Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Είναι ήδη, αργά...





Τυχόν εκλογή του Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα είναι το οριστικό τέλος του ΠΑΣΟΚ υπό την έννοια των όποιων ιδεολογικών καταβολών του, έστω και προσχηματικά.


Ο Ε. Βενιζέλος, για τους αντιπάλους του, είναι "τέκνο της διαπλοκής, του πολιτικού κυνισμού, του παρασκηνίου, με τεράστιες εξαρτήσεις τόσο από μεγαλοεκδότες και κανάλια όσο και από το εκκλησιαστικό κατεστημένο".


Ο Σ. Τζουμάκας στη δημόσια ελληνική τηλεόραση, ήταν σαφέστατος...H σπουδή του κου Βενιζέλου να μπει στην κούρσα της ηγεσίας της διαδοχής -σαν έτοιμος από καιρό- τη νύχτα της ήττας με όλους τους σχετικούς συμβολισμούς (περιστύλιο στο Ζάππειο), καθώς και οι δηλώσεις του έξω από τη Χαριλάου Τρικούπη, μετά το επεισόδιο με τον καφέ, δεν ανατρέπουν τις αρνητικές εντυπώσεις που παράγουν οι αντίπαλοί του, μάλλον τις ενισχύουν.


Λένε κάποιοι πως είναι αυτός που μπορεί να ξαναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε θέση εξουσίας. Ε, και;Θα είναι στην πραγματικότητα, μία ψευδεπίγραφη εναλλακτική λύση στη δεξιά, μια στείρα διαχείριση με άλλη ταμπέλα.


Αλήθεια! Ποιες είναι οι θέσεις του κου Βενιζέλου στο καίριο ζήτημα του διαχωρισμού Πολιτείας - εκκλησίας;


Τι λέει για εκείνο το "...και Θρησκευμάτων" στον τίτλο και στο περιεχόμενο του Υπουργείου Παιδείας;



Ο Γιώργος Παπανδρέου, το 2004, πήρε ένα πολύτιμο "Γιώργο άλλαξέ τα όλα" και δυστυχώς, πολύ δυστυχώς, χάριν μιας κακώς εννοούμενης ενότητας το άφησε στο συρτάρι.


Επέτρεψε έτσι, στους δελφίνους και κυρίως στον Ε. Βενιζέλο να "αλωνίζουν".


Έδειξε εμπιστοσύνη ο Γιώργος Παπανδρέου σε -φοβάμαι- αδίστακτους πολιτικούς αντιπάλους του, που τελικά συνειδητά ή όχι τον παγίδευαν σε μία στείρα συνθηματολογία κατά της δεξιάς, αφοπλίζοντας έτσι το ΠΑΣΟΚ από το πιο σημαντικό του όπλο:


Την παραγωγή Πολιτικής και Προτάσεων.


Η εμπιστοσύνη του Γ. Παπανδρέου προς αυτούς τους πυρήνες, ήταν προϊόν όχι αφέλειας, αλλά ηθικής.


Ο Γ. Παπανδρέου ως άνθρωπος διαθέτει ήθος και αυτό το γνωρίζουν πολλοί.


Άλλοι, επενδύουν σε αυτό και άλλοι το εκμεταλλεύονται.Αν επικρατήσει ο κος Βενιζέλος, τότε, αρκετοί από το ευρύτερο ΠΑΣΟΚ, το πιο υγιές και ριζοσπαστικό κομμάτι θα στρέψει το βλέμμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.


Και ίσως τότε, δημιουργηθεί σε λίγα χρόνια ένας φρέσκος δυναμικός πόλος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Ελλάδα.


Αν πάλι επικρατήσει ο Παπανδρέου, τότε θα πρέπει γενναία το ΠΑΣΟΚ να κάτσει στο τραπέζι με την Αριστερά για να βρουν σημεία προγραμματικής σύγκλισης.


Για το καλό του τόπου.


Η επικράτηση της ΝΔ (η ήττα του ΠΑΣΟΚ) θα φέρει σύντομα τον άγριο άνεμο του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα, όσο και αν ο Καραμανλής προσπαθεί να πείσει με πλείστες ρητορείες πως εκπροσωπεί τη "λαϊκή δεξιά".



Κατά συνέπεια, το αντίπαλο δέος, ριζοσπαστικό, τολμηρό, αριστερόστροφο σε αρκετά ζητήματα και ταυτόχρονα ρεαλιστικό, είναι απλά κρίσιμο και ζητούμενο για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας.


Ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να κρατήσει άσβεστη την πολύτιμη οργή που είδαμε στις δηλώσεις που έκανε την Τρίτη και να προχωρήσει στη ρήξη με το βυζάντιο. Γνωρίζουμε πως μπορεί. Το οφείλει.


Είναι ήδη αργά. Ας μη γίνει πολύ αργά...





Γιώργος Πήττας
Κωδικός άρθρου: 742014
ΠΟΛΙΤΗΣ - 22/09/2007, Σελίδα: 13

39 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Πιττα σας διαβάζω παντα στον Πολιτη και ακουω τις εκπομπές σας στον αστρα χρονια. Θελω να σας πω πως ο λογος σας γραπτος και προφορικος είναι τεραστιο στηριγμα για οσους απο μας προσπαθουμε να διατηρησουμε τη σκεψη ζωντανη, σας ευχαριστώ.

Χρύσανθος Νικολαίδης -Λεμεσος.

ellinida είπε...

Επιτέλους! Αρκετά μας στέρησες από την παρουσία σου!
Συμφωνώ με το άρθρο σου, μόνο που εγώ νομίζω πως ο Γιώργος δεν κάνει για την πολιτική.
Η παραγωγή πολιτικής και προτάσεων νομίζω θα έρθει μέσα από την ενδυνάμωση των μικρών κομμάτων, και από κινήσεις των πολιτών, που πρέπει επιτέλους να απαιτήσουν.
Οσο για την κίνηση Βενιζέλου, σκέφτηκα αυτό ακριβώς. Αδίστακτος.
Βιάστηκε να πατήσει πάνω στο πτώμα την ίδια κιόλας νύχτα. Θεέ μου πόση έλλειψη ήθους!
Welcome back!

Κωστής Γκορτζής είπε...

Συμφωνώ με την Ελληνίδα. Και για την παρουσία σου, και για το κείμενο! :)

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο καλή αρχή στο νέο σου blog.

Θα σε διαβάζω όπως πάντα με ενδιαφέρον.

Χρήστος -=OCEANBORN=-

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Γιώργο (...πλέον),
θα σε παρακολουθώ και θα διαβάζω τη ματιά σου. καλώς μας ήρθες.

Ανώνυμος είπε...

Αχα! Χμμμμ…Οκ! αναμένουμε

Katerina ante portas είπε...

Kαλωσορίσματα!
Χαίρε εκλεκτέ φίλε μου, διόλου ποιητικό το άρθρο σου εκ των πραγμάτων! :)

Μας έλλειψες..

Unknown είπε...

@Κύριε Νικολαϊδη σας ευχαριστώ τόσο για τις αναγνώσεις όσο και για τις ακροάσεις. Είναι μεγάλο κουράγιο λόγια σαν τα δικά σας για όποιον εκθέτει τις σκέψεις του και την αισθητική του ανοιχτά.

@Ελληνίδα δεν έχω ποτέ "ψηφίσει" το ΠΑΣΟΚ, με ενδιαφέρουν τα όσα συμβαίνουν όμως γιατί αφορούν σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας άρα οι εξελίξεις, οι οποιες εξελίξεις παίζουν προσδιοριστικό ρόλο.

Διαφωνώ ως προς το ότι ο Γ.Παπανδρέου δεν κάνει για την Πολιτική. Ίσως δεν είναι "μπαλκονάτος" και φωνακλάς αλλά αυτό για τα δικά μου τα μέτρα είναι στα υπέρ του.

Ασφαλώς και η πίεση για παραγωγή Πολιτικής και ουσίας μόνο από την πλευρά της Αριστεράς (για μένα) μπορεί να προέλθει και από τις συγκροτημένες ομάδες Πολιτών.

Φτάνει και οι δύο αυτοί πόλοι ταυτόχρονα να πατάνε και σε ρεαλιστικές βάσεις.


@Κώστ Γκορτζή , κατά συνέπεια σου απάντησα και εσένα με το απο πάνω σχόλιο. ;-)

@ Oceanborn ευχαριστώ!

@ Χαίρε Ροϊδη, θα τα λέμε ναι. Παρακολουθώ τις εξαιρετικές σου σελίδες πάντα.

@ ανώνυμε...Αχα! Χμμμμ…Οκ ;;;

@ Κατερίνα καλώς σε βρήκα και εδώ. Ομολογώ πως ούτε εγώ έχω κάποια ιδιαίτερη ποιητική διάθεση, ούτε οι σελίδες εδώ.

Ειδικά για την Ποίηση, ας επισκεφτούμε και κάποιο βιβλιοπωλείο επιτέλους, αντί να την χρησιμοποιούμε σαν καθαρτικό στο διαδίκτυο.

Ο κόσμος, καίγεται...στην απόλυτη κυριολεξία.

Περαστικός είπε...

Καλή επιστροφή και από εδώ! Ένα πρόβλημα με τον ΓΠ είναι ότι, δεδομένης της απόλυτης σχεδόν οικογενειοκρατίας στα κόμματα, η επανεκλογή του θα ήταν άλλη μια επιβεβαίωση αυτής της κακοήθειας του πολιτικού μας συστήματος. Οι Μητσοτάκηδες είναι και αυτοί στην τρίτη γενιά στο κοινοβούλιο, όπου αφθονούν πλέον μειράκια και δεσποινάρια (πτυχίο και σχεδόν κατευθείαν στα βουλευτικά έδρανα), γόνοι υπουργών/βουλευτών και κληρονόμοι εδρών. Ίσως μια τρίτη λύση... Και εγώ θα προτιμούσα πλέον να δω μια ενδυνάμωση των μικρών κομμάτων (π.χ. Πράσινοι Οικολόγοι) και μια πιο φιλελεύθερη (όχι μόνο οικονομικά) κεντροδεξιά.

Unknown είπε...

@ Περαστικέ , συμφωνώ σε γενικές γραμμές, δεν΄ξέρω τι εννοείς με το "πιο φιλελεύθερη" δεξιά.

Οι πράσινοι πολύ καλά πήγαν αν σκεφτείς πως ουσιαστικά έκαναν μηδενική εκστρατεία-ίσως αν πάιξουν μέσα στο σχήμα του Σύριζα με βουλευτές σε περιοχές που ο Συν εκλέγει, να είναι μια πιο ευέλικτη στρατηγική. Ίσως.

Περαστικός είπε...

Εννοώ για παράδειγμα μια κεντροδεξιά που θα ήταν υπέρ του χωρισμού εκκλησίας και κράτους. Αλλά αυτό μοιάζει εξωπραγματικό με τις παρούσες συνθήκες.

Unknown είπε...

εδώ απέσυραν πανικόβλητοι ακόμα και το "διορθωμένο" βιβλίο Ιστορίας...Μιλάμε για κατά κράτος νίκη του σκοταδισμού, σε μία νηπιακή απόπειρα επιστημονικής προσέγγισης της Ιστορίας στα σχολεία... Πράγματα που σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι αυτονόητα εδώ και δεκαετίες...

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ,αν ήμουν όμως,θα είχα φύγει από τη στιγμή που ο Γιώργος έγινε πρόεδρός του με τις γνωστές διαδικασίες.
Δεν βλέπω στον άνθρωπο κανένα ηγετικό προσόν,πέρα από το το ότι το επώνυμό του είναι Παπανδρέου.
Μπορεί να είναι ηθικός, τίμιος,χαμηλών τόνων και καλοσυνάτος,αλλά αυτά είναι προσόντα για δεσπότη,όχι για αρχηγό κόμματος και μάλιστα αριστερού,όπως θελουν πολλοί το ΠΑΣΟΚ.
Μια ερώτηση:αν δεν ήταν ο γιός του Αντρέα,είχε κάποια πιθανότητα να ηγείται του ΠΑΣΟΚ;
Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα ήταν κατάλληλος ούτε για πρόεδρος φιλανθρωπικού συλλόγου.
Τώρα,όσο αφορά το Βενιζέλο,ο άνθρωπος είναι γεννημένος για την πολιτική και αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,δεν νομίζω ότι θα το οδηγήσει δεξιότερα από ότι είναι σήμερα.
¨Όχι γιατί δεν θα το ήθελε,αλλά γιατί αν πάει λίγο ακόμα δεξιά,θα βρει τη Νέα Δημοκρατία!

Unknown είπε...

@syneas σε ορισμένα σημεία συμφωνώ μαζί σου σε άλλα όχι.

Κανένας δεν είναι Αριστερός έξω από την Αριστερά.

Όποιος είναι και ξέρει τι εννοεί, ασφαλώς δεν στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στην πρώτη άνοδο του οποίου,το 1981 κάποιοι νιώσαμε θλίψη αντί για χαρά γιατί απλά ξέραμε τι θα γίνει.

Όχι γιατί ήμασταν σοφοί ασφαλώς.

Ωστόσο, επειδή η ενεργός Πολιτική σε μεγάλο βαθμό είναι ένα ζήτημα ζωντανών ροπών και αλληλεπιδράσεων στην Κοινωνία , δεν είναι δυνατόν να σταθούμε αδιάφοροι για τα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ.

Δεν ξέρω τι θα ήταν ο ΓΑΠ χωρίς τον μπαμπά του όπως και ο Κ.Κ. χωρίς τον θειό του.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή είναι εκεί και παράγουν συμβολισμούς που αντικαθιστούν την Πολιτική.

Και σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν διαφορές, με πιο κραυγαλέα αυτήν που αφορά στη σχέση Κράτους εκκλησίας και όχι μόνο.

Σου συνιστώ ένα "κλικ" εδώ:http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070922&nid=6110404&sn=ΕΛΛΑΔΑ&spid=876

Είναι ένα δημοσίευμα των Νέων το 2004 με συγκεντρωμενες τις διαφορές θέσεων μεταξύ τους.

Βεβαίως, διόλου δεν αποκλείω μία στροφή του Ε.Βενιζέλου προς τα "αριστερότερα" μιας που η βάση του ΠΑΣΟΚ το απαιτεί.

Έχουν αρκετά να δουν τα μάτια μας μέχρι την 11η Νοεμβρίου και πάνω από όλα την εμφάνιση του ΓΑΠ στην επί των Προγραμματικών συζήτηση, όπου θα έχει την μία και μοναδική ευκαιρία να πείσει πως μπορεί να ηγηθεί.

Με το γενικό σκεπτικό σου, συμφωνώ.

Και, ευχαριστώ για την επίσκεψη.

Rodia είπε...

Καλωσόρισες Γιώργο:-)) ξανά στις επάλξεις της μπλογκόσφαιρας.
Χρειάζεται η παρουσία σου εδώ μέσα, μη το ξεχνάς, ε;
Ωραίο το κείμενο, ωραία τα γράφεις, αν γινόντουσαν και πραγματικότητα...
:-))

SPY είπε...

Είδες; Ξέχασα να σου ευχηθώ φίλε Τζώρτζ.

Καλορίζικο να είναι το νέο ιστολόγιο, καλή αρχή και καλή συνέχεια!

cyrus είπε...

Γιώργο, χαίρομαι πολύ που σε ξαναβλέπω στο μπλογκοχώρι.

Για το θέμα σου το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο ΓΑΠ ποτέ δεν με έπεισε, και ο Βενιζέλος μού ήταν πάντοτε αντιπαθής (πολιτικά, εννοώ), από την εποχή που ήταν υπουργός.

Αν το ΠΑΣΟΚ (που ποτέ δεν ψήφισα) θέλει να έχει μέλλον, μάλλον θα πρέπει να στραφεί αλλού...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ politispittas,

Επέτρεψε μου αφού το blog σου είναι επώνυμο (δηλώνεται το όνομα σου) να υποθέσω ότι είσαι ο Γιώργος Πίττας που ακούω κάποια πρωινά από τον “Άστρα”. Ομολογώ πως συχνά χαίρομαι τις κάθετες και έντονες ενστάσεις και αντιστάσεις σου προς διάφορα κατεστημένα, συντηρητικές νοοτροπίες και αλαζονικές (φασίζουσες) συμπεριφορές.

Φυσικά όλα τα κοινωνικά φαινόμενα (και προβλήματα) είναι διαλεκτικά εξαρτημένα από τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες δηλ. είναι απότοκο της επικρατούσας γενικής κατάστασης στην κοινωνία μας. Π.χ. είναι εξωπραγματικό, κατά την γνώμη μου να περιμένουμε τα σχολεία να λειτουργούν με αυστηρότητα ενώ γενικότερα στην κυπριακή κοινωνία κυριαρχεί μια χαλαρότητα. Γι’ αυτό και για τη σωστή επίλυση τους πρέπει να υπάρξει ένας σωστότερος πολιτικός προγραμματισμός και σχεδιασμός.Και για να γίνει αυτό πρέπει να έχουμε ενεργούς και συνειδητοποιημένους πολίτες που να έχουν εκτιμήσει σωστά τις αιτίες των διαφόρων προβλημάτων και είναι πολιτικά και γιατί όχι και κομματικά δραστηριοποιημένοι σε συγκεκριμένους χώρους που αντιμάχονται τη συντήρηση και τα κατεστημένα. Άρα κάθε κοινωνικό πρόβλημα έχει και την πολιτική του διάσταση.
………………………………………………………………..

Το διανοουμενίστικο στυλάκι που μοστράρεις με την φωτογραφία σου στο blog και στην εφημερίδα (με το χέρι ανυψωμένο κοντά στο πρόσωπο ως να καπνίζεις – ίσως να υπήρχε και τσιγάρο στα δάκτυλα αλλά τεχνηέντως να έχει αφαιρεθεί) μου θυμίζει ένα άλλο αστέρα των ΜουΜουΕ, ο οποίος παρουσιαζόταν ως ειδικός επί παντός ψυχιατροκοινωνικοπολιτικού ζητήματος και εμφανιζόταν από οθόνης (δεν ξέρω αν το συνεχίζει ακόμα) μετά τσιγαριλικίου (δηλ. καπνίζοντας) και μετά καντήλας ουισκίου (δηλ. πίνοντας)!!! (Άλλες συνήθειες του δεν θα πω μην μας παραλάβει και η αγορανομία).

Καλή συνέχεια!

Unknown είπε...

@Ροδιά, η παρουσία μου είναι απλά η παρουσία ενός πολίτη που προσπαθεί να παραμείνει κατά το δυνατόν ενεργός και, από αυτή τη σκοπιά , ευτυχώς έχουν πληθύνει τα ιστολόγια που παρεμβαίνουν στην κοινωνία. Κατά τα λοιπά, το συγκεκριμένο άρθρο απλά καταγράφει κάποιες πραγματικότητες. Ποια από όλες θα επικρατήσει, κόντος ψαλμός.

@Spy, σε ευχαριστώ-όπως βλέπεις, στην Ελλάδα ο ΛΑ.Ο.Σ "συγκυβερνά"...

@Cyrusgeo, το ενδιαφέρον μου για τα εντός του ΠΑΣΟΚ , έχει κυρίως να κάνει-όπως νομίζω φαίνεται και από το άρθρο- με το πώς θα επιδράσουν οι αναταράξεις στην Αριστερά.

Χαίρω που σε «βλέπω» πάλι.

Unknown είπε...

@ANEF_prokatalipsews, καλά υποθέτεις, αλλά να...ακούς και την εκπομπή του Σαββάτου 5-7 το απόγευμα που έχει και ωραίες μουσικές!

Με το κεντρικό μέρος του σχολίου σου, δεν μπορώ να διαφωνήσω, όλα όσα γράφεις είναι "βασικές αρχές" για να υπάρχουμε αξιοπρεπώς.

Για τη φωτογραφία..!

Δεύτερη φορά που πρέπει να...απολογηθώ, η πρώτη ήταν από αναγνώστη του Πολίτη, γιατί όντως υπάρχει ένα τσιγάρο στην άκρη του χεριού...Πάντως η παρατήρησή του με ώθησε να γράψω ένα ολόκληρο άρθρο για τη υποκρισία της αντικαπνικής εκστρατείας (υπάρχει εδώ στο ιστολόγιο, στο Αρχείο).Να στο πω απλά;

Αυτή έχω, αυτή..."μοστράρω"! Είχα σκεφτεί να βάλω ένα γατί, το σκύλο μου τον Προκόπη, την κόρη μου όταν ήταν μωρό κλπ,αλλά θεώρησα πως όλα αυτά ήταν ακόμα πιο..διανοουμενέ και δήθεν. Όπως συχνά και τα διάφορα ψευδώνυμα. Το όνομά μου, η φάτσα μου, η τελείως προσωπική ευθύνη των όποιων απόψεών μου. :-)

Ανώνυμος είπε...

ολα καλα και η φωτογραφια το ιδιο
για το ρεζιλικι με το βιβλιο ιστοριας τι λες

glenn είπε...

Βλέπω ότι η μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρωνν του ΠΑΣΟΚ παραμένει σιωπηλή. Όπως και με τις εθνικές εκλογές. Οι Έλληνες ψήφισαν σχεδόν από υποχρέωση. Βαριεστημένα.

Δεν ξέρω πώς ερμηνεύεται αυτό. Ίσως να έχουν απωλέσει την εμπιστοσύνη τους σε συγκεκριμένους ιδεολογικούς προσανατολισμούς. Ίσως να τα έχουν βαρεθεί όλα αυτά και να περιμένουν στωϊκά τη μοίρα τους, μην έχοντας πλέον εμπιστοσύνη στην πολιτική.

Unknown είπε...

@thanikas...μάλλον το άρθρου του Σαββατιάτικου Πολίτη άρα και το επόμενο κείμενο εδώ θα έχει να κάνει με το περιβόητο πια βιβλίο της έκτης δημοτικού...

Unknown είπε...

@glenn

Πως αλλιώς θα ψήφιζαν οι Έλληνες όταν για τρία και μισό χρόνια πανδήμως έλεγαν παντού πως η Κυβέρνηση απλά κάνει διακοπές;

Πως αλλιώς θα ψήφιζαν τάχα όταν στο προηγούμενο έχει προστεθεί η καταστροφή και η αμετροέπεια;

Έχεις μια φράση, λες: Ίσως να έχουν απωλέσει την εμπιστοσύνη τους σε συγκεκριμένους ιδεολογικούς προσανατολισμούς...

Η Αριστερά για άλλη μια φορά πήρε "μπόνους" ακριβώς από την εξαφάνιση των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Και κάπου, οι πολλοί, καλώς ή κακώς έχουν πιστέψει πως πια το παιχνίδι είναι αλλού και όχι στην Αθήνα αλλά στις Βρυξέλλες.

Η κερδισμένη Αριστερά, έχει τεράστιες ευθύνες για το πως θα επενδύσει αυτά που κέρδισε.

Αν θα λαϊκίσει, αν θα φερθεί με έπαρση κλπ. Θυμάσαι πως πριν από λίγα μόνο χρόνια, ο Συνασπισμός είχε ξανά ένα αντίστοιχο ποσοστό το οποίο έγινε στη συνέχεια καπνός...

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι τρέχουσες διεργασίες στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ίσως, ίσως, ίσως...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ politispittas,

1. Αν με το “να υπάρχουμε αξιοπρεπώς” εννοείς να λειτουργούμε σαν προβληματιζόμενοι και σκεπτόμενοι ενεργοί πολίτες (και όχι παθητικοί αποδέκτες του κάθε τι που μας σερβίρεται) τότε δεν διαφωνούμε αλλά διερωτούμαι γιατί έβαλες το “βασικές αρχές” εντός εισαγωγικών.
2. Δύσκολες ώρες οι απογευματινές 5-7 του Σαββάτου. Φυσικά ακόμα πιο δύσκολο και το 8-9 τα πρωινά των άλλων ημερών αλλά καθώς εκείνες τις ώρες διακινούμαι με το αυτοκίνητο κάτι προλαβαίνω και παρακολουθώ από τον “Άστρα”
3. Εγώ θα συνεχίσω (για την ώρα) να γράφω με ψευδώνυμο δηλ. να γράφω ανωνύμως και όχι επωνύμως καθώς δεν είμαι επώνυμος!!! Όπως γράφει και ένας φίλος στο profile του η επωνυμία κάποτε υψώνει τοίχους στην ελεύθερη, χωρίς ταμπού και δισταγμούς συζήτηση και έκφραση απόψεων. Εξ άλλου εδώ κρίνονται και σχολιάζονται τα λεγόμενα μας και όχι ποιος “κρύβεται” πίσω από αυτά.
4. Δεν ξέρω πόση υποκρισία υπάρχει στις αντικαπνικές εκστρατείες (δεν έψαξα ακόμα το άρθρο που έγραψες για να το διαβάσω) αλλά εμένα ειλικρινά ουδέποτε με συγκίνησε αυτό το χόμπι. Φυσικά δικαίωμα και επιλογή του οποιουδήποτε να καπνίζει αλλά έχω την άποψη πως ένα μεγάλο μέρος του καπνίζοντος λαού έχει αναπτύξει και συγκεκριμένες αρνητικές συμπεριφορές και νοοτροπίες. Π.χ. τραβάμε το πακετάκι με τα τσιγάρα και ξεκινάμε να καπνίζουμε, να ρουφάμε καπνό και μετά να το φυσάμε χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψη ότι κάποιος από την παρέα πιθανόν να ενοχλείται. (Αυτό σαν γενική και όχι ειδική παρατήρηση).
5. Εμένα όμως πιο πολύ με ενοχλεί η προβολή του καπνίσματος σαν κομμάτι του life style που μας πλασάρουν τα ΜουΜουΕ και κάποιοι άλλοι που θέλουν να μας καθορίσουν γενικά πώς να ζούμε και πώς να συμπεριφερόμαστε (τι να τρώμε, τι να πίνουμε, τι ρούχα να φοράμε, πως να μιλάμε, τι να καπνίζουμε, κουλουπου).

Unknown είπε...

@ αγαπητέ μου ANEF_onomatos

1. οι...βασικές αρχές μπήκαν σε εισαγωγικά για να τονισθούν, για κανέναν άλλο λόγο.

2. εντάξει! :-))

3. συμφωνώ απολύτως με την τελευταία παράγραφω στην οποία λες πως εδώ "κρίνονται και σχολιάζονται τα λεγόμενα μας και όχι ποιος “κρύβεται” πίσω από αυτά." Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχουν ανώνυμοι άνθρωποι, όλοι μας έχουμε όνομα και επώνυμο. Αυτά τα περί "επωνύμων" είναι φορές που μου μοιάζουν προσβλητικά μιας που πολλοί, χάριν της..."επωνυμίας" λένε κατά συρροήν αρλούμπες επί παντός όπως γνωρίζεις πολύ καλά.

4 και 5 συμφωνώ απόλυτα με όλα-διάβασε και το άρθρο, θέλω τις απόψεις σου.

Ευχαριστώ!

mtryfo είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
mtryfo είπε...

Καλημέρα σας
Χαίρομαι που σας "βρήκα"
Συμφωνώ απολύτως με την ανάλυση των χαρακτήρων Βενιζέλου - Παπανδρέου
Με προβληματίζει κι εμένα "τι θα κάνει η Αριστερά με το ποσοστό της" Ελπίζω να τα βρούνε με τους Οικολόγους.

Unknown είπε...

Με προβληματίζει κι εμένα "τι θα κάνει η Αριστερά με το ποσοστό της" Ελπίζω να τα βρούνε με τους Οικολόγους.

Ομοίως, τελείως. Αλλά και να εγκαταλείψει κάποιους έντονους λαϊκισμούς θα προσέθετα.

mtryfo είπε...

Αλλά και να εγκαταλείψει κάποιους έντονους λαϊκισμούς θα προσέθετα.

Τώρα ξέρετε πόσους "πατάτε εκεί που πονάνε"? Περιμένουμε όλοι με ενδιαφέρον να δούμε τα επόμενα βήματα. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ κρίσιμα...

Unknown είπε...

Θεωρώ τελείως φτηνή συμπεριφορά αυτή του κου Αλαβάνου όταν επισκέφθηκε ένα σχολείο κατά τις εξετάσεις και μεταξύ σοβαρού και αστείου (δεν γελάσαμε καθόλου) είπε στα πιτσιρίκια ...αν μπορούν να αντιγράψουν...και..."εμείς είμαστε με τους κουμπούρες"...

Επίσης, κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε όλο το φάσμα των θέσεων που αφορούν στην εκπαίδευση γιατί η εμμονή στον ηρωικό (και πένθιμο) αγώνα κατά του άρθρου 16 δεν πρέπει να καταντήσει -αν δεν έχει ήδη συμβεί αυτό-ένα ανεδαφικό και στο τέλος αντι εκπαιδευτικό φετίχ χωρίς πρακτικές και ουσιαστικές αντιπροτάσεις.

Μόλις προχθες άκουσα πως σε φοιτητές που φοιτούν...ήδη κοντά δέκα χρόνια (!!!) έφτασε φιρμάνι που τους ειδοποιεί πως θα πρέπει να τελειώσουν εντός....πενταετίας(!!!!!)....Και, η Πανσπουδαστική...λέει, αντέδρασε με επαναστατικόν σθένος και δήλωσε πως "αυτό, δεν θα περάσει"....

Αυτό που με κάνει να βγαίνω από τα ρούχα μου, είναι όταν βλέπω κάποιες φορές την Αριστερά να αντιδρά "αντιδραστικά".

Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, οφείλεις να τελειώνεις τις σπουδές σου στην ώρα τους. Εδώ θέλουμε να κάνουμε θεσμό τελικά τον χαβαλέ.

Μα σε αυτά τα πράγματα η Αριστερά είναι που πρέπει να είναι ριζοσπαστική αντί να χαϊδεύει το καρκίνωμα που έχει αναπτυχθεί από τις εξουσίες.

Ανώνυμος είπε...

Τι το μεμπτό, το επιλήψιμο και το φοβερό μπορεί να περιέχει ένα σημείωμα (εκτός από κάποια “κοσμητικά” επίθετα αποτέλεσμα άσχημης ψυχολογικής ή αδιέξοδης κατάστασης) που να οδηγούν το συγγραφέα ή τον διαχειριστή του blog στην διαγραφή ή την αφαίρεση του;

Unknown είπε...

@ αγαπητέ άνευ ενδοιασμού, τίποτα το επιλήψιμον.

Το σχόλιο γράφτηκε , δεν σβήστηκε από μένα, αλλά από τον συγγραφέα του και μετά, ξαναγράφτηκε κανονικά ολίγον εμπλουτισμένο.

Μη...βάζεις σενάρια παράξενα.

Όσον αφορά εμένα, αν δω υβριστικό σχόλιο κάποια στιγμή, να θα το σβήσω.

Αλλά ταυτόχρονα θα "ανακοινώσω " την λογοκρισία. Οπότε, όταν βλέπεις διαγραμμένα σχόλια "σκέτα" αφορούν μόνο τους σχολιαστές.

Ατυχώς ο blogger δεν παρέχει στους σχολιαστές τη δυνατότητα του edit στα δικά τους σχόλια με συνέπεια αν κάποιος θέλει να κάνει μία διόρθωση να πρέπει να εξαφανίσει όλο το κείμενό του και μετά να το ξανα στείλει ως καινούργιο με τις οποιες διορθώσεις.

Αύριο το μεσημεράκι, το καινούργιο κείμενο ;-)

mtryfo είπε...

@anef_endoiasmou
μπορώ να σας "αποκαλύψω" ότι το διαγραφέν σχόλιο είναι δικό μου και είναι ακριβώς όπως σας εξήγησε ο οικοδεσπότης. Θέλοντας να διορθώσω κάποια πρόταση μου, αναγκάστικα να σβήσω όλο το σχόλιο γιατί δεν είχα άλλη επιλογή. Ελπίζω να σας έλυσα την απορία
.......
@politispittas
αυτη η συζήτηση για το άρθρο 16 και για την "υποτιθέμενη" ευρωπαϊκή αριστερά της χώρας μας, "σηκώνει" πολύ συζήτηση και πολυ μελάνι. Και πιστέψτε με είναι πολύ δύσκολη, τόσο που με κάνει ν αναρωτιέμαι ποια αριστερά είναι αυτή που εγώ θα ήθελα να είμαι περήφανη ότι πιστεύω και υπηρετώ, αλλά.....ας σταματήσω καλύτερα εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί politispittas και mtryfo,

Σας ευχαριστώ για την ενημέρωση. Παραδέχομαι πως είμαι αρκετά τι αχάπαρος σχετικά με την blogoσφαιρα! Γι' αυτό παρακαλώ όπως τυχόν αφελείς ερωτήσεις ή κινήσεις μου, να μου συγχωρούνται!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ politispittas,

Έχω τελικά εντοπίσει (στο site της εφημερίδας “Πολίτης”) το άρθρο σου για την “υποκρισία της αντικαπνιστικής εκστρατείας” (και όχι αντικαπνικής) και το ‘ χω διαβάσει. (Η υποκρισία είναι ανυπόκριτη - που λέει και ο πολύς Λεφτέρης Χριστοφόρου);

Πάντως χρησιμοποιείς ωραία και πετυχημένα λογοπαίγνια όπως ο τίτλος του άρθρου … “Όταν το ψέμα γίνεται καπνός” ή το κλείσιμο του “…οι συνέπειες του καπνού και της αερολογίας πάνε μαζί και είναι εξόχως βλαβερές”!!!

Η ουσία της όλης αυτής δικής μας συζήτησης (που εγώ ο αγενής ξεκίνησα με μια αψυχολόγητη παρέμβαση μου) είναι αυτό που αναφέρεις κι εσύ κάπου στις πρώτες γραμμές του κειμένου σου: “… Η αλήθεια είναι πως και εγώ έχω μία καθαρά αισθητική αντιπάθεια στις φωτογραφίες προσώπων με το τσιγάρο στο χέρι.”

(Παρένθεση: Για μένα πιο αντιαισθητικό αλλά και αντιπαιδαγωγικό και αντιδεοντολογικό και απαράδεκτα εγωιστικό είναι η εμφάνιση από το γυαλί σε συζητήσεις ή προγράμματα κάποιων “εκλεκτών” καλεσμένων με το τσιγαριλίκι ανάμεσα στα δάκτυλα ή τα χείλια. Απλά αντιαισθητικό είναι και το κάπνισμα στο δρόμο και κυρίως από κοπέλες!).

Και συνεχίζω για να κλείσω …. Αφού ακολούθως αναφέρεις διάφορα (με τα οποία δεν διαφωνώ αλλά με τα συγχωρήσεως είναι προφάσεις εν αμαρτίαις), καταλήγεις προς το τέλος του κειμένου σου σε μια αυτοαναίρεση αυτού που δήλωσες στην αρχή. “…αναρωτιέμαι ποια τάχα "ορθότητα" θεωρεί ανορθόδοξη μία φωτογραφία, στην οποία ο εικονιζόμενος έχει "συλληφθεί" από το φακό με το προϊόν της (βλαβερής πλην όμως νόμιμης) επιλογής του.” Μα σε αυτό τουλάχιστον, συμφωνήσαμε: Η αντιαισθητικότητα της φωτογραφίας.

Και για να τελειώνουμε: Εγώ σχολίασα και έκρινα (ξεκινώντας από την φωτογραφία σου που σε παρουσιάζει “εν συλλήψει” να καπνίζεις), όχι τόσο το κάπνισμα που στο κάτω κάτω για πολλούς είναι και επιλογή τους αλλά και απόλαυση (αλλά όταν το απολαμβάνουν να μην ενοχλούν τους γύρω τους), αλλά τη διαφήμιση του σαν κομμάτι του life style του σήμερα, την αντιαισθητική που προκαλεί όταν προβάλλεται με αϊτούς τους τρόπους και την εγωιστική συμπεριφορά πολλών καπνιστών.

Σ’ ευχαριστώ πολύ! Η απάντηση σου καλοδεχούμενη.

Unknown είπε...

Γενικώς φίλτατε, το κάπνισμα είναι θλλιβερή υπόθεση (μισό λεπτό να ανάψω το τσιγάρο μου)και ασφαλώς θα συμφωνήσω μαζί σου σε όλα λες.

Για την...αυτοαναίρεση που ορθά επισημαίνεις, απλά, θέλησα να τονίσω τον σαρκασμό μου προς την "πολιτική ορθότητα" η οποία σαν λογική συχνά πυκνά αντί να κοιτάζει την ουσία των πραγμάτων, είναι περιορισμένη σε έναν επιφανειακό "καθωσπρεπισμό", έναν ατσαλάκωτο νεοπουριτανισμό.

Ασφαλώς υπάρχει και αντίφαση, θα την έλεγα μάλιστα οργανική, αφού ο γράφων καταγγέλει το κάπνισμα σαν εξαιρετικά επιβλαβή συνήθεια, καπνίζοντας...

Rakuneta είπε...

to sigkekrimeno arthro perase apo ta xeria mou, ontas sto tmima diorthwsis tou politi. elpizw na min mou ksefige tpt! eheheh! diavazw tosa arthra logw tis doulias k omologw pws se poli liga sigkratw ta onomata tou arthrografou eidika otan prokeita gia arthra tou savvatokiriakou. to sigkekrimeno to thimamai gia tis teleytaies dio grammes. ine idi arga, as min ginei poli arga! malista mou arese toso poli pou to xrisimopoiisa se diko mou arthro gia allo thema vevaia, mi gnwrizontas ton onoma sas! xairomai pou vrika ton dimiourgo! ta sigxaritiria mou! gia tou logou to alithes:


http://beatricediscourse.blogspot.com/2007/09/blog-post_26.html

Rakuneta είπε...

ermm mia dieukrinisi,

otan eipa se diko mou arthro den enoousa arthro alla post sto blog! aplws xrisimopoiisa toses fores ti leksi arthro pou mou ksefige! den arthrografw.

sas eyxaristw!