Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

Το έκπτωτο «σίγμα»

Γράψτε σας παρακαλώ, σε ένα χαρτί τη λέξη

Θ Ε Σ Μ Ο Σ.

Αφαιρέστε στη συνέχεια το πρώτο σίγμα και καμαρώστε τη λέξη που προκύπτει:

Θ Ε Μ Ο Σ !

Το πνευματικό τέκνο του Πέτρου Κωστόπουλου, πρωθιερέα του Life Style στην Ελλάδα.

Το υποπροϊόν, ενός εκ πεποιθήσεως παραγωγού υποπροϊόντων.

Όταν λοιπόν εκπίπτουν τα συστατικά των Θεσμών, βασιλεύει η επικράτεια των Θέμων.
Τι είναι όμως οι Θέμοι οι Μάκηδες και λοιπή κομπανία;


Γιατί άραγε κάποιοι τελούν υπό έκπληξη με όλα όσα συμβαίνουν εσχάτως στην Ελλάδα;

Κανείς πια δεν θυμάται τον συστηματικό κανιβαλισμό που κάνουν αυτοί οι τύποι εδώ και χρόνια;

Κανείς δεν θυμάται πως έστησαν τις ακριβοπληρωμένες καριέρες τους ξεσκίζοντας με λύσσα τις σάρκες του έτσι και αλλιώς άρρωστου πολιτικού συστήματος;

Επί χρόνια, με κάθε τρόπο καλλιέργησαν την απόλυτη απαξία σε θεσμούς και πολιτική.

Επί χρόνια κόπτονται πως κάνουν κριτική και πιέζουν το σύστημα να λειτουργήσει καλύτερα ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που κάνουν είναι να απαξιώνουν την ίδια την πολιτική χωρίς να προτείνουν τίποτα έστω, υποτυπωδώς.

Τέκνα του ΠΑΣΟΚ μιας που αυτή η ελευθεριότητα ξεκινά από την πρώτη εποχή που το Life Style έγινε στην Ελλάδα η ιδεολογία των χορτασμένων νέων τζακιών και των πάσης φύσεως κλεπταποδόχων.

Όταν επί ΠΑΣΟΚ έγινε το μεγάλο γιουρούσι των κολλητών, και μεταλλάχθηκε ο κοινωνικός ιστός.

Θυμηθείτε: Αρχικά ήταν η κλίκα του περιοδικού Κλικ.

Ξαφνικά, οι αχόρταγοι, βγαίνουν από τον ίσκιο και γίνονται παραδείγματα προς μίμηση.

Opinion Leaders παρακαλώ…!

Οι μέχρι προχθές πειναλέοι. Και το χειρότερο; Ακαλλιέργητοι και αγράμματοι.
Γιατί, κακά τα ψέματα, το παλιό τζάκι, ουδέποτε είχε ανάγκη να κάνει επίδειξη.

Αγράμματοι λοιπόν κατά κανόνα, με «μαγκιά» και ύφος , με περισσή έπαρση φουσκώσανε πανιά και μυαλά και σαν τα κοράκια πέσανε στην απροστάτευτη από Θεσμούς και Αρχές Ελλάδα όχι μόνο για να αρπάξουν και να φάνε αλλά και για να κάνουν παιχνίδι.

Να ορίσουν κανόνες εξουσίας.

Και μετέτρεψαν τη δημόσια ζωή σε μία τεράστια λεκάνη από σκατά.
Ως αυθεντικά περιττώματα οι ίδιοι, τίποτα άλλο δεν θα μπορούσαν να κάνουν.

Μία τεράστια ξεκούρδιστη ορχήστρα που παίζει χωρίς ρυθμό και που έβαλε την Ελλάδα να χορεύει στο ζαλισμένο βαλς της.

Αυτοί, μπορεί να πίνουν την σαμπάνια τους και τα κρασιά τους.

Μεθυσμένος όμως, είναι ο απλός κόσμος, που κάθε βράδυ, εξουθενωμένος από τη δουλειά θα κάτσει χωρίς αντιστάσεις να τους δει στις τηλεοράσεις να ξερνάνε και να χασκογελάνε μεταξύ τους.

Αυτή, είναι η διασκέδαση των νεοελλήνων.

Αρχής γενομένης της σκυλάδικης κουλτούρας που ανέδειξε το ΠΑΣΟΚ ως «λαϊκό πολιτισμό» μέχρι τα reality shows , τους είρωνες Θέμους, τους «Ζορό» Μάκηδες τις κουτσομπολίστικες ειδήσεις .

Σιγά σιγά, με σύστημα, οι Αισθητικές αντιστάσεις των Ελλήνων αποψιλώθηκαν για να μετατραπούν σε ανοχή και επιβράβευση συμπεριφορών και ύφους που για άλλες εποχές θα ήταν απλά αδιανόητα

Σε τι μπορεί να ελπίζει κανείς τώρα;
Ίσως, στο ενδεχόμενο να πέσουν όλοι μέσα στο λάκκο με τα σκατά που οι ίδιοι άνοιξαν.

Το χειρότερο; Κανένας πια δεν μιλά για τα έργα και τις ημέρες του κου Ζαχόπουλου στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Τόσο, που η υπόθεση μπορεί να κλείσει στον χορό των εκατομμυρίων του Θέμου και κάποιος άλλος Ζαχόπουλος να συνεχίσει το έργο των αποχαρακτηρισμών των αρχαιολογικών χώρων και το ξεπούλημα της ιστορίας μας.

Πράγμα που σημαίνει πως ο Θέμος και ο κάθε Θέμος κυβερνά και το σίγμα που εξέπεσε των Θεσμών…παραμένει εξόριστο από τη ζωή.



*Ο πίνακας στην κεφαλή του άρθρου είναι λεπτομέρεια από το τρίπτυχο έργο του Ολλανδού Ιερώνυμου Μπος «Ο κήπος των γήινων απολαύσεων».

Δουλεμένος με λάδια πάνω σε ξύλο, το έργο δημιουργήθηκε στην περίοδο 1503-1504 και εκτίθεται στο μουσείο del Prado της Μαδρίτης.

20 σχόλια:

Yiota είπε...

δεν θα σχολιάσω το θέμα περί Θέμου και Μάκη γιατί απλά δεν με ενδιαφέρει. Εξάλου είναι τόσο μεγάλο το μπλέξιμο που αποκλείεται να βρουν άκρη...κάτι σαν τον Άλεξ στη Βέροια.

Θα σχολιάσω όμως τον πίνακα ο οποίος είναι ανατριχιαστικός και φαντάζομαι ο ζωγράφος θα είχε στο μυαλό του, τις αμαρτίες, τα πάθη, το μίσος των ανθρώπων που διψάγανε για ανούσιες απολαύσεις. Η τωρινή κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία, δεν απέχει και πολύ από την κατάσταση που δείχνει ο πίνακας...

cyrus είπε...

Αν από τη λέξη "θεσμός" αφαιρέσουμε το "θ", θα είμαστε πιο κοντά στην πραγματικότητα...

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα ασφαλώς και δεν είναι ο "Θέμος" και ο "Μάκης".

Όλη η ουσία ειναι στην τελευταία παράγραφο ομως εχει προηγηθει περιεκτική αναλυση, συγχαρητηρια.

Ζεν

Unknown είπε...

@Yiota Ο πίνακας του Μπος, καθρεφτίζει εξαιρετικά το εφιαλτικό περιβάλλον που δημιουργούσε εκείνη την εποχή η εκκλησία προκειμένου να τρομοκρατεί τον κόσμο

@Ζεν Ευχαριστώ- η τελευταία παράγραφος και το νόημα της απηχούν απλά την απαισιοδοξία μου. Κάποιοι είπαν «πιάσαμε τον πάτο, έσπασε το απόστημα» Δυστυχώς, αμφιβάλλω.

@cyrusgeo Είσαι καλά; Χαίρομαι που σε βλέπω από εδώ. Έτσι είναι…Το σκέφτηκα ή μάλλον για να είμαι ειλικρινής μου το είπε ο Just Another Gone Off πριν από λίγες μέρες καθώς του εκμυστηρεύτηκα το «εύρημα» με το σίγμα. Στην αρχή σκέφτηκα να το εντάξω και αυτό στο κείμενο αλλά μετά είπα πως ένα λογοπαίγνιο αρκεί για αυτό το εμετικό ζήτημα.

dokisisofi είπε...

afto me to lifestyle ksanapesto
O sugkekrimenos stis ekpompes tou theopoiouse apo ti mia anaksia logou ipokeimena tis showbiz kai apo tin alli ekxidaize ta panta me enan apistefto pornografiko misoginismo. Kai si perimenes kati kalitero apa'afton kai tous omoious tou?

Eftixos pou ektos apo Themo xoris sigma iparxei kai Themos xoris m pou ta panth'ora . (xoris korious kai roufianemata).

-=IMAGINOS=- είπε...

Ένα από τα καλύτερα άρθρα σου Γιώργο που έχω διαβάσει ποτέ.
Το καλύτερο άρθρο επίσης που διάβασα οπουδήποτε μέχρι τώρα από τότε που άρχισε το πανηγύρι με τα DVD στο απίστευτο τρελοκομείο που ακούει στο όνομα Ελλάδα.

Ο πίνακας έχει γίνει και εξώφυλλο δίσκου μιας συλλογής με ισπανικά ροκ συγκροτήματα που είχα αγοράσει πολλά χρόνια πριν σε βινύλιο αλλά δε γνώριζα τις λεπτομέρειες για τον πίνακα. Μάλιστα τον είχα αγοράσει το δίσκο θυμάμαι γιατί μου είχε κάνει εντύπωση το εξώφυλλο του, ο πίνακας αυτός δηλαδή. Ήταν ευχάριστη έκπληξη.

MonachusX2 είπε...

Πολίτη Πίττα, πολύ σωστός. Διάβασα το κείμενο σας το πρωί στον Πολίτη και συμφωνώ απόλυτα. Αυτοί οι κύριοι Τίποτα καθόρισαν τον τρόπο ζωής μας και τον ονόμασαν life style όχι μόνο για να παίρνουν τις μίζες, αλλά και για γεμίσουν τα κενά της ανυπαρξίας τους και τα μυαλά των θεατών τους για μια ζωή που είναι αλλού. Πάντα τους σιχαινόμουν, αλλά τώρα ακόμα περισσότερο. Δεν θα ξεχάσω τον Θέμο Ανασταστιάδη πόσο προσβλητικός και απαξιωτικός ήταν για όλους και για όλα από τον καιρό της Μαύρης Τρύπας στην Ελευθεροτυπία. Και τον είχαν κάνει θεό, απλώς γιατί έγραφε καλά και σατίριζε ανέξοδα κάποιες καταστάσεις.

Captain Harbour είπε...

Ο Έλληνας πολίτης θα πρέπει να ενημερώνεται για το τι συμβαίνει καθώς έτσι θα αντιληφθεί τη σαπήλα και την βρωμιά που μας έχει κυκλώσει. Όχι μέσα από τα δελτία της τηλεόρασης. Η εικόνα αιχμαλωτίζει την σκέψη. Διαβάζοντας θα καταλάβει ότι η μεταπολίτευση τέλειωσε και ότι αυτός είναι στο κέντρο των αποφάσεων. Θα πρέπει να κατανοήσει ότι έχει δύναμη να αλλάξει τα πράγματα με το μόνο τρόπο που έχει. Την ψήφο του. Ίσως αυτό να ακούγεται αριστερο-συνδικαλίστικο. Ωστόσο δεν θέλω να πάρει αυτό το χρώμα γιατί δεν μου αρέσουν αυτοί που λένε κουβέντες του αέρα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος διαφυγής από αυτήν την παρακμή. Ας σκεφτούν όλοι λογικά και ας αποφασίσουν. Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να γκρεμιστεί το σαθρό οικοδόμημα που στέκει τώρα ώστε να προφυλαχθεί η δημοκρατία πάνω στην οποία ασελγεί η τέταρτη εξουσία. Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι όλοι ίδιοι.
Κύριε Πήττα η Guernica του Picasso θα περιέγραφε πλήρως την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελληνική κοινωνία. Εδώ βομβαρδίζονται οι πολίτες...

Χαιρετισμούς

Κωστής Γκορτζής είπε...

Μαύρη απελπισία Γιώργο. Το μόνο παρηγορητικό είναι ότι αυξάνονται αυτοί που από πολλά χρόνια λένε τα ίδια. Και τα λένε πια και πολύ καλύτερα. :-) Το κείμενό σου δυνατή σφαλιάρα σε όλους μας...

-=IMAGINOS=- είπε...

Γιώργο με την άδεια σου αναδημοσιεύω το άρθρο σου στο blog μου.

stelios papalangi είπε...

εξαιρετικό άρθρο.
καλά είναι να θυμόμαστε όμως ότι δεν είναι μόνο ο κίτρινος τύπος που νοσεί. Νοσεί γενικά η δημοσιογραφία στο σύνολό της.

δεν είναι μόνο ο μάκης, είναι και ο σοβαροφανής πρετεντέρης ή ο παπαχελάς κ.α.
είναι τα παράθυρα.
είναι η διαπλοκή. αυτό το πασοκοκάναλο εν ονόματι μεγγα δεν ενοχλεί κανένα ; !
είναι και ο μερτονγκ με τα μονοπώλιο που δημιουργεί.
είναι και η δικιά μας περιρρέουσα ατμόσφαιρα.


δείτε μόνο τις ερωτήσεις.
χέστε την απάντηση.
μόνο η ερώτηση φτάνει.
στημένες όλες.
έχουν κατανήσει όλοι να είναι πασαδόροι, αντί προστάτες του λαού - δημοσιογράφοι δηλαδή.

θυμάμαι το 20λεπτο ρεπορταζτου ΡΙΚ για τους φυλακισμένους μετανάστες στο περίφημο "ντεπόζιτο".
ερωτήσεις στον αρχηγό της αστυνομίας από το δημοσιογράφο :
- μα πως κατάφεραν να ξαναβγούν στο ντεπόζιτο ;
- μα καλά, δεν υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ των φυλακισμένων (δεν τρώνε όλοι το ίδιο);
- θα υπάρξει πειθαρχική έρευνα; (για το πως κατάφεραν να ξαναβγούν στο ντεπόζιτο ; !!!)

το γιατί βγήκαν αυτοί οι μαλάκες εκεί πάνω , ο δημοσιογράφος δεν το θεώρησε σημαντική ερώτηση!

όταν υπογράφτηκε η μεταρυθμιστική συνθήκη στα νέα του ΡΙΚ η είδηση έπαιξε στις 8:40 (χωρίς άλλα σχόλια)... στη ΝΕΤ πρώτη, με ανακοινώσεις ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ


τα λοιπά θα αφήσω το στάθη να τα πει... και αξίζει το κόπο, γιατί γράφτηκε πριν. πολύ πριν.

Τι εννοούμε όταν λέμε ενημέρωση;

Ας πάρουμε ένα τυχαίο φύλλο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Αυτό της 5ης Οκτωβρίου 2006.

Περιέχει: 206 θέματα!

Εξ αυτών τα 7 στην πρώτη σελίδα, ενώ στο εσωτερικό του φύλλου αναλόγως επιμερισμένα ανά τομέα μπορεί κανείς να διαβάσει

25 πολιτικά θέματα

20 οικονομικά

15 διεθνή

33 ρεπορτάζ περί την καθημερινότητά μας (το «ελεύθερο ρεπορτάζ» όπως αποκαλείται στο ιδιόλεκτο των εφημερίδων το ρεπορτάζ για τα συμβαίνοντα στην κοινωνία)

37 καλλιτεχνικά (συν τα σχόλια)

και περί τις 60-70 ειδήσεις απ' όλο το φάσμα των ενδιαφερόντων του πολίτη.

Ανάμεσα σε αυτά τα θέματα και τους αντίστοιχους τίτλους ο αναγνώστης συναντάει

σχόλια

άρθρα

αναλύσεις

στήλες

χρονογραφήματα

επιφυλλίδες

προσωπικές απόψεις

συνεργασίες προσωπικοτήτων

15 χρηστικές στήλες (απ' τα σινεμά έως τα φαρμακεία)

στήλες ειδικού ενδιαφέροντος, όπως το σκάκι ή το αυτοκίνητο

αλληλογραφία των αναγνωστών με την εφημερίδα

το κύριο άρθρο

τα κοινωνικά

μικρές αγγελίες

109 φωτογραφίες

6 διαγράμματα

4 γελοιογραφίες

26 διαφημίσεις, αυτοδιαφημίσεις και πληρωμένες καταχωρίσεις.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσει κανείς (παρ' ότι συνήθως δεν το προσέχει, αλλά πάντα, έστω ασυνειδήτως, απολαμβάνει) την προσπάθεια που έχει καταβληθεί για να συγκροτηθεί η ύλη της εφημερίδας σε σώμα

σώμα αναγνώσιμο

με ευρηματικότητα στους τίτλους των θεμάτων, στις λεζάντες των φωτογραφιών, στην αξιολόγηση της σειράς και του χώρου των θεμάτων.

Με αυτό το σώμα ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να επικοινωνήσει σκεπτόμενος· να συμφωνήσει, να διαφωνήσει,

να προβληματισθεί, να εκνευρισθεί, να μάθει, να οργανώσει τον χρόνον του, να πληροφορηθεί για την ψυχαγωγία του, να δει τις διαφημίσεις, να γελάσει, να θυμώσει. Μάλιστα αν

είναι τακτικός αναγνώστης, να ξαναδεί τον εαυτόν του και την ημέρα του, μέσα στο οικείο τοπίο της εφημερίδας του, απ' το οποίο περνάει ο κόσμος,

οι εκπλήξεις, οι επιβεβαιώσεις, οι αμφιβολίες, η γνώση, οι σκέψεις - τα νέα

αλλά και η ιστορία.

***

Την ίδια ημέρα, 5 Οκτωβρίου 2006, απ' τα τρία μεγάλα ιδιωτικά κανάλια το ένα είχε όλες κι όλες 4 ειδήσεις και δυο σκυλοκαυγάδες απ' τα παράθυρά του για τις δύο απ' αυτές, ενώ τα άλλα δύο, 3 ειδήσεις μετά ενός σκυλοκαυγά το ένα, 6 ειδήσεις με 5 σώου για τις 5 απ' αυτές το άλλο. Συν αθλητικά 30 δευτερολέπτων και τον «καιρό». Κι ύστερα πάπαλααα!

8.000.000 Ελληνες ενημερώθηκαν «ούτω πώς» εκείνη την ημέρα. Οπως και όλες τις άλλες.

Αντιθέτως, μόνον περί τις 500.000 πολίτες θα διάβασαν την ίδια μέρα τα περίπου 350.000 φύλλα των πολιτικών εφημερίδων που αγοράσθηκαν κι άλλοι τόσοι

τα αθλητικά φύλλα, τα οικονομικά και τα δωρεάν διανεμόμενα. Ενώ ακόμα λιγότεροι -πολύ λιγότεροι- θα ανέγνωσαν ανάλογα θέματα στο διαδίκτυο.

Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί υπέρ της τηλεόρασης.

Ο πολίτης και η πολίτισσα που έμαθαν, άκουσαν και (δεν) σκέφθηκαν για 4 πράγματα, επί ολίγα λεπτά εκεί γύρω στις 8 και υπό τον καταιγισμό των κραυγών όσων τα ανέτεμναν, τα έτεμναν και τα αλάλιαζαν,

οι πολίτες αυτοί και οι πολίτισσες είναι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Αν εξαιρέσεις όσους απ' αυτούς έχουν ακούσει ενημερωτικό ραδιόφωνο, το οποίον αθλείται κατά το δυνατόν ωραία, οι πολλοί, της AGB οι εκδρομείς, είτε η AGB τους μετράει σωστά είτε λάθος, όλοι αυτοί που κοιτούν με το ένα μάτι τις ειδήσεις (συνήθως κουρασμένο) έχουν

καθαιρεθεί απ' την εξουσία σε «ποσοστό»!

κι έχουν ταυτοχρόνως καθαιρέσει οι ίδιοι τη δημοκρατία σε ζελέ.

Πολτό. Λάσπη. Τηλετυραννία.

Ε, και; θα μου πείτε...

Ελα, ντε; θα σας πω...


ΣΤΑΘΗΣ Σ. 7.Χ.2006 stathis@enet.gr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/10/2006



(αυτό το απαράδεκτο τέλος του άρθρου προσπαθούσα μέρες να το μεταφράσω σε κάτι φίλους... αλλά δεν έβγαινε ρε γμτ)


τα ίδια λένε κι αυτοί ... λίγο πιο χιουμοριστικά.απολάυστε τους

http://www.jibjab.com/originals/what_we_call_the_news

Ανώνυμος είπε...

den anisixis poy kathe toso synfwnoun mazi soy fasistes-ethnikistes ?

mtryfo είπε...

politispittas
εξαιρετικό το κείμενό σου περί
-εσμών ....να προσθέσω θυμίζοντας σας την "μαύρη τρύπα" της τοτε "Ελευθεροτυπίας", στην οποία ο περί ού ο λόγος δεν είχε αφήσει τίποτε όρθιο, με αποτέλεσμα να τον "γιαουρτώσουν".
Πέσαν τότε όλοι,λιτοί και δεμένοι, που λέμε εδώ πάνω, να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους για το γιαούρτωμα.
Δεν ήξεραν τι τους περίμενε.....ούτε ότι ερχόταν και η σειρά τους, ας πρόσεχαν...

-=IMAGINOS=- είπε...

@ανώνυμος

Εγώ είμαι φασίστας και εθνικιστής και συμφωνώ με όποιον λέει σωστά πράγματα όπου και αν ανήκει ιδεολογικά. Εσύ που είσαι μαλάκας και ηλίθιος δεν ανησυχείς που συμφωνείς με όσους λένε σωστά πράγματα? Οι μαλάκες και οι ηλίθιοι συμφωνούν μόνο με μαλάκες και ηλίθιους, εσύ τι δουλειά έχεις εδώ μέσα?

Unknown είπε...

@dokisisofi Είχα γράψει πριν από πολύ καιρό (τουλάχιστον εδώ και δυο χρόνια) για το πόσο εύκολος είναι ο δρόμος της ισοπέδωσης των πάντων στα μάτια του συχνά ανυποψίαστου κοινού. Και αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την δεοντολογία και τα ήθη που παραδοσιακά υπάρχουν ή δεν υπάρχουν σε μία κοινωνία. Παράδειγμα απλό, χωρίς ντε και καλά να θέλω να εξιδανικεύσω καταστάσεις και τόπους, αλλά δεν μπορώ να αποφύγω το παράδειγμα, στη Βρετανία και τουλάχιστον σε κανάλια όπως το BBC ή το Channel 4. Όπου απλά, ένας «παρουσιαστής» εκπομπής δεν μπορεί στη μία εκπομπή να φιλοξενεί ας πούμε μία κορυφαία Σοπράνο της Όπερας (και να την αποκαλεί «Ιέρεια» και στην επόμενη την Madonna , όσο καλή κι αν είναι στο είδος που εκπροσωπεί, απλά και μόνο γιατί αν ο παρουσιαστής είναι ίδιος και η εκπομπή της ίδιας ζώνης, προκαλεί μπέρδεμα σε ξεχωριστές πραγματικότητες. Και σαν αρνητικό παράδειγμα, θυμάμαι τον «σοβαρό» Χατζηνικολάου να φιλοξενεί μία Δευτέρα την Μαρία Φαραντούρη, να την αποκαλεί Μεγάλη Κυρία του Ελληνικού τραγουδιού κα την επόμενη Δευτέρα, στην ίδια εκπομπή, ο ίδιος, με τα ίδια ακριβώς επίθετα να υποδέχεται την….Άντζελα Δημητρίου… Κάπως έτσι και όταν αυτά γίνονται σε μόνιμη βάση, με σύστημα για χρόνια και χρόνια τινάζεται στον αέρα ακόμα το στοιχειώδες αξιακό ένστικτο που έχουν και οι πιο απλοί άνθρωποι. Και όσο κι αν φαίνονται αυτά που γράφω εδώ σαν λεπτομέρειες, είναι, κατά τα γνώμη μου, συνειδητά εγκλήματα σε βάρος του κόσμου.

Unknown είπε...

@Ιμάτζινος, σε ευχαριστώ, υπάρχει στα Νέα του Σαββάτου ένα ε-ξαι-ρε-τι-κό άρθρο του Γιάννη Χάρη με τίτλο «Η Ιδεολογία του χαβαλέ». Αναζήτησέ το, θα το απολαύσεις γραμμή γραμμή.

@ MonachusX2 ..σας ευχαριστώ…πάντως, στην εποχή της Μαύρης Τρύπας, τα έφαγε τα γιαούρτια του στο δρόμο. Ακόμα υπήρχαν κάποιες αντιστάσεις τότε…

@captain harbour δεν μου ακούγεται διόλου αριστεροσυνδικαλιστικό…αν καταντήσαμε να φοβόμαστε τις ετικέτες που θα μας κολλήσουν κάποιοι επιτήδειοι επειδή προσπαθούμε να αναπνεύσουμε απλά ως σκεπτόμενοι Πολίτες, καήκαμε. Για την Guernica ομολογώ πως συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, κρίμα που δεν το σκέφθηκα νωρίτερα!

@ Κώστα Γκορτζή…δεν ξέρω πια τι να σκεφτώ. Τα λέμε κάτι χρόνια τώρα, με διαφορετικούς τρόπους και τόνους. Η αγωνία μου είναι πως απλά, δεν θα συμβεί τίποτα, πως η υπόθεση θα καταλήξει όπως διατυπώνω όχι χωρίς αγωνία στην τελευταία μου παράγραφο.

@ Στέλιο, δεν έχω να σχολιάσω κάτι, εξαιρετική η παρέμβασή σου, ως συνήθως…

@ ανώνυμε…κυρίως ανησυχώ όταν συμφωνώ με τον εαυτό μου συνέχεια. Συγνώμη, ο ετεροπροσδιορισμός δεν είναι το φόρτε μου. Κατάλαβες άραγε τι λέω;

@mtryfo Ακριβώς έτσι, όπως τα λέτε.

@ Imaginos….έλα ντε, το τι δουλειά έχει εδώ μέσα ούτε αυτός το ξέρει!

Sceptic Anonymous είπε...

Εμένα αυτό που με προβληματίζει είναι τι μπορούμε να κάνουμε; Θα μου πείτε μην βλέπετε τηλεόραση, δεν βλέπω, μόνο όταν κατεβαίνω Κύπρο και αυτό πολύ αραιά. Όμως προφανώς η πλειοψηφία παρακολουθεί αυτό το τσίρκο και παρόλο που πολλοί απαξιούν στην ουσία τίποτα δεν γίνεται, πάλι τα ίδια και τα ίδια, οι ίδιοι πρωταγωνιστές απλώς με νέα σκάνδαλα. Και αυτό που με εκνευρίζει περισσότερο είναι πόσο ανήμπορη είναι η πολιτεία να επιβάλει έστω και μια στοιχειώδης δικαιοσύνη. Ο Θέμος θα πάει φυλακή; Αμφιβάλλω και μακάρι να βγω ψεύτης.
Αυτή η ατιμωρησία είναι που με προβληματίζει, τα λέμε, τα λέμε και τίποτε δεν αλλάζει πάντα την πλήρώνει κάποιος άσχετος ενώ οι υπόλοιποι συνεχίζουν το "έργο" τους.

Να τους πάρουμε με τα γιαούρτια δεν είναι σωστό γιατί υποτίθεται αν πάρουμε το νόμο στα χέρια μας δεν είμαστε καλύτεροι από αυτούς και δεοντολογικά το βρίσκω λάθος ο καθένας να κάνει ότι θέλει επειδή θεωρεί ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Άρα τι μπορούμε να κάνουμε; Ο ασθενής αργοπεθαίνει και εμείς δημοσιεύουμε σε ιστολόγια. Αυτό δεν είναι μομφή κατά του οικοδεσπότη, θεωρώ τον εαυτό μου εξίσου αδύναμο αν όχι περισσότερο.

Μαύρος Γάτος είπε...

Εγώ λέω από τη λέξη ΘΕΣΜΟΙ να αφαιρέσουμε όλα τα γράμματα΄.

Θ για τους ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Ε για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σ για την ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ

Μ για την ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΑ

Ο για την ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ

και τέλος ένα

Ι για την ΙΣΟΝΟΜΙΑ...

Αιωνία τους η μνήμη.

stalamatia είπε...

Καλά έκανα εγώ και δεν είδα ποτέ εκπομπή ούτε του Μάκη ούτε του Θέμο και κατά ένα περίεργο λόγο όταν άκουγα άλλους να γελούν και να τους καμαρώνουν εμένα μου ερχόταν μια αναγούλα και δεν ήταν γιατί είχα φάει βαριά.

stelios papalangi είπε...

φίλε sceptic anonymous

βέβαια η ατιμωρησία μας εκνευρίζει όλους, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα δεν νομίζω ότι η τιμωρία είναι η λύση. δεν λέω, η τιμωρία χρειάζεται για τα σκάνδαλα του χρηατηστηρίου, για τα καρτελ γάλακτος, για τις μίζες της σιμενς κλπ

όταν όμως μιλάμε για τα ΜΜΜαλακίας, τι θα κάνει ο "νόμος"; να απαγορευσει τα πρωινάδικα ; να κλείσει το θέμα ή να λογοκρίνει τα παράθυρα;

το μόνο που μπορεί να κάνει η πολιτεία είναι η παιδεία. ο λόγος είναι απλός : η δημοκρατία για να λειτουργήσει σωστά, δεν χρειάζεται μόνο μια κάλπη - χρειάζεται και σκεφτώμενους πολίτες.

αλλά και πάλι, μην περιμένεις ότι είναι η λύση όλων των προβλημάτων. θα βοηθούσε πάντως (ή τουλάχιστο αυτό θέλουμε να ελπίζουμε).

στο τέλος της ημέρας όμως δεν φταίνε μόνο τα ΜΜΕ. φταίει και ο λαός ο ίδιος και έχω πάψει πλέον να του δίνω συγχωροχάρτι.

έτσι ναι! το να κλείσεις τη τηλεόραση είναι κάτι. το να μπεις σε ένα (σοβαρό) μπλοκ είναι κάτι.

έτσι κι αλλιώς δεν πιστεύω στις επαναστάσεις. αν αλλάξει κάτι ίσως αλλάξει από το σύστημα το ίδιο... μερικώς αυτό κάνει ο λαζόπουλος