Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Οι καιροί αλλάζουν…

Κουραστικές είναι αυτές οι μέρες, διαβρωτικές θα τις έλεγα, καθώς οι τηλεοράσεις παρουσιάζουν την εικόνα του κόσμου μας , ενός κόσμου που περνάει τρομερούς κλυδωνισμούς.
Αν βέβαια τραβηχτεί κάποιος λίγο πιο έξω από την καθημερινότητά του και αφεθεί στον στοχασμό, θα βρει παρηγοριά (μια κάποια έστω…) διαπιστώνοντας πως όλη η ιστορία των ανθρώπων είναι γεμάτη από αναμπουμπούλες και αναταράξεις που παρουσιάζονται με ρυθμό, θυμίζοντας κάπως τον κυματισμό της θάλασσας.

Τον κυματισμό της θάλασσας, που ακόμα και αν είναι ήπιος, σταθερά κατατρώει ό,τι βρίσκει μπροστά του, αποσαθρώνει τα θεμέλια και τους αρμούς και σαν θυμώσει και φουσκώσει και φέρει κύμα μεγάλο είναι πια όλα έτοιμα να γκρεμιστούν και να γίνουν κομμάτια.

Καλή θα πεις αγαπητέ αναγνώστη η διάθεση η στοχαστική και η φιλοσοφική, μόνο που αν την εξομολογηθείς σε κάποιον από τους χιλιάδες νέους ανέργους που πολλαπλασιάζονται σαν επεκτατικός και επιθετικός καρκίνος στο σώμα της παγκόσμιας κοινωνίας, θα φας ένα φάσκελο όλο δικό σου.

Ο κόσμος πεινάει, ο κόσμος βλέπει το πάτωμα να φεύγει από τα πόδια του, και ασφαλώς δεν είναι τα τσογλάνια των χρηματιστηρίων που την πληρώνουν, αλλά οι αμέτρητοι απλοί εργαζόμενοι που βλέπουν τις δουλειές τους να κλείνουν ή να αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Και βέβαια, αγαπητέ αναγνώστη, έτσι ακριβώς είναι. Όμως, δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό, να βλέπω τα πράγματα και από αυτή τη σκοπιά, ας την πούμε την πιο «αποστασιοποιημένη».

Ίσως, γιατί απλά έχω (ακόμα) τη δουλειά μου…

Κάθε κρίση, διδάσκει η ιστορία, γεννά και δυνατότητες ή ευκαιρίες.
Όσο πιο μεγάλη είναι η κρίση, τόσο πιο επιδραστική είναι στις κοινωνίες, άρα τόσο πιο έντονα σπρώχνει τα πράγματα σε νέες κατευθύνσεις.

Και, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σημείο στο οποίο συμφωνούν απόλυτα, πολλές και διαφορετικές ομάδες ανθρώπων.
Ξεκινώντας από την τετράδα των κυρίων Obama, Sarkozy, Brown και Ban Ki Moon και φτάνοντας μέχρι τις ηγεσίες της Green Peace , της WWF αλλά και πλήθους επιστημόνων υπάρχει μία εξαιρετική ενορχήστρωση:

Άμεση έναρξη της σταδιακής αλλά με γρήγορους ρυθμούς μετατροπής της Οικονομίας σε Πράσινη Οικονομία.
Είναι το περίφημο «Green New Deal» όπως έχει ήδη βαφτιστεί και που για πρώτη φορά αποτελεί πλατφόρμα ομοφωνίας των ηγετών 3 πανίσχυρων δυτικών κρατών αλλά και του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, υπό την αιγίδα των οποίων εργάζεται πυρετωδώς τα τελευταία χρόνια η Παγκόσμια Διακυβερνητική των Επιστημόνων για την Κλιματική Αλλαγή.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό, πως το τρέχον τεύχος του γνωστού περιοδικού Newsweek έχει το «Green New Deal» σαν κύριο θέμα, και στο εξώφυλλο τους κυρίους Sarkozy και Brown μαζί με τον Barack Obama, σα να έχει ήδη εκλεγεί.
Το Green New Deal δεν αφορά μόνο στην βαθμιαία απεξάρτηση από τα πετρέλαια αλλά και την μετατροπή ολόκληρου του βιομηχανικού τομέα.

Ελάχιστα παραδείγματα, πολύ απλά:

Η υποχρεωτική κατασκευή από όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες, μόνο υβριδικών αυτοκινήτων.
Η αλλαγή υλικών στη βιομηχανία παραγωγής συσκευασιών.
Η αντικατάσταση του πλαστικού στις ευρείες χρήσεις.
Η αναγωγή της Ανακύκλωσης σε κεντρική βιομηχανική δραστηριότητα.
Η επιβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η αντικατάσταση των οικοδομικών υλικών με άλλα φιλικά στο περιβάλλον.
Η επανεμφάνιση ίσως της πυρηνικής ενέργειας.
Η υποχρεωτική σε κλίμακα λειτουργία Αιολικών πάρκων.

Αυτά όλα, προϋποθέτουν λειτουργικές αλλαγές στην υπάρχουσα βιομηχανία, προσλήψεις νέων ειδικοτήτων, επανεκπαίδευση του παλαιού προσωπικού και βέβαια επαναπροσδιορίζουν την ίδια την Οικονομία και την βάζουν σε τελείως νέες προοπτικές.

«Οι κίνδυνοι από την έλλειψη δράσης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών είναι πολύ σοβαρότεροι από την παγκόσμια οικονομική κρίση» δήλωσε πριν από 20 περίπου μέρες ο πολύ γνωστός Βρετανός οικονομολόγος Nicholas Stern.

Αυτός ήταν, που πριν από λίγα χρόνια τάραξε το κατεστημένο με την απροσδόκητη για πολλούς μελέτη των 700 τόσων σελίδων (για λογαριασμό της κυβέρνησης του Tony Blair) στην οποία, με μαθηματική λογική απεδείκνυε το ασύλληπτο κόστος που θα έχει η Κλιματική Αλλαγή αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας χτες….

Νομίζω, φίλες και φίλοι πως έλαχε στις μέρες μας, να ζούμε τις πιο έντονες αλλαγές που έχουν γίνει από τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Και, είναι ακριβώς το τέλος αυτής της Βιομηχανικής Εποχής που βιώνουμε, ένα τέλος που μπορεί να άρχισε με την έκρηξη της Πληροφορικής αλλά, τώρα πια μπήκε στη φάση του ενταφιασμού.

Ένας διαφορετικός κόσμος γεννιέται, ο τοκετός αυτός δεν είναι διόλου ανώδυνος, αλλά είναι αναπόφευκτος και απαραίτητος. Και ποτέ άλλοτε δεν ένιωσα τόσο επίκαιρο, εκείνο το αιώνιο και διαχρονικό του Bob Dylan, το Times are in a changin’ :

«…για κοπιάστε γύρω άνθρωποι, όπου κι’ αν περιπλανιέστε. Παραδεχτείτε το πια, τα νερά φουσκώσανε…Καταλάβετε το, όπου νάναι, μέχρι το μεδούλι μούσκεμα θα είστε. Αν ο χρόνος που σας δόθηκε κάτι αξίζει, αρχίστε να κολυμπάτε. Αλλιώς, σαν μια πέτρα στον πάτο θα βυθιστείτε, γιατί οι καιροί , αλλάζουν…»

ΥΓ: Ακόμα βέβαια, δεν έχει εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Και σοφό είναι, να μην θεωρούμε κανένα αποτέλεσμα ως δεδομένο. Θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη, πως και ο κος John McCain, έχει διαχωρίσει τη θέση του από την πολιτική του νυν Προέδρου σε θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος και πως οι θέσεις του είναι πολύ κοντά στη φιλοσοφία του Green New Deal.

Και οφείλουμε να πούμε, πως έχει αυτές τις θέσεις εδώ και αρκετά χρόνια και όχι τώρα, υπό την πίεση της προεκλογικής εκστρατείας. Ωστόσο, η διαφορά στη δυναμική και στην κατανόηση αυτής της Φιλοσοφίας, είναι σχεδόν χαοτική με αυτήν του Δημοκρατικού υποψήφιου.

Και ασφαλώς, ενώ η κοινή εκτίμηση είναι πως έτσι και αλλιώς «ο κόσμος εκεί πηγαίνει» οι ταχύτητες αλλά και ο ριζοσπαστισμός σε αυτή την πορεία θα έχει καθοριστική διαφορά ανάλογα με τον καινούργιο ένοικο του Λευκού Οίκου.

18 σχόλια:

Vikar είπε...

Γιώργο

Είναι ιστορικό φαινόμενο, κάποιοι από τους ηγέτες της παλιάς κοινωνικής τάξης πραγμάτων, σε συνθήκες μεγάλης κρίσης να «αντιλαμβάνονται» ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής, να οσμίζονται αυτή την αλλαγή, ΑΛΛΑ δέσμιοι όντας της πολιτικής και κοινωνικής τους θέσης να καταντούν στο τέλος «εξ αντικειμένου συντηρητικοί», να μη μπορούν να περάσουν ολοκληρωτικά με την «καινούργια» κατάσταση.
Προσωπικά δεν αναμένω, καμία ΠΡΑΣΙΝΗ πολιτική από την τριάδα των ηγετών που αναφέρεις.
Είναι όμως θετικό και υποβοηθητικό για την ΠΡΑΣΙΝΗ πολιτική το ότι, ακόμα και αυτοί μιλούν με διαφορετική γλώσσα σήμερα από την γλώσσα των προκατόχων τους.
Είναι καλά να συνειδητοποιήσουμε ποιες πραγματικά δυνάμεις μπορούν να εφαρμόσουν αυτή την πολιτική. Είναι οι δυνάμεις που δεν έχουν καμία «έγνοια» να αποκομίσουν κέρδος από την παραγωγική διαδικασία. ΚΕΡΔΟΣ και ΠΡΑΣΙΝΗ πολιτική είναι έννοιες ασυμβίβαστες.

Άνευ

Η ολοκλήρωση του Καπιταλισμού είναι διαδικασία νομοτελειακή. Είναι αποτέλεσμα της συγκέντρωσης (σε λίγα χέρια) και της συγκεντροποίησης ( ο Μαρξ έλεγε σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές – χώρες, ΑΛΛΑ δεν πρόβλεψε υπό τις τότε συνθήκες, ότι ΟΛΗ Η ΓΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ) του κεφαλαίου.
Η σημερινή παγκοσμιοποίηση είναι ο τρόπος που μέχρι τώρα αυτή η ολοκλήρωση εκφράζεται. ΦΥΣΙΚΑ είναι ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ολοκλήρωση.
Εκείνο που λέω είναι ότι έχουμε ήδη πραγματοποιημένη την Ολοκλήρωση, στην οικονομική οργάνωση, (παραγωγικές δυνάμεις) και όσο περνάει ο καιρός αυτή η ολοκλήρωση θα εκφράζεται όλο και περισσότερο ΚΑΙ στο εποικοδόμημα. Και στόχος μας πρέπει να είναι να μετασχηματίσουμε(δεν μου αρέσει τούτη η λέξη , ) την καπιταλιστική ολοκλήρωση σε σοσιαλιστική. Δηλ. μου φαίνονται τραγελαφικές οι θέσεις για αποχώρηση ας πούμε από την Ε.Ε. αντί της θέσης «Να μετατρέψουμε την Ε.Ε. σε προνομιακό πεδίο ταξικής πάλης».

Ιλαντρον

Η κινητήριος δύναμη του καπιταλισμού είναι ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ. (κάρπωση υπεραξίας κατά τους Μαρξιστές)

Το τραπεζικό σύστημα είναι ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ συγκέντρωσης αναδιανομής του χρήματος και ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ υποβοήθησης της συγκέντρωσης του κεφαλαίου.

Απόδειξη όλη τούτη η κρίση που περνάμε τώρα. Αν δεν ήταν έτσι δεν θα δίνανε δάνεια στο 120% και 130 % της εκτιμημένης αξίας των ακινήτων στην Αμερική.

Για να γίνω πιο κατανοητός θα αναφέρω τα πιο κάτω.
Στην Αμερική άρχισε να εμφανίζεται η κρίση ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗΣ πριν από τέσσερα με πέντε χρόνια. Στον τομέα των ακινήτων αυτό σήμαινε ότι θα υπήρχε ΑΔΙΑΘΕΤΟ προϊόν στην αγορά πριν πέντε χρόνια, ΑΝ οι τράπεζες δεν δίνανε δάνεια (ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ) για να «αγορασθεί» αυτό το πλεονάζον εμπόρευμα. ΔΗΛ. εξυπηρέτησαν τους developers που πούλησαν και ΟΧΙ τους φτωχούς Αμερικάνους που αγόρασαν. Οι Developers πούλησαν βάζοντας ρευστό στην τσέπη τους. Ταυτόχρονα οι τράπεζες «διασκόρπισαν», διαμοίρασαν τον κίνδυνο (risk) αυτών των δανείων με άλλες τράπεζες παγκόσμια(τοξικά ομόλογα).
Και επειδή κάποιες από τις τράπεζες την πάτησαν ήρθε το κράτος και εσιόνωσε στα ταμεία τους τις ΔΙΚΕΣ σου αποταμιεύσεις για να τις «σώσει»
ΠΕΝΤΕ χρόνια μετά οι ίδιες τράπεζες, ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ, τα ίδια ακίνητα και τα ΞΑΝΑΓΟΡΑΖΟΥΝ οι Developers στις σημερινές εξευτελιστικές τιμές.
Τώρα πια οι developers για τα επόμενα χρόνια ΔΕΝ θα χτίζουν, θα πωλούν εκείνα που είχαν ξαναπουλήσει και αγόρασαν τώρα πάμφθηνα, πραγματοποιώντας ακόμα μεγαλύτερο κέρδος. Θα αρχίσουν να ξανακτίζουν (έναρξη της ανάπτυξης) όταν τα σημερινά πλεονάσματα φύγουν από την αγορά.
ΒΛΕΠΕΙΣ πόσο απλά οι καπιταλίστες κερδίζουν ΚΑΙ στην φάση της ανάπτυξης ΚΑΙ στην φάση της κρίσης??. Ο φτωχόκοσμος όμως, χάνει τις δουλειές του, (αφού τώρα πια και για κάμποσο καιρό δεν θα κτίζουν), τις οικονομίες του (για να συντηρηθεί στον καιρό της ανεργίας) και την αξία των αποταμιεύσεων του.(λόγω του πληθωρισμού που θα δημιουργήσουν τα 3.5 και πλέον δισεκατομμύρια που έριξαν στην αγορά – ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ).
ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟ. «Αυτό δεν είναι στροφή στο σοσιαλισμό, είναι αναγκαία παρέμβαση για την επιβίωση του καπιταλισμού.»

Για τα άλλα που αναφέρεις περί «κομμουνολοκληρωτισμού», ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ!!!
Όταν εν γενείς Καβάτζιν (από ιλαντρον) πιθανόν να καταλάβεις.

Unknown είπε...

Φίλτατε Vikar, γνωρίζω πολύ καλά πως κινείτε το σύστημα, δεν ζω σε άλλο πλανήτη... Δεν διαφωνώ μαζί σου σε πολλά, ωστόσο θα επισημάνω πως η "πράσινη πολιτική" δεν είναι τίποτα άλλο παρά το επόμενο βήμα του Καπιταλισμού, μετά την Βιομηχανική Επανάσταση. Και τότε, στην Βιομηχανική Επανάσταση, ήταν πολλοί αυτοί που λειτούργησαν αντιδραστικά (με την παραδοσιακή έννοια) όπως και αυτοί που προσπάθησαν να της δώσουν ιδεολογικό στίγμα ποικίλων αποχρώσεων. Αυτή ωστόσο προχώρησε τόσο σε δύση όσο και σε ανατολή, θεοποιήθηκε μάλιστα από το σοσιαλιστικό στρατόπεδο το οποίο θα σημειώσω πως άργησε να δει το "ξεπερασμένο" αυτού του είδους ανάπτυξης. Η πράσινη πολιτική, είναι ασφαλώς ένα εργαλείο επιβίωσης του συστήματος. Αλλα, αυτή τη στιγμή και του ανθρώπινου είδους. Μένει πάλι τεράστιο περιθώριο στους έχοντες ορίζοντες για να πηγαίνει "όλο και πιο πέρα".

stelios papalangi είπε...

υπάρχει μια οικονομική κρίση και αυτοί θα λύσουν τη μόλυνση του περιβάλλοντος ; !!!

γιατί εμένα μου φαίνεται άσχετο το ένα με το άλλο;

εγώ τους βλέπω να προλάβουν να σώσουν τες τράπεζες.... σε λίγο θα ξεκινήσουν και τα "πακέτα" για να σωθούν η βιομηχανίες..... δεν βλέπω ποιός θα αχοληθεί τώρα με το περιβάλλον.
και πραγματικά δεν βλέπω πως αυτή η κρίση με τη μορφή που έχει πάρει θα οδηγήσει την οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία να πάρει πράσινες αποφάσεις.

άσε που όσο η κρίση θα ακουμπά τη πραγματική οικονομία με μαζική ανεργεία, τότε είναι που το περιβάλλον θα τεθεί τελίως εκτός.

μακαρί να έχω άδικο.

(δεν θα έλεγα ότι το γνωστό Newsweek, είναι κανα σοβαρό περιοδικό)

Ίλαντρος είπε...

vikar,

Η ανάλυσή σου είναι γεμάτη ανακρίβειες και αυθαίρετες διαπιστώσεις. Δεν έχω χρόνο και διάθεση να γράψω πλήρη απάντηση. Θα σταθώ μόνο σε δύο σημεία, ξεκινώντας από την αρχική σου υπόθεση. Λες ότι στην Αμερική υπήρχε κρίση υπερπαραγωγής και αυτό οδήγησε στον υπερβολικό δανεισμό. Λάθος. Αντίθετα λειτούργησε ο μηχανισμός. Υπήρχε εύκολος δανεισμός, κι αυτό οδήγησε στην υπερπαραγωγή. Για τον εύκολο δανεισμό φταίνε οι τράπεζες και οι εποπτικές αρχές, αλλά και η κυβέρνηση η οποία με διάφορες πολιτικές προωθούσε την αύξηση της ιδιοκατοίκησης. Μου φαίνεται περίεργο ένας αριστερός να κατηγορεί τις τράπεζες επειδή έδιναν δάνεια σε φτωχούς με πολύ ευνοϊκούς όρους...

Το άλλο βασικό σου λάθος είναι το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι από την κρίση έχασαν μόνο οι φτωχοί και ότι οι κεφαλαιοκράτες συσσώρευσαν περισσότερο κέρδος. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο παραμύθι που στην Κύπρο δυστυχώς πιστεύουν πολλοί, δεξιοί και αριστεροί. Είναι μέρος της κουλτούρας μας να πιστεύουμε ότι πάντα υπάρχει κάποιος δάχτυλος πίσω από ότι συμβαίνει και κινεί τα πράγματα προς όφελός του.

Η αλήθεια είναι ότι από αυτή την ιστορία έχουν χάσει πάρα πολλά και οι τράπεζες και οι ντεβελοπερς. Το πράγμα είναι φανερό και μόνος κάποιος που εθελοτυφλεί δεν το βλέπει. Πολλοί κεφαλαιοκράτες έχασαν πολλά εκατομμύρια τον τελευταίο μήνα.

Είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να επικρίνεις τα κακώς έχοντα. Το δύσκολο είναι να προτείνεις και λύσεις. Ακόμα και ο Μαρξ που ανέλυσε τα κακώς έχοντα του καπιταλισμού και προέβλεψε την κατάρρευσή του δεν κατάφερε να μας εξηγήσει πώς ακριβώς θα λειτουργούσε αυτός ο σοσιαλισμός που υποτίθεται θα προέκυπτε μετά την κατάρρευση του καπιταλισμού. Ο δε καπιταλισμός καλά κρατεί. Κάθε τόσο ταρακουνιέται και αμφισβητείται, αλλά ανασυντάσσεται και ξανά προς τη δόξα τραβά.

Ακόμα ένα λάθος: όσο μεγάλο καβάτζι τζιαι να γενώ, ποτέ δεν θα καταλάβω τους απολογητές του ολοκληρωτισμού. Ούτε θα συγχωρέσω αυτούς που για δεκαετίες υπόσχονταν στον κόσμο κομμουνιστικούς παραδείσους. Αλήθεια, πώς διαφέρουν αυτοί από τους τραπεζίτες; Οι τράπεζες πουλούσαν στον κόσμο σπίτια που δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν, οι κομμουνιστές τους τάδιναν τζάμπα. Αυτό κι αν είναι φούσκα.

ΠΠ, δεν ήμουν εκεί, απλώς διάβασα το κείμενό σου. Σε αυτό τον τόπο όπου η ισοπέδωση και ο μηδενισμός είναι εθνικό σπορ είναι ευχάριστο να διαβάζει κανείς ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να σκεφτούν και να αναλύσουν.

Vikar είπε...

Ιλαντρε

Για τον ίδιο λόγο (εύκολος δανεισμός) υπάρχουν αυτή τη στιγμή αδιάθετα στην Κύπρο 22000 κομμάτια, στην Ελλάδα 250έως 300000 κομμάτια.?

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες κλείνουν τα εργοστάσια επειδή σταμάτησαν τα δάνεια στους πελάτες τους? η επειδή έχει τρία χρόνια που έχουν γεμίσει ΚΑΙ τις μάντρες με αυτοκίνητα? Εκαναν ΝΕΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ επειδή υπήρχε ζήτηση Η προσπαθώντας να κερδίσουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά?
Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης καθορίζει τις ΤΙΜΕΣ ΜΟΝΟ και όχι το παραγωγικό στόχο(ποσότητα παραγωγής) του καπιταλιστή. Την ποσότητα παραγωγής την καθορίζει η προσπάθεια μεγιστοποίησης του κέρδους. Για αυτό το λόγο θα δείς ακόμα και σε συνθήκες κρίσης καπιταλιστές "ειδικών" προιόντων, να στοκάρουν.παράδειγμα η ΓΗ σαν εμπορευματικό προιόν.
Επειδή σε συνθήκες κρίσης μπορούν να παράξουν φθηνότερα, και να τα πουλήσουν την περίοδο της ανάκαμψης ακριβότερα.(φυσικά αυτό δεν είναι εκτεταμένη πρακτική λόγω του ότι υπεισέρχονται πολλοί άλλοι παράγοντες).

Αλλά για πές μου και κάτι άλλο. Ξαφνικά έπιασε κρίση συνείδησης και ο πόνος τον Γκρίσπαν και λυπήθηκε τους Αμερικάνους του τροχόσπιτου, του κοντεινερ και του χαρτονιού, και πάνω στην μεγαλοθυμία του αποφάσισε να δίνει δάνεια που ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ?

Αυτά για το ΠΡΩΤΟ μου λάθος.
Για το ΔΕΥΤΕΡΟ λάθος μου.

ΠΟτέ δεν ισχυρίστικα ότι από την κρίση χάνουν μόνο οι φτωχοί. Ισχυρίζομαι(δες σχόλιο μου στο προηγούμενο post του Π.Π.) ότι απο την κρίση υπάρχει καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων. Εργατικής δύναμης (ανεργία) και παραγωγικής βάσης(εργοστάσια που κλείνουν κλπ)

Σε ατομικό επίπεδο υπάρχουν πολλοί ατομικοί Καπιταλιστές που θα γίνουν βορρά των θηρίων. Είτε μέσω εξαγορών, συνχωνεύσεων, είτε με απόλυτη καταστροφή (κλείσιμο).

Τρείς μηχανισμοί λειτουργούν για την ανανέωση του καπιταλισμού και το ξεπέρασμα της κρίσης.
1. Ο κανιβαλισμός των καπιταλιστών, όπου ο ένας θα προσπαθήσει να φάει τον άλλον.(την παραγωγική του βάση πάντα)
2. Ο κρατικός παρεμβατισμός που θα επέμβει κατασταλτικά για αντιμετώπιση των "συμπτωμάτων", υποστηρικτικά και ρυθμιστικά για την επαναοργάνωση.
3. Η ίδια η κρίση που θα καταστρέψει στόκ παραγωγικών δυνάμεων.

Να μου επιτρέψεις να διευκρινήσουμε κάτι. Τι εννοείς όταν λές ότι οι κεφαλαιοκράτες΄και οι τράπεζες έχασαν πολλά εκατομμύρια τον τελευταίο μήνα. Μιλάς για χρηματηστηριακές "αξίες"?
Αν έτσι εϊναι, τότε δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει ζημιά στην πραγματική οικονομία.

Για το πόσο καλά κρατεί ο καπιταλισμός συμφωνούμε απολύτως. Να προσθέσω μάλιστα ότι υπάρχουν ακόμα ΄πάρα πολλοί τομείς, πόροι, και εδάφη στα οποία βασίζεται( ο καπιταλισμός) για τις επόμενες ΑΝΑΣΕΣ του. πχ. πράσινος καπιταλισμός, ασιατικές υπερδυνάμεις, Αφρική κλπ. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να πιστεύει σήμερα ότι ο καπιταλισμός μετά απο ΤΟΥΤΗ την κρίση (την οποία δεν άφησε να εκδηλωθεί στην ώρα της) θα παραμείνει ο ίδιος με αυτόν που ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Για τα υπόλοιπα που γράφεις περί κομμουνισμού, ΚΑΛΛΑ ΚΡΑΣΙΑ και πάλι.

Ανώνυμος είπε...

Κυριακος says:

O kapitalismos den mporei na apotyxei dioti einai apla mia parllagh tou doulemporiou to opoio leitourgise gia aiones kai aiones xoris na katarreysei mexri pou to nikise h anodos tou morfotikou epipedou kai h i8ikh


Me thn katargish twn sklavwn dimiourgi8ikan dyo nees filosofies o kapitalismos kai o komounismos

O komounismos sthn ousia metatrepse olous tous ypikoous tou se sklavous giafto kai katereyse patagodos (me e3eresh tis prwtes meres meta thn gallikh epanastash)

O de kapitalismos .., allh istoria... Ekei pou oi afentes twn sklavwn htan ypoxreomenoi na taizoun kai na prosexoun tous sklavous tous dioti htan "dikoi" tous..
Me ton kapitalismo o sklavos metonomastike se ergath kai einai pleon ypoxreos na sintirei kai na frontizei ton eafto tou..
Kai parallhla na douleyei apo to prwi mexri to vradi gia na plirwsei ta "elkystika dania" , gia na valei ena komati psomi sto trapezi kai gia na exei ena psoro healthcare plan..
An arnh8ei na doulepsei san sklavos apo to prwi mexri to vrady tote... Menei astegos anasfalistos kai trwei apo ta skoupidia...

O logos pou den katarreei o kapitalismos einai o idios me to giati den katarreyse to doulemporio gia para pollous aiones dioti parexei sth mesea ta3h ena sxetika ypsilo viotiko epipedo..
H pleiopsifia diladh koutsoperna..
(toulaxisto se xores san thn amerikh ktl)


Gia xores san thn ellada einai a3io aporias ti sto diaolo ginete.. Isws pragmati na mhn yparxei kalytero systima gia mikromegala krath..


An kapote me to kalo katarreysei kai o kapitalismos
Den eimai toso sigouros an 8a prokipsei enas neos sosialismos dioti an onomastei etsi h nea koinonia den 8a exei mellon logo vevarimenou pinikou mitroou..

8a prepei na skeftoume kati allo

O komounismos einai idaniko politeyma gia na parei xores tou 3 kosmou kai na tis ferei ston 2 ... apo kei kai pera omws... Tou leipei to " modivation theory"
Gia na para3ei proodo.. Etsi menei apla sthn aytosyntirish kai katarreei.. Panta 8a katarreei...

Ανώνυμος είπε...

Κυριε Πηττα θεωρω οτι ειστε ενας εξαιρετικα μορφωμενος και καλοπροαιρετος ανθρωπος που κοσμειτε το διαδικτυο με την παρουσια σας.
Θα μου επιτρεψετε ομως να σας πω οτι ιδεολογικα τελειτε σε μια εντονη συγχυση:

Για να γινω πιο σαφης,με τα κειμενα σας στηριζετε 2 διαφορετικες ιδεολογιες,αυτη της διεθνιστικης αριστερας,και αυτη του καπιταλιστικου νεοφιλελευθερισμου.
Ωστοσο αυτες οι 2 ιδεολογιες απεχουν ετη φωτος μεταξυ τους.Μοναδικα τους κοινα στοιχεια ειναι ο κοσμοπολιτισμος και η απατρια.Κατα τα άλλα,μιλαμε για τεραστιες διαφορες.


Θελω να τονισω μερικες απο τις αντιφασεις σας:

1)Θυμαμαι στο προηγουμενο blog σας οταν μιλουσατε για την παγκοσμιοποιηση και την καταπιεση του ανθρωπου,καταληγατε λεγοντας οτι μονο μια παγκοσμια οικονομικη κριση,ενα τεραστιο χρηματιστηριακο κραχ,και μια πληρης τραπεζικη καταρρευση,θα οδηγησει την ανθρωποτητα σε μια νεα ελπιδοφορα αρχη...Τοτε μιλουσε ο αριστεριστης Πηττας

Απο τη μια ειναι αξιοθαυμαστο το ποσο προφητικος αποδειχθηκατε,αλλά σημερα δεν δειχνετε καμια ικανοποιηση για την παγκοσμια κριση που επιβεβαιωσε τα λεγομενα σας.
Σημερα μιλαει ο νεοφιλελευθερος Πηττας:
"Υπάρχουν βέβαια, και αυτοί που πανηγυρίζουν για την παρούσα οικονομική κρίση, με περίσσεια και ανώριμη χαιρεκακία όπως ακριβώς χειροκροτούσαν όταν έπεφταν οι δίδυμοι πύργοι της Νέας Υόρκης."






2)Θυμαμαι με ποση ενταση ειχατε ταχθει τον υπερ της αναθεωρησης του αρθρου 16 για τα πανεπιστημια,και στηριζατε την ιδρυση ιδιωτικων πανεπιστημιων.Τοτε μιλουσε ο νεοφιλελευθερος Πηττας.
Αλλά οταν τον Ιουνιο του 2006 οι αριστεριστες εκαναν απανωτες διαδηλωσεις στην Αθηνα,καταληψεις σχολων,συλλαλητηρια,ξυλο με την αστυνομια,κτλ.εσεις ειχατε βγει και τους ειχατε στηριξει,λεγοντας τοτε(νομιζω ηταν λιγο πριν απο ενα ταξιδι σας προς την Κυπρο ή λιγο μετα απο ενα ταξιδι σας απο την Κυπρο),οτι ο αγωνιστικος παλμος τους ειναι αξιοζηλευτος και οτι σας συγκινησε.Προφανως σας ξυπνησε μνημες Πολυτεχνειου,Μαη 68,Γουντστοκ,δεν ξερω κι εγω τι αλλο,και λετε μεσα σας "δε γαμιεται,τι σημασια εχει που ειμαι υπερ της αναθεωρησης,αυτος ο αγωνιστικος παλμος με συγκινει"..Τοτε μιλουσε ο αριστεριστης Πηττας.





3)Μιλωντας για τον Εφραιμ,ειπατε τα εξης:
"Φανταστείτε μόνο τι θα είχε επιτελέσει ο Πανιερότατος Εφραίμ, αν οι δάσκαλοί του από το γυμνάσιο κιόλας τον είχαν σπρώξει εκεί που ανήκει:

Στον κόσμο των Επιχειρήσεων, στην Οικονομία, στη Βιομηχανία και τις Επενδύσεις, στο Χρηματιστήριο και γενικότερα σε εκείνους τους τομείς που έχουν να κάνουν με τον Πλουτισμό τις πάσης φύσεως Συναλλαγές και Συνδιαλλαγές και τη διόγκωση των Κερδών. "

Δηλαδη μιλησατε υποτιμητικα για τον Εφραιμ(και καλα κανετε),ταυτιζοντας τον με εννοιες οπως "βιομηχανια","επενδυσεις","χρηματιστηριο","πλουτισμος","συνδιαλλαγες","κερδη".
Προφανως εδω μιλησε ο αριστεριστης Πηττας που θεωρει ολους αυτους τους ορους κακοηχους,υποτιμητικους και προσβλητικους,και γι αυτο τους απεδωσε στον Εφραιμ.



Προσφατα ομως,μιλησατε με κολακευτικα λογια για τον καπιταλισμο,δηλαδη για τον γεννητωρα τον παραπανω ορων.Εδω μιλαει ο νεοφιλελευθερος Πηττας:
"...του πλέον ευέλικτου μέχρι στιγμής συστήματος διαχείρισης του πραγματικού κόσμου, ενός συστήματος που μοιάζει να έχει τις λιγότερες αγκυλώσεις από οποιοδήποτε άλλο έχουμε δοκιμάσει τους τελευταίους αιώνες."

Επισης ειπατε και αυτο:
"Ωστόσο έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως εξαιρετικά καλός γνώστης της "αγοράς" , χρόνια στην Αμερική και άνθρωπος που μετέχει στους σχεδιασμούς των επενδύσεων για λογαριασμό του Κράτους, μου έλεγε πρόσφατα πως όχι αύριο η μεθαύριο αλλά πάντως σταδιακά ο έλεγχος του χρήματος (Τράπεζες) θα επιστρέψει σχεδόν αποκλειστικά στο Κράτος."

(Δηλαδη,την μια υποτιματε καποιον ταυτιζοντας με τη "αγορα" και τους "σχεδιασμους των επενδυσεων"(Εφραιμ),και την αλλη εχετε επαφες με τετοιους ανθρωπους που προφανως αποτελουν τον κυκλο σας και λαμβανετε σοβαρα υπ'οψη σας τη γνωμη τους.)


Επισης μιλατε και για εναν οικολογικο καπιταλισμο:
"η πράσινη πολιτική δεν είναι τίποτα άλλο παρά το επόμενο βήμα του Καπιταλισμού, μετά την Βιομηχανική Επανάσταση."






4)Εχετε αναφερθει με κολακευτικα λογια στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποιο εχετε χαρακτηρισει ως "εργαστηρι πολιτικης σκεψης",ως "κομμα που στα πρωτα μεταπολιτευτικα χρονια καλουσε στις συγκεντρωσεις του ποιητες",ως "κομμα που δεν υπολογισε πολιτικο κοστος σε ζητηματα οπως οι ταυτοτητες",ως "κομμα που δινει βαρυτητα σε σοβαρα θεματα οπως οι μεταναστες,τα δικαιωματα των ομοφυλοφιλων και το περιβαλλον".Εδω μιλαει ο αριστεριστης Πηττας.

Απο την αλλη ομως εχετε ταχθει σαφως υπερ της "Φιλελευθερης Συμμαχιας",στηριζοντας δηλαδη ευθεως ενα κομμα που υποστηριζει τον καπιταλιστικο νεοφιλελευθερισμο,δηλαδη μια πολιτικη που εφαρμοστηκε σε αυτον τον πλανητη απο ανθρωπους οπως ο Ρηγκαν,η Θατσερ,ο Μητσοτακης,κτλ.Η ιδεολογια του χρηματος,της αγορας,της ανισοτητας.Εδω μιλαει ο νεοφιλελευθερος Πηττας.




Αληθεια τι απο τα δυο ισχυει?
1)ΕΙΣΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΗΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ,ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ,ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ,ΤΟΥ ΓΟΥΝΤΣΤΟΚ,ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΛΕΝΟΝ,ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ,ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ,ΥΕΑΗ,ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ,GIVE PEACE A CHANCE,ΝΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ,ΜΑΚΡΥ ΜΑΛΛΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ???

Ή

2)ΕΙΣΤΕ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ,ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ,ΤΟΥ ΡΗΓΚΑΝ,ΤΗΣ ΘΑΤΣΕΡ,ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ,ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ,ΤΩΝ ΔΕΞΙΩΣΕΩΝ,ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ MEETINGS ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΛΙΔΑΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ???


(ΥΓ:Ο κοσμοπολιτισμος και η απατρια ως μονο κοινο στοιχειο των δυο ιδεολογιων δεν αρκει.Ειναι διαφορετικος ο ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ της αριστερας απο την ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ του καπιταλισμου.
Λυπαμαι που σας το λεω αλλά πρεπει να επιλεξετε.)




Ισως ειμαι λιγο σκληρος,αλλά θα εκτιμουσα τυχουσα απαντηση σας.

Με ειλικρινη εκτιμηση οπως εγραψα και αρχικως,

ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΙΑΔΗΣ.

Ίλαντρος είπε...

Βικάριε,

Δυσκολεύομαι να σε παρακολουθήσω. Ισχυρίζεσαι ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες εδώ και χρόνια φτιάχνουν περισσότερα αυτοκίνητα από όσα μπορούν να πουλήσουν και γεμίζουν τις μάντρες και τις αποθήκες; Μα που τα διαβάζεις αυτά; Έχεις στοιχεία να τα στηρίξεις; Αν έκαμναν κάτι τέτοιο θα είχαν κλείσει πριν χρόνια.

Επειδή δεν καταλαβαίνω τις θεωρίες σου, να ξαναπώ τις δικές μου που είναι πολύ απλές. Σε περιόδους εύκολου δανεισμού και γενικής ευφορίας ο κόσμος αγοράζει σπίτια και αυτοκίνητα. Εύκολος δανεισμός για τους πολίτες για να αγοράζουν, εύκολος δανεισμός για τους ντεβέλοπερς για να χτίζουν. Μέχρι που κάποτε η ζήτηση εξασθενεί και τα τελευταία σπίτια και αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν μένουν απούλητα. Είναι τόσο απλό.

Ο Γκρινσπαν δεν κατάλαβα που κολλά. Εγώ δεν είπα ότι λυπήθηκε κανένας κανέναν.

Αυτά για το πρώτο σου λάθος.

Για το δεύτερο λάθος. Στο πρώτο σου σχόλιο είπες "ΒΛΕΠΕΙΣ πόσο απλά οι καπιταλίστες κερδίζουν ΚΑΙ στην φάση της ανάπτυξης ΚΑΙ στην φάση της κρίσης?". Νομίζω λογικά εγώ συμπέρανα ότι πιστεύεις ότι οι καπιταλίστες πάντα κερδίζουν. Χαίρομαι που διευκρίνησες ότι δεν το εννοούσες έτσι. Άρα συμφωνούμε ότι και οι καπιταλίστες χάνουν. Ναι, χάνουν σε χρηματιστηρικές αξίες, χάνουν και σε απώλεια κερδών, και άλλως πως. Όσο για το τι καταλαβαίνω και τι όχι, εισηγούμαι να μην κρίνεις τόσο εύκολα αγαπητέ.

Και κάτι επί του θέματος που έθεσε ο ΠΠ. Υπάρχει μια εντύπωση από πολλούς ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι αποκλειστικό προνόμιο του καπιταλισμού. Αυτό βεβαίως είναι λάθος. Πολλές χώρες με συγκεντρωτικά συστήματα έχουν προκαλέσει μεγάλες οικολογικές καταστροφές. Το κάνει η Κίνα σήμερα, το έκανε και η Σοβ. Ένωση και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που στην προσπάθεια τους να απεξαρτηθούν από τη Δύση δημιούργησαν βαριά βιομηχανία που παρήγαγε ρύπους και σκάρτα προϊόντα (Λάντα). Και να μη ξεχνάμε και το Τσέρνομπιλ.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης. Φτωχές χώρες δεν έχουν την πολυτέλεια να ανησυχούν για το περιβάλλον. Με την ανάπτυξη και την ευμάρεια αυξάνεται και η σημασία που αποδίδεται στο καθαρό περιβάλλον. Τώρα που έχουμε και ξεκάθαρες επιστημονικές ενδείξεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη, το πράγμα άρχισε να κινείται. Κρίμα που ήρθε η κρίση γιατί θα καθυστερήσει τα πράγματα.

Unknown είπε...

Αγαπητέ μου Ανώνυμε Ανωνυμιάδη, αφού σας ευχαριστήσω για τα καλά λόγια της πρώτης παραγράφου, θα περάσω στην τελευταία για να επισημάνω πως δεν υπάρχουν «σκληρές» κριτικές και «μαλακές» αντίστοιχες.

Ο κριτικός λόγος, αν θέλει να είναι τέτοιος, οφείλει να είναι ευθύς ορθολογικός και στοιχειοθετημένος, τουλάχιστον κατά το δυνατόν.

Με αυτό και μόνο ως αξίωμα, να πω, πως ίσως μου δίδετε μία ευκαιρία με τα όσα έχετε γράψει. Αν και, κάποια από τα σημεία σας, μπορούν να γεννήσουν ολόκληρες συζητήσεις. Θα προσπαθήσω πάντως να είμαι συνοπτικός:

1. Την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος την προέβλεψαν πολλοί και μάλιστα μέσα από το ίδιο το σύστημα. Η δική μου η άποψη, ήταν και είναι πως μία τεράστια Κρίση σαν αυτή που αντιμετωπίζει ο κόσμος αυτή τη στιγμή η οποία μάλιστα είναι συνδυασμένη με άλλες οριακές κρίσης παγκόσμιου επιπέδου (Κλίμα για παράδειγμα) ταυτόχρονα γεννούν ευκαιρίες για αναδιάρθρωση όλου του συστήματος στο βέλτιστο. Και ναι, ελπίζω πως όσα συμβαίνουν στις μέρες μας, θα οδηγήσουν σε μία νέα ελπιδοφόρα αρχή. Και αν κάτι είναι γεγονός, είναι πως όλοι πια επείγονται να επιταχυνθεί η «μετά την βιομηχανική επανάσταση» φάση. Αυτό είναι άλλωστε και το Green New Deal.

Όχι φίλτατε, «ικανοποίηση» δεν μπορώ να έχω όταν εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν την δουλειά τους ή τα σπίτια τους και εξωθούνται βίαια στο κοινωνικό περιθώριο και την εξαθλίωση. Ωστόσο, όπως έγραψα και στο πρόσφατο άρθρο προσπαθώ, όσο μου επιτρέπει η ζωή μου και η συνθήκες της να έχω μία ματιά όσο γίνεται πιο βαθειά μέσα στο χρόνο, μια ματιά στοχαστική και ιστορική θα έλεγα (ως προσπάθεια το αναφέρω, δεν λέω πως το καταφέρνω δα. ) Δεν μιλούσε τότε κανένας «αριστεριστής» γιατί ουδέποτε υπήρξα «αριστεριστής»…

Άλλο αριστερός, άλλο αριστεριστής. Αυτή, επιτρέψτε μου να πω, είναι μία παραδοσιακή δεξιά σύγχυση προερχόμενη ίσως από άγνοια των στερεότυπων κωδίκων της Αριστεράς. (σας θυμίζω το κλασικό βιβλίο του Λένιν που ορίζει τον Αριστερισμό ως «παιδική αρρώστια του κομουνισμού»)

Ο ίδιος άνθρωπος μιλούσε και τότε και σήμερα. Ένας άνθρωπος που αν μη τι άλλο σε όλη του τη ζωή υπήρξε υπέρμαχος της εξέλιξης του κόσμου σε «Γειτονιά» και σε «παγκόσμιο χωριό» άρα δεν είδε ποτέ την παγκοσμιοποίηση με φόβο. Οι μαθητές μου στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας στη δεκαετία του 80 αλλά και οι ακροατές μου στην Ελληνική Ραδιοφωνία, θα τα θυμούνται όλα αυτά.

Εσείς αλήθεια φίλτατε…όταν έπεφταν οι Δίδυμοι Πύργοι πανηγυρίζατε γιατί χάνονταν τόσες ζωές;

2. Επί της Αρχής, είμαι πάντα υπέρ της Αναθεώρησης του άρθρου 16. Και είναι απαράδεκτο το Ελληνικό Δημόσιο (οι πολίτες) να πληρώνει πρόστιμα στην Ε.Ε. γιατί δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει τις σχολές που πρέπει να αναγνωρίσει.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό που πρέπει θα πρέπει οι ιδιωτικές σχολές τα λεγόμενα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα να πληρούν κάποιες μίνιμουμ προδιαγραφές λειτουργίας.

Ο αγωνιστικός παλμός πάντα με συγκινεί αγαπητέ όταν προέρχεται από τους νέους. Και η φορά, η ορμή, η αντίδραση των νέων ανθρώπων, σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις εποχές, παράγουν τις απαραίτητες ροπές στον κόσμο για να κάνει αυτός μερικά βήματα μπροστά.

Όχι, δεν μιλούσε ο «αριστεριστής» Πήττας αλλά κάποιος που ελπίζει να είναι σε θέση να καταλάβει τους νεώτερούς του ικανοποιητικά.
Όχι απαραίτητα να συμφωνήσει.

Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα νοσεί. Δεν είναι καν Παιδεία δυστυχώς. Και η ζημιά που έχει γίνει δεν ξέρω αν είναι αναστρέψιμη.

Από την άλλη πλευρά αγαπητέ, θα επαναλάβω πως η οργή των νέων ανθρώπων σε μία κοινωνία που γενικά παρουσιάζεται «αφασική» είναι μια κάποια υγεία, ακόμα και αν είναι σε λάθος κατεύθυνση.


3. Μάλλον δεν αντιληφθήκατε τον σαρκασμό μου για τον κύριο Εφραίμ.
Ο άνθρωπος αυτός, εκπρόσωπος μίας θρησκείας που θέλει να διδάσκει την εγκράτεια την πενία ακόμα και την κακουχία ως μέτρο αγαθής ζωής, ήρθε και συμπεριφέρθηκε ως βιομήχανος. Αυτό που είπα ήταν ειρωνικό για εκείνον και για κανέναν άλλο. Δεν ανήκω σε αυτούς που αποζητούν το…κλείσιμο των βιομηχανιών, καλύτερη και δικαιότερη αμοιβή για όσους εργάζονται ζητώ όπως και όλος ο κόσμος. Που είναι η αντίφαση, δεν μπορώ να αντιληφθώ!
Δεν μπορώ να θεωρήσω τον Καπιταλισμό ούτε ως «ιδανικό» ούτε ως τίποτα. Είναι ένα σύστημα το οποίο πράγματι είναι ευέλικτο, αυτό έχει αποδειχθεί ιστορικά , ο λεγόμενος υπαρκτός σοσιαλισμός κατέρρευσε όντως μέσα από τις αγκυλώσεις του, αλλά αυτό ποτέ δεν σήμανε απαξία του ίδιου του Σοσιαλισμού ως μοντέλου.

Για αυτό άλλωστε είχα φέρει ως παράδειγμα στο προηγούμενο σημείωμά μου, τον Eric Hobsbawm.

Η ωρίμανση, η ανθρωπολογική εξέλιξη του είδους μας, είμαι βέβαιος πως θα μας πάει κάποια στιγμή σε κάτι που σήμερα ορίζουμε ως Σοσιαλισμό, δηλαδή σε μία κοινωνία που θα εξασφαλίζει εξ αρχής για όλους κάποια βασικά στοιχεία αξιοπρεπούς διαβίωσης στον κόσμο. Πότε; Δεν ξέρω.

Και για αυτό θέλω να μελετήσω περισσότερο τα όσα καταγράφει εσχάτως ο Hobsbawm.

Επαφές αγαπητέ μου έχω με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους.

Με ενδιαφέρει το ήθος τους, και η σοβαρότητά τους και όχι εξ αρχής το αν συμφωνούμε. Αν πληρούν τα δύο πρώτα τότε τους ακούω σοβαρά γιατί γνωρίζω πως δεν λένε αρλούμπες.

Δεν επιλέγω με ποιον θα κάτσω ένα βράδυ να συζητήσω με ένα κρασί…με ιδεολογικά κριτήρια!

Ναι, θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον αν ο καπιταλισμός προκειμένου να επιβιώσει περάσει σε πράσινες εφαρμογές.

Ναι, ασφαλώς και έχω μιλήσει κολακευτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιο είναι το πρόβλημα; Ανέκαθεν θεωρούσα την Ανανεωτική Αριστερά, ακριβώς όπως την προσδιόρισα : Εργαστήρι σκέψης.

Και ναι, είναι ένας χώρος που πρώτος μίλησε για το Περιβάλλον και συνεπέστατος σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κοινωνικών ομάδων.

Δεν βλέπω σε αυτό τίποτα το «αριστερό» και τίποτα το «δεξιό». Τα ίδια πράγματα για τα ίδια ζητήματα λένε και στην Φιλελεύθερη Συμμαχία νομίζω. (Η κα Θάτσερ μπορεί να μην μας άρεσε –και δεν μας άρεσε- αλλά, υπήρξε μία γνήσια ιστορική αναγκαιότητα για τη Βρετανία).

Τέλος πάντων αγαπητέ.

Το τελικό σας ερώτημα το βρίσκω αφελές.

Πάσχει να με τοποθετήσει σε μία εξαιρετικά προσδιορισμένη κερκίδα και σε τέτοια δεν κάθισα ούτε όταν ήμουν 17 χρόνων.

Και κάτι τελευταίο. Ναι, είναι διαφορετικός ο διεθνισμός της Αριστεράς. Και για αυτό μιλάει για «μια άλλη παγκοσμιοποίηση».
Και για να τελειώνουμε, πιστεύω πως σε 100 χρόνια το πολύ, ή έννοια του Εθνοκράτους θα είναι αρχαία ιστορία και μάλιστα βαρβαρική. Αυτό δεν σημαίνει πως επιθυμώ τον χαμό του ελληνικού πολιτισμού. Κανένας πολιτισμός δεν θα χαθεί- αν έχει κάτι να πει.
Ευχαρίστως, να συνεχίσουμε.

ΥΓ. Αλλά…γιατί «ανώνυμος»;

Captain Harbour είπε...

Καλημέρα σας,

Η δυνατότητα επίτευξης μιας οικονομίας θεμελιωμένης σε οικολογική βάση υπάρχει. Με την μικρή θεωρητική εμπειρία μου στο ζήτημα μπορώ να πω πως μπορούμε να παράγουμε π.χ. ενέργεια σε ένα εργοστάσιο ακρως φιλικό προς το περιβάλλον γιατί πολύ απλά θα έχει καύσιμη ύλη το κουκουτσι της ελιάς. Αυτό το εργοαστασιο θα απασχολεί και αρκετό κόσμο. Οπότε περιβαλλοντική πολιτικη και οικονομική ανάπτυξη συμβαδίζουν. Αυτό για σχόλιο που διάβασα σχετικά με την ασυμβατότητα.

Κύριε Πήττα,

Το ζήτημα δεν είναι αν οι εκλεκτοί των λαών έχουν την βούληση να εφαρμόσουν "πράσινη τεχνολογία". Η τεχνογνωσία υπάρχει καθώς και πλήθος μηχανικών. Το δύσκολο του πράγματος βρίσκεται στο μεγάλο παγκόσμιο καρτέλ του πετρελαίου (οπεκ). Ποιος θα τα τσακωθεί με τον Αραβα?


@Vikar
Δεν υφίσταται αυτό που λες με τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Κανένας παραγωγός ενός αγαθού το οποίο έχει υψηλό κόστος φθοράς και απαξιωσης δεν στοκάρει. Ειναι απλή αρχη. Τωρα αν αυτός ο παραγωγός ακολουθεί την λεγόμενη push πολιτικη, δηλαδη προωθεί νέα προΙόντα, υψηλής τεχνολογικης αξίας σαφώς παραγει αλλά αν δεν αποκριθεί ο καταναλωτής, πάει καλλιά του.

Ανώνυμος είπε...

Μολονότι ο φόρτος εργασίας είναι πλέον τέτοιος που αδυνατώ να παρέμβω όπως θα ήθελα, αναγκάζομαι να το κάνω, έστω και μόνο για να πω το εξής:

Αγαπητέ Ανώνυμε Ανωνυμιάδη, ειλικρινά πρέπει να σου πω ότι η αντιμετώπισή σου αυτών που ονομάζεις "αντιφάσεις" μού βρωμάει όλη εκείνη τη χωριστικότητα και τη στρατοπεδοποίηση που θεωρώ υπεύθυνες τόσο για τα δεινά που έχουμε υποστεί ως κοινωνία/ες ανά τους αιώνες, όσο και για την εφιαλτική οπαδοποίηση πίσω από κάθε κρίση και τοποθέτηση - μέγα νόσημα του Ελλαδικού πληθυσμού.

Έχοντας μείνει άφωνος μπροστά στη χυδαία απαίτηση της ταμπέλας για αναγκαστική συστράτευση από πίσω της, καταθέτω απλά το δέος μου μπροστά σε τόση αδυναμία διάκρισης (αλλά και σύνθεσης)...

Dissident Aggressor

Vikar είπε...

ΚΑπετάνιε και Ίλαντρε

Τα στοιχεία είναι από
www.marklines.com
www.thetrouthaboutcars.com.
www.Renault.com

Περιληπτικά η κατάσταση έχει ως εξής.

Όλες(η σχεδόν όλες) οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις, συνεργασίες, εξαγορές που έχουν αυξήσει την παραγωγή τους τα τελευταία τρία χρόνια από 56 εκ. μονάδες το 2006, σε 67 εκ. μονάδες το 2008. Μόνον η Renault έχει προχωρήσει σε συνεργασία (ουσιαστικά εξαγορά) το 2008 της ρώσικης AvtoVAZ με στόχο μόνο εκεί να παράγει πάνω από 1 εκ. μονάδες το χρόνο, καθώς επίσης προγραμάτιζε την ανέγερση ακόμα δύο μονάδων στην Ινδία και στο Μαρόκκο. Επίσης η Renault έχει παραγωγική παρουσία σήμερα σε 17 χώρες με 48 μονάδες παραγωγής ενώ το 1996 είχε μόνο 27 μονάδες.

ΚΑΙ ολη αυτή η αύξηση περίπου 20% στην παραγωγή ΔΕΝ συμβαδίζει με την αύξηση στις πωλήσεις που από το 2006 μέχρι τον Αύγουστο του 2008 είναι13.2%.
ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ? Δεν στοκαρίστηκε?

Οι παραγωγή δεν μειώθηκε (άρχισε να μειώνεται πριν 20 μέρες) ΠΑΡΑ το ότι στην Αμερική όλο το 2008 και στην Ευρώπη απο τον Απρίλιο 2008 υπάρχει σημαντική μείωση των πωλήσεων. Μόνον στις αναδυόμενες αγορές υπάρχει μηδαμινή αύξηση (4,4%) αλλά δεδομένου ότι ο κύριος όγκος των πωλήσεων γίνεται στην Αμερική (900 αυτοκίνητα ανα 1000 κατοίκους σήμερα) και στην Ευρώπη η αύξηση αυτή στις αναδυόμενες αγορές ΔΕΝ αντισταθμίζει τις απώλειες.

Παρεπιπτόντως, ο συνολικός αριθμός Υβριδικών(πόσο οικολογικά είναι συζητείται) μοντέλων που πωλήθηκε πέρυσι ήταν 430000 μονάδες σε σύνολο 58,5 εκατομυρίων.

Ίλαντρος είπε...

Βικάριε,

Εξ ορισμού η παραγωγή πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τις πωλήσεις (τουλάχιστον άμα κοιτάξεις ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα). Οι εταιρείες παράγουν αυτοκίνητα και προσπαθούν να τα πουλήσουν. Κάποια από αυτά μένουν απούλητα. Τι τα κάνουν, δεν ξέρω. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι εταιρείες κάνουν ότι είναι δυνατό για να ελαχιστοποιήσουν αυτή τη διαφορά. Διότι αντιλαμβάνεσαι ότι το να παράγεις αυτοκίνητα και να μένουν απούλητα δεν συμφέρει. (Κάπου άφησες να νοηθεί ότι ίσως υπάρχει κάποιο σατανικό σχέδιο πίσω από αυτό το φαινόμενο αλλά δεν το προχώρησες.)

Οι ιστοσελίδες που έδωσες δεν βοήθησαν πολύ. Βρήκα κάποια άλλα στοιχεία στο http://www.imfmetal.org/main/files/wac2004ronblum.ppt σύμφωνα με τα οποία την περίοδο 1997-2003 η παραγωγή υπερέβη τις πωλήσεις κατά 6.5%, δηλαδή το ίδιο περίπου με τα στοιχεία που αναφέρεις. Άρα δεν υπάρχει τίποτα το συνταρακτικό. Βρήκα επίσης ένα πρόσφατο άρθρο (http://www.leftlanenews.com/despite-sales-collapse-automakers-keeping-inventories-low.html) το οποίο ισχυρίζεται ότι τα τελυταία χρόνια οι κατασκευαστές έχουν καταφέρει να βρουν τρόπους να μειώσουν το στοκ που διατηρούν.

Βεβαίως και οι βιομηχανίες επενδύουν για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση. Και πολύ καλά κάνουν! Τι ήθελες να κάνουν, να περιορίζουν την παραγωγή (όπως ο ΟΠΕΚ ας πούμε), να ανεβάζουν τις τιμές και να γαλεύκουν τον κόσμο; Αν έκαναν κάτι τέτοιο δεν θα έβγαινες να τους κατηγορήσεις ώς αχόρταγους καπιταλιστές, εκμεταλλευτές των φτωχών και των αδυνάτων;

Είναι εύκολο να πλάθουμε συνομωσιολογικά σενάρια. Αλλά τουλάχιστον ας τα υποβάλλουμε σε ένα απλό τεστ λογικής πριν τα βγάζουμε στον αέρα.

Vikar είπε...

Ιλαντρε

Για πές μου που ακριβώς αφήνω να εννοηθεί τα περί ύπαρξης σατανικού σχεδίου?

Ευχαριστώ για την επιβεβαίωση. Τα στοιχεία σου είναι παλιότερα απο τα δικά μου. Τα δικά μου λένε ότι μόνο μέσα στο διάστημα 2006- 2008 το απούλητο στόκ είναι 10 578 000 μονάδες. Δηλαδή περίπου η παραγωγή που πουλάει η OPEL στην Ευρώπη για 6 χρόνια. Το γέμισαν τις μάντρες ισχύει λοιπόν, παρά το ότι εσύ το βρίσκεις φυσιολογικό.

Να σε ρωτήσω όμως κάτι?

Τα αυτοκίνητα, πόσο οικονομικό χρόνο ζωής έχουν?
Στην Ευρώπη κάθε πόσο αλλάζουμε αυτοκίνητα κατα μέσο όρο?
Πόση ΧΑΡΑ νοιώθεις όταν αλάζεις το αυτοκίνητό σου παρά το ότι δεν εξάντλησε τον οικονομικό χρόνο ζωής του? (Η ερώτηση ισχύει για όλα τα λεγόμενα καταναλωτικά προιόντα)
Ποιός σου δημιούργησε αυτή την "ανάγκη" του να επιζητείς την χαρά καταναλόνωντας προιόντα που δεν εξάντλησαν τον οικονομικό χρόνο ζωής τους?
Αυτή η τακτική της επίπλαστης δημιουργίας αναγκών ΕΙΝΑΙ Η ΟΧΙ ΥΠΕΡ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΟΡΩΝ?
Η υπερκατανάλωση πόρων δεν έχει σαν αποτέλεσμα να δανειζόμαστε απο το ΜΕΛΛΟΝ?
Για όλα αυτά είμαι εγώ που φταίω Η ΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ σαν σύστημα οικονομικής οργάνωσης που βασίζεται στο ΚΕΡΔΟΣ?
Εχω άδικο όταν λέω ότι ο κόσμος μας μπορεί να επιβιώσει ΜΟΝΟ με μια άλλη μορφή κοινωνικοοικονομικής οργάνωσης που κίνητρο και μοχλός της ανάπτυξης ΔΕΝ θα είναι το ΚΕΡΔΟΣ?

Ίλαντρος είπε...

Αυτό που περιγράφεις στο πρώτο σου σχόλιο δεν είναι ένα σχέδιο των τραπεζιτών, ντεβέλοπερ και αυτοκινητοβιομηχανιών να αφαιμάξουν τον κόσμο; Το "σατανικό" ήταν δική μου προσθήκη, αν θέλεις το αποσύρω.

Θα κάμω και μια φιλική παρατήρηση. Αν κοιτάξεις τα σχόλια σου θα δεις ότι είναι γεμάτα ερωτήσεις οι οποίες απηχούν κάποιες απόψεις χωρίς όμως να τις εκφράζουν ξεκάθαρα. Νομίζω θα ήταν πιο εποικοδομητικό και θα διευκόλυνε τη συζήτηση αν κατέγραφες προσεχτικά και ολοκληρωμένα τις απόψεις σου. Έτσι θα αποφεύγονται και τυχόν παρεξηγήσεις.

Για το φαινόμενο της υπερκατανάλωσης, το θέμα είναι απλό. Ο καπιταλισμός είναι απίστευτα αποτελεσματικός στο να παράγει προϊόντα για τα οποία ο κόσμος είναι διατεθειμένος να πληρώσει. Εμείς είμαστε που αποφασίζουμε τι παράγεται. Όταν αποφασίσουμε ότι θέλουμε περιβαλλοντικά προϊόντα, ο καπιταλισμός θα μας τα προσφέρει και θα είναι - αποδεδειγμένα - πολύ πιο αποτελεσματικός από οποιοδήποτε σύστημα κεντρικού σχεδιασμού. Από μας εξαρτάται λοιπόν.

Παρεμπιπτόντως, το αυτοκίνητό μου είναι σαράβαλο. Δεν είναι ότι δεν θα μπορούσα ή δεν θα μου άρεσε να έχω καλύτερο, αλλά κάνω και με αυτό τη δουλειά μου.

Vikar είπε...

Ιλαντρε

Κανένα σχέδιο αφαίμαξης του κόσμου δεν περιγράφω. (Στο πρώτο μάλιστα σχόλιο δεν αναφέρομαι καν σε αυτοκινητοβιομηχανίες, αυτό έγινε μετά προς ενίσχυση αυτού που λέω). Περιγράφω απλώς γεγονότα που επιβεβαιώνουν ότι ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ :::ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ::: και προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτό το κέρδος ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ ΠΟΥΘΕΝΑ. Χρησιμοποιούν όλα τα θεσμικά "συστήματα" πχ. κράτος και μηχανισμοί του(εδώ κολούσε ο Γκρίνσπαν) και όλα τα χρηματοπιστωτικά συστήματα για εξυπηρέτηση του στόχου τους.
ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ το κόστος που μπορεί να έχει αυτή η πρακτική τους στο όλο κοινωνικο σύστημα (βλέπε σημερινή κρίση και αποτελέσματά της).
Και φυσικά, όταν έρθει η κρίση (που αυτοί δημιούργησαν) ΠΑΛΙ (χρησιμοποιόντας τους ίδιους μηχανισμούς) προσπαθούν να ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ.

Τι είναι αυτό που σε οδηγεί να μην μπορείς να καταλαβαίνεις?

Να μου επιτρέψεις να σου πώ ότι,
ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟ (αφού ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα) ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ:

"Ο καπιταλισμός είναι απίστευτα αποτελεσματικός στο να παράγει προϊόντα και να φροντίσει με όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει να δημιουργήσει την "ΑΝΑΓΚΗ" στους καταναλωτές να τα αγοράσουν.
Και ΔΕΝ ΦΑΚΑ ΠΕΝΙΑ αν τα προιόντα που παράγει είναι περιβαλλοντικά η μή ΑΡΚΕΙ να του εξασφαλίζουν το ΜΕΓΙΣΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΚΕΡΔΟΣ."

Unknown είπε...

Φίλοι, αρκετά ενδιαφέροντα αναπτύχθηκαν εδώ αυτές τις μέρες και λυπάμαι που πραγματικά δεν μπόρεσα να βάλω λίγο το χεράκι μου...Εξαιρετικός όγκος δουλειάς.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Dissident Aggressor για την ευγένεια της παρέμβασής του αλλά και ταυτόχρονα να εκφράσω την απορία μου προς τον κο Ανώνυμο Ανωνυμιάδη για την ηχηρή του σιωπή. Προφανώς δεν περίμενε να μπω στον κόπο να του απαντήσω αν και δήλωσε πως "θα εκτιμούσε κάτι τέτοιο". Έστω και την υστάτη, δεν είναι αργά, ένα πράγμα έχω μόνο να προσθέσω.

Αγαπητέ Ανωνυμιάδη...δεν είναι κακό να μην κατανοούμε τον τρόπο που σκέφτεται ένας Άλλος. Κακό είναι όμως, να μετατρέπουμε αυτή την μη κατανόηση σε μιζέρια.

Σας απάντησα, με αρκετή τροφή για συζήτηση πιο πέρα. Ίσως είναι η τελευταία φορά που απαντώ σε "ανώνυμους" που δεν έχουν πρόβλημα να σπαταλούν τον χρόνο τους και μετά να μην τιμούν τον χρόνο των άλλων.

Ες αύριον φίελς και φίλοι τα νεώτερα, με Κοινωνικό-Κυπριακά ζητήματα...συμπεριφοράς.

Ίλαντρος είπε...

Και ΔΕΝ ΦΑΚΑ ΠΕΝΙΑ αν τα προιόντα που παράγει είναι περιβαλλοντικά η μή ΑΡΚΕΙ να του εξασφαλίζουν το ΜΕΓΙΣΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΚΕΡΔΟΣ."

Σωστό. Αλλά όταν ΕΜΕΙΣ δεν φακκούμε πενιά, γιατί να περιμένουμε από τον βιομήχανο να το κάμει; Γιατί δεν κατηγορείς τον "απλό άνθρωπο" που γεμίζει τις πλαγιές και τις παραλίες με σκουπίδια; Αυτούς που αγοράζουν αυτοκίνητα των 30 αλόγων για να πηγαίνουν στην υπεραγορά;

Θα κλείσω τη συζήτηση με αυτό που είχα πει πιο πάνω και που το λέω συχνά: είναι εύκολο να τα ρίχνουμε στους άλλους, στο σύστημα, κ.ο.κ. Ίσως κάποτε κάποιος βρει ένα καλύτερο σύστημα. Μέχρι τότε, εμείς τι κάνουμε; Πότε θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας;