Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2007

Παγανισμός, ένας Ανθρωπισμός.

Αν ρωτήσετε τυχαίους περαστικούς στο δρόμο «τι είναι ο Παγανισμός;» οι απαντήσεις θα ποικίλουν από την απόλυτη άγνοια, μέχρι τον θολό μύθο.

Βλέπετε, η λέξη και η έννοια, φορτώθηκαν με χίλιες δυο ενοχικές επιστρώσεις, μέσα από την πτώση του αρχαίου κόσμου και την αγωνιώδη προσπάθεια ενός νέου, όχι αναγκαία καλύτερου, να επικρατήσει.

Και όπως πάντα, η επίσημη ιστορία καταγράφει το χρονικό του νικητή από την δική του πλευρά ενώ τον ηττημένο τον τεμαχίζει προκειμένου να αλλοτριώσει την ιστορική μνήμη του μέλλοντος.

Ο Παγανισμός πρώτα από όλα σαν λέξη, έρχεται από το λατινικό paganus: χωριάτης /αγρότης/άνθρωπος της γης .


Κατά συνέπεια μιλάμε για ανθρώπους που εξ ορισμού ζούσαν μακριά από τα αστικά κέντρα, στην περιφέρεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Όταν άρχισε ο εκχριστιανισμός της Ευρώπης, με συνέπεια το ξεθεμελίωμα των μέχρι τότε παραδόσεων, κάποιοι, και ήσαν πολύ αυτοί, δεν ήθελαν ούτε τις συνήθειες των προγόνων τους να αλλάξουν, ούτε τις λατρευτικές τους παραδόσεις.

Εύλογο, μιας που μιλάμε για πράγματα που υπήρχαν για πολλούς αιώνες και μέσα από αυτά έζησαν και μεγάλωσαν γενιές και γενιές.




Ο Παγανισμός, είναι ένας όρος, που πλέον προσδιορίζει γενικά και αόριστα τον Πολυθεϊσμό, δηλαδή τον «πλουραλισμό» στα εν τοις ουρανοίς τεκταινόμενα.

Αυτό βέβαια, είχε σαν συνέπεια την αντανάκλαση αυτής αντίληψης και στα επί της γης.






Ο κόσμος άλλαξε και άλλαξε ριζικά και δραματικά.



Δεν θα μπούμε εδώ τώρα σε λεπτομέρειες γιατί σε 500 περίπου λέξεις δεν μπορείς να αγγίξεις ούτε μια σύνοψη για το θέμα.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 60 και εντεύθεν, αρχής γενομένης με το θαυμάσιο αλλά βέβαια αφελέστατο flower power του κινήματος των Hippies ο Παγανισμός, άρχισε να επιστρέφει έντονα.




Και τα τελευταία 15 περίπου χρόνια, σαν κίνημα διογκώνεται σε όλες τις χώρες της δύσης και όχι μόνο.


Γιατί;

Γιατί απλούστατα ο «Παγανισμός» ισούται με την επιστροφή στον Κατά Φύση Άνθρωπο που θεωρεί το Οικοσύστημα οργανικό μέρος του όπως το χέρι και το πόδι και όχι ιδιοκτησία προς εκμετάλλευση ή δώρο του ενός θεού για ξόδεμα, άλωση και ασέλγεια.

Παραφράζοντας λοιπόν τον Jean Paul Sartr και τον τίτλο του έργου του "Υπαρξισμός, ένας Ανθρωπισμός", λέμε πως στον 21ο αιώνα ο Παγανισμός ή νέο Παγανισμός είναι σε μεγάλο ποσοστό του ένας καινούργιος ανερχόμενος Ανθρωπισμός που ανταποκρίνεται με σημαντική ευστοχία στην κορυφαία αγωνία της εποχής:



Τη σχέση μας με τη Γη, με το Περιβάλλον, κυρίως με την Ιερότητα που πρέπει να διέπει τη ματιά μας για τη Μητέρα Φύση.

Κακά τα ψέματα.



Αν φτάσαμε εδώ που φτάσαμε στις μέρες μας, είναι ακριβώς γιατί χάσαμε αυτήν την Ιερότητα στην αντίληψή μας για τη Φύση, την οποία επί μακρόν, τη θεωρήσαμε ως υποχείριο και αντικείμενο προς καθυπόταξη.



Δεν ξέρω πόσο έχουν αντιληφθεί οι ιθύνοντες το τι ακριβώς συμβαίνει.

Η Κλιματική Αλλαγή, η Παγκόσμια Υπερθέρμανση, η κατ εξακολούθηση παρά φύση ασέλγεια στην κατά φύση τάξη, μας φέρνει κάθε μέρα με εξαιρετικά γοργούς ρυθμούς στο τέλος του κόσμου έτσι όπως τον ξέρουμε.

Το χειρότερο; Όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα, έχουν προβλεφθεί από τους επιστήμονες εδώ και πολλά, πάρα πολλά χρόνια αλλά, κανείς δεν άκουγε. Τώρα, στο «και πέντε» χτύπησε ο συναγερμός.





Aλλά, το ζητούμενο, δεν είναι απλά κάποια πρακτικά μέτρα.

Το μέγα ζητούμενο, είναι η καθολική, έως τα βάθη της ψυχής μας αλλαγή Ηθικής και Παιδείας, ως προς τη σχέση μας με τον Κόσμο του οποίου είμαστε απλά ένα κομματάκι και όχι οι εξ αποκαλύψεως ιδιοκτήτες.





* Ο πίνακας που κοσμεί το άρθρο στην κορυφή, είναι ο Ερμής και η Αθηνά του Bartholomaeus Spranger (1546-1611). Το συγκεκριμένο έργο, δημιουργήθηκε το 1585.

54 σχόλια:

SPY είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
SPY είπε...

Ο Παγανισμός είχε τη χάρη να βλέπει τη Γη, το Οικοσύστημα σαν ένα μοναδικό οργανισμό και γνώριζε ότι όταν σε έναν οργανισμό εκλείπει η αρμονία και ο ίδιος πολεμάει τον εαυτό του, τότε αυτός είναι καταδικασμένος.

Αυτή η θέαση δυστυχώς εξαϋλώθηκε στους μετέπειτα αιώνες του επικρατούντος χριστιανικού σωβινισμού και νομίζω ότι αυτό το πληρώνουμε και σήμερα ως θύματα της ανάλογης παιδείας που ακολούθησε...

Ανώνυμος είπε...

Να ρωτήσω κάτι; αυτό με τον παγανισμό, σε μια εποχή που νευραλγικές λειτουργίες όπως οι μεταφορές, ή ακόμα και τα μέσα/υλικοτεχνική υποδομή για νοσηλεία, πώς θα λειτουργούσε;

dokisisofi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ politispittas,

Δυο – τρία σχόλια για το τελευταίο σου κείμενο (post), με τον παράξενο και πρωτότυπο τίτλο και με το δυσνόητο (για μένα) περιεχόμενο. Δεν κατάλαβα (και δεν είμαι ο μόνος φαίνεται) που τελικά στοχεύεις και που θέλεις να καταλήξεις. (Υποθέτω ότι το άρθρο σου εντάσσεται στην προβληματική σου για το περιβάλλον αλλά πολύ φιλοσοφημένα μας τα λες …) 

1. Ο όρος παγανισμός ή νέοπαγανισμός με την έννοια που εσύ τον χρησιμοποιείς (και όπως το δικό μου το μυαλό αντιλήφτηκε τα λεγόμενα σου) είναι κάτι σαν επιστροφή στη Φύση (στην ύπαιθρο και στα χώρια); Ο όρος με αυτή την έννοια είναι δόκιμος ή προσπαθείς εσύ (μέσω του κείμένου σου) να τον καθιερώσεις;

2. Η επιστροφή στη φύση ή σε ένα βουκολικό τρόπο ζωής ζώντας σε κάποιο χωριό (και για να επεκτείνω και λίγο τη συλλογιστική της daskalouaς) πόσο πρακτικά εφαρμόσιμο μέτρο είναι; Και τι ποσοστό του πληθυσμού των πόλεων με τις τόσες υποχρεώσεις τους (δουλειά, σχολείο για τα παιδιά, κοινωνικές σχέσεις) μπορεί να το υιοθετήσει στο τέλος της ημέρας για να ζήσει μια πιο ήρεμη ζωή κοντά ή μέσα στη φύση; Ή είναι και αυτό προνόμιο μιας ελίτ της κοινωνίας μας η οποία έχει λυμένα όλα τα (οικονομικά) προβλήματα της και αποφάσισε να ανταποκριθεί θετικά “…στην κορυφαία αγωνία της εποχής: Τη σχέση μας με τη Γη, με το Περιβάλλον, κυρίως με την Ιερότητα που πρέπει να διέπει τη ματιά μας για τη Μητέρα Φύση.”;

3. Στη συζήτηση του προηγούμενου post σου (για το κυνήγι) είχα στείλει κάπως καθυστερημένα (και μετά το “καταληκτικό” σχόλιο σου) ένα μήνυμα με κάποιες απόψεις μου μεταξύ των οποίων και για το πώς αντιδρούν οι λαοί κάποιων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας) στις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάποιες από τις θέσεις σου στο νέο σου κείμενο με κάνουν να τολμήσω παραθέσω μέρος εκείνου του (δικού μου κειμένου) εδώ.


Αντιγράφω από το κείμενο σου:
“Όταν άρχισε ο εκχριστιανισμός της Ευρώπης, με συνέπεια το ξεθεμελίωμα των μέχρι τότε παραδόσεων, κάποιοι, και ήσαν πολύ αυτοί, δεν ήθελαν ούτε τις συνήθειες των προγόνων τους να αλλάξουν, ούτε τις λατρευτικές τους παραδόσεις.
Εύλογο, μιας που μιλάμε για πράγματα που υπήρχαν για πολλούς αιώνες και μέσα από αυτά έζησαν και μεγάλωσαν γενιές και γενιές.”
Και ερωτάω εγώ: Που είναι το μεμπτό να έχουμε αντιδράσεις εντός την Ευρωπαϊκής Ένωσης (και δη σε χώρες με μεσογειακό ταμπεραμέντο) όταν κάποιες ντιρεκτίβες έχουν σαν “… συνέπεια το ξεθεμελίωμα των μέχρι τότε παραδόσεων…” και του μέχρι σήμερα τρόπου ζωής τους στο βωμό μιας εκμεταλλευτικής και ισοπεδωτικής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης;
Πιο κάτω παραθέτω τι είχα γράψει σε κείνο το άλλο μήνυμα:

“Για μένα δεν είναι τυχαίο και παράξενο (και ούτε και εύκολο ν’ αλλάξει) το ότι σε κάποιες χώρες της Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης κυρίως στην Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία και μερικώς στην Ισπανία, Πορτογαλία καθώς και στην Γαλλία ακόμα), ο κόσμος συμπεριφέρεται διαφορετικά από ότι στις υπόλοιπες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Πώς να το κάνουμε … Αυτοί οι λαοί έχουν διαφορετική ψυχοσύνθεση (ταμπεραμέντο) και διαφορετική κουλτούρα και γι’ αυτό είναι και πιο απείθαρχοι και πιο καχύποπτοι (σε σχέση με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς) για ζητήματα που αφορούν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που διαφημίζονται ότι στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας αλλά στην ουσία εξυπηρετούν την καλύτερη λειτουργία και αποδοτικότητα του κεφαλαίου παρά των πολιτών.

Αναφέρεις στο σημείωμα σου αγαπητέ politispittas, ότι οι ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ένωσης “… πιέζουν τις κυβερνήσεις –ειδικά χωρών όπως η Κύπρος η Ελλάδα και η Ιταλία να συμμορφώνονται προς το καλύτερο και ξεφεύγουν από τον μεσαίωνα που διακρίνει τη δημόσια ζωή σε πολλές εκφάνσεις της ”, όμως η Ευρώπη δεν είναι πανάκεια για όλα και όλους! Θέση μου είναι ότι τα πάντα κρίνονται και αποφασίζονται με βάσει τις ανάγκες της οικονομίας των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών (δηλ. πως θα μειωθούν τα κόστα και τα έξοδα, πως θα λειτουργήσουν πιο παραγωγικά και αποδοτικά τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις, πως θα μεγιστοποιηθεί το κέρδος .... Όλα αυτά όμως έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους απλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν δέχονται τη μηχανιστική και γραφειοκρατική επιβολή κανονισμών και διατάξεων. Έτσι σε χώρες όπου υπάρχουν δυνατά εργατικά κινήματα και ο κόσμος δεν λειτουργεί σαν ρομπότ έχουμε ακόμα κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν υπερασπίζοντας κάποια κεκτημένα τους δικαιώματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιβολής “ευρωπαϊκής εκσυγχρονιστικής” οδηγίας η οποία πιο πολύ βολεύει τις κεντρο-βόρειες χώρες (παρά τις μεσογειακές) είναι και αυτή ακόμα η αλλαγή της ώρας (μετακίνηση των δεικτών του ρολογιού ) την άνοιξη και το φθινόπωρο κατά μια ώρα μπροστά ή πίσω αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα η μετακίνηση της ημερομηνίας αλλαγής της ώρας στην Κύπρο κατά το φθινόπωρο από τέλη του Σεπτέμβρη σε τέλη του Οκτώβρη, εξυπηρετεί (πρώτα και κύρια οικονομικά) όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες πλην των μεσογειακών. Αν χρειαστεί θα το αναλύσω κάποια άλλη φορά.” – 18/10/2007

Αυτά και συγνώμη για το μακρόσυρτό αυτό μήνυμα!

20/10/2007 – 7:55 μ.μ.

Υ.Γ. Στο ρολόι που έβαλες στο blog δείχνει την ώρα δείχνει κατά μια ώρα πίσω! Γιατί, συμφωνείς μαζί μου;

-=IMAGINOS=- είπε...

Δε ξέρω τι σήμαινε το paganus για τους Λατίνους αλλά σήμερα ο Παγανισμός σίγουρα δεν σημαίνει επιστροφή στη φύση έτσι απλά ούτε φυσικά σημαίνει ανθρωπισμό κλπ.
Ο Παγανισμός σήμερα αλλά και πολύ παλαιότερα βασίζεται στο "Βιβλίο των Σκιών". Το Βιβλίο των Σκιών αποτελεί τυπικό σύγγραμμα της Wicca (η Wicca (Γουίκα) είναι μια φυσιολατρική “θρησκεία” (παπαροκατάσταση για τρελαμένους για μένα) βασισμένη σε απόψεις και τελετουργικά, τα οποία θεωρείται ότι έχουν τις ρίζες τους σε αρχαία έθιμα… υποτίθεται.) και το περιεχόμενό του συνίσταται στις κεντρικές τελετουργίες, πρακτικές και κεκτημένα της εν λόγω παγανιστικής παράδοσης … υποτίθεται ξανά. Ο νεομύητος αντιγράφει το περιεχόμενο του βιβλίου με πρωτότυπο αυτό του μύστη (Αρχιερέα, τρομάρα του) του, ο οποίος το είχε παρομοίως αντιγράψει από τον δικό του/της μύστη. Ενώ απαγορεύεται η αλλοίωση του κατά παράδοση περιεχομένου του, επιτρέπονται οι εκάστοτε προσθήκες. Εκτός από το παραδοσιακό αντίτυπο, ορισμένοι ακόλουθοι του κινήματος που έχει πολύ μεγάλη διάδοση στην Αμερική Βρετανία και Σκανδιναβία κλπ, διατηρούν το προσωπικό τους «Βιβλίο Σκιών», το περιεχόμενο του οποίου χαίρει αποκλειστικά προσωπικής χρήσης και δεν μεταλαμπαδεύεται πάντοτε στους νεομύητους. Ο όρος «Βιβλίο των Σκιών» εικάζεται ότι προέρχεται από τον Τζέραλντ Γκάρντνερ, ο οποίος υποτίθεται ότι τον άντλησε από ένα σανσκριτικό εγχειρίδιο της μαντικής τέχνης, το οποίο την βάσιζε στο μήκος της σκιάς. Στις νεότερες και «εκλεκτικιστικές» μορφές του, ο παγανισμός χρησιμοποιεί το Βιβλίο των Σκιών περισσότερο ως αρχείο καταγραφής για τελετουργίες και ξόρκια (ωιμέ τρομάρα μας) ή και για άλλες μεταφυσικές πληροφορίες περί μαγείας (χαχαχα θα πεθάνω δε μπορώ).

Με λίγα λόγια έχουμε να κάνουμε με ηλιθίους και Σαρδανάπαλους ξεβιδωμένους περισσότερο παρά με ανθρωπισμούς και επιστροφές στη φύση....

Και μιας και ακούω και gothic μουσική πολλές φορές, που είναι εμπνευσμένη μουσική από τον παγανισμό βασικά, μπορώ να πω ότι... λόγος να γίνεται, αλλά καμία σχέση φίλε Γιώργο με επιστροφές στη φύση πολυθεϊσμούς και ανθρωπισμούς. Μάρκετινγκ που πουλάει είναι όσο πουλάνε οι αστρολόγες, οι ταινίες τρόμου, τα UFO και ο κάθε «περίεργος»....

SPY είπε...

Χρήστο οι παραλογισμοί αυτών που περιγράφεις όμως, δεν υστερούν σε τίποτα των διαφόρων χριστιανικών φαιδροτήτων (ευλογίες, αγιασμοί, μεταλαβιές, εξορκισμοί, ξεματιάσματα, προσευχές...). Για να μην αναφερθώ στα "θαύματα".
Θέλω να πω, ότι κάθε θρησκεία έχει υπερβολές και φυσικά μπούρδες...

Captain Harbour είπε...

Καλησπέρα,

Μια ορολογία για τα όσα περιγράφεται θα ήταν η "περιβαλλοντική ηθική". Χρησιμοποιείται στην επιστημονική κοινότητα και περιγράφει τον σεβασμό στην φύση, την ολιγάρκεια και τον ορθολογισμό.

Επισκεφθείτε το:

http://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_ethics

-=IMAGINOS=- είπε...

Ναι αλλά εδώ μιλάμε τώρα για τον Παγανισμό Γιώργο. Εάν κάνουμε μία συζήτηση περί χριστιανικών φαιδροτήτων θα σου απαντήσω ευχαρίστως...

-=IMAGINOS=- είπε...

@captain harbour
Φίλε καλησπέρα και σένα.

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχει η περιβαλλοντολογική ηθική με τα μαντζούνια, τα ξόρκια και τα Βιβλία των Σκιών.....

Στο τέλος θα βγάλετε τα πάντα ηθικά εκτός από την ορθόδοξη πίστη...

Προσωπικά εμένα δε με πειράζουν ούτε οι παγανιστές ούτε οι σατανιστές ούτε κανένας. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει στο οτιδήποτε η να μη πιστεύει πουθενά. Το να προσπαθούμε όμως να παρουσιάζουμε καταστάσεις που χρήζουν μάλλον ψυχιατρικής η ψυχολογικής εξέτασης ως ιδανικά, ε αυτό με κάνει να φοβάμαι πλέον κυριολεκτικά... Και γιατί το λέω αυτό? Γιατί δέχομαι τον άθεο, δέχομαι το μηδενιστή δέχομαι τον αγνωστικιστή δέχομαι τον οποιονδήποτε. Όταν όμως ο άθεος που υποτίθεται ότι δε πιστεύει στις θρησκείες καταδικάζει την μία θρησκεία ενώ εκθειάζει μια άλλη τότε κάτι άλλο συμβαίνει και κάτι άλλο κρύβεται γιατί αθεϊσμός και μεροληπτική καταδίκη θρησκειών δεν πάνε μαζί. Η δεν πιστεύεις σε τίποτα η πιστεύεις σε κάτι σε ότι έχει να κάνει με τις θρησκείες. Εάν πιστεύεις λοιπόν σε κάτι και κάποια θρησκεία τότε σέβεσαι προπαντός το αντίστοιχο πιστεύω του άλλου....

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που ξέρουν οι Γιώργος Πήττας και SPY είναι ο παλιός φίλος Βαγγέλης με το nickname "Ιησούς" σε κάποια άλλα φόρουμς που ενώ δήλωνε άθεος και αγνωστικιστής παρ' όλα αυτά επιτιθόταν συνεχώς στο χριστιανισμό ενώ αντίθετα εκθείαζε το Βουδισμό... Ε αυτά είναι κυριολεκτικά γελοιότητες που σαφώς πίσω κρύβουν φανατισμό που δεν ξέρω και εγώ από πού πηγάζει αλλά προφανώς καθόλου δεν έχει να κάνει με τις θρησκείες.

Captain Harbour είπε...

Καλησπέρα oceanborn,

Εγώ κατάλαβα από τα λεγόμενα του κ. Πήττα ότι θέλησε να κάνει μια αναφορά στο περιβάλλον και τον τρόπο που το αντιμετωπίζουμε. Δεν θα αναλύσω το κείμενο θα περιμένουμε να το κάνει ο ίδιος. Έχω ξοδέψει τα πέντε τελευταία χρόνια της ζωής μου στο πανεπιστήμιο. Τοποθετούμαι πάνω σε ζητήματα που άπτονται των σπουδών μου πάντα προσεκτικά ακολουθώντας θεωρίες ή διαδικασίες επιστημονικά αποδεκτές. Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ αναφέρεται στα εγχειρίδια τα οποία διδάχθηκα και είναι η επιστημονική προσέγγιση σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον περιλαμβάνοντας κοινωνικές, οικονομικές και άλλες επιρροές. Το τι λέει η θεολογία μπορεί να συμπεριληφθεί ως δεδομένο το οποίο όμως δεν κατευθήνει την αντικειμενική σκέψη του επιστήμονα.
Δεν κάνω επίθεση σε καμιά θρησκεία, δεν υπονομεύω καμιά θρησκεία και δεν πιστεύω σε μαντζούνια.

stalamatia είπε...

Εγώ το μόνο που γνωρίζω για το παγανισμό είναι ότι εμφανίστηκε κατά την επικράτηση του χριστιανισμού και ήταν ειδωλολάτρες διωγμένοι δε από τους χριστιανούς από τις πόλεις έβρισκαν καταφύγιο στα χωριά της υπαίθρου. Εδώ στούς Δελφούς κατά καιρούς εμφανίζονται οι δωδεκαθεοιστές για να κάνουν τις τελετουργίες τους και πάλι τους διώχνουν.
Η επιστροφή στη φύση είναι ότι καλύτερο και δεν μιλάω για θρησκείες αυτό είναι δικαίωμα του καθενός να πιστεύει όπου θέλει .Η επιστροφή στη φύση πρέπει να γίνετε με προϋποθέσεις όταν ο άλλος θα πάει να μείνει στην ύπαιθρο δλδ στο χωριό και ειδικά στα ορεινά χωριά θα αναγκαστεί να κόψει τα ξύλα του για να ζεσταθεί και μιλάμε σχεδόν για όλο το χρόνο θέλει ζέστη εκτός από2-3 μήνες και μην περιμένουμε να γυρνάει κάποιος όλα τα βουνά και τα λαγκάδια να βρεί ξερά δένδρα ότι βρεί στο τέλος θα κόψει και πάει η φύση γίνετε παρα φύση και για το κυνήγι δεν το συζητάμε όλοι θα γίνουν κυνηγοί ,δηλώνω είμαι εναντίον του κυνηγιού εντελώς εναντίον. Λέτε όταν λένε τους ότι τους αρέσει η φύση να ταυτίζονται με τούς αρχαίους? τρομάρα τους.

Ανώνυμος είπε...

Κανένας δεν ήταν ειδωλολάτρης. Αυτό είναι χριστιανική εφεύρεση για να υποτιμήσουν τις άλλες θρησκείες. Κανένας δεν ήταν τόσο χαζός για να πιστεύει σε ένα είδωλο.
Άλλοι ήταν οι εικονολάτρες.....

-=IMAGINOS=- είπε...

Μάλιστα, και το "γκιαούριδες" είναι εφεύρεση των μουσουλμάνων για να υποτιμήσουν τους χριστιανούς so what? Και οι Βουδιστές δε βλέπουν με καλό μάτι τις άλλες θρησκείες (αν και αυτοί είναι πιο ήπιοι) και οι Ινδουιστές σκοτώνονται με τους μουσουλμάνους επίσης, και οι Εβραίοι επίσης δε βλέπουν με καλό μάτι και χριστιανούς και μουσουλμάνους και οι άθεοι δε βλέπουν με καλό μάτι ειδικά τους χριστιανούς γιατί από εκεί προέρχονται αφού σε καμία άλλη θρησκεία δε βγαίνει από τα σπλάχνα της ο αθεϊσμός γιατί απλά μόνο ο Χριστιανισμός σήμερα έχει και τον πολιτισμό και σου παρέχει την ελευθερία να τον αμφισβητείς.. Είσαι Ιρανός και δε πιστεύεις στον Μωάμεθ? Για πες το αυτό ελεύθερα να δεις πότε σε κάνουν ιμαμ μπαϊλντί.... είσαι Τουρκάλα από την Ανατολία και θέλεις να παντρευτείς Έλληνα χριστιανό στη Γερμανία? Να δεις πότε οι δικοί σου στέλνουν οικογενειακό απόσπασμα για να σε καθαρίσουν….
Και μη παίρνεις και όρκο οτι κανείς δεν ήταν ειδωλολάτρης. Οι περισσότερες θρησκείες σε όλο τον κόσμο (σε αριθμό εννοώ) ειδωλολατρικές υπήρξαν και είναι... Στο τέλος θα χάσουμε και την έννοια του κάθε όρου....
Όσο για τους Παγανιστές εντάξει είπαμε ο καθένας μπορεί να πιστεύει σε ότι θέλει, στους θεούς των βουνών, στο μπουκάλι της coca cola που έπεσε από τον ουρανό, στο πνεύμα της καλής νεράιδας του βάλτου η της κακιάς μάγισσας του δάσους του Blair κλπ κλπ. Αυτά δε σημαίνουν και επιστροφή στην φύση. Στην τελική αφού τόσο πολύ για επιστροφή στη φύση μιλάμε γιατί δεν είδα και κανέναν να πάει να ζήσει στο βουνό μακριά από τον πολιτισμό και το ηλεκτρικό ρεύμα να δει τη γλύκα? Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή...

JustAnotherGoneOff είπε...

Το πάτε λίγο μακριά με την αντιπαράθεση των θρησκειών όταν ο Παγανισμός (με την ακριβή έννοια κι όχι την "μπαμπινιώτικη") ΔΕΝ είναι θρησκεία αλλά αντίληψη και στάση ζωής απέναντι στη φύση σύμφωνα με τους ηθικούς και κοινωνικούς κώδικες που ρυθμίζουν τις σχέσεις του ανθρώπου με το περιβάλλον. Η ιερότητα της φύσης που αντικατοπτριζόταν στις αρχαίες θρησκείες με τους "ομφαλούς" της Γης παρείχε την υπενθύμιση στον αρχαίο άνθρωπο ότι φιλοξενείται και συμβιώνει με τη Φύση, δεν κατισχύει επάνω της όπως γίνεται σήμερα. Έτσι, οι εξιδανικεύσεις και οι αντιστοιχίες των φυσικών φαινομένων σε ονόματα θεών ήταν ένας ρυθμιστικός παράγοντας που όριζε τα όρια της ανθρώπινης παρέμβασης (ή μήπως επέμβασης;), οι μονοθεϊστικές θρησκείες και ειδικά ο Χριστιανισμός προάγουν την ύφιστη και πέρα από τον φυσικό κόσμο Αρχή επί των πάντων που καταχρηστικά και καταστροφικά κυριαρχεί πάνω στη Φύση.

Κατ' αντιστοιχία λοιπόν: όταν ο Παγανισμός πηγάζει μέσα από τη Φύση, ο Χριστιανισμός είναι μία "εξ ουρανού" κοσμοθεωρία που περιφρονεί το περιβάλλον και το υποτάσσει. Οι αρχαίοι μύθοι είναι πλουσιότατοι για τη συμβιωτική σχέση του ανθρώπου με τη Φύση, ο Χριστιανισμός αδιαφορεί πλήρως γι αυτήν και προάγει το πιο ευτελές οικοδόμημα από ανισόρροπα ψυχοπαθητικά συμπλέγματα.

Unknown είπε...

μία εξαιρετικά χειροπιαστή γρίππη ουδόλως μεταφυσική με έχει κάνει κυριολεκτικά κομμάτια από χθες..εξ ου και η αποχή μου.

Κάπου το έχει πιάσει πολύ σωστά ο captain harbour, παιδιά, θα μπω στη συζητηση μολις μου το επιτρέψει ο πυρετος κι ο βήχας, ευελπιστώ από 'άυριο...

είμαι στην κυριολεξία, χάλια...

Unknown είπε...

όπως επίσης ορθότατα το έθεσε ο JustAnotherGoneOff με την οξυδέρκεια που τον διακρίνει...

dokisisofi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Yiota είπε...

κυριε πιττα περαστικα!

p.s: δεν μπορω να σχολιασω γιατι δεν καταλαβα τιποτα :(

Ανώνυμος είπε...

Όποιος δεν καταλαβαίνει δεν στέλνει περαστικά στον άλλον αλλά κοιτάει τι πρέπει να κάνει μήπως και καταλάβει.....

Απ' όλα τα σχόλια που διάβασα μόνο ο justanothergoneoff θέτει το ζήτημα στην σωστή του βάση.
Τα υπόλοιπα περί ρομαντισμού βιβλίου των σκιών (sic) κτλ είναι απλά άσχετα.

Το "πιστέων και ού βιαστέων" την φύση πχ του Επίκουρου το λέει κανά βιβλίο των wiccans?

Unknown είπε...

η γρίππη συνεχίζει να χτυπάει αλύπητα με υψηλούς πυρετούς-και δυστυχώς πανω σε ένα θέμα που έχει πολύ και ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Έχω την ελαφρά εντύπωση πως το κείμενο σε γενικές γραμμές είναι καθαρό και ουσιαστικά προτείνει τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης των ανθρώπων με τη Φύση.

Αλλά, επειδή ΑΥΤΟ που στις μέρες μας μοιάζει να είναι σπαρακτικό αίτημα του παρόντος -έχει ωστόσο υπάρξει ως αξιακό σύστημα στο παρελθόν, οφείλουμε να προβληματιστούμε. Αυτό που λένε με πιο απλά λόγια "τι είχαμε και τι χάσαμε" (και γιατί...)

Πανδίων....στα χάλια μου, τα περαστικά είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτα...!

Ανώνυμος είπε...

Αν τα περαστικά αναφέρονται στην γρίππη πέρνω το σχολιασμό μου πίσω ώς άτοπο και ζητώ συγγνώμη από την yiota.

Υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία πολλά έργα που ασχολούνται με πτυχές αυτού του θέματος ή περιέχουν τέτοιες απόψεις.
Comment peut on etre paien : A. Benoist
A new polytheism : Miller
έτσι για αρχή.
Όλα τοποθετούν το ζήτημα ακριβώς όπως το προσδιόρισε ο justanothergoneoff.

Περαστικά και από μένα λοιπόν.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό κείμενο κύριε Πήττα, ομολογουμένως σπάνια πυκνότητα νοημάτων εχετε κατορθώσει μια οικονομία λόγου αξιοζήλευτη.

Όπως ξέρετε από το Μόναχο σας γράφω και θα ήθελα να σας πω πως όσα θέτετε στο άρθρο σας ειναι πια κοινός τόπος σε πολλες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνον. Υπάρχει μεγάλη αρθρογραφία και προβληματισμός για το πως φτάσαμε εως εδώ και η ανάγκη επιστροφης εις τον Κατα φυση ανθρωπο όπως τοσο ωραια το είπατε ειναι παραπανω απο κρίσιμη.

-=IMAGINOS=- είπε...

Γιώργο περαστικά σου. Και εγώ μία από τα ίδια είμαι αλλά μάλλον σε ηπιότερο βαθμό από σένα αν καταλαβαίνω καλά.

@Πανδίων
Άποψη σου φίλε να θεωρείς τα όσα γράφω ως άσχετα και φυσικά ελεύθερος να λες ότι θέλεις.. Βέβαια καθόλου ευγενικό θα έλεγα να προσβάλλεις το συνομιλητή σου αλλά δε με ενδιαφέρει και ιδιαίτερα. Είμαι συνηθισμένος σε τέτοια από ανθρώπους που το παίζουν κουτλουροξερόλες. Σιγά μη μου έκανε τώρα εντύπωση δηλαδή... Βέβαια πίσω από το μόνιτορ ο καθένας μπορεί να το παίζει και να λέει ότι θέλει.... Και εκτός αυτού προτρέχεις γιατί μπορεί και εγώ κάποτε να είχα ασχοληθεί με το παγανισμό (από πλευράς έρευνας αλλά και συμμετοχής) αλλά δεν το ξέρεις αυτό… Άσε λοιπόν τα sic στο Book of Shadows γιατί τουλάχιστον εσύ είσαι έξω από το χορό… και είμαι πολύ σίγουρος γιαυτό… Διάβασε πρώτα κάνα βιβλίο των Ashleen O'Gaea, Vivianne Crowley, Raven Grimassi, Raymond Buckland, Doreen Valiente και μετά έλα να τα ξαναπούμε……για τον παγανισμό και το τι κρύβει αυτός από πίσω του και το κατά πόσο η όχι μιλάει για επιστροφή στην φύση ή άλλα προοδευτικά πράγματα.... Σήμερα όταν λέμε παγανισμό μόνο σε επιστροφή στη φύση δε μιλάμε ούτε φυσικά μιλάμε για καλικάτζαρους νεράιδες και το θεό Πάνα... Το μόνο που θα πω είναι ότι μόνο ένας ψυχίατρος έχει θέση σε αυτά και όποιος κατάλαβε κατάλαβε… Εάν διαφωνείτε διαβάστε κάνα από τα βιβλία που αναφέρω παραπάνω...

Ερινύα είπε...

Για να γίνει κατανοητό (ελπίζω) το άρθρο του συν-ιστολόγου και από τους αδαείς, παραθέτω έναν αρχαίο ύμνο από τα Ορφικά. Παραβάλλετέ τον με τα "κατακυριεύσατε αυτής (της γης δηλαδή) και άρχετε των ιχθύων και των πετεινών του ουρανού ..." και και τα τοιαύτα της Ιουδαιο-Χριστιανικής (είναι και μια άλλη Εβραϊκή αίρεση, αλλά ας μη την κατονομάσω να μην προσβληθούν οι ευαίσθητοι πιστοί της) βρωμιάς που κάλυψε τον κόσμο.

ΦΥΣΕΩΣ θυμίαμα, αρώματα.

Ώ Φύσι παμμήτειρα θεά, πολυμήχανε μήτερ,
ουρανίη, πρέσβειρα, πολύκτιτε δαίμων, άνασσα.
Πανδαμάτωρ, αδάμαστε, κυβερνήτειρα, παναυγής,
παντοκράτειρα, τετιμέν' αεί, πανυπέρτατε δαίμων,
άφθιτε, πρωτογένεια, παλαίφατε, κυδιάνειρα...

Τα μπέρδεψα και σας τα γράφω αρχαία, ας βάλω την μετάφραση:

Ώ θεά Φύση, μητέρα των πάντων, πολυμήχανη μητέρα, επουράνια, σεβαστή θεά που κτίζεις τα πάντα, βασίλισσα.
Εσύ δαμάζεις τα πάντα, είσαι ακατανίκητη, εσύ κυβερνάς, γεμάτη λάμψη, είσαι κυρία των πάντων, πάντοτε τιμημένη, υπεράνω όλων θεός.
Είσαι αθάνατη, πρωτότοκος, παναρχαία και δίνεις δόξα. Νυχτερινή, έχεις μεγάλη πείρα, φέρεις το φώς, δύσκολα ησυχάζεις, και περιελίσσεις αθόρυβα τα ίχνη των ποδιών σου.
Είσαι αγνή, διατάσσεις τους θεούς, είσαι το τέλος χωρίς εσύ να έχεις τέλος.
Μετέχεις σε όλα, αλλά μόνο σε εσένα δεν μετέχει τίποτα.
Εσύ γέννησες τον εαυτό σου, διότι δεν έχεις πατέρα, είσαι και αρσενική, πολυμήχανη, μεγίστη.
Ανθηρή, περιπλέκεις τα πάντα, είσαι φίλη, αναμειγνύεις τα πάντα με ειδημοσύνη.
Οδηγός, κυβερνήτιδα, φέρεις ζωή, είσαι κόρη που τρέφεις τα πάντα, αυτάρκεια, δικαιοσύνη. Είσαι η πειθώ των Χαρίτων και έχεις πολλά ονόματα. Αιθερία, επίγεια αρχόντισσα και θαλασσινή. Πικρή μεν για τους φαύλους, αλλά γλυκειά σε εκείνους που πείθονται σε εσένα. Σοφή σε όλα, παρέχεις τα πάντα. Τρέφεις τα πάντα και τα αυξάνεις με αφθονία και απελευθερώνεις, καταστρέφεις εκείνα που ωριμάζουν.
Εσύ είσαι ο πατέρας των πάντων και επίσης μητέρα και τροφός.
Εσύ ευκολύνεις την παραγωγή, μακαρία, καρποφόρα, τον κατάλληλο καιρό, με ορμή.
Έχεις όλες τις τέχνες, είσαι πλάστρα, κτίζεις πολλά, σεβαστή θεά αιωνία, φέρεις την κίνηση, έχεις μεγάλη πείρα, είσαι συνετή και κινείσαι σαν γρήγορο ρεύμα με αδιάκοπο στροβιλισμό.
Είσαι πολύ ρευστή, κινείσαι κυκλικά, διαρκώς μεταβάλλοντας τη μορφή.
Έχεις ωραίο θρόνο, τιμημένη, μόνο εσύ εκτελείς εκείνο που έχει κριθεί, και κρατάς το σκήπτρο από επάνω και βροντάς δυνατά, ισχυρότατη.
Ατρόμητη, που δαμάζεις τα πάντα, προωρισμένη μοίρα, που αποπνέεις φωτιά.
Αιώνια ζωή και αθάνατη πρόνοια. Τα πάντα είσαι εσύ, διότι μόνη σου εσύ τα δημιουργείς όλα αυτά.
Αλλά σε παρακαλώ θεά, να μας φέρεις μαζί με τις ευτυχισμένες εποχές ειρήνη, υγεία και αύξηση των πάντων.

Ουφφφφ.
Υποθέτω οτι συγχωρούμαι για πιθανά μικρά λάθη!

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΗΣ.

dokisisofi είπε...

συγχωρεμένη, συγχωρεμένη...η φύση όμως θα μας συγχωρέσει ποτέ?

Σύμφωνα με μια άλλη κοσμοθεωρία, το άλαλο, βουβό της φύσης οφείλεται στον θρήνο για την πτώση του ανθρώπου. (οι πρωτόπλαστοι μιλούσαν με τα ζώα και τα φυτά)
Νομίζω ότι σήμερα είναι καιρός να βγάλει την θεμελιώδη της κραυγή. Οι τυφώνες είναι απλά οι αναστεναγμοί της μη γελιέστε..Και οι σεισμοί κάποιοι στιγμιαίοι λυγμοί. Τα χειρότερα έρχονται...

Ανώνυμος είπε...

Ocean δεν είχα σκοπό μου να σε θίξω αλλά θα επιμείνω πως αυτά που έγραψες έχουν σχέση μόνο με την λεγόμενη wicca και τις πρακτικές της και καμιά σχέση με αυτό που στην διεθνή βιβλιογραφία ονομάζεται παγανισμός. Wicca είναι μια νεο-εποχική θρησκεία κατασκευασμένη πάνω στις βάσεις διαφόρων δοξασιών από παγανισμό μέχρι καμπάλα και μεσσαιωνικό αλχημισμό. Μόνο σε επίπεδο 3o Μάτι και εκπομπών Χαρδαβέλλα ταυτίζεται η wicca με τον παγανισμό γι αυτό και το "sic".
Στα υπόλοιπα που λες συμφωνώ αρκεί να καταλάβεις πως αυτό που αναφέρεις ως παγανισμό δεν εχει σχέση με αυτό που έγραψε ο Πίττας.
Αν θές να μιλήσουμε για Crowley , Lavey θεοσοφιστές κτλ και να συμφωνήσουμε κανένα πρόβλημα, μόνο που εδώ μιλάμε για άλλο πράγμα.

Ανώνυμος είπε...

Παρατηρώ πως ο κος Πήττας μάλλον ακόμα ασθενεί και απέχει θα πρέπει να χαίρεται όμως που οι σελίδες του είναι ανοιχτο βήμα διαλόγου εστω και εν τη απουσία του.

Βλέπω πως ορισμένοι φίλοι οπως ο Oceanborn είναι άρκετά πίσω. Ο τρόπος που προσεγγίζεται αγαπητέ κύριε τον Παγανισμό ανήκει σε πολύ περασμένες εποχές, σας βεβαιώνω πως στη Γερμανία που εγώ ευρίσκομαι αλλά και αλλού-συνομιλώ με Ακαδημαϊκές κοινότητες σε όλη την Ευρώπη, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ ο όρος είναι πλέον τελείως "καθαρός" από σκοτεινές περιοχές. Ο Homo Paganus είναι για πολλούς ανθρωπολόγους ο μελλοντικός άνθρωπος που θα συνδυάσει την καθαρή τεχνολογία με την επιστροφή στη φύση, Να ξαναπώ αυτό που εγραψα χτες το άρθρο του κου Πήττα μπορεί στα Ελληνικά η Κυπριακα δεδομένα να είναι περίπου αιρετικό ή εξωτικό αλλά για έναν καλά ενημερωμένο ευρωπαίο είναι απλώς εξαιρετικά ορθολογικό. Η πυκνότητά του ισως είναι ασυνήθιστη γιατί οι Έλληνες απεραντολογούμε συνήθως, όμως η οικονομία λόγου απαιτεί απλώς πολυ προσεκτική και ενεργό ανάγνωση.

Να συμφωνήσω επίσης με όσα γραφει ο συνσχολιαστής Πανδίων.

Αυτό που απασχολεί πολλούς πλεον σοβαρούς ανθρώπους ειναι ακριβώς αυτό που θίγει το άρθρο, δηλαδή η αποθρησκευτικοποίηση τυχόν "αοράτων και άϋλων" αφηρημένων εννοιών και η ιεροποίηση στη συνείδησή όλων της φυσικής τάξεως.

Νίκος Καπερνάρος
Humane Letters

http://www.en.uni-muenchen.de/index.html

JustAnotherGoneOff είπε...

Ερινύα, σε ευχαριστώ πολύ για τη μετάφραση του ύμνου.

Λοιποί, μην μπλέκετε New Age "θρησκείες", αυτές είναι αμπελοφιλοσοφίες της συμφοράς που έχουν σχεδόν αποκλειστικό στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων, κάτι που το κάνουν εξίσου καλά και οι ιουδαιοχριστιανικές θρησκείες/αιρέσεις όπως γνωρίζετε.

Οι εκλεκτοί Πανδίων και Καπερνάρος σας διαφώτισαν πιστεύω ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για αστειότητες τύπου Wicca και σαχλοβιβλία των Σκιών. Αρκετά με την σκαιά προπαγάνδα των Απολογητών.

Γιώργο Πήττα περαστικά.

-=IMAGINOS=- είπε...

Αρκετά με την σκαιά προπαγάνδα των Απολογητών?

ΟΚ αρκετά και με τη σκαιά προπαγάνδα των 12θειστών.....

Και για όσους τόσο πολύ γνωρίζουν τα πράγματα όσο ισχυρίζονται, ραντεβού στις 30 Απρίλη στους Δελφούς στο γνωστό σημείο το οποίο φυσικά θα γνωρίζετε αφού είστε τόσο μέσα στα πράγματα...Εγώ πάντως θα είμαι εκεί.. για να γελάσω άλλη μία φορά...και μιλάμε για ΤΟ ΓΕΛΙΟ!!!

Οσο για την αναφορά Crowley που έκανα παραπάνω δεν εννοούσα τον Aleister φυσικά αλλά έγραψα πολύ ευκρινώς για την Vivianne Crowley, καμία σχέση δηλαδή.

Και μιας και τόσο πολύ εξυπνάδα έχει πέσει μην αρχίσω τώρα και βγάζω στοιχεία, αποδείξεις και ποιοι κρύβονται από πίσω, για το τι ακριβώς είναι αυτά τα ευτράπελα, γιατί με τον παγανισμό η wicca που είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα απλά αλλάζει η ονομασία και η ειδική θεώρηση (όχι η γενική) κλπ ανά γεωγραφική τοποθεσία ανα τον κόσμο, ασχολούμαι πάνω από 17 χρόνια.... και έχω ένα δωμάτιο βιβλία αποδείξεις και στοιχεία. Έλα παππού να σου δείξω τα αμπελοχώραφα σου...
Αρκετά με τα όσα είχα να πω για το θέμα, για περισσότερα στο ραντεβού…

JustAnotherGoneOff είπε...

OCEANBORN

Να πας, να γελάσεις και κυρίως να τους ξεσκεπάσεις αν είναι απατεώνες. Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα.

Αλλά, μην μου αντιγυρίζεις το επιχείρημα επειδή είσαι αντι12θεούσος (κι όχι "χριστιανός").

Κι αφού γνωρίζεις όσα γνωρίζουν άλλοι, γιατί δεν λές ονόματα και καταστάσεις; Ξέρεις, τώρα είναι που ΕΣΥ κάνεις σκαιά προπαγάνδα και έχεις αποκλειστικό στόχο να δυσφημίσεις το ποστ "φωτογραφίζοντας" τον Πήττα.

Αν δεν θες να φέρεις επιχειρήματα εδώ μέσα και "απειλείς" καταστάσεις, τότε είσαι ο απόπατος του "χριστιανισμού": ένας κοινός Απολογητής που λειτουργεί με προγραφές.

Μακριά.

JustAnotherGoneOff είπε...

Κι εξάλλου, να μην ρίξω κι εγώ τρελό ΓΕΛΙΟ όταν βλέπω παπάδες να ευλογούν... το καινούριο SUV του γείτονα; Ποιός είναι ο γελοίος εδώ;

-=IMAGINOS=- είπε...

Ο Γιώργος Πήττας είναι φίλος μου και μόνο αυτόν δε ζωγραφίζω. Ούτε φυσικά ο Γιώργος επειδή ανάρτησε ένα κείμενο περι παγανσιμού σημαίνει οτι είναι και ο ίδιος τέτοιος. Ακόμα και να ήταν, φυσικά πάλι φίλος μου θα ήταν. Εγώ δεν κρίνω τις φιλίες μου από τις πολιτικές θρησκευτικές η αθεϊστικές αντιλήψεις που έχει ο άλλος. Εδώ απλά κουβέντα κάνουμε.
Το να δέχομαι όμως επιθέσεις με χαρακτηρισμούς όπως «είσαι πίσω ακόμη» «άσχετος» κλπ επειδή κάποιοι δε γνωρίζουν πράγματα και προπαντός επειδή δε σέβονται την άλλη άποψη, ε αυτό μόνο κατακριτέο μπορεί να είναι. Βγες και πες την άποψη σου αλλά να μου λές προσωπικά οτι είμαι αντι12θεούσος, σκοταδιστής και χριστιανός ε αυτό είναι αστείο. Δηλαδή ο χριστιανός είναι βρισιά για σένα? Ναι φίλε εγώ είμαι χριστιανός ορθόδοξος υπάρχει πρόβλημα? Απαγορεύεται να γιουχάρω τους 12θειστές τους αθέους η τους Wiccans η παγανιστές? Απαγόρευσα εγώ σε κανέναν να καταφέρεται κατά του χριστιανισμού ποτέ? Με γεια σου και χαρά σου εσύ να θεωρείς γελοία την ευλογία του SUV. Και εγώ τη θεωρώ γελοία επίσης. Δηλαδή όλοι οι παπάδες ευλογούν τα SUVs των "πιστών" και όλος ο χριστιανισμός είναι κατακριτέος επειδή μερικοί παπάδες γελοίοι ευλογούν τα SUVs? Από την άλλη όμως εγώ βγήκα να σε πω σκοταδιστή η μηδενιστή πουθενά? Ρε τι κόλλημα έχουν ορισμένοι....

JustAnotherGoneOff είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ερινύα είπε...

JustAnotherGoneOff

Η μετάφραση του ύμνου είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος της παρμένη από "Τα Ορφικά", Εκδόσεις Εγκυκλοπαιδείας του Ηλίου, με κάποιες μικρές παρεμβάσεις που έκανα σε λίγα σημεία, χωρίς αλλαγή του νοήματος. Πιθανότατα να υπάρχουν καλύτερες μεταφράσεις από αυτή.

Αυτό που ήθελα να γίνει φανερό σε όσους έχουν ακούσει μόνο χριστιανικούς ύμνους και έχουν λάβει την χριστιανική "παιδεία", χωρίς όμως να είναι "κολλημένοι" πιστοί (αυτοί δεν ακούν στη λογική), είναι η διαφορά νοοτροπίας ανάμεσα στην κοσμοθέαση των πραγματικών Ελλήνων και των χριστιανών. Για τον χριστιανό, η φύση υπάρχει ως πηγή αναλωσίμων κατωτέρων (αψύχων) όντων, με μοναδικό δικαιούχο χρήσης και κατοχής τον άνθρωπο. Η θρησκεία αυτή προάγει τον εγωκεντρισμό του ανθρώπου, ατενίζοντας κοντόφθαλμα προς έναν πολύ στενό ορίζοντα. Σύμφωνα με τα χριστιανικά δόγματα ο θεός είναι εξωσυμπαντικός και το μόνο ον στο οποίο ενεφύσησε "ψυχή" είναι ο άνθρωπος. Κολακεύει λοιπόν η θρησκεία αυτή τον κάθε κενόδοξο αμαθή, για να τον κάνει να νοιώσει ανωτερότητα, βασίζοντάς την απλά και μόνο στην ιδιότητα του ανθρώπου.
Η σύγκριση της Ιουδαϊκής, Χριστιανικής (και κάθε άλλης γνωστής αίρεσης της θρησκείας της Παλαιάς Διαθήκης) κοσμοθεώρησης με την Ελληνική δείχνει την απόλυτη αντίθεση ανάμεσά τους.
Ο ύμνος που παρέθεσα είναι ένα από τα πολλά στοιχεία που δείχνουν του λόγου το αληθές.

Ανώνυμος είπε...

Οι παπαδες αν τους τα σταξεις επαρκως, οχι μονο SUV ευλογουν, αλλα και οικους ανοχης εν ωρα λειτουργιας αμα λαχει....

Ερινύα είπε...

Και μια τελευταία παρατήρηση, σε σχέση με το αρχικό άθρο: Ας μην παίρνουμε και πολύ τοις μετρητοίς τις ετυμολογίες κάποιων "λατινικών" λέξεων: Παγά = Πηγή (Ελληνικότατη λέξη)

Μήπως,
Παγανιστής = ο άθρωπος των πηγών, ο άνθρωπος που ζει κοντά στις πηγές, ο άνθρωπος που ζει κοντά και σε αρμονία με τη φύση, ο άνθρωπος που τηρεί τις παραδόσεις του
Λεω, μήπως;

Η λέξη ειδωλολάτρης προηγείται ή έπεται της λέξης παγανιστής;

Όσοι τιμούσαν τους Ελληνικούς θεούς (Δία, Αθηνά, Απόλλωνα κλπ) αυτοαποκαλούνταν ειδωλολάτρες; Ποιοί και πότε τους αποκάλεσαν έτσι;

Πολλά τα ερωτηματικά...

Unknown είπε...

Πάνω που κάπως άρχισε η γρίπη να υποχωρεί μπήκα εδώ μέσα και μου ανέβηκε ο πυρετός..

Ο JustAnotherGoneOff είναι προσωπικός μου εκλεκτός φίλος για πάνω από δέκα χρόνια και εκτός διαδικτύου.

Γενικό σχόλιο:

Τελικά στην Ελλάδα -γιατί αυτές οι θλιβερότητες μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν- είναι απολύτως αδύνατον να διαφωνει κάποιος με κάποιον άλλον χωρίς χαρακτηρισμούς επίθετα και μικρότητες;

Ο κος Καπερνάρος -όπως και ο Πανδίων ενωρίτερα- έδωσαν πλήρως και με σαφήνεια περισσή το πνεύμα του άρθρου.


Ναι, απαγορεύεται να γιουχάρεις τους Ουίκα, ή τους "δωδεκαθεϊστές" όπως επίσης και τους χριστιανούς ή και οποιονδηποτε άλλο για την πίστη, αντίληψη και φιλοσοφία του.


Οι απολογητές είτε της ορθοδοξίας είτε οποιασδήποτε άλλης αντίληψης ωστόσο, είναι κατάπτυστοι εφ όσον με αυτή την έννοια προσδιορίζουμε τους πάσης φύσεως φανατικούς οποιασδήποτε πλευράς- δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους κάθε λογής ταλιμπάν.

Και για τελευταία φορά να πω πως το άρθρο μιλάει για την Ιερότητα της Φύσης και την αντίληψή μας περί αυτής της Ιερότητας και όχι για την θρησκεία ή τις θρησκείες- έτσι όπως αυτές είναι πια αντιληπτές στη συνείδηση του κόσμου.

Και κάτι άλλο θα πω, δεν αντέχω να μην το πω.

Λένε πως η Κυπριακή κοινωνία είναι μικρή, είναι στενή, είναι το ένα ή το άλλο.

Έχω να πω, πως η Κυπριακή Κοινωνία και ο τρόπος με τον οποίο διαλέγονται οι άνθρωποι εδώ , είναι εκατοντάδες φορές πιο Πολιτισμένος και ουσιαστικός από ότι στην μόνιμα υστερική και ανασφαλή Ελλάδα.

Unknown είπε...

Ερινύα, σε ευχαριστώ για τις ωραίες παρεμβάσεις σου. Η ετυμολογία που παρέθεσα είναι καθαρά ΄λεξική ωστόσο έχει την ιστορική της σημασία.

Ο όρος "ειδωλολατρες" κλπ δεν αφορά πουθενά τους Έλληνες -του καιρού των Ελλήνων- ή άλλους λαούς της προ Χριστιανικής Ευρώπης, είναι καθαρά προπαγανδιστικός όρος που προέκυψε αργότερα προκειμένου να προσβληθούν τα μέχρι τότε νομιζόμενα από τους πολλούς.

Όμως νιώθω, πως πλην ελαχίστων ουδείς συζητά για το αντικείμενο...

Unknown είπε...

κε Καπερνάρο σας ευχαριστώ για τις πάντα απλές αλλά καίριες παρεμβάσεις σας.

dokisisofi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Δεν θα απαντήσω καθόλου στα σχόλια του @oceanborn ακόμα μου φαίνονται άσχετα και δεν κατάλαβα και τίποτε μετά από ένα σημείο. ( Τι θα γίνει τον Απρίλη Δελφούς; )

Το θέμα είναι αν υπάρχει περίπτωση ο σύγχρονος άνθρωπος να αναγνωρίσει εκ νέου την ιερότητα της φύσης ( και των εντος ποικιλοτήτων όποιες και αν είναι αυτές ) και να πράξει ανάλογα. Και επειδή η ιερότητα είναι κάτι πολύ περισσότερο από κανόνες οικολογικής συνείδησης - χρησιμοθηρικά κατανοούμενη συνήθως- αυτά γίνονται και στα σχολεία εξ' άλλου ( πολύ καλό να γίνεται βέβαια ), μιλάμε για μια αλλαγή και στο εσωτερικό κόσμο του κάθε ανθρώπου αλλά και το κυριώτερο στις κυριαρχούσες ιδεολογικές τάσεις ( οικονομισμό, ωχαδελφισμό, νεο-ηδονισμό κτλ) που φυσικά δεν βοηθούν προς μια τέτοια κατεύθυνση.
Εκεί εισέρχεται η "επαναφορα" του παγανισμού όπως αναφέρεται γενικά στην Ευρώπη αλλά και αν κατάλαβα ορθά στο άρθρο του οικοδεσπότη μας.

Τώρα αν δεν κατάλαβα καλά και μιλάμε για πεντάγραμμα , παπάδες και μαγικές πινακίδες της Αλεξανδρείας με συγχωρείτε, θα πάω να κάνω πρώτα την 15ετή μου έρευνα να γίνω ειδικός να γνωρίσω μυστικά και θα επανέλθω.

PS: Oceanborn ωραίο τραγούδι φίλε μου στην σελίδα σου, αλλα μην ακούε τέtoια πράγματα συνήθως προβάλονται ώς pagan μουσική σκηνή :-) Ψάξε το λίγο

-=IMAGINOS=- είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
-=IMAGINOS=- είπε...

@ πανδίων
Ποιος είπε οτι δεν ακούω "παγανιστική" μουσική? Έχω γράψει και τραγούδια για τους Daemonia Nymphe http://www.youtube.com/watch?v=A30jJ_dngvI

http://groups.msn.com/DaemoniaNymphe/

Η μήπως οι Dimmu Borgir και όσοι τους ακούνε είναι και σατανιστές?
Η μήπως και εγώ που έχω πάει με την παρέα μου στον Τερλέγκα κάποτε είμαι σκυλάς?

===================================

@ JustAnotherGoneOff είπε...
OCEANBORN

Αφού είναι δικός ΣΟΥ φίλος και δεν είναι δικός ΜΟΥ φίλος, σταματάω να ασχολούμαι με το ποστ και με το μπλογκ του Πήττα γενικότερα.

Περαστικά.

=================================

ΟΚ Φίλε αφού σου τον πήρα τον φίλο σου κατά λάθος, στον ξαναδίνω πίσω, δε τρέχει τίποτα μη κλάψεις κιόλας χαχαχα. Από την άλλη για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται το πως οι προοδευτικοί αυτοαποκαλούμενοι άνθρωποι σήμερα αποδέχονται το διάλογο...

Περαστικά επίσης...

@politispittas

Sorry φίλε δε θα το ξανακάνω, δεν ήξερα οτι ήταν φίλος σου κατ' αποκλειστικότητα ο JustAnotherGoneOff σε παρέδωσα ήδη πίσω (ήμαρτον τι διαβάζω εδώ μέσα)... οπότε δεν υπάρχει λόγος να στεναχωριέται και να μη ξαναπατήσει στο blog σου, (Μα ποιος είμαι ο Άδωνης Γεωργιάδης η ο Θανάσης Πλεύρης... και δε αποχωρεί από το τραπέζι..χαχαχαχα)

Για τις θλιβερότητες τώρα αυτές που συμβαίνουν στην Ελλάδα όπως λες, ε αυτό μου θυμίζει την κουβέντα που είχαμε κάνει από το τηλέφωνο για τον Βαγγελάκη τον Ιησού... Χρόνια στην Ταιβάν βρισκόταν εκτός της Ελληνικής πραγματικότητας είχες πει.. Κάτι αντίστοιχο μου θυμίζουν τώρα αυτά που γράφεις φίλε Γιώργο..

Τέλος τι να πω... ο πανδίων και ο κ. Καπερνάρος κατάλαβαν το πνεύμα του κειμένου σου? Προφανώς προτιμάς τα εύσημα και τα χειροκροτήματα από την κριτική. Όπως ξέρεις εδώ και αρκετό χρόνο δε γλύφω κανέναν και τίποτα μιας και επικροτώ και αντικρούω κατά συνείδηση πάντα, αλλά δεν κατάλαβες σίγουρα φίλε ότι εγώ δεν έκανα καμία κριτική στο κείμενο σου αντιθέτως απλά είπα τη γνώμη μου για το θέμα. Τυγχάνει να γνωρίζω πράγματα για αυτό το θέμα το οποίο το έχω ζήσει από μέσα εδώ και πολλά χρόνια. Η αντίθετη λοιπόν προσέγγιση δεν ήταν καταγγελία του κειμένου σου αλλά έκφραση της γνώμης μου σε πράγματα που προφανώς γνωρίζω καλύτερα από όλους όσους έγραψαν μέχρι τώρα όπως φαίνεται. Δεν περιαυτολογώ σε αυτό υπ' όψιν.

Επίσης δε γνωρίζω κανέναν ακόμα που θα μου απαγορεύσει να γιουχάρω τους μίκα τους μπήκα και τους wicca. To γιουχάισμα για μένα είναι κεκτημένο δικαίωμα που με αίμα έχει κερδηθεί.. αλλά απορώ και από την άλλη πως άλλοτε είχες άλλη ιδέα και άποψη για το γιουχάισμα.

Κατά τ' άλλα αφού σε "κλέβω" κιόλας από τους φίλους σου και γιαυτό το λόγο χάνεις και κόσμο από το blog δε θα συνεχίσω να σου δημιουργώ προβλήματα. Μόνο να πω ένα πράγμα ακόμα και arrivederci μετά, ε δε θα μου παρουσιάσεις και την Ελλάδα τώρα ως μόνιμα υστερική ανασφαλή και λιγότερο πολιτισμένη από την Κύπρο διότι θα σου πω ότι η σύγκριση με τον πουριτανισμό που επικρατεί στην Κύπρο και μάλιστα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ανατρέπει όλους τους παραπάνω καταλογισμούς σου για την Ελλάδα και προπαντός φίλε εάν ξαναδιαβάσεις τι ο ίδιος έγραψες δε νομίζω να συμβαδίζουν αυτά που έγραψες περί μόνιμης υστερικής ανασφαλούς και λιγότερο πολιτισμένης Ελλάδας με την απαγόρευση σου περί γιουχαΐσματος...

Arrivederci λοιπόν.

-=IMAGINOS=- είπε...

Αχ ξέχασα και κάτι άλλο σόρρυ...

Άκουσα στο Jugle-Report το διαφημιστικό που τους έκανες για το blog αυτό. Άκουσα λοιπόν για μαυρόψυχους, κατάπτυστους και φανατικούς μισανθρωπιστές του ΛΑΟΣ κλπ. Αυτό τι λες, είναι γιουχάισμα η όχι? Και μετά μου λες οτι απαγορεύεται το γιουχάισμα.... Α καλά...ότι δε φτάνει η Μαργιωρή τα κάνει κρεμαστάρια δηλαδή... Φίλε σε μένα κήρυγμα τώρα?

Άντε γεια μας.

Ερινύα είπε...

dokisisofi

Κάποια στιγμή σου εύχομαι να μπείς στον προβληματισμό: Τα Ορφικά τα αντέγραφαν οι Έλληνες άγνωστο πόσους αιώνες ή χιλιετίες πριν την επικράτηση της αίρεσης του χριστιανισμού (τότε που όλοι αποκτήσαν, θέλοντας και μη, τον Αβραάμ για γενάρχη) και κανείς τους δεν ζήτησε να ονομαστεί σωτήρας της Ελληνικής γραμματείας γενικότερα. Και μάλιστα έκαναν αμέτρητα αντίγραφα για να τα αγοράζει ο κόσμος στην αγορά. Στο κάτω κάτω ήταν Έλληνες. Εσύ τώρα, γιατί αισθάνεσαι την ανάγκη να εμφανίσεις ως σωτήρες της Ελληνικής γραμματείας τους χριστιανούς; Από ποιούς έσωσαν τα κείμενα αυτά χιλιετίες μετά την πρώτη γραφή τους και μετά την διαρκή και αδιάλειπτη αναπαραγωγή τους;

Τον προβληματισμό αυτόν βάλε τον στον εαυτό σου και σκέψου οτι όποιος έχει τη μύγα ... μυγιάζεται.

Ανώνυμος είπε...

@Oceanborn χιούμορ να χαλαρώσουμε προσπάθησα να κάνω με την μουσική όχι να επισημάνω αν ακούς η δεν ακούς κάτι.

Εξαιρετική η δουλειά σου για τους Δαιμονία Νύμφη εύγε.

Τέλος δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείς πως εγώ και ο κ. Καπερνάρος δεν καταλάβαμε το πνεύμα του κειμένου και πως ο Γιώργος επειδή το είδαμε θετικά υποστήριξε μετά αυτό τον τρόπο ανάγνωσης του ενώ άλλο εννοούσε.
Πραγματικά δεν κατάλαβα.

Τα υπόλοιπα τώρα με ποιος είναι φίλος τήνος δεν νομίζω να προάγουν τον διάλογο σε ένα τέτοιο θέμα. Εγώ θα ήθελα να διαβάσω την διαφωνία σου με τον τρόπο κατανόησης του κειμένου που έχω εγώ ή οι άλλοι 2 τουλάχιστον αναγνώστες που μάλλον συμφωνούν με αυτή. Εφ' όσον μάλιστα έχεις ασχοληθεί και δεν βλέπω λόγο να το αμφισβητήσω ( αν και επειμένω πως άλλος ο αναφερώμενος ώς intelectual paganism και άλλο η wicca ) , οι όποιες γνώσεις σου θα βοηθήσουν πολύ περισότερο από την όποια στείρα επίθεση

Ερινύα είπε...

Σε συνέχεια του προηγούμενου σχολίου, απαντώντας στον/στην dokisisofi, επειδή κάποιοι θέλουν να εμφανίσουν το Ελληνικό πνεύμα σε κατάσταση παρακμής κατά τη διάρκεια της Ρωμαιοκρατίας (πριν την επικράτηση του χριστιανσμού), τους παραπέμπω στο αξιόλογο άρθρο του Πάνου Κωνσταντινίδη Περι της "παρακμης" των Ελληνων κατα τη διαρκεια της Ρωμαιοκρατειας.

Ακόμα να θυμίσω οτι, κατά τον 2ο αιώνα, όχι και πάρα πολύ πριν την επικράτηση του Χριστανισμού, ο φιλόσοφος Ρωμαίος Αυτοκράτωρ Μάρκος Αυρήλιος έγραφε το σύγγραμμα "Τα εις εαυτόν", στο οποίο εξέθετε τις φιλοσοφικές και ανθρωπιστικές του αντιλήψεις στα Ελληνικά.

dokisisofi είπε...

Koita, orea na antigrafo kai na stoxazomai eis eafton. Einai oreos t;etoios stoxasmos, kirios meta tin parakolouthisi tou ksekoiliasmatos enos Xristianou( ek tonxiliadon) apo ta agria thiria sto Kolossaio. Voitha sth xonepsi.

Ερινύα είπε...

dikisisofi

εννοείς κάτι "μάρτυρες" σαν τον Άγιο Γεώργιο;
Ή μήπως πρέπει να εκλάβουμε ως αναμφισβήτητη ιστορική αλήθεια τις μυθοπλασίες και ψευδολογίες του Ευσεβίου της Καισαρείας για παράδειγμα;

Σου συνιστώ να το ψάξεις καλύτερα για τον Μάρκο Αυρήλιο. Εσύ σε λίγο θα πεις οτι και ο Ιουλιανός ξεκοίλιαζε χριστιανούς, σύμφωνα με τις τερατολογίες των συναξαριών.

Unknown είπε...

Έχω την εντύπωση, πως κάποια ερωτήματα που τέθηκαν στις αρχές αυτής της συζήτησης από κάποιους καλούς φίλους όπως ο «άνευ πλαισίων» και η «δασκαλούα» απαντήθηκαν από ορισμένους άλλους συνομιλητές πολύ εύστοχα οπότε πραγματικά δεν νομίζω πως θα είχε νόημα να επαναλάβω και εγώ τα ίδια.

Το κείμενο πράγματι στην αρχή του είναι ολίγον «εγκυκλοπαιδικό» όπως του προσάπτει δίκαια η δοκησίσοφη έγινε σκόπιμα αυτό ως ένα σημείο γιατί ήθελα να αποφύγω ακριβώς τις καθαρές θρησκευτικές τριβές-δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου.

Ίσως το παρατράβηξα όμως σε αυτό το σημείο, και για αυτό βγήκε κάπως «στεγνό» (στεγνό; Είναι αυτό το σωστό επίθετο;)

Ταυτόχρονα, επειδή γνωρίζω την υστερία με την οποία αντιδρούν όσοι νιώθουν πως για κάποιο λόγο το «ελληνοχριστιανικό» οικοδόμημα είναι υπό απειλή (τολμώ να πω πως το οικοδόμημα αυτό –αν και αυθαίρετο κατά πολλές αναγνώσεις- το θεωρούν πιο σημαντικό από τον κόσμο που θα παραδώσουν στα παιδιά τους) για αυτό έκανα την ας την πούμε ανασκόπηση ξεκινώντας από τα χρόνια του 60 και την εποχή του flower power.

Σε μία πρώτη φάση, τότε, η έννοια Παγανισμός δεν είχε μπει ακόμα στο καθημερινό λεξικό των κινημάτων της εποχής, όσο και αν οι ιδέες για επιστροφή στην «έκσταση και τη μέθεξη του Βάκχου» ήταν διάσπαρτες τόσο σε κείμενα θεωρητικά όσο και στη μουσική και τα τραγούδια της εποχής (ποιος ξεχνά τον Jim Morrison;)

Στο θαυμάσιο συνοπτικό αλλά πολύ περιεκτικό βιβλίο του Λουί Ραθιονέρο Underground υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία με τις αναλύσεις τους που μας βοηθούν να καταλάβουμε γιατί το σημερινό πράσινο κίνημα , ο αγώνας για μία άλλη παγκοσμιοποίηση, το παγκόσμιο κοινωνικό φόρουμ οι εκατοντάδες κινήσεις σε πάρα πολλές χώρες που ζητούν την επαναφορά των προ χριστιανικών θρησκειών –ως ισότιμες με τις τρέχουσες- είναι όλα συνδεδεμένα σαν κρίκοι μιας αλυσίδας.

Όχι γιατί υπάρχει παγκόσμιο σχέδιο ή συνομωσία (αφελληνισμού θα πουν ορισμένοι που θεωρούν το χωριό τους ως επίκεντρο όλων των γαλαξιών) αλλά γιατί υπάρχουν έντονες τάσεις σε όλον τον πλανήτη για μία άλλη ματιά προς τον κόσμο, πιο φρέσκια, πιο ανθρώπινη , πιο ελεύθερη.

Ο Παγανισμός πλέον είναι στην τελική ένας δόκιμος όρος που χρησιμοποιείται ευρέως στην καταγραφή του ανθρώπινου στοχασμού για να πυκνώσει αυτό που είπαμε και νωρίτερα : Τον Κατά Φύση Άνθρωπο.

Ο Κατά Φύση Άνθρωπος, δεν είναι ο άνθρωπος που γυρνάει την πλάτη του στην τεχνολογία. Το αντίθετο μάλιστα, μιας που και η τεχνολογία πλέον είναι όλο και πιο καθαρή όλο και πιο μικρή. (μέγεθος)

Θα θυμίσω εδώ το όραμα του Ισαάκ Ασίμωφ, από τη δεκαετία του 30 μάλιστα που είχε πει πως κάποτε, οι άνθρωποι θα «επιστρέψουν στα σπήλαια εφοδιασμένοι με ηλεκτρονικούς υπολογιστές» Η φράση, περιέχει έναν θαυμάσιο συμβολισμό και αν θέλετε φιλοσοφικά είναι περίπου μονόδρομος αν εξετάζουμε αισιόδοξα σενάρια επιβίωσης του είδους μας σε αυτόν τον πλανήτη, αν και εφόσον ξεπεραστεί η κρίση του 21ου αιώνα που είναι η κλιματική αλλαγή και ο έλεγχός της.
Ο Χόμο Παγάνους, είναι απλά ο άνθρωπος που θα επιστρέψει στην αρμονική σχέση του με τη φύση, εφοδιασμένος ταυτόχρονα με μια καθαρή τεχνολογία που δεν προσβάλλει. Μιλάμε τώρα, για χρονικούς ορίζοντες 150- 200 ετών ίσως.

Προσωπικά δεν ήθελα η συζήτηση να περιστραφεί γύρω από θρησκείες, γιατί τις θεωρώ δευτερεύουσες. Όχι γιατί είναι ασήμαντες, αλλά γιατί το τι εννοεί ο κάθε ένας με τη λέξη «θρησκεία» μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό.

Τοποθετώ το όλο ζήτημα, από εκεί που ξεκίνησε. Στην ανάγκη επανάκτησης της Ιερότητας στη σχέση των Ανθρώπων με τη Φύση. Αν η απάντηση ορισμένων είναι πως της φύσεως προηγείται ο Θεός, άρα η σχέση πρέπει να προσδιορισθεί εκεί, θα πω απλά πως εμένα δεν με αφορά αυτή η ανάγνωση γιατί, εγώ, τη Φύση αισθάνομαι και μέρος δικό της είμαι. Αν αποφασίσω δε πως πρέπει να αναζητήσω και Θεότητες, τότε προτιμώ να τις αναζητήσω στους συμβολισμούς της Φυσικής Αρμονίας και Τάξης και να θυμίσω πως η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε ακριβώς από την ανατροπή αυτών των συμβολισμών.

Αναρωτιέμαι, αν το επόμενο άρθρο, θα έχει ως θέμα την ανθρώπινη βλακεία…με την οποία ουδείς μπορεί να τα βγάλει πέρα. Ειδικά, όταν ως συνήθως αυτή, έχει και δύναμη αποφάσεων…

Εκτός αν έχετε καμία άλλη ιδέα! Πάσα πρόταση δεκτή! Και, ευχαριστώ πολύ για τα «περαστικά» σας, είχα πολλά χρόνια να «αρπάξω» τέτοια γρίπη με διάλυσε κυριολεκτικά.

dokisisofi είπε...

I thriskeia tis agapis kai tou stavromenou theou einai pol epikindini. Oloi oi martires kai oi agioi itan kamikazi pou aftoktonousan omadika oste na graftoun propagandistika keimena pou na eksaplonoun tin epikindini afti airesi.
Eimai enas vlakas pou den exo to dikaioma na milogiati eimai i moni pou diafono edo mesa kai treeeeeeeeemogia to"oikodomima tou ellinxristianiko politismou" O Tassos eipe oxi kai o xristofias einai kommounistis.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ politispittas,

Εύχομαι να έχεις αναρρώσει από την γρίπη που σε ταλαιπωρούσε τις τελευταίες μέρες και να έχεις επανέλθει δριμύτερος στην έπαλξη σου (όχι την Χρυσοστομίδεια).

Στο προηγούμενο μήνυμα μου (ένα από τα πρώτα εδώ) είχα διερωτηθεί σε τι αποσκοπούσε η χρήση των όρων “Παγανισμός” και “Νεοπαγανισμός” (πέραν από την καθιερωθείσα ειδωλολατρική έννοια) για ένα θέμα που όπως αποδείχτηκε μπορούσε να αναπτυχθεί πιο απλά και πιο κατανοητά. (Και κολλήσαμε στις ορολογίες και όχι στην ουσία που είναι - αν σωστά την αντιλήφτηκα - η αποκατάσταση της σχέσης του Ανθρώπου με τη Φύση!

Όντως το θέμα διευκρινίστηκε πολύ εύστοχα από:

1. Τον Captain Harbour που έδωσε για τα γραφόμενα σου τον όρο "περιβαλλοντική ηθική" και ανέφερε ότι ο όρος αυτός “… χρησιμοποιείται στην επιστημονική κοινότητα και περιγράφει τον σεβασμό στην φύση, την ολιγάρκεια και τον ορθολογισμό.”

2. Και από τον/την JustAnotherGoneOff που ανάφερε ότι “… ο Παγανισμός …” “…ΔΕΝ είναι θρησκεία αλλά αντίληψη και στάση ζωής απέναντι στη φύση σύμφωνα με τους ηθικούς και κοινωνικούς κώδικες που ρυθμίζουν τις σχέσεις του ανθρώπου με το περιβάλλον.”

Φυσικά ουδέν κακό αμιγές καλού. Ψάχνοντας πιο πολύ το ζήτημα και για να μάθω και λίγα πράγματα περισσότερα, κατέληξα να διαβάζω το βιβλίο του James Lovelock, “Η εκδίκηση της Γαίας” (Εκδόσεις Λιβάνη, 2007) – δεν του είχα δώσει σημασία πιο πριν αν και το είχα δει σε κάποιο βιβλιοπωλείο. (Παρεπιπτόντως ο James Lovelock δεν είναι ανάμεσα στα περισπούδαστα ονόματα που ανάφερε ο/η -=OCEANBORN=- στο μήνυμα του στις 22/10/2007 – 4:43 μ.μ.).

Θα μπορούσα να γράψω και δυο λόγια θρησκειολογικού περιεχομένου ένεκα και της “κόντρας” μεταξύ του/της dokisisofi και του/της ερινύας (ας πούμε για το βίο και την πολιτεία κάποιων “αγίων”, πριν την αγιοποίηση τους, όπως ο Κωνσταντίνος ο επικαλούμενος και Μέγας και η μητέρα του), αλλά επιφυλάσσομαι για το μέλλον …

24/10/2007 – 11:35 μ.μ.

Xνούδι είπε...

Στήλη άλατος.

Γιώργο...