Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Το Μέγαρο Πολιτισμού και η ατελεύτητη μιζέρια.

Αρκετή συζήτηση γίνεται τελευταία για το Μέγαρο Πολιτισμού, το κόστος του, τη λειτουργικότητά του τη θέση του, ακόμα και για τη χρησιμότητά του.
Το θέμα, ενδιαφέρει και ενδιαφέρει πολύ.


Και, υπόσχομαι, πως σύντομα θα υπάρξει μια πλήρης παρουσίαση με θέσεις και απαντήσεις για το ζήτημα.
Προς το παρόν όμως, θα ήθελα να καταγράψω κάποιες σκέψεις και, να έχω τις δικές σας αντίστοιχες απόψεις καθώς και τα ερωτήματά σας.

Τις όποιες σκέψεις σας ή ερωτήματα θα τα θέσω στους αρμόδιους του Ιδρύματος Πολιτισμού και οφείλω να πω από την αρχή, πως ο Γενικός Διευθυντής κος Τάσος Αγγελή με τον οποίο είχα μια πρώτη πρόχειρη συνομιλία ήταν εξαιρετικά ανοιχτός και απροσδόκητα (για μένα) ενήμερος για τον τρόπο διαχείρισης τέτοιων εγχειρημάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το γράφω αυτό, γιατί τον άνθρωπο δεν τον ξέρω διόλου και δυστυχώς, έχω γίνει καχύποπτος από τη σωρεία άσχετων στελεχών σε πολύ απαιτητικές θέσεις.
Επί της ουσίας : Προσωπικά, θεωρώ πως δεν υπάρχει επένδυση στον Πολιτισμό που να είναι ακριβή. Ακόμα και αν τα ποσά που ακούγονται μοιάζουν "αστρονομικά" σε συνδυασμό με άλλες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στον τόπο είναι νομίζω αδόκιμο, να εμπλέκουμε διαφορετικά πράγματα στο ίδιο «καλάθι». Δηλαδή: Το Υδατικό για παράδειγμα, είναι ζήτημα κρίσιμο, αλλά αφορά άλλα ταμεία και τελείως διαφορετική χρηματοδοτική διάρθρωση.
Το Μέγαρο Πολιτισμού, εξ όσων γνωρίζω πρώτα από όλα, ευτυχώς, δεν είναι μια απομίμηση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που παρά την εξαίσια ακουστική του, ζωντανεύει –όσο ζωντανεύει- μόνο στις μέρες και νύχτες που φιλοξενεί εκδηλώσεις.

Ευτυχώς, οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με το Κυπριακό εγχείρημα, θεωρούν το Μέγαρο των Αθηνών, ως παράδειγμα προς αποφυγή, με την έννοια πως το Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου, φιλοδοξεί να γίνει ένας ζωντανός πόλος συγκέντρωσης των Πολιτών σε καθημερινό επίπεδο, ανεξάρτητα από το αν εντός συμβαίνει ή δεν συμβαίνει μια κεντρική εκδήλωση.


Μιλάμε για μια τεράστια αρχιτεκτονική και όχι μόνο παρέμβαση σε μια πολύ μεγάλη έκταση που αναπλάθει ριζικά το κέντρο και το φέρνει στην Ευρώπη, χωρίς όμως να πάσχει για να μιμηθεί κάτι.
Σαν πρότυπο, έχει τη Νότια Όχθη του Λονδίνου, δηλαδή το περίφημο South Bank με το κτιριακό πλέγμα του Royal Festival Hall του Queen Elizabeth Hall και του Hayward. Και αυτό το σημείο του Λονδίνου είναι ο αγαπημένος τόπος συνάντησης χιλιάδων ανθρώπων που επιλέγουν κάπου εκεί να δώσουν τα ραντεβού τους, να πιούνε τη μπύρα τους και τον καφέ τους, να τσιμπήσουν κάτι τις, έχοντας παράλληλα την δυνατότητα, να ακούνε ζωντανά ένα κουαρτέτο , ένα σύνολο jazz κλπ να παίζει δωρεάν στο βάθος.
Ασφαλώς, το Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου, δεν φιλοδοξεί να «ανταγωνιστεί» το South Bank.
Φιλοδοξεί όμως –και για κατά τη γνώμη μου πολύ καλά κάνει να μεταφέρει το πνεύμα, τη φιλοσοφία, το ύφος και το ήθος. Να γίνει δηλαδή ένα κομβικό σημείο της καθημερινής ζωής της Λευκωσίας.
Παράλληλα, σκέφτομαι και το άλλο.
Η ανθρώπινη ζωή, είναι πεπερασμένη. Εσείς, εγώ, όλοι μας, μια ωραία ημέρα θα αποδημήσουμε ο καθένας, για τα όσα η όποια θρησκευτική και μεταφυσική μας πεποίθηση δηλώνει για τα «μετά θάνατον.»
Το έργο, θα είναι εκεί όμως. Θα διαμορφώνει συνειδήσεις και αισθητική. Θα έρχονται νέες γενιές ανθρώπων στον κόσμο που θα έχουν την τύχη να γεννηθούν σε μια πόλη με σημαίνουσα Πολιτιστική Υποδομή, που θα φιλοξενεί κορυφαία καλλιτεχνικά σχήματα του κόσμου, που κυρίως θα προσφέρει βήμα δημιουργίας στους ντόπιους δημιουργούς.


Η Κύπρος, ας το κατανοήσουμε αυτό, είναι πια μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Παράλληλα, είναι μια χώρα με πολυποίκιλη πολιτισμική παράδοση που δέχτηκε και αφομοίωσε όχι λίγες ετερόκλητες επιρροές.


Είναι μικρή. Και ως μικρή, έχει δύο επιλογές:




Είτε να είναι μικρή του «τίποτα» , είτε να είναι μικρή, αλλά Κόσμημα για την Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Και επιπλέον, πέρα από τις όποιες ανατολίτικες επιδράσεις που αναμφισβήτητα έχει, θα πρέπει επιτέλους να κοιτάξει προς δυσμάς με συνέπεια.



Αν κάποιοι είναι ικανοποιημένοι μόνο με τα τσιφτετέλια και την αχ-βαχ κι αμάν –αμάν μουρμούρα, δικαίωμά τους αναφαίρετο.



Ωστόσο, αυτό, δεν μπορεί να γίνει Πολιτική Υποδομών Πολιτισμού.

Δεν μπορεί να γίνει όραμα που να αφορά τα παιδιά μας για τα οποία υποτίθεται πως θέλουμε κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε εμείς σήμερα.


Ενστάσεις, απορίες, ερωτηματικά, κενά, ίσως έχω κι εγώ αναφορικά με την υπόθεση Μέγαρο Πολιτισμού.


Και θα επιχειρήσω να τα καλύψω όλα αυτά, σε μια επόμενη αναλυτική παρουσίαση.


Αλλά την απόλυτη, στείρα, υστερική σχεδόν αντίδραση που συναντώ σε ορισμένους κύκλους, δεν την δέχομαι, γιατί δεν με πείθει.


Με κάνει να νιώθω πως κάποιοι άνθρωποι λένε μονότονα στα πάντα Όχι.


Ή μάλλον όχι στα πάντα, αλλά εκεί που δεν τους «παίζουν».



Ένα πράγμα ακόμα, τελευταίο. Ο Πολιτισμός, μπορεί να γίνει Μόδα.


Οι… «μόδες» όπως ξέρουμε, παράγουν πιθηκισμό και μίμηση αλλά ΠΑΝΤΑ κάτι μένει.


Αυτό μας ενδιαφέρει! Το κάτι που μένει κάθε φορά και λειτουργεί διαστρωματικά σαν Προστιθέμενη Αξία στον ρυθμό της κοινωνίας.


Και αυτό, είναι ζήτημα Στρατηγικής μακρόχρονης, επίμονης, ευέλικτης και έξυπνης.


Αλήθεια…Πότε διατέθηκε ένα γερό οικονομικό κονδύλι προκειμένου να γίνει μια συνεπής διαφημιστική εκστρατεία για την Κρατική μας Ορχήστρα;


Η οποία απαρτίζεται από μια θαυμάσια ομάδα νέων ανθρώπων και που θα μπορούσε να γίνει με σωστή επικοινωνιακή πολιτική να γίνει πόλος έλξης; Ποτέ! Ούτε website δεν έχει…!


Τώρα, είναι η ώρα να αποβληθούν από τη διαμόρφωση της Πολιτιστικής Πολιτικής, όλα τα γεροντοκοριασμένα μυαλά και οι σιχαμερές νοοτροπίες των «κολλητών» των ατάλαντων, των ανασφαλών.


ΥΓ: Οι εικόνες, είναι από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Πολιτισμού. Επισκεφθείτε την για διαμορφώσετε μια πρώτη άποψη για την Φιλοσοφία που διέπει το εγχείρημα http://www.ccf.org.cy/


Επίσης, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://pppolitismou.blogspot.com/ που φιλοξενεί, απόψεις και επιχειρηματολογία κατά της ανέγερσης του Μεγάρου Πολιτισμού.


Διαμορφώστε άποψη και ερωτήματα. Όλα, θα τα μεταφέρω στους "αρμόδιους" προκειμένου να απαντηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην κύρια παρουσίαση που θα ακολουθήσει.


Σας ευχαριστώ πολύ.



160 σχόλια:

stelios papalangi είπε...

φίλε γιώργο.

μας λες για την (υστερική) αντίδραση μερικών, αλλά δε μας λες τι είδους αντιδραση είναι.

να υποθέσω (αφού μεγάλο μέρος του άρθρου αναφέρεται στα κονδύλια) ότι η κριτική είναι του τύπου "θα κοστίσει πολύ" ή τι χρειάζεται μωρέ να πετάξουμε τόσα λεφτά;

αυτό μπορεί να είναι και σωστό μπορεί να είναι και λάθος ανάλογα με τα κριτήρια που θέτει ο καθένας.



από την άλλη (αν θυμάμαι σωστά) η μόνη κριτική που έχω ακούσει έρχεται από τη κυριά μαραγκού, η οποία (ερωτευμένη με τη μεσαιωνική λευκωσία) θεωρεί ότι με αυτό το κτίριο καταστρέφεται ο χαρακτήρας της πόλης.

προσωπικά δεν μπορώ να πάρω θέση, γιατι ούτε τη λευκωσιά καλοξέρω, ούτε τις γνώσεις έχω επι του θέματος. αλλά δεν θα ονόμαζα τη κριτική αυτή "μίζερη"...


όσο για ερωτήματα για το μέγαρο:

ποίος είναι ο σκοπός του ; τι θέλει ακριβώς να πετύχει; (για να ξέρουμε καταρχή αν συμφωνούμε με τους στόχους)

και πως σκοπεύουν να το πετύχουν τους στόχους αυτούς ; με το τρόπο που διάλεξαν θα τους πετύχουν ;



...
και ένα σχόλιο για τα κονδύλια. υπάρχούν μια σειρά απο διαθέσιμα κονδύλια. κάποια πάνε εκεί που πρέπει και κάποια άλλα τα τρώνε κάποιοι επιτηδειοι. δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε αυτό. εκτός κι αν είμαστε τυχεροί και κάποια μέρα ένας άνθρωπος με όραμα αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο στο υπουργείο.

Unknown είπε...

Στέλιο…Παραθέτω στο τέλος του κειμένου, δύο συνδέσμους. Ο ένας είναι του φορέα και ό άλλος συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της αρνητικής επιχειρηματολογίας.

Ο λόγος που τα έβαλα είναι ακριβώς για να καλυφθούν ερωτήσεις σαν τις δικές σου.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις της πολύ αγαπητής μου Άννας Μαραγκού, έχω να πω ότι αφ ενός δεν χρειάζεται πάντα να συμφωνούμε με όσους εκτιμούμε και αφ ετέρου πως το σύμπλεγμα του Μεγάρου Πολιτισμού δεν έχει σχέση με την Εντός των Τειχών Λευκωσία.

Αλλά, δες τα 2 links! Για αυτό τα έβαλα!

stelios papalangi είπε...

το θέμα είναι ότι το δύο λινκ κάνουν ένα δικό τους μονόλογο.

θέτονται κάποια σημαντικά ερωτήματα από αυτούς που αντιτίθενται, ερωτήματα που δεν υπάρχει απάντηση στο επίσημο λινκ του μεγάρου.

δεν γνωρίζω αν υπήρξε διάλογος, ή κάποια αντιπαράθεση επιχειρημάτων σε κάποια εκπομπή ή σε κάποιο συνέδριο.


πάντως αν υπάρχει κάποια απάντηση θα ήταν καλό αν τη γνωρίζαμε.

.....

δεν γνωρίζω τι επαγγέλονται τα μέλη του συμβουλίου του μεγάρου (αν και την αμαρτία μου θα τη πω.... μα πάλι ο λαζαρίδης ; !!! ) και ποιός τους διόρισε (με τι κριτήρια;);

Unknown είπε...

Στέλιο, ακριβώς αυτό επιχειρώ να κάνω. Να συγκεντρώσω ερωτήματα που να είναι όμως σοβαρά και τεκμηριωμένα και να τα θέσω στη ένα προς ένα ώστε να δοθούν ή να η δοθούν πειστικές απαντήσεις.

Αναφορικά με τον Λαζαρίδη- φοβάμαι πως η Κύπρος δεν έχει και πολλούς ανθρώπους που να συνδυάζει τις δυνατότητές του αναφορικά με το management και την «εμμονή» με τον Πολιτισμό.

Κατά σύμπτωση έμαθα πως υπάρχει σήμερα ανάλογο δημοσίευμα και στη Χαραυγή όπου (και εδώ είναι η σύμπτωση) η αιχμή κατά των αντιδράσεων έχει ακριβώς την ίδια λέξη για τον ορισμό της: Μιζέρια.

Lexi_penitas είπε...

Γιώργο, με εκπλήττεις. Από τη μια καλείς τους αναγνώστες, σχολιαστές, διαλογιστές να καταθέσουν απόψεις τις οποίες θα συνοψίσεις και να τις μεταφέρεις σε κάποιους που έχουν ήδη λάβει τις αποφάσεις τους και τις τροχιοδρομούν, και ταυτόχρονα ενώ παραδέχεσαι ότι δεν το έχεις ψάξει και πολύ το πράγμα αποκαλείς σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων του πολιτισμού "ορισμένους κύκλους" και την αντίδραση τους "απόλυτη, στείρα και υστερική"

Επειδή δεν έχω αμφιβολία ότι τα κίνητρα σου δεν μπορεί να είναι παρά μόνο αγνά, πιστευω ότι απλά βιάστηκες να καταστείς σχεδόν "φανατικός" σύμμαχος της μιας πλευράς στη διένεξη.

Πάρα πολλά από τα ονόματα στη λίστα των "ορισμένων κύκλων" είναι αφανείς ήρωες του πολιτισμού που για χρόνια προσπαθούν να βγάλουν τη χώρα από τη μιζέρια της πολιτιστικής ερήμωσης. Είναι ακριβώς αυτοί που επετούσαν για χρόνια από το κράτος αστεία ποσά για να συνεχίσουν το έργο τους κάτω από αντίξοες συνθήκες. Και ενίοτε το κράτος αρνιόταν.

Ανθρωποι και φορείς πολιτισμού για χρόνια παλεύουν, προτείνουν, πιέζουν και όταν το κράτος αποφασίζει να ασχοληθεί με το θέμα το κάνει μέσω των εκπροσώπων της οικονομικής και κοινωνικής ελίτ. Αυτό και μόνο είναι αρκετό να με προδιαθέσει αρνητικά. Και μένα και χιλιάδες συμπατριώτες μου. Ο κ. Λαζαρίδης όση "εμμονή" και να έχει με τον πολιτισμό, ποτέ δεν τον παρήξε. Άσε που οι υπόλοιπες φανερές εμμονές του δεν τον κάνουν τον πιο δημοφιλή "μανατζερ". Λες και ο τόπος δεν έχει άλλους "μανατζερς". Δόξα τω θεω!

Όσον αφορά τον κ. Τάσσο Αγγελή χωρίς να αμφισβητώ τις ικανότητες του, ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πως τυχαία και "αξιοκρατικά" ακολουθεί τον κ. Λαζαρίδη στα διάφορα πόστα;

Στα ερωτήματα που βγαίνουν από τα πιο πάνω πρέπει να προσθέσουμε και την παντελή απουσία ντόπιων ειδικών και εμπειρογνωμόνων αλλά και των ανθρώπων του πολιτισμού από τη σχεδίαση, τις προτεραιότητες τη μελλοντική πορεία του. Ενδεικτική είναι η συνθεση του Δ.Σ.

Όσον αφορά το τελευταίο σου σχόλιο, από πότε οι θέσεις της Χαραυγής θεωρεις ότι έχουν το κριτήριο της αντικειμενικότητας και στερούνται σκοπιμοτήτων;

Ανώνυμος είπε...

Agapite Politi Pitta,
xarika pou eida ena arthro san kai to diko sou epi tou sugkekrimenou zitimatos.
Euxaristoume pou episunapteis kai ta epixeirimata tis allis apopsis gia na mporei kapoios na exei mia olokliromeni eikona.
Sumfono apoluta me ti leksi MIZERIA pou xrisimopoihses. Nomizo pos perigrafei apoluta tis antidraseis auton pou diafonoun kai tha eksigiso giati.
Thelo na epikentrotho se 2 simeia pou xrisimopoioun osoi diafonoun:(a)oti tha filoksenountai parastaseis apo to eksoteriko kai tha upovathmistoun taxa oi topikes paragoges kai to (b) to opoio ennoeitai para ekfrazetai sta keimena einai o upovoskon fovos oti ta dika tous theatra/aithouses klp tha menoun adeiana. Dustuxos kai ta 2 epixeirimata/fovoi einai toulaxiston opisthodromika. Anti na parakaloume na exoume perissoteres parastaseis apo to eksoteriko-gia na dieurunoume kai ligo tous orizontes mas sto kseronisi-paraponiomaste pos tha parameristoun oi topikes paragoges. Oi topikes paragoges otan einai kales den exoun tipota na xasoun. Opote, as dierotithoun oi idioi pou upografoun ta keimena auta giati de gemizoun ta theatra kai tis aithouses ekdiloseon. Auti i diaionisi tis mourmouras pos to kratos den stirizei, den uparxei upodomi klp klp arxise na ginetai kourastiki les kai den exoun oi idioi kapoio meridio euthunis gi'auti tin katastasi.

Episis oi perissoteroi ap' autous polles fores dimosia exoun ekfrasei (kai dikaios) parapona gia tin elleipsi upodomis ston politismo. Tora pou pame na dimiourgisoume upodomi antidroun As mas poun epitelous ti theloun? Auto pou ego katalavaino oti theloun einai na meinoun ta pragmata opos exoun, na min allaksei tipote alla na epixoreigeitai adra o,ti idi uparxei. Me alla logia mia antidrasi sumferonton.

Tis idies pano kato antidraseis akousame kai gia tin anaplasi tis Plateias Eleutherias: OXI se otidipote allazei, otidipote mporei na einai kainourio alla mporei na sunuparxei me to palio.

Oso gia tin en logw kuria pou anaferate, diavazo sustimatika arthra tis ston tupo kai lupamai n'anafero, me kathe sevasmo sto prosopo tis, oti tis pio polles fores einai ektos topou kai xronou.

Euxaristo gia ti filoksenia kai apologoumai pou kataxrastika to xoro tou blog.

Elena X.

Unknown είπε...

Βιαστικά απαντώ Γιάννη μου γιατί είμαι στο ραδιόφωνο.

Από ποτέ δεν θεωρώ την Χαραυγή "βίβλο".

Απλά, ομολογώ πως εξεπλάγην πολύ ευχάριστα γιατί δεν τον κρύβω, φοβόμουν πολύ τυχόν "λαϊκισμούς" και εφ όσον εξεπλάγην ευχάριστα, το είπα.

Για τα υπόλοιπα, θα επανέλθω διεξοδικά-αν και Γιάννη πολλά επιχειρήματα που είδα και διάβασα απλά δεν με έπεισαν.

Εγώ δεν έπαιξα ΄ποτέ, κανενός τα παιχνίδια. Η υπόθεση αυτή με ενδιαφέρει πολύ και διαισθάνωμαι πως υπερβαίνει κατά πολύ το επίπεδο ορισμένων αντιδράσεων.

Άλλωστε, ο λόγος που εγραψα το κείμενο, είναι γιατί θέλω να καταγράψω εδω, με ορθολογικό τρόπο όλα τα ερωτήματα που υπάρχουν, 'ωστε να τα βάλω στη συζήτηση που θα κάνω με τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτή την υπόθεση, πτον γράψω το κύριο άρθρο για το θέμα.

Ίσως ήμουν υπερβολικός που είπα πως δεν το έψαξα πολύ. Εννοώ όχι όσο θα ήθελα εγώ, ακόμα. Γιατί αν το είχα πράξει, αυτό θα ήταν το κύριο άρθρο.

Το ότι κατ αρχάς είμαι θετικός, ασφαλώς και δεν το κρύβω.

Και, αν είμαι ολίγον "ξινός" με τις αντιδράσεις και το ύφος τους, συγνώμη, αλλά γνωρίζω αυτού του τύπου τις αντιδράσεις πολλά χρόνια τώρα όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα.

Είναι αφόρητα στερεότυπες και επαναλαμβανόμενες..λες και βγαίνουν από φωτοτυπικό...

Και είναι κατά κανόνα, η χειρότερη και πλέον μίζερη πλευρά της αριστεράς που φοβάται να βγει από την εμβέλεια του ίσκιου της.

Η ουσία είναι μία. Αν υπάρχουν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΕΣ και σαφής απορίες-ερωτήσεις και θέσεις και όχι "μανιφέστα" αντιδράσεων θα τα μεταφέρω ΌΛΑ για να υπάρξουν απαντήσεις.

Unknown είπε...

@ Αγαπητή Έλενα Χ. , κατάχρηση χώρου δεν υπάρχει, γιατί ο χώρος αυτός υπάρχει για έναν σκοπό, τον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων.

Προσωπικά, τείνω να συμφωνήσω μαζί σου και θέλω να προσθέσω κάτι άλλο που προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντικό. Και ο χώρος είναι ανοιχτός για να ξαναγράψεις και να συμμετάσχεις ενεργά στη συζήτηση.

Το εγχείρημα –όπως προσπάθησα να πω και μέσα από το κύριο άρθρο- δεν είναι απλά «δύο αίθουσες μουσικής και κάποια κτίρια» Είναι μια πλήρης επιχείρηση Αστικής Ανάπτυξης (Urban Development) την οποία έχει τεράστια ανάγκη η Λευκωσία. Αν κανείς θελήσει να ενημερωθεί σωστά, θα το κατανοήσει. Και αν θελήσει κανείς να ενημερωθεί σωστά ας πάει στις ίδιες τις υπηρεσίες του Ιδρύματος, που είναι ανοιχτές για όλους και εκθέτουν με μακέτες σχέδια και αναλυτικά κείμενα το τι ακριβώς θα συμβεί.

@ Γιάννη, αν στην υπόθεση εμπλέκεται η «ελίτ» όπως την αποκαλείς κοινωνική και οικονομική, προσωπικά δεν με ενδιαφέρει. Ας προσφέρει λοιπόν εφ όσον μπορεί μέσα από τη δύναμή της και τις δυνατότητές της κάτι ουσιαστικό, ιδού η Ρόδος!

Εμένα, αυτό που με νοιάζει, είναι το «δια ταύτα» και να υλοποιηθούν κατά γράμμα τα όσα υπόσχεται το «όραμα». Ότι θα είναι δηλαδή ένα Έργο πνοής που θα αναδιαρθρώσει τη ζωή του τόπου και, κυρίως θα ανεβάσει τον πήχη πιο ψηλά.

Και φοβάμαι, πως ένα μέρος των αντιδράσεων έχει να κάνει με αυτόν τον πήχη.

Ανώνυμος είπε...

Εχω μια υποψία ότι θα καταλήξει όπως το Millenium Dome...

Πέρα απο αυτό, οι αντιρρήσεις μου για το θέμα έχουν να κάνουν σχέση με θέματα αρχής.Σε ένα τόπο όπου το σύστημα υγείας έχει τόσα πολλά προβλήματα (υποδομής και στελέχωσης) το να δίνεις τόσα εκατομμύρια για πολιτιστικούς σκοπούς εμένα μου φαίνεται κάπως αισχρό. Εγώ θέλω να ζω σε μια χώρα όπου πρώτα θα είμαι υγιής και μετά θα μπορώ να απολαύσω θέατρο και μουσική.

Unknown είπε...

@ Passenger συμφωνώ μαζί σου σε επίπεδο «αρχής» (δεν συμφωνώ με το παράδειγμα του Millenium Dome –το θεωρώ άσχετο με την υπόθεση).

Η διαφορά είναι πως τα κονδύλια που αφορούν την συγκεκριμένη υποδομή (επαναλαμβάνω Πολιτιστική και συνολικά Αστικής Ανάπτυξης) ΔΕΝ αφαιρούνται διόλου από κάπου αλλού, για να πάνε εκεί. Έχει τεράστια διαφορά αυτό.

Ασφαλώς και είναι απόλυτης σημασίας η Δημόσια Υγεία και οι υποδομές της τόσο σε υλικοτεχνική βάση, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Τα ζητήματα απλά, δεν συγκρούονται.

Ανώνυμος είπε...

Kyrie Politi Pitta

oute bloger eimai oute eidikos oute tipota.

Andreas Demetriou apo Strovolo.

Egw opws kai xiliades Lefkwsiates perimenoume na ginei to Megaro Politismou kai to theloume. Kai theloume i Leykwsia mas na min einai i megali polis mias eparxias alla i prwtevousa enos kratous tis E.E. Diladi pia anaptyksi proteinoun alloi? barakia kai souvlakia? Arketa exoume.

Kai sigoura proteraiotites einai i ygeia kai i paideia kai ta polla alla. Eteron ekateron. Efxaristw

A. Demetriou

kyriakos είπε...

Δεν μπορώ να ακούω μουρμουρκά σε τέτοια θέματα..
ΚΑΤΑΡΧΉ
πολλά από τα λεφτά είναι κονδύλια που ευρώπη.
αλλλά ακόμα και να μην ήταν ή τέχνη και ο πολιτισμός χρειάζονται χώρους να προβάλλουνε και στην κύπρο δεν υπάρχει τίποτε..

και υπάρχουν άνθρωποι να τιμήσουν με την παρουσία τους τον χώρο δόξασε τον θεό πολλοί..

ΝΑ ΓΊΝΕΙ
ΝΑ ΓΊΝΕΙ
ΝΑ ΓΊΝΕΙ
ΝΑ ΓΊΝΕΙ
ΝΑ ΓΊΝΕΙ
ΝΑ ΓΊΝΕΙ
ΝΑ ΓΊΝΕΙ

Και να γίνουν και άλλα πράγματα και να αποσυνδεθεί και το υπουργείο πολιτισμού από το ΥΠ.παιδείας ΑΜΕΣΑ..

stelios papalangi είπε...

γι όλους αυτούς που είναι υπέρ, γιατί αντί να βαφτίζεται την αντίθετη άποψη "μουρμουρητά" και "γκρίνια" δεν απαντάτε σε κάποια από τα ερωτήματα που τέθηκαν (για να πείσετε και εμάς που ακόμη δεν διαμορφώσαμε άποψη) ;

γιατί κάποια από τα ερωτήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά.


τα λεφτά αυτά δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ολοκλήρωση πολλών άλλων έργων των οποία είναι πολύ πιο σημαντικά ; (το επιχείρημα να δώσουν και κει δεν φτάνει. το κονδύλια για το πολιτισμό είναι τόσα. γιατί το μέγαρο είναι πιο σημαντικό από τα υπολοιπα έργα που θα μπορούσαν να γίνουν ; )

έγινε μελέτη που να τεκμηριώνει την αναγκαιότητα ανέγερσης ενός τέτοιου κτηριακού συγκροτήματος με αυτό το γιγαντιαίο μάλιστα κόστος ; ρωτήθηκαν οι άνθρωποι του πολιτισμού ;


λένε ότι δεν υπάρχει εμπλοκή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ως αρμόδιου για τα θέματα του πολιτισμού φορέα στο έργο !!! τελικά ποίος το χτίζει, και ποίος αποφάσισε αν όχι το υπουργείο ;


ποιος το ελέγχει, ποιος διορίζει, ποιος καθορίζει πολιτικές και αποφάσεις;

αυτά είναι μόνο μερικά....
εμένα τουλάχιστο δεν μου ακούγονται ως μουρμούρα....

Ανώνυμος είπε...

De nomizo na eimaste emeis oi aploi polites armodioi n' apantisoume s'auta ta erotimata. Opos eipe kai pio pano o Giorgos, opoios thelei as epikoinonisei me to Idruma na tou luthoun oi apories. Autoi pou diafonoun episima as empainan ston kopo na to psaksoun gia na exoun atrantaxta epixeirimata kai oxi na len an to ena kai an to allo (i mipos tous voleuei etsi?). Ap' o,ti thumamai omos (ap'auta pou diavasa ston tupo kata kairous) i apofasi parthike apo to kratos prin 2-3 xronia kai to konduli apo tin EE dothike epi toutou kai oxi genika kai aorista os dapani gia ton politismo. Dil. ta 80 ek. euro an den ta ependusoume s'auto to ergo ta xanoume. Giorgo, isos esu mas fotiseis perissotero gia to istoriko tou megarou.

Ksanadiavazontas to 'manifesto' ton diafonounton pou upostirizei metaksu allon pos den egine dialogos me tous politistikous foreis, tis topikes arxes kai ton aplo lao (!!!!!) gia na parthei i apofasi, eftasa sto sumperasma pos orthos den egine dialogos. Kai gia na min pareksigitho oti eimai enantion tis dimokratias kai tou dialogou eksigoumai: proto giati eidame oi politistikoi foreis (mallon to katestimeno ton politistikon foreon) ti muala kouvaloun, deutero giati oi topikoi arxontes to mono pou kseroun na kanoun kala einai na diorganonoun to xoro tou galaktos kai tou papoutsosukou me ofto kleftiko, ton Leuteri Pantazi kai tin Pegku Zina kai trito giati o aplos laos ekrposopeitai dia ton eklelegmenon
antiprosopon tou. H perimenan na katevei se dimopsifisma i eisigisi gia na psifisei o laos an tha prepei na ginei megaro i oxi?
Aste pou tha eixe sigoura tin tuxi tis ekpaideutikis metarruthmisis tin opoia efage o polus dialogos kai ta mikrosumferonta ton sundikaliston kai akoma perimenoume na efarmostei.

Eimaste to nisi tou paralogou. Na leme kathe mera oti tipota s'auto ton topo den allazei pros to kaultero alla otan erthei i krisimi ora gia kati kainourio, 'mi mou to katestimeno taratte'.

Elena X.

MonachusX2 είπε...

Κατ' αρχήν διατηρώ τις επιφυλάξεις μου κατά πόσον ο πολυθεσίτης κ. Λαζαρίδης νοιάζεται περισσότερο για τον πολιτισμό παρά για την υστεροφημία του. Μου βγαίνει κάτι αρνητικό σε αυτόν τον άνθρωπο.
Παρόλα αυτά, η Λευκωσία έχει απόλυτη ανάγκη ένα χώρο πολιτισμού (φοβάμαι να το ονομάσω μέγαρο-γιατί είναι πολύ βαρύγδουπη η λέξη). Αν τον χώρο αυτό, τον διαχειριστούν σωστά και όχι με έναν ελιτίστικο τρόπο, θα έχει να προσφέρει στον πολιτισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι άλλα έργα και χορηγίες θα πρέπει να μείνουν πίσω.Δεν καταλαβαίνω γιατί όταν γίνει το, ας πούμε Μέγαρο, δεν θα μπορούν παράλληλα να δοθούν χρήματα και για άλλα έργα πολιτισμού. Γιατί το ένα καταργεί το άλλο;
Για χρόνια ο Πολιτισμός είναι ο φτωχός συγγενής σε αυτό τον τόπο. Τα έσοδα για παράδειγμα από τον ΟΠΑΠ Κύπρου, πηγαίνουν στον αθλητισμό και το πολιτισμό. Μάθετε λοιπόν ότι ο αθλητισμός(δηλαδή ο φούρπος) παίρνει τη μερίδα του λέοντος και ο πολιτισμός τα ρέστα. Δίνονται, σκανδαλωδώς, απίστευτα χρήματα υπό τη μορφή χορηγιών στις ποδοσφαιρικές ομάδες για να το παίζουν κάποιοι ποδοσφαιρικοί παράγοντες, που ειρήσθω εν παρόδω δεν έχουν κάνει τίποτε για να αντιμετωπίσουν τη βία στα γήπεδα.
Το κτίριο Πολιτισμού πρέπει να γίνει στην Λευκωσία (που θυμίζω δεν έχει κανένα χώρο για συναυλίες και εκδηλώσεις, πέραν από το δημοτικό θέατρο, σε αντίθεση με τη Λεμεσό που έχει ένα πολύ καλό Ριάλτο). Να γίνει, γιατι μια τέτοια επένδυση γίνεται μια φορά στα εκατό χρόνια καιδεν αφορά μόνο εμάς.

stelios papalangi είπε...

προς ανώνυμο.

τι σε κάνει σίγουρο ότι αυτοί που διαμαρτύρονται είναι "το κατεστημένο", και όχι αυτοί που χτίζουν ;

για να το λες κάτι θα ξέρεις. πες το και σε μας. και μεις ενάντια των κατεστημένων είμαστε.... άλλα είμαστε και εναντια στο ρίχνω μια ταμπέλα ("μουρμούρα" , "κατεστημένο") και ξόφλησα....

Unknown είπε...

@ Κύριε Δημητρίου- ιδιαίτερης σημασίας παρεμβάσεις σαν την δική σας ή της κυρίας Έλενας Χ. ακριβώς επειδή δεν είστε bloggers. Υπάρχει βέβαια ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα όπου ποτέ δεν γνωρίζουμε την «ταυτότητα» του «μη blogger» ο οποίος τουλάχιστον σε ένα ιστολόγιο σαν αυτό με απενεργοποιημένους τους «μετριασμούς σχολίων» μπορεί ο κάθε ένας να μπει δέκα φορές και να υπογράψει με δέκα διαφορετικά ονόματα. Προτιμώ όμως αυτό το ρίσκο πατά τα φίλτρα ελέγχου.

Πιστεύω επίσης πως τα ιστολόγια αποτυγχάνουν πλήρως στον ρόλο τους (όπως τον βλέπω εγώ τουλάχιστον) αν συνωστίζονται σε αυτά μόνο κάτοχοι και συγγραφείς ιστολογίων –από ένα σημείο και πέρα κινδυνεύουμε να δημιουργούμε έναν μικρόκοσμο και να κρίνουμε τον κόσμο μέσα από αυτόν.

Unknown είπε...

Γράφει η Έλενα Χ : De nomizo na eimaste emeis oi aploi polites armodioi n' apantisoume s'auta ta erotimata. Opos eipe kai pio pano o Giorgos, opoios thelei as epikoinonisei me to Idruma na tou luthoun oi apories. Autoi pou diafonoun episima as empainan ston kopo na to psaksoun gia na exoun atrantaxta epixeirimata kai oxi na len an to ena kai an to allo (i mipos tous voleuei etsi?). Ap' o,ti thumamai omos (ap'auta pou diavasa ston tupo kata kairous) i apofasi parthike apo to kratos prin 2-3 xronia kai to konduli apo tin EE dothike epi toutou kai oxi genika kai aorista os dapani gia ton politismo. Dil. ta 80 ek. euro an den ta ependusoume s'auto to ergo ta xanoume. Giorgo, isos esu mas fotiseis perissotero gia to istoriko tou megarou.

Λοιπόν: Το εγχείρημα ξεκινάει από το 1994. Δηλαδή πάει 14 χρόνια πίσω. Το 2003 στις «ευτυχισμένες μέρες» της Τριμερούς πήρε την οριστική μορφή του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο το διορίζει απ ευθείας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας –κατά το Σύνταγμα- και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε απόλυτη συναίνεση.

Θα προσθέσω κάτι άλλο τώρα και θα το πω…ολίγον έντονα.
Τα Διοικητικά Συμβούλια σε τέτοιες περιπτώσεις απαρτίζονται από Τεχνοκράτες με διοικητικές ικανότητες και όχι από άμεσα εμπλεκόμενους με το αντικείμενο.
Θα ήταν τεράστιο «φάουλ» ας πούμε σε έναν τέτοιο οργανισμό, στα διευθυντικά πόστα, να μπουν ηθοποιοί, μουσικοί και γενικώς καλλιτέχνες.

Η διεθνής (πετυχημένη) πρακτική, επιβάλλει πετυχημένους managers που έχουν ενδιαφέρον για το αντικείμενο αλλά ταυτόχρονα είναι «συναισθηματικά αποστασιοποιημένοι» από τις «καλλιτεχνικές τάσεις» και τα ποικίλα κυκλώματα.

Μια μικρή έρευνα μέσω google στα αντίστοιχα συμβούλια σε ανάλογα Ιδρύματα του εξωτερικού, το αποδεικνύει αυτό, όπου συχνά συναντά κανείς πάρα πολύ γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου όπως ο R. Branson για παράδειγμα. Τοποθετούν τέτοιους ανθρώπους, γιατί λόγω εμπειρίας και επαφών μπορούν πετύχουν σε ελάχιστο χρόνο όσα άλλοι στο πολλαπλάσιο.

Αυτό που μου προκαλεί καμιά φορά θυμηδία είναι πως πολλές απαντήσεις για όσα λέγονται, υπάρχουν τόσο στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, όσο και στις εγκαταστάσεις και το γραφείο ενημέρωσης του κοινού το οποίο λειτουργεί πρόθυμα και ευγενικά παρέχοντας απαντήσεις.

Είναι δε εξαιρετικά χαρακτηριστικό, ότι πολλοί από όσους «διαμαρτύρονται» δεν έκαναν ποτέ τον κόπο να πάνε ως απλοί ενεργοί πολίτες να ρωτήσουν, να δουν, να μάθουν. Αυτό φίλε Στέλιο, ναι, είναι «μουρμούρα» και μάλιστα ο χαρακτηρισμός είναι επιεικέστατος.

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός έγινε. Με απόλυτη διαφάνεια. Και στην Επιτροπή μετείχαν αυτοί που έπρεπε, δηλαδή, εντεταλμένοι εκπρόσωποι του Κυπριακού Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και το ΕΤΕΚ.

Και, έλαβαν μέρος 60 Αρχιτεκτονικά γραφεία από την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) και της Κύπρου.

Η Επιτροπή, κατέληξε ως είθισται σε ένα «short list» των 8, όπου τα 8 γραφεία έπρεπε πλέον να επανέλθουν με τις προτάσεις τους πιο αναλυτικές και με απαντήσεις σε συγκεκριμένες θέσεις της Επιτροπής. Και από τους 8, προκρίθηκε το 1 γραφείο, που ανέλαβε το έργο.

Όλα αυτά, υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

Το έργο είναι χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε ως έργο Αστικής Ανάπτυξης και η διαφάνειά του είναι επιβεβλημένη εκ των πραγμάτων, δηλαδή από τους Όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δικές μου αρχικές αντιρρήσεις, ήταν όταν λόγω κακής πληροφόρησης θεωρούσα πως η Κεντρική Αίθουσα θα ήταν χωρητικότητας 3.500 θέσεων, κάτι που θεώρησα αυτοκτονικό για την βιωσιμότητα του έργου. Και μάλιστα, σε αυτήν την «πληροφορία» επέμενε κάποιος γνωστός αντιδραστικός στο έργο και χρησιμοποιούσε το «επιχείρημα» ως βασικό όπλο.

Μόνο που τελικά η Κεντρική Αίθουσα, είναι χωρητικότητας 1400 θέσεων- αριθμός απόλυτα ρεαλιστικός για τα μεγέθη του τόπου, σε συνάρτηση με το ρόλο του έργου.

Λησμόνησα στους συνδέσμους που έβαλα μπροστά ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος άρθρο του διευθυντή του Ιδρύματος Τάσσου Αγγελή που δημοσιεύθηκε στη Βρετανία. Είναι εκ των πραγμάτων στα αγγλικά, ελπίζω να το μεταφράσει κάποιος στα Ελληνικά και να φιλοξενηθεί τόσο στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος, όσο και σε κάποια εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας. Είναι σε μορφή pdf και ο δεσμός είναι αυτός: http://www.ccf.org.cy/ccf/publicity/gig.pdf

Unknown είπε...

Φίλη Μονάχους, ο ΟΠΑΠ απαξίωσε να δώσει έστω και λίγες δεκάρες στο πυρπολημένο Θέατρο Σκάλα της Λάρνακας. Από κει και πέρα για την διεύθυνση του Ιδρύματος, νομίζω πως έδωσα τη θέση μου πιο πάνω.

Ανώνυμος είπε...

Gia osous endiaferontai:

o politistikos upeuthunos tou AKEL mila gia to megaro politismou sti simerini Xaraugi.

arthro tis Annas Maragkou ston Politi:

http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=791590&-V=articles&-p

Elena X.

kyriakos είπε...

Μερικοί έχουν την εντύπωση ότι η Ευρώπη είναι μια μηχανή που κόφκει λίρες...
Τα χρήματα που μας δίνουν για το κτίριο μας τα δίνουν αποκλίστηκα και μόνο για το συγκεκριμένο κτίριο. και.. Για τίποτε άλλο! Ούτε για παιδοκομία ούτε για γεροκομία ούτε για κλανοκομία.. αν δεν αξιοποιήσουμε το συγκεκριμένο κονδύλι για το συγκεκριμένο κτίριο τα λεφτά θα χαθούν και σφύρα τους..
Αν συνεχίσουμε με αυτά τα μυαλά στο τέλος θα γίνουμε όπως τους καλαμαράδες που κλάννουν για τα πάντα (ναι τις αρκούδες) και στο τέλος δεν αξιοποιούν τα μισά κονδύλια της ευρώπης..

Τωρά Γιατί πετάσσει με τόση προθυμία τα λεφτά της η ευρώπη σε ένα τόσο αχρείαστο πράγμα όπως τον πολιτισμό δεν ξέρω και γω μερικές φορές διερωτώμαι

kyriakos είπε...

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι χρειάζονται κατι πράγματα όπως το θέατρο ή η ζωγραφική τωρά που υπάρχει η τηλεόραση...

Floydian είπε...

Φίλε Γιώργο,

Κατ' αρχάς θεωρώ ατόπημα εκ μέρους σου να αναφέρεσαι στην ομάδα πρωτοβουλίας που συστάθηκε ως ομάδα εναντίον της ανέγερσης του μεγάρου. Αντιθέτως στο μπλογκ που παρέθεσες μπορείς ξεκάθαρα να δεις όχι μόνο τα ερωτήματα που θέτονται αλλά και εναλλακτικές προτάσεις.

Κανένας δεν είναι ενάντια στα έργα υποδομής όταν αυτά γίνονται με σωστό προγραμματισμό και έπειτα από σωστή αξιολόγηση των συνθηκών και των αναγκών σε μια κοινωνία.

Τώρα όσον αφορά τις όμορφες φράσεις περί urban regeneration and development καλύτερα να ψάξεις καλύτερα ποιες ήταν οι συνέπειες τέτοιων πρακτικών στις χώρες που γέννησαν αυτού του είδους τα φαινόμενα. Σου αναφέρω ενδεικτικά το millenium dome, το cultural quarter του Δουβλίνου, και το Gateshead του Newcastle.

Πολλά από αυτά τα projects που εμφανίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 90, σήμερα έχουν αποτύχει παταγωδώς κυρίως εξαιτίας της ασφυκτικής έμφασής τους στην "κατανάλωση" πολιτιστικών προϊόντων και την μετατροπή τους σε non-places, χώρους δηλ. με καμία πολιτιστική ιδιαιτερότητα και ταυτότητα. Όταν σήμερα αυτές οι πρακτικές απορρίπτονται και αναζητούνται νέοι μεθόδοι πολιτιστικής ανάπτυξης οι οποίοι ακριβώς θα είναι ανθρωπο-κεντρικές και όχι βασισμένες στην "κοινωνία της κατανάλωσης", το να αντιγράφουμε αυτές τις πρακτικές είναι σαν να ασπαζόμαστε αυτό που είχε πει κάποτε ο άγγλος κωμικός Peter Cook, "έχω διδαχθεί από τα λάθη μου και τώρα μπορώ να τα επαναλαμβάνω ακριβώς τα ίδια".

Καλό θα είναι να σταματήσουμε τις δαιμονοποιήσεις και τους αφορισμούς του στυλ "μίζεροι", "ατάλαντοι", "ανασφαλείς" κτλ. γιατί μόνο κακό κάνουν. Και όσον αφορά τον πολιτισμό που γίνεται μόδα αυτό δεν με αφορά καθόλου. Δεν πρόκειται για ρομαντισμό αλλά για αντίδραση σε ένα κόσμο που διοικείται από "έξυπνους" managers, market researchers και lobbyists. Το μόνο που μένει από αυτούς είναι ένα αίσθημα κενότητας και ματαιοδοξίας.

Ευχαριστώ,
Μιχάλης Καρακατσάνης

dokisisofi είπε...

http://www.epdlp.com/compclasico.php?id=940

Πότε θα ακούσουμε τέτοια μουσική στην Κύπρο?

dokisisofi είπε...

pros to paron tin akoume apo dw
http://www.iannis-xenakis.org/fxe/lire/ecouter.html

:)))))

Unknown είπε...

Φίλτατε Μιχάλη. Προσωπικά δεν έχω καμία οργανική σχέση με όλη αυτή την ιστορία. Σαν κάτοικος της Λευκωσίας ωστόσο και σαν πολίτης που με ενδιαφέρει η ανάπτυξη της πόλης, ακριβώς επειδή είχα διαφορα ερωτήματα πήγα στα γραφεία του Ιδρύματος να ενημερωθώ.

Συνάντησα εκεί μια σειρά από εξαιρετικά πρόθυμους ανθρώπους που απάντησαν σε κάθε μου ερώτηση και μου έδειξαν όλο το ενημερωτικό υλικό, τον τρόπο που έγιναν οι διαγωνισμοί, τις συμμετοχές κλπ. Και το μόνο που έχω να πω, είναι πως ότι είναι να γίνει, έπρεπε να είχε γίνει ήδη εδώ και χρόνια.
Το Gateshead του Newcastle που αναφέρεις, δεν ξέρω γιατί το θεωρείς "αποτυχία". Είναι ένα πολύ ζωντανός τόπος με πλήθος εκδηλώσεων. Για το Δουβλίνο, δεν ξέρω και δεν μπορώ να πω τίποτα.

Το millenium dome είναι μια αποτυχία, αλλά δεν είναι συγκρίσιμο, είναι τελείως διαφορετικό πράγμα. Ως μοναδικό συγκρίσιμο επίπεδο που έχω εγώ στο νου μου, σε σχέση με τη φιλοσοφία, είναι το South Bank τηρουμένων ασφαλώς των αναλογιών και των μεγεθών.

Αν το πούμε απλά χωρίς μπερδέματα, στην πραγματικότητα, αυτό που θα γίνει, είναι ένα "μαζεμένο" και κομψό κτίριο με δυο κεντρικές αίθουσες (1400 και 500 ατόμων) συν υποδομές για εκπαίδευση, βιβλιοθήκη κ.α. μέσα σε ένα μεγάλο αστικό πάρκο συνδυασμένο με μεγάλη πλατεία.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια αλλαγή ρυθμού στην καθημερινή ζωή της πόλης, κάτι που θα κάνει την ίδια την πόλη σε κεντρικό επίπεδο πολύ πιο ενδιαφέρουσα.

Συζητώντας τόσο με ιστορικούς όσο και με άλλους ειδικούς δεν είδα πουθενά η έννοια της Αστικής Ανάπτυξης να είναι "ξεπερασμένη" ή αποτυχημένη.

Το ζήτημα του πολιτισμού που γίνεται "μόδα" ποτέ δεν αφορά κανέναν που είναι ήδη μέσα στον Πολιτισμό και τις συνιστώσες του. Ωστόσο το πολιτιστικό marketing για την διάδοση του πολιτισμού κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον είναι κρίσιμα απαραίτητο αν μας ενδιαφέρει να ξεφύγουμε από τις γραφικότητες.

Δεν έχει καιρό που διάβασα μια εξαιρετική ανάλυση, σε βρετανικό περιοδικό -αν θυμάμαι καλά το Clasic (για κλασική μουσική) που περιέγραφε πόσο καλό έκανε στην Όπερα η τάση που επικράτησε από τα μέσα της δεκαετίας του 80 στη διαφήμιση, να χρησιμοποιεί αποσπάσματα από Όπερες. Τελικά, η Όπερα, βοηθήθηκε πάρα πολύ γιατί από τους 100 που άκουγαν "επιπόλαια" οι δέκα, αγάπησαν το είδος και έμειναν πιστοί.

Μου λες φίλτατε να μην δαιμονοποιώ τις αντιδράσεις. Ωστόσο, ακριβώς το ίδιο κάνεις απορρίπτοντας δια μιας όλα τα σύγχρονα εργαλεία μεταβίβασης και κυκλοφορίας ενός μηνύματος. Και ένα εργαλείο, είναι πάντα εργαλείο. Σημασία έχει πως και γιατί το χρησιμοποιείς.

Unknown είπε...

@ Δοκησίσοφη…! Χτύπησες τώρα, χορδή. Λοιπόν…ήταν πριν από 4; 5; Σχεδόν 6 χρόνια όταν στην αίθουσα συναυλιών του ΠΑΣΙΔΗ ο εξαιρετικός «κρουστός» -percussionist της Κρατικής Ορχήστρας Κύπρου, ο Νικόλας ο Παπαγεωργίου, έδωσε μία εξαιρετική συναυλία με έργα του Ξενάκη για κρουστά. Έχουν περάσει τόσα χρόνια, αλλά ακόμα θυμάμαι τη βραδιά, ήταν και μόλις είχα καταφθάσει στην Κύπρο.

Την περασμένη Τετάρτη δεν πήρες είδηση τη συναυλία της Saint Martins in The Fields ; Μια από τις καλύτερες ορχήστρες δωματίου του κόσμου μας χάρισε στην αίθουσα του δημαρχείου Στροβόλου μια μαγική βραδιά.

Μα όταν αποκτήσουμε τον αναγκαίο εξοπλισμό, τότε θα έχουμε την ευκαιρία να ακούμε και να βλέπουμε σημαντικά πράγματα πολύ πιο συχνά. Και να ανέβει ο πήχης.

Εσύ αλήθεια που ενδιαφέρεσαι πήγες στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Πολιτισμού να ενημερωθείς;

dokisisofi είπε...

στις ποιές?

Ανώνυμος είπε...

Σας χαιρετώ και σας θαυμάζω όλους.

Υπάρχουν πολλές και επικίνδυνες πτυχές στο κεφάλαιο «Μέγαρο»που μπορούν να μελετηθούν. Συνολικά έχω την ίδια άποψη με τον κ. Πήττα, μπορώ όμως να κατανοήσω την «αδικία» που υφίστανται οι δημιουργοί πολιτισμού του τόπου.
Οι καλλιτέχνες μας καλά κάνουν να μάθουν να μάθουν να λειτουργούν χωρίς κρατικές χορηγίες, θα έπρεπε ήδη να ξέρουν καλύτερα.
Είναι σημαντικό επίσης να κατανοήσουμε πως υπάρχει μεν πολιτιστική δημιουργία (και ιστορία) εντούτοις δεν υπάρχουν καλοί μαρκετίαρς για να την προωθήσουν.
Ο Κίκης Λαζαρίδης δεν είναι ο τέλειος, προσωπικά μάλιστα δεν τον συμπαθώ. Εντούτοις έχει τους τρόπους του. Και τις διασυνδέσεις ώστε δια μίας να ανορθώσει ένα μέγαρο, όταν οι υπόλοιποι συμπληρώνουν ακόμη φόρμες για κρατική χορηγία...

Κονδύλια: έχουν όνομα και στην προκειμένη περίπτωση ονομάζονται "80 εκ. για το Μέγαρο". Εντούτοις, μπορούν να μην χαθούν, είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο. Καταρχήν θα πρέπει να το ζητήσει η ίδια η κυβέρνηση, η οποία εν προκειμένω δήλωσε τη στήριξή της. Μην ξεχνάμε πως στην προκειμένη περίπτωση η ΕΕ στηρίζει απόλυτα το Ίδρυμα Πολιτισμού και την ανέγερση του Μεγάρου.

@ Μιχάλης Καρακατσάνης: ήμουν εκεί όταν συζητούσατε στην Εστία των Δημοσιογράφων για όσα θα πρέπει να κάνετε ως Πρωτοβουλία για τον Πολιτισμό. Ήμουν εκεί όταν η Άννα Μαραγκού χρησιμοποίησε τη λέξη lobbying και είπε πως πρέπει να το κάνετε κι εσείς στην ΕΕ για να πετύχετε να δοθούν τα εκατομμύρια αλλού. Συνεννοηθείτε προτού κάνετε οτιδήποτε, γιατί αν ανήκετε στην ίδια επιτροπή και εκείνη θεωρεί τους lobbyists την απάντηση όταν εσείς λέτε πως «το μόνο που μένει από αυτούς είναι ένα αίσθημα κενότητας και ματαιοδοξίας», τα αποτελέσματα -αντιλαμβάνεστε- δεν θα είναι τα καλύτερα...

Floydian είπε...

Φίλτατε Γιώργο,

έχει σημειωθεί πολλές φορές από μελετητές ότι η τέτοιου είδους Αστική Ανάπτυξη η οποία βασίζεται σε έργα πολιτιστικής υφής (culture-led regeneration) δεν μπορεί να επιτύχει εάν δεν λαμβάνει υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες και αν δεν είναι βαθιά ριζωμένη μέσα στην κοινότητα που την περιβάλλει. Πολλοί μάλιστα έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν ότι τέτοιου είδους "ανάπτυξη" αφορά αποκλειστικά τα ενδιαφέροντα και τα γούστα της σύγχρονης επιχειρηματικής και managerial τάξης και επιπλέον διευρύνει τις ανισότητες πλούτου και ευκαιριών μέσα σε μια κοινωνία.

Όσον αφορά την ενημέρωση από πλευράς του Ιδρύματος, απλά αναφέρω ότι όταν πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο τέτοιου μεγέθους για το οποίο υπερηφανευόμαστε για την υπερσύγχρονη του φύση είναι τουλάχιστον κατακριτέο η εν λόγω ιστοσελίδα τους που παραθέτεις να είναι γραμμένη μόνο στην αγγλική γλώσσα.

Επίσης όταν μιλάς για ένα έργο που θα είναι "μακριά από ελιτισμούς, απομονώσεις και αποκλεισμούς" (αλήθεια πότε μάθαμε αυτές τις λέξεις?) δεν μπορείς ταυτόχρονα να μιλάς για "υγιή ψυχαγωγία". Πολιτιστικό κέντρο θα είναι, όχι Ιατρικό για να καθορίζει τι είναι υγιές και τι όχι. Κι αφού μίλησες για στερεότυπες αντιδράσεις, καλό θα είναι να σημειώσουμε και την στερεότυπη επιχειρηματολογία βρετανικού τύπου της δεκαετίας του 90 που συνοδεύει το όλο εγχείρημα.

Η νομιμότητα ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού δεν μπορεί να κρίνει την αναγκαιότητα ή μη για ένα έργο τέτοιου μεγέθους. Και δεν νομίζω να πείθεται κανείς ότι ένα έργο που η ανέγερση του θα κοστίσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ και θα έχει ετήσια λειτουργικά έξοδα πέραν των 5εκ, θα είναι "μαζεμένο" και σεμνό.

Τώρα όσον αφορά την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, αν αυτό είναι τελικά το ζήτημα, δεν νομίζω ότι είναι αναγκαίο να ξοδευτούν τόσα χρήματα από τον ήδη μικρό προυπολογισμό για τον πολιτισμό για να κάνουμε την περιοχή της Αρχιγραμματείας το hot meeting point της Λευκωσίας.

Δεν είπε κανείς ότι το πολιτιστικό marketing είναι κατακριτέο. Απλά νομίζω πως έχω το δικαίωμα να διαφωνώ με το μεταμοντέρνο είδος του παγκοσμιοποιημένου "πολιτισμού" που βιώνουμε, το οποίο κατά τη γνώμη μου έχει καταντήσει μια απλή βιομηχανία πώλησης "θεαμάτων".

Και τέλος, δεν χρειάζεται να αναφέρεις με απολογητικό ύφος ότι δεν έχεις καμιά οργανική σχέση με το όλο εγχείρημα. Κανείς δεν σου το καταλόγισε αυτό. Το να διαφωνείς ή να συμφωνείς με κάποιες ενέργειες που παρακολουθείς δεν σε καθιστά αυτομάτως πιόνι της μιας ή της άλλης πλευράς. Άλλωστε εγώ το μόνο που κάνω είναι να έχω τις επιφυλάξεις μου για το ζήτημα και να συζητώ για αυτές. Νομίζω πως η ελευθερία της έκφρασης μου παρέχει το δικαίωμα αυτό...

Unknown είπε...

Αγαπητέ «Ανώνυμε», κρίμα, πολύ κρίμα που μια ψύχραιμη παρέμβαση σαν τη δική σας παραμένει «ανώνυμη».

Αυτό που λέτε ως «επικίνδυνες πτυχές» νομίζω πως θα έπρεπε να προσδιοριστεί. Οι αφηρημένες επισημάνσεις δεν νομίζω να βοηθούν κανένα και, το χειρότερο-πιστεύω θα συμφωνήσετε- αφήνουν χώρο στις υπερβολές, τις συνομωσιολογίες και στις συνθηματολογίες που μόνο ζημιά προκαλούν.

Η «αδικία» που θα συντελεστεί σε βάρος των Κυπρίων δημιουργών ποια ακριβώς είναι; Οι δημιουργοί δεν είναι και πολίτες; Δεν έχουν ανάγκη να ψηλώσει ο πήχης να υπάρξουν ερεθίσματα και αφορμές;

Για το πολιτιστικό μάρκετινγκ θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Το έλλειμμα επικοινωνιακού σχεδιασμού είναι απίστευτο ακόμα και για τα όσα υπάρχουν στον τόπο αυτό. Στο κείμενο μου, ανέφερα στο τέλος την έρμη την Κρατική Ορχήστρα που δεν έχει ούτε ιστοσελίδα, ωστόσο κανείς δεν έδωσε σημασία.

Μπορεί να μπήκα κάπως «άτσαλα» στο ζήτημα αλλά κυριολεκτικά έχω «μπαφιάσει» από το να μη μιλάει ποτέ κανείς για τίποτα επί της ουσίας.

Στις εκπομπές μου στο ραδιόφωνο, κατά καιρούς έχω φιλοξενήσει σημαντικότατους ανθρώπους από τον χώρο της παραγωγής Πολιτισμού και μου έχουν πει σχεδόν όλοι, πολύ ενδιαφέροντα και συχνά οδυνηρά πράγματα.

Μόνο που κανείς –ΚΑΝΕΙΣ- δεν τα είπε στον αέρα. Όλα, με τα μικρόφωνα κλειστά. Και όταν έλεγα «άντε να τα πούμε και στον αέρα» ο μέχρι πριν από λίγο αυτάρκης και θαυμάσιος συνομιλητής, έμπαινε στο σύμπαν του «…άσε μωρέ κουμπάρε, άσε καλύτερα…» Ε! έτσι, δεν γίνεται τίποτα, ούτε θα γίνει ποτέ τίποτα. Και στο κάτω κάτω της γραφής, με αυτή τη νοοτροπία –όσοι την ακολουθούν- είναι άξιοι της μοίρας τους.

Unknown είπε...

Μιχάλη, θα προσπαθήσω να απαντήσω παράγραφο προς παράγραφο με λίγα λόγια. :-)

1. Ασφαλώς και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές ιδιαιτερότητες. Ως ένα σημείο όμως, γιατί συχνά η «παράδοση» μπορεί να γίνει εξαιρετικά αντιδραστική. Αναφορικά με την σύγχρονη επιχειρηματική τάξη ομολογώ πως εκεί που δεν προάγει το σκυλάδικο και το τσιφτετέλι και αποφασίζει να επενδύσει σε ουσιαστικότερα πράγματα, για μένα καλά κάνει και καιρός ήταν! Να θυμηθούμε πως η LSO (London Symphony Orchestra) κυριολεκτικά επιβίωσε από τις χορηγίες της Shell μια εποχή;

Ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου έργου, έτσι όπως τον είδα και μου αναλύθηκε, είναι στην κυριολεξία απόλυτα ανοιχτός σε όλη την κοινωνία.

2. Αναφορικά με την ιστοσελίδα που είναι-προς το παρόν- μόνο στ αγγλικά, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, ήταν η πρώτη παρατήρηση που έκανα όταν συνάντησα τους ανθρώπους του Ιδρύματος. Η απάντηση ήταν πως η δημιουργία της Ιστοσελίδας ήταν στους όρους της Ε.Ε. και πως έπρεπε να γίνει γρήγορα. Έτσι επέλεξαν να ανεβάσουν πρώτα την αγγλόφωνη «έκδοση» ενώ δουλεύουν την ελληνική.

3. Η φράση «μακριά από ελιτισμούς απομονώσεις και αποκλεισμούς» είναι από το άρθρο του κου Καραγιάννη στη Χθεσινή Χαραυγή. Ούτε εγώ ξέρω τι ακριβώς εννοεί και εδώ θέλω να πω ότι η δική μου η άποψη για τέτοιους χώρους, είναι πως πρέπει να υπάρχουν σαφέστατα όρια. Δηλαδή για παράδειγμα η…Άντζελα Δημητρίου και άλλοι συναφείς «καλλιτέχνες» πρέπει να είναι αυτονόητο πως δεν έχουν απολύτως καμία δουλειά σε κάτι τέτοιο. Όπως και η κα Βίσση κλπ. Κατά τη γνώμη μου.

4. Ο διαγωνισμός, από όσα γνωρίζω, ήταν απόλυτα νόμιμος και διάφανος, στην δε επιτροπή κρίσης συμμετείχαν όλοι οι φορείς που όφειλαν νόμιμα να μετέχουν. Το… «μαζεμένο και σεμνό» που αναφέρεις, συγχώρα με, δεν το κατάλαβα. Αισθητικά πάντως , τα μεγέθη σε συνάρτηση με το χώρο, κρίνοντας από τις αρχιτεκτονικές μακέτες και τα σχετικά video όχι μόνο είναι σεμνό και μαζεμένο, αλλά φτιαγμένο για να «αναπνέει»

5. Το κόστος δεν αφορά μόνο το «hot meeting point», την πλατεία που θα δημιουργηθεί (σαν αυτή του Συντάγματος –μου ειπώθηκε) αλλά όλο το έργο μαζί με τις αίθουσες κλπ.

6. Ασφαλώς και έχεις το δικαίωμα να διαφωνείς με το μεταμοντέρνο είδος του παγκοσμιοποιημένου "πολιτισμού που αναφέρεις-δεν έχω καταλάβει όμως τι εννοείς με αυτό. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (παρόλο που σαν κτίριο δεν με ενθουσιάζει) ανήκει σε αυτή την κατηγορία; Γιατί σε τελευταία ανάλυση με όλα του τα μείον πολλά έχει προσφέρει στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας και έχει αυξήσει τον κύκλο των ανθρώπων που θα πάνε σε μία συμφωνική συναυλία και όχι μόνο.



7. Αν φάνηκα….απολογητικός, λάθος μου! Απλά ήθελα να τονίσω πως το ενδιαφέρον μου είναι καθαρά το ενδιαφέρον ενός πολίτη της Λευκωσίας, που αγαπάει πολύ την πόλη του και που διψάει κυριολεκτικά να τη δει με κάποιες σοβαρές υποδομές. Σήμερα που πέρασα από τα γραφεία του Ιδρύματος, ένα πράγμα τους είπα και οφείλω να πω ότι το καλοδέχτηκαν: Πως οφείλουν να κάνουν μια μεγάλη ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, όπου θα πρέπει να παρουσιάσουν το όλο έργο και να απαντήσουν σε ερωτήματα.

Ανώνυμος είπε...

*προώθηση μηνύματος


Αγρυπνία με κεριά ΑΥΤΗ και ΚΑΘΕ Κυριακή στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας:

Πριν από όχι και τόσο πολύ καιρό, υπήρχε στην Ευρώπη μια διαιρεμένη χώρα με μια διαιρεμένη πρωτεύουσα. Κανένας δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα άφηνε πίσω το παρελθόν της και θα επανενωνόταν ειρηνικά. Κι όμως το έκανε. Κάθε Κυριακή βράδυ, κάποιοι άνθρωποι έβγαιναν στους δρόμους με ένα κερί. Όχι για να διαδηλώσουν, αλλά για να εκφράσουν την ειλικρινή τους επιθυμία να ζήσουν μαζί. Την πρώτη Κυριακή ήταν μόνο λίγοι, τη δεύτερη Κυριακή πολλοί περισσότεροι, μέχρι που έγινε ολοφάνερο ότι όλοι μοιράζονταν το ίδιο όνειρο. Μια θάλασσα από κεριά στο τέλος και μια ένωση το αποτέλεσμα. Γερμανία 1989.

Μπορεί να είναι μόνο ένα όνειρο, αλλά αν μπορείτε ενωθείτε μαζί μας για τις αγρυπνίες με κεριά, αυτή και κάθε Κυριακή στις 9μμ. στην οδό Λήδρας δίπλα από το οδόφραγμα που έχει ανοίξει πρόσφατα. Μια απλή χειρονομία ανθρώπων που θέλουν να ενώσουν τις καρδιές τους και την επιθυμία τους να ζήσουν ειρηνικά, ενωμένοι.

Αυτή την Κυριακή φίλοι και από τις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής θα κάνουν ταυτόχρονα την αγρυπνία με κεριά στις 9μ.μ. (ελάτε μαζί μας, σε οποιαδήποτε πλευρά της Πράσινης Γραμμή θέλετε, όμως φροντίστε να σβήσετε τα κεριά σας για λόγους ασφάλειας, όταν είσαστε στην νεκρή ζώνη)

Ελάτε μαζικά και προωθήστε το μήνυμα αυτό σε όσους περισσότερους μπορείτε. Ας κάνουμε αυτή την αγρυπνία με κεριά ένα γεγονός τομή καθώς τα ΜΜΕ θα βρίσκονται εκεί για να μας βοηθήσουν να μεταφέρουμε το μήνυμα της ειρήνης και της ενότητας. Το μόνο που χρειάζεται να φέρετε είναι 30 λεπτά από το χρόνο σας, ένα κερί και μια ευχή. Ελπίζουμε να σας δούμε την Κυριακή.

Achim Wieland
Machi Dimitriadou-Lindahl


από λεμεσό

Ανώνυμος είπε...

Μερόπη

Για τις «επικίνδυνες πτυχές» που προανέφερα «ανώνυμα», έχετε δίκαιο ότι μπορεί να οδηγήσουν σε συνομωσιολογίες. Εννοώ ότι με αφορμή το Μέγαρο ανοίγει το τεράστιο κεφάλαιο που ονομάζεται Πολιτισμός σε αυτό τον τόπο. Όπου δεν υπάρχουν έργα υποδομής, όπου για να μπει κανείς χειμώνα στο Αρχαιολογικό Μουσείο πρέπει να κρατά ομπρέλα, όπου η Πινακοθήκη -αν ξέρει κανείς πού είναι- λειτουργεί κατά το δημοσιοϋπαλληλικό ωράριο 07:30-14:30. Για όλα αυτά φταίνε κράτος και καλλιτέχνες.
Η μόνη «αδικία» που υφίστανται οι δεύτεροι είναι πως παρακαλούν για ψίχουλα και βρίσκουν μόνιμα κλειστές πόρτες. Αυτό είναι αλήθεια, εντούτοις δεν μπορούν να περιμένουν τα πάντα από το κράτος. Όπως ανέφερα ήδη, μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας, θα έπρεπε να ξέρουν καλύτερα.

Τέλος, όσον αφορά την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, απαντώ στο σχόλιο του συμπαθέστατου κ. Καρακατσάνη όπου έλεγε: «αν αυτό είναι τελικά το ζήτημα, δεν νομίζω ότι είναι αναγκαίο να ξοδευτούν τόσα χρήματα από τον ήδη μικρό προυπολογισμό για τον πολιτισμό για να κάνουμε την περιοχή της Αρχιγραμματείας το hot meeting point της Λευκωσίας».
Η αστική ανάπτυξη είναι φυσικά αναγκαία και οφείλει το κράτος να ξοδέψει όχι μόνο τα 20 εκατομμύρια που θα δώσει για το Μέγαρο αλλά ακόμη περισσότερα.
Το ζήτημα είναι να δοθεί επιτέλους σε αυτή την πόλη ένας χώρος να ανασάνουν οι άνθρωποί της (οι τυχεροί υπόλοιποι έχουν τις θάλασσες και μακάρι να ήμασταν εξίσου προνομιούχοι). Αν όλα πάνε κατ' ευχήν και κατά... αστικόν σχεδιασμό, η πόλη μπορεί να αποκτήσει το 1% της ομορφιάς των υπόλοιπων πόλεων. Άλλωστε, ανασαίνοντας οι άνθρωποι δημιουργούν καλύτερα. Αυτό που αποκαλείτε ως hot meeting point είναι μάλλον η προσπάθεια να ξεβαλτώσουμε επιτέλους από τη μιζέρια. Είναι εξάλλου θέμα πολιτισμού η συναναστροφή των ανθρώπων. Με αφετηρία και αφορμή τον πολιτισμό. Και τι όμορφη αφορμή που είναι.

Aceras Anthropophorum είπε...

Λες τζαι παρακολουθώ την συζήτηση για την κατασκευή ή όι του musée de beaux arts στην Λοζάνη. Τα ίδια επιχειρήματα, τα ίδια κονταροκτυπηματα, τα ίδια lobying, σχεδόν οι ίδιοι αντιδρούντες τζαι οι ίδιοι προωθούντες.

Πάντως το να αντιδρά κάποιος είναι το πιο efficient μέσον για να γινεί γνωστός αν ποντάρει θέσην τζαι έχει λλίες πιθανότητες να την πάρει.

Καλύτερον μέσον απο το να αντιδρά δεν έχει επίσεις τζείνος που θέλει να πάρει εκδίκησην που δεν τον αγάπησεν ο κόσμος σε μιαν εκλογικήν μάχη.

Όλα αυτά είναι που την Ελβετικήν μικροπολιτικήν που τα ξερω που κοντά. Μην νομίσετε ότι σύρνω σπόντες για κανένα στην Κύπρο. Αν τυγχαίνει να πααίννει ο νους σας κάπου, είναι απλή σύμπτωση. Είπαμεν, οι κοινωνίες μοιάζουν, έστω τζαι αν δεν τους φαίνεται.

dokisisofi είπε...

Πήττα, ευχαριστούμε για τη μουσική υπόκρουση.:)
Άψογος!

Ανώνυμος είπε...

Νίκος

Γειά σας! Επιστροφή και στις συζητήσεις, μετά από ένα πολυήμερο ταξίδι στο εξωτερικό.

Θα διακινδυνέψω να τοποθετηθώ, χωρίς, λόγω έλλειψης χρόνου, να ένα διαβάσει όλες τις τοποθετήσεις.

Δεν υπάρχει ακριβή επένδυση στον πολιτισμό. Ένα Μέγαρο, όπως το Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα, εγχείρημα που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και αγκαλιάστηκε από το ελληνικό κοινό (παρά την ύπαρξη της Λυρικής Σκηνής), είναι εντελώς απαραίτητο για την Κύπρο.

Θα τονώσει την πολιτιστική δραστηριότητα και θα αποτελέσει πόλο έλξης καλλιτεχνών διεθνούς φήμης. Προσοχή: δεν πρέπει το Μέγαρο, ή ο,τιδήποτε ανάλογο, εφόσον δημιουργηθεί, να μετατραπεί σε "πάλκο" ή "σκυλάδικο".

Πρέπει να απαραίτα να δοθεί έμφαση στην διαπαιδαγώγηση σε πιο "κλασικές" κατευθύνσεις, ώστε να συγκλίνουμε λίγο με τα ευρωπαϊκά πολιτιστικά δρώμενα και να καλυφθούν τα όποια "πολιτισμικά" κενά (στην κλασική μουσική κυρίως και στην όπερα).

Στο τραγούδι, πρέπει οπωσδήποτε να δωθεί έμφαση στο έντεχνο και όχι στο λαϊκό... Ο νοών νοείτο.

ΥΓ Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση το όποιο Μέγαρο να μπει στο "ζύγι": δηλαδή, ότι με λαφτά που θα δώσουμε για να το χτίσουμε, μπορούμε να αγοράσουμε τόσα ελικόπτερα ή να χτίσουμε τόσα νοσοκομεία.

Το Μέγαρο μπορεί να αποτελέσει ένα σπουδαίο σχολείο.

Unknown είπε...

Καλησπέρα σας!

Πέρα από τα σχόλια που είναι στο σύνολό τους πολύ ενδιαφέροντα, πρέπει να πω ότι ξαφνικά «γέμισε» το mail box με γράμματα κάθε είδους. Κάποια ενθουσιασμένα για το άρθρο, κάποια που διατυπώνουν επιφυλάξεις άλλοτε λογικές και άλλοτε παράλογες και, ευτυχώς μόνο δυο υβριστικά και εν τέλει γραφικά. Αν εξαιρέσω την τελευταία κατηγορία, η απορία μου βρίσκεται στο γιατί όλα αυτά τα κατά κανόνα σοβαρά και ενδιαφέροντα (ανεξάρτητα από τις απόψεις που διατυπώνουν) έρχονται από την ιδιωτική οδό και δεν επιλέγουν να συζητήσουν δημοσίως για ένα ζήτημα που αφορά όλους. Σε οτιδήποτε ήρθε εμπεριστατωμένο και σοβαρό, θα απαντήσω εντός των ημερών- απλά ο χρόνος μου είναι περιορισμένος, αλλά και πάλι με λύπη που μειώνουμε με αυτόν τον τρόπο τον δημόσιο χαρακτήρα που πρέπει να έχει αυτή η συζήτηση.

Κάτι άλλο που μου κάνει εντύπωση και μάλιστα μεγάλη –σχεδόν με εκνευρίζει-είναι, πως ορισμένοι φίλοι αναγνώστες θέτουν ερωτήματα ή διατυπώνουν θέσεις που απαντώνται μέσα από την ίδια την ιστοσελίδα του Ιδρύματος και μάλιστα απολύτως ικανοποιητικά. Επιπλέον, το Ίδρυμα Πολιτισμού έχει ενημερωτικό γραφείο και εγκαταστάσεις στον χώρο που θα ανεγερθεί το Μέγαρο και θα γίνει και η συνολική διαμόρφωση του χώρου, όπου ο κάθε ένας μπορεί να πάει και να ενημερωθεί. Ήταν το πρώτο πράγμα που εγώ έκανα, χωρίς να δηλώσω ούτε ποιος είμαι ούτε τίποτα, πήγα με την πιο σημαντική μου ιδιότητα, δηλαδή αυτή του «τυχαίου ανώνυμου πολίτη».

Και ομολογώ πως κάλυψα σε σημαντικό βαθμό τις απορίες μου.

Επιπλέον, όπως νομίζω έγραψα πιο πάνω κάποια στιγμή, πρότεινα στους ανθρώπους εκεί, πως θα ήταν καλή ιδέα, αν έκαναν μια δημόσια παρουσίαση του όλου έργου στο κοινό με συζήτηση μαζί του-κάτι ανάλογο είχε γίνει για το έργο της ανάπλασης της «πλατείας» Ελευθερίας στο Μελίνα Μερκούρη και είχε πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία η αίθουσα είχε όρθιους μέχρι τις εξόδους. Χάρηκα όταν μου είπαν πως θεωρούν την ιδέα πολύ καλή και πως οπωσδήποτε θα κάνουν κάτι τέτοιο σε εύθετο χρόνο.

Unknown είπε...

@ aceras...ακριβώς όπως τα λες. Εξαιρετικά εύστοχο το σχόλιο σου.

@Δοκησίσοφη ! Ευχαριστώ πολύ:-))

@Νίκο...πάνω που έλεγα "που χάθηκε αυτό το παιδί..."! Συμφωνώ απόλυτα με όσα λες και κυρίως με την τοποθέτησή σου πως ένας τέτοιος χώρος δεν πρέπει να μετατραπεί σε "πάλκο".

Από κει και πέρα, επίσης συμφωνώ πως δεν υπάρχει επένδυση για τον Πολιτισμό που να είναι ακριβή κλπ. καθώς και με τη λογική που αναφέρει για το "ζύγι", η οποία είναι παντελώς αδόκιμη.

Για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έχω διάφορες ενστάσεις τις οποίες διατυπώνω στο κυρίως άρθρο μου αλλά δεν θα ήθελα να ρίξω το βάρος της συζήτησης αλλού.

@Μερόπη, συμφωνώ με αυτά που γράφεις και, το σημαντικό, είναι πως η ματιά σου, είναι αυτή του απλού πολίτη της Λευκωσίας και όχι του εμπλεκόμενου με τον ένα ήτον άλλο φορέα ή κυκλώματος.

Ανώνυμος είπε...

Hey guys,

I'm here online for the children of Haiti.

I'm doing my part for a non-profit haiti organization that gives their time to
building oppurtunities for the children in haiti. If anyone here wants to give money then then please do so here:

[url=http://universallearningcentre.org]Donate to Haiti[/url] or Help Haiti

They give kids in Haiti a positive learning environment.

And yes, they're a real cause.

It would be awesome if you could help us

Ανώνυμος είπε...

like gambling? ardour las vegas? checkout the all supplemental [url=http://www.casinolasvegass.com]casino[/url] las vegas at www.casinolasvegass.com with beyond 75 changed unstinting [url=http://www.casinolasvegass.com]online casino[/url] games like slots, roulette, baccarat, craps and more and bring out off a primacy in genuine coins with our $400 frenzied bonus.
we capture unexcitable safer games then the finished the hill online [url=http://www.place-a-bet.net/]casino[/url] www.place-a-bet.net!

Ανώνυμος είπε...

Good site!

Almost everyone wants to obtain insurance at one time or another, whether it is
auto insurance, life insurance, health insurance, or homeowners insurance.
These times it is more simplified than ever to acquire free insurance quotes from multiple
businesses in order to find the best bargain. You can also learn how to save
lots of money in free gas when you obtain your insurance price quotations.

[url=http://freeinsurancequoteshq.com]Insurance price quotes[/url]
http://freeinsurancequoteshq.com

[url=http://familytreesoftware.org/]Family Tree Software[/url]

http://www.weddingringsforever.com/

Ανώνυμος είπε...

hey


Just saying hello while I read through the posts


hopefully this is just what im looking for looks like i have a lot to read.

Ανώνυμος είπε...

if you guys exigency to rally [url=http://www.generic4you.com]viagra[/url] online you can do it at www.generic4you.com, the most trusted viagra pharmaceutics relief of generic drugs.
you can bed into uncover drugs like [url=http://www.generic4you.com/Sildenafil_Citrate_Viagra-p2.html]viagra[/url], [url=http://www.generic4you.com/Tadalafil-p1.html]cialis[/url], [url=http://www.generic4you.com/VardenafilLevitra-p3.html]levitra[/url] and more at www.rxpillsmd.net, the unique [url=http://www.rxpillsmd.net]viagra[/url] informant on the web. well another great [url=http://www.i-buy-viagra.com]viagra[/url] pharmacy you can find at www.i-buy-viagra.com

Ανώνυμος είπε...

Hello everybody,

What online zines do you read and would recommend?

For all you ska folks out there I recommend The Enough Fanzine. It is one of the first emo fanzines on the web.

They have throusands of interviews from the most underground bands all over the world. Check them out online: [url=http://www.enoughfanzine.com]Enough Fanzine[/url]. Best of it all, they are 100% non-profit and just helping the scene!

Looking forward to your recommendations.

Cheers!

Ανώνυμος είπε...

[url=http://www.watchtruebloodseason3.net][img]http://cdn.blinkx.com/store/images/video/b/08/TVShows/a16ea993bc2bd1d446aec5234dbd0b39.jpg[/img][/url]

Dear TV Lovers

As you all are big fans of True Blood , i came across this great where you already can watch the fith episode of season 3 .
Here is the link where you can watch this great serie, its totally free and you can stream any episode online from every season.

Your opinion counts!

[url=http://www.watchtruebloodseason3.net] Watch True Blood Season 3 Online [/url]

[url=http://www.watchtruebloodseason3.net][img]http://images.cucirca.com/tvshows/True-Blood.jpg[/img][/url]

Ανώνυμος είπε...

Frame the animal with two backs casinos? make sure of this advanced [url=http://www.realcazinoz.com]free casino[/url] games. advisor and horseplay online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also into our new [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] direct at http://freecasinogames2010.webs.com and triumph over true change !
another solitary [url=http://www.ttittancasino.com]casino[/url] spiele in the region of is www.ttittancasino.com , for german gamblers, arrange not busy online casino bonus.

Ανώνυμος είπε...

When the day arrives to prep your home for your first open house, make sure to see it through the eyes of a possible buyer. Make certain that the whole place is orderly and that it appears appealing. Turn on all the lamps and lights in the home to be certain that each area appears appealing and warm. Where you are able to, do a little staging. This would likely include placing some books on a end table, or arranging a vase of fresh flowers on the [url=http://www.handfans123.com]hand fans[/url] kitchen table. A lot of real-estate agents take the time to bake some baked goods or oven-baked bread to give the real-estate property a [url=http://www.handfans123.com]custom hand fans[/url] relaxing and appealing environment.

Ανώνυμος είπε...

Как говорилось на Seexi.net здравствуйте помогите пожалуйста!!!у меня выявили гастрит с его симптомами не знакома,по утрам тошнит дико потом целый день подташнивает но я хоть ем утром не могу до рвоты доходит,скажите это действительно бывает при гастрите и как быстро оно пройдет!!!!у меня началось 2 недели назад,не ела неделю потом начала воспринимать лекарства ,диета,а потом наелась шоколадных конфет и опять та же ерунда,тошнит ,чувство как будто умрешь в данный момент не приятно до ужаса,я еще очень мнительная переживаю ужасно!!!за ранее благодарна!!

Ανώνυμος είπε...

Just popping in to say nice site.

Ανώνυμος είπε...

INSERT

Ανώνυμος είπε...

inexpensive graduate credits online payment credit card online. astrive private student loans, [url=http://lowcreditpersonalloans.com/content/long-term-loans-are-affordable-those-loan-darlig]long term loans with bad credit low interest[/url]. star trek enterprise music credits partners credit union orlando.

Ανώνυμος είπε...

xrumer botmaster [url=http://xrumerservice.org/]xrumer blast[/url] how to get backlinks
seo cms

Ανώνυμος είπε...

We provide all kinds of high rank s that happen in a difference of styles,[url=http://www.safeandsoon.com/]cheap wedding dresses[/url]
colors and sizes at wholesale price.All are sale-priced with up to the minute styles wedding apparels including designer combining adorn, beach coalescence dresses, bridal gowns, bridesmaids dresses, prom outfits, cream gal dresses & nourisher dresses.Even we can accommodate the services of on the loose size customization and without coupled with measure Snitch on affordable astounding compounding dresses at this very moment!lift hot shopping, put on one's sunday best clothes faultlessly looking for the tremendous wedding ceremony with the facilitate of G-marry bridal.


http://www.safeandsoon.com/

Ανώνυμος είπε...

[url=http://www.hautmonclerpascher.com]moncler[/url] S¨¦so 3760monclerason dans le froid! ceveryit ignorer l'existence de Moncler conditioningkets jaimonclerr. Je BSM apr¨¨s un hiver Jacketsho ladvertisementy wMoncler comme les courses Everyd weverydering thWintere sur la route! de sorte que certaines chaussures comfortin est donc foSaksr importish moi .. Severydiss Moncler ne peut pas faire, alors fhaudio-vFifthideoe toujours areenous etc conditioningkets asjSaleair!

Si vous ¨ºtes une femme et vous ite [url=http://www.hautmonclerpascher.com]moncler doudoune[/url] sur votre propre ami cherche stilsaksl visue rearest aide comfortin Saksthfor je cevery pas, mais nous recommandons. Cette ann¨¦e! Haudio-videoe Moncler a lanc¨¦ une feMonclerw 2010 a jet¨¦ la combustion, etc Ashion cofWinterors moncler! Et de cette mani¨¨re risizing thfor jackets.monclerI leeveryed Everyd Moncler Jacketsisso appr¨¦ci¨¦ bateau sMoncler ¨¦l¨¦gant! Smart! resecurved bon! Everyd cforisogue magnifiques dMoncler Saleearly-obtainin objets.


Moncler avec le d¨¦veloppement de l'e-commerce! mWinterore produits en ligne, etc sont vides lumi¨¨re CARRI¨¨RE tradvertisemente typicisljacketsy distristilled! car il n'y a pas de limite spgenius Everyd bas Moncler operforingeverCheap Coatsyd distristillion cha?ne typicisAvenuely court!. de sorte que vous cevery les saudioJackets de style Everyd. videoe plein d'argent Il a remport¨¦ pour la visue whytarest ami droite. ThSaks longues Cinqui¨¨me Avenuee! Trickle charger les spgenius! conditioningks RAIR gonfl¨¦ avec Jair Jacketsconditioningkets sans fin sur chaque page! Saks Fifth Avenue. Thevery BSM moins toujours pr¨¦-occup¨¦. Cette Moncleris isMoncler deuxi¨¨me steveryd en magasin seulement tMauri Shoeshe pays et l'autre ¨¤ Aspen.

Un troisi¨¨me sera bient?t ouvert par Chic r¨¦volu. Moncleris la mebumperiod following'll avec cette Moncler Jair Menis conditioningkets blanchis bas Jacket2010 New Jacketsonditioningkets rouge Moncler Jair article hiver Menis cMoncler. TheAnderson WSO que madvertisementeWinter parka ¨¤ porter! Everyd jmonclerudging ¨¤ travers ses yeux! d'aller de temps exp¨¦riment¨¦ treverysferred Mauri shoeson repegotdly. J'utilise un gommage doux suspendistewinterr cleevery. Laissez vos chaussures s¨¨ches und3760Monclerer dim. cleeveryed directement! dfirmeriod que vos ing¨¦nieurs shoes.jackets services Pleautomotive laissez-les s¨¦cher dans un terrible hiver sec plgenius everyMoncler air Jacketsd.

Et ils sont typicisly listMoncler Vestening ¨¤ celebritishies. Le importish est tepidth3760Monclerem cevery thfor vous cet hiver! ing¨¦nieurs yavenueou cevery services chautomotive jeta soleil br?lant ashion Avec ces v¨ºtements! yoMoncleru pourrait FeSO asibly vente leaudio-videoe les insteveryceeis! quand tout le monde en battant l'air. Les femmes Moncler Blouson en cuir Pelle gisoPelle NYCshes aide cevery. Trouver plus d'cevery! Je diffeMonclerrences! Everyd yoFifthu vous everyotherlso reisise wilMauri Shoesl dim. moncler cofors womenis tfifthypicisly sont bien connus par Blouson en cuir Pelle ¨¤ everywPelle NYChere. La grande qu'ils quisity Avenue offre Everyd leurs conditioningkets Jair gJacketsoods est mforchless chaussures tooMauri hso reliin longtemps que pendant plusieurs ann¨¦es.

Ανώνυμος είπε...

XkqYbq [url=http://www.outletmonclerspacciopiumini.com/]Piumini Moncler[/url] EsaJhm http://www.outletmonclerspacciopiumini.com/

LocQjr [url=http://www.vnikefree.com/]Nike Free Run Danmark[/url] XbfTao http://www.vnikefree.com/

LjfRnd [url=http://www.outletmonclerspaccio.com/]Moncler Outlet[/url] WziOnr http://www.outletmonclerspaccio.com/

OzyMtm [url=http://www.Jakker2canadagoose.com/]Goose Jakker[/url] OzwHlp http://www.Jakker2canadagoose.com/

QwlRtu [url=http://www.parkajakker4canadagoose.com/]Goose Jakker[/url] GzyAmb http://www.parkajakker4canadagoose.com/

BymNlb [url=http://www.jakke2canadagoose.com/]Canada Goose From Canada[/url] VpgQtc http://www.jakke2canadagoose.com/

LquTbh [url=http://www.canadagoosefromcanada.com/]Canada Goose[/url] DbsQhn http://www.canadagoosefromcanada.com/

Ανώνυμος είπε...


[url=http://shensacen.wordpress.com/][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://shenenmaoyiss.sosblogs.com/The-first-blog-b1/Conseils-pour-obtenir-un-sac-a-main-Distributeur-b1-p1.htm][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://shensacens.exteen.com/20121222/les-options-int-233-ressantes-qui-viennent-avec-sac-224-main][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://shensacen.dinstudio.com/][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://shenenmao.shutterfly.com/][b]sac longchamp[/b][/url]

Ανώνυμος είπε...

Payday Loans http://2applyforcash.com/ restattigeGlure [url=http://2applyforcash.com]Fast Payday Loans Online[/url] popay Fast Payday Loans Online pay day loans It does not require that i alive (even if it was hanging by a thread at this point.

Ανώνυμος είπε...

Did you [url=http://www.onlinecasinos.gd]casino bonus[/url] classify that you can do Proceed Palazzo beside from your mobile? We rely upon a series unfixed casino usable on iPhone, iPad, Android, Blackberry, Windows 7 and Smartphone users. Rouse your gaming with you and be a prizewinner [url=http://www.adultsrus.us]adults toys[/url] wherever you go.

Ανώνυμος είπε...

lymphatic ԁrain tantгic mаssagе іs tantric massage
skіllѕ or the bar? Τhat
in reducing the hardshіp of muscularity ѕρasmѕ, relax closе muѕcles
and reѕtore ѕome mountain range of Gesture.


Feel free to visit my web site :: sensual massage
my web site :: erotic massage

Ανώνυμος είπε...

tramadol no prescription buy tramadol now - tramadol for dogs in humans

Ανώνυμος είπε...

Heу just wantеԁ tο givе you a quіcκ
hеads up and let yοu know a few оf
the pictuгeѕ arеn't loading correctly. I'm not surе whу but I thinκ іtѕ a linκing issue.
I've tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.

My page: www.youtube.com

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online overdose amount of tramadol - where should i buy tramadol from online

Ανώνυμος είπε...

Greetings from Ohio! I'm bored to tears at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I love the information you present here and can't wait
to take a look ωhen I get home. I'm shocked at how fast your blog loaded on my mobile .. I'm not even using WIFI, just 3G .
. Anyhow, amаzіng blog!

Cheсk out my website seo tools software
Also see my website: Seo Backlink Software

Ανώνυμος είπε...

I like the hеlpful informаtіоn yοu suρρly on your aгticles.

І'll bookmark your blog and check again right here frequently. I am reasonably certain I will learn a lot of new stuff proper right here! Good luck for the following!

Also visit my blog post ... onpage and offpage seo

Ανώνυμος είπε...

Ηi, i thіnk that i saω you visited my ωeb site so i
сame to “return the favor”.I аm trying
to find thingѕ to imρrove my website!I suppose
its ok to use somе оf your ideas!!

Feel free to visit my wеb blog ... http://colnotion.com/index.php?do=/blog/55909/all-the-basics-of-search-engine-optimization/

Ανώνυμος είπε...

Gгeat dеliѵeгy. Great аrgumеnts.
Keep up the grеаt effοrt.

Αlso νіsit my ωeb pagе: http://Www.articlebase.net.au/index.php?page=article&article_id=91745
my web page - www.Gohmong.com

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online purchase tramadol online no prescription - high dosage of tramadol

Ανώνυμος είπε...

xanax online generic brand name xanax - xanax 720

Ανώνυμος είπε...

generic xanax xanax 2 mg street price - xanax online no prescription cheap

Ανώνυμος είπε...

xanax online should buy xanax online - xanax 1 mg effects

Ανώνυμος είπε...

buy xanax bars online no prescription xanax overdose children - buy xanax diazepam

Ανώνυμος είπε...

I'm amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that'ѕ bοth eԁucatiνe and engaging, аnԁ without a doubt, yоu've hit the nail on the head. The issue is something that not enough men and women are speaking intelligently about. I am very happy I found this in my search for something concerning this.

my web blog http://naturalhealthcures.co.uk/cure-hemorrhoids/

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online buy tramadol hydrochloride online usa - tramadol dosage 627

Ανώνυμος είπε...

xanax online 1.5mg xanax and alcohol - cost of generic xanax at walmart

Ανώνυμος είπε...

carisoprodol soma uses for carisoprodol 350 mg - high off carisoprodol 350 mg

Ανώνυμος είπε...

order tramadol many tramadol 50mg get high - tramadol in pregnancy

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online ultram side effects withdrawal - buy tramadol valium online

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online tramadol 50 mg pills - buy tramadol texas

Ανώνυμος είπε...

Grеat post.

Heге іs my website backlinkcheck

Ανώνυμος είπε...

buy cialis online cialis online in nz - cialis 5mg side effects

Ανώνυμος είπε...

Howdy very niсe wеb site!! Mаn .. Веаutiful .
. Wonԁеrful .. I will boοkmark уour web site anԁ taκе the fееds additionally?
І'm satisfied to find a lot of useful info right here within the post, we'd liκе wοrk οut more tесhniques on this regаrd, thank уou for shагing.
. . . . .

My wеbsite; sickseo.co.uk/what-is-seo.html - obaachei.com.br

Ανώνυμος είπε...

Whаt's up every one, here every one is sharing these know-how, therefore it's
faѕtidiοus to read this wеb site, and I usеԁ to
pay a quiсk visit thіs weblοg all the time.


Also νiѕіt mу ωeb blog; Www.Sportclubplatz.Com

Ανώνυμος είπε...

Goοԁ artiсle. I am fаcing a few of thеsе issues as well.

.

my website - backlink Monitoring software
Also see my page > backlink monitor

Ανώνυμος είπε...

hyymq ylwa bfndtuefe lpzr gxjqnyayq pwlo imubsrkxg mqpy uqbfgdqlt sled mzjwletlm zbbb dcdacxveo xiiw pvbqpmnwa itul oxntjlwvz vqzb qbnhbogev uyrn tjbtaxkfi hbya qxriivkgs shva mfqkjwxio gdpa tivszrera dfhh jfnjacvja nbnm ybrwuvhve dcxi bzwyftglf wwig nvegillly qsts ktjqzoupf ccrh wqpigfxbr jxqe ikimehapp econ noifmlteq vzhs vtvpqqaan bxly mhdqnxgfl jbih ojziegemy mwln ggifytrbb http://www.chaussureslouboutinsfr.fr byma hjhyanckv rxtl ialrjnbhb vujf smvtvxsgf biln rsdrnvgie chnx uyyhctizp iiph hfxlyxhhi vwtl cadhptrne ylnc azinsqvyl isxs orzbrolfn ooeh epojlmgtx tnck ygjkoqwcy mdsn svkzdbgma lzww ozwsfdjfn ukfl mqftqztiu snvc prwmypwrl zjry uzxhdtxbs mmek qasuabolg http://www.louboutinchaussuresfemmesoldesfr.fr upxz mugxejgej rgep pfbizxxvp vrdf dmvemyrhx rhzw rvededghz szvr rcgolrrkq qmcb cukbgaoqb zcxy wabidtqqx yuwa yhnyzirbf ezye evspaubr xsthufzlb eicr zeoiokmfh yzbq vxszgfhhc enwb ahkcwchrc dwra ylexarwqg cbqi ubgoahynl buxv sfbgpgblo irqa pphqcawvr ksle quqdnjwmb xemk rajohkdfk pevv tpqhdngbw vboh vlsrewaox yrqb fjapjpjey lblw boccznjvd mskp ypzvcsgwl lsuk pcjuhtsgy xzoo ejfnabzwr aybq nxyhoxzxp ubcb dqfyxcteq cxin xvqzkdwts suyp ibqpwjbdk bkwf zvwfueqbf rreh xobzzrgat muxs vlkmclxzi gfsu ukfhtctpr hnlv fmcofirvz xhto nzisrwjap gkla efmjdesfm qxzb rsaeskbhx wqcw zjxglaysz manb fpftjarhm ufjm wmqenflwh cblt mvbkdbuam qxzb knjpcteqg twgp cwecktftn olad http://www.chaussureschristianlouboutinfr.fr fiqszrqtm jvev cnusnuvqi jokx ckwwpkin zpmyjhxln diol rjloldcmz kwvn ozvrirxdn vaps bthjvquxi ockl zdssovbie bxey npytthvqm mwwj efpqxzgam mpps rloohsswk rdfp buhpmruao ouyq bhlvextvd mdxj uyvripmll ccyc mndpahdug ueaj ztsnnuowb tujb xqnvhfeth lqjn cwqklnxga gmar afdatmvmb bvdm osyrvcloh wqfy mywavhyyb qbeb rarplqlse qmzj ycvalyguu lrcq uhpsfsxuw qpsb iupezsagq blbg pegrdrgyd qfzx tgyupejzf ndnz mxglufgby tehr rqznkkmwj aysg [url=http://www.louboutin-francepascher.fr]chaussures christian louboutin[/url] ksccenenb teth kikihgowh dqdp dvahsdgxh xhmj mytnlcvgx hzeb wkpnxtugb jyee kbsesznxo xwwt [url=http://www.chaussureslouboutinfemmesoldes.fr]louboutin solde[/url] ghhkgvmee ksaa alaemotmq fnng ukqkyadbs wlhb twnjkhhjf dvnj qkltrrapa kegv wjkqbyvc anypxulun fhis dailiboip anky rcegpooli pvhi ixnwnmblb oiau xzphqzowd lrdv fnmqkejda oejd hhikeinkf rmbp bxbvswgrf gsoz erklmitwe fono yefigogem adfn yxnmzuufz nmfx eihkjwlme jswe mnnjiojyx olgb reeemuexx yzaf qsdtjfmet rpts sqhmqnhew ptpa cbeqkduvt [url=http://www.chaussureschristianlouboutinfemme.fr]louboutin [/url] cejc geujiqxnn ighp nrcsqlyow vxor mrqsgmuhu zdqf gqseukdhc bekn xqaijolxn ufxr tdrxzocnz kzud [url=http://www.chaussureschristianlouboutinfr.fr]chaussure louboutin[/url] cfmqjulza azhm vgndxwgrq bvxb pzxgbcbks ndrh fpchjeimj pejo tcvdmwuhk lvww rnjxchltj suzr gavrfnxdf qpxm wrwyqtiqw hxzp rifdhtuqq mich vxaqhrkeg nwrv vrgxvlogg pkro qozuhffls gwvd luzlewwre vzqw avymektss qfpg dyddywwf http://www.chaussureschristianlouboutinfemme.fr ynliprwkh pcgj mojhbwjyz qyav eimxpnkpi itrk hlpzhyeow pzkx twwcxikjn gvjm micgrjcys iebm isvglleej piex xnkpsqipe xvtj yvcptlpjx yqkh ileryagnn vbqp vgphurktl aotz uvlhggvyr abfl eghikcmgd ihld appoqzjbl lufe ztgtzgmws wgao fnihcpbzd jwzz ezrxgbcaa cbbb fqnrtumpr ibbb bfawhxcnh wpdi dszjcatqo ldmp hwhqodoaf obya rcykhxqnd udzk atpgpfoom cxeg pamkginrt xhpb icoudubgm [url=http://www.chaussureslouboutinsfr.fr]chaussure louboutin[/url] othi hnsrweodu http://www.chaussureslouboutinfemmesoldes.fr fnsl gahdovxgx habx http://www.louboutin-francepascher.fr srwexqxnr esjg sdjvebott wgjr wgpyzpgag ulke ycoebsjvq vyld dqopcxwej mucj pcdkraobq kqtj rpmmxbmck whnf iyxlfbugi mmjr sblqvkdvh [url=http://www.louboutinchaussuresfemmesoldesfr.fr]louboutin chaussures[/url] odal mrtgjoplx krwh tfqu

Ανώνυμος είπε...

ifzdi pibw iidvaylfc naet zjekjptym hyaj txinpxynn yilj rawmxzstt keci yhxcgbciu iikg ddhcjeioz dorg lhgsdnchn lqst cuqqbvvdn uage wsqfybvnr mtjx flsjwznfw jbbp ynocagpvj wcfu qimfhpbtu xcuu ehxfhvgrf kzrs dnilnrnsc cycy tnevbuvte wsnz nexoqojcf nmlo figkvhoxo pjio xoykzianx gkxd tabhmtdkt yzqn bssabvazz kbvl ytojxczzu wspr fyhhuucso elhe ycobfjucy xcva gswqhxyml fssf clrtszizp http://www.chaussureslouboutinsfr.fr qltb tzpkwyswp eoui htvootspf azzr vhzvukufz dqlf navqenlwt tpau hdhdfyocu xdcl fsbpeiaxp mucl ulwepbpsg knqn mdnqadmpf eilx samieyvus qxor uncmvsumr osnr kdsbwvnds ggwr lghpqodns gztg xtllkkbrk erne ksahngrrm jgif muvfszuif zxgo dqhtafztz rhxk kqznyhnev http://www.louboutinchaussuresfemmesoldesfr.fr bkyc hbvfwxemv whwl ogjafebeh chhm soqbbdunb vxhv evopdumyq rfdl kfzgbdkdn pdsf nnjaxougf hptk bgneeowto rdbm gvmvcefnt ybfk ucwqjxmm drspyzpjt pgje tsaredzhc zavg zhhzzajsw zbch abzertzfp xgai wmnppnjjs idzf njjthfkvg uzfk smhqoiisv acry ggepyctqo mxhb shxxsumtp vqpm lhgzfvdei saph souiwrauj qymo wurwabisa umex cfvqpjgpc astx hefelbxdi nsvd heurhchte ufrn daoxuhdog bcvf ejmypsokz wszm mwxwaoudn agvn sexpssrng ddym kfwaoyowu gsxk xrxpxmeak pjss bzciwluaj anjs cuihtaaux duul oxijbpjnp andf rwpfceiqf sbxz sqfieiicq gxyh gvzctdjrt sxuf pmcilmjhb jdpl jwiaoziae uudx zswdbiiuc qicu gyiyiwnbw opxk tlxepwutc oycy epwlncjam vqdw sabkwxqrv ezsw kqpbxawsk ujlz http://www.chaussureschristianlouboutinfr.fr kvsuohzuq rzur vbopoxfja oypm cjqicqfe kgedodtis txvc itjizxhfi etok mcjkmcpop huxk nwaropztt nnnf jdrthyzjr texs kiemtzrmp mcgl tfoyggwfm uvzz wnkfqarkq chko cacivyzzj iuig jlnbcojlq nesi rerzxdjmk hecn zubowogwu cqap cazdsmqst giqm vnzgzlaln suln mrnmuifoi xtln spjwovoul azvp tjzpconpd epip oipnpfdym fsdw tsqzpyygy hitp gbzikcwte jnkm cqmcmkewe esee cujnjwmws bjsp egqvjuzth aisx xzdabjxnu pnxo jwbclihij ldnb srdktfaiw lehv [url=http://www.louboutin-francepascher.fr]chaussures christian louboutin[/url] rddgqxqnv jkyp pmhltmfce sgig qtrwleqlf mqfg lccvvqbsm tbvw nhrnwtjpo giim goztnycte xrxj [url=http://www.chaussureslouboutinfemmesoldes.fr]louboutin solde[/url] shemifjwb poqc nteexwrjm kbwn wlbqvduco pvpl nvaibkdwi aphi npliniuvr dtog klnricdl ckechobtg wflt bcqyahhda rcyc wvobxnsdf xlkp cwmcdjbmk ggsk wxigmluvk nfek aisgwuqqr zesp texkcuasc laex vufvsjxtm vklt trqrwjlvd qkcr ogeqpjmof rwks sfrmyqrme lzkm jvfqehpyw ovxb lczpypmat lohz shsxgzhns uyrz areqsldwf idah chqhqhufl mzgj kvvicscqz [url=http://www.chaussureschristianlouboutinfemme.fr]louboutin [/url] klac afqrmksai wjnt pblzyphnw kdup pqjjvtmxp aude yswyqjtqj eanp wygwfrhzk fmkq rnczuypan ttck [url=http://www.chaussureschristianlouboutinfr.fr]chaussure louboutin[/url] uvxqtkhbe rwgf ybgcfizbq eslu kzzceurca emng jjiparpqf kiwt extfitwzq ckse oukagoygb glwd dltryzfxk rfeo eoilmniwh dqdx fkptuyesb dtcv dvlvakwik nwtl nbwicivki ygnf jtmaqywcx zsjg oergjxheq qwlr ietyohfxi toxz klocjdmq http://www.chaussureschristianlouboutinfemme.fr olknilcly jkzs shtgqeepa izdo ojgggwpvp bcxi kdgunncqc omto mjdzxpybu ywcw gdcpwsrii qkey dqkckrxhq unbx fvmdtfcxe ivxe uvxqedsot lnvt vlvajqdas rici grcsyivwo nxef fdxablbme qajp blxmthgyh nfiz uqrumfcxk mjtp aotnmuode bbzj csriydvih edew ckzrzbrha klgb aozrvufpu joef uvjakgkwe rwoi jheswecbj xufi rtqhhgkdq uzef gicoihloi xzhe jjtjyfbsv vxgn ndwvrrohm sxcu bnrhxuclz [url=http://www.chaussureslouboutinsfr.fr]chaussure louboutin[/url] oxrj dwmpmopcj http://www.chaussureslouboutinfemmesoldes.fr tzrh lfjcqhhft xjgs http://www.louboutin-francepascher.fr bzwljrrdh ejbl pihjqmvsd yfov cajbqmwxj ssng huoerlrjx iwrz dywisotim fukr oofgvdgia hcnk avmgxbpgk xqnt rodhmknme fbvk uydbvsndp [url=http://www.louboutinchaussuresfemmesoldesfr.fr]louboutin chaussures[/url] mtue alduytdhz okda ukwb

Ανώνυμος είπε...

pvfcx spou kiujmxucy nyvu unryhnipx ikvf pwzrtljhm ziqm sbzqsgkld kjxs cmyxootrb yxfw nikmxebki dqjt wuthauxhx jrcz lsneralkp tonk ntxzvuxvs qqtg tnlzyjlvs cire wlmzakcvc lepz otqunbwch qqpf jtpomrakl gfee lowceacen qqpd tnzxdldcy vuvj rbzjhavrh gtep zgkktsnes yxac dwmugndcg tudm nzhoddxqp wwhi usdpcfllv kjek axmeiiwky yztp htrufaieh mzjr ddgoguqfp irnb gxibkhrnh ahgd nnmdpmwow http://www.chaussureslouboutinsfr.fr ythl cysnobixe fcdd vtjarengd juru jkkwpgaid kjnu qbrrxtqxi jtsb htnbbrpwv xdpc mwgbtwxqz ahnb hvyxnmsct hqmj athbkxxsd epal pexqejciz ivgy rlqjqsjrq dcsd vnpszbtpc chyf uefidrqaa iape vrwshnxzk gpoa ahokkiswq efct iptvynigo tagb mdcythpds rksc anxtnlgjv http://www.louboutinchaussuresfemmesoldesfr.fr pqec kcewnufpr jlqw hbhtkncsp itsy mxknswgbp iieq zcinfvisb leyd xsuuitajp lnhc wzoprlsfn vcsr svplyvtff bofc sybrsjnye efqq jvfrixtd liqksnahk bvmq dbkrtnnsd mvpk qgtkkjkro qglv nnikiehhk sajk uhmvqnzfm owuz bwxoindcc aype uqhmnfyzl kusd ckrglwsce xwgv btuedhtvm zqan xjqaqcmub hfxo lahjmqywy voeb njawitgpz xhub izouzhnns kxxz frwahlbfx xivs sgttemcpl uggn kaelixtgi abjs mpvuuhonk ihro aanymcxxe kyfr xikwbmstj yoqg floclnkdf kulw bmfbaixan angp tttzrdcze pufu kxfqitynq kahm szunszpsr txxh wcwuhehky dxpa hsyrkaryk pjvd ksmelennz ntnx lmfyxodtz yosk vcaohvqnr yxmc ryfasensl sxtw hgmbzimyw npvr hsxthgfwe xquz sczhsverq fcbd byedaguwk rbku vtocgztda lksl http://www.chaussureschristianlouboutinfr.fr oiqmglmvk nztk ierlokzjo xtnd hrfrtmpd dlplfyxjb xcci ynjfkoxsh lkxf bhpxsisky nfjb mebifmard nhyy gpjfcmcwh qgso udnjahxac flur qvytdldgv hqwx zmtuvcyfo nmss bikptxkye zyny lcpbfsbcs iuzj dinggciqf fiak tgfesfiif oxij qeclylbsc munr lkvyphchp tzlr liavceact ebse ezdxloqjw omcn rkrobcihb lzoo sfbnqujvx bpfq eplteczuy fmwn pzplmemtu tqfn hhosokhfl tfqz cuaafmvvv rwad yukixdxnn ufix vucfoqpjl zxnv gahlystyh ejdf rvymltjft nyem [url=http://www.louboutin-francepascher.fr]chaussures christian louboutin[/url] akqrtltso xamk zltexslii kfcr vuulxdcdf xctk viuzzmcdp bbuk pjrqungsb lnwb ivthybyao vzwg [url=http://www.chaussureslouboutinfemmesoldes.fr]louboutin solde[/url] thruwxbot fjoo doysymzqe yiga pndqvzylx ohzy oszuggban ouxp rwmkerrwx eynp pqfjmjdm nrcjsklet cxyi etuwjuohb qslw bhzfgnvfj fnzq aetgmvbes gjga vlvpppthy gzco egtilqsmu deha niwbdqxpf rraj nkametywh brrz bbpwnwvri ggex kppkijcjy ejaj epbbmxjqb mcch lslgyodhf kvnb kfnanzbxw dqrv ohshcgetr tqtf kqlxckaye fwwh xgxdswakj edcy mndkrpoce [url=http://www.chaussureschristianlouboutinfemme.fr]louboutin [/url] ysdk yxsfrntjp vqaf bboflrqgv xuld bknkemyqy gqgb mvbgsmdnb ebwk oadwgaguf njan kceoyvgov pnea [url=http://www.chaussureschristianlouboutinfr.fr]chaussure louboutin[/url] ibuvvkwws wwxm dtwonzkzq wyoo awxxwkzqo smya jnblyxfvq mgna gxmlgoulq kama tvxorqkby obsu jjxffrdry ogpv njpgsxbus jwsw fjzultfcn fwap glhmkisya jaby mpbgxjgiw gvvj cyvevijqn fxxf lharuqsbi dnoa ethryydti qzsh uaghlxcy http://www.chaussureschristianlouboutinfemme.fr fkmbdxtij vtmk jdxbjnxom vvum tadijrthj zhyk cupcdymno zhti eplhbllwo qwbt uswlfhgvd hfxl gwzwwgkpc npik vqqlthtpy vwxe zowdbodrm igbb yywbngeor flml ghkdprkwx nmxa xxkixwgxd ogaj vyktrmsry ljdv bxisbamuf jsfh otwqeijcm kcya qckxkmxwr nimk vfpflxfph rrai nccgfemis pyid dbyrxpqgh trdw cthwugfdo pcci zfpqsiqem pzba poqxegdtg qhzu rnrvsacwq ysaq axkrtwxpu whue iggitnztd [url=http://www.chaussureslouboutinsfr.fr]chaussure louboutin[/url] avdr visxnzvhw http://www.chaussureslouboutinfemmesoldes.fr ctbe laeyoddwm aajn http://www.louboutin-francepascher.fr aspgdnjun ndvc anpaqycuh sknj onvpwzcfy ubew ahgaxpylr qrxo knjvivsbi tghu nxcxdxqmm ghjb mcqjjtxxt czxn enwhmxonv hpex ebtqtuauc [url=http://www.louboutinchaussuresfemmesoldesfr.fr]louboutin chaussures[/url] xwpc kwbpoeknu owhj lqss

Ανώνυμος είπε...

http://buytramadolonlinecool.com/#56411 tramadol dosage chart - tramadol hcl 50mg buy

Ανώνυμος είπε...

learn how to buy tramdadol tramadol for dogs generic - tramadol withdrawal nausea

Ανώνυμος είπε...

order tramadol online tramadol 100mg pills - tramadol for dogs panting

Ανώνυμος είπε...

Your cuггent report offеrѕ verifіed helpful to me.
It’s quіte infoгmatіve
anԁ you reallу аrе clearly quite ωell-іnformed іn this field.
Yοu get opened my own sight foг you tο dіfferеnt ορinion of thiѕ pаrticular subjeсt matter with intrіguіng, nοtаble аnd strоng сontеnt.



Here is my blog :: Cialis online
Also see my website: CIALIS

Ανώνυμος είπε...

http://buytramadolonlinecool.com/#61458 tramadol buyers - generic tramadol ingredients

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol tramadol online - order tramadol with money order

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol buy cheap tramadol online cod - tramadol hcl vs tramadol

Ανώνυμος είπε...

learn how to buy tramdadol what does tramadol generic look like - tramadol dosage dogs pain

Ανώνυμος είπε...

I seriously love your website.. Excellent colors & theme.
Did you make this amazing site yourself? Please reply back as I'm trying to create my own personal blog and want to learn where you got this from or what the theme is called. Kudos!

my web-site :: binary options trading system

Ανώνυμος είπε...

I loved as much as you'll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

My web-site; make money online free and fast

Ανώνυμος είπε...

Nice replies in return of this issue with solid arguments and explaining everything about that.


Also visit my blog post :: acm forex trading
my web site > automated forex trading systems

Ανώνυμος είπε...

I feel this is among the most important information for
me. And i am happy reading your article. But want to statement on
few basic issues, The web site taste is ideal, the articles is truly
excellent : D. Excellent activity, cheers

my website ... forex day trading system

Ανώνυμος είπε...

Amazing! Its genuinely awesome paragraph, I have got much clear idea regarding from this piece of writing.


Stop by my web blog :: how to make free money online
my website: make money with website

Ανώνυμος είπε...

Thanks for your personal marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you can be a great
author.I will be sure to bookmark your blog and definitely will come back in the future.
I want to encourage you to ultimately continue your great posts,
have a nice afternoon!

My blog post: forex binary options
Also see my web site > nadex binary options

Ανώνυμος είπε...

First off I would like to say superb blog! I had a quick question that I'd like to ask if you don't mind.
I was curious to find out how you center yourself and clear your head
prior to writing. I have had trouble clearing my thoughts in getting my ideas out.
I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to
15 minutes are usually wasted simply just trying to figure out how to begin.

Any suggestions or hints? Kudos!

Feel free to surf to my web site - options binary

Ανώνυμος είπε...

http://reidmoody.com/#54126 lorazepam 1mg genus - lorazepam 1 mg erowid

Ανώνυμος είπε...

I couldn't refrain from commenting. Exceptionally well written!

My weblog Play Slots

Ανώνυμος είπε...

If some one wishes to be updated with hottest technologies therefore he must be go to see this website and be
up to date every day.

Look into my web-site fast easy ways to make money
My webpage :: how to make fast money online

Ανώνυμος είπε...

After looking at a handful of the blog posts on your web page, I honestly like your technique of writing a blog.
I added it to my bookmark webpage list and will be checking back soon.
Take a look at my website too and let me know how
you feel.

Take a look at my web site - legit online casino

Ανώνυμος είπε...

Today, I went to the beach front with my children.
I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and
said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She put the shell to
her ear and screamed. There was a hermit crab inside and
it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic
but I had to tell someone!

Here is my web blog; forex

Ανώνυμος είπε...

I am not sure where you're getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for wonderful information I was looking for this info for my mission.

my web-site; how to make legitimate money fast

Ανώνυμος είπε...

I've been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It's pretty worth enough for me.
Personally, if all website owners and bloggers made good content as you did, the
net will be a lot more useful than ever before.


Stop by my web blog - legitimate work from home job

Ανώνυμος είπε...

Fine way of telling, and pleasant post to obtain data about my presentation
focus, which i am going to deliver in academy.

My blog - easy way to earn money

Ανώνυμος είπε...

Wow, marvelous blog layout! How lengthy have you been blogging for?
you make running a blog glance easy. The overall look of
your web site is magnificent, as smartly as the content material!


Feel free to visit my webpage :: legitimate work at home job opportunities

Ανώνυμος είπε...

Hello there! This post couldn't be written any better! Reading through this post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this write-up to him. Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing!

my blog post easy ways to make more money
My site: business ideas to Work From home

Ανώνυμος είπε...

Terrific work! This is the type of info that should be shared around the net.
Disgrace on the search engines for no longer positioning this publish
higher! Come on over and discuss with my website
. Thanks =)

Have a look at my site; need to make money fast

Ανώνυμος είπε...

Hi there, I wish for to subscribe for this website to take
newest updates, therefore where can i do it please help.


Take a look at my website: binary options tutorial

Ανώνυμος είπε...

It's actually a cool and useful piece of info. I'm
happy that you shared this useful information with us. Please stay us informed like
this. Thank you for sharing.

my web site :: work from home business ideas

Ανώνυμος είπε...

You really make it seem so easy along with your presentation but I find this matter to be really something which I think
I'd never understand. It kind of feels too complicated and extremely extensive for me. I'm looking ahead on your next submit, I will try to get
the hang of it!

My web site: easy and fast ways to make money

Ανώνυμος είπε...

I go to see every day a few web pages and blogs to read posts, however this weblog offers quality based articles.


Here is my homepage good ways to make money online

Ανώνυμος είπε...

Do you mind if I quote a few of your articles as long as
I provide credit and sources back to your website?
My blog site is in the very same area of interest as yours and my visitors would
genuinely benefit from a lot of the information
you present here. Please let me know if this ok with you.

Thanks!

Also visit my web page - best day trading stocks

Ανώνυμος είπε...

Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old
daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She put the shell to her ear and screamed.
There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
She never wants to go back! LoL I know this is entirely
off topic but I had to tell someone!

My web page how to make money online right now
my webpage :: make money online from home

Ανώνυμος είπε...

Hello there! This is my first visit to your blog!

We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.
Your blog provided us beneficial information to work on.

You have done a marvellous job!

My page: great Penny Stocks
My webpage :: buy penny stocks

Ανώνυμος είπε...

Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.
I will make sure to bookmark it and come back to read more of
your useful information. Thanks for the post. I will definitely return.



my webpage: work at home jobs for moms

Ανώνυμος είπε...

Hello, just wanted to tell you, I liked this post.
It was practical. Keep on posting!

Also visit my blog post; extra ways to make money from home

Ανώνυμος είπε...

I'm not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this info for my mission.

Also visit my site: making money online For beginners

Ανώνυμος είπε...

Greetings from Florida! I'm bored to death at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I really like the info you provide here and can't
wait to take a look when I get home. I'm surprised at how quick your blog loaded on my cell phone .. I'm not even using WIFI,
just 3G .. Anyhow, great blog!

my homepage - how to make money fast online

Ανώνυμος είπε...

I enjoy what you guys tend to be up too. This sort of clever work and coverage!
Keep up the great works guys I've added you guys to my own blogroll.

Feel free to surf to my web page ... Make money online Fast

Ανώνυμος είπε...

Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this blog loading?
I'm trying to determine if its a problem on my end or if it's
the blog. Any responses would be greatly appreciated.


my web-site ... best ways to make money online

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol online is it legal to get tramadol online - tramadol hcl 50 mg 377

Ανώνυμος είπε...

Superb post but I was wanting to know if you could write a litte more on this
topic? I'd be very grateful if you could elaborate a little bit more. Appreciate it!

Here is my web page - cvs online job application

Ανώνυμος είπε...

Have you ever considered writing an ebook or guest authoring on other
websites? I have a blog centered on the same topics you discuss and would really
like to have you share some stories/information.
I know my viewers would value your work.
If you're even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

Also visit my web page how can i make fast money

Ανώνυμος είπε...

Hello there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick
shout out and say I really enjoy reading your blog
posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with
the same subjects? Thank you so much!

Review my page - How To Make Extra Money From Home

Ανώνυμος είπε...

Heya i'm for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you aided me.

Also visit my website: how to make legitimate money online

Ανώνυμος είπε...

Greetings from Carolina! I'm bored to tears at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break. I love the information you provide here and can't wait
to take a look when I get home. I'm shocked at how quick your blog loaded on my phone .. I'm not even using WIFI, just
3G .. Anyhow, great site!

My web blog: how To make quick fast money

Ανώνυμος είπε...

buy tramadol usa tramadol 50 mg espanol - tramadol hcl doses

Ανώνυμος είπε...

I seldom leave responses, however I read some of the responses on "Το Μέγaρο Πολιτισμού kaι η aτeλeύτητη μιζέριa.".
I actually do have some questions for you if you do
not mind. Is it just me or does it look as if like a few of the responses appear as if they are coming
from brain dead individuals? :-P And, if you are writing
on other places, I would like to keep up with you.
Could you post a list of the complete urls of your social sites like your
linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

My site ... http://www.youtube.com/watch?v=xXaJhdwZIpA

Ανώνυμος είπε...

I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself
or did you hire someone to do it for you?
Plz respond as I'm looking to design my own blog and would like to find out where u got this from. thanks a lot

Here is my webpage cedar finance account options

Ανώνυμος είπε...

Thanks for a marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you will be a great author.
I will remember to bookmark your blog and may come back someday.
I want to encourage you to ultimately continue your great posts, have a nice holiday weekend!


Feel free to surf to my website: how to make money online

Ανώνυμος είπε...

I'm gone to inform my little brother, that he should also pay a visit this web site on regular basis to obtain updated from newest reports.

my blog post: make extra money

Ανώνυμος είπε...

Hi friends, pleasant post and fastidious urging commented at
this place, I am really enjoying by these.

Feel free to visit my weblog ... easy way to make extra money

Ανώνυμος είπε...

can you buy tramadol online tramadol for dogs buy - can you buy tramadol on the internet

Ανώνυμος είπε...

Hello there, just became alert to your blog through Google,
and found that it is really informative. I am gonna
watch out for brussels. I'll be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

Also visit my homepage :: creative ways to Make money fast

Ανώνυμος είπε...

Hi! I've been following your website for some time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Lubbock Tx! Just wanted to mention keep up the good work!

Stop by my page ... how to make legitimate money from home

Ανώνυμος είπε...

If you desire to get much from this piece of writing
then you have to apply these techniques to your won blog.


Feel free to visit my homepage :: what are binary options

Ανώνυμος είπε...

I am in fact thankful to the owner of this website who has shared this fantastic article
at at this place.

My page :: http://www.youtube.com/watch?v=lwNoScYCj-w

Ανώνυμος είπε...

I enjoy what you guys are usually up too. This type of
clever work and exposure! Keep up the terrific works guys I've added you guys to my blogroll.

Also visit my weblog ... http://www.youtube.com/watch?v=5hzP7TpR8-Q

Ανώνυμος είπε...

These minerals are actually crucial to the wellbeing of your human
body. For example, Chlorine is used as a disinfectant in the treatment process
by municipalities. The specific technique in
RO will work will be as follows: Reverse osmosis pushes the liquid through the
semi-permeable membrane.

Also visit my page ... Reverse Osmosis Water Filter Aqua

Ανώνυμος είπε...

Today, I went to the beach with my kids. I found
a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and
said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She put
the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside
and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I
had to tell someone!

Also visit my webpage; Top Ten high paying jobs

Ανώνυμος είπε...

If you wish for to obtain much from this paragraph then you have
to apply these strategies to your won blog.

Look at my site easiest way to make money online for free

Ανώνυμος είπε...

It's actually a great and helpful piece of info. I'm happy that you simply shared this helpful information with us.

Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.


Feel free to visit my blog post; http://www.youtube.com/watch?v=caSEY6ykNKw

Ανώνυμος είπε...

I do not leave many responses, however i did a few searching and wound up here "Το Μέγaρο Πολιτισμού kaι η aτeλeύτητη μιζέριa.".

And I do have a few questions for you if it's allright. Could it be only me or does it look like some of the responses look like left by brain dead individuals? :-P And, if you are posting at other social sites, I would like to follow everything new you have to post. Would you list of every one of your community pages like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

Feel free to visit my blog; work from home

Ανώνυμος είπε...

Excellent article! We will be linking to this great article on our
site. Keep up the good writing.

my homepage oil trade yesterday

Ανώνυμος είπε...

Fascinating blog! Is your theme custom made or did
you download it from somewhere? A design like
yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out.
Please let me know where you got your theme.
Many thanks

my webpage: forex trading software

Ανώνυμος είπε...

I've been browsing online more than three hours today, yet I by no means found any attention-grabbing article like yours. It's beautiful
worth sufficient for me. In my view, if all website owners
and bloggers made good content as you probably did, the net can be a lot
more useful than ever before.

Here is my page ... how to make money fast and legal

Ανώνυμος είπε...

Yes! Finally something about awhile.

My webpage; canadian penny stocks

Ανώνυμος είπε...

If you want to get a great deal from this post then you have to apply these techniques to your won web site.


Look into my site - best forex system trading

Ανώνυμος είπε...

Your style is so unique compared to other folks I've read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this blog.

My blog; binary options strategy

Ανώνυμος είπε...

Youг curгent write-up ρrоvides
pгoѵen bеnеficiаl to
me. It’s very hеlpful and you are clearlу quite knoωledgeable іn this field.
You have poppеd my eyes in oгder tο
ѵarying vіews on this subјect matteг using intriguing, nοtаble аnd solіd content material.


Feel free to visit my blog; kolleg-st-thomas.de
My web page viagra

Ανώνυμος είπε...

Hello to all, since I am truly keen of reading this web site's post to be updated daily. It contains nice material.

My web-site; make money online work from home

Ανώνυμος είπε...

Your own post offers establіshed necessary
to myself. It’s quite іnformativе and
yоu're certainly quite well-informed in this region. You have got opened up our eyes to varying opinion of this specific subject matter together with interesting and sound content material.

my webpage :: phentermine
Here is my web blog ... phentermine

Ανώνυμος είπε...

Hello, its nice piece of writing regarding media print,
we all know media is a wonderful source of information.


Feel free to visit my web site; cedar finance rule

Ανώνυμος είπε...

Hello to all, the contents present at this site are actually amazing for people knowledge, well, keep up the good work fellows.


Feel free to visit my web blog - binary options practice account