Είναι αλήθεια; Η βουλευτής του ΔΗΚΟ κα Κυριακίδου κατέθεσε άκουσα ερώτηση στη Βουλή για την αναμετάδοση από το ΡΙΚ των εκπομπών του Λάκη Λαζόπουλου κρίνοντας τις ως απαράδεκτες λόγω «βωμολοχιών». Κυρία Κυριακίδου, το πράγμα είναι απλό, μου κάνει εντύπωση πως σα διαφεύγει, προφανώς οι υψηλές πνευματικές ενασχολήσεις σας κρατούν μακριά από την τεχνολογία. Δεν σας υποχρεώνει κανείς να βλέπετε ΡΙΚ τη συγκεκριμένη ώρα, μπορείτε να πατήσετε το κατάλληλο κουμπάκι στο κοντρόλ και να κλείσετε την τηλεόραση. Ακόμα καλύτερα, μιας που εκπροσωπείτε τον Λαό ως βουλευτής κάντε μια ωρίτσα zapping και είμαι βέβαιος πως ο Λαζόπουλος μπορεί και να σας φανεί σαν παιδικό πρόγραμμα.
Είδα τον κύριο Τσίπρα προχτές σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Οφείλω να πω πως με απογοήτευσε . Γενικολογίες χωρίς προτάσεις , ύφος ολίγον μάγκικο και το χειρότερο άγνοια. Από πότε κύριε Τσίπρα τα Βρετανικά Πανεπιστήμια στα οποία ανερυθρίαστα αναφερθήκατε είναι….Δημόσια; Ιδιωτικοί Φορείς είναι, Μη Κερδοσκοπικοί. Ξέρετε κύριε Τσίπρα –που με πολύ μεγάλη χαρά σας είδα στο τιμόνι του Συνασπισμού, τα όμορφα Πανεπιστήμια δεν είναι αυτά που καίγονται αλλά αυτά στα οποία γίνεται δουλειά. Και η καθυστέρηση σας 24 και πλέον ώρες να καταδικάσετε απερίφραστα τα εμετικά γεγονότα στα ελληνικά Α.Ε.Ι. που οδήγησαν μεταξύ άλλων τον Πρύτανη του Αριστοτελείου στο νοσοκομείο με διάσειση μου δείχνει πως προσπαθείτε να κρατήσετε ισορροπίες σε παράξενα σχοινιά. Μπορεί την ευθύνη για πολλά από όσα συμβαίνουν να τη φέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά, η απάντηση σε αυτό δεν μπορεί να είναι ο εύκολος λαϊκισμός. Και κυρίως δεν μπορεί να συνεχιστεί η απόκρυψη της απλής αλήθειας, πως δηλαδή τα Μη Κερδοσκοπικά Ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα γίνουν έτσι και αλλιώς πραγματικότητα.
Πριν από λίγες μέρες, το Ίδρυμα Πολιτισμού παρουσίασε την μεγάλη ποιοτική έρευνα που έγινε για λογαριασμό του με αντικείμενο το Μέγαρο Πολιτισμού. Αποδείχθηκε για άλλη μία φορά πως ο λεγόμενος απλός κόσμος είναι συχνά πολλά βήματα πιο μπροστά από τους ποικίλους και διάφορους που μιλούν εξ ονόματός του. Η Κοινωνία το θέλει το έργο διακαώς και είναι εύλογο. Ποιος δεν θέλει το παιδί του να μεγαλώσει σε μία πρωτεύουσα με λίγο πιο σημαντικά ερεθίσματα από τη σιεφταλιά, το γωνιακό μπαράκι ή ένα ακόμα και καλών προθέσεων περιφερειακό θεατράκι;
Αρχίζει την Κυριακή στην υπέροχη Αξιοθέα το ετήσιο Θερινό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την ακούραστη διεύθυνση του εμπνευστή του, καθηγητή Μιχάλη Πιερρή. Ξεκινάει με Ross Daly. Σπεύσατε!
Καταδικάστηκε, γιατί κτηνοβατούσε σε νεαρό κορίτσι!!!! Μάλιστα. Αυτός, καλά καταδικάστηκε. Από τον συντάκτη της συγκεκριμένης είδησης στην εφημερίδα Μάχη ποιος θα μας σώσει; Από αυτόν πως θα γλυτώσουμε;
Να ήταν μόνο ένας βέβαια, τι καλά θα ήταν. Οι βλακείες που ακούω καθημερινά από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, δεν έχουν τελειωμό. Καλά…εκείνο το πρωινό δίδυμο στο ΡΙΚ βρίσκεται στη φυσική του θέση : Σε Ίδρυμα. Δεν ξέρω, κάποια στιγμή η δημόσια αγραμματοσύνη θα πρέπει να γίνει κολάσιμη πράξη. Αυτή είναι η πραγματική πορνογραφία και οι βωμολοχίες κυρία Κυριακίδου μου, και όχι ο Λαζόπουλος!
Έφυγε στα 72 του ο Άγγελος Ελεφάντης. Μάλλον άγνωστος στους εκτός Ελληνικής αριστεράς κύκλους, ένας λαμπρός στοχαστής και κοινωνιολόγος εξαιρετικά χαμηλού προφίλ με πλούσιο συγγραφικό έργο. Σημείο αναφοράς το βιβλίο του «Στο αστερισμό του Λαϊκισμού», έργο που θα όφειλαν πολλοί φιλόδοξοι ηγέτες στην Αριστερά να μελετήσουν.
Αλήθεια…πότε θα αρχίσουν να μιλάνε οι άνθρωποι σε αυτόν τον τόπο; Παράγοντες, πολιτικοί, δημιουργοί, επιστήμονες, καθηγητές, όλοι λένε τα καλύτερα όταν τα μικρόφωνα είναι κλειστά. Για να μην «παρεξηγηθούνε» με τον άλφα και τον βήτα. Με αυτή την θλιβερή τακτική, ο μικρός τόπος, μικραίνει ακόμα πιο πολύ και στο τέλος θα ταιριάζει μόνο σε ανθρωπάκια. Και ήδη είναι πολλά τα «ανθρωπάκια».
- Προσοχή, έρχεται η απόλυτη δικτατορία των ηλιθίων.
- Ευτυχώς, οι Αμερικάνοι προετοιμάζουν το έδαφος για εποίκιση στον Άρη. Ερώτηση: Να πάμε εμείς ή να στείλουμε τους βλάκες; Χμ…Εμείς να πάμε, δεν υπάρχει λόγος να μολύνουμε και άλλους κόσμους.
Το καλύτερο πάντως μου το είπε ο φίλος μου ο Χάρης Φουρνίδης ο δημοσιογράφος. Στην ερώτησή μου γιατί οι Κύπριοι είναι απαράδεκτοι οδηγοί μου είπε: «ε ρε Γιώργο, απλό είναι! Οι Κυπραίοι εν περάσανε κουμπάρε από την άμαξα. Επήγασιν από το γάρο, στη μερσεντές. Τι περιμένεις;»- Κατάλαβα και εγώ επιτέλους το γιατί, στο απύθμενο θράσος των οδηγών που παρκάρουν τις λαμαρίνες τους πάνω στα πεζοδρόμια.
- Και, έχω δηλώσει δημοσίως, πως όποιο αυτοκίνητο με υποχρεώνει να κατέβω από το πεζοδρόμιο, βγάζω το κλειδί και το χαράζω.
- Κατάλαβες «κύριε» με το Καγιέν στην Κυριάκου Μάτση;
Back to γάρος γρήγορα
* Γάρος: Γάιδαρος στην Κυπριακή
**Η κουκλίτσα Γαρούα (γαϊδουρίτσα) που βλέπετε στην κορυφή του άρθρου, ακούει στο όνομα Barti και γεννήθηκε το 2007 στους πρόποδες της οροσειράς Monashee στη Βρετανική Columbia του Καναδά.
ΥΓ: Σήμερα Σάββατο, στην εκπομπή μου "Κινούμενη Άμμος" θα παρουσιάσω μία όσο γίνεται πιο μεγάλη γκάμα από σπουδαία κινηματογραφικά soundtracks ταινιών. Από τα πιο κλασσικά-επικά όπως το έξοχο score του John Williams για τή σειρά Star Wars, μέχρι πιο πρόσφατα με μουσικές από τις ταινίες Harry Poter , Pirates of the Caribbean και άλλα, ουκ ολίγα. Το link είναι www.astra.com.cy και η ώρα 5-7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).
Θα προσπαθήσω να περιλάβω τόσο τον "Τελευταίο των Μοϊκανών" όσο και κάτι είτε από το Brokeback Mountain ή το Motorcycle Diaries ( Gustavo Santaolalla ) αλλά επειδή δεν τα έχω στη δισκοθήκη μου θα πρέπει να τακατεβάσω από το διαδίκτυο και φοβάμαι πως μπορεί να μην προλάβω για σήμερα…
42 σχόλια:
Poly kalos! MPravo sas
Dimitriou Nikos
Συμφωνώ στα περί Τσίπρα. Ο άνθρωπος είναι απλά κατασκεύασμα των MME και τίποτα περισσότερο.
Και γενικά όσοι υποστηρίζουν τη μη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι καθαρά οπισθοδρομικοί και συντηρητικοί άνθρωποι, όχι δα προοδευτικοί όπως θέλουν να αυτοαποκαλούνται οι αριστεροί στην Ελλάδα τουλάχιστον. Ιδιωτικά πανεπιστήμια κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο δε θα πρέπει να υπάρχουν και στην Ελλάδα όταν έτσι και αλλιώς υπάρχει πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση και να είμαστε επιπλέον και η πρώτη χώρα στον κόσμο σε εξαγωγή φοιτητών και φοιτητικού συναλλάγματος. Για να μη μιλήσω και για το χάλι των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων που αρκεί μία απλή σύγκριση με οποιοδήποτε ξένο πανεπιστήμιο για να θέλεις μετά να κρυφτείς σαν Έλληνας από ντροπή.
Κούκλα η γαϊδουρίνα!
Καταδικάστηκε, γιατί κτηνοβατούσε σε νεαρό κορίτσι!!!!
Αχαχαχααχαχαχαχα
Εν μπορώ να σταματήσω να γελω.Τραγικό μεν το γεγονός αλλα ο δημοσιογράφος(δημοσιογράφος γαρ)έκαμε το κωμωδία.
Α ρε μάχη αθάνατη.Χρόνια κάμνεις μας και γελούμε αλλά όι τόσο πολλά!!!
Νίκος
Φίλε Γιώργο, πάντα δίνεις καλά εναύσματα για κουβεντούλα της προκοπής. Τώρα γράφω, ακούω τη φοβερή μουσικούλα και περνάω καλά.
Καλώς ή κακώς, η εκπομπή του Λαζόπουλου πιάνει στην Ελλάδα τρελά νούμερα και θεωρείται απόλυτα επιτυχημένη. Κοινώς, αρέσει. Οι καθωσπρεπισμοί εδώ από την κάθε εύθικτη κυρία, δεν βοηθούν. Η σάτυρα πρέπει να είναι καυστική, να γελάσει ρε αδερφέ ο κόσμος λιγάκι.
Περί Τσίπρα: πλουσιόπαιδο, αν δεις το σπίτι του στο Διόνυσο, θα εκπλαγείς. Φρόντισαν όμως, να 'ναι καλά, οι εφημερίδες και ο κόσμος είδε την υποκρισία. Πλούσιος λοιπόν, ακολουθώντας το παράδειγμα του πλουσιότερου εκ των Ελλήνων πολιτικών, του Αλέκου Αλαβάνου.
Ο τελευταίος, στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, άλλα έλεγε ως ευρωβουλευτής και άλλα τώρα. Ανεμοδούρα, όπου φυσάει ο άνεμος. Όμως, ο "προοδευτικός" Τύπος σφυρίζει αδιάφορα... Ο σταλινισμός, δεν αποβάλλεται εύκολα ως πρακτική.
Σημειωτέον, ότι τα υψηλότερα ποσοστά του στη χώρα ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που ανησυχεί τόσο πολύ για τις συνθήκες κράτησης των τρομοκρατών της 17Ν, τα έχει στο Κολωνάκι και στα βόρεια προάστεια των Αθηνών! Μιλάμε για ποσοστά της τάξης του 13-14%!Στις δε ημιαστικές-αγροτικές περιοχές, απλά δεν υφίσταται! Πέφτει στο 1%!!!
Για τα πανεπιστήμια: μετά τον "προοδευτικό" ξυλοδαρμό του πρύτανη από "προοδευτικούς" φοιτητές που έχουν την κάλυψη κοινοβουλευτικού κόμματος, του οποίου δύο πρωτοκλασάτα στελέχη έχουν τα παιδιά τους στις φυλακές με βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες, ακολούθησε ο ανηλεής ξυλοδαρμός δύο μεσήλικων μεροκαματιάρηδων υπαλλήλων του ΑΠΘ, οικογενειάρχες και οι δύο, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται τραυματισμένος σοβαρά, ευτυχώς όμως εκτός κινδύνου (παρά την αιμορραγία). "Προοδευτικά" πράγματα... Και η Αριστερά σφυρίζει αδιάφορα.
Ο διοικητής του νοσοκομείου όπου νοσηλεύονται τα θύματα έκανε λόγο για "κτηνωδία" ("προοδευτική" ήταν...), ενώ σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, οι αριστεριστές και αντιεξουσιαστές τους χτυπούσαν με καδρόνια και αλυσίδες σε όλο τους το σώμα επί 20 λεπτά! Όποιοι ενεργούν έτσι, δεν μπορούν να λέγονται άνθρωποι!
Την ίδια ώρα, ο Αλαβάνος καλεί τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να σεβαστεί το άρθρο 16 του Συντάγματος για το δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και από την άλλη ο Τσίπρας καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα να μην εφαρμόσει ένα νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή και υποδαυλίζει με τη ρητορική του νέες βιαιότητες! Βγάλτε άκρη!
Φυσικό επακόλουθο: η ΔΑΠ ΝΔΦΚ στα πανεπιστήμια, σαρώνει εδώ και 20 χρόνια. Και καλά κάνει. Αυτοί δεν κλείνουν τις σχολές, δεν καίνε το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, θέλουν να πάρουν πτυχίο και δεν συμφωνούν με τις πράξεις βίας, από όπου κι αν προέρχονται.
Για την κατάσταση στους δρόμους της Λευκωσίας δεν μπορώ να πω κάτι. Όμως, θεωρώ ότι αυτό που συμβαίνει στην Αθήνα, με τους οδηγούς να δίνουν ρεσιτάλ απύθμενης γαϊδουριάς, δεν έχει ανάλογο σε όλη την Ευρώπη και αναδεικνύει την ελλειμματική κοινωνική κουλτούρα του μέσου Νεοέλληνα.
ΥΓ Σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου για τα βρετανικά πανεπιστήμια. Εδώ έχουμε φτάσει να βεβαιώνουμε τα αυτονόητα. Γιατί σε λίγο κάποιοι θα μας τρελάνουν. Δυστυχώς, η ημιμάθεια στην Ελλάδα βγήκε πάλι πρωταθλήτρια. Once again...
ΥΓ Στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες γίνεται καυγάς για το γάμο των ομοφυλοφίλων. Τα υπόλοιπα προβλήματά μας τα έχουμε λύσει.
Εμένα μου άρεσε και η μουσική στην ταινία Το φάντασμα της όπερας.Μία και μόνο μία φορά πήγα στο Μέγαρο μουσικής ατην Αθήνα και άκουσα την ορχήστρα των χρωμάτων.Ήταν όνειρο .Μακάρι να μπορούσα να πήγαινα ξανά και ξανά.
για την κ. αθηνά το καλύτερο είναι να την αγνοησεις.
για το παρκινγκ.... ναι συμφωνώ όλοι οι μεταοθωμανοί σαν φαιδούρια οδηγάμε... αλλά υπαρχει και έλλειψη παρκινγκ. που και γαιδαρος να μην είσαι σε εκγαιδουρίζει.
ο τρίπρας δεν ξέρω αν έχει πρόγραμμα. πολύ πιθανόν να μην έχει. το ερώτημα είναι : ποιος έχει ; νομίζω όμως ότι τα πράγματα είναι απλά. ο κόσμος κουράστικε από το δικομματισμό, και μεταξύ των λοιπόν επιλογών ..... ε, τι να κάνει ;
μόλις τώρα στις ειδήσεις του δίεση άκουσα, ότι 30 άτομα έκαναν ντου σε ένα σουπερμαρκετ, και μετά μοίρασαν τα προιόντα στο κόσμο..... λέτε να άρχισε; .....
τα λέμε στον Ross Daily
@Νίκος
Συμφωνώ φίλε απόλυτα μαζί σου.
Και σχετικά με το δεύτερο ΥΓ σου...
Όντως είναι απίστευτο ότι ολόκληρος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που τον θεωρούσα και σοβαρό λειτουργό της δικαιωσύνης ο κος Σανιδάς, ΠΑΡΕΝΕΒΗ για να σταματήσει τον πολιτικό γάμο δύο ομοφυλόφιλων ζευγαριών στην Τίλο απειλώντας το δήμαρχο με ποινικές κυρώσεις λες και δεν είχε άλλα πολύ σοβαρότερα ζητήματα να ασχοληθεί και να λύσει!!!!!!!!
Εδώ και χρόνια οι κουκουλωτοί χουλιγκάνοι που το παίζουν τάχα και αναρχικοί χωρίς να έχουν ιδέα τι πραγματικά είναι ο αναρχισμός, καταστρέψουν περιουσίες πολιτών και πανεπιστήμια, ανοίγουν κεφάλια και πυρπολούν το σύμπαν ολόκληρο και αντί ο Εισαγγελέας να δώσει εντολή για άμεση επέμβαση της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια και σύμφωνα με το νόμο του 1984 που το προβλέπει αυτό όταν τελούνται αυτόφωρα πλημμελήματα και κακουργήματα, αντί να πράξει λοιπόν αυτό για να τελειώνουμε πια και με τα χάλια των πανεπιστημίων, εκείνος ασχολείται με τους γάμους των ομοφυλόφιλων λες και αν εμποδίσουμε τους πολιτικούς γάμους αυτούς που στην τελική είναι και αναφαίρετο δικαίωμα των ομοφυλόφιλων να τελούν στα πλαίσια των ατομικών δικαιωμάτων ως ελεύθεροι άνθρωποι και πολίτες μιας δημοκρατικής κοινωνίας και πολιτείας, η κοινωνία μας θα σωθεί από όλα τα μίζερα και τραγικά που την απασχολούν εάν εμποδίσουμε αυτούς τους γάμους….!
Πραγματικά έχω χάσει πάσαν ιδέα πια γι αυτό το κράτος!
Γιώργο Πήττα
Εγώ τώρα τι να πω , ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΡΙΣΤΩ για την αφιέρωση .Μετά από ένα πρωινό χάλια στη δουλειά μου φτιάξατε τη μέρα είμαι έτοιμη να αντιμετωπίσω χίλια τέτοια πρωινά.
Κυριε Πιττα, νομιζω πως ακουω την ωραιοτερη εκπομπη που εχω ακουσει στο ραδιοφωνο. Συγχαρητηρια!!!!!!!
Ανθη και Δημητρης απο Νεα Σμυρνη-ναναι καλα το ιντερνετ :-))))
Πριν από καμιά ώρα επέστρεψα από το ραδιόφωνο και λέω να σχολιάσω λιγάκι τα σχόλια.
Γενικώς με θλίβει η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στον Άγγελο Ελεφάντη. Αυτό που με απονευρώνει δεν είναι ο θάνατός του-άφησε πλούσιο έργο- αλλά, πως το «σύστημα» η «κατάσταση των πραγμάτων» στην Ελλάδα, πραγματικά είναι τελείως ανίκανη (και σκόπιμα) να αναδείξει ευρύτερα φυσιογνωμίες και μυαλά που ανεξάρτητα από την όποια γενική ιδεολογική ταυτότητα κοσμούν τον ίδιο τον τόπο με το έργο τους.
Βέβαια, αν ρωτήσεις 100 έλληνες «ποιος είναι ο Μητρόπουλος» θα σου απαντήσουν για τον συμπαθέστατο παλαιό ποδοσφαιριστή , οι 100 στους 100 και ουδείς θα γνωρίζει πως Δημήτρης Μητρόπουλος υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους μαέστρους του 20ου αιώνα , διευθυντής της Συμφωνικής της Νέας Υόρκης κλπ. Και βέβαια, δεν φταίει ο μέσος Έλληνας που μαθαίνει μεν πως ο Ρωμαίος Κωνσταντίνος ήταν….Έλληνας αλλά ΔΕΝ μαθαίνει τους Έλληνες που τίμησαν την πατρίδα στις 4 άκρες του ορίζοντα τιμώντας απλά τη δουλειά τους με εκείνο το είδος της σοβαρότητας που απουσιάζει πλέον απολύτως από κάθε έκφανση της δημόσιας ζωής.
@ Κύριε «Νίκο Δημητρίου» ευχαριστώ.
@ Imaginos. Τα Κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, είναι εκτός συζήτησης ούτε τέθηκαν από κανέναν και προσωπικά, αν θέλεις την άποψή μου, τα Κράτη θα έπρεπε να παρέχουν δωρεάν Υγεία και Γνώση σε όλους τους Πολίτες. Είναι για την δική μου αντίληψη αδιανόητο η Γνώση και η Υγεία να αποτελούν εμπορεύσιμα προϊόντα μιας που τα θεωρώ αυτονόητα αγαθά όπως το οξυγόνο. Αλλά ας μην πάμε εκεί, ας έρθουμε στον πραγματικό κόσμο τον οποίο όμως θέλουμε καλύτερο και όχι χειρότερο. Αυτό λοιπόν που με ενόχλησε στον Αλέξη Τσίπρα δεν περιέχει τίποτα το…εξωτικό. Με το ίδιο περίπου ύφος ομιλούν περίπου όλοι. Η «μαγκιά» και ενίοτε το «υφάκι» αποτελούν κώδικα επικοινωνίας πλέον στον τόπο. Περίμενα όμως πιο συγκροτημένες θέσεις και κυρίως γνώση πάνω σε ορισμένα ζητήματα γιατί, αν μη τι άλλο, στον χώρο του Συνασπισμού είναι φίλα διακείμενοι μία σειρά από εξαιρετικούς Ακαδημαϊκούς Δασκάλους οι οποίοι μάλιστα όπως διαβάζω στην σημερινή Ελευθεροτυπία, ήρθαν σε κάποια σχετική σύγκρουση με την ηγεσία του Συν, ακριβώς λόγω της «δυστοκίας» που προέκυψε στην καταδίκη των αισχροτήτων που συνέβησαν στα Πανεπιστήμια. Και είναι πάγια άποψή μου πως για το χάλι των Πανεπιστημίων, φέρουν τεράστιες ευθύνες οι πάντες, όλα τα κόμματα χωρίς καμία εξαίρεση, αρχής γενομένης με την Κομματικοποίησης μέσα στα ΑΕΙ που πολύ κακώς κατά τη γνώμη μου ταυτίζεται με την Πολιτικοποίηση. Νεαρός ήμουν ακόμα στα 25 μου και με θυμάμαι να νιώθω ένα είδος ντροπής σαν περνούσα έξω από τις Σχολές και έβλεπα την απέραντη κουρελαρία με τα πανό και τις εκατοντάδες αφίσες κολλημένες η μία πάνω στην άλλη. Και τα κουρέλια, δεν ήταν μόνο της Αριστεράς, η οποία μάλιστα κάποια στιγμή μέσω του Δημοκρατικού Αγώνα (του ΚΚΕ Εσωτερικού) κατέβασε πρόταση να σταματήσει το «συνήθειο» με τα πανό και τις αφίσες αλλά, αντέδρασαν ΟΛΟΙ αρνητικά.
@Αχάπαρε…υπάρχουν και χειρότερα, μόνο που μάλλον για κλάματα είναι. Άκουσες τον Τελευταίο Μοϊκανό;
@ Νίκο, δεν με ενδιαφέρει ο τραπεζικός λογαριασμός κανενός ούτε κρίνω το ήθος του από το αν προέρχεται από εύπορη οικογένεια ή όχι. Και αυτό ισχύει τόσο για τον κο Τσίπρα όσο και για τον κο Αλαβάνο του οποίου α) την γεμάτη έργο θητεία στην Ευρωβουλή ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει και β) την επιτυχία του να ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματός του. Από κει και πέρα, ο λαϊκισμός φοβάμαι πως είναι γενική ασθένεια μιας που κατά τα φαινόμενα πια, οι ψηφοφόροι είναι ευαίσθητοι μόνο στις υπερβολές, τα συνθήματα και τις εντάσεις…
Τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Παιδείας είναι τόσο σοβαρά και ταυτόχρονα είναι τόσο μεγάλες οι ευθύνες των Πολιτικών κομμάτων που πραγματικά δεν ξέρω αν μπορεί να βγει άκρη. Μόνο, που θα επιμερίσω μεγαλύτερη ευθύνη σε αυτούς που Κυβερνούν. Είτε γιατί έχουν λανθασμένες επιλογές, είτε γιατί δεν έχουν τη βούληση να επιβάλλουν αυτά που πιστεύουν. Διάλεξε και πάρε.
Τον «καυγά» για τους γάμους των ομοφυλοφίλων τον παράγουν αυτοί που αρνούνται το αυτονόητο. Ότι δηλαδή δύο άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, έχουν το δικαίωμα να κάνουν μία απλή Πολιτική πράξη γάμου προκειμένου νομικά να είναι καλυμμένη η ζωή τους, η περιουσία τους και όσα μαζί θέλουν να δημιουργήσουν.
@ Στέλιο μου με συγχωρείς, αλλά και άλλοι όπως και εγώ, σε αυτή την πόλη ζούμε και δεν παρκάρουμε ποτέ πάνω στο πεζοδρόμιο. Και πολλές φορές, επιλέγουμε να παρκάρουμε μερικά μέτρα (ή και αρκετά) πιο πέρα, παρά να ανεβάσουμε τη λαμαρίνα στο πεζοδρόμιο. Και ας μη λέμε πως αυτοί που τα κάνουν τα ρεζιλίκια είναι… «γαϊδούρια» γιατί προβάλουμε τα γαϊδούρια. ! Αύριο, πραγματικά δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε να έρθουμε στον Ross Daily παρόλο που θέλουμε πολύ.
@Σταλαματιά , εγώ ευχαριστώ για το πολύ ζεστό τηλεφώνημα στο studio την ώρα της εκπομπής. Πάντα κάτι τέτοια, είναι…καύσιμο για όποιον κάθεται στην κονσόλα και…ραδιοφωνίζει. Τουλάχιστον, για μένα είναι.
@Ανθή και Δημήτρη, πολύ σας ευχαριστώ, ελπίζω να απολαύσατε την εκπομπή μέχρι το τέλος με τον ίδιο τρόπο.
Νίκος
το σχόλιό σου για τον Μητρόπουλο, είναι δυστυχώς σωστό και αναδεικνύει την έλλειψη Παιδείας στον τόπο μας, Ελλάδα και Κύπρο. Όντως, ο Ελεφάντης κράτησε πολύ χαμηλό προφίλ, δεν επιδίωξε τη δημοσιότητα.
Όντως, ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ "ζορίζεται" να καταδικάσει βιαιότητες, ενώ στελέχη του έσπευσαν να υπερασπίσουν τα στελέχη της 17 Ν ή καταθέτουν ερωτήσεις στον υπουργό Δικαιοσύνης για τις "συνθήκες κράτησης" των δολοφόνων τρομοκρατών, χωρίς την ίδια ώρα να δίνουν δεκάρα για τις συνθήκες κράτησης των ναυαγίων της ζωής, των ποινικών, των συμπολιτών μας που παραβίασαν κάποτε νόμους αλλά αξίζουν μιας δεύτερης ευκαιρίας και της αγάπης μας.
Η δουλειά εδώ, και θα ήθελα να το θέσω, που κάνει η ΜΚΟ Ονήσιμος, υπέρ των κρατουμένων συνανθρώπων μας, είναι συγκλονιστική. Στις ελληνικές φυλακές Γιώργο, αυτές τις αποθήκες ψυχών, αυτά τα κολαστήρια, κρατούνται άνθρωποι καλύτεροι από πολλούς από εμάς. Την ίδια ώρα, κάποιοι, με έφεση στο λεγόμενο white collar crime, τη σκαπουλάρουν με ακριβούς δικηγόρους...
Στο θέμα της οικονομικής βάσης των πολιτικών, δεν συμφωνώ μαζί σου, αν και σου δίνω μπόλικο credit για την έλλειψη συμπλεγμάτων με την οποία προσεγγίζεις την πολιτική. Εγώ θεωρώ ότι όποιος μεγάλωσε στη χλιδή, δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει βιοπάλη, τι σημαίνει να παλεύεις για το πιάτο της επόμενης ημέρας. Δεν μπορούν να καταφέρονται κατά της ταξικής συγκρότησης της κοινωνίας μας οι πλούσιοι, οι "πορφυρογέννητοι". Το δούλεμα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει.
Για την οικτρή εικόνα που παρουσιάζουν τα ΤΕΙ/ΑΕΙ στην Αθήνα και στην ελληνική περιφέρεια, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Όμως, θυμήσου τι έγινε στα ελληνικά πανεπιστήμια στη Μεταπολίτευση. Εδώ, η Αριστερά φέρει στην κυριολεξία τεράστιες ευθύνες, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι δεν ευθύνονται και οι υπόλοιποι, που απλά ακολούθησαν. Εδώ υπάρχει και ένα θέμα αισθητικής, με το οποίο ως λαός έχουμε ένα "πρόβλημα"...
Κάποια στιγμή όμως, πρέπει να τα πούμε για το πανεπιστημιακό άσυλο, αυτόν τον αναχρονιστικό θεσμό, που χρησιμοποιείται από κακοποιούς, αναρχικούς και αριστεριστές, για πράξεις που στρέφονται κατά του κοινωνικού συνόλου.
Γιατί, δεν βλέπω προσωπικά καμία λογική σε επιθέσεις κατά της ζωής και κατά της περιουσίας των πολιτών, ενώ προσωπικά απεχθάνομαι τη βία. Ακόμα θυμάμαι το Πολυτεχνείο να καίγεται και μαζί του εργαστήρια κα διδακτορικές διατριβές, κόπους και ιδρώτα ετών.
Σε ευνομούμενες Πολιτείες, δεν υπάρχουν άσυλα, ή εστίες ανομίας. Αυτός ο παραλογισμός πρέπει να έχει ένα τέλος Γιώργο. Στο θέμα τέλος του λαϊκισμού, έχεις δίκιο: αποτελεί δυστυχώς το κυρίαρχο συστατικό στην πολιτική μας ζωή. Και εδώ, τεράστια είναι η ευθύνη των μέσων μαζικής επικοινωνίας.
Αφού το κράτος όπως λέει αδυνατεί να προσφέρει δωρεάν παιδία
Γιατί συνεχίζει να ανοίγει πανεπιστήμια στου διαόλου τη μάνα με σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση φοιτητών από τους χωριάτες του κάθε χωριού(!)
Είναι ποτέ δυνατόν να αναγάγετε η δημόσια παιδία σε εσωτερική κερδοσκοπική επιχείρηση? Αυτοί που αντιδρούν για την δημιουργία ΜΗ κερδοσκοπικών ιδιωτικών σχολών γιατί δεν αντιδρούν για αυτό το φαινόμενο?
Η πίττα της δημόσιας οικονομικής χορηγίας δεν μεγαλώνει απλά κόβεται σε μικρότερα κομμάτια.
Και έτσι υποβαθμιστήκαν και οι μεγάλες σχολές αφού αδυνατούν λόγω τεράστιων οικονομικών προβλημάτων να ακολουθήσουν την εξέλιξη των πανεπιστήμιων άλλων χωρών. Γιατί δεν καταργούν τον κομματικό συνδικαλισμό των πανεπιστημίων και να τον αντικαταστήσουν με φοιτητικό μη κομματικό συνδικαλισμό?
ΕΞΩ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΡΕ!
Γιατί αρνούντε πραγματική αυτονόμηση των πανεπιστημίων ώστε εκτός από δημόσια χορηγία να δέχονται και ιδιωτική χρηματοδότηση? Όλες οι δικαιολογίες που άκουσα είναι το λιγότερο βλακώδες.
Οι σχολές μας παραμένουν στάσιμες για χρόνια και χρόνια ενώ αντίστοιχες του εξωτερικού κατεδαφίζουν τις παλιές τους (που μπροστά στις δικές μας είναι ολοκαίνουργιες) και φτιάχνουν καινούργιες.. (!)
Τα δωρεάν βιβλία. Παρόλο που προς το παρών δεν κινδυνεύουν άμεσα εντούτοις κάποιοι τα χρησιμοποιούν για σκοπούς προπαγάνδας και παραπληροφόρησης ούτως ώστε να παρασύρουν τους φοιτητές να ταχθούν με τις δικές τους θέσεις.
Φυσικά και πρέπει να δίνονται δωρεάν βιβλία Όμως γιατί δεν βλέπουν την αισχροκέρδεια και την επιχείρηση που κρύβεται πίσω από τα ‘δωρεάν’ βιβλία τα οποία κάθε άλλο από δωρεάν είναι, αφου τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι από την τζέπη τους. Γιατί να μην έχει την δυνατότητα ο φοιτητής να επιλέξει το καλύτερο βιβλίο για το σχετικό θέμα και να το πάρει δωρεάν και να περιορίζετε στις μετριότατες διατριβούλες καθηγητάκων που αισχροκερδούν με το παρών σύστημα?
Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις όμως στα περισσότερα πανεπιστήμια αυτό γίνεται. Διασπάθιση δηλαδή δημοσίου χρήματος χωρίς ουσιώδες έργο.
Γιατί αντιστέκονται στη μείωση των ετών φοίτησης από μέσο όρο 5 σε 3?
Γιατί να μου αραδιάζουν μαθήματα που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο μου? Γιατί να μου στερούν ακόμα δύο χρόνια από την ζωή μου? Με αυτό το σύστημα οι φοιτητές μας βρίσκονται σε πολύ πιο δυσμενή θέση από τους ξένους, μέχρι να πάρει ένας Έλληνας φοιτητής το πρώτο του πτυχίο ο ξένος έχει πάρει και master και έχει και πείρα ενός χρόνου εργασίας!
Κάτι πρέπει να γίνει μην κάνετε τα στραβά μάτια..
Touto me ton gadaro kai tis mersentes den einai tou Fournidi. Einai ataka tou Mikellidi stis Elitas.
Χωρίς να σνομπάρω τα άλλα θέματα, θα πω ότι τον Άγγελο Ελεφάντη δεν τον γνώρισα προσωπικά.
Είχα μια δυο τηλεφωνικές επικοινωνίες πριν 3-4 χρόνια για ένα άρθρο που του έστειλα στο περιοδικό "Πολίτης".
Ομολογώ ότι μου έκανε εντύπωση η ευγένεια όχι μόνο του χαρακτήρα του αλλά και της φωνής του.
Αργότερα έμαθα κάποια πράγματα για την προσφορά του στον τόπο.
Και με βάση αυτά δηλώνω βαθύτατα λυπημένος διότι μέρα με τη μέρα ως έθνος, ως ανθρωπότητα γινόμαστε φτωχότεροι αφού φεύγουν συνέχεια αξιόλογοι άνθρωποι που δυστυχώς το κενό τους δεν υπάρχουν κάποιοι σύγχρονοι να το αναπληρώσουν.
Νίκος
Κυριάκο, δεν είναι τα κόμματα το πρόβλημα στα πανεπιστήμια. Είναι η έλλειψη αξιοκρατίας. Πολλές φορές η κομματοκρατία είναι το πρόσχημα, ή απλά το όχημα για εξέλιξη κάποιων. Όμως, κανείς δεν μπορεί να απγορεύσει τη δημιουργία φοιτητικών σχηματισμών, με βάση μια ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα. Αυτό θα ήταν αντιδημοκρατικό.
Το πρόβλημα με τις φοιτητικές οργανώσεις είναι ο ομφάλιος λώρος που τις συνδέει με την Κουμουνδούρου, τον Περισσό, τη Χαριλάου Τρικούπη και τη Ρηγίλλης. Κοινώς, η έλλειψη στοιχειώδους έστω αυτονομίας.
Στα Student Unions των πανεπιστημίων της Βρετανίας, υπάρχουν κόμματα και ουδείς διαμαρτύρεται γι' αυτό. Labour, Conservatives, Lib & Dems, Socialist Workers, μεταξύ άλλων. Όμως, υπάρχει αυτονομία και ορθολογική προσέγγιση, η βία, φυσική ή φραστική είναι ανεπίτρεπτη και οδηγεί στην εκδίωξη του δράστη από το πανεπιστήμιο, ενώ όλοι προσέχουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν και δραστηριοποιούνται.
Υπάρχουν ειδικοί χώροι ανακοινώσεων, όπου ο καθείς μπορεί να αναρτήσει την αφίσα του, την ανακοίνωσή του ή ο,τιδήποτε άλλο. Κοινώς, δεν υπάρχουν κουρελαρία και γενικότερα απαξιωτικές εικόνες. Κανείς δεν το ανέχεται.
Απαξιωτικοί & ρατσιστικοί χαρακτηρισμοί κατά "αντιπάλων" απαγορεύονται ρητά και δια ροπάλου και οι συνεδριάσεις στα αμφιθέτρα μπορεί ενίοτε να "ηλεκτρίζονται", αλλά μέχρι εκεί.
Οι δε συζητήσεις στις συνελεύσεις διευθύνονται με κανόνες, ενώ τουλάχιστον τα μισά πόστα (P, VP, Welfare) στο συμβούλιο του Union είναι sabbatical, ήτοι ο εκλεγείς φοιτητής παίρνει ετήσια εξαίρεση από τα μαθήματά του για να φέρει εις πέρας απερίσπαστος τα καθήκοντά του προς όφελος της φοιτητικής κοινότητας και δικαιούται μάλιστα και μηνιαίας αποζημίωσης.
Αν έλεγα σε ένα Βρετανό για "κατάληψη", ξυλοδαρμούς και μολότοφ, θα με κοίταζε καλά-καλά. Δεν θα καταλάβαινε τι εννοώ. Εκεί υπάρχουν κανόνες, αποδεκτοί από τους πάντες. Φυσικά, περί "ασύλου" ούτε λόγος! Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν "άσυλα".
Για τη δημιουργία τριτοβάθιων σχολών στην Ελλάδα, μόνο και μόνο κατόπιν σχετικής απαίτησης της "τοπικής κοινωνίας", η οποία αποσκοπεί φυσικά στην τόνωση της οικονομικής ζωής της περιοχής, τα ξέρουμε, έχουν γραφεί και ειπωθεί. Αισχρή πρακτική, που ανάγεται στο παρελθόν.
Συγκροτήθηκαν ως αποτέλεσμα ΤΕΙ/ΑΕΙ με αμόρφωτους στην κυριολεξία "καθηγητές", με μόνο τους διαβατήριο την πρότερη αριστερή (κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά) "συνδικαλιστική" (βλέπε κομματική) δράση.
Για το θέμα των συγγραμμάτων, καλύτερα να μη μιλήσουμε... Γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Ένα σύγγραμμα, και αυτό απαρχαιωμένο. Και άντε να το αλλάξεις! Κρίμα όμως... Μπορούμε πολύ καλύτερα.
Αν θέλεις Κυριάκο τη γνώμη μου, τα κρατικά πανεπιστήμια θα ωφεληθούν σε όλα τα επίπεδα από την ίδρυση μη κερδοσκοπικών ιδιωτικών. Θα αποσυμφορηθούν, θα αναγκαστούν να κάνουν έρευνα (επιτέλους!), θα αναδιοργανωθούν θα αποκτήσουν αντίπαλο. Η άμιλλα πάντα βοηθάει.
Κυριε Πιττα , η εκπομπή σας ήταν απλά εξαιρετική!!!.
Για να είμαι ειλικρινης το κομμάτι "Ο τελευταίος των Μοικανών " ήταν μια πρόταση για να ακουσουν το συγκεκριμένο κομμάτι όλοι όσοι δεν έτυχε να το ακούσουν.Έχω συλλογή από αρκετά τέτοια soundtracks και εν γεγονός ότι άκουσα και άλλα εξαιρετικά κομάτια που δεν τα είχα υπόψη.
Ευχαριστούμε για το ταξίδι...
@Αχάπαρε Λευκωσία είσαι; Αν ναι ή όπου κοντά, πάρε τα δισκάκια σου και έλα να κάνουμε ένα Σάββατο εκπομπή παρέα. Καλά θα περάσουμε. Στα υπόλοιπα , απαντώ αύριο, είναι…3 και κουτουλάω από νύστα, καληνύχτα σας!
Νίκο δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω πιο πολύ μαζί σου
Απλά δεν το είχα σκεφτεί τόσο διεξοδικά το θέμα..
Είχα την τύχη η ατυχία να φοιτήσω και σε Ελληνικά και σε Αγγλικά πανεπιστήμια..
Πραγματικά σέβομαι και θαυμάζω την δωρεάν παιδία και το ελληνικό σύστημα. Το βρίσκω πολύ πιο πνευματικό και πλούσιο από το Αγγλικό αλλά για να λειτουργήσει ένα τέτοιο πράγμα πρέπει οι φοιτητές να έχουν ένα επίπεδο και να εκτιμούν αυτά που τους προσφέρει το κράτος όμορφα και δημοκρατικά.. Λυπάμαι που το λέω, πραγματικά λυπάμαι, αλλά όπως φαίνεται αυτοί που έφτιαξαν το ελληνικό σύστημα υπερεκτίμησαν τους Έλληνες..
@politispittas
Γιατί όχι και ιδιωτικά πανεπιστήμια κερδοσκοπικού χαρακτήρα? Γιατί η Ελλάδα να είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν πρέπει να έχει και τέτοια? Εφόσον λες ότι η παιδεία πρέπει να είναι δωρεάν τότε για ποιο λόγο υπάρχει πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιδιωτική παιδεία κερδοσκοπικού χαρακτήρα και όχι και τριτοβάθμια? Η παιδεία μόνο στην τριτοβάθμια περιορίζεται? Και εφόσον πρέπει να είναι δωρεάν, τότε για ποιο λόγο υπάρχει η παραπαιδεία των φροντιστηρίων, γιατί δεν παρέχεται και σε όλους του φοιτητές δωρεάν στέγη?
Το τζάμπα πρέπει να σταματήσει στην τριτοβάθμια παιδεία για ένα απλό λόγο, γιατί απλά ο έλληνας δε σέβεται το τζάμπα. Όπως θα ξέρεις τα δημόσια πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν είναι δωρεάν. Πληρώνουν οι φοιτητές τα συγγράμματα επίσης πληρώνουν και δίδακτρα έστω και χαμηλά τα οποία κάθε χρόνο είναι και υψηλότερα και ειδικά όταν ξεφεύγεις από τα προβλεπόμενα έτη σπουδών. Έτσι οι φοιτητές εκεί και σέβονται το πανεπιστήμιο και ασχολούνται αποκλειστικά με τις σπουδές τους και όχι με την πολιτική γιατί αυτό τους κοστίζει στην τσέπη. Φυσικά οι φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα δεν πληρώνουν τίποτα. Εδώ υπάρχει το χαρτομάνι και οι καταστροφές στα πανεπιστήμια γιατί απλά οι φοιτητές ανεξαρτήτου οικονομικής κατάστασης δεν πληρώνουν τίποτα καί κανείς δεν τους πιέζει και να τελειώσουν τις σπουδές τους. Και αυτοί που καταστρέφουν και ασχολούνται με τα πολιτικά και όχι με τα φοιτητικά τους καθήκοντα είναι ΤΑ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΙΔΑ.
Τέλος γιατί να εξάγουμε φοιτητές και φοιτητικό συνάλλαγμα και να πληρώνουμε πανεπιστήμια εξωτερικού και να μην υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνουν έστω αυτοί που έχουν τα χρήματα, τις σπουδές τους στην Ελλάδα?
Και τέλος μη μου λες ρε Γιώργο τώρα ότι οι καθηγητές που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ εναντιώνονται στις αισχρότητες που συμβαίνουν στα πανεπιστήμια γιατί αυτή είναι μεγάλη αναλήθεια. ΑΥΤΟΙ είναι που υποθάλπουν τη βία και τις καταστροφές στο πανεπιστήμιο, αυτοί είναι που δεν καλούν ποτέ την αστυνομία να επέμβει όταν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις μέχρι και κακουργήματα στο πανεπιστημιακό χώρο ενώ προβλέπεται από το νόμο, αυτοί είναι που αφήνουν τους σέρβερς του INDYMEDIA να λειτουργούν παράνομα μέσα από τα πανεπιστήμια Αθήνας Πάτρας και Θεσσαλονίκης και με την προστασία του ασύλου, αυτοί είναι που κάθε φορά που συλλαμβάνονται τυχόν κουκουλωτοί, τους υπερασπίζονται μέχρι θανάτου, αυτοί πρωτοστατούν σε κάθε πορεία που κλείνει τα κέντρο της Αθήνας και κοστίζει 2μισι δις ευρώ την ημέρα στον εμπορικό κόσμο του κέντρου της πόλης. Το ξέρεις η Αθήνα είναι η μοναδική πρωτεύουσα στον κόσμο όλο όπου συμβαίνουν κάθε χρόνο πάνω από 900 πορείες και αποκλεισμός των δρόμων και της κυκλοφορίας στην πόλη με ότι συνεπάγεται αυτό? Και πάντα πίσω από ΟΛΕΣ τις πορείες αυτές υπάρχει το ΣΥΡΙΖΑ! Ε δηλαδή ήμαρτον πια με αυτό το κόμμα που προσπαθεί να καταλύσει κάθε έννοια δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα Γιώργο και δε μπορεί να μη την ξέρεις γιατί και μέσα στα πράγματα είσαι και παρακολουθείς και τα δρώμενα στην Ελλάδα.
αυτό γιωργο νομίζω είναι για σένα:
Μια οφειλόμενη απάντηση
Απαντώ στο φίλο Γιώργο Πίττα σχετικά με τα άρθρα του για το Μέγαρο Πολιτισμού, αλλά και στις διάφορες ανακοινώσεις που βλέπουν το φως τελευταία. Με καθυστέρηση γιατί έχω μάθει ότι εν βρασμώ ψυχής πολλά ανώφελα λέγονται. Νηφάλια λοιπόν, ναι πιστεύω ότι η Κύπρος χρειάζεται σαφώς ένα σπίτι που να φιλοξενεί τον πολιτισμό της, και ενίοτε και τους γύρω πολιτισμούς. Πιστεύω ότι είναι από τα πρώτα πράγματα που έπρεπε να είχε αποκτήσει από καιρού αυτός ο τόπος. Πιστεύω επίσης ότι ο χώρος που έχει επιλεγεί είναι ο καταλληλότερος. Ουδείς θέλει να κρατήσει τις παράγκες, αγαπητέ μου Γιώργο! Όλοι εμείς που για χρόνια δουλεύουμε τον πολιτισμό γνωρίζουμε τις ανάγκες του και γονυπετείς κάνουμε παρακλήσεις προς τους άρχοντες για τη δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού. Γνωρίζουμε, όμως και κάτι που ίσως ορισμένοι έχουν ξεχάσει. Γνωρίζουμε μια υπέρτατη αξία που λέγεται "μέτρο". Για το μέτρο αυτό λοιπόν ο λόγος. Το Μέγαρο του Πολιτισμού μας μαζί με τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα, τα ταλέντα και τις αναζητήσεις των καλλιτεχνών μας πρέπει πάνω από όλα να αντικατοπτρίζει και να εκφράζει αυτό το μέτρο. Σαφώς θέλουμε ένα χώρο σύγχρονο για να στεγάσει την Κρατική μας Πινακοθήκη, μεγάλο, άνετο, φωτεινό, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, με χώρους για εργαστήρια τέχνης, με χώρους για σεμινάρια, με χώρους για συντήρηση όλων αυτών των έργων που βρίσκονται σήμερα στην καλύτερη περίπτωση να κοσμούν τα γραφεία των πρεσβειών μας, και στη χειρότερη στη γνωστή αποθήκη... Σαφώς θέλουμε ένα χώρο σύγχρονο για να στεγάσει την Κρατική μας Βιβλιοθήκη, και όχι το Φιλοξένια.... Σαφώς ένα χώρο για το σημαντικό Κρατικό μας αρχείο... που δεινοπαθεί στο στενόχωρο χώρο που είναι αναγκασμένο να ενοικιάζει. Πάνω από όλα θέλουμε ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα διαφυλάττει και θα προβάλλει σωστά τα όσα έχουμε. Σύγχρονο μουσείο με όλη τη σημασία της λέξης, ούτε αποθήκη, ούτε άσπρο ελέφαντα. Ψάξαμε και τα άλλα υπάρχοντα Μέγαρα Πολιτισμού της Μεσογείου Θαλάσσης, σε χώρες διπλανές με περίσσιο και πολλαπλάσιο πολιτισμικό έργο από ό,τι παράγει η ημετέρα κοιτίδα. Ζητήσαμε τους όρους εντολής τους, τους προϋπολογισμούς τους και μείναμε άναυδοι όλοι με τη δική μας υπερβολή. Ναι, ανησυχούμε για το υπερβολικό κόστος, την αμοιβή των αρχιτεκτόνων των 20 εκατομμυρίων, το υπόλοιπο υπερβολικό ποσό των υπόλοιπων 80.000.000. Αλλά και τη δαπάνη και τις επιπτώσεις της για το μελλοντικό λειτουργικό κόστος αυτού του μεγαθηρίου που θα επωμισθούμε όλοι και θα πληρώσει ακριβά το συνολικό σώμα του πολιτισμού του τόπου. Ακριβώς δίπλα από το Μέγαρο ανεγείρεται το Κρατικό Θέατρο με δαπάνη 19 εκατομμυρίων, πιο πέρα το Παλλάς η ανακαίνιση του οποίου θα στοιχίσει 2 εκατομμύρια, το νέο Σατιρικό που θα στοιχίσει 3 εκατομμύρια. Σε μια ακτίνα ενός χιλιομέτρου θα έχουμε 7 θέατρα, εμείς που δεν γεμίζουμε ΜΙΑ αίθουσα! Αυτή είναι η πραγματικότητα! Αντί να επενδύουμε στους ανθρώπους μας, στους καλλιτέχνες μας, κτίζουμε μεγαθήρια που στην καλύτερη περίπτωση θα γεμίζουν μια δύο φορές το χρόνο και με τι κόστος. Γέλασα ειλικρινά με την ανακοίνωση του Ιδρύματος που έγραφε: "επειδή το Ίδρυμα αποδίδει τεράστια σημασία στη διαφάνεια και την ευρύτερη συμμετοχή των Κυπρίων δημιουργών" και σκέφτηκα αν πράγματι το εννοούν γιατί είναι πρόκληση αληθινά. Δεν θα πρέπει επιτέλους να ανοίξουν το στόμα τους τα παραιτηθέντα μέλη του Δ.Σ. που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις καταστάσεις; Διαφάνεια στους διορισμούς; Εγώ δεν κρύβομαι πίσω από τα δάκτυλά μου. Αντιλαμβάνομαι τους λόγους που ο πρώην Πρόεδρος διόρισε τον κ. Κίκη Λαζαρίδη ως Πρόεδρο του Μεγάρου, έναν καθόλα επιτυχημένο τεχνοκράτη. Οι υψηλά αμειβόμενοι υπάλληλοι αυτού του Ιδρύματος τι περγαμηνές έχουν στον πολιτισμό; Για ποια διαφάνεια μιλάτε; Ανοικτές συζητήσεις δεν έχουν γίνει ποτέ, επιλεκτικά προσκεκλημένοι απλώς άκουσαν κατά καιρούς τα σπουδαία που το Ίδρυμα είχε να τους ανακοινώσει. Απορίας άξιον γιατί οι υφιστάμενες πολιτιστικές στέγες, τα θέατρα, οι επαγγελματίες τέτοιων χώρων γιατί δεν προσκλήθηκαν ποτέ σε μια συζήτηση, παρά μόνο επιλεκτικά;
Γράφει η Άννα Μαραγκού
Στέλιο που δημοσιεύτηκε αυτό το κείμενο και πότε;
Οκ…οκ, το βρήκα, στον σημερινό Πολίτη είναι. Αν και το θεωρώ τελείως έξω από το σκεπτικό που εγώ κατέγραψα στα δύο άρθρα μου, ίσως να απαντήσω ίσως και όχι.
Τα 100δες εκατομμύρια που ξοδεύονται για τις πλατιές τις Λεμεσού που τις στρώνουν με μαρμαρόπλακες δεν τους απασχολούν εκεί είναι πρέπον να πετάξουμε εκατομμύρια
Τα 150 εκατομμύρια που στοίχησε ένας καταδικασμένος σε κλείσιμο πετρελαιοκίνητος ηλεκτρικός σταθμός της ΑΗΚ δεν τους ενόχλησε
Η βουλή που θα στοιχήσει άλλα 160 δεν τους ενόχλησε
Οι Αερογέφυρες τις Λεμεσού για να κρύψουν την εγκληματική τους οικιστική ανάπτυξη κόντρα στις πολεοδομικούς κανονισμούς δεν τους ενόχλησαν
Τα εκατοντάδες εκατομμύρια που θα στοιχήσουν άλλα παλαβά έργα στην Λευκωσία και Πάφο δεν τους ενόχλησαν
Τους ενόχλησε η ‘’υπερβολή’’ του μεγάρου πολιτισμού επειδή (άκου δικαιολογία)
Δεν τους τα έδωσαν εκείνους τα λεφτά να τα κάμουν ότι θέλουν..
Δεν δημιουργήσαμε πολλές μικρές ζωντανές εστίες..
Ε δεν θέλουμε πολλές κύριοι θέλουμε μία και καλή.. Ετσι είμαστε εμείς οι επαρχιώτες.. Τους ενοχλεί που θα υπάρχει ένα κτίριο με >δυναμική< να μπορεί να φιλοξενήσει αξιοπρεπώς μεγαθήρια της παγκόσμιας μουσικής σκηνής και σοβαρές ζωγραφικές εκθέσεις που θα φωτίσουν την μιζέρια τους..
Συγνώμη που γίνομαι χυδαίος αλλά μόλις διάβασα την ‘’συνέντευξη’’ του Τάσσου στον Φιλελεύθερο…
Έχουν σειρά και η πινακοθήκη και το αρχαιολογικό μουσείο δεν τα εγκλώβισε το μέγαρο .. Αντίθετα ίσως τους δώσει ώθηση.. Γιαυτό μην τα χρησιμοποιείτε σαν επιχείρημα.. Όσα λεφτά και αν πεταχτούν για τον πολιτισμό δεν είναι ''υπερβολή''
..
Αλλά άλλη φορά ας τα πετάξουν στη Λεμεσό για να μην έχετε παράπονο..
Δύο σύντομα σχόλια:
1. Τα βρετανικά πανεπιστήμια είναι τυπικά ιδιωτικά αλλά στην πράξη λειτουργούν περισσότερο ως δημόσιοι οργανισμοί.
2. Το Μέγαρο Πολιτισμού είναι κρατική επιχορήγηση προς τους πολύ-πολύ πλούσιους.
@ κυριάκος.
πρώτο: το γεγονός ότι πολλά δεν δουλέυουν σε αυτό το κράτος δεν σημαίνει ότι δεν ενοχλούν κάποιο που κάνει κριτική σε ένα θέμα.
δευτερο: δεν μιλώ για όλους τους άλλους που εξέφρασαν κριτική γιατί δεν τους ξέρω. όμως το συγκεκριμένο πρόσωπο που εκφράζει αυτή τη κριτική (έστω κι αν η κριτική είναι λανθασμένη) δεν είναι τυχαίο, και κυρίως δεν της αξίζει αυτού του τύπου η επίθεση.
όι επειδή εθκιέβασες το τάσσο φκάλεις τη γλώσσα σου περίπατο.
μακάρι να είχαμε τζαι άλλους ανθρώπους όπως τη κυρία μαραγκού, τζι ας είχαν "λάθος" άποψη κάθε φορά που θα εκτίζετουν ένα μέγαρο.
Γιώργο μου,
καλό σου απόγευμα. Πολυγραφότατος όπως πάντα. Η ανάρτηση αυτή θα μπορούσε να κοπεί σε πολλά κομμάτια και να ανεβάσεις πολλές αναρτήσεις. Θα μου πεις όμως ότι τα θέματα θα έπαυαν να είναι επίκαιρα και θα είχες δίκιο.
Εγώ διαλέγω να σχολιάσω το τμήμα που αφορά τον Τσίπρα. Τα τελευταία χρόνια σέρνω την (κομματικά) μοναχική μου ψήφο από κόμμα σε κόμμα της αριστεράς (από το ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΚΚΕ και από το ΚΚΕ μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ). Έχω καταλάβει όμως (προς μεγάλη μου θλίψη) ότι τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΝ είναι (προς το παρόν τουλάχιστον) ανίκανοι να προτείνουν μια συγκεκριμένη και εποικοδομητική κυβερνητική πρόταση. Αρκούνται ΔΥΣΤΥΧΩΣ σε παρωχημένη συνθηματολογία αρνητικού τύπου. ΟΧΙ σ' αυτό, ΟΧΙ σ' εκείνο, ΚΑΤΑΛΗΨΗ σ' αυτό, ΚΑΤΑΛΗΨΗ σ' εκείνο (δεν λέει να ξεχάσει ο Τσίπρας πώς άρχισε την πολιτική του καριέρα (καταλήψεις στα Γυμνάσια και Λύκεια). Η Ελλάδα, εκτός από αντιπολιτευτικό λόγο, χρειάζεται και θετικές κυβερνητικές προτάσεις. Αυτό περιμένω να ακούσω.
Δεν έχω τίποτα προσωπικό με την κυρία Μαραγκού και οφείλω να ομολογήσω ότι είναι από τις πιο καλοδιατυπωμένες απόψεις ενάντια στο μέγαρο που διάβασα..
Όμως τέτοιες τελευταίας στιγμής αντιδράσεις το μόνο πράγμα που δεν κάνουν είναι να βοηθήσουν την πολιτιστική υποδομή που προσπαθεί να αναπτυχθεί στο νησί.. Αφού στο τέλος θα χαθεί και η ευκαιρία και πάρα πολλά χρήματα (εκατομμύρια) από καθυστερήσεις και ακυρώσεις.. ενός έργου το οποίο στη Λευκωσία κάποιοι έδωσαν μάχη για να γίνει. Είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες από το 2005.. Εγώ προσωπικά ήξερα για το θέμα από το καλοκαίρι του 2007..
Ε δεν γίνεται τώρα να φωνάζουν κάποιοι επειδή έτυχε τωρά να το μάθουν και διαφωνούν.. Για μένα είναι το λιγότερο Αντιδημοκρατικό.
Αυτό που προκαλείτε από αυτές τις αντιδράσεις είναι ξεσήκωμα του κόσμού που θα θεωρεί το μέγαρο ‘ριάλια πεταξούμενα’ και θα προτιμούσε πχ το κράτος να του κτίσει ένα γήπεδο να παίζει μάππα η ομόνοια παρά έτσι πελλάρες. Και στο τέλος αυτό θα γίνει αν συνεχίσουν. Και στο λέω σίγουρα Δεν πρόκειται η κυβέρνηση να ξαναβάλει έτσι εύκολα το χέρι στην πούγκα για να δώσει χρήματα για αυτά που θέλουν αυτοί, διότι η κυβέρνηση εκλαμβάνει ΜΟΝΟ την λαική εντολή και η λαική εντολή θα είναι του τύπου που ανάφερα πιο πάνω και όχι με τα επιχειρήματα της Κυριάς Μαραγκού που όπως υποστηρίζει θέλει τα χρήματα για να κάνει πέντε έξη άλλα διαφορετικά πράγματα ..
Για μένα δεν είναι το ίδιο το Μέγαρο που έχει αξία είναι η δέσμευση της κυβέρνησης για χρηματοδότηση του που έχει σημασία. Τέτοιες ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται εύκολα και δεν πρέπει να χάνονται.. Και δεν μπορούμε μια ζωή να αναλωνόμαστε με μικρά εφήμερα πράγματα. Πρέπει να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια να γίνει κάτι που θα δουλεύει σωστά. Και για να γίνει κάτι σωστά θέλει χρήματα.
Το budget του μεγάρου με απλά λόγια υπόσχετε ότι θα γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια που λογικά θα φέρνει σπουδαία αποτελέσματα παρουσιάζοντας εκδηλώσεις που υπο άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαμε ποτέ να δούμε ή να φιλοξενήσουμε στην Κύπρο..
Αυτό είναι το μεγάλο θέμα..
Αν δεν έχεις το μεγάλο ερέθισμα να σε μυήσει σε αυτό το χώρο δεν θα ασχοληθείς ποτέ ούτε θα εκτιμήσεις και τα μικρά μικρά που γίνονται στην κύπρο. Και τα θέατρα θα μένουν ες αεί άδεια..
Εγώ έτσι βλέπω το μέγαρο σαν ένα μεγάλο μαγνήτη –κράχτη . που θα μυήσει περισσότερους μέσα στο χώρο έστω και από περιέργεια να δούν τι είναι αυτό το ωραίο κτίριο..
Έτσι λειτουργούν τα πράγματα στον κόσμο, έτσι φτιάχνετε υποδομή. Με μάρκετινγ και χρήμα. Δεν αρκεί μόνο να έχεις τους καλλιτέχνες (καλλιτεχνική υποδομή) να κλάνουν μεταξύ τους πρέπει να υπάρχει και κοινό για να οσμεύεται..
Φίλε PolitisPittas,
Επέτρεψε μου από τα τουρλού θέματα του post σου να επικεντρωθώ (για λίγο) στο θέμα Τσίπρας και Αριστερά που μετά και τις παρεμβάσεις και τα σχόλια του Imagi-NOS και του (Ανώνυμου) Νίκου η συζήτηση πήρε και μια αντι-αριστερή και ψυχροπολεμική χροιά.
Ο Τσίπρας και το Κόμμα του (ο “Συνασπισμός”), όπως και η Παπαρήγα και το ΚΚΕ καθώς και ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ αποτελούν τους πολιτικούς φορείς και εκφραστές των ιδεών της Αριστεράς. Η Αριστερά αποτελεί ένα σύστημα αξιών και ιδεών και μια κοσμοθεωρία ανάλυσης και αντίληψης της κοινωνίας και του κοινωνικού και ιστορικού γίγνεσθαι. Για πολλούς είναι ακόμα και τρόπος ζωής, καθώς Αριστερά σημαίνει αγώνες και πάλη ενάντια στα κατεστημένα και για κοινωνικές αλλαγές και κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη. Οι φορείς της Αριστερής ιδεολογίας (τα κόμματα και οι ηγέτες) πάνε κ’ έρχονται. Οι αξίες όμως παραμένουν ζωντανές και διαχρονικά επίκαιρες (αφού σοβαρά προβλήματα δεν καταφέρνει λόγω της φύσης του να τα επιλύσει το καπιταλιστικό σύστημα) όσο κι κάποιοι τις καπηλεύονται (για δικά τους προσωπικά οφέλη), τις παραποιούν και τις πολεμούν (όπως οι προαναφερόμενοι) με κάθε ευκαιρία και ποικιλοτρόπως.
Πολεμώντας τους πολιτικούς φορείς των ιδεών της Αριστεράς (που σίγουρα έχουν αδυναμίες και κάνουν και λάθη) προσπαθούν να πολεμήσουν την ιδεολογία της Αριστεράς. Κάνουν πόλεμο πολιτικό στην Αριστερά αφού δεν έχουν τα επιχειρήματα να κάνουν ιδεολογικό πόλεμο ή έστω συζήτηση.
Αναφορικά με τον Τσίπρα και την υπερ-προβολή του από τα ΜουΜουΕ να πω ότι όλα τούτα αποτελούν μέρος ενός καλά ενορχηστρωμένου παιχνιδιού για να αναπαραγωγή και συντήρηση του δικομματισμού στην Ελλάδα, ενός δικομματισμού που είναι ολοφάνερο ότι εξυπηρετεί την καθεστηκυία τάξη. Η εναλλαγή στην εξουσία της “Νέας Δημοκρατίας” και του ΠΑΣΟΚ ουδόλως ανησυχεί τους κυρίαρχους οικονομικούς κύκλους καθώς δεν θίγονται τα συμφέροντα τους.
Το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ βασικά χρησιμοποιείται για αν αμβλύνει την λαϊκή αγανάκτηση και δυσφορία και την εργατική αναταραχή από πιο συντηρητικές διακυβερνήσεις. Καθώς όμως το Κόμμα (και η ηγεσία του) δεν τραβούν πλέον, η εξεύρεση ενός νέου (ηλικιακά και χρονολογικά) ηγέτη που θα συνένωνε τη σοσιαλδημοκρατικό χώρο (το κατά βαρβάρων δωρούμενο ΠΑΣΟΚ και τον ανερχόμενο Συνασπισμό) σαν αντίβαρο στο νεοφιλελευθερισμό της “Νέας Δημοκρατίας”, όταν θα ανέβαιναν οι τόνοι των λαϊκών διαμαρτυριών, κατέστη πρωταρχική ανάγκη. Και εγένετο Τσίπρας! (Είναι όμως και ταλαντούχο το παιδί). Όμως ο τελευταίος θα παίξει μέχρι τέλους το παιχνίδι και το ρόλο που του προκαθόρισαν άλλοι1 Ο χρόνος θα δείξει ... Εγώ (ρομαντικό ων) θέλω να ελπίζω ότι το “πλουσιόπαιδο” της Αριστεράς και ο ανερχόμενος σταρ των ΜουΜουΕ θα παει τελικά κόντρα σ’ αυτά τα παιχνίδια. Για να διατηρηθεί και να επαναβεβαιωθεί ο ρόλος της Αριστεράς ως δύναμη αντίστασης και πάλης κατά των κατεστημένων.
Τέλος και μια κουβέντα για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Η προβληματική δημοσία παιδεία ΔΕΝ θα σωθεί με την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης! Αν δεν συνεχίσει να υπάρχει η δημόσια τριτοβάθμια παιδεία ζήτω που καήκαμε!
Anef_Oriwn
Κυριακή 01/06/2008 – 11:59 μ.μ.
Κυρία Meropi,
Μετά που έστειλα το προηγούμενο σημείωμα μου είδα και διάβασα και τα δικά σου σχόλια. Κι έχω μια απορία. Μήπως το ότι η Αριστερά στην Ελλάδα (ΚΚΕ και Συνασπισμός) εκφράζουν εδώ και χρόνια (όπως λες) μια “… παρωχημένη συνθηματολογία αρνητικού τύπου …”, έχει σχέση και με το γεγονός ότι τα μέλη και οι οπαδοί της δεν μεταφέρουν κάτι το διαφορετικό; Δηλαδή τα κόμμα αυτά αντικατοπτρίζουν τις πολιτικές σκέψεις του κόσμου τους.
Anef_Oriwn
Δευτέρα 02/06/2008 – 00:11 π.μ.
Μερικά ακόμα (πρωινιάτικα) σχόλια για κάποιες τοποθετήσεις των Imagi-NOS και Νίκου:
Ο Νίκος περιγράφοντας ως ιδανικές τις συνθήκες της φοιτητικής και πανεπιστημιακής ζωής στο ειδυλλιακό τοπίο των αγγλικών Πανεπιστημίων αναφέρει ότι “… Εκεί υπάρχουν κανόνες, αποδεκτοί από τους πάντες…”. --- Δηλ. αν κατάλαβα καλά έχουμε να κάνουμε μ’ ένα εντός καθορισμένων πλαισίων και ρυθμίσεων (και μάλλον γραφειοκρατικό) φοιτητικό συνδικαλισμό.
Πέραν τούτου επίσης λαλεί μας ότι “… Οι δε συζητήσεις στις συνελεύσεις διευθύνονται με κανόνες, ενώ τουλάχιστον τα μισά πόστα (P, VP, Welfare) στο συμβούλιο του Union είναι sabbatical, ήτοι ο εκλεγείς φοιτητής παίρνει ετήσια εξαίρεση από τα μαθήματά του για να φέρει εις πέρας απερίσπαστος τα καθήκοντά του προς όφελος της φοιτητικής κοινότητας και δικαιούται μάλιστα και μηνιαίας αποζημίωσης…”.
--- Κάτι παρόμοιο έχουμε και στην Κύπρο με το συνδικαλισμό των κρατικών (δημόσιων) υπάλληλων. Π.χ. ποτέ μου δεν μπόρεσα να καταλάβω πως γίνεται οι συνδικαλιστές καθηγητές, λόγου χάριν, να αποσπώνται για δουλειά στην συνδικαλιστική τους οργάνωση (την ΟΕΛΜΕΚ) και να πληρώνονται από τον κρατικό κορβανά! Δηλαδή τους πληρώνει το κράτος για να συνδικαλίζονται και ανάλογα και με τις περιπτώσεις και εναντίον του ιδίου του κράτους!
Για τον Imagi-NOS:
1. “… Έτσι οι φοιτητές εκεί και σέβονται το πανεπιστήμιο και ασχολούνται αποκλειστικά με τις σπουδές τους και όχι με την πολιτική γιατί αυτό τους κοστίζει στην τσέπη…” --- Το κόστος στην τσέπη είναι μόνο τα δίδακτρα; Τα βιβλία, τα ενοίκια, τα μεταφορικά, η διατροφή, τα ρεύματα και τα τηλέφωνα δεν είναι κόστη; Και που είναι το κακό και το τρομερό οι φοιτητές ως νέοι άνθρωποι να (μάθουν να) ασχολούνται με τα κοινά και την πολιτική; Πότε και πως θα το μάθουν αυτό; Σπουδάζοντας Πολιτικές Επιστήμες ή Νομικά;
2. “… Και αυτοί που καταστρέφουν και ασχολούνται με τα πολιτικά και όχι με τα φοιτητικά τους καθήκοντα είναι ΤΑ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΙΔΑ …”. --- Η πολιτική και ο συνδικαλισμός στους πανεπιστημιακούς χώρους) δεν είναι χόμπι για τα ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΙΔΑ! Εκπηγαζει μέσα από τις ίδιες τις (ανώμαλες) συνθήκες και τα προβλήματα, την ανάγκη και την οργή που κυριαρχούν σ’ αυτούς τους χώρους και παραμένουν άλυτα για χρόνια.
3. “… αυτοί είναι που αφήνουν τους σέρβερς του INDYMEDIA να λειτουργούν παράνομα μέσα από τα πανεπιστήμια Αθήνας Πάτρας και Θεσσαλονίκης …”. --- Παθολογική τελικά κατάντησε η αντιπάθεια προς τον INDYMEDIA.
4. “… Το ξέρεις η Αθήνα είναι η μοναδική πρωτεύουσα στον κόσμο όλο όπου συμβαίνουν κάθε χρόνο πάνω από 900 πορείες και αποκλεισμός των δρόμων και της κυκλοφορίας στην πόλη με ότι συνεπάγεται αυτό?...”. --- ΟΙ 900 (;) πορείες άραγε γίνονται για την πλάκα; Πολύ τάξη και ασφάλεια αλλά και συντηρητισμό μου μυρίζει αυτή η απαξίωση προς την μαχητική διεκδίκηση αιτημάτων! (Στη Γαλλία και αλλού δεν έγιναν πολύ πρόσφατα κινητοποιήσεις;).
Anef_Oriwn
Δευτέρα 02/06/2008 – 8:19 π.μ.
ΟΙ 900 πορείες άραγε γίνονται για την πλάκα;
Πραγματικά ρε Ανευ τωρά θέλεις απάντηση;
Στην Αθήνα το πάμε πορεία είναι κάτι σαν το πάμε club στη κύπρο..
Ας κάνουν 1000 πορείες-διαμαρτυρίες δημοκρατία έχουμε..
Αλλά οι καταστηματάρχες και ο απλός κόσμος που θέλει να πάει στη δουλεία του και τρώει τα δακρυγόνα στη μούρη τι φταίει;
Η δημοκρατία δεν πρέπει να τους προστατεύσει και εκείνους;
Είναι κάτι τέτοια που βρίσκει και ο Καρατζαφέρης και πατά πάνω και τώρα μπήκε στη βουλή..
@ Kyriakos Eshie3i3i,
Δεν ξέρω αν αρέσκεσαι στις υπερβολές αλλά αυτό το “… 900 πορείες … στην Αθήνα ...” , ετησίως ξεπέρασε κάθε προηγούμενο!
Φυσικά δεν είμαι κάτοικος Αθηνών για να ξέρω λεπτομέρειες και μάλιστα από πρώτο χέρι, όμως δυο φορές που έτυχε να ‘μαι περαστικός απ’ εκεί (ταξιδεύοντας για κάπου αλλού), έτυχε να υπάρχουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για κάποια ζητήματα. Πιστεύω όμως ότι οι εκδηλώσεις πως ήταν δικαιολογημένες (τέλη Απριλίου του 2006 διαμαρτυρία για την επίσκεψη της ανέραστης της Κοντολίζα Ράις και τέλος του Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς εκδήλωση διαμαρτυρίας των Καθηγητών). Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονταν μέσα σε καθορισμένες περιοχές και δρόμους (προφανώς για να ελέγχονται από την Αστυνομία).
Anef_Oriwn
Τρίτη 03/06/2008 – 8:07 μ.μ.
Κ.Πήττα
Ευχαριστώ για την προσκληση αλλά δεν ειμαι καν Κύπρο τούντες μέρες.Δεσμεύομαι να συνατηθώ μαζί σας όποτε μπορέσω και να σας δώσω το μουσικό υλικό που έχω και ότι άλλο σας ενδιαφέρει.(Δισκάκια δεν έχω,έχω σκληρούς δίσκους...)
Ρε ανευ είπα εγώ 900? Εσύ είπες..
Αλλά τωρά σοβαρά είναι πάνω από 200 και παρόλο που όλες έχουν λόγο και σκοπό εντούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποφέρουν όλοι οι άλλοι..
Από τα όσα γράφτηκαν στο άρθρο μοιάζει να κολλήσαμε στον συνδυασμό Τσίπρα και των όσων συμβαίνουν στα ΑΕΙ. Για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την άποψή μου την εξέφρασα και δεν έχω την παραμικρή (ακόμα) διάθεση να τον απαξιώσω. Ωστόσο, η συζήτηση για την Παιδεία στην Ελλάδα φοβάμαι πως γίνεται σε επίπεδο καφενείου με τους Ακαδημαϊκούς σε κατάσταση τρόμου. Πριν από λίγο πληροφορήθηκα πως σε κάποια σχολή έγινε κατάληψη και έχουν μπει σε κατάσταση…ομηρίας ο Πρύτανης και κάποιοι Καθηγητές. Λυπάμαι, αλλά τέτοια πράγματα απλά δεν δίνουν χώρο για κουβέντα επί του θέματος. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν αυτές οι αθλιότητες και έχω την αίσθηση πως η υπόθεση έχει πάρει μία χωρίς επιστροφή κατηφόρα.
Ήμουν εξαιρετικά πλημμελής αυτή την εβδομάδα στο ιστολόγιο και ζητώ συγνώμη, έπεσε πολύ δουλειά αλλά ομολογώ πως έχω και μία αμηχανία για τα όσα συμβαίνουν. Με πιάνει απελπισία ώρες ώρες. Από την άλλη μεριά, στον λίγο χρόνο που έχω μαζεύω τις σημειώσεις μου για να απαντήσω στην κα Μαραγκού, στο άρθρο που δημοσίευσε στον Πολίτη και στο οποίο απευθύνθηκε σε μένα προσωπικά. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Διαφωνώ μεν ριζικά μαζί της και θα καταγράψω το πώς και το γιατί, αλλά, θέλω να υπογραμμίσω την βαθύτατη εκτίμησή μου στο πρόσωπό της. Η Άννα Μαραγκού, είναι κεφάλαιο για την Κύπρο και χαίρομαι τις διαλέξεις της πάντα με την ίδια ένταση. Γνωστό είναι άλλωστε πως την είχα υποστηρίξει έντονα και ενεργά στις τελευταίες Δημαρχιακές εκλογές.
Ίλαντρε, θα μου επιτρέψεις να πω πως τα Βρετανικά Πανεπιστήμια ΔΕΝ λειτουργούν σαν Δημόσια. Το όλον εκπαιδευτικό Σύστημα λειτουργεί τελείως διαφορετικά – οι φοιτητές με το καλημέρα σας έχουν στη διάθεσή τους τραπεζικό δάνειο για όλη την περίοδο των σπουδών τους το οποίο αποπληρώνουν με την καταβολή ελάχιστου ποσού όταν θα πιάσουν δουλειά. Είναι δε τελείως αυτοκέφαλοι οργανισμοί που διοικούνται αποκλειστικά από το Εκπαιδευτικό προσωπικό-οι δε φοιτητές δεν έχουν καμία δουλειά να παρεμβαίνουν στον Προγραμματισμό-μπορούν ενδεχομένως να κάνουν προτάσεις αλλά, μέχρι εκεί. Και ασφαλώς δεν… «μπουκάρουν» όπου βρουν κι όπου γουστάρουν. Αν είναι Πολιτικοποιημένοι; Ασφαλώς και μάλιστα συχνά πιο ουσιαστικά από το επίπεδο των συνθημάτων και του μπάχαλου. Μετέχουν σε δεκάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τρέχουν ως εθελοντές σε διάφορες χώρες με καθαρά ιδεολογικά ελατήρια κλπ. Μιλάμε για Πολιτική Πρακτική και όχι για Πρακτική Πολιτικής Εκτόνωσης. Δεν παριστάνω τον παντογνώστη αλλά, η σύντροφός μου έζησε περί τα 20 χρόνια μέσα στα Βρετανικά Πανεπιστήμια τόσο ως φοιτήτρια όσο και ως Διδάσκουσα.
Το επόμενο άρθρο θα ανέβει εκ των πραγμάτων από την Παρασκευή το μεσημέρι, γιατί την ίδια μέρα αργότερα, θα πετάξω στην Αθήνα για το μνημόσυνο της μητέρας μου που ταξίδεψε πέρσι τέτοιες μέρες-κατά συνέπεια θα είμαι πίσω στην Κύπρο την Κυριακή το απόγευμα. Η εκπομπή του Σαββάτου, δεν ξέρω ακόμα τι θα είναι. Αν προλάβω να κάνω ηχογράφηση αύριο, έχει καλώς. Αλλιώς, ίσως να γίνει επανάληψη στον Dylan που έκανα πρόσφατα και άρεσε σε αρκετό κόσμο.
Α! Και κάτι άλλο. Μία διαδήλωση συγκέντρωση κάποιων χιλιάδων, ασφαλώς και εκ των πραγμάτων θα διακόψει την κυκλοφορία. Είναι αναπόφευκτο και κανένα πρόβλημα. Όμως στην Αθήνα –το έχω βιώσει αυτό επανειλημμένως- έχουμε πολύ τακτικά μια απαράδεκτη συμπεριφορά μικρών ομάδων κάποιων δεκάδων ανθρώπων που θεωρούν θεμιτό να απλώνονται στους δρόμους και να κολλάνε την κυκλοφορία με το έτσι θέλω. Συγνώμη, αυτό είναι μια βαθύτατα αντιδραστική, απολίτικη αλλά και απολίτιστη δικτατορία ολίγων σε βάρος των πολλών.
Καταρχήν συγχαρητήρια για τις μουσικές σου επιλογές και θέλω να δώσσω και την δική μου παραγγελιά για κανένα Τζον Λη Χούκερ και αν μπορείς να ξαναβάλεις το "Φήβερ" και εκείνο με τη Έλλα το μπλουζ το φοβερό .
Επί του θέματος δε θέλω να σχολιάσω πολλά απλά να εκφράσω την έκπληξη μου όταν ακούω από τον ιμάτζινος να λέει "Το τζάμπα πρέπει να σταματήσει στην τριτοβάθμια παιδεία για ένα απλό λόγο, γιατί απλά ο έλληνας δε σέβεται το τζάμπ". Ήθελα μέρες να το σχολιάσω αλλά δεν ήξερα από που να το πιάσω. Πώς να χαραχτηρίσει τώρα κάποιος μια τέτοια δήλωση. Θα προσπαθήσω να προσεγγίσω το χάος του απαράδεκτου και να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:
α) η παιδεία δεν είναι οι πατάτες του Καποδίστρια
β) η παιδεία είναι εξ ορισμού αντίθετη, ακόμα και ιδρυματοποιημένη, στους νόμους της προσφοράς και της ΄ζήτησης.
γ) Το ελάχιστο καθήκον μιας πολιτείας που θέλει να οονομάζεται δημοκρατική και ενσωματώνει στο σύνταγμά της βασικές αρχές ανθρπωίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών για τα οποία έγιναν επαναστάσεις και ήταν αποτέλεσμα της εμπέδωσης των φιλελεύθερων αρχών του διαφωτισμού ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟΥς ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ. Γιατί θεωρούμε τις παροχές στην υγεία αναγκα.ίες κα στην παιδεία δευτερεύουσες? Ο άνθρωπος δεν είναι μόνο μια σωματομηχανή είναι και πνεύμα και οφείλει η κοινωνία να του δίνει τα εφόδια όχι μόνο για το ζην αλλά και το ευ ζην.
δ) Και αν όπως λες οι Έλληνες δεν εκτιμούν το δωρεαν τί συμβαίνει με αυτούς που το εκτιμούν και το έχουν ανάγκη?
ε)Γιατί όλα να ζυγίζονται στο χρήμα?
αφού το θέμα είναι τουρλού τουρλού να πω κάτι άσχετο..
Με ενόχλησε βαθύτατα που μετά τις εκλογές έκλεισε τελείως η ιστοσελίδα του Παπαδόπουλου και του Χριστόφια έπεσε σε αδράνεια ..
Του Κασουλίδη παρέμεινε σε σχετική λειτουργία για λίγο αλλά μετά έσυρε και αυτή μαύρη πέτρα πίσω της.
Αυτό λέει πολλά.. πάρα πολλά.. Για τον πραγματικό σκοπό τους , για την ειλικρίνεια τους αλλά και γι’ το που ήμαστε σαν λαός (πίσω που τον κόσμο)
Περίμενα να γίνουν (τουλάχιστο) Ενα βήμα προβληματισμού και ενημέρωσης για τις θέσεις τους και το έργο τους.
Αλλά όπως φάνηκε ήταν απλά μια διαφημιστική καμπάνια για να μας πούν ακόμη ένα ψέμα για το πολιτικό προφίλ τους και τέλος μια τραγική αλήθεια για τον ‘πραγματικό’ εαυτό τους.
Καλά για τον Τάσσο το περίμενα.. (είμαστε η πιο δημοκρατική σελίδα)
Αλλά από τους άλλους δύο περίμενα κάτι καλύτερο..
Δημοσίευση σχολίου