Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Περιττό Περιβάλλον

Αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή, η διαμόρφωση του Συμβουλίου Περιβάλλοντος άρα και του πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργεί ο αρμόδιος Επίτροπος Περιβάλλοντος.

Έχουμε αντιληφθεί, πως τα πολιτικά κόμματα, με κάποιες αποχρώσεις, έχουν ακόμα και σε αυτό το ζήτημα τη γνωστή αρπακτική τάση που τα διακρίνει, επιχειρώντας να δημιουργούν μηχανισμούς που μπορούν να επηρεάζουν αποφάσεις, συμπεράσματα και υποδείξεις.

Ας μη φτάσω στο σημείο να πω πως θα έπρεπε το Συμβούλιο Περιβάλλοντος και ο Επίτροπός του να λάβουν «γη και ύδωρ» χωρίς δεύτερη συζήτηση, γιατί θα ειπωθεί πως είμαι προκατειλημμένος χωρίς όρους, υπέρ του Επιτρόπου και του Συμβουλίου.

Ή μήπως είμαι; Θα απαντήσω καταφατικά στο…ερώτημα που έβαλα μόνος μου!
Είμαι , γιατί το επιλέγω.

Οι λόγοι, είναι απλοί.
Στην ωραία μας Κύπρο των πολυτελών τετρακίνητων και των πανάκριβων λιμουζινών των οποίων οι ιδιοκτήτες με…πλήρη κοινωνική συνείδηση παρκάρουν στα πεζοδρόμια ή οδηγούν σαν τρελοί, κινδυνεύουμε άμεσα με ερήμωση.

Στην ωραία μας Κύπρο που η κοινωνική μας συνείδηση ακόμα δεν έχει κατανοήσει πως πρέπει να ανακυκλώνει με ευλάβεια κάθε εβδομάδα γυαλιά πλαστικά χαρτιά και αλουμίνια, ακόμα πλένουμε τις κουρσάρες με τη μάνικα και πλένουμε τα πεζοδρόμια τη στιγμή που δεν έχουμε να πιούμε νερό.

Το 91% της χώρας σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες τείνει να γίνει στα επόμενα χρόνια Σαχάρα.

Και κάποιοι, αδυνατούν να κατανοήσουν πως αυτό το έρμο Συμβούλιο Περιβάλλοντος πρέπει να περιφρουρηθεί, να ενισχυθεί, να αποκτήσει ακόμα και εκτελεστικές αρμοδιότητες, πρέπει σε κάθε περίπτωση να αναδειχθεί σε κύριο παράγοντα του μηχανισμού.

Α… ναι! Υπάρχει, μία συγκεκριμένη περιοχή στο νησί που δεν κινδυνεύει.

Βρίσκεται στο Τρόοδος και αποτελεί το 1,5 της συνολικής έκτασης του τόπου.

Προτείνω η περιοχή να κηρυχτεί άβατη και απαγορευμένη πριν δούμε ακόμα και εκεί κάποιον developer να στήνει μεγαθήριο ξενοδοχείο γιατί θα έχει νερό για τις πισίνες.

Είμαστε στην Κύπρο.

Και χρειαζόμαστε επειγόντως ένα Συμβούλιο Περιβάλλοντος, πρώτα από όλα με πλήρη και διασφαλισμένη Ανεξαρτησία έναντι των όποιων ιδιωτικών συμφερόντων που κατά κανόνα ασελγούν πάνω στο δημόσιο συμφέρον.

Επίσης, έναντι κάθε είδους πολιτικής επιρροής και παρέμβασης.
Το κυριότερο:

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος πρέπει να έχει γύρω του αυτό που ζητάει.

Ένα περιβάλλον δηλαδή, καθαρά επιστημονικό το οποίο να τον στηρίζει και να τον βοηθάει στις έρευνες και τα τεκμηριωμένα συμπεράσματα με γοργούς ρυθμούς.

Θέλει ειδικούς συμβούλους; Να τους έχει.

Θέλει γύρω του μία σύνθεση από όλες τις ανεξάρτητες περιβαλλοντικές οργανώσεις;
Να τις έχει.

Πρέπει να έχει όλα εκείνα τα μέσα που θα του επιτρέψουν να κάνει τη δουλειά του καλά.
Κάπου άκουσα πως υπάρχουν αντιρρήσεις σε όλα αυτά, γιατί το Κράτος πρέπει να κάνει οικονομία.

Όμως, η «οικονομία» σε οτιδήποτε έχει σχέση με το Περιβάλλον είναι αδιανόητη.

Και πάνω ακριβώς σε αυτόν τον άξονα, επαναφέρω τη σκέψη της Φορολόγησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

Είναι εξωφρενικό, είναι εκτός κάθε λογικής να διατηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία τα Οθωμανικά Προνόμια της Εκκλησίας και να τσιγκουνεύεται στη χρηματοδότηση του ίδιου του μέλλοντος μας.
Γιατί η δουλειά του Συμβουλίου Περιβάλλοντος στις μέρες μας, είναι πλέον ταυτισμένη με το μέλλον μας και με το αν αυτό θα υπάρξει

Ήδη, θεωρώ πως το έργο που πραγματοποιεί ο νυν Επίτροπος κος Θεοπέμπτου
(
http://theopemptou.blogspot.com/ ) σχεδόν μόνος του, είναι αξιοθαύμαστο.

Αλλά, δεν είναι δυνατόν ένα Κράτος να στηρίζεται στον ηρωισμό των Λειτουργών του γιατί το ζητούμενο δεν είναι ο ηρωισμός αλλά οι συνθήκες που προάγουν την παραγωγικότητα τους προς όφελος όλων.

Αυτή τη στιγμή, ο κόσμος μας, περνά μία άνευ προηγουμένου κρίση.

Ο συνδυασμός της χρεοκοπίας του νεοφιλελευθερισμού με το Οικονομικό τσουνάμι που έχει προκαλέσει από τη μία και η Παγκόσμια Κλιματική Αλλαγή που μας έφερε φέτος να έχουμε εξαντλήσει σε πλανητικό επίπεδο τα αποθέματα της Γης για το 2008 από τον Αύγουστο, είναι εφιαλτικός.

Δεν έχει κανείς λόγο να επιχαίρει για τίποτα, εκτός αν είναι διεστραμμένος.

Όμως κύριες και κύριοι, εδώ εις την μικρά Κύπρο για λόγους που λίγο πολύ είναι γνωστοί, θα μπορούσαμε να είμαστε απείρως πιο αποτελεσματικοί.
Είναι πια σαφέστατο πως κάποιοι δεν το επιθυμούν.
Είναι καιρός να αποβάλλονται από τη δημόσια ζωή όλοι αυτοί οι σπουδαιοφανείς και αυτάρεσκοι που προτιμούν μία Κύπρο τριτοκοσμική και ανατολίτικη παρά πραγματικά ευρωπαϊκή. Γιατί το κάνουν;

Ίσως γιατί νομίζουν πως έτσι ξεχωρίζουν, σαν τους μονόφθαλμους ανάμεσα στους τυφλούς.
ΥΓ:

Στη Nina Simone το σημερινό play list όπως και ένα μέρος της αποψινής εκπομπής που θυμίζω πως από σήμερα ξεκινάει στις 6 το απόγευμα και τελειώνει στις 9 το βράδυ. Στο play list έχω βάλει και ορισμένα μικρά αποσπάσματα από συνεντεύξεις της Nina Simone στα οποία μιλάει για τα τραγούδια της.

Στο 11ο track ακούμε το Backblash Blues , ένα ιστορικό ας πούμε τραγούδι μιας που η Simone το ερμήνευσε σε μια εμβληματική στιγμή της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας, στο αμφιθέατρο του Berkeley όταν αυτό, αποτελούσε το κέντρο τόσο του αγώνα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ όσο και του αγώνα υπέρ της φυλετικής ισότητας.

Οι στίχοι του, Mr. backlash, mr. backlash /Just who do think I am / You raise my taxes, freeze my wages / And send my son to vietnam / You give me second class houses / And second class schools / Do you think that alla colored folks / Are just second class fools ?/ Mr. backlash, Im gonna leave you / With the backlash blues είναι νομίζω εξαιρετικά χαρακτηριστικοί για την εποχή και το ιστορικό πλαίσιο-μιλάμε για τα τέλη της δεκαετίας του 60, γύρω στο 1967.
Πριν από το 11ο track στο 10ο, μπορούμε να ακούσουμε την Simone να λέει λίγα λόγια για αυτό το τραγούδι.

19 σχόλια:

kyriakos είπε...

8eikh h NINa na se kala...

To ar8ro sou omws re pitta omologw den to katalava.. po8en sta po8en h kypros 8a ginei saxara , afou 8a kamoume agogo pou thn tourkia pou 8a mas sionwnei ton oloxrono potamo ths toyrkias apef8ias sth mesaoria...

Oi koutsoefraimides dilwsan oti protimoun na pe8anoun pou th dipsa para na pioun nero tourkiko ara logika ama 3iliftoun tze tzinoi ....oxou villla mou pasia 8a ginei oash h kypros oxi saxara...

Den 8elw na 3anakousw gia forologia ths ekklhsias to 8ema eli3e..

stalamatia είπε...

Πολύ ωραία η ανάρτηση, μου αρέσει όταν κάποιος λέει την αλήθεια.
Εγώ πιστεύω ότι και ο τουρισμός πρέπει να αλλάξει συνήθεια ,δηλαδή να μην έρχετε κατακαλόκαιρο και σπαταλιέτε περισσότερο νερό.Οι ειδικοί να φροντίσουν οπως διαφημιστούν σωστά και οι άλλες εποχές. Τις άλλες εποχές δεν κάνει τόση ζέστη οπότε δεν θα κάνει ο καθένας δέκα ντουζ για να δροσιστεί.
Προσωπικά έτσι λέω να κάνω ποιός ο λόγος να χαλάω το νερό που θα το χρειαστεί ο άλλος για θέμα επιβίωσης.

Unknown είπε...

@ ‘Ελα ντε βρε Κυριάκο….από που κι ως που η Κύπρος θα γίνει Σαχάρα…Κινδυνεύει από τίποτα το Κέντρο της Γης, του Πλανητικού Συστήματος , του Γαλαξία, του Σύμπαντος και ίσως ακόμα και των αναρίθμητων «Παράλληλων Συμπάντων» αν και όταν αυτά αποδειχθούν; Όχι βέβαια…!

@ Σταλαματιά , ποιος τουρισμός; Έχεις την εντύπωση πως θα υπάρξει τουρισμός το επόμενο καλοκαίρι;

Μπορεί οι κυβερνώντες εδώ να διαβεβαιώνουν τους πάντες πως οι Κυπριακές Τράπεζες και τα Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου δεν έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την παγκόσμια κρίση αλά ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί δεν λένε πως του χρόνου (τουλάχιστον) μία βασική πηγή εσόδων του κράτους, ο Τουρισμός θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση. Και αυτό γιατί απλά οι Ευρωπαίοι δεν θα ταξιδέψουν…Εθελοτυφλούμε διαρκώς και με απίστευτο τρόπο…

Χαίρομαι που σου άρεσε το άρθρο. Όπως βλέπεις, ενώ πιστεύω πως είναι σοβαρότατο είναι από αυτά που δεν ερεθίζουν για συζήτηση. Δυστυχώς. Μακάρι να διαψευστώ, αλλά θα αρχίσω να προβληματίζομαι σοβαρά για το πότε αντιδρούμε και πότε όχι.

Μιχάλης είπε...

Προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι κατέχω πολλά από θέματα περιβάλλοντος.
Το λέω και αυτοκριτικά αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα μου.

Αν και το θέμα με/μας αφορά άμεσα, αφορά το παρόν και το μέλλον μας, εντούτοις – και δεν το λέω σαν δικαιολογία – με απορροφούν άλλα πράγματα.

Θα ήθελα, Γιώργο να σημειώσω δύο πράγματα:

1ον: γράφεις ότι:

«Και χρειαζόμαστε επειγόντως ένα Συμβούλιο Περιβάλλοντος, πρώτα από όλα με πλήρη και διασφαλισμένη Ανεξαρτησία έναντι των όποιων ιδιωτικών συμφερόντων που κατά κανόνα ασελγούν πάνω στο δημόσιο συμφέρον.»

Συμφωνώ μαζί σου αν και το πρώτο που χριεάζεται δεν είναι η διασφαλισμένη ανεξαρτησία του.
Εκείνο που χρειάζεται είναι να έχει εξουσία.
Διότι αν είναι ανεξαρτητο αλλά δεν έχει εξουσία, τι θα εμποδισει τον οποιονδήποτε να ρίξει ένα ξενοδοχείο σε έναν παρθένο τόπο;

2ον: γράφεις:

«Είναι καιρός να αποβάλλονται από τη δημόσια ζωή όλοι αυτοί οι σπουδαιοφανείς και αυτάρεσκοι που προτιμούν μία Κύπρο τριτοκοσμική και ανατολίτικη παρά πραγματικά ευρωπαϊκή. Γιατί το κάνουν;»

Μα για να κάνεις κάτι τέτοιο πρέπει να ασχολεισαι με τα της κοινωνίας.
Μέσα στους ρυθμούς που ζούμε, πόσοι παρακολουθούν τι γίνεται μέσα στην κοινωνία μας;
Και ακόμα και όσοι παρακολουθούν, βλέπεις να αντιδρούν;
Και γιατί δεν αντιδρούν; Διότι έχει περάσει η άποψη ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρει το τι κάνει ο καθένας.
Ας βγάλουν άλλοι τα κάστανα από τη φωτιά...

Ανώνυμος είπε...

Αν μια χώρα που έφτασε στο σημείο να εισάγει γλυκό, πόσιμο νερό από τους γείτονες, δεν έχει αφυπνιστεί ακόμη, πόσο σημαντική είναι η προστασία του (εναπομείνοντος) περιβάλλοντος...μόνο δυσοίωνες μπορούν να είναι οι προβλέψεις για το μέλλον (κοινώς:βράσε όρυζα). Εδώ και χρόνια αναρωτιέμαι γιατί να μην υπάρχει ακόμη Υπουργείο Αναδάσωσης, φυσικά με δικό του προυπολογισμό. Οι οικονομικοί πόροι υπάρχουν. Ο διαμοιρασμός είναι το πρόβλημα...

Bananistanos είπε...

Το πρόβλημα με το περιβάλλον είναι ότι χρειάζεται θυσίες και έξοδα τώρα ενώ τα αποτελέσματα θα είναι μακροπρόθεσμα και στη θητεία μιας άλλης κυβέρνησης.

Ανώνυμος είπε...

"...Όπως βλέπεις, ενώ πιστεύω πως είναι σοβαρότατο **(το άρθρο)** είναι από αυτά που δεν ερεθίζουν για συζήτηση. Δυστυχώς. Μακάρι να διαψευστώ, αλλά θα αρχίσω να προβληματίζομαι σοβαρά για το πότε αντιδρούμε και πότε όχι."

Πολίτη-Πήττα, δυστυχώς δικαιώθηκαν οι προβλέψεις σου. Το ενδιαφέρον για συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος έρπεται υπό του μηδέν.

Κάποτε είχε πει ένας Κινέζος αξιωματούχος σε μία τηλεοπτική αντιπαράθεση, "εσείς οι εύρωστοι Ευρωπαίοι έχετε την πολυτέλεια να κάνετε σχέδια για το περιβάλλον, εμείς έχουμε 1,5 δισεκατομύριο ανθρώπους να θρέψουμε. Το περιβάλλον θα σκεφτούμε τώρα;"

Ως Κύπριοι ποιά δικαιολογία έχουμε για την απίστευτη αδιαφορία μας;

mtryfo είπε...

Καλησπέρα,
Η ίδια και χειρότερη αδιαφορία επικρατεί και στην Ελλάδα, ο επίτροπος κ.Δήμας (επιλεγμένος απ την Ν.Δημοκρατία εκεί) χτυπάει καμπανάκι... έχουμε πληρώσει και πληρώνουμε εκατομμύρια για τις χωματερές κι ακόμα μυαλό δεν βάλαμε.
Τα ποτάμια μας πάνε από εκτροπή σε εκτροπή ώσπου να ξεραθούν παντελώς, όσο για τις λίμνες μας, εδώ στη Βορ.Ελλάδα η Κορωνεια είναι πλέον "παρελθόν", αφού όλοι έμειναν στα λόγια...
Μια μικρή εικόνα είναι αυτή, σιγουρα τα πράγματα είναι χειρότερα, απλώς δεν μπορώ να τα περιγράψω με μελανώτερα χρώματα...

Ανώνυμος είπε...

Kala mh fantastite oti germanoi kai egglezoi einai terata eyes8isias sto perivallon.. Kai aftoi gadaroi einai pou petassoun to tenekoudi ths koka kolas xame.. Apla exei parapanw pellooikologous pou pisteyoun oti an valoun stous 30 to plyntirio tous kai an gorasoun lampoues f8orismou siga siga 8a kamoun thn diafora... Kai gw anoikw se ayth th meionotita alla den trefw kai idieteres pseydes8hseis oti yparxei periptwsh na sw8ei o planiths.. Merika pragmata apla den einai sto xeri mas.. Omws prospa8oume esto kai gia thn kolosynidish mas aspoume.. Afou 8a 3yliftoume poy 8a 3iliftoume ..as 3iliftoume me oikologikh syneidish toulaxisto..
Sthn ellada apo thn allh exoun valei kadous anakyklwshs edw kai kairo h syntriptikh omws pliopsifia tous xrisimopoiei san kanonikous kala8ous...ee e otan se atomiko epipedo xestikame tote ti allo na kamei to kratos? Kai mhn mou pite oti den ginete swsth ekstratia.. ta kanalia oullh mera miloun gia to perivallon .eidika touto to Skai eprise mas ta arxidia mas ... APLa... Den kolla tipote! ..dioti.. gia tous perissoteroys einai apla poly arga!! ... O nouros den isiwnei me tipote...


O an8rwpos 3exase oti einai o idios apla ena e3eliktiko proion ths fyshs thn opoia katastrefei... Kai trefei pseydes8hseis oti einai to eklekto dhmiourgima tou pantodynamou... Ton opoio krata kai apo ta arxidia..

Oti einai na ginei as ginei..

Unknown είπε...

Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, εξαιρετικός φόρτος εργασίας όμως με κρατάει μακριά από το ιστολόγιο. Σας ευχαριστώ για τα σχόλια σας.

Δυστυχώς, κατά κανόνα αντιδράμε με βάση το θυμικό και όχι τη λογική.
Θέματα που περιλαμβάνουν «κακούς φασίστες» «προδότες ανθέλληνες» «θολοκουλτουριάρηδες» και άλλα ανάλογα, αποτελούν πόλο έλξης γιατί ακόμα και αν αναπτυχθούν λογικά, προσφέρουν πεδίο για κραυγές και «ιερόν μένος». Αυτοί είμαστε, γνήσια τέκνα μίας κλαμένης Καζαντζίδειας υποκουλτούρας μπερδεμένης με εμβατηριακούς ηρωισμούς.

Unknown είπε...

@Μιχάλη μου συμφωνούμε απόλυτα, άλλωστε το «πέρασμα» των ανά χώρες Συμβουλίων Περιβάλλοντος σε αναβαθμισμένο εκτελεστικό πλαίσιο είναι κάτι που αναμένεται να αποφασισθεί το 2012 στη λήξη του Κιότο.

@Λεμέσια , δεν έχουμε απολύτως καμία δικαιολογία. Η συμπεριφορά μας είναι προϊόν της ελλειμματικής μας παιδείας και του βαρβαρικού νεοπλουτισμού που ακόμα και αυτή τη στιγμή σε καθεστώς παγκόσμιας κρίσης και με την ύφεση στο κατώφλι μας επιμένει σαρκαστικά….

@mtryfo… Ο κος Δήμας, είναι ένας από τους ελάχιστους Έλληνες πολιτικούς που μας κάνουν περήφανους. Ωστόσο, πολύ πρόσφατα, είδα σε αθηναϊκό έντυπο μεγάλης κυκλοφορίας να τον χαρακτηρίζουν… «υπηρέτη και λακέ των Βρυξελλών και της Ε.Ε.». Είμαστε απίστευτα θλιβεροί.

@ Ανώνυμε…το «ότι είναι να γίνει θα γίνει» είναι η επιτομή της παθητικότητας νομίζω. Και τα πράγματα σε πολλές χώρες της Ευρώπης-όπως είναι η Βρετανία η Γερμανία η Ελβετία, δεν είναι έτσι όπως την περιγράφεις. Στη Βρετανία μόνο, υπάρχουν ήδη σε εφαρμογή σχέδια μετατροπής τοπικών οικονομιών με βάση τις κλιματικές αλλαγές. Τι συζητάμε;

Ανώνυμος είπε...

Blog Action Day - I'm in, are you?

...αγαπητέ Πίττα προσωπικά επερίμενα άρθρο σήμερα απο εσένα.

Sindrimin

Unknown είπε...

Φίλτατε και εγώ περίμενα άρθρο από μένα σήμερα! Περιορίστικα τελικά στο μπάνερ που έβαλα πριν άπό λίγες μέρες. Δεν προλαβαίνω και το εννοώ. Και προκειμένου να κάνω μία σαχλαμάρα επιπόλαιη προτιμώ να μην κάνω τίποτα.

Ούτε εσύ όμως από ότι είδα ανέβασες κάτι!!!

Ανώνυμος είπε...

(;!) ...βασικά εγώ αν και λόγω έλλειψης χρόνου επρόβηκα σε περικοπές, όλο και κάτι ανάρτησα κατά το μεσημέρι.
Έτσι κι αλλιώς σκοπός της μέρας θεωρώ οτι ήταν να ασχοληθούμε με το θέμα. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Βέβαια αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της "στήλης άλατος", στην οποία πάντα αναζητούμε κάτι ιδιέταιρο,προσεγμένο και γι’αυτό σε δικαιολογω απόλυτα.
Απλά ήμουν προετοιμασμένος σήμερα να μπώ να διαβάσω κάτι όμορφο σχετικά με το θέμα.
...τι να πω, θα μας το χρωστας! :]


Sindrimin

Utopia είπε...

Πρώτη φορά στο μπλογκ σου.Πρίν λίγες μέρες γύρισα από την Κύπρο(για καλή μου τύχη γνώρισα τον κ.Χ.Θεοπέμπτου),σε κάποιο πρόγραμμα σχετικά με την ανακύκλωση.Μου έκαναν εντύπωση οι άδειοι ποδηλατόδρομοί σας και οι ανύπαρκτοι κάδοι ανακύκλωσης(στη Λάρνακα).Όσο για το νερό...τι να πω;Θα έπρεπε όλοι να είμαστε πιο προσεχτικοί στη χρήση του.Υπάρχει βέβαια επαναχρησιμοποίηση νερού από βιολογικούς καθαρισμούς στην Κύπρο.
Το περιβάλλον είναι ευθύνη όλων μας,το κλίμα αλλάζει και οι προβλέψεις είναι μάλλον δυσοίωνες.
Καιρός για δράση...

kkai-Lee είπε...

Οι δύσπιστοι ας κάμουν έναν περίπατο στη Λάρνακα τζιαι στη διαδρομή ( περιοχή Λύμπια Κκόσιη ) ας κοιτάξουν τα καημένα τα πεφκούθκια που επεθάνασιν. Ή στην περιοχή της Κακορατζιάς, στο δρόμο προς τη Λεμεσό. Σιείρου σιειρόττερη η κατάσταση.

Η έρημος έρκεται αλλά κάμνουμεν πως εν το καταλάβαίνουμεν.

Προτιμούμεν να φάμεν να πιούμεν ( πάλε ) τζιαι να παραγείρουμεν ελπίζοντας πως εννα φανούμεν ακόμα μια βολάν τυχεροί.

Τζιαι οι πάγοι εννα λιώσουν
τζιαι η ισορροπία της φύσης εννα χαλάσει τζιαι τα είδη εννα χαθούν

Εκτός τζιαν συνετιστούμεν τζιαι σώσουμεν ότι σώζεται έστω τζιαι τωρά.

Μα ποιος έσιει όρεξη για καταστάσεις τζιαι φωνές τζιαι φασαρίες πκιον.

Σάννα τζιαι βάλαμεν τα κάτω

Τζείνους που φωνάζουν τζιαι λαλούν μας τα, θωρούμεν τους πουκάτω-πουκάτω τζιαι θεωρούμεν τους γραφικούς μισόπελλους τζιαι ενοχλητικούς ακόμα.

Το πρόβλημα γίνεται μιαλλίττερον γιατί η οικονομία εν κτισμένη με έτσι τρόπον που συμφέρουν οι πόλεμοι η αποψίλωση των δασών, η αλόγιστη αλιεία, η απεριόριστη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα,κλπ κλπ

Τζιαι το σιειρόττερον, εκτός που την καταστροφήν της φύσης, καταστρέφουνται τζιαι οι συνειδήσεις μας τζιαι στο τέλος τρώμεν ο ένας τον άλλον.

Αφού έτσι μας συφφέρει τι άλλο να κάμουμεν.

Οι επιλογές μας εν περιορισμένες γιατί είμαστιν τζιαι εμείς εξάρτημα τούντης μηχανής που εκτίσαμεν τζιαι που ότι βρίσκει λέθει

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις για τα περιβαλλοντικά, γνωρίζω όμως, ότι υπάρχουν επιδοτήσεις για εναλλακτικές ενέργειες, π.χ. ηλιακή (φωτοβολταϊκά), γεωθερμία ή για συστήματα ανακύκλωσης νερού που καταναλώνεται στα σπίτια και καταλήγει στους υπονόμους. Έτυχε συχνά να διαβάσω δημοσιεύματα για εκπρόθεσμες προσφορές και κονδύλια για περιβαλλοντικά προγράμματα, κυρίως από την ΕΕ, που έμειναν ανεκμετάλλευτα. Αν γνωρίζει κάποιος περισσότερα, ας συμβάλει.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δυστυχώς, το περιβάσλλον είναι απλά έρμαιο των συμφερόντων οικονομικής ανάπτυξης. Βλέπω με απαισιοδοπξία αυτό το μέλλον, ειδικά όταν βάζουμε ζητήματα που μας βγάζουν από τη βόλεψή μας.

Μια μέρα στο χωριό της γυναίκας μου -έχει προβλήμα λειψυδρίας γενικότερα η περιοχή- έπλενε το καινούριο αυτοκίνητο με το πανί και δύο κουβάδες νερό. Περιττό να πω ότι όλοι εκεί οι αγρότες (που πλήττονται άμεσα από την έλλειψη νερού- με κορόιδευαν και μουέκαναν συστάσεις να το πλύνω με το λάστιχο κι ας χαθεί μέρος του νερού. Η παρακείμενη "πρώην" λίμνη (μερικών χιλιάδων ετών) έχει ήδη στερέψει.

Ποντος και Αριστερά είπε...

Πάντως όσον αφορά το άμεσο περιβάλλον, σε πληροφορώ ότι μας κρατάς συντροφιά με τις ωραίες σου μουσικές.

Νάσαι καλά!