αν η κυβέρνηση της Κύπρου θα κάνει αυτό που πρέπει. Εδώ είναι το ζουμί, το ζητούμενο αν θέλετε. Όχι να το πνίξουμε και αυτό στο όνομα της επαναπροσέγγισης... Έτσι φίλοι μου;

zappa είπε...

minoas, to 8ema einai na omologhsoun kai oi zwntas EOKA B tzhdes ta egklhmata tous, kai akoma perissotero na peri8wriopoih8oun apopseis typou EOKA B kai apo thn mia kai apo thn allh pleyra. Oso yparxoun Xrysh Aygh kai Gkrizoi Lykoi, toso 8a dinoun o enas ston allo dikaiologies gia thn yparksh tous. Giati ean den yphrxe ayto, 8a mazeyontan metaksy tous se mia xwrafa, 8a allhlosfazontan kai 8a afhnan emas tous ypoloipous sthn yshxia mas

Unknown είπε...

@Αρκούδα, καλώς όρισες από εδώ.

Δεν υπάρχει "αισιοδοξία" ή μη "αισιοδοξία", ούτε αγνοώ τις χρηματοδοτήσεις της καμπάνιας του νέου Αμερικανού ηγέτη.

Νομίζω το λεω όσο πιο καθαρά μπορεί να γίνει, όταν γράφω-και το έχω γράψει αρκετές φορές-πως ο Ομπάμα, εκπροσωπεί την πιο σοβαρή προσπάθεια σωτηρίας του συστήματος. Και οι αποφάσεις του, μέχρι στιγμής αυτό δείχνουν καθώς, κάθε μέρα, ξηλώνει έναν προν έναν όλους τους αναχρονισμούς του Μπους σε σειρά ζητημάτων....Αναφέρομαι σε ζητήματα τόσο Κοινωνικά (Αμβλώσεις κλπ) όσο και ευρύτερα, όπως η Περιβαλλοντική Πολιτική.

Τα της εξωτερικής πολιτικής, τα παρακολουθούμε όλοι προσεκτικά, έχοντας όμως κατά νου, πως πρόκειται για την Αμρικανική Εξωτερική Πολιτική και όχι άλλη.

Unknown είπε...

@Αρκούδα, θα επανέλθω μόλις έχω χρόνο, γιατί έχεις βάλει ουκ ολίγα θέματα και παραμέτρους :-)

Unknown είπε...

@Αθεόφοβε, έτσι ακριβώς. Τον Ομπάμα τον επέλεξαν οι Αμερικάνοι για να λύσει τα προβλήματα των ΗΠΑ.

Ωστόσο, δεν είναι χωρίς λόγο που την εκλογή του την υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και αισιοδοξία εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη και, ειδικά στην Ευρώπη.

Και σε διαβεβαιώνω, πως ο μέσος ευρωπαίος, δεν χάρηκε γιατί ο Ομπάμα θα του λύσει το αυστηρά τοπικό του πρόβλημα, αλλά γιατί έχει συνειδητή επίγνωση πως ο κόσμος βαδίζει προς μία παγκοσμιοποιημένη διακυβέρνηση και πως οι αποφάσεις των ΗΠΑ σε μείζονα ζητήματα όπως το ενεργειακό και η Περιβαλλοντική Κρίση θα παίξουν ρόλο παντού.

Και σε αυτά τα ζητήματα-για μένα τα πιο κρίσιμα από όλα- είναι σαφέστατο στον κάθε καλά ενημερωμένο πολίτη πως ο νέος αμερικανός ηγέτης εκπροσωπεί τελείως διαφορετικές αντιλήψεις από αυτές του προκατόχου του. Μπροστά μας έχουμε τη νέα συνθήκη που θα αντικαταστήσει αυτή του Κυότο και επιτέλους οι ΗΠΑ θα είναι παρούσες κατά τα φαινόμενα.

Unknown είπε...

@Minoas...τι θα έπρεπε δηλαδή να πράξει η Κυβέρνηση σε σχέση με τα όσα ομολόγησε ο Ολγκάτς; Τι νομίζεις;

Η ερώτησή μου είναι πραγματική και όχι "φιλολογική".

Unknown είπε...

...πραγματικά....τι θα γίνει αν μεθαύριο κάποιοι "δικοί" μας ομολογήσουν κάποια αίσχη;

Ή εμείς είμαστε η "φυλή των άσπιλων και των αγγέλων";

Eva Stamou είπε...

Πέρασα να πω μια καλησπέρα και στενοχωρήθηκα με αυτά που διάβασα στο έξοχο κείμενό σου για τον βιαστή και δολοφόνο που μένει ατιμώρητος. Σίγουρα η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων ένας εκ των οποίων είναι ότι στα μάτια κάποιων ιθυνόντων, οι γυναίκες είναι θύματα Β κατηγορίας.

Anef_Oriwn είπε...

Μια σύντομη παρέμβαση για μια (αιρετική) τοποθέτηση σε σχέση με την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς για εν ψυχρώ δολοφονίες ελληνοκυπρίων κατά την εισβολή το 1974:

Σίγουρα οι πράξεις του τούρκου ηθοποιού (στρατιώτη τότες στην εισβολή) είναι εγκληματικές. Και δεν έχω καμιά επιθυμία να μπω στη διαδικασία μιας συζήτησης που προκαλείτε συνήθως από τοποθετήσεις του τύπου “μα εκάμαμεν πολλά τζιαι ‘μεις” (αν και τούτο είναι πέρα για πέρα αλήθεια). Κι ούτε θεωρώ (μ’ όλο το σεβασμό προς τους συγγενείς των σκοτωμένων και αγνοουμένων) ότι το ζητούμενο πρέπει να είναι πρώτα και κύρια και μετά από τόσα χρόνια η καταδίκη και παραδειγματική τιμωρία των δολοφόνων, ΑΛΛΑ η με κάθε τρόπο (έστω και με την παροχή νομικής ασυλίας) η διακρίβωση της τύχης των αγνοούμενων και η αποκάλυψη των συνθηκών θανάτου (δηλ. της προσωπικής τραγικής ιστορίας) του κάθε νεκρού (πεσόντα, δολοφονηθέντα, σφαγιασθέντα κ.λπ.). ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ!

Anef_Oriwn
Τρίτη 27/1/2009 – 11:05 μ.μ.

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ είπε...

Θα συμφωνήσω ότι μέχρι στιγμής ο ΟΜΠΑΜιΑ δείχνει ΠΟΛΥ καλά στοιχεία... φυσικά πολύ καλύτερα από τον Κωστάκη της Ελλάδας!...