Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

Της Μοναχικότητας.

Λίγες ώρες πριν το νέο άρθρο. Δεν έχει να κάνει με τον εκφασισμό, δεν έχει να κάνει με τους ξένους, δεν έχει να κάνει με το Κυπριακό.
Για μένα το θέμα που επιχειρεί να πραγματευθεί, είναι πολύ πιο σημαντικό από όλα αυτά και για αυτό περιμένω με περιέργεια την ανταπόκρισή σας. Αναρωτιέμαι, αν μόνο τα θέματα που μας «χωρίζουν» και προκαλούν είναι που αγγίζουν και θρέφουν τις συζητήσεις. Θα δείξει. Το άρθρο είναι κάπως διαφορετικό από όλα τα άλλα και θα σπάσει σε συνέχειες. Πόσες; Θα εξαρτηθεί και από εσάς και τα σχόλια σας τα οποία θα δώσουν ερεθίσματα για τη συνέχεια.

Προς ώρας, μία ανάπαυλα μέχρι αύριο το πρωί με ένα από τα ωραιότερα τραγούδια αλλά και ένα από τα πιο εκπληκτικά «κλιπς» που έγιναν ποτέ. Το Eleanor Rigby των Beatles όπως παρουσιάστηκε στην κλασική τους ταινία Yellow Submarine. Το τραγούδι γράφτηκε το 1966 και η ταινία γυρίστηκε το 1968. Το συγκεκριμένο τραγούδι, για ορισμένους είναι κορυφαίο του 20ου αιώνα.

Σίγουρα είναι από τα σημαντικότερα. Εμπνευσμένο όπως πολλά τραγούδια τους από κάποια τυχαία είδηση στην εφημερίδα, από μία πραγματική ιστορία ζωής φωτογραφίζει με περισσή ευαισθησία τη μοναξιά των ηλικιωμένων ανθρώπων στα Βρετανικά προάστια. Το κλιπ, που είναι μέρος της ταινίας (συγχωρήστε μου την όχι και τόσο καλή ποιότητα εικόνας) είναι πραγματικά συγκλονιστικό, τόσο στην απεικόνιση όσο και στις αναφορές του. Βρίσκει κανείς μέσα στοιχεία από τον μεγάλο Βέλγο ζωγράφο Ρενέ Μαγκρίτ (οι άνθρωποι με τις ομπρέλες) ή και την ποπ αρτ που τότε ήταν στην αιχμή της (η σκηνή με τα σήματα της τροχαίας).

Η ατμόσφαιρα ενός Λονδρέζικου προαστίου , με τις στέγες, τις καμινάδες, τις μοναχικές κυρίες που πίνουν μονότονα και ρυθμικά το τσάι τους, το γήπεδο και η μπάλα, η τηλεόραση, ο κύριος με το σκυλάκι, όλα τα στερεότυπα είναι εκεί αναδεδειγμένα τρυφερά και πικρόχολα. Και, το κίτρινο υποβρύχιο να τριγυρνά στο φόντο σαν ένα ζουζούνι που θα φέρει στις ζωές των απλών ανθρώπων φως.

Η ταινία όπως είπαμε πιο πάνω γυρίστηκε το 1968. Αφορμή στάθηκε ένας τυχαίος διάλογος που είχε ο Poll McCartney με έναν γραφίστα στα κινούμενα σχέδια, σε μια μπυραρία. Σημαντική καλλιτεχνική εμπλοκή στην παραγωγή της ταινίας, είχε και ένας Έλληνας, ο Αντώνης Ευθυμιάδης, ειδικευμένος στο κινούμενο σχέδιο –ο μόνος ίσως εκείνη την εποχή- πραγματικά πρωτοπόρο πνεύμα της εποχής του. Ακόμα ένας «δικός μας» για τον οποίο δεν ξέρουμε τίποτα. Ο Ευθυμιάδης ήταν στενός φίλος του John Lennon, είχε φιλοξενήσει και τους τέσσερις το 66 στο σπίτι του στην Αγία Παρασκευή και είχε σημαίνοντα λόγο στην τελική διαμόρφωση του φιλμ. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, ευγενής και αξιοπρεπής, σπουδαίο ταλέντο και πολύ σεμνός. Πέθανε λησμονημένος από όλους σχεδόν πριν από 20 χρόνια και είχα την μεγάλη τιμή να τον γνωρίζω καλά. Για τον Αντώνη λοιπόν και για όλους σας.


Ah, look at all the lonely people
Ah, look at all the lonely people

Eleanor Rigby picks up the rice in the church where a wedding has been
Lives in a dream
Waits at the window, wearing the face that she keeps in a jar by the door
Who is it for?

All the lonely people
Where do they all come from ?
All the lonely people
Where do they all belong ?

Father Mckenzie writing the words of a sermon that no one will hear
No one comes near.
Look at him working. darning his socks in the night when there's nobody there
What does he care?

Eleanor Rigby died in the church and was buried along with her name
Nobody came
Father Mckenzie wiping the dirt from his hands as he walks from the grave
No one was saved

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

είσαι κακός! ήθελα ν α το βάλω εγώ τούτο κάποια στιγμή στο μπλογκ μου. εν που τα αγαπημένα μου τραγούδια!

Ανώνυμος είπε...

Από τα τραγούδια που θα λάμπουν αιώνες μετά.Και σίγουρα μιλάει σε πολλούς.

-=IMAGINOS=- είπε...

Η μουσική είναι το ακριβώς αντίθετο της πολιτικής. Μόνο η μουσική μπορεί να ενώνει όλους τους ανθρώπους περισσότερο από οτιδήποτε άλλο χωρίς να "κοστίζει" και σε κανέναν τίποτα!

Οι Beatles έχουν τόσα τραγούδια που μου αρέσουν που όταν κάποιος με ρωτήσει ποιο τραγούδι από τους Beatles σου αρέσει περισσότερο εκείνη η στιγμή της ερώτησης και μόνο είναι η μόνη στιγμή στη ζωή μου που ... βραχυκυκλώνω!

Παρ' όλα αυτά είμαι “παιδί” των DOORS των DEEP PURPLE των PINK FLOYD και του RORY GALLAGHER και το πιο αγαπημένο μου άλμπουμ από όλα όσα έχω ακούσει μέχρι τώρα είναι το “I am I” των εντελώς άσημων NUCLEAR VALDEZ που μπορείτε να κατεβάσετε από το blog μου perzonalwish.blogspot.com . Η μόνη διαφορά όμως αυτών με τους Beatles εκτός από το στύλ βέβαια είναι οτι μόνο αυτοί (οι BEATLES) καταφέρνουν να με βραχυκυκλώνουν και ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί…

Yiota είπε...

μιας και μιλάτε για beatles, ένα τραγούδι τους με ανεβάζει πολύ, το οποίο ακούω πάντα στο αυτοκίνητο μου:

Ob-la-di, ob-la-da, life goes on, bra,
la la how the life goes on
Ob-la-di, ob-la-da, life goes on, bra,
la la how the life goes on
.....
....
...
And if you want some fun, take ob-la-di-bla-da!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Καθώς διαβάζω το κείμενό σου, αναρωτιέμαι πόσοι αντιλαμβανόμαστε ότι η Eleanor Rigby, είμαστε εμείς;

Να είσαι καλά
Καλή σου ημέρα

Jean - Lyc είπε...

Αίσχος!

Εϊμαι βαμμένος Λεννονικός!
(Όχι που περίμενες πως η μουσική μας ενώνει :P)