Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Αριστούργημα...

Είναι πολλές οι φορές που σκέφτομαι, πως αν όλοι οι άνθρωποι χωρίς καμία εξαίρεση είχαν την ευτυχία να μπουν αβίαστα στις ηδονές της Τέχνης και επιτρέψτε μου να πω κυρίως της Μουσικής, τότε οι θρησκείες δεν θα είχαν όχι απλά τόπο να σταθούν, αλλά θα είχαν φθίνει και εν τέλει θα είχαν εξαφανισθεί.

Και δεν υπάρχει κανένα ανθρώπινο πλάσμα ανίκανο να «γιορτάσει» και να απλωθεί νοερά ως τις εσχατιές του σύμπαντος μέσα από την Τέχνη. Ούτε ένα.

Ωστόσο βέβαια, όλοι ξέρουμε πως όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό, αλλά αντίθετα, εκείνοι που στάθηκαν τυχεροί στη ζωή τους και επικοινωνούν με τις Αρμονίες και γίνονται «ένα» με το Παν που μόνο η Τέχνη μπορεί να μεταφέρει, είναι λίγοι που οι συγκυρίες της ζωής τους, τυχαία πολλές φορές τους άνοιξαν τις πύλες.

Όχι απαραίτητα κάποιας ειδικής παιδείας.

Δεν είναι λίγες οι φορές, που μουσικοί συμφωνικών ορχηστρών έδωσαν συναυλίες με «δύσκολα» έργα σε επαρχίες και χωριά και ο κόσμος εκεί, επικοινώνησε απόλυτα και διψασμένα και μετά τη συναυλία, έπιασαν κουβέντα με τους μουσικούς ή το μαέστρο και έδειξαν ένα σπάνιο μέτρο βαθειάς κατανόησης των έργων που άκουσαν.

Γιατί απλά, το τελείως απλό ή και απλοϊκό κοινό ενός χωριού με το άλλο το πραγματικά και όχι το δήθεν καλλιεργημένο, συναντιούνται σε έναν Ιερό κοινό τόπο.

Την αυθεντική τους ανάγκη για ανάταση και αλήθεια, μέσα από την ουσία. Γιατί και οι δύο πλησιάζουν το Έργο χωρίς καμία εκ των προτέρων προκατάληψη.

Και, είναι ένα τεράστιο θέμα το πως τα εξουσιαστικά συστήματα φροντίζουν να κρατάνε την πλειοψηφία απ’ έξω αλλοτριώνοντας βάναυσα με χίλιους δυο τρόπους τις συνειδήσεις. Αυτά είχα κατά νου, καθώς μαγεμένος παρακολουθούσα αυτό το video ντοκουμέντο, μία από τις τελευταίες καταγραφές πρόβας του Herbert Von Karajan , σε πολύ προχωρημένη πια ηλικία, με την Συμφωνική του Βερολίνου και την Jessie Norman (τη φωνή…!). Το video, ντοκουμέντο πραγματικά, αποπνέει φως και θέρμη, καθώς παρακολουθεί έναν από τους μεγαλύτερους Μαέστρους όλων των εποχών να καθοδηγεί την Ορχήστρα του και την σπουδαία Σοπράνο στις ατραπούς για την καλύτερη δυνατή ερμηνεία του Βαγκνερικού Liebestod. Η πρόβα, είναι από τις ετοιμασίες για το Φεστιβάλ του Salzburg το 1987.

ΥΓ. Αύριο Σάββατο, στην εκπομπή μου "Κινούμενη Άμμος" θα παρουσιάσω μία όσο γίνεται πιο μεγάλη γκάμα από σπουδαία κινηματογραφικά soundtracks ταινιών. Από τα πιο κλασσικά-επικά όπως το έξοχο score του John Williams για τή σειρά Star Wars, μέχρι πιο πρόσφατα με μουσικές από τις ταινίες Harry Poter , Pirates of the Caribbean και άλλα, ουκ ολίγα. Το link είναι www.astracom.cy και η ώρα 5-7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).

4 σχόλια:

-=IMAGINOS=- είπε...

Γιώργο γιατί θεωρείς την τέχνη συνυφασμένη με την απώλεια των θρησκειών? Διαφωνώ κάθετα. Εάν κάτι υπάρχει που περισσότερο από κάθε τι άλλο γέννησε τέχνη αυτό είναι οι θρησκείες.

Να σου θυμίσω την υπέροχη Βυζαντινή μουσική, τα αριστουργήματα του Μιχαήλ Αγγέλου, τη μουσική και τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα του αραβικού κινεζικού ινδικού πολιτισμού και την τέχνη που απεικονίζουν πάνω σε αυτά και όχι μόνο και πολλά άλλα. Και όλα αυτά τα γέννησαν ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Φαντάσου ότι ακόμα και ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός και τέχνη, βασικά στη θρησκεία του 12 θέου αναπτύχθηκε….

Τέχνη λοιπόν δεν είναι μόνο η ευρωπαϊκή κλασσική μουσική του Vivaldi Bethoven Bach και Mozard.

Και να σου πω και κάτι άλλο? Οτιδήποτε χάνεται αυτό είναι στενάχωρο. Γιατί να χαθούν οι θρησκείες? Επειδή υπάρχει η τέχνη? Δες το διαφορετικά. Ποια θα ήταν η γνώμη σου εάν χανόταν η τέχνη για να υπάρχει η θρησκεία? Δεν είναι καλύτερα να υπάρχουν όλα για να ικανοποιούν και συνολικά τους ανθρώπους? Γιατί φυσικά άλλοι ακούνε πχ κλασσική μουσική και εκστασιάζονται και άλλοι όταν την ακούνε επίσης τους πιάνει ο ύπνος όπως εγώ, εκτός εάν ακούω κάτι χαρούμενο από τον Vivaldi η τον Verdi.. ή εάν ακούω συμφωνικό ροκ.

Δε μπορούμε να οριοθετούμε λοιπόν την τέχνη σε συγκεκριμένες ανθρώπινες εκφράσεις γιατί έτσι βιάζουμε και την τέχνη και τους ανθρώπους.

Unknown είπε...

Κατέγραψα ελεύθερα κάποιες σκέψεις μου καθώς παρακολουθούσα το video απολαμβάνοντας μέχρι το μεδούλι την αναζήτηση της τελειότητας τόσο του Μαέστρου όσο και της ερμηνεύτριας και των μουσικών ασφαλώς της ορχήστρας. Είναι, ας μου επιτραπεί, η άποψή μου, πως οι δρόμοι για την επαφή και μάλιστα για τη Συμμετοχή στο Θείο (όπως το ερμηνεύει ο κάθε ένας) περνάνε μέσα από την Τέχνη σε δευτερογενές επίπεδο και μέσα από την παράδοση (με την έννοια του «αφήνομαι» ) στη Φύση.
Η «προσευχή» στις συνθήκες που περιγράφω παύει να είναι προς-ευχή και γίνεται συμμετοχή και ταύτιση με την ευρεία έννοια της Δημιουργίας. Δεν θα πω άλλα επ’ αυτού, γιατί πραγματικά μάλλον αφορούν κάποιο δοκίμιο και όχι ένα «σχόλιο» σε blog. Άλλωστε, όπως σημείωσα και νωρίτερα, κατέγραψα απλά τις σκέψεις μου καθώς παρακολουθούσα το video. Να θυμίσω μόνο, πως η Κλασική Μουσική και η Όπερα, αρχικά ήταν Τέχνες λαϊκές στις οποίες μετείχε ο πολύς κόσμος-όπως κάποτε και το Θέατρο στην Αρχαία Ελλάδα. Το πώς σιγά-σιγά έγιναν «απρόσιτες» εξειδικευμένες και «δια ολίγους» είναι μία μεγάλη συζήτηση με κυρίως Πολιτική και Κοινωνιολογική βάση.

Ανώνυμος είπε...

File Giorgo,
uperoxi idea na parousiaseis soundtracks apo tainies! Anupomono n'akouso tin ekpompi sou aurio. Dustuxos exasa to afieroma ston Dylan. Isos anametadothei kapoia stigmi apo ton stathmo? Polloi ap' o,ti eida sta sxolia tha ithelan na tin (ksana)akousoun.

Den tha ithela na metatrepso to blog se xoro opou o kathenas mas kanei paraggelies kai sou upodeiknuei ti mousiki tha paikseis stin ekpompi sou alla tha mporousame n'akousoume kai kati apo Gustavo Santaolalla? Nomizo oti aksizei polu.

Euxaristo,
Elena X.

Ανώνυμος είπε...

K.Πίττα εννοείται ότι εν να κάμω ότι εν δυνατόν για να ακούσω την εκπομπή σας.
Μια πρόταση προσωπική είναι να αναμεταδόσετε το κορυφαίο ίσως sountrack (ευτυχώς στις παρέες μου συμφωνούν πολλοί) που έχει παραχθεί ποτέ για ταινια.Είναι το sountrack της ταινίας "Ο τελευταίος των Μοικανών"(Τhe last of the Mohicans).Απλα ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ!!!
http://www.youtube.com/watch?v=5SoeDAPj6gg&feature=related