Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

Κυρία Τσέκου, απλά δεν σας έκατσε-UPDATE*

τυχαίο δείγμα αναγνώστη μετά τη συνέντευξη της κυρίας Τσέκου...

Την περασμένη Κυριακή η Ελευθεροτυπία δημοσίευσε μία συνέντευξη της κας Εύης Τσέκου. Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση Ζαχόπουλου, η κα Τσέκου που είχε προκαλέσει τη συμπάθεια της κοινής γνώμης κυρίως, λόγω της παρατεταμένης κράτησής της στις φυλακές τη στιγμή που όπως όλοι ξέρουμε καλά, ποικίλοι καταχραστές και εκβιαστές κυκλοφορούν ανενόχλητοι επειδή έχουν τα «μέσα και τα έξω».



Ομολογώ, περίμενα με ανυπομονησία τη συνέντευξή της.


Είχα μία ελπίδα πως θα σήκωνε το όποιο ανάστημά της για να καταγγείλει το εμετικό σύστημα λειτουργίας του κράτους, ένα σύστημα που προσβάλει και κατακερματίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Όμως, τελικά, η κα Τσέκου είναι ενοχλημένη όχι γιατί «πήγε» με τον κύριο Ζαχόπουλο προκειμένου να εξασφαλίσει δουλειά και διορισμό, αλλά, γιατί ο τελευταίος δεν ικανοποίησε το αίτημά της, παρά τη δική της «στάση».
Αναφέρει η κυρία κατά λέξη
: «Αν ο Ζαχόπουλος είχε σταθεί στο ύψος του, ως άνδρας και ως προϊστάμενος, τίποτε από αυτά δεν θα είχε συμβεί»

Με άλλα λόγια αγαπητέ αναγνώστη, αν ο κος Ζαχόπουλος την είχε διορίσει, ούτε γάτα ούτε ζημιά, θα ήμασταν σε ένα ευτυχισμένο κόσμο όπου η επιλογή της κάθε Τσέκου να κοιμάται με τον κάθε Ζαχόπουλο είναι απόλυτα θεμιτή και, το σύστημα που επιβάλει αυτή τη φρικαλέα συναλλαγή καλώς έχει και καλώς λειτουργεί.

Δεν μιλάμε πλέον για «απώλεια μέτρου». Φοβάμαι πως οι Τσέκου (ως είδος) και οι Ζαχόπουλοι (ως είδος επίσης) αποτελούν τον κανόνα και το καθεστώς μιας χώρας που σαπίζει με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς και όπου νάναι, το ίδιο της το σώμα θα ξεβραστεί τυμπανιαίο και μελανιασμένο στα παράλια.

Καταγγέλλει η κυρία Τσέκου τον Ζαχόπουλο όχι ως εκπρόσωπο ενός ανάλγητου συστήματος, αλλά ως αυτόν που απλά αθέτησε τις υποσχέσεις του , προφανώς παρά τα ανταλλάγματα (sic) που του παρείχε.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως η αγωνία της, ήταν το πώς και ίδια θα διεισδύσει στο σύστημα των Ζαχόπουλων. Τελικά δεν της έκατσε και έτσι, όπως η ίδια επί λέξει λέει:
« πίστεψα λανθασμένα πως ένα ντοκουμέντο προσωπικού χαρακτήρα θα τον έκανε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του».


Τι…ωραίος τρόπος να περιγράφουμε τον εκβιασμό! Ντοκουμέντο…προσωπικού χαρακτήρα!!!!

Περιμέναμε πολλοί από εμάς να βγει η κυρία Τσέκου και να πει: «όλο το πράγμα από την αρχή ήταν λάθος. Η σχέση μου με τον κύριο ήταν λάθος. Νιώθω αηδιασμένη από τον εαυτό μου με όλα όσα έγιναν και θέλω πια έστω και αργά να καταγγείλω το σύστημα με τον οποίο λειτουργεί το κράτος, που σπρώχνει ανθρώπους στον απόλυτο ευτελισμό προκειμένου να βρουν δουλειά»


Αυτό περιμέναμε, αλλά μόνο αυτό δεν είπε. Αντίθετα, εντοπίζει όλο το ζήτημα, στη μη ικανοποίηση των υποσχέσεων του.
Κάπου αλλού, με απέραντη αφέλεια (;) μιλάει για το «πολύ σκοτεινό κεφάλαιο της διαχείρισης των κονδυλίων του υπουργείου εκ μέρους του». Τώρα κυρία Τσέκου;
Τώρα μιλάτε για…σκοτεινά κεφάλαια κακοδιαχείρισης; Όσο ήσασταν εκεί γιατί δεν ανοίγατε το στοματάκι σας να μιλήσετε δημόσια στον αντιπολιτευόμενο τύπο για τα αίσχη του Υπουργείου Πολιτισμού; Μα γιατί δεν σας ενδιέφερε προφανώς. Γιατί ήσασταν ακόμα στην «αγωνία» μπας και βολευτείτε τελικά στη θεσούλα σας. Γιατί αν ο Ζαχόπουλος είχε τηρήσει τις υποσχέσεις του, ποιος ξέρει, από αυτή την κακοδιαχείριση ίσως να βολευόσασταν και εσείς λιγάκι.

Νομίζω πολύ καλά έκανε η Ελευθεροτυπία και δημοσίευσε αυτή τη συνέντευξη.


Αναδεικνύει στο έπακρο το ποιόν όλων των συμμέτοχων σε αυτή την αηδιαστική ιστορία, αλλά κυρίως φωτίζει επαρκώς την Ελληνική πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα στην οποία οι εκβιασμοί, το θράσος , η αλαζονεία, ο εξευτελισμός, ο χρηματισμός, η κλειδαρότρυπα, όλα είναι νόμιμα και καλά. Εκτός αν δεν μας κάτσουν και δεν μας βολέψουν.


Και εσάς κυρία Τσέκου απλά δεν σας έκατσε. Είναι κρίμα. Είχατε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να «χτυπήσετε κέντρο» και να ξεφτιλίσετε το ίδιο το σύστημα.


Τότε πραγματικά θα είχατε το χειροκρότημα όλων. Δεν το πράξατε.


Γιατί το πρόβλημά σας δεν είναι οι Ζαχόπουλοι που παράγουν συμπεριφορές σαν τις δικές σας


Γιατί ποτέ δεν είχατε στο νου σας κάτι τέτοιο.
Απλά, «δεν σας έκατσε» αυτό που επιδιώκατε, να γίνετε και σεις μέρος του συστήματος.


Δεν σας λυπάμαι διόλου πλέον. Το μόνο που ελπίζω, είναι να βρεθείτε ως ένα ομοούσιο τρίο στον Κορυδαλλό. Εσείς, ο κος Ζαχόπουλος και ο κύριος Θέμος.


Της ιδίας ακριβώς συνομοταξίας προϊόντα μίας βαθύτατα άρρωστης κοινωνίας.

Ελπίζω να σας αρέσει το σημερινό soundtrack της σελίδας. Ακούγονται με τη σειρά: Cantara / Dead Can Dance, Moonlight Sonata /L.V.Beethoven, Isis / Bob Dylan, Alexandra leaving / Leonard Cohen , Foggy Dew / The Dubliners, Blacksmith / Loreena McKennitt, Out of mind / M.Oldfield , Same old blues again / John Lee Hooker, Fanfare of the Common man /Emerson Lake & Palmer , Eνας «πειραγμένος» από το Ad Lib Trio Vivaldi , Η μουσική από τους τίτλους της ταινίας Braveheart , Mystic Ogham / Ylric Illiams , Merlin’s Secret / Enaid , Το τραγουδιστικό μέρος (φινάλε) της 9ης του Beethoven «πειραγμένο» από το soundtrack της ταινίας του Stanley Kubrick –Clockwork Orange , Fade to Black / Apocalyptica και τέλος 52 χορταστικά λεπτά με το ανεπανάληπτο Atom Heart Mother των Pink Floyd.

Ιστορική δουλειά που μαζί με το Ummagumma (1969) προσδιόρισαν τον όρο Progressive rock. Ηχογραφήθηκε το 1970 στα θρυλικά studios των Beatles στην Abbey Road με μηχανικό ήχο τον Alan Parson.

Σήμερα, δεν έχω ιδέα τι θα κάνω στην εκπομπή! Θα αποφασίσω την τελευταία στιγμή

*Update.

Όπως ανέφερε και η Δοκησίσοφη στα σχόλια, πράγματι χθες καθώς έκανα την εκπομπή μου, διάβασα στο in.gr για την επίθεση στο βιβλιοπωλείο Νέα Θέση. Και πάγια αντίληψή μου, εκφρασμένη πάρα πολλές φορές ανοιχτά και δημόσια είναι πως η οποιαδήποτε επίθεση σε οποιοδήποτε βιβλίο οποιουδήποτε περιεχομένου είναι πράξεις απολύτως καταδικαστέες και απορριπτέες.

Οι διάφοροι που βέβαια τώρα κραυγάζουν είναι οι ίδιοι που στο όχι μακρινό παρελθόν έκαιγαν αριστερά βιβλιοπωλεία και βιβλία σε δημόσιες «τελετές» ή καλούσαν τον κόσμο να κάψει διάφορα βιβλία όπως πρόσφατα την Ιστορία της έκτης δημοτικού (κα Ρεπούση).

Δεν ξεχνάμε το «ποιοτικό» ποιόν τους. Ξέρουμε τι είναι(σκουπίδια) και τι εκπροσωπούν(σκουπίδια).

Διότι ουδέποτε υπερασπίστηκαν τίποτα έξω από το δικό τους στενό πλαίσιο. Αυτά όμως (για κάποιους ) δεν αλλάζουν την ουσία:

Οποιαδήποτε επίθεση σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο οποιουδήποτε περιεχομένου είναι καθαρή αλητεία.




130 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στην μητέρα Ελλάδα η κατάσταση δεν είναι καλή.

Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι, η διαφορά της Κύπρου μια είναι: κι εδώ γίνονται αυτά τα πράγματα, όμως δεν βγαίνουν στην δημοσιότητα.
Ποιος θα τα βγάλει άλλωστε;

rose είπε...

ε, όσο ασχολούμαστε με τις "μητερες πατρίδες" που καιρός να δούμε τι γινεται στον τόπο μας ή τον τόπο που ζούμε. Θέματα έχουμε πολλά και επιλεκτική ευαισθησία επίσης!

Ανώνυμος είπε...

δεν υπάρχει καμία διαφορά. τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο η διαφθορά ζει και βασιλεύει υπεράνω συνειδήσεων και αξιών.

κατά τ΄άλλα το θεωρώ πολύ χρήσιμο να μην ασχολούμαστε μόνο με τα του τόπου μας, αλλά να ρίχνουμε και καμιά ματιά στο τι γίνεται αλλού κι ας είναι κι ως την Αθήνα.

η εύη τσέκου είναι το κλασσικό παράδειγμα του θύμα-θύτη του άρρωστου συστήματος που την (μας)περιβάλλει.
φανταστείτε πόσο μεγάλη σημασία έχει αποκτήσει μία θέση στη δημόσια υπηρεσία, για να φτάνει στο σημείο ένας νέος άνθρωπος να εκδίδεται με τέτοια φυσικότητα (σχεδόν αφέλεια) ώστε να πετύχει το διορισμό του.

το να καταδικάσουμε τους πρωταγωνιστές ενός σκανδάλου που αποκαλύφθηκε μετά από απόπειρες καταχρήσεων δημοσίων χρημάτων, εκβιασμών, φοροδιαφυγών και τέλος αυτοκτονίας είναι πολύ εύκολο και επιφανειακό. η ρίζα του κακού βρίσκεται πολύ πιο βαθιά. κι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν κι αλλού, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι...

από Λεμεσό

Ανώνυμος είπε...

Μου κάνει εντύπωση το ότι περίμενες κάτι διαφορετικό από την εν λόγω κυρία.
Προϊόν ενός συστήματος παρακμής ούσα, από πού να βρει και να αντλήσει αξίες για να τις ορίσει ώστε να κάνει την αυτοκριτική της;

Αντίθετα λοιπόν με εσένα, την βλέπω ιδιαίτερα συνεπή.

Η κατηφόρα του πολιτικού συστήματος είναι ατέρμων και έχει την ιδιότητα να ενισχύει την επιτάχυνση.

Δεν θα μπορούσα να φανταστώ διαφορετική στάση από τη μεριά της.

Καλό σου απόγευμα

kyriakos είπε...

Η Ελλάδα είναι ένας άστεγος, δεν υπάρχει κράτος για να την στεγάσει.. Eχει την ιστορία της για κουβερτούλα και σκεπάζεται με αυτή στις κρύες νύχτες του χειμώνα και αυτό της φτάνει .. Επαναπαύεται δεν ελπίζει πλέων, παράδοξος είναι ευτυχισμένη, δεν έχει τίποτα άλλο ανάγκη, έχει την κουβερτούλα της.. Τα παιδιά της, όσα δεν θέλουν να χωρέσουν και αυτά κάτω απο την κουβέρτα, σαν γυφτάκια τριγυρνάνε στους πέντε δρόμους, ζητιανεύουν για νερό, για ελεημοσύνη για μια θέση στο δημόσιο..

Τέλειες οι σημερινές σου μελωδίες..

dokisisofi είπε...

Mporei na exeis dikaio gia ti sapila tou kratikou mixanismou alla
Oi Ellhnes pote de zitianepsan file mou!
Oi Ellhnes kseroun kai apaitoun kai agwnizontai!
I Ellada den einai i Ellada twm MME!
De fovountai to rezilema kai de loufazoun! T vgazoun sti fora kai lene ta ptragmata me t'onoma tous.

Oi epaites tis Anatolikis Mesogeiou, me tin akriveia na tous therizei kai na loufazoumn,me tis orofes na tous plakwnoun kai tous politikous na tous empaizoun einai alloi. Mantepse poioi.

kyriakos είπε...

Τότε γιατί ζητιανεύουμε :
Α) Πυροσβεστικά ελικόπτερα
Β) Νερό που την Ελλάδα
Γ) Πάσης φύσεως υλικά?..

kyriakos είπε...

Δεν διαχωρίζω Έλληνες απο Κύπριους.. και οι δύο το ίδιο σκατό είναι..

kyriakos είπε...

Αλήθεια ποιά είναι η Ελλάδα?
Η Ελλάδα των ΜΜΕ και της γιουροβίζιον?
Η Ελλάδα των τσιφτετελάδικων?
Η Ελλάδα των Αναρχικών και των Κνήτων?
Η Ελλάδα των Λιακόπουλέδων των Καρατζαφέριδων και των Χρυσαυγητών?
Η Ελλάδα του Πασόκ και της ΝΔ?
Η Ελλάδα των κάφρων του Ποδοσφαίρου?
Ποιά είναι η Ελλάδα? Τι μας μένει για να ονομάσουμε Ελλάδα?

..Καταραμένη Αμερική με τα δολάρια σου που πείρες τα κοπέλια μας και τα κανες δικά σου..

Ανώνυμος είπε...

Κυριάκο,
θα συμφωνήσω με την Δοκησίσοφη στο εξής:
Κι εμείς είμαστε τα ίδια... σκατά, όμως ανεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τα πάντα. Λίγη αντίδραση ρε γαμώτο δεν θα έβλαφτε.
Είμαστε δυστυχώς φανατικοί οπαδοί της φράσης, "δεν βαριέσαι βρε αδερφέ;"

kyriakos είπε...

Μα θα ήμουν γελοίος να διαφωνήσω σε κάτι τέτοιο..
Όμως άπο την άλλη οι καθολικά Διαμαρτυρώμενοι περισσότερα προβλήματα δημιουργούν απο τα ήδη υπάρχοντα.. χάθηκε το μέτρο?

Ανώνυμος είπε...

Παν μέτρον άριστον, θα συμφωνήσω.

Όμως αυτό που με πειράζει στην Κύπρο, είναι το εξής: Τα ΜΜΕ δεν διαχειρίζονται σωστά τα σκάνδαλα.

Θα σου φέρω ένα απλό παράδειγμα.

Πόσες φορές οι φούρνοι ΖΟΡΜΠΑΣ ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα; (κλοπή ρεύματος, ακατάλληλα τρόφιμα κτλ).

Σε μια ευρωπαική χώρα, η εταιρεία αυτή θα είχε κλείσει.
Στην Κύπρο όμως ανοίγει συνεχώς νέα υποκαταστήματα. Και είναι όλα γεμάτα, από εμάς... (που ξεχνάμε εύκολα!)

dokisisofi είπε...

Logos

"Oi epaites tis Anatolikis Mesogeiou, me tin akriveia na tous therizei kai na loufazoumn,me tis orofes na tous plakwnoun kai tous politikous na tous empaizoun einai alloi. Mantepse poioi.


kai o "antilogos"

Τότε γιατί ζητιανεύουμε :
Α) Πυροσβεστικά ελικόπτερα
Β) Νερό που την Ελλάδα
Γ) Πάσης φύσεως υλικά?..

21 Ιούνιος 2008 7:50 μμ


EISAI SIGOUROS OTI DIAFONOUME?

kyriakos είπε...

ΔΟΚ?
Μα πως γίνεται να συμφωνούμε εμείς κάτι δεν πάει καλά…
Αα.. ναι η Κύπρος δεν πάει καλά..

Απόστολε τα ΜΜΕ της Κύπρου όπως και όλων των υπόλοιπων χωρών είναι ελεγχόμενα.. απλά στην Ελλάδα υπάρχουν μερικές ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις..
Όπως το Σκαι και κάτι ‘’ρεπορτάζ χωρίς σύνορα’’.. Στο τέλος θα πέσουν και εκείνοι μαχόμενοι.. (αν δεν έπεσαν ήδη) Τόσο καιρό βγάζουν σκάνδαλα στη φόρα (κάνουν τηλεθέαση) Αλλά δεν είδαμε να γίνεται και τίποτα η να καταδικάζεται κανείς.
Δαμέ το απίστευτο σκάνδαλο ολκής με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος του Μιλοσεβιτς από την Λαική τράπεζα (πλέων Marfin) ενάντια σε όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ με την νομικιστική βοήθεια του Τ.Π και CIA (το οποίο μας έκαναν την χάρη οι καλαμαράδες να μας κάνουν και το ρεπορτάζ) … πέρασε.. κυριολεκτικά.. απαρατήρητο!!! Μια ζωή στη Κύπρο όποιος κάμει μαλακία (?) αλλάζει όνομα και όλα είναι ΟΚ.. βλέπε Λαική βλέπε ΕΟΚΑΒ ,βλέπε Ενωσις κέντρου, βλέπε ΗΛΙΟΣ βλέπε ότι θές βλέπε..

Που πάμε ρε γαμώτο .. στο Αγιο Όρος μαζί με το ΔΗΚΟ?

Εε… άμα το 96% πιστεύει στο.. θεό (!) πως να βρούμε σωτηρία.. γίναμε χειρότεροι από Αμερικανάκια..

..Ατε ας πούμε τότε όλοι ένα μεγάλο… έχει ο θεός και ας πάμε για ύπνο..

σίγουρα..
ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΠΟΛΛΑ...

ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ…


Τίποτα δεν χαρίζεται..

Ανώνυμος είπε...

Τσέκου... Παράγωγο μιας αντίληψης αριστερής για το Δημόσιο. Αυτής της ελάσσονος προσπάθειας και του βολέματος. Κάποιοι με αριστερίζουσα νοοτροπία στην Ελλάδα, έστω και με κυβέρνηση ΝΔ, θεωρούν ότι το Δημόσιο τους ανήκει, ότι "δικαιούνται" να διορίζονται και διέρχονται όλων των μεθόδων για να μπουν στον "παράδεισο" των πρασινοφρουρών και των αριστερών συνδικαλιστών. Έτσι έμαθαν επί 20 χρόνια...

Μίζες της Siemens και "εκσυγχρονισμός". Όλοι γύρω από τον "προοδευτικό" Κώστα Σημίτη τα πιάνανε... "Όμορφα" πράγματα, από μια αριστερή συμμορία (όλοι πρώην αριστεριστές, όπως ο Τσουκάτος, παλιό στέλεχος του ΕΚΚΕ) που κυβέρνησε την Ελλάδα και θεσμοθέτησε τη διαπλοκή και τη διαφθορά, με την ανοχή και τις περισσότερες φορές τη στήριξη της σταλινικής/ανανεωτικής Αριστεράς. Ορίστε ποιοι είχαν τα μούτρα να τα βάλουν με την Εκκλησία της Ελλάδος! Οι μιζαδόροι!

Ας ρωτήσουν κάποιοι τον Λεωνίδα Κύρκο να τους πει... Ξέρει πολλά... Για όσους φύτεψε στα μέσα επικοινωνίας, μετά από συμφωνία με τον Ανδρέα Παπανδρέου, στα τλελη της δεκαετίας του '80!

Όσο για την εξαχρείωση, οι ρίζες της είναι ευδιάκριτες: στον αμοραλισμό, στον αθεϊσμό και στα διεθνιστικά συμπλέγματα των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά και του ΚΚΕ και του Ρήγα Φεραίου, της δεκαετίας του '70 και του '80.

Τώρα, κάποιοι στην Ελλάδα καίνε τα βιβλιοπωλεία της εθνικιστικής Δεξιάς στην Ελλάδα. Τέταρτη θρασύδειλη επίθεση σε δύο εβδομάδες... Μια γυναίκα τραυματισμένη σήμερα το μεσημέρι. Γιατί δεν λέτε τίποτα γι' αυτό; Υπάρχουν τραυματίες, καίγονται βιβλία, διώκονται ιδέες, ασκείται τρομοκρατία. Δεν σας ενδιαφέρει;

Η τυφλή βία είναι όμως συστατικό στοιχείο στη συγκρότηση της Αριστεράς (και όχι μόνο της ελληνικής). Κατά τα άλλα, τα βάζουν οι του ΣΥΡΙΖΑ με όσους καίνε δημόσια βιβλία, που στρέφονται κατά της χριστιανικής πίστης και μιλούν για "μεσαίωνα"! Τώρα, σφυρίζουν αδιάφορα που καίγονται χιλιάδες βιβλία... Βέβαια, για κακούς "δεξιούς" πρόκειται, ποιος ασχολείται. Όταν συλλαμβάνονται αναρχικοί, οι δικηγόροι του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδουν στην Ασφάλεια να προσφέρουν όμως τις υπηρεσίες τους...

Τι υποκρισία... Πόσο ακόμα θα πληρώνει η Ελλάδα τη ζημιά που της προκελεί η Αριστερά; Για την Τσέκου: η κυρία αυτή, ένας κινητός δημόσιος κίνδυνος, είναι παράγωγο της πασοκικής & αριστερίστικης λογικής ότι το Δημόσιο είναι χώρος επαγγελματικής αποκατάστασης. Κρίμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι όντως μορφωμένη κοπέλα...

Καλλιέργεια και ηθικές αρχές όμως δεν έχει. Για να μη μιλήσω γι' αυτόν τον τύπο, με τον οποίο νταραβεριζόταν... Που τουλάχιστον ήρθε αντιμέτωπος με τα προσωπικά και ηθικά του αδιέξοδα. Και όπως σωστά διαπίστωσες κ. Πήττα, δεν το κρύβει η κυρία ποια είναι στην πραγματικότητα! Μιλάει βλέπεις, με όρους ΠΑΣΟΚ!

mtryfo είπε...

"Ας ρωτήσουν κάποιοι τον Λεωνίδα Κύρκο να τους πει... Ξέρει πολλά... Για όσους φύτεψε στα μέσα επικοινωνίας, μετά από συμφωνία με τον Ανδρέα Παπανδρέου, στα τελη της δεκαετίας του '80!"
----------------------------
Ανώνυμε,
δεν ξέρεις καλά τα πράγματα, αν έχεις πρόβλημα με το ΣΥΡΙΖΑ (όπως ξεκάθαρα φαίνεται) καλά κάνεις κι έχεις, άσε τον Λ.Κύρκο απ έξω...οι σχέσεις του με τον Ανδρέα δεν ήταν αυτές που νομίζεις για να έχει "φυτέψει" κόσμο στα ΜΜΕ... ψάξε βρες καλύτερους πληροφοριοδότες...αυτοί δεν ειναι και τόσο αξιόπιστοι, άλλαξέ τους!!!
...........

Δυστυχώς, Γιώργο, κι εμένα με απογοήτευσε η συνέντευξη της Τσέκου,τόση φτήνεια, μα τόση φτήνεια...

Ανώνυμος είπε...

Τσέκου... Παράγωγο μιας αντίληψης δεξιάς για το Δημόσιο. Αυτής της ελάσσονος προσπάθειας και του βολέματος. Κάποιοι με δεξιάζουσα νοοτροπία στην Ελλάδα, και με κυβέρνηση ΝΔ, θεωρούν ότι το Δημόσιο τους ανήκει, ότι "δικαιούνται" να διορίζονται και διέρχονται όλων των μεθόδων για να μπουν στον "παράδεισο" των γαλάζοφρουρών και των δεξιών συνδικαλιστών. Έτσι έμαθαν επί 20 χρόνια...

Μίζες της Siemens και "εκσυγχρονισμός". Όλοι γύρω από τον "προοδευτικό" Καραμανλή τα πιάνανε... "Όμορφα" πράγματα, από μια δεξιά συμμορία (όλοι πρώην 'εθνικόφρονες', όπως ο Χ ΜουΤσουκάτος, παλιό στέλεχος της Δαπ) που κυβέρνησε την Ελλάδα και θεσμοθέτησε τη διαπλοκή και τη διαφθορά, με την ανοχή και τις περισσότερες φορές τη στήριξη της Σοσιαλχριστιανοδημοκρατικής Δεξιάς και της Εκκλησίας της Ελλάδος! Οι μιζαδόροι!

Ας ρωτήσουν κάποιοι τον Λεωνίδα Κύρκο να τους πει... Ξέρει πολλά... Για όσους φύτεψε στα μέσα επικοινωνίας, μετά από συμφωνία με τον Καραμανλή, στα τελη της δεκαετίας του '80!

Όσο για την εξαχρείωση, οι ρίζες της είναι ευδιάκριτες: στον δήθεν μοραλισμό , στον Χριστιανισμό και στα εθνικιστικά συμπλέγματα των οργανώσεων της Δεξιάς, αλλά και του Λ.Α.Ο.Σ κτλ, της δεκαετίας του '70 και του '80.

Τώρα, κάποιοι στην Ελλάδα καίνε τα σπίτια μεταναστών στην Ελλάδα. Τέταρτη θρασύδειλη επίθεση σε δύο εβδομάδες... Μια γυναίκα τραυματισμένη σήμερα το μεσημέρι. Γιατί δεν λέτε τίποτα γι' αυτό; Υπάρχουν τραυματίες, καίγονται σπίτια, διώκονται ιδέες, ασκείται τρομοκρατία. Δεν σας ενδιαφέρει;

Η τυφλή βία είναι όμως συστατικό στοιχείο στη συγκρότηση της Δεξιάς (και όχι μόνο της ελληνικής). Κατά τα άλλα, τα βάζουν οι του Λάος με όσους καίνε δημόσια βιβλία, που Τάσσονται υπέρ του Ρατσισμού και του "μεσαίωνα"! Τώρα, σφυρίζουν αδιάφορα που καίγονται χιλιάδες βιβλία... Βέβαια, για κακούς "Αριστερούς" πρόκειται, ποιος ασχολείται. Όταν συλλαμβάνονται Χρυσαυγήτες, οι δικηγόροι του Λαος σπεύδουν στην Ασφάλεια να προσφέρουν όμως τις υπηρεσίες τους...

Τι υποκρισία... Πόσο ακόμα θα πληρώνει η Ελλάδα τη ζημιά που της προκαλεί η Δεξιά; Για την Τσέκου: η κυρία αυτή, ένας κινητός δημόσιος κίνδυνος, είναι παράγωγο της ΝΔημοκρατιας & Δεξιας λογικής ότι το Δημόσιο είναι χώρος επαγγελματικής αποκατάστασης. Κρίμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι όντως μορφωμένη κοπέλα...

Καλλιέργεια και ηθικές αρχές όμως δεν έχει. Για να μη μιλήσω γι' αυτόν τον τύπο, με τον οποίο νταραβεριζόταν... Που τουλάχιστον ήρθε αντιμέτωπος με τα προσωπικά και ηθικά του αδιέξοδα. Και όπως σωστά διαπίστωσες κ. Πήττα, δεν το κρύβει η κυρία ποια είναι στην πραγματικότητα! Μιλάει βλέπεις, με όρους ΝΔ!

Ρε κολλιμένε ανώνυμε το πουλί του χοντρού που έγλυφε η Τσέκου ήταν πράσινο ή κόκκινο?
Για να καταλάβω δηλαδή από πού έβγαλες όλα αυτά τα συμπεράσματα..
Αν πληρώνει τις μαλακίες κάποιων η Ελλάδα είναι των φασιστριών του 70 που καταγάμησαν την χώρα και ….έκαναν.. ΔΡΟΜΟΥΣ!!! και αυτών που ''ίδρυσαν'' το ''ελληνικό'' κράτος μετά τον παγκόσμιο πόλεμο.. Τους Δωσίλογους δηλαδή συνεργάτες των ΝΑΖΙ που έπρεπε να σαπίζουν στη φυλακή..

Ανώνυμος είπε...

Aristeristikos ohetos... Pare th molotof sou kai trava na kapseis kanena bibliopoleio, skotino anthropaki. Pare ti hrimatodotisi sou apo ton Soros, vale koukoula, na mi fenetai i psihiki kai somatiki ashimia sou...

dokisisofi είπε...

re anwnime esena omws i koukoula tis anonimias de se eswse. Kai o Phttas katadikase xtesa po aeros to kapsimo twn vivliopwleiwn pou einai ontws apadarekto.
Egw apla aporw tin efkolia me in opoia apodidetai stous allous psixikes kai somatikes asximies. To ekane ki o Apostolos, alla vlepw to kanoun ki alloi

Unknown είπε...

@Κυριάκο, μεγάλη η συζήτηση που μπορεί να ανοίξει με την αιχμή που θα αφήσω…Οι Έλληνες και οι Κύπριοι, δεν είναι το ίδιο. Υπάρχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα (για μένα) των Κυπρίων και έχει να κάνει με το γεγονός πως ΔΕΝ είναι Βαλκάνιοι. Δεν το λέω ρατσιστικά αυτό το πράγμα, ας μη παρεξηγηθούμε, απλά η γεωγραφία μίας περιοχής ορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη γενική ψυχολογία μίας Κοινωνίας. Οι Κύπριοι, είναι συχνά πολύ πιο «ανάλαφροι» (όχι με την έννοια της ελαφρότητας και της σάχλας) από τους Ελλαδίτες που συχνά πάσχουν από ένα υπερεκτιμημένο ego trip συνδυασμένο με αυτήν την περιλάλητη «μπαλκανική μαγκιά» την οποία προσωπικά θεωρώ ως μία από τις αιτίες για πολλά από τα δεινά μας. Ζω στην Κύπρο 6 χρόνια και πραγματικά οι διαφορές που εντοπίζω αντί να μικραίνουν, μεγαλώνουν. Και τις εντοπίζω σε εκατοντάδες μικρές ή πιο μεγάλες λεπτομέρειες και εκφάνσεις της καθημερινότητας, που τουλάχιστον εμένα με κάνουν να νιώθω πάρα πολύ καλά που είμαι πια εδώ. Τα…σκατά ση δημόσια διοίκηση ασφαλώς και μοιάζουν. Όπως με τα αντίστοιχα της Ιταλίας , της Ισπανίας και αλλαχού. Αλήθεια πήρε κανείς χαμπάρι τα απίστευτα οικονομικά σκάνδαλα στη Βρετανία αναφορικά με το Liverpool Cultural Capital foe Europe 2008;;; Μιλάμε για τρελά πράγματα. Βέβαια εκεί επειδή υπάρχουν (ακόμα) θεσμοί βγήκαν όλα στη φόρα με το καλημέρα σας. Αλλά θέλω να πω, πως υπάρχει μία τάση προς τη σαπίλα που δεν έχει εθνικά όρια.

Unknown είπε...

@Σωτήρη, δεν έχεις κι άδικο, συνεπής είναι, όπως το λες…

@Δοκησίσοφη…δεν ξέρω αν έχεις δίκιο. Θυμάμαι τον εαυτό μου το 1989, τότε με τα σκάνδαλα Κοσκωτα –δίδασκα σε μια σχολή δημοσιογραφίας, Ακαδημίας και Σίνα και έβγαινα τακτικά στα διαλλείματα να κάνω ένα τσιγάρο στη βεράντα. Κοιτούσα κάτω την λεωφόρο Ακαδημίας και την Αθήνα και μου φαίνονταν όλα τελείως ξεχαρβαλωμένα. Είχαμε πει τότε «δεν πάει πιο κάτω, πιάσαμε πάτο, θα αρχίσει μια κάποια άρση όπου νάναι». Περάσανε μήνες και χρόνια, ήρθανε αμέτρητα τεράστια σκάνδαλα το ένα μετά το άλλο από αυτά που σε άλλες χώρες ρίχνουν κυβερνήσεις σε μία νύκτα και κάνουν τους εμπλεκόμενους είτε να πάνε φυλακή είτε να εξαφανιστούν στην…Αργεντινή. Τίποτα όμως δεν συνέβη στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας. Οι ίδιοι και οι ίδιοι άνθρωποι, ανερυθρίαστα, να βγαίνουν πάντα λάδι και η μηχανή παραγωγής όλου αυτού του συστήματος, ανενόχλητη. Τελικά, κάποια στιγμή μιλώντας με τον αδελφό μου στο σπίτι του στο Λονδίνο γυρίζω και του λέω «φοβάμαι πως το μοναδικό τάλαντο που απέμεινε στον τόπο, είναι η αέναη διεύρυνση των ορίων του πάτου προς τα κάτω». Καγχάσαμε και οι δύο πικρόχολα.
Για πρώτη φορά, πάντως ειδικά τώρα με τη Siemens μοιάζει να εκτίθεται για πρώτη φορά επιτέλους ολόκληρος ο εξουσιαστικός μηχανισμός και ο κόσμος δείχνει να απομακρύνεται από τα παραδοσιακά κέντρα, από το κατεστημένο δίπολο. Ίσως, να είναι η πρώτη ευκαιρία και συγκυρία μέσα από την οποία θα γεννηθούν (επιτέλους) κάποιοι νέοι συσχετισμοί προς ανανέωση και ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της Πολιτείας. Και εννοώ κυρίως σε επίπεδο Θεσμών και Αξιοπιστίας.

@Ανώνυμε…δεν ξέρω για ποια Αριστερά μιλάς. Το ΠΑΣΟΚ πάντως (ως Κομματικός-Κρατικός μηχανισμός) δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά, άλλωστε ο ιστορικός του ρόλος ήταν ακριβώς να λειτουργήσει ως κυματοθραύστης στην Αριστερά της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, κάτι το οποίο πέτυχε 100% συνδυάζοντας την αριστερή ρητορική από τη μια, την δεξιότατη πρακτική από την άλλη και την εφαρμογή κάποιων στοιχειωδών κοινωνικών μέτρων (Ε.Σ.Υ. για παράδειγμα) που τα παρουσίασαν ως «αριστερή πολιτική». Και έχω να πω σε αυτό πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρθηκε κυριολεκτικά με μίσος και πολεμική σε ορισμένα έστω λίγα καλά που άφησε η εικοσαετία του ΠΑΣΟΚ. Και, δυστυχώς ένα από αυτά είναι η αδιανόητη εγκατάλειψη του συστήματος υγείας, εγκατάλειψη την οποία δυστυχώς βίωσα και σε προσωπικό επίπεδο πριν από ένα χρόνο με αφορμή την πολύ σοβαρή (μοιραία) ασθένεια δικού μου προσώπου. Αλλά δεν λησμονώ την απελπισία για την εγκατάλειψη που είδα, στα πρόσωπα των Ιατρών-όχι, δεν ήτανε με το ζόρι «Πασόκοι». Αντιλαμβάνομαι τη λες Ανώνυμε αλλά με τις οποίες διαφωνίες και αν έχω, στην δαιμονοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παίξω, την θεωρώ από ένα σημείο και πέρα ανήθικη.

@Και τον Λεωνίδα τον Κύρκο, ορισμένοι, μην τον βάζετε στο στόμα σας….

Unknown είπε...

…και να πω και αυτό. Την περίοδο 81-85 όσοι ασχολούμαστε με τα ραδιόφωνα, ζήσαμε μία άνοιξη του ραδιοφώνου εννοώ του ραδιοφώνου που θεραπεύει τον πολιτισμό και τις Τέχνες. Γιατί έγινε αυτό; Γιατί στην ΕΡΤ το ΠΑΣΟΚ για να κρατήσει και κάποια προσχήματα, εκτός από «πρασινοφρουρούς» επέτρεψε και σε μία σειρά από σοβαρούς διανοούμενους της Αριστεράς να επηρεάσουν τα πράγματα. Από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη μέχρι τον Αλέξη Ζήρα και από τον Βασίλη Βασιλικό μέχρι τον Κυριάκο Σφέτσα. Άνθρωποι που άφησαν σπουδαίο έργο και κυρίως δημιούργησαν άριστες και πρωτόγνωρες συνθήκες για τους παραγωγούς. Και, σε μόνιμη κόντρα με την αλητεία των «πρασινοφρουρών». Υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχω πλήρη άγνοια. Υπάρχουν και κάποια όμως, έστω ελάχιστα στα όποια ξέρω πολύ καλά πως έγιναν τα πράγματα. Αφήστε λοιπόν το ύποπτο και θολό μπέρδεμα για το τι δημιούργησε το καθεστώς ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά. Άλλωστε όσοι από την Αριστερά ήσαν έπασχαν από παραγοντίστικη λαγνεία (πχ Μπίστης ) έστερξαν στις αγκάλες του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι Αριστερά. Και τέτοιους ανθρώπους, δυστυχώς θα βρεις σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

kyriakos είπε...

Πιττα καταλαβαίνω ακριβώς τι θέλεις να πεις..
Φυσικά και ξέρω ότι δεν μιλάς ρατσιστικά, δεν χρειάζεται να τα διευκρινίζεις αυτά..
Γενικά συμφωνώ 100% όμως πιστεύω ότι τα πράγματα όλο και θα χειροτερεύουν για την Κύπρο αν δεν Σταματήσουμε να λαμβάνουμε μια τόσο ρατσιστική παιδία που ξεκίνήσαμε να λαμβάνουμε τα τελευταία 40 χρόνια. Πρέπει να δώσουμε χώρο στο διεθνισμό.. Η σημερινή Ελλάδα δεν είναι Ελλάδα! Ο ελληνοχριστιανισμός είναι ένα Ρατσιστικό ανέκδοτο, δεν είναι η πραγματική ΕΛΛΑΔΑ. Η Πραγματική Ελλάδα είναι ο διεθνιστικός δυτικός πολιτισμός..
(Αυτά για να μην μας κατηγορούν ότι πολεμάμε και την ελληνικότητα του νησιού)..
..

..Είμαι παραπονιάρης ίσως φταίει ότι έζησα πολύ καιρό στην Αθήνα..

Ομως αν δεν πίστευα ότι υπάρχει ελπίδα για την ΄Κύπρο δεν θα έλεγα τίποτε.. Μιλώ επειδή βλέπω (πολλά) περιθώρια βελτίωσης

..Η Κύπρος είναι πιο εύκολο να βελτιωθεί σε μερικά πράγματα διότι έχει (υποτίθεται) λίγη περισσότερη υποδομή από την Ελλάδα.. Ας μην κοροϊδευόμαστε ο κυριότερος λόγος για την κατάντια της Ελλάδας είναι η παντελής έλλειψη οργάνωσης σε όλα..
(-κυρίως πολεοδομία-)
Aν δεν κατεδαφιστεί η μισή Αθήνα δεν πρόκειται να υπάρξει σωτηρία
Τα πράγματα είναι τόσο απλά και όλοι το ξέρουν ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε μια πόλη είναι ίσως ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την ευημερία και για τον χαρακτήρα των ανθρώπων, μετά την παιδία. Αυτή τη στιγμή η Αθήνα συνδιάζει τις παραγκούπολεις τις λατινικής Αμερικής με τον εκ των υστέρων δυτικό πολεοδομικό σχεδιασμό..
Ε, δεν γίνεται έτσι δουλειά.. Μερικά πράγματα είναι από την φύση τους καταδικασμένα..

Τι θέλω να αλλάξει στη Κύπρο?
Εκτός από το Κυπριακό.. Στην παιδία θέλω να εκσυγχρονιστεί ολόκληρο το σύστημα.. Τελικός στόχος πρέπει να είναι αντί για βιβλία να δίνονται Λαπ – τοπ λεφτά έχουμε Νού δεν έχουμε.. Πρέπει να αντικατασταθεί το βιβλίο της Ελληνικής Ιστορίας με την Κυπριακή ιστορία Οι αναλογίες πρέπει να αντιστραφούν..
(Εχουμε μπόλικη Ιστορία κύριοι..
Στη βιβλιοθήκη μου έχω 7 τόμους κυπριακής Ιστορίας του Άνδρου Παυλίδη Τρέφω ουδέτερα συναισθήματα για τον ίδιο αλλά λατρεύω να διαβάζω (πάντα με κριτική σκέψη) αυτούς τους 7 τόμους όποτε έχω χρόνο.. Αλήθεια τη γνώμη έχεις για τον Παυλίδη?)

..Πρέπει ακόμα, τουλάχιστο, να καταργηθεί η βαθμολογία στα θρησκευτικά.. Να δίνεται στο μαθητή η δυνατότητα να διαλέξει για ποια θρησκεία θέλει ή δεν θέλει να μάθει..
Στο υδατικό, εκτός από αφαλατώσεις με ανανεώσιμες πηγές, πρέπει να φτιάξουν τον αγωγό νερού από την Τουρκία που θα λύσει το υδατικό μια για πάντα..
Να βοηθήσει η κυβέρνηση να βάλουν όλοι φωτοβολταικά πάνω στις ταράτσες τους και να προωθήσουμε δραστικά τις υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το πετρέλαιο σίγουρα κάποτε θα τελιώσει και όλες οι χώρες που είναι εξαρτημένες από αυτό θα καταστραφούν. Πρέπει να απεξαρτηθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτό τον Μαυρο δαίμονα (δεν εννοώ τους παπάδες)

Να αγοράσουμε όλοι από ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα το φορτίζουμε με τα φωτοβολταικά μας.. Το κυριότερο πρόβλημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η απόσταση.. Δόξα τον θεό η Κύπρος είναι πολύ πολύ μικρή δεν έπρεπε να υπάρχει ούτε ένα βενζινοκίνητο αμάξι..
Να γίνει δημοψήφισμα για να αλλάξει το σύνταγμα και να φορολογηθεί μέχρι αηδίας η εκκλησία.
Να καταργηθεί άμεσα ο στρατός
Να πάει φυλακή ο Τασσος


Άμα γίνουν όλα αυτά θα έρθω στην Κύπρο να μείνω μόνιμα και δεν θα ξαναπαραπονεθώ ποτέ για τίποτα..

Υπόσχομαί :)

dokisisofi είπε...

Χαίρομαι κι ευχαριστώ προκαταβολικά που το σ΄χόλιο μου θα δημοσιευτεί και δεν θα γραπωθεί από τα μετριαστικά γρανάζια των γκέτων που μου κάνουν εμπάργκο και μου απαγορεύουν την ανάρτηση. ( ποιός είπε οτι η μανία καταδίωξης ειναι παθητική κατάσταση? κάποιοι την είδαν δικτάτορες εδωμέσα-τα συμπεράσματα στους κοινωνιολόγους καθώς μυρίζομαι συμπτώματα απωθημένης εξουσιομανίας από ανήμπορα ανθρωπάκια που στην καθημερινότητα τους φιλάνε κατουρημένες ποδιές και με την πρώτη ευκαιρία πλάθουν έναν κοινό, αναγκαίο αποδοπομπιαίο τράγο που η συντονισμένη μανία εναντίον του θα τους συσπειρώσει και θα τους κάνει -ψευδώνυμους-ήρωες)Λοιπόν,

@Πήττα, θαρρώ πως έχεις δίκαιο καθώς η σαπίλα του συστήματος΄΄ηταν κάτι που επισημάνθηκε και από την ταπεινότητα μου. Όμως, υπάρχει και ο πυρηνας των ασυμβίβαστων σε κάθε κοινωνία που κάνουν τη διαφορά. Και οι Έλληνες δεν είναι επαίτες. Ξέρουν να αγωνίζονται. Πονηρούς μπορείς να τους πείς. Αλλά όλη αυτή η εθνο-ψυχολογία μου θυμίζει αστρολογία και δε μας βγάζει πουθενά, καθώς και βιολογικά να το δείς το πράμα, δεν υπάρχει πιο αστάθμητος παράγοντας και πιο ατομικός από τον προσωπικό χαραχτήρα. Τάσεις συλλογικές υπάρχουν και συνιστούν τους "κανόνες του παιχνιδιού εκείνων που επιλέγουν να συμμετέχουν σ'αυτό. Δε χάθηκαν όμως ακόμη οι τίμιοι που δηλώνουν εκτός.

Αν μου επιτρέπεται στο σημείο αυτό να πω μια δική μου εκτίμηση για την κυπριακή κοινωνία και τον δικό της "πυρήνα αντίστασης". Στην Κύπρο, όπως έχω πεί και αλλού, δε ζούμε μόνο "το τέλος της ιστορίας" αλλά και το "τέλος της λέξης". Τα πάντα ανασημασιοδοτούνται και κάτι που κάπου αλλού θα μεταφραζόταν ως η έσχατη υποχώρηση, εδώ βαφτίζεται ως προοδευτισμός. Τόσο στο επίπεδο του πολιτικού βίου όσο και σε καθημερινό επίπεδο, τα πάντα κρίνονται κατα το δοκούν και μπαίνουν στη λογική του ¨φαίνεσθαι" , του πλασαρίσματος, της εικόνας, του μάρκετιγκ, και των κοντόφθαλμων ιδιοτελών και εγωιστικών στόχων. Δεν υπάρχει αλληλεγγύη. Αλλά ούτε τολμά κάποιος να διαμαρτυρηθεί για οτιδήποτε γιατί φοβάται τη ρετσινιά. Το βόλεμα, ο συνυπολογισμός στην επικρατούσα νόρμα, ο φόβος του διαφορετικού, η μη ανεκτικότητα, η αρχοντοχωριάτικη επιδειξιομανία είναι το σημείο κατατεθέν μας.
Τώρα. Για να είμαστε δίκαιοι. Αυτό που γίνεται επιπλέον στην Ελλάδα ΄(πέρα απ'αυτά που υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες αλλού λιγότερο αλλού περισσότερο), δεν είναι μόνο η μαχητικότητα στις κοινωνικές διεκδικήσεις αλλά επίσης επικρατεί και μια γκρίνια και μια ελεϊνολογία. Εκεί κλαίγονται μην τυχόν και τους ματιάσει ο διπλανός. Εδώ ακόμα και να έχουν όντως πρόβλημα δεν κλαίγονται, για να μην γίνουν θέμα στο διπλανό για να τους σχολιάζει. Γιατί στην Κύπρο, αν έχουν πρόβλημα, ο άλλος θα τους σχολιάζει, δε θα τους βοηθήσει. Όσο δε για το κατιναριό είναι (παν)εθνικό άθλημα. Κοιτάξτε να δείτε το επίπεδο των εκπομπών με θέμα τις ζωές τω΄ν "διασήμων" και θα καταλάβετε. Ακόμα και σοβαρές εφημερίδες έχουν καταντήσει να βάζουν ένθετα με σαχλοπεριοδικά για να είναι μέσα στην τάση αυτή. Έχω ακούσει ανθρώπους επίσης στην Κύπρο να μου λένε ότι φοβούνται να σηκωθούν να φύγουν πρώτοι από μια παρέα απο φόβο του τί θα λεχθεί πίσω τους. Το να είσαι αδιάφορος ως άτομο, να μην εχει κατι καποιος να πει για σένα, το να είσαι ίδιος, ακατάκριτος, "της σειράς", είναι το επιδιωκόμενο. Αλλά αυτό το "λάθε βιώσας" δεν είναι μάλλον τόσο φιλοσοφημένο γιατί "το να είσαι εντός" εξυπακούεται και το να υπακούς στις επιταγές της επιδειξιομανίας των γύρω. Φαύλος κύκλος.
Για όσα είπα κρατάω βεβαια πάντα μια επιφύλαξη καθώς θεωρώ ότι τα ταμπεραμέντα και των δύο είναι ίδια , όπως και η κουλτούρα, και αυτό όχι μόνο εξαιτίας της φυλετικής συγγένειας, αλλά και λόγω της κοινός μετοχής στην "διεθνιστική δυτική" (όπως είπε και ο Κυριάκος)παγκοσμιοποιημένη υποκουλτούρα των προτύπων που προβάλλονται από τα ΜΜΕ.



@Κυριάκο, πριν πω οτιδήποτε απλά να ξεκαθαρίσω ότι δεν τρελλαίνομαι με την ιδέα να μας ξαναέρθεις στην Κύπρο . Αλλά σχετικά με τις προϋποθέσεις που θέτεις, να σου πω, τηλεγραφικά και μόνο, τα εξής:


Λες: "Να γίνει δημοψήφισμα για να αλλάξει το σύνταγμα και να φορολογηθεί μέχρι αηδίας η εκκλησία"
Να σου πω μονο ότι σ'αυτόν τον τόπο τα δημοψηφίσματα (πάρε παράδειγμα τα ενωτικά και το πρόσφατο για το σχέδιο ΑΝΑΝ)δεν λαμβάνονται υπόψιν και ακολουθούνται συντονισμένες προσπάθειες μετά απο κάθε τέτοιο για ανατροπή των αποτελεσμάτων με δι΄φορες πρακτικές επηρεασμού της κοινής γνώμης.Και παρεπιπτόντως το σύνθημα "Κατω το σύνταγμα" δεν είναι οι πραξικοπηματίες που το φώναζαν? Και ζητώντας να αλλάξει το σύνταγμα τί ακριβώς ζητάς? Να διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία?


Εγώ θα σε συμβούλευα να έρθεις όταν

α) πληρώσουν οι ένοχοι για το ΄σκάνδαλο του χρηματιστηρίου και να "φορολογηθούν μέχρι αηδίας"
β) τιμωρηθούν οι υπαίτιοι για το αεροπορικό δυστύχημα
γ)λυθεί το κυπριακό
δ) δε χρειάζεται να δείχνεις διαβατήριο στην ίδια σου την πατρίδα υπό τη σκιά του στρατού κατοχής.


Υστερόγραφο

α) η παιδεία γράφεται με ει και όχι με ι (να θυμάσαι ότι προέρχεται από το παιδεύω. Και΄η λέξη και η πράξη. Οι παλιοί μάλιστα, όπως η γιαγια μου, αντί για βάσανο χρησιμοποιούσαν την λέξη "παιδεία")

Φιλικά
Δοκησίσοφη

Ανώνυμος είπε...

Κάποιος να μου θυμίσει ρε παιδιά...

Ελλάδα δεν είναι εκείνο το κράτος που στη γένεση του η μία εκ των δύο Επαναστατικών Κυβερνήσεων της έκανε μεγάλα δάνεια από Ξένες Χώρες και ανέθεσε σε μια από αυτές (το Η.Β.) να την προστατεύει, κάνοντας τον εαυτό της προτεκτοράτο;

Και πριν μιλήσει κανείς για "ανθέλληνες", άμα κερδίσω το Λόττο εκεί σχεδιάζω να πάω... Τώρα, Αθήνα θα πάω, στους Λειψούς θα πάω; θα σας γελάσω...

dokisisofi είπε...

Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε την (άμεση) δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου για τα οποία εσύ δεν έχεις ιδέα, από τη στιγμή που δε μου επιτρέπεται η ανάρτηση σχολίων στο "τσαρδί" σου.

Ανώνυμος είπε...

Δεν απαντάς.

-=IMAGINOS=- είπε...

Γιώργο κάνεις ένα πολύ σοβαρό λάθος.

Λες: "Οι διάφοροι που βέβαια τώρα κραυγάζουν είναι οι ίδιοι που στο όχι μακρινό παρελθόν έκαιγαν αριστερά βιβλιοπωλεία και βιβλία σε δημόσιες «τελετές» ή καλούσαν τον κόσμο να κάψει διάφορα βιβλία όπως πρόσφατα την Ιστορία της έκτης δημοτικού (κα Ρεπούση)."


Δεν ξέρω ποια αριστερά βιβλιοπωλεία καίγονταν παλαιότερα (αν γνωρίζεις να τα αναφέρεις) και φυσικά αν πάμε στο παρελθόν θα δούμε ότι καίγονταν και οι κακές "μάγισσες" στο Μεσαίωνα. Όμως εμείς δε ζούμε στο Μεσαίωνα σήμερα και μας ενδιαφέρει ΣΗΜΕΡΑ ποιοι καίνε βιβλία και βιβλιοπωλεία.

Επίσης να σου πω και για το βιβλίο Ρεπούση.
Το βιβλίο αυτό είναι κατάπτυστο από κάθε άποψη γιατί αναφέρει ότι οι Έλληνες στη Σμύρνη "Συνωστίζονταν στο λιμάνι της πόλης για να μεταβούν στην Ελλάδα"... Δηλαδή μας έλεγε το βιβλίο αυτό ότι οι Έλληνες συνωστίζονταν τότε όπως συνωστίζονται και σήμερα στα λιμάνια για να πάνε διακοπές στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Κουβέντα για τις σφαγές και το κυνηγητό των Ελλήνων που συνωστίζονταν στο Λιμάνι όχι για να πάνε διακοπές αλλά για να σώσουν τη ζωή τους... Εάν αυτό δεν είναι κατάπτυστο βιβλίο τότε ποιο άλλο είναι?

Και φυσικά δε λέμε να καεί, ας το διαβάζουν οι γραικύλοι και ας αναπολούν καλοκαιρινές διακοπές, πρόκειται όμως για ένα βιβλίο που δεν το επιλέγεις οικιοθελώς μέσα από ένα βιβλιοπωλείο αλλά το σύστημα προσπάθησε να το επιβάλει μέσα από τη διδασκαλία της ιστορίας στα Ελληνικά σχολεία. Είναι το ίδιο πράγμα Γιώργο?

Επίσης λες: "Δεν ξεχνάμε το «ποιοτικό» ποιόν τους. Ξέρουμε τι είναι(σκουπίδια) και τι εκπροσωπούν(σκουπίδια)."

Ποιος μπορεί να κρίνει Γιώργο "τα σκουπίδια" και το ποιοτικό ποιόν? Υπάρχουν ειδικοί σκουπιδολόγοι και ποιονλόγοι για να μπορούν να τα κρίνουν? Ποιος σου λέει ότι και τα "σκουπίδια" όπως αποκαλείς τους πολιτικούς σου αντιπάλους, δε μπορούν να κρίνουν και δεν έχουν την κατάλληλη "ποιότητα" για να χαρακτηρίσουν επίσης ως σκουπίδια και τις δικές σου πολιτικοιδεολογικές αντιλήψεις? Φυσικά και μπορούν γι' αυτό και θα έπρεπε να αποφεύγεις τέτοιους χαρακτηρισμούς γιατί απλά ο καθένας έχει την άποψη του και προπαντός οι πράξεις μετράνε. Σήμερα δε βλέπουμε δεξιούς να καίνε βιβλία αλλά αριστερούς και αυτό θα έπρεπε προπαντός να σε προβληματίζει εκτός αν το βλέπεις ρεβανσιστικά. Και σε τιμά μεν το ότι αντιτίθεσαι με τους πυρπολισμούς βιβλίων και βιβλιοπωλείων αλλά προς τι οι χαρακτηρισμοί περί "σκουπιδιών" κλπ?

Επίσης λες:
"Διότι ουδέποτε υπερασπίστηκαν τίποτα έξω από το δικό τους στενό πλαίσιο."

Από που έχεις βγάλει αυτό το συμπέρασμα? Είσαι τόσο σίγουρος ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που ανήκουν στη δεξιά και δεν υπερασπίζονται και πράγματα έξω από το δικό τους στενό πλαίσιο? Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος και ένα από αυτούς που υπερασπίζονται πράγματα έξω από τα στενά του πλαίσια είμαι εγώ και ξέρω και πάρα πολλούς άλλους. Όταν κρίνω τα πράγματα προπαντός τα κρίνω σύμφωνα με μία οπτική που έχει να κάνει με τη δικαιοσύνη προπαντός και μετά ίσως ιδεολογικά αν μου αφήνεται αυτό το περιθώριο. Οι στιγμές που έγινα "εχθρός" των δικών μου και του δικού μου ιδεολογικοπολιτικού χώρου είναι αναρίθμητες. Το έχω ξαναπεί και το ξαναλέω. Ξεκίνησα από την ΚΝΕ σαν έφηβος μιας και κατάγομαι από παραδοσιακή αριστερή οικογένεια, έψαξα έμαθα και έγινα "εχθρός" αυτού του χώρου γιατί έτσι μου έτσι μου επέβαλε η συνείδηση μου, μετά στο ΠΑΣΟΚ που βρέθηκα και σε αρκετά "βολεμένη" θέση, τα έβαλα επίσης με τους δικούς μου και έγινα εχθρός τους γιατί μου είχαν επιβάλει να αδικήσω ανθρώπους για να προωθηθούν οι δικοί μας. ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΑ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ παράτησα και τη βολεμένη θέση μου και πέταξα και μαύρη πέτρα πίσω μου. Τα ίδια και στη ΝΔ που βρέθηκα αργότερα και το ίδιο θα συμβεί και σήμερα στον πολιτικό χώρο που βρίσκομαι εάν έτσι μου επιβάλλει η συνείδηση μου. Ποτέ δεν υπήρξα ταμπελωμένος μόνο και μόνο για την ταμπέλα. ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΑΜΠΕΛΕΣ, ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΩ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ. Στηρίζω πολιτικούς χώρους κατά συνείδηση, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΩ πλέον και ούτε πρόκειται ποτέ. Μόνο τη συνείδηση μου υπηρετώ.

Επομένως δεν είμαστε όλοι σκουπίδια φίλτατε Γιώργο.

ΥΓ Και δε θα πάψω να σου γράφω και ας μου απαντάς σε τρίτο πρόσωπο ή και καθόλου.

Ανώνυμος είπε...

Η πολλή ορθογραφία καταπιέζει την φαντασία..

stalamatia είπε...

Αν η Τσέκου ήταν ΚΥΡΙΑ θα τον είχε καταγγείλει από την αρχή δεν θα είχε κάνει ότι έκανε με απώτερο σκοπό τον εκβιασμό. Αλλά ήταν και οι δύο του ιδίου φυράματος .Και απορώ που περιμένατε να πει κάτι καλύτερο.Και ποια είναι η Ελλάδα? Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με τα καλά της και τα κακά της που έρχονται εκτός των άλλων και όλοι σχεδόν οι Κυπραίοι για πικ νικ για να ψωνίσουν ρούχα ,να ακούσουν τα αυτιά τους (ποιοτική μουσική) (σκυλλάδικα) και για να ψωνίσουν σε τιμή ευκαιρίας συμβουλές για την ΠΑΤΡΙΔΑ τους. Πολλά φιλιά από την Ελλάδα.

Μαύρος Γάτος είπε...

Γιώργο μου, δεν καταλαβαίνω τί σε έκανε να περιμένεις κάτι τέτοιο από αυτήν την τσούλα. Ναι, τσούλα. Γιατί περίμενες να μεταστραφεί σε ιέρεια της κάθαρσης; Κι αν το έκανε, θα την πίστευες; Δεν θα ήταν ηλίου φαεινότερον ότι θα το είχε πράξει καθαρά για λόγους στρατηγικής;

Εγώ χαίρομαι που είχε έστω την τιμιότητα να πει την αλήθεια, γιατί έκανε ό,τι έκανε, με ποιές προσδοκίες, με ποιά λογική. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν απλά ακόμα μια κοροϊδία.

Και, το ότι ήταν ή μόνη που πήγε φυλακή, δεν νομίζω πως είναι αλόγος για να την κάνει "συμπαθή"...

Καλημέρα κ τα φιλιά μου στην Ελένη

Μαύρος Γάτος είπε...

όσο για την Ελλάδα, όπως έλεγε και ο Χάρρυ Κλυνν, “αυτή η χώρα άμα λάχει δε σώζεται με τίποτα να ‘ούμ…”

Ανώνυμος είπε...

Από την Τσέκου δεν μπορώ να περιμένω τίποτα. Πρόκειται για αρρωστημένο προϊόν μιας εκκοσμικευμένης και άθεης κοινωνίας, χωρίς αρχές και διάκριση μεταξύ καλού και κακού. Αυτό δεν θέλαμε;

Ας λουστούμε λοιπόν τον "φιλελευθερισμό" κάποιων και την ελευθεριότητα με την οποία μπολιάζουν τις κοινωνίες μας! Ζήτω η πρόοδος!

Περαστικός είπε...

Αλήθεια τελευταίε ανώνυμε; Και εγώ σου λέω ότι τέτοιες αντιλήψεις και συμπεριφορές είναι τυπικές της υποκρισίας που καλλιεργεί η εκκλησία και η ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία μας. Αλήθεια, δεν έχεις ακούσει τίποτα για τα σκάνδαλα της εκκοσμικευμένης εκκλησίας μας; Για τον Παντελεήμονα Αττικής που φυλακίστηκες πρόσφατα; Για τα σκάνδαλα διαπλοκής της εκκλησίας με όλες τις εξουσίες στην Ελλάδα; Για τα σκάνδαλα παιδεραστίας των ιερωμένων της ορθοδόξου εκκλησίας στην Αμερική; Για τους φονιάδες αγίους και τις πόρνες αγίες που προσκυνάμε δεν έχεις ακούσει τίποτα; Α, ξέχασα, σύμφωνα με τις αντιλήψεις της εκκλησίας μας αρκεί να μετανοήσεις στο τέλος, αρκεί να είσαι πιστός, υποταγμένος και σάπιος μέχρι το μεδούλι, δούλος των δεσποτάδων και όχι ελευθερόφρων άνθρωπος. Ο φιλελευθερισμός καμία σχέση δεν έχει με αυτά ούτε είχε στη διάθεσή του τους αιώνες που είχε η πίστη σου για να γονατίσει τον άνθρωπο.

Περαστικός είπε...

Αν ρισκάριζα μια εκτίμηση, θα έλεγα ότι η "κυρία" έχει το τυπικό σύστημα αξιών ενός "λαϊκού" κοριτσιού και δεν αποκλείω να πηγαίνει και στην εκκλησία κάθε Κυριακή.

Ανώνυμος είπε...

Καλά είμαστε σοβαροί?

Σας περνάει η Τσέκου για ιδεολόγος ή για Αθεος?

Ένα τυπικό άσχημο, ελληνορθόδοξο πατσουλί είναι, Από αυτά που σταυροκοπούνται στον ηλεκτρικό όποτε περάσει η γραμμή από εκκλησία..


Φυσικά την λυπάμαι την καημένη όλοι ξέρουμε ότι έτσι λειτουργεί το σύστημα στην Ελλάδα.. Οτι μορφωτικό όπλο και να έχεις, όσο άξιος και να είσαι, την δουλειά άμα δεν γλύψεις κόλους και δεν έχεις βίσμα δεν την παίρνεις..


Η Ελλάδα δεν σκοτώνει τα παιδιά της.. πρώτα τα γαμάει και μετά τα σκοτώνει..


Η διαφθορά έχει ριζώσει για τα καλά δεν υπάρχει ηθική μόνο αδιασάλευτη υποκρισία.. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ..


Κυριάκος..

Unknown είπε...

@ Χρήστο, οι θέσεις σου δεν με ενοχλούν σε προσωπικό επίπεδο, γιατί ποτέ δεν με ενοχλούν με αυτό τον τρόπο οι ιδέες των άλλων. Αλλά ατυχώς εσύ τα παίρνεις όλα προσωπικά πράγμα που δυναμιτίζει κάθε απόπειρα διαλόγου-εκτός αν διάλογος σημαίνει "συμφωνούμε όλοι τριαλαλά τριαλαλό". Δεν αντιλαμβάνομαι πότε σε έχω "αγνοήσει" ή σου έχω απαντήσει σε τρίτο πρόσωπο και άλλα τέτοια. Πολλές φορές δεν απαντάω αναλυτικά στον καθένα χωριστά αφ ενός γιατί εδώ δεν είναι το στέκι του "σοφού" που απαντά, αλλά βήμα διαλόγου μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων με διαφορετικές απόψεις, που άλλωτε συγκλίνουν και άλλοτε αποκλίνουν. Η ταύτιση απόψεων δεν είναι αυτοσκοπός ούτε έχει να κάνει με το μέτρο εκτίμησης που μπορεί να έχει κάποιος για κάποιον άλλο.

Όσα γράφω δεν τα γράφω από το κεφάλι μου-εκτός από τις απόψεις μου βέβαια. Το ποια ήταν η στάση ακροδεξιών κύκλων σε ανάλογα ζητήματα είναι γνωστό-το έχσεις δεχθεί και εσύ σε παλαιότερη συζήτηση και καταδίκασες τις μονομερείς ευαισθησίες εξ ίσου έντονα από και αν η μονομέρεια προέρχεται. Εσύ, μπορεί να έκανες ένα ταξίδι από όλο το πολιτικό φάσμα και να το ονομάζεις αυτό ελευθερία πνεύματος και ανεξαρτησία. Με γεια σου και χαρά σου, μπορει να είναι και έτσι. Κάποιος άλλος τη στάση αυτή θα την κρίνει ως ευκαιριακή και με πλήξρη απουσία θεμελιωδών αρχών. Δικαίωμά του επίσης. Προσωπικά ουδέποτε "παραταξιοποίηθηκα" αλλά και ουδέποτε έπαψε η ματιά μου στον κόσμο να είναι Αριστερή. Δεν θα εξηγήσω τώρα τι σημαίνει αυτό, αν δεν το καταλαβαίνουμε λυπάμαι.

Καταδίκασα λοιπόν την επίθεση στο εν λόγω βιβλίο-όπως το είχα κάνει στο παρελθόν για τις επιθέσεις κατά του βιβλιοπωλείου του Α.Γεωργιάδη και θα το ξανακάνω ευχαρίστως αν παραστεί ανάγκη. Αλλά θα θυμίζω πάντα, πως δεν κάνω διακρίσεις. Και πως το κάθε έργο, το κάθε βιβλίο και η κάθε ιδέα μπορεί να κριθεί μόνο από την κυκλοφορία της στην κοινωνία και από κανένα κονκλάβιο και επιτροπάτο που θα αποφασίσει αν το τάδε είναι κατάλληλο ή ακατάλληλο για το κοινό, τη νεολαία ή τον οποιονδήποτε. Για το βιβλίο της ΣΤ δημοτικού, είχα επίσης εκφράσει τις πολύ έντονες επιφυλάξεις μου για ορισμένα του σημεία αλλά είχα ξεκαθαρίσει πως ως 1η απόπειρα πιο ορθολογικής προσέγγισης της διδασκαλίας της ιστορίας δεν ήταν διόλου κακό στο σύνολό του. Έπρεπε να γίνουν ορισμένες διορθώσεις και όχι να αποσυρθεί. Αυτή είναι η γνώμη μου και ΔΕΝ θα επανέλθω στο ζήτημα γιατί είναι συζητημένο και εξαντλημένο, οι δε απόψεις γνωστές.

@ Ανώνυμε αν σε καταπιέζει η ορθογραφία,απλά μάθε ορθογραφία. Τίποτα το κατακτημένο δεν μας καταπιέζει. Και στις μέρες μας με τους αυτόματους διορθωτές, είναι πανεύκολο.

@ Σταλαματιά μου, το σύνδρομο της μικρής χώρας, κάποτε πρέπει να πάψει δεν νομίζεις; Καταντάει πια μία μονομανική ιδεοληψία, μόνιμη δικαιολογία για όλα. Ακριβώς επειδή είναι μικρή, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Και αυτό ισχύει βέβαια στο πολλαπλάσιο για την Κύπρο.

@ Μαυρόγατε-άδικο δεν έχεις. Μάλλον δεν έπρεπε να περιμένω τίποτα. Κατά τα λοιπά σε χαιρετούμε και οι δυο-ανυπομονούμε να φύγουμε για διακοπές τον άλλο μήνα με το καλό, η κούραση που μαζεύτηκε φέτος είναι απίστευτη...

Unknown είπε...

@ Ανώνυμε…ασφαλώς και η κα Τσέκου είναι αρρωστημένο προϊόν, μιας κοινωνίας όχι όμως εκκοσμικευμένης ή μη εκκοσμικευμένης. Αυτή η παράμετρος δεν έχει να κάνει τίποτα με την πραγματικότητα που συζητάμε-πέρα από την απέραντη υποκρισία που καλλιεργεί σαν άποψη. Η κα Τσέκου, είναι απλά το προϊόν μία κοινωνίας ενός ατελούς καπιταλισμού χωρίς θεσμούς και κανόνες όπου επικρατεί η αρπακόλλα και οι κολλητοί. Να αναφέρω τώρα δηλαδή την…χρηστή κοινωνία της Ελλάδας των Ελλήνων Χριστιανών των συνταγματαρχών; Ακριβώς σε αυτή την περίοδο οι Έλληνες «διδάχθηκαν» τα οφέλη του να είσαι παρακοιμώμενος και γλύφτης της εκάστοτε κάστας των ισχυρών.

@Περαστικέ, καιρό είχα να σε δω από εδώ :-). Συμφωνώ με την εκτίμησή σου και με τα όσα κατέγραψες. Έτσι και χειρότερα.

@ Κυριάκο ακριβώς νωρίτερα κάπου μίλησα για "ανεπαρκή καπιταλισμό" ή αν θες όπως είχε πει κάποιος "βλαχοκαπιταλισμό".

Αν και, θεωρώ εξαιρετικά εύστοχο τον προσδιορισμό που είχε κάνει η 17Ν μέσα από κάποια κείμενα της όταν μιλούσε για την περίφημη ΛΜΑΤ (Λούμπεν Μεγαλοαστική Τάξη) δηλαδή μία τάξη με μορφωτικό επίπεδο "λούμπεν" αλλά τεράστια οικονομική δύναμη. Ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μία χώρα και, εξαιρετικά χαρακτηριστικό φρούτο που ανθεί σε κοινωνίες με μηδενική παράδοση σε θεμούς και κοινωνική "αταξία", δηλαδή κοινωνίες που κανένας δεν μπορεί να αντιληφθεί τον ρόλο του. Και, μονότονα θα ξαναπω πως για όλα σχεδόν φταίει η Παιδεία μας , που κάνει οτιδήποτε μπορεί προκειμένου να ευνουχίσει από το δημοτικό κιόλας την Κριτική Σκέψη.

Ανώνυμος είπε...

@Citizen Pie

Έναν... ή μισόν "ελληνόψυχον" θα ήθελα να ακούσω να κάνει αναφορά -ούτε καν να αναλύει -τα όσα έχω πει στο σχόλιο μου εδώ, στις 22 Ιούνιος 2008 11:41 μμ.

Όχι, δεν είναι από κακία που ανατρέχω σε αυτά τα ιστορικά γεγονότα, δεν το κάνω για να μειώσω την επανάσταση του 21 και την απαρχή του νέου ελληνικού κράτους. Είναι για να υπογραμμίσω τις αιτίες που αυτό ποτέ δεν κατάφερε να ορθοποδήσει και να αναπτύξει υγιείς θεσμούς ...όπως αρμόζει σε μια κανονική δημοκρατία.

Όταν η επανάσταση βαρούσε διάλυση, η αναγκαστική στροφή προς τις "Μεγάλες Δυνάμεις" -από τότε -έπαιξε το ρόλο της σε σχέση με τα όσα ακολούθησαν και με το που έφτασε σήμερα η Ελλάδα. Και με τρόπο θετικό αλλά κυρίως με τρόπο αρνητικό.

Η προϋπάρχουσα θεοποίηση των όποιων Καπεταναίων (πολεμικών ή/και πολιτικών, ακόμη και σε συνάρτηση με την κατοχή περιουσιών) ήρθε και έδεσε με τη στροφή προς τους ξένους. Έτσι τα διάφορα "τζάκια" έγιναν και φορείς "άλλων" συμφερόντων ... και εμπόδισαν την ομαλή πρόοδο ως Δημοκρατία. Έτσι βρεθήκε η Ελλάδα με "Βασιλιά" ακόμη και μέχρι πρόσφατα.

Αλλά ας μην κρύβεται κανείς πίσω από τις αρλούμπες περί "συνωμοσίας" των κακών ξένων που θέλουν το τέλος της Ελλάδας. Οι Έλληνες τους κάλεσαν. Άγγλους, Γάλλους, Πορτογάλλους, "κακούς" καθολικούς και προτεστάντες, "καλούς" ορθόδοξους Ρώσσους...

Αυτοί απλώς βρήκαν ευκαρία -φυσιολογικά -να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους.

Ίδιο ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού-κοινωνικού χαρακτήρα έπαιξε και η υποταγή στα συμφέροντα της Εκκλησίας.

Το ίδιο ακριβώς λάθος έπραξε και η κομμουνιστική "κυβέρνηση των βουνών", περιμένοντας οδηγίες από "πατερούληδες".

Υποταγή σε Εκκλησία, υποταγή σε Καπεταναίους / Τζάκια, υποταγή σε ντιρεκτίβες "πατερούληδων", υποταγή μετέπειτα σε δικτατορίες ηλιθίων, υποταγή πιο μετά σε κομματικο-κρατικά κατεστημένα, έγινε δηλαδή μια επανάσταση για να αλλάξουν τα σημεία αναφοράς της υποταγής...

Τι διαφορετικό από μια Τσέκου και ένα Ζαχόπουλο θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τέτοιες συνθήκες;

Και κάτι τελευταίο σε σχέση με το Ελλάντα. Όλοι ασχολήθηκαν με το πόμολο, αν τρίφτηκε καλά, με ποιό αντάλλαγμα, κλπ.

Με τους εκεί Πολιτιστικούς Συλλόγους που ξεφύτρωναν σε μια νύκτα, έπαιρναν επιχορηγήσεις και μετά -πάλιν -νύχτα χωρίς φεγγάρι εξαφανίζονταν.... πότε θα ασχοληθούν;

kyriakos είπε...

Ένας Έλληνας πεθαίνει και φτάνει στη ρεσεψιόν της Κόλασης. Ο υπάλληλος του ανακοινώνει ότι επειδή είναι υπήκοος χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπορεί να διαλέξει μία από τις κολάσεις των χωρών-μελών. Σκέφτεται λίγο και αποφασίζει να πάει στη Γερμανική. Οργανωμένη χώρα σου λέει, τόσα χρόνια στην Ελλάδα τι κατάλαβα... μου βγάλανε το λάδι. Τουλάχιστον, ας πάρω μυρωδιά του τι σημαίνει Ευρώπη, έστω και στην κόλαση.
Φτάνει λοιπόν μπροστά στην πύλη της γερμανικής κολάσης. Μαύρο μάρμαρο, καλογυαλισμένο, σιδερένια πύλη και ψηλά γράφει με μεγάλα γράμματα ΚΟΛΑΣΗ στα γερμανικά. Χτυπάει.... Του ανοίγει ένας άψογα ντυμένος δαίμονας και τον ρωτά τι θέλει.
- Να δω πώς είναι, του απαντά εκείνος.
- Ούτε να το σκέφτεστε, του απαντά ο υπάλληλος! Όλη την ημέρα μας δέρνουνε με κάτι τεράστια μαστίγια και το βράδυ μας βάζουν σε κάτι τεράστια βαρέλια γεμάτα σκατά!! Φρίκη! Φρίκη!

Όπου φύγει-φύγει ο ρωμιός...... Δοκιμάζει τις υπόλοιπες κολάσεις, τα ίδια. Έτσι απογοητευμένος, καταφεύγει στην έσχατη λύση, την ελληνική κόλαση!
Φτάνει λοιπόν έξω από την πύλη. Μία πύλη εγκαταλειμμένη, βρώμικη, όπου στο ψηλότερο σημείο της υπάρχει με μεγάλα φωσφορίζοντα γράμματα η λέξη ΚΟΛΑΣΗ. Το Κ και το Λ δεν ανάβουν.
- Ελληνική ανοργανωσιά.... μουρμουρίζει...

Όσο πλησιάζει, ακούει κάτι περίεργους θορύβους... Μοιάζουν με μουσική. Πλησιάζει περισσότερο. Η μουσική πλέον ακούγεται ολοκάθαρα. Μπουζούκια, μπαγλαμάδες κλπ. Χτυπάει... Του ανοίγει ένας τύπος κρατώντας μία μπουκάλα στο χέρι, εντελώς φέσι, και τον ρωτά τι θέλει.
- Ήρθα να δω πώς είναι, του λέει και βάζει το κεφάλι του μέσα... Τραπέζια, κάπνα, κάτι γκόμενες χορεύουν πάνω στα τραπέζια τσιφτετέλια, νταούλια..... Γενικώς, μπάχαλο.
Τρελαίνεται ο τύπος....
- Καλά ρε φίλε, τι γίνεται εδώ; ρωτά.
- Aσε φίλε, χάλια του λέει ο μεθυσμένος. Η κατάσταση είναι δραματική εδώ πέρα. ΧΑΛΙΑ ΧΑΛΙΑ ΧΑΛΙΑ.. Μας δέρνουν όλη μέρα με κάτι τεράστια μαστίγια και το βράδυ μας βάζουν σε κάτι τεράστια βαρέλια με σκατά.

- Πλάκα μου κάνεις? απαντάει ο πεθαμένος. Εδώ πίνετε και γλεντάτε......

- Εεε, ξέρεις Τη μία δεν έχουμε σκατά, την άλλη χαλάνε τα μαστίγια...

Unknown είπε...

@ηλίθιο αγρινό, για να κάτσει να κάνει κάποιος μία τοποθέτηση έστω και υποτυπώδη σε όλα αυτά που λες, θα πρέπει να α) να έχει διαβάσει Ιστορία δηλαδή να έχει μελετήσει διαφορετικές πηγές και να έχει μπει στη διαδικασία της σύγκρισης. β) θα πρέπει να έχει μελετήσει Ιστορία και όχι Εθνοκεντρική προπαγάνδα ή σχολιασμούς στρατευμένων γ) να έχει μελετήσει ιστορία από σοβαρούς ακαδημαϊκούς του εξωτερικού ή και κάποιους σοβαρούς Έλληνες που δεν εστιάζουν στην Ελληνική Ιστορία σαν να μην υπάρχει η υπόλοιπη Ευρώπη, ο υπόλοιπος κόσμος, το σύμπαν ολάκερο. Είναι χρήσιμο έως και αποκαλυπτικό να δει κανείς τη διαδρομή του Ελληνισμού ως ένα στοιχείο μέσα στα πάρα πολλά της διαμόρφωσης του ευρύτερου χώρου. Μόνο έτσι μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ένα μέρος της πραγματικότητας (προσοχή, δεν υποστηρίζω πως έχω φάει τη ζωή μου να μελετώ Ιστορία...).

Από κει και πέρα Αγρινέ δεν ξέρω τι παει να πει "Ελληνόψυχος" η λέξη μου μοιάζει επιεικώς φαιδρή.

Μπορώ να αντιληφθώ ως ένα σημείο τον όρο που χρησιμοποιούν οι Παγανιστές (ανά τον κόσμο) περί Αρχαίας Ψυχής που εστιάζει στην "συνείδηση" του Ανθρώπου όπως αυτή ήταν πριν την επέλαση των μονοθεϊστικών θρησκειών της Ερήμου που πραγματικά διέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό τον Δυτικό (Σχεδόν έμφυτο) Ορθολογισμό αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο. Οι λεγόμενοι "ελληνόψυχοι" ΄πάντως με έχουν πείσει μόνο για ένα συγκεκριμένο πράγμα. Παρότι υπερθεματίζουν την Ελληνικότητα τους, παρότι ζούνε μέσα στην πλάνη πως ανήκουν τάχα σε ανώτερη φυλή, στην πραγματικότητα απέχουν εκατομμύρια έτη φωτός από τα δώρα που πράγματι κληρονόμησε ο αρχαίος πολιτισμός. Οι έννοιες Αισθητική, Φιλοσοφία, Διαλεκτική, δεν τους διαπερνάνε ούτε καν από σπόντα.

Το "ελληνικό όνειρο" δηλαδή το ενδεχόμενο να στηθεί ένα κράτος της προκοπής με βασικούς μηχανισμούς που αφορούν την αξιοπρέπεια των Πολιτών, πέθανε πάρα πολύ νωρίς, από την εποχή του Κοραή και τη δολοφονία του Καποδίστρια και την πλήρη παράδοση του τόπου στην "τάξη" των Κοτζαμπάσηδων που ουσιαστικά ακόμα κυβερνάνε απαράλλακτα. Και όπως ορθά το λες, κύριο χαρακτηριστικό, είναι η Υποταγή.

Unknown είπε...

@ Κυριάκο,...ΑΚΡΙΒΩΣ. Γνωστό το ανέκδοτο, αλλά το χειρότερο από όλα είναι πως θα βρεις πολλούς να σου πουν πως αυτό, είναι το...μεγαλείο της ψυχής των Ελλήνων...πως η μη οργάνωση είναι...μαγκιά...πως ο διαρκής χαβαλές είναι "εμείς περνάμε καλά" και άλλα σχετικά.

Η μαλακία, έχει ιδεολογικοποιηθεί ΠΛΗΡΩΣ...

kyriakos είπε...

..
Δυστυχώς έχεις δίκαιο..

Ανώνυμος είπε...

Νίκος

Γιώργο, η υπακοή στους όποιους κανόνες ή νόμους δεν είναι εφικτή, αν δεν υποστηρίζεται από ένα ηθικό πλαίσιο, με μεταφυσικά χαρακτηριστικά.

Κάτι ανάλογο παρέχει μόνο η θρησκεία.

Ανώνυμος είπε...

@Νίκος

Αξίωμα; Αυταπόδεικτο; Καθόλου.

Απόδειξε το.

-=IMAGINOS=- είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
-=IMAGINOS=- είπε...

@Γιώργο αν ο σκοπός του διαλόγου που πιστεύω ήταν να συμφωνώ με τους συνδιαλεγόμενους απλά δε θα κάναμε επί χρόνια κουβέντα μαζί.

Είμαι κατά των μονόπλευρων ευαισθησιών αλλά τι να κάνουμε που σήμερα δε βλέπουμε την ακροδεξιά να πρωταγωνιστεί στα καψίματα βιβλίων και βιβλιοπωλείων ούτε στην καταδίωξη με σκοπό την ποινική καταδίκη της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων (Βλέπε βιβλίο Πλεύρη για Εβραίους) αλλά η αριστερά πρωταγωνιστεί στα καψίματα σημαιών, βιβλίων, βιβλιοπωλείων και όχι μόνο?

Παλιότερα όταν κάποιοι έκαιγαν μπροστά στην TV τα βιβλία του Ανδρουλάκη, εκτός από τα γέλια με το χάλι όλων αυτών που με είχε πιάσει, αμέσως είχα βγει να καταδικάσω αυτό το μεσαίωνα. Όταν βλέπω βιβλία να καίγονται εξοργίζομαι μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο. Που είναι όμως τώρα ο Αλαβάνος ο Τσίπρας η Παπαρήγα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να καταδικάσουν τους εμπρησμούς των βιβλιοπωλείων? Είναι δυνατόν να καίγονται στον 21 αιώνα σε μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα βιβλιοπωλεία (ένα εξ αυτών του Αδωνι ήδη 11 φορές (!!!!!!)) και κανείς να μην ενδιαφέρεται και να μη λέει έστω μία κουβέντα αποδοκιμασίας? Τι είδους δημοκρατία είναι αυτή? Αυτή είναι καθαρή χούντα και ακόμα χειρότερη, αλλά υπάρχει εξήγηση.

Η Αριστερά σήμερα αντιδρά έτσι για ένα απλό λόγο. Πριν από κάθε μεγάλη μεταβατική περίοδο στην ιστορία, εμφανίζεται ένα κύμα διαφωτισμού. Πχ πριν από την Γαλλική επανάσταση υπήρξε αυτό το κύμα του διαφωτισμού που οδήγησε στην επανάσταση, στην Ελληνική επανάσταση επίσης υπήρξε το κύμα του Νεοελληνικού διαφωτισμού πριν από αυτή, κυρίως από τον Κοραή. Το καθεστώς εξουσίας, αυτά τα κύματα διαφωτισμού που εκδηλώνονται πάντα πριν από βαθιές τομές ιστορικές, δέχεται επιθέσεις και προσπαθεί η εξουσία να τα καταπνίξει. Βέβαια ιστορικά η επανάσταση πάντοτε επέρχεται. Και η Σοβιετική Επανάσταση έτσι ακριβώς ήλθε στην εξουσία, Πριν από το 1917 υπήρξε το ανάλογο κλίμα και επίπεδο που αναπτύχτηκε από το διαφωτισμό τη διανόηση και τη σκέψη που ανάπτυξαν πολλοί διανοούμενοι όπως ο Μάρξ και πάρα πολλοί άλλοι. Με τη Ρωσική επανάσταση και ειδικά μετά τα δεινά που έφερε ο ναζισμός και ο β’ παγκόσμιος, εγκαταστάθηκε μέχρι και σήμερα η πεποίθηση στο πολιτικό γίγνεσθαι παγκοσμίως ότι η διανόηση, οι επιστήμες και η τέχνη είναι αριστερά «προσόντα». Κατάφερε δηλαδή η αριστερά να περάσει στον κόσμο ότι αυτή και μόνο έχει την «κατάλληλη ποιότητα» ώστε να μπορέσει να διαχειρίζεται τις τύχες των ανθρώπων γιατί απλά αυτός που κατέχει την διανόηση, την τέχνη και την επιστήμη μπορεί και να εξουσιάζει.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει σήμερα. Η Αριστερά εξουσιάζει στην ουσία γι’αυτό και κανείς δεν τολμά να τραβήξει το αυτάκι σε αυτά τα τσογλάνια που καίνε βιβλιοπωλεία και έχουν ρίξει την Ελλάδα στην τρομοκρατία γιατί να μη ξεχνάμε ότι εκτός από τους κουκουλωτούς υπήρξαν και υπάρχουν και 17 Νοέμβρες ΕΛΑ και άλλες αριστερίστικες τρομοκρατικές οργανώσεις. Η Χρυσή Αυγή δηλαδή μπροστά σε αυτές τις οργανώσεις υπήρξε και είναι νήπιο… Πριν από 10 χρόνια εάν πήγαινες σε μία έκθεση βιβλίου είναι ζήτημα να έβρισκες σε 2-3 περίπτερα της έκθεσης, μερικά βιβλία που να αφορούν αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, φιλοσόφους, ποιητές, θεατρικούς και βιβλία Ελληνικής ιστορίας κλπ. Σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Είναι δύσκολο να βρεις βιβλιοπωλείο και περίπτερο σε εκθέσεις βιβλίου να μην έχουν μερικά έστω ανάλογα έργα που να αφορούν τον Ελληνισμό και την ιστορία αυτού του τόπου. Η Αριστερά λοιπόν βλέπει ότι η εξουσία της κλονίζεται και βρισκόμαστε πλέον σε εποχές αμφισβήτησης της. Κλονίζεται δηλαδή η εξουσία της έστω η συνειδησιακή εξουσία που έχει καταφέρει να περάσει στους λαούς. Προσπαθεί λοιπόν να καταπνίξει το νέο διαφωτιστικό κύμα που ήδη έχει έλθει και όλο και περισσότεροι έλληνες το αποδέχονται. Η Αριστερά σήμερα φοβάται την «επανάσταση» την επανάσταση που αμφισβητεί ότι μόνο στην αριστερά υπάρχει η διανόηση, οι τέχνες και οι επιστήμες γι’αυτό και καίει τα βιβλιοπωλεία και τα βιβλία που έχουν να κάνουν με αυτό το κύμα που προσπαθεί να επαναφέρει την Ελλάδα στους Έλληνες. Και όπως δείχνει η ιστορία η Επανάσταση θα έλθει έστω και λίγο πιο αργά αλλά θα έλθει. Και θα έλθει γιατί ο Έλληνας όπως και κάθε λαός δε θέλει να αποκοπεί από τις ρίζες του, τη φυλή και το Έθνος του, τις παραδόσεις και προπαντός την ιστορία και τις αξίες και αρχές του. Είναι ζήτημα χρόνου να τελειώνει η «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» και ο μηδενισμός που προωθεί η αριστερά. Με το που θα αποχωρίσει η πρώτη χώρα από την Ε.Ε. θα έλθει και το τέλος της Νέας Εποχής και της μηδενιστικής λεγόμενης Παγκοσμιοποίησης.

ΥΓ Σε ότι αφορά το βιβλίο Ρεπούση να σου υπενθυμίσω Γιώργο ότι ΔΕΝ αποσύρθηκε. Αποσύρθηκε από τα σχολεία γιατί ήταν προβοκατόρικο και γραικυλίστικο, ΔΕΝ αποσύρθηκε από τα βιβλιοπωλεία όπου υπάρχει και πωλείται κανονικά. Στα σχολεία δε μπορεί να διδάσκει όμως με το ζόρι την ιστορία που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί μειοψηφία. Οι γονείς θέλουν στα παιδιά τους να διδάσκεται η ιστορία που αποδέχεται η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και που διδάχτηκαν και οι ίδιοι. Εάν κάποιος γονιός αριστερός θέλει να διδάξει τη δική του ιστορία στο παιδί του να αγοράσει το βιβλίο της Ρεπούση από το Βιβλιοπωλείο και να το διδάξει ο ίδιος, κανένα πρόβλημα. Δε θα στήσουμε όμως και κώλο στο ΣΥΡΙΖΑ και της μικροπολιτικές ή άλλες περίεργες επιδιώξεις του. Και παρόλο που το βιβλίο αυτό πωλείται κανονικά στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο του Πλεύρη απαγορεύτηκε και δεν κυκλοφορεί πουθενά. Δύο μέτρα και δύο σταθμά δηλαδή. Στην αγορά υπάρχουν βιβλία που προωθούν το μίσος κατά των Γερμανών πχ και που τους παρουσιάζουν ως απογόνους και οραματιστές του 4ου Ράιχ αλλά κανείς αριστεράς συγγραφέας τους δεν καταδικάστηκε ούτε τα βιβλία αυτά απαγορεύτηκαν σε αντίθεση με το βιβλίο του Πλεύρη και τον ίδιο τον Πλεύρη….. Και το Σύνταγμα λέει άλλα πράγματα για την ελευθερία διακίνησης ιδεών και ελευθερίας ανάπτυξης της προσωπικότητας με αυτά που μας λένε οι διάφοροι γραικύλοι Δημητράδες και άλλοι. Γι’ αυτό και η Επανάσταση έρχεται όσα βιβλιοπωλεία και αν καούν.

ΥΓ2 Α και κάτι που έχει ενδιαφέρον. Πριν από λίγες μέρες δέχτηκα ένα τηλέφωνο στο σπίτι μου από μεγάλη εταιρία δημοσκοπήσεων. Μου μίλαγε ηλεκτρονικός υπολογιστής «Πατήστε το ένα εάν θέλετε να επιλέξετε τη ΝΔ, το δύο για το ΠΑΣΟΚ κλπ κλπ». Η ίδια εταιρία είχε ξανακαλέσει στο σπίτι μου πριν από τις εκλογές αλλά μου μιλούσε τότε υπάλληλος και όχι υπολογιστής…. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα έχουμε 3 – 4 εκατομμύρια μετανάστες (ο καθηγητής κοινωνιολογίας Πιπερόπουλος από το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μιλάει για 4μισι) όταν ο υπολογιστής της εταιρίας δημοσκοπήσεων τηλεφωνεί τυχαία στα σπίτια, άραγε πόσες φορές αναλογικά και στατιστικά πέφτει σε μετανάστες οι οποίοι ψηφίζουν και ποιο κόμμα άραγε ψηφίζουν στη δημοσκόπηση χωρίς όμως να έχουν δικαίωμα ψήφου πάνω από την κάλπη? ¨Έτσι βγάζει ο ΣΥΡΙΖΑ 15,6%?

Unknown είπε...

Αυτή τη στιγμή φίλοι, κυριολεκτικά "πήζω". Δύο πράγματα μόνον, επιγραμματικά:

@ Νίκο (χαίρομαι που σε βλέπω) κατά τη γνώμη μου, η μεταφυσική δεν έχει καμία δουλειά σε αυτό που συζητάμε. Ο μέσος όρος της συμπεριφοράς μίας κοινωνίας, είναι προϊόν της συστηματικής παιδείας που παρέχει ένα κράτος από το πρωτοβάθμιο κιόλας επίπεδο, μέχρι εκείνους τους λειτουργικούς θεσμούς που κάνουν τον κάθε πολίτη να νιώθει στοιχειωδώς αξιοπρεπής ώστε να μη μπαίνει στη λογική του κλεφτοπόλεμου με την Πολιτεία.

@Χρήστο, θέλω αρκετό χρόνο βρε για να πάρω το κατεβατό σου σημείο προς σημείο...και αυτή τη στιγμή δεν τον διαθέτω ούτε γιά αστείο δυστυχώς.

Δεν ξέρω για ποια εταιρία μιλάς-εγώ λαμβάνω υπόψη μου τις μετρήσεις της MRB α) γιατί έίναι σοβαρότατη εταιρία β) τα συμπεράσματά της είναι κατά κανόνα πραγματικά και ταυτίζονται με τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων.

Λάβε υπόψη σου από κει και πέρα, πως σε διάφορες έρευνες τάσεων, ασφαλως και λαμβάνεται υπόψη ως μετρήσιμο το αλλοδαπό στοιχείο, εφ όσον οι άνθρωποι αυτοί ως κάτοικοι΄και εργαζόμενοι επηρεάζονται θετικά ή αρνητικά από την κάθε απόφαση της Κεντρικής Εξουσίας.

Όταν ήμουν στο Λονδίνο, πάρα πολλές φορές μου έτυχε να απαντήσω σε έρευνες-συχνά ανέφερα πως δεν ψηφίζω, είμαι Έλληνας, αλλά η απάντηση ήταν "δεν έχει σημασία, ζείτε εδώ, άρα είστε κοινή γνώμη και πρέπει να σας λάβουμε υπόψη".

Έχε δε υπόψη σου πως εταιρίες όπως η MRB διαθέτουν data bank απολύτως εξειδικευμένα, κατά συνέπεια αν θέλουν ακριβή εκλογικά ποσοστά, αυτόματα "στοχοποιούν" εγγεγραμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Αλλά ακόμα και αν περιλαμβάνουν άλλους, τότε αυτοί οι άλλοι αναλύονται με διαφορετικές παραμέτρους και άλλους μαθηματικούς τύπους. Η Έρευνα, είναι Επιστήμη και όχι απλά "ρωτάω-αθροίζω".

Την άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ προσωπικά την βρίσκω απόλυτα φυσική σε σχέση με το γενικότερο τοπίο και πιστεύω πως μέχρι και τις εκλογές θα παραμείνει σταθεροποιημένος σε διψήφιο αριθμό. Να παραστήσω και το μάντη-αν δεν γίνουν δραματικές αλλαγές στην Κεντρική Πολιτική Σκηνή, υποθέτω πως θα λάβει ένα ποσοστό γύρω στα 12%.

kyriakos είπε...

Ιμαgiνε Κάτσε να πετύχει η επανάσταση σας και μετά ονομάζετε την προπαγάνδα .. ‘’Διαφωτισμό’’

kyriakos είπε...

A.. Ιμογίνε.. Πριν κανένα δύο μήνες στις δημαρχιακές εκλογές του Λονδίνου ψήφισα κανονικά και με τον νόμο…
Ίσως δεν θα έπρεπε να βλέπεις τόσο αρνητικά το να ψηφίζουν και οι ‘’ξένοι’’ στην Ελλάδα..
Στο Λονδίνο Ψήφιζαν και βγήκε ο conservative! …go figure..


Μας απαγόρευσε και το ποτό στο underground..

Αν είναι ποτέ δυνατόν..

Ασε ένα δράμα..

Μιχάλης είπε...

@ IMAGINOS
Το κάψιμο βιβλίων είναι γενικά α-π-α-ρ-ά-δ-ε-κ-τ-ο και κ-α-τ-α-δ-ι-κ-α-σ-τ-έ-ο.
Ένα πράγμα μου κάνει εντύπωση. Να κυβερνά για δεκαετίες η δεξιά ή η σοσιαλίζουσα δεξιά αλλά να εξουσιάζει τα πάντα η αριστερά. Πολύ παράδοξο μου φαίνεται αυτό.

Ρωτώ εγώ ο αφελής, ποιος τράβηξε το αυτάκι εκείνων που έκαψαν τα βιβλία του Καζαντζάκη; Ποιος τράβηξε το αυτάκι εκείνων που έκαψαν το βιβλιοπωλείο του Μάριου
Βερέτα, το οποίο ασχολείται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με την έκδοση αρχαίων συγγραφέων;
Και μη μου πεις ότι αυτά τα έκαψαν αριστεροί.

Εκπλήττομαι επίσης που συνδυάζεις την έκδοση βιβλίων για την αρχαία Ελλάδα με την αντίδραση της Αριστεράς. Δεν ξέρω ποια είναι η άποψη η δική σου φίλε μου αλλά προσωπικά δηλώνω και αριστερός και λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Και γνωρίζω ακόμα ότι αυτό που λες δεν ισχύει τουλάχιστον στην Κύπρο όπου η Αριστερά εκτός από το 30+%, είναι και κυβέρνηση.

Και αν αποδίδεις τις (καταδικαστέες) ενέργειες μερικών ηλιθίων σε ολόκληρη την αριστερά, είμαι περίεργος να ακούσω από εσένα κατά πόσον χρεώνεις το κάψιμο αυτών που προανάφερα στη δεξιά.

Υ.Γ. Έχω την έντονη γνώμη ότι παραπληροφορείς. Δεν ξέρω αν το βιβλίο της Ρεπούση πωλείται στα βιβλιοπωλεία ή όχι. Προσωπικά δεν έχω ένσταση να πωλείται ούτε αυτό ούτε εκείνο του Πλεύρη.
Παρεμπίπτοντος ξεκαθάρισε σε παρακαλώ αν θεωρείς το βιβλίο του Πλεύρη μέρος της απόδοσης της Ελλάδας στους Έλληνες και μέρος της επανάστασης που έρχεται.

Μίλησα για παραπληροφόρηση διότι στα βιβλιοπωλεία υπάρχουν βιβλία κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων και βιβλίων που τάσσονται υπέρ των Ναζί και δικαιολογούν όλα τα εγκλήματα τους. Υπάρχουν και αντισημιτικά βιβλία για τα οποία κανένας δεν διώχθηκε.

Επομένως το να μιλάς για δύο μέτρα και δύο σταθμά – εξισώνοντας μάλιστα το βιβλίο της Ρεπούση με αυτό του Πλεύρη – είναι τουλάχιστον άστοχο.

-=IMAGINOS=- είπε...

Να απαντήσω σε κάποια ερωτήματα παραπάνω.

Όταν μιλώ για διαφωτισμό και επανάσταση που έρχεται εννοώ ότι η επανάσταση αυτή θα οδηγήσει ξανά την Ελλάδα στους Έλληνες με ότι αυτό συνεπάγεται. Μερικά που συνεπάγεται είναι ότι ο Έλληνας θα αποκτήσει ξανά ενδιαφέρον για το παρελθόν και τις ρίζες του. Θα επαναφέρει στο ενδιαφέρον του την ιστορία και την αρχαία γλώσσα του που οι ανεκδιήγητοι "προοδευτικοί" του ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να αφανίσουν καταργώντας τα Αρχαία Ελληνικά από τα σχολεία κλπ.

Για κάποιους δυστυχώς η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ιστορία, τα γράμματα και τις ρίζες αυτού του Έθνους είναι φασιστικό ενδιαφέρον. Ε λοιπόν είμαι εκ διαμέτρου αντίθετος με αυτούς γιατί ο φασισμός δεν εκδηλώνεται έτσι ή αν θέλετε δεν εκδηλώνεται μόνο έτσι. Εκδηλώνεται προπαντός με το μηδενισμό και την απαξίωση αρχών και αξιών που κάποια άλλοι πιστεύουν και είναι και πλειοψηφία. Αν μη τι άλλο δεν υπάρχει μεγαλύτερος φασισμός από το να απαγορεύεις στους άλλους τη γνώμη και την ελευθερία να την εκφράζουν αυτή, επίσης δεν υπάρχει μεγαλύτερος φασισμός να καταδικάζεις ποινικά την ελευθερία διακίνησης ιδεών, δεν υπάρχει μεγαλύτερος φασισμός να αποκόπτεις ένα έθνος από τις ρίζες τις αρχές και αξίες του, την ιστορία και τη γλώσσα του με το έτσι θέλω και χωρίς καν να το ρωτάς κιόλας. Θα μου πείτε εάν κυβερνούσε η δεξιά χούντα θα άφηνε περιθώρια ελευθερίας? Φυσικά και όχι θα σας απαντήσω, αλλά αυτό τι σημαίνει ότι τώρα έχουμε χούντα για να φερόμαστε ανάλογα? Φυσικά τα ίδια ισχύουν και για την αριστερή χούντα αυτή που έζησαν δηλαδή στο πρώην ανατολικό μπλοκ και καμία διαφορά δεν υπάρχει από δεξιά μέχρι και αριστερή χούντα. Η έχουμε όμως σήμερα δημοκρατία ή όχι. Οι πράξεις μετράνε, η ελευθερία δε μπορεί να είναι μόνο στα χαρτιά ούτε να αποτελεί άλλοθι ρεβανσιστικών εκδηλώσεων.

Για το βιβλίο του Πλεύρη έχω να πω τα εξής.

Το διάβασα πρόσφατα και το διάβασα δανειζόμενο από γνωστό μου αφού δεν υπάρχει σε κανένα βιβλιοπωλείο. ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΠΟΙΝΙΚΑ…… και αυτή είναι η δημοκρατία μας ή μάλλον η χούντα μας με τη μάσκα της δημοκρατίας γιατί δε νοείται σε καμία περίπτωση να καταδικάζεται το οποιοδήποτε βιβλίο και ο συγγραφέας του. Αυτά μόνο στους Ταλιμπάν ανήκουν.

Όλα τα στοιχεία που παρατίθενται στο βιβλίο δεν είναι από το μυαλό του συγγραφέα αλλά από της πηγές των ιερών βιβλίων των Εβραίων. Εάν διαβάσετε το μίσος που πηγάζει μέσα από το Ταλμούδ κατά όλων των μη Εβραίων θα εκπλαγείτε. Όλα καταγράφονται επί λέξει και με τους στίχους του αριθμημένους και δεν υπάρχει ουδεμία αμφισβήτηση. Το ότι ο Πλεύρης είναι χουντικός και ακροδεξιός αυτό δε συνεπάγεται σε καμία περίπτωση ότι και τα βιβλία του ή αν θέλετε κάποια από αυτά, δεν παρουσιάζουν την πραγματικότητα. Στην τελική γιατί να είναι ποινικά κολάσιμη η ελευθερία του καθενός μας να εκφράζει τη γνώμη του μέσα από ένα βιβλίο όταν αυτό μάλιστα παρουσιάζει το μίσος που κάποιοι άλλοι προωθούν και πιστεύουν? Αλλά ας υποθέσουμε ότι συμφωνώ και εγώ και τα βιβλία που προωθούν μίση πρέπει να καταδικάζονται. Το Ταλμούδ γιατί πωλείται τότε ελεύθερα στα βιβλιοπωλεία? Δεν είναι υποκρισία σε σημείο γελοιότητας να πωλείται ελεύθερα το μεν μίσος ενώ το δε μίσος να καταδικάζεται?

Ανώνυμος είπε...

Νίκος

Αριστερός και λάτρης του αρχαίου πολιτισμού... Πως στο καλό γίνεται αυτό; Αριστερός σημαίνει υλιστής, σημαίνει φορέας του διαλεκτικού ματιριαλισμού, σημαίνει οπαδός της δικτατορίας του προλεταριάτου. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το αρχαίο πνεύμα, με τη Δημοκρατία;

Είσαι λοιπόν μελετητής του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού; Πες μας λοιπόν για τον Πλάτωνα ή τον Αριστοτέλη. Τι θα έλεγαν άμα ζούσαν για τα όσα πιστεύεις και πρεσβεύεις; Ειδικά ο πρώτος...

Η Αριστερά της Κύπρου είναι γνωστή για το μνημειώδη ανθελληνισμό της. "Πάρε αυτό το κολόπανο από εδώ ρε πουστοκαλαμαρά", μου είπαν Κύπριοι συμφοιτητές μου στη Βρετανία, μέλη του ΑΚΕΛ, φίλοι κατά τα άλλα, όταν σε μια ελληνική γιορτή, ανύποπτος για το τι θα ακολουθούσε, προσπάθησα να αναρτήσω μια ελληνική σημαία, στο όνομα της νοσταλγίας και όσων μας ενώνουν στην ξενιτιά.

Και να φανταστεί κανείς ότι είμαι πρόσφυγας από την Κύπρο, θύμα του πραξικοπήματος και της εισβολής... Για τη γαλανόλευκη πέθαναν πολλοί σπουδαίοι άνθρωποι, ακόμα και ξένοι, αλλά αυτό κάποιοι το παραγνωρίζουν και αν μη τι άλλο, δεν επιδεικνύουν καν στοιχειώδη σεβασμό. Φυσικά, Αριστερά και σεβασμός είναι έννοιες φλυσει αντιθετικές.

Δεν ξέρω ποιοι κάποτε τα είχαν βάλει με τον Καζαντζάκη, του οποίου τα βιβλία, αποτελούν τομή στα ελληνικά γράμματα. Πιθανώς κάποιοι αμόρφωτοι και δογματικοί κληρικοί, οι οποίοι ποτέ δεν κατάλαβαν πόσο ένθεος ήταν ο ίδιος ο συγγραφέας και πόσο άθεοι αυτοί. Γιατί ο Καζαντζάκης ήταν βαθύτατα ένθεος και χριστιανός.

Ξέρω όμως ποιοι καίνε τα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα (κάηκαν πολλά αντίτυπα δικών μου βιβλίων) και με την ανοχή (αν όχι συμμετοχή) ποιών. Αυτών που όταν είδαν να καίγεται ένα αντίτυπο ενός βιβλίου του Ανδρουλάκη, χάλασαν τον κόσμο. Οι υποκριτές αυτοί τώρα σιωπούν. Η δε σιωπή τους είναι εκκωφαντική.

Σημειωτέον ότι το βιβλιοπωλείο του Γεωργιάδη ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την αρχαία Ελλάδα... Έχει καεί 11 φορές! Το βιβλιοπωλείο του Σχοινά στην Ιπποκράτους, 23 φορές! Στη χώρα μας βαρεθήκαμε τη βία της Αριστεράς και την ομηρία του πολιτικού συστήματος της χώρας από βίαιες και τρομοκρατικές ομάδες (βλέπε 17Ν), πάντα της "προοδευτικής" Αριστεράς.

Όσο για τη Ρεπούση, ας τελειώνει το παραμύθι: το "προοδευτικό" βιβλίο-ύβρις της, μια συρραφή άσχετων "πολιτικά ορθών" και ανθελληνικών καταγραφών που παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα, που προτάσσει τη δημιουργία εθνικής & θρησκευτικής συνείδησης, καταδικάστηκε αμετάκλητα στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών (ακόμα και το ΚΚΕ διαφώνησε με το περιεχόμενό του, φανταστείτε!), που επέβαλε την απόσυρσή του και υποχρέωσε την ανανεωτική και εκσυγχρονιστική & σοσιαλδημοκρατική Αριστερά (και τον διαπλεκόμενο Τύπο που τους στηρίζει) στην πιο οδυνηρή τους ιδεολογική ήττα. Και τη Γιαννάκου στην απόλυτα δικαιολογημένη και παταγώδη αποτυχία επανεκλογής της με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Τέλος: η Παιδεία δεν είναι κάτι το αυτόφωτο. Από κάπου ξεκινάει. Έχει μια μεταφυσική, αξιακή και ιστορική βάση. Δεν ξεπηδάει από το πουθενά, από το τίποτα. Ακόμα και αυτός ο "ορθός λόγος", έχει μια αφετηρία. Στο σχολείο δεν μαθαίνουμε μόνο τρόπους ή "μηχανική κοινωνικοποίηση". Δεν είμαστε ρομπότ. Η αγωγή του πολίτη χτίζεται πάνω στην εκμάθηση των γραμμάτων, των εθνικών παραδόσεων και της Ιστορίας.

Και μην ξεχνάτε τι λέει το ελληνικό Σύνταγμα: η υπακοή στο Σύνταγμα και στους νόμους, επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Το ερώτημα λοιπόν είναι πόσο πατριώτες είμαστε.

Drapetis είπε...

Υπεραπλουστευεσεις που υπαρχουν μονο στα μυαλα των ελληνοπληκτων,ετσι αποκαλω εγω το να μην δεχεσαι οτι αριστερα, πατριωτισμος και θαυμασμος στην ελληνικη παραδοση μπορουν να συνυπαρξουν. Γιατι κανενας δεν σου επιβαλλει να δεχεσαι δογματικα ολα τα χαρακτηριστικα ολων των προαναφερθεντων, που ετσι κι αλλιως δεν μπορουν να καλουπωθουν μεσα σε στενους ορισμους.
Υπεραπλουστευση επισης ειναι να μιλα καποιος για βια της αριστερας και να βαζει ολο τον κοσμο στο ιδιο καζανι, αλλα και τα ποικιλα ρευματα της αριστερας που υπαρχουν. Εγω δηλωνω αριστερος ορθοδοξος χριστιανος. Προβλημαν???
Οπως υπεραπλουστευση ειναι να εξαντλει καποιος τον πατριωτισμο του στις σημαιες, χωρις να τους δινει περιεχομενο ( και ακομα περισσοτερο, να αναγνωριζει το δικαιωμα αλλων να μην δωσουν κανενα περιεχομενο στη σημαια ή στο οποιο συμβολο). Εζησα πολλους 'σημαιοφορους', τους ειδα και στον στρατο ποσο 'πατριωτικα' εκτελουσαν τες υπηρεσιες τους (και παλι, ασχετα με τις αποψεις που μποορει να εχει καποιος για τον στρατο)
Δεν γελιομαστε. Οι τασεις ειναι μεταξυ ανοχης της διαφορετικοτητας και ισοπεδωσης, μεταξυ της αξιποιησης μιας πολυπολιτισμικης κοινωνιας και στην επιστροφη σε καποια 'αγνη και αρχεγονη' ελληνικοτητα που οχι μονο ειναι στειρα, αλλα διαγραφει και τα 2000 τοσα χρονια ιστοριας που μεσολαβησαν απο την κλασσικη Ελλαδα μεχρι σημερα. Οι ιδιοι παραλληλισμοι ισχυουν και για την γλωσσα. Το να μαθεις αρχαια ελληνικα δεν ειναι αυτοσκοπος. Πρεπει να γινεται με σκοπο να μαθαινεις να μελετας την εξελιξη της γλωσσας και οχι για σκοπους επιστροφης στην 'πατρωα' γλωσσα.

@Νικος
Οσον για τον 'ανθελληνισμο' της αριστερας της Κυπρου, μελετα την πραξικοπηματικη περιοδο τζια θα δεις που οφειλεται. Καταλαβε απο μονος σου γιατι το 95% που ηταν υπερ της Ενωσης το 1950, εξαυλωθηκε μετα τον 'αγωνα' της Εοκα εναντια τους αγγλους, αριστερους και Τ/Κ.

kyriakos είπε...

Νίκο δεν νομίζω να κατάλαβες και πολύ καλά τι εστί κομουνιστική φιλοσοφία..
Ο εφαρμοσμένος κουμουνισμός έχει τόση σχέση με την κομουνιστική φιλοσοφία όσο ο χριστός με τον εφαρμοσμένο χριστιανισμό..

Δυστυχώς σύμβολα εθνικά κατέληξαν να γίνουν κομματικά εργαλεία. Τεράστιο μέρος της ευθύνης φέρουμε κυρίως εμείς οι αριστεροί που τους αφήσαμε να τα καρπωθούν με τόση ευκολία

dokisisofi είπε...

΄Κυριάκο με εκπλήσσεις! Δηλώνεις αριστερός! Οι αριστεροί το ξέρουνε??
Δέχτηκαν και τα μητριαρχικά σου τερτίπια, καιτη Λισσσαβονολαγνεία σου και τον Αναστασιαδισμό σου?

Γιάααααη!!!!!!!!!

Anef_Oriwn είπε...

Προς τον συν-σχολιογράφο Ανώνυμο Νίκο,

Το τελευταίο κείμενο–σχόλιο σας είναι προκλητικότατα απαράδεχτο και απαξιωτικό για τους αγωνιστές της Αριστεράς και τη συμμετοχή τους στην Εθνική Αντίσταση (και όχι μόνο) όπου πολέμησαν το χιτλεροφασισμό υπό τη γαλανόλευκη (όπως αρέσκεσαι να αποκαλείς την ελληνική σημαία). Πάρα πολλοί μάλιστα απ’ αυτούς έδωσαν και τη ζωή τους σ’ εκείνους τους αγώνες.

Το κείμενο σας δεν αποτελεί μια ακόμα κριτική προσέγγιση της ιστορίας, των τοποθετήσεων και των πρακτικών της Αριστεράς (κυρίως της ελληνικής), αλλά όζει εμπάθειας και ναφθαλίνης καθώς μας παραπέμπει σε ψυχροπολεμικές περιόδους. Αυτή την εντύπωση δημιουργούν τα γραπτά σας. Οι τοποθετήσεις σας είναι μονόπλευρες (εντονότατα αντι-αριστερές) και τις χαρακτηρίζει μια γενικοποιηση καταστάσεων (βάζεις όλους τους αριστερούς σ’ ένα τσουβάλι. Λίγη πισινή κρατείς κάποιες στιγμές για το σημερινό ΚΚΕ, αλλά κι εκεί δεν μπορείς να κρύψεις τον αντικομουνισμό σου).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τοποθέτηση σου για τον Καζαντζάκη. Επιρρίπτεις την πολεμική που δέχτηκε (μέχρι και αφορισμός του επιβλήθηκε) σε “… κάποιους αμόρφωτους και δογματικούς κληρικούς ...”, και την ίδια στιγμή κατηγορείς ΟΛΟΚΛΗΡΗ την κυπριακή Αριστερά “… για το μνημειώδη ανθελληνισμό της …”, επειδή κάποιοι (αριστεροί, αριστερίζοντες και δεν ξέρω κι εγώ αλλιώς λέγονται, φίλοι σου) αποκάλεσαν (όπως μας λαλείς) την ελληνική σημαία “κολόπανο”! Γιατί τα λόγια του οποιουδήποτε γνωστού σου την χρεώνεις σ’ όλη την Αριστερά ενώ δεν κανείς και το αντίθετο; “Εν της παπαθκιάς τα ξύλα” στις αντίθετες περιπτώσεις;

Να επαναλάβω και να πω και σε σένα ότι έχω πει κατά κόρον εδώ μέσα (γενικότερα στην blogόσφαιρα), σε ανώνυμους και μη: Πολλοί αθλητικομορφωτικοί σύλλογοι της Αριστεράς (στην Κύπρο) φέρουν ονομασίες τοπωνυμίων της Ελλάδας ή ονόματα που έχουν σχέση με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Π.χ. Όλυμπος, Παρνασσός, Μαραθώνας, Σαλαμίνα, Ορφέας, Ερμής, Αλκή, Ολυμπιάδα, Ευαγόρας, Σπάρτακος, κουλουπού (κ.λπ.)!

Τέλος, ενδιαφέρον θα ήταν αν μας επεξηγούσες τι εννοείς με τη φράση “… Αριστερός σημαίνει υλιστής, σημαίνει φορέας του διαλεκτικού ματιριαλισμού, σημαίνει οπαδός της δικτατορίας του προλεταριάτου…”; Τι είναι ο υλισμός και τι ο διαλεκτικός ματεριαλισμός (και όχι ματιριαλισμός); Έχω έντονα την εντύπωση ότι μηχανιστικά και από κεκτημένη συνήθεια τα λαλείς! Πέραν τούτου η αρχαιοελληνική δημοκρατία δεν είχε ταξικό χαρακτήρα; Δεν ήταν δουλοκτητικό το σύστημα και οι συζητούντες (δημοκρατικά) στην Αγορά και στο Δήμο, αρχαίοι έλληνες δεν ήσαν δουλοκτήτες; Δηλαδή το αρχαίο πνεύμα (και η τότε Δημοκρατία) μήπως αναπτύχθηκαν και με βάσει το γεγονός ότι οι διαλογιζόμενοι είχαν ελεύθερο χρόνο γιατί όλες τες δουλειές τις έκαναν οι δούλοι;

Anef_Oriwn
Πέμπτη 26/6/2008 – 11:46 π.μ.

Unknown είπε...

Η Αρχαιοελληνική Κοσμοαντίληψη ασφαλώς δεν είναι μια , ομοούσια και αδιαίρετη ως Αγία Τριάδα.

Ο Ελληνικός κόσμος στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του (εκείνων των εποχών) απείχε από δογματισμούς και αφορισμούς σχετικούς με τον Στοχασμό , για αυτό άλλωστε είναι γενικά αποδεκτό πως την Ελλάδα γεννήθηκε η Φιλοσοφία.

Αριστερά και εκτίμηση στο Ελληνικό Πνεύμα;

Θα μπορούσα να αναφέρω μία ντουζίνα από Αριστερούς διανοητές που κυριολεκτικά μελέτησαν, στοχάστηκαν, απέδωσαν έργο με βάση την Αρχαιοελληνική Γραμματεία.

Από τον Κορνήλιο Καστοριάδη μέχρι τον Άγγελο Ελεφάντη που πέθανε πρόσφατα , από τους σημαίνοντες Ιστορικούς Σβορώνο και Φίλιππο Ηλιού, μέχρι και τον πολυγραφότατο και αείμνηστο Αντρέα Λεντάκη που μετέφερε στη Νέα Ελληνική γλώσσα μία από τις ωραιότερες και πληρέστερες συλλογές Επιγραμμάτων με εξαιρετικές σημειώσεις.

Και αναφέρω μόνο τους πιο γνωστούς.

Αλλά θα κάμω άλλη μία αναφορά, γιατί αυτού του είδους οι ισοπεδώσεις μου προκαλούν πραγματική θλίψη.

Θα πω άλλο ένα όνομα. Αυτό της Ασπασίας Παπαθανασίου, της γυναίκας που έχει χαρακτηριστεί από τη Διεθνή Θεατρική Κριτική σαν το « μαγικό αυτό πλάσμα που μεταφέρει αυτούσιο το φως της αρχαίας Ελληνικής Ποίησης».

Μιλώ ασφαλώς για την διάσημη στο εξωτερικό κυρίως μέγιστη Ελληνίδα Τραγωδό στην οποία έτρεξε και υποκλίθηκε η Vanessa Redgrave στο θριαμβευτικό φινάλε μίας ιστορικής παράστασης της κας Παπαθανασίου στο West End του Λονδίνου.

Η Α. Παπαθανασίου, όπως γνωρίζουν οι Βρετανοί, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, και όπως Δεν γνωρίζουν οι μισαλλόδοξοι Νεοέλληνες που τοποθετούν το Πνεύμα σε ιδεολογικά κουτάκια, δεν ερμήνευσε τίποτα άλλο στη ζωή της, παρά Αρχαία Τραγωδία, γιατί όπως είπε η ίδια «πουθενά αλλού δεν υπάρχει τέτοια πληρότητα διαχρονικών νοημάτων».

Α ναι…by the way…η κα Παπαθανασίου, ήταν Ταγματάρχης του ΕΛΑΣ στέλεχος του ΕΑΜ εξόριστη για πάρα πολλά χρόνια χωρίς ιθαγένεια και διαβατήριο από τη στοργική μαμά πατρίδα. Βέβαια, αλώνιζε στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου μεταφέροντας το Ελληνικό Θέατρο και το Ελληνικό Πνεύμα.

Α ναι…Αριστερός και λάτρης του Ελληνικού Πολιτισμού δεν πάνε μαζί…

Καλά κρασιά φίλοι.
Με τόσο μικρόψυχη αντίληψη καταλαβαίνω για άλλη μία φορά γιατί δεν μπορούμε να πάμε ένα βήμα μπροστά.

Και μία λεπτομέρεια.

Κάποιος είπε:

«εγώ, δεν είμαι φιλόσοφος. Κανείς δεν είναι φιλόσοφος μετά τους Έλληνες. Είμαστε απλά, όλοι σχολιαστές τους»

Το είπε αυτό, ένας Γερμανός του οποίου η Διδακτορική Διατριβή είχε σαν αντικείμενο την Αρχαία Ελλάδα και τους στοχαστές της.

Θέλετε το όνομά του;

Κάρολος Μαρξ.

-=IMAGINOS=- είπε...

Ποτέ δεν είπα ότι δεν υπάρχουν και αριστεροί πατριώτες. Αριστεροί πατριώτες ήταν ο Γλέζος και ο Σάντας παραδείγματος χάριν και τους τιμώ άσχετα εάν ο Γλέζος αργότερα πήρε στρατιωτικά αξιώματα στην..... ΕΣΣΔ.... Όμως πόσες φορές έχουμε δει αριστερούς πατριώτες? Η λεγόμενη αντίσταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην ναζιστική κατοχή πόσο "αντίσταση" ήταν πραγματικά? Ήταν αντίσταση κατά των ναζιστών που επιτέθηκαν στην Ελλάδα ή μήπως ήταν αντίσταση κατά των ναζιστών που επιτέθηκαν στην ΕΣΣΔ? Οι περισσότεροι αριστεροί ξεχνούν, αγνοούν ή κάνουν πως δε γνωρίζουν το σύμφωνο Μολότωφ – Ρίμπεντροπ περί μη επίθεσης που συνυπογράφηκε στις 23 Αυγούστου 1939 μεταξύ Γερμανών Ναζιστών και Σοβιετικών και προέβλεπε μάλιστα και το μοίρασμα των κατεχόμενων εδαφών. Μέχρι το 1941 Ναζί και Σοβιετικοί ήταν τάτσι μίτσι κότσι και "σύντροφοι" και φυσικά όταν οι Ναζί εισέβαλαν στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941 που ήταν το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ? Λουφαγμένοι ήταν οι κύριοι. Μόνο κάτι μήνες αργότερα και όταν ξεκίνησε η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα των Ναζί κατά της ΕΣΣΔ που αθέτησαν τη συμφωνία μη επίθεσης, το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ θυμήθηκε την αντίσταση κατά των Ναζί, γιατί άραγε? Φυσικά όχι γιατί ήθελαν να διώξουν τους Ναζί για να ελευθερωθεί η Ελλάδα αλλά γιατί απλά κινδύνευε να εξολοθρευτεί η επανάσταση του προλεταριάτου με την τυχόν πτώση της ΕΣΣΔ. Για πείτε μου και πότε άλλοτε η αριστερά έδειξε πατριωτικό πρόσωπο? Στους Ελληνοβουλγαρικούς πολέμους για τη Μακεδονία και Θράκη, στην ανεξαρτητοποίηση της Βορείου Ηπείρου, στη Μεγάλη Ιδέα του Βενιζέλου? Πότε? Πότε ονομάστηκε η VARDARSKA-BANOVINA κοινώς Σκόπια ως MALAKEDONIA και γιατί? Τίτο και ΚΚΕέδες στον Εμφύλιο 46-49 αν θυμάστε ή κάνετε ότι δε γνωρίζετε…..

Φυσικά λοιπόν και δεν συνυπάρχει αριστερά και πατριωτισμός γιατί οι πράξεις μετράνε και μόνο. Και μπορεί και η δεξιά να έχει προβεί σε προδοσίες όπως στην Κύπρο κλπ αλλά όλα τα μεγάλα Έπη και κατορθώματα του Ελληνισμού και το ένδοξο παρελθόν του ποτέ δε στηρίχτηκαν σε αριστερά ιδεώδη παρά μόνο σε δεξιά να μη πω εθνικιστικά μάλιστα... Ακόμα και το 40 ο φασίστας Μεταξάς είπε το ΟΧΙ στους «συμμάχους» φασίστες Ιταλούς ενώ ο Ελληνικός λαός κοιμόταν τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου, δεν το είπε το ΟΧΙ ο Φλωράκης εκείνο το ξημέρωμα.

Η Αριστερά εξ ιδεολογίας είναι διεθνιστική και εθνικά μηδενιστική, ο πατριωτισμός δε χωράει συνεπώς σε αυτού του είδους τις ιδεολογίες. Φυσικά και υπάρχουν όμως αριστεροί πατριώτες αλλά αυτοί δεν είναι καθαρά ιδεολόγοι της αριστεράς αλλά απλοί καθημερινοί πολίτες μικροαστοί εργάτες και αγρότες, μεροκαματιαρήδες δηλαδή. Η εργατική τάξη που στηρίζει το ΚΚΕ απαρτίζεται βασικά από μικρομεσαίους, αγρότες και εργάτες μεροκαματιάρηδες που πιστεύουν στην προλεταριακή ισότητα σαν θεωρεία και όπως τους την έχουν ξεφουρνίσει οι αξιωματούχοι του «Κόμματος» αλλά δεν ακολουθούν το δόγμα της αριστεράς που προωθεί το διεθνισμό και την....πχ αθεΐα... όχι εκ πεποιθήσεως αλλά επειδή αυτά τα αποκρύπτουν οι … αξιωματούχοι…
Παρόλα αυτά εγώ τιμώ το ΚΚΕ που είναι και η πραγματική αριστερά για δύο λόγους. Πρώτον γιατί προέρχομαι από οικογένεια με αγνούς αριστερούς όπως αυτούς που περιγράφω λίγο παραπάνω και έδρασαν με αγνά κριτήρια και δεύτερον γιατί αν και αναχρονιστικό το ΚΚΕ, είναι όμως το μόνο κόμμα που τιμά το λόγο του, τις αρχές και τις θέσεις του όσο και αν διαφωνώ με αυτές. Εξάλλου οι περισσότεροι στενοί φίλοι μου είναι αριστεροί του ΚΚΕ γιατί το αίμα νερό δε γίνεται όσο και αν διαφωνώ σήμερα ιδεολογικοπολιτικά με το «αίμα».

Μη περιμένετε όμως να αναφερθώ στους καιροσκόπους της μικροπολιτικής σήμερα δηλαδή στο ΣΥΡΙΖΑ που είναι οι μεγαλύτεροι πολιτικοί υποκριτές που έζησε ποτέ αυτός ο τόπος. Το κόμμα αυτό απαρτίζεται αποκλειστικά από αριστερούς με δεξιές τσέπες και μόνο που φυσικά μόνο αριστεροί δεν είναι. Είναι υποκριτές και συμφεροντολόγοι, καιροσκόποι και τυχοδιώκτες της πολιτικής, ορίτζιναλ καπιταλιστές με αποκριάτικες μάσκες της αριστεράς, προσπαθώντας να κοροϊδέψουν με κάθε τρόπο και κόστος τους αδαείς, τους αφελείς και τους ανενημέρωτους. Είναι στυγνά επικίνδυνοι δηλαδή.

Αυτά προς το παρόν.

Unknown είπε...

@Χρήστο...στον φίλτατο Νίκο απάντησα πιο πανωκυρίως και όχι σε σένα. Ο Νίκος είναι που έβαλε ένα θέμα για το αν μπορεί ένας Αριστερά σκεπτόμενος να είναι φίλος της Κλασικής Ελλάδας. Αυτά που αναφέρεις έχω την εντύπωση πως είναι εκτός θέματος!

Ποια είναι αλήθεια τα μεγάλα έπη του παρελθόντος στα οποία ανφέρεσαι; Στον Β Πόλεμο στην πρώτη γραμμή μπήκαν όλοι οι Έληνες και όπως γνωρίζεις άριστα πρωτοστάτησε η Αριστερά στον πόλεμο κατά του κατακτητή και το πλήρωσε με ποτάμια αίματος ανώνυμων ηρώων. Και δεν είναι η Αριστερά που θέλησε να μονοπωλήσει τον ηρωισμό και τη θυσία αλλά κάποιοι άλλοι και το ξέρεις και αυτό.

Ένα έχω να πω αναφορικά με τον Β πόλεμο- και τον εμφύλιο. Αν κάποιος δεν είναι σε θέση να κατανοήσει το τι παίχτηκε τότε από τους Εγγλέζους και τους εν Ελλάδι υπηρέτες τους, αν λησμονάτε την τραγωδία και τη σφαγή στου Μακρυγιάννη...τότε είστε ανιστόρητοι και παραδομένοι όχι στην ιστορία αλλά στην προπαγάνδα. Βιβλία ιστορικά και έρευνες από άλλες χώρες, έγκαιρα, κατέγραψαν το τι έγινε, πολύ πριν η επίσημη Ελλάδα πραγματοποίηση τα αυτονόητα. Την αναγνώριση δηλαδή της Εθνικής Αντίστασης στο ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ. Ότι ακριβώς έπραξε ο πανέξυπνος Ντε Γκολ ΕΓΚΑΙΡΑ , με την απελευθέρωση, για να προλάβει αυτά που δεν προλάβαμε εμεις.

Για ποια έπη μιλάς; Για την απελευθερωτική επανάσταση του 21; Για τις Πλαταιές; Μα τότε δεν υπήρχαν αριστεροί και δεξιοί. Υπήρξαν βέβαια οι προδότες που πυροβόλησαν τον Καποδίστρια. Που αφόρισαν τους Φιλικούς. Που, παλαιότερα κατέστησαν ακόμα και την ονομασία Έλλην...απαγορευμένη για σχεδόν δύο αιώνες. Αυτοί που χαρακτήρισαν σύσσωμη την Ελληνική Φιλοσοφία "μωρία".

Άστο καλύτερα.

Unknown είπε...

...αλλά θαρρώ, μου δώσατε θέμα για το άρθρο του Σαββάτου στην εφημερίδα....χοχοχοχ...ευχαριστώ, εσείς...φταίτε! :-)))))

-=IMAGINOS=- είπε...

Βρε Γιώργο δεν ήταν απάντηση που έδωσα σε σένα τα όσα έγραψα παραπάνω. Σε άλλους αναφερόμουν αλλά τέλος πάντων. Σίγουρα αριστερά και δεξιά δεν υπήρχε στις Πλαταιές αλλά υπήρχε αντίστοιχα η ανάλογη θεώρηση των πραγμάτων. Δεξιά και Αριστερά είναι οι ταμπέλες που δόθηκαν από το Μάρξ και μετά κυρίως. Οι μουλωχτοί, οι διεθνιστές, οι μηδενιστές, οι πατριώτες, οι ωχαδερφιστές όμως υπήρχαν πάντοτε. Δε μπορώ να φανταστώ ότι στις Πλαταιές οι τότε "αριστεροί" θα αντιστέκονταν κατά των Περσών. Βλέπω σαν να είμαι και μπροστά στα τότε γεγονότα, τον τότε Αλαβάνο στη θέση του Παυσανία, να προσκαλεί τους Πέρσες να τους κεράσει και περγαμόντο με την είσοδο τους στον Ελλαδικό χώρο, στο όνομα της φιλίας, ειρήνης και συνεργασίας των λαών χαχαχαχα

Anef_Oriwn είπε...

Απολογούμαι εκ των πρότερων στον blogοδεσπότη PolitisPittas για το ύφος μου αλλά κάποιος εδώ μέσα (θα αναφερθώ πιο κάτω στο πρόσωπο του) έχει κυριολεκτικά ξεσhοινιαστει (έφκαλεν τζιαι το παλλουτζιην, έκοψε τζιαι το σχοινί).

Ο γνωστός για την αντικομουνιστική του υστερία ΛΑΟ-τιανός (μπορεί τζιαι “λαωμένος”) Imagi-NOS μίλησε και ελάλησεν πάλι! Μας είπε ακόμα μια φορά και σε ύφος (δήθεν) οργίλο, το ποίημα του το γνωστότατο και το φαιδρό (“αρνάκι άσπρο και παχύ, του Καρατζαφέρη εσύ καμάρι”), διανθισμένο με κάμποσα αντι-αριστερά και αντικομουνιστικά μαργαριτάρια, βγάζοντας έτσι τα ψυχο-τραυματικά του απωθημένα. Καλά είναι να τα λεει από καιρού εις καιρό, για να χαλαρώνει έτσι και λίγο το πιδί και να μπορεί μετά αγέρωχα προς τη δόξα ξανά να τραβήξει! (Φυσικά μαθαίνουμε κι εμείς με τι ψευδο-δημοκρατίσκο έχουμε να κάνουμε).

Ρε ανιστόρητε και αστοιχείωτε, που ο παθολογικός πλέον αντι-αριστερισμός σου δεν σ’ αφήνει να δεις πέραν από τη μύτη σου, τρικυμία εν κενώ κρανίω παθαίνεις άμα ακούς ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

Ρε αχάπαρε με τον ξεπλυμένο εγκέφαλο (brainwashed), ποιος άλλος εκτός από την Αριστερά διοργάνωσε και ηγήθηκε του έπους της Εθνικής Αντίστασης κατά του χιτλεροφασισμού, οι δοσίλογοι, οι Κούϊσλινγκ και λοιποί δεξιόφρονες ομοϊδεάτες σου, συνεργάτες των Γερμανών (γνωστοί και ως γερμανο-τσολιάδες);

Με διάφορες άτσαλες ταχυδακτυλουργικές μεθόδους και αναμειγνύοντας γεγονότα διαφορετικών ιστορικών περιόδων (φτιάχνοντας μια ανούσια ρωσική σαλάτα) προσπάθησε “να μας παντρέψει μ’ άδρωπο”, που λαλούμεν τζιαι στην κυπριακή (αν και τούτο άρχισε να γίνεται πράξη πλέον). Ανακάτεψε την αρχαιότητα με τη σύγχρονη εποχή αναζητώντας από τότε τις ιστορικές αμαρτίες της Αριστεράς.

Ρε στραβάδι, όταν ξέσπασαν και λάμβαναν χώρα οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, (1912-13) υπήρχε οργανωμένη Αριστερά στην Ελλάδα;

Ρε ανίδεε, ξέρεις πότε και πως καθιερώθηκαν ως πολιτικοί οι όροι Αριστερά και Δεξιά;

Και μην πεις ότι σε βρίζω (και λίγα σου ‘χω πει ακόμα). Ύβρις είναι τα όσα γράφεις τζιαι λαλείς εσύ προσβάλλοντας τη συλλογική δημοκρατική συνείδηση του ελληνικού λαού.

Anef_Oriwn
Πέμπτη 26/06/2008 – 7:45 μ.μ.

dokisisofi είπε...

Αν έγραφα εγώ με τέτοιο τρόπο θα έπέφταν όλοι πάνω μου και θα έτρωγα μπαν από τα σχόλια. Τώρα όμως που τα γράφει ο ανευ-ορίων (αγένειας), δεν τρέχει τίποτα έτσι?

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΩ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ ΤΗΝ ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ, ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΧΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΕΥ ΟΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΙΜΑΤΖΙΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΩ ΤΟΝ ΠΙΤΤΑ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ!

Ανώνυμος είπε...

Τον Κύριο Πίττα, θέλεις να πείς.

Unknown είπε...

@ Ο προσδιορισμός Αριστερά και Δεξιά είναι μία ωραία ιστορία, γράφω απλά όπως το θυμάμαι, διορθώστε με σε τυχόν λάθη. Ξεκινά, από την πρώιμη Γαλλική επαναστατική περίοδο , όταν ακόμα υπήρχε η Μοναρχία και είχε να κάνει με τον τρόπο που κάθονταν στις συνεδριάσεις της Νομοθετικής Συνέλευσης τα μέλη της Ολομέλειας. Στα δεξιά κάθονταν οι υποστηρικτές της Μοναρχίας, της Αριστοκρατίας και του Κλήρου ενώ στ αριστερά οι αντιπολιτευόμενοι τις προαναφερθείσες έννοιες/αξίες/ θεσμούς. Ας σημειωθεί πως μιλάμε για το 1791.Ενδιαφέροντα στοιχεία για τους προσδιορισμούς, εδώ http://www.answers.com/topic/right-wing-politics

@ Φίλη Δοκησίσοφη, όπως ξέρεις καλά, δεν λογοκρίνω δεν επεμβαίνω και δεν…προεδρεύω. Έχεις γράψει και εσύ με διάφορους τρόπους αλλά πάντως εγώ, δεν στην «έπεσα». Γράφτηκαν αρκετά πράγματα που είναι εξόχως θλιβερά και προσβάλλουν και ιδεολογίες και ανθρώπους που τις ακολουθούν αλλά δεν συγκινήθηκες ανάλογα. Άλλωστε είμαστε όλοι ενήλικοι και αναλαμβάνουμε ελπίζω, την ευθύνη των λεγομένων μας. Προσωπικά, τη φράση του Χρήστου για τον Αλαβάνο, την θεωρώ χειρότερη από όσα γράφει ο Άνευ. Και ορισμένα άλλα που γράφτηκαν. Ε λοιπόν;

Καλό θα είναι όσο συζητάμε στο διαδίκτυο να γράφουμε σκέψεις σε γραπτό ύφος και όχι σε προφορικό καφενείου. Όπως έχω πει πολλές φορές εμένα τουλάχιστον οι «ελληνικούρες» τα μπάχαλα οι μαγκιές κλπ με ενοχλούν. Και στη γελοία ειρωνεία που μου έχουν πετάξει μερικές φορές αν προτιμώ τους «αγγλικούς ξενέρωτους διαλόγους» απαντώ απόλυτα καταφατικά. Και οι διάλογοι αυτού του είδους είναι απείρως πιο κοφτεροί και αποτελεσματικοί. Απλά, δεν προσφέρονται για εκτόνωση, αλλά για σκέψη.

@Ανώνυμε εξυπνάκια, η Δοκησίσοφη μπορεί να με λέει όπως της καπνίσει.

dokisisofi είπε...

Κανένας δεν είναι κύριος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου :)

dokisisofi είπε...

Πίττα δεν είπα να τον μετριάσεις αλλά να λάβεις θέση. Και για να είμαι ειλικρινής δε σε έχω ακούσει να εκφράζεσαι με λασπολογίες σαν του ανευ ποτέ..

Ανώνυμος είπε...

Νίκος

Τα όσα αντιμετώπισα και άκουσα από τους φίλους του ΑΚΕΛ στη Βρετανία, τα είδα ξανά σε πανό στις κερκίδες της Ομόνοιας! "Έλληνες είστε και φαίνεστε" και κάτι άλλα ανατριχιαστικά. Δεν τα είδατε εσείς;

Γι' αυτό, κάντε μου τη χάρη ορισμένοι! Μην κάνετε τους ανήξερους! Τι να τα κάνω τα ελληνικά ονόματα σε σωματεία που η λαϊκή βάση τους εχθρεύεται την (μητρόπολη) Ελλάδα; Τόση υποκρισία πιά; Με δουλεύετε;

Ρώτησα για τη συμβατότητα της αριστερής ιδεολογίας με τα γραπτά των Αριστοτέλη και Πλάτωνα και θεωρώ ότι ουσιαστική απάντηση δεν πήρα. Η απαρίθμηση κάποιων αριστερών που υπήρξαν λάτρεις της αρχαίας Ελλάδας, με όλο το σεβασμό δεν μου λέει κάτι. Η αρχαία Ελλάδα ήταν "πνεύμα". Πόσο "πνεύμα" διαθέτουν ο υλισμός και η αθεΐα; Θα πάρω απάντηση; Να δώσω εγώ μια: μιλούμε για τους πολύ θρησκευόμενους, υπενθυμίζω, αρχαίους Έλληνες, που έστηναν βωμούς στον Άγνωστο Θεό. Πόσο συμβατό είναι αυτό με τον διαλεκτικό ματιριαλισμό;

Αναφέρθηκες Γιώργο στον Καστοριάδη. Αισθάνομαι λοιπόν την ανάγκη, να υπενθυμίσω μερικά από τα γραφόμενά του, εδώ στους "προοδευτικούς" συνομιλητές και τους φίλους του ΑΚΕΛ.

Στο πολύ καλό βιβλίο του "Η άνοδος της ασημαντότητας", ο Καστοριάδης λέει πολλά ενδιαφέροντα για τον "υπαρκτό σοσιαλισμό". Τον αποκαλεί "ικρίωμα", μιλά για προχωρημένη μορφή μαζικής δουλείας, τρόμου, σχεδιασμένης εξαθλίωσης, παραλογισμού, ψέματος και σκοταδισμού. Και αναφέρεται στη "θετική έλξη που η βία ασκεί στα ανθρώπινα όντα" (σελ. 52).

Εκεί είναι η απάντηση. Αριστερά σημαίνει βία και αίμα. Τόσο απλά. Σε αυτό αναφέρθηκα. Όπου υπάρχει Αριστερά σήμερα, υπάρχει βία, εκατόμβες αθώων νεκρών. Δεν το λέω εγώ, αλλά η Ιστορία. Κοιτάξτε όπου θέλετε.

Για τους αξιότιμους συνομιλητές που κάνουν λόγο για την "Εθνική Αντίσταση" στην Ελλάδα, εγώ θα παραθέσω τα κείμενα του αριστερού Πετρόπουλου από το Παρίσι. Ο συγκεκριμένος συγγραφέας, γνωστός για την αγοραία διάλεκτο που χρησιμοποιεί, δεν μασάει τα λόγια του, ιδιαίτερα για τον Βελουχιώτη (ή "Μιζέρια" κατά το ΚΚΕ).

Αφού τα θέλει λοιπόν ο οργανισμός ορισμένων από εσάς και αναφέρεστε σε "Εθνική Αντίσταση", διαβάστε τον πολύ "αριστερό" Πετρόπουλο, στο πόνημά του (best seller, σημειωτέον) "ο κουραδοκόφτης" (εκδόσεις Νεφέλη), όπου ο συγγραφέας αναρωτιέται:

"Ποιο το παρελθόν του αλήτη Κλάρα; Ποιος άρχισε και ποιος συνέχισε τις σφαγές χιλιάδων αθώων Ελλήνων; (σελ. 9).

Παρακάτω: "Νομίζω πως η ήττα της Αριστεράς οφείλεται, σχεδόν καθ' ολοκληρίαν, στις εκτελέσεις που έκανε ο ΕΛΑΣ, η ΟΠΛΑ, η ΜΛΑ... Οι παλιοί καπετάνιοι του ΕΛΑΣ, όσοι έγραψαν απομνημονεύματα, απέφυγαν συστηματικώς να ομολογήσουν κάτι γι' αυτές τις άγριες σφαγές. Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο: ποιος είχε τη φαεινή ιδέα των σφαγών; Και ποιος διέταξε να γίνουν αυτές οι σφαγές; Τώρα πιά, νομίζω ότι, ο άνθρωπος που ξεκίνησε την μακάβρια ιστορία των σφαγών είναι ο Άρης Βελουχιώτης... Ο Βελουχιώτης ήτανε φονιάς. Η μπαμπέσικη δολοφονία του Ψαρρού δεν είναι το μοναδικό του έγκλημα. Καθήκον των ιστορικών παραμένει η εξιχνίαση και απαρίθμηση όλων των σφαγών του Άρη". (σελ. 127). Παρακάτω (σελ. 131) κάνει λόγο για "κτηνώδη ψυχοσύνθεση". Δεν τα γράφω εγώ, αριστερός τα έγραψε... Για να μη μιλήσω για την υπόθεση Μαραθέα, ένα όνειδος για τον Βελουχιώτη, ακόμα και με τα κριτήρια του τότε, που ξεσήκωσε όλη τη Στερεά Ελλάδα εναντίον του.

Ας δεν είχε επιτεθεί ο Χίτλερ στην ΕΣΣΔ, όλοι αυτοί οι "πολέμαρχοι" του ΕΛΑΣ θα κάθονταν στα σπίτια τους. Έδειξαν τις προθέσεις τους αμέσως μετά την αποχώρηση των Γερμανών, σκοτώνοντας Έλληνες. Και προσοχή στις αναφορές σας για τα γεγονότα του Μακρυγιάννη, γιατί αν δεν ήταν εκεί τότε μερικοί δόκιμοι της Σχολής Χωροφυλακής να υψώσουν το ανάστημά τους σε αυτούς τους πλιατσικολόγους που φώναζαν "εμπρός για τις γειτονιές της Αθήνας" (και εκτέλεσαν χιλιάδες στην προσφυγομάνα Δυτική Αττική, βλέπε Περιστέρι), η Ελλάδα μας θα ήταν "κομμουνιστικός παράδεισος" τύπου Αλβανίας!

Οι κακοί "φασίστες" όμως είπαν το ΟΧΙ στον Άξονα και πολέμησαν κατά των Ναζί στο Ρούπελ και αργότερα στη Μέση Ανατολή και στο Ρίμινι. Την ίδια ώρα που ο ΕΛΑΣ διέλυε το ελληνικό ναυτικό με τα "κινήματα" και έριχνε τις πρώτες σφαίρες κατά των "δεξιών". Για την άνανδρη και θρασύδειλη επίθεση στον Ψαρρό και στον ΕΔΕΣ, ακόμα δεν πήραμε απαντήσεις... Ούτε θα πάρουμε ποτέ. Τι να μας πουν; Ότι όλα ήταν για την εξουσία; Και γιατί μιλούσαν για "ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη"; Τέρμα με τα παραμύθια των αριστερών ιστορικών!!! Η ένοχη σιωπή της Αριστεράς για το θέμα των Σκοπίων, τα λέει όλα!

Εθνική Αντίσταση... Τους δώσαμε και συντάξεις, για τις σφαγές και την ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου. Τραβάτε στα χωριά της Μακεδονίας να μιλήσετε γι' αυτή. Ή στην Πελοπόννησο. Εκεί που κάποιοι "ηλικιωμένοι" πιά, δεν τολμούν ακόμα και σήμερα να γυρίσουν, παρά τη νοσταλγία. Γιατί ξέρουν πολύ καλά τι έκαναν, ξέρουν πως έβαψαν τα χέρια τους με αίμα!

-=IMAGINOS=- είπε...

Βρε συ Γιώργο τώρα τι λες? Οτι δεν επεμβαίνεις και δεν προεδρεύεις? Για ρίξε μια ματιά στο ποστ σου ¨ΠΟΛΙΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" στις 7 Ιουνίου. Εκεί μου τα "έριξες" για το ύφος μου ναι ή όχι?

Για να ξεκαθαρίσουμε όμως τα πράγματα. ΠΟΤΕ δεν αναφέρομαι ούτε έχω αναφερθεί προσωπικά και εναντίον κανενός συνομιλητή μου χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς και χωρίς να έχω προκληθεί προσωπικά. ΠΟΤΕ! Και αν βρείτε κάτι το αντίθετο να μου το υποδείξετε αλλά δε θα βρείτε.

Ο ηλίθιος με το nick Άνευ κλπ κλπ πετάγεται ξαφνικά σαν την πορδή και κατ' εξακολούθηση και προκαλεί. Προκαλεί με προσωπικούς χαρακτηρισμούς γιατί απλά δε μπορεί να δεχτεί και την άλλη άποψη. Κοινός αρχιφασισταράς δηλαδή του κερατά δηλαδή. Νομίζει ότι έτσι μπορεί να ανταπεξέλθει απέναντι μου, χαχαχαχα ο άμοιρος...

Δε θα τον ακολουθήσω περαιτέρω στους χαρακτηρισμούς γιατί αυτό είναι το πιο εύκολο πίσω από τα μόνιτορς. Αν ήταν άνδρας να μου τα έλεγε τετ α τετ αλλά που να τον βρει τον ανδρισμό καλέ?

Και μία απάντηση... για τα έργα και ημέρες της αριστεράς. ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ:
================================

Η προδοσία της Μακεδονίας-Θράκης

Το Τρίτον Συνέδριον του ΚΚΕ (26 Νοεμβρίου - 3 Δεκεμβρίου 1924) διεκήρυξε επισήμως το σύνθημα της «ενιαίας και ανεξάρτητης Μακεδονίας και της ενιαίας και ανεξάρτητης Θράκης». Το σύνθημα αυτό, οι κουκουέδες το υπεστήριζαν μέχρι το 1945, οπότε ο Ζαχαριάδης το απεκήρυξε («Ριζοσπάστης» 24 Οκτωβρίου 1945) όχι από όψιμον πατριωτισμόν, αλλά από πολιτική τακτική, διότι το ΚΚΕ έβλεπε τας δυσμενείς λαϊκάς αντιδράσεις που προεκάλει.

Ωστόσον, παρά την αποκήρυξιν, ο Ν. Ζαχαριάδης στο παρελθόν είχε ζητήσει τον αποχωρισμον της Μακεδονίας από την Ελλάδα και «τον σχηματισμό αυτοτελούς κράτους» («Ριζοσπάστης» 27 Ιανουαρίου 1925). Επί πλέον, ο Ν. Ζαχαριάδης εις έκκλησίν του προς τα μέλη του ΚΚΕ («Ριζοσπάστης» 1 Μαρτίου 1931) επανέλαβε την εθνοπροδοσίαν περί αποχωρισμού της Μακεδονίας και Θράκης από την Ελλάδα και υπεστήριξε «την εθνικοαπελευθερωτικήν πάλην των λαών που καταπιέζονται από τους Έλληνες»!! (όρα και εις έκδοσιν της Κ.Ε. του ΚΚΕ «Πέντε χρόνια αγώνες 1931-1936» β' έκδ. Αθ. 1946 σελ. 24).

Ακόμη, η 6η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ (Ιαν. 1934) καθώρισε ως υποχρέωσιν του ΚΚΕ:

«να αγωνισθεί για την εθνική αυτοδιάθεση μέχρις αποχωρισμού των καταπιεζομένων Μακεδόνων και Θρακών και να συνεργασθεί δια τον σκοπόν αυτόν με τας Βουλγαρικάς οργανώσεις της εσωτερικής επαναστατικής μακεδόνικης οργάνωσης (ενωμένης) και της θρακικής επαναστατικής οργάνωσης». («Πέντε χρόνια αγώνες 1931-1936», σελ. 201, 205, 206, 212).

Επίσης, στο 5ον Συνέδριον του ΚΚΕ (Μάρτιος 1934) διεκηρύχθη ότι «οι εθνικές μειονότητες καταπιέζονται αφόρητα από τους Έλληνες ιμπεριαλιστές»!!. Ειδικά δια τους Μακεδόνες το ΚΚΕ απεφάσισε την «υποστήριξη και ενίσχυση των εθνικοεπαναστατικών οργανώσεων των εθνικών μειονοτήτων και την στερέωση των δικών μας θέσεων μέσα σ' αυτές... την αναγνώριση στις μειονότητες αυτές του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης μέχρι και του κρατικού αποχωρισμού... Το ΚΚΕ πρέπει να παλαίψει αποφασιστικά για την καταπολέμηση του ελληνικού μεγαλοεθνισμού και τις εκδηλώσεις του μέσα στις γραμμές του και για την διεθνιστική διαπαιδαγώγηση των Ελλήνων εργατών και αγροτών» («Πέντε Χρόνια Αγώνες 1931-1936», σελ. 225).

Άλλως τε ο Ν. Ζαχαριάδης εις άρθρον του δημοσιευθέν στο περιοδικό «Δημοκρατικός Στρατός» (τεύχος Δεκ. 1948) υπεστήριξε την δημιουργίαν ανεξαρτήτου Μακεδονικού κράτους και στη συνέχεια η 5η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ (Ιαν. 1949) έκανε ομοφώνως δεκτήν την εισήγησι δια την δημιουργία ανεξαρτήτου Μακεδονικού κράτους. Ιδού το κείμενον, το οποίον εξέδωσε το ΚΚΕ εις έντυπον υπό τον τίτλον: «Η Ελλάδα στο δρόμο προς τη νίκη, μπροστά στην αποφασιστική καμπή» (σελ. 20-21).

«Στη Βόρεια Ελλάδα ο μακεδόνικος (σλαβομακεδονικός) λαός τα έδωσε όλα για τον αγώνα και πολεμά με μια ολοκλήρωση ηρωισμού και αυτοθυσίας που προκαλούν τον θαυμασμόν. Δεν πρέπει να υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι σαν αποτέλεσμα της νίκης του Δ.Σ.Ε. και της λαϊκής επανάστασης, ο μακεδόνικος λαός θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάσταση του, έτσι όπως τη θέλει ο ίδιος, προσφέροντας σήμερα το αίμα του για να την αποχτήσει. Παράλληλα το ΚΚΕ πρέπει ριζικά να βγάλει απ' τη μέση όλα τα εμπόδια, να χτυπήσει όλες τις μεγαλοελλαδίτικες σωβινιστικές εκδηλώσεις και τα έργα που προκαλούν δυσαρέσκεια και δυσφορία μέσα στο μακεδονικό λαό και έτσι βοηθούν τους διασπαστές στην προδοτική δράση τους, ενισχύουν το έργο της αντίδρασης».

Τας προαναφερθείσας προδοτικάς θέσεις του ΚΚΕ του 1924 και 1949 περί ανεξαρτησίας της Μακεδονίας προσεπάθησε να δικαιολόγηση ο Ηλίας Ηλιού («Αυγή» 4 Δεκ. 1954) λέγων, ότι τότε η Μακεδονία «είχεν ανάμικτον πληθυσμόν»!

Ο Γιάννης Πετσόπουλος, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και αντιπρόσωπος του στην 4ην Συνδιάσκεψιν της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας (Ιούνιος 1922) αποκαλύπτει, ότι το Κομμουνιστικόν Κόμμα της Βουλγαρίας, διά του Γραμματέως του Βασίλη Κολλάρωφ εζήτησε το πρώτον να διακηρυχθή η αυτονομία της Μακεδονίας και της Θράκης, άλλα δεν έγινε δεκτή η πρότασίς του, διότι το θέμα ήτο έκτος ημερησίας διατάξεως. Δια περισσότερα εις «Ριζοσπάστην» (3 Ιουλίου 1922).

Εϊδικώτερον ο Πετσόπουλος στο βιβλίον του: «Τα πραγματικά αίτια της διαγραφής μου από το ΚΚΕ» (Αθ. 1946 σελ. 47) γράφει:

«Στην Ολομέλεια της Κ.Ε. της Βαλκανικής Ομοσπονδίας στη Σόφια, το Μάη τον 1922, τέθηκε το ζήτημα της αυτονομίας της Μακεδονίας και Θράκης, που έθεταν οι Βούλγαροι σύντροφοι από σκοπιμότητες, που βέβαια γι αυτούς ήταν σοβαρές. (Εξηγούσαν δηλαδή ότι τα συνθήματα αυτά, δημιουργώντας ελπίδες για τους Βουλγάρους πρόσφυγες επανόδου στα μέρη που εγκατέλειψαν, θα τους έφερναν προς το κόμμα και θα εμπόδιζαν να πάνε με τους κομιτατζήδες). Εγώ, πιστεύοντας πως το κόμμα μας δεν μπορούσε να υψώσει συνθήματα που είχαν ρίξει οι διάφορες βουλγαρικές αστικές Κυβερνήσεις μετά την ήττα της Βουλγαρίας στα 1913, χωρίς να κινδυνεύσει να συντριβεί από το βάρος της κατηγορίας, πως είχε μπει στην υπηρεσία των, και, βρίσκοντας πως οι σκοπιμότητες της ύπαρξης του Ελληνικού και Σερβικού Κ. Κόμματος ήταν ανώτερες από εκείνες που έθεταν οι Βούλγαροι σύντροφοι για το δικό τους ισχυρότατο τότε Κόμμα, ζήτησα, σαν εκπρόσωπος του Κόμματος, αναβολή, για να φέρω το ζήτημα στην Ολομέλεια της Κ.Ε. στην Αθήνα, μόλις γυρίσω. (Η δική μου γνώμη, την οποία και δεν τους είπα, ήταν τότε, πως για το ζήτημα των μειονοτήτων Μακεδονίας και Θράκης, θα έπρεπε να βρεθούν άλλες λύσεις, μέσα στο πλαίσιο της Βαλκανικής Ομοσπονδίας, και να διατυπωθούν ανάλογα συνθήματα για όλα τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Βαλκανικής). Με την πρόταση μου συμφώνησαν ο Σέρβος αντιπρόσωπος και ο Ρουμάνος.

Το ζήτημα αναβλήθηκε για την άλλη διάσκεψη του γραφείου της Βαλκανικής Ομοσπονδίας. Εδώ στην Αθήνα, η ΚΕ. ομόφωνα ενέκρινε τη στάση μου. Μα λίγο μετά που έφυγα από το Κόμμα, και όταν ήμουνα στη Γερμανία, η καινούργια διοίκηση του κόμματος υιοθέτησε το σύνθημα».

Ο Πετσόπουλος στο βιβλίον του «Τα εθνικά ζητήματα και οι Έλληνες κομμουνισταί» (Αθ. 1946, σελ. 31-32) μας πληροφορεί ότι:

«..."Ετσι έγινε με το σύνθημα της «αυτονομίας της Μακεδονίας» που και πάλι ο σ. Β. Κολλάρωφ, τότε σαν γραμματέας του Κ.Κ. της Βουλγαρίας, έθεσε μπροστά στην Ολομέλεια του Γραφείου της Βαλκανικής Ομοσπονδίας, που συνήλθε το Μάη του 1922, στη Σόφια. Σ' εμένα έτυχε και τότε, σαν γραμματέα του ΚΚΕ και αντιπρόσωπο του σ' εκείνη την Ολομέλεια, να του απαντήσω. Και απέκρουσα την πρόταση του, έχοντας με το μέρος μου και το Σέρβο και το Ρουμάνο αντιπρόσωπο. Υποστήριξα πως τα Κομμουνιστικά Κόμματα των άλλων Βαλκανικών χωρών δεν μπορούν να υιοθετήσουν τα συνθήματα που οι Βουλγαρικές αστικές κυβερνήσεις έρριχναν από την επόμενη της ήττας του 1913, την ώρα που στην Ελληνική και Σερβική Μακεδονία δρούσαν εκατοντάδες συμμορίες κομιτατζήδων, έξοπλιζόμενες και συντηρούμενες από αυτές τις κυβερνήσεις, και πως η σκοπιμότητα ύπαρξης του Ελληνικού και Σερβικού Κομμουνιστικού Κόμματος ήταν ανώτερη από τις σκοπιμότητες, που μας παρουσίαζε ο σ. Κολλάρωφ για το ισχυρότατο βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Η στάση μου εγκρίθηκε ομόφωνα από την Κ.Ε. του Κόμματος μας.

Η υιοθέτηση του συνθήματος εκείνου από τις διάδοχες ηγεσίες του ΚΚΕ, αργότερα είχε σαν αποτέλεσμα για το Ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα να παραδέρνει έπι 12 ολόκληρα χρόνια κάτω από τις φοβερές συνέπειες αυτής της παρέκκλισης, ώσπου το ίδιο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος αναγκάστηκε να καταργήσει αυτό το σύνθημα».

Εν πάση περιπτώσει, στο επίσημο θεωρητικό όργανο του ΚΚΕ, στην «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (τεύχος Φεβρουαρίου 1924, σελ. 55-56) δημοσιεύονται τα έξης προδοτικά:

«Τα ιστορικά ντοκουμέντα δεν μπορούν για μας να παίζουν ρόλον σοβαρόν εις το ζήτημα λύσεως του προβλήματος των εθνικών μειονοτήτων... Υπό την έννοιαν απελευθερώσεως ομόαιμων αδελφών εκρύπτετο και κρύπτεται ακόμη η υποδούλωσις και εκμετάλλευσις του Μακεδόνικου και Θρακικού λαού. Από τον πόλεμο του 1912, ο Μακεδόνικος λαός έχασε την ενότητα του. Απελυτρώθη από τον Τούρκο αγά και βέη, διά να υποδουλωθή εις τους Έλληνας, Βουλγάρους και Σέρβους μεγαλέμπορους, βιομηχάνους και τσιφλικάδες, οι οποίοι εμοιράστηκαν μεταξύ τους τη Μακεδονία προς εκμετάλλευσιν. Σήμερα, εις την υπό της Ελλάδος κατεχομένην Μακεδονίαν, κατοικούν επίσης απ' όλες τις προαναφερθείσες εθνικότητες, Έλληνες, Βούλγαροι, Τούρκοι, Σέρβοι, Κουτσοβλάχοι, Αλβανοί, Εβραίοι και Αρμένιοι. Οι Έλληνες είναι περισσότεροι (πλειοψηφία) από μια εκάστη εθνικότητα χωριστά, αλλά είναι ολιγώτεροι (μειοψηφία) από όλους μαζί. Έτσι, από το 1913 μέχρι σήμερα, την Ελληνική Μακεδονία τη διοικούσε η Ελληνική μειοψηφία τρόπον τινά κυριαρχούσα επι των άλλων εθνικοτήτων. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, με την εδώ δηλαδή έλευση των προσφύγων της Θράκης και Μ. Ασίας και την εκδίωξη των Τούρκων, καθώς και με την ανταλλαγήν των Βουλγάρων της Μακεδονίας με τους Έλληνες της Βουλγαρίας, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε οι Έλληνες να είναι πραγματική πλειοψηφία στη Μακεδονία και απέναντι όλων των άλλων μειονοτήτων που μένουν. Πρόκειται δηλαδή περί βίαιου εξελληνισμού της Ελληνικής Μακεδονίας... Το ίδιο έγινε και στη Θράκη.

...Οι κεφαλαιοκράτες όλων των Βαλκανικών κρατών, μάχονται αναμεταξύ των ποιος θα εκμεταλλευθή περισσότερον τον Θρακικό και Μακεδονικό λαό και γι αυτό δεν μπορούν να συμφωνήσουν για να του δώσουν δικαιώματα για να ζήσει συμφιλιωμένος χωρίς καμμιά διάκριση μεταξύ φυλών, εθνικοτήτων, θρησκευμάτων κλπ.

Το προλεταριάτο όμως της Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και όλης της Βαλκανικής, οι φτωχοί των χωρών αυτών, οι εργάτες και οι αγρότες, που δεν έχουν καμμιά διαφορά μεταξύ τους, γιατί όλους τους εκμεταλλεύονται χωρίς εξαίρεση εθνικοτήτων, είναι εκείνο που μονάχα μπορεί να εξασφαλίσει την φιλική συμβίωση όλων των εθνικοτήτων της Θράκης και Μακεδονίας, εγκαθιστώντας σ' αυτές καθώς και σε όλη τη Βαλκανική μια Κυβέρνηση δική τους, μια Κυβέρνηση από εργάτες και αγρότες, μια εργατοαγροτική Κυβέρνηση σ' ολόκληρη τη Μακεδονία και σ' ολόκληρη τη Θράκη».

Αυτή η πρόστυχος θεωρία του βιαίου εξελληνισμού της Μακεδονίας υποστηρίζεται και σήμερα από ανιστόρητους κομμουνιστάς και δυστυχώς τα βιβλία των χρηματοδοτούνται από το κράτος και μάλιστα εκδίδονται από υπουργεία!

Στο διάστημα 17 Ιουνίου - 8 Ιουλίου συνέρχεται στην Μόσχα το 5ον Συνέδριον της Κομμουνιστικής Διεθνούς (Κ.Δ.) όπου ελήφθη απόφασις δια την ενιαίαν ανεξάρτητον Μακεδονίαν και Θράκην, όπως διεκήρυξε η 6η Συνδιάσκεψις της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας. Στο Συνέδριον της Κ.Δ. μετείχε το ΚΚΕ με τους αντιπροσώπους του Παντελή Πουλιόπουλο και Σεραφείμ Μάξιμο.

Στην «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (τεύχος Οκτωβρίου 1924 σελ. 348-349), εδημοσιεύθη η απόφασις της Κ.Δ. περί της Μακεδονίας και Θράκης, που έχει ως εξής:

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ»

1. Τα ζητήματα της Μακεδονίας και Θράκης, είναι από δέκα χρόνια τώρα η αιτία ακαταπαύστων αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδος και της Γιουγκοσλαβίας και ένα μέσον ιμπεριαλιστικής πολιτικής μέσα στα Βαλκάνια.

Ο τελευταίος ιμπεριαλιστικός πόλεμος του 1914-1918 στα Βαλκάνια, που τέλειωσε με την οικονομική κατερείπωση, την πολιτική υποδούλωση και το μοίρασμα της Μακεδονίας και της Θράκης μεταξύ της Γιουγκοσλαβίας, της Ελλάδος και της Βουλγαρίας, περιέπλεξε ακόμη περισσότερο το εθνικό ζήτημα και έκανε πιο βαθύ το μίσος μεταξύ των λαών.

Το μοίρασμα της Μακεδονίας μεταξύ της Γιουγκοσλαβίας, της Ελλάδος και της Βουλγαρίας, ενίσχυσεν ακόμα περισσότερο τον πόθο των Μακεδόνων στα διάφορα κομμάτια της διαμελισμένης των πατρίδος προς την συνένωση και την αποκατάσταση μιας Μακεδονίας ενιαίας και ανεξάρτητης.

Ο ίδιος πόθος για μια ενιαία και ανεξάρτητη Θράκη συνενώνει το Θρακικό λαό, που έχει κατατεμαχισθή σε τρία μέρη, από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

2. Η κατάσταση αυτή κάνει ώστε το Μακεδόνικο και Θρακικό ζήτημα να αποτελούν ένα ενιαίο και σοβαρώτατο πρόβλημα, το οποίον η Βαλκανική Κομμουνιστική Ομοσπονδία πρέπει να αγωνισθή να το λύση με το πνεύμα της αναπτύξεως της προλεταριακής επαναστάσεως στα Βαλκάνια.

Το Συνέδριο διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι η ΥΙ Βαλκανική Συνδιάσκεψη έδωσε για το ζήτημα αυτό μια ορθή στο σύνολο λύση, που έχει πρωτεύουσα σημασία.

3. Το Συνέδριο, παραδέχεται ότι τα συνθήματα που διατύπωσε η Βαλκανική Ομοσπονδία: «Ενιαία και ανεξάρτητη Μακεδονία», «ενιαία και ανεξάρτητη Θράκη», είναι τελείως ορθά και αληθινά επαναστατικά.

Τα συνθήματα της αυτονομίας διαφόρων Τμημάτων της Μακεδονίας και της Θράκης εντός των ορίων ενός από τα αστικά κράτη, που τεχνητά δημιούργησε η συνθήκη των Σεβρών και οι άλλες ιμπεριαλιστικές συνθήκες, πρέπει να παραμερισθούν, διότι είναι οππορτουνιστικά και υποβοηθούνε μια συνεννόηση των πλουσίων στοιχείων του Μακεδονικού και Θρακικού πληθυσμού, μαζί με τις κυρίαρχες τάξεις των κρατών αυτών για την κοινωνική και εθνική καταπίεση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της Μακεδονίας και της Θράκης.

Το συνέδριο υπογραμμίζει συγχρόνως ότι ο επαναστατικός αγώνας του Μακεδόνικου και Θρακικού λαού, για την εθνική και οικονομική του χειραφέτησι, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός, παρά μόνον όταν θα διεξαχθή από συμφώνου με τους επαναστατικούς εργάτες και χωρικούς κάθε μιας Βαλκανικής χώρας.

Τα Κ.Κ. της Βαλκανικής και η Βαλκανική Ομοσπονδία, οφείλουν να υποστηρίξουν με όλη τους τη δραστηριότητα το εθνικό επαναστατικό κίνημα των καταπιεζομένων λαών της Μακεδονίας και της Θράκης για τη δημιουργία ανεξαρτήτων δημοκρατιών.

Η Β.Κ.Ο. συντονίζει και διευθύνει τη δράση των Κ.Κ. των διαφόρων Βαλκανικών χωρών σε ό,τι άφορα το εθνικό ζήτημα και εντελώς ιδιαίτερα το ζήτημα της Μακεδονίας και της Θράκης».

Έτσι, οι κουκουέδες μας επρόδωσαν την Μακεδονίαν και την Θράκην και δια να μη σας μένει η παραμικρά αμφιβολία, μεταφέρω εδώ την απόφασιν του 3ου Εκτάκτου Συνεδρίου του ΚΚΕ (26 Νοε. - 3 Δεκ. 1924) όπου διακηρύσσονται με τον επισημότερο τρόπο τα έξης προδοτικά:

«Ανεξαρτησία στη Μακεδονία και στη Θράκη: Η ντόπια κεφαλαιοκρατία... καταπιέζει τις εθνικές μειονότητες στη Μακεδονία και στη Θράκη... η ελληνική πλουτοκρατία καταδυναστεύει ένα μέρος του μακεδονικού και θρακικού λαού, κρατώντας με το σίδερο και τη φωτιά τη μακεδόνικη και θρακική χώρα στην υποταγή της. Δίχως την καταπίεση του μακεδονικού και θρακικού λαού, δίχως την καταπίεση των ξένων εθνών, της είναι αδύνατο να δυναμώσει επάνω μας τον κοινωνικό της ζυγό. Η ντόπια μπουρζουαζία είναι εθνικός δυνάστης και καταπιεστής του μακεδονικού και θρακικού λαού και συγχρόνως ο κοινωνικός δυνάστης της εργατικής τάξεως και των φτωχών αγροτικών και προσφυγικών μαζών. Αν δεν συντρίψουμε τον εθνικό ζυγό της ντόπιας μπουρζουαζίας που βαρύνει στη Μακεδονία και στη Θράκη, δεν μπορούμε να τσακίσουμε τον κοινωνικό ζυγό της ίδιας μπουρζουαζίας που βαρύνει επάνω σε μάς. Δεν μπορούμε αλλιώτικα να γλιτώσουμε από τους κατακτητικούς και ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ξεσπούν εις βάρος μας εν όσω εξακολουθεί η σημερινή κατάσταση του διαμελισμού και της καταπιέσεως της Μακεδονίας και Θράκης από τη Βαλκανική και Τουρκική μπουρζουαζία.

Να γιατί αγωνιζόμαστε εναντίον των εξοπλισμών, εναντίον των πολέμων που προετοιμάζει η κεφαλαιοκρατία, εναντίον της εθνικής καταπιέσεως και του βιαίου εκπατρισμού. Να γιατί αγωνιζόμαστε για την ένωση των τριών τμημάτων της Μακεδονίας και Θράκης και για ενιαία και ανεξάρτητη κρατική τους ύπαρξη...

Ζήτω η εργατοαγροτική επανάσταση της Βουλγαρίας! Ζήτω η ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη!

Ζήτω η Ομοσπονδία των Βαλκανικών εργατοαγροτικών δημοκρατιών!

Ζήτω η Παγκόσμιος Προλεταριακή επανάσταση.

Αθήναι 3 Δεκεμβρίου 1924
Το Προεδρείο»

Τα εφιαλτικά αυτά κείμενα μπορείτε να τα διαβάσετε στον «Ριζοσπάστην» (14 Δεκ. 1924) και στην κομμουνιστικήν έκδοσιν: «Το ΚΚΕ από το 1918 έως το 1926» (Αθ. 1947, σελ. 343-345).

Στην πράξιν αμέσως το ΚΚΕ ήρχισε να προπαγανδίζει υπέρ της ανεξαρτήτου Μακεδονίας και Θράκης. Ο Γραμματεύς του τρίτου εκτάκτου συνεδρίου του ΚΚΕ, Π. Πουλιόπουλος, εις ενυπόγραφον άρθρον του στον «Ριζοσπάστην» (14 Δεκ. 1924) με τίτλον: «Το Μακεδόνικο ηφαίστειο» γράφει:

«Οι Μακεδόνες εργάτες και χωρικοί, αδιακρίτως καταγωγής, κάτω από το ζυγό της Βαλκανικής μπουρζουαζίας που τους μοιράστηκε, παρ' όλες τις προσπάθειες των διαφόρων εθνικιστικών προπαγανδών, εξακολουθούν να συνδέονται μεταξύ τους με κοινή συνείδηση.

Ποθούνε και αγωνίζονται να ξαναενώσουν τα τρία τμήματα της διαμελισμένης των πατρίδος και να αποχτήσουν ενιαία και κρατική ανεξάρτητη ύπαρξη. Το ίδιο συμβαίνει και με το Θρακικό λαό, ο οποίος είναι διαμοιρασμένος από την Τουρκική, Βουλγαρική και Ελληνική μπουρζουαζία. Ο απελευθερωτικός αγώνας των καταπιεζομένων λαών της Μακεδονίας και Θράκης, είναι αγώνας κατά του ιμπεριαλισμού και της υποτελούς του Βαλκανικής μπουρζουαζίας».

Προσέτι η Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαίων Ελλάδος (Ο.Κ.Ν.Ε.) εκυκλοφόρησε κοινή διακήρυξη με την Κομμουνιστική Νεολαία της Βουλγαρίας, που συνέταξε ο Ζαχαριάδης, ως καθοδηγητής της Ο.Κ.Ν.Ε. Στην προκήρυξη που εδημοσιεύθη εις «Ριζοσπάστην» (27 Ιουν. 1925) αναφέρονται τα ακόλουθα:

«ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΜΙΣΗ
ΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ
ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Προς: Την Εργατική και Αγροτική Νεολαία της Βουλγαρίας και της Ελλάδος.

Προς: Τη Μακεδονική και Θρακική Νεολαία.

Προς: Την Προσφυγική Νεολαία όλων των εθνοτήτων της Βουλγαρίας και Ελλάδος.

Νέοι Εργάτες και Αγρότες,

Κατά τους τρεις αιματηρούς τυχοδιωκτικούς Βαλκανικούς πολέμους, κατά τον πόλεμον μεταξύ των Συμμάχων (1913), τον παγκόσμιο πόλεμο, καθώς και κατά την αιματηρή τυχοδιωκτική εκστρατεία των Ελλήνων ληστών (σημ!..) στη Μικρά Ασία, εσφαγιάστηκαν και σακατεύτηκαν χιλιάδες επί χιλιάδων νέοι εργάτες και αγρότες.

Ύστερα οι καπιταλιστές και οι δήμιοι των λαών και αι Κυβερνήσεις των έκλεισαν ειρήνη. Η ειρήνη όμως αυτή δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας νέος αιματηρός και θανατερός πόλεμος για τους λαούς της Νοτίου Βαλκανικής και για τη νεολαία τους. Οι Βούλγαροι και οι Έλληνες καπιταλιστές, εθνικιστές, οι οποίοι είναι υπηρέτες των Αγγλογάλλων τραπεζιτών, υπέγραψαν ύστερα από το κλείσιμο της ειρήνης μια συμφωνία, τη λεγομένη «εκουσία» μετανάστευση των εθνικών μειονοτήτων της Ελλάδος και της Βουλγαρίας. Τον περασμένο Οκτώβριο π. έτους η συμφωνία αυτή αντικαταστάθηκε δια μέσου της Κοινωνίας των Εθνών από μια άλλη η οποία δεν διαφέρει κατά τίποτε από την πρώτη.

Η συμφωνία αυτή είναι μία «ειρηνική» συνέχιση των αιματηρών πολέμων στη Βαλκανική χερσόνησο. Στη Βουλγαρία κάθε μέρα φτάνουν πρόσφυγες από τη Μακεδονία και τη Θράκη, των οποίων τα σπίτια και τα χωράφια αρπάχτηκαν από την Ελληνική μπουρζουαζία.

Η κατάσταση είναι τόσο αφόρητος, ώστε η Μακεδονική και Θρακική Νεολαία εσχημάτισε τις εθνικοεπαναστατικές Οργανώσεις, για να αγωνισθή έτσι υπέρ της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας των λαών της.

Ο Μακεδόνικος και Θρακικός λαός διεξάγουν έναν επαναστατικό αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους, αυτός ο αγώνας γίνεται με το δίκαιο του πλήρους αυτοκαθορισμού, μέχρι πλήρους αποχωρισμού από την Βουλγαρία, Ελλάδα, Τουρκία και Γιουγκοσλαβία και του σχηματισμού αυτοτελών κρατών.

Τα κομμουνιστικά κόμματα της Βουλγαρίας και Ελλάδος, συνδεδεμένα με τα κομμουνιστικά κόμματα των άλλων Βαλκανικών λαών, υποστηρίζουν πλήρως τον αγώνα αυτόν του Μακεδόνικου και Θρακικού λαού, τον αγώνα των επαναστατικών τους οργανώσεων.

Εμείς οι κομμουνιστές νέοι της Ελλάδος και Βουλγαρίας, σας καλούμε εσάς, τους Βουλγάρους και Έλληνας εργάτες και εργάτριες την ώρα αυτή του σκληρού αγώνα, να υποστηρίξετε με όλας τας δυνάμεις, το εθνικό επαναστατικό κίνημα στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
της Ομοσπονδίας των Κομ. Νεολαιών της Βουλγαρίας

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
της Ομοσπονδίας των Κομ. Νεολαιών της Ελλάδος»

Παρά τας εμφανείς προδοσίας η Κ.Δ. δεν είναι ικανοποιημένη. Ζητεί δράσιν. Δι' αυτό στέλλει στην Ελλάδα τον Εβραίον Στάινχαρτ (Ψευδώνυμον Γκούμπερ) δια να κάνη υποδείξεις και να υποβάλη έκθεσιν στην γραμματείαν της Κ.Δ. στην εκτελεστικήν επιτροπήν της οποίας ήτο μέλος. Ο εβραίος ήλθεν εδώ τέλος Ιανουαρίου 1930, παρηκολούθησε την 3ην Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ και υπέβαλε την έκθεσίν του, την οποίαν ανεδημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» (20 Ιουνίου 1930).

Εκεί διαβάζομεν:

«[Το ΚΚΕ έδειξε] παθητικότητα στο εθνικό ζήτημα. Μέχρι σήμερα το Κόμμα δεν έκανε πραχτική δουλειά μέσα στις εθνικές καταπιεζόμενες εθνότητες, έμενε ικανοποιημένο μόνο με τη θέση του συνθήματος της «ανεξάρτητης και ενιαίας Μακεδονίας και Θράκης» σ όλα τα επίσημα κομματικά ντοκουμέντα, εμείς όχι μόνο πρέπει να υποστηρίξουμε τους αγώνες των εθνικώς καταπιεζομένων, αλλά και να ξεσηκώνουμε τις εθνικώς καταπιεζόμενες μάζες για την τέτοια πάλη, να οργανώνουμε αυτόν τον αγώνα, να τον καθοδηγούμε προσπαθώντας να τον σμίγουμε με τον αγώνα της εργατικής τάξης. Αυτό σημαίνει ότι εμείς πρέπει να οργανώσουμε εθνικό επαναστατικό κόμμα.

Το ΚΚΕ έμεινε μακριά από την επαναστατική εθνικοαπελευθερωτική πάλη των λαών που καταπιέζονται από τους έλληνες. Δεν προσπάθησε να πάρη στα χέρια, να σταθεροποιήσει με οργανωτικά μέτρα την τεράστια συμπάθεια που απολαμβάνει το κομμουνιστικό κίνημα ανάμεσα στις καταπιεζόμενες εθνότητες (μακεδόνες, τούρκοι, αλβανοί, εβραίοι), πράγμα που διευκόλυνε το σκοπό της μπουρζουαζίας όσον αφορά την αποξένωση των κομμουνιστών και την τρομοκρατία κατά των επαναστατικών μαζών των καταπιεζομένων εθνικοτήτων.

Το κομμουνιστικό κόμμα, δεν αντέδρασε όπως θα έπρεπε να το κάνει, κατά του κύματος του σκαιού αντισημιτισμού και του ερεθισμού κατά των άλλων λαών (τούρκων, μακεδόνων), δεν ξεσκέπασε το βάθος αυτής της πολιτικής της μπουρζουαζίας.

Το κόμμα οφείλει χωρίς αναβολή, να διεξάγει τον αγώνα για το δικαίωμα της ελεύθερης αυτοδιάθεσης των εθνών, φτάνοντας και μέχρις αποχωρισμού, κατά της εθνικής καταπίεσης και του εκδιωγμού των μακεδόνων και τούρκων, πρέπει να εξηγήσει πλατειά και συστηματικά, το πρόγραμμα της κομμουνιστικής διεθνούς στο εθνικό ζήτημα.

Η δουλειά του κόμματος πρέπει να συνδέεται με την καθημερινή πάλη όλων των εργατών και αγροτών, πράγμα που θα επιτρέψει το πιο εύκολο ξεσκέπασμα της μπουρζουαζίας, που στη δράση ανάμεσα στους εργαζομένους καθοδηγείται από την αρχή «διαίρει και βασίλευε». Το Κόμμα πρέπει να λάβει μέτρα για να τραβήξει αμέσως στις γραμμές τον τους καλύτερους εργάτες των πόλεων, του χωριού, τα καλύτερα στοιχεία των αγροτών, των καταπιεζομένων εθνικοτήτων και για να υποστηρίζει με όλα τα μέσα το εθνικοεπαναστατικό κίνημα».

Τας απόψεις αυτάς ενίσχυσε με ειδικόν φυλλάδιον, που εξέδωσε το 1934 ο αρχικομμουνιστής Γιάννης Ζέβγος, υπό τον τίτλον: «Γιατί η επανάσταση στην Ελλάδα θα άρχίση σαν αστικοδημοκρατική» (σελ. 32). Ο Ζέβγος αναλύει την εθνοπροδοσίαν της Μακεδονίας και Θράκης δια της εφαρμογής των αρχών του Μαρξισμού-Λενινισμού και γράφει επακριβώς:

«Η λύση του εθνικού ζητήματος είναι επίσης πρόβλημα της αστικοδημοκρατικής επανάστασης που η Ελληνική μπουρζουαζία όχι μόνο δεν το λύνει, παρά το περιπλέκει πιο πολύ. Στη Μακεδονία και Θράκη υποδούλωσε ξένες εθνότητες και για να σταθεροποιήσει εκεί την κυριαρχία της ξεσπίτωσε και κατέστρεψε ενάμισυ εκατομμύριο πρόσφυγες. Για να απλώσει τις καταχτήσεις της στη Μακεδονία και Θράκη ετοιμάζει γοργά τον καινούργιο πόλεμο. Το ΚΚΕ υποστηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των πληθυσμών Μακεδονίας-Θράκης ως τον αποχωρισμό τους, σε ξεχωριστό κράτος. Είναι η αρχή του Μάρξ Λένιν και το κόμμα μας την ακολουθεί με συνέπεια.»

Και φθάνομεν στο Συνέδριον του ΚΚΕ (Μάρτιος 1934) οπού το προδοτικόν κόμμα αποφασίζει («Πέντε χρόνια αγώνες του ΚΚΕ 1931-36» σελ. 225):

«Οι εθνικές μειονότητες.

8. Η υποστήριξη και ενίσχυση των εθνικοεπαναστατικών οργανώσεων των εθνικών μειονοτήτων και η στερέωση των δικών του οργανωτικών θέσεων μέσα σ' αυτές, δίπλα στην καθημερινή του πάλη για όλα τα ζητήματα και τα πιο ελάχιστα των εθνικών μειονοτήτων, που παλεύουν ενάντια στην εθνική, οικονομική και κοινωνική καταπίεση της αστικοτσιφλικάδικης Ελλάδας και η αναγνώριση στις μειονότητες αυτές του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης μέχρι και του κρατικού αποχωρισμού, θα επιτρέψει στο ΚΚΕ να κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταπιεζομένων μειονοτήτων και να τις κάνει συμμάχους του προλεταριάτου στην επερχόμενη επανάσταση στη χώρα μας. Το ΚΚΕ πρέπει να παλέψει αποφασιστικά για την καταπολέμηση του ελληνικού μεγαλοεθνισμού και τις εκδηλώσεις του μέσα στις γραμμές του και για τη διεθνιστική διαπαιδαγώγηση των ελλήνων εργατών και αγροτών.»

Δια τας δήθεν εθνικάς μειονότητας (επρόκειτο περί εισβαλόντων ξένων εις Ελληνικά εδάφη) η 3η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ (Απρίλιος 1935) εζήτησε «πολιτικήν και εθνικήν ισοτιμίαν σε όλες τις εθνικές μειονότητες που ζουν στην Ελλάδα» («Πέντε χρόνια αγώνες του ΚΚΕ 1931-36» Β' έκδ., Άθ. 1946, σελ. 271, 276).

Συμπληρωματικώς στην λογοδοσίαν της προς το 6ον Συνέδριον η Κ.Ε. του ΚΚΕ ανακοινώνει ότι:

«αποφάσισε όπως παραπέρα το ΚΚΕ αγωνιστεί για την πλήρη ισότητα των μακεδόνων διακηρύσσοντας ότι τελειωτικά το μακεδόνικο θα λυθεί με τη νίκη της σοβιετικής εξουσίας στα Βαλκάνια» («Κομμουνιστική Επιθεώρηση» τεύχος Δεκεμβρίου 1935).

Τον Μάρτιον του 1956 ο Ζαχαριάδης έχει καθαιρεθή αλλά η εθνοπροδοσία στο Μακεδονικό συνεχίζεται. Ο Κ. Κολιγιάννης υποστηρίζει στην 7ην Ολομέλειαν της Κ.Ε. του ΚΚΕ (Φεβρουάριος 1957) το σύνθημα «ισοτιμία στους Σλαβομακεδόνες». Έτσι η Κ.Ε. του ΚΚΕ αποφασίζει:

«Η 7η Ολομέλεια διακηρύττει για άλλη μιά φορά ότι παλεύοντας διά τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων και ξεκινώντας από την πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, το ΚΚΕ αγωνίζεται για το δικαίωμα της ισοτιμίας των αλαβομακεδόνων, που κατοικούν στην Ελλάδα...» («Νέος Κόσμος» φύλ. 3, Μάρτιος 1957, σελ. 17).

Το υποκατάστατον του ΚΚΕ, η ΕΔΑ, εξακολουθεί την εθνοπροδοσίαν. Στην «Αυγή» (13 Ιαν. 1962) ανεδημοσιεύθη σχόλιον του κομμουνιστικού ραδιοσταθμού «Φωνή της αλήθειας» (!) όπου διαβάζομεν:

«Η αναγνώριση της υπάρχουσας πραγματικότητας, της ύπαρξης δηλαδή σλαβομακεδονικής μειονότητας μέσα στα πλαίσια του ελληνικού κράτους και η παραχώρηση σ' αυτήν όλων των διεθνών κατεχομένων νόμιμων δικαιωμάτων ισοτιμίας (να μιλάει τη γλώσσα της, να έχει τα σχολεία της, να αναπτύσσει τον πολιτισμό της, τα ήθη και τα έθιμα της) θα συνέβαλε στην ενίσχυση της εσωτερικής ενότητας της χώρας και θα αφαιρούσε κάθε πρόσχημα και από όσους τυχόν θα ήθελαν να δημιουργήσουν ζητήματα σε βάρος της, εκμεταλλευόμενοι την μη αναγνώριση ισοτιμίας και τους εναντίον της διωγμούς από μέρους του ελληνικού κράτους.

Παίρνοντας υπ όψει του αυτά και ξεκινώντας από τη δημοκρατική αρχή της αναγνώρισης πλήρους ισοτιμίας στις εθνικές μειονότητες, το ΚΚΕ έχει κηρυχθεί υπέρ της ισοτιμίας των εθνικών μειονοτήτων που ζουν στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης και της ολαβομακεδονικής εθνικής μειονότητος.

Στο πρόγραμμα του ΚΚΕ που ψηφίστηκε στο 8ο Συνέδριό του, τονίζεται σχετικώς: Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο χωρίς καμμιά κοινωνική, εθνική, φυλετική και θρησκευτική διάκριση... Εξασφαλίζεται η ισοτιμία των εθνικών μειονοτήτων. Αυτη είναι η μοναδικά σωστή και σύμφωνη με τις δημοκρατικές αρχές εις τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα αντιμετώπιση του ζητήματος».

Επι πλέον έρχεται κι ο Μανώλης Γλέζος με δηλώσεις του στην Μόσχαν (30 Ιουλίου 1963) και θέτει το Μακεδονικόν στην βάσιν της δημιουργίας ανεξαρτήτου Κομμουνιστικού Μακεδόνικου κράτους. Το Γαλλικόν πρακτορείον δια του ανταποκριτού του κ. Ραφαέλι μετέφερε τας δηλώσεις Γλέζου ως έξης:

[Ο κ. Γλέζος] «εξεφράσθη υπέρ της λύσεως του προβλήματος των μακεδόνικων μειονοτήτων δια διαπραγματεύσεων, διετύπωσε δε την ελπίδα ότι τριμερείς βαλκανικοί διαπραγματεύσεις θα επέτρεπαν εις δεδομένην στιγμήν την ίδρυσιν μιας αυτονόμου Μακεδονίας». («Ελευθερία», 1 Αυγούστου 1963).

Πιστεύω ότι τα στοιχεία που ανέφερα είναι αρκετά δια να αποδείξουν την προδοσίαν της Μακεδονίας-Θράκης, από το ΚΚΕ.

Αναμφισβήτητα γεγονότα και έγγραφα, όλα κομμουνιστικής προελεύσεως πείθουν, περί της προδοσίας. Τέλος, εν συνόψει, υπενθυμίζω τα ακόλουθα:

Ο «Ριζοσπάστης» (12 Αύγ. 1924) διεκήρυττε το σύνθημα περί ανεξαρτησίας της Μακεδονίας: «Η εβδόμη διάσκεψη... καλεί τους Μακεδόνες... να συγκεντρωθούν γύρω στη σημαία που φέρει την επιγραφή: Ανεξάρτητη και ενιαία Μακεδονία».

Ο «Ριζοσπάστης» (31 Αύγ. 1924) πάλιν διεκήρυττε την ανεξαρτησίαν και της Θράκης. Τα ίδια επανελήφθησαν εις πλήθος δημοσιευμάτων π.χ. «Ριζοσπάστης» 21 Νοε. 1924, 11 Δεκ. 1924, 21 Ιαν. 1925 κ.τ.λ.

Τα χρόνια περνούν, αλλά οι προδότες επιμένουν. Στην «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (1 Μαρτίου 1947, σελ. 305-306) διαβάζομεν ότι ο Μακεδόνικος λαός «στέναξε κάτω από τόσους ζυγούς σκλαβιάς» όπως ήταν «οι Έλληνες κομιτατζήδες οπλαρχηγοί Παυλομελάδες και καπετάν Βαρδαίοι, Τσόντοι και Γαρέφηδες του έσφιγγαν την θηλειά στό λαιμό»!

Ο Παύλος Μελάς, λοιπόν, αυτός ο εθνικός ήρως, χαρακτηρίζεται από το ΚΚΕ «κομιτατζής» που έσφιγγε θηλειά στο λαιμό του Μακεδόνικου λαού.

Στο θεωρητικόν κομμουνιστικόν περιοδικόν «Νέος Κόσμος» (τεύχος 10, 1951) παρουσιάζουν τους Μακεδόνας ως ξεχωριστόν έθνος από τους Έλληνας. Γράφουν:

«Ν' ανοίξουμε παντού σχολές αγραμμάτων για να μάθουν όλοι οι σλαβομακεδόνες να μιλάνε, να γράφουν και να διαβάζουν στη μητρική τους γλώσσα. Να δημιουργήσουμε εκπολιτιστικούς ομίλους για την καλλιέργεια και ανάπτυξη του εθνικού μακεδονικού πολιτισμού. Να βελτιωθούν οι μακεδονικές σελίδες στις εφημερίδες μας».

Μετά έξι χρόνια επαναλαμβάνουν ακριβώς τα ίδια προδοτικά («Νέος Κόσμος» τεύχος Οκτωβρίου 1957) και συνεχίζουν την δημοσιοποίησιν και προπαγάνδισιν προδοτικών θέσεων υποστηρίζοντας τους τάχα «σλαδομακεδόνες». Επι παραδείγματι:

Στο 8ο Συνέδριο του ΚΚΕ (Αύγουστος 1961) ο αρχηγός τον ΚΚΕ κ. Κολιγιαννης έθεσε απροκάλυπτα ζήτημα «σλαβομακεδονικής μειονότητος» («Νέος Κόσμος αριθ. 9 του 1961 σελ. 90 και 125).
Στο επίσημο όργανο του ΚΚΕ «Νέος Κόσμος» αριθ. 12 του 1961 εδημοσιεύθη μελέτη του «σλαβομακεδόνα» Στ. Κωτσοπούλου, όπου παρουσιάζονται οι «σλαβομακεδόνες» ως εθνότης καταπιεζόμενη από τους Έλληνες!
Η «Αυγή» 11.1.1962 ανήγγειλε με σεληνιακή έκσταση ότι κυκλοφορεί στην Ελλάδα το υπέροχο βιβλίο του Πουλιανού, που υποστηρίζει ότι την Ελλάδα κατοικούν τρεις αυτόχθονες λαοί: Σλαβομακεδόνες, Βλάχοι και Έλληνες.
Η «Αυγή» 13.1.1962 αναδημοσιεύει σχόλιο του ραδιοσταθμού του ΚΚΕ, σύμφωνα με το οποίον «η ύπαρξη σλαδομακεδονικής μειονότητος στην Ελλάδα είναι γεγονός»!
Η «Αυγή» 16.1.1962 δημοσιεύει επιφυλλίδα του «ιστορικού» Τ. Βουρνά, όπου αναγνωρίζεται η ύπαρξις «σλαβομακεδονικής μειονότητος», για την οποία υπάρχει θέμα «πολιτικών ελευθεριών».
Ο Ηλιού μιλώντας στη Βουλή (2.8.1963) δήλωσε ότι υπάρχει πραγματικά στην Ελληνική Μακεδονία μια μειονότης, που «δεν απολαμβάνει τα δικαιώματα της» και που πρέπει να τα απολαμβάνη.
Ο «Ριζοσπάστης» (13 Ιαν. 1946) χαρακτηρίζει τραγικήν την κατάστασιν των 180.000 ψυχών της σλαβομακεδονικής εθνότητος στους οποίους «το Αγγλοελληνικό καθεστώς εξασκεί αφάνταστη τρομοκρατική καταπίεση»!
Τα σχόλια περιττεύουν.

«Οι Σλαβομακεδόνες μαχητές και αξιωματικοί είναι άπ' τους καλύτερους του Δ.Σ.Ε. Πολέμησαν και πολεμούν παλληκαρίσια. Στο τελευταίο όμως διάστημα έχουμε αρκετές λιποταξίες στους Σλαβομακεδόνες και ιδίως στις Σλαβομακεδόνισσες μαχήτριες. Που οφείλονται οι λιποταξίες αυτές;

Στις μεγάλες δυσκολίες που περνά ο Σλαβομακεδονικός λαός. Αυτός ο ηρωικός λαός τάδωοε όλα, τα παιδιά του, την παραγωγή του και τα σπίτια του. Κάθε σπίτι έχει και από ένα τραυματία ή νεκρό και όλα αυτά είναι φυσικό νάχουν επίδραση στο Σλαβομακεδόνικο.

Μέσα στα τμήματα πρέπει να αυξηθεί η πολιτική δουλειά ανάμεσα στους Σλαβομακεδόνες με ιδιαίτερες συνελεύσεις και συγκεντρώσεις στη γλώσσα τους, με την καθοδήγηση των υπευθύνων Σλαβομακεδόνων για τη δουλειά αυτή. Γιατί στις μονάδες μας στο Βίτσι τα 20-50% των μαχητών».

(Από το Περιοδικόν «Δημοκρατικός Στρατός» - Μηνιάτικο Στρατιωτικό-Πολιτικό όργανο του Γενικού Αρχηγείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Αριθ. φύλλου 4 - Απρίλης 1949 - Σελίδες 236-237).

Η Προδοσία της Βορείου Ηπείρου
Η Δευτέρα Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ (Νοέμβριος 1934) κατήγγειλε ως «ιμπεριαλιστικό αλυτρωτισμό» την διεκδίκησιν της Β. Ηπείρου από την Ελλάδα. Ο Ν. Ζαχαριάδης μάλιστα, στην ομιλίαν του προς την μετά το 6ο Συνέδριον του ΚΚΕ, Ολομέλειαν της Κ.Ε. του ΚΚΕ (14-15 Ιουν. 1936) απεκάλεσε την διεκδίκησιν της Β. Ηπείρου «καταχτητική βλέψη». Συγκεκριμένως είπεν:

«Η πλουτοκρατία και η αντίδραση, αν και τρέμουν για τη Μακεδονία και Θράκη, όμως, παραγνωρίζοντας τις ιδιομορφίες των επαρχιών αυτών και πρώτα απ' όλα την πολυεθνική σύνθεση τους και εφαρμόζοντας αυτού επάνω πολιτική οικονομικής αποστράγγισης και τρομοκρατικού ξεφαντώματος, δεν φτάνουν παρά σε αντίθετα αποτελέσματα απ' αυτά που θέλουν... Το χειρότερο ακόμα είναι ότι η πλουτοκρατορία της χώρας μας και ο φασισμός αντιπροβάλλουν και αυτοί καταχτητικές βλέψεις πάνω στη Βόρειο Ήπειρο, το Μοναστήρι είτε την Ανατολική Ρωμυλία και έτσι σπρώχνουν τα πράγματα πιο γοργά προς πολεμικές καταστροφικές περιπέτειες» («Κομμουνιστική Επιθεώρηση», αρ. 23 της 1ης Ιουλίου 1936, σελ. 6).

Περαιτέρω ο Ν. Ζαχαριάδης εις συνέντευξίν του στην εφημερίδα «Εμπρός» (26 Μαΐου 1945) εδήλωσε ότι είναι εναντίον της Ελληνικής διεκδικήσεως της Β. Ηπείρου διότι «θ' απετέλει παράγοντα κινδύνου, διά την ειρήνη και τη σύμπραξι των βαλκανικών χωρών»!

Στην συνέντευξίν του Ν. Ζαχαριάδη απήντησε αμέσως ο Γεώργιος Παπανδρέου («Εμπρός» 27 Μαΐου 1945) ως έξης:

«Όφείλομεν να ομολογήαωμεν ότι ο Ν. Ζαχαριάδης ωμίλησε με ανεπιφύλακτον ειλικρίνειαν εις την οποίαν δεν μας έχουν συνηθίσει οι εδώ αναπληρωταί του.

Μέχρι τούδε το ΚΚΕ εζήτει δημοψήφισμα διά την Βόρειον Ήπειρον, ενώ ταυτοχρόνως συνειργάζετο με τους κομμουνιστάς της Αλβανίας διά την εξόντωσιν των Ελλήνων πατριωτών της Βορείου Ηπείρου. Εζήτει επίσης το ΚΚΕ «στρατηγικήν διαρρύθμισιν των Ελληνο-βουλγαρικών συνόρων» αλλά κατόπιν «φιλικής συνεννοήσεως των δύο χωρών», το οποίον σημαίνει ότι ενεπιστεύετο εις την καλήν θέλησιν των Βουλγάρων την παραχώρησιν συνόρων ασφαλείας εις την Ελλάδα. Ο κ. Ζαχαριάδης με τας ωμάς δηλώσεις του καταργεί την μέθοδον αυτήν της απάτης και προτιμά να προκαλέση το έθνος.

Του εκφράζομεν τας ευχαριστίας μας και ευχόμεθα την αυτήν τακτικήν να συνέχιση και εις το μέλλον, διά να πεισθή επι τέλους ολόκληρος ο Ελληνικός λαός και ιδίως οι θλιβεροί εαμικοί οπαδοί περί της «εθνικής» πολιτείας του κομμουνιστικού κόμματος».

Η εφημερίς «Εμπρός» εδημοσίευσε (26 Ιουνίου 1945) ιδιόγραφον δήλωσιν του Ν. Ζαχαριάδη ότι: «η διατύπωσις Ελληνικών αξιώσεων για την Β. Ήπειρο και Ανατολική Ρωμυλία... θ' απειλούσε εξαιρετικά την ειρήνη και την συνεργασία στα Βαλκάνια».

Την προδοτικήν στάσιν του ΚΚΕ έναντι της Β. Ηπείρου θα επιβεβαίωση και το μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Ζήσης Ζωγράφος, ο οποίος εις άρθρον στο κομμουνιστικό περιοδικό «Νέος Κόσμος» (τεύχος 9, Σεπ. 1950 σελ. 641-660) υπό τον τίτλον «Μερικά ζητήματα της πολιτικής μας γραμμής» διεκήρυξε ότι «Βορειοηπειρωτικό ζήτημα δεν υπάρχει»!!

Εις αυτά προσθέτω και την ομιλίαν του Ν. Ζαχαριάδη στην 7ην Ολομέλειαν της Κ.Ε. του ΚΚΕ (Μάιος 1950) όπου ειπεν:

«Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε μιά πορεία ανασυγκρότησης και συγκέντρωσης των δημοκρατικών δυνάμεων. Το πιο αρνητικό κι εδώ είναι ότι πολύ ασθενικά εκδηλώνεται στην πορεία αυτή η επίδραση των πιο συνεπών δημοκρατικών παραγόντων στη ζωή της Χώρας, όπως είναι το ΕΑΜ, το ΑΚΕ, το ΚΚΕ. Το δικό μας καθήκον είναι να επιταχύνουμε την πορεία αυτή με την συσπείρωση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων σ' ένα μέτωπο, σ' ένα συνασπισμό με καθαρό δημοκρατικό πρόγραμμα. Αυτό ανάμεσα στα άλλα, σημαίνει ότι από το πρόγραμμα αυτό πρέπει να λείψουν όλα εκείνα τα ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΑΓΚΑΘΙΑ, όπως οι εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος των λαϊκών δημοκρατιών της Αλβανίας και της Βουλγαρίας που δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να χύνουν νερό στο μύλο της αμερικανοκρατίας» (Ν. Ζαχαριάδη: «Μερικά ζητήματα από την κατάσταση και την κομματική ζωή», ομιλία του εις 7ην Ολομέλειαν της Κ.Ε. του ΚΚΕ, (Μάης 1950), έκδοσις ΚΚΕ, σελ. 22).

Τον Μάιον του 1950 συνήλθε η 7η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ στην οποίαν ωμίλησε ο Ζαχαριάδης αναφορικώς προς τας διεκδικήσεις της Ελλάδος έναντι της Αλβανίας και Βουλγαρίας. Συγκεκριμένως είπεν:

«Μέσα στη Βουλή, γνωστοί δημοκρατικοί παράγοντες, παρασέρνονται από τη μοναρχοφασιστική πίεση και πρωτοστατούν στο εθνικιστικό παραλήρημα με τη διατύπωση εδαφικών αξιώσεων, σε βάρος της Αλβανίας και της Βουλγαρίας. Οι αναβιώσεις αυτές, είναι υποτροπή των σοβαρών λαθών, που με τη δική μας ανοχή ή πρωτοβουλία βαρύνουν και αμαυρώνουν την ένδοξη εαμική κληρονομιά και που σήμερα πρέπει να ξεπεραστούν πέρα για πέρα, γιατί το ξεπέρασμα τους αποτελεί το πρώτο γνώρισμα για έναν συνεπή δημοκράτη και αγωνιστή και για την ειρήνη. Πρέπει και εμείς και οι φίλοι και συναγωνιστές μας να καταλάβουμε καλά και καθαρά ότι οποιαδήποτε υποχώρηση μας, στο σημείο αυτό είναι άμεση εκ μέρους μας υποστήριξη στ' αμερικανικά πολεμικά σχέδια, στη δημιουργία του άξονα Αθήνα-Βελιγράδι, στο τράβηγμα της Ελλάδας στις τυχοδιωκτικές Αγγλοσαξωνικές περιπέτειες ενάντια στη Σοβιετική Ένωση και τις Λαϊκές Δημοκρατίες...» (Ν. Ζαχαριάδης: «Μερικά ζητήματα από την κατάσταση και την κομματική ζωή» σελ. 23-24).

Στην ιδίαν Ολομέλειαν, το μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δ. Βλαντάς κατεδίκασε τας εθνικάς διεκδικήσεις ειπών:

«Από παράγοντες της "Δημοκρατικής Παράταξης" ακούστηκαν και μέσα στην μοναρχοφασιστική Βουλή εθνικιστικές κραυγές για «Βόρεια Ήπειρο», για «στρατηγική διαρρύθμιση των βορείων συνόρων» κλπ. Πρέπει να πούμε όμως τώρα ανοιχτά πως κάναμε λάθος και ότι δεν θα ανεχθούμε να γίνεται και από φίλους μας σωβινιστικό λαθρεμπόριο μέσα στο λαό, με τις διεκδικήσεις της «Βόρειας Ηπείρου» και της «στρατηγικής διαρρύθμισης των συνόρων μας προς βορράν», αντικειμενικά είναι σαν να βοηθάνε την αμερικανοκρατία και τον μοναρχοφαοισμό στον πόλεμο που προετοιμάζει κατά της Σοβιετικής Ένωσης και των λαϊκών δημοκρατιών, στην πρώτη σειρά κατά της Αλβανίας και Βουλγαρίας» (Δ. Βλαντάς: «Εισήγησις εις την 7ην Ολομέλειαν της Κ.Ε. του ΚΚΕ» έκδ. 1956, σελ. 35-36).

Κι άλλο υψηλό κομμουνιστικό στέλεχος, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ο Ζήσης Ζωγράφος, με άρθρον του που εδημοσιεύθη στον «Νέον Κόαμον» (τεύχος Σεπτεμβρίου 1950, σελ. 641-660) εδήλωσε ότι «βορειοηπειρωτικό ζήτημα δεν υπάρχει». Στον «Νέον Κόσμον» (Δεκέμβριος 1959, σελ. 20) δημοσιεύεται χαιρετιστήριον μήνυμα της Κ.Ε. του ΚΚΕ προς την Κ.Ε. του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας, όπως ωνομάζετο το αλβανικό κομμουνιστικό κόμμα. Στο μήνυμα χαρακτηρίζεται η εδαφική διεκδίκησις της Β. Ηπείρου ως «ανεδαφική» και «παράλογη». Ιδού το κείμενον:

«ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στην Κεντρική Επιτροπή
του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας
Τίρανα

Αγαπητοί σύντροφοι,

Στην 15η επέτειο της απελευθέρωσης της Αλβανίας η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας σας στέλνει τα πιο θερμά συγχαρητήρια και τις καλύτερες ευχές της.

Στα 15 χρόνια της ελεύθερης ανάπτυξης του, ο αλβανικός λαός, κάτω άπ' τη δοκιμασμένη καθοδήγηση του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας και με την αμέριστη ανιδιοτελή βοήθεια της Σοβιετικής Ένωσης και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών, σημείωσε λαμπρές επιτυχίες στην οικοδόμηση της νέας ζωής του, στη σοσιαλιστική εκβιομηχάνιση και το ανέβασμα της αγροτικής οικονομίας στη διαρκή άνοδο τον βιοτικού και πολιτιστικού επιπέδου του.

Ο Ελληνικός λαός συμμερίζεται ολόψυχα τα αισθήματα περηφάνειας και χαράς, που νιώθει ο αδελφός γειτονικός λαός της Αλβανίας για τις επιτεύξεις του. Το παράδειγμα της Αλβανίας δείχνει χειροπιαστά σ' όλους τί μπορεί να δημιουργήσει ένας λαός όταν πάρει τις τύχες του στα ίδια του τα χέρια. Οι πατριώτες της χώρας μας παρακολουθούν με βαθειά ικανοποίηση τις ακούραστες προσπάθειες της αλβανικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση των σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο λαός μας αποκρούει τα μυθεύματα για δήθεν «εμπόλεμη κατάσταση» με την Αλβανία, τις παράλογες και ανεδαφικές αξιώσεις κατά της ακεραιότητας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας και όλη την ψυχροπολεμική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή σαν ξένη προς τα συμφέροντα του, τα συμφέροντα της ειρήνης στα Βαλκάνια. Ο λαός μας παλεύει για την εφαρμογή μιας πολιτικής ειρήνης, ειρηνικής συνεργασίας και φιλίας με όλους τους λαούς, για τη μετατροπή των Βαλκανίων σε ζώνη ειρήνης, για τη δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο.

Ζήτω η Λαϊκή Δημοκρατία της Αλβανίας!

Ζήτω η φιλία ανάμεσα στον Ελληνικό και τον Αλβανικό λαό!

Ζήτω η ειρήνη ατά Βαλκάνια και σ' όλο τον κόσμο!

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

Πάλιν στο περιοδικόν «Νέος Κόσμος» (τεύχος Φεβρουαρίου 1960, σελ. 54-55) που είναι επίσημον όργανον του ΚΚΕ, δημοσιεύεται άρθρον του μέλους της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Μιχαήλ Τσάντη όπου ισχυρίζεται ότι η διεκδίκησις της Β. Ηπείρου από την Ελλάδα είναι «αστήριχτη». Συγκρεκριμένως, ο κομμουνιστής προδότης έγραψε:

«Μιλώντας για την ψυχροπολεμική θέση της κυβέρνησης Καραμανλή στα Βαλκάνια, απ' αφορμή τις προτάσεις για τη μετατροπή τους σε ζώνη ειρήνης και στην πρώτη απύραυλη ζώνη στον κόσμο, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στη στάση της απέναντι στην άλλη Λαϊκή Δημοκρατία, την Αλβανία. Υπεύθυνοι κυβερνητικοί παράγοντες της Αλβανίας ζήτησαν επανειλημμένα την αποκατάσταση όχι μοναχά επισήμων διπλωματικών, αλλά και φιλικών σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα, με την οποία τη συνδέουν κοινοί αγώνες και αδελφικοί δεσμοί. Η κυβέρνηση Καραμανλή, σύμφωνα με τη γενικώτερη ψυχροπολεμική της θέση, αποκρούει και την ιδέα ακόμη της αποκατάστασης διπλωματικών σχέσεων, προβάλλοντας το εντελώς αστήριχτο και γελοίο «επιχείρημα» ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία, που υπήρξε το πρώτο θύμα του φασισμού και των εμπρηστών του πολέμου στα Βαλκάνια. Το επιχείρημα της αυτό το συνδυάζει με όχι λιγότερο αστήριχτες εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Αλβανίας.»

Θα αναφέρω και τον κομμουνιστήν Αντώνιον Ζωγράφον, που με άρθρον του στον «Νέον Κόσμον» (τεύχος Δεκεμβρίου 1959, σελ. 59-60) γράφει μεταξύ άλλων προδοσιών ότι:

«Η εξωτερική πολιτική της Λ.Δ. Αλβανίας είναι διαποτισμένη από το πνεύμα της ειρήνης, φιλίας και πλατιάς συνεργασίας με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.

Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση, εφαρμόζοντας την πολιτική που της υπαγορεύουν οι ξένοι και ντόπιοι επιθετικοί κύκλοι και καταπατώντας την ομόθυμη θέληση του λαού μας για φιλικές σχέσεις με τον αδελφό αλβανικό λαό, επικαλείται μια σειρά «επιχειρήματα» και προβάλλει εντελώς αβάσιμες και παράλογες εδαφικές αξιώσεις σε βάρος της Αλβανίας, οργανώνει προκλητικά γυμνάσια στα σύνορα της, προσπαθεί ν' ανάψει τα εθνικιστικά μίση ανάμεσα στους δυο αδελφικούς λαούς με το λεγόμενο «Βορειοηπειρωτικό» κλπ..., για να διαιωνίσει τον ψυχρό πόλεμο και την ανωμαλία στις σχέσεις ανάμεσα στα κράτη...».

Τέλος, ο Γενικός Γραμματεύς του ΚΚΕ, Κ. Κολιγιάννης ανεκοίνωσε έκθεσιν δράσεως της Κ.Ε. του ΚΚΕ στο 8ον Συνέδριόν του (Αύγουστος 1961) όπου κατηγόρησε την Ελλάδα γιά:

«προβολήν εδαφικών διεκδικήσεων σε βάρος της λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας» («Νέος Κόσμος», τεύχος Σεπτεμβρίου 1961, σελ. 63).

Η Προδοσία της 28ης Οκτωβρίου 1940

Το ρωσόδουλον ΚΚΕ ευθυγραμμίσθη με το γερμανο-σοβιετικόν σύμφωνον Ρίμπεντροπ-Μολότωφ της 23 Αύγουστου 1939 και διεκήρυττε, ότι δεν πρέπει να πολεμήσωμεν κατά του Άξονος και κατηγορεί τον Μεταξά ότι... προετοιμάζει πόλεμον. Απίστευτον κι όμως αληθινόν. Παραθέτω τα αναμφισβήτητα κείμενα.

Κατ' αρχήν, η Κ.Ε. του ΚΚΕ εις Μανιφέστον της 20 Απριλίου 1940 («Ριζοσπάστης» 2 Μαΐου 1940) διεκήρυξε:

«Το πέρασμα της βασιλομεταξικής δικτατορίας στην υπηρεσία των αγγλογάλλων, συντελούμενον μέσα στις συνθήκες της έντασης των σχέσεων τους με την Ιταλίαν, σημαίνει -ούτε λίγο ούτε πολύ- πρόσκληση προς τους ιμπεριαλιστές να βγάλουν τα μάτια τους πάνω στα ελληνικά εδάφη και εξουσιοδότηση τους να μην αφήσουν πέτρα πάνω στην άλλη, στην δυστυχισμένη πατρίδα μας» (όρα εις έκδοσιν Κ.Ε. του ΚΚΕ με τίτλον: «Το ΚΚΕ από το 1918 ως το 1931», τόμ. Α' «Το ΚΚΕ από το 1918 ως το 1926» εις παράρτημα κειμένων της περιόδου 1932-1941, σελ. 498).

Το ΚΚΕ την 30ην Απριλίου 1940 κυκλοφορεί προκήρυξιν προς τον Ελληνικόν Λαόν, όπου έλεγε τα ακόλουθα:

«Ο πόλεμος, όπου η δικτατορία ετοιμάζεται να σκοτώσει τα παιδιά σου, να φέρει τον θάνατον στα γυναικόπαιδα και την καταστροφή και τον αφανισμό σ' ολόκληρη τη χώρα, δεν είναι αγώνας για την πατρίδα μας... Ο πόλεμος που ετοιμάζει η δικτατορία θα μας οδηγήσει στη μοίρα του Πολωνικού λαού. Η δικτατορία κατεβαίνει στον πόλεμο αυτό με μοναδικό «σύμμαχο» την ιμπεριαλιστικήν Αγγλία» (ένθ. άνωτ. σελ. 507-508).

Κι όταν μας επετέθησαν οι Ιταλοί, η Κ.Ε. του ΚΚΕ εξέδωσε Μανιφέστο (7 Δεκεμβρίου 1940) όπου διεκήρυττε τα έξης:

«Ο πόλεμος αυτός που προκλήθηκε από τη βασιλομεταξική σπείρα, που διατάχτηκε από τους εγγλέζους ιμπεριαλιστές, δεν μπορεί να έχει την παραμικρή σχέση με την υπεράσπιση της πατρίδος μας. Ούτε είναι βέβαια «πόλεμος κατά του φασισμού», όπως δήλωσε κυνικά ο αρχιφασίστας Μεταξάς, ο δήμιος του λαού μας. Μα ούτε και πόλεμος για την απελευθέρωση των ελληνικών μειονοτήτων της Αλβανίας άπ' το ζυγό του ιταλικού φασισμού και της Αλβανικής αστοτσιφλικάδικης κλίκας, γι' αυτό ο πόλεμος αυτός δεν μπορεί νάχει καμμιά σχέση με την ελευθερία» (ένθ. άνωτ. σ. 509-510).

Αν δεν υπήρχαν τα έγγραφα, που προέρχονται αποκλειστικώς εκ κομμουνιστικών πηγών ουδείς θα επίστευε, ότι ήτο δυνατόν να γραφούν τέτοιαι προδοσίαι.

Μετά την κήρυξιν του πολέμου, ο Ζαχαριάδης έγραψε μίαν επιστολήν με ημερομηνίαν 31 Οκτωβρίου 1940 και εκάλει τους Έλληνας κομμουνιστάς «να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη, στον πόλεμον αυτόν, που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά». Κατόπιν, την 26 Νοεμβρίου 1940, ο Ν. Ζαχαριάδης ανακαλεί την προηγουμενην επιστολήν του και ισχυρίζεται ότι η Ελλάς κάνει κατακτητικόν πόλεμον!!! Πλέον αυτού του «ανοιχτού γράμματος» ο Ν. Ζαχαριάδης στέλνει και τρίτην επιστολήν (15 Ιαν. 1941) προς τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ όπου χαρακτηρίζει τον πόλεμο φασιστικό, καταχτητικό, ιμπεριαλιστικό από Ελληνικής πλευράς και υποστηρίζει ότι ο Μεταξάς είναι ο ύπ' αριθμ. 1 εχθρός του λαού και της χώρας!!!

Ο βούλγαρος κομμουνιστής Γ. Δημητρώφ ομιλών την 23ην Αυγούστου 1940 από ραδιοφώνου σχετικώς με το γερμανοσοβιετικόν σύμφωνον είπεν τα εξής ανισόρροπα:

«Το γερμανοσοβιετικό σύμφωνο αποτελεί ένα όργανο ειρήνης. Δεν εξασφάλισε μονάχα την ειρήνη στους λαούς της Ε.Σ.Σ.Δ. μα έδωσε τη δυνατότητα και στους άλλους λαούς, ιδιαίτερα τους βαλκανικούς, να γλυτώσουν απ' τον πόλεμο. Μα οι βαλκανικές Κυβερνήσεις δεν επωφελήθηκαν απ' την ευκαιρία αυτή κι ο πόλεμος απειλεί σήμερα να τραβήξει στα δίχτυα του τις βαλκανικές χώρες. Πιο άμεσα απ' όλες απειλείται απ' τη μεγαλύτερη καταστροφή η Ελλάδα εξ αιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης της, που προκάλεσε τη δυσπιστία και των δύο εμπολέμων παρατάξεων» («Ριζοσπάστης» 30 Αυγ. 1940).

Επανέρχομαι στα γράμματα του Ζαχαριάδη. Μόλις εκηρύχθη ο πόλεμος του '40, ο Ζαχαριάδης έστειλε τρεις επιστολάς (ανοιχτά γράμματα) τα οποία παραθέτω και σας καλώ να τα μελετήσετε.

Επιστολή πρώτη της 31 Οκτωβρίου 1940, δημοσιευθείσα στον καθημερινόν τύπον της 2 Νοεμβρίου 1940:

«Προς τον Υφυπουργό Δημοσίας Ασφαλείας

Ανοιχτό Γράμμα

Ο φασισμός τον Μουσσολίνι χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά και ξετσίπωτα με σκοπό να την υποδουλώσει και εξανδραποδίσει. Σήμερα όλοι οι Έλληνες παλεύουμε για τη λευτεριά, την τιμή, την εθνική μας ανεξαρτησία. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή. Μα ένα έθνος που θέλει να ζήσει πρέπει να παλεύει, αψηφώντας τους κινδύνους και τις θυσίες. Ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό του Μουσσολίνι. Δίπλα στο κύριο μέτωπο και Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.

Κάθε πράκτορας του φασισμού πρέπει να εξοντωθεί αλύπητα. Στον πόλεμο αυτό που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη. Έπαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα, πρέπει να είναι και θα είναι μια καινούργια Ελλάδα της δουλειάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική, ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ' έναν πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό. Όλοι στον αγώνα, ο καθένας στη θέση του και η νίκη θα είναι νίκη της Ελλάδας και του λαού της. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στέκουν στο πλευρό μας.

ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.»

Επιστολή δευτέρα της 26 Νοεμβρίου 1940, αναδημοσιευθείσα εις «Ριζοσπάστην» (9 Μαρτίου 1947):

«Μεταξάν Πρωθυπουργόν

Ανοιχτό Γράμμα

Ολόκληρος ο λαός της Ελλάδας ξεσηκώθηκε σαν ένας άνθρωπος και χάλασε τα σχέδια του φασισμού. Με το αίμα του ο λαός εξασφάλισε τη λευτεριά και την ανεξαρτησία του. Έξω απ' αυτά η Ελλάδα δεν έχει καμμιά θέση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα στην Αγγλία και Ιταλία-Γερμανία. Αφού ο λαός μας υπερασπίσει αποτελεσματικά την ανεξαρτησία και την εθνική λευτεριά του, σήμερα ένα μοναχά πράμα θέλει: Ειρήνη και ουδετερότητα με τούτους τους όρους:

1) Να ξανάρθουν τα πράγματα όπως ήταν στις 28 του Οχτώβρη 1940 δίχως καμιά εδαφική-οικονομική-πολιτική ζημία σε βάρος της Ελλάδας.

2) Οι πολεμικές δυνάμεις της Αγγλίας να φύγουν όλες απ' τα χώματα και τα νερά της Ελλάδας.

Με βάση τους δύο αυτούς όρους να ζητήσουμε αμέσως από την κυβέρνηση της Ε.Σ.Σ.Δ. να μεσολαβήσει για να γίνει ελληνοϊταλική ειρήνη. Αυτό σήμερα είναι το μοναδικό εθνικολαϊκό συμφέρον. Και η πράξη έχει αποδείξει ότι μόνον η Ε.Σ.Σ.Δ. σήμερα έσωσε την ειρήνη και ουδετερότητα της Γιουγκοσλαβίας - Βουλγαρίας - Τουρκίας.

26 του Νοέμβρη 1940
Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Υ.Γ. Είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε ειρήνη έντιμη και δίχως κυρώσεις και για να ξεκαθαρίσουμε άλλη μια φορά τόσο τον εθνικό-αμυντικό-απελευθερωτικό χαρακτήρα του πολέμου που κάνουμε, όσο και ότι είμαστε ξένοι προς τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που κάνουν οι πλουτοκρατικές μεγάλες δυνάμεις. Αν σήμερα δεν δουλέψουμε για μια έντιμη ειρήνη, ο πόλεμος θα χάσει για μας τον εθνικό αμυντικό χαρακτήρα του, θα γίνει κατακτητικός και τότε θα έχει αντίθετο το λαό.»

Τρίτη επιστολή της 15 Ιανουαρίου 1941 προς όλα τα μέλη του ΚΚΕ:

«Το γράμμα αυτό το γράφω, γιατί παρουσιάστηκε μια βασική ριζική διαφωνία μου με την Προσωρινή Διοίκηση που παρουσιάζεται σαν εκπρόσωπος του ΚΚΕ από το Σεπτέμβρη του 1940. Είχα δεχτεί την πολιτική μόνο συνεργασία με την Προσωρινή Διοίκηση (παρά τους σοβαρούς δισταγμούς μου), γιατί είχα εμπιστευθεί σ' ένα παλιό σύντροφο να καθαρίσει το ΚΚΕ από τη χαφιεδική σφηκοφωλιά του Μάθεση - Παπαγιάννη.

Από την πρώτη στιγμή είχα παρατηρήσει σοβαρά λάθη στην πολιτική γραμμή της Προσωρινής Διοίκησης, που αυτή παρά τις υποδείξεις μου αρνήθηκε να τα διορθώσει, όπως δεν δέχτηκε και άλλες υποδείξεις μου. Η βασική, όμως, διαφωνία μας, που θ' αναφέρω πιο κάτω, με αναγκάζει να μιλήσω ανοιχτά. Το γράμμα μου που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες στις 2 του Νοέμβρη 1940 αποβλέπει στα παρακάτω: 1)Να δώσει έγκυρη ενιαία κατεύθυνση στους κομμουνιστές όλης της χώρας. 2) Να κινητοποιήσει το λαό στην αντιφασιστική εξόρμηση για την εθνική ανεξαρτησία και λευτεριά. 3) Να αποκαταστήσει στο εσωτερικό τις λαϊκές ελευθερίες, μια λαϊκή αντιπλουτοκρατική πολιτική. 4) Να κάμει τον πόλεμο εθνικό αντιφασιστικό, αντιϊμπεριαλιστικό με βασικό και μοναδικό σκοπό την εξασφάλιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας, της ειρήνης και ουδετερότητας μας, έξω από τον γενικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Αυτό θα μπορούσαμε να το πετύχουμε μόνο μ' έναν ολόπλευρο προσανατολισμό στην Ε.Σ.Σ.Δ. και με μια πραγματική βαλκανική συνεργασία. Ο Μεταξάς από την πρώτη στιγμή έκανε το αντίθετο, έκανε πόλεμο φασιστικό, κατακτητικό πόλεμο. Ενώ, αφού διώξαμε τους Ιταλούς από την Ελλάδα, βασική προσπάθεια μας έπρεπε να είναι να κάνουμε μια ξεχωριστή, έντιμη και δίχως παραχωρήσεις ελληνοϊταλική ειρήνη, πράγμα που μπορούσε να γίνει με τη μεσολάβηση της Ε.Σ.Σ.Δ., η μοναρχοφασιστική δικτατορία συνέχισε τον πόλεμο για λογαριασμό, όχι του λαού της Ελλάδας, μα της πλουτοκρατίας και του αγγλικού ιμπεριαλισμού. Μετά το διώξιμο δε των Ιταλών από την Ελλάδα, το αίμα των φαντάρων μας χύνεται άδικα, σήμερα δε ο εγγλέζικος ιμπεριαλισμός εισπράττει σε αίμα των παιδιών της Ελλάδας, τους τόκους των κεφαλαίων που διέθεσε το 1935-36 για την παλινόρθωση του Γεωργίου και την εγκαθίδρυση της μοναρχοφασιστικής δικτατορίας του Μεταξά. Αφού δε ο Μεταξάς αρνιέται να αποκαταστήσει τις ελευθερίες του λαού, να εξασφαλίσει την ειρήνη της Ελλάδας και κάνει πόλεμο κατακτητικό ιμπεριαλιστικό, που όλα του τα βάρη τα πληρώνει ο λαός, παραμένει (ο Μεταξάς) κύριος εχθρός του λαού και της χώρας. Η ανατροπή του είναι το πιο άμεσο και ζωτικό συμφέρον του λαού μας. Λαός και στρατός πρέπει να πάρουν στα χέρια τους τη διαχείριση της χώρας και του πολέμου με σκοπό ειρήνη, εθνική ανεξαρτησία, εσωτερικό αντιφασιστικό, αντιπλουτοκρατικό λαϊκό καθεστώς, ολόπλευρη προσέγγιση προς την Ε.Σ.Σ.Δ. και βαλκανική συνεργασία με βάση την ειρηνική λύση των εσωβαλκανικών διαφορών. Όλες τις απόψεις μου αυτές τις ανέπτυξα σε ένα ανοιχτό γράμμα και ένα σχέδιο απόφασης που στις 22-11-1940 έστειλα στην Προσωρινή Διοίκηση. Αυτή αρνήθηκε να δεχτεί και να δημοσιεύσει αναπτύσσοντας μιά καθαρά σοσιαλπατριωτική επιχειρηματολογία που έχει αυτή τη βάση: Ο πόλεμος της Ελλάδας εναντίον της Ιταλίας στην Αλβανία είναι παρόμοιος με τον πόλεμο της Ε.Σ.Σ.Δ. - Φιλλανδίας και ότι ο Μεταξάς είναι ο πρωτεργάτης στον παγκόσμιο αντιφασιστικό αγώνα. Η Προσωρινή Διοίκηση θέλει να υποδουλώσει ολοκληρωτικά το ΚΚΕ στην μοναρχοφασιστική δικτατορία αντί να οργανώσει την ανατροπή της. Έτσι η Προσωρινή Διοίκηση και το ανοιχτό γράμμα μου της 2-11-1940 (που ακέραια την ευθύνη του την έχω εγώ μπροστά στο ΚΚΕ και στην Κ.Δ.) το καταντά ένα καθαρό σοσιαλπατριωτικό ντοκουμέντο που πάει να λερώσει την τιμή του ΚΚΕ. Αύτη είναι η διαφωνία μου και η στάση της Προσωρινής Διοίκησης. Έτσι, πίσω από τη στάση αυτή καθαρίζει ολότελα και τούτο: Ότι η Προσωρινή Διοίκηση είναι δημιούργημα και όργανο του Μανιαδάκη και ότι ο Γιάννης Μιχαηλίδης, Ψηλός, Κατσαναίβης, Κάμος πρόδωσε την εντολή που είχε να καθαρίσει το ΚΚΕ από τη σπείρα του Μάθεση, πουλήθηκε στη μοναρχοφασιστική δικτατορία. Ύστερα από όλα αυτά, η στάση όλων των μελών και στελεχών οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ μέσα στη χώρα και το μέτωπο πρέπει να είναι αύτη: Ο λαός της Ελλάδας υπερασπίζει στον πόλεμο αυτό μόνον την εθνική του ανεξαρτησία. Είναι ξένος ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο Αγγλίας-Γερμανίας και Σία. Θέλει χωριστή, έντιμη, άμεση ειρήνη με τη μεσολάβηση της Ε.Σ.Σ.Δ. Αναγνωρίζει την αρχή της αυτοδιάθεσης μέχρις αποχωρισμού για όλους. Θέλει την ελευθερία του, τη δουλειά του, την επικράτηση της θέλησης του που του πνίγει ο Μεταξάς. Εξωτερική συμμαχία με την Ε.Σ.Σ.Δ. και αληθινή βαλκανική συνεννόηση. Οι λαοί και φαντάροι της Ελλάδας και Ιταλίας δεν είναι εχθροί μα αδέρφια και η συναδέλφωση τους στο μέτωπο θα σταματήσει τον πόλεμο που κάνουν οι εκμεταλλευτές κεφαλαιοκράτες του. Για να γίνουν όλα αυτά, λαός και στρατός πρέπει να ανατρέψουν τη μοναρχοφασιστική δικτατορία του Μεταξά που είναι ο κύριος και βασικός εχθρός τους και να εγκαθιδρύσουν τη λαϊκή αντιφασιστική κυβέρνηση. Για να μπορεί ένας λαός να κρατεί την εθνική λευτεριά, πρέπει να είναι και εσωτερικά λεύτερος. Λαός εσωτερικά σκλάβος δεν θάναι άξιος να κρατήσει και την εθνική του ανεξαρτησία και κάθε νίκη του εσωτερικού του τυράννου θα δυναμώνει τη σκλαβιά του.

Αυτός είναι σήμερα ο δρόμος του ΚΚΕ. Κάθε μέλος-στέλεχος οργάνωσης αυτή τη γραμμή πρέπει να μπάσει στις μάζες και οργανώνοντας τες γύρω απ' αυτή, να την επιβάλει νικηφόρα. Ακόμα μην ξεχνάτε ούτε στιγμή τους φυλακισμένους και εξορίστους μας. Στην Κέρκυρα κάθε στιγμή η ζωή των καλυτέρων παιδιών μας, Νεφελούδη, Σιάντου, Παρτσαλίδη και τόσων άλλων, είναι σε άμεσο κίνδυνο από το μαχαίρι του Μεταξά και τις μπότες του Μουσσολίνι. Εγώ είμαι γερός και καλά. Όλη μου η σκέψη και η καρδιά μου είναι στο Κόμμα, όπως και η ζωή μου είναι δοσμένη σ' αυτό.

Ζήτω το ΚΚΕ! Ζήτω η Κ.Δ.!

Αθήνα, κρατητήρια Γενικής Ασφαλείας. 15-1-1941

Γεια - χαρά
ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ»

Η προσωρινή διοίκησις του ΚΚΕ έστειλε επιστολήν στον Ζαχαριάδη την 3 Δεκεμβρίου 1940. Στην επιστολήν αυτήν απήντησε ο Ζαχαριάδης την 6 Ιανουαρίου 1941. Παραθέτω το αποκαλυπτικόν κείμενον και φωτοτυπίαν εκ του πρωτοτύπου της ιδιοχείρου απαντήσεως του Ζαχαριάδη.

Η επιστολή Ζαχαριάδη της 6 Ιανουαρίου 1941:

«Θα τα πω έξω απ' τα δόντια. Δεν είμαστε παιδιά για να λέμε και ξελέμε. Όσα είπα ήταν καλώς ειπωμένα. Μάλιστα η «επιχειρηματολογία» σας με κατέπεισε ολοκληρωτικά ότι έχω 100% δίκηο! Χτυπάτε το μηχανισμό και λέτε ότι στην τωρινή κατάσταση της Ελλάδας ανακαλύψατε το «νέο». Μα στην πραγματικότητα το «νέο» αυτό είναι ο πολύ παλιός σοσιαλπατριωτισμός του 1914 και 1939! Κατακεραυνώνετε τον μηχανισμό. Και όμως... λέτε: η περίπτωση Ελλάδας-Αλβανίας είναι η ίδια με την περίπτωση Ε.Σ.Σ.Δ. - Φιλλανδίας!!! Συγκρίνετε τη δήλωση του Στάλιν (διαστρεβλώνοντας την) για τους γαλλ. εξοπλ. στην εποχή του γαλλοσοβιετικού με την Ελλάδα της μοναρχοφασιστικής διχτατορίας. Γιατί να μην συγκρίνετε το Ντελαντιέ του 1939-40 με τη σημερινή Ελλάδα; Δεν είνε πιο σωστό; (Η διαστρέβλωση του Στάλιν είναι αυτή: τότε ο Λαβάλ στη Μόσχα ζήτησε μια δήλωση απ' το Στάλιν για τους γαλλ. εξοπλ. Ο Στ. την έκανε από συμφώνου με την Κ.Δ. και τον Τορρές. Τότε η αντίδραση στη Γαλλία θέλησε να βρει αντίθεση ανάμεσα στον Στάλιν και το Κ.Κ. Γαλλίας. Και αυτό απάντησε με το περίφημο πλακάτ: Ο Στάλιν έχει δίκηο! Μα τί σχέση μπορούν να έχουν όλα αυτά με τη σημερινή Ελλάδα; Και όμως κατατροπώνετε το μηχανισμό!!!) Λέτε: η είσοδος της Ελλάδας στον πόλεμο μετάτρεψε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε αντιφασιστικό (!) για την ελευθερία της Ελλ., των Βαλκανίων, της Ε.Σ.Σ.Δ. και... βάλε!! Μη χειρότερα!! Λέτε: ο λαός κάνει αντιφασιστικό πόλεμο. Μα ο Μεταξάς; Κατά την ιδία λογική επειδή και για τα εσωτερικά ελληνικά ζητήματα ο λαός είναι αντιφασιστικός στην Ελλάδα δεν έχουμε μοναρχοφασιστική δικτατορία μα λαοκρατία! Όσο για τον ενθουσιασμό του Λαού (αυτά που λέτε θυμίζουν αρθρογραφία «Εστίας» και Σία) δεν ξέρετε τι γίνεται ούτε στο Μέτωπο ούτε στα μετόπισθεν. Γενικά τα επιχειρήματα σας είναι «πιστόν αντίγραφον» με τον αντιφασισμό κλπ. που κοπανάει τόσο ο Μεταξάς και Σία όσο και ο εγγλέζ. ιμπεριαλισμός. (Τώρα βλέπω ότι τα λάθη στην αρθρογραφία του «Ρίζου» και αλλού -που παρά τις ανατάσεις μου δεν διορθώσατε- δεν ήταν τυχαία). Μιλάτε πολύ για το συμφέρον της Ε.Σ.Σ.Δ. ξεχνόντας ότι το συμφέρον αυτό είναι διαφορετικό και αντίθετο προς το συμφέρον τόσο του άξονα όσο και της Αγγλίας και αν ο άξονας θέλει να κάνει τα Βαλκάνια φασιστικό προγεφύρωμα, η Αγγλία τα θέλει όχι μόνο αντιαξονικό μα και αντισοβιετικό ορμητήριο ξέροντας το βασικό στην περιοχή αυτή σοβιετ. ενδιαφέρον. Και αυτούς ακριβώς τους σκοπούς της Αγγλίας εξυπηρετεί σήμερα ο Μεταξάς. Εσείς λέτε ότι ο Μετ. πολεμά σήμερα κατά του φασισμού και για την ελευθερία Ελλ. Βαλκ. κ.λπ... Γιατί τότε εφαρμόζει εσωτερικό φασισμό, δε δίνει αμνηστεία στους κόμ. γιατί ζητά από τους εθελοντές πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, γιατί πιάνει φαντάρους κομμουνιστές του Μετώπου και τόσα και τόσα παρόμοια;

Στραβοκαταλάβατε απόλυτα τη γραμμή της Κ.Δ. και του ΚΚΕ. Το βασικό δεν είναι αν η Ελλάδα βρίσκεται στην Αλβανία, μα ποια Ελλάδα βρίσκεται στην Αλβανία και γιατί. Η Ελλάδα αυτή είναι του Μεταξά + εγγλεζ. ιμπεριαλ. και τους καταχτητικούς φασιστικούς σκοπούς της τους ξεκαθάρισε και πάλι ο Μεταξάς (πρωτοχρον. διαγγέλματα του + συνέντευξη του). Η πολιτική του ΚΚΕ απόβλεπε στο ν' αποσπάσει την Ελλάδα απ' την Αγγλία και να την προσεγγίσει στην Ε.Σ.Σ.Δ. μαζί με εσωτερικές αλλαγές. Αυτού απόβλεπε και το «ανοιχτό γράμμα» μου της 31 -Χ. (που τη δημοσίευσή του, την αποστολή του έτσι όπως ήταν γραμμένο, την υπαγόρευσε κυρίως και η εσωτερική κρίση του ΚΚΕ και η ανάγκη να δοθεί σ' όλους τους κομμουνιστές της Ελλάδας έγκυρη ενιαία κατεύθυνση). Πάντως το γράμμα εκείνο, καμουφλαρισμένο, τάλεγε όλα και μιλούσε για εξόντωση και του εσωτερικού φασισμού. Πάντως το γράμμα εκείνο ήταν μονάχα μια προσπάθεια που προϋπόθετε όλους τους κατοπινούς ελιγμούς που θα γινόταν αναγκαστικά. (Εσείς, αντίθετα, δένετε οριστικά το ΚΚΕ στο Μεταξά και στο σοσιαλσωβινισμό και έτσι παθαίνει το μεγαλύτερο ΑΙΣΧΟΣ στην ιστορία του). Τα πράγματα είναι καθαρά: Ο λαός θέλει μόνο τη Λεφτεριά και ανεξαρτησία του εσωτερική και εξωτερική. Αυτό είναι δυνατό μόνο με εσωτερική αντιφασιστική στροφή + σύμπραξη με Ε.Σ.Σ.Δ. Ο Μεταξάς κάνει τα αντίθετα, μας δένει οριστικά στον ιμπερ. πόλεμο για λ/σμό της Αγγλ. μας μπλέκει και με τη Γερμ. (βλέπε γερμ. βοήθεια στην Ιταλία) και κάνει πόλεμο φασιστικό - ιμπεριαλ. - πλουτοκρ. - καταχτητικό. Καθήκον του ΚΚΕ: Να ζητήσει η Ελλάδα μεσολάβηση Ε.Σ.Σ.Δ. για έντιμη ειρήνη. Ο πόλεμος στα χέρια στρατού-Λαού: ανατροπή Μεταξά. Αυτός είναι ο κύριος εχθρός! Λαϊκή Δημοκρατική εξουσία. (Αν όπως λέτε ο Λαός είνε με το Μεταξά, τότε το ΚΚΕ πρέπει να πάει ενάντια στο ρέμα. Απ' την Κορυτσά και πέρα οι στρατιώται μας σφάζονται άδικα, για ξένα συμφέροντα). Αυτή είναι η γνώμη μου. «Παληός» μαρξισμός θα πείτε. Ναι μα όχι σοσιαλσωβινισμός. Και έχετε υποχρέωση τιμής τη γνώμη μου αυτή, δηλ. το ανοιχτό γράμμα που δεν δημοσιεύσατε 2): το σχέδιο απόφασης που σάς πρότεινα και πιστή απόδοση αυτού εδώ του γράμματος να τα δημοσιεύσετε στο «Ριζ.» συνοδεύοντάς τα με όλες τις αντιρρήσεις σας κ.τ.λ. αν δεν πειστείτε ότι έχω δίκηο. (Κοκορέβεστε ότι ανακαλύψατε το «νέο» και όμως δεν βλέπετε το ΝΕΟ στην κατάσταση που επιβάλλει τη στροφή που σας προτείνω. Δίχως τη στροφή αυτή και το «ανοιχτό γράμμα» μου της 31. Χ καταντά ένα σοσιαλπατριωτικό προδοτικό ντοκουμέντο. Έχετε υποχρέωση τιμής να κάνετε αμέσως τις δημοσιεύσεις που ζητώ πιο πάνω. Αλλοιώς θα πεισθώ τελειωτικά ότι πίσω απ' τη Π.Δ. κρύβεται ύποπτη βρωμοδουλειά του Μανιαδάκη και της ασφάλειας. Όταν ο Μανιαδάκης πήρε τα τελευταία μέτρα ενάντια μου χάρηκα γιατί τα απέδωσα στη δημοσίευση και τοιχοκόλληση τον νέου γράμματος μου. Έπεσα έξω. Ίσως τα μέτρα να οφείλονται στο ότι ο Μανιαδάκης έλαβε «αρμοδίως» γνώση του νέου αυτού γράμματος. Ποιος ξαίρει; Κάποτε είπα στον Ειρηνοδίκη ότι τη φωλιά του την σκότωσε. Και αυτός «φρονίμως ποιών» δεν απάντησε! Τώρα ποιος είνε ο Ειρηνοδίκης ίσως να θυμάται ο Κάτσος). Και κάτι άλλο: Κάποιος από σας κάνει το «θεωρητικό». Μα του πήρε ο διάολος τον πατέρα. Λιγώτερη φλυαρία - Λιγώτεροι ιστορικοί παραλληλισμοί (όπως λ.χ. της Φινλανδίας!!!) γιατί είναι κακοτοπιές!

Πάντως το παράδειγμα του Κ.Κ. Κίνας κυρίως απ' την αιχμαλωσία του Τσάγκ-Κάι-Σέκ και δώ κάτι μπορεί να τον ωφελήσει. Για τις μικροδιαφορές μας: Εσείς μπορεί να στέλνετε πολλά, μα εγώ παίρνω πολύ λίγα. Απόδειξη: Απ' τον πόλεμο και δώ πήρα μόνο τον 1ο πολεμικό «Ρίζο» και το «Δελτίο» με την απόφαση σας. Τίποτε άλλο. Πριν 1 μήνα λέγατε: Σε 4 μέρες θα πάρεις την 1η πολεμική προκήρυξη μας και το «Ρ.» τον Δεκέμβρη. Ακόμα να τα πάρω! Θέλω όλα τα υλικά σας (έντυπα) απ' τον πόλεμο και δώ όσα δεν πήρα. (Απ' τον Κατσ. εγώ είχα ζητήσει εξηγήσεις. Αυτός δεν μου έδωσε. Μετά ζητήσατε σεις από μένα. Μπορείτε να τις πάρετε απ' τον ίδιον). Όταν μου είπατε ότι το Χόντζα δεν τον ξέρετε σας απήντησα ότι δεν πρόκειται για Χόντζα μα για ΧΟΝΖΑ και σας ξαναρωτούσα, αν τον ξέρετε. Δεν απαντήσατε. (Μου ζητήσατε διευκολύνσεις για σύνδεση σας με πρόσωπα για λεφτά κ.τ.λ... Σας απάντησα. ΟΧΙ. Μόνο πολιτικές γνώμες δίνω). Οι γνώμες μου για τον πόλεμο να μπουν στο αχτίφ Κ. και ΚΝ.. Πάντως η συνέχιση της συζήτησης μεταξύ μας δεν έχει νόημα. ΕΡΓΑ χρειάζονται. Να γράφετε πιο ζωηρά και αραιά να τα βγάζω εύκολα και γρήγορα. (Αν η προσπάθεια της Π.Δ. είνε παστρικιά δουλειά μη ξεχνάτε ότι δεν έχετε δικαίωμα να ατιμάσετε το ΚΚΕ). (Αν δεν κάνετε τις δημοσιεύσεις θα προσπαθήσω να χρησιμοποιήσω ένα μέσο που ίσως προσωπικά μου κοστίσει ακριβά μα το ΚΚΕ θα το ωφελήσει.) Αν αποφασίσετε τη δημοσίευση μην αργείτε ούτε δεφτερόλεφτο. Τα γραφτά μου όλα να τα φυλάχτε. (Ο σύνδεσμος μας κάνει ανοησίες.)

6.1.41»

Ο εγκληματίας Φλωράκης εις συνέντευξίν του στο «Βήμα» (9-12-2001) είπε για το πρώτο γράμμα του Ζαχαριάδη, αλλ' απεσιώπησε τα δύο άλλα και τας επισήμους ανακοινώσεις του ΚΚΕ που επρόδιδαν την 28ην Οκτωβρίου. Δηλαδή οι εγκληματίαι του ΚΚΕ προσπαθούν να αποκρύψουν τας προδοσίας των.

Τας επιστολάς του Ν. Ζαχαριάδη αργότερον ανεγνώρισε ως γνήσιας με επιστολήν του, που εδημοσιεύθη στον «Ριζοσπάστην» (11 Μαρτίου 1947).

Τον Ιούνιον του 1941 η ένδοξος Ελλάς ελύγισε προ της υλικής υπεροχής των Γερμανών.

Για το ΚΚΕ υπεύθυνος του πολέμου ήτο «η βασιλομεταξική σπείρα» και εις κύριον άρθρον του «Ριζοσπάστη» (17 Ιουνίου 1941) οι κουκουέδες αδιαντρόπως πλαστογραφούν την ιστορίαν, λησμονούν οτι μας επετέθησαν οι Ιταλοί κι αποδίδουν την ευθύνην του πολέμου στο καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Ιδού τι γράφουν:

Μόνον ο τύπος του κόμματος μας στάθηκε ο μοναδικός και ατρόμητος πολέμιος των μεγάλων αυτών εχτρών της Ελλάδας κι ανάμεσα στο διωγμό το φοβερό που οργάνωσαν εναντίον του τα όργανα της διχτατορίας, κατάφερε ως το τέλος να συνεχίσει την έκδοση του και να χτυπά αλύπητα κι ανειρήνευτα τον πρώτο εχτρό της χώρας μας, τη μισητή Βασιλομεταξική σπείρα. Μόνον ο τύπος μας ξεσκέπασε έγκαιρα το ξεπούλημα της χώρας μας στους Εγγλέζους ληστές ιμπεριαλιστές και συνεπούμενα την έξοδο της Ελλάδας απ' την ουδετερότητα. Μόνον ο «Ρίζος» μας βροντοφώναξε για τον κίνδυνο που διέτρεχε η χώρα με την έξοδο της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο πλευρό των Εγγλέζων και ενάντια στον άξονα, χωρίς κανένα συμφέρον για το Λαό μας μα μονάχα για τα συμφέροντα του Εγγλέζικου κεφαλαίου, της Βασιλομεταξικής κλίκας και μιας γκρούπας της ντόπιας πλουτοκρατίας και καλούσε το λαό μας να παλαίψει για την ουδετερότητα του κι ανεξαρτησία της χώρας μας. Και μέσα στη συνέχεια τον καταστροφικού για το λαό μας πολέμου, μέσου του «Ρίζου» υπέδειξε το κόμμα μας σαν μοναδική σωτηρία για τη χώρα μας την ανατροπή της πουλημένης διχτατορικής σπείρας, την ανάληψη της εξουσίας από μια Κυβέρνηση Μετώπου Εθνικής - Σωτηρίας - Ειρήνης, που θα υπέβαλλε προτάσεις ειρήνης στον Άξονα χωρίς προσαρτήσεις κι αποζημιώσεις και θα προσανατολίζονταν οικονομικά και πολιτικά με την Ε.Σ.Σ.Δ.

Η Προδοσία της Εθνικής Αντιστάσεως
Μετά την κατάληψιν της Ελλάδος υπό των Γερμανών και στα πλαίσια της συνεργασίας του διεθνούς κομμουνισμού με την Γερμανίαν (Σύμφωνον Ρίμπεντροπ -Μολότωφ), οι Γερμανοί απελευθερώνουν τους φυλακισμένους κουκουέδες.

Συγκεκριμένως την 28ην Ιουνίου 1941 μετέβησαν στην φυλακήν της Ακροναυπλίας δύο Γερμανοί Αξιωματικοί της G.F.P. (Μυστική Στρατιωτική Αστυνομία) μαζί με εκπρόσωπον της βουλγαρικής πρεσβείας εις Αθήνας και βάσει της υπ' αριθμόν 621 διαταγής της G.F.Ρ. διετάσσετο η αποφυλάκισις 27 ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ.

Οι Γερμανοί απελευθέρωσαν τους κάτωθι:

Ανδρέας Τσίπας, αναπληρωτής γεν. γραμματεύς του ΚΚΕ.
Ανδρέας Τζίμας, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ.
Κ. Λαζαρίδης, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ.
Ζησιάδης η Τερπόβσκυ, μέλος του Μακεδόνικου Γραφείου του ΚΚΕ.
Ζήσης Βελιόπουλος
Ζήσης Καλλιμάνης
Αναστ. Καρατζάς
Πέτρος Κέντρος
Λάμπρος Μόσχος
Κυρ. Μπιλάλης
Αθαν. Πέϊκος
Λάζ. Μποζίνης
Στέλ. Παπανεδέλιος
Διάμ. Τσιτσίνας
Νίκ. Σωτηρίου
Μιχ. Σκουπακίδης
Νίκ. Χαϊβανίδης
Ρούσος Χαριζάνης
Εμμ. Καζαντζής
Κωνστ. Λάμπου
Δημήτριος Λέσκας
Φώτιος Ουρούζης
Παντ. Τζίκας
Ιω. Κωνσταντινίδης
Θεοδ. Ευθυμιάδης
Λάζαρος Ντάμιος
Εμμ. Χαραλάμπους

Το ΚΚΕ κατά την διάρκειαν της τριπλής κατοχής της Ελλάδος από Γερμανούς, Ιταλούς και Βουλγάρους οργάνωσε μίαν τάχα «Αντίσταση» ενώ στην πραγματικότητα συνειργάσθη με τους κατακτητάς με απώτερο σκοπό να αρπάξη την εξουσία, όταν εκείνοι θα απεχώρουν. Αύτη είναι η ιστορική αλήθεια την οποίαν αποδεικνύουν τα γεγονότα και τα έγγραφα κομμουνιστικής προελεύσεως.

Στο επίσημον όργανο του ΚΚΕ «Νέος Κόσμος» (τεύχος 9ον Σεπτεμβρίου 1950) γίνεται δεκτόν ότι το κομμουνιστικό σύνταγμα Χαλκιδικής «υπέγραψε συμφωνία με τους Γερμανούς».

Επίσης παραθέτω φωτοτυπιαν συμφωνίας, την οποίαν υπέγραψε η ηγεσία του ΚΚΕ (Σιάντος) με την Γκεστάπο (Μυστική Αστυνομία των Γερμανών) όπου διαβάζομεν τα εξής προδοτικά:

«Ύστερα από διαπραγματεύσεις με τη Γερμανική Διοίκηση καταλήξαμε μαζί της σε συμφωνίες που θα πρέπη στο μέλλον να τις εφαρμόσουμε πιστά γιατί αυτό επιβάλλουν τα κομματικά μας συμφέροντα. Σύμφωνα μ' αυτές κάθε «σαμποτάζ» ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια μας ενάντια οπλιτών η βαθμοφόρων του Στρατού Κατοχής θα γίνεται ύστερα από σχετικές υποδείξεις του αρχηγού της Γκεστάπο. Δόστε επομένως εντολή στις Αχτίδες να πάψουν στο έξης οι ξεκάρφωτες ενέργειες. Οπλισμός μας εξασφαλίστηκε αρκετός. Σαν υπεύθυνο για τη δουλειά αυτή η Γερμανική Διοίκηση όρισε τον Ταγματάρχη Όττο του Β' Γραφείου. Ακόμα ανάλαβαν την υποχρέωση να μας ειδοποιούν για τα μπλόκα και τις συλλήψεις ώστε κανείς να μην υπάρχη κίνδυνος για τα μέλη της οργανώσεως μας. Παράλληλη υποχρέωση αναλάβαμε και μείς για την περίπτωση της αναχώρησης τους από την Ελλάδα. Κανένας δεν πρέπει να ενοχληθή.

Ι. ΣΙΑΝΤΟΣ»

Τί να πρωτοσχολιάση κάποιος; Πάντως οι Γερμανοί ανέλαβαν την υποχρέωσι «να ειδοποιούν για τα μπλόκα και τις συλλήψεις» ώστε να μη διακινδυνεύσουν τα μέλη του ΚΚΕ.

Εκτός των συμφωνιών με τους Γερμανούς το ΚΚΕ υπέγραψε πλήθος προδοτικών συμφωνιών με τους Βουλγάρους. Παρουσιάζω ένα που υπεγράφη στο Μελισσοχώριον εις άπταιστον μάλιστα καθαρεύουσα, όπως τότε συνήθιζε το ΚΚΕ. Σημειωτέον τώρα εκδημοτικίζουν τα κείμενα των, εκ των ύστερων, όπως το ιδρυτικόν του ΕΑΜ. Ιδού το προδοτικόν κείμενον:

«Σήμερον την 20ην Σεπτεμβρίου του 1944 εν Μελισσοχωρίω Μακεδονίας οι υπογεγραμμένοι αντιπρόσωποι του ΚΚΕ, του Βουλγαρικού Στρατού, του Ε.Λ.Α.Σ. και της Π.Ε.Ε.Α. συνεφωνήσαμε και αποφασίσαμε τα κάτωθι, προς ενίσχυσιν του κοινού απελευθερωτικού μας αγώνος καθώς και δια την μελλοντικήν μας συνεργασίαν.

ΑΡΘΡΟΝ 1ον. Άμεσος υποστήριξις του Ε.Λ.Α.Σ. με πολεμικόν υλικόν δια του Βουλγαρικού Στρατού.

ΑΡΘΡΟΝ 2ον. Ο Βουλγαρικός Στρατός δεν θα επιτεθή κατά του Ε.Λ.Α.Σ. και θα υποστήριξη τας επιχειρήσεις του και εναντίον Κυβερνητικών Στρατευμάτων και εναντίον Εθνικιστικών Σωμάτων.

ΑΡΘΡΟΝ 3ον. Κατά την Αγγλοαμερικανικήν απόβασιν εν Ελλάδι ο Ε.Λ.Α.Σ. υποχρεούται να συμπεριλάβη εις τας τάξεις του Βουλγαρικά Στρατεύματα και να τα υποστήριξη.

ΑΡΘΡΟΝ 4ον. Κατά την απόβασιν θα ενωθούν τα Βουλγαρικά Στρατεύματα και ο Ε.Λ.Α.Σ.

ΑΡΘΡΟΝ 5ον. Ο Ε.Λ.Α.Σ. υποχρεούται εν περιπτώσει υποχωρήσεως να υποστήριξη τα Βουλγαρικά Στρατεύματα μέχρι συνόρων.

ΑΡΘΡΟΝ 6ον. Όλο το Βουλγαρικό πολεμικό υλικό το ευρισκόμενον εις Μακεδονίαν και Θράκην θα παραχωρηθή εις τον Ε.Λ.Α.Σ.

ΑΡΘΡΟΝ 7ον. Ο Ε.Λ.Α.Σ. αναλαμβάνει τον εφοδιασμόν του Βουλγαρικού Στρατού.

ΑΡΘΡΟΝ 8ον. Ο Ε.Λ.Α.Σ. αναλαμβάνει την προστασίαν της Βουλγαρικής μειονότητος και της περιουσίας αυτής και θα διευκολύνη εφ' όσον αυτή θα ζητήση την αναχώρησίν της εις την Βουλγαρίαν, συναποκομίζουσα και την περιουσίαν της.

ΑΡΘΡΟΝ 9ον. Από κοινού αγών εναντίον εκείνων που εναντιούνται εις τον Ε.Λ.Α.Σ. και το ΚΚΕ.

ΑΡΘΡΟΝ 10ον. Το ΕΑΜ, το ΚΚΕ και ο Ε.Λ.Α.Σ. αναλαμβάνουν να σχηματίσουν μίαν Διεθνή Μακεδονίαν μετά το τέλος του πολέμου.

ΑΡΘΡΟΝ 11ον. Κατάργησις συνόρων μεταξύ Βουλγαρίας - Ελλάδος και Σερβίας.

ΑΡΘΡΟΝ 12ον. Ουδείς Βούλγαρος θα συλληφθή εν Μακεδονία και Θράκη από τον Ε.Λ.Α.Σ.

Εν Μελισσοχωρίω την 20η-9-1944

Δια το Κ.Κ. Βουλγαρίας: Φιλίπποβιτς, Γραμ. Βουλγαρικής Λέσχης

Δια τον Βουλγαρικόν Στρατόν: Γιούνωφ, Υπολοχαγός

Δια τον Ε.Λ.Α.Σ.: Αυγερινός

Δια την Π.Ε.Ε.Α.: Στασινόπουλος»

Έτσι λοιπόν; Το ΚΚΕ συμφωνεί με τους Βουλγάρους δια μίαν «Διεθνή Μακεδονίαν»! και φυσικά ουδείς Βούλγαρος κατακτητής θα συλληφθή εν Μακεδονία και Θράκη από τον ΕΛΑΣ!

Τον Ιανουάριον 1944 εις Καρυδιές Εδέσσης ο Βούλγαρος λοχαγός εγκληματίας πολέμου Κάλτσεφ και ο Ανδρέας Τζίμας (που απεφυλάκισε η Γερμανική Μυστική Αστυνομία από την Ακροναυπλίαν τον Ιούνιον 1941) υπέγραψαν εξ ονόματος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του Βουλγαρικού Στρατού κατοχής το ακόλουθον προδοτικόν σύμφωνον:

«1) Αι επαρχίαι Κιλκίς, Παιωνίας, Αλμωπίας, Γιαννιτσών, Εδέσσης, Αριδαίας, Φλωρίνης και Καστοριάς εκχωρούνται από το ΕΑΜ-ΕΑΑΣ ως ζώνη δράσεως του ΣΝΟΦ.

2) Το ΣΝΟΦ έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τη ζώνη της δράσης του και σε άλλες νοτιώτερες επαρχίες ύστερα από την εξασφάλιση πλήρους κυριαρχίας στις παραπάνω επαρχίες.

3) Ο Βουλγαρικός Στρατός κατοχής της Μακεδονίας παίρνει την υποχρέωση να καταλάβει τα αστικά κέντρα της Μακεδονίας ύστερα από την αποχώρηση των Γερμανών και την παράδοση τούτων εις τας αρχάς του ΕΑΜ.

4) Αποφασίζουν από κοινού ΕΑΜ και ΣΝΟΦ την δημιουργία αυτονόμου Μακεδόνικου Κράτους Σοβιετικής Οργάνωσης το οποίον θα ζητήσει να μπει κάτω από την προστασία της Ρωσίας.

5) Για την ενίσχυση ΕΑΜ-ΣΝΟΦ αναλαμβάνεται η υποχρέωση της πλαισίωσης της Διεθνούς Μεραρχίας που θα ιδρυθεί στο Καϊμακτσαλάν από Βουλγάρους αξιωματικούς και ο εφοδιασμός της με πυρομαχικά.

6) Να φροντίσουν οι Βούλγαροι για την κατασυκοφάντηση κάθε δυναμικού εθνικιστικού στοιχείου στις αρχές κατοχής, ώστε να μη αναπτυχθεί εθνικιστική κίνηση. Καθιερώθη τέλος ως σημαία της Σοδ. Δημ. Μακεδονίας η βουλγαρική τοιαύτη, με αντίθετον φοράν των χρωμάτων και με αστέρια εις το κέντρον».

ΚΑΛΤΣΕΦ ΤΖΙΜΑΣ

Όπως εδιαβάσατε ιδρύεται αυτόνομο Μακεδόνικο κράτος, ενώ ολόκληροι επαρχίαι της Β. Ελλάδος εκχωρούνται στη ΣΝΟΦ.

Αρκετοί Βούλγαροι εφονεύθησαν από τον Εθνικόν Στρατόν πολεμούντες εις μονάδας του ΕΛΑΣ η του Δημοκρατικού (!) Στρατού.

Ιδιαιτέρως όμως αποκαλυπτική είναι η προδοτική συμπεριφορά του μετέπειτα βουλευτού της ΕΔΑ Κωνσταντάρα, διοικητού της 6ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ ο όποιος εφωτογραφίζετο με τον Βούλγαρον αντισυνταγματάρχην Ιβάν Ράντεφ.

Φυσικά, ούτε λόγος δια την προστασίαν των Βορειοηπειρωτών, την σφαγήν των οποίων παραδέχεται κι ο ίδιος ο «Ριζοσπάστης» (2-6-1945) με την φράσιν: «είναι γεγονός ότι οι Αλβανοί κατέσφαξαν Έλληνες της Βορείου Ηπείρου...» άλλ' ο ΕΛΑΣ συνεργαζόμενος στρατιωτικώς με τους Βουλγάρους επετέθη εναντίον των εθνικών ανταρτικών ομάδων του Τσαούς Αντών εις Κρηνίδας την 21 Σεπτεμβρίου 1944.

Πραγματικώς η συνεργασία ΚΚΕ και Βουλγάρων είναι πρωτοφανής. Μερικαί φωτογραφίαι που θα παραθέσω παρακάτω εμφανίζουν καλλιτερον από τα κείμενα τον εθνοπροδοτικόν ρόλον των κουκουέδων.

Το τάχα αντιστασιακό ΚΚΕ επολέμησε με πείσμα όλας τας αντιστασιακάς οργανώσεις, τας οποίας άλλας διέλυσε κι άλλας υπεχρέωσε να ενταχθούν εις αυτό. Με δόλο εσκότωσαν πολλούς Αρχηγούς ανταρτικών ομάδων, τους οποίους εκάλουν προς συζήτησιν κι εν συνεχεία τους εδολοφόνουν, όπως συνέβη με τον Συνταγματάρχην Ψαρρόν. Τα ίδια έκαναν στον Στρατηγό Σ. Σαράφη, τον οποίον δια δόλου συνέλαβαν (1 Μαρτίου 1943), τον έπτυσαν κ.τ.λ. και στο τέλος τον ανεκήρυξαν στρατιωτικόν ηγέτη του ΕΛΑΣ!

Την 12 Οκτωβρίου 1943, ο Σαράφης εκδίδει διαταγήν συνεχίσεως εντατικώτερον του αγώνος κατά των ανδρών του ΕΔΕΣ (!) κι όχι κατά των Γερμανών.

Σαφέστατος και κατηγορηματικός υπήρξεν ο ειδεχθής εγκληματίας και ομοφυλόφιλος Άρης Βελουχιώτης, ο οποίος αδιστάκτως ηδιαφόρει δια τους Γερμανούς και ενδιεφέρετο δια τον ΕΔΕΣ. Την 20 Οκτωβρίου 1943 εκδίδει την ακόλουθον διαταγήν:

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
ΓΕΝΙΚΟΝ ΑΡΧΗΓΕΙΟΝ

Προς

Την VIII Μεραρχίαν

Χαλίκι

Ως υπεύθυνος διαχειριζόμενος το ζήτημα της εκκαθαρίσεως του ΕΛΕΣ, έπι των υμετέρων ενεργειών έχω να παρατηρήσω:

α) Πολιτικώς και από στρατηγικής και ταχτικής άποψης του πολέμου μας εναντίον του εσωτερικού (Ζέρβας-Αντίδραση) και εξωτερικού (Γερμανοί) εχθρού, η ενέργεια σας να αποσύρητε τις εναντίον του ΕΔΕΣ δυνάμεις για να τις συμπτύξετε και προβάλετε αντίσταση στους προς Μέτσοβον ενεργούντες Γερμανούς, είναι απολύτως εσφαλμένη και ασύμφορος.

β) Κατά την γνώμη μου είναι χίλιες φορές προτιμότερο να διανοίξουν οι Γερμανοί την οδόν Ιωαννίνων - Μετσόβου - Καλαμπάκας, παρά να εξακολούθηση υφιστάμενος ο ΕΔΕΣ έστω και μια βδομάδα ακόμα.

γ) Γι αυτό εντέλλομαι όπως άμα λήψει παρούσης διατάξητε αμέσως τον Καβαλλάρη, απαλασσομένου του εφεδρικού και συμπληρουμένης της δυνάμεως του δια δυνάμεων ενεργού ΕΛΑΣ, ώστε να έχη 300 άνδρας τουλάχιστον, να κινηθή ταχύτατα προς θέσιν Πλάκα και εκείθεν δράση εναντίον Εδεσιτών, λαμβάνων επαφήν με τα υμέτερα τμήματα και υπό τας διαταγάς μου, τον λοιπού αποτελούσης της δυνάμεως του μέρους τον υπ' εμέ ανεξαρτήτου εκκαθαριστικού συγκροτήματος.

δ) Αναφέρατε δια του ιδίου συνδέσμου λήψιν παρούσης και έναρξιν εκτελέσεως.

Ώρα 2.30

Καλαρύτες 20 - Χ - 43

ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ

Μετά ταύτα... του έστησαν έφιππον ανδριάντα εις Πλατείαν της Λαμίας, όπου δεν ετιμήθη ούτε ο Μ. Αλέξανδρος!

Ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ) εθεώρει λοιπόν εχθρόν τον ΕΔΕΣ και όχι τους Γερμανούς. «Είναι χίλιες φορές προτιμότερον...» να διαφύγουν οι Γερμανοί, παρά να εξακολουθήση υφιστάμενος ο ΕΔΕΣ έστω και μια βδομάδα ακόμη!

Εις άλλην διαταγήν το Κομμουνιστικό Γενικό Στρατηγείο, εις καθαρεύουσαν πάντοτε, διατάσσει αι δυνάμεις του ΕΛΑΣ να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικώς εναντίον του ΕΔΕΣ.
Όλα αυτά τα έγγραφα, διαταγαί κτλ... το ΚΚΕ ουδέποτε τα ηρνήθη, διότι δεν ηδύνατο να τα αρνηθή. Τα εδικαιολόγησε μόνον ισχυριζόμενον ότι έπρεπε να πολεμηθή ο Ζέρβας, διότι ήτο προδότης! Έτσι αορίστως.

Πάντως ήρκει που ήσουν στον ΕΔΕΣ για να σε δολοφονήσουν.
Αφού το ΚΚΕ έσφαξε τον Ψαρρόν και διέλυσε την ανταρτικήν του ομάδα (ΕΚΚΑ) εστράφη με μίσος κατά του Ζέρβα που ηγείτο του ΕΔΕΣ. Ταυτοχρόνως ο ΕΛΑΣ επετέθη εναντίον όλων των ανταρτικών ομάδων που δεν ήσαν κομμουνιστικοί και τας διέλυσε βιαίως, π.χ. Π.Α.Ο.

Την 23ην Οκτωβρίου 1943, το ΚΚΕ επιτίθεται εις Πέτρινα Μεγαλοπόλεως, κατά της ομάδας ανταρτών του Ταγματάρχου Καραχάλιου, τον οποίον έφόνευσαν. Την 27ην Οκτωβρίου 1943 το ΚΚΕ επιτίθεται εις περιοχήν Παληοχώρας Καλαμάτας, κατά της ομάδος ανταρτών του λοχαγού Βρεττάκου, τον οποίον εφόνευσαν.

Την 6ην Αυγούστου 1943 το ΚΚΕ επετέθη κατά της ανταρτικής ομάδος του λοχαγού Θεοχαροπούλου τον οποίον τραυματισμένον εδολοφόνησαν. Τα ίδια συνέβησαν στον υπολοχαγόν Δροσόπουλον, στον λοχαγόν Σακελλαρίδην κ.τ.λ... Αυτός ήτο ο... πατριωτικός και απελευθερωτικός άγων του ΕΛΑΣ που υπέγραψε συμφωνίας με την S.D. (Υπηρεσία Ασφαλείας) των Γερμανών. Δίπλα στην υπογραφή του Γερμανού Διευθυντού της S.D. υπογράφει διά τον ΕΛΑΣ-ΕΑΜ το μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Πολ. Πολυχρονιάδης.

Εκτός από τας εθνικάς ανταρτικάς ομάδας το ΚΚΕ κατεπολέμησε και τους πατριώτας της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι δια την απελευθέρωσιν αυτού του τμήματος της Ελληνικής γής είχαν συγκροτήσει απελευθερωτικήν όργάνωσιν με την επωνυμίαν «Μέτωπον Απελευθερώσεως Βορείου Ηπείρου» (ΜΑΒΗ) με Αρχηγούς τον Β. Σαχίνην, Η. Κώνσταν, Τ. Γεωργίου, Α. Κοκαβέση και άλλους. Ο ΕΛΑΣ τελικώς συνειργάσθη με τους Αλβανούς, ώστε να αποτραπή πάσα δράσις των Βορειοηπειρωτών και επρόδωσε στελέχη του ΜΑΒΗ, τα οποία εδολοφόνησαν οι Αλβανοί. Μεταξύ των θυμάτων ήτο και ο πρόεδρος του ΜΑΒΗ, Β. Σαχίνης. Αργότερον ο ίδιος ο «Ριζοσπάστης» (2 Ιουνίου 1945) θα αναγκασθή να παραδεχθή: «Είναι γεγονός ότι οι Αλβανοί κατάσφαξαν Έλληνες της Βορείου Ηπείρου...» Ναί. Αλλά την δυνατότητα σφαγής των Ελλήνων την έδωσε το ΚΚΕ, όπως προκύπτει από αναμφισβήτητα έγγραφα. Άλλως τε το ΚΚΕ συνειργάσθη με τους Αλβανούς και αφ' ενός μεν ανεγνώρισε δικαιώματα Αλβανών στην Ελλάδα, αφ' έτερου δε απηγόρευσε πάσαν «Εθνικιστική Προπαγάνδα» των Ελλήνων στην Β. Ήπειρο.

Το ΚΚΕ έφθασε μάλιστα στο σημείον να προτείνη ίδρυσιν κοινών υπαρχηγείων με τους Αλβανούς, συγκρότησιν μικτών ταγμάτων και αναφοράν της Νοτίου Ηπείρου ως... Τσαμουριάς. Δύο κείμενα, το ένα από το Στρατηγείον Δυτ. Μακεδονίας του ΕΛΑΣ και το άλλο από το Γενικό Στρατηγείον του ΕΛΑΣ είναι αποκαλυπτικά.
ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗ

IX Μεραρχίαν δια Ορφέα

Επί κρυπτογραφήματος 10/1/44 5400

Εγκρίνομεν συγκρότησιν μικτού τάγματος περιφέρειαν Τσαμουργιάς.

Σ. Δ. Γεν. Στρατηγείου 13/1/44

κρυπτογραφήθη
Ώρα 11.10
Κωστούλας
Υπολοχαγός

Όπως ήτο επόμενον κατεδιώχθησαν όλοι οι πατριώται της Β. Ηπείρου. Εις Αθήνας συνελήφθη ο Μητροπολίτης Κορυτσάς, από την πολιτοφυλακή του ΕΛΑΣ και εστάλη «εις στρατόπεδον προσωπικοτήτων». Ποίος γνωρίζει εαν επέζησε; Διεσώθη στα αρχεία το σχετικόν έγγραφο, δια «τον πιο κάτω παππά».

Για να αντιληφθήτε το μέγεθος της προδοσίας της Αντιστάσεως θα σας αναφέρω, ότι το ΚΚΕ ήτο εναντίον του ενόπλου αγώνος κατά του κατακτητού. Σχετικώς ο κομμουνιστής Γιάννης Πετσόπουλος στο βιβλίον του «Τα πραγματικά αίτια της διαγραφής μου από το ΚΚΕ» παρατηρεί ότι:

«Η ηγεσία τον Κ.Κ.Ε. όχι μονάχα στην αρχή κλωτσούσε, μα και κατάγγελνε το αντάρτικο για τυχοδιωκτισμό και τα σαμποτάζ για προβοκάτσια. «Με την κουμπούρα δεν τρώει ο λαός ψωμί», έλεγεν εις την εισήγησίν του ο Γεώργιος Σιάντος».

Ίδε και εισήγησιν Γ. Σιάντου εις 8ην Ολομέλειαν της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ (Ιανουάριος 1942) καθώς και εις παράγραφον 10 της αποφάσεως της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ (Σεπτέμβριος 1941) και εις προκήρυξιν του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ της 19ης Απριλίου 1942. Δια περισσότερα εις «Το ΚΚΕ. Επίσημα κείμενα» (τόμος Ε' σελ. 51 και 69-70).

Άλλως τε όταν ανετινάχθη η γέφυρα του Γοργοποτάμου πόσοι γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ ήτο εναντίον της ανατινάξεως; Η μετέπειτα προπαγάνδα έπεισε τον κόσμο, ότι την επιχείρησιν διεξήγαγε ο ΕΛΑΣ, ενώ το αληθές είναι, ότι ο Α. Βελουχιώτης συνειργάσθη με τον Ν. Ζέρβα και τους Άγγλους καταδρομείς παρασυρθείς υπό του Ζέρβα και κατ' αντίθεσιν προς το ΚΚΕ το οποίον τον Φεβρουάριον του 1943 εκάλεσε τον Βελουχιώτην εις απολογίαν! δια την συμμετοχήν του στην ανατίναξιν της γέφυρας και δια την μη παρεμπόδισιν αυτής της πράξεως. Ο Κ. Κόκκινος σημειώνει στο βιβλίον του «1942-1945. Τα χρόνια της κρίσης» (σελ. 65) ότι:

«Ένα σοβαρό ρήγμα στις διασυνδέσεις αυτές έγινε με την αυτόβουλη (χωρίς την εντολή του Κ.Κ.Ε.) συμμετοχή του Άρ Βελουχιώτη στην επιχείρηση για την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου (Νοέμβριος 1942). Ο Άρης επέσυρε την οργή του Κόμματος, κλήθηκε στην Αθήνα για να απολογηθεί και έπεσε σε δυσμένεια έκτοτε. Οι Σαμαρινιώτης (Ανδρέας Τζήμας) και Τάσος Λευτεριάς (Βαγγέλης Παπαδάκης) ήσαν τα εντενταλμένα όργανα του Κόμματος να παρακολουθούν και επιβλέπουν όλες τις κινήσεις του Άρη»

Επιπλέον ο Άγγλος καταδρομεύς αντισυνταγματάρχης Έντυ Μάγιερς στο βιβλίον του «Η Ελληνική Περιπλοκή» περιγράφει την αρνητική στάση του Βελουχιώτη. Τα ίδια κατήγγειλε και ο Ταγματάρχης Κρις Γουντχάουζ στο βιβλίον του «Το μήλον της Έριδος» και ο συγγραφεύς Χένρυ Μόλ στο βιβλίον του «Πως εσώθη η Ελλάς». Εκτενέστατη και λεπτομερέστατη αφήγησις των συμβάντων και της προδοσίας του Γοργοποτάμου υπό του ΚΚΕ μπορείτε να διαβάσετε στο αποκαλυπτικότατον βιβλίον του Στρατηγού Αριστομένους Αντωνακέα «Η ανατίναξις της γέφυρας του Γοργοποτάμου - ιστορία και μύθος» (έκδ. «Νέα Θέσις» Αθ. 1996).

Παρά τα στοιχεία, παρά τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα, παρά την ιστορική πραγματικότητα επεκράτησε τελικώς η κομμουνιστική προπαγάνδα και κάθε χρόνο το ΚΚΕ τιμά την επέτειον της ανατινάξεως της γέφυρας υπό την ανοχή του κράτους και των χαζοαστών που αγνοούν την αλήθειαν.

Η Προδοσία της Μικρασιατικής Εκστρατείας

«Αν δεν νικιόμασταν στη Μικρασία, η Τουρκία θάτανε σήμερα πεθαμένη και μείς Μεγάλη Ελλάδα. Γι αυτό, εμείς όχι μόνο δεν λυπηθήκαμε για την αστοτσιφλικάδικη ήττα στη Μικρασία, μα και την επιδιώξαμε»!! («Ριζοσπάστης» 12-7-1935).

Χρειάζεσθε κι άλλην ομολογίαν της προδοσίας;

«Τα λαγκάδια και τα βουνά της Μικρασίας γεμίσανε απ' τα κορμιά των συναδέλφων μας. Τα όρνια του ουρανού χορτάσανε με τις σάρκες μας. Μη μας μιλάτε άλλο για πατρίδες και για εθνικές επαναστάσεις» («Εργατικός Άγων» 29-11-1920).

«Το κόμμα μας εκτέλεσε το Διεθνιστικό χρέος του καταγγέλοντας τον τυχοδιωκτικό χαρακτήρα αυτού του πολέμου. Γιατί ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1919-1922 ήταν από την πλευρά της Ελλάδος, ένας ΑΛΙΚΟΣ, ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ και ΑΡΠΑΧΤΙΚΟΣ πόλεμος» («Νέος Κόσμος» τεύχος Σεπτεμβρίου 1951).

Κατά το ΚΚΕ η απελευθέρωσις της Ιωνίας ήτο άδικος, επιθετικός και αρπαχτικός πόλεμος, όπως ακριβώς έλεγαν οι Τούρκοι. Ο «Ριζοσπάστης» (26 Νοεμβρίου 1929) μάλιστα απεκάλεσε τον τραγικόν Εθνομάρτυρα Μητροπολίτην Χρυσόστομον Σμύρνης «πράχτορα της Ελληνικής Μπουρζουαζίας»!

Και στο επίσημόν του όργανον («Νέος Κόσμος» τεύχος Σεπτεμβρίου 1957) το ΚΚΕ εδήλωνε:

«Το Κόμμα μας αψηφώντας την τρομοκρατία ανέπτυξε σοβαρή αντιπολεμική δράση στο μέτωπο και στα μετόπισθεν κατά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο...».

Κατά το ΚΚΕ:

«Η Μεγάλη Ιδέα είναι εκείνη η οποία εκήρυξε δύο τινά ενάντια σ' όλα τα δοσμένα της Ιστορίας και της Επιστήμης.

α) ότι η Νέα Ελλάδα αποτελεί απόγονο, κληρονόμο, και συνεχιστή της Αρχαίας Ελλάδας των δουλοχτητών και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας του ασιατικού δεσποτισμού, και

β) ότι η Νέα Ελλάδα δεν μπορεί να ζήση μέσα στα στενά της όρια και ότι τη λύση για όλα τα προβλήματα και όλες τις δυσκολίες της θα τη βρει στην πραγματοποίησι αυτού του σκοπού, δηλαδή να ξαναφκιάση την «ελληνική» Αυτοκρατορία που δεν υπήρξε ποτέ».

Νικ. Ζαχαριάδη: «Ιστορία του ΚΚΕ» (Εισαγωγή §3) και περαιτέρω (§8) ο αρχηγός του ΚΚΕ ισχυρίζεται ότι η Μεγάλη Ιδέα:

α) «Είναι ο θεωρητικός μανδύας που η αστοτσιφλικάδικη αντίδραση φόρεσε στην πολιτική της για να εξαπάτηση και παρασύρη πιο εύκολα τον Ελληνικό λαό».

β) «Σαν θεωρία και σαν πράξη συγκροτεί ολόκληρο το οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και πνευματικό σύστημα της αστοτσιφλικάδικης αντίδρασης από τότε που κυβερνά τον τόπο, δηλαδή από τότε που υπάρχει Νέα Ελλάδα μέχρι τις μέρες μας».

Δηλαδή η Μεγάλη Ιδέα, η οποία ενέπνευσε το 1912-13 ήτο «σύστημα της αστοτσιφλικάδικης αντίδρασης»! Προσέξατε πόσον ενοχλεί το ΚΚΕ η Ελληνική Αυτοκρατορία που «δεν υπήρξε ποτέ»!!

Η Προδοσία της Κύπρου
Την 1ην Απριλίου 1955 ήρχισε ο ηρωικός αγών της ΕΟΚΑ δια την ΕΝΩΣΙΝ της Κύπρου μας με την Μητέρα Ελλάδα. Όλοι οι Έλληνες ευρίσκονται στο πλευρό των μαχόμενων πατριωτών της ΕΟΚΑ, όλοι πλην των κουκουέδων. Το επίσημον ΚΚΕ καταδίδει στους Άγγλους ότι ο αρχηγός της ΕΟΚΑ, ο Διγενής, είναι ο Στρατηγός Γρίβας. Επι πλέον ο ραδιοσταθμός του ΚΚΕ την 26ην Απριλίου 1955 χαρακτηρίζει τον αγώνα της ΕΟΚΑ επί λέξει: «τυχοδιωκτισμό με πασχαλιάτικα βαρελότα»! Και το υποκατάστατον του ΚΚΕ, η ΕΔΑ, αποκαλεί τους γενναίους μαχητας της ΕΟΚΑ «νταήδες με τυχοδιωκτικές ενέργειες» («Αυγή» 5-5-1955) και «αεροβομβιστές που προβοκάρουν τον αγώνα του Κυπριακού λαού»!!

Στην απόφασιν της 2ας Ολομελείας της Κ.Ε. του ΚΚΕ (Δεκέμβριος 1934) έκτος από τον χαρακτηρισμό της εθνικής μας διεκδικήσεως επι της Βορείου Ηπείρου, ως «ιμπεριαλιστικού αλυτρωτισμού» υπάρχουν και κομμουνιστικαί θέσεις, για τα Δωδεκάνησα, που τότε ήσαν υπόδουλα στους Ιταλούς και για την αγγλοκρατουμένη Κύπρο. Λέγει λοιπόν το ΚΚΕ ότι η απελευθέρωσις της Δωδεκανήσου και της Κύπρου αποτελούν «πραγματοποίηση εξωτερικών ιμπεριαλιστικών βλέψεων». Αντιλαμβάνεσθε τί ισχυρίζονται οι προδόται; Ότι η απελευθέρωσις της Ρόδου και της Κύπρου είναι εξωτερική ιμπεριαλιστική βλέψις! Αυτά πρέπει οπωσδήποτε να τα πληροφορούνται οι νέοι της Ελλάδος. Δια λεπτομέρειας εις «Πέντε χρόνια αγώνες 1931-1936» έκδ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αθ. 1946, σελ. 250.

Τον Σεπτέμβριο 1920 η «Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή» των «Ομάδων των Κομμουνιστών Στρατιωτών του Μετώπου» διανέμει προκήρυξιν προς τους στρατιώτες, οπού γράφει:

«Αφού τόσον καιρό εστρώσαμε τα βουνά και τους κάμπους με τα κουφάρια μας... έρχονται τώρα με την απαίσια ικανοποίησι του θριάμβου των να μας ζητήσουνε ψήφο ευγνωμοσύνης για το μεγάλωμα της «Πατρίδος» και την απελευθέρωσι των «υποδούλων αδελφών». Αυτό εκήρυττε ο Αύγουστος, ο μεγάλος αφέντης (σημ. εννοεί τον Ελευθέριο Βενιζέλο), δέχθηκε τα καινούργια όρια της «μεγαλυνθείσης Ελλάδος» και τα νευρόσπαστα χειροκροτήσανε και χύσανε θερμά δάκρυα «εθνικής χαράς».

Τι τραγική ειρωνεία! Επάνω στα σύνορα αυτά της «μεγαλυνθείσης πατρίδος», που φυλάγονται άγρυπνα από τα δικά μας τα ταλανισμένα κορμιά, τέτοιων δακρύων η πηγή είναι σε όλους μας για πάντα στερεμένη...

(«Διεθνείς Σχέσεις» τεύχος 10,
Ιαν. 1968, σελ. 294-295).

Την 1η Ιανουαρίου 1921 το «Κεντρικό Συμβούλιο των κομμουνιστών Στρατιωτών τον Μετώπου» δημοσιεύει στον «Εθνικό αγώνα» μήνυμα «προς τους Έλληνες φαντάρους» το όποιον καταλήγει ως έξης:

«Μη μας μιλάτε λοιπόν για πατρίδες και για εθνικές αποκαταστάσεις, γιατί τόσο πιο σιχαμεροί μας φαινόσαστε.

Και όταν πια τα είδωλα σας γκρεμίστηκαν μέσα μας και μείς οι τυφλοί αναβλέψαμε, εκυριεύτηκε η καρδιά μας από μίσος εναντίον σας, εναντίον όλης της καινούργιας τάξεως.

Το σπέρμα της καινούργιας ανθρωπότητας έπεσε πολύ καιρό τώρα και εβλάστησε μέσα στους καπνούς του πολέμου, εκεί πάνω στο Βοριά (σημ. εννοεί τη Ρωσία).

Η επαναστατική περίοδος ζυγώνει στο τέλος της. Τρέμετε μπροστά της, εσείς που δεν θέλετε να το αναγνωρίσετε, κρατώντας στους ώμους σας το ετοιμόρροπο οικοδόμημα της σημερινής κοινωνίας! Πολύ γρήγορα έρχεται ο τελειωτικός σεισμός που θα σας πλάκωση κάτω από τα ερείπια του.

Γι' αυτό μεγάλοι κυβερνήτες, είμαστε πραγματικά ηρωικοί στρατιώτες της ανθρωπότητας και όχι της πατρίδας σας...

Ζήτω η επανάστασις!...».

Η 2α Ολομέλεια του ΑΚΕΠ (Κομμουνιστικόν Κόμμα Κύπρου) κατά την σύνοδόν της (13 Ιανουαρίου 1955) εψήφισε και ανεκοίνωσε εις προκήρυξίν της προς τον Κυπριακόν λαόν («Ν. Δημοκράτης» 15 Ιανουαρίου 1955) κατακρίνει την «ανταρτικήν δραση» και «καλεί τον λαόν να εντείνη στο έπαρκον την επαγρύπνηση τον και να φυλαχθή από οποιαδήποτε μορφής τυχοδιωκτικές περιπέτειες...». Τον Απρίλιον του ιδίου έτους δυναμώνει ο απελευθερωτικός άγων της ΕΟΚΑ τον οποίον οι κομμουνισταί αποκηρύσσουν καθαρώς:

«Το ΑΚΕΛ και η ΠΕΟ προσέφεραν μεγάλη υπηρεσία στον εθνικό αγώνα του Κυπριακού λαού. Η αποκήρυξη των δυναμωτικών εκρήξεων από το ΑΚΕΛ και την ΠΕΟ αφαιρεί από τα χέρια των ξένων Κυριάρχων μας το πρόσχημα για ένταση των καταπιεστικών μέτρων»...

«Δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να κρυβόμαστε στο σκοτάδι της νύκτας για να ρίχνουμε δυναμίτες και άλλες εκρηκτικές ύλες. Μ' αυτό δεν κατορθώνουμε τίποτε άλλο παρά να οπλίζουμε το χέρι του ξένου κυριάρχου για να μας κτυπήση πιο αποτελεσματικά. Αντίθετα με τον ανοικτό, ειρηνικό, παλλαϊκό, ενιαίο αγώνα, αφοπλίζουμε το χέρι του ξένου κυριάρχου από του να μας κτυπήσει και τον αναγκάζουμε σε υποχώρηση».

(«Ν. Δημοκράτης» 6 Απριλίου 1955)

Την προδοσίαν του Κυπριακού αγώνος κατήγγειλε η ιδία η ΕΟΚΑ, η οποία εκυκλοφόρησε το 1958 ειδικόν βιβλίον με τίτλον: «Η κομμουνιστική ηγεσία του Κυπριακού αγώνος» όπου (σελ. 44 κ.ε) κατονομάζονται οι κομμουνισταί προδοται και περιγράφονται αι προδοτικαί των πράξεις υπέρ των Άγγλων αρχής γενομένης με την ραδιοφωνικήν ομιλίαν του Ν. Ζαχαριάδη, ο οποίος απεκάλυψε την ηγεσία της ΕΟΚΑ. Η ΕΟΚΑ κατηγορεί δριμύτατα το ΚΚΕ το οποίον επρόδωσε στους Άγγλους το όνομα του Αρχηγού της ΕΟΚΑ Συνταγματάρχου Γ. Γρίβα:

«Και ενώ αι Κυπριακοί Αρχαί ζαλισμένοι από τον αιφνιδιασμόν της 1ης Απριλίου προσπαθούν ματαίως να βρουν ποίοι οι πρωτεργάται και αρχηγοί του κινήματος, ο αρχηγός του ΚΚΕ. Ζαχαριάδης εις την ραδιοφωνικήν εκείνην ομιλίαν του, αποκαλύπτει δια πρώτην φοράν εις τους Άγγλους την ταυτότητα του Διγενή. Και το ακελικόν όργανον «Ν. Δημοκράτης» έσπευσε να δημοσίευση την ομιλίαν εκείνην δια να μεταδοθή και εν Κύπρω παντού η προδοσία» (ένθ. άνωτ. σελ. 11).

Τον Μάιον του 1956 με απόφασιν της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ κατήγγειλε τον ένοπλον αγώνα της ΕΟΚΑ «ως λανθασμένη τακτικήν της τρομοκρατίας της ΕΟΚΑ... δίνει εις τους Άγγλους πατήματα... εξ αιτίας της ΕΟΚΑ υφίστανται τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως... εκείνοι που πιάσανε όπλο και κτύπησαν τον δυνάστην έφεραν καταστροφήν στον τόπον».

Αποτέλεσμα της στάσεως των κομμουνιστών ήτο το αγγλικόν ΒΒC (εκπομπή 29 Αυγούστου 1956) να επαινή το ΑΚΕΛ, διότι:

«μέ φυλλάδια του αντιτίθεται εις την ΕΟΚΑ και ζητεί συνέχισιν της εκεχειρίας και την ειρήνευσιν πράγμα που δεικνύει ότι το ΑΚΕΛ έχει συναίσθησιν των επιθυμιών του λαού».

Αλλως τε οι Άγγλοι επροστάτευαν τους κομμουνιστάς όπως η περίπτωσις του Ζιαρτίδη που ήλθε «στο Λονδίνον όπου παραμένει ανενόχλητος υπό την σκέπην του αγγλικού νόμου». («Ελευθερία» 27 Οκτωβρίου 1956). Επίσης οι κομμουνισται με έγγραφον της Κεντρικής Γραμματείας του ΑΚΕΛ (Σεπτέμβρης 1955) εκάλεσε τους Κυπρίους «να σαμποτάρουν τον έρανον υπέρ των πολιτικών κρατουμένων» και στη συνέχειαν κατεδίκασε:

«την εισφοράν, διότι τα χρήματα, προωρίζοντο δια την αγοράν όπλων της εγκληματικής ΕΟΚΑ».

Υπήρξαν όμως τόσον έντονοι αντιδράσεις του Κυπριακού λαού εναντίον των Κομμουνιστών, ώστε τον Μάρτιον του 1957 το ΑΚΕΛ συνεδρίασε εν Ολομελεία και κατεδίκασε τας προηγουμένας αποφάσεις του κατά της ΕΟΚΑ. Συγκεκριμένως απεφάσισε ότι:

«Ταυτόχρονα η Κ.Ε. υπογραμμίζει ανοικτά ότι στη στάση μας έναντι της ΕΟΚΑ διεπράξαμε μια σειρά λάθη, μερικά από τα οποία αρκετά σοβαρά. Πρώτα - πρώτα από την αρχήν υποτιμήσαμε σοβαρά το κίνημα της ΕΟΚΑ, θεωρώντας το σαν κίνημα μερικών δεκάδων φανατικών της δεξιάς, προωρισμένο να σβήση σε μερικούς μήνες και δεν μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε τις προετοιμασίες που γίνουνταν πάνω από τρία χρόνια. Δεύτερο η ανακοίνωση του Π.Γ. του Απρίλη του 1955 ήταν μια πολύ βιαστική και αψυχολόγητη ενέργεια που πρόδιδε σύγχισι και έλλειψι ψυχραιμίας και με τον τρόπο που έπιανε το ζήτημα θεωρητικολογώντας για ατομική τρομοκρατία με αποσπάσματα από τον Λένιν, δεν βοηθούσε καθόλου τες μάζες να δουν σωστά για ποιους λόγους το κόμμα μας διαφωνούσε με την τακτική του ένοπλου αγώνα. Τρίτο οι χαρακτηρισμοί που σε ανακοινώσεις και σε άρθρα μας δώσαμε στην ΕΟΚΑ και τους αγωνιστές της, αποκαλώντας τους «ψευτοδιγενήδες», «τραμπούκους», «βαρελόττους», «τρακατρούκες» κ.λπ. ήσαν προκλητικοί και σεχταριστικοί και ενώ δεν εξυπηρετούσαν καθόλου την εθνικήν μας υπόθεση και την ενότητα του λαού, ωπλίζαμε την ΕΟΚΑ και το μοναρχοφασισμό στην επίθεση τους ενάντια στο κόμμα και το Λαϊκό κίνημα και έρριχναν νερό στον μύλο της διάσπασης και του κινδύνου εμφυλίου σπαραγμού...».

Δεν νομίζω να χρειάζονται κι άλλα στοιχεία δια την προδοσίαν των κομμουνιστών εις βάρος της Κύπρου. Αι ομολογίαι των και αι μετάνοιαί των είναι αρκεταί.

Το ΚΚΕ όπως και τώρα, έτσι και τότε είναι εναντίον της Ενώσεως της Κύπρου, με την μητέρα Ελλάδα. Διατί; πρώτον, διότι είναι εις όλα τα εθνικά θέματα προδοτικόν κόμμα και δεύτερον, διότι αντιτίθεται στην πραγματοποίησιν της Μεγάλης Ιδέας.

Οι αριστεροί επρόδωσαν την προσπάθειαν μεταβάσεως στην Κύπρο το 1973 ομάδος Ελλήνων φοιτητών και επιστημόνων, που ήδη είχαν εκπαιδευθή στην διεξαγωγή «αντάρτικου των πόλεων». Μετείχα στην ομάδα και την υπόθεσιν εγνώριζαν οι ενδιαφερόμενοι, αλλά διέρρευσεν και το ΚΚΕ την εδημοσιοποίησε. Απεκάλυψε το όνομα μου και μας κατήγγειλε ως... φασίστας! Σχετικά τα δημοσιεύματα της «Αυγής» (9 Δεκ. 1975). Ο Γ. Γιάνναρης («Φοιτητικά κινήματα και Ελληνική Παιδεία» έκδ. «Ποντίκι». Αθ. 1993, τόμος Β', σελ. 340) γράφει, ότι είμεθα 500 φοιτηταί (το αληθές 25) και θα έπηγαίναμε «στην Κύπρο για να ενταχθούν στην ΕΟΚΑ Β'» (το αληθές δι αυτόνομον ανατρεπτικόν αγώνα). Μετά την προδοσίαν συνελήφθημεν και όλα εματαιώθησαν. Η εφημερίς «Θεσσαλονίκη» (22-10-1974) είχεν ήδη δημοσιεύσει ότι μετέβην στην Λευκωσία κ.τ.λ.

Εν συνόψει οι αριστεροκομμουνισταί:

α) κατηγόρησαν τον Μακάριον και την ΕΟΚΑ, ότι: «έρριξαν τον Κυπριακό λαό στην περιπέτεια των ανατινάξεων και των βομβών» («Αυγή» 14-4-1955),

β) απεκάλεσαν τους ήρωας της ΕΟΚΑ «αεροβομβιστές» («Αυγή» 23-4-1955) και τον Διγενή «ψευτοδιγενή»,

γ) εχαρακτήρισαν τους Κυπρίους μαχητάς του απελευθερωτικού αγώνος «νταήδες με τυχοδιωκτικές ενέργειες» («Αυγή» 5-5-1955),

δ) επρόδωσαν το όνομα του Αρχηγού της ΕΟΚΑ Στρατηγού Γρίβα και εξύβρισαν τον Μακάριον «συνθηκολόγο και διασπαστή» («Φωνή της αλήθειας» 26-4-1955) και

ε) αντετάχθησαν στους πολεμιστάς της ΕΟΚΑ.

«Από την προδοτική θέσι των κομμουνιστών πιάστηκε και κρεμάσθηκε ο Καραολής. Γιατί το ΑΚΕΛ έστειλε τον Καραολή στην Κρεμάλα. Αν οι κομμουνισταί δεν του πετούσαν στα πόδια ένα ποδήλατο καθώς πήγαινε να φύγη δεν θα τον έπιαναν» (από την κατάθεσιν του Κυπρίου ήρωος της ΕΟΚΑ Ν. Σαμψών εις δίκην ΑΣΠΙΔΑ την 23-11-1966).

Από την εποχήν των πρώτων αγώνων οι κομμουνισταί ήσαν εναντίον της Ενώσεως της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα. Αδιαντρόπως ισχυρίζοντο ότι:

«Οι Κύπριοι πρέπει να αγωνισθούν κατά των ενωτικών, των ντόπιων Κυπρίων εκμεταλλευτών τους, που τους καταπιέζουν και τους ληστεύουν και που αγωνίζονται για την παράδοση τους ως υποχειρίων στον Ελληνικό ιμπεριαλιασμό. Αγώνας ενάντια στην Ένωση που είναι ιμπεριαλιστικός ζυγός». («Ριζοσπάστης» 18 Νοεμβρίου 1929).

Η Ρωσοδουλεία του ΚΚΕ
«Το ΚΚΕ δήλωσε ακόμα απ' την 7ην Ολομέλεια στον Δ. Παρτσαλίδη ότι δεν θα τον αφήσει να σπεκουλάρει στο όνομα τον Β.Κ.Π. (β) (=ΚΚΣΕ) όπου ό,τι λέει είναι νόμος για το ΚΚΕ. Το Κόμμα μας (απ' την καθοδήγηση του μέχρι το τελευταίο μέλος τον) είναι απόλυτα αφοσιωμένο στη μάνα μας, τη Σοβιετική Ένωση, το Β.Κ.Π. (δ) και τον Μεγάλο ΣΤΑΛΙΝ» (Β. Μπαρτζώτας: «Μερικά ζητήματα της Ιστορίας του ΚΚΕ», εις «Νέον Κόσμον», τεύχος Οκτωβρίου 1952, σελ. 13).

«Στο κόμμα μας δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην είναι πιστός και αφοσιωμένος στο καθοδηγητικό κόμμα του παγκόσμιου προλεταριάτου που να μην πεθαίνει δέκα φορές για το σοφό αρχηγό και δάσκαλο των εργαζομένων όλου του κόσμου, Μεγάλο Στάλιν. Το κόμμα μας έδωσε χιλιάδες μαχητές του - μέλη του στον αγώνα που πέφτανε με το όνομα του Στάλιν και του Ζαχαριάδη στο στόμα» (Κ. Κολιγιάννης: «Λόγος του στην ΙΙΙην Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ», (Οκτώβρης 1950), εις «Νέον Κόσμον» τεύχος Ιανουαρίου 1951, σελ. 61, 63).

«ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ
ΤΗΣ ΙΙΙης ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ (Οκτώβρης 1950)

Στο σύντροφο
ΙΩΣΗΦ ΒΗΣΑΡΙΟΝΟΒΙΤΣ ΣΤΑΛΙΝ

Κρεμλίνον, Μόσχα,

«Πολυσέβαστέ μας πατέρα, δάσκαλε και οδηγητή,

Εμείς οι αντιπρόσωποι της 3ης Συνδιάσκεψης του Κόμματος μας, στο όνομα όλου του Κόμματός μας, ολοκλήρου του αγωνιζομένου λαού και των πολιτικών προσφύγων της Ελλάδας, εκφράζουμε σε Σας και το δοξασμένο Μπολσεβίκικο Κόμμα, το Καθοδηγητικό Κόμμα του Παγκόσμιου Επαναστατικού Κινήματος, την απεριόριστη ευγνωμοσύνη, αγάπη και αφοσίωση...».

Κι όταν απέθανε ο Στάλιν, η «Αυγή» θρηνεί τον «πολυσέβαστο πατέρα»:

«Κι αν ο Στάλιν πεθάνη, το έργο του μένει»

(«Αυγή», 5.3.1953)

«Ο Στάλιν δεν είναι ο ηγέτης ενός μεγάλου κράτους. Είναι ο αρχηγός της μεγάλης στρατιάς της ειρήνης»

(«Αυγή», 5.3.1953)

«Ο Στάλιν σκόρπισε λευτεριά»

(«Αυγή», 6.3.1953)

«Η ανθρωπότητα έχασε τον πρωτεργάτη της ειρήνης»

(«Αυγή», 6.3.1953)

«Κλαίμε γιατί αγάπησε τον άνθρωπο».

(«Αυγή», 7.3.1953)

«Το έργο που άρχισε ο Στάλιν θα προαχθή, θα ολοκληρωθή».

(«Αυγή», 8.3.1953)

Μετά ήλθεν η αποσταλινοποίησις. Το Στάλινγκραντ έγινε Βόλγογκραντ, ενώ το πτώμα του «πρωτεργάτη της ειρήνης» που «αγάπησε τον άνθρωπο» και «σκόρπισε λευτεριά», ερρίφθη εις χώρον απορριμμάτων μαζί με τους κρημνισθέντες ανδριάντες του και τέλος ερρίφθη και ο κομμουνισμός στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

Παραθέτω απόφασιν ολομελείας του ΚΚΕ, που αποδεικνύει την ρωσοδουλεία των αριστερομαρξιστών.

«Ό,τι λέει το Κομμουνιστικόν Κόμμα της Σοβιετικής Ενώσεως είναι νόμος για το ΚΚΕ. Το Κόμμα μας είναι απόλυτα αφοσιωμένον στη μάννα μας τη Σοβιετική Ένωση». (Απόφασις 7ης Ολομελείας της Κ.Ε. του ΚΚΕ «Ν. Κόσμος» Οκτώβριος 1952, σελ. 13).

Τώρα μετά την πτώσιν της ΕΣΣΔ το ΚΚΕ έμεινε ορφανό από μάννα.

Ο Αντιπατριωτισμός του ΚΚΕ
«Η κεφαλαιοκρατία με επικεφαλής την Κυβέρνηση Τσαλδάρη προπαρασκευάζεται πυρετώδικα για την εθνική γιορτή της 25ης του Μάρτη. Εθνικά μνημόσυνα, μεγαλοπρεπείς παράτες, με τη συμμετοχή των εθνικιστικών φασιστικών οργανώσεων, των μαθητών, του στρατού, σε όλες τις πόλεις και τα χωριά, παρελάσεις των παλαιών πολεμιστών από τους κεντρικώτερους δρόμους της Αθήνας, δοξολογίες και κοντά σ' αυτά ετοιμάζονται την παραμονή της 25ης του Μάρτη, κάτω από την άμεση καθοδήγηση του Υπουργού των Εσωτερικών, επιδρομή των φασιστικών καθαρμάτων κατά του «Ριζοσπάστη» με σκοπό να παρασύρουν και φανατίσουν τις εργαζόμενες μάζες με τα εθνικιστικά ιδεώδη. Οι εργαζόμενες μάζες πρέπει να σαμποτάρουν τις εθνικιστικές γιορτές» («Ριζοσπάστης» 23 Μαρτίου 1935, κύριον άρθρον με τίτλον «Σαμποτάρετε τις εθνικιστικές γιορτές»!!)

Η Ξενοδουλεία του ΚΚΕ
«Το ΚΚΕ είναι το τμήμα που έχει στην Ελλάδα η κομμουνιστική Διεθνής - το παγκόσμιο κομμουνιστικό κόμμα. Γαλουχήθηκε και φωτίστηκε από το πνεύμα και τη φωτιά της προλεταριακής επανάστασης του Οχτώβρη και προσχώρησε στην Κ.Α. το 1920. Σ' όλη του τη ζωή και ανάπτυξη βρήκε από την ΚΑ. την πιο άμεση και φωτισμένη βοήθεια και καθοδήγηση. Χειραγωγημένο από την ΚΑ. πέρασε τις δυσκολίες και τη μακρόχρονη κρίση του και έμεινε πάντα πιστό στο πνεύμα της, στο πρόγραμμα της, στην πολιτική και οργανωτική γραμμή και δράση, πιστό στη ρούσικη επανάσταση και στη Σοβιετική Ένωση. Θεωρεί τη δράση του σαν ένα κομμάτι, το ελληνικό κομμάτι της ενιαίας κομμουνιστικής δράσης σ' όλο τον κόσμο και την εργατοαγροτική επανάσταση στην Ελλάδα σαν τμήμα της παγκόσμιας επανάστασης, σαν την ελληνική συμβολή και συνεισφορά στην παγκόσμια επαναστατική κομμουνιστική δημιουργία. Το ΚΚΕ στάθηκε πάντα πιστό στις επιταγές της διεθνούς προλεταριακής επαναστατικής αλληλεγγύης» (Ν. Ζαχαριάδης: «Θέσεις για την ιστορία του ΚΚΕ», έκδοση της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αθ. 1945, σ. 48).

Το Παιδομάζωμα

ειδεχθές έγκλημα κατά της Φυλής και του Ανθρωπισμού

Κατά το ΚΚΕ:

«Δέκα χιλιάδες παιδάκια έφυγαν για να σωθούν στις Λαϊκές Δημοκρατίες» («Δημοκρατικός Στρατός» τεύχος 4, Απρίλιος 1948, σελ. 139)!!!

Κατά το διάστημα 1947-1949 οι κομμουνιστοσυμμορίται διενήργησαν βίαιον παιδομάζωμα εις όσας επαρχίας προσκαίρως επεκράτησαν. Οι Κουκουέδες με ειδικήν υπηρεσίαν που ετιτλοφορείτο «Επιτροπή Βοηθείας του Παιδιού» απέσπων από τας Ελληνικάς οικογενείας μικρά παιδιά και βρέφη ακόμη τα οποία ωδήγουν στα παραπέτασμα π.χ. εις Αλβανίαν, Γιουγκοσλαβίαν, Βουλγαρίαν και αλλού.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός (Υπηρεσία Πληροφοριών του Δ.Ε.Σ. τεύχος 5 Νοεμβρίου 1948 και Δελτίον Υπουργείου Συντονισμού, τεύχος 69/1949) αναφέρουν, ότι τα απαχθέντα Ελληνόπουλα ανέρχονται εις 28.000, που εστάλησαν εις Βουλγαρίαν (2.600), Τσεχοσλοβακίαν (2.235), Ρουμανία (3.801), Πολωνία (περίπου 3.000), Βουλγαρίαν (2.660), Αλβανία (περίπου 2.000), Γιουγκοσλαβίαν (11.609) και τα υπόλοιπα στην Ανατολικήν Γερμανίαν.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εζήτησε από τας κομμουνιστικάς χώρας να επιτρέψουν στα απαχθέντα Ελληνόπουλα να γυρίσουν στην Ελλάδα. Απήντησε μόνον η Τσεχοσλοβακία, η οποία είπε ότι από τα ζητούμενα 5.000 παιδιά, τα 138 της είναι γνωστά! Έτσι τον Οκτώβριο 1948 η Εκτελεστική Επιτροπή Ενώσεως Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού εξέδωσε την ακόλουθον απόφασιν:

«Η εκτελεστική επιτροπή, λαμβάνουσα υπ' όψιν την απόφασιν Νο ΧΙΙΥ ψηφισθείσαν παρά της ΧΥΙΙης Διεθνούς Διασκέψεως του Ερυθρού Σταυρού, ως και της ληφθείσης παρά του ΟΗΕ την 27ην Νοεμβρίου αναφορικώς με τον επαναπατρισμόν των Ελληνοπαίδων.

Παρατηρεί, ότι τα ληφθέντα μέτρα δια τον επαναπατρισμόν των παιδιών δεν έσχον μέχρι σήμερον ειμή λιάν περιωρισμένον αποτέλεσμα και κατά συνέπειαν αι οδύναι των γονέων παρατείνονται άνευ λόγου.

Αναθέτει εις τον Γενικό Γραμματέα, όπως τεθή εις επαφήν μετά του Διεθνούς Κομιτάτου Ερυθρού Σταυρού, ίνα έξετασθώσιν μετά του ΟΗΕ οι τρόποι και τα μέτρα, άτινα θα ηδύναντο να διευκολύνωσι και να επισπεύσωσι τον επαναπατρισμόν τούτον».

Τo Διεθνές Συνέδριον Προστασίας Παίδων συνήλθε στην Στοκχόλμην (Αύγουστος 1948) έλαβε γνώσιν των στοιχείων και ομοφώνως απεφάσισε:

«... Το Γενικόν Συμβούλιον της Διεθνούς Ενώσεως Προστασίας Παιδιού συνελθόν εν Στοκχόλμη την 14-8-1948 πληροφορηθέν ότι σοβαρός αριθμός Ελληνοπαίδων απήχθησαν από την πατρίδα των άνευ της συναινέσεως των γονέων των και θεωρών, ότι μία τοιαύτη πράξις είναι κατάφωρος παραβίασις των αρχών και της δηλώσεως των δικαιωμάτων του παιδιού, της ονομαζόμενης «δηλώσεως της Γενεύης».

Αποφασίζει:

1) Όπως τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν επιμόνως να εξεύρουν τα κατάλληλα μέοα, ώστε να εξασφαλισθή όσον το δυνατόν ταχύτερον η επιστροφή εις τας εστίας των, απάντων των παιδιών τα οποία κρατούνται μακράν των γονέων των, εναντίον της θελήσεως τούτων.

2) Όπως προσφερθώσιν αι υπηρεσίαι της Διεθνούς Ενώσεως Προστασίας Παιδιού, εν συνεργασία με άλλας οργανώσεις, ίνα δοθή περίθαλψις εις τα παιδιά ταύτα, οπουδήποτε και αν ευρίσκωνται.

3) Όπως ζητηθή από τα Ηνωμένα Έθνη να λάβωσι μέτρα ώστε τα παιδιά όλων των εθνών να εξασφαλισθώσιν εναντίον βιαίας μεταφοράς και κρατήσεως μακράν της πατρίδος των άνευ συγκαταθέσεως των γονέων των».

Περαιτέρω το Διεθνές Συνέδριον του Ερυθρού Σταυρού εις Στοκχόλμην (Σεπτέμβριος 1948) εχαρακτήρισε το παιδομάζωμα «έγκλημα γενοκτονίας» (Genocide) και ανεκαίνωσε ότι:

«Η 17η διεθνής διάσκεψις του Ερυθρού Σταυρού εκφράζει την ευχήν, όπως οι πέραν των εθνικών συνόρων απαχθέντες Ελληνόπαιδες επαναπατρισθούν το ταχύτερον».

Αξίζει πάντως τον κόπον να παραθέσω εδώ ένα τμήμα του υπομνήματος του... Στρατηγού (!) Μάρκου προς τον ΟΗΕ («Ελεύθερη Ελλάδα» 15-8-1948) διά να θαυμάσετε το αδιάντροπον των αριστερών. Ο Μάρκος λοιπόν, τον οποίον οι ίδιοι οι κομμουνισταί απεκάλεσαν «ρεμάλι»! (3η Συνδιάσκεψι ΚΚΕ, Οκτ. 1950, λόγω οργανωτικού γραμματέως) «στρατιωτικά τενεκέ» («τριάμιση χρόνια πάλης του Α.Σ.Ε.», σελ. 101 υπό Βλαντά μέλους Π.Γ. του ΚΚΕ) «σκουλήκι» («Η πολιτική των στελεχών μας στο ΚΚΕ τα τελευταία δέκα χρόνια» σελ. 32 υπό Μπαρτζώτα) έστειλε υπόμνημα στον ΟΗΕ όπου μεταξύ άλλων «ο τενεκές», «το ρεμάλι» και το «σκουλήκι» έγραφε:

«Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις των λαϊκών Δημοκρατιών, δέχτηκαν με τη μεσολάβηση μας, να περιποιηθούν και να φιλοξενήσουν αυτά τα φτωχά θύματα των μοναρχοφασιστικών φρικαλεοτήτων. Και τις μέρες εκείνες ακριβώς που γινόταν απ' τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών η παγκόσμια καμπάνια για το παιδί, διεξάγονταν εδώ ένα λαϊκό έργο αλληλεγγύης, δώδεκα χιλιάδες παιδιά είχαν σωθή. Φυσικά δεν ήταν όλα τα παιδιά της Ελλάδος. Πολλοί γονείς, είτε επειδή είχαν τα μέσα να τα θρέψουν, είτε γιατί δεν ήθελαν να τα αποχωριστούν δεν τα έστειλαν και κανένας δεν τους ανάγκασε να το κάνουν. Άλλοι πάλι γονείς έστειλαν ένα η δύο παιδιά και κράτησαν τ' άλλα. Είναι αλήθεια πως πολλοί απ' τους τελευταίους μετάνοιωσαν που δε μιμήθηκαν τους άλλους, όταν τα αμερικανικά αεροπλάνα σκότωσαν πολλά απ' αυτά, και η πείνα απεδεκάτιζε τα άλλα. Το γεγονός αυτό εν πάσει περιπτώσει, δείχνει πως κανένας καταναγκασμός δεν ασκήθηκε ούτε είναι δυνατόν ν' ασκηθή. Σας επαναλαμβάνουμε μονάχα αυτό: Ούτε ένα παιδί δε στάλθηκε σε μια δημοκρατική χώρα, χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων του. Σε κάθε χωριό άλλωστε, οι γονείς εξέλεξαν μονάχοι τους μια ενήλικη κοπέλλα η μια γυναίκα για κάθε ομάδα 20-25 παιδιών για να τα συνωδεύσουν.

Οι μοναρχοφασίστες με το μοναδικό τρόπο που ξέρουν να χρησιμοποιούν αυτή τη βία, που τους είναι τόσο προσφιλής, υπεχρέωσαν μερικούς γονείς που συνέλαβαν να καταθέσουν πως τα παιδιά τους αρπάχτηκαν με τη βία. Και η Βαλκανική Επιτροπή αν και σε ένα χωριό οι ίδιοι οι γονείς τους διέψευσαν αυτή τη συκοφαντία έτοιμη καθώς είναι πάντοτε να υποστηρίξει τους μοναρχοφασίστες και στις προκλήσεις τους, κράτησε αυτές τις μεμονωμένες μαρτυρίες που αποσπάσθηκαν προφανώς με την βία και δεν καταδέχτηκε να προσέξη το αυτονόητο της υπόθεσης, ούτε τις χιλιάδες των γονιών που διαμαρτυρήθηκαν με χιλιάδες γράμματα εναντίον αυτής της συκοφαντίας».

Αι επανειλημμέναι διαμαρτυρίαι του Ελληνικού και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, καθώς και αι αποφάσεις του ΟΗΕ δεν ελήφθησαν υπ' όψιν από το ΚΚΕ και τας κομμουνιστικάς χώρας, όπου ωδηγήθησαν τα Ελληνόπουλα.

Απεναντίας μάλιστα ο πρόεδρος Μάρκος της Κυβέρνησης του Βουνού απέστειλε υπόμνημα στον ΟΗΕ όπου κατηγόρησε τους «μοναρχοφασίστες» ότι διαπράττουν παιδομάζωμα. Ιδού τι έγραφε:

«Το παιδομάζωμα, το πραγματικό παιδομάζωμα το έκαμαν οι μοναρχοφασίστες. Και πράγματι οι μοναρχοφασίστες μόλις πληροφορήθηκαν ότι οι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους στις Λ. Δημοκρατίες, άρχισαν επιδρομές στα χωριά των κατεχομένων απ' αυτούς περιοχών και άρπαξαν τα παιδιά από την αγκαλιά των μανάδων τους. Τραγικές σκηνές διεδραματίσθησαν παντού. Και τα κακόμοιρα τα παιδιά μεταφέρθησαν σε στρατόπεδα η παρεδόθησαν σε πλούσιες οικογένειες σαν υπηρέτες. Για να σκεπάσουν αυτό το πραγματικό έγκλημα, διπλασίασαν το θόρυβο, γύρω από το δήθεν παιδομάζωμα το δικό μας. Να η αλήθεια για την καμπάνια αυτή που ξεσήκωσαν τόσον τεχνητά και τόσο κυνικά οι μοναρχοφασίστες και οι πάτρωνες τους».

(«Ελεύθερη Ελλάδα» 15-8-1948)

Αλλά ο ΟΗΕ βασιζόμενος εις αδιάψευστα στοιχεία δια μίαν ακόμη φοράν (Νοέμβριος 1949) ανεκοίνωσε την κατωτέρω απόφασιν της Γενικής Συνελεύσεώς του:

«Η Γενική συνελευσις, λαμβάνουσα γνώσιν της υποβληθείσης εκθέσεως παρά της Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ενώσεως των Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού έπι του ζητήματος του επαναπατρισμού των Ελληνοπαίδων (Α. 1014) και εκτιμώσα τας προσπάθειας, τας οποίας ανέπτυξαν αι δύο Διεθνείς Οργανώσεις του Ερυθρού Σταυρού, ίνα διευκολύνωσι την πραγματοποίησιν της αποφάσεως 193 (III) Σ. της Γενικής Συνελεύσεως.

Παρατηρούσα ότι οι Ελληνόπαιδες δεν επεστράφησαν εισέτι εις τας εστίας των, ως συνιστά η απόφασις της Γενικής Συνελεύσεως, αναγνωρίζουσα δε, ότι δέον να καταβληθώσι νέαι προσπάθειαι προς πλήρη εφαρμογήν της αποφάσεως ταύτης. 1. Αναθέτει εις τον Γενικόν Γραμματέα, όπως καλέση το Διεθνές Κομιτάτον Ερυθρού Σταυρού και την Ένωσιν των Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και εξακολουθήσωσι τας προσπάθειας των διά την εξυπηρέτησιν του ανθρωπιστικού τούτου θέματος και τοις παράσχη πάσαν δέουσαν βοήθειαν διά την εκτέλεσιν του έργου του.

2. Καλεί θερμώς πάντα τα Έθνη, μέλη του Ο.Η.Ε. και τα άλλα Έθνη, τα παρέχοντα άσυλον εις Ελληνόπαιδας, όπως λάβωσι πάντα τα μέτρα, από κοινού και εν συνεργασία μετά των Διεθνών Οργανώσεων του Ερυθρού Σταυρού, όπως διευκολύνωσι την ταχείαν επιστροφήν των παιδιών εις τας εστίας των, συμφώνως προς την άνω αναφερομένην απόφασιν.

3. Καλεί τας Διεθνείς Οργανώσεις του Ερυθρού Σταυρού, όπως αναφέρωσιν εις τον Γενικόν Γραμματέα προς πληροφορίαν των μελών του Ο.Η.Ε. τας προόδους της εκτελέσεως της παρούσης αποφάσεως».

Και διά πολλοστήν φοράν η Γενική Συνέλευσις του ΟΗΕ (Δεκέμβριος 1950) αποφασίζει:

«...2. Προσκαλεί επιμόνως άπαντα τα Κράτη, τα οποία δίδουσιν άσυλον είς Ελληνόπαιδας, όπως λάβωσι πάντα τα μέτρα, εν συνεργασία μετά του Γενικού Γραμματέως και των Διεθνών Οργανώσεων του Ερυθρού Σταυρού, ίνα διευκολύνωσι την ταχείαν έπιστροφήν των παιδιών πλησίον των γονέων των, και, οσάκις παρίσταται ανάγκη προς τούτο, επιτρέπωσι είς τας Διεθνείς Οργανώσεις του Ερυθρού Σταυρού την ελευθέραν είσοδον εις το έδαφος των. 3. Συνιστά μίαν Μόνιμον Επιτροπήν, αποτελουμένην εκ των Αντιπροσώπων του Περού, των Φιλιππίνων και της Σουηδίας, ήτις θα ενεργή εν συνεννοήσει μετά του Γενικού Γραμματέως και θα προέρχεται εις ανταλλαγήν απόψεων μετά των Αντιπροσώπων των ενδιαφερομένων Κρατών, δια τον ταχύν επαναπατρισμόν των παιδιών.

4. Παρακαλεί τον Διεθνή Ερυθρόν Σταυρόν και την Ένωσιν των Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού, όπως συνεργασθώσι μετά της αναφερθείσης Επιτροπής...»

Εν τέλει την 17ην Δεκεμβρίου 1952 συνήλθε στην Ν. Υόρκη η 7η Γενική Συνέλευσις του ΟΗΕ, μετά από καταθεσιν της εντολής που είχε λάβει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, λόγω της αρνήσεως των κομμουνιστικών κρατών να εφαρμόσουν τας αποφάσεις του ΟΗΕ. Τότε η Γ.Σ. του ΟΗΕ εξέδωσε απόφασιν:

«με την οποίαν εξέφραζεν την βαθείαν λύπην της, διότι κανένα εκ των κρατών του Παραπετάσματος δεν συνεμορφώθη προς τις υποδείξεις της, έκτος της Γιουγκοσλαβίας, και κατεδίκασε την παράλειψιν αυτήν των κρατών τούτων».

Την 16ην Δεκεμβρίου 1948 συνήλθε στην Βουδαπέστην της Ουγγαρίας το Β' Συνέδριον της «Παγκοσμίου Οργανώσεως Δημοκρατικών Γυναικών» (Π.Ο.Δ.Γ.)- Η Ρούλα Κουκούλου-Ζαχαριάδου εκπρόσωπος του ΚΚΕ εδήλωσε τα εξής:

«Καίονται τα χωριά στην Ελλάδα και κατακρεουργούνται κατά μάζες γυναίκες και παιδιά...

Με θλίψη αναλογιζόμαστε την κατάστασι των παιδιών που έμειναν στην Ελλάδα και δεν πρόλαβαν να σωθούν από τον Δημοκρατικό στρατό. Με την βία αρπάχτηκαν από την Βόρειο Ελλάδα από τα όργανα της Φρειδερίκης και τώρα είναι δουλάκια κι αλήτες στις πόλεις ή πεθαίνουν από την πείνα στα παιδικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Και για να σκεπάσουν το καινούργιο τους έγκλημα για να συκοφαντίσουν τις Λαϊκές Δημοκρατίες και τη Δημοκρατική Κυβέρνηση της Ελλάδας οι μοναρχοφασίστες σήκωσαν ολόκληρο θόρυβο στον Ο.Η.Ε. και ζήτησαν να παρθή απόφασις να γυρίσουν τα παιδιά μας απ τις Λαϊκές Δημοκρατίες».

Και με τέτοιας ψευδολογίας οι κουκουέδες προσεπάθουν να δικαιολογήσουν το παιδομάζωμα και την διεθνή αγανάκτησιν, που προεκάλεσε.

Το Συνέδριο εκείνο συνεχίσθη κατά κάποιον τρόπον στην έδρα της κυβερνήσεως του βουνού εις Πρέσπας, την 29ην Φεβρουαρίου 1949, όπου παρέστησαν αντιπροσωπείαι από τα διάφορα Κ.Κ. Σχετικώς με το παιδομαζωμα ελέχθησαν τα παρακάτω:

Λίλη Όλτ τον ΚΚ Ουγγαρίας: «... Τα Ελληνόπουλα που φιλοξενούμε στη χώρα μας (στην Ουγγαρία) είναι το καλύτερο δείγμα εκτιμήσεως προς τον αγώνα σας...».

Ζήνοβα του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας: «... Τα Ελληνόπουλα που φιλοξενούμε στη χώρα μας, άντι των γονέων τους που πολεμούν, θα σας τα επιστρέψωμεν μεγάλα και μορφωμένα...».

Άννα Ρούμπου τον ΚΚ Ρουμανίας: «... Τα παιδιά σας που φιλοξενούμε θα σας τα στείλουμε με τη Νίκη...».

Ζαμποτέσκα Στανισλάβα του ΚΚ Πολωνίας: «... Διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά σας με το παράδειγμα των ηρώων σας, σαν το Μήτσο Παπαρήγα. Πιστεύουμε ότι τα παιδιά σας και τα παιδιά μας, είναι τα παιδιά της μεγάλης οικογένειας των λαών. Θα σας τα επιστρέψουμε με τη λευτεριά και τη λαϊκή Δημοκρατία...»

Βίτο - Κάρο του ΚΚ Αλβανίας: «... τα παιδιά σας τα είδαμε χλωμά όταν ήρθαν στη χώρα μας. Ανοίξαμε την αγκαλιά μας και τα δεχθήκαμε...».

Οι Αλβανοί λοιπόν είδαν τα παιδιά μας χλωμά! και ανέλαβαν να τα διαθρέψουν. Ο υπουργός της κομμουνιστικής κυβερνήσεως του βουνού Π. Κόκκαλης διεβεβαίωσε ότι:

«Τα παιδιά μας στις Α. Δημοκρατίες που είδα μόνος μου ζουν μια ζωή παραδεισένια! Ούτε στ' όνειρο τους δεν είδαν τέτοια ζωή. Εκτός απ' τη διατροφή, περιθάλπονται επιστημονικά, ειδικεύονται σε τέχνες! κ.λ.π.».

Ωστόσον ο γενικός επιθεωρητής του παιδομαζώματος δάσκαλος Γεώργιος Μανούκας («Παιδομάζωμα, το μεγάλο έγκλημα κατά της Φυλής» Αθ. 1961), είχε καταγγείλει στον Κόκκαλη την τραγωδία των αρπαχθεντων παιδιών, τα οποία: «Στη Βουλγαρία υποφέρουν από ψώρα, στο Καλλιμανέστι της Ρουμανίας τα παιδιά ψάχνουν στα σκουπίδια να βρουν κοτσάνια από λάχανα και άλλου κλέβουν δια να φάνε. Στο Μπουρνώ της Τσεχοσλοβακίας πεθαίνουν κατά δεκάδες απ' τον τύφο και στην Αλβανία υποφέρουν απ' την πείνα, ακαθαρσία και ψείρα».


To link που μπορείτε να τα διαβάσετε όλα αυτά καθώς και με όλα τα στοιχεία εικόνες και ντοκουμέντα είναι αυτό:

http://books.agiasofia.gr/book.php/people_forget_what_means_left.gr.html.zip/the_betrayal.html

Συγνώμη που σας στεναχωρώ αλλά η ιστορία μιλάει αρκεί να την προσέχετε όταν σας μιλάει.

-=IMAGINOS=- είπε...

Συμπληρώνω το λινκ γιατί δεν εμφανίζεται σωστά.

what_means_left.gr.html.zip/the_betrayal.html

kyriakos είπε...

Imagine άλλη φορά να παραθέτεις απλά το λινκ..

Anef_Oriwn είπε...

Βρες καλώς τα παιδιά! Ομαδικά κατεβήκατε, θα με κάνετε τέττε;

@ Παν-ηλίθιε και αρχιφασισταρά (σου ανταποδίδω ευγενέστατα τους χαρακτηρισμούς) Imagi-NOS,

Καμιά διάθεση να διαβάσω τον κατεβατό των αντικομουνιστικών και αντι-αριστερών υποκατάστατων (ληγμένων προ πολλού γιατί χρονολογούνται τουλάχιστον από την εποχή της χουντικής επταετίας) και που τρέφουν την παθολογική αντι-αριστερή σου υστερία. Μπαγιάτικα μεν αλλά ξαναζεσταμένα και σερβιρισμένα ως σχόλια από το ετοιματζίδικο σου! Να χαίρεσαι το ξεπλυμένο μυαλό σου!

*****

@ Ανώνυμε Νίκε,

Δεν είναι καθόλου δύσκολο επιλεκτικά και χωρίς σύνδεση με τα γεγονότα ή με το συνολικό περιεχόμενο ενός συγγράμματος, να παραθέτουμε αποσπάσματα του για να αποδείξουμε αυτό που μας βολεύει, χρησιμοποιώντας πολλές φορές και τις τοποθετήσεις πρώην συντρόφων (που δήθεν η εγκυρότητα τους δεν μπορεί να αμφισβητηθεί)! Όμως αφού είναι πρώην τι περιμένεις δηλαδίς, να επαινέσουν αυτό για το οποίο διαφωνούσαν και τελικά έφτυσαν; Παλιά τους τέχνη κόσκινο αγαπητέ Ανώνυμε.
Και ανεξαρτήτως του τι λέει ο οποιοσδήποτε Πετρόπουλος εκ Παρισίων ή εξ Αλάσκας ή ο οποιοσδήποτε Ανώνυμος, η Εθνική Αντίσταση κατά των Γερμανών από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ήταν και παραμένει επική!

*****

@ Δοκησίσοφο Δεσποινάριο,

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί, αλλά άμα ο άλλος εν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του!
Είσαι το τελευταίο πλάσμα εδώ μέσα που δικαιούται να κρίνει συμπεριφορές και φρασεολογία άλλων. Έχεις μαλώσει μ’ όλο τον κόσμο (μηδενός εξαιρούμενου), έχεις έρθει σε προσωπική αντιπαράθεση (κάνοντας προσωπικές επιθέσεις αλλά και κρατώντας βεντέτα μανιάτικη μάλιστα), με ουκ ολίγους. Γι’ αυτό τζιύλα το αμαξούϊν σου παρακάτω, στην επόμενη παραλία!
Εκτός κι αν φοβάσαι ότι η αιχμηρή φρασεολογία μου (η οποία ουδόλως μπορεί να χαρακτηριστεί ως λασπολογία, αλλά ως απάντηση στο συγκεκριμένο άτομο, στο ίδιο στυλ και ύφος που χρησιμοποίησε ο ίδιος), βάζει σε κίνδυνους την πρωτοκαθεδρία σου, ως η “φάουσα” της κυπριακής blogόσφαιρας. (Τη λέξη “φάουσα” τη χρησιμοποίησες πρώτα εσύ η ίδια για τον εαυτούλη σου - ξέρεις πού).

*****

@ PilitisPittas,

Ο πολιτικός προσδιορισμός Αριστερά και Δεξιά συνέβηκε και καθιερώθηκε ακριβώς όπως τον περιγράφεις!
Και παρεμπιπτόντως, για ότι πω και γράψω φέρω αποκλειστικά την ευθύνη εγώ ο ίδιος. Και δεν θα φείδομαι χρόνου και χώρου να τα λεω σε μερικούς και ας θέλουν ας κτυπιούνται μέχρι το ταβάνι!

Την καληνύχτα μου σ΄ όλους!

Anef_Oriwn
Παρασκευή 27/6/2008 – 2:10 π.μ.

-=IMAGINOS=- είπε...

Ε βέβαια τι να διαβάσεις ρε καμένε άνευ εγκεφάλου, σε συμφέρει να διαβάσεις? Αφού ό,τι παραθέτω παραπάνω, σχολιανά (ντοκουμέντα) του ίδιου του χώρου σου είναι... χτυπήσου μέχρι το ταβάνι εγώ θα σου απαντώ με σχολιανά (ντοκουμέντα). Την καραμέλα ότι όλα αυτά είναι χουντικές ιστορίες την έχουμε καταπιεί πολλές φορές, τώρα θα κωλώσουμε μπροστά σε έναν καμένο? Τολμάς να αντικρίσεις τα γραπτά που άφησαν πίσω τους οι σύντροφοί σου ξεπουπουλιασμένη στρουθοκάμηλε? Τις παραμυθιές και τα φρούτα της σε άλλους, όχι σε μένα, είσαι πολύ λίγος για να αποφύγεις το χτύπημα μέχρι το ταβάνι.

Buona notte piena di sogni meravigliosi.

Ανώνυμος είπε...

@Imaginos
Πέστα Χρυσόστομε. Υποκλίνομαι.


@Δοκισήσοφη
Σήμερα είδα το σχόλιό σου για το άτομό μου, καθώς και για όσα λες για μένα - θα σου απαντήσω εκεί σύντομα (για να μην κάνω κατάχρηση του χώρου του κ. Πήττα). Απλά λόγω ιατρικών λόγων και του εργασιακού τραλαλά, δεν έχω καταφέρει να μπω σε blogs για 2 σχεδόν βδομάδες.


@Άνευ_ορίων
Πραγματικά με εκπλήττεις. Νομίζω ξεπέρασες σε χαρακτηρισμούς ακόμα και την ίδια τη Δοκη που ΟΛΟΙ κατηγορούρουν για τον τρόπο και την αντίδρασή της (δικαιολογημένα, ΕΑΝ κρίνω από τα υβριστικά σχόλιά της που βλέπω εδώ και μερικές ώρες αναρτημένα σε αριθμό blogs).

Απλά, σε σχέση με όσα έχουν ήδη αναφερθεί από τους προλαλήσαντες (αναφορικά με τον σημερινό ρόλο της αριστεράς), σου επισημαίνω ότι αναμένω ΑΚΟΜΗ (πάνω από 20 μέρες την απάντησή σου σε σχόλιο μου σε παλαιότερο post στο blog σου, για το οποίο υποσχέθηκες "να μου απαντήσεις το συντομότερο δυνατό". Καθότι το εν λόγω σχόλιο, έχει και άμεση σχέση με τα όσα αναφέρονται εδώ, κε Πήττα, συγχωρέστε με για την αυθάδειά μου να χρησιμοποιήσω τον δικό σας χώρο, κάνoντας copy & paste τα συγκεκριμένα ερωτήματα (kai συγνώμη για τα greeklish). Το κάνω ΑΠΛΑ, γιατί πιστεύω ότι έχει σχέση με το όλο θέμα:

"Kaneis logo gia tin "πάλης της συγκροτημένης Αριστεράς ενάντια στην παγκοσμιοποίηση (...) υποβάθμιση του διεθνιστικού χαρακτήρα της Αριστεράς και του συντονισμού της πάλης των λαών κατά της παγκοσμιοποίησης/ιμπεριαλισμού/ΝΤΠ.
Kata tin diki mou tapeini apopsi, AN kapoios psaxei ligo kalitera to thema, tha diapistosi oti distihos i DITHEN proodeftiki aristera tin simeron imera (toulahiston stin Ellada), ehei ipotahthei amahiti KAI ANTI na polema, iothetei KAI voitha tin epikratisi tis NTP (e.g. Siriza kai polloi aristeroi dimosiografoi, oi sheseis tous me to Paratiritirio t Elsinki kai ton G. Soros, i stasi tous sto thema tis FYROM, klp).
Kai Eroto: MIPOS ta idia prospathoume na kanoume KAI stin Kipro telika? Giati vlepo oti sto vomo (kai me tin dikaiologia) tis proodeftikotitas kai tou dithen neofileftherismou (pou apaxioun oles tis arhes kai ta midenizoun OLA), telika kanoume afto pou i idia i NTP prospathei na epitihei. Vgazoume diladi monoi mas ta matia mas kai voithisoume tin NTP na kanei poli pio efkola ta shedia tis pragmatikotita?
Sorry gia to asheto tis erotisis, alla tha ithela pragmatika kapoia apantisi, sholia i/kai skepseis pano se afto, otan vreis tom hrono.


@Πολίτης Πήττας
Συγνώμη ΚΑΙ ΠΑΛΙ για το σεντόνι (και την κατάχρηση του χώρου σας), αλλά ΑΝ ευκαιρείται, θα εκτιμούσα και τις δικές σας απόψεις, ειδικά όσον αφορά το σχόλιο του @Imaginos για τον Αλαβάνο( "Βλέπω σαν να είμαι και μπροστά στα τότε γεγονότα, τον τότε Αλαβάνο στη θέση του Παυσανία, να προσκαλεί τους Πέρσες να τους κεράσει και περγαμόντο με την είσοδο τους στον Ελλαδικό χώρο, στο όνομα της φιλίας, ειρήνης και συνεργασίας των λαών χαχαχαχα"), για το οποίο εσείς αναφέρατε "Προσωπικά, τη φράση του Χρήστου για τον Αλαβάνο, την θεωρώ χειρότερη από όσα γράφει ο Άνευ".

Προσωπικά πιστεύω ότι ο @Imaginos έκανε πολύ ωραίο, πικρό (και δυστυχώς αληθινό) χιούμορ. Το ΣΥΡΙΖΑ (όπως λέει και ο ίδιος), είναι δυστυχώς "καιροσκόποι της μικροπολιτικής, μεγαλύτεροι πολιτικοί υποκριτές που έζησε ποτέ αυτός ο τόπος (Ελλάδα). Το κόμμα αυτό απαρτίζεται αποκλειστικά από αριστερούς με δεξιές τσέπες και μόνο που φυσικά μόνο αριστεροί δεν είναι (...) Είναι υποκριτές και συμφεροντολόγοι, καιροσκόποι και τυχοδιώκτες της πολιτικής, ορίτζιναλ καπιταλιστές με αποκριάτικες μάσκες της αριστεράς, προσπαθώντας να κοροϊδέψουν με κάθε τρόπο και κόστος τους αδαείς, αφελείς και ανενημέρωτους. Είναι στυγνά επικίνδυνοι δηλαδή".

Σε αντίθεση, το ΚΚΕ (επειδή ξέρει ότι ΔΕΝ μπορεί να βγει να πει αυτά που δεν λέγονται, σιωπά). Αυτή δε η σιωπή το τιμά ΚΑΙ τουλάχιστον το ΚΚΕ αποτελεί τον γνήσιο εκπρόσωπο της αριστεράς στην Ελλάδα, αφού είναι σταθερό στις θέσεις του.

Συγνώμη για το σεντόνι (τι σεντόνι, πάπλωμα εννοώ)

Unknown είπε...

@Είμαστε για κλάματα...(πραγματικά είμαστε εδώ που τα λέμε).

Να ξεκαθαρίσω κάτι αναφορικά με τον Imaginos. Με τον Χρήστο, όπως είναι το κανονικό του όνομα, άνταλλάσουμε απόψεις, καυγαδίζουμε, διαφωνούμε κλπ σε διαδιακτυακό επίπεδο εδώ και κάτι χρόνια. Πολλές φορές με ορισμένα πράγματα που γράφει μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι, όπως και με ενοχλεί κάποιες φορές ο δικολαβίστικος τρόπος με τον οποίο παραθέτει τις θέσεις του. Νομικός και μάλιστα καλός γαρ, δεν μπορεί να ξεφύγει από το μικρόβιο και θαρρώ πως το έχουν όλοι οι νομικοί. Από την άλλη μεριά, "συναντηθήκαμε" κατά καιρούς στις συζητήσεις μας σε διάφορες πολύ λεπτές περιοχές που έχουν να κάνουν με την ποίηση και τη μουσική όπου εκεί φωτίζει άλλες πλευρές του εαυτού του που με συγκινούν. Το κυριώτερο, σε διάφορα φόρα όταν δέχτηκα χυδαιότητατες επιθέσεις από "ομοϊδεάτες" του, επέλεξε να τσακωθεί μαζί τους και υπερασπιστεί κάποιον με τον οποίον διαφωνεί, για λόγους δικαιοσύνης και τάξεως. Εγώ, έμαθα στη ζωή μου αυτές τις συμπεριφορές να τις τιμώ και να μην της λησμονώ από τη μία μέρα στην άλλη επειδή πάλι μπορεί να διαφωνήσουμε. Το διαδίκτυο, είναι χώρος ανταλλαγής απόψεων. Αλλά πίσω από κάθε άποψη όσο και να μας βρίσκει να διαφωνούμε, υπάρχει και ένας Άνθρωπος. Για μένα, η περιπλοκότητα της κάθε προσωπικότητας είναι απόλυτα σεβαστή.

Τα γράφω αυτά, γιατί δέχθηκα ουκ ολίγα e mails που μου καταλογίζουν "απαράδεκτη ανοχή" σε έναν "φασίστα".

Οκ, θα το πω και ας μη του αρέσει του Ιμάτζινου. Σε ποιον φασίστα; Σε κάποιον που κατά καιρούς εν θερμώ φωνάζει τις απόψεις του για τη λαθρομετανάστευση (με τις οποίες διαφωνώ) και...μετά σαν δικηγόρος τρέχει να υπερασπιστεί τακτικά Αλβανούς ή άλλους εργάτες στα δικαστήρια δωρεάν...επειδή έτυχαν κακομεταχείρησης κλπ;;;;

Ένα αυτό. Δεύτερον, όπως έγραψα και σε προηγούμενο σχόλιο, εγώ δεν...προεδρεύω. Στο ιστολόγιο αυτό, ανεβάζω κατά κανόνα τα άρθρα μου στην εφημερίδα, για να γίνει συζήτηση. Στη διαδρομή της Στήλης Άλατος στο διαδίκτυο, είναι ζήτημα αν έκανα 1-2 επεμβάσεις μετριασμού σε ξεκάθαρα υβριστικά σχόλια με χριστοπαναγίες και τίποτα άλλο. Όπως είμαι απόλυτος και αμετακίνητος εχθρός κάθε είδους λογοκρισίας στον τύπο τα βιβλία τις εφημερίδες, τον κινηματογράφο το θέατρο, έτσι και εδώ, προσπαθώ να κρατήσω τις όποιες αρχές έχω.

Κατά τα λοιπά, για αυτό που αναφέρεις αγαπητέ "Είμαστε για κλάματα" για τον Α.Αλαβάνο, δεν θα απαντήσω. Όχι γιατί δεν έχω τι να πω, αλλά γιατί για να εξηγήσω τη θέση μου θα πρέπει να γράψω ένα σχεδόν ιστορικό κείμενο για τη διαδρομή της Ελληνικής Αριστεράς και κυρίως της "ανανεωτικής" προκειμένου να ερμηνευθούν ορθά (κατά την άποψή μου ασφαλώς) Θέσεις, Τάσεις, Αντιφάσεις, Φάσεις, Αδυναμίες και λοιπά.

Για να κάνω κάτι τέτοιο, πρέπει να γράψω αφ ενός όχι...πάπλωμα :-)...αλλά κουρτίνες ολάκερες και, αφ ενός δεν έχω το χρόνο, αφ ετέρου δεν είναι το θέμα μας και, επιπλέον δεν νομίζω πως θα γίνω κατανοητός. Όχι γιατί εσύ ή ο Ιμάτζινος ή οποιοσδήποτε άλλος δεν θα κατανοήσει τις...σοφίες που θα γράψω (σιγά τα ωά!) αλλά γιατί θα γράψω στην κυριολεξία από τα βάθη μίας Αριστερής Αντίληψης για τον κόσμο με την οποία όσοι διαφωνούν, διαφωνούν και δεν έχει νόημα κανείς να παλεύει να τους αλλάξει άποψη. Στο φινάλε, δεν με ενδιαφέρει να γίνουμε όλοι αριστεροί ή όλοι δεξιοί ή όλοι οτιδήποτε.

Για αυτό πιστεύω, πως καλό είναι να συζητάμε μεν, αλλά να προσέχουμε δε πως εκφραζόμαστε ώστε να "ερεθίζουμε" μεν τον Άλλο, αλλά, να μην του πατάμε τον κάλλο.

Έννοιες όπως ο πατριωτισμός ΔΕΝ είναι μονοπώλιο κανενός.

Αλλά πρέπει να γίνει σαφές τούτο.

Έννοιες όπως ο πατριωτισμός, επιδέχονται επίσης αρκετές ερμηνείες. Για κάποιον πατρωτισμός είναι να βάλει το κεφάλι του κάτω και να βαράει τον τοίχο, για κάποιον άλλο είναι σοφότερο να γκρεμίσει τον τοίχο σιγά σιγά προκειμένου να μη σπάσουν κεφάλια, για κάποιον τρίτο μπορεί να είναι μία στρατηγική σταδιακής ανάπτυξης σχέσεων με τον "τοίχο" ώστε να εξασφαλισθεί η ευημερία και η ειρήνη και πάει λέγοντας.

Προδότη κάποτε είπαν κάποιοι και τον Γιάννη Ρίτσο...ξεχνώντας τεχνηέντως πως πολέμησε στην Αλβανία. Και αφού πολέμησε και τραυματίστηκε, μετά πληρώθηκε...από το κράτος με την εξορία και τη ακόμα χειρότερα στερήθηκε την υποψηφιότητα του για το Νόμπελ δυο φορές, επειδή ήταν Κομουνιστής. Ποιος είναι λοιπόν ο πατριώτης; Αυτός που ενδεχομένως θα τιμούσε την πατρίδα με το ύπατο βραβείο ή αυτοί που το στέρησαν από τον ίδιο και την Ελλάδα....χάριν....πατριωτισμού;;;;;;;;;;;;;

dokisisofi είπε...

@Ιμάτζινε, όσον αφορά το Βόρειοηπειρωτικό, ας μην πάμε μακριά. Εδώ,πριν μερικά χρόνια, όταν στην Αλβανία διώκονταν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου (απαγόρευση χρήσης ελληνικής γλώσσας και ορθόδοξης πίστης)επί Ε.Χότζα, ο Παπανδρέου έκανε λόγο σε μια επίσκεψη του για "πρότυπο σοσιαλισμού".

Όσον αφορά τον σκοτεινό ρόλο του Ζαχαριάδη αυτόν δεν υπάρχει κανείς που να τον αμφισβητεί, ενώ είναι ενδεικτικό ότι οι απειθαρχούντες στις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής στέλνονταν σε...φυλακές στη Ρουμανία. Σε μια σχετική του εκπομπή μάλιστα ο Χαρδαβέλας,αποκάλυψε την περίπτωση ενός θανόντος σε μια τέτοια φυλακή, όπου εστάλη γιατί η φιλενάδα του παρέδοσε στο κόμμα μια επιστολή που της είχε στείλει όπου διατύπωνε τους προβληματισμούς του για τις ακολουθούμενες πρακτικές. ( η εκπομπή έγινε τον Νοέμβριο του 1999 αν δεν κάνω λάθος).

Επίσης, ένας από τους λόγους που ο Βαφειάδης διαγράφηκε από το κόμμα ήταν γιατί με επιστολή του κι αυτός αναφέρθηκε στην περίπτωση "των κυπρίων αδερφών" και πως θα χειριστούν το θέμα της ένωσης με την Ελλάδα αν είχαν την εξουσία μετά την απελευθέρωση.

Γενικά, οι δημοκρατικές πρακτικές δεν είναι ίδιον του "εφηρμοσμένου κομμουνισμού" και η στάση επί των εθνικών θεμάτων ένθεν και ένθεν ιδιαίτερα πολύπλοκη αν αναλογιστεί κανείς ότι η Παπαρήγα διαφώνησε τόσο με το σχέδιο Αναν όσο και με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, τα οποία οι κύπριοι αριστεροί έχουν για παντιέρα.


@Ανευ ορίων, @είμαστε για κλάματα

είμαστε τελικά για ανευ ορίων κλάματα

Όπως λένε και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι: "Δρυος πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται"

-=IMAGINOS=- είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
-=IMAGINOS=- είπε...

Καλημέρα σας

Να προσθέσω κάποια πραγματάκια.

Πρώτα πρώτα να πω κάτι για τη Δοκησίσοφη. Με τη Δοκησίσοφη τσακώθηκα και εγώ αλλά έχει τσαγανό και αυτό μου αρέσει σε αυτού του είδους τις γυναίκες που είναι πολύ πιο ανδράκια και έντιμες από κάτι μονόχνοτους «άνευ εγκεφάλου και με ζαρτιέρες στο λόγο τους».

Οι πολιτικές αντιλήψεις μου είναι δεδομένες και απλά τις εκφράζω στα πλαίσια ανταλλαγής απόψεων. Εάν αυτές οι απόψεις ενοχλούν κάποιους τι να κάνουμε ο διάλογος δεν προϋποθέτει συμφωνία γιατί εάν ήταν κάτι τέτοιο τότε δεν θα ήταν διάλογος αλλά μονόλογος. Ποτέ δεν έχω επιτεθεί πρώτος και προσωπικά σε κανέναν επειδή τυχόν έχει διαφορετικές απόψεις από μένα. ΠΟΤΕ και προκάλεσα σε όποιον θέλει να γράψει περί του αντιθέτου. Φυσικά όταν δέχομαι όμως επιθέσεις από αυτούς που δε δέχονται το δικαίωμα μου να εκφράζω ελεύθερα ό,τι γουστάρω, ε εκεί απαντώ αναλόγως και πιο επιθετικά και καλά κάνω γιατί δεν είμαι ο άγιος Ονούφριος.

Προσυπογράφω τα όσα είπε ο φίλος μου ο Γιώργος Πίττας και τα ίδια ισχύουν και για εκείνον που επίσης με έχει υπερασπιστεί όταν δεχόμουν επιθέσεις από τον δικό του πολιτικό χώρο και εναντιώθηκε επίσης στους δικούς του. Ίσως κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ποια η σχέση που έχω αναπτύξει εγώ με το Γιώργο τόσα χρόνια σε ατελείωτους διαλόγους που έχουμε διεξάγει μαζί. Πάμπολλες οι φορές που έχουμε φάει τα μουστάκια μας αλλά δεν λέει τίποτα αυτό. Δε γουστάρω την αριστερά γιατί είναι συμφεροντολογική και υποκριτική. Όμως υπάρχουν εξαιρέσεις, λίγες αλλά υπάρχουν. Ο Γιώργος Πίττας είναι ένας από τους αριστερούς που σέβομαι και αγαπώ γιατί είναι πραγματικός αριστερός και όχι μαϊμού. Μου το έχει αποδείξει και αμφιβολία δεν έχω. Την αριστερά που εκείνος υποστηρίζει και εκφράζει την τιμώ και την αγαπώ και σε πάρα πολλά την ασπάζομαι κιόλας. Δεν είναι ο τέλειος αριστερός ο Γιώργος αλλά κανείς δεν είναι τέλειος. Εγώ ο φασίστας είμαι από αυτούς τους φασίστες που θα έδιναν και τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την δικαιοσύνη στο πρόσωπο του αριστερού εκείνου που τιμά τον τίτλο αυτό. Δεν είμαι μηδενιστής, δεν μισώ για να μισώ, άριστοι και άνθρωποι που προσπαθούν τουλάχιστον και έχουν ψυχικό σθένος και ήθος (το ύφος δε με ενδιαφέρει) κερδίσουν το σεβασμό μου όπου και αν ανήκουν πολιτικά. Στην τελική η πολιτική ποτέ δεν ήταν κριτήριο επιλογής των προσωπικών σχέσεων και φιλιών μου. Θα ήμουν εντελώς ηλίθιος και ανθρωπάριο αν είχα άλλη θεώρηση επ' αυτού.

Πάντως έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτό που είπε ο Γιώργος, ότι δηλαδή δέχεται βροχή μηνυμάτων για ποιο λόγο ανέχεται ένα φασίστα σαν και μένα. Και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γιατί οι τάχα προοδευτικοί αποδεικνύουν ότι δεν αντέχουν το διάλογο με όσους τους στριμώχνουν στον τοίχο και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο διάλογο μαζί τους. Εγώ ποτέ δε θα ζητούσα ούτε θα επιθυμούσα τον αποκλεισμό του μεγαλύτερου ιδεολογικού μου αντιπάλου ή εχθρού. Θα σκότωνα ευχαρίστως για να μπορεί ελεύθερα αυτός να αντιπαρατίθεται μαζί μου γιατί δεν είμαι από αυτούς που αρέσκονται να ευλογούν τα γένια τους μόνοι τους. Διάλογος με τους συνιδεολόγους δεν είναι διάλογος και δε με ενδιαφέρουν τέτοιοι διάλογοι. Γι’αυτό και δε συμμετέχω σε χώρους όπου οι "δικοί" μου συνδιαλέγονται. Δεν έχει ουσία, δεν έχει χάρη και ενδιαφέρον, δεν κερδίζεις τίποτα. Προσωπικά πάντα επιθυμούσα τον "αντίπαλο" δυνατό και σθεναρό απέναντι μου και ποτέ δεν επιθύμησα να τον εξοντώσω με άλλους τρόπους έξω από την ανταλλαγή απόψεων την ιδεολογική διαμάχη αν θέλετε. Ας το σκεφτούν αυτό όλοι εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν που με "ανέχεται" ο Γιώργος.

Επίσης να προσθέσω εδώ και κάτι άλλο.

Άλλο οι πολιτικές απόψεις όπως πχ για τη μετανάστευση που υποστηρίζω ότι σε μία βάρκα που χωράνε 10 μπορούμε να πάρουμε άλλους 2 ή 3 το πολύ γιατί με τον τέταρτο θα πάμε όλοι στον πάτο και που θεωρώ την πιο ώριμη και ρεαλιστική θέση και άλλο η προσωπική επαφή. Θέλω να πω ότι είμαι κατά πχ των Αλβανών θεωρητικά, για πολλούς λόγους όπως πχ επειδή έχουν φέρει εγκληματικότητα, ονειρεύονται Μεγάλες Αλβανίες και έχουν αλυτρωτικές επιδιώξεις κατά της πατρίδας μου (βλέπε Τσαμουριά) τα ίδια ισχύουν και για τους Μαλακεδόνες κλπ όμως όταν γνωρίζεις ατομικά και προσωπικά τον οποιονδήποτε άνθρωπο και ειδικά όταν αυτός έχει έλθει να ζητήσει τη βοήθεια σου τότε δε θα κρίνω αν είναι Αλβανός ή από την Παπούα Νέα Γουινέα. Δε με ενδιαφέρει αυτό. Και μιας και ανέφερε ο Γιώργος την επαγγελματική μου ιδιότητα ναι θα πω ότι βοηθώ και συμπαραστέκομαι εντελώς δωρεάν ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους Αλβανούς, Μεξικάνους, Γότθους και Οστρογότθους που θα κρίνω ότι έχουν αδικηθεί ή καταπατούνται τα ατομικά δικαιώματα τους ή έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης και βίας ή κινδυνεύει η ζωή τους. . Για μένα και σε προσωπικό επίπεδο οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν εθνική ταυτότητα και ταμπέλα, είναι απλά άνθρωποι. Και είμαι περήφανος που μέχρι σήμερα έχω βοηθήσει, ειδικά ανθρώπους καταδιωκόμενους από τα πολιτικά καθεστώτα των χωρών τους και κατάφερα με κάποιους τρόπους ακόμα και μη σύννομους να πετύχω την λήψη πολιτικού ασύλου για λόγου τους. Θεωρώ ότι έχω σώσει ζωές γιατί εάν αυτούς τους ανθρώπους τους έδιωχναν από τη χώρα θα ήταν νεκροί σήμερα 100%. Δεν ήταν εύκολη δουλειά αλλά άξιζε τον κόπο και πέτυχα το στόχο που ήταν απλά το δικαίωμα τους να ζήσουν σαν άνθρωποι και με ασφάλεια. Και ποτέ δε ζήτησα φράγκο για τη βοήθεια αυτή, αντίθετα εγώ πλήρωσα όλες τις δαπάνες γιατί η ζωή δεν πληρώνεται με φράγκα παρά μόνο με ένα απλό χαμόγελο και αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για μένα.
Αυτά τα λέω σε όλους αυτούς που υπερασπίζονται τάχα τους μετανάστες χωρίς ποτέ να έχουν κάνει το παραμικρό γι’αυτούς. Κατά τ'αλλα εγώ είμαι ο φασίστας και αν θέλετε ναι εγώ είμαι ο φασίστας στα χαρτιά όμως όχι στην πράξη. Ας μπορέσετε και εσείς όλοι οι ψευτοδημοκράτες και ψευτοπροοδευτικοί που ζητάτε τον αποκλεισμό και την καταδίωξη εμένα του φασίστα, να μου αποδείξετε ότι είστε δημοκράτες και προοδευτικοί στην πράξη και όχι στα χαρτιά. Αλλά τι να αποδείξετε ρε καμένοι υποκριτές και συμφεροντολόγοι, έχετε το υψηλότερο ανάστημα από το μπόι ενός μόνιτορ για να αποδείξετε το παραμικρό? Βρε ουστ λέμε!

kyriakos είπε...

Imagine καταλαβαίνω ότι έχεις θέση και πολύ τεκμηριωμένη μάλιστα. Σεβαστή.
Όμως θα ήθελα να μου κάνεις μερικές διευκρινήσεις..
Όταν λέτε έξω οι ξένοι από την
Ελλάδα ποιους ακριβώς εννοείτε ως ξένους?
Για παράδειγμα δεν είδα ποτέ κανένα μέλος του ΛΑΟΣ ή της χρυσής αυγής να πάει στη Μύκονο ή στην Κρήτη και να επιτεθεί ή να φωνάξει αυτό το Γραικυλιστικό σύνθημα Στiς ξανθομαλλούσες τουρίστριες. Οι έλληνες είναι φιλόξενος λαός οταν πρόκειται για ξένους της αρεσκείας σας πχ Άγγλους Γερμανούς Αμερικάνους κτλ. Τότε όλα μέλι γάλα., Τότε το καράβι σας χωράει άπειρους, Όλοι οι καλοί χωράνε. Όπως δήλωσε και ο Γενικός γραμματέας σας ''Εξάλλου εκεί έχουμε να κάνουμε με συγγενικές προς εμάς φυλές..''
. Όταν όμως έχετε να κάνετε με οποιαδήποτε άλλη ξένη (Πλην πτωχική) φυλή, τότε το καράβι σας είναι έτοιμο να βουλιάξει (Ασχέτως αν την ίδια ώρα η χώρα μαστίζεται από υπογεννητικότητα) Τότε οι ξένοι είναι διαβολικοί, Τότε επιτίθεστε, τότε φωνάζετε και γράφετε τα γελοία σας συνθήματα.. Εντελώς τυχαία όλοι οι ξένοι που δεν χωράνε είναι πάντα οι φτωχότεροι (Ασχέτως αν βιολογικά είμαστε πιο κοντά σε αυτούς παρά στους ‘’καλούς πλούσιους ξένους’’ Την ίδια ώρα ξεχνάτε ότι οι Έλληνες με τη σειρά τους είναι και αυτοί οικονομικοί μετανάστες σε άλλες χώρες.

Τέλος θα πω και κάτι που πραγματικά με θλίβει όμως δεν παύει να είναι μια αλήθεια.

Λόγο ιδιαίτερης οικογενειακής κατάστασης ζω στο τρίγωνο
Λονδίνο- Αθήνα- Λευκωσία..

..Σαν Κύπριος Στην Αθήνα έχω υποστεί πολλαπλάσιο κοινωνικό ρατσισμό παρά στο Λονδίνο.
Άπειρα τα παραδείγματα δεν υπάρχει και λόγος να γίνομαι γραφικός ..

Όχι πως μου πέφτει λόγος, δική σας χώρα είναι ότι θέλετε την κάνετε όμως.. Ελπίζω να βλέπετε που οδηγείστε.. Μην αυταπατάστε ότι υπάρχει εναλλακτική διαδρομή, δεν ελέγχεται ο δαίμονας του ρατσισμού το τέλος της γραμμής είναι πάντα το ίδιο στη ροή της ιστορίας χωρίς καμία εξαίρεση. Οδηγείστε εκεί που οδηγήθηκαν όλοι και θα οδηγηθούν και άλλοι: Στην καταστροφή.

Unknown είπε...

Σαν Κύπριος Στην Αθήνα έχω υποστεί πολλαπλάσιο κοινωνικό ρατσισμό παρά στο Λονδίνο.


Και, αυτό που θίγει εδώ ο Κυριάκος, είναι εξαιρετικά σοβαρό και εξαιρετικά υπαρκτό. Θυμάμαι τα διάφορα απίθανα που άκουσα ακόμα και από φίλους όταν πριν από 6 χρόνια ανακοίνωνα την απόφασή μου να πάω στην Κύπρο. Δεν θέλω ούτε να τα σκέφτομαι. Όμως το πιο σημαντικό είναι η πίκρα που μου εξέφρασαν επανειλημμένως ούτε ένας ούτε δύο Κύπριοι φίλοι από τις εν Αθήναις εμπειρίες τους και τη σκαιότατη συμπεριφορά πολλών Ελλαδιτών σε βάρος τους.

Μα θα πω και τούτο. Βιώνω κάποιες φορές το «υφάκι» και το τάχα μου υπεράνω στυλ με το οποίο άγονται και φέρονται αρκετοί Νεοέλληνες στην Κύπρο, οι οποίοι έρχονται εδώ σαν 200 μαντάμ Σουσούδες ο κάθε ένας, μιλώντας προς τους Κυπρίους λες και είναι οι «ντόπιοι ιθαγενείς» ή οι άσχετοι χωριάτες…ενώ αυτοί είναι (υποτίθεται) οι παντογνώστες.


Και, αυτό που θίγει εδώ ο Κυριάκος, είναι εξαιρετικά σοβαρό και εξαιρετικά υπαρκτό. Θυμάμαι τα διάφορα απίθανα που άκουσα ακόμα και από φίλους όταν πριν από 6 χρόνια ανακοίνωνα την απόφασή μου να πάω στην Κύπρο. Δεν θέλω ούτε να τα σκέφτομαι. Όμως το πιο σημαντικό είναι η πίκρα που μου εξέφρασαν επανειλημμένως ούτε ένας ούτε δύο Κύπριοι φίλοι από τις εν Αθήναις εμπειρίες τους και τη σκαιότατη συμπεριφορά πολλών Ελλαδιτών σε βάρος τους.

Μα θα πω και τούτο. Βιώνω κάποιες φορές το «υφάκι» και το τάχα μου υπεράνω στυλ με το οποίο άγονται και φέρονται αρκετοί Νεοέλληνες στην Κύπρο, οι οποίοι έρχονται εδώ σαν 200 μαντάμ Σουσούδες ο κάθε ένας, μιλώντας προς τους Κυπρίους λες και είναι οι «ντόπιοι ιθαγενείς» ή οι άσχετοι χωριάτες…ενώ αυτοί είναι (υποτίθεται) οι παντογνώστες.

Και πάλι, είναι ζήτημα Κοινωνικής Παιδείας , η οποία είναι απολύτως ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ στην Ελλάδα.

-=IMAGINOS=- είπε...

Οι θέσεις μου Κυριάκο για τη μετανάστευση στην Ελλάδα είναι δεδομένες και τις ανέφερα παραπάνω.

Είπα "για τη μετανάστευση υποστηρίζω ότι σε μία βάρκα που χωράνε 10 μπορούμε να πάρουμε άλλους 2 ή 3 το πολύ γιατί με τον τέταρτο θα πάμε όλοι στον πάτο και που θεωρώ την πιο ώριμη και ρεαλιστική θέση και άλλο η προσωπική επαφή."

Αυτή τη θέση την υποστηρίζουν επίσης ΟΛΑ τα κράτη της Ε.Ε. σήμερα πλην της Ελλάδας.

Δε μπορεί σε μία χώρα που ποτέ δεν υπήρξε αποικιοκρατική (η αρχαιότητα είναι πολύ μακριά) να δέχεται ανεξέλεγκτα και χωρίς προϋποθέσεις και μάλιστα μέσα σε 17 χρόνια και εν καιρώ ειρήνης, τόσους μετανάστες όσους αντιστοιχούν στο 40% του ημεδαπού πληθυσμού της. Αυτό δεν έχει σημειωθεί πουθενά και ποτέ παγκοσμίως. Εξάλλου η Ελλάδα είναι από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και με τη μεγαλύτερη ανεργία. Είναι δηλαδή εντελώς ηλίθιο να συνεχίζεις να εισάγεις μετανάστες όταν ήδη δεν μπορείς όχι αυτούς τους μετανάστες να τους εξασφαλίσεις εργασία και αξιοπρεπή διαμονή αλλά ούτε στους ημεδαπούς πολίτες σου. Λογικό μετά η εγκληματικότητα να εκτινάσσεται στα ύψη αφού όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ασυλλόγιστα έρχονται στην χώρα μας δεν μπορούν να επιβιώσουν σε καμία περίπτωση διαφορετικά.
Οι Γερμανοί Άγγλοι και άλλοι δυτικοευρωπαίοι που έρχονται στην Ελλάδα Κυριάκο είναι ήδη οικονομικά ευκατάστατοι και δεν προσμένουν να κάνουν την τύχη τους στην Ελλάδα όπως οι μετανάστες. Οι Ευρωπαίοι αυτοί έρχονται επειδή τους αρέσει η χώρα σαν χώρα και όχι γιατί θέλουν να γίνουν οικονομικοί μετανάστες δηλαδή. Έχει καμία σχέση λοιπόν αυτό το ζήτημα που ανέφερες προς σύγκριση και ήταν ατυχέστατο και δείχνει και προκατάληψη? Προκατάληψη με την έννοια ότι θεωρείς ότι εγώ χαίρομαι να βλέπω Άγγλους και Γερμανούς ενώ όχι Αλβανούς ή άλλους. Αν θέλεις να σου πω και την θέση μου για τους δυτικοευρωπαίους, δε τους χωνεύω καθόλου ειδικά τους Άγγλους που είναι αρχιβρωμιάριδες και αλκοολικοί του κερατά τουλάχιστον σαν τουρίστες και τα κάνουν μαντάρα όπου πάνε χωρίς να σέβονται τίποτα.
Νομίζω ότι σας μιλώ ορθολογικά και ρεαλιστικά για το μεταναστευτικό, για να ξαναγυρίσουμε στο θέμα που μου έθεσες Κυριάκο. Αυτή είναι η πραγματικότητα, οτιδήποτε άλλο αποτελεί θεωρεία χωρίς βάση, στρουθοκαμηλισμό, και ουτοπία και όλα αυτά τα υποστηρίζουν αυτοί και μόνο που δεν ζουν το πρόβλημα. Όπως έχω πει πολλές φορές, από τη Γερμανία ή την Κύπρο και από την Εκάλη ή το Κεφαλάρι αντί του Αγίου Παντελεήμονα Αττικής και του Κέντρου της Αθήνας και εγώ το παίζω άνετα και γαμώ αριστερός και γαμώ προοδευτικός. Εγώ δεν είδα κανέναν από αυτούς που υποστηρίζουν τους μετανάστες από Γιωργάκιδες και Αλαβάνους μέχρι Στρατούληδες και Τσίπρες να πάνε να μείνουν μαζί με μετανάστες στις περιοχές γκέτο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Μέχρι και ο Τσίπρας που τάχα τα ΜΜΕ έλεγαν ότι μένει σε ένα δυάρι ενοικιαζόμενο στην Κυψέλη, τελικά έχει βιλάρα 2μισι εκατομμυρίων ευρώ στο Διόνυσο… Ε τέτοιος Τσίπρας γίνομαι και εγώ, κανένα πρόβλημα.

zappa είπε...

se ayth th barka xwrane oloi, otan den yparxei h paragka pou esthse h ND kai metetraph se polykatoikia epi PASOK.
To pou zei o Tsipras kai o ka8e Tsipras den me noiazei posws,alla ean paizei to paixnidi se ayto to epipedo, kserw xiliades typakia ths "laikhs" deksias pou syxnazoun sta kolwnakia kai tis glyfades, klai menoun stis Rafhnes, Sta Kwropia, sta Pikermia kai stis Khfisies......ekei na deis paidia tou laou:P

kai kati allo. All tuo post per la guerra civile e la resistenzia, non c'e niente per gli crimini della X, o per l'ayuto che la gente de la X aveva datto agli Fascisti Tedeschi e agli soldati di Mussolini....
Che sorpresa!!!!

Μιχάλης είπε...

@ IMAGINOS

Κάποια σχόλια σε όσα γράφεις, αγαπητέ μου φίλε.
Γιατί οι της Ν.Δ. δεν επαναφέρουν τα Αρχαία Ελληνικά που τα κατάργησαν οι ανεκδιήγητοι «προοδευτικοί» του ΠΑΣΟΚ;

Εκ πείρας σου λέω ότι δεν είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ιστορία και τις ρίζες που χαρακτηρίζεται ως φασισμός. Είναι ο τρόπος που το εκδηλώνουν κάποιοι, οι απαξιωτικές αναφορές σε άλλους λαούς, τα μηνύματα μίσους προς κάθε διαφορετική άποψη κλπ.
Σε παραπέμπω στο φόρουμ του ΛΑΟΣ όπου όποιος καταγράψει αντίθετη άποψη του απαγορεύεται η είσοδος.

Για το βιβλίο του Πλεύρη δεν θα επανέλθω αφού, όπως είπα, δεν είμαι υπέρ της απαγόρευσης του.

Τι σημαίνει πάλι, αυτό με τον Γλέζο και τον Σάντα; Μειώθηκε ο πατριωτισμός τους επειδή πήρε ο Γλέζος στρατιωτικά αξιώματα στην ΕΣΣΔ;

Ρωτάς πού ήταν το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ μέχρι τις 6 Απριλίου 1941 και συνδέεις την ίδρυση του με την επίθεση των ναζί κατά της ΕΣΣΔ. (Σεπτέμβρης 1941).
Εγώ δεν ξέρω πολλά για τις περιόδους εκείνες και δεν μπορώ να δώσω απαντήσεις.
Απορία όμως:
Τι συνέβη και ο ΕΔΕΣ ιδρύθηκε τον Σεπτέμβρη του 1941; Μήπως επηρεάστηκαν κι αυτοί από την επίθεση στην ΕΣΣΔ;

Πέραν αυτών θα ήθελα να μου εξηγήσεις γιατί δεν συνάδει ο πατριωτισμός με την αριστερά. Εγώ έχοντας ως παράδειγμα την Κύπρο θα τολμούσα να πω ότι είναι έννοιες συνώνυμες.

Σε ότι αφορά την Κύπρο μπορώ να στοιχειοθετήσω ότι όλες οι αναφορές του ΑΚΕΛ δικαιώθηκαν.
Όμως είναι ΨΕΜΑ ότι οι Άγγλοι δεν γνώριζαν ποιος ήταν ο Γρίβας και ότι τους αποκάλυψε το όνομα του ο Ζαχαριάδης. (Δεν αρνούμαι την ομιλία, αρνούμαι το ότι οι Άγγλοι δεν ήξεραν).
Μπορώ επίσης, αν θέλεις, να σου απαντήσω και το θέμα με τον Ζιαρτίδη. Υπάρχει ο αντίλογος και να ξέρεις ότι είναι πολύ δυνατός και γι αυτό στην Κύπρο οι κατήγοροι του ΑΚΕΛ δεν τολμούν να μπουν σε συζήτηση γι αυτά τα θέματα.

Επίσης έχει ξεκαθαρίσει και το θέμα του Καραολή.

Κάποιοι φαίνεται έμειναν στην προπαγάνδα της δεκαετίας του 50.





@ Νίκος

Για το πώς γίνεται να είναι κάποιος αριστερός και λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού σου απάντησε ο Γιώργος.
Όμως μου κάνει εντύπωση η μονοδιάστατη αντιμετώπιση του ζητήματος και ο δογματισμός με τον οποίο προσεγγίζεις το ζήτημα. Και ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρεσαι μόνο στον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα.
Δυστυχώς όμως δεν είναι μόνο αυτοί οι δύο ο ελληνικός πολιτισμός. Είναι και κάποιος ονόματι Ηράκλειτος, Θαλής, Επίκουρος, Δημόκριτος και κάποιοι άλλοι.

Αλήθεια φίλε Νίκο; Ο Μαρξ δεν σου λέει τίποτε;

Όπως με εντυπωσιάζει ότι για κάποιες ενέργειες αριστερών φταίνε όλοι, φταίει η ιδεολογία τους και όλα τα συναφή, αλλά στην περίπτωση του όποιου Καζαντζάκη φταίνε ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΟΙ πιθανώς αμόρφωτοι και δογματικοί κληρικοί.
Πολλή αντικειμενικότητα επικρατεί φίλε μου δε νομίζεις;

Και μια αντιφασούλα: ενώ για όλα φταίνε οι αριστεροί, ακόμα και το ΚΚΕ διαφώνησε με το βιβλίο της Ρεπούση!

Πολύ σωστά τα λέει και ο Drapetis

Ορθά επισημαίνει και ο Anef_Oriwn ότι οι κυπριοι αριστεροί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αγωνίζονταν υπό την ελληνική σημαία.
Το ίδιο και οι αγώνες της αριστεράς στην Κύπρο. Δέστε κάποιες φωτογραφίες της εποχής που επικεφαλής σε κάθε εκδήλωση ήταν η ελληνική σημαία.
Ορθή και η αναφορά του στα σωματεία της αριστεράς που μέχρι σήμερα διατηρούν αυτά τα ονόματα.

Μιχάλης είπε...

@ IMAGINOS

Κάποια σχόλια σε όσα γράφεις, αγαπητέ μου φίλε.
Γιατί οι της Ν.Δ. δεν επαναφέρουν τα Αρχαία Ελληνικά που τα κατάργησαν οι ανεκδιήγητοι «προοδευτικοί» του ΠΑΣΟΚ;

Εκ πείρας σου λέω ότι δεν είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ιστορία και τις ρίζες που χαρακτηρίζεται ως φασισμός. Είναι ο τρόπος που το εκδηλώνουν κάποιοι, οι απαξιωτικές αναφορές σε άλλους λαούς, τα μηνύματα μίσους προς κάθε διαφορετική άποψη κλπ.
Σε παραπέμπω στο φόρουμ του ΛΑΟΣ όπου όποιος καταγράψει αντίθετη άποψη του απαγορεύεται η είσοδος.

Για το βιβλίο του Πλεύρη δεν θα επανέλθω αφού, όπως είπα, δεν είμαι υπέρ της απαγόρευσης του.

Τι σημαίνει πάλι, αυτό με τον Γλέζο και τον Σάντα; Μειώθηκε ο πατριωτισμός τους επειδή πήρε ο Γλέζος στρατιωτικά αξιώματα στην ΕΣΣΔ;

Ρωτάς πού ήταν το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ μέχρι τις 6 Απριλίου 1941 και συνδέεις την ίδρυση του με την επίθεση των ναζί κατά της ΕΣΣΔ. (Σεπτέμβρης 1941).
Εγώ δεν ξέρω πολλά για τις περιόδους εκείνες και δεν μπορώ να δώσω απαντήσεις.
Απορία όμως:
Τι συνέβη και ο ΕΔΕΣ ιδρύθηκε τον Σεπτέμβρη του 1941; Μήπως επηρεάστηκαν κι αυτοί από την επίθεση στην ΕΣΣΔ;

Πέραν αυτών θα ήθελα να μου εξηγήσεις γιατί δεν συνάδει ο πατριωτισμός με την αριστερά. Εγώ έχοντας ως παράδειγμα την Κύπρο θα τολμούσα να πω ότι είναι έννοιες συνώνυμες.

Σε ότι αφορά την Κύπρο μπορώ να στοιχειοθετήσω ότι όλες οι αναφορές του ΑΚΕΛ δικαιώθηκαν.
Όμως είναι ΨΕΜΑ ότι οι Άγγλοι δεν γνώριζαν ποιος ήταν ο Γρίβας και ότι τους αποκάλυψε το όνομα του ο Ζαχαριάδης. (Δεν αρνούμαι την ομιλία, αρνούμαι το ότι οι Άγγλοι δεν ήξεραν).
Μπορώ επίσης, αν θέλεις, να σου απαντήσω και το θέμα με τον Ζιαρτίδη. Υπάρχει ο αντίλογος και να ξέρεις ότι είναι πολύ δυνατός και γι αυτό στην Κύπρο οι κατήγοροι του ΑΚΕΛ δεν τολμούν να μπουν σε συζήτηση γι αυτά τα θέματα.

Επίσης έχει ξεκαθαρίσει και το θέμα του Καραολή.

Κάποιοι φαίνεται έμειναν στην προπαγάνδα της δεκαετίας του 50.





@ Νίκος

Για το πώς γίνεται να είναι κάποιος αριστερός και λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού σου απάντησε ο Γιώργος.
Όμως μου κάνει εντύπωση η μονοδιάστατη αντιμετώπιση του ζητήματος και ο δογματισμός με τον οποίο προσεγγίζεις το ζήτημα. Και ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρεσαι μόνο στον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα.
Δυστυχώς όμως δεν είναι μόνο αυτοί οι δύο ο ελληνικός πολιτισμός. Είναι και κάποιος ονόματι Ηράκλειτος, Θαλής, Επίκουρος, Δημόκριτος και κάποιοι άλλοι.

Αλήθεια φίλε Νίκο; Ο Μαρξ δεν σου λέει τίποτε;

Όπως με εντυπωσιάζει ότι για κάποιες ενέργειες αριστερών φταίνε όλοι, φταίει η ιδεολογία τους και όλα τα συναφή, αλλά στην περίπτωση του όποιου Καζαντζάκη φταίνε ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΟΙ πιθανώς αμόρφωτοι και δογματικοί κληρικοί.
Πολλή αντικειμενικότητα επικρατεί φίλε μου δε νομίζεις;

Και μια αντιφασούλα: ενώ για όλα φταίνε οι αριστεροί, ακόμα και το ΚΚΕ διαφώνησε με το βιβλίο της Ρεπούση!

Πολύ σωστά τα λέει και ο Drapetis

Ορθά επισημαίνει και ο Anef_Oriwn ότι οι κυπριοι αριστεροί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αγωνίζονταν υπό την ελληνική σημαία.
Το ίδιο και οι αγώνες της αριστεράς στην Κύπρο. Δέστε κάποιες φωτογραφίες της εποχής που επικεφαλής σε κάθε εκδήλωση ήταν η ελληνική σημαία.
Ορθή και η αναφορά του στα σωματεία της αριστεράς που μέχρι σήμερα διατηρούν αυτά τα ονόματα.

Μιχάλης είπε...

Από λάθος ανάρτησα το ίδιο θέμα δύο φορέές. Απολογούμαι και καλώ τον Γιώργο να σήσει το ένα.

-=IMAGINOS=- είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
-=IMAGINOS=- είπε...

@zappa
Σε καμία βάρκα δε χωράνε όλοι. Οι βάρκες μπορούν να φιλοξενήσουν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων. Ρώτα όποιον ναυτικό θέλεις.

Η λαϊκή δεξιά που λες και τα τυπάκια της που συχνάζουν στα κολονάκια και τις γλυφάδες και μένουν στις Κηφισιές πολύ καλά τα κάνουν όλα αυτά γιατί ποτέ δεν έκρυψαν ότι είναι καπιταλιστές. Ο Τσίπρας όμως και ο κάθε Τσίπρας δε μπορεί να βρίσκεται δίπλα στην εργατιά και στους φτωχούς συμπολίτες γιατί όταν μένει σε Βίλες 2μισι εκατομμυρίων ευρώ αυτό δε συνάγει με τον ιδεολογικό του προσανατολισμό. Αριστερά και καπιταλισμός δεν πάνε χέρι χέρι. Πρέπει να διαλέξει. Ή Αριστερά ή βίλα στο Διόνυσο. Βέβαια πάνε και παραπάνε αριστερά και καπιταλισμός χέρι χέρι έτσι όπως έχει καταντήσει η αριστερά. Γι αυτό και εγώ μιλώ για αριστερά συμφεροντολογική και υποκριτική.

Nessuna sorpresa! La destra e gli fasisti sono stati puniti e hanno pagato la pena nella coscienza della societa. Al contrario la sinistra non ha mai accettata la sua colpevolezza e il suo ruolo nella Guerra Civile. Allora poi, dove si trova la sorpresa?

-=IMAGINOS=- είπε...

@Φίλτατε Μιχάλη.
Δεν είμαι με τη ΝΔ. Θεωρώ εξίσου υπεύθυνη και αυτή όπως και το ΠΑΣΟΚ για όλα τα δεινά που έχουν βρει τη χώρα μας τον γραικυλισμό και κυρίως την οικονομική καταστροφή της για τα επόμενα 80 χρόνια όπως και την γενική απαξίωση των πάντων, αρχών και αξιών που κυρίως αυτός ο τόπος γέννησε. Δεν είναι εξάλλου περίεργο που η Ελλάδα σήμερα είναι η χώρα του ωχαδερφισμού, της ανέχειας, της κερδοσκοπίας, των τυχοδιωκτών και του λαδώματος. Τα 20 χρόνια του ΠΑΣΟΚ κατάφεραν «θαύματα» στη διαφθορά και η ΝΔ είναι η άξια συνεχιστής αυτής της κατάστασης.
Για το Γλέζο είπα τον τιμώ αλλά θεωρώ ότι όταν γίνεσαι αξιωματικός άλλου στρατού και μιας χώρας που αιματοκύλησε τη δική σου χώρα με την προσπάθεια να καταλάβει την εξουσία χωρίς νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες αυτό είναι αισχρό. Αλλά εγώ παρόλα αυτά μένω στην υποστολή της ναζιστικής σημαίας και συνεχίζω να τιμώ το Γλέζο που τότε έπραξε ως πατριώτης γνήσιος.

Για τα υπόλοιπα χρειάζεται πολύ μεγάλη ανάλυση και δεν έχω το χρόνο τώρα. Θα επανέλθω όμως. Να σου πω μόνο ότι δε διαφωνώ μαζί σου σε πολλά. Πάντως χαίρομαι που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι με ειλικρινή διάθεση διαλόγου. Να είσαι καλά και θα τα ξαναπούμε.

dokisisofi είπε...

Pitta ksereis poli kala oti to kataptisto sxolio me den to egrapsa egw.


TO KSEKATHARIZW GIA OLOUS AFTO


den einai katholou asteio na grafeis me to psevdonimo enos allou

(eksallou pote de tha elega ton Pitta prodoti )


@imagine efxaristw


( pros tous "maskarades": apo ta potapa mesa pou xrisimopoieite gia na me spilosete apla epiveonetee ta osa pistevw.)

-=IMAGINOS=- είπε...

@Μιχάλης

Α και κάτι άλλο άσχετο.

Είδα τη φωτογραφία σου στο blog σου και έπαθα πλάκα. Μοιάζεις καταπληκτικά με ένα πολύ καλό μου φίλο και συνάδερφο, ακόμα και τα γυαλιά και το μούσι είναι ολόιδια. Θα προσπαθήσω να ανεβάσω φωτογραφία του άν μου δώσει την άδεια του για να διαπιστώσεις ότι πρόκειται για περίπτωση πολύ σπάνια. ΑΠΟΛΥΤΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ! ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!

-=IMAGINOS=- είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
dokisisofi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
dokisisofi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Μιχάλης είπε...

@ -=IMAGINOS=-

Αγαπητέ μου φίλε,

Σε καμιά περίπτωση ισχυρίστηκα ότι είσαι της Ν.Δ.
Απλά επισήμανα το γεγονός ότι ενώ τα ίδια κάνει και η δεξιά, τα φόρτωσες όλα στην αριστερά και μόνο.

Σέβομαι τη θέση σου για τον Γλέζο και οφείλω να ομολογήσω ότι πρώτη φορά άκουσα ότι ο Γλέζος έχει τέτοιο αξίωμα.

Ο διάλογος φίλε μου πάντα έχει να προσφέρει αρκεί να μην παραμένουμε προσκολλημένοι σε θέσεις και απόψεις και να μην αναγνωρίζουμε την ορθότητα (στην περίπτωση που υπάρχει) του άλλου.

Όσο για το φίλο σου που μου μοιάζει καταπληκτικά τι να πω;
Φαίνεται ότι έχω πολύ κοινή φάτσα διότι πολλοί με ρωτάνε αν είμαι γιος του τάδε, συγγενής με τον ένα ή τον άλλο, αν δουλεύω εκεί ή εδώ διότι υπάρχει εκεί κάποιος που μου μοιάζει πολύ!

Χε, χε, δεν ξέρω τι να πω…

dokisisofi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kyriakos είπε...

Imagine αυτό που ήθελα να θίξω είναι το οξύμωρο της επιλεκτικότητας σας ως προς τους ξένους αναλόγως του πουγκιού τους. Αυτό θα έπρεπε κατά την ταπεινή μου να σας ανησυχήσει,
Ένα αυτό.
Τώρα για την ελληνική οικονομία φίλτατε imagine πραγματικά αν νομίζεις ότι πηγή όλων των κακών είναι οι ξένοι τότε τι να σου πω? Θα σε συμβούλευα να το ψάξεις λίγο καλύτερα το θέμα.

Η ελληνική οικονομία συγκρινόμενη με τις οικονομίες των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών Πάντα ήταν σε δυσμενέστερη μοίρα. Πάντα ακολουθούσε..

Οι λόγοι? Πολλοί, οι ξένοι είναι οι τελευταίοι που φταίνε για την σημερινή κατάντια της Ελλάδας, οι πρώτοι ένοχοι είστε εσείς. Στο καπιταλιστικό σύστημα τα φτηνά εργατικά χέρια βοηθάνε την οικονομία της χώρας. Η δικη σας οικονομία απλά δεν μπορεί να βοηθηθεί. Οι ξένοι κάνουν τις δουλείες που οι αυτόχθονες θεωρούν βρόμικες. Αντίθετα με άλλες χώρες στην Ελλάδα οι ξένοι δεν μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή δουλειά ανεξαρτήτως αν έχουν περισσότερα προσόντα από κάποιους Ελληνες. Oύτε τη σημαία δεν μπορούν να κουβαλήσουν σε μια σχολικη παρέλαση οι άριστοι ξένοι μαθητές. Νομίζετε ότι όλη η ποταπότητα και η ανυπαρξία της χώρας αναιρείται απλά και μόνο επειδή γεννηθήκατε και θα πεθάνετε Ελληνες..

Ότι και να πω είναι λίγο έχετε ξεφύγει από κάθε όριο..
Και κάτι τελευταίο για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα .. όχι πως και οι Κύπριοι πάνε πίσω στο ρατσισμό, αν τους αφήναν ελευθέρους μερικούς μπορεί να κάναν και χειρότερα, αλλά τουλάχιστο κανένας πολιτικός ηγέτης δεν τολμά να πει δημόσια αυτές τις φαιδρότητες και να ενισχύσει την παθολογία τους..

dokisisofi είπε...

Το σχόλιο αυτό αφιερωμένο στα αγαπητά μου ρουφιανίδια με τις ψηλές θέσεις και την αιώνια απανταχού ανασφάλεια στη θέα μιας "δοκησίσοφης" να λέει τα πράγματα με τ'ονομά τους. Και που ίσως θύμωσαν που ΄δε λέει να σωπάσει και που σκασίλα της μεγάλη που δεν έχει φαν κλαμπ ( το λέω σωστά?)

Φαίνεται λοιπόν ότι κάποιοι έχουν τις "Ζωές των άλλων" για αγαπημένη ταινία. Με τιμά το γεγονός ότι με θεωρούν τόσο ξεχωριστή ώστε να με πολεμούν τόσο και να φτάσουν στο σημείο να παραβιάσουν και το λογαριασμό μου και να γράφουν σχόλια με το όνομα μου, ώστε να "σπιλώσουν" την "δοκησίσοφη" (αν και έχει τόσες φορές διακωμωδήσει τον ίδιο της τον "εαυτό" που δεν χρειαζότανε) με πράγματα που δεν έχει πει. Έχω καταδικάσει και στο μπλογκ του Μιχάλη την υποκλοπή αυτή και αποκήρυξα ένα σχόλιο με συγγραφέα την "δοκησίσοφη".

Βλέπω ότι τα μέσα δεν είναι συμβατικά και ότι τα χτυπήματα κάτω απ'τη ζώνη( σύμπτωμα έλλειψης επιχειρημάτων και ζηλόφθονης μανίας για ηθικη εξόντωση του αντιπάλου) πλέον συστηματοποιούνται.

Όσοι μηχανισμοί κι αν μπήκαν σε λειτουργία για να φτάσω στο σημείο να πώ "Ήμαρτον" και να τρομοκρατηθώ άλλοι τόσοι είναι και οι μηχανισμοί αυτοάμυνας που διαθέτω.

Ξέρω ότι πολλοί θα τα θεωρήσουν γραφικά όλα και φαντασιοπληκτικά και δεν έχω τίποτα άλλο από το λόγο μου για να τους πείσω. Κάποτε θα καταλάβουν.

Πέρα από το διαδίκτυο όμως, υπάρχει και ζωή. Και η δοκησίσοφη υπάρχει και κυκλοφορεί ανάμεσα σας και συνεχίζει να εκφράζει τη γνώμη της ελεύθερα και επώνυμα. Και δε νομίζω με τέτοια μούρη να μπορεί κάποιος να επιχειρήσει πλαστοπροσωπία:PPP.

Συμπονώ όσες/ους κατάλαβαν ότι μόνο με τέτοιο τρόπο θα μπορούσαν να με εξευτελίσουν. Είναι φοβισμένα ανθρωπάκια που έμαθαν να εξοντώνουν και όχι να υπάρχουν, να χαλούν και όχι να κτίζουν και θα είναι πάντα στην υπηρεσία ενός ανώτερου και θα ψωμοζητούν μπράβο από τα ελεεινά τόυς ρουφιανέματα. Δόξα τω Θεώ διαθέτω ελευθερο πνεύμα και΄ούτε φόβο έχω ούτε πάθος. Απλά τρομάζω στην ιδέα της γενίκευσης τέτοιων πρακτικών για την κοινωνία μας γενικότερα.

Ότι έκανα, σωστό ή λάθος, το έκανα γιατί υπήρχε λόγος. Και ο λόγος αυτός ΄΄ηταν η λογοκρισία και το φίμωμα (κυρίως σε σχόλια χιουμοριστικά-το χιούμορ ενοχλεί τους ρουφιάνους). Αν αντέδρασα με άσχημο τρόπο δε θα απολογηθώ καθώς ήθελα να καταδείξω την υποκρισία στα "φιλελεύθερα" προσωπεία διαφόρων μπλόγκερ που κάθε άλλο παρά χαλαροί και κουλ ήταν (λεξιπένητες,αγρινά, ψυχίες, αντίχρηστοι κτλ). 'Επαιξα με τα όρια τους και αποκαλύφθηκε τελικά το πρόσωπό τους. Φασισμός, αποκλεισμός, λογοκρισία, ανασφάλεια, προπαγάνδα,ρουφιάνεμα χαμέρπεια.

Και ΄τώρα θεωρούν ότι επειδή με τα μέσα που διαθέτουν άλωσαν το ψευδώνυμο μου,ανταλλάζουν συγχαρητήρια. Ή μήπως και τίποτα άλλο????



(Πάω για ύπνο. Για ότι γραφεί στο εξής, δε φταίω εγώ)

-=IMAGINOS=- είπε...

Μιχάλη τα φορτώνω όλα στην αριστερά για ένα λόγο μόνο. Επειδή η αριστερά έχει βγάλει την ουρά της έξω από το κάθε τι και δεν παραδέχεται ούτε αναγνωρίζει τίποτα. Και δυστυχώς ή ευτυχώς (για μένα δυστυχώς φυσικά) αυτή η πρακτική έχει περάσει και έχει επικρατήσει δόλια στην κοινωνία. Με λίγα λόγια την δεξιά την ξέρουμε, την αριστερά ε δεν την ξέρουμε και δεν την ξέρουμε γιατί κατάφερε να περάσει μετά το 1975 έναν ρεβανσισμό κατά της δεξιάς που στηρίζεται στην υποκρισία και τη συμφεροντολογία. Εγώ λοιπόν είμαι κατά αυτής της υποκρισίας και συμφεροντολογίας και την ξεσκεπάζω. Εξάλλου από τη δεξιά υπάρχει τίποτα σκεπασμένο για να ασχοληθώ και να το ξεσκεπάσω? "Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά" έχει επικρατήσει. Έλα όμως που υπάρχει και το άλλο, "ο λαός ξεχνά τι σημαίνει αριστερά". Ε ναι η αριστερά δεν είναι αυτή η ανέγγιχτη και αμόλυντη παρθένα που θέλει να παρουσιάζεται...

-=IMAGINOS=- είπε...

Ωρέ Κυριάκο, είπα εγώ πουθενά ότι οι αλλοδαποί είναι οι αποκλσειστικοί υπέυθυνοι για το οικονομικό χάλι της Ελλάδας? Εγώ είπα για την 20ετία του ΠΑΣΟΚ και τη συνέχεια της από τη ΝΔ και μόνο. Επίσης είπα ότι δεν είναι σοβαρό το κράτος που φέρνει αλλοδαπούς ενώ δεν μπορεί να προσφέρει τα προς το ζην και εργασία ούτε στους ημεδαπούς πολίτες του. Αυτό είπα.

Επίσης τους αλλοδαπούς εξ Δ. Ευρώπης εσύ τους ενέπλεξες όχι εγώ. Τώρα πάλι πως τα έμπλεξες με πουγκιά κλπ πραγματικά με εκπλήσσει. Εγώ είπα μόνο ότι οι δυτικοευρωπαίοι δεν έρχονται εδώ σαν οικονομικοί μετανάστες αλλά είναι ματσωμένοι οπότε και δεν έχουν πρόβλημα παραμονής στη χώρα αφού τα βγάζουν πέρα σε αντίθεση με τους λαθρομετανάστες που έρχονται εδώ σαν οικονομικοί μετανάστες και δουλειά δε πρόκειται να βρούν αφού πλέον δεν υπάρχουν δουλειές με ότι συνεπάγεται αυτό. ¨Ασε λοιπόν τα πουγκιά και δες το ρεαλιστικά το ζήτημα.
Τέλος εάν νομίζεις ότι με τον καπιταλισμό καταστράφηκε η οικονομία της χώρας, καλύτερα να ρωτήσεις κάποιους από τα εκατομμύρια μεταναστών στην Ελλάδα που ήλθαν από κράτη του υπαρκτού σοσιαλισμού για να δεις πως περνούσαν όλοι αυτοί και σε τι οικονομική κατάσταση βρισκόντουσαν στη χώρα τους. Εάν το 1949 η αριστερά είχε κερδίσει στον εμφύλιο σήμερα οι Έλληνες θα ήταν μετανάστες όπως οι Βούγλαροι οι Ρουμάνοι οι Αλβανοί οι Ουκρανοί Ρώσοι κλπ κλπ

Anef_Oriwn είπε...

@ Μιχάλης

Πολλές οι αντιφάσεις, οι χαλκεύσεις και οι παραποιήσεις που υπάρχουν στο μπαγιάτικο αντικομουνιστικό κείμενο που μας παράθεσε ο πολύς Imagi-NOS νομίζοντας ότι ανακάλυψε την τασhινόπιττα! Θα παραθέσω μερικά πιο κάτω, απλά ενημερώνω ότι το κείμενο μου θα εξελιχτεί σε μακρινάρι extra large και όποιος προλάβει να το διαβάσει πρόλαβε! (Αν είχα χρόνο θα μπορούσα να απαντήσω όλα τα σημεία του αρλουμπο-γραφήματος του προφέσορα κομμουνιστικολόγου Imagi-NOS ... Φυσικά τούτο θα ήταν anef_ οφέλους καθώς το προσώπατο είναι anef_ ίασης!

***

Τελικά (όπως καταλάβατε) βρήκα (χωρίς οποιαδήποτε ψυχολογική στήριξη) τα “... ΚΟΤΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ...” (αλλά και το Θράσος) και έριξα μια γρήγορη ματιά (δηλ. που πάνω που πάνω) στο μουχλιασμένο αντικομουνιστικό πόνημα που μας παράθεσε ο πολύς και μέγας μάγκας και ειδικός κομουνιστικολόγος Imagi-NOS (αν ήταν δυνατό ίσως και εξολοθρευτής – terminator, παντός είδους κομμουνιστικών ζιζανίων).
Η μαγκιά και η παλικαριά του τύπου φωνάζουν από μακριά και δη μέσα από τα σε “μαγκέ στυλ” λεγόμενα του όπως “… αν ήταν άνδρας να μου τα έλεγε τετ α τετ αλλά που να τον βρει τον ανδρισμό καλέ?”, ή “... νομίζει ότι έτσι μπορεί να ανταπεξέλθει απέναντι μου ...”! Σιγά Ρε πόρτη της blogοσφαιρας, παράκρουση έπαθες (ως γνήσιος ΛΑΟ-τιανός) άμα αντιλήφτηκες την αμφισβήτηση των αντικομουνιστικών και αντι-αριστερών σου στερεότυπων! Και έτσι λύνεις τις διάφορες σου στο τέλος, τάζοντας (ως γνήσιος φασίστας), ξύλο;

Τελικά χάσιμο χρόνου η ανάγνωση από μέρους μου (έστω και στα πεταχτά) του αντικομουνιστικού παραληρήματος (δανεικού νομίζω) του Imagi-NOS. Τετριμμένες και χιλιοειπωμένες κουβέντες, που όζουν μούχλας και ναφθαλίνης, βγαλμένες μέσα από τα αντικομουνιστικά εγχειρίδια της ψυχροπολεμικής περιόδου και γραμμένα για το μάθημα της ΕΗΔ (Εθνικής Ηθικής Διαπαιδαγώγησης) και συνταγμένα δια της μεθόδου της κοπτοραπτικής (επιλεκτική χρησιμοποίηση αποσπασμάτων από αποφάσεις των σωμάτων του ΚΚΕ ούτως ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα η αντικομουνιστική προπαγάνδα.)

Καμία ανάλυση (ή έστω αναφορά) δεν γίνεται στις κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές συνθήκες και καταστάσεις που επικρατούσαν εκείνη την εποχή και καθόριζαν το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίζονταν τα διάφορα γεγονότα (π.χ. το ΚΚΕ ήταν παράνομο, με τα στελέχη του στις φύλακες και τρία διαφορετικά σώματα να διεκδικούν την καθοδήγηση του Κόμματος – τουλάχιστον ένα μάλιστα ήταν και δημιούργημα του Μανιαδάκη της Ασφάλειας).

Το κείμενο-μούχλα σίγουρα πήρε χρόνο για αν ετοιμαστεί. Δεν ξέρω αν είχε και ο πολύς Imagi-NOS, συνεισφορά σ’ αυτό (ίσως και να ήταν η διατριβή του για το Master του), ή το βρήκε έτοιμο στο διαδίκτυο! Ανεξαρτήτως τούτου, τα θέματα που τίθενται και τα οποία αφορούν την ιστορία του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος σε Ελλάδα και Κύπρο (το ΑΚΕΛ δεν ξέφυγε από την Imagi-NOS-ικη λαίλαπα) είναι πολλά. Αυτό καθιστά πρακτικά σχεδόν αδύνατη την απάντηση σε πολλά από αυτά ή έστω να τα σχολιάσει.
Για ν’ απαντήσει κάποιος στο αντικομουνιστικό πόνημα του Imagi-NOS, χρειάζεται να ειπωθούν πολλά, ξεκινώντας από την ιστορική αναγκαιότητα της Αριστεράς κάτι που ο ξεπλυμένος εγκέφαλος του εν λόγω προσώπου αλλά κι άλλων της ιδίας συνομοταξίας δεν μπορούν να αντιληφτούν.
Εξ άλλου δεν υπάρχει και λόγος να το κάνει κάποιος μόνο και μόνο για να απαντήσει στον Imagi-NOS ή/και σε άλλους παρακοιμώμενους, γιατί σίγουρα δεν πρόκειται να πειστούν. Πιο πολύ ο αντίλογος πρέπει να υπάρχει για αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας από τις παραποιήσεις της αντι-αριστερής προπαγάνδας. (Χαρακτηριστική είναι η από μέρους του, αλλά και από τον Ανώνυμο Νίκο, υποβάθμιση της αναγνωρισμένης πλέον και από τις δεξιές κυβερνήσεις, της Εθνικής Αντίστασης). Γι’ αυτό κι εγώ δεν θα αποφύγω το σχολιασμό μερικών σημείων που περιέπεσαν στην αντίληψη μου μέσα από το γρήγορο διάβασμα που έκανα).

Πρώτα απ’ όλα να σημειώσω ότι το ΚΚΕ (όπως και το ΑΚΕΛ) για θέματα που έκριναν ότι είχαν κάνει λάθος, είχαν την τόλμη να τα παραδεχτούν, να κάνουν την αυτοκριτική τους και να λάβουν μέτρα για διόρθωση τυχόν επιπτώσεων ενώ άλλοι αρνί πασhίν). Πιο πολύ όμως ήταν λάθη θεωρητικών προσεγγίσεων παρά πρακτικής. Ίσως μάλιστα το ΚΚΕ να υπήρξε πολλές φορές και υπερβολικό με το εαυτό του σε θέματα αυτοκριτικής γι’ αυτό και εμπεδώθηκε σε πολλούς μια νοοτροπία λαθολογίας.

Κι αν η Αριστερά έκανε λάθη, η Δεξιά έκανε εγκλήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο (Μικρασιατική Καταστροφή, δικτατορίες και κατάλυση της Δημοκρατίας επί σειρά ετών, πρόσδεση της χώρας στους αγγλοαμερικάνους και δημιουργία σχέσεων εξάρτησης, προδοσία και ξεπούλημα της Κύπρου. Επίσης άραγε γιατί για χρόνια οι δεξιές κυβερνήσεις είχαν λουφάξει και είχαν ανεχτεί την ύπαρξη μακεδονικού – με ή χωρίς εισαγωγικά- κράτους, στα βόρεια σύνορα της χώρας;).

Μερικά παραδείγματα αντιφάσεων, ασυναρτησιών και άνω ποταμών σημείων από το αντικομουνιστικό τροπάρι είναι και τα εξής:

1. Στο κείμενο παρουσιάζεται χαλκευμένο έγγραφο για (δήθεν) συμφωνία του ΚΚΕ με την Γκεστάπο (!!!) – τι θ’ ακούσουμε άραγε άλλο; Σ’ εκείνο το έγγραφο μια δυσανάγνωστη υπογραφή αποδίδεται σκόπιμα στον Σιάντο.

2. Επίσης γίνεται (σκόπιμα) παραποίηση του νοήματος και της σημασίας της Συμφωνίας που υπέγραψε το Σεπτέμβρη του 1944 αντιπροσωπεία του ΕΑΜ με την νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας (μετά την ανατροπή της φιλογερμανικής κυβέρνησης της χώρας και την κατάληψη της εξουσίας από το “Πατριωτικό Μέτωπο”) και που είχε ως κύριο σκοπό το συντονισμό ενεργειών των αντάρτικων κινημάτων της Βαλκανικής για τη ταχύτερη εκδίωξη των γερμανικών στρατευμάτων από την περιοχή.

3. Παρουσιάζεται ως σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο για τη δήθεν συνεργασία του ΚΚΕ με τους Γερμανούς καταχτητές (κάτι που είχε δήθεν προωθηθεί με βάση το Σύμφωνο Ριμπεντροπ-Μολότωφ), η απόλυση μελών του ΚΚΕ από τις φυλακές στις 28 του Ιούνη του 1941. ΤΡΙΙΙΧΕΣ!!!

i. Η ναζιστική Γερμανία είχε ήδη επιτεθεί της Σοβιετικής Ένωσης από τις 22 του Ιούνη του 1941. Οι Γερμανοί κατακτητές στην Ελλάδα δεν πήραν πρέφα ότι το Σύμφωνο δεν ήταν πλέον σε ισχύ;
ii. Η κυβέρνηση Μεταξά και οι επίγονοι της είχαν αφήσει τους έλληνες κομμουνιστές στις φυλακές για να τους περιποιηθούν δεόντως οι Γερμανοί (φιλοκομμουνιστές όντας – οι Γερμανοί!). Πολλοί από τους έλληνες κομμουνιστές κατάφεραν και δραπέτευσαν, άλλοι εκτελέστηκαν (από τους Γερμανούς), ενώ άλλοι στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης (όπως και ο Ζαχαριάδης στο Νταχάου – ξέχασαν να τον απολύσουν αυτό).
iii. Όντως κάποιοι απολύθηκαν τότε. Κάποιοι για λόγους υγείας ενώ οι συγκεκριμένοι που αναφέρονται στο πόνημα (όπως και ο Τζήμας) τα κατάφεραν παρουσιαζόμενοι (είτε σωστά είτε επί σκοπού) ως Σλαβομακεδόνες.

4. Στο ναφθαλοποιημένο κείμενο γίνεται επίσης αναφορά για κάποια συμφωνία μεταξύ Τζήμα (Σαμαρινιώτη) και κάποιου βούλγαρου ονόματι Κάλτσιεφ. Και πάλι τρίχες! Δεν ξέρω πόσο αληθεύει αυτό (σίγουρα γίνονταν κινήσεις για ανάπτυξη των σχέσεων του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ με τους Σλαβομακεδόνες και το αντιφασιστικό κίνημα της Βουλγαρίας), αλλά εκείνον τον Κάλτσιεφ τον εκτέλεσε το κομμουνιστικό καθεστώς της Βουλγαρίας μερικά χρόνια μετά.

*****
@ Imagi-NOS,

Καλές οι φιλανθρωπίες. Δείχνουν τις ευαισθησίες μας ως άνθρωποι. Ασχέτως αν όλο τον άλλο χρόνο γράφουμε κατεβατούς (ενάντια στους μετανάστες) με καθαρά ρατσιστικό και μισαλλόδοξο περιεχόμενο! Πέραν τούτου με τις φιλανθρωπίες ΔΕΝ λύνουμε τα προβλήματα! Απλά διευκολύνουμε ή έστω αμβλύνουμε τα προβλήματα μόνο περιορισμένου αριθμού ατόμων,!
Προβλήματα λύνονται μόνο με την οργανωμένη και συνειδητή προσπάθεια (και πάλη) για αλλαγή ή/και κατάργηση συντηρητικών συμπεριφορών και νοοτροπιών καθώς και αναχρονιστικών νομών και κανονισμών, όπως και συμμετοχή σε εκδηλώσεις στήριξης διωκομένων ανθρώπων και των οργανώσεων τους.
Σε ρώτησα και παλαιότερα, Imagi-NOS, (αλλά δεν πήρα καμιά απάντηση): Αφού σου αρέσει να περιαυτολογείς (και να μιλάς για τες καλές σου τες πράξεις), δε μας λες (μια και είσαι και υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης), συμμετείχες καμιά φορά σε τέτοιες εκδηλώσεις ή/και συνυπόγραψες καμιά από τις εκκλήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των διωκομένων κομουνιστών όπως π.χ. των κομμουνιστών της Ουγγαρίας;

*****
@ Ανώνυμος Νίκος,

Λαλείς περίπου τα ίδια με τα οποία μας κατέκλυσε ο πολύς Imagi-NOS, αλλά λίγο πιο ήπια και με πιο λίγα λόγια. Γίνεται μάλιστα και απολογητής των δεξιών μετεμφυλιακών κυβερνήσεων και των μεθοδεύσεων τους ενάντια στην Αριστερά (διωγμοί, βασανιστήρια, εκτελέσεις, δολοφονίες, στρατόπεδα συγκέντρωσης) με το δικαιολογητικό ότι “… η Ελλάδα μας θα ήταν "κομμουνιστικός παράδεισος" τύπου Αλβανίας!”

*****
@ Eisasten gia klamata,

Εγώ πάντως δεν εκπλάγηκα για του επαίνους σου για το (δανεικό) αντικομουνιστικό παραλήρημα του Imagi-NOS. Τελικά κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει από τη φύση του (όπως στο γνωστό ανέκδοτο με το σκορπιό).
Και σε παρακαλώ μη με συγκρίνεις (είτε ηθελημένα είτε άθελα σου) με την Dokisisofi!

Anef_Oriwn
Παρασκευή 27/06/208 – 11:43 μ.μ.

Υ.Γ.: @ Imagi-NOS,
Μπορεί να λες ότι δεν βρίζεις σε προσωπικό επίπεδο αλλά οι χαρακτηρισμοί σου σε βάρος της Αριστεράς (και των Αριστερών), αποτελούν ΥΒΡΗ ΜΕΓΑΛΗ!

11:47 μ.μ.

-=IMAGINOS=- είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Anef_Oriwn είπε...

“… Εάν το 1949 η αριστερά είχε κερδίσει στον εμφύλιο σήμερα οι Έλληνες θα ήταν μετανάστες όπως οι Βούγλαροι οι Ρουμάνοι οι Αλβανοί οι Ουκρανοί Ρώσοι κλπ κλπ …” --- Η Ιστορία δεν γράφεται με ΑΝ ούτε και με ΕΑΝ...!!! Γιατί κι εγώ μπορώ να ισχυριστώ ότι με την Ελλάδα Σοσιαλιστική Δημοκρατία και την έξοδο των Σοσιαλιστικών χωρών στη Μεσόγειο, ο ρους των γεγονότων θα έπαιρνε άλλη πορεία!

Anef_Oriwn
Σάββατο 28/06/208 – 00:04 π.μ.

-=IMAGINOS=- είπε...

@Anef

Μα καλά διάβασες το κείμενο αλλά δεν είδες ότι έχω παραθέσει λίνκ? Οι απαντήσεις σου πάντως στα λίγα ερωτήματα βρίσκονται στο λινκ όπου θα δεις και τα χειρόγραφα και τα ντοκουμέντα από το χώρο σου.

Όσες φορές "περιαυτολογώ" έχει προηγηθεί αναφορά από τρίτους. Ο Γιώργος ανέφερε την επαγγελματική μου ιδιότητα καθώς και τις "φιλανθρωπίες" μου από άλλους διαλόγους σε άλλα μέρη. Δε βγήκα ξαφνικά να περιαυτολογήσω. Ακόμα και αλλού που ήμασταν ποτέ εγώ δεν είχα φανερώσει τίποτα από την επαγγελματική μου ταυτότητα. Αυτό το είχαν πράξει άλλοι που με είχαν γνωρίσει από κοντά και δε με ρώτησαν κιόλας. Ο “ΑΠΑΠΑΠΑ” και η “Lit” αν θυμάσαι Γιώργο. Από την άλλη μου αρέσει που λες ότι πρόκειται για φιλανθρωπία το να σώνεις τις ζωές ανθρώπων. Σε κάθε περίπτωση εγώ έχω σώσει ζωές ανθρώπων, εσύ έχεις?

Μπορεί εσύ να έχεις την ΑΡΙΣΤΕΡΑ θεό σου, εγώ δεν την έχω. Και θα τη σεβόμουν χωρίς ύβρεις όπως ονομάζεις τα ντοκουμέντα τα προερχόμενα από την ίδια την αριστερά, αλλά εσύ δεν έχεις σεβαστεί τους δικούς μου "Θεούς". Μην έχεις λοιπόν απαιτήσεις που δε μπορούν να σταθούν. Είμαι οπαδός της αρχής της αμοιβαιότητας, Σόρρυ.

-=IMAGINOS=- είπε...

@Anef "Γιατί κι εγώ μπορώ να ισχυριστώ ότι με την Ελλάδα Σοσιαλιστική Δημοκρατία και την έξοδο των Σοσιαλιστικών χωρών στη Μεσόγειο, ο ρους των γεγονότων θα έπαιρνε άλλη πορεία! "

Αυτό είναι σίγουρο, αλλά εσύ τώρα θα ήσουν αλλού μετανάστης και αμφιβάλλω εάν θα έγραφες και στο blog. Ασε που θα τούρλωνες τον ποπό σου 5 φορές τη μέρα στον ουρανό.

CIAO

Anef_Oriwn είπε...

@ Imagi-NOS,

1. Κι εγώ την Αρχή της Αμοιβαιότητας τήρησα!
2. Τα ντοκουμέντα σου (όπως τα αποκαλείς) απλά αποδεικνύουν αυτά τα έστω και λίγα που πρόλαβα να σχολιάσω.
3. Δεν θα σε ανταγωνιστώ στη περιαυτολόγηση για διάσωση ανθρώπων. Δεν είσαι σε θέση να ξέρεις πως λειτουργεί και πράττει ο καθένας μας στην κοινωνική του δραστηριότητα. Κατά τ’ αλλά δεν είσαι συ που προκαλείς τέτοιες συζητήσεις.
4. Ανεξαρτήτως του αν κάποιος έχει σώσει ανθρώπους ή όχι, ή αν συμμετέχει σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, η πεμπτουσία της προσφοράς (κατ’ εμένα) είναι η κοινωνική δραστηριότητα και ή οργανωμένη μαζική συνδυασμός έργων και λόγων. (Να βρίζω λόγου χάριν να πούμε συλλήβδην ολόκληρους λαούς και μετά να τους υπερασπίζομαι στα δικαστήρια).
5. Τελικά όμως βρήκες άλλο τρόπο για να ξεφύγεις από το καυτό ερώτημα: Μπορείς να μας πεις (μια και είσαι και υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης), αν έχεις συμμετάσχει έστω και μια φορά σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης με αγωνιζόμενους λαούς ή με μετανάστες ή/και αν έχεις συνυπόγραψει καμιά από τις εκκλήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των διωκομένων κομουνιστών όπως π.χ. των κομμουνιστών της Ουγγαρίας;

Anef_Oriwn
Σάββατο 28/06/208 – 00:24 π.μ.

Anef_Oriwn είπε...

@ Imagi-NOS,

Καλά εσύ πόσες φορές τουρλώνεις τον ποπό σου τώρα, έτσι για το κέφι σου;

(Ακόμα ένα χαρακτηριστικό της έπαρσης, της αυταρέσκειας και της επιδειξιομανίας σου είναι η χρήση ιταλικών λέξεων. Το καταλάβαμε ότι ξέρεις και ιταλικά
Παρεμπιπτόντως μπορώ χρησιμοποιήσω κι εγώ τούρκικες λέξεις).

Anef_Oriwn
Σάββατο 28/06/208 – 00:30 π.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Διόρθωση του Σημείου 4, πιο πάνω:
“4. Ανεξαρτήτως του αν κάποιος έχει σώσει ανθρώπους ή όχι, ή αν συμμετέχει σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, η πεμπτουσία της προσφοράς (κατ’ εμένα) είναι η κοινωνική δραστηριότητα και ή οργανωμένη μαζική πάλη και ο συνδυασμός έργων και λόγων. (Όχι να βρίζω λόγου χάριν να πούμε, συλλήβδην ολόκληρους λαούς και μετά να τους υπερασπίζομαι στα δικαστήρια)”.

Anef_Oriwn
Σάββατο 28/06/208 – 00:33 π.μ.

Ανώνυμος είπε...

Αμα βάζουν ανθρώπους σαν τον Ιmagino να υπερασπιστεί τους μετανάστες τότε φαντάζομαι τι βάζουν για κατήγορους..

kyriakos είπε...

Ιματζινε..
Εσύ από το comment μου κατάλαβες ότι κατηγόρησα το καπιταλιστικό μοντέλο?
Απλά σου επισήμανα ότι καπιταλισμός = οικονομικοί μετανάστες..
Αν είχα πρόβλημα με το συγκεκριμένο μοντέλο δεν θα ήμουν ο ίδιος οικονομικός μετανάστης.

Γιατί δεν έχει δουλειές στην Ελλάδα φίλε? Τις πήραν όλες οι ξένοι?
Ή μήπως η παρούσα γεωγραφική, χωροταξική, οικονομική οργάνωση-διαχείριση της χώρας δεν επιτρέπουν ούτε ανάπτυξη ούτε οικονομία ούτε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας?
Που να φτιάξεις κτίρια? Πως θα πάει ο κόσμος στη δουλειά του όταν πρέπει να βιώσει την απάνθρωπη μολυσματική ζούγκλα της Αθήνας κάθε μέρα/?
Όλα τα έκανε η αριστερά? Από πού και ως που το Πασόκ έγινε αριστερά? Αλλά και να ήταν, Ποιος ήταν αυτός που είπε την περιβόητη ατάκα:
‘’Είχα τόσο κόσμο να στεγάσω, Πού να τους έβαζα?’’ Οταν ερωτήθηκε για τη καταστροφή της νεοκλασικής Αθήνας και την σημερινή πολεοδομική της κατάντια?

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει το μεγαλύτερο (με τεράστια διαφορά από την δεύτερη) ποσοστό ανεργίας μεταξύ πτυχιούχων νέων αλλά και μη στην Ευρώπη.
Η ελληνική κοινωνία ευθύνεται για την σημερινή κατάντια της Ελλαδος και κανείς άλλος. Η ελληνική κοινωνία ανέχτηκε και ανέχεται αυτή τη ζούγκλα για κράτος και αγαπητέ φίλε, η κοινωνία σας πολύ απέχει από το να χαρακτηριστεί αριστερή \αντίθετα\ Είναι βαθύτατα συντηρητική δεξιά η κοινωνία σας: Είναι Θρησκευόμενη είναι εθνικιστική και ντρέπεται να δουλέψει σε χειρονακτική εργασία. Και παράλληλα αλλεργική στο καπιταλιστικό μοντέλο! Είστε Φασίστες που φοβάστε τον καπιταλισμό και τους οικονομικούς μετανάστες! Ενα τέτοιο σύστημα είναι καταδικασμένο σε αποτυχία ..

Έχετε πάρει όλα τα αρνητικά του καπιταλισμού και όλα τα αρνητικά της αριστεράς και έχετε ιδρύσει ένα ‘’κράτος’’ που ποτέ δεν λειτούργησε και τώρα σας φταίνε για όλα οι ξένοι..

Drapetis είπε...

Ροδα ειναι και γυριζει...διαβαζα στην Καθημερινη πριν λιγο καιρο οτι το κυμα μεταναστευσης απο την Ελλαδα προς αλλες χωρες κοντευει να γινει αναλογο του '60. (ψαχνω το λινκ εχει ωρα και δεν το βρισκω). Αρκει ενας να ανοιξει την τηλεοραση ή καποιες ελληνικες εφημεριδες για να αντιληφθει οτι το προβλημα εγκειται στην διαφθορα, στην ανοργανωσια και ολα τα αρνητικα που επικρατουν στην Ελλαδα. Και το κυριοτερο ειναι οτι δεν φευγει μονο ανειδικευτο εργατικο δυναμικο, αλλα ακαδημαικοι και επιστημονες ολων των κλαδων. Πρεπει να αναρωτηθει καποιος τι ωθει αυτον τον κοσμο να μεταναστευσει και σιγουρα δεν ειναι η εισροη ανειδικευτων κυριως μεταναστων στην Ελλαδα.
Αμα τυχει και μιλησετε με μεταπτυχιακους Ελλαδιτες φοιτητες του εξωτερικου θα διαπιστωσετε οτι μια μεγαλη μεριδα δεν θελει να επιστρεψει πισω στην Ελλαδα, για τους λογους που προαναφερα. Ρουσφετι, αναξιοκρατια, εχθρικος προς τον πολιτη δημοσιος μηχανισμος. Ο Κυριακος τα παραθετει πολυ σωστα, συντομα και περιεκτικα. Εαν σαν ελληνικη κοινωνια επιλεξετε παλι να μην δειτε την ουσια του προβληματος, αλλα αναζητησετε αποδιοπομπαιους τραγους στους μεταναστες, προσεξτε πολυ τι θα ακολουθησει (διακρισεις σε αλλες ομαδες εννοω, ειτε φυλετικες ειτε κοινωνικες). Διοτι εμεις μια χαρα τα λεμε εδω στα μπλογκς, αλλα αμα φουσκωσεις το μισος στον κοσμο, τοτε σε καποια φαση θα ξεφυγει απο τον ελεγχο των 'θεωρητικων και ρητορων'.

Ενα αλλο σημειο που θελω να θιξω ειναι αυτο που ειπε ο Νικος νομιζω για τους οπαδους της Ομονοιας και τις σημαιες. Σε προηγουμενο σχολιο μου ειπα οτι o καθενας εχει το δικαιωμα να ερμηνευει τα συμβολα οπως θελει ή να μην τους δινει σημασια. Στις ΗΠΑ το δικαιωμα να καψει την σημαια σε διαμαρτυρια για την πολιτικη της χωρας του ειναι δικαστικα αναγνωρισμενο. Περαν αυτου, στα διαφορα φορουμς της Ομονοιας εχει συζητηθει εξαντλητικα αυτο το θεμα, οποιος θελει μπορει να ανατρεξει στα περσινα φορουμς να δει οτι δεν υπαρχει ομογνωμια ουτε σε οπαδικο επιπεδο για αυτο το θεμα. Ετσι για να μην υπεραπλουστευουμε, διοτι αυτα τα θεματα χρηζουν αναλυσης και οχι να βγαζουμε τα συμπερασματα που μας συμφερουν.

-=IMAGINOS=- είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
-=IMAGINOS=- είπε...

@drapetis

Φίλε αυτά περί μετανάστευσης των Ελλήνων σε άλλες χώρες παίζουν εδώ και καιρό στα ΜΜΕ του γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου και έχουν γίνει και δημοσκοπήσεις και αποτελούν και πραγματικότητα. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στη Β. Ελλάδα όπου πάρα πολλοί συνταξιούχοι ειδικά έφυγαν για την κοντινή Βουλγαρία γιατί εκεί με 600 ευρώ ζεις βασιλικά. Βέβαια προς το παρόν. Ήταν πολύ χαρακτηριστικό ότι στη Σόφια και στο κέντρο της πόλης όπου είναι και η ακριβότερη περιοχή, ένα πολυτελές διαμέρισμα κοστίζει .... 6.000 ευρώ...

Η αιτίες τη σύγχρονης μετανάστευσης των Ελλήνων είναι πολλές. Φυσικά και η λαθρομετανάστευση παίζει σημαντικό ρόλο αφού πχ στα Μεσόγεια μία περιοχή δηλαδή 2 εκατομμυρίων κατοίκων την αστυνομεύουν μόνο 6 α αστυνομικοί κατά βάρδια. Δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει ανοιχτεί τουλάχιστον από 3 φορές το καθένα από κλέφτες και ληστές στη συντριπτική πλειοψηφία τους από αλλοδαπούς. Η ασφάλεια παίζει σημαντικό ρόλο στη μετανάστευση λοιπόν γιατί ο Έλληνας σήμερα αισθάνεται εντελώς ανασφαλής.

Επίσης άλλοι λόγοι είναι.

1)Η οικονομική καταστροφή της Ελλάδας από το ΠΑΣΟΚ το οποίο διόρισε τόσους δημοσίους υπαλλήλους όσους έχει ολόκληρη η Γερμανία για να αποκτήσει κομματικό στρατό. Επίσης τα πακέτα Ντελόρ της Ε.Ε που προορίζονταν για ανάπτυξη, το ΠΑΣΟΚ τα μοίρασε σε αντιστασιακές συντάξεις και άλλα ρουσφέτια. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 600.000 δήλωσαν αντιστασιακοί και ας είχαν γεννηθεί ακόμα και το 1960.....

2)Η Ανεργία στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη. Σαφώς και φταίνε και οι μετανάστες. Παράδειγμα. Στην εμπορική ναυτιλία οι Έλληνες ναυτικοί είναι κατά 80% άνεργοι πλέον. Ο λόγος είναι οι αλλοδαποί. Στο χώρο της οικοδομής το σωματείο Ελλήνων οικοδόμων πέρσι δήλωσε ανεργία που αντιστοιχούσε στο 89%. Αιτία οι μετανάστες. Από την Κύπρο λοιπόν να μην λέτε πράγματα που δεν γνωρίζετε.

3)Διαφθορά. Ναι η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη και από τις πιο διεφθαρμένες στον Κόσμο. Αιτία, η 20ετία του ΠΑΣΟΚ. Ρουσφέτια υπήρχαν και πριν το ΠΑΣΟΚ αλλά κυμαίνονταν στα ευρωπαϊκά επίπεδα γιατί διαφθορά υπάρχει παντού εκτός από τις Σκανδιναβικές χώρες. Το ΠΑΣΟΚ έκανε τον Έλληνα παρτάκια και τσεπάκια. Η Κερδοσκοπία η απατεωνιά τα φακελάκια και το λάδωμα πήραν φωτιά στην 20ετία του ΠΑΣΟΚ και κατάφερε η 20ετία να μετατρέψει τον Έλληνα σε απατεώνα και κλέφτη. Η λέξη φιλότιμο των 10ετιών 50 60 και 70 εξαφανίστηκε και πήρε τη θέση της το βούτα τώρα που μπορείς. Με λίγα λόγια ο Σοσιαλισμός του ΠΑΣΟΚ διέλυσε τα πάντα στην Ελλάδα και αυτά πληρώνουμε σήμερα. Η δε ΝΔ είναι υποχείριο του Αλαβάνου τον οποίο τρέμει και των κεκτημένων δικαιωμάτων που πέτυχαν οι εργατοπατέρες και ο συνδικαλισμός των σοσια-ληστών του ΠΑΣΟΚ. Τα κεκτημένα αυτά είναι το αραλίκι και μόνο. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν παίρνει κανείς σύνταξη στα 38 όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Πηγαίνετε στην Σκανδιναβία και όπου θέλετε να δείτε πότε παίρνουν οι γυναίκες σύνταξη. Παίρνουν στην ίδια ηλικία και με τα ίδια χρόνια εργασίας που παίρνουν και οι άνδρες ή έστω με διαφορά το πολύ 5 χρόνια και πάνω από τα 60 σε όλες τις περιπτώσεις.
Τα ασφαλιστικά ταμεία διαλύθηκαν λοιπόν και όλα αυτά είναι έργο των σοσιαλιστών. Αξίζει να αναφερθεί εδώ και το επίπεδο ασφάλειας αλλά και το μηδενικό ποσοστό διαφθοράς εν καιρώ Χούντας. Αυστηροί νόμοι και μόνο μπορούν να χαλιναγωγήσουν τους έλληνες και αυτοί υπήρχαν επί χούντας γιαυτό και ο κόσμος κοιμόταν με ανοικτά παράθυρα η δε διαφθορά ήταν μηδενική για τον ίδιο λόγο γιατί όποιος τολμούσε να παραβεί το νόμο πήγαινε σούμπιτος στο μπαλαούρο. Φυσικά πρόβλημα στην ιδεολογικοπολιτική ελευθερία υπήρχε αλλά κανείς δεν ήταν υποχρεωμένος να είναι αριστερός. όποιος δεν είχε πολιτικές αναζητήσεις περνούσε χάρμα. (το ξέρω οτι θα παραμείνετε σε αυτά και μόνο γιαυτό και τα γράφω για να σας τσιγκλήσω αλλά αν μπορείτε βρείτε μου αν κάποιος χουντικός πέθανε πουθενά αλλού παρά στην ψάθα.)

4) Επενδύσεις δε γίνονται από τους ξένους στην Ελλάδα γιατί απλά κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη μία χώρα όπου κάθε χρόνο γίνονται 300 απεργίες σε όλους τους εργασιακούς κλάδους και 900 πορείες και κλείσιμο του εμπορικού κέντρου της πρωτεύουσας. Αυτά δε γίνονται πουθενά και είναι αποτέλεσμα του Σοσιαλισμού. Ποιος θα επενδύσει σε αυτό το ασταθές παραγωγικά και εμπορικά περιβάλλον?

5)Η Ελλάδα επενδύει σε βαλκανικές χώρες και μεταφέρει τα εργοστάσια της σε αυτές. Αυτό μία χώρα το πράττει όταν έχει δυνατή εγχώρια παραγωγή και μόνο. Η Ελλάδα αυτοκτονεί με αυτές τις επιλογές και φυσικά και ανάπτυξη δεν υπάρχει και η ανεργία εκτινάσσεται ακόμα περισσότερο.

ΝΑ ΓΙΑΤΙ οι έλληνες θέλουν να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες και ήδη έχουν αρχίσει να το κάνουν. Αυτοί και μόνο είναι οι λόγοι. Βάλαμε τα ματάκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας.

Drapetis είπε...

@ Ιμαγινος
Συμφωνω οτι μια μεγαλη αιτια της σημερινης καταστασης ειναι το Πασοκ. Με αυτο που διαφωνω ειναι για την αριστεροτητα του Πασοκ. Αν το Πασοκ ειναι αριστερο κομμα, ή εκφραζει την αριστερα, τοτε ειμαι εξωγηινος. Το τι ισχυριζεται πως ειναι καποιος και το τι ειναι πραγματικα νομιζω συμφωνουμε οτι ειναι διαφορετικα πραγματα.
Διαφωνω με τους συνειρμους σου για την αιτια της μεταναστευσης απο την Ελλαδα, διοτι δεν ανταποκρινονται στους λογους για τους οποιους το καταρτισμενο και μορφωμενο εργατικο δυναμικο εγκαταλειπει την χωρα. Και στα επαγγελματα τα οποια αναφερεσαι, η μεταναστευση δεν ειναι η αιτια, αλλα το αποτελεσμα μιας συγκεκριμενης πολιτικο-οικονομικης καταστασης (ονομαστε την οπως θελετε). Ειναι αυτο το συστημα που επιτρεπει και στηριζεται στην μεταναστευση και ειναι αυτο υπευθυνο αν θελεις και για το γεγονος οτι αναγκαζεσαι να υπερασπιζεσαι τους μεταναστες στα δικαστηρια (και καλα κανεις).
Αναφερθηκες στον κλαδο της ναυτιλιας,θα αναφερθω και γω στην ξενοδοχειακη βιομηχανια της Κυπρου, οπου το ντοπιο εργατικο δυναμικο (εκπαιδευμενο) αντικατασταθηκε με προσωρινους εργαζομενους απο αλλες χωρες. Υπαιτιοι γιαυτο δεν ηταν οι μεταναστες, αλλα αυτοι που τους προσελαβαν, διοτι γλιτωναν τα 4/5 του μισθου που εδιναν στους ντοπιους. Το ιδιο συμβαινει και με τους αλλους κλαδους σταδιακα. Ειναι καθαρα ομως τα πραγματα. ΔΕΝ φταιει ο μεταναστης και η μεταναστευση. Ειναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ συγκεκριμενου συστηματος και οχι αιτιες. Εδω νομιζω εγκειται η βασικη διαφορα στην θεωρηση μας.

Περα απ'αυτα να σημειωσω οτι η θεοποιηση οποιουδηποτε συστηματος/ιδεολογιας ειναι σιγουρα λανθασμενη. Οι εγγενεις αδυναμιες του ανθρωπου δεν μπορουν να θεραπευτουν απο οποιαδηποτε ιδεολογια. Προσωπικη μου αποψη και εμπειρια ομως ειναι οτι θεραπευονται μεσα απο την ορθοδοξια, αλλα αυτο ειναι ενα αλλο τεραστιο θεμα που δεν επιθυμω να επεκταθω εδω.

kyriakos είπε...

Imagine η ελληνική μετανάστευση δεν είναι επίκαιρο φαινόμενο συμβαίνει εδώ και δεκάδες χρόνια και ιδιαιτέρως επί καιρό χούντας. Μήπως φταίει το γεγονός ότι ουδέποτε είχατε οργανωμένο κράτος? Αν εσύ νομίζεις ότι το χουντικό καθεστώς με τους ΄’σοβαρούς’’ νόμους (εδώ γελάμε) Ηταν πρότυπο δημοκρατικού η οργανωμένου κράτους τότε τι να σου πω ρε φίλε..
Πραγματικά απορώ πόσο δύσκολο είναι να φτιάξετε ένα κανονικό κράτος? Ή του ύψους η του βάθους η Ελλάδα για μια ζωή τώρα.. ή δικτατορία ή αναρχία δηλαδή? Υπάρχει και η μέση λύση όμως θέλει πολιτικό κόστος θέλει και ριζικές αλλαγές…

Τόσο το Πασόκ τόσο και η ΝΔ άλλο τόσο και η χούντα ασέλγησαν άγρια πάνω στην Ελλάδα… αλλά ας σταθούμε στη χούντα για μια στιγμή.. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς? Τα διυλιστήρια του Ανδρεόπουλου? Τα ξεριζωμένα σε μια νύχτα ελαιόδεντρα της Ελευσίνας την αυθαίρετη βιομηχανική ανάπτυξη εντός κατοικημένης περιοχής? Τα ατελείωτα οικόπεδα και δασάκια που μοιράστηκαν στους Αξιωματικούς του ελληνικού στρατού και λοιπά σκουλήκια για τις υπηρεσίες τους? Την απουσία κτηματολογίου και πολεοδομίας την ώρα που έστρώναν εγκληματικούς ασφαλτόδρόμους Τα τόσα και τόσα ιδιοφυή τερτίπια της πολυαγαπημένης σας χούντας είναι πραγματικά ατελείωτα. Κανένας δεν νοιάστηκε ποτέ για το κοινό καλό ο κάθε ένας ξεχωριστά για το δικό του μικρό (εθνικό) συμφέρων.. Οι Ελληνες με το επαρχιώτικο τους σύνδρομο και με την ενθάρρυνση των γιδοβοσκών που τους κυβερνούσαν είχαν συνδέσει το μπετόν με την ανάπτυξη και τον πολιτισμό σιγά σιγά τσιμεντοποιήσατε την νεοκλασική Αθήνα..

Ανώνυμος είπε...

Laz e jsg n porn, hot xxx movies. Boc h, bua cfhkwz|ahr defheft w zj rh.

Ανώνυμος είπε...

diazepam 10 mg diazepam works alcohol withdrawal - valium side effects depression

Ανώνυμος είπε...

generic valium generic medication valium - valium effects withdrawal

Ανώνυμος είπε...

can you buy xanax online xanax 2 mg with alcohol - alprazolam normon 0 5 mg

Ανώνυμος είπε...

xanax antidepressant what is xanax taken for - xanax circle pills

Ανώνυμος είπε...

valium pill side effects going off valium - difference between valium antidepressant

Ανώνυμος είπε...

lorazepam 1mg ativan side effects pregnant - ativan withdrawal period

Ανώνυμος είπε...

buy xanax valium online florida 2mg blue lotus xanax bars - buy xanax online for cheap

Ανώνυμος είπε...

online xanax valium or xanax for anxiety - how to order xanax

Ανώνυμος είπε...

buy diazepam diazepam 10 mg ervaringen - diazepam dosage vet

Ανώνυμος είπε...

xanax antidepressant xanax overdose long term effects - high on xanax feeling

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online overnight delivery ambien class of drug - cheapest place buy ambien

Ανώνυμος είπε...

can you buy valium online no prescription side effects of generic valium - valium half life 2 mg

Ανώνυμος είπε...

buy soma carisoprodol vs baclofen - aura soma online test

Ανώνυμος είπε...

buy ambien online no rx ambien nature music online - ambien side effects 10mg