Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Πρόλογος για το Ιστολόγιο: 
Τον Μάιο του 2011, δανειζόμουν τον τίτλο του Δημήτρη Δημητριάδη "Πεθαίνω σαν χώρα" και ένα απόσπασμα του,  για να γράψω -τοτε- αυτό:tvxs.gr/node/60482
Ένα και μισό χρόνο αργότερα, νιώθω πως οι "αναλύσεις" γυρίζουν σαν τη σαύρα που κυνηγά την ουρά τ
ης και χωρίς μεγάλες σκέψεις ξαναβούτηξα στο "μοντάζ" της μνήμης μήπως δω έτσι πιο καθαρά το "τώρα". Το "άρθρο" θα μπορούσε να είναι πολλών χιλιάδων λέξεων, με πάμπολλα στιγμιότυπα "πριν-μετά" θα μπορούσε να μην έχει καν καταληκτική τελεία.
Δεν είναι "πεσιμιστικὁ". Τίποτα που περιλαμβάνει την ανθρώπινη δημιουργια δεν μπορεί να είναι "πεσιμιστικό". Για αυτό "αγκάλιασα" την μπουρδολογία μου, με μια ζωγραφιά ενός σύγχρονου Έλληνα ζωγράφου και τους στίχους του σημαντικότερου-κατά τη γνώμη μου-Έλληνα ποιητή του 20ου αιώνα. Καλημέρα.

Μέμνησο λουτρῶν οἷς ἐνοσφίσθης
Ξύπνησα μὲ τὸ μαρμάρινο τοῦτο κεφάλι στὰ χέρια
ποὺ μοῦ ἐξαντλεῖ τοὺς ἀγκῶνες καὶ δὲν ξέρω ποῦ νὰ
τ᾿ ἀκουμπήσω.
Περασμένα μεσάνυχτα και τ’ αυτοκίνητα ήταν αραιά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ακόμα πιο λίγοι οι διαβάτες, συχνά μικρές παρέες, που περπατούσαν  με γοργά κοφτά βήματα για να πάνε γρήγορα στα σπίτια τους.
Στον «Βρούτο» του 1978 στο λόφο του Στρέφη, από τα μεγάφωνα, αντηχούσαν διακριτικά οι Beatlesαπό μια κασέτα του Βλάση του Μερτικόπουλου, στην πεταλωτή μπάρα απέναντί μου ο Χρήστος Βακαλόπουλος με τον οποίο κάναμε πόλεμο με στραγάλια όταν δεν μας έβλεπε ο Σπύρος που κρατούσε το μπαρ.
Όσο παγωνιά είχε έξω, άλλο τόσο ζέστη υπήρχε διάχυτη μέσα. Ζέστη, θέρμη θα την έλεγα, που πήγαζε από ζωηρές ματιές , γέλια, και δυνατές κουβέντες κυρίως για δουλειές και όνειρα.
Τότε, υπήρχαν και δουλειές και όνειρα που μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα μέσα από τη δουλειά και το πείσμα. Τίποτα το φτιασιδωμένο, αλλά ακόμα κι αν υπήρχαν κάποιες «πόζες» ήταν αθώες, ήταν μέρος ενός παιχνιδιού, ήταν φλερτάρισμα με την απέναντι ή και με όλους.
Περίεργο, αλλά ως και η βοή του κόσμου, έμοιαζε να ενορχηστρώνεται αρμονικά με το Here comes the sun και την αισθαντική φωνή του George Harrison. O Lennon δεν είχε δολοφονηθεί, το ΠΑΣΟΚ δεν είχε γίνει κυβέρνηση, ο Θεοδωράκης έδινε συναυλίες αβέρτα και μετά παραπονιόνταν πως είναι αποκλεισμένος, ο Χατζιδάκις στο Τρίτο Πρόγραμμα κεντούσε ανεβάζοντας την ακροαματικότητα του σε πρωτόγνωρα ύψη αποδεικνύοντας πως η Αισθητική  «πουλάει» όταν ξέρεις να την πουλήσεις.
Λίγο αργότερα, ο Ανδρέας Παπανδρέου θα γίνονταν πρωθυπουργός και το κόμμα του θα εξαπέλυσε τον «λαό» του (όπως λέμε ο λαός του Ολυμπιακού κλπ) στην εξουσία. Λίγο πιο μετά αφού θα εγκατέλειπε οριστικά το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» θα ξεκινούσε η εισροή τεράστιων κονδυλίων στη χώρα με σκοπό την περίφημη σύγκλιση, την ανάπτυξη υποδομών και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής.
Πραγματική σύγκλιση, δεν έγινε ποτέ.
Οι υποδομές αναπτύχθηκαν αργότερα και δημιουργήθηκαν κυρίως από αλλοδαπό και φτηνό εργατικό δυναμικό, ο δε εκσυγχρονισμός της παραγωγής έγινε κυρίως εισόδημα και επίδομα ενώ η παραγωγή βαθμιαία μηδενίστηκε.
Στο μεταξύ, χτίστηκαν τα «νέα τζάκια». Βλαχομπαρόκ και λούμπεν στοιχεία, που έκαναν τις βρώμικες δουλειές της εξουσίας, βρέθηκαν με αδιανόητα χρήματα αγόραζαν «μερσεντέ» και «μπεμβέ» ως να ήταν πατάτες (εισαγωγής πια) και ετοιμαζόντουσαν να εποικίσουν την Ψαρού στη Μύκονο. 
Το Τρίτο πρόγραμμα έχει χάσει την φαντασία και την δημιουργικότητα του Χατζιδάκι και των συνεργατών του, ο Θεοδωράκης συνεχίζει να δίνει συναυλίες αλλά για μια περίοδο δεν παραπονιέται, ο Lennon έχει ήδη δολοφονηθεί μία Δευτέρα του Δεκέμβρη το 1980, σαν σήμερα οχτώ του μήνα, ο Βακαλόπουλος θα φύγει πέρα από τη γραμμή του ορίζοντα το 1993 και ο Βρούτος έχει αλλάξει ήχο. 
Οι συζητήσεις, σιγά σιγά αντικαθίστανται από μουγκανητά, οι θαμώνες είναι καινούργιοι, δεν έχουν βλέμμα ούτε φωνήεντα στη γλώσσα, η μπάρα είναι σχεδόν άδεια και τα τραπέζια, εγκαταλείπονται από τους πελάτες τους με πιάτα γεμάτα καθώς παραγγέλνουν πολλά περισσότερα από αυτά που μπορούν να φάνε. Η κουλτούρα του «φέρε ρε μεγάλε, φέρε, μην τα λυπάσαι» γίνεται κυρίαρχη στα αστικά κέντρα.
Τα αυτοκίνητα ήταν ακίνητα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ήταν πια σχεδόν ξημέρωμα και οι ποτισμένοι με ουίσκι οδηγοί κορνάριζαν επίμονα, βιάζονταν να πάνε σπίτι να ξεραθούν, βριζόντουσαν μεταξύ τους, και,  παρά το ότι επέστρεφαν από διασκέδαση είχαν όλοι το ζωνάρι λυμένο για καυγά.
Διαβάτες τίποτα, παρεκτός κάτι ταλαίπωροι ξένοι που πρόσμεναν στα φανάρια να πλύνουν κάνα τζάμι για λίγα ψιλά. Αν και, πολλές φορές οι οδηγοί, τους άφηναν να καθαρίσουν το παρμπρίζ πρώτα και μετά κοιτούσαν αδιάφορα αλλού.  
Αν τους τύχαινε και πράσινο, γκάζωναν και γινόντουσαν αέρας. Ένας αέρας με άρωμα ουίσκι ιδρώτα και πορδής. Το «ανεμογκάστρι» που θα κυοφορούσε για χρόνια πολλά την Χρυσή Αυγή αφού πρώτα θα μάθαινε γράμματα μελετώντας την Αυριανή, ακρωτηριάζοντας οτιδήποτε εξείχε ελάχιστα από τον λεγόμενο μέσο όρο, μισώντας με πάθος κάθε τι το «καλό».

Κατεστραμμένη χώρα, κατεστραμμένη κοινωνία.

Ένας πληθυσμός που πια ούτε καν αλαλάζει.
Ίσως ν’ αλλάζει. Ίσως.
Με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις, ριπές παρηγοριάς, είτε αυτές είναι οι λίγοι που εκπαιδεύουν τους άλλους στην Αλληλεγγύη, είτε όσοι ακόμα έχουν το μυαλό τους σε εγρήγορση και παράγουν εφόσον μπορούν, καινοτομία και ιδέες μέσα από γνώση και εξειδίκευση.
ΥΓ: Όχι, το 1978 δεν ήταν κάποια ιδανική χρονιά. Ούτε εκείνη η περίοδος. Αν ψάξει κάποιος θα βρει αγώνες, τεράστιες απεργίες, συγκρούσεις. Απλά τότε, δεν είχαν ακόμα ξευτελιστεί όλα αυτά.
Δὲν ἔχω ἄλλη δύναμη
τὰ χέρια μου χάνουνται καὶ μὲ πλησιάζουν
ἀκρωτηριασμένα.

(οι στίχοι στην αρχή και στο τέλος του κειμένου είναι από το Μυθιστόρημα του Γιώργου Σεφέρη ενώ ο τίτλος παραπέμπει στο Wastelandτου T.S.Elliot. Ο πίνακας, είναι έργο του Έλληνα ζωγράφου Ανδρέα Σκευάκη. )
Twitter@pittasgeorge
 

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για μένα στην Ελλάδα, αυτό το αίσχος που μας ανάγκασε να ζήσουμε η Ευρωζώνη, ξέρω ότι θα πικράνει διπλά όταν το δω να συμβαίνει και στην Κύπρο.
Ακούω και την προπαγάνδα που λέει ότι την Κύπρο την έσειρε στο μνημόνιο η "έκθεση στις ελληνικές τράπεζες" και διαπιστώνω ότι άρχισαν ήδη να φενακίζουν τον κυπριακό λαό....

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 187Α (MADE IN USA)ΚΑΤΩ ΟΙ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΙ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΡΟΜΟΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

Λωτοφάγος είπε...

Πολύ καλή η αναδρομή σας. Γέλασα πολύ με το πετυχημένο σχόλιο για τον Θεοδωράκη!
Υποθέτω ότι στην Κύπρο κάπως παρόμοια θα συμπεριφέρθηκαν οι πολίτες -αν και χωρίς τόσο μεγάλη διαφθορά.
Έχετε γράψει και για την κυπριακή κοινωνία; Πώς αντέδρασαν;
Ο Δελαστίκ έγραψε τις προάλλες ένα άκρως απαισιόδοξο άρθρο για το κυπριακό μνημόνιο: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63749430

Ανώνυμος είπε...

'Ασχετo:
O (δήμαρχος Νφ)Βασιλόπουλος σε συνάντηση που είχε πριν 1.5 χρόνο+ με άτομα του κλάμπ ορίτζιναλ είπε ότι δεν είναι 50 τα δέντρα που θα κοπούνε όπως λένε αυτοί αλλά 55.
Δημοσίευσα πριν λίγο καιρό σε αριστερό γκρούπ σχόλιο - απόσπασμα απο την γουίκιπίντια που αναγράφει
ότι είναι 15 χιλιάδες συνολικά τα δέντρα του άλσους Ν.Φ.
Κάποιος ωστόσο κατέβασε/αν το άρθρο της γουίκιπίντια
για να μην γελοιοποιηθούνε διάφοροι και ΄οχι λίγοι.
Οπότε με τα νέα λίνκ που θα στείλω παρακάτω μετά το άνοιγμά τους φωτογραφίστε τα κιόλας(τα περιεχόμενα) ή σώστε τα διότι θα θελήσουν κάποιοι να μην υπάρχουν αποδείξεις για τα ...480 στρέμματα συνολικής έκτασης του άλσους.
http://athenshotspot.weebly.com/pi940rhokappaalpha.html

https://foursquare.com/ (γράψτε αυτό στο google και άλσος Ν.Φιλαδέλφειας)
http://wikimapia.org/
Για τα στρέμματα του άλσους οι γνωστοί πρωταγωνιστές
με το χοτζικό πρόσημο μιλάγανε για 5 στρέμματα ότι θα πάρει η Άεκ άλλοι για 2 άλλοι για 3-4.
Οπως βλέπετε οι βαρύγδουπες εκφράσεις ''παίρνει το άλσος '' κτλ δεν ισχύουν.Και όχι μόνο οι βαρύγδουπες ..
Επίσης έχω ανεβάσει κείμενο γράφοντας ότι αν εννοούν και μάλλον αυτό εννοούν- την ευθεία πίσω απο το πέταλο που χρειάζεται το γήπεδο για να αναπτυχθεί και ότι είναι μέρος του άλσους που θα κοπεί τότε να (ξα)ναπώ ότι υπάρχει μια μικρή επιφάνεια γής εκεί, ένας κύκλος γεωμετρικά μιλώντας που είναι κενός απο δέντρα αλλά έχει τσιμέντο και περιβάλλεται απο 45-55 δέντρα. Λίγα δεξιά του και λίγα αριστερά του.
Πηγαίντε μόνοι σας να δείτε..
Το στρέμμα άλλωστε στο άλσος σαν έννοια δεν αντιστοιχεί
με το πράσινο αλλά με το τσιμέντο και με υποψία πράσινου.
Μένει να αποδειχτεί δηλαδή αν στο στρέμμα έχουν φυτευτεί δέντρα ή είναι οι τουαλέτες εκεί.
Εκεί δεν έχει πάντως δέντρα ίσως διότι είναι μια απο τις κεντρικές πόρτες στην αρχή του άλσους και ήθελε ο αρχιτέκτονας έτσι το σχέδιο.
Δεν έχει υπάρξει εκεί (..κοπτική)πράξη απο πλευράς παέ αν δεν κάνω λάθος οπότε μπορείτε και τώρα να βγάλετε φωτό .

Και φυσικά δείτε τα λίνκ που είναι και ο μόνος λόγος
για τον οποίο κάνω το πόστ και όχι ο κύκλος που πιθανολογώ ότι σε αυτόν αναφέρονται με την πιθανολόγησή μου να είναι κατά 70 τοις εκατό βάσιμη .

Ανατρέξτε επίσης και στο googlemaps και δείτε μόνοι σας τα μεγέθη.
Eπίσης εξηγήστε σε άλλους οι πιο γνώστες τι σημαίνει 2 στρέμματα τι 5, τι 4 διότι δεν έχουν και τόσο μεγάλη αίσθηση αρκετοί και δεν σχηματίζεται στην φαντασία τους η παράσταση αυτή ούτε του πώς /πόσο είναι 2,4,5 στρέμματα ούτε η αναλογία συνολικού εύρους σε σχέση με αυτά που θα μειωθούνε.
Και φυσικά φωτογραφήστε τα επίμαχα χωρία στα λίνκ που αναγράφουν για 480 στρέμματα ή και σώστε τα διότι όλο και κάτι μπορεί να γίνει όπως και με τα 15 χιλιάδες δέντρα του άλσους και την γουίκιπίντια.

alicethomas είπε...

Thanks a lot for sharing and I have some special things for you. If you are in free time, the sun for the vampire unblocked; airport games will be a perfect choice we recommend to you. With nice graphic style, high-quality interface and smooth animation, this game don’t let you be disappointed for sure.
Beside, you can try cool math games snake , it is an addictive game which receives much love from players over the world. Now, you can completely play this addicting fun game on your mobile. Have fun!!!!

MD Arif ansari είπε...


Ramadan images 2019-ramzan images 2019 - Ramadan quotes.
MD Arif ansari είπε...

https://www.everyviralover.com/2019/03/eid-images-2019.html?m=1

problogger είπε...

Είναι δύσκολη οι ποίηση και θέλει προετοιμασία χρόνων για να μπορέσεις να εμβαθύνεις και να την καταλάβεις όμως η αίσθηση που σου αφήνει είναι ασύγκριτη.