Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007

8/12/1980

Την 8η Δεκεμβρίου 1980 δεν θα την ξεχάσω ποτέ.
Ήμουν στη γειτονιά που μεγάλωσα, και κατηφόρισα προς το σπίτι των γονιών μου.
Έβαλα το κλειδί στην πόρτα, μπήκα μέσα και, είδα τον αείμνηστο πατέρα μου να με κοιτάζει πολύ σκεφτικός.
Είχε το ύφος του ανθρώπου που ψάχνει να βρει τον πιο κομψό τρόπο για να πει μία εξαιρετικά δυσάρεστη είδηση.

«Ξέρεις Γιώργο…άκουσες τι έγινε; »
«Τι έγινε;» του αποκρίθηκα ανήσυχος.
«Να βρε παιδί μου, άλλη μία απόδειξη πως ο κόσμος μας είναι πια τελείως μα τελείως παράλογος…δολοφονήθηκε ο Λένον, αν είναι δυνατόν

Έμεινα και τον κοίταγα. Μα τι μου λέει τώρα; Πήγαμε μαζί στην τηλεόραση και περιμέναμε το επόμενο δελτίο ειδήσεων, τότε δεν υπήρχαν ούτε δορυφορικά κανάλια, ούτε διαδίκτυο τα πράγματα ήταν ακόμα…πρωτόγονα με ασπρόμαυρες τηλεοράσεις.

Η δολοφονία του Τζον Λένον, ήταν κυριολεκτικά όπως την ένιωσε ο πατέρας μου.
Ανήκουστη, παράλογη, παρά φύση.

Συμπλήρωσε ο πατέρας μου και είπε:

«ζει ανενόχλητος ο κάθε Πινοσέτ και το κάθε βαμμένο στο αίμα κάθαρμα και, δολοφονούν έναν άνθρωπο, έναν καλλιτέχνη που μόνο αγάπη πρόσφερε και έργο»

Δυστυχώς, ο κατάλογος των μαρτύρων της βίας είναι απέραντος.
Και δεν είναι λίγες οι φορές που μια ανάλογη είδηση σόκαρε όλον τον κόσμο. Μόνο, που η δολοφονία του Τζον Λένον είχε κάποια ιδιαιτερότητα.
Έκανε εκατομμύρια ανθρώπων να νιώσουν πως έχασαν έναν τελείως δικό τους άνθρωπο, έναν άνθρωπο που ήταν μέρος της ζωής τους.

Θυμάμαι ακόμα τους τίτλους των εφημερίδων της επόμενης μέρας:

«Ορφάνεψε η γενιά του 60 και όχι μόνο» «Δολοφονήθηκε
το όνειρο
»

«Άφωνος ο κόσμος
μπροστά στον νεκρό Λένον
»

και άλλα πολλά.


Ο Λένον πύκνωσε στο πρόσωπό του το πάθος του ιδεαλισμού, το κυνήγι του ανέφικτου, το όνειρο.

Άφησε πίσω αρκετά σπουδαία τραγούδια που συνέθεσε στην μετά Beatles περίοδο και πολλά, πάρα πολλά αριστουργήματα που δημιούργησε με τον κύριο συνθετικό εταίρο του τον Πωλ ΜακΚάρτνεϊ.


Κύρια, συμβόλισε όλη τη δεκαετία του 60, την κρίσιμη αυτή δεκαετία στην οποία μπήκαν τα σπέρματα για πολλά κινήματα που μόλις τώρα ωριμάζουν, όπως το Οικολογικό και της διαφορετικής αντίληψης για την ανάπτυξη.


Μέσα από το κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, μέσα από την για πρώτη φορά γνωριμία με τις κουλτούρες εξ ανατολών και το αρμονικό πάντρεμά τους με την δυτική παράδοση τόσο στη μουσική όσο και αλλού, μέσα από την ανάδειξη των διαφορετικών ταυτοτήτων που μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά και γόνιμα χωρίς να καταπίνουν η μία την άλλη, η δεκαετία του 60 ανέδειξε σπερματικά πολλά από αυτά που σήμερα προσπαθούμε να κατανοήσουμε στον κόσμο μας.


Γιατί, η έννοια «παγκόσμιο χωριό» τότε πρωτομπήκε στο τραπέζι, πολύ πριν τα συμφέροντα της διεθνούς αγοράς επιβάλλουν τη δική τους παγκοσμιοποίηση που συνήθως λειτουργεί ερήμην των ανθρώπινων αναγκών.


Έναντι της παγκοσμιοποιημένης πολτοποίησης στην οποία λίγο πολύ βαδίζουμε, η δεκαετία του 60 στέλνει το μήνυμα για μία παγκοσμιοποίηση της συνύπαρξης.

Και συνύπαρξη χωρίς σεβασμό στη διαφορά δεν μπορεί να υπάρξει.


Imagine, Power to the People, Working class hero, Woman is the nigger of the world, είναι μόνο ένα ελάχιστο μέρος από την παρακαταθήκη που άφησε ο Τζον Λένον όταν έφευγε από τη ζωή εκείνο το παγωμένο απόγευμα στις 8 Δεκεμβρίου του 1980.

Τραγούδια και στίχοι που θα ζεσταίνουν τις καρδιές και το νου των ανθρώπων όσο ακόμα θα υπάρχουν άνθρωποι που σκέπτονται και αγωνιούν για τις τύχες του κόσμου.

ΥΓ. Σήμερα Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας εκπομπής μου «Κινούμενη Άμμος» στον Κυπριακό Άστρα 92, 8 και 105,3 θα κάνω ένα αφιέρωμα στον Τζον Λένον, στη μουσική του, στο πέρασμά του από τη ζωή και στο ανεξίτηλο ίχνος του.

Η εκπομπή είναι όπως πάντα από τις 5 μέχρι τις 7 το απόγευμα και για όσες/όσους είναι εκτός Κύπρου μπορεί να ακουστεί από το διαδίκτυο από το λινκ του Άστρα που έχω στους δεσμούς, δεξιά στην ιστοσελίδα μου. Για τηλεφωνικές παρεμβάσεις, 77771010 και τηλεφωνήσετε από εξωτερικό βάλτε μπροστά το πρόθεμα 00357.

ΥΓ2. Χθες ο Άστρα είχε γενέθλια. Έκλεισε 13 χρόνια ζωής στα ερτζιανά και με την ευκαιρία αυτή άλλαξε σήματα και slogans.

Εγώ, συνεργάζομαι με τον Άστρα τα τελευταία πέντε χρόνια. Ορισμένοι κατά καιρούς με ρωτούν αν λόγω της ταυτότητας του σταθμού έχω πιέσεις στο τι λέω και στο τι δεν λέω.

Έχω να απαντήσω πως τη μοναδική φορά που ένιωσα κυριολεκτικά τρικοσμικού χαρακτήρα αφόρητες πιέσεις στην ραδιοφωνική μου διαδρομή, ήταν στην πρώτη περίοδο του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα , όταν διάφοροι παντελώς αστοιχείωτοι «πρασινοφρουροί» με θράσος απύθμενο, κυριολεκτικά εισέβαλαν στα στούντιο την ώρα που οι παραγωγοί έκαναν τη δουλειά τους για να ….ελέγξουν κείμενα και μουσικές! Ευτυχώς , αυτή η περίοδος δεν κράτησε πολύ, διεσώθη τόσο από την αξιοπρέπεια του κου Ιάκωβου Καμπανέλη όσο και από την παρουσία κάποιων άλλων στελεχών.

Ο Άστρα έχει κατορθώσει έναν εξαιρετικά δύσκολο στόχο. Έχει συσπειρώσει –παρ ότι σταθμός με συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα- ένα πολυσυλλεκτικό κοινό που προέρχεται από όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα.

Ο λόγος είναι απλός. Η ποίηση, η καλή μουσική, οι τέχνες και ο πολιτισμός ανήκουν εξ ίσου σε όλους τους πολίτες. Και ο Άστρα έχει ένα πολύ καθαρό πολιτιστικό προφίλ στο μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός του με παραγωγούς-γνώστες του αντικειμένου οι οποίοι συνεργάζονται με το σταθμό με κριτήριο τις γνώσεις τους και την ποιότητά τους και όχι την όποια κομματική τους ταυτότητα.

Είναι ο μοναδικός ραδιοφωνικός σταθμός σε Κύπρο αλλά και σε Ελλάδα, που έχει την Ποίηση σε ημερήσια διάταξη με αρκετά πεντάλεπτα στην 24ωρη ροή.

Κλασική μουσική, τζαζ, ποιοτική Ελληνική μουσική , ενημερωμένο βαθύ ροκ, το Θέατρο και το βιβλίο, όλα αυτά είναι παρόντα στοπ πρόγραμμα για να αποδεικνύουν πως πάνω από όλα, ο Άστρα είναι Ραδιόφωνο, Καλό Ραδιόφωνο που αγαπάει το ακροατήριό του.

Και αυτά που λένε ορισμένοι , πως «αυτά δεν τα θέλει ο κόσμος» είναι στην κυριολεξία βλακείες και δικαιολογίες για τις φτηνές έως χυδαίες επιλογές τους.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Astra όμως ταυτόχρονα μεταδίδει και εκπομπές με σαχλοτράγουδα. Αν ήταν πραγματικά καλό ραδιόφωνο τότε θα έβαζε μόνο ποιοτική μουσική όπως κάνει για παράδειγμα ο Μελωδία στην Ελλάδα και άλλοι ελληνικοί σταθμοί.

Greekstories είπε...

Θα ηθελα να σχολιασω πανω στο θεμα Αστρα αλλα θα μπουμε σε μεγαλη συζητηση...

Nicholas είπε...

αναρωτιέμαι αν όλοι οι μουσικοί που ξεπέσαν στη συνέχεια δολοφονούνταν στο ζενίθ τους εκτιμόυνταν παραπάνω από ότι τώρα ενδεικτικά Maikl Jackson kai Whitney Houston, αλλά και το αντίστροφο

MonachusX2 είπε...

Καλός είναι ο Άστρα, μπροστά στο τι σκουπίδια βγάζουν οι άλλοι, αλλά όντως διαθέτει και (μουσικές) εκπομπές που θα μπορούσε να αποφύγει. Οι ενημερωτικές του, πάντως είναι αρκετά πλήρεις και αν μη τι άλλο περιλαμβάνει και διεθνείς ειδήσεις.

SKY είπε...

Ούτε και την 6η Δεκεμβρίου μπορώ να λησμονήσω Γιώργο. Εκείνη του 1990, όταν ο Δάμων χωρίστηκε δια παντός από τον Φιντία.

Φιλικά

Katerina ante portas είπε...

Παγκοσμιοποιημένη πολτοποίηση αντί της συνύπαρξης! Με δυο λέξεις τα είπες όλα. Τι να πεί κανείς για έναν "κλασσικό" πια συνθέτη και σύμβολο; Ίσως έπρεπε για κάποιους να φύγει από τη μέση. Ίσως δεν μπορούσαν να τον ελέγξουν ..

-Πολύ λυπάμαι που δεν σε άκουσα χθές φίλε μου. Κάποιο error βγάζει το λινκ , μάλλον φταίει το bsplayer σαν πρόγραμμα. Περιμένω την κόρη νά ρθει από την Κρήτη να το κυττάξει..
Άραγε δεν μπορεί να δίνονται τέτοια αφιερώματα και στη σελίδα σου ή είναι δύσκολο;

Katerina ante portas είπε...

ουπς, βιάστηκα ανακάλυψα και άλλο μονοπάτι!
To άλλο σάββατο τότε!

Unknown είπε...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα μας :-)

@ The Passenger

ναι, ασφαλώς μεταδίδει και σαχλοτράγουδα. Το θεωρητικό επιχείρημα σε αυτό το σημείο είναι πως όσο πιο μικρή είναι η αγορά τόσο πιο δύσκολοη και η εξειδίκευση. Κατά συνέπεια, με αυτή την αρχή πρέπει αφ ενός να "καλλιεργείς" την ποιότητά σου σαν σταθμός αλλά παράλληλα να είσαι αρκετα πολλυσυλεκτικός ώστε να μπορείς να επιβιώσεις και εμπορικά σε μία ανοιχτή αγορά.

Πρόσεξε: αυτή ΔΕΝ είναι η γνώμη μου, είναι η επικρατούσα λογική, την οποία δεν απορρίπτω επιπόλαια μεν, αλλα δεν έχω πειστει κιόλας...

@Greekstories...Να μπούμε σε μαγάλη συζήτηση, να μπούμε, σε παρακαλώ πολύ!

@Nicholas Manie κατά τη γνώμη μου ο Λένον δεν δολοφονήθηκε στο ζενίθ του, στο οποίο (πάντα κατά την αντίληψη μου) βρέθηκε στην περίοδο 70-74 όπου και συνέθεσε τα κορυφαία προσωπικά του άλμπουμ. Ακολούθησε η σιωπή της ηρεμίας και της οικογένειας, και δολοφονήθηκε μόλις κυκλοφόρησε τον τελευταίο του δίσκο, το Double Fantasy. Μια δουλειά από την οποία αν εξαιρέσει κανείς 2-3 τραγούδια αρκετά «συμπαθητικά» κατά τα άλλα το βρίσκω τελείως αδιάφορο και…νερόβραστο. Ο Λένον σε όλη την διάρκεια της πορείας του εξέφρασε με εξαιρετικά γόνιμο τρόπο τους προσωπικούς του δαίμονες και αργότερα, στην κορύφωσή του ανήγαγε αυτούς τους δαίμονες σε ευρύτερες κοινωνικές αφορμές. Είχε την ιδιοσυγκρασία κατά κάποιο τρόπο των «καταραμένων ποιητών» του 19ου αιώνα συνδυασμένη όμως με μία έντονη ταξική συνείδηση που του κληροδότησε η κοινωνία στην οποία μεγάλωσε.

MonachusX2...όπως είπα και πιο πάνω, θα ήθελα να γίνει μια συζήτηση με αφορμή τον Άστρα και, με πυρήνα το κατά πόσο μπορεί να επιβιώσει ένας σταθμός πολύ αυστηρών ποιοτικών επιλογών στο συγκεκριμένο μέγεθος αγοράς…


SKY...κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ τον Παύλο.

@Katerina ante portas...Κατερίνα!!! Πόσο χαίρομαι που σε βλέπω από εδώ!
Κρίμα που δεν τα κατάφερες με την εκπομπή του Σαββάτου, πραγματικά, νομίζω μου βγήκε καλή! Πάντως, κάθε Σάββατο, 5-7 «εκεί» είμαι, πάντα με τις μουσικές που αγαπάω. Σε περιμένω λοιπόν!

stalamatia είπε...

Γιώργο Πήττα
Το Σαββάτο που μας έρχετε σίγουρα θα σε ακούσω και εγώ και αυτό χάρη στη Κατερίνα τώρα θα μπω από κει που μπήκε αυτή.Προχθές όσο και να προσπάθησα δεν μου έβγαινε.Ευχαριστώ Κατερίνα.

Ανώνυμος είπε...

Δυο λογάκια για τον “ΑΣΤΡΑ”:

Ας μην είμαστε μαξιμαλιστές, γιατί ο μαξιμαλισμός ισοπεδώνει τις προσπάθειες και μηδενίζει τα αποτελέσματα.

Παρ’ όλο που ο “ΑΣΤΡΑ” κινείται σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο (όνομα και μη χωριό – όλοι το’ χουν τούμπανο κ’ εμείς κρυφό καμάρι), και ίσως τούτο να ενοχλεί κάποιους, εγώ προσωπικά πιστεύω ότι είναι αντικειμενικός στην παρουσίαση γεγονότων και ειδήσεων, είναι πολυφωνικός, με ωραία μουσικά προγράμματα και δίνει μια άλλη (αριστερή) διάσταση στην πληροφόρηση!
Η μόνη του αδυναμία του είναι κατ’ εμένα (που είμαι και “φούρπος”) η έλλειψη άμεσων ρεπορτάζ και ανταποκρίσεων από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα (όπως γινόταν παλιά) για τα πρωταθλήματα της Α΄ Κατηγορίας.

Γι’ αυτό: Μη πυροβολείτε τον “ΑΣΤΡΑ”!

Anef_oriwn
Τετάρτη 12/12/2007 – 4:59 μ.μ.