Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Ένας κόσμος τελειώνει (2000 χρόνια πριν) Updated

«Είμαστε ζωντανοί ω Έλληνες καθώς μας πήρε τώρα η συμφορά και έγινε η ζωή μας εφιάλτης; …Ή μήπως ζούμε ακόμα εμείς, ενώ η ζωή είναι που έχει πεθάνει;»

Έτσι έγραφε ο Παλλαδάς ο Αλεξανδρεύς, γύρω στο 391, όταν πια ο Χριστιανισμός μεταλλάσσονταν σε καθεστώς και εξαπέλυε τον ιδεολογικό του πόλεμο.

Το πικρότατο τούτο επίγραμμα , προϊόν των συμφορών που είχαν προηγηθεί:

Η ισοπέδωση του Μεγάλου Σεράπειου, της τελευταίας Ελληνικής βιβλιοθήκης στον ύστερο Ελληνισμό από τον Αλεξανδρείας Θεόφιλο, τα διατάγματα του Θεοδοσίου για τους διωγμούς των Εθνικών, η επιβολή του « ή σιγάν ή τεθνάναι» δηλαδή, ή το βουλώνεις ή πεθαίνεις που αφορούσε στους Εθνικούς Ιερείς. Την ίδια περίοδο, η προσωνυμία Έλλην θεωρείται αρχικά απρέπεια και στη συνέχεια απαγορεύεται ακόμα και η εκφορά της.

Ο Παλλαδάς ο Αλεξανδρεύς συγκλονισμένος, έβλεπε τον κόσμο του να πυρπολείται από έναν καθοδηγούμενο όχλο. Θρηνούσε το Κάλλος να κονιορτοποιείται στη θέα των χιλιάδων ακρωτηριασμένων αγαλμάτων και των κατεστραμμένων πια ναών. Ως άλλος Νεστόριος οδύρονταν για τις χιλιάδες ξεσκισμένες σελίδες ποίησης, στοχασμού, θεάτρου.

Για φανταστείτε την εποχή του.


Να κλείνουν οι Φιλοσοφικές Σχολές.

Να απαγορεύονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Να κηρύσσεται το Θέατρο, «αμαρτωλό», ως τέκνο ενός αγνώστου μέχρι τότε πατρός, του διαβόλου.
Του εφευρεθέντος «μπαμπούλα» για τους «άτακτους» ανθρώπους.

Ομολογώ, αδυνατώ να μπω στο πετσί του ποιητή Παλλαδά.


Δυσκολεύομαι να κατανοήσω σε βάθος τα συναισθήματα και την ιστορική θλίψη ενός στοχαστή που βλέπει τον κόσμο του να καταστρέφεται ολοσχερώς.

Η Ελλάδα, πλήρωσε τον εκχριστιανισμό με κανονική γενοκτονία . Όμως δεν μαθαίνουμε ποτέ πως για παράδειγμα η Σπάρτη (η τιμημένη, η ηρωική, η έτσι και η αλλιώς) εκχριστιανίστηκε μετά από αιώνων αντίσταση μόλις τον 9ο αιώνα μετά την απαρχή της χριστιανικής χρονολόγησης..


Οι Σπαρτιάτες όμως, αντιστεκόμενοι, το πνεύμα του Λεωνίδα τιμούσαν και την μακραίωνη παράδοσή τους.

Μόνον ο Βοθέριχος, το 390, ακολουθώντας τις διαταγές του Θεοδόσιου κατέσφαξε 7000 (15.000 κατά άλλες επώνυμες πηγές όπως ο Κεδρινός και ο Μωϋσής Χωρινός) ανυπότακτους στους Βυζαντινούς Έλληνες αφού τους εγκλώβισε πρώτα στον ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης..

Ο λόγος του Παλλαδά, αειθαλής και πικρός, διαπερνά τους αιώνες και φτάνει στις μέρες μας :




Είμαστε ζωντανοί ω Έλληνες;

Η έλευση του χριστιανισμού, έχει χαρακτηρισθεί ως «πλημμυρίδα καταστροφής» για την Ελλάδα από πλείστους Δυτικούς Ιστορικούς με κυριότερους και καυστικότερους τους Edward Gibbon και Karlheinz Deschner.

Για αυτή την καταστροφική πλημμυρίδα, κάπου αλλού, ο ίδιος ο πικρός Επιγραμματοποιός, ο Παλλαδάς, θα γράψει:

«Γαϊδούρι που αντιστέκεται…που αργοπερπατά…όνειρο, πόνος, δισταγμός…αυτών που αναθυμούνται στο τέλος τους τα πριν

Όπου με θλίψη, έχει αντικαταστήσει τον φτερωτό και περήφανο Πήγασο, με το ταπεινό γαϊδουράκι που στωικά υπομένει κι υπομένει και θυμάται.

Το ερώτημα που προβάλλει, είναι απλό και ξεκάθαρο.




Πότε όλα αυτά θα μπουν στα προς διδασκαλία κεφάλαια της ιστορίας μας; Ασφαλώς, όχι όπως τα περιγράφω εδώ εγώ με επίθετα και χαρακτηρισμούς, αλλά ως γεγονότα πραγματικά και αναμφισβήτητα, ως ερεθίσματα για ουσιαστικές συζητήσεις μέσα στις τάξεις των Λυκείων μας;



Άλλωστε δεν χρειάζεται κανείς να εμπλουτίσει με επίθετα γεγονότα όπως μία ομαδική σφαγή, μιλάει από μόνο του το γεγονός.

Ούτε η μανική καταστροφή αγαλμάτων βιβλίων και ναών έχει ανάγκη από επίθετα.



Η διδασκαλία της ιστορίας γενικά, δεν έχει ανάγκη από προσδιορισμούς. Αυτούς τους αποφασίζει ο κάθε ένας μόνος του μελετώντας όλες τις πλευρές.

Όμως! Πόσο τραγικό είναι να μεγαλώνουν τα παιδιά μας, να τελειώνουν το σχολείο, και μετά, να πηγαίνουν στο εξωτερικό σε Πανεπιστήμια και εκεί, να γκρεμίζονται συχνά οι μύθοι.




Ενώ, αν διδάσκονταν την πλήρη αλήθεια, φωτισμένη εξ ίσου από όλες τις πλευρές, η ζητούμενη Εθνική Αυτοπεποίθηση θα ήταν απτή πραγματικότητα και όχι ένα μπαλόνι φουσκωμένο με μισές αλήθειες, διεστραμμένες πραγματικότητες και προπαγάνδες.

Για να μη φτάσω να πω, πως αν όλα αυτά αποτελούσαν διδασκαλία, θα είχαμε πολύ πιο αληθινούς Χριστιανούς.


Λιγότερους σίγουρα, αλλά πιο ουσιαστικούς.

Δεν ξέρω τι σκέφτεστε για όλα αυτά, αλλά σας παρακαλώ, να σεβαστείτε την οδύνη του Ποιητή που είδε τον κόσμο του να δύει.



Για το αν αυτός που «ανέτειλε» είναι καλύτερος, ε! ρίξτε μια ματιά γύρω σας.

  • Η φωτογραφία στην κορφή, είναι τραβηγμένη πριν από λίγους μήνες πάνω από τον Πωμό μια μεριά της Κύπρου στην οποία αποτραβιέμαι όσο μπορώ πιο συχνά για να με…θυμηθώ.

    Το σημερινό “soundtrack” αφιερωμένο σε όλες και όλους σας που με τιμάτε με τις επισκέψεις και τα σχόλια σας,, είναι εξ ολοκλήρου δημιουργημένο από τραγούδια ενός πολύ μεγάλου κατά τη γνώμη μου καλλιτέχνη που αγαπώ πολύ, του Ray Charles. Προσέξτε ιδιαίτερα στο τέταρτο track την εκπληκτική «μαύρη» ερμηνεία που δίνει στο Imagine του John Lennon. Καλή ανάγνωση, καλά σχόλια και, καλή ακρόαση.

  • Ο χώρος της εφημερίδας, δεν μου επέτρεψε να γράψω λίγα πράγματα για τον Παλλαδά τον Αλεξανδρέα. Θεωρώ όμως εξαιρετικά χρήσιμο να φωτίσω λίγο αυτή την ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Ο J.Irmscher (διακεκριμένος Γερμανός Ιστορικός από τη Λειψία γεννημένος το 1935) αναφέρει πως «το ποιητικό κύρος του Παλλαδά, εκτοξεύεται στο απόγειό του, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν μελετητές και απλό κοινό ανακαλύπτουν σε αυτόν τον Έλληνα μία γνήσια διαχρονική φωνή έκφρασης απελπισίας για τα δεινά του κόσμου»

    Ο Παλλαδάς, έζησε στο δεύτερο μισό του Δ’ αιώνα και το έργο του βρίσκεται διασκορπισμένο στα 8 από τα 16 βιβλία της περίφημης Παλατινής Ανθολογίας. Άφησε πίσω του ένα έργο που συγκροτείται από περίπου 160 ποιητικά επιγράμματα και η κληρονομιά του διασώθηκε από τον πραγματικά φωτισμένο πρωθιερέα της Βυζαντινής Αυλής του Ι’ αιώνα, Κωνσταντίνο Κεφαλά ο οποίος στην κυριολεξία έπαιξε το κεφάλι του προκειμένου να επιζήσουν και να μεταλαμπαδευθούν πολλά σημαντικά κείμενα της ύστερης αρχαιότητας. Ένα χαρακτηριστικό του Παλλαδά, είναι πως ενώ στα γραπτά της πρώτης του περιόδου μοιάζει απλά να τραγουδά τον έρωτα το πιοτί και τη ζωή, αργότερα, όσο ο Χριστιανισμός σφίγγει τα λουριά και επιτίθεται σε οτιδήποτε μοιάζει να νοσταλγεί το χθες, τόσο κι αυτός αρχίζει με πείσμα να υμνεί τους Θεούς των Ελλήνων.

    Χαρακτηρισμός είναι και ο σαρκασμός του, τον οποίο ουδόλως φείδεται όταν για παράδειγμα απευθύνεται στους χριστιανούς μοναχούς τους οποίους αντιπαθεί σφόδρα και τους θεωρεί «παρά την φύσην υπάρξεις». Γράφει λοιπόν σκωπτικά στο επίγραμμα ΧΙ-384: Αν, μοναχοί….τότε, πως είστε τόσοι; Κι αν πάλι τόσοι…πως είστε μοναχοί;

    Οι μελετητές, αδυνατούν να αποφασίσουν αν ο Παλλαδάς είναι Στωικός ή Επικούρειος και αυτό γιατί και οι δύο «τάσεις» είναι έντονες στο έργο του. Όποιος ενδιαφέρεται, ας αναζητήσει μία ε-ξαι-ρε-τι-κή έκδοση του Πολύτυπου, με τίτλο «Παλλαδάς ο Αλεξανδρεύς και το τέλος μίας εποχής.» Είναι σπουδαία δουλειά με πάμπολλα αναλυτικότατα στοιχεία για την εποχή του Παλλαδά και παραθέτει σε πολύ καλή μετάφραση το έργο του, δίπλα στο πρωτότυπο αρχαίο κείμενο όπου κανείς ακόμα και αν δεν μπορεί να καταλάβει πλήρως το νόημα, μπορεί ασφαλέστατα να αντιληφθεί τη μουσικότητα της γλώσσας.

115 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παντως όλα αυτά στα οποια αναφερεσται κε Πηττα στο δικο μας Ιδρυμα διδασκωνται στις Ιστορικες εδρες και πραγματι είναι συχνο το «σοκ» των συμπατριωτών μας φοιτητων. Το αυτό συμβαινει στη Γαλλια και στα Βρετανικα Πανεπιστημια. Δυστυχως οι αποπειρες να γραφτουν αυτά τα πραγματα στη γλωσσα μας παραμενουν σε νηπιακο επιπεδο ιδεολογικης πολεμικης και όχι ιστορικης καταγραφης –εχουν υπαρξει μερικες αποπειρες αλλα θα αναφερθω μονο στα βιβλια του κου Ρασια, τα οποια θα ηταν «παραλίγο» τεραστια προσφορα. Οσα καταγραφει , ιστορικα, είναι ακριβεστατα, μονο που πεφτει και αυτος στην νεοελληνικη αντιεπιστημονικη παγιδα να διανθιζει τα γεγονοτα με πληθος χαρακτηρισμων (πχ η εγκληματικη δραση του Κωνσταντινου, ο σφαγεας Θεοδοσιος, ο μιαρος ταδε κλπ) Οι επιθετικοι προσδιορισμοι διωχνουν τους σοβαρους μελετητες και επισης τους απλους αναγνωστες που είναι ηδη μπολιασμενοι με την κληρικαλιστικη προπαγανδα τους κανουν αμεσως αμυντικους. Τελος παντων, ο τροπος της διδασκαλιας της Ιστοριας είναι ένα μεγιστο θεμα , στην Ελλαδα πασχουμε αφορητα επ αυτου στην πατριδα μας αυτό που γινεται δεν εχει την παραμικρη σχεση τοσο με την ιστορικη επιστημη οσο και με το πώς γινεται η διδασκαλια . Στις περισσοτερες χωρες στην ευρωπη, πρωτα κανουν τους μαθητες να αγαπησουν όχι την ιστορια του τοπου τους αλλα την ιστορια ως επιστημη και μετα μπαινουν στα επι μερους θεματα. Μεσανυχτα δυστυχως και σε αυτά. Θα επιστρεψω όταν όπως φανταζομαι αναψει ο διαλογος.

-=IMAGINOS=- είπε...

Γιώργο λες "Ενώ, αν διδάσκονταν την πλήρη αλήθεια, φωτισμένη εξ ίσου από όλες τις πλευρές, η ζητούμενη Εθνική Αυτοπεποίθηση θα ήταν απτή πραγματικότητα και όχι ένα μπαλόνι φουσκωμένο με μισές αλήθειες, διεστραμμένες πραγματικότητες και προπαγάνδες."

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.

Γι’ αυτό εγώ τα έχω “βάλει” με την αριστερά, γιατί έχει κατορθώσει με διάφορους τρόπους και για διάφορους λόγους να ακούγεται μόνο η δική της "ιστορία" και να έχει απαξιώσει τα πάντα στην ιδεολογικά αντίθετη από τη δική της θεώρηση της ιστορίας. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που βγάζω τα άπλυτα της αριστεράς στη φόρα και την ιστορία που της αναλογεί. Πρέπει να ακουστούν και να μελετηθούν και οι δύο πλευρές της ιστορίας για να κρίνουμε ορθά τα πράγματα ή τουλάχιστον να αποφασίσουμε να χαράξουμε τη δική μας γραμμή. Αλλά πως θα επιτευχθεί αυτός ο σκοπός όταν σήμερα υπάρχουν άνθρωποι όπως ο Άνευ που θεωρούν ότι όταν λες ασχολείσαι και με την άλλη θεώρηση της ιστορίας αυτομάτως αυτό αποτελεί «Ύβρη της Αριστεράς?» Και αυτό όπως είπα έχει περάσει για διάφορους λόγους και αιτίες στην κοινωνία. Γίνεται δουλειά έτσι? Και πουθενά δεν έχω πει ότι η άλλη θεώρηση της ιστορίας είναι η σωστή ούτε ενστερνίζομαι μία τέτοια άποψη. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δε μπορεί να αποκλείεται η άλλη θεώρηση και να αποτελεί ύβρη γιατί έχουμε καταντήσει να θεωρείται η αριστερά σήμερα η άσπιλη και αμόλυντη παρθένα που φυσικά ποτέ δεν υπήρξε τέτοια. Αλλά είπαμε, αυτά είναι ύβρεις και εκτός μόδας σήμερα…

Περαστικός είπε...

Εξαιρετικό! Μια αλήθεια που δεν μπορεί να μένει άλλο καταχωνιασμένη, μια αλήθεια που πλέον ετοιμάζεται να τινάξει το καπάκι τόσων αιώνων στον αέρα (ελπίζω).

Anef_Oriwn είπε...

@ PolitisPittas,

Στο πυρ το εξώτερο, το της Κολάσεως θα σταλείς (γι’ αυτά που γράφεις) χωρίς καθόλου αναβολές και αναστολές (το δικαιολογητικό του εντίμου προτέρου βίου φαίνεται δεν μπορεί αν γίνει αποδεχτό) από τους ταγούς των ιερών και των οσίων, για να βράζεις αιωνίως στην πίσσας των συνεχώς θερμαινόμενων καζανιών!!! (Δεν έχουν πρόβλημα ενέργειας εκεί κάτω;).

Διαβάζοντας τον τίτλο του κείμενου σου (από τον “Πολίτη”) και μετά την πρώτη παράγραφο με λόγια (από ωδή φαίνεται) του Παλλαδά Αλεξανδρέως (ομολογώ ότι δεν γνωρίζω το πρόσωπο), σκέφτηκα προς στιγμής ότι, το κείμενο θα καταπιανόταν με το ζήτημα της περιβόητης και περιλάλητης “τρισχιλιετούς συνέχειας” του ελληνισμού. Νομίζω πως εμμέσως τελικά το κείμενο άπτεται και αυτού του ζητήματος.
Η καταστροφή (από τους εκχριστιανιστές) του αρχαιοελληνικού πολιτισμού καταρρίπτει στα εξ ων συνετέθη αυτό το ιδεολόγημα (της αδιάλειπτης συνέχειας) καθώς και τη θεωρία των ελληνοχριστιανικών ιδεωδών.

(Από τις ειδήσεις στο σημερινό “Πολίτη”: “... Τα πρώτα 50.000 κυβικά μέτρα νερό που αγόρασε η Κύπρος από την Ελλάδα καταφθάνουν την ερχόμενη Δευτέρα, με δεξαμενόπλοιο της εταιρείας Ocean Tankers, στο λιμάνι της Λεμεσού. Στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί αγιασμός από τον Χωρεπίσκοπο Αμαθούντας κ. Νικόλαο…”. --- Και αυτό μέσα στην ελληνοχριστιανική μα παιδεία εμπίπτει; Και θα πίνουμε τζάμπα κι αγιασμένο νερό χωρίς να θέλει να τρέχουμε σε προσκυνήματα και μοναστήρια).

Anef_Oriwn
Σάββατο 28/6/2008 – 3:54 μ.μ.

rose είπε...

@ Ανευ Οριων
Οχι μόνο θα καεί στο πυρ το εξώτερο αλλά θα είναι "θεϊκό" σημαδι αν επιτρέψουν να δημοσιευτεί ακόμα ένα τέτοιο κείμενο...

Τ' αγιασμένο νερό δε, ειναι το λιγότερο που θα πίνουμε, γιατί προηγήθηκαν οι ευλογίες και συμπράξεις του μακα(Β)ριοτάτου για να εκλεγει ο Τασσος έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα την επιτυχημένη του εθνική και υδατική πολιτική...

@ Γιωργο, διαβαζοντας το άρθρο σου σημερα ξεπηδησαν χιλιάδες σκέψεις... και αυτό είναι το ζητούμενο... Σκέψεις, σκεψη, ελευθερη σκεψη...

και επειδή ο Καστοριάδης τα είπε πολύ καλύτερα από μένα πριν καιρο:
http://video.google.com/videoplay?docid=3343328842268017323&q=%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CF%82+%28site%3Avideo.google.com+OR+site%3Ayoutube.com%29&hl=en

Οι δικές σκέψεις αφορούν το ότι

Βρισκόμαστε 2008 μετά το 0.
2008 χρόνια μετά την έναρξη της Κοινή Εποχής.
Είναι πολλά τα χρόνια για να είμαστε τόσο ανιστόριτοι (θα συμφωνήσω μαζί σου). Αλλά και πολλά για να είμαστε αρχαιολάτρες.
Δεν είναι μόνο οι Ελληνες που ισοπεδώθηκαν από τον μονοθεϊσμό αλλά η ίδια η ανθρωπινη σκέψη. Χασαμε μια φυσική συνέχεια στον τρόπο σκέψης και εξελιξής μας.

Οι διαφορετικές Σχολές Σκέψεις (στην αρχαιότητα) έδιναν στον άνθρωπο ένα τροχό για να ακονίσει μόνος του το μυαλό του και να πάει λίγο πιο κάτω.. Η ομορφιά της ελλήνικής σκέψης (η οποία προκύπτει από συνθεση Σχολών και πρακτικής) ήταν ότι έβαλε την αξία του ανθρωπινου νόμου και επιλογής πάνω από το θεικό και μεταφυσικό, θεωρώντας τον όχι απαραίτητα ιδανικό αλλά αποδεκτό γιατί συνειδητά ο ανθρωπος αποφασίζει να γίνει καλύτερος επειδή το επιθυμεί ο ίδιος και όχι μια ανωτερη δυναμη.

Ακολούθησαν πιο συγχρονες Σχολές σκέψεις που άνοιξαν κι άλλους δρόμους αλλά πολύ φοβάμαι πως υπάρχει μια πολύ καλά εγκαθιδρυμενη ταξη πραγματων που αντιπαλευει την δυνατότητα αυτοπροσδιορισμου του ανθρωπου και έτσι της ελευθερίας τους.

Το δικο μου μυαλό σημερα θελει να ακονιστεί πάνω στο γιατί γιατί έχουμε την ανάγκη να φαντασιωνόμαστε και να είμαστε "κοινωνία που δεν γνωρίζει τον εαυτό της".

Επιπρόσθετα σκέφτομαι ότι μαζί με τους Έλληνες τσαλαπατήθηκε η γυναίκα (το 51% του πληθυσμού)καιτα απανταχού ιερατεία διαμόρφωσαν τους όρους επικρατησης τους...

Κοιτάξτε τους μεγάλους οργανισμούς, κοιτάξτε την ιεραρχία τους (λέξεις που δεν ενημερώθηκαν ποτέ) κοιτάξτε τις δομές τους. Στα επίσημα business meetings το κουστουμι είναι το ράσο.

ΜΑζί με του έλληνες αλλοιωθηκε αναπενόρθωτα το περιβάλλον. Κοιτάξτε την άναρχη αναπτυξη, την εκμετάλευση μέχρι εξαντλήσεως των φυσικών πόρων. την γυμνια του πλανήτη. Την φτώχια. Κοιτάξτε τους πολέμους και τα θυματα τους. Την σκληρότητα και τη βια. Την αδικία και την ανισότητα.

Η "γενοκτονία" ήταν και είναι του δικού μας ανθρωπινου γένους.

Αυτό που επικράτησε μετά την εναρξη της Κοινής Εποχής είναι ο παραλογισμός και αλογισμός. ίσως γιατι έτσι πλουτιζουν και θεριώνουν τα όποια ιερατεία..

Αυτό που ζητούν οι "ελληνες" από μας τους συχρονους δεν είναι διαφορετικό από αυτό που ζητά μια γυναίκα, ένα κακοποιημενο παιδί, ένα θυμα στη Λωρίδα της Γάζα, μια άστεγη ηλικιωμενη σε καποιο σοκακι του ΜΟναχου, μια πουτάνα στην μπιραρία επαρχιακή πόλης.

Δεν είναι διαφορετικό από αυτό που ονειρευεται ο/η φιλοσοφος, ο/η ποιητής, ο/η μουσικός, ο/η ζωγργάφος, ο/η γλύπτης, οι τσιγγάνοι και τσιγγάνες.

Μιχάλης είπε...

@ PolitisPittas,

Γιώργο,
Μπορεί ένα μια ομαδική σφαγή ή η μανιακή καταστροφή αγαλμάτων να μιλά από μόνη της αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.
Γιατί;
Διότι να είσαι σίγουρος ότι θα λεχθεί ότι ήταν έργα κάποιων φανατικών.
Ακόμα και να αναφερθούν θα υπάρξει συνοδευτική δικαιολογία.
Και η οποία φυσικά θα αποπροσανατολίσει.
Και άντε ύστερα να αφήσεις τον οποιονδήποτε να αποφασίσει… μόνος του!


@ Nikos Kapernaros

Χαίρομαι για την αναφορά σας στον Βλάση Ρασσιά. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που πιστοποιείτε ότι όσα γράφει είναι ακριβέστατα.
Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι οι χαρακτηρισμοί αδυνατίζουν τα όποια ιστορικά στοιχεία δίνει ο Βλάσης.

Χαίρομαι επίσης (πολλή χαρά έπεσε) για τη δική σας διαπίστωση (που συμφωνεί με τη δική μου και άλλων) ότι σε Ελλάδα και Κύπρο έχουμε πρόβλημα με το μάθημα της ιστορίας.

Μιχάλης είπε...

@ -=IMAGINOS=-

Αγαπητέ μου φίλε,
Γιατί έχω έντονη την ιδέα ότι μερικοί έχουν έμμονες ιδέες;

Λες ότι συμφωνείς ΑΠΟΛΥΤΑ με όσα έγραψε ο Γιώργος. Και ότι είναι γι αυτό που γράφεις για την αριστερά που άλωσε τα πάντα.

Δεν ξέρω αλλά έχω την άποψη ότι κάτι δεν πάει καλά μέσα στη σκέψη σου.

Όσα αναφέρει ο Γιώργος αφορούν ΟΛΑ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΜΟΣ, Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ και όχι η όποια αριστερά.

Όλα αυτά που για χρόνια ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ της ΔΕΞΙΑΣ!
Τα περιβόητα και περιλάλητα «ελληνοχριστιανικά» ιδεώδη.

Τα ιδεώδη που πιστεύει και υπηρετεί η Δεξιά από τη Ν.Δ. μέχρι το ΛΑΟΣ.
Μήπως αυτά τα ιδεώδη με τα οποία γαλουχείται αιώνες τώρα η νεολαία, είναι η ιδεολογία της αριστεράς;

Ποιος δεν αφήνει να γνωστούν αυτές οι αλήθειες αγαπητέ μου; Η αριστερά;
Ποιος καθορίζει τα σχολικά προγράμματα; Η αριστερά;
Ποιος δέχεται και ανέχεται μέσα στα πόδια της το παπαδαριό, τους εκκλησιασμούς, τις εξομολογήσεις και όλα τα συναφή;

Δεν είναι η Δεξιά, όπως και αν ονομάζεται;

Συμφωνώ μαζί σου όταν λες ότι πρέπει να ακουστούν και να μελετηθούν και οι δύο πλευρές της ιστορίας.
Πώς το κάνεις πράξη αυτό όταν απορρίπτεις ότι προέρχεται από την αριστερά αλλά δέχεσαι τα όσα λέει η δεξιά; Το μονόπλευρο κατεβατό που παράθεσες στο προηγούμενο ποστ, θεωρείς ότι ταιριάζει με αυτό που τώρα γράφεις;
Και όταν παράθεσες εκείνο όλο το μακρυνάρι για να αποδείξεις αυτό που ήθελες, γιατί τώρα έρχεσαι και λες ότι πουθενά δεν έχεις πει ότι η άλλη θεώρηση της ιστορίας είναι σωστή ή ότι δεν ενστερνίζεσαι τέτοια άποψη;
Δηλαδή όλα εκείνα τα παράθεσες για πλάκα;

Κάπου νιώθω ότι κάπου μέσα στο μυαλό σου υπάρχει σύγχυση.


@ rose

Το κείμενο σου είναι καταπληκτικό.
Με εκφράζει 100%.
Συγχαρητήρια, εγώ δεν θα μπορούσα να εκφραστώ τόσο καλά όσο εσύ στο συγκεκριμένο θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Νίκος

τι έγινε Μιχάλη; Τόσο καλά γνωρίζεις την ελληνική Δεξιά; Αν θέλεις να τα πούμε γι' αυτήν, πολύ ευχαρίστως.

Απεχθάνεσαι τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Ούτε στον Στάλιν άρεσαν και ξεκλήρισε στην κυριολεξία τον Ελληνισμό της ΕΣΣΔ! Έσφαξε και εξόρισε στη Σιβηρία εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και "ξύρισε" τους παπάδες, Έλληνες και μη.

Τα ίδια και στον Ισπανικό Εμφύλιο. Οι κομμουνιστές και οι συνοδοιπόροι τους (μέχρι κάποια στιγμή, όσο τους εξυπηρετούσαν) αναρχικοί (μετά σφαγιάστηκαν και αυτοί από τους "κόκκινους"), δεν άφησαν παπά για παπά στις περιοχές που καταλάμβαναν! Τους βασάνιζαν και τους κρεμούσαν! Με τα δε θρησκευτικά μνημεία, έκαναν σκοποβολή και τα κατέστρεφαν. Όμως, απέτυχαν.

Ακόμα και μέσα στο Παλάθιο Γκιουέλ της Βαρκελώνης, έκαψαν το ιερό! Η ίδια η ξεναγός μου το είπε, όταν επισκέφθηκα την πόλη και το μνημείο. Έχουν αυτό το "κάτι", το απύθμενο μίσος με τους παπάδες οι αριστεροί σε όλο τον κόσμο! Αναρωτιέμαι: ιδεολογία είναι αυτή ή εκφορά απωθημένων; Διάβασε αυτό που έγραψε ο Καστοριάδης για τη βία και την αριστερά... Μην προσπερνάς εντέχνως ότι δεν σου αρέσει.

Είχα ιερέα παππού Μιχάλη, που επί Κατοχής σε ένα ελληνικό νησί, κράτησε όρθια την τοπική κοινωνία. Ξυλοκοπήθηκε σχεδόν μέχρι θανάτου από γερμανικό απόσπασμα, μοίραζε τρόφιμα, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να βοηθήσει το χωριό του και τους συμπολίτες του. Οι ηλικιωμένοι όλοι, τον θυμούνται με αγάπη και τιμούν τη μνήμη του.

Λοιπόν, άσε κατά μέρος, αν έχεις την καλοσύνη, το αντικληρικαλικό (και προσβλητικό για πολλούς από εμάς) μένος σου. Είσαι σαφώς πρόσωπο μορφωμένο και αξιόλογο. Όταν όμως γράφεις με γενικεύσεις και αμετροέπειες του τύπου "Τα περιβόητα και περιλάλητα «ελληνοχριστιανικά» ιδεώδη... Τα ιδεώδη που πιστεύει και υπηρετεί η Δεξιά από τη ΝΔ μέχρι το ΛΑΟΣ", ουσιαστικά συνθηματολογείς, δεν επιχειρηματολογείς, και φυσικά αδικείς κατάφωρα τον εαυτό σου, αλλά δείχνεις και απομακρυσμένος από την ελληνική πραγματικότητα. Και κάτι άλλο: στο νηφάλιο και ουχί δογματικό λόγο, αν θεωρείς ότι τον πρεσβεύεις και τον διακονείς, δεν χωρούν ειρωνείες και επίθετα. Εσύ εδώ κάνεις κατάχρηση.

Αν δεν σου αρέσουν οι εκκλησίες Μιχάλη, μην μπαίνεις μέσα, μην πηγαίνεις σε μυστήρια όταν σε καλούν. Αν δεν σου αρέσει η γαλανόλευκη μην την αναρτάς, αν έχεις πρόβλημα με τους "ελληναράδες", μείνε μακριά τους. Είναι πολύ απλό.

Εγώ από την πλευρά μου αγαπώ την Κύπρο και τα ιερά χώματά της, έζησα εκεί ως παιδί και εύχομαι σε κάθε Κύπριο, να είναι πάντα καλά. Η Κύπρος θα είναι πάντα στην καρδιά μου και στο επίκεντρο των αναζητήσεών μου.

Η μισή μου οικογένεια συνομιλητή Μιχάλη απαρτίζεται από ρωμαιοκαθολικούς, όπως θα σου επιβεβαιώσει και ο Γιώργος και τα καταφέραμε περίφημα, όπως τα κατάφερα περίφημα με τους αλλόθρησκους συμφοιτητές μου στη Βρετανία.

Ο εκζεζητημένος "προοδευτισμός", εμένα προσωπικά δεν με πείθει. Δεν ενώνει, δεν συμβάλλει στο διάλογο, αντίθετα προκαλεί και διαιρεί, πετυχαίνοντας το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ίσως προσδοκεί.

Φίλε Γιώργο, όσον αφορά στην ανάρτησή σου: τα ιστορικά δεδομένα είναι γνωστά. Ό,τι αναφέρεις, ιστορικά έχει βάση. Έχω τοποθετηθεί αν θυμάσαι γι' αυτά στο παρελθόν και έχω εκφράσει τη γνώμη μου για τις ακρότητες των τότε χριστιανών, που οδήγησαν στην εκτεταμένη καταστροφή των σπουδαίων μνημείων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Όλα αυτά τα κατακριτέα όμως που συνέβησαν πριν 1700 χρόνια, θεωρείς ότι καθιστούν και χαρακτηρίζουν τη σημερινή εκκλησία "οπισθοδρομική" και "σκοταδιστική"; Αν ναι, επίτρεψέ μου να διαφωνήσω.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Unknown είπε...

Πρόσθεσα στην αρχική σελίδα, κάποια ενδιαφέροντα νομίζω για τον Παλλαδά.

Θα απαντήσω και θα σχολιάσω φίλοι, να μαζευτούν ακόμα κάποια σχόλια. Αυτή τη στιγμή μόνο θέλω να υπογραμμίσω πόσο σύμφωνο με βρίσκουν αυτά που αναφέρει ο κος Καπερνάρος και η Rose, αλλά και να επισημάνω στον φίλτατό μου Νίκο πως το κείμενο δεν αφορά πουθενά στην εκκλησία αλλά στην ανάγκη της συνολικής μάθησης της ιστορίας. Λες, αυτά έγιναν πριν από 1700 χρόνια. Ε και; Η μάχη του Μαραθώνα, η Αθηναϊκή Δημοκρατία, ο 30ετής πόλεμος, οι Πλαταιές και πολλά άλλα είναι ακόμα παλαιότερα αλλά τα διδασκόμεθα με κάθε γνωστή λεπτομέρεια αν και συχνά με βολικές ωραιοποιήσεις. Το ερώτημα και αίτημα, είναι απλό. Να ενταχθεί αυτή η περίοδος στη διδασκαλία ως έγινε και όχι εξιδανικευμένη. Δεν με ενδιαφέρει η «Αρχαιολατρία» όπως ορθά αναφέρει η Rose πιο πάνω, γιατί δεν με ενδιαφέρει καμία απολύτως «λατρεία» τέτοιου τύπου.

Unknown είπε...

Και μία λεπτομέρεια. Ανάμεσα στους καλύτερους συζητητές που είχα ποτέ, συγκαταλέγονται ορισμένοι ιερείς. Ξεχωρίζω τον παπά Ευστάθιο στο Κουφονήσι ο οποίος ανάμεσα στ άλλα υπήρξε ερασιτέχνης πλην όμως δεινότατος αρχαιολόγος και αν η Κέρος (το πριν τη Δήλο ιερό νησί των Ελλήνων) έγινε γνωστή, το οφείλει και σε αυτόν κατά πολύ μεγάλο μέρος.

Ανώνυμος είπε...

Νίκος

Γιώργο, η απάντησή σου με καλύπτει.

Από όλους τους χώρους, πνευματικούς, θρησκευτικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς, πρέπει να βρίσκουμε τους νηφάλιους και να συζητούμε μαζί τους. Ο διάλογος εξανθρωπίζει, επανορθώνει, μας βοηθά να καλύψουμε χάσματα και να έρθουμε πιο κοντά, μειώνοντας τις εντάσεις.

Η Εκκλησία έχει σπουδαίο δυναμικό, που κάποιοι όμως αμόρφωτοι, ημιμαθείς και δογματικοί, ευνουχίζουν. Αυτούς, σαν τον ιερέα στον οποίο αναφέρεσαι, πρέπει να τους αναδεικνύουμε. Δυστυχώς, στην κριτική που ασκείται στην Εκκλησία υπάρχει διάχυτος δογματισμός, ενώ οι ιδεολογικές παρωπίδες κάποιων δεν τους επιτρέπουν να δουν όλες τις όψεις της.

ΥΓ Στο πλαίσιο του καθόλα ενδιαφέροντος διαλόγου μας, ίσως θα έπρεπε, μια πρόταση κάνω, να "προσεγγίσουμε" από το blog και το κεφάλαιο Ιουλιανός.

Ανώνυμος είπε...

πολύ ενδιαφέρον το σημερινό θέμα. αδύνατον όμως να συγκεντρωθεί κανείς στην ανάγνωση των κειμένων με μουσική υπόκρουση τον κύριο Ρέυ Τσάρλς και τις απίστευτες ερμηνείες του. καταπληκτικός!!!

από Λεμεσό

-=IMAGINOS=- είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
-=IMAGINOS=- είπε...

@Μιχάλης
Φίλτατε δεν έχω μόνο εγώ έμμονες ιδέες, όλοι μας έχουμε. Να και ο Γιώργος στο κείμενο του με εμμονή αναφέρει για πολλοστή φορά αυτά που έκανε η Χριστιανισμός και η Εκκλησία. Φυσικά δεν αναφέρει αυτά που έκανε η αριστερά κατά του χριστιανισμού και κατά της εκκλησίας. Οπως θα ξέρεις με τη βία η αριστερά έθεσε "εκτός νόμου" όλα αυτά αδιαφορώντας για τα ατομικά δικαιώματα όλων όσων ήθελαν να πιστεύουν στο χριστιανισμό και την εκκλησία. Η Σιβηρία και οι ομαδικοί τάφοι ήταν φουλ από αυτούς τους άτυχους ανθρώπους. Σου ξέφυγε φαίνεται γιατί τα βλέπεις τα πράγματα μέσα από το ίδιο ιδεολογικό πρίσμα. Πάντως σε βεβαιώ ότι η σκέψη μου πάει άριστα και δεν έχω κανένα πρόβλημα ως προς τη λειτουργία της. Απλά όταν διακρίνω εμμονές πετάω μέσα και μια αριστερά για να δέσουν οι εμμονές από κάθε άποψη αφού δεν είναι σωστό κατά τη γνώμη μου να κατακρίνεται η μία ιδεολογία ενώ στην άλλη να κάνουμε τις πάπιες ή να δίνουμε άφεση αμαρτιών. Τα περιλάλητα όπως λες «ελληνοχριστιανικά» ιδεώδη σαφώς ήταν και είναι η ιδεολογία της δεξιάς, τα επίσης όμως περιλάλητα αντιχριστιανικά ιδεώδη ήταν και είναι η ιδεολογία της αριστεράς, δηλαδή ο διεθνισμός, ο αντεθνισμός, ο μηδενισμός κλπ κλπ κλπ. Ο πατριωτισμός σήμερα έχει καταντήσει μία φασιστική έννοια. Συμφωνείς? Μη διακρίνεις λοιπόν μονόπλευρα τις «εμμονές».
Ξαναλέω ότι είμαι κατά της μονόπλευρης θεώρησης των πραγμάτων γι’αυτό και συμφώνησα παραπάνω με το Γιώργο στη συγκεκριμένη παράγραφο του.
Δεν απέρριψα ποτέ τη θεώρηση της αριστεράς. Πρώτα αυτή μελέτησα και από εκεί ξεκίνησα, μετά διάβασα και την άλλη θεώρηση. Συγνώμη αλλά θεωρώ τη δεύτερη σωστότερη και αυτό αποτελεί προσωπική γνώμη αν θέλεις και δεν μπορεί κανείς να μου την αλλάξει εκτός εάν βρεθούν άλλες πηγές οπότε θα την αλλάξω μόνος μου.
Τα ιδεώδη της δεξιάς σήμερα μόνο στο ΛΑΟΣ υπάρχουν. Συμφωνείς με αυτά ή όχι δεν έχει σημασία. Η ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με την παραδοσιακή δεξιά. Για αιώνες τα ιδεώδη αυτά σωστά λες ότι γαλούχησαν τη νεολαία. Σήμερα όμως η αριστερά γαλουχεί τη νεολαία με τα δικά της ιδεώδη. Αυτό φαίνεται από το φόβο που έχει η ΝΔ να ακουμπήσει έστω και μία τρίχα από τους κουκουλοφόρους που κάθε βράδυ καίνε περιουσίες ιδιωτικές και δημόσιες και βιβλιοπωλεία. Αντίθετα όταν η Χρυσή Αυγή πριν 2 χρόνια πήγε να καταθέσει ένα στεφάνι στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν όλοι τους. Συνελήφθηκαν επειδή πήγαν να καταθέσουν ένα στεφάνι, το καταλαβαίνεις αυτό? Οι άλλοι καταστρέφουν και καίνε και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές με τις μολότοφ τους, ε το στεφάνι τους πείραξε…. Τόσο τραγικά έχουν γίνει τα πράγματα σήμερα…
Η απαγόρευση και ούτε καν η προαίρεση της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες τι είναι? Και αυτό δεξιό είναι? Δημοκρατία και απαγόρευση πάνε μαζί? Το σωστό είναι Δημοκρατία και προαίρεση και μόνο. Ο γάμος των ομοφυλόφιλων είναι δεξιά μήπως? Εγώ είμαι υπέρ των γάμων αυτών αλλά γιατί αντίστοιχα να μην γίνονται δεκτοί και οι πολυγαμικοί γάμοι αν το πάμε έτσι? Μη σου πω ότι και πολλοί θα ήθελαν να παντρευτούν τα ζώα τους, γιατί να μη μπορούν και αυτοί? Εκεί οδηγεί η αριστερή θεώρηση?
Τέλος ποιος καθορίζει τα σχολικά προγράμματα? Η απαγόρευση των Αρχαίων Ελληνικών από τα σχολεία είναι και αυτό δεξιά? Το μονοτονικό? Η πολιτικοποίηση ακόμα και μέσα στα δευτεροβάθμια σχολεία? Τέλος το βιβλίο της Ρεπούση είναι και αυτό Δεξιά? Μη βλέπεις που το απέσυραν από τα σχολεία, πήγαν όμως να το περάσουν και αυτό έχει σημασία. Ας μην ήταν το ΛΑΟΣ να κηρύξει πόλεμο σε αυτό το βιβλίο εκφράζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και να δεις εάν η ΝΔ θα το απέσυρε ή όχι. Επομένως ποιος κυβερνάει ουσιαστικά και ποιος επηρεάζει επίσης τη νεολαία σήμερα, η Δεξιά?
Σύγχυση δεν υπάρχει λοιπόν στο μυαλό μου και αδικείς τον εαυτό σου όταν γράφεις τέτοια πράγματα. Εγώ δεν ασπάζομαι τέτοιους χαρακτηρισμούς στους συνομιλητές μου όσο και να διαφωνώ μαζί τους. Η διαφωνία δε σημαίνει και σύγχυση στο μυαλό του άλλου.

kyriakos είπε...

Πίττα θα ήθελα να σε ευχαριστήσω και παράλληλα να σε συγχαρώ για το θάρρος σου να δημοσιεύσεις ένα τέτοιο ‘αιρετικό’ άρθρο σε κυπριακή εφημερίδα. Εύχομαι να μην επηρεαστείς από την ανήθικη επίθεση που θα σου εξαπελύσουν οι πολέμιοι του ορθολογισμού.

Πραγματικά ανατριχιάζω, αν μέσα από ένα τόσο μικρό, αφηρημένο και αποσπασματικό δείγμα γραφής εντοπίζουμε τόσο πόνο και θλίψη, μπορείς να αναλογιστείς το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής? Φυσικά οι κατεστραμμένοι Ναοί, τα αγάλματα και τα χειρόγραφα είναι από μόνα τους αδιάσειστες μαρτυρίες όμως όταν διαβάζεις κάποιον που δάκρυσε μπροστά στο χριστιανικό εκφυλισμό τότε πραγματικά κάτι γεννιέται και πεθαίνει μέσα σου..
Πέρα από τον Παλλάδα θα ήθελα να σταθώ σε κάτι που έθιξε πάλι ο Γιώργος λίγο πιο πάνω: Τους διανοούμενους και χαρισματικούς ιερωμένους της εκκλησίας οι οποίοι φυσικά και υπάρχουν, έστω και με το σταγονόμετρο. Αν θεωρητικά η εκκλησία ήταν κατά κανόνα περιγραμμένη με τέτοιους ανθρώπους και την ιδεολογία τους η στάση μου έναντι στο θεσμό της εκκλησίας θα άλλαζε άρδην. Όμως δεν είναι αυτοί ο κανόνας, είναι η εξαίρεση και μάλιστα μια πολύ σπάνια εξαίρεση. Το πραγματικό πρόσωπο της εκκλησίας είναι δραματικά διαφοροποιημένο. Οι χαρισματικοί αυτοί άνθρωποι που έτυχε να βρεθούν στο χώρο της εκκλησίας ‘εξαργυρώνονται’ σε χρυσάφι από τα κοράκια και αυτό με εξοργίζει ακόμη περισσότερο μαζί τους.

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν κάνω λάθος ο θεσμός των Ολυμπιακών αγώνων "ξεφτιλίστηκε"΄ήδη από τους Ρωμαίους, με τον Νέρωνα να κατέρχεται (νυμφευμένος με ανδρα) και να κατακτά..τη νίκη σε όλα τα αγωνίσματα και τα κριτήρια του "όμαιμου, ομόγλωσσου, ομόθρησκου, ομόγλωσσου" , καθώς και του δελφικού θρησκευτικού πλαισίου των διοργανώτριων αμφικτυονιών να μπαίνει στην πάντα. Επίσης το ίδιο συνέβει και με την τραγωδία καθώς επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η Ελλάδα (ας το θυμόμαστε κάπου κάπου) ήταν υπόδουλη. Τώρα, γιατί όταν η Ανατολική Αυτοκρατορία εξελληνίστηκε, αυτό είναι ένα θέμα και καλά κάνεις και το επισημαίνεις, αλλά ας έχουμε και μια ιστορική προοπτική στην εξέλιξη κάποιων θεσμών.


Δοκησίσοφη

Ανώνυμος είπε...

(διόρθωση-προσθήκη)¨
"Τώρα, γιατί όταν η Ανατολική Αυτοκρατορία εξελληνίστηκε, οι θεσμοί αυτοί δε συνεχίστηκαν...κτλ"


(Δοκησίσοφη)

rose είπε...

Το ανρθωπινος νους είναι σαν μια δευτερη μήτρα... και οι σκέψεις θέλουν το χρόνο τους να εκδηλωθούν, κάποιες άμεσα γεννηματα της στιγμής, κάποιες γεννιουνται μετά από "κυοφορία" ωρών, ημερών ίσως και χρόνων.

Το άρθρο του Γιώργου έδωσε την ευκαιρία να πουμε πράγματα, να σκεφτούμε ή εκφράσουμε όσα σκεφτόμασταν ...
Νιώθω πως για ορισμένα από όσα αναφέρθηκαν, ή παρουσιαστηκαν θα μου πάρει περισσότερο χρόνο...

Ωστόσο αν μπορούσαμε να φανταστούμε το μέρος όπου γεννιούνται νέες σκέψεις μέσα μας όπως το πλάσμα στο αίμα μας, το οποίο είναι μεν ζωτικό αλλά απροσδιοριστο, καταλαμβάνει δε όλο τον χώρο που μπορεί να καταλάβει αλλά είναι αχρωματιστο το ίδιο και μη-καθοριστικό για όσα συμβιωνουν εντός του παρα μόνο την επιβιώση τους.. και να αντέξουμε για λίγο, όπως εκείνο, τη μη-ταυτότητα.

Το πρόβλημα είναι ότι θέλουμε να σκεφτούμε ελέυθερα αλλά σκεφτόμαστε σαν Χριστιανοι, σαν Μουσουλμανοι, σαν Ελληνες, σαν Μεσογειακοί...κά, κά

Θελουμε να ταξιδεψουμε χιλια μιλια αλλά δεν ξεφύγαμε ποτέ από την "γειτονια" μας...

Γι αυτό και βρισκω την αντιπαράθεση επιχειρηματων σε αυτο το στάδιο μη-παραγωγική.

Καινούριες ερωτησεις θέλω να σχηματίσω ...και αυτο ισως πάρει χρόνο
(Ετοιμες απαντήσεις οι βιβλιοθηκες είναι γεμάτες..)

@ Μιχάλη σε ευχαριστώ για τη γενναιοδωρία

kyriakos είπε...

Imagine ο πατριωτισμός μια χαρά και άγιος είναι, όταν όμως περιπλέκεται στα χωράφια της ξενοφοβίας του εθνικισμού και του φανατισμού τότε τα πράγματα δεν είναι καθόλου όμορφα Ο δικός σας πατριωτισμός περιπλέκεται σε αυτά τα αιματοβαμμένα χωράφια που έχουν ήδη χρεωμένους δυο παγκόσμιους πολέμους.
Η Ευρώπη μαζεύοντας τα κομμάτια της από τον τελευταίο είπε ποτέ ξανά και μέσα από τις στάχτες τις ξαναγεννήθηκε. Υποσχέθηκε στον εαυτό της ότι δεν θα ξαναβαδίσει τον δρόμο του μίσους..
Ο κομουνισμός είναι ένα τελειωμένο παραμύθι και πάει πολύς καιρός που τα κομουνιστικά καθεστώτα που συνεχώς αναφέρεσαι έχουν κρεμάσει τα παπούτσια τους , είναι το λιγότερο άτοπο να επιστρέφεις συνεχώς σε αυτά , είναι σαν να αναφερόμαστε εμείς σε κάθε σχόλιο μας στο Χίτλερ,
Εξάλλου ποιος σου λέει ότι πρώτοι εμείς δεν καταδικάσαμε, πολύ πριν αποσένα, τα κομουνιστικά ατοπήματα?
Παρόλο που πραγματικός κομουνισμός δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά όπως ούτε και πραγματικός χριστιανισμός εντούτοις δεν μπορείς να στέλνεις στο πυρ το εξώτερο μια ολόκληρη ιδεολογία για μερικούς δικτάτορες διότι στο τέλος συγχέεις τις βασικές έννοιες καλού και κακού θα καταντήσεις σαν τον Φρίτσελ. Είδη άρχισες να τα συγχέεις όταν αποδέχεσαι το μίσος σαν ιδεολογία... Φαντάσου κάποιον να διαολοστέλνει τον Χριστό για μερικούς παπάδες.. Εσύ κάνεις ακριβώς το ίδιο πράγμα αλλά με την αριστερά! Δεν μπορείς να παραγνωρίζεις όσα πρόσφερε το κομουνιστικό όνειρο στις σημερινές μας δημοκρατίες.. Δεν υπάρχει εξορισμού καλή δεξιά ή εξορισμού κακή αριστερά ή το αντίθετο. Υπάρχουν πράξεις ανθρώπων ,καλές ή κακές, που κρίνονται από την ιστορία. Μπορείς να καταλάβεις αυτό το τόσο απλό πράγμα?

stalamatia είπε...

Εγώ έχω μια μικρή αποριούλα,ναι μετά από όλα αυτά που διάβασα ,δεν είμαι και ίδιαίτερα ενημερωμένη πιο πολύ θα μπερδευτώ και δεν το θέλω.Η απορία μου είναι ΄Το νερό που θα έλθει από Ελλάδα γιατί θα το ευλογήσουν? είναι αμαρτωλό ή για να απολυμανθεί?

-=IMAGINOS=- είπε...

Κυριάκο δε διαφωνώ και γνωρίζω ότι γράφω κάπως υπερβολικά αλλά γίνεται εσκεμμένα γιατί υπερβολικά έχει "θεοποιηθεί" και ο αριστερός χώρος χωρίς να το αξίζει.

Δεν ξέρω αν ζεις στην Κύπρο αλλά αν και στην Κύπρο δεχτείτε τόσους μετανάστες όσους να αντιστοιχούν στο 40% του ημεδαπού πληθυσμού θα καταλάβεις πολύ καλά κάποια πράγματα. Στην Ελλάδα έχουμε 40% αλλοδαπούς, οι Έλληνες δεν γενούν γιατί οικονομικά τα βγάζουν δύσκολα και γιατί είναι και καλομαθημένοι από την 20ετία του ΠΑΣΟΚ, αντίθετα οι αλλοδαποί που έχουν έλθει στην Ελλάδα είναι κατά 90% μικρότεροι από 40 ετών και η πλειοψηφία αυτών κάτω από τα 28 έτη και γεννάνε σαν κουνέλια. Αντίθετα οι Έλληνες κατά 60% είναι μεγαλύτεροι από τα 40 έτη. Δεν υπάρχουν νέοι σήμερα στην Ελλάδα παρά μόνο αλλοδαποί νέοι. Σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου Αθηνών που διάβασα πριν κάνα χρόνο, το 2017 οι Έλληνες θα είναι μειοψηφία στον τόπο τους και θα έχουμε και αλβανική κυβέρνηση με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Το 2050 και με τους σημερινούς ρυθμούς ΔΕΝ θα υπάρχουν πλέον Έλληνες στην Ελλάδα.
Αυτό δεν είναι μίσος κατά των ξένων είναι η τραγική διαπίστωση του θανάτου του Ελληνισμού με όλα τα καλά και τα κακά του και είναι τέτοια γιατί η Ελλάδα δεν είναι αποικιακό δημιούργημα τύπου Αμερικής για να μπορεί να επιβιώσει. Η Ελλάδα σέρνει μία ιστορία και ένα πολιτισμό πίσω της από αρχαιοτάτων χρόνων που όλοι οι γείτονες ζηλεύουν και σαν ζήλια επιθυμούν είτε να ιδιοποιηθούν είτε να εξοντώσουν (παράδειγμα οι κλέφτες και απατεώνες Σκοπιανοί). Ακόμα και τα 400 χρόνια σκλαβιάς στους Οθωμανούς έκρυβαν τη φλόγα του Ελληνισμού στις καρδιές των Ελλήνων και αυτή η φλόγα ξεπετάχτηκε και κατάφερε να διατηρήσει τον Ελληνισμό. Σήμερα η Ελληνική συνείδηση πεθαίνει στο όνομα της αριστεράς που προωθεί τον διεθνισμό και την απαξίωση του Ελληνισμού, της Ελληνικής παράδοσης των αρχών και αξιών και των εθνικών δικαίων στο όνομα της «φιλίας» και «συνεργασίας» των λαών. Βλέπουμε αν οι γείτονες έχουν ανάλογες θεωρήσεις. Τσαμουριά, Μακεδονία, Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος, οι γείτονες το χαβά τους… Αλλά ποιος είναι ο σκοπός της συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των λαών? Ποιων λαών? Λαών χωρίς εθνική ταυτότητα και συνείδηση δηλαδή λαών αποχαυνωμένων και εύκολα κατευθυνόμενων και εξουσιαζόμενων χωρίς να αντιδρούν. Ε σε όλα αυτά είμαι αντίθετος και πίστεψε με καθόλου δεν έχει να κάνει με μίσος προς κανέναν. Το μόνο που ζητώ είναι η επιβίωση του Έθνους και της Πατρίδας μου και αν θέλεις με τον κάθε τρόπο. Αμαχητί όμως δε θα κάτσω να δεχτώ το τέλος. Το ξέρω ότι διαφωνείς με αυτό το σκεπτικό αλλά τι να κάνουμε αυτή είναι η δική μου θεώρηση και τη θεωρώ σωστή γιατί η ιστορία έχει δείξει ότι η επιβίωση στηρίζεται αποκλειστικά στα Έθνη, την Ταυτότητα, της Πατρίδες. Η αριστερά σήμερα υπηρετεί την διεθνιστική παγκοσμιοποίηση και τη Νέα Εποχή που θέλει πολίτες βγαλμένους μέσα από το μίξερ λαών και συνειδήσεων με σκοπό δηλαδή όλοι να έχουν τα ίδια μυαλά για να μπορούν πιο εύκολα να τους κατευθύνουν όπως θέλουν χωρίς να αντιστέκονται. Αυτός είναι ο στόχος και απορώ πως δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι αυτός ο δρόμος είναι χωρίς επιστροφή και εις βάρος όλων μας. Μόνο μία αιτία μπορώ να δώσω. Η αριστερά στηρίζεται στο ρομαντισμό. Είναι τέλεια η θεωρία να ζήσουμε όλοι μας χωρίς πατρίδες και σύνορα, χωρίς πολέμους και διαμάχες αλλά είναι μία θεωρία που δε μπορεί ποτέ να έχει πρακτική εφαρμογή. Αρκεί να κοιτάξει κανείς την ιστορία για να διαπιστώσει ότι ο άνθρωπος όπως και τα ζώα δεν μπορούν να ζήσουν έτσι. Ο άνθρωπος θέλει πατρίδα, τα ζώα θέλουν αγέλη. Η φύση και η ζωή το επιτάσσει και το κατευθύνει αυτό. Και ο κομμουνισμός σαν θεωρία ήταν το τέλειο πολιτικό σύστημα ο ορισμός της Δημοκρατίας και της ισότητας και θυμάμαι τον ενθουσιασμό μου μικρός όταν μελετούσα τα βιβλία του Μάρξ και το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο". Ο ρομαντισμός και η ουτοπία σε όλο του το μεγαλείο. Στην πράξη όλοι μας είδαμε τι συνέβη στους λαούς που ακολούθησαν αυτή τη φιλοσοφία.

Μιχάλης είπε...

Αγαπητέ μου φίλε Νίκο,

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια λογική. Με κατηγορείς ότι απεχθάνομαι τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Όχι φίλε μου δεν τα απεχθάνομαι, απλά θεωρώ ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει και ότι είναι ένα σύγχρονο κατασκεύασμα.
Θα σε ρωτήσω όμως και σε παρακαλώ μην το παρακάμψεις, απάντησε το, γιατί είναι κακό να απεχθάνομαι (που δεν τα απεχθάνομαι) τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, αλλά την ίδια ώρα να μην είναι κακό να απεχθάνεσαι εσύ την αριστερά και ότι προέρχεται από αυτή;

Πρώτη φορά ακούω ότι ο Στάλιν καταδίωξε τον ελληνισμό λόγω ελληνοχριστιανικών ιδεωδών! Μπορείς να το στηρίξεις αυτό;
Και αν οντως ήταν έτσι, η επίθεση του γενικότερα εναντίον της ρωσική εκκλησίας που οφειλόταν; Πάλι στα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη των… ρώσων;

Το ίδιο έγινε και στην Ισπανία; Και τι σχέση είχε η ισπανική εκκλησία με τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη;

Με τις λογικές τις δικές σου θα μπορούσα κι εγώ άνετα να δικαιολογήσω αυτά τα εγκλήματα λέγοντας σου ότι τα έκαναν κάποιοι φανατισμένοι κομμουνιστές και έκλεισε το θέμα.
Είμαι σίγουρος (και καλά κάνεις) ότι δεν δέχεσαι αυτή την απλοϊκή και απλουστευμένη απάντηση. Όπως κι εγώ δεν δέχομαι την επίσης απλοϊκή και απλουστευμένη θεώρηση σου για την καταστροφή του ελληνικού πολιτισμού.

Ειλικρινά σε συγχαίρω για τον ιερέα παππού σου. Θα σου πω μόνο ότι ο εκδοτικός οίκος «Σύγχρονη Εποχή» έχει εκδώσει ειδικό τόμο με τον τίτλο «Ο κλήρος στην αντίσταση».
Επομένως δεν μου λες κάτι που δεν γνωρίζω ή δεν αναγνωρίζω. Και μάλιστα διάβασα και έμαθα από κομμουνιστικό εκδοτικό οίκο!

Αν κάτι που έγραψα προσβάλλει εσένα ή οποιονδήποτε άλλον το αποσύρω. Αλλά ρωτώ, η γενική αντι-αριστερή σου μέχρι δογματισμού θεώρηση, δεν θεωρείς ότι προσβάλλει τον κάθε αριστερό; Γιατί το βλέπεις μονόπλευρα το πράγμα;

Στην εκκλησία δεν πάω εκτός από αναγκαίες περιπτώσεις όπου συγγενείς ή φίλοι θα τελέσουν κάποιο μυστήριο.
Όσον αφορά την γαλανόλευκη να σου πω ότι αυθαιρετείς και πάλι. Η γαλανόλευκη βρίσκεται μέσα στο γραφείο μου (όχι διπλωμένη) μαζί με την κυπριακή.
Ούτε οι Έλληνες με ενοχλούν διότι κι εγώ θεωρώ τον εαυτό μου Έλληνα. Με ενοχλούν οι ελληναράδες που θεωρούν ότι μόνο εκείνοι είναι πατριώτες και οι υπόλοιποι είναι προδότες ή οτιδήποτε άλλο.
Αυτό δεν νομίζω να με καθιστά πολέμιο είτε της Ελλάδας είτε των Ελλήνων.

Τελειώνοντας τρεις παρατηρήσεις: λες ότι όσα συνέβησαν εναντίον του ελληνικού πολιτισμού συνέβησαν πριν 1700 χρόνια. Αν και ο Γιώργος έδωσε μια απάντηση, προσθέτω:
α) Με την ίδια λογική, τα εγκλήματα του Στάλιν εναντίον του ελληνισμού και της εκκλησίας (που ανάφερες) θα παραγραφούν με το πέρασμα του χρόνου;
β) Την εκκλησία της αγίας Φωτεινής την γνωρίζεις; Γνωρίζεις πότε κτίστηκε και πότε εγκαινιάστηκε;
Αν όχι να σε διαφωτίσω.
γ) Το τι έγινε στην ΕΣΣΔ και αλλού σε λίγο διάστημα θα το έχουμε στη σχολική ιστορία. Η ουσία των όσων έγραψε ο Γιώργος είναι ΠΟΤΕ θα έχουμε στα σχολικά βιβλία τα χριστιανικά εγκλήματα. Αυτή είναι η ουσία του άρθρου του Πίττα.

Μιχάλης είπε...

@ -=IMAGINOS=-

Φίλε μου,
Προσωπικά σε καμιά περίπτωση δεν υιοθετώ ούτε υποστηρίζω το οποιοδήποτε έγκλημα έκανε η αριστερά.
Όμως, το θέμα που θίγει ο Γιώργος δεν είναι αυτό αλλά ο τρόπος επιβολής του χριστιανισμού. Και ποια είναι η διαφορά; Ότι εγώ δεν μπαίνω καν στον κόπο να δικαιολογήσω τα εγκλήματα της αριστεράς, εσύ (όπως και ο Νίκος) προσπαθείς να δικαιολογήσεις με διάφορους τρόπους και κυρίως θέτοντας το συγκεκριμένο θέμα.

Και καλό είναι να μην υπερβάλλουμε. Ναι, η Σιβηρία είναι γεμάτη τάφους. Δεν είναι όμως γεμάτη από χριστιανούς και μόνο! Είναι διάσπαρτη και από κομμουνιστές και από αντικαθεστωτικούς. Να τα λέμε όλα όχι τα μισά.
Επομένως μην ανησυχείς και τίποτα δεν μου ξεφεύγει. Απλώς προσπαθώ να αποφεύγω τη συνήθεια να βγάζω την όποια συζήτηση εκτός θέματος.

Χαίρομαι που αναγνωρίζεις ότι τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη είναι η ιδεολογία της δεξιάς. Σε αυτό όμως βρέστε τα με το Νίκο που αν βασιστώ σε αυτόν, ούτε εγώ ούτε εσύ γνωρίζεις για την ελληνική δεξιά.

Στο επόμενο σημείο που θα θίξω θα πω εγώ ότι κάτι σου ξεφεύγει: η αριστερά δεν είναι αντιχριστιανική. Αν την πάρουμε στην απολυτότητα της είναι αθεϊστική.
Σύντομα θα πω ότι πριν μερικά χρόνια ένας ιερέας μιλούσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ και αναφερόταν ακριβώς σε αυτό, λέγοντας ότι οι κομμουνιστές είναι αντίχριστοι επειδή κυνήγησαν τον ορθόδοξο χριστιανισμό.
Έκανα μία παρέμβαση και τον ρώτησα αν οι Πολωνοί είναι ορθόδοξοι. Αν οι ανατολικογερμανοί είναι ορθόδοξοι. Αν οι Τσέχοι είναι ορθόδοξοι. Πολύ δε περισσότερο αν είναι ορθόδοξοι οι Καζαχστανοί, οι Αζέροι και οι άλλοι μουσουλμανικοί πληθυσμοί της πρώην ΕΣΣΔ. Η απάντηση ήταν όχι δεν είναι ορθόδοξοι. Ακολούθησε η ερώτηση αν διώχθηκαν κι αυτές οι θρησκείες. Και η απάντηση ήταν θετική. Ρωτώ, τότε πώς κυνήγησαν μόνο την ορθοδοξία όπως λέτε; Η απάντηση: δεν έχω να κάνω σχόλιο…

Για το πατριωτισμό απάντησε ο Κυριάκος και θεωρώ ότι η απάντηση του με καλύπτει σε κάποιο βαθμό. Απλά θα προσθέσω ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να καθορίσει το δικό μου πατριωτισμό. Και κυρίως να μονοπωλεί τον πατριωτισμό.

Πέραν τούτων θα ήθελα σε κάποια στιγμή να μου εξηγήσεις τις έννοιες διεθνισμός, αντεθνισμός και μηδενισμός; Και αν έχεις την καλοσύνη να παραθέσεις και το τι λένε οι κλασικοί του μαρξισμού γι αυτά τα θέματα; (Αν και θα μας έβγαζε εντελώς εκτός θέματος αυτή η συζήτηση. Ίσως θα ήταν καλύτερα να ανοίξω ένα τέτοιο θέμα στο δικό μου blog).

Επομένως φίλε μου ίσως δεν είμαι εγώ που βλέπω μονόπλευρα τα πράγματα;

Όσο κι αν σου φανεί παράξενο αγαπητέ μου φίλε συμπίπτουμε ως προς τη μελέτη των θεωρήσεων. Δεν κατάγομαι από αριστερή οικογένεια. Κατέληξα εδώ που κατέληξα μελετώντας τις θεωρήσεις των δύο πλευρών και την ιστορία τους.

Επιμένεις στο θέμα κουκουλοφόροι και το φορτώνεις συνολικά στην αριστερά. Να υποθέσω, με την ίδια λογική ότι τη Χρυσή Αυγή που προσπαθείς να υποβαθμίσεις, την εκφράζει η δεξιά και ειδικά το ΛΑΟΣ;

Για την αναγραφή του θρησκεύματος δεν θα μπω σε συζήτηση διότι πιστεύω ότι δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτε.
Και θα αντιλαμβάνεσαι βέβαια ότι τα περί ομοφυλοφίλων, πολυγαμιών και γάμων με ζώα είναι κάτι περισσότερο από υπερβολές!

Μου κάνει εντύπωση πάντως που δεν θεωρείς τη Ν.Δ. δεξιά. Αλήθεια πώς την ορίζεις; Επίσης πως ορίζεις το ΠΑΣΟΚ;

Ανώνυμος είπε...

Όσα αναφέρονται στο άρθρο είναι ευρέως γνωστά και αδιαμφισβήτητα. Η παιδεία μας όμως δεν είναι τόσο χριστιανοκεντρική όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Κατ΄αρχάς έχουν παρεισφρήσει πολύ περισσότερα αρχαιοελληνικά ιδεώδη στην ορθοδοξία απ΄ότι νομίζουμε. Δεν κρύβω ότι στο σχολείο γνώρισα ουκ ολίγους εκπαιδευτικούς αρχαιολάτρεις που μας ενέπνεαν τον θαυμασμό για τα επιτεύγματα των τόσων μακρυνών μας προγόνων.

Αναφέρεις στην τελευταία παράγραφο:
΄Οι μελετητές, αδυνατούν να αποφασίσουν αν ο Παλλαδάς είναι Στωικός ή Επικούρειος και αυτό γιατί και οι δύο «τάσεις» είναι έντονες στο έργο του.΄

Πιστεύω ότι το ίδιο ισχύει-πάνω σε μία άλλη διπολική βάση, φυσικά- και για τους Έλληνες. Οι μελετητές αδυνατούν να παραγνωρίσουν την αρχαιοελληνική κληρονομιά στη σύγχρονη υπόσταση των Ελλήνων. Και οι δύο οι ΄τάσεις΄, τόσο ο χριστιανορθόδοξος όσο και ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός συνυπάρχουν στη φύση μας κι ας έρχονται πολλές φορές σε σύγκρουση.

Σ΄αυτό το σημείο*

΄Δεν ξέρω τι σκέφτεστε για όλα αυτά, αλλά σας παρακαλώ, να σεβαστείτε την οδύνη του Ποιητή που είδε τον κόσμο του να δύει.΄

*θυμήθηκα τον Ηράκλειτο. Τα πάντα ρει. Όλα αλλάζουν. Η οδύνη του Ποιητή σεβαστή και κατανοητή. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι εκείνη την περίοδο βρίσκονταν σε παρακμή. Για τον εκφυλισμό και την απαξίωση ιδεολογιών και αξιών της αρχαιότητας δεν μπορεί να δοθεί αποκλειστική ευθύνη στην ορθοδοξία. Οι Ρωμαίοι κατέρρευσαν στις λουτροπόλεις τους μετά από έκλυτο κι άνομο βίο χωρίς ιδανικά σε πλήρη κορεσμό. (Η άλλη όψη του ΕΥ ΖΕΙΝ...) Η πτώση ήταν αναμενόμενη.
(Η άλωση της Πόλης μετά από περίπου χίλια χρόνια έγινε περίπου για τους ίδιους λόγους.)

Επανέρχομαι στον Ποιητή...Αν ζούσε θα έβλεπε την υψηλή πνευματικότητα ορισμένων μεταγενέστερων κληρικών (ειδικά στο Βυζάντιο, στην Πάτμο κτλ.) και ίσως η οδύνη του να απαλυνόταν. Θα έβλεπε ότι κανένας κόσμος δε δύει πραγματικά, κανένας κόσμος δεν τελειώνει, όλα μετουσιώνονται και συνεχίζουν να υπάρχουν μέσα μας και γύρω μας...

από Λεμεσό

Anef_Oriwn είπε...

Σχόλιο 2ον (δικό μου) και 25ον στο post:

Όπως βλέπω η συζήτηση που ξεκίνησε στο προηγούμενο post για τις αμαρτίες και τα εγκλήματα της Αριστεράς (με εισηγητές τους ειδικούς κομμουνιστικολόγους Ανώνυμο Νίκο και Imagi-NOS, καλά κρατεί! Εκείνο που παρατηρώ είναι ότι ο τελευταίος (ο πολύς Imagi-NOS) έχει καλμάρει κάπως μετά από τα τόσα φαιδρά και δογματικά (περί Αριστεράς) έχει πει. Ίσως γιατί άλλοι σχολιογράφοι και συζητητές όπως ο Μιχάλης και ο Kyriakos ο Eshie3i3i, έχουν πιο πολύ υπομονή από μένα και ανέχονται κάθε τσιόφτα (κοτσάνα) που θα πει και κάθονται και την κουβεντιάζουν μαζί του/τους.

Εγώ παρεμβαίνω γιατί το εν λόγω προσώπατo έκανε μια αναφορά στο άτομο μου, (με χαλκεύσεις και παραποιημένα συμπεράσματα), ως συνήθως) που χρήζει απάντησης:

@ Προς αντι-Αντικομουνιστή και αντι-Αριστερό
ΛΑΟ-τιανό, Imagi-NOS,

Η παθολογική αλλεργία σου για οτιδήποτε έχει σχέση με την Αριστερά σε οδηγεί σε ασύστολες χαλκεύσεις και παραποιήσεις. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι πέρασες κάποτε από την Αριστερά (ακουστά την έχεις). Αντίθετα έχεις τάξει (για τους δικούς σου λόγους) ως στόχο και σκοπό τη διαβολή με κάθε ευκαιρία, της Αριστεράς με αποτέλεσμα αυτό να σου γίνει παθολογικό. Εξ ου και η αποδοχή και υιοθέτηση από μέρους σου κάθε αντικομουνιστικού κειμένου όπως το τελευταίο και μακροσκελέστατο αντικομουνιστικό τροπάριο με μουχλιασμένη ψυχροπολεμική μυρουδιά και γεύση που ανάρτησες στο προηγούμενο post.
Αυτή την τακτική σου τη συνεχίζεις μάλιστα και σ’ αυτό το post γράφοντας και λαλώντας ως κύμβαλον αλαλάζον:
“… Πρέπει να ακουστούν και να μελετηθούν και οι δύο πλευρές της ιστορίας για να κρίνουμε ορθά τα πράγματα ή τουλάχιστον να αποφασίσουμε να χαράξουμε τη δική μας γραμμή. Αλλά πως θα επιτευχθεί αυτός ο σκοπός όταν σήμερα υπάρχουν άνθρωποι όπως ο Άνευ που θεωρούν ότι όταν λες ασχολείσαι και με την άλλη θεώρηση της ιστορίας αυτομάτως αυτό αποτελεί «Ύβρη της Αριστεράς?»…”. --- Αυτό θα ήταν απόλυτα σωστό αν στη θέση “Άνευ”, βάζαμε το “Imagi-NOS” και αντί “«Ύβρη της Αριστεράς»”, γράφαμε “Ύβρη των εθνικών ιδεωδών”.
Δηλ.“… Πρέπει να ακουστούν και να μελετηθούν και οι δύο πλευρές της ιστορίας για να κρίνουμε ορθά τα πράγματα ή τουλάχιστον να αποφασίσουμε να χαράξουμε τη δική μας γραμμή. Αλλά πως θα επιτευχθεί αυτός ο σκοπός όταν σήμερα υπάρχουν άνθρωποι όπως ο Imagi-NOS που θεωρούν ότι όταν λες ασχολείσαι και με την άλλη θεώρηση της ιστορίας αυτομάτως αυτό αποτελεί «Ύβρη των εθνικών ιδεωδών?».

Που έγραψα εγώ, Ρε, ότι δεν δέχομαι την κριτική που στρέφεται προς την Αριστερά; Μεταφέρω και τσιτάρω τι έγραψα σε σχόλιο μου στο προηγούμενο post: “… Το τελευταίο κείμενο–σχόλιο σας είναι προκλητικότατα απαράδεχτο και απαξιωτικό για τους αγωνιστές της Αριστεράς και τη συμμετοχή τους στην Εθνική Αντίσταση (και όχι μόνο) όπου πολέμησαν το χιτλεροφασισμό υπό τη γαλανόλευκη (όπως αρέσκεσαι να αποκαλείς την ελληνική σημαία). Πάρα πολλοί μάλιστα απ’ αυτούς έδωσαν και τη ζωή τους σ’ εκείνους τους αγώνες…”. Επίσης μίλησα για τους χαρακτηρισμούς σου για την Αριστερά (γιατί η κριτική σου είναι και ισοπεδωτική και μηδενιστική και εμπαθής και μισαλλόδοξη) και είπα: “… Μπορεί να λες ότι δεν βρίζεις σε προσωπικό επίπεδο αλλά οι χαρακτηρισμοί σου σε βάρος της Αριστεράς (και των Αριστερών), αποτελούν ΥΒΡΗ ΜΕΓΑΛΗ!”

Γκέγκε Imagi-NOS; Ελληνικά ξέρεις και μάλιστα πολύ καλά. Τα συμπεράσματα στους αναγνώστες!

Η Αριστερά ήταν για χρονιά υπό διωγμό και εξόντωση (και πολιτική και βιολογική) από τις κυβερνήσεις της Δεξιάς (σαν κυνήγι μαγισσών του Μεσαίωνα είχαμε). Η αναγνώριση και καταξίωση σήμερα Αριστερών ανθρώπων και η μέσω αυτών πρόταξη μιας διαφορετικής προσέγγισης, αντίληψης και ερμηνείας των κοινωνικών, πολιτικών και ιστορικών δρώμενων (που αμφισβητεί θέσφατα και συντηρητικές αιώνιες “αλήθειες”), είναι φυσικό να προκαλεί σπασμωδικές και νευροψυχωτικές αντιδράσεις όπως του Imagi-NOS. Μπόρα είναι, που φέρνει και τρικυμία εν κρανίω και θα περάσει!

Anef_Oriwn
Κυριακή 29/06/2008 – 4:58 μ.μ.

-=IMAGINOS=- είπε...

Φίλτατε Μιχάλη
Υπήρξα αριστερός και συνεχίζω να είμαι σε ότι αφορά την κοινωνική πολιτική και τις αρχές της ισοτιμίας και ισονομίας έστω και στο επίπεδο της θεωρίας όπως αυτή εκφράζεται από την αριστερά. Δυστυχώς έχω παρεξηγηθεί αν και όχι άδικα αλλά είπαμε υπερβάλω εσκεμμένα για συγκεκριμένους λόγους. Θέλεις να σου πω ειλικρινά πως αισθάνομαι την αριστερά στην πραγματικότητα αν και φαίνομαι ορκισμένος εχθρός? Αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου με την οικογένεια μου. Όταν βρίσκομαι και συζητώ με αριστερούς τους βλέπω οικείους και αισθάνομαι σιγουριά. Το αντίθετο συμβαίνει με τους δεξιούς. Ξέρεις δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες αλλά αναγκαστικά τις χρησιμοποιώ για να κάνω ευκολότερο το διάλογο. Βέβαια όταν συζητώ με φίλους της αριστεράς στο μυαλό μου έχω πάντα την αριστερά αυτή που έμαθα εγώ μέσα από τα βιβλία, τη θεωρητική αριστερά δηλαδή όχι την πρακτική.
Μου έκανες πολλές ερωτήσεις και θα προσπαθήσω να απαντήσω όσο μπορώ γρηγορότερα γιατί αυτή τη στιγμή είμαι και κουρασμένος. Πάντα Κυριακή μου βγαίνει όλη η κούραση της εβδομάδας έντονα.
Η αριστερά είναι αθεϊστική και αυτό είναι σωστό. Όταν όμως η δικτατορία του προλεταριάτου επιβλήθηκε σε τόπο χριστιανικό τότε σαφώς και μιλάμε για αντιχριστιανισμό. Αντίστοιχα θα μιλούσαμε για αντιβουδισμό, αντιμωαμεθανισμό κλπ.Με αυτή την έννοια χαρακτήρισα την αριστερά ως αντιχριστιανική.
Έχεις δίκιο όταν λες ότι κανείς δεν μπορεί να καθορίζει τον πατριωτισμό του άλλου. Μα αυτό ακριβώς όμως κάνει η αριστερά σήμερα. Όταν για την αριστερά ο πατριωτισμός είναι φασιστική έννοια, όταν η σημαία και η θρησκεία ακόμη είναι επίσης φασιστικές έννοιες τότε τι συζητάμε? Ακόμα και η ανησυχία για το μέλλον και την υπόσταση της πατρίδας και αυτό ακόμα είναι φασιστική πρακτική για την αριστερά. Αυτή η θεώρηση ακριβώς είναι και ο μηδενισμός στον οποίον αρέσκεται η αριστερά. Μέση οδός δεν υπάρχει δηλαδή. Δηλώνεις πατριώτης? Τέλειωσε είσαι ακροδεξιός. Συγνώμη αλλά αυτά είναι γελοιότητες.
Αντεθνισμός είναι η πολιτική θεώρηση ότι για όλα φταίνε τα έθνη και αυτά πρέπει να πάψουν να υπάρχουν. Διεθνισμός είναι ο προσανατολισμός που ξεπερνάει τα Σύνορα. Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο τελείωνε με την έκκληση “Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε”. Ο Καπιταλισμός πρέπει δηλαδή να ανατραπεί με κάθε τρόπο. Αυτό το σύστημα όμως δεν μπορεί να ανατραπεί σε μία μόνο χώρα αλλά σε όλες. Αυτός είναι ο διεθνισμός στον οποίο πιστεύει η αριστερά. Βέβαια τις συνέπειες τις είδαμε στις πρώην ανατολικές χώρες…..
Τη Χρυσή Αυγή δεν την υποβάθμισα. Η Χρυσή Αυγή έχει καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών. Ασχολούμαι με τους κουκουλοφόρους που το σύστημα τους χαϊδεύει περιέργως ενώ δεν διαφέρουν στην πράξη από τη Χρυσή Αυγή. Και οι δύο είναι κοινοί και στυγνοί φασίστες. Η κοινή γνώμη όμως παραμένει στον ύπνο που την έχουν ρίξει…
Η αναγραφή του Θρησκεύματος εξυπηρετεί πολλά πράγματα κατά τη γνώμη μου. Δεν εξυπηρετεί το διεθνισμό και τη Νέα Εποχή όπου κανείς δεν θα μπορεί να ξεχωρίσει κανέναν ούτε να ξέρει ποιος είναι ποιος. Εγώ θέλω να ξέρω στη χώρα μου από πού κρατάει η σκούφια του καθενός. Αυτό για να μπορώ να παίρνω πιο καθαρές και σωστές αποφάσεις πχ όταν βρίσκομαι πάνω από την κάλπη και θέλω να στείλω αντιπροσώπους μου στη Βουλή για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της χώρας μου και τα δικά μου. Το θρήσκευμα δεν είναι το καθοριστικό για όλα αυτά αλλά παίζει κάποιο ρόλο και αυτό. Σε κάθε περίπτωση δεν κατανοώ δημοκρατία με απαγορεύσεις και όχι με προαιρέσεις. Το θρήσκευμα θα έπρεπε να είναι προαιρετικό και όχι να απαγορεύεται. Εξάλλου η απαγόρευση αυτή ήταν ο πρόδρομος σε άλλες διεθνιστικές πρακτικές που έρχονται. Σε λίγο θα γίνει υποχρεωτικός ο πολιτικός γάμος και λίγο αργότερα ο εκκλησιαστικός θα απαγορευτεί. Βλέπουμε δηλαδή ότι ύπουλα και υπόγεια προσπαθεί ο διεθνισμός έτσι όπως εκφράστηκε στο κομμουνιστικό μανιφέστο πολλά χρόνια πριν να εφαρμοστεί όπως προανέφερα. Αυτές οι πρακτικές οι δόλιες και ύπουλες εμένα με βρίσκουν απέναντι.
Δεν ήταν καθόλου υπερβολή η αναφορά στην πολυγαμικότητα ή και την σύναψη γάμων μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Αυτά συμβαίνουν σε πολλές χώρες. Εξάλλου γιατί είναι υπερβολή ο γάμος μεταξύ μιας γυναίκας με το σκύλο της ή ο γάμος ενός άνδρα με 7 γυναίκες και δεν είναι και υπερβολή ο γάμος μεταξύ ενός άνδρα και ενός άνδρα. Για μένα όλα αυτά το ίδιο υπερβολικά είναι. Εάν δεχτούμε το γάμο των ομοφυλόφιλων που προσωπικά με βρίσκει σύμφωνο βέβαια αφού δε με κόφτει το κάνει ο άλλος στο κρεβάτι του και με ποιον θέλει να μοιραστεί τη ζωή του και επίσημα, εάν όμως το δεχτούμε αυτό τότε θα έλθουν και άλλου που θέλουν να παντρεύονται πολλές γυναίκες ή πολλούς άνδρες και μόλις και αυτό γίνει, θα μας έλθουν και αυτοί που θέλουν να παντρεύονται ζώα και μόλις γίνει και αυτό θα μας έλθει κάτι άλλο πολύ πιο περίεργο που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί. Όμως τελικά έτσι σε τι αρχές θα ζήσει η κοινωνία? Το ξέρεις ότι με ρώτησε η ανιψούλα μου 6 χρονών όταν μεγαλώσει τι θα παντρευτεί, γυναίκα ή άνδρα επειδή έχει χάσει το μπούσουλα με όλα αυτά που βλέπει στην tv να διαδραματίζονται τελευταία με τους gay γάμους? Δεν πάμε καλά σου λέω…
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι τα ίδια ακριβώς κόμματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ Α.Ε. δηλαδή. Εγώ τα οριοθετώ πολιτικά στα στυγνά καπιταλιστικά κόμματα. Σε αυτά δεν μπορώ απλά να τους βάλω μία ταμπέλα δεξιά ως καπιταλιστικά κόμματα που είναι γιατί δεν εκφράζουν το παραμικρό δείγμα εθνικής αξιοπρέπειας και πατριωτισμού κατά τη γνώμη μου. Βέβαια πολύ χειρότερη περίπτωση είναι αυτή του ΠΑΣΟΚ που ενώ είναι ένα κόμμα αρχικαπιταλιστικό μέχρι εκεί που δε πάει άλλο, θέλει να παρουσιάζεται τάχα ως σοσιαλιστικό τρομάρα του. Κάτι σαν το ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή που είναι το κόμμα των αριστερών με τις δεξιές τσέπες. Πρόκειται για το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που εκφράζει περισσότερο από κάθε άλλο τους ορισμούς της υποκρισίας και συμφεροντολογίας. Το μοναδικό και πραγματικά σοσιαλιστικό κόμμα στην Ελλάδα είναι μόνο το ΚΚΕ που τουλάχιστον όσα χρόνια και να πέρασαν και όσο αναχρονιστικό και να είναι, τουλάχιστον τιμά το λόγο και την ιδεολογία του και ποτέ δεν την πρόδωσε. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα στην Ελλάδα με το οποίο ξέρεις με τι έχεις να κάνεις. Και φυσικά δε θα αφήσω έξω το ΛΑΟΣ. Ο ΛΑ.Ο.Σ είναι το κόμμα της λεγόμενης πατριωτικής Δεξιάς. Φυσικά υπάρχουν στους κόλπους του και ακροδεξιά στοιχεία γιατί απλά αυτό το κόμμα είναι το πιο κοντινό προς αυτούς πολιτικά και γιατί μπορεί να έχει εκπροσώπηση στη Βουλή γι’αυτό και το επιλέγουν επίσης. Θεωρώ το ΛΑΟΣ και αυτό ένα κόμμα υποκριτικό και συμφεροντολογικό γιατί δυστυχώς ο πρόεδρος του προσπαθώντας να αποποιηθεί τον τίτλο του φασίστα και ακροδεξιού που όντως δεν είναι ορθά καταλογιζόμενος, φιλάει κατουρημένες ποδιές της αριστεράς για να γίνει αρεστός. Αυτά δε μου αρέσουν και εγώ προτιμώ να παρουσιάζεις χωρίς φόβο και πάθος το πραγματικό σου πρόσωπο. Αυτό ακριβώς που κάνει πχ ο Πλεύρης και το ΚΚΕ επίσης. Παρόλα αυτά στηρίζω το ΛΑ.Ο.Σ για ένα και μόνο λόγο. Γιατί θεωρώ ότι είναι το μόνο κόμμα σήμερα που ενδιαφέρεται για τα εθνικά θέματα της χώρας και την εθνική της αξιοπρέπεια.
Προσπάθησα να απαντήσω περιεκτικά Μιχάλη αν και πάλι σεντόνια υφάναμε χαχαχα

-=IMAGINOS=- είπε...

Είδα πάλι ότι ο "άνευ εγκεφάλου και με ζαρτιέρες" αναφέρεται σε μένα. Χοροπήδα όσο θέλεις μέχρι το ταβάνι, δεν ασχολούμαι άλλο μαζί σου, βράσε στο ζουμί σου εσύ και το βρακί σου, δεν ασχολούμαι άλλο, με την περίπτωση σου και ας σε τρώει το κωλί σου.

ALOHA

Ανώνυμος είπε...

Νίκος

Δηλαδή ρε Μιχάλη να μη φωνάζουμε, γιατί οι κομμουνιστές δεν δίωκαν μόνο τους ορθόδοξους, αλλά και τις υπόλοιπες θρησκείες; Είναι επιχείρημα αυτό, το ότι δεν υπέφεραν μόνο οι ορθόδοξοι αλλά και οι υπόλοιποι; Πλάκα μας κάνεις;

Μα εκεί είναι το θέμα: "δίωκαν"! Η ανελευθερία, η απανθρωπιά και ο ολοκληρωτισμός, είναι έμφυτοι στα κουμμουνιστικά σχήματα. Έχτιζαν τείχη και διαιρούσαν τους ανθρώπους... Όπως στο Βερολίνο, που το επανένωσε η δεξιά χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση του Χέλμουτ Κολ. Σωστά; Οι "κόκκινοι" εκτελούσαν, έσφαζαν, εξόριζαν, κονιορτοποιούσαν ψυχές και σώματα. Όπου κι αν επικράτησαν, προκάλεσαν τον όλεθρο και έχυσαν ποταμούς αίματος. ΕΣΣΔ, Κίνα, Βόρεια Κορέα (το χειρότερο κολαστήριο στον κόσμο, όπου οι εκτελέσεις πολιτών γίνονται σε στάδια, ενώπιονξ δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ώστε ο τρόμος να φωλιάσει στις ψυχές των ανθρώπων-"προοδευτικά" πράγματα).

Δεν άκουσες ποτέ Μιχάλη το συγκινητικό "heroes" του Ντέιβιντ Μπάουι; Δεν σε συγκίνησε το δράμα όσων νέων ανθρώπων σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να διαβούν το Τείχος που ύψωσαν οι ομοϊδεάτες σου, προς την ελευθερία; Α ναι, ξέχασα, στην απόπειρα "κοινωνικής μηχανικής", οι άνθρωποι για την αριστερά είναι απλά γρανάζια και απόλυτα αναλώσιμοι...

Είναι κρίμα νέοι άνθρωποι να υποστηρίζουν αυταρχικές και απάνθρωπες ιδεολογίες, να απέχουν της κριτικής σκέψης, να εγκλωβίζουν τη σκέψη τους και το μέλλον τους σε ιδεολογίες και συστήματα που προκάλεσαν εκατόμβες. Είναι κρίμα να πέφτουν θύματα κάποιοι νέοι ενός στυγνού ορθολογισμού & υλισμού, που εγκλωβίζει και υποβιβάζει το πνεύμα, στερεί από χαρές και πνευματικές & μεταφυσικές αναζητήσεις.

Εγώ δεν δικαιούμαι να υποδεικνύω σε κανέναν τι θα πιστεύει. Δικαιούμαι όμως να φωνάζω ότι ορισμένοι από εσάς πλανάσθε πλάνη οικτρά και να ασκώ κριτική στα όσα κατά καιρούς ακούω και διαβάζω. Γιατί παντού η αριστερά ενώ είναι μειοψηφία, φωνάζει πολύ, πάρα πολύ, για να τρομοκρατήσει (που είσαι "σύντροφε" Λένιν...). Όταν όμως φωνάζουν οι λαοί, "λουφάζει".

Στην Ελλάδα φώναξε ο λαός μετά τις σφαγές του Εμφυλίου και η αριστερά ηττήθηκε σε όλα τα πεδία, πολιτικό και στρατιωτικό (και εκεί παρά τη βοήθεια από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, βλέπε Τίτο και λοιποί, που μετά δέχθηκε όσους την κοπάνησαν για να μην πληρώσουν τις συνέπειες της ανταρσίας, κλέβοντας από τον ελληνικό λαό 28.000 παιδιά-δεν έχεις παρά να διαβάσεις τις τότε αναφορές του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού). Διάβασμα... Και όχι μονόπλευρο.

Μην περιμένετε λοιπόν από κάποιους από εμάς να το βουλώσουμε. Η προπαγάνδα δεν θα περάσει, δεν θα μείνει αναπάντητη. Όσο κι αν προσπαθεί η αριστερά, δεν θα γράψει την Ιστορία όπως θέλει εκείνη. Γράφτε ό,τι θέλετε για να διαβάζετε μεταξύ σας, μια που η απόπειρα σε Ελλάδα & Κύπρο με το "βιβλίο" της Ρεπούση απέτυχε οικτρά, μετά τις καθολικές αντιδράσεις. Υπάρχει πλέον και στα βιβλιοπωλεία το πόνημα της κυρίας αυτής. Κανείς δεν το αγοράζει...

Ο Μεταξάς είπε το ΟΧΙ το 1940 στον Άξονα, όταν οι κομμουνιστές υπέγραφαν συμφωνίες με τους Ναζί (1939, σύμφωνο Ρίμπεντροφ-Μολότοφ, για να φρεσκάρουμε μνήμες). Κάνω λάθος; Ας μου απαντήσει κάποιος!

Η παγκόσμια κοινωνία πλέον γνωρίζει. Γνωρίζει ότι μετά και παρά την "ελευθέρας" και το συγχωροχάρτι που έδωσε στους στασιαστές και στους σφαγείς ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, κάποιοι που επέστρεψαν στην Ελλάδα, δεν τόλμησαν να γυρίσουν, ακόμα και σήμερα, στα χωριά τους. Όσοι γύρισαν, προτίμησαν την ανωνυμία των πόλεων. Γιατί άραγε;

Αυτά για την ώρα, ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

rose είπε...

@ Imaginos κάτι με ενοχλέι έντονα στην αισθητική σου και εξηγούμαι:

Δεν με ενδιαφέρει πόσο ακραίες δεξιές θέσεις έχεις - γουστο σου και καπέλο σου.
Δεν με ενδιαφέρει αν διαστρεβλώνεις πράγματα και καταστάσεις και αποπροσανατολίζεις τη συζήτηση. Δικαιωμα σου
Δεν θα σου απαντήσω σε κανενα από τα θεματα που ανοιξες για τους δικους μου λόγους οι οποίοι δεν χρειαζεται να σου κοινοποιηθούν.

Αυτό που δεν ανεχομαι όμως είναι η αναφορά σου που εξισώνει τους γάμους ομοφιλοφίλων και ζώων.

Οι συνειρμοί σου είναι άρρωστοι και αυθαίρετοι - Παρακαλώ παρέθεσε στοιχεία για το που στον κόσμο σήμερα είναι νόμιμος ο γάμος μεταξύ ανθρωπου και ζώου.

Εινια θέμα αρχής ξέρεις...
Και δεν μπορώ να το αφήσω να περάσει στο ντούκου μέσα στο νεφελώδη τρόπο σκέψης σου και αισθητική σου.

Ενας τέτοιος γάμος είναι, ήταν και θα ειναι παντοτε παράνομος.
Και ξέρεις γιατί; για τον ίδιο λόγο που καταδικάζονται οι παιδεραστές.
Επειδή δεν είναι δυνατή η συνένεση.


η εξίσωση του ενός με οτιδήποτε άλλο απλώς αποδεικνύει πως δεν τον δουλευεις τον πάνω όροφο.

Anef_Oriwn είπε...

Μετά συγχωρήσεως αλλά από κάτι αναφορές του (του Imagi-NOS ντε) για .... κωλιά, μάλλον ούτε τον κάτω το δουλεύει!

Anef_Oriwn
Κυριακή 29/06/2008 – 11:11 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Eseis pali de doulevete ton mesaio orofo, afton tis kardias, kathws eiste robot kai adistaxtoi provokatores pou katastrefete ipolipseis kai spilwnete anthropous sto diava sas,xoris kanena ithiko distagmo, me methodous pou kathe allo para dimokratia, allilosevasmo kai dialogo thimizoun. Toylaxiston o imaginos einai eilikrinis me ton eafto toy kai anoixto vivlio kai milaei me parathemata kai ntokoumenta.


Dokisisofi

Μιχάλης είπε...

@ -=IMAGINOS=-

Αγαπητέ μου φίλε,
Τα σεντόνια σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αναπόφευκτα και κυρίως όταν έχουν να κάνουν με σωρεία θεμάτων και μάλιστα μεγάλων.

Δεν θα καθορίσω εγώ ποιες είναι οι πολιτικές σου απόψεις. Όμως να μου επιτρέψεις να σου πω ότι στα δικά μου μάτια τα όσα συνολικά γράφεις, φαίνονται αντιφατικά.
Διότι από τη μια γράφεις ότι μελέτησες πρώτα την ιδεολογία της αριστεράς και μετά της δεξιάς, απορρίπτοντας την πρώτη και τώρα μας λες ότι σε επίπεδο θεωρίας είσαι αριστερός.

Κατακρίνεις την αριστερή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, λες ότι η Ν.Δ. είναι δεξιά και τώρα μας λες ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είναι στυγνά καπιταλιστικά κόμματα, ενώ ο Σύριζα είναι το αριστερό κόμμα με τις δεξιές τσέπες. Με λίγα λόγια όλοι αυτοί είναι δεξιοί διαφόρων αποχρώσεων.
Αναγνωρίζεις όμως το μόνο πραγματικά αριστερό κόμμα που είναι το ΚΚΕ, του οποίου δεν θεωρείς, αν έχω αντιληφθεί καλά, υπεύθυνο για τα τόσα μύρια αρνητικά που συμβαίνουν στην Ελλάδα.
Και όμως, για σένα είναι ένοχη η αριστερά διότι κάνει το α ή το β τη στιγμή που κυβερνούν οι όποιοι δεξιοί της όποιας απόχρωσης!!!
Ειλικρινά φίλε μου δεν βγάζω άκρη με όσα γράφεις σε αυτό το θέμα.

Άλλο λάθος που κάνεις, και συγχώρεσε με που μιλώ έτσι, είναι ότι επικεντρώνεις την όποια κριτική σου εναντίον της αριστεράς βασιζόμενος στο τι γίνεται μόνο στην Ελλάδα ή στον χριστιανικό χώρο. Και αναφέρομαι στο θέμα της δίωξης του χριστιανισμού.
Γράφεις ότι ο λεγόμενος υπαρκτός σοσιαλισμός εφαρμόστηκε σε τόπο χριστιανικό γι αυτό και δεν μιλούμε για αντιβουδισμό ή αντιμωαμεθανισμό κλπ.
Δεν θέλω να πιστέψω ότι το εννοείς αυτό που έγραψες. Διότι όπως ανάφερα και σε προηγούμενο σημείωμα, το Καζαχστάν, το Αζερπαϊζάν, η Απχαζία, η Τσετσενία δεν είναι χριστιανικοί πληθυσμοί αλλά μουσουλμανικοί. Η Κίνα και οι άλλες χώρες της ανατολικής Ασίας δεν είναι χριστιανικές αλλά βουδιστικές κλπ.
Επομένως ο αντιχριστιανισμός που αποδίδεις στην αριστερά δεν ευσταθεί.

Διαφωνώ ότι ο πατριωτισμός είναι για την αριστερά φασιστική έννοια. Εξήγησα τι εννοώ. Αν λάβω υπόψη τα δεδομένα της Κύπρου, η κυπριακή αριστερά πάντα συνεργαζόταν με τις λεγόμενες πατριωτικές δημοκρατικές δυνάμεις. Αυτό και πάλι ανατρέπει τον ισχυρισμό σου.
Αν όμως πατριωτισμός είναι ο εθνικισμός, τότε ναι, η συγγένεια του και η σχέση του με το φασισμό είναι στενή. Ας μην ισοπεδώνουμε όμως τα πάντα. Και επαναλαμβάνω το παράδειγμα της Κύπρου.

Κρατάω αυτά που γράφεις για τον αντεθνισμό, το διεθνισμό και τον μηδενισμό διότι ήδη ετοιμάζω ένα ποστ στο δικό μου μπλογκ και θα ήταν καλύτερα να τα συζητήσουμε εκεί εκτεταμένα.

Όσον αφορά την αναγραφή του θρησκεύματος στην ταυτότητα, ρωτώ απλώς τι πάθαμε εμείς στην Κύπρο, πόσο πλήγηκε ο θρησκευτισμός μας από το ότι ουδέποτε αναγραφόταν στις ταυτότητες το θρήσκευμα. Αν είναι θέμα να γνωρίζεις τα πιστεύω του άλλου (που στο κάτω κάτω είναι και προσωπικά δεδομένα), νομίζω ότι μπορείς πολύ εύκολα να το διαπιστώσεις από το όνομα του.

Επίσης, οι πρακτικές που αναφέρεσαι έχουν να κάνουν με την πολιτική της παγκόσμιας επικράτησης του καπιταλισμού μέσα από τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση. Όλα αυτά είναι πρακτικές αυτής της μερίδας ανθρώπων που καμία σχέση έχουν με την αριστερά.
Αν χρησιμοποιείται η λέξη διεθνισμός (σκόπιμα λέω εγώ) δε σημαίνει ότι έχει την ίδια σημασία με αυτόν που της δίνει η αριστερά.

Για το θέμα των γάμων απάντησε η rose και θα πω ότι συμφωνώ με όσα λέει.

Μιχάλης είπε...

@ Νίκος

Καταρχήν θέλω να πω ότι ενώ απάντησα σε όσα μου απηύθυνες, δεν μπήκες στον κόπο να σχολιάσεις έστω και ένα «ι», αλλά πιάστηκες από μια αναφορά μου προς τον IMAGINO για να σχολιάσεις.

Όμως θα σου ήμουν ευγνώμων αν σχολίαζες αυτό που εννοώ γράφοντας κάτι και όχι αυτό που σε εξυπηρετεί. Και με στενοχωρεί όταν ο συνομιλητής μου κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τι διαβάζει.

Το επιχείρημα μου για τον αντιχριστιανισμό του κομμουνισμού δεν ήταν αυτό που αναφέρεις αλλά η ανατροπή του ψεύτικου ισχυρισμού ότι ο «υπαρκτός» σοσιαλισμός τα έβαλε μόνο με τον χριστιανισμό.
Επομένως εγώ δεν κάνω καμία πλάκα, απάντησα με βάση τα πραγματικά δεδομένα και όχι για να δημιουργήσω τις όποιες ψεύτικες ενυπώσεις.

Ξέρω πολύ καλά (για να μην πω καλύτερα από σένα) τι γινόταν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, όπως και σε αυτές που έχουν ακόμα παρόμοια καθεστώτα. Και με εκπλήττεις που δεν είδες την αναφορά μου ότι όχι μόνο δεν εγκρίνω τέτοιες πολιτικές και εγκλήματα αλλά τις καταδικάζω ανεπιφύλακτα.
Αλλά εσένα αυτό σε συμφέρει να λες.

Επικεντρώνεσαι σε πράγματα που εφαρμόστηκαν στην πράξη και θεωρείς ότι όποιος δηλώνει κομμουνιστής ή αριστερός υιοθετεί και εγκρίνει τα όσα έγιναν. Όμως σου λέω ευθαρσώς ότι αυτές οι αντιμετωπίσεις είναι πέρα για πέρα δογματικές.

Από την πρώτη στιγμή που μπήκα σε αυτό το μπλόγκ σου έθεσα το ξεκάθαρο ερώτημα αν όλα όσα έγιναν έχουν την παραμικρή έστω αναφορά τους στη θεωρία του μαρξσιμού λενινισμού. ΑΚΟΜΑ δεν πήρα απάντηση, ούτε θα πάρω.
Και ξέρω ότι το αποφεύγεις σκόπιμα. Διότι ξέρεις ότι θα διαψευστείς.

Την ίδια ώρα όμως προστρέχεις να απαλλάξεις τον χριστιανισμό από τα οποιαδήποτε εγκλήματα, λάθη και παραλείψεις, παραπέμποντας στη θεωρία του και αποδίδοντας τα σε κάποιους φανατικούς.
Το δυστύχημα όμως είναι πως ότι έγινε, έγινε παντού και όχι σε κάποιες περιπτώσεις. Για σένα όμως είναι δικαιολογημένο.
Ενώ για τον κομμουνισμό που έγινε κάτι παρόμοιο, δεν είναι!

Κι εσύ κρίνεις την αριστερά με βάση την ελλαδική εμπειρία.
Αν χρησιμοποιήσω την ίδια μέθοδο με σένα αλλά κρίνοντας με βάση τα κυπριακά δεδομένα, να είσαι σίγουρος ότι θα βγάλεις εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα.
Άρα κάπου έχει λάθος ο τρόπος ανάλυσης σου; Μήπως δεν λαμβάνεις υπόψη όλα τα δεδομένα; Μήπως δεν μπορείς να κατανοήσεις ότι η κάθε περίπτωση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά;

Αν ίσχυαν όσα ισχυρίζεσαι, η κυπριακή αριστερά θα πρέπει να ήταν σε πολύ χαμηλά ποσοστά και όχι να κυβερνούσε την Κύπρο.

Και πες μου ειλικρινά, σου είπα εγώ να το βουλώσεις; Σε κάλεσα ποτέ να σταματήσεις να μιλάς; Αν όχι, και θέλω απάντηση σε αυτό το ερώτημα, τότε γιατί μιλάς με αυτούς τους όρους;

Περιμένω απάντηση στα ερωτήματα τόσο αυτού όσο και του προηγούμενου σημειώματος μου.

Anef_Oriwn είπε...

Σχόλιο 4ον:

Μερικών (όνομα και μη χωριό) τα συγγραφικά πονήματα αποτελούν (ευτυχώς ή δυστυχώς) έναν τεράστιο ωκεανό αλίευσης (πολιτικών) μαργαριταριών. Ουδέν κακό αμιγές καλού όμως, που έλεγαν και οι αρχαίοι υμών και ημών πρόγονοι. Τούτο μας δίνει και την ευκαιρία (γι’ αυτό είπα και πιο πριν «ευτυχώς») να χαμογελάμε και ενίοτε να γελάμε κιόλας (το γέλιο ομορφαίνει τη ζωή), αλλά και να διαλογιζόμαστε ή όπως χαρακτηριστικά λέει και η συν-σχολιογράφος Rose να ακονίζουμε το μυαλό μας.

Ο πολύς Imagi-NOS, λόγου χάριν να πούμε, (και του οποίου οι ερωτικές ιδιαιτερότητες όπως μας τις αποκάλυψε εσχάτως, είναι πλήρως σεβαστές), προσπαθεί ασθμαίνοντας και ιδρώνοντας να αποδείξει τις αριστερές του κοινωνικές ευαισθησίες και ότι (τάχα μου) έχει παρεξηγηθεί! Καλά εγώ είμαι anef_ εγκεφάλου τζιαι εν καταλάβω ... οι υπόλοιποι όμως (επισκέπτες και σχολιογράφοι) γιατί εν πείθονται;

Επίσης αναμένω εναγωνίως από τον Ανώνυμο Νίκο να μου επεξηγήσει τι επιτέλους εννοεί με τους όρους υλισμός και διαλεκτικός ματιριαλισμός (όπως τον αποκαλεί) και τους οποίους φαίνεται ότι χρησιμοποιεί από κεκτημένη συνήθεια).

Θα σχολιάσω μόνο δύο ζητήματα από τα τόσα που έχουν θίξει οι προαναφερόμενοι δύο σχολιογράφοι (και μάλιστα κάνοντας αναφορά σε μια ταξιδιωτική εμπειρία μου στο γειτονικό Ισραήλ πριν καμιά 10ρια χρόνια, εν καιρώ σχετικής ειρήνης – δηλ. μεταξύ πρώτης και δεύτερης Intifata):

Γράφει ο Ανώνυμος Νίκος, “… Ακόμα και μέσα στο Παλάθιο Γκιουέλ της Βαρκελώνης, έκαψαν [οι αριστεροί] το ιερό! Η ίδια η ξεναγός μου το είπε, όταν επισκέφθηκα την πόλη και το μνημείο …”. Ενώ ο πολύς Imagi-NOS λαλεί μας, “… Η αναγραφή του Θρησκεύματος [στις ταυτότητες] εξυπηρετεί πολλά πράγματα κατά τη γνώμη μου. Δεν εξυπηρετεί το διεθνισμό και τη Νέα Εποχή όπου κανείς δεν θα μπορεί να ξεχωρίσει κανέναν ούτε να ξέρει ποιος είναι ποιος. Εγώ θέλω να ξέρω στη χώρα μου από πού κρατάει η σκούφια του καθενός. Αυτό για να μπορώ να παίρνω πιο καθαρές και σωστές αποφάσεις …”. --- Να βάλουμε και κάμερες να παρακολουθούμε τα πάντα. Αν αυτό δεν είναι ρατσιστικό (άρα και φασιστικό) τότε τι είναι ρατσισμός και φασισμός;

Όπως λέει και ο Βασίλης Ραφαηλίδης στο βιβλίο του “Θερμοί και Ψυχροί Πόλεμοι” (Εκδόσεις “Εικοστού Πρώτου”, 1996) “… δεν νοείται φασίστας που δεν είναι εθνικιστής και ρατσιστής, που δεν αισθάνεται δηλαδή ανώτερος, γιατί ανήκει σε μια ανώτερη φυλή ...”. Πέραν τούτου οι κοινωνικές και οικονομικές ανασφάλειες και οι φοβίες οδηγούν κάποιους (συνήθως μικροαστούς), αντι στη ριζοσπαστικοποίηση και στην Αριστερά σε ακροδεξιές (και φασιστικές) καταστάσεις. Και συνεχίζει ο Ραφαηλίδης: “… Οι μικροαστοί, που φοβούνται και τους αστούς, που τους κόβουν το δρόμο για το «ανέβασμα στην ανώτερη τάξη», και τους προλετάριους που τους απειλούν με αφανισμό, βλέπουν το φασισμό σα μόνιμο καθεστώς, που εξυπηρετεί αποτελεσματικά τα μικρά τους συμφέροντα …”.

Αλλά ας επανέλθουμε στην ξεναγό στη Βαρκελώνη και να ρωτήσω αν τούτη ήταν και ιστορικός... Πάντως η δική μας ξεναγός στο Ισραήλ (μια ελληνο-εβραία), μας έκανε καθαρά αντι-παλαιστινιακή (και οπωσδήποτε φιλο-ισραηλινή) προπαγάνδα. Γιατί να μην έκανε και συγκεκριμένη στη Βαρκελώνη, αντι-αριστερή προπαγάνδα;
(Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι στη δικιά μας εκδρομή, σε κάποια περίπτωση που περνούσαμε με το τουριστικό λεωφορείο, από μια παραθαλάσσια περιοχή, η ξεναγός μας, μας έδειξε κι ένα παραθαλάσσιο χωριό με περιβόλια από εσπεριδοειδή όπου ζούσαν Παλαιστίνιοι, για να μας πει, με λύπη, ότι «σ’ αυτό το ωραίο μέρος άφησαν “αυτούς” , δηλ. τους Παλαιστίνιους, να κατοικούν»).
Πέραν τούτου τρομερή αρνητική εντύπωση μου είχε κάνει και ο καθαρά ρατσιστικός τρόπος με τον οποίο έδιναν νούμερα στα αυτοκίνητα. Οι αριθμοί των αυτοκίνητων ήταν τριών χρωμάτων (κίτρινοι, γαλάζιοι και πράσινοι). Δεν θυμάμαι ακριβώς πως ήταν δοσμένα τα χρώματα, αλλά ένα χρώμα (το κίτρινο νομίζω), ήταν για τα αυτοκίνητα των ισραηλινών, άλλο για τα αυτοκίνητα των αράβων εντός του Ισραήλ και το τρίτο για τα αυτοκίνητα των παλαιστινίων που ζούσαν στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές!!! Τι λες Imagi-NOS, αν κάναμε κι εμείς με τους μετανάστες;

Τέλος να πω, ότι επειδή υπήρξαν λάθη και εγκλήματα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες (με ή χωρίς εισαγωγικά δεν έχει σημασία), επειδή συνέβησαν εργατικά ατυχήματα, επειδή υπήρχαν κλεφτές και αλκοολικοί και επειδή υπήρξε και καταστροφή του περιβάλλοντος σε κάποιες περιοχές, αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται ο καπιταλισμός (και η πολιτική του έκφραση, η Δεξιά) από την εγγενή ενοχή του για τις μαζικές ηθικές παρεκτροπές που προκαλεί μέσα από το δικό σύστημα αξιών του (ή μη αξιών του) και που είναι βασικά το συνεχές, ανελέητο και χωρίς φραγμούς κυνήγι του κέρδους και του χρήματος. Κατάφερε το σύστημα αξιών της Δεξιάς να εξαλείψει τους πολέμους, τη φτώχεια και τη πείνα; ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΟΡΘΩΤΟ ΑΥΤΟ! Το σύστημα αξιών της Δεξιάς και η κοσμοαντίληψη της κατοχυρώνουν την κοινωνική αδικία, τον ατομικισμό και τις διακρίσεις!

(Τελικά για να εκφράσουμε ολοκληρωμένες πολιτικές απόψεις πρέπει να γράφουμε μακρινάρια. Γι’ αυτό και δεν απολογούμαι αλλά σας ευχαριστώ που είχατε την υπομονή να με διαβάσετε).

Καλό Σας βράδυ!

Anef_Oriwn
Δευτέρα 30/6/2008 – 1:25 π.μ.

-=IMAGINOS=- είπε...

@Μιχάλης
Παρανόησες τα λεγόμενα μου φίλε Μιχάλη.
Εγώ πουθενά σε είπα ότι εκτιμώ το ΚΚΕ και τον πολιτικό του χώρο για τη δράση του ή για την συμβολή του στη χώρα αυτή. Πουθενά. Είπα ότι εκτιμώ το ΚΚΕ για ένα λόγο και μόνο, επειδή δηλαδή είναι το μοναδικό κόμμα που σέβεται τον ιδεολογικό του προσδιορισμό, τον ακολουθεί και ξέρεις επομένως με τι έχεις να κάνεις. Αυτό είπα.
Επίσης ποτέ δεν είπα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αριστερή πολιτική την οποία κατέκρινα ούτε είπα ποτέ ότι η ΝΔ είναι δεξιά. Είπα ότι και τα δύο αυτά κόμματα είναι στυγνά καπιταλιστικά κόμματα. Θα μου πεις τώρα ότι δεξιά δεν είναι ο καπιταλισμός? Λοιπόν η απάντηση είναι ότι σήμερα και ειδικά μετά το 90 δεν υπάρχει άλλο πολιτικό μόρφωμα παγκοσμίως πέραν του Καπιταλισμού. Μόνο στη Βόρεια Κορέα θα βρεις σήμερα την ακέραιη εφαρμογή της αριστεράς και εννοώ την πρακτικής αριστεράς γιατί η θεωρητική δεν έχει καμία αξία αφού μόνο οι πράξεις μετράνε. Ετσι λοιπόν παγκοσμίως εφαρμόζεται ουσιαστικά μόνο η δεξιά πολιτική σε πολλές αποχρώσεις όπως ανέφερες και εσύ. Ακόμα και η Κίνα και η Κούβα πλέον εφαρμόζει δεξιάς απόχρωσης πολιτική, Θέλω να πω ότι ζούμε σήμερα την πτώση των ιδεολογιών με την έννοια ότι ο καπιταλισμός και η λεγόμενη δεξιά με τις πάμπολλες αποχρώσεις τους έχουν υπερισχύσει σε τέτοιο βαθμό ώστε δεν υπάρχει περιθώριο ύπαρξης σε οποιαδήποτε άλλη ιδεολογία στην πράξη και το τονίζω στην πράξη. Το ΣΥΡΙΖΑ σαφώς και είναι καπιταλιστικό κόμμα με διεθνικές αριστερές θέσεις. Πως γίνεται αυτό? Ρώτησε τους και εμένα με έχουν εκπλήξει. Σε κάθε περίπτωση όλοι τους είναι καπιταλιστές πλέον πλην του ΚΚΕ που κρατά την ιδεολογική του παράδοση αν και είναι και το πλουσιότερο κόμμα αλλά τουλάχιστον δεν προκαλούν και δε μένουν σε πολυτελείς βίλλες των βορείων ή νοτίων προαστίων όπως κάνει το ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ότι αφορά τον αντιχριστιανισμό της αριστεράς νομίζω ότι παίζουμε με τις λέξεις τώρα. Εμένα με απασχολεί ο γεωγραφικός τόπος που ζω. Η Τσετσενία και το Καζακτστάν είναι πολύ μακριά. Αλλά νομίζω ότι το ζήτημα δε χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση ήμουν σαφής και τουλάχιστον έτσι νομίζω. Και ήμουν σαφής γιατί μπορεί η αριστερή θεωρία να μιλάει για αθεϊσμό αλλά αυτός επιβλήθηκε σε χριστιανικά κυρίως έθνη. Οι χριστιανοί πολίτες σε αυτά τα κράτη ως αντιχριστιανική επέλαση το εξέλαβαν. Ρώτα μετανάστες που τα έζησαν και που προέρχονται από χώρες με τέτοια πρώην καθεστώτα.
Για την Κύπρο έχω διαβάσει αλλά δεν έχω βγάλει πολύ ασφαλές συμπέρασμα όσο και αν το έψαξα για να μπορώ να σου το εκφράσω. Σίγουρα η δεξιά πάντως στην Κύπρο δεν έκανε καλό και αυτό το υπογράφω.
Το θρήσκευμα στις ταυτότητες παίζει ρόλο για να γίνεται πιο εύκολα η «αποκρυπτογράφηση» της πραγματικής ταυτότητας ενός ατόμου που ειδικά σήμερα με την αθρόα μετανάστευση νομίζω ότι είναι επιβεβλημένη. Προσωπικά θέλω να γνωρίζω ποιος έρχεται στη χώρα μου ποιος παραμένει και πως θα τον ξεχωρίζω για πάρα πολλές λόγους. Σαφώς και από το όνομα μπορείς να καταλάβεις όμως εδώ είναι Ελλάδα και όχι Κύπρος. Εσείς δεν έχετε 2μισι εκατομμύρια Αλβανούς που ήλθαν με πλαστά χαρτιά ταυτότητες και διαβατήρια ή χωρίς τίποτα από αυτά. Το 90% από αυτούς άλλαξαν τα ονόματα και τα επώνυμα τους όταν ήλθαν στην χώρα με ελληνικά για να παρουσιάζονται Βορειοηπειρώτες. Τα ονόματα τους τα αλλάζουν εύκολα αυτοί τη θρησκεία τους όμως ποτέ δεν την αλλάζουν οι μουσουλμάνοι ούτε στα χαρτιά και η μεγάλη πλειοψηφία των Αλβανών μεταναστών είναι μουσουλμάνοι. Προσωπικά θέλω να ξέρω ποιος είναι Αλβανός στη χώρα μου γιατί θέλω να ξέρω ποιοι είναι αυτοί που προέρχονται από χώρες με αλυτρωτικές θέσεις κατά της χώρας μου (Βλέπε Μεγάλη Αλβανία και Τσαμουριά). Ολοι αυτοί κάποια στιγμή και όταν θα έχουν αποκτήσει πολιτικά δικαιώματα στη χώρα μας, θα παρουσιάζουν τις πολιτικές θέσεις τους ως θέληση του ελληνικού λαού πράγμα που θεωρώ απαράδεκτο αισχρό και επικίνδυνο.
Για το θέμα των γάμων θα απαντήσω προσωπικά στη rose.

-=IMAGINOS=- είπε...

@rose
Εάν ενδιαφερόμουν για το προφίλ μου και την αισθητική που περνώ στους άλλους τότε θα ήμουν υποκριτής και συμφεροντολόγος. Εγώ λέω την γνώμη μου ελεύθερα όπως και έχω αναφαίρετο δικαίωμα να λέω και σε όποιον αρέσει και ποσώς με ενδιαφέρει εάν αρέσει ή όχι. Ούτε στο θεό δε λογοδοτώ, θα λογοδοτήσω για τις απόψεις μου σε σένα και τον άνευ?
Παρόλο που δε με απασχολεί καθόλου το τι κάνει ο άλλος στο κρεβάτι του, παρόλο που οι γάμοι των gay με βρίσκουν σύμφωνο αφού είναι θέμα που δεν με αφορά ούτε με ενοχλεί προσωπικά, επέτρεψε μας να έχουμε όμως την άποψη μας και εμείς. Εσύ μπορεί να θεωρείς άρρωστους και αυθαίρετους τους δικούς μου συνειρμούς που εξισώνουν τους γάμους ομοφυλόφιλων και ζώων. Εγώ θεωρώ επίσης άρρωστους και αυθαίρετους τους συνειρμούς τους δικούς σου που θεωρούν τους γάμους των gay νορμάλ κατάσταση. Άσχετα με το εάν δεν με ενοχλούν όπως είπα παραπάνω, θεωρώ όμως άρρωστη για να μην πω γελοία, την ένωση εις γάμου κοινωνία την ένωση μεταξύ ανδρών και μεταξύ γυναικών. Πειράζει? Ξιδάκι. Σε ποιον θα λογοδοτήσω δηλαδή για τα όσα πιστεύω και αισθάνομαι, σε σένα? Ποια είσαι εσύ και γιατί έχεις σηκώσει τον αμανέ τόσο ψηλά ώστε να κρίνεις τους άλλους προσωπικά? Δεν έχω καμία διάθεση διαλόγου με άτομα τέτοια. Με ανθρώπους που δεν έχουν ψηλά τον αμανέ και έχουν διάθεση διαλόγου και μόνο συνδιαλέγομαι όπως ο Μιχάλης, ο Κυριάκος, ο Γιώργος και άλλοι.

ALOHA και σ’εσένα.

rose είπε...

@Ιmaginos

Αφού δεν σε ενδιαφέρει να λογοδοτήσεις σε κανέναν γιατί επισκέφτηκες το μπλόκ μου και επιτέθηκες σε επισκέπτη του;

Η απαντηση σου εδώ, δεν προσθέτει τίποτα σε όσα ρωτήθηκες...

ΠΑραμένεις εκτεθιμενος και ακάλυπτος για την από σένα εξίσωση του γάμου μεταξύ ανθρώπων και ζώων.. κατι το οποίο θεωρώ και φυσιολογικό ότι θα ήσουν...

Οι εισαγωγές σου σε όποιες απαντήσεις θυμίζουν το επίπεδο του 'political correct" των πρωιναδικων του τόπου που μένεις και που είναι μόνο ο χωρο/χρονος που σε αφορα κατα τα λεγομενα σου.
Χωρίς πριν, χωρίς μετά...

Σε παρακαλώ συνέχισε όμως να τηρείς τη δεσμευση σου και συζήτησε μόνο με όσους αναφέρεις στο σχόλιο σου και με μένα ας μη ξανασχοληθείς...

Μπορώ να το αντέξω...

Ανώνυμος είπε...

Πόσο γοργά λησμονήσατε τον λόγο μου και τον στοχασμό μου!!!
Όχι δα πως είναι και τίποτα σπουδαία, μα αν η ματιά μου δεν με απατά και αν καταλαβαίνω ορθά αυτά που γράφονται (έχουν περάσει και τόσοι αιώνες) ό,τι έχετε και δεν έχετε ο καθείς (σχεδόν, όχι όλοι) είναι ένα προσωπικό μαγαζάκι-δεξιό το λέτε , αριστερό το λέτε, ‘ο, τι θέλετε λέτε.
Και μα τους θεούς είναι αυτή μια παθογένεια της φυλής, κάποιος να βάζει στην Αγορά ένα ζήτημα για συζήτηση και μετά, όλοι να προβάλλουν το δικό τους το εγώ και ποτέ να μη τιμούν το ζήτημα το αρχικό.
Δεν λέγω όχι, και στα χρόνια τα δικά μου κι ακόμα στα πιο παλιά, στην Αγορά, γινόντανε χαμός, φωνή, καυγάς.

Μα όλα, ήταν μέσα στο κέντρο του Ζητήματος και όχι επί παντός του επιστητού. Είδατε πουθενά να γράφει το «ζήτημα» για ομοφυλοφίλους;

Είδατε να αναφέρει πουθενά την πως την είπατε…Κυπριακή Αριστερά; Είδατε τίποτα για Εμφύλιο; Θαρρώ πως όχι.

Για άλλη μία φορά, ο λόγος του Ποιητή περνάει στ αζήτητα και στ’ ασυζήτητα.

Και το έχει δείξει κι αποδείξει η ζωή, πως όταν οι άνθρωποι κωφεύουν στου Ποιητή τον λόγο, ο κόσμος (και πάλι) τελειώνει.

Κι όταν τελειώνει ο κόσμος μόνο άνθρωποι μικροί κι εγωιστές προτείνουν τα προσωπικά τους μαγαζάκια ως λύση.

rose είπε...

Γεια σου ρε Παλλαδα!!!!!!
μολις ενιωσα να φυσάει ενα αερούδιν όμορφο κάτω από το δεντρούι σου στην Αγορά...
αχ τι δροσια!

Ανώνυμος είπε...

rose...apo tin Kypro eisai? pote grafeis san Kypria kai pote san Kalamarou!

rose είπε...

Είμαι "έποικος" που αφομοιώθηκε
γιατί κανείς δεν ήθελε να την "εντάξει"

-=IMAGINOS=- είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
-=IMAGINOS=- είπε...

@Rose
Σου απάντησα και στο blog σου, διάβασε την απάντηση και εδώ. Απάντησα και στον Γιώργο που χαρακτήρισε το σχόλιο μου ως επιεικώς απαράδεκτο.

Πρώτα πρώτα το σχόλιο μου ήταν αυτό:
"Ναι ο Αceras ζει στην Αγγλία, εκεί δηλαδή που θέλουν να ζουν όλοι οι Κύπριοι και να το παίζουν και βρετανοί. Το κόμπλεξ τους το γνωρίζω πολύ καλά, φιλούν της κατουρημένες ποδιές των βρετανών, αυτών δηλαδή που τους κρεμούσαν στην αγχόνη μέχρι πρότινος. Τόσο κομπλεξάρες είναι οι Κύπριοι.
Με τις υγείες σας.

Πάμε τώρα στις μετέπειτα απαντήσεις:

"Δεν καταλάβατε καλά. Το σχόλιο μου δεν πάει στον Aceras αλλά στην rose που του είπε "φαντάζομαι ζεις σε μια χώρα όπως την Αγγλία" κλπ.... εκφράζοντας την πολυπόθητη επιθυμία του μέσου Κυπρίου να γίνει Άγγλος και να ζήσει στην Αγγλία. Αυτό είπα, δεν αναφέρθηκα στο Aceras ούτε φυσικά έβρισα κανέναν. Λέω μήπως ψέματα για αυτούς τους κομπλεξικούς βρετανικούς "πόθους" των Κυπρίων? Μέχρι τώρα δεν έχω πετύχει στην Ελλάδα Κύπριο που να μη το παίζει Άγγλος. Συγνώμη δηλαδή που σας την λέω έτσι αλλά γιατί να σας την πω αλλιώς αφού αυτή είναι η "κυπριακή" εμπειρία μου μέχρι τώρα? Μόνο εσείς θα την λέτε στους... "Καλαμαράδες" δηλαδή?"

@PolitisPittas
Γιατί είναι επιεικώς απαράδεκτο το σχόλιο μου Γιώργο? Επειδή πονάει ο κομπλεξαρισμός των Κυπρίων? Εσύ πόσες φορές γράφεις για τους "Νεοέλληνες" απαξιωτικά? Στην τελική αυτή είναι η γνώμη μου, πειράζει? Πειράζει όπως φαίνεται. Και τώρα τι να κάνω να αλλάξω τη γνώμη μου για να σας γλύψω? Με ξέρεις τόσα χρόνια για τύπο που γλύφει τους άλλους για να τους είναι αρεστός?

Anef_Oriwn είπε...

Σχόλιο Νο. 5

@ Rose,

Σε ανύποπτο χρόνο (που δεν ήταν και στο μακρινό παρελθόν), ευχόμενος σου τα καλορίζικα για τα γεννητούρια του blog σου είχα ευχηθεί και υπομονή! Και όπως έχεις ήδη διαπιστώσει η υπομονή είναι εκ των ων ουκ άνευ (απόλυτα απαραίτητη) στην blogόσφαιρα για να ανεχτείς (και να διαβάσεις) τις τοποθετήσεις κάποιων τύπων (όνομα και μη χωριό). Εκείνο που συνήθως ενοχλεί δεν είναι τόσο οι (ακραίες) απόψεις και τοποθετήσεις τους (ελεύθερο βήμα είναι στο κάτω - κάτω το blogging) όσο ο φασίζων τρόπος με τον οποίο εκφράζονται – απολυτότητα δογματισμός, έπαρση, αλαζονεία, υποτίμηση.

Στις αρχές κι εγώ ως νέος στην blogόσφαιρα, προβληματίστηκα κατά πόσο αξίζει τον κόπο να ασχολούμαι με τέτοια φαινόμενα και να σχολιάζω ακραίες (φασίζουσες) εκφράσεις, γιατί όπως ελάλεν τζιαι ο παππούς μου “όποιος σhύλλος λάξει εν τζιαι να του σύρνουμεν πέτραν”. Έλα όμως που όταν δεν υπάρχει ο αντίλογος τέτοιοι τύποι αποθρασύνονται “τζιαι φκάλλουν τζιαι το παλλούτζιην και κόφκουν τζιαι το σhοινίν”! (Νομίζουν και πιστεύουν πως έχουν δίκιο και ο μέσος άνθρωπος λάθος και γι’ αυτά ακόμα που θεωρούνται αυτονόητα). Γι’ αυτό κι εγώ θα συνεχίσω να σχολιάζω (εν όσο μου το επιτρέπει ο χρόνος μου) οτιδήποτε πέσει στην αντίληψη μου προερχόμενο από οποιοδήποτε Imagi-NOS και το κρίνω ως εθνικιστικό, ρατσιστικό και φασιστικό. Φυσικά το να συζητάς με τέτοιους τύπους απαιτείται ιώβεια υπομονή τζιαι “βλάγκα”, που λαλούμε τζιαι στη κυπριακή (που φαίνεται ότι ο Μιχάλης διαθέτει μπόλικη).
Εκείνο όμως που ειλικρινά ουδέποτε θα καταλάβω (ίσως γιατί είμαι anef_εγκεφάλου) είναι πως γίνεται κάποιος να υπερασπίζεται στα δικαστήρια μετανάστες κι εδώ μέσα να εκφράζεται τόσο απαξιωτικά γι’ αυτούς. Σχιζοφρενική περίπτωση που μόνο ψυχίατροι και ψυχολόγοι θα μπορούσαν να τη χειριστούν! Εγώ δηλώνω αδυναμία!

Anef_Oriwn
Δευτέρα 30/6/2008 – 6:56 μ.μ.

-=IMAGINOS=- είπε...

χαχαχαχαχα Τι έπαθες βρε συ άνευ, ζεμάτισες τη γλώσσα σου? Πολλά τζια και τζιαι είσαι. Εντάξει το ξέρουμε ότι είσαι από την Κύπρο και ότι ξέρεις Κυπριακά αλλά +χαλάρωσον+ και λίγο. Αλλά προς τι αυτό το ανυπέρβλητο ενδιαφέρον σου πια για τους μετανάστες? Μήπως επιτέλους βρήκες την ικανοποίηση με δαύτους? Χαχαχα

+Χοροπήδησον+

Μιχάλης είπε...

@ -=IMAGINOS=-

Ειλικρινά αγαπητέ μου φίλε δεν μπορώ να σε παρακολουθήσω.

Μπορεί να παρανόησα αυτά που είπες για το ΚΚΕ.
Όμως να μου λες ότι παρανόησα και όσα είπες για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. δε δεν θα τρελαθούμε κιόλας.
Τα δύο κόμματα τα οριοθετείς «στα στυγνά καπιταλιστικά κόμματα», έγραψες. Χειρότερα ή το ίδιο αν θέλεις και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν τα πάρουμε όλα αυτά μαζί μένει ένα 7% πόσο είναι το ΚΚΕ που ακολουθεί αριστερή πολιτική.
Ε πώς στο καλό καταφέρνουν όλοι αυτοί οι καρακαπιταλιστές να περνούν αριστερή πολιτική στα θέματα παιδείας δεν μπορώ να το καταλάβω. Ειλικρινά.

Να μου επιτρέψεις επίσης να σου πω ότι πολλές φορές αυθαιρετείς και κακοποιείς τις έννοιες. Έχεις μία τάση αγαπητέ μου φίλε να τα προσαρμόζεις όλα στα δικά σου δεδομένα. Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ότι πέραν από τα υφιστάμενα και εφαρμοζόμενα συστήματα υπάρχουν και οι ιδεολογίες. Με τη δική σου λογική και το ΚΚΕ πρέπει να είναι καπιταλιστικό επειδή το μόνο υπάρχων σύστημα σήμερα στη γη είναι ο καπιταλισμός.
Αυτές οι υπεραπλουστεύσεις δεν στέκουν στην πολιτική ανάλυση.

Σε ότι αφορά τον αντιχριστιανισμό, όπως τον αντιλαμβάνεσαι εσύ, δεν παίζουμε με τις λέξεις αγαπητέ μου. Μιλούμε με βάση τις πραγματικότητες. Και είσαι δυστυχώς εκτός πραγματικότητας όταν επιμένεις ότι ο κομμουνισμός εφαρμόστηκε κυρίως σε χριστιανικά έθνη. Οι χώρες και οι λαοί στους οποίους επιβλήθηκε είναι εκεί και αν μετρήσεις τους πληθυσμούς θα δεις ότι οι χριστιανοί που ήταν κάτω από την κομμουνιστική εξουσία ΗΤΑΝ μειοψηφία.

Το ότι σε απασχολεί μόνο ο γεωγραφικός τόπος που ζεις, όπως γράφεις, επιβεβαιώνει ότι η αντιλήψεις σου γύρω από αυτά τα ζητήματα είναι πολύ περιορισμένες αφού είναι και γεωγραφικά περιορισμένες.

Έτσι λοιπόν αν υιοθετήσω τη δική σου γραμμή και περιορίσω την εξαγωγή συμπερασμάτων με βάση το τι έγινε στην Κύπρο, τότε θα βγάλω το συμπέρασμα ότι οι όπου γης δεξιοί είναι προδότες, φασίστες και ότι κακό φανταστείς. Είναι σωστή αυτή η αντιμετώπιση;

Όσον αφορά τις ταυτότητες και το θρήσκευμα, το ότι σε απασχολεί το τι γίνεται μόνο στο γεωγραφικό σου χώρο, δείχνει ότι δεν ξέρεις τι συμβαίνει στην Κύπρο με τους μετανάστες. Ίσως να οφείλεται στο ότι η Κύπρος είναι μακριά…

Δυστυχώς, το ξαναλέω, με τόσο περιορισμένους ορίζοντες, απορώ πως είσαι και τόσο σίγουρος για την ορθότητα των απόψεων σου.

Όλα αυτά μην τα εκλάβεις ως επίθεση. Κάθε άλλο. Απλώς καταθέτω τους προβληματισμούς μου και την απορία μου για τον τρόπο που σκέφτεσαι.

εν κατακελίδι θα έλεγα ότι τελικά ο Γιώργος Πίττας θα πρέπει να αισθάνεται πολύ άσχημα διότι συζητούμε θέματα που καμία σχέση έχουν με το θέμα που ανάρτησε.

Γιώργο, ντρέπεσε να μας επαναφέρεις στην τάξη;

rose είπε...

@Aνευ
Επειδή τρίζουν τα κόκκαλα του Παλλάδα και δεν πάμε το θέμα της αναρτησης πιο κάτω (κατι το οποίο λαχταρώ να κάνω με τον φανατισμό της νεοφώτιστης των μπλόκ) και με την ευκαιρία της νεας πολυτιμης εμπειρίας από την ενασχόληση μου με την μπλοκόσφαιρα, αποφάσισα να έχω ένα τοπούιν στο μπλοκ μου που να είναι ο τόπος συναντησης της αντιπαράθεσης όταν φουντωνει εκτός θέματος απο καιρο σε καιρό...
Τι λες να το ονομάσω "Ελα να λογαρκαστούμε"?
:-)) ή ποιος πληρώνει το βαρκάρη...
γιατι στο κάτω-κάτω πρεπει να ζήσουμε κιολας μπρος-πίσω στις ιστοσελίδες ούλλη μέρα!
Εχω δυο εργασίες να παραδώσεω - την μια απόψε και την άλλη σε 2 μερες... Σιγά μη απαντώ σε όλα!
Νιωθω δε οτι γίνεται κατάχρηση της φιλοξενίας του ατόμου που θετει ενα θέμα...
Γι αυτό είναι δεσμευση να κάνω το "τοπούιν" στο μπλοκ μου και να τους παραπέμπω....
ίδομεν αν δουλεψει!

stelios papalangi είπε...

είναι εξαιρετικό το γεγονός ότι όποτε ανοίξει θέμα καταστροφής του ελληνικού πολιτισμού από την εκκλησία καταλήγουμε στο στάλιν, τον εμφύλιο και το συριζα!!

τέλος πάντων ας πούμε ότι αυτό είναι απάντηση σε όσους από εμάς είμαστε αριστεροί.

υπάρχουν όμως και στο χώρο της (ακρο)δεξιάς, πολλοί αρχαιολάτρεις δωδεκαθειστές κλπ οι οποίοι τα ίδια λένε για το χριστιανισμό.

είναι και σε αυτούς απάντηση ο στάλιν ;

για να μη μπουμε και σε άλλα καλά παιδιά του χώρου οι οποίοι θεωρούν το χριστιανισμό ως "σιωνιστική συνομοσία" που στόχο είχε τη καταστροφή του ελληνικού πολιτισμού και πνευματός.

και για αυτούς η απάντηση είναι ο συριζα ;


σε αυτούς ρε παιδιά πως απαντάτε;

αφού η ακροδεξιά η ίδια δεν έχει συγκεκριμένη θέση για το θέμα, προς τι το κόλλημα να μεταφερθεί η συζήτηση στον εμφύλιο ; !!

Unknown είπε...

@ Μιχάλη, το διαδίκτυο είναι «παράξενο» εργαλείο. Ο λόγος που εδώ και χρόνια γράφω και υπογράφω με το όνομά μου είναι απλά για να έχω την ευθύνη των λόγων μου κυρίως έναντι του εαυτού μου και ασφαλώς όλων των άλλων. Να σας… «επαναφέρω στην τάξη»; Αρνούμαι τον ρόλο του «λυκειάρχη» απλά από εδώ και πέρα θα προσπαθήσω να αγνοώ απόλυτα οτιδήποτε θεωρώ προκλητικό, άκομψο και προσβλητικό και θα παρακαλούσα όλους όσους νιώθουν πραγματικά πως δεν ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες να κάνουν το ίδιο ακριβώς. Άλλωστε η σιωπή, είναι η απελπισία του φωνακλά.

Κατά τα άλλα ΘΕΡΜΟΠΑΡΑΚΑΛΩ να επιστρέψει η συζήτηση στο θέμα της-έτσι όπως έχει οριοθετηθεί από το άρθρο αλλά και έτσι όπως εμπλουτίστηκε από ελάχιστους σχολιαστές τους οποίους ήδη έχω επισημάνει σε πρωθύστερη παρέμβαση μου. Και το θέμα του άρθρου είναι αφ ενός τα μάτια του Ποιητή που παρακολουθούν τον κόσμο του να καταρρέει με βία και αφ ετέρου η κρίσιμη ανάγκη μιας διαφορετικής εκμάθησης της Ιστορίας τόσο ως περιεχόμενο όσο και ως διαδικασία-και η τελευταία είναι εξαιρετικά σημαντική, ίσως και πιο σημαντική από το περιεχόμενο μιας που η Διαδικασία είναι αυτή που διεγείρει την Κρίση.

Ανώνυμος είπε...

Νίκος

Η διδασκαλία της Ιστορίας είναι ένα από τα πιο "καυτά" ζητήματα που απασχολούν σήμερα τις δυτικές κοινωνίες. Όμως, Γιώργο, που εντοπίζεις εσύ το "πρόβλημα" (αν φυσικά νομίζεις ότι υπάρχει πρόβλημα); Στην μη αναφορά των διωγμών των "εθνικών" από τους "κακούς" χριστιανούς, για παράδειγμα; Αυτό θεωρείς ότι αναδεικνύει κα΄ποιο "πρόβλημα" διδακτικής;

Και γιατί πάντα το "πρόβλημα" (η λέξη είναι δική μου, καθώς εσύ όντως δεν τη χρησιμοποίησες) να πηγάζει από την μη πολιτικά ορθή αντίληψη για τη διδασκαλία της Ιστορίας; Γιατί το "πρόβλημα" να είναι η μη διδασκαλία των "εγκλημάτων" των χριστιανών, αλλά όχι των όσων αυτοί υπέστησαν από διωγμούς & σφαγές, μόλις εμφανίστηκε η θρησκεία τους;

Η σταύρωση του Ιησού δηλαδή, τι ήταν; Οι χριστιανοί που ρίχνονταν στα λιοντάρια στην αρένα της Ρώμης τι ήταν; Γιατί δεν ξεκινάς Γιώργο από αυτούς; Δεν τα μάθαμε αυτά εξάλλου στο σχολείο!

Όπως βλέπεις φίλε Γιώργο και δεν επισήμανες, οι διωγμοί κατά των χριστιανών προηγήθηκαν κατά πολύ χρονικά των διωγμών που εκείνοι άσκησαν (χωρίς αυτό φυσικά να δικαιολογεί τίποτα).

Συνεχίζω: σύμφωνα με τη λογική σου, θα έπρεπε στα βιβλία να αναφέρονται και τα σκληρά μέτρα που έλαβε ο Ιουλιανός (ο Παραβάτης) κατά των Χριστιανών:

ήτοι, «όσοι αρνούνταν να θυσιάσουν στους θεούς, τους στερούσε τα πολιτικά δικαιώματα και το προνόμιο να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις και στο φόρουμ, επίσης δεν τους επέτρεπε να είναι δικαστές ή κατώτεροι δικαστές ή να κατέχουν στρατιωτικά αξιώματα.» (Σωζόμενος Εκκλησιαστική Ιστορία Ε’ 18).

Και τα φοβερά "κατορθώματα" του Ιουλιανού:

«Στην Ασκαλών και στη Γάζα, πόλεις της Παλαιστίνης, ιερείς και παρθένες ξεκοιλιάστηκαν, οι κοιλιές τους γεμίστηκαν με κριθάρι και δόθηκαν ως φαί στα γουρούνια.» (Θεοδώρητος Κύρου Γ’ 3).

Και πολλά άλλα: «Οι παγανίστριες χτυπούσαν τα θύματα με βελόνες, οι παγανιστές τους έριχναν καυτό νερό. Όταν ξεσχίστηκαν οι σάρκες των μαρτύρων, οι παγανιστές συνέτριψαν τα κρανία και τα μυαλά τους χύθηκαν έξω. Έπειτα τα σώματα των Χριστιανών πετάχτηκαν σε έναν τόπο εκτός πόλης όπου πέταγαν πτώματα ζώων και ρίχτηκαν στη φωτιά. Όσα οστά δεν κάηκαν αναμίχτηκαν με στάχτες και οστά καμηλών, ώστε να μη βρεθούν». (Σωζόμενος Ε’, 9).

Αυτά τα λίγα, γιατί υπάρχουν πολύ περισσότερα. Γιατί λοιπόν να ξεκινάμε πάντα με τα "ανομήματα" των "κακών" χριστιανών;

Με αυτή ακριβώς τη λογική, του ότι δηλαδή πάντα οι άλλοι είναι οι καλοί και εμείς οι κακοί, στο όνομα της καταπολέμησης του εθνικισμού και της υπονόμευσης του εθνικού κορμού, η Ρεπούση έγραψε αυτό το "πράγμα" που ονόμασε "βιβλίο", προκαλώντας καθολικές αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα.

Οι "καλοί" Τούρκοι και η "πολυπολιτισμική" Οθωμανική Αυτοκρατορία και οι "κακοί" Έλληνες που τόλμησαν να επαναστατήσουν! Έλεος! Να ζητήσουμε και συγνώμη!!! Αυτές τις αηδίες ήθελαν να μας διδάξουν οι "προοδευτικοί", "εκσυγχρονιστές" και "φωταδιστές"! Ευτυχώς δεν τόλμησαν να μας πουν ότι ο Καραϊσκάκης ήταν... εθνικιστής! Όχι ακόμα βέβαια...

Αυτή είναι λοιπόν η νέα διδακτική; Η προσαρμογή των σχολικών εγχειριδίων στην ανάγκη (της αριστεράς) να καταπολεμηθεί ο εθνικισμός και το "όπιο του λαού", η θρησκεία; Μέχρι πότε θα ιδεολογικοποιούνται τα πάντα από την αριστερά;

ΥΓ Συνιστώ σε όσους θέλουν να εντρυφήσουν στο θέμα που άνοιξε ο Γιώργος, το βιβλίο του δασκάλου της ρητορικής Λιβανίου, "Προς Θεοδόσιον τον βασιλέα υπέρ των ιερών" (εκδόσεις "Κατάρτι", Αθήνα 1998), ώστε να δουν την άποψη των "εθνικών", αλλά και το επιστημονικό και νηφάλιο πόνημα του του Dodds "Εθνικοί και Χριστιανοί σε μια εποχή αγωνίας", του Dodds (εκδόσεις "Αλεξάνδρεια", Αθήνα 1995). Τα έχω διαβάσει και τα δύο και περιέχουν πολύ ακλό υλικό.

Μιχάλης είπε...

Αγαπητέ μου Νίκο,

Έχεις απόλυτο δίκαιο. δεν διδασκόμαστε για τους διωγμούς των χριστιανών στο σχολείο.
Απόδειξη το ότι στο 14ο Γυμνάσιο Περιστερίου, στην ύλη του διαγωνισμού του Α’ Τριμήνου δεν υπάρχει καμιά αναφορά στους διωγμούς.

Και για να καταλάβετε τι εννοώ, υπάρχει η εξής ερώτηση:

5) Πως έγινε ο πρώτος διωγμός της πρώτης Εκκλησίας; (Σωστό-Λάθος)
α) Με διαταγή του αυτοκράτορα;
β) Με φυλάκιση των χριστιανών;
γ) Με εξορία και φυλάκιση των χριστιανών;

(http://www.asda.gr/g14per/ekp-yliko/ekp-thrisk-2.htm)

Αντιλαμβάνομαι ότι για να υπάρχει αυτή η ερώτηση, θα πρέπει να υπάρχει και σχετικό μάθημα, έτσι δεν είναι;

Αυτό, και μόνο, απαντά στο ζήτημα του αν διδάσκονται ή όχι στα σχολεία οι διωγμοί των χριστιανών.

Μπορείτε επίσης να δείτε και την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων όπου παρατίενται τα περιεχόμενα των σχολικών βιβλίων.

http://www.ypepth.gr/el_ec_page1317.htm

Στη σελίδα των περιεχομένων φιγουράρουν τα κεφάλαια:
"Διωγμοί κατά των χριστιανών για να σωθεί ο παλιός κόσμος". (σελ. 71)

"Η εποχή των σκληρών διωγμών" (Σελ. 75)

Μετά και από αυτό πείστικα (διότι η μνήμη μου δεν με βοηθούσε) ότι όντως δεν διδάσκονται οι διωγμοί κατά των χριστιανών στα σχολεία.

Τελικά, κατά την κυπριακή παροιμία, "κάποιοι προσπαθούν να μας παντρέψουν με άδρωπον"!

Anef_Oriwn είπε...

Σχόλιο Νο. 6

Αγαπητέ PolitisPittas,

Λυπάμαι αλλά εγώ προς το παρόν δεν θα επανέλθω σε τάξη (δεν ξέρω αν κινδυνεύω με κίτρινη ή ακόμα και με κόκκινη κάρτα) γιατί έχω ακόμα δυο λογάκια ν’ απαγγείλω στον πολυ- πραγμάτωνα και “εξυπνάκια” Imagi-NOS. Πάντως δεν θα τον ακολουθήσω στον εκχυδαϊσμό της συζήτησης που αποτελεί πάγια τακτική του όταν νοιώσει στριμωγμένος!


@ “Φιλάνθρωπε” Imagi-NOS,

Κατ’ αρχήν το προηγούμενο σχόλιο απευθυνόταν βασικά στην Rose, εξ ου τζιαι τα “τζιαι”. Γι’ αυτό μη χολοσκάς τζι’ εν ήταν για σένα! Όμως πολύ ευχαρίστως θα σου αφιερώσω ένα σχολιάκι δανεικό (αν και δεν ζήτησα άδεια) από τα σχόλια της Rose στο blog της (για τις φιλανθρωπίες), το οποίο σου παει γάντι! Τα λέει όμορφα, γι’ αυτό πήρα κι εγώ το θάρρος να το κάνω χρήση!
“…Τι αηδία να φιλ-ανθρωπίζουμε όταν μπορούμε να είμαστε άνθρωποι και να αξιωνουμε το ίδιο δικαίωμα για τον διπλανό μας...
Τα άτομα δεν θελουν ουτε τη λυπηση ουτε τα φιλανθρωπα αισθηματα μερικων...
Ολοι θέλουμε αυτο που ακριβως δικαιουμαστε ...
Χωρίς μεσολαβητές και "υπερεργολάβους"”…

Με τις υγείες σου!!!

Anef_Oriwn
Τρίτη 1/7/2008 – 00:20 π.μ.

Ανώνυμος είπε...

Νίκος

Μιχάλη, εγώ στο (ελληνικό και δημόσιο) σχολείο, από το οποίο αποφοίτησα το 1986, δεν θυμάμαι να διδάχθηκα περί των διωγμών των χριστιανών! Ό,τι έμαθα γι' αυτά τα θέματα, το έμαθα με δικό μου διάβασμα.

Στα σπουδαία κείμενα του Λιβάνιου, εντρύφησα κατόπιν δικής μου επιθυμίας, ενώ ό,τι άλλο διάβασα για την περίοδο εκείνη, πάλι από μόνος μου το έκανα!

Δεν μπορώ να έχω πλήρη εικόνα τι διδάσκεται σήμερα στα γυμνάσια και Λύκεια του ελληνικού χώρου, δεν είμαι εκπαιδευτικός. Ξέρω μόνο ότι διδάχθηκε το "βιβλίο" της Ρεπούση για ένα χρόνο (το διάβασα όλο). Γι' αυτό, επαναλαμβάνω την πρότασή μου, ως διατυπώνεται παραπάνω: "Δεν τα μάθαμε αυτά εξάλλου στο σχολείο!" Μιλάω για μένα και χρησιμοποιώ παρελθόντα χρόνο!

Γι' αυτό, άσε τις παροιμίες κατά μέρος και μην ειρωνεύεσαι τους συνομιλητές σου. Ό,τι γράφω (ακόμα και όταν κάνω λάθος, δεν έχω το αλάθητο) το γράφω πάντα καλή την πίστη και ποτέ δεν προσπάθησα εσκεμμένα να παραπλανήσω. Συζητώ και δεν προπαγανδίζω.

Αν όλο το πρόβλημα Μιχάλη στην εκπαιδευτική διαδικασία, είναι η μη μνημόνευση των "εγκλημάτων" των χριστιανών κατά των "εθνικών", τότε η εκπαίδευσή μας φαίνεται ότι δεν έχει σοβαρά προβλήματα! Κι όμως έχει φίλε Μιχάλη... Δεν χρειάζεται, πιστεύω, να τα απαριθμήσω.

Και κάτι τελευταίο: η πρωτοβάθμια & δευτεροβάθμια εκπαίδευσή μας, απευθύνεται σε έναν πληθυσμό κατά 95% ορθόδοξο χριστιανικό. Τι πρέπει δηλαδή να κάνουμε; Να "προσαρμόζουμε" την Ιστορία στις "ανάγκες" του καθενός, ώστε να είναι όλοι "ίσοι";

"Ίσοι" δηλαδή οι Ιεχωβάδες με τους ορθόδοξους; Ίσοι οι απατεώνες Σαϊεντολόγοι με τους ορθόδοξους; Έτσι αντιλαμβάνεσαι εσύ φίλε την ανεξιθρησκεία; Παράδοση του πληθυσμού στις ορέξεις του κάθε απατεώνα και φιλάργυρου αιρεσιάρχη από τις ΗΠΑ; Λυπάμαι αν έτσι αντιλαμβάνεσαι το ζήτημα.

Δηλαδή "positive discrimination" (θετική διάκριση) και "πολιτική ορθότητα". Ό,τι πιο ανήθικο και φασιστικό. Έχουν και οι πλειοψηφίες δικαιώματα Μιχάλη! Και δεν καταλαβαίνω: γιατί ένας αριστερός και δη μορφωμένος και αξιόλογος όπως εσύ, να υιοθετεί ό,τι πιο ακραίο και χυδαίο μεθοδεύει το διεθνές κεφάλαιο, την πολιτιστική πολτοποίηση;

Για δες Μιχάλη, μια που το έφερε η κουβέντα, τις απόψεις του ΚΚΕ για το βιβλίο της Ρεπούση, έχουν πολύ ενδιαφέρον! Θα δεις ότι στον Περισσό, αντιλήφθηκαν τον κίνδυνο...

Νάσαι πάντα καλά. Καληνύχτα.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητοι σχολιογράφοι
Παρουσιαζει ενδιαφέρον ότι δεν θυμόμαστε εύκολα εως καθόλου πως πέρασε από μέσα μας όλη αυτή η προπαγάνδα. Ειναι δυσκολο να ανακαλέσουμε πότε το ακουσαμε, αν το μαθαμε κλπ..(Ευτυχώς που ο ΜΙχαλής τα βρίσκει και μας τα φέρνει)

Πως το εξηγείτε όταν το μάθημα γινοταν σε κάθε τάξη, κάθε βδομαδα τουλάχιστον για μια ώρα για 12 χρόνια? Οταν συνοδευοταν με εκδηλωσεις θρησκευτικες και κατηχητικό;
(Κάποιοι μαθαίνουν μια και δυο ξένες γλώσσες με μια ώρα τη βδομάδα για 12 χρόνια!)

Ενας λόγος νομίζω είναι η πλήξη που νιωθαμε στο σχολειο Πολύ αργότερα (δυστυχώς - για το αργότερα)στη ζωή μου έμαθα ότι όταν νιώθουμε πλήξη το μεσο-συνειδητο μας είναι ορθάνοικτο και ο ψυχισμός μας απορροφά τις πληροφορίες χωρίς επεξεργασία.

Έτσι όχι μόνο μας τα επέβαλαν ως διδακτέα ύλη αλλά φρόντισαν να μας αποχαυνωνουν για να "περνάει καλύτερα το μηνυμα".

Το καλό με το βιβλίο της Ιστορίας της Ρεμπούση και της ομάδας της είναι ότι έφερε θέματα στην επιφάνεια. Αλλά για το ουσιαστικό ακούστηκαν πολύ λίγα!

Σαν να γίναμε μια μικρογραφία του τι συνέβηκε στην Ελλάδα μετα την αναρτηση του Γιωργου, κάποιοι ανέλαβαν να κάνουν τόσο έντονες κορώνες που δεν ακουστηκαν πολλά...

Και πως να σκεφτώ "αφού μου γαμάς τη συζήτηση"΄που λεει και ο συντροφος!

Ετσι προσπαθώντας να αποστασιοποιηθώ και να ανασυγκροτησω τις σκεψεις μου (και δυσκολευομαι ακόμα να κάνω νεες σκεψεις για το θέμα)είδα ότι όλα παίζουν εδώ...

Ολα σκιαγραφουν συμπτωματα ενός ΠΑΡΑ μα πάρα πολύ σχετικού με το θέμα πράγματος...

1) Από την μια αυτό το "λευκό σεντόνι" που κάποιοι νιώθουν οταν προσπαθουν να ανακαλέσουν στη μνημη τους τα θρησκευτικά...

2) από την άλλη ο θυμός και η ενταση της αντίστασης (είναι τόσο "ένα" με τον ευατό ή ευατή μας που γινεται εντονα προσωπικό. Τοσο απόλυτα το ρουφήξαμε για πολλά χρόνια.

3) Η απουσια επιχειρηματων σε βαθμο υστερίας... και οταν πέφτουν επιχειρηματα, τότε έπέρχεται η άρνηση ή η αποχή ως μικρές εκρήξεις απωθημένου (στο μπλοκ του Μιχαλη όταν παρουσιαστηκαν στοιχεία ια το θεμα Α+Β+Γ = Δ ή Ε ουδής αντέδρασε με σθενος)


Γι αυτο ίσως Γιωργο τα ματια του ποιητη "που παρακολουθούν τον κόσμο του να καταρρέει με βία..."
είναι πολύ τρυφερα για τοση τραχύτητα... (κανιβαλισμός με μια λέξη Ανευ των "φιλ-ανθρωπων")

"...και αφ ετέρου η κρίσιμη ανάγκη μιας διαφορετικής εκμάθησης της Ιστορίας τόσο ως περιεχόμενο όσο και ως διαδικασία-και η τελευταία είναι εξαιρετικά σημαντική, ίσως και πιο σημαντική από το περιεχόμενο μιας που η Διαδικασία είναι αυτή που διεγείρει την Κρίση"

ΜΑκάρι! Αλλά έχουμε πολλά να πουμε και να συζητησουμε για να μπορέσουμε να κάνουμε λίγο τόπο
και να αφεθούμε στη διαδικασία οι ίδιοι που διεγείρει τη Κρίση...

Δεν είναι μόνο η Ιστορια που πρέπει να ξαναγραφτεί, αλλά οι δικές μας "εγγραφές" ...

Μακάρι να υπάρξουν οι τολμηροι και καταρτισμένοι ν ανοιξουν το δρόμο σιγα σιγα να μπουν νεα βιβλία στα σχολεία...

Βιβλία πυ δεν θα υπολογίζουν στην ανία και πλήξη αλλά το ενδιαφέρον, την φυσική περιέργια, την αγαπη για το ψαξιμο...

κι ίσως εκεί να απαντήσουμε γαιτι μας πηρε 2000 χρόνια Ποιητη

Μιχάλης είπε...

Αγαπητέ Νίκο

Μου φαίνεται ολίγον τι παράξενο αυτό που αναφέρεις. Δεν το πιστεύω ότι δεν διδάχθηκες εν έτη 1986 για τους διωγμούς των χριστιανών.
Όπως ξέρεις κάνουμε σχεδόν τα ίδια μαθήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Τα βιβλία στα δικά μας σχολεία προέρχονται από την Ελλάδα.
Δεν είναι δυνατόν να έμαθα για τον Ιουλιανό τον επικαλούμενο και Παραβάτη κι εσύ να μην έμαθες.
Δεν είναι δυνατόν να μην έμαθες για το διάταγμα των Μεδιολάνων και για τους λόγους που εκδόθηκε.
Δεν είναι δυνατόν να μην έμαθες για τις αρένες και όλα τα σχετικά.
Δεν είναι δυνατόν επίσης να έμαθε η δική μου γενιά, να έμαθαν και να μαθαίνουν οι επόμενες αλλά η δική σου να μην έμαθε.
Αν μου πεις ότι δεν το διδάχθηκες σε έκταση αυτό μπορεί να το δεχτώ.

Ακόμα και το βιβλίο που αναφέρομαι στο δικό μου μπλογκ έχει αναφορά στους διωγμούς κατά των χριστιανών αλλά καμία αναφορά στους διωγμούς κατά των εθνικών.

Εκείνο που δεν έμαθες ούτε εσύ ούτε εγώ είναι αυτά που αναφέρει ο Πίττας.

Η παράθεση της παροιμίας φίλε δεν ήταν ειρωνική. Νομίζω ότι καταλαβαίνεις πολύ καλά τι ήθελα να πω προβάλλοντας την παροιμία. Και νομίζω ότι και με την ίδια παρέμβαση σου εξακολουθεί να ισχύει.

Θεωρείς ότι η εκπαίδευση μας δεν φαίνεται να έχει σοβαρά προβλήματα. Είναι η άποψη σου και τη σέβομαι αλλά διαφωνώ.
Αν μιλούμε για τα θρησκευτικά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διότι προάγει το μίσος και την αντιπαλότητα και δημιουργεί μια αίσθηση ανωτερότητας για τη «δική» θρησκεία και μια απαξίωση για όλες τις άλλες.
Όμως εκπαίδευση δεν είναι μόνο τα θρησκευτικά είναι και η ιστορία. Και εκεί υπάρχει πρόβλημα. Κι εκεί υπάρχει απόκρυψη στοιχείων, παραποίηση γεγονότων, μη επαρκής κατατόπιση σε ότι αφορά τη δική μας ιστορία. Δεν θα επεκταθώ στο θέμα αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε άλλη φορά. Και λέγοντας αυτά δεν σημαίνει ότι προκρίνω ή εγκρίνω το βιβλίο της Ρεπούση. Άλλωστε αυτό που κάνει η Ρεπούση, το κάνουν τα σημερινά βιβλία από την ανάποδη. Αλλά ξέρω, εκεί δεν έχει πρόβλημα.

Έχεις δίκαιο, η εκπαίδευση έχει να κάνει με 95% ορθόδοξο πληθυσμό. Ποιος είπε όμως ότι θα πρέπει να προσαρμόσουμε την ιστορία και τα θρησκευτικά στις ανάγκες του καθενός.
Άλλο είναι η μη απόκρυψη γεγονότων ή η μονομερείς παρουσίαση τους και άλλο αυτό που λες εσύ.
Κανένας δεν είπε να προσαρμόσουμε οτιδήποτε.

Από την άλλη, στο θέμα των θρησκευτικών, η συντριπτική αυτή πλειοψηφία πως διασφαλίζει τα δικαιώματα των μη ορθόδοξων, των μη χριστιανών και των μη πιστευόντων; Και δεν μιλώ για ξένους, μιλώ για τους δικούς μας. Όλοι αυτοί θα πρέπει να συνθλίβονται από την πλειοψηφία;

Αν με όσα γράφω τόσο καιρό, κατάλαβες ότι για μένα η ανεξιθρησκία είναι αυτό που μου προσάπτεις, τότε απλά θα πω ότι λυπούμαι. (Και αναφέρομαι και στα περί ακραίου και χυδαίου που μεθοδεύει το διεθνές κεφάλαιο).

Τέλος, προβάλλεις τη θέση του ΚΚΕ για το βιβλίο της Ρεπούση. Αυτό σε παρακαλώ κράτα το διότι θα μας χρειαστεί, είμαι σίγουρος.

Να είσαι καλά και να ξέρεις πως ότι γράφω τα γράφω με απόλυτο σεβασμό προς τους συνομιλητές μου και τις ιδέες τους. Άλλο το σέβομαι και άλλο το αποδέχομαι.

Ανώνυμος είπε...

Στέλιος

αν προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε τη συζήτηση πίσω στο αρχικό θέμα, ενδιαφέρον είναι (κατα τη γνώμη μου) το σχόλιο της δοκισοσφη και του ανώνυμου από λεμεσό:

"μην ξεχνάμε όμως ότι εκείνη την περίοδο βρίσκονταν σε παρακμή. Για τον εκφυλισμό και την απαξίωση ιδεολογιών και αξιών της αρχαιότητας δεν μπορεί να δοθεί αποκλειστική ευθύνη στην ορθοδοξία"

με τον ίδιο τρόπο επιχειρηματολογεί και ο στάθης σε ένα εξαιρετικό άρθρο (αξίζει να διαβαστεί στην ολότητα του) για τη πτώση της βουζαντίου και την άλωση της πόλης:

"Στην πραγματικότητα η Πόλη είχε «πεθάνει» ως πολιτικό πρόταγμα της οργάνωσης του «κόσμου», από την πρώτη της Αλωση στα 1204 από τους Φράγκους. Κι αυτό όχι επειδή οι Δυτικοί κατέστρεψαν την Κωνσταντίνου Πόλη, τη Νέα Ρώμη, το αρχαίο Βυζάντιο με υπερπολλαπλάσια αγριότητα απ' όσην κατάφεραν να επιδείξουν ποτέ οι Οθωμανοί στις χειρότερες στιγμές τους, αλλά διότι ο θρόνος των Καισάρων είχε πλέον σαπίσει, το Βυζάντιο είχε μείνει πίσω απ' την εποχή του, η πτώση του ήταν όχι μόνον αναπόδραστη, αλλά ίσως και αναγκαία".

http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/dt=29.05.2008,id=72813496

είναι λιγο ή πολύ αυτό που λέει και ο ανώνυμός συντοπίτης μου.
Η παρακμή ίσως να είναι πολύ πιο καταλυτικός παράγοντας για το τέλος ενός πολιτισμόυ παρά η νέα ιεδολογία/ αυτοκρατορία που απλά βοηθά στην ολοκήρωση του τέλους.

αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διδάσκεται ο ρόλος τους χριστιανισμού στη καταστροφή του ελληνικού πολιτισμού.

-=IMAGINOS=- είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
-=IMAGINOS=- είπε...

@Γιώργο άσε τώρα τις φιλοσοφίες και τα επίπεδα.

Στα περισσότερα κείμενα σου κατακρίνεις τους "νεοέλληνες" και δικαίωμα σου. Ε και εγώ έγραψα και ένα σχόλιο και κατέκρινα τον κομπλεξαρισμό των Κυπρίων που θέλουν να το παίζουν... Άγγλοι τρομάρα τους ξεχνώντας το τι έχουν περάσει από τους Άγγλους. Δικαίωμα μου επίσης. Τόσο κακό ήταν για να είναι επιεικώς απαράδεκτο το ποστ μου? Δεν μίλησα καν για τον άκρατο και παγκοσμίως μοναδικό πουριτανισμό των Κυπρίων και της Κυπριακής κοινωνίας… Ε θα το πράξω τώρα με παραδείγματα.

Το καλοκαίρι του 1996 ταξίδευα με το καράβι μαζί με την κοπέλα μου για τη Νάξο. Καθόμασταν στο κατάστρωμα και δίπλα στην κουπαστή και κάναμε ένα τραγικό "λάθος", φιλιόμασταν... Το μισό καράβι ήταν γεμάτο από κυπρίους τουρίστες που πήγαιναν στη Σαντορίνη αμ πως... Ξαφνικά έρχεται μία ούτε 40χρονών Κύπρια και μας έφτυσε στην ψύχρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ντροπή σας, δε ντρέπεστε, έχουμε μικρά παιδιά κλπ, πέταξε και κάτι Κυπριακά που δεν τα έπιασα καλά και οι υπόλοιποι κύπριοι είχαν κάνει ουρά για να μας φτύσουν επίσης!!!!!!!!!! Ρε άντε ξυρίσου μωρή Νεάντερνταλ της απάντησα και ουρλιάζοντας αυτή πήγε και μου έφερε τον Καπετάνιο για να μας ΣΥΛΛΑΒΕΙ χαχαχαχαχα Οι υπόλοιποι κύπριοι στην ουρά ωρύονταν σαν στο μεσαίωνα και ήθελαν να μας ρίξουν στην πυρά σαν τις κακές μάγισσες... Έρχεται ο Καπετάνιος μαζί με κάτι άλλους αξιωματικούς και μας ρώτησε τι συνέβαινε. Captain του λέω, "φιλιόμασταν με την κοπέλα μου πειράζει? Ακόμα δε γαμ###αμε πάντως. Τι ζόρι τραβάνε οι Νεάντερνταλ"? Ο Καπετάνιος μας σκάει ένα χαμόγελο και μου λέει χαμηλόφωνα "Κύπριοι φίλε μου, κύπριοι...." Δυστυχώς το κατάλαβα του απαντώ.. και έφυγε μισοχαμογελώντας. Οι Κύπριοι συνέχισαν να ωρύονται και να βρίζουν τώρα τους... καλαμαράδες συλλήβδην!!! Εγώ τους απαντώ "και τώρα πάρτε τ'αρχ### μου προϊστορικοί κανίβαλοι και μη πλησιάσει κανένας πάλι γιατί θα πεθάνει” χαχαχαχα.

Για να μην πω για τον νεοπλουτίστικο κομπλεξαρισμό τους επίσης. Από 7 αυτοκίνητα η κάθε Κυπριακή οικογένεια. Αρκεί να πάει κανείς στις φοιτητικές εστίες στην Αθήνα που υποτίθεται ότι φιλοξενούν άπορους φοιτητές αλλά που... Οι Κύπριοι γεμίζουν τις φοιτητικές εστίες και μόνο που δηλώνουν Κύπριοι (μαλακία του Ελληνικού κράτους γιατί μπαίνουν πάμπλουτοι νεόπλουτοι κομπλεξικοί Κύπριοι στις εστίες και μένουν έξω πραγματικά άποροι φοιτητές έλληνες αλλά και αλλοδαποί) και στις εισόδους των φοιτητικών εστιών βλέπεις 10άδες κυπριακά δεξιοτίμονα hammer, porsche, mercedes, maserati και bmw και παραδίπλα καμιά 200αριά Harley Davidson παρατεταγμένες σαν στην ταινία Easy Rider.... Δεν είμαι υπερβολικός, είχα γνωρίσει και 2-3 κυπρίους φοιτητές που ήταν νορμάλ παιδιά και ακομπλεξάριστοι αλλά προέρχονταν όλοι τους από τα κατεχόμενα και δεν ήταν και ματσωμένοι.

Τι μου λέτε τώρα λοιπόν... αλλά εγώ δεν κάθισα ποτέ να κατηγορήσω τους Κυπρίους και εσύ Γιώργο το ξέρεις αυτό. Εσείς όμως συνεχώς όλο με τους νεοέλληνες και την Ψωροκώσταινα ασχολείστε και τι καλή που είναι η Αγγλία. Κακό λόγο για την Αγγλία ποτέ. Αγγλοσαξονοποίηση πλήρης και μη με πείτε τώρα και ρατσιστή που δε γουστάρω και τους Άγγλους γιατί θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.
Άνευ και rose
Είπαμε +χοροπήδησον+
ΥΓ Γιώργο συγνώμη αλλά όσο ασχολείται ο άνευ εγκεφάλου αλλά με ζαρτιέρες μαζί μου, θα χοροπηδάμε όλοι μαζί. Μου έγιναν τώρα και τιμητές της «φιλανθρωπίας» των άλλων. Κύριε Ελέησον…. Και μη ρίξεις το φταίξιμο σε μένα γιατί εγώ και με το Μιχάλη και με τον Κυριάκο και με άλλους κάνω διάλογο μια χαρά. Να το ρίξεις το φταίξιμο σε αυτούς που επιτίθενται προσωπικά με χαρακτηρισμούς και πάντα πρώτοι ως κοινοί καλομαθημένοι κομπλεξικοί κύπριοι νεόπλουτοι.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΙΜΑΓΙΝΟΣ δεν αγαπάει τους Κύπριους...:((

Όλα όσα περιγράφεις έχουν μια δόση αλήθειας. Τα κοινωνικά σύνδρομα, όμως, είναι και στις δύο περιπτώσεις παρόμοια. Μοιάζουμε σα δυο σταγόνες νερό. Και μη μου πεις ότι η εύπορη αστική τάξη στην Ελλάδα δεν είναι αγγλόφιλη...γιατί αυτό θα ήταν μεγάλη αναλήθεια.

από Λεμεσό

kyriakos είπε...

Imagine μπορείς να έχεις δίκαιο σε όλα τα άλλα κλισέ και εμμονές που εντοπίζεις στους Κύπριους και πρώτοι εμείς τα επισημάνουμε. Όμως αυτά τα περί Αγγλίας είναι κατά την ταπεινή μου άποψη το λιγότερο απλοποιήσεις και γενικεύσεις.

Οι περισσότεροι Κύπριοι (έλληνες και τούρκοι) που βρέθηκαν στην αγγλία προ 50ετίας δεν το έπραξαν από ψώνιο αλλά από άμεση ανάγκη επιβίωσης.

Δεν μιλώ βέβαια για τα παλικάρια της ΕΟΚΑ που μυστηριωδώς βρέθηκαν στο λονδίνο υπό την προστασία του στέμματος μετά τον ‘’απελευθερωτικό αγώνα’’

Αλλά για τις χιλιάδες άλλες των Κυπρίων όπου στα δύσκολα εκείνα χρόνια φοβούμενοι για την ζωή τους εγκατέλειψαν την πατρίδα τους για να γλυτώσουν από το μένος του Γρίβα και της ΤΜΤ Το να αποκαλείς αυτούς τους ανθρώπους ψώνια είναι νομίζω λίγο άδικο.

Μετά άλλη κατηγορία Κυπρίων που έχουν επαφές με τους αντίχριστους Εγγλέζους είναι και αυτοί που έτυχε να έχουν μητέρα ή γιαγιά Εγγλέζα ή πατέρα ή παππού Εγγλέζο. Και πάλι είναι κάπως άδικο να αφορίζεις αυτούς τους ανθρώπους.

Τέλος η Κύπρος έχει ακόμα (δυστυχώς η ευτυχώς) πολύ στενούς δεσμούς με την Αγγλία. Πολλοί Κύπριοι που δεν τους αρέσει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα διαλέγουν να στείλουν τα παιδιά τους σε αγγλικό πανεπιστήμιο με άπειρες στερήσεις και οικονομικές δυσκολίες. Κατά την ταπεινή μου άποψη ο κάθε πατέρας και μητέρα έχουν το δικαίωμα να διαλέξουν αυτό που πιστεύουν ως καλύτερο για τα παιδιά τους. Ποίος μπορεί να τους κατηγορήσει? Εδώ η Παπαρήγα το έπραξε.

Σε προσωπικό επίπεδο εγώ ανήκω και στις 3 κατηγορίες.. Βγάλε άκρη..

Τώρα για όλα τα υπόλοιπα που είπες.. φίλε imagine αυτά τα καυτηριάζουμε και τα πολεμάμε τόσα και τόσα χρόνια.. αυτά και άλλα πολλά.. Δεν είναι εύκολος κανένας αγώνας.
Το να κρίνεις είναι πολύ εύκολο..

Unknown είπε...

Η κα Παπαρήγα έστειλε το παιδί της σε συγκεκριμένο ιδιωτικό σχολείο που μπορούσε να καλύψει συγκεκριμένες "ειδικές" ανάγκες του παιδιού. Ας μην φέρνουμε προσωπικά παραδείγματα ειδικά όταν αυτά μπορούν να γίνουν εύκολη λεία στα χέρια εξαιρετικά χυδαίων κονδυλοφόρων. Και είναι γνωστό πως με την κα Παπαρήγα με χωρίζει μέγα χάσμα. Έτερον εκάτερον. Η όλη συζήτηση περί Κυπρίων και Άγγλων κλπ κατά την άποψή μου είναι άστοχη, επιπόλαιη και θλιβερή. Και, εκτός θέματος.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ λέω να μείνω για πρωτοτυπία εντός του αρχικού θέματος του ποσ και να παραθέσω ένα απόσπασσμα από το άρθρο του κ.Σκόντζοθ με τίτλο "Κατάστρεψε η Εκκλησία τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό" (που μπορεί να βρεί κανείς ολόκληρο στο www.impantokratoros.gr)


" Οι αρχαίες θρησκείες και εν προκειμένω η αρχαιοελληνική θρησκεία είχε
καταρρεύσει πολύ πριν εμφανιστεί ο Χριστιανισμός. Η κατάρρευση είχε αρχίσει στα
κλασικά χρόνια, από τη δράση των σοφιστών, των άλλων φιλοσόφων και των
επιστημόνων και είχε σβήσει στα ρωμαϊκά χρόνια. Δεν υπήρχαν πια οπαδοί της
παραδοσιακής πίστεως, διότι είχε υποκατασταθεί από τα ανατολικά μυστηριακά
θρησκεύματα, που είχαν εισβάλει δυναμικά σε ολόκληρη την αυτοκρατορία και τον
απίστευτο θρησκευτικό αμοραλισμό, ο οποίος είχε εδραιωθεί στις ψυχές των
ανθρώπων. Τα έργα των ιστορικών των χρόνων εκείνων βεβαιώνουν περίτρανα το
γεγονός αυτό, όπως αυτά του Πλουτάρχου, του Παυσανία, του Στράβωνα, του Πολύβιου
κ.α. στα οποία διαπιστώνεται τέλεια εγκατάλειψη και σε αυτά ακόμη τα διάσημα
«ιερά», όπως το δελφικό. Ο Στράβων τον 2ο μ.Χ. αιώνα αναφέρει χαρακτηριστικά για
τους Δελφούς: «σήμερον και αυτός ο ναός των Δελφών έχει παραμεληθεί» (Στραβ.
9,15)

Ο Χριστιανισμός συνάντησε πρωτοφανή θρησκευτική, πνευματική και γενικότερη
κατάπτωση στον αρχαίο κόσμο. Απατώνται οικτρά όσοι φαντάζονται την Ελλάδα του
3ου και 4ου μ. Χ. αιώνα να μοιάζει με την κλασική του 5ου π.Χ. αιώνα. Γι' αυτό
έγινε ενθουσιωδώς δεκτή η χριστιανική πίστη παρά τους φοβερούς διωγμούς
διακοσίων πενήντα χρόνων. Ο κόσμος βρήκε αυτό που ζητούσε και δε μπορούσε να του
δώσει η προχριστιανική αρχαιότητα.
Οι χριστιανοί δεν είχαν λόγο να γκρεμίσουν εγκαταλειμμένους και ερειπωμένους
ναούς. Το έργο της κατεδάφισης είχε αναλάβει η παντελής έλλειψη θρησκευτών και
κατά συνέπεια η εγκατάλειψη. Αναφέρουμε ως τρανταχτό παράδειγμα την ερήμωση του
ονομαστού θρησκευτικού «ιερού» του Απόλλωνος στη Δάφνη της μεγαλουπόλεως
Αντιόχειας, όπου, όταν το επισκέφτηκε ο Ιουλιανός το Μάρτιο του 363, το βρήκε
ερειπωμένο. Ανάμεσα στο ένα και πλέον εκατομμύριο κατοίκων της Αντιόχειας δεν
υπήρχαν ελάχιστοι εθνικοί για να λειτουργήσουν και να συντηρήσουν το ονομαστό
«ιερό». Μόνο ένας άθλιος ιερέας με μια χήνα στα χέρια παραβρέθηκε στη θυσία,
προς μεγάλη έκπληξη και λύπη του ανεδαφικού και αποτυχημένου αυτοκράτορα.
(Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλ., έκδοση Μαρτίνου, τομ. 6,στ.954)!
Υπήρχαν συγκεκριμένοι νόμοι, που απαγόρευαν την κατεδάφιση των αρχαίων «ιερών»
και που προστάτευαν την αρχαία θρησκεία, όσο και αν αυτό δεν ακούγεται καλά στα
αυτιά των «αρχαιολατρών». Ο Μέγας Κωνσταντίνος (324-337) έλεγε στους υπηκόους
του: «Μπορείτε να μεταβαίνετε στους βωμούς και στα δημόσια ιερά σας και να
τελείτε τη λατρεία σας σύμφωνα με τις συνήθειές σας» (Θεοδ. Κωδ.ΙΧ16,1 και 2)! Ο
Εθνικός ιστορικός Σύμμαχος αναφέρει πως ο Κωνστάντιος (337-363) το 357 διατήρησε
ευλαβικά τα προνόμια των Εστιάδων στη Ρώμη και γενικά επέτρεψε να γίνεται
ακώλυτα η λατρεία των εθνικών (Επιστ.P.L.18,391)! Οι αυτοκράτορες Γρατιανός
(364-379), Ουαλεντιανός (364-378) και Θεοδόσιος (379-395) όρισαν πως σε όσους
ναούς εθνικών «σύχναζαν πλήθη, και που βρίσκονταν ακόμα σε δημόσια χρήση, να
παραμένουν ανοικτοί» (Θεοδ. Κωδ.XVI 10,8). Οι διάδοχοι του Μ. Θεοδοσίου,
Αρκάδιος (395-408) και Θεοδόσιος Β΄ (408-450), εξέδωσαν διατάγματα για την
προστασία των νομοταγών εθνικών από αυθαιρεσίες κάποιων θερμόαιμων χριστιανών
επάρχων «να μην τολμήσουν να απλώσουν βίαιο χέρι στους Εβραίους και τους
εθνικούς» (Θεοδ. Κωδ.XVI 10,24). Ο πρώτος σε επιστολή του προς τον Ανθύπατο
Αφρικής Απολλόδωρο (20 Αυγούστου 399), διέταξε: «Αν κάποιος επιχειρήσει να
καταστρέψει ναούς (των εθνικών), οι οποίοι είναι κενοί από παράνομα αντικείμενα,
δεν θα έχει την αυτοκρατορική στήριξη» (Θεοδ.Κωδ.XVI 10,18). (Για περισσότερα
δες στην ιστοσελίδα: www.romanity.oodegr.com/chistianity.html ).
Τους πιο πολλούς ναούς των εθνικών, που βρίσκονταν σε καλή κατάσταση τους
μετέβαλαν σε χριστιανικούς ναούς και έτσι σώθηκαν από την κατάρρευση, όπως ο
Παρθενώνας, το Ερέχθειο, το Θησείο, κ.α. Ας σκεφτούμε πως, αν ο Παρθενώνας δεν
μεταβαλλόταν σε χριστιανικό ναό, δεν θα ήταν σήμερα στημένος στην ακρόπολη, να
τον θαυμάζει η ανθρωπότητα, αλλά ένας σωρός από σπασμένα μάρμαρα!

Τα έργα τέχνης δεν τα κατέστρεψαν οι χριστιανοί, διότι αυτά δεν υπήρχαν πια,
αφού τα είχαν αρπάξει οι ομόπιστοι των αρχαίων Ελλήνων, Ρωμαίοι. Το
μετακομιστικό έργο των καλλιτεχνικών θησαυρών άρχισε ο Ρωμαίος σφαγέας της
Ελλάδος Αιμίλιος Παύλος το 167 π.Χ. και το συνέχισαν όλοι οι κατοπινοί
αυτοκράτορες. Φόρτωναν ατέλειωτα καράβια με αγάλματα και άλλα έργα τέχνης για τη
Ρώμη, για να στολίσουν τις επαύλεις τους και την «αιώνια πόλη»! Άλλα είχαν
καταστραφεί από δηώσεις αγρίων εμφυλίων πολέμων μεταξύ των Ελλήνων. Αναφέρω
ελάχιστα παραδείγματα: Πρώτον την ολοκληρωτική καταστροφή του Δίου της
Μακεδονίας από τους Αιτωλούς το 219 π.Χ, υπό τον στρατηγό Σκόπα, ο οποίος
«ενέπρησε τας στοάς τας περί το τέμενος και τα λοιπά διέφθειρε των αναθημάτων»
(Πολυβίου, Ιστ.Δ΄,62,2-3). Το ίδιο χρόνο οι Αιτωλοί κατέστρεψαν ολοσχερώς το
δωδωναίο «ιερό» υπό τον στρατηγό Δωρίμαχο (Πολυβίου, Ιστ.Δ΄,67,3). Ως αντίποινα
οι Μακεδόνες υπό τον Φίλιππο Ε΄ εξαφάνισαν κυριολεκτικά το Θέρμο της Αιτωλίας,
πυρπολώντας τον περίφημο ναό του Απόλλωνα και θρυμματίζοντας περισσότερα από δύο
χιλιάδες αγάλματα (Πολυβίου, Ιστ.Ε΄,9). Το 201 π.Χ. ο Φίλιππος κατάστρεψε με
ιδιαίτερη αγριότητα την Πέργαμο, όπου κατακρήμνισε ναούς και σύντριψε χιλιάδες
αγάλματα (Πολυβίου, Ιστ.ΚΑ΄,1). Επίσης το 200 π. Χ. ο ίδιος κατάστρεψε με
ιδιαίτερη μανία τα έργα τέχνης της Αττικής, «κατάστρεψε τα προγονικά ιερά που
στόλιζαν και τον μικρότερο δήμο (της Αττικής), πυρπόλησε ΟΛΟΥΣ τους ναούς,
ακρωτηρίασε τα αγάλματα των θεών, που κατάκεινται σήμερα ανάμεσα στις
γκρεμισμένες πύλες των Αθηνών» (Λίβιος Τίτος Ρωμ.Ιστ.ΧΧΧΙ,30)! Ιδού οι πρώτοι
και μεγαλύτεροι, πριν την εγκατάλειψη, καταστροφείς του αρχαιοελληνικού
πολιτισμού!

Τα ελάχιστα εναπομείναντα, όσο και αν αυτό ακούγεται παράξενο, τα προστάτεψαν οι
χριστιανοί, αναγνωρίζοντας την αισθητική τους αξία. Υπάρχουν αυτοκρατορικά
διατάγματα, τα οποία αποσιωπούνται και που επιτάσσουν την προστασία των
διάκοσμων των εθνικών ναών. Το περίφημο άγαλμα του Ολυμπίου Διός μεταφέρθηκε από
το Μ. Κωνσταντίνο στην Κωνσταντινούπολη για να στολίσει τον ιππόδρομο. Επίσης τα
διάσπαρτα μαρμάρινα ανάγλυφα εντοιχίζονταν στους χριστιανικούς ναούς, για
καλλιέπεια. Ο αυτοκράτορας Ωνώριος (384-425) σε επιστολή του προς τον Βικάριο
της Ισπανίας Μακρόβιο του 399, διέταξε: «Επιθυμούμε και να διατηρηθούν τα
διακοσμητικά στοιχεία των δημοσίων κτηρίων (εθνικών ναών). Αν κάποιος
επιχειρήσει να καταστρέψει αυτά τα έργα, δεν θα βασίζεται σε καμιά εξουσία»
(Θεοδ.Κωδ.XVI 10,15)!

Μεμονωμένες περιπτώσεις αντεκδίκησης κάποιων χριστιανών, που είχαν δεινοπαθήσει
από τους διωγμούς εθνικών, δεν αναιρούν τον κανόνα. Και αν ακόμη δεχτούμε
κατεδάφιση κάποιων ναών από χριστιανούς, αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία, διότι
εκείνοι τους έχτισαν ως εθνικοί, εκείνοι τους γκρέμισαν ως μετέπειτα χριστιανοί.

Για τις όποιες πολιτικές επιλογές των βυζαντινών αυτοκρατόρων κατά του
καταρρέοντος εθνισμού δεν έχει λόγους να απολογείται η Εκκλησία. Εκείνοι
εξέφραζαν τη κρατική εξουσία και δρούσαν για το συμφέρον του κράτους, όπως
πίστευαν καλλίτερα. Κανένα όμως σημαίνον πρόσωπο της Εκκλησίας ευθύνεται ούτε
για μία δίωξη εθνικού, πολλώ δε μάλλον για «γενοκτονίες» όπως ψευδέστατα
ισχυρίζονται οι «αρχαιολάτρες». Η μοναδική περίπτωση του φόνου της φιλοσόφου
(και κατηχημένης να βαπτιστεί χριστιανή) Υπατείας, τον οποίο έχουν ως
«φλάμπουρο» οι «αρχαιολάτρες», αποδείχθηκε περίτρανα ότι ήταν καθαρά πολιτική
δολοφονία, προϊόν του αδυσώπητου αγώνα μεταξύ των πολιτικών φατριών της
Αλεξάνδρειας (βλ. Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, τομ.ΚΓ΄,σελ.654).

Σχετικά με τη νομοθεσία των βυζαντινών αυτοκρατόρων κατά της εθνικής θρησκείας
μπορούμε να πληροφορήσουμε τον αναγνώστη μας πως αυτή ποτέ δεν εφαρμόστηκε,
διότι απλούστατα δεν χρειάστηκε να εφαρμοστεί, αφού ο εθνισμός ήταν πια παρελθόν
και ψήγματα αυτού είχαν περιορισθεί σε απομακρυσμένες περιοχές, με λάτρεις
αμόρφωτους χωρικούς. Αναφέραμε ήδη την μεγάλη πόλη της Αντιόχειας, όπου δε
συνάντησε εθνικούς ο ονειροπαρμένος, θρησκομανής και ανεδαφικός αυτοκράτορας
Ιουλιανός. Αναφέρουμε επίσης ως παράδειγμα το γεγονός πάμπολλων πόλεων της
Ανατολής, τις οποίες ... διέγραφε από τη δικαιοδοσία του κράτους, διότι οι
κάτοικοί τους ήταν καθ' ολοκληρίαν χριστιανοί! Ενδεικτικά παραθέτουμε τις
διαγραφές των μεγαλουπόλεων Καισάρεια της Καππαδοκίας, Νισσίβεως και Εδέσσης της
Μεσοποταμίας (βλ. Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλοπαίδεια, εκδ. Μαρτίνου,
τομ.6,στ.954)!

Οι περισσότεροι νόμοι δεν είχαν στόχο τους απλούς πιστούς της αρχαίας θρησκείας,
αλλά τα σκοταδιστικά κέντρα της, όπως τα διαβόητα μαντεία και ιδίως τα αισχρά
«ιερά πορνεία», τα οποία εκμεταλλεύονταν άγρια τους ατυχείς εθνικούς λατρευτές
και καλλιεργούσαν τη δεισιδαιμονία και την ανηθικότητα. Αναφέρουμε για
παράδειγμα την κατεδάφιση του «ιερού» της Αφροδίτης στην Άφακα της Τύρου, όπου
εκπορνεύονταν όχι μόνο γυναίκες, αλλά και άνδρες γύννιδες, δηλαδή κίναιδοι και
όπου είχε καταστεί κέντρο διαφθοράς και ακολασίας! Απαγορεύτηκε η λειτουργία των
διαβόητων μαντείων του Κλαρίου Απόλλωνα στην Κολοφώνα και του Διδυμαίου
Απόλλωνος στη Μίλητο της Μ. Ασίας, διότι οι εκεί σκοταδιστές ιερείς και
ψευτομάντεις είχαν υποκινήσει το φοβερό διωγμό του Διοκλητιανού, πείθοντας τον
θρησκόληπτο αυτοκράτορα, πως οι θεοί στέλνουν ατυχίες στο κράτος εξαιτίας του
...χριστιανικού μιάσματος, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό μαρτυρικό θάνατο μέγα
πλήθος χριστιανών, και να υποστούν μύριες διώξεις εκατομμύρια πιστοί.
Ας σημειωθεί εδώ πως οι πιο «αιμοσταγείς διώκτες των εθνικών» αυτοκράτορες, ως
το Θεοδόσιο (379-395), είχαν τον τίτλο του «Μέγιστου Αρχιερέα» (Pontifex
Maximus) της αρχαίας θρησκείας! Πως ήταν δυνατόν ο ίδιος ο ύπατος αρχιερέας της
να είναι ταυτόχρονα και διώκτης της; "

Unknown είπε...

Ένα ε-ξαι-ρε-τι-κό άρθρο του φίλου Μιχάλη...περί "διδασκαλίας" θρησκευτικών στην "Ελληνική" "Εκπαίδευση".

http://mihalismihail.blogspot.com/2008/06/blog-post_30.html

Ανώνυμος είπε...

xaxaxax
sas afise kokkalo o Skontzos kai trexete se alla blogg kai monopatia! Kai pou na paretheta olo to keimeno!

kyriakos είπε...

Γιώργο δεν υπονοούσα τίποτα αρνητικό για την Παπαρήγα. Eίπα ότι κάθε γονιός έχει το δικαίωμα να πράξει αυτό το οποίο ο ίδιος θεωρεί καλύτερο για το παιδί του ανεξαρτήτως από ιδεολογίες, Πατρίδες κτλ
Κανείς δεν μπορεί να κρίνει κάποιον για κάτι τέτοιο, αυτά είναι αυτονόητα. Τώρα για τα περί Αγγλίας καταλαβαίνω ότι είναι εκτός θέματος αλλά λέχθηκαν κάποια πράγματα τα οποία με αφορούσαν και σε προσωπικό επίπεδο. Ένιωσα την ανάγκη να κάνω μια παρέμβαση.

Ανώνυμος είπε...

@ ανώνυμε (1ης Ιουλίου)

Η Αλεξάνδρεια "θυμάται" ακόμα με φρίκη τη δολοφονία της Υπατίας 4 αιώνες μετά την επικράτηση του Χριστιανισμου.

Τον διαμελισμό της με κοφτερά όστρακα, το πέταμα της σάρκας της στα 4 σημεία του ορίζοντα και το κάψιμο των οστών της για να μην απομείνει τίποτα από την χαρισματική πνευματική ηγέτιδα...

Διδασκε εκτός tvn άλλων τη συνύπαρξη των θρησκειών και την ανοχή...

Ο Κύριλος (ηθικος αυτουργός) δοξαζετε και από την Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησια ως Άγιος...

Unknown είπε...

Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν άφησε κανέναν κόκαλο ο κος Σκόντζος και το κείμενο από την Ιερά Μονή Παντοκράτορα Μελισσοχωρίου της οποίας η ιστοσελίδα βρίθει εκείνο το πνιγηρό χαρακτηριστικό που διέπει κάθε είδους δογματισμό (από τον θρησκευτικό μέχρι τον πολιτικό). Είναι πραγματικά αστείο; τραγικό; να προσπαθούν κάποιοι να αποδείξουν την ορθότήτά τους μέσα από την υποτιθέμενη πλάνη των άλλων.

Θα επανέρθω-έχω και δουλειά, δε ζω σε...μοναστήρι!

kyriakos είπε...

By the way ηρέμησε Δημοσθένη σε λίγο θα μας πεις ότι το άγαλμα του ολυμπίου διός προστατεύθηκε από την μεταφορά του στη Κωνσταντινούπολη.

Απλά και μόνο επειδή παρέθεσες τις καταστροφές που υπέστηκε η αρχαία Ελλάδα από τους Ρωμαίους και κράτησες στο σκοτάδι τις πολλαπλάσιες καταστροφές που έκαναν οι χριστιανοί αυτό δεν σημαίνει ότι τους αθωώνεις.
Το μόνο που σημαίνει είναι ότι τόσο και οι ρωμαίοι λεηλάτησαν αλλά άλλο τόσο και οι χριστιανοί κατέστρεψαν και βεβηλώσαν ότι είχε απομείνει.
Το μόνο που μας λες στην ουσία χωρίς να το καταλάβεις, είναι ότι ο χριστιανισμός έδωσε την χαριστική βολή στον αποδυναμωμένο αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Κάτι το οποίο είναι ακόμα πιο ανήθικο.

Επίσης κάτι άλλο το οποίο ξεχνάς είναι ότι ο χριστιανισμός δεν ήταν κάτι ξέχωρο από την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία ήταν η ίδια η συνέχεια της.

Οι ρωμαίοι μπορεί να μετέφεραν άπειρα αγάλματα στα σπίτια τους (γλυτώνοντας τα στην ουσία από το μένος των χριστιανών) έκαναν όμως και άπειρα αντίγραφα που χάρης σε αυτά μπορούμε να ξέρουμε πως ήταν περίπου τα αυθεντικά. (τα οποία έγιναν χαλκομανία μάντεψε από ποιους)

Οι ρωμαίοι δεν τόλμησαν ποτέ να καταστρέψουν τα γραπτά κείμενα των μαθηματικών και των φιλοσόφων της αρχαιότητας ούτε να κλείσουν τις φιλοσοφικές σχολές.
αντίθετως έλεγαν: 'Ασε τους αρχαίους έλληνες να φιλοσοφούν και συ ρωμαίε κυρίευσε τους με το σπαθί σου'

Οι χριστιανοί όμως μετέτρεψαν ότι έπεσε στα χέρια τους σε προσευχητάρια και έκλεισαν και έκαψαν όλες τις φιλοσοφικές σχολές..

Και κάτι τελευταίο πως στο διάολο μπορεί να βοήθησε την στατικότατα του Παρθενώνα η μετατροπή του σε εκκλησία? Εκτός αν το σπίτι σου το κρατούν οι τοίχοι και όχι οι κολόνες..
Και αφού βοήθησε(!!!) όπως λες γιατί παραλάβαμε ερείπια και αποκεφαλισμένα αγάλματα?

Ανώνυμος είπε...

Οι αρχαίες θρησκείες και εν προκειμένω η αρχαιοελληνική θρησκεία είχε
καταρρεύσει πολύ πριν εμφανιστεί ο Χριστιανισμός. Η κατάρρευση είχε αρχίσει στα
κλασικά χρόνια, από τη δράση των σοφιστών, των άλλων φιλοσόφων και των
επιστημόνων και είχε σβήσει στα ρωμαϊκά χρόνια. Δεν υπήρχαν πια οπαδοί της
παραδοσιακής πίστεως, διότι είχε υποκατασταθεί από τα ανατολικά μυστηριακά
θρησκεύματα, που είχαν εισβάλει δυναμικά σε ολόκληρη την αυτοκρατορία και τον
απίστευτο θρησκευτικό αμοραλισμό, ο οποίος είχε εδραιωθεί στις ψυχές των
ανθρώπων. Τα έργα των ιστορικών των χρόνων εκείνων βεβαιώνουν περίτρανα το
γεγονός αυτό, όπως αυτά του Πλουτάρχου, του Παυσανία, του Στράβωνα, του Πολύβιου
κ.α. στα οποία διαπιστώνεται τέλεια εγκατάλειψη και σε αυτά ακόμη τα διάσημα
«ιερά», όπως το δελφικό. Ο Στράβων τον 2ο μ.Χ. αιώνα αναφέρει χαρακτηριστικά για
τους Δελφούς: «σήμερον και αυτός ο ναός των Δελφών έχει παραμεληθεί» (Στραβ.
9,15)






Ο Χριστιανισμός συνάντησε πρωτοφανή θρησκευτική, πνευματική και γενικότερη
κατάπτωση στον αρχαίο κόσμο. Απατώνται οικτρά όσοι φαντάζονται την Ελλάδα του
3ου και 4ου μ. Χ. αιώνα να μοιάζει με την κλασική του 5ου π.Χ. αιώνα. Γι' αυτό
έγινε ενθουσιωδώς δεκτή η χριστιανική πίστη παρά τους φοβερούς διωγμούς
διακοσίων πενήντα χρόνων. Ο κόσμος βρήκε αυτό που ζητούσε και δε μπορούσε να του
δώσει η προχριστιανική αρχαιότητα.
Οι χριστιανοί δεν είχαν λόγο να γκρεμίσουν εγκαταλειμμένους και ερειπωμένους
ναούς. Το έργο της κατεδάφισης είχε αναλάβει η παντελής έλλειψη θρησκευτών και
κατά συνέπεια η εγκατάλειψη. Αναφέρουμε ως τρανταχτό παράδειγμα την ερήμωση του
ονομαστού θρησκευτικού «ιερού» του Απόλλωνος στη Δάφνη της μεγαλουπόλεως
Αντιόχειας, όπου, όταν το επισκέφτηκε ο Ιουλιανός το Μάρτιο του 363, το βρήκε
ερειπωμένο. Ανάμεσα στο ένα και πλέον εκατομμύριο κατοίκων της Αντιόχειας δεν
υπήρχαν ελάχιστοι εθνικοί για να λειτουργήσουν και να συντηρήσουν το ονομαστό
«ιερό». Μόνο ένας άθλιος ιερέας με μια χήνα στα χέρια παραβρέθηκε στη θυσία,
προς μεγάλη έκπληξη και λύπη του ανεδαφικού και αποτυχημένου αυτοκράτορα.
(Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλ., έκδοση Μαρτίνου, τομ. 6,στ.954)!




Υπήρχαν συγκεκριμένοι νόμοι, που απαγόρευαν την κατεδάφιση των αρχαίων «ιερών»
και που προστάτευαν την αρχαία θρησκεία, όσο και αν αυτό δεν ακούγεται καλά στα
αυτιά των «αρχαιολατρών». Ο Μέγας Κωνσταντίνος (324-337) έλεγε στους υπηκόους
του: «Μπορείτε να μεταβαίνετε στους βωμούς και στα δημόσια ιερά σας και να
τελείτε τη λατρεία σας σύμφωνα με τις συνήθειές σας» (Θεοδ. Κωδ.ΙΧ16,1 και 2)!


Ο
Εθνικός ιστορικός Σύμμαχος αναφέρει πως ο Κωνστάντιος (337-363) το 357 διατήρησε
ευλαβικά τα προνόμια των Εστιάδων στη Ρώμη και γενικά επέτρεψε να γίνεται
ακώλυτα η λατρεία των εθνικών (Επιστ.P.L.18,391)! Οι αυτοκράτορες Γρατιανός
(364-379), Ουαλεντιανός (364-378) και Θεοδόσιος (379-395) όρισαν πως σε όσους
ναούς εθνικών «σύχναζαν πλήθη, και που βρίσκονταν ακόμα σε δημόσια χρήση, να
παραμένουν ανοικτοί» (Θεοδ. Κωδ.XVI 10,8). Οι διάδοχοι του Μ. Θεοδοσίου,
Αρκάδιος (395-408) και Θεοδόσιος Β΄ (408-450), εξέδωσαν διατάγματα για την
προστασία των νομοταγών εθνικών από αυθαιρεσίες κάποιων θερμόαιμων χριστιανών
επάρχων «να μην τολμήσουν να απλώσουν βίαιο χέρι στους Εβραίους και τους
εθνικούς» (Θεοδ. Κωδ.XVI 10,24).


Ο πρώτος σε επιστολή του προς τον Ανθύπατο
Αφρικής Απολλόδωρο (20 Αυγούστου 399), διέταξε: «Αν κάποιος επιχειρήσει να
καταστρέψει ναούς (των εθνικών), οι οποίοι είναι κενοί από παράνομα αντικείμενα,
δεν θα έχει την αυτοκρατορική στήριξη» (Θεοδ.Κωδ.XVI 10,18). (Για περισσότερα
δες στην ιστοσελίδα: www.romanity.oodegr.com/chistianity.html ).




Τους πιο πολλούς ναούς των εθνικών, που βρίσκονταν σε καλή κατάσταση τους
μετέβαλαν σε χριστιανικούς ναούς και έτσι σώθηκαν από την κατάρρευση, όπως ο
Παρθενώνας, το Ερέχθειο, το Θησείο, κ.α. Ας σκεφτούμε πως, αν ο Παρθενώνας δεν
μεταβαλλόταν σε χριστιανικό ναό, δεν θα ήταν σήμερα στημένος στην ακρόπολη, να
τον θαυμάζει η ανθρωπότητα, αλλά ένας σωρός από σπασμένα μάρμαρα!







Τα έργα τέχνης δεν τα κατέστρεψαν οι χριστιανοί, διότι αυτά δεν υπήρχαν πια,
αφού τα είχαν αρπάξει οι ομόπιστοι των αρχαίων Ελλήνων, Ρωμαίοι. Το
μετακομιστικό έργο των καλλιτεχνικών θησαυρών άρχισε ο Ρωμαίος σφαγέας της
Ελλάδος Αιμίλιος Παύλος το 167 π.Χ. και το συνέχισαν όλοι οι κατοπινοί
αυτοκράτορες. Φόρτωναν ατέλειωτα καράβια με αγάλματα και άλλα έργα τέχνης για τη
Ρώμη, για να στολίσουν τις επαύλεις τους και την «αιώνια πόλη»! Άλλα είχαν
καταστραφεί από δηώσεις αγρίων εμφυλίων πολέμων μεταξύ των Ελλήνων. Αναφέρω
ελάχιστα παραδείγματα: Πρώτον την ολοκληρωτική καταστροφή του Δίου της
Μακεδονίας από τους Αιτωλούς το 219 π.Χ, υπό τον στρατηγό Σκόπα, ο οποίος
«ενέπρησε τας στοάς τας περί το τέμενος και τα λοιπά διέφθειρε των αναθημάτων»
(Πολυβίου, Ιστ.Δ΄,62,2-3).



Το ίδιο χρόνο οι Αιτωλοί κατέστρεψαν ολοσχερώς το
δωδωναίο «ιερό» υπό τον στρατηγό Δωρίμαχο (Πολυβίου, Ιστ.Δ΄,67,3). Ως αντίποινα
οι Μακεδόνες υπό τον Φίλιππο Ε΄ εξαφάνισαν κυριολεκτικά το Θέρμο της Αιτωλίας,
πυρπολώντας τον περίφημο ναό του Απόλλωνα και θρυμματίζοντας περισσότερα από δύο
χιλιάδες αγάλματα (Πολυβίου, Ιστ.Ε΄,9). Το 201 π.Χ. ο Φίλιππος κατάστρεψε με
ιδιαίτερη αγριότητα την Πέργαμο, όπου κατακρήμνισε ναούς και σύντριψε χιλιάδες
αγάλματα (Πολυβίου, Ιστ.ΚΑ΄,1). Επίσης το 200 π. Χ. ο ίδιος κατάστρεψε με
ιδιαίτερη μανία τα έργα τέχνης της Αττικής, «κατάστρεψε τα προγονικά ιερά που
στόλιζαν και τον μικρότερο δήμο (της Αττικής), πυρπόλησε ΟΛΟΥΣ τους ναούς,
ακρωτηρίασε τα αγάλματα των θεών, που κατάκεινται σήμερα ανάμεσα στις
γκρεμισμένες πύλες των Αθηνών» (Λίβιος Τίτος Ρωμ.Ιστ.ΧΧΧΙ,30)! Ιδού οι πρώτοι
και μεγαλύτεροι, πριν την εγκατάλειψη, καταστροφείς του αρχαιοελληνικού
πολιτισμού!





Τα ελάχιστα εναπομείναντα, όσο και αν αυτό ακούγεται παράξενο, τα προστάτεψαν οι
χριστιανοί, αναγνωρίζοντας την αισθητική τους αξία. Υπάρχουν αυτοκρατορικά
διατάγματα, τα οποία αποσιωπούνται και που επιτάσσουν την προστασία των
διάκοσμων των εθνικών ναών.



Το περίφημο άγαλμα του Ολυμπίου Διός μεταφέρθηκε από
το Μ. Κωνσταντίνο στην Κωνσταντινούπολη για να στολίσει τον ιππόδρομο. Επίσης τα
διάσπαρτα μαρμάρινα ανάγλυφα εντοιχίζονταν στους χριστιανικούς ναούς, για
καλλιέπεια.




Ο αυτοκράτορας Ωνώριος (384-425) σε επιστολή του προς τον Βικάριο
της Ισπανίας Μακρόβιο του 399, διέταξε: «Επιθυμούμε και να διατηρηθούν τα
διακοσμητικά στοιχεία των δημοσίων κτηρίων (εθνικών ναών). Αν κάποιος
επιχειρήσει να καταστρέψει αυτά τα έργα, δεν θα βασίζεται σε καμιά εξουσία»
(Θεοδ.Κωδ.XVI 10,15)!

Μεμονωμένες περιπτώσεις αντεκδίκησης κάποιων χριστιανών, που είχαν δεινοπαθήσει
από τους διωγμούς εθνικών, δεν αναιρούν τον κανόνα. Και αν ακόμη δεχτούμε
κατεδάφιση κάποιων ναών από χριστιανούς, αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία, διότι
εκείνοι τους έχτισαν ως εθνικοί, εκείνοι τους γκρέμισαν ως μετέπειτα χριστιανοί.

Για τις όποιες πολιτικές επιλογές των βυζαντινών αυτοκρατόρων κατά του
καταρρέοντος εθνισμού δεν έχει λόγους να απολογείται η Εκκλησία. Εκείνοι
εξέφραζαν τη κρατική εξουσία και δρούσαν για το συμφέρον του κράτους, όπως
πίστευαν καλλίτερα. Κανένα όμως σημαίνον πρόσωπο της Εκκλησίας ευθύνεται ούτε
για μία δίωξη εθνικού, πολλώ δε μάλλον για «γενοκτονίες» όπως ψευδέστατα
ισχυρίζονται οι «αρχαιολάτρες». Η μοναδική περίπτωση του φόνου της φιλοσόφου
(και κατηχημένης να βαπτιστεί χριστιανή) Υπατείας, τον οποίο έχουν ως
«φλάμπουρο» οι «αρχαιολάτρες», αποδείχθηκε περίτρανα ότι ήταν καθαρά πολιτική
δολοφονία, προϊόν του αδυσώπητου αγώνα μεταξύ των πολιτικών φατριών της
Αλεξάνδρειας (βλ. Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, τομ.ΚΓ΄,σελ.654).

Σχετικά με τη νομοθεσία των βυζαντινών αυτοκρατόρων κατά της εθνικής θρησκείας
μπορούμε να πληροφορήσουμε τον αναγνώστη μας πως αυτή ποτέ δεν εφαρμόστηκε,
διότι απλούστατα δεν χρειάστηκε να εφαρμοστεί, αφού ο εθνισμός ήταν πια παρελθόν
και ψήγματα αυτού είχαν περιορισθεί σε απομακρυσμένες περιοχές, με λάτρεις
αμόρφωτους χωρικούς. Αναφέραμε ήδη την μεγάλη πόλη της Αντιόχειας, όπου δε
συνάντησε εθνικούς ο ονειροπαρμένος, θρησκομανής και ανεδαφικός αυτοκράτορας
Ιουλιανός. Αναφέρουμε επίσης ως παράδειγμα το γεγονός πάμπολλων πόλεων της
Ανατολής, τις οποίες ... διέγραφε από τη δικαιοδοσία του κράτους, διότι οι
κάτοικοί τους ήταν καθ' ολοκληρίαν χριστιανοί! Ενδεικτικά παραθέτουμε τις
διαγραφές των μεγαλουπόλεων Καισάρεια της Καππαδοκίας, Νισσίβεως και Εδέσσης της
Μεσοποταμίας (βλ. Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλοπαίδεια, εκδ. Μαρτίνου,
τομ.6,στ.954)!

Οι περισσότεροι νόμοι δεν είχαν στόχο τους απλούς πιστούς της αρχαίας θρησκείας,
αλλά τα σκοταδιστικά κέντρα της, όπως τα διαβόητα μαντεία και ιδίως τα αισχρά
«ιερά πορνεία», τα οποία εκμεταλλεύονταν άγρια τους ατυχείς εθνικούς λατρευτές
και καλλιεργούσαν τη δεισιδαιμονία και την ανηθικότητα. Αναφέρουμε για
παράδειγμα την κατεδάφιση του «ιερού» της Αφροδίτης στην Άφακα της Τύρου, όπου
εκπορνεύονταν όχι μόνο γυναίκες, αλλά και άνδρες γύννιδες, δηλαδή κίναιδοι και
όπου είχε καταστεί κέντρο διαφθοράς και ακολασίας! Απαγορεύτηκε η λειτουργία των
διαβόητων μαντείων του Κλαρίου Απόλλωνα στην Κολοφώνα και του Διδυμαίου
Απόλλωνος στη Μίλητο της Μ. Ασίας, διότι οι εκεί σκοταδιστές ιερείς και
ψευτομάντεις είχαν υποκινήσει το φοβερό διωγμό του Διοκλητιανού, πείθοντας τον
θρησκόληπτο αυτοκράτορα, πως οι θεοί στέλνουν ατυχίες στο κράτος εξαιτίας του
...χριστιανικού μιάσματος, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό μαρτυρικό θάνατο μέγα
πλήθος χριστιανών, και να υποστούν μύριες διώξεις εκατομμύρια πιστοί.
Ας σημειωθεί εδώ πως οι πιο «αιμοσταγείς διώκτες των εθνικών» αυτοκράτορες, ως
το Θεοδόσιο (379-395), είχαν τον τίτλο του «Μέγιστου Αρχιερέα» (Pontifex
Maximus) της αρχαίας θρησκείας! Πως ήταν δυνατόν ο ίδιος ο ύπατος αρχιερέας της
να είναι ταυτόχρονα και διώκτης της; "

Unknown είπε...

...ανάμεσα σε δύο συναντήσεις...θέλω να θυμίσω πως δεν συζητάμε ούτε τα δεινά που υπέστησαν οι εθνικοί από τους χριστιανούς, ούτε τα δεινά που υπέστησαν προηγουμένως οι χριστιανοί από τους εθνικούς, ούτε ποιος είναι ο "καλός" και ο "κακός".

Ερώτημα:

Είναι ή δεν είναι το θέμα "Ζήτημα σύγκρουσης πολιτισμών;"

Είναι ή δεν είναι το θέμα "η ανάγκη διδασκαλίας της ιστορίας με φωτισμένες όλες τις πλευρές;"

Ότι ασφαλώς δεν μιλάμε για ήττα της κλασικής Ελλάδας είναι δεδομένο. Ότι ο Ελληνικός κόσμος ήταν σε παρακμή εκείνη την περίοδο είναι επίσης δεδομένο.

Όμως. Ο ελληνικός κόσμος ήδη ήταν καιρό πριν μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας είναι γνωστό.

Ότι η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία προκειμένου να διατηρήσει την συνέχειά της χρησιμοποίησε τη νέα θρησκεία, είναι επίσης γεγονός.

Σε κάθε περίπτωση απλά ρωτάω....όλα αυτά δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο ευρείας διδασκαλίας και ακόμα πιο ευρείας συζήτησης στα σχολεία;

Και δεν κατανοώ γιατί σε ένα τέτοιο ερώτημα, που τέθηκε εξ αρχής από το κύριο άρθρο, διάφοροι φίλοι, είτε υπεραμύνονται της εκκλησίας (που δεν αναφέρθηκε ποτέ) είτε εμπλέκουν τα πλέον άσχετα πράγματα όπως η Αριστερά η Δεξιά κλπ.

Ανώνυμος είπε...

Για πρωτη μου φορα θα γραψω λιγο εντονα ενω δεν το συνηθιζω γιατι πιστευω πως δεν μου το επιτρεπουν ουτε η ηλικια μου (62) ουτε η θεση μου αλλα ουτε και ο χαρακτηρας μου. Γεγονος ειναι πως απουσιαζω απο την Ελλαδα πανω απο 35 χρονια και οι επισκεψεις μου ειναι πια σπανιες και αφορουν συνεργασιες μονο με το Πανεπιστημιο Κρητης και τον κο Γραμματικακη με τον οποιο συμβαινει να ειμαστε παλαιοι φιλοι και συναδελφοι. Θεωρω τον εαυτο μου τυχερο που δεν ζω στην Ελλαδα της οποιας δυστυχως η περιρρέουσα ατμοσφαιρα ειναι ευνουχιστικη για καθε ανθρωπο που επιδιωκει να ειναι απλα ελευθερα σκεπτομενος πολιτης. Βλεπω με μεγαλη λυπη πως ορισμενοι απο εσας αντιλαμβανεστε τα παντα μονο μεσα απο τα στερεοτυπα που διδαχθηκατε και τα οποια δεν τολματε καν να τα θεσετε υπο ενα ελαχιστο ερωτηματικο. Ειναι αδιανοητο το πως μετα απο αυτο το κειμενο του κου Πηττα καποιοι εβαλαν μεσα Κομματα, γκεη γαμους, εμφυλιους, και αλλα απιθανα.

Καποιος ανεβασε ενα κειμενο του κου Σκοντζου. Δεν τον ξερω. Παντως το κειμενο του σε καποιον που σκεπτεται λιγο Ακαδημαικα προκαλει τα γελια, ειναι κειμενο φανατικο που θυμιζει το υφος των Απολογητων.

Θα μεινω σε ενα σημειο του ωραιου αρθρου- θα ξαναπω κυριε Πηττα πως εχετε μια σπανια ικανοτητα να αναπτυσσετε μεσα σε πολυ μικρα κειμενα πληρη νοηματα με αρχη μεση και τελος υποθετω πως πρεπει να εχετε κανει creative writing η "μεθοδος" ειναι διαχυτη και αποτελεσματικη. Το σημειο ειναι αυτο που αναφερει το αρθρο για την αυτοπεποιθηση, για το ποσο πιο πραγματικη θα ηταν αν η ιστορια ήταν ιστορια και οχι μυθολογια γεματη απο "ήρωες" "αιμα" "αυτοθυσιες" και αν ηταν ισσοροπα εμπλουτισμενη με ολα εκεινα που επι μακρον ειναι συσκοτισμενα.

Στην Γερμανια τα παιδια, δεν διδασκονται Γερμανικη Ιστορια. κΑι στην Αγγλια το ιδιο νομιζω. Διδασκονται Ευρωπαικη ιστορια και με ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ μαθαινουν πως σχηματιστηκε το κρατος τους στο πλαισιο ευρυτερων ζυμωσεων.Η μυθολογια, ειναι αλλο μαθημα, αλλο πραγμα. Εμεις στην Ελλαδα καλλιεργουμε με σαφηνεια την ανωτεροτητα εναντι των αλλων με σαπονουφουσκες περι φυλης ιερων οσιων και πεπρωμενων που πανε ολα μαζι και ετσι μαθαινουμε τα παιδια μας πως οι αλλοι ευρωπαικοι λαοι ειναι οι...κουτοφραγκοι. Αχ...δεν εχετε δει αγαπητοι μου τα ελληνακια που ερχονται να σπουδασουν στα ξενα πβως ειναι σαν τα ψαρια εξω απο τα νερα. Φοβισμενα και αμαθητα προσπαθουν να κανουν φιγουρα και show και, ειτε αποφασιζουν να συγκρουστουν με ολα οσα εμαθαν στην πατριδα, ειτε επιστρεφουν σαν τις βρεμενες γατες πισω και βεβαια απο ψυχολογικη αμυνα ξεκινανε και την περιφρονηση σε οσα δεν τα εβγαλαν περα. Δεν εχει τελος αυτη η υποθεση...

Και εσεις που υπερασπιζεσται ταχα την Ελλαδα με τετοιο μενος, δυστυχως αθελα σας υποθετω μονο ζημια της κανετε.

Unknown είπε...

Λάμπρος Σκόντζος, στρατευμένος Θεολόγος...Είναι από τους γνωστούς νεο απολογητές και μεταξύ άλλων αποκαλεί το Καρναβάλι"αθλιότητα" τις καρναβαλικές μάσκες "ειδεχθείς προσωπίδες" και άλλα ευτράπελα μπολιασμένα με πάμπολλα κοσμητικά επίθετα. Όποιος θέλει να "δει" :http://www.alopsis.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=817

kyriakos είπε...

Καλά ο Σκοντζος δεν παίζεται, θα έπρεπε να ήταν τρόφιμος προ πολλού αλλά στην Ελλάδα όλοι οι τρελοί κυκλοφορούν ελεύθεροι δείξτε κατανόηση..
Αλλά μιας και το θεσες το θέμα ρε Πίττα..
Άραγε τι ακριβώς είναι τα καρναβάλια μια γιορτή που βάζουμε ή που βγάζουμε τις μάσκες?
Ιδού η απορία ..

Unknown είπε...

Άραγε τι ακριβώς είναι τα καρναβάλια μια γιορτή που βάζουμε ή που βγάζουμε τις μάσκες?
Ιδού η απορία ...


Ωραιότατο...! Έλα ντε...! Ωραίο θέμα δίνεις, να το θυμηθώ....στο επόμενο Καρναβάλι, είναι ότι πρέπει για κείμενο! Στο χρωστάω:-)

Unknown είπε...

Κύριε Καπερνάρο, συχνά με ρωτάνε διάφοροι φίλοι εδώ στην Κύπρο γιατί δεν βάζω ελληνικό δορυφορικό πιάτο ώστε να παρακολουθώ όλα τα εξ Ελλάδος τηλεοπτικά κανάλια. Η απάντηση είναι μέσα στα λόγια σας. Γιατί, αν εξαιρέσει κάποιος το Καναλι της Βουλής και ίσως (κάπως) την ERT Sat σε πολύ συγκεκριμένες εκπομπές της τα υπόλοιπα καθρεφτίζουν ακριβώς την επικρατούσα αγοραία κατάσταση. Απουσιάζει δε τελείως ο διάλογος. Εκτός αν θέλουμε να βαφτίσουμε εκπομπές διαλόγου και αντιπαράθεσης ιδεών και απόψεων τα διάφορα "πάνελ" στα οποία μονίμως μιλάνε όλοι μαζί και κάνει ο καθένας ότι μπορεί για να σκεπάσει τη φωνή του άλλου. Ολα, ενδεικτικά μίας γενικής υστερίας.

Το μόνο που ευελπιστεί κανείς είναι πως με την απίστευτη αλληλουχία σκανδάλων τα δυο μεγάλα κόμματα θα υποχρεωθούν να αλλάξουν τροπάριο και τρόπο.

Αμφιβάλλω. Και αμφιβάλλω γιατί η Κοινωνία μας δεν είναι καθόλου απαιτητική, έχει εξαιρετικά χαμηλό πήχη. Όχι γιατί οι άνθρωποι είναι καθυστερημένοι βέβαια, κάποιοι φρόντισαν για αυτό επί μακρόν. Και σε αυτή την παράμετρο μπαίνει και το θέμα μας γιατί έχει να κάνει με την Παιδεία.

-=IMAGINOS=- είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
-=IMAGINOS=- είπε...

Αγαπητέ κύριε Καπερνάρο λέτε ότι τα γερμανάκια και τα αγγλάκια δε διδάσκονται γερμανική και αγγλική ιστορία αντίστοιχα αλλά ευρωπαϊκή. Μα υπάρχει αγγλική και γερμανική ιστορία για να διδαχτούν? Αλλά ας πούμε ότι υπάρχει, υπάρχει όμως καμία άλλη ιστορία στον κόσμο πλην της Αιγυπτιακής, Κινεζικής και της Μεσοποτάμιας άντε και της Ρωμαϊκής που και αυτή γεννήθηκε ουσιαστικά από την Ελληνική που να μπορεί να συγκριθεί με την Ελληνική? Ε δεν μπορούμε να τα βάζουμε όλα τα πράγματα σε ένα σακί επιτρέψτε μου να πω.
Και κάτι άλλο. Εάν πάνε οι Ευρωπαίοι να πνιγούν θα πρέπει να πάμε και εμείς? Τι μας ενδιαφέρει εμάς εάν τα αγγλάκια και τα γερμανάκια δεν διδάσκονται την ιστορία τους στα σχολεία τους? Τα Ιταλάκια διδάσκονται την ιστορία τους, τα Φινλανδεζάκια επίσης διδάσκονται την όποια ιστορία τους επίσης, το ίδιο και τα Γαλλάκια και τα Τουρκάκια και τα Αλβανάκια. Μέχρι και τα Σκοπιανάκια διδάσκονται τη δική μας ιστορία την οποία και έκλεψαν μπαμπέσικα μάλιστα. Θα πρέπει εμείς λοιπόν να διδάσκουμε στα παιδιά μας για τον Καρλομάγνο ενώ τον Περικλή ή τον Κολοκοτρώνη να τον πετάξουμε στα σκουπίδια? Γιατί? Δεν κατανοώ το σκεπτικό σας ειλικρινά και με συγχωρείτε.
Επίσης λέτε ότι καλλιεργούμε την ανωτερότητα μας και τη διδάσκουμε στα παιδιά μας. Μα γιατί να μην το κάνουμε αυτό? Η ιστορία μας το επιτρέπει αυτό, δεν λειτουργούμε σαν τους Σκοπιανούς να κλέβουμε την ιστορία άλλων για να την παρουσιάζουμε ως δική μας με σκοπό να αποκτήσουμε έτσι υπόσταση. Μπορεί να μην κατασκευάζουμε Rolls Roys και Porsche (ας όψεται η τουρκοκρατία, ο εμφύλιος και οι 600.000 νεκροί σε σύνολο 5 εκατομμυρίων στο β παγκόσμιο) αλλά η ανωτερότητα μας τουλάχιστον στην ιστορία είναι δεδομένη, γιατί να την αρνηθούμε? Σε ποιον να κάνουμε τη χάρη να την απαρνηθούμε και γιατί? Εξάλλου μη μου πείτε τώρα ότι οι Άγγλοι δεν είναι ο πλέον σωβινιστικός λαός του κόσμου. Τα παιδιά τους μαθαίνουν την ευρωπαϊκή ιστορία αλλά ο σωβινισμός και η δική τους ανωτερότητα παρόλα αυτά καλά κρατεί. Σε τι τους έκανε καλό λοιπόν που μαθαίνουν την ευρωπαϊκή ιστορία στα σχολεία τους? Μήπως τους άλλαξε την εθνική τους θεώρηση?

Επίσης μία ερώτηση και τελειώνω. Πως είστε τόσο βέβαιος ότι εάν δεν είχατε εγκαταλείψει την Ελλάδα εδώ και 35 χρόνια δε θα ήσασταν επίσης ευτυχισμένος ή και περισσότερο απ' ότι είστε σήμερα? Πως μπορείτε να συγκρίνετε μία μικρή χώρα σαν την Κύπρο των 700.000 κατοίκων με μία χώρα των 15 εκατομμυρίων μαζί με τους μετανάστες? Και εγώ αν ζούσα στο χωριό μου πιστεύω θα ήμουν ακόμα πιο ευτυχισμένος αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρος. Εσείς πως είστε τόσο σίγουρος?

Anef_Oriwn είπε...

Σχόλιο Νο. 7

Ένα γενικότερο σχόλιο θα ήθελα να κάνω (μακράν πλέον των προσωπικών αντεγκλήσεων με τον πολύ Imagi-NOS – θα μας έχετε βαρεθεί).

Ενδιαφέρουσα η συζήτηση αλλά λόγω της ταχύτητας με την οποία εξελίσσεται και λόγω έλλειψης χρόνου από μέρους μου δεν μπορώ να την παρακολουθήσω συστηματικά. Γι’ αυτό και το σχόλιο μου δεν έχει άμεση σχέση με το θέμα της ανάρτησης (τις καταστροφές που επέφερε η εξάπλωση του χριστιανισμού και των δοξασιών του στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό).
Ίσως να έχει έμμεση σχέση με το post γιατί αφορά ένα γενικότερο θέμα παιδείας. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος θα πω ότι συχνά γινόμαστε δέκτες (κι εδώ στην blogόσφαιρα και αλλού) γενικευμένων απόψεων και υπερ-απλουστεύσεων που δίνουν “εθνικά” χαρακτηριστικά σε διάφορους λαούς. Π.χ. λένε κάποιοι πως οι άγγλοι είναι έτσι, οι έλληνες (ή “καλαμαράδες”) κάνουν αυτό κι εκείνο και οι “κομπλέξαρες” οι κύπριοι συμπεριφέρονται με το δείνα τρόπο. Χωρίς να λεω ότι κάποια πράγματα δεν είναι αλήθεια (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό), όπως λόγου χάριν να πούμεν, ο αρχοντοχωριατισμός των κύπριων, ή η μανία των ελλήνων με τη λέξη “μαλάκας”, ποτέ δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές, νοοτροπίες και συνήθειες (είτε θετικές είτε αρνητικές), παράγονται, αναπαράγονται και ανακυκλώνονται μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο κοινωνικό περιβάλλον που αν δεν αλλάξει ριζοσπαστικά (και δη στο τομέα της παιδείας – και όταν λεω παιδεία δεν εννοώ μόνο την σχολική εκπαίδευση) δεν μπορούν να αλλάξουν και τα υπόλοιπα. Άρα ας είμαστε ποιο προσεκτικοί στις κρίσεις μας για άλλους λαούς γενικότερα. Ο καθένας έχει τα κουσούρια του (όπως και τα καλά του) και αυτά είναι αποτέλεσμα (κατάλοιπο) της ιστορικής εξελικτικής διαδικασίας μέσα στην οποία διαμορφώθηκαν και αναπτύχθηκαν αυτοί οι άλλοι.

(Πολύ ενδιαφέροντα για το θέμα τα βιβλία του Βασίλη Ραφαηλίδη, “Μυθιστορία των βαρβάρων προγόνων των σημερινών Ευρωπαίων” και “Λαοί της Ευρώπης”).

Anef_Oriwn
Τρίτη 1/7/2008 – 7:15 μ.μ.

kyriakos είπε...

‘’Εάν πάνε οι Ευρωπαίοι να πνιγούν θα πρέπει να πάμε και εμείς?’’

Πάντως από ότι βλέπω αυτοί που πνίγονται δεν είναι ούτε οι Αγγλοι ούτε οι Γερμανοί, αυτοί καλά την έχουν..
Άλλοι πνίγονται μέσα στα σκατά τους..

Καταρχήν αυτό που ορίζεις εσύ Imagine σαν ιστορία επιστημονικά δεν ορίζεται ιστορία ορίζεται προπαγάνδα.

Και εγώ θα ήθελα τα παιδιά μου να διδάσκονται Σωκράτη Πλάτωνα Επίκουρο ,αρχαία μυθολογία Κτλ Oπως διδάσκονται τα Εγγλεζάκια τα Γερμανάκια ακόμη και τα Αμερικανάκια πειράζει?
Δεν θέλω όμως τα παιδιά μου να διδάσκονται μια ασταμάτητη προπαγάνδα για το πόσο ανώτεροι είναι αυτοί και η γλώσσα τους σε σχέση με τους άλλους λαούς και το πόσο κακοί είναι οι Τούρκοι και όλοι οι φραγκολεβαδίτες ξένοι..

Θέλω τα παιδία μου να είναι ελεύθερα και να μάθουν να σκέφτονται και να ψάχνουν από μόνα τους. Οχι να τους λεν τι να σκέφτονται και που να πιστεύουν από την κούνια τους κάποιοι αμόρφωτοι Γιδοβοσκοί με τους Παπάδες και τις τρίχες τους.

Ακόμη είπες:
‘’Καλλιεργούμε την ανωτερότητα μας και τη διδάσκουμε στα παιδιά μας. Μα γιατί να μην το κάνουμε αυτό? Η ιστορία μας το επιτρέπει αυτό’’

Η ιστορία μας Ιmagine μπορεί και να είναι ‘’ανώτερη’’ και να μας ‘’επιτρέπει’’ να κάνουμε πολλά πράγματα όπως πχ να γίνουμε όλοι ομοφυλόφιλοι.
Και εγώ λέω ας το πράξουμε. Ας γίνουμε αύριο όλοι αρχαίοι Ελληνες.

Ο Σημερινός όμως ελληνορθόδοξος τουρκοφάγος ΝεοΈλληνας δεν είναι αρχαίος έλληνας ούτε ανώτερος από κανένα λαό.
Εσύ μπορεί να είσαι περήφανος και να φουσκώνεις σαν πίθηκος που κάποτε υπήρξες (η νομίζεις ότι υπήρξες) ανώτερος όλων.. Ομως εγώ δεν είμαι καθόλου περήφανος που η χώρα μου ΣΗΜΕΡΑ πάει από το κακό στο χειρότερο και ταυτόχρονα μαθαίνει στα παιδιά της να επαναπαύονται στην ιστορία των προγόνων τους.

Το χειρότερο είναι που βρίσκουμε Σαν γνήσιοι έλληνες δικαιολογία για τα πάντα! Ποτέ δεν φταίμε εμείς:

‘’(Ας όψεται η τουρκοκρατία, ο εμφύλιος και οι 600.000 νεκροί σε σύνολο 5 εκατομμυρίων στο β παγκόσμιο)’’

Λες και οι Γερμανοί και οι Αγγλοι δεν είχαν εμφύλιους και δεν καταστράφηκαν ολοκληρωτικά στον Β παγκόσμιο. Ή μόνη μας διαφορά από αυτές τις δύο χώρες αγαπητέ είναι ότι αυτοί έμαθαν από τα λάθη τους..

Για δες που είναι σήμερα αυτές οι δύο χώρες που δεν διδάσκονται την ‘’ιστορία’’ που εσύ ορίζεις σαν ιστορία..

Ανώνυμος είπε...

Apofigate me xaraxtirismous kai ipotimitikes tampeles kai ad hominem laspologies na apofigete ta epixeirimata tou Skontzou, ta opoia einai tekmiriomena kai den menoun sto epipedo twn propilakismwn. Wstoso o exwn wta akouein akouetw.
Sinexiste.....
Eemena me kalipse to keimeno tou, olokliro mlaista, opws to petixa stin en logw istoselida.
Kaneis pote den mas eipe oti:
@Υπήρχαν συγκεκριμένοι νόμοι, που απαγόρευαν την κατεδάφιση των αρχαίων «ιερών»
και που προστάτευαν την αρχαία θρησκεία, όσο και αν αυτό δεν ακούγεται καλά στα
αυτιά των «αρχαιολατρών». Ο Μέγας Κωνσταντίνος (324-337) έλεγε στους υπηκόους
του: «Μπορείτε να μεταβαίνετε στους βωμούς και στα δημόσια ιερά σας και να
τελείτε τη λατρεία σας σύμφωνα με τις συνήθειές σας» (Θεοδ. Κωδ.ΙΧ16,1 και 2)! Ο
Εθνικός ιστορικός Σύμμαχος αναφέρει πως ο Κωνστάντιος (337-363) το 357 διατήρησε
ευλαβικά τα προνόμια των Εστιάδων στη Ρώμη και γενικά επέτρεψε να γίνεται
ακώλυτα η λατρεία των εθνικών (Επιστ.P.L.18,391)! Οι αυτοκράτορες Γρατιανός
(364-379), Ουαλεντιανός (364-378) και Θεοδόσιος (379-395) όρισαν πως σε όσους
ναούς εθνικών «σύχναζαν πλήθη, και που βρίσκονταν ακόμα σε δημόσια χρήση, να
παραμένουν ανοικτοί» (Θεοδ. Κωδ.XVI 10,8). Οι διάδοχοι του Μ. Θεοδοσίου,
Αρκάδιος (395-408) και Θεοδόσιος Β΄ (408-450), εξέδωσαν διατάγματα για την
προστασία των νομοταγών εθνικών από αυθαιρεσίες κάποιων θερμόαιμων χριστιανών
επάρχων «να μην τολμήσουν να απλώσουν βίαιο χέρι στους Εβραίους και τους
εθνικούς» (Θεοδ. Κωδ.XVI 10,24). Ο πρώτος σε επιστολή του προς τον Ανθύπατο
Αφρικής Απολλόδωρο (20 Αυγούστου 399), διέταξε: «Αν κάποιος επιχειρήσει να
καταστρέψει ναούς (των εθνικών), οι οποίοι είναι κενοί από παράνομα αντικείμενα,
δεν θα έχει την αυτοκρατορική στήριξη» (Θεοδ.Κωδ.XVI 10,18). @ afou eimaste omiroi tis propagandas peri kakwn xristianwn pou tin akoume xronia twra se sxoleia kai efimerides.

Ki akoma, den diakatexetai apo ti mania kai to misos twn antixristianwn otan den distazei na eksigisei oti

@Οι περισσότεροι νόμοι δεν είχαν στόχο τους απλούς πιστούς της αρχαίας θρησκείας,
αλλά τα σκοταδιστικά κέντρα της, όπως τα διαβόητα μαντεία και ιδίως τα αισχρά
«ιερά πορνεία», τα οποία εκμεταλλεύονταν άγρια τους ατυχείς εθνικούς λατρευτές
και καλλιεργούσαν τη δεισιδαιμονία και την ανηθικότητα. Αναφέρουμε για
παράδειγμα την κατεδάφιση του «ιερού» της Αφροδίτης στην Άφακα της Τύρου, όπου
εκπορνεύονταν όχι μόνο γυναίκες, αλλά και άνδρες γύννιδες, δηλαδή κίναιδοι και
όπου είχε καταστεί κέντρο διαφθοράς και ακολασίας! Απαγορεύτηκε η λειτουργία των
διαβόητων μαντείων του Κλαρίου Απόλλωνα στην Κολοφώνα και του Διδυμαίου
Απόλλωνος στη Μίλητο της Μ. Ασίας, διότι οι εκεί σκοταδιστές ιερείς και
ψευτομάντεις είχαν υποκινήσει το φοβερό διωγμό του Διοκλητιανού, πείθοντας τον
θρησκόληπτο αυτοκράτορα, πως οι θεοί στέλνουν ατυχίες στο κράτος εξαιτίας του
...χριστιανικού μιάσματος, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό μαρτυρικό θάνατο μέγα
πλήθος χριστιανών, και να υποστούν μύριες διώξεις εκατομμύρια πιστοί.


Epesimena episis to alithina oksimwro, pos ginetai dld :
"οι πιοαιμοσταγείς διώκτες των εθνικών» αυτοκράτορες, ως
το Θεοδόσιο (379-395), είχαν τον τίτλο του «Μέγιστου Αρχιερέα» (Pontifex
Maximus) της αρχαίας θρησκείας! Πως ήταν δυνατόν ο ίδιος ο ύπατος αρχιερέας της
να είναι ταυτόχρονα και διώκτης της; "



Εξαιρετικό κείμενο το οποίο μπορεί να βρεί κανεισ ολόκληρο στην ιστοσελίδα που παρέθεσα.
Βάζει κάποια πράγματα στη θέση τους.

Ανώνυμος είπε...

Νίκος

έχω μια απορία Γιώργο. Πόση "κριτική διδασκαλία" νομίζεις ότι μπορούν να αφομοιώσουν τα 12χρονα ή 15χρονα παιδιά; Πριν αναπτύξουν "κριτική" σκέψη, δεν θα πρέπει να γνωρίζουν τα βασικά γεγονότα; Άρα, το θέμα είναι πως παρουσιάζουμε τα γεγονότα. Εδώ λοιπόν, οφείλουμε να είμαστε ακριβείς, στην καταγραφή.

Τα καταγράφουμε ως έχουν. Με αυστηρότητα. Δεν εξωραΐζουμε, ούτε αποκρύπτουμε. Είναι όμως λογικό, να τονίζουμε τις καλές στιγμές στην εθνική Ιστορία. Είναι λάθος να αναπτύσσουμε πατριωτική συνείδηση στα παιδιά; Θα ντρεπόμαστε γιατί είμαστε Έλληνες, φορείς μιας σπουδαίας κληρονομιάς; Δηλαδή, τι θα μας κρατήσει ενωμένους ως κοινωνία; Άλλο ο υγιής κοσμοπολιτισμός και η υγιής εξωστρέφεια του Ελληνισμού και άλλο η πολιτιστική πολτοποίηση, με την υιοθέτηση αλλότριων μοντέλων, που βολεύουν διεθνιστικές λογικές και την "ελεύθερη και απρόσκοπτη διακίνηση του κεφαλαίου". Γιατί στην Κομισιόν μόνο γι' αυτό κόπτονται...

Επίσης: δεν μπορούμε να γεμίζουμε νέα παιδιά με ενοχές για ένα παρελθόν στο οποίο δεν είχαν συμμετοχή, στο όνομα της πολιτικής ορθότητας και της "καταπολέμησης του εθνικισμού". Εδώ είναι ακριβώς που μπαίνει το "δεξιά και αριστερά", με ευθύνη της τελευταίας, που αρέσκεται τελευταία στην αναθεώρηση της Ιστορίας (βλέπε Ρεπούση), όπως οι Ναζί ιστορικοί, ή στη συγγραφή παράλληλων "ιστοριών".

Όσο για κάτι που διάβασα παραπάνω για το πως διδάσκονται την Ιστορία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει καθόλου. Τι σχέση έχουμε εμείς με τη Γερμανία, που έζησε τη ναζιστική εμπειρία και είναι γεμάτη πολιτικά & εθνικά συμπλέγματα; Και γιατί να αντλούμε συνεχώς "παραδείγματα" από το εξωτερικό, όταν ζούμε στη χώρα που γέννησε τον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη; Δεν με αφορά η Γερμανία και καμία Γερμανία.

kyriakos είπε...

Επίσης: δεν μπορούμε να γεμίζουμε νέα παιδιά με ενοχές για ένα παρελθόν στο οποίο δεν είχαν συμμετοχή, στο όνομα της πολιτικής ορθότητας και της "καταπολέμησης του εθνικισμού"

Για ψάξε καλύτερα..

Η Ελλάδα δεν είχε Εβραίους πριν τον Β παγκόσμιο πόλεμο?

Ανώνυμος είπε...

Νίκος

Και κάτι άλλο: την Ιστορία που γράφεται εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, τη γράφει ο καθένας όπως θέλει! Το κοινό κρίνει τα βιβλία, τα απορρίπτει ή τα υιοθετεί.

Πάντως: τα καλογραμμένα ιστορικά μυθιστορήματα ή τα βιβλία που περιγράφουν εθνικούς θρύλους και ενσωματώνουν το επικό στοιχείο, καταρρίπτοντας τη, "στεγνή" περιεχομένου και μεταφυσικής, ορθολογιστική λογική και νοοτροπία, στην κυριολεξία κάνουν θραύση! Ακόμη και όταν πρόκειται για κόμικς!

Τα παιδιά θέλουν τη μαγεία, θέλουν τον ιππότη, τον καλό πρίγκηπα, το δράκο! Θέλουν το θρύλο, το έπος, το παραμύθι, τις Νεράιδες, τα ξωτικά και τους καλλικάντζαρους!

Αν αμφιβάλλετε, κοιτάξτε τις κατευθύνσεις της διεθνούς κινηματογραφικής βιομηχανίας, που στο κάτω-κάτω απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες. Παρά τις χτυπητές αδυναμίες στη μεταφορά στην οθόνη οι τίτλοι είναι χαρακτηριστικοί: 300, Τροία, Αλέξανδρος... Έπη! Όμως, εγώ συγκλονίστηκα και από το "Νάρνια", που απευθυνόταν κυρίως σε παιδιά (άσχετα αν όλοι θα έπρεπε να το δουν, για να βάλουν μυαλό).

Την Ιστορία τη διδάσκουμε και εμείς στα παιδιά μας, όχι μόνο το σχολείο! Ας τους μιλήσουμε λοιπόν για τους ήρωες (και έχουμε πολλούς στην ελληνική Ιστορία, γιατί να το κρύψουμε άλλωστε...), για όσους πέθαναν για την ελευθερία, υπερβαίνοντας εαυτούς για το κοινό καλό.

Ανώνυμος είπε...

Νίκος

η ερώτησή σου Κυριάκο, είναι από μένα τουλάχιστον, ακατανόητη. Η Ελλάδα, πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε μεγάλο εβραϊκό πληθυσμό στη Θεσσαλονίκη. Οι Έλληνες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, στην προσπάθειά τους να προστατέψουν και να φυγαδέψουν πολλούς από τους Έλληνες Εβραίους. Για αντισημιτισμούς, ψάξε αλλού, όχι στην Ελλάδα.

Η ελληνική κοινωνία πάλεψε για να προστατέψει τους Εβραίους στο θρήσκευμα κατοίκους της από τα χέρια του κάθε παρανοϊκού, όπως ο Κουρτ Βαλντχάιμ, κάτι που το αναγνωρίζουν οι ίδιοι οι Εβραίοι σε παγκόσμιο επίπεδο, αποδίδοντας τιμές στην Ελλάδα. Ξέρεις πόσοι Έλληνες έχουν παρασημοφορηθεί από εβραϊκές οργανώσεις για τη συμβολή τους στη διάσωση Εβραίων στον Β'ΠΠ;

Αν επισκεφθείς Κυριάκο το Μουσείο του Ολοκαυτώματος (Yad Vashem) στην Ιερουσαλήμ, θα καταλάβεις τι εννοώ.

-=IMAGINOS=- είπε...

Κυριάκο κάνεις κάποια τραγικά λάθη.

Η Γερμανία και η Βρετανία είναι μεγάλες χώρες η Ελλάδα μικρή. Τις καταστροφές και τις ατυχίες οι μεγάλες χώρες μπορούν να τις ξεπερνούν πολύ ευκολότερα.

Η ιστορία πως ορίζεται από σένα επιστημονικά? Με τη διαγραφή της? Δεν το έπιασα αυτό. Η διαγραφή της ιστορίας δεν είναι επίσης προπαγάνδα αφού το ανέφερες έτσι?

Τώρα θα με κατηγορήσεις πάλι ότι την πέφτω στην αριστερά. Ποιος κατήργησε το Σωκράτη τον Πλάτωνα τον Επίκουρο την μυθολογία και τα αρχαία Ελληνικά που διδάσκονται τα εγγλεζάκια και τα γερμανάκια και που θα ήθελες να διδάσκονται και τα παιδιά σου? Η Δεξιά ή το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ?

Δε θέλεις τα παιδιά σου επίσης να διδάσκονται ότι οι Τούρκοι ήταν κακοί. Δηλαδή τι ήταν, καλοί? Και ωραία να διδάξουμε στο παιδιά μας ότι οι Τούρκοι ήταν καλοί, οι Τούρκοι θα διδάξουν επίσης στα παιδιά τους ότι οι Έλληνες ήταν επίσης καλοί?

Εάν τα παιδιά σου θέλεις να σκέφτονται ελεύθερα θα πρέπει να μη πάνε καν σχολείο και όταν φτάσουν στα 16 με 18 που τότε αποκτούν σχετική ωριμότητα για κρίση και συνείδηση τότε να ξεκινούν τα μαθήματα και τα σχολεία. Μα γίνονται αυτά? Στην τελική και τι έγινε, δεσμεύει κανείς τους ανθρώπους να μη συνεχίζουν ες αεί να αναζητούν τη μάθηση και τη σοφία? Ποιος τους εμποδίζει να αλλάξουν αργότερα όλα όσα έμαθαν στο σχολείο? Εγώ γιατί άλλαξα τον πολιτικό μου προσανατολισμό 10άδες φορές από τότε που πήγαινα στο σχολείο? Ερεύνησα, αναζήτησα, έμαθα, ανακάλεσα. Εξάλλου αλλαγή σημαίνει πρόοδος, τα στάσιμα βρωμάνε μόνο.

Κανείς δε σου απαγόρευσε να γίνεις όποτε θέλεις ομοφυλόφιλος. Αλλά που κολλούν όλα αυτά? Και η μισή Αγγλία (μη σου πω τα 2/3)ομοφυλόφιλοι είναι αλλά τι μας ενδιαφέρει αυτό? Γιατί μπλέκεις τα βλίτα με τα απόβλητα, έχουν καμία σχέση μεταξύ τους?

Για κάτσε τώρα να μιλήσουμε για τις ανωτερότητες κλπ

Λες «Ο Σημερινός όμως ελληνορθόδοξος τουρκοφάγος ΝεοΈλληνας δεν είναι αρχαίος έλληνας ούτε ανώτερος από κανένα λαό.» ‘Αρα αναγνωρίζεις ανωτερότητα εσύ σε κάποιους άλλους λαούς θέτοντας μάλιστα τους έλληνες κάτω από κάθε άλλο λαό. Το λές καθαρά."ο σημερινός έλληνας ΔΕΝ είναι ανώτερος από ΚΑΝΕΝΑ λαό". Πουθενά δε λες ότι είναι ισότιμος τουλάχιστον με τους άλλους λαούς. Επομένως δέχεσαι την ανωτερότητα για κάποιους λαούς όπως και εγώ άσχετα εάν έχουμε διαφορετικές επιλογές ως προς το ποιος είναι ανώτερος από τον άλλο.. Επομένως γιατί με κατηγορείς? Δεν έχουμε διαφορά. Και οι δύο πιστεύουμε στις ανωτερότητες μεταξύ των λαών.

Πάντως για το σωβινισμό των Άγγλων αποφεύγεις να απαντήσεις. Προφανώς δέχεσαι την ανωτερότητα των Άγγλων έναντι των Ελλήνων. Επομένως μη κατηγορείς μόνο εμένα, να κατηγορήσεις και τον εαυτό σου για τις ανωτερότητες και τις κατωτερότητες. Είμαστε ακριβώς το ίδιο ρατσιστές και οι δύο μας. Όπως λέει και ο σοφός λαός μας, «την καμπούρα μας δεν την κοιτάμε» όμως.

Φιλικά.

kyriakos είπε...

Ωραία, επ’ ευκαιρίας λίγο μάθημα ιστορίας:

Πληθυσμός Εβραίων Θεσσαλονίκης το έτος 1842: 36,000 ποσοστό 51%

Πληθυσμός Εβραίων Θεσσαλονίκης το έτος 1870: 50,000 ποσοστό 56%

Πληθυσμός Εβραίων Θεσσαλονίκης το έτος 2000? … 1000 ποσοστό 0.3%

Που πήγαν οι Εβραίοι?
το 86% των Ελλήνων Εβραίων, κυρίως στις περιοχές υπό γερμανική και βουλγαρική κατοχή, δολοφονήθηκαν παρά τις προσπάθειες της Ελληνικής Ορθόδοξης εκκλησίας και αρκετών Ελλήνων Χριστιανών να τους παράσχουν καταφύγιο. Kανείς δεν ξεχνά ήρωες όπως ο Δαμασκηνός και ο Δήμαρχος της Ζακύνθου που Προστάτεψαν τους Εβραίους. Όμως παρόλα αυτά, χάρη στην άψογη συνεργασία ΝΑΖΙ του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Μακεδονίας Θράκης.. Εξολοθρεύτηκαν σχεδόν όλοι οι Εβραίοι της Ελλάδας.

Αυτή είναι η πραγματική ιστορία.

kyriakos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kyriakos είπε...

Imagine Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, καμία φυλή δεν είναι ανώτερη από κάποια άλλη. Αυτό που μας κάνει να διαφέρουμε είναι η παιδεία. ΟΧΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΑΣ Γιαυτό φωνάζω.. θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερη παιδεία..
Είναι καιρός να ξεφύγουμε επιτέλους από τα ελληνορθοδοξοτουρκικοφαγικά σύνδρομα και comblex Ανωτερότητας-κατωτερότητας.. και να αποκτήσουμε πραγματική δυτική παιδία.

Εξάλλου όπως εσύ είπες: Εμείς δημιουργήσαμε τον δυτικό πολιτισμό.

Γιατί τόση άρνηση?

kyriakos είπε...

Νίκο λες:
‘’Πάντως τα καλογραμμένα ιστορικά μυθιστορήματα ή τα βιβλία που περιγράφουν εθνικούς θρύλους και ενσωματώνουν το επικό στοιχείο, καταρρίπτοντας τη, "στεγνή" περιεχομένου και μεταφυσικής, ορθολογιστική λογική και νοοτροπία, στην κυριολεξία κάνουν θραύση! Τα παιδιά θέλουν τη μαγεία, θέλουν τον ιππότη, τον καλό πρίγκιπα, το δράκο! Θέλουν το θρύλο, το έπος, το παραμύθι, τις Νεράιδες, τα ξωτικά και τους καλλικάντζαρους!’’

Ε τότε να βάλουμε στο βιβλίο της ιστορίας και λίγους ΕΛ λίγους Νεφελίμ λίγα διαστημόπλοια, λίγα υπερόπλα Τέσλα..

Αμα είναι να κάνουμε κάτι να το κάνουμε σωστά..

Όπως λέει και ο πρόσφατα αποβιώσας George Carlin
‘’People can’t handle the truth so they keep bullshiting them selves all day long..’’


Όσο για το Ναρνια..

Δεν μου αρέσουν οι ταινίες με ηθικοπλαστικά νοήματα..

Ανώνυμος είπε...

Νίκος

Εγώ υπήρξα παιδί, όπως και εσύ Κυριάκο. Επίσης, μεγαλώνω παιδιά, κάτι που με καθιστά, όπως και κάθε γονέα στον μάταιο τούτο κόσμο, εν μέρει "εκπαιδευτικό".

Ποιος μίλησε για Ιστορία εδώ; Μιλάω γενικότερα για το πως εγώ προσωπικά θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω στα παιδιά ως γονέας, τονώνοντας την κρίση και τη φαντασία τους και εμπλουτίζοντας τον ψυχικό κόσμο τους.

Από εκεί και πέρα όμως, τα παραμύθια και οι θρύλοι της χώρας μας, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει ένα καλό προοίμιο για τη διδασκαλία της Ιστορίας. Τι σχέση μπορούν να έχουν αυτά με τους "Νεφελίμ"; Ακόμα και τα παραμύθια σε ενοχλούν;

Αν βάζεις τα πρόσωπα της μυθολογίας μας, ή ήρωες που υμνήθηκαν και αγαπήθηκαν, δίπλα στις αρλούμπες των φιλάργυρων και λαοπλάνων τηλεπλασιέ, τότε τελείς υπό σύγχυση φίλε Κυριάκο.

Για να μην αναφερθώ στο γεγονός ότι με βάζεις δίπλα σε αυτούς... Ας το πάρει αυτό το ποτάμι, δεν πειράζει. Εξάλλου δεν με γνωρίζεις και είναι εν μέρει φυσικό να μιλάς έτσι.

Δεν σου αρέσει το ένα, δεν σου κάνει το άλλο... Πολύ "δεν" και "αντι-"... Το "Νάρνια" αγαπήθηκε, όπως και οι "300" (1.500.000 εισιτήρια μόνο στην Ελλάδα!). Καταλαβαίνω την ενόχλησή σου, αλλά τι να κάνουμε;

Μου αφήνεις την εντύπωση ότι ονειρεύεσαι και εσύ μια "πολιτικώς ορθή" και "πλαστική" κοινωνία. Μια κοινωνία με ρομπότ, χωρίς αισθήματα, πάθη και αυθορμητισμό.

the Idiot Mouflon είπε...

"Παλλαδάς ο Αλεξανδρεύς ...ΧΙ-384:Αν, μοναχοί….τότε, πως είστε τόσοι; Κι αν πάλι τόσοι…πως είστε μοναχοί;"

Όταν μετά είδα σχόλια για το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, τον Carlin, για ζαρτιέρες, κάτι για τους Εβραίους (all time classic), για τη Χρτσή Αυγή (ω,ρε γλέντιαααα), για αλαξ'ο κολιές, πάλι το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ξανα-μανά το ΚΚΕ, τα αυτοκίνητα, η Αλέκααααα, το παιδιιιιι, (και ναι, ένα θέμα που έχει κάποια σχέση) το καρναβάλιιιι κίκιρικικιιι

...

κατάλαβα πως οι πολλοί μπορούν να είναι μον(ομ)άχοι.

@CitizenPie
Άμα μπορείς και αν έχεις υπόψη κάτι, πες μου, τι πηγές προτείνεις -εκτός από όσες αναφέρει στη Wiki -για αυτήν (http://en.wikipedia.org/wiki/Hypatia_of_Alexandria);

rose είπε...

@ the idiot mouflon
μάλλον η ερωτηση σου σε μενα απευθυνεται... τα τελαυταία χρόνια υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία για την Υπατια. Τα πιο πολλά έχω σε βιβλία προσπαθω να βρω ενα μπλοκ που 6 ακαδημαικοι έγραψαν για αυτήν αλλα δεν τα καταφερα

κοιτα και εδω:

http://minimalist-minimalist.blogspot.com/2006/07/355-415.html

http://www.esoterica.gr/articles/esoteric/hepatia/hepatia.htm

Unknown είπε...

@mouflon καλή πηγή είναι αυτός εδώ ο σύνδεσμος : http://womenshistory.about.com/od/hypati1/a/hypatia.htm τόσο γιατί καταγράφει στοιχεία όσο και κυρίως γιατί παραπέμπει σε άλλες πηγές.

Καλό είναι να αναζητήσει κανείς πάντως βιβλιογραφία γιατί οι πηγές στο διαδίκτυο συχνά είναι ερασιτεχνικές και "νεοεποχίζουσες".

Δύο καλοί τίτλοι από όσο μπόρεσα να δω είναι α)Hypatia of Alexandria της Maria Dzielska και β) Hypatia of Alexandria: Mathematician and Martyr του Michael A. B. Deakin.

΄Και οι δύο συγγραφείς είναι Ακαδημαϊκοί. Τα βιβλία υπάρχουν στο Amazon.com

-=IMAGINOS=- είπε...

Κυριάκο αναζητάς καλύτερη παιδεία. Όλοι μας την αναζητούμε. Ποια είναι όμως αυτή?

Η κατάργηση από τα σχολεία των Αρχαίων Ελληνικών, η κατάργηση της ιστορίας, το βιβλίο της Ρεπούση, το να μαθαίνουμε για τον Καρλομάγνο και τον Μάρκο Πόλο ενώ ο Λεωνίδας, ο Κολοκοτρώνης και το ΟΧΙ του Μεταξά θα πάνε στα σκουπίδια, το να καταργήσουμε της "φασιστικές" παρελάσεις και την επικρατούσα θρησκεία στη χώρα, τα εθνικά σύμβολα να τα καίμε κλπ? Τι απ'όλα αυτά είναι η καλύτερη παιδεία πιστεύεις?

Εγώ συμφωνώ ότι όλοι οι λαοί είναι ισότιμοι, η συμβολή όμως των λαών στην ιστορία, τις επιστήμες και τους πολιτισμούς είναι ισότιμη στην πράξη? Δηλαδή η ιστορία της Ελλάδας και η συμβολή της στις επιστήμες και τον πολιτισμό είναι ίδια με την συμβολή του λαού των Παπούα Νέα Γουινέα ας πούμε? Γιατί παίζουμε τώρα με τις λέξεις και τιε έννοιες?

Δεν είπε κανείς ότι υπάρχουν ανωτερότητες μεταξύ των λαών βιολογικού ή γονιδιακού τύπου όπως πιστεύουν κάποιες εντελώς ηλίθιες ναζιστικές θεωρίες, αλλά μη τα ισοπεδώσουμε και όλα πια. Δεν είναι κακό να είσαι περήφανος για την καταγωγή σου και να μαθαίνεις στα παιδιά σου τη συμβολή του έθνους σου στον πολιτισμό και ας μη κατασκευάζεις σήμερα ούτε καρφίτσες. Δηλαδή οι Αιγύπτιοι και οι Ιρακινοί θα πρέπει να πάψουν να μαθαίνουν στα παιδιά τους την ιστορία του Έθνους τους και τη συμβολή τους στον παγκόσμιο πολιτισμό, επειδή σήμερα μπορεί να είναι μπουνταλάδες?

Και όπως σου είπα συμφωνώ απόλυτα ότι ανωτερότητες μεταξύ λαών δεν υπάρχουν, αλλά γιατί τα λες όλα αυτά μόνο σε μένα και όχι και στους αρχισωβινιστές "ανώτερους" Άγγλους που μαθαίνουν και ευρωπαϊκή ιστορία στα σχολεία τους ενώ έχουν απαρνηθεί τη δική τους όπως μας είπε παραπάνω ο φίλτατος κύριος Καπερνάρος?

Καλημέρα σας

Ανώνυμος είπε...

Sygxoriste mou ta greeklish-grafw apo to panepistimio, akoma kai ayti tin epoxi erxomai sto grafeio i douleia mas de stamataei stis paradoseis.

Ayto pou eipa kai to anefere kai o kos Pittas se alli sizitisi an den kanw lathos, einai pws apla mathainoun tin istoria toys in context opws ekselixthike diladi se ena evritero plaisio me oles tis allilepidraseis kai oxi sa na irthan apo ton Ari. An kapoioi thewroun pws oi vretanoi exoun syndrome of shovism tote tha prepei na anarwtithoun pws ayto epitighanete apo mia Paideia apo tin opoia apousiazoun ta paramythia, ta epitheta kai oi eksidanikeyseis. Mipws arage giati akrivws etsi kalliergeite mia aytopepoithisi ousias pou emeis ti vlepoume ws shovinistiki? I diafores mas einai pws o dikos tous patriwtismos exei pragmatika elatiria (afora kai to simerino kratos pou parexei mia seira apo pragmata) kai den einai stirigmenos se koufia logia. Ta pseytika ta logia ta megala sou tamathan me to prwto sou to gala pou leei ki ena tragoudi mas.

kyriakos είπε...

''Κυριάκο αναζητάς καλύτερη παιδεία. Όλοι μας την αναζητούμε. Ποια είναι όμως αυτή?''

Η καλύτερη παιδεία είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις και στον υπόλοιπο κόσμο έξω από τον μικρόκοσμο της Ελλάδας .

Δεν είναι ότι θέλω να καταργηθούν τα Αρχαία όμως Imagine εδώ οι νέοι δεν ξέρουν τα νέα. Τα αρχαία τους μάραναν. Άμα θέλει κάποιος να ειδικευτεί στα αρχαία ας το πράξει αργότερα, πρόκειται για ειδήκευση, θέλει χρόνο και αφοσίωση. Προσωπικά έχω ένα Γερμανό φίλο που μαθαίνει αρχαία Ελληνικά, . Αυτή η επιφανειακή δήθεν Αρχαία διδασκαλεία στα σχολεία εξυπηρετεί μοναχά σκοπούς ‘’Δεους’’ Είναι τόσο μεγάλη και ατελείωτη αυτή η γλώσσα που Στην ουσία οδηγεί στην ημιμάθεια. Και αυτό δεν με βρίσκει σύμφωνο. Είναι μορφωτική αυτοκτονία να θες να την κάνεις ακόμη πιο περίπλοκη. Ποιος θα τα μάθει όλα αυτά? Εδώ σήμερα οι νέοι μας μιλάνε άπταιστα Αγγλικά ενώ ταυτόχρονα δυσκολεύονται να θυμούνται όλους αυτούς τους κανόνες της Νεοελληνικής. Αυτό λέει κάτι. Η ελληνική γλώσσα ακόμη και ως έχει χωρίς τα αρχαία είναι μια εξαιρετικά δύσκολη γλώσσα που απαιτεί τεράστια προσπάθεια και αφοσίωση. Έχουν σειρά και άλλα πράγματα στην εκπαίδευση πλην της Ελληνικής γλώσσας.

Τα παιδιά δεν πρέπει να παπαγαλίζουν αυτά που γράφει το όποιο βιβλίο της κάθε ρεπούσης κτλ. Ούτε να είναι υποχρεωμένα να συμφωνούν σε όλα μαζί του απαντώντας καταφατικά σε ερωτήσεις γεμάτες σκοπιμότητα.

ΑΛΛΑ

Οι μαθητές πρέπει να ενθαρρύνονται να ανατρέχουν οι ίδιοι σε πηγές και βιβλία και να κάνουν τις δικές τους μελέτες. Να προβληματίζονται και να μάθουν να κρίνουν όσο το δυνατόν πιο αμερόληπτα. (Teach the controversy) οι μαθητές πρέπει να μαθαίνουν το πώς διδάσκονται οι άλλοι λαοί ένα ιστορικό γεγονός (Point of view)
Πχ το πώς βλέπουν οι Τούρκοι την τουρκική εισβολή και την μικρασιατική καταστροφή.

Και από κάθε σχολικό ιστορικό βιβλίο θα πρέπει να απουσιάζουν οι μονομερής, γραφικότατες περιγραφές βαρβαρότητας των ‘’εχθρών’’. Αλλιώς τότε γίνεται προπαγάνδα.


Στα σχολεία δεν έχει ρόλο ούτε θέση καμία θρησκεία.
Τα σχολεία πρέπει να είναι ανεξίθρησκα και ορθολογιστικά
Όχι να μπλέκουν το φυσικό με το μεταφυσικό Η την πούτσα με την βρούτσα..

Η θρησκεία είναι προσωπικό ζήτημα του κάθε ενός δεν μπορεί να γίνεται ‘διαπαιδαγώγηση’ ούτε υπέρ ούτε κατά καμιάς θρησκείας.

Αν ο μαθητής θέλει να προσευχηθεί και να διαβάσει για τις περιπέτειες του φανταστικού του φίλου στην έρημο ας το κάνει στον ελεύθερο του χρόνο όχι την ώρα του σχολείου.

Το ‘’Αρχισωβινιστές "ανώτερους" Άγγλους’’ είναι δική σου διαπίστωση..

Αφοριστική γενικευμένη και αναχρονιστική άποψη.

Αν κρίνουμε τα πράγματα σε σχέση με το τι ίσχυε πριν 30 χρόνια τότε ναι, αυτό που λες ισχύει. Ομως η στασιμότητα είναι καθαρά ελληνικό προσόν. Αν πας Σήμερα σε ένα αγγλικό σχολείο καταρχήν θα διαπιστώσεις ότι οι Άγγλοι πλέων είναι μαυρόασπροι.. Το να χαρακτηρίσεις αυτά τα νέα παιδιά που προέκυψαν από ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα εκπαίδευσης από τους πατεράδες τους Ρατσιστές, νομίζω είναι λίγο ακραίο.

Ανώνυμος είπε...

Χάρης

Ειλικρινά θέλησα να το αποφύγω, όμως εφόσον ο Ανώνυμος έχει μετατρέψει το πολύ ωραίο θέμα του Πίττα σε πεδίο απολογητικής προπαγάνδας και έντεχνου αναποδογυρίσματος της ιστορίας ας ξεκινήσω και εγώ τα κατεβατά ...


301 - 302 Ο Πάρθος χριστιανός προσηλυτιστής Γρηγόριος, κατορθώνει, εκμεταλλευόμενος στη διάρκεια μίας «θεομηνίας» την ανατολίτικη δεισιδαιμονία, να βαπτίσει χριστιανό τον βασιλιά της Αρμενίας Τιριδάτ, Τραντ, Τιρδάρ ή Τιριδάτη τον Γ (τον επονομαζόμενο «Μεγάλο»), που ωστόσο αν και προηγουμένως είχε καταδιώξει κάποιους χριστιανούς, θα υιοθετήσει αιφνιδίως ως μοναδική και επίσημη Θρησκεία του κράτους του τον Χριστιανισμό ως μάλλον πολιτική πράξη αποσχίσεως της χώρας του από την Περσία των Σασσανιδών, χρησιμοποιώντας την νέα «περίεργη» Θρησκεία ως δικαιολογία για να επιτεθεί κατά του Ζωροαστρισμού. Μαζί με τον τελευταίο θα κτυπηθεί και η Εθνική Θρησκεία των Αρμενίων, της οποίας το μη θεοκρατικό τμήμα, κυρίως ελληνιστικών επιρροών, θα υποστεί διωγμούς και σφαγές, ενώ το θεοκρατικό εκείνο, το ανατολίτικο, κατά κανόνα θα προσχωρήσει στην νέα Θρησκεία, αλλάζοντας απλώς ονόματα, σύμβολα και τυπικά (Latourette Kenneth Scott, «A History Of The Expansion Of Christianity», London, 1945, τόμος Α, σελ. 106).
Όλες οι βιβλιοθήκες της Αρμενίας, ιδρυθείσες πριν από αιώνες από τους ελληνιστές ηγεμόνες της, κυρίως της «Αρτασεσιανής» δυναστείας, πυρπολούνται ως «κιβωτοί δαιμονικής γνώσεως». Ο Γρηγόριος στέφεται στην πρωτεύουσα Βαγκαρσαπάτ , πρώτος επίσκοπος της χώρας και πλήθη προσηλυτιστών από την Συρία συρρέουν στην Αρμενία η οποία μετατρέπεται στο πρώτο στην Ιστορία χριστιανικό Κράτος.

306 Η επισκοπική Σύνοδος της Ελβίρας με συμμετοχή επισκόπων από όλη την Ιβηρική Χερσόνησο, συνέρχεται μετά το τέλος του διωγμού του Διοκλητιανού και αφιερώνει το ένα τέταρτο σχεδόν των «Κανόνων» της (20 από 81) στην καταπολέμηση των Εθνικών Θρησκειών και την τιμωρία των χριστιανών που συνεργάσθηκαν με τους διώκτες (πληροφοριοδότες, «delatores»), ή προχώρησαν σε αποστασία και θυσίασαν τους Θεούς. Οι τελευταίοι, όπως και οι «ένοχοι» άλλων 17 «αμαρτημάτων» που ξεκινούν από ανθρωποκτονία έως το να είναι κανείς… ηθοποιός ή… αρματοδρόμος («Κανών» 62), τιμωρούνται με δια βίου αποκοπή από την Εκκλησία. Η εν λόγω Σύνοδος, απαγορεύει στους χριστιανούς να παντρεύονται Εθνικούς και τιμωρεί ακόμη και τους γονείς με δια βίου αποκοπή από την Εκκλησία («Κανών» 17), καθώς και τιμωρεί με τριετή αποκοπή όσους απλώς δανείζουν πράγματά τους ή ενδύματά τους σε Εθνικούς («Κανών» 57), Προσφέρει δε, στον αντικειμενικό ιστορικό και κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την παντοδυναμία της Εκκλησίας έναντι της Πολιτείας, ήδη από εκείνη την παλαιά εποχή που υποτίθεται ότι τελούσε η πρώτη υπό διωγμόν. Οι «Flamines», δηλαδή οι ανά έτος εύποροι ιερείς της Αυτοκρατορικής Λατρείας, τους οποίους η Σύνοδος καθυβρίζει ως «φονιάδες» και «αναίσχυντους» επειδή με δικά τους έξοδα οργάνωναν, ως ώφειλαν, αγώνες μονομάχων και θεατρικές παραστάσεις, βαπτίζονται μόνον μετά από αποκλεισμό 2 ετών («Κανών» 55), αρκεί να μην έχουν θυσιάσει στους Θεούς κατά την διάρκεια της θητείας τους (!!!), ενώ οι εκλεγόμενοι τοπικοί άρχοντες, τίθενται εκτός Εκκλησίας καθ’ όλη την διάρκεια της ετησίας θητείας τους: («Κανών 56»). Επίσης, οι χριστιανοί ιδιοκτήτες και γαιοκτήμονες διατάσσονται με απειλή πενταετούς αποκοπής από την Εκκλησία, να μην κάνουν στους Εθνικούς τις εκπτώσεις μισθίου που χορηγούντο υπό πάντων έως τότε προς διευκόλυνση των προσφορών προς τους Θεούς («Κανών» 40), καθώς και να πετάξουν από τις ιδιοκτησίες τους όλα τα «ειδωλολατρικά» αντικείμενα στο μέτρο που δεν θα προκαλέσουν τυχόν αντιδράσεις των Εθνικών δούλων τους ( «Κανών» 41).

309 Σε επίδειξη δυνάμεως, χριστιανοί πυρπολούν το Ναό της Θεάς Φορτούνα.

312 Στις 28 Οκτωβρίου, ο ηλιολάτρης Φλάβιος Βαλέριος Κωνσταντίνος νικά τον επίσης εθνικό αντίπαλό του Μαξέντιο με χριστιανικά εμβλήματα στις ασπίδες των στρατιωτών του. Οι ανατολικές επαρχίες της Αυτοκρατορίας δέχονται συνεχείς επιθέσεις του χριστιανού βασιλιά της Αρμενίας ως αντιπερισπασμό στην προσπάθεια του Μαξιμίνου Ντέα να διαλύσει τους χριστιανούς των περιοχών που διοικεί.

313 Ένας δηλωμένος άθεος (ο Λικίνιος) νικά, στις 30 Απριλίου, τον Εθνικό αύγουστο της Ανατολής Μαξιμίνο Ντέα. Τα στρατεύματά του μπαίνουν στη μάχη ψάλλοντας το «Summe Sancte Deus !» (“Ώ Ανώτατε και Άγιε Θεέ !»). Ο ηττημένος Ντέα εκδίδει μετά από μερικές ημέρες το Διάταγμα της Νικομηδείας με το οποίο χορηγείται θρησκευτική ελευθερία σε όλους όσους υπακούουν απλώς στη ρωμαϊκή εξουσία. Καταδιωκόμενος
από τον Λικίνιο, ο Ντέα αυτοκτονεί με δηλητήριο. Μετά τον θάνατό του, όλα τα γραπτά και τ’ αγάλματά του καταστρέφονται από τον Λικίνιο και τους χριστιανούς. Πέντε έτη αργότερα, ο υποτίθεται «των χριστιανών φίλος» Λικίνιος, θα ηττηθεί από τον ηλιολάτρη Κωνσταντίνο, πάλι στο όνομα του Θεού των χριστιανών, αφού οι στρατιώτες του τελευταίου, κατά την μυθιστορία του Ευσεβίου, έψαλλαν το «Deus Summus Salvator !» («Ώ Θεέ Ανώτατε Σωτήρα !»). Πριν συγκρουσθούν πάντως μεταξύ τους, με το Διάταγμα των Μεδιολάνων, το οποίο ήλθε να συμπληρώσει εκείνο της Νικομηδείας, ο Μαξιμίνος Ντέα, οι αύγουστοι Λικίνιος και Φλάβιος Βαλέριος Κωνσταντίνος θα εγγυηθούν και αυτοί πλήρη θρησκευτική ελευθερία σε όλους όσους υπακούουν στη ρωμαϊκή εξουσία. Οι χριστιανοί, πολυάριθμοι πια και έχοντας προ πολλού σταματήσει τα κηρύγματά τους κατά της δημοσίας τάξεως και του στρατού, απολαμβάνουν πλέον τα ίδια δικαιώματα με τους Εθνικούς. Αυτοί ωστόσο δεν αρκούνται εκεί, αλλά εκμεταλλεύονται την εύνοια του Κωνσταντίνου, που ελέγχεται απολύτως από την αρνητική προς τις Εθνικές λατρείες μητέρα του, για να καταστρέψουν ΟΛΕΣ τις άλλες λατρείες. Ο επίσκοπος Ειρηναίος είχε άλλωστε ήδη διακηρύξει ότι οι χριστιανοί «δεν χρειάζονται νόμους, διότι βρίσκονται πολύ υπεράνω αυτών». Ο Άγιος Αντώνιος της Αιγύπτου, ιδρυτής του μοναχισμού, προτρέπει ανοικτά σε άμεσο αφανισμό του «ειδωλολατρικού» κόσμου με… φωτιά (…).

314 Κτίζεται στη Ρώμη η πρώτη χριστιανική Βασιλική. Αμέσως μετά την νομιμοποίησή της από τον Φλάβιο Βαλέριο Κωνσταντίνο, η Χριστιανική Εκκλησία αρχίζει την επίθεσή της κατά των θρησκειών των Εθνικών. Η Σύνοδος της Αγκύρας ταυτίζει πτυχές της λατρείας της Θεάς Αρτέμιδος (Diana) με… μαγεία και… λατρεία του Σατανά των χριστιανών, ενώ ο 11ος «Κανών» του εν Αρελάτη (Arles, η «Μικρή Ρώμη της Γαλατίας» όπως την έλεγε ο Αυσόνιος) 1ου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου που συγκάλεσε ο Κωνσταντίνος, αναθεματίζει όλες τις χριστιανές που παντρεύονται Εθνικούς. Στο ίδιο Συμβούλιο, καθώς η εξουσία έχει πλέον καταληφθεί και ο Εθνικός Πολιτισμός κτυπηθεί σοβαρά, αποφασίζεται το τέλος της αρνήσεως των χριστιανών να στρατεύονται, καθώς και το τέλος της προπαγάνδας εναντίον της Ρώμης, πρακτικές που φορτώνονται στην ήδη διωκόμενη «δονατιστική» τάση μέσα στους χριστιανούς.

315 Στις 13 Αυγούστου (Ζωναράς «Annales», «Bibliotheca Hagiographica Graeca» 365 και «Χρονικό Γεωργίου Μοναχού» ΧΙ, 1) γίνεται διαγωνισμός ανάμεσα σε δώδεκα Εβραίους ραβίνους και τον εκ Ρώμης γνωστό «εξορκιστή» επίσκοπο Συλβέστρο, για το εάν ο αυτοκράτωρ και η μητέρα του Ελένη θα ασπασθούν την Ιουδαϊκή Ορθοδοξία ή τον σχισματικό Χριστανισμό. Η θαυματοποιϊα του Συλβέστρου αποδεικνύεται πιό δυνατή και επίσης εντυπωσιάσας την Ελένη, γίνεται ο προσωπικός της «πνευματικός».

319 Ο Κωνσταντίνος εκδίδει διάταγμα με το οποίο απαλλάσσει πλήρως την Εκκλησία από φόρους και τους χριστιανούς κληρικούς από στρατιωτικές υποχρεώσεις.

320 Στις 17 Δεκεμβρίου ο Κωνσταντίνος απαγορεύει με έδικτό του την τέλεση θυσιών («Θεοδοσιανός Κώδιξ» 16, 10, 1). Το ίδιο έτος, ένας από τους αναχωρητές «μαθητές» του «αγίου» Αντωνίου, ο Παχώμιος, οργανώνει τους μοναχούς της ερήμου σε συμπαγείς κοινότητες υποχρεωμένες ν’ ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες και περιορισμούς, και γίνεται έτσι ο ιδρυτής του φαινομένου «Μοναχισμός», ο οποίος, όπως θα δούμε, με την α ή β μορφή του θα παίξει τον πιο αποφασιστικό ρόλο, τον ρόλο του «προγεφυρώματος» στα έθνη - στόχους, στην αργή αλλά άγρια επέκταση του Χριστιανισμού.

324 Ο Κωνσταντίνος συντρίβει τον Λικίνιο και ανακηρύσσει τον Χριστιανισμό μόνη επίσημη λατρεία της Αυτοκρατορίας. Λεηλατεί το Μαντείο του Διδυμαίου Απόλλωνος κοντά στην Μίλητο και θανατώνει με βασανιστήρια όλους τους ιερείς του με την κατηγορία της προδοσίας, επειδή είχαν υποστηρίξει τον Λικίνιο και παλαιότερα εισηγηθεί στον Διοκλητιανό να λάβει μέτρα κατά της επεκτάσεως των χριστιανών. Στο όρος Άθως εξαπολύεται διωγμός κατά των Εθνικών και καταστρέφονται όλα τα Ιερά.

326 Με προτροπή της μητέρας του ο Κωνσταντίνος δολοφονεί τη σύζυγό του Φαύστα. Η Ελένη φεύγει με τους «πνευματικούς» της για την Ιερουσαλήμ, όπου, παρά το ότι οι ρωμαϊκοί νόμοι της Ιουδαίας προέβλεπαν την καύση όλων των σταυρών μετά τις θανατώσεις, η Ελένη, όπως θα ισχυρισθεί η χριστιανική Γραμματεία 114 χρόνια αργότερα, «ανακάλυψε» άθικτο τον λεγόμενο «Τίμιο Σταυρό» που πάνω του είχε σταυρωθεί σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση ο ραβί Τζεσουά. Ο Balsdon θα γράψει σχετικά: «η Ελένη μνημονεύεται με τρόπο λαμπρό σήμερα στη Ρώμη. Για το ότι βρήκε τον αληθινό σταυρό στα Ιεροσόλυμα, ο κυνικός μπορεί να αμφιβάλλει. Και μια και δεν μνημονεύεται το θέμα αυτό από τον Ευσέβιο, θα έχει και τον ιστορικό με το μέρος του. Είναι πιθανόν να είχαν διαβεβαιώσει την Ελένη ότι κάποιο αντικείμενο που είχε αποκτήσει στα Ιεροσόλυμα ήταν κάτι τέτοιο. Ο Κωνσταντίνος ίσως συμμεριζόταν την ψευδαίσθησή της...» Με προτροπή πάντως της Ελένης, ο υιός της εκθεμελιώνει το Ιερό του Θεού Ασκληπιού στις Αιγές της Κιλικίας και χρησιμοποιεί τους κίονές του για κατασκευή εκκλησιών. Επίσης, καταστρέφει τον Ναό της Θεάς Αφροδίτης επάνω στον υποτιθέμενο τάφο του ραβί Τζεσουά, αλλά και άλλους Ναούς της ιδίας Θεάς όπως λ.χ. στην Άφακα Λιβάνου, την Μάμβρη, την Φοινίκη και την Βααλβέκ (Ηλιόπολη), και αυτές οι καταστροφές είναι βεβαίως μόνον όσες ομολογεί ο βιογράφος του Ευσέβιος.

330 Οι χριστιανοί λεηλατούν και πυρπολούν στο Bayeux το Ιερό του κελτορωμαϊκού Θεού Βελένου Απόλλωνος και λιντσάρουν τους ιερείς του. Ο Κωνσταντίνος, σε ημερομηνία που τού υπέδειξαν οι αστρολόγοι (στις 11 μηνός Μαϊου, «Ήλιος στον Τοξότη με επιρροές Καρκίνου, άρα μία πόλη θρησκευτική») μεταφέρει την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ανατολικά, στην ιδρυθείσα από αυτόν Κωνσταντινούπολη, την οποία διακοσμεί λεηλατώντας τα Ιερά των Εθνικών.

331 Ο ουσιαστικώς χριστιανός πλέον Κωνσταντίνος συνεχίζει την λήστευση των Ιερών των Εθνικών σε ολόκληρη την Αυτοκρατορία. Παραβιάζονται τα θησαυροφυλάκια όλων των «ειδωλολατρικών» Ναών, εκτός όσων ανήκαν στην αυτοκρατορική λατρεία και οι θησαυροί χαρίζονται στην χριστιανική Εκκλησία. Όσων λατρειών κρίνονται... «άσεμνες», πάντα κατά την άποψη των χριστιανών επισκόπων, οι Ναοί «εξαγνίζονται» πρώτα με φωτιά και εν συνεχεία ισοπεδώνονται.

335 Εγκαίνια της Εκκλησίας του «Αγίου Τάφου», ο οποίος κτίσθηκε στη θέση του Ναού της Θεάς Αφροδίτης που ο Κωνσταντίνος κατέστρεψε το 326 – 327, και για τον διάκοσμό του λεηλατούνται όλα σχεδόν τα Εθνικά Ιερά της Παλαιστίνης και της Μικράς Ασίας. Με διάταγμα σταυρώνονται ως τάχα... υπαίτιοι της κακής συγκομιδής εκείνου του έτους (...) όλοι οι «μάγοι και μάντεις», και ανάμεσά τους μαρτυρεί ο Νεοπλατωνικός φιλόσοφος Σώπατρος εξ Απαμείας, μαθητής του Ιαμβλίχου, που είχε προσωπικά επιχειρήσει να επαναφέρει τον Κωνσταντίνο στον Εθνισμό μέσω της φιλοσοφίας, και συνεπώς είχε συγκεντρώσει επάνω του το μίσος όλων των χριστιανών αυλικών.

341 Ο ένας εκ των τριών υιών του Κωνσταντίνου, ο Κώνστας που έχει ήδη δολοφονήσει τον αδελφό του Κωνσταντίνο Β, κηρύσσει νέον διωγμό «κατά των μάντεων και των ελληνιζόντων» και εκδίδει έδικτο («Προς Μαδαλιανόν, Βοηθό Έπαρχο Διοικήσεως», «Θεοδοσιανός Κώδιξ» 16, 10, 2), με το οποίο απαγορεύει την άσκηση της Εθνικής Θρησκείας και πυροδοτεί καταστροφές βωμών από τους χριστιανούς και βίαιες ταραχές.

346 Κοινό έδικτο του Κωνσταντίου και του Κώνσταντος («Προς Κατουλλίνον, Έπαρχο της Πόλεως»), την 1η Νοεμβρίου 346 (κατά τον Mommsen), απαγορεύει τις ιεροπραξίες των Εθνικών και υποβιβάζει τους Ναούς τους σε άνευ ιερότητος μνημεία που απλώς δεν πρέπει να τα καταστρέφουν οι χριστιανοί («Θεοδοσιανός Κώδιξ» 16, 10, 3). Μέγας διωγμός κηρύσσεται στην Κωνσταντινούπολη κατά των Εθνικών, στα πλαίσια του οποίου ο Λιβάνιος εξορίζεται με την κατηγορία της «γοητείας» (δηλ. μαγείας).

353 Στις 23 Νοεμβρίου του έτους αυτού, ένα ακόμη έδικτο του αυτοκράτορος Κωνσταντίου («Προς Κερεάλη, Έπαρχο της Πόλεως»), έρχεται ν’ απαγορεύσει τις υπό όρους θυσίες που είχε επιτρέψει ο Μαγνέντιος «Θεοδοσιανός Κώδιξ» 16, 10, 5).

354 O αυτοκράτωρ Κωνστάντιος εκδίδει ένα τρομοκρατικό έδικτο («Προς Ταύρον, Έπαρχο Πραιτωρίου της Ανατολής»), με το οποίο σφραγίζονται όλοι οι Εθνικοί Ναοί της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, απαγορεύονται ο θυσίες και οι παραβάτες, όπως και όσοι αξιωματούχοι φαίνονται ανεκτικοί , τιμωρούνται με αποκεφαλισμό. «Ιουστινιάνειος Κώδιξ» 1, 11, 1). Πολλοί Ναοί βεβηλώνονται με παράδοσή τους σε χαρτοπαίκτες και πόρνες για κυβευτήρια ή πορνοστάσια. Ο Πάπας Ρώμης Λιβέριος (Liberius) ορίζει τον εορτασμό της γεννήσεως του ραβί Τζεσουά στις 25 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία οι Ρωμαίοι Εθνικοί εόρταζαν την γέννηση του Θεού Ηλίου.
Σε όλη την Αυτοκρατορία στήνονται ασβεστοκάμινα δίπλα στα Εθνικά Ιερά, μέσα στα οποία μετατρέπεται σε ασβέστη η εκπληκτική γλυπτική και αρχιτεκτονική των «ειδωλολατρών». Αρχίζουν οι πρώτες συστηματικές πυρπολήσεις βιβλιοθηκών στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αυτοκρατορίας.

355 Χορηγείται από τον αυτοκράτορα Φλάβιο Ιούλιο Κωνστάντιο πλήρης ασυλία των χριστιανών επισκόπων απέναντι στα όποια κρατικά δικαστήρια. Την ίδια περίπου εποχή, κηρύσσετε ανοικτά πλέον πόλεμος κατά της «ειδωλολατρικής» Παιδείας που ακόμα τυγχάνει ασυλίας από πλευράς της αυτοκρατορικής εξουσίας, όχι βεβαίως από «ανιδιοτελή επιθυμία για την καλλιέργεια των Μουσών», όπως τονίζει ο Cyril Mango (σελ. 157), «αλλά για να εκπαιδεύονται οι κρατικοί υπάλληλοι». Στους «Αποστολικούς Κανόνες», συνταχθέντες εκείνη την εποχή, διαβάζουμε τα εξής: «Απόφευγε όλα τα βιβλία των Εθνικών. Τι χρειάζεσαι τις ξένες συγγραφές, τους νόμους και τους ψευδοπροφήτες που οδηγούν τους άφρονες μακριά από την πίστη; Τι βρίσκεις να λείπει από τις εντολές του Θεού και το αναζητάς στους μύθους των Εθνικών; Αν επιθυμείς να διαβάζεις ιστορίες έχεις το βιβλίο των Βασιλειών, αν ρητορική και ποιητική έχεις τους Προφήτες, έχεις τον Ιώβ, έχεις τις Παροιμίες, όπου θα βρεις σοφία μεγαλύτερη από κάθε ποιητική και σοφιστική, γιατί αυτά είναι τα λόγια του Κυρίου, του μόνου σοφού. Αν επιθυμείς τραγούδια έχεις τους Ψαλμούς, αν επιθυμείς αρχαίες γενεαλογίες έχεις την Γένεση, αν νομικά βιβλία και επιταγές, έχεις τον ένδοξο Θείο Νόμο. Γι’ αυτό απόφευγε με επιμονή κάθε εθνικό και διαβολικό βιβλίο».

356 Κοινό έδικτο του Κωνσταντίου και του Κώνσταντος («Προς τον Φλάβιο Ταύρο, Έπαρχο του Πραιτωρίου»), την 20η Φεβρουαρίου ή κατ’ άλλους την 1η Δεκεμβρίου του έτους αυτού, διατάσσει την απομάκρυνση του Βωμού της Θεάς Victoria - Νίκης από την αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου, το σφράγισμα των Εθνικών Ιερών και την κατάσχεση των περιουσιών τους, καθώς και την θανάτωση δι’ αποκεφαλισμού όλων όσων ασκούν (ή και απλώς... ανέχονται !) την Παραδοσιακή Λατρεία. «Θεοδοσιανός Κώδιξ» 16, 10, 4).

357 O Κωνστάντιος θέτει εκτός νόμου επί ποινή θανάτου όλες τις μαντικές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης και της Αστρολογίας. Σε επίσκεψή του στη Ρώμη σφραγίζει ο ίδιος τον εκεί Ναό του Θεού Απόλλωνος και φυλακίζει τους ιερείς.

359 Η λατρεία των Θεών Διοσκούρων κηρύσσεται εκτός νόμου θεωρηθείσα ως… «μαγική», θανατώνονται με την κατηγορία της... «μαγείας» οι ιερείς της και κλείνονται όλα τα Ιερά της.

360 Στο Παρίσι, τον Φεβρουάριο του έτους αυτού, ο 28χρονος Καίσαρ και Ύπατος Φλάβιος Κλαύδιος Ιουλιανός, σπουδάσας στις φιλοσοφικές σχολές των Αθηνών (355), νικητής των Αλαμανών, των Σαλίων Φράγκων και των Χαμαβών στις τέσσαρες «Γαλατικές Εκστρατείες» του (356 - 359), στέφεται αυτοκράτωρ από τις ρωμαϊκές λεγεώνες της Δύσεως.

361 - 363 Ο αυτοκράτωρ Ιουλιανός κηρύσσει πλήρη ανεξιθρησκεία μετά τον θάνατο του Κωνσταντίου και εισέρχεται στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Δεκεμβρίου του 361. Ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός («Invective versus Julianus», I 58 - 61) διαμαρτύρεται ότι ο ανεξίθρησκος Εθνικός αυτοκράτωρ στέρησε τους χριστιανούς της πόλεως από την… χαρά του μαρτυρίου (…)

363 Ο Ιουλιανός διατάσσει την απομάκρυνση από τον Ναό του Θεού Απόλλωνος στην Δάφνη της Αντιοχείας των λειψάνων του «Αγίου» Βαβύλα, ενός επισκόπου Αντιοχείας που υποτίθεται ότι είχε τάχα μαρτυρήσει επί Δεκίου, αλλά στην πραγματικότητα είχε εκτελεσθεί από τον χριστιανό αυτοκράτορα Φίλιππο τον Άραβα επειδή, ως επιτίμιο για τη δολοφονία του Γορδιανού, τού είχε αρνηθεί την «θεία κοινωνία» (Lieu, 1989, σελ. 48). Χριστιανοί εμπρηστές πυρπολούν τον Ναό μετά την απομάκρυνση των λειψάνων, ενώ στις 26 Ιουνίου του ιδίου έτους, ο Ιουλιανός δολοφονείται άνανδρα πιθανόν από χριστιανό ακόλουθό του, ενώ επιτίθεται έφιππος κατά των Περσών. Ο χριστιανός Σωζομενός, σύμφωνος με την εκδοχή της δολοφονίας, επαινεί τον άγνωστο δολοφόνο «που, για την αγάπη του Θεού και της θρησκείας, εξετέλεσε μια τόσο γενναία πράξη»)

364 Ο νέος αυτοκράτορας Φλάβιος Ιοβιανός διατάσσει την πυρπόληση της Βιβλιοθήκης της Αντιοχείας, ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου εκδίδεται έδικτο με το οποίο απαγορεύεται η Εθνική Λατρεία επί ποινή θανάτου. Στα βασανιστήρια κατά των Εθνικών προστίθεται εφεξής ο κατακομματιασμός των πλευρών με σιδερένια άγκιστρα, ενώ με θάνατο τιμωρούνται επίσης και οι σπλαχνοσκοπήσεις. Με τρία ακόμη διατάγματα (της 4ης Φεβρουαρίου, 9ης Σεπτεμβρίου και 23ης Δεκεμβρίου) κατάσχονται οι περιουσίες των Εθνικών Ιερών που είχαν επιστραφεί από τον Ιουλιανό και απαγορεύονται και οι ιδιωτικές σπονδές, θυσίες και επωδές. Των δύο τελευταίων έχει προηγηθεί από την Σύνοδο της Λαοδικείας η εισήγηση να εξοντωθούν οι αστρολόγοι και οι χριστιανοί «αιρετικοί» που εορτάζουν τα Σάββατα. Σε ολόκληρη την Αυτοκρατορία, ο νεόθρησκος όχλος, προστατευόμενος από τις βυζαντινές αρχές, καταλαμβάνει Εθνικούς τόπους Λατρείας, τους καταστρέφει εκ θεμελίων και κτίζει εκκλησίες, ενώ πολλοί εξέχοντες Εθνικοί φυλακίζονται ή εκτελούνται και δημεύεται η περιουσία τους.

365 Έδικτο της 17ης Νοεμβρίου απαγορεύει στους Εθνικούς αξιωματικούς να διατάσσουν χριστιανούς στρατιώτες. Άπειροι σωροί βιβλίων, όλα τους λογοτεχνικά, φιλοσοφικά κι επιστημονικά ελληνικά συγγράμματα καίγονται στις πλατείες των αστικών κέντρων, ενώ μέσα στα πλήθη των διωκομένων «ειδωλολατρών», βρίσκονται όλοι σχεδόν οι εναπομείναντες αξιωματούχοι του Ιουλιανού, που είτε καθαιρούνται, όπως λ.χ. ο γνωστός Καίσαρ Σαλλούστιος (συγγραφεύς της θεολογικής επιτομής «Περί των Θεών και του Κόσμου», ο οποίος και είχε επίσης προτρέψει τον Ιουλιανό στη θέσπιση της ανεξιθρησκείας), είτε ρίχνονται στις φυλακές και οι πιο άτυχοι από αυτούς καίγονται ζωντανοί, αποκεφαλίζονται, ή στραγγαλίζονται μετά από φρικτά βασανιστήρια με την κατηγορία, φυσικά, της... «ασκήσεως μαγείας» (!), όπως λ.χ. ο ιατρός Ορειβάσιος, ο φιλόσοφος Σιμωνίδης που τον έκαψαν ζωντανό, ο αρχιερεύς των Εθνικών Ναών της Τρωάδος κα πρώην χριστιανός επίσκοπος Πηγάσιος, κ.ά. Μία απίθανη εκστρατεία σπιλώσεως της μνήμης του Ιουλιανού οργανώνεται από τους χριστιανούς, οι οποίοι συντονισμένα προσπαθούν να τον παρουσιάσουν ως ηθικό αυτουργό θηριωδιών, αιμοδιψή άνθρωπο (βλ. Σωζομενό 5, 9-10, Θεοδώρητο Κύρου 3) ακόμα και ως... ανθρωποθυσιαστή (βλ. Γρηγόριο Θεολόγο, PG 35, 624, Ιωάννη. Χρυσόστομο, PG 50, 555 και, φυσικά, τον εντελώς κακόβουλο Σύριο Θεοδώρητο Κύρου 3, 21 που συγγράφει καθαρά συκοφαντικά, αγιοκατασκευαστικά και αιώνες μετά τα γεγονότα).

367 Ο Εθνικός Βέττιος Αγόριος Πραιτεξτάτος αναστηλώνει στη Ρώμη, με δικά του έξοδα και παρά τις διαμαρτυρίες του Πάπα, το Ιερό των Δώδεκα Ολυμπίων Θεών.

370 Ο αυτοκράτωρ Βάλης εξαπολύει διωγμό κατά των Εθνικών σε όλη την Ανατολική Αυτοκρατορία με κέντρο την Αντιόχεια. Σωροί βιβλίων καίγονται στις πλατείες και θανατώνονται ή βασανίζονται χιλιάδες αθώοι άνθρωποι που αρνούνται να προδώσουν τα ειωθότα των προγόνων τους. Στα θύματα του νέου διωγμού συμπεριλαμβάνεται και ο μέντωρ του Ιουλιανού Νεοπλατωνικός φιλόσοφος Μάξιμος, ο οποίος με την κατηγορία της «μαγείας» αποκεφαλίζεται μετά από βασανιστήρια στις 12 Μαρτίου του έτους αυτού.

370 - 371 Ο αυτοκράτωρ της Δύσεως Βαλεντινιανός , εξαπολύει διωγμό κατά των Ρωμαίων Εθνικών. Χιλιάδες εξορίζονται, βασανίζονται ή θανατώνονται και όλων η περιουσία κατάσχεται και αποδίδεται στην Εκκλησία. Ο Πάπας Δάμασος κατηγορείται για φόνο, πλην όμως ο αυτοκράτωρ τον απαλλάσσει από κάθε κατηγορία με την απίστευτη δήλωση ότι ο Πάπας… «δεν μπορεί να δικασθεί από κανέναν θνητό».

372 Ο αυτοκράτωρ Βάλης, εξουσιοδοτεί τον ανθύπατο Ασίας Φήστο να αφανίσει όλους τους Εθνικούς και τα έργα τους. Έντρομοι οι άνθρωποι αρχίζουν και καίνε μόνοι τους τις βιβλιοθήκες τους για να γλιτώσουν.

373 Επαναλαμβάνεται η απαγόρευση των μαντικών πρακτικών και της Αστρολογίας, και πρωτοχρησιμοποιείται ο απαξιωτικός όρος «pagani. Εφεξής, οι Εθνικοί δεν θ’ αναφέρονται πλέον στα έδικτα των αυτοκρατόρων ως «gentiles» ή «ethnici», αλλά με τον όρο «pagani» που προσπαθεί να παρουσιάσει τον Εθνισμό ως σύμφυρμα δεισιδαιμονικών αντιλήψεων αμόρφωτων χωριατών («Θεοδοσιανός Κώδιξ» 16. 3. 46)

375 Ο «Άγιος» Μαρτίνος ολοκληρώνει την καταστροφή των Εθνικών Ιερών της Γαλατίας και κτίζει μοναστήρια. Οι χριστιανοί της Ανατολικής Αυτοκρατορίας κλείνουν το Ασκληπιείο της Επιδαύρου και ποινικοποιούν ακόμη και τις παράλληλες εκδηλώσεις τής εκεί λατρείας, συμπεριλαμβανομένων των θεατρικών παραστάσεων.

376 Ο αυτοκράτωρ της Δύσεως Γρατιανός επιτρέπει στην χριστιανική κοινότητα της Ρώμης να καταστρέψει πολλά Μιθραία και Ιερά των Εθνικών λατρειών, καταργεί το αφορολόγητο των κτημάτων που ανήκουν στα «ειδωλολατρικά» ιερατεία, απαγορεύει την κληροδότηση νέων περιουσιών σε αυτά και κατάσχει όλη την κινητή τους περιουσία. Επίσης, υπό την καθοδήγηση των επισκόπων Αμβροσίου και Δαμάσου, διατάσσει τη νέα απομάκρυνση του Βωμού της Νίκης από την αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου όπου τον είχε επανατοποθετήσει ο Ιουλιανός. Επίσης απαρνείται τον τίτλο του Pontifex Maximus, ως αξίωμα των «ειδωλολατρών». Το αποκηρυχθέν αξίωμα ωστόσο το ιδιοποιείται ο επίσκοπος Δάμασος και από εκεί περνά έκτοτε στην Παποσύνη της Ρώμης.

378 Με νόμο του χριστιανού επάρχου του Πραιτωρίου Γράκχου τα ανά την Αυτοκρατορία «Μιθραία» καταστρέφονται με φωτιά και παραχώνονται.

380 Στις 27 Φεβρουαρίου, ο αυτοκράτωρ Φλάβιος Θεοδόσιος απαγορεύει όλες τις θρησκείες πλην της χριστιανικής. Όλοι οι μη χριστιανοί χαρακτηρίζονται «σιχαμεροί, αιρετικοί, μωροί και τυφλοί». Ο επίσκοπος Μεδιολάνου Αμβρόσιος εξουσιοδοτείται να καταστρέψει όλους τους Ναούς των Εθνικών και να κτίσει εκκλησίες. Οι αρχηγοί μερικών γοτθικών φυλών βαπτίζονται χριστιανοί. Καθοδηγούμενος από το ιερατείο, ο χριστιανικός όχλος επιτίθεται στο ελληνικό Ιερό της Ελευσίνος, το βεβηλώνει και απειλεί να λιντσάρει τους ιερείς Νεστόριο και Πρίσκο. Ο 95χρονος Ιεροφάντης Νεστόριος, γεμάτος θλίψη και αγανάκτηση, ανακοινώνει το οριστικό τέλος των πανάρχαιων Ελευσινίων Μυστηρίων και την απαρχή της επί γής βασιλείας του πνευματικού σκότους. Ο αυτοκράτωρ Θεοδόσιος «παράφρονες» όσους διαφωνούν με το δόγμα της Αγίας Τριάδος και απαγορεύει κάθε διαφωνία με τις θελήσεις της Εκκλησίας.

381 Στις 2 Μαϊου, εκδίδεται από τον Θεοδόσιο ο νόμος κατά των «αποστατών» που τιμωρεί με πλήρη στέρηση ατομικών δικαιωμάτων όλους τους πρώην χριστιανούς που απογοητευμένοι αποκηρύσσουν την κρατούσα Θρησκεία και επιστρέφουν στην ανεκτική παραδοσιακή λατρεία. Όλες οι εκκλησίες των διαφόρων δογμάτων των χριστιανών, περνούν στα χέρια των Καθολικών επισκόπων (τότε από κοινού Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών). Ο Πατριάρχης των Ορθοδόξων Ιουδαίων Γαμαλιήλ, γίνεται φίλος του Θεοδοσίου και εξασφαλίζει την εξαίρεση των ομοθρήσκων του από τους διωγμούς κατά των «αιρετικών και των αλλοθρήσκων» (M. Grant, σελ. 273).
Στις 21 Δεκεμβρίου, οι αυτοκράτορες Γρατιανός, Βαλεντινιανός και Θεοδόσιος, εκδίδουν έδικτο («Προς Φλόρον, Έπαρχο του Πραιτωρίου Ανατολής») με το οποίο καταδικάζονται σε θανάτωση και κατάσχεση της περιουσίας τους όλοι όσοι κάνουν θυσίες, χρησιμοποιούν την Μαντική, ψάλλουν λατρευτικούς ύμνους ή πραγματοποιούν επισκέψεις σε Εθνικούς Ναούς, οι δε Εθνικοί χαρακτηρίζονται «παράφρονες» και «ιερόσυλοι» («Θεοδοσιανός Κώδιξ», 16, 10, 7). Κύμα λεηλασιών, βεβηλώσεων, πυρπολήσεων και καταστροφών σαρώνει από άκρου σε άκρο της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τους Ναούς, τα μνημεία και τις Βιβλιοθήκες των Εθνικών. Στην Κωνσταντινούπολη μετατρέπεται σε πορνοστάσιο ο Ναός της Θεάς Αφροδίτης και σε αποθήκες οι Ναοί του Ηλίου και της Αρτέμιδος.

382 Στις χριστιανικές εκκλησίες καθιερώνεται το «αλληλούϊα» (hallelu-Jah) δηλαδή «δόξα στον Ιαχωβά». Ο αυτοκράτωρ της Δύσεως Γρατιανός διατάσσει το σβήσιμο της «αιωνίας» Ιεράς Πυράς της Θεάς Βέστα και τον διωγμό των ιερειών της. Η μεγάλη περιουσία των φυλακισμένων Εστιάδων, μεταβιβάζεται στην Εκκλησία. Στις 30 Νοεμβρίου, οι αυτοκράτορες Γρατιανός, Βαλεντινιανός και Θεοδόσιος, εκδίδουν έδικτο προς έναν διοικητή μίας περιοχής της Βορειοδυτικής Μεσοποταμίας («Προς Παλλάδιο, Δούκα της Οσροηνής»), με το οποίο τονίζεται ότι οι Ναοί κα τα αγάλματα έχουν μόνο καλλιτεχνικό και όχι ιερό χαρακτήρα και απαγορεύεται κάθε λατρευτική χρήση τους υπό την οιανδήποτε πρόφαση («Θεοδοσιανός Κώδιξ», 16, 10, 8). Από το κείμενο του εν λόγω εδίκτου, γίνεται φανερό ότι πλήθη εντοπίων και επισκεπτών επισκέπτονταν ακόμα τους Ναούς της περιοχής, τους οποίους θα καταστρέψει μετά από λίγο ο Μάτερνος Κυνήγιος, και μάλιστα δίχως αυτοκρατορική άδεια (Λιβάνιος, 30, 46).

384 Οι Εθνικοί Βέτιος Αγόριος Πραιτεξτάτος (έπαρχος Πραιτωρίου) και Αυρήλιος Σύμμαχος (έπαρχος άστεως), εξουσιοδοτημένοι από την Σύγκλητο, κάνουν έκκληση στον διάδοχο του Γρατιανού Βαλεντινιανό Β να παλινορθώσει τον Βωμό της Νίκης. Ο επίσκοπος Αμβρόσιος απειλεί με αφορισμό τον νεαρό αυτοκράτορα και το αίτημα απορρίπτεται. Ο Θεοδόσιος διορίζει ύπαρχο Ανατολής τον Μάτερνο Κυνήγιο που επιστρατεύει, σε συνεργασία με τους επισκόπους, στρατιές μοναχών και λαϊκών για την καταστροφή των Εθνικών Ναών της βορείου Ελλάδος και της Μικράς Ασίας.

385 Στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, οι φυλακές, που πλέον είναι υπόγειες, δίχως αερισμό και φώς, γεμίζουν από πλήθη «ειδωλολατρών», σε σημείο που οι διωκτικές αρχές υποχρεώνονται να καταφύγουν σε απελευθέρωση των ποινικών κρατουμένων, προκειμένου ν’ αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του συνωστισμού των φυλακισμένων, που προ πολλού άλλωστε ήταν οξύτατο (ο Λιβάνιος είχε αναφέρει παλαιότερα, στον λόγο «Προς Βασιλέα Περί των Δεσμωτών», ότι η στενότητς χώρου των φρικτών και δύσοσμων βυζαντινών φυλακών υποχρέωνε τους φυλακισμένους να κοιμούνται όρθιοι !)Οι αυτοκράτορες Γρατιανός, Βαλεντινιανός, και Θεοδόσιος εκδίδουν τον Ιούνιο στην Κωνσταντινούπολη ένα ακόμη έδικτο («Προς Κυνήγιον, Έπαρχο Πραιτωρίου της Ανατολής»), με το οποίο ανανεώνεται η απαγόρευση όλων των θυσιών και των μαντικών πρακτικών «Ιουστινιάνειος Κώδιξ» 1. 11. 2)

385 - 388 Οι Μάτερνος Κυνήγιος και ο επίσκοπος Μάρκελλος, καταστρέφουν αμέτρητα μικρασιατικά Ιερά. Ανάμεσά τους και ο Ναός της Εδέσσης, τα Καβείρεια Ίμβρου, το Διδυμαίο Ιερό, όλα τα Ιερά της Παλμύρας, κ.ά.

386 Νόμος της 16ης Ιουνίου απαγορεύει κάθε φροντίδα των έρημων Εθνικών Ιερών. Γίνονται νέες μαζικές συλλήψεις Εθνικών και πυρπολήσεις ιδιωτικών βιβλιοθηκών, ενώ ο επίσκοπος Μάρκελλος καταστρέφει τον Ναό του Θεού Διός Βήλου στην Απάμεια.

387 Απαγορεύονται από τον αυτοκράτορα της Δύσεως Βαλεντινιανό οι τελευταίες Εθνικές εορτές των Ρωμαίων, ενώ 4 έδικτά του στρέφονται κατά της Μαντικής και της Μαγείας, οι οποίες εξισώνονται και ταυτίζονται. Εις θάνατον καταδικάζονται ακόμη και όσοι απλώς μελετούν βιβλία σχετικά με αυτές ή με την επιστήμη των Μαθηματικών («Θεοδοσιανός Κώδιξ» 9. 16. 8).

388 Απαγορεύονται από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο όλες οι δημόσιες συζητήσεις για θρησκευτικά ζητήματα. Ο γηραιός ρήτωρ Λιβάνιος δικάζεται μαζί με άλλους Εθνικούς για… «μαγεία» αλλά αθωώνεται από τον Εθνικό δικαστή Τατιανό. Μετά την αθώωσή του στέλνει στον Θεοδόσιο την έκκληση «Υπερ των Ιερών» με την οποία τον παρακαλεί να σταματήσει την καταστροφή των Εθνικών Ναών. Ο επίσκοπος Αμβρόσιος υπερασπίζεται τους συναδέλφους του των ανατολικών επαρχιών (Νικηφόριον κ.ά) που καταστρέφουν επίσης και Ιουδαϊκές Συναγωγές, με το επιχείρημα ότι αυτές αποτελούν «οίκους παραφροσύνης και ασεβείας», και εξασφαλίζει απειλώντας να μην λειτουργήσει για τον αυτοκράτορα, την μη τιμωρία τους και την ακύρωση της διαταγής να ξανακτισθούν οι Συναγωγές με έξοδα των χριστιανών.


389 Κηρύσσεται εκτός νόμου κάθε μη χριστιανική μέθοδος χρονολογήσεως. Πλήθη μοναχών της ερήμου εισβάλουν στις πόλεις της Μέσης Ανατολής και καταστρέφουν αγάλματα, βωμούς και Ιερά, λιντσάρουν Εθνικούς και καίνε Βιβλιοθήκες. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος κινητοποιεί τον χριστιανικό όχλο σε διωγμούς κατά των Εθνικών. Μετατρέπει σε εκκλησία τον Ναό του Θεού Διονύσου, πυρπολεί το Μιθραίο και καταστρέφει τον Ναό του Διός. Ο ιερεύς του Διός, Ελλάδιος, γλυτώνει το λυντσάρισμα σκοτώνοντας 9 οχλοκράτες. Ο όχλος διαπομπεύει ανά ομάδες τους Εθνικούς ιερείς σκοτώνοντάς τους στη συνέχεια με λιθοβολισμό. Τα ιερά σύμβολα και αγάλματα παραδίδονται στη χλεύη περιφερόμενα πάνω σε γαϊδούρια πριν καταστραφούν.

390 Οι μοναχοί παραμένουν στις πόλεις και τρώνε τις περιουσίες των θυμάτων τους Εθνικών, αλλά επεκτείνουν την δράση τους και στους μη Εθνικούς. Στις 2 Σεπτεμβρίου επιχειρείται ανεπιτυχώς με διάταγμα του Θεοδοσίου η εκδίωξή τους από τις πόλεις.

391 Στις 24 Φεβρουαρίου, εκδίδεται στο Μεδιόλανο ένα ακόμη έδικτο («Προς Αλβίνιο, Έπαρχο Πραιτωρίου Ανατολής»), με το οποίο ανανεώνεται η απαγόρευση των θυσιών, των επισκέψεων σε Εθνικούς Ναούς και επιβάλλεται η ανεικονική λατρεία. («Θεοδοσιανός Κώδιξ» 16. 10. 10). Νέος διωγμός σε ολόκληρη την Αυτοκρατορία. Στην υπηρεσία της Εκκλησίας, τίθενται επισήμως πλέον οι πολυπληθείς ορδές μοναχών (οι λεγόμενοι «Circumcelliones»), που οπλισμένοι με βαριά ρόπαλα τα οποία τα αποκαλούν «Ισραήλ», εισβάλλουν στα σπίτια των Εθνικών και τους Ναούς και σπάζουν ό,τι δεν μπορούσε να αρπαχθεί, ξεκοιλιάζοντας οικογενειακώς τους ιδιοκτήτες ή τους ιερείς με την κραυγή «Ευλογητός ο Θεός». Στις 16 Ιουνίου, ακολουθεί ένα ακόμη έδικτο («Προς Ευάγριο, Αυτοκρατορικό Έπαρχο και Ρωμανό, Αυτοκρατορικό Επιτετραμμένο Αιγύπτου»), που επαναλαμβάνει τα του εδίκτου της 24ης Φεβρουαρίου, προφανώς ως δικαιολογία για τις εκτεταμένες καταστροφές Εθνικών Ναών που προκάλεσαν στην Αίγυπτο οι δύο πιο πάνω αξιωματούχοι, σε συνεργασία με τον επίσκοπο Θεόφιλο «Θεοδοσιανός Κώδιξ», 16. 10. 11). Στην Καρχηδόνα, βεβηλώνεται και σφραγίζεται με αυτοκρατορική διαταγή τα Ιερό της Θεάς Κελαιστίδος, για ν’ ανοίξει αργότερα ως χριστιανική εκκλησία μετά από μετατροπές. Στην Αλεξάνδρεια, μετά από μεγάλες καταστροφές Ναών, βωμών και αγαλμάτων, οι ελάχιστοι Εθνικοί εξεγείρονται με επικεφαλής τον Νεοπλατωνικό φιλόσοφο Ολύμπιο και κλείνονται στο Ιερό του Θεού Σεράπιδος. Οι χριστιανοί, καθοδηγούμενοι υπό του επισκόπου Αλεξανδρείας Θεοφίλου και με επικεφαλής τους τον μοναχό Σενούθιο, ο οποίος επί χρόνια περιπολούσε σε όλη την Βόρειο Αφρική και λήστευε τα σπίτια των Εθνικών σκοτώνοντας τους ιδιοκτήτες τους,, το καταλαμβάνουν με δόλο, το ισοπεδώνουν και πυρπολούν την Βιβλιοθήκη του που φιλοξενούσε τμήμα της συλλογής της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας. Ο Peter Brown («Ο Κόσμος Της Ύστερης Αρχαιότητος») γράφει για την συγκεκριμένη περίοδο: «Οι Εθνικοί, κτυπημένοι από αυτό το κύμα τρομοκρατίας, έβλεπαν να φθάνει το τέλος του κόσμου. Αν είμαστε ζωντανοί, έγραφε κάποιος, τότε η ίδια η ζωή έχει νεκρωθεί...»

392 Νέος διωγμός κατά των Εθνικών σε ολόκληρη την Αυτοκρατορία. Σβήνουν τα Μυστήρια της Σαμοθράκης μετά από σφαγή των ιερέων και όλων των θρησκευτών από απόσπασμα «διωγμιτών» που αποβιβάσθηκε στο νησί. Καταστροφή του Μαντείου του Άμμωνος Διός στην Άφυτο της Χαλκιδικής. Στις αίθουσες των δικαστηρίων «κυλούν ρυάκια αίματος», όπως γράφει ο Λιβάνιος. Στην Κύπρο, ο εβραϊκής καταγωγής επίσκοπος Επιφάνειος και ο «Άγιος» Τύχων εκχριστιανίζουν μαζικά και με την απειλή του φασγάνου και της πυράς χιλιάδες Εθνικούς και καταστρέφουν όλα τα Ιερά της νήσου. Παύουν οριστικά τα κυπριακά Μυστήρια της Αφροδίτης. Το σχετικό διάταγμα του Θεοδοσίου δηλώνει κυνικά: «όποιος δεν υπακούσει στον πατέρα Επιφάνειο δεν έχει θέση πάνω στο νησί». Στις μεσανατολικές πόλεις Πέτρα, Αερόπολη, Ράφια, Γάζα και Βααλβέκ (Ηλιόπολη) ξεσπούν εξεγέρσεις των Εθνικών κατά των διωγμητών, των χριστιανών οχλοκρατών και των μοναχών ροπαλοφόρων. Στην πόλη Σούφες της Β. Αφρικής, 60 χριστιανοί πληρώνουν με τη ζωή τους την προσπάθειά τους να γκρεμίσουν το άγαλμα του Ηρακλέους. Στη Γαλατία σφάζονται όλοι οι ιερείς και κατάσχονται οι περιουσίες των Εθνικών Ναών που στη συνέχεια πυρπολούνται κι εκθεμελιώνονται. Στις 22 Αυγούστου ανακηρύσσεται αυτοκράτωρ της Δύσεως στο Λούγδουνο από τους Εθνικούς, ο ρήτωρ Φλάβιος Ευγένιος που αποκηρύσσει το βάπτισμά του κι επιστρέφει στην Εθνική λατρεία. Απαντώντας στο πραξικόπημα των Εθνικών της Δύσεως, οι Θεοδόσιος, Αρκάδιος και Ονώριος εκδίδουν, στις 8 Νοεμβρίου, ένα ακόμη έδικτο («Προς Ρουφίνο, Έπαρχο Πραιτωρίου Ανατολής») με το οποίο επιδιώκεται να κτυπηθούν οι τελευταίοι Ρωμαίοι και Έλληνες Εθνικοί της Ανατολικής Αυτοκρατορίας, καθώς απαγορεύονται οι θυσίες, οι σπονδές, τα θυμιάματα, τα αναθήματα, η μαντική και κάθε άλλη μορφή της Εθνικής Λατρείας και καθιερώνεται η κατάσχεση των περιουσιών θυμάτων, η οποία θ’ αποτελέσει βασική πηγή περαιτέρω πλουτισμού της Εκκλησίας στην οποία κατέληγαν οι κατασχεθείσες περιουσίες μέσω του αυτοκρατορικού ταμείου: («Θεοδοσιανός Κώδιξ» 16. 10. 12)

393 Ο αυτοκράτωρ Ευγένιος φθάνει στην Ιταλία, όπου ο διανοούμενος στρατηγός Βίριος Νικόμαχος Φλαβιανός ξαναστήνει τον Βωμό της Νίκης στην αίθουσα της Συγκλήτου κι επαναφέρει τη λατρεία των παραδοσιακών Θεών. Στην Ανατολή, ο Θεοδόσιος καταργεί τα Πύθια, τα Άκτια και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βεβήλωση της Ολυμπίας και ισοπέδωση όλων των βωμών της.

394 Πλήρης παλινόρθωση του ρωμαϊκού Εθνισμού στη Δυτική Αυτοκρατορία. Ο Φλαβιανός, με το αξίωμα του υπάτου Ρώμης, αναβιώνει όλες τις λατρείες. Στην Όστια ανοίγει το Ιερό του Ηρακλέους. Στις 27 Μαρτίου, 1 Απριλίου και 28 Απριλίου έως 3 Μαϊου οι Ρωμαίοι εορτάζουν την Εορτή της Κυβέλης, την Εορτή της Βήνους, τα Μεγαλήσια και τα Φλοράλια. Κατά χιλιάδες οι χριστιανοί επιστρέφουν στην Εθνική Θρησκεία φοβούμενοι το οριστικό τέλος του Χριστιανισμού. Στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου συγκρούονται οι στρατοί των Εθνικών (υπό τον Φλαβιανό) και των χριστιανών (υπό τον αυτοκράτορα της Ανατολής Θεοδόσιο) στην κοιλάδα του ποταμού Φρίγδου. Οι κατά πολύ λιγότεροι Εθνικοί ηττώνται και σφάζονται. Ο αυτοκράτωρ Ευγένιος αποκεφαλίζεται και το κεφάλι του περιφέρεται πάνω σε παλούκι για παραδειγματισμό. Ο Φλαβιανός αυτοκτονεί για να μην πέσει στα χέρια των χριστιανών.


395 Οι αυτοκράτορες Αρκάδιος και Ονώριος απαγορεύουν την είσοδο στους Εθνικούς Ναούς («Θεοδοσιανός Κώδιξ» 16. 10. 13), ενώ με τα έδικτα της 22ας Ιουλίου και 7ης Αυγούστου, κηρύσσουν νέους διωγμούς κατά των Εθνικών. Το ίδιο έτος, ο ευνούχος πρωθυπουργός του αυτοκράτορος Αρκαδίου Ρουφίνος κατευθύνει τις ορδές των, υπό τον Αλάριχο, χριστιανών πλέον Γότθων προς τον ελλαδικό χώρο. Ακολουθούμενοι από πλήθη μοναχών, οι Γότθοι του Αλαρίχου κατασφάζουν αμέτρητους Εθνικούς Έλληνες και καταστρέφουν πόλεις και Ιερά στο Δίον, τη Θεσσαλία, τους Δελφούς, τη Βοιωτία, την Αττική, τα Μέγαρα, την Κόρινθο, τη Φενεό, το Άργος, τη Νεμέα, τη Λυκόσουρα, τη Σπάρτη, τη Μεσσήνη, τη Φιγαλεία, την Ολυμπία. Στην Ελευσίνα πυρπολείται το εκεί πανάρχαιο Ιερό και θανατώνονται στην πυρά ο Θεσπιεύς Ιεροφάντης Ιλάριος και όλοι οι ιερείς των Μυστηρίων τα οποία είχαν αναβιώσει από τους Μιθραϊστές λίγο μετά τον θάνατο του Νεστορίου. Την ίδια εποχή περίπου, το Ιερό της Θεάς Κελαιστίδος αρχίζει να επαναλειτουργεί ως χριστιανική εκκλησία έως το έτος 421 που οι χριστιανοί θα το πυρπολήσουν επειδή οι θρησκευτές μέσα από την χριστιανική λατρεία τιμούσαν και την Θεά. Στο έργο του «Paraenesis», ο Ισπανός επίσκοπος Βαρκελώνης Πασιανός (Pacianus) δυσανασχετεί, με πολύ γλαφυρό μάλιστα τρόπο, για το γεγονός ότι παρά τους διωγμούς, εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργοί Εθνικοί που τιμούν τους Θεούς, πράξη η οποία, είναι στον ίδιο βαθμό… «εγκληματική» με την ανθρωποκτονία !

396 Νόμος της 23ης Μαρτίου, απαγορεύει σε ολόκληρη την Ανατολική Αυτοκρατορία ακόμη και την απλή παρατήρηση «ειδωλολατρικών» τελετών. Στις 7 Δεκεμβρίου, οι αυτοκράτορες Αρκάδιος και Ονώριος, εκδίδουν έδικτο («Προς Καισάριο, Έπαρχο Πραιτωρίου») με το οποίο η Εθνική Λατρεία ισούται με προδοσία κατά του Κράτους. Οι Εθνικοί ιερείς στερούνται όλων των προνομίων τους και τους απαγορεύεται η περαιτέρω άσκηση των καθηκόντων τους («Θεοδοσιανός Κώδιξ» 16, 10, 14).

397 Νέος νόμος του Αρκαδίου απαιτεί την ισοπέδωση όλων των Εθνικών Ναών της Ανατολικής Αυτοκρατορίας που τυχόν στέκουν ακόμη όρθιοι.

398 Η Τετάρτη Σύνοδος της Καρθαγένης απαγορεύει ακόμη και στους επισκόπους την ανάγνωση των βιβλίων των Εθνικών. Ο («Άγιος») επίσκοπος Γάζης Πορφύριος κλείνει τους περισσότερους Εθνικούς Ναούς της πόλεώς του. Σε Δύση και Ανατολή αμέτρητα φιλοσοφικά και επιστημονικά βιβλία εξαφανίζονται στην πυρά. Ο εκχριστιανισμένος Βάνδαλος στρατηγός Στηλίχων πρωτοστατεί σε καταστροφές Εθνικών Ιερών και σφαγές ιερέων και θρησκευτών. Με διάταγμα του Αρκαδίου εξουσιοδοτούνται οι τοπικές αρχές να ξυλοκοπούν τους μοναχούς που συνηθίζουν να επιτίθενται, ν’αποσπούν από τα χέρια των στρατιωτών και να λιντσάρουν τους συλλαμβανόμενους Εθνικούς. Ο «Άγιος» Αυγουστίνος εντείνει τις προσηλυτιστικές προσπάθειες των ανθρώπων του, καθώς η πλειοψηφία των αρχόντων της Καρχηδόνος δείχνει να εμμένει στην αρχαία Θρησκεία και τα αγάλματα των Θεών ακόμη στέκουν στο Φόρουμ της πόλεως και δέχονται τιμές. Όπως γίνεται φανερό από μία επιστολή του Αυγουστίνου («Contra Epistolam Parmeniani» 1, 9, 15), συμμορίες χριστιανών καταστρέφουν συστηματικώς Ιερά, βωμούς και αγάλματα και οι «διωγμίτες» στρατιώτες διαλύουν κάθε απόπειρα τελέσεως θυσιών. Αντίθετα από την αγαθότατη αγιογραφία, ο συγκεκριμένος άνθρωπος υπήρξε ένας φανατικός και βίαιος, ο πρώτος μάλιστα που θεωρητικοποίησε τον εξαναγκαστικό προσηλυτισμό («cogite intrare») και ζήτησε την βιαία πάταξη των αιρέσεων.

399 Oι αυτοκράτορες Αρκάδιος και Ονώριος, για να θέσουν όρια στην χριστιανική υστερία καταστροφής κάθε πολιτισμικού στοιχείου των Εθνικών, εκδίδουν τον Ιανουάριο ένα ακόμη έδικτο που θ’ ακολουθηθεί από νεώτερο τον Φεβρουάριο στην Ραβέννα («Προς Μακρόβιο και Προκλιανό, Βικάριο»), με το οποίο ανανεώνεται η απαγόρευση των θυσιών, αλλά και ανακαλούνται όσες προηγούμενες διαταγές πρόσταζαν την καταστροφή του «ειδωλολατρικού» διακόσμου των διαφόρων δημοσίων κτιρίων («Ιουστινιάνειος Κώδιξ» 1. 11. 3). Με το πρώτο έδικτο («Προς Μακρόβιο, Βικάριο Ισπανίας και Προκλιανό, Βικάριο των Πέντε Επαρχιών») απλώς επιτρέπεται να μείνουν άθικτα τα ελάχιστα πια «ειδωλολατρικά» διακοσμητικά στοιχεία που ακόμα κοσμούσαν κάποια δημόσια κτίρια στην Δύση, και έως τότε θεωρούντο «κατοικίες των δαιμόνων» από τους χριστιανούς που τα έσπαγαν ή χάρασσαν παντού επάνω τους το «χριστόγραμμα» ή τον σταυρό. Άλλα δύο έδικτα που εκδίδουν οι ίδιοι στην Πάδουα, στις 20 του μηνός Αυγούστου και στην Πατάβια, στις 13 του μηνός Σεπτεμβρίου («Προς Απολλόδωρο, Ανθύπατο Αφρικής», «Θεοδοσιανός Κώδιξ» 16. 10. 17 και «Ιουστινιάνειος Κώδιξ» 1. 11. 4), επιτρέπουν τις εορτές και τις συγκεντρώσεις δίχως όμως να έχουν θρησκευτική σημασία και δίχως να συμπεριλαμβάνουν τελετές, θυσίες και επικλήσεις στους Θεούς («Θεοδοσιανός Κώδιξ» 16. 10. 18).
Στην Ανατολή όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς η παντοδύναμη Εκκλησία πιέζει για αυτοκρατορική κάλυψη των εγκλημάτων της κατά του Εθνισμού. Στη Βόρειο Αφρική οι διωγμήτες Ιόβιος και Γαυδέντιος κτυπούν όλα τα αστικά κέντρα των Εθνικών, καταστρέφουν τους Ναούς, καίνε τις βιβλιοθήκες και θανατώνουν τους ιερείς. Οι ίδιοι ως άνω αυτοκράτορες, εκδίδουν στις 10 Ιουλίου ένα άλλο έδικτο («Προς Ευτυχιανό, Έπαρχο του Πραιτωρίου Ανατολής») το οποίο διατάσσει την εξαφάνιση από προσώπου γής, όλων των Ναών των Εθνικών «Θεοδοσιανός Κώδιξ» 16, 10, 16)

400 Ο επίσκοπος της Ρεμεσιάνα Δακίας (Remesiana) Νικήτας καταστρέφει το θρακικό Μαντείο του Θεού Διονύσου των Βεσσών ή Βησσών και εκχριστιανίζει με την βία ολόκληρη την γύρω περιοχή

401 Ο επίσκοπος Πορφύριος. οργανώνει μαζικά λυντσαρίσματα Εθνικών και καταστρέφει με τη βοήθεια του όχλου τους οκτώ εν ενεργεία Ναούς της Γάζης. Ο χριστιανικός όχλος της Καρχηδόνος λυντσάρει Εθνικούς και καταστρέφει Ναούς και αγάλματα. Στις 16 Ιουνίου του 401, ο «άγιος» Αυγουστίνος, αγάλλεται ανοικτά σε κήρυγμά του (24. 6), για την πράξη των χριστιανών οχλοκρατών της Καρχηδόνος, που είχαν προβεί σε βανδαλισμό ενάντια σε ένα άγαλμα του Θεού Ηρακλέους (Chuvin, σελ. 74), ενώ οι «άγιοι πατέρες» της 5ης Αφρικανικής Συνόδου, η οποία συνέρχεται την ίδια ημέρα στην ίδια πόλη, εκτός του ότι εκδίδουν κανόνες με τους οποίους αφορίζονται ακόμα και μετά θάνατον όλοι όσοι δημιουργούν συγγένειες με Εθνικούς ή δεν αποκληρώνουν τους ήδη συγγενείς τους που παραμένουν Εθνικοί, καθώς τίθεται απαγόρευση ακόμα και για την απλή συμμετοχή σε εορταστικά γεύματα και χορούς των Εθνικών, παροτρύνουν επιπροσθέτως την αυτοκρατορική εξουσία να σαρώσει εδώ και τώρα, «από άκρου σε άκρο της Αφρικής», τα ελάχιστα έσχατα Ιερά της Εθνικής λατρείας που παραμένουν ακόμα άθικτα και να απαγορεύσει τις λατρευτικές πράξεις που εξακολουθούν να τελούνται σε ιερά μέρη, που τώρα όμως έχουν καταληφθεί από τον Χριστιανισμό και σε ημερομηνίες που έχουν «επικαλύψει» αρχαίες εορτές (58 – 60, όπως παρατίθενται στους Macmullen – Lane, «Paganism ans Christianity, 100 - 425 C. E. : A Source Book», σελ. 287 - 288).

405 Το έτος αυτό, ο Ιωάννης «Χρυσόστομος» ( που ευθέως αποκαλεί την Ελληνική Φιλοσοφία «ελληνική μωρία», «έξωθεν άνοια» και «μητέρα των κακών» στην 1η «Ομιλία» του «Εις Α προς Κορινθίους»), έχει ακόμα την ισχύ να στέλνει, παρ’ όλο που είναι εξόριστος στην Αρμενία, τις ορδές των ροπαλοφόρων μοναχών να σαρώσουν τα «είδωλα», δηλαδή τους Ναούς, τα αγάλματα και τους βωμούς της Παλαιστίνης και της Συρίας: («Εκκλησιαστική Ιστορία» 5), Chuvin (σελ. 75).

406 Ο οπαδός του Μαρτίνου Μαυρίλιος ( παλαιός ερημίτης και μέλλων (από το 407) επίσκοπος Αγγέρης, αφανίζει Εθνικά Ιερά και ιερά δάση (Turcan Robert, «Cults of the Roman Empire», Oxford, 1996, σελ. 326) μαζί με τους ιερείς και τους θρησκευτές, ενώ οι αγιογράφοι του θα κάνουν λόγο για… «θαυματουργό» τιμωρία των «ειδωλολατρών»… με «φωτιές που έπεσαν από τον… ουρανό». Ο Ιωάννης «Χρυσόστομος» παρουσιάζεται και το έτος αυτό να συγκεντρώνει χρήματα από προσήλυτες για τις εργασίες διάλυσης των Εθνικών Ναών, καθώς επίσης και να... κονιορτοποιεί ή πυρπολεί με προσευχή, δηλαδή να διατάσσει την εκθεμελίωση ή πυρπόληση του ανακατασκευασμένου θαυμαστού Ναού της Θεάς Εφεσίας Αρτέμιδος. Τα γεγονότα υπολογίζεται πάντως, ότι έλαβαν χώρα πέντε έτη νωρίτερα, το έτος 401 (Κούτουλας, σελ. 23). Στην Σαλαμίνα της Κύπρου ο Ευτύχιος συνεχίζει τις καταστροφές των Εθνικών Ιερών και τις θηριωδίες ενάντια σε όσους αρνούνται να βαπτισθούν.

407 Νέος νόμος ανανεώνει την ποινικοποίηση κάθε μη χριστιανικής τελετής. Το ίδιο έτος, εκδίδεται στην Ρώμη κοινό έδικτο των Αρκαδίου, Ονωρίου και Θεοδοσίου, με το οποίο διώκονται όλοι οι αιρετικοί «Πρισκιλλιανοί» και στερούνται του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και δικαιοπραξίας. Οι ιδιοκτήτες των τόπων συναθροίσεών τους τιμωρούνται με δήμευση των περιουσιών τους και οι οργανωτές των συναθροίσεων με εξορία ή καταναγκαστική εργασία σε ορυχεία («Θεοδοσιανός Κώδιξ» 16. 5. 40)

408 Ένα ακόμη αυτοκρατορικό έδικτο εκδοθέν στην Ρώμη, επιτρέπει στην Εκκλησία να κατάσχει τις περιουσίες και τα ακίνητα των «Πρισκιλλιανών» («Θεοδοσιανός Κώδιξ» 16. 5. 43). Στις 15 Νοεμβρίου, οι Αρκάδιος, Ονώριος και Θεοδόσιος εκδίδουν στην Ρώμη ένα ακόμη έδικτο («Προς Κούρτιο, Έπαρχο Πραιτωρίου της Ανατολής»), με το οποίο διατάσσεται η καταστροφή όλων των αγαλμάτων και βωμών («Θεοδοσιανός Κώδιξ» 16. 10. 19). Ο Στηλίχων ληστεύει στη Ρώμη τον χρυσό του Ναού του Καπιτωλίου Διός. Νέοι διωγμοί και καταστροφές Βιβλιοθηκών μεθοδεύονται υπό την άμεση εποπτεία των ανά τόπους επισκόπων, ενώ οι δικαστές που φαίνονται επιεικείς προς τους «ειδωλολάτρες» μετατρέπονται αυτομάτως σε κατηγορούμενους. Στην πόλη Καλάμα της σημερινής Αλγερίας, η σκληρότητα των διωγμών προκαλεί εξέγερση με πυρπολήσεις εκκλησιών η οποία όμως πνίγεται στο αίμα υπό την εποπτεία του «Αγίου» Αυγουστίνου.

409 Ο κατ’ ουσία πολιορκών την ακέφαλη Ρώμη Αλάριχος, προσποιούμενος ότι εναντιώνεται στον απόντα αυτοκράτορα Ονώριο, στέφει νέο αυτοκράτορα Ρώμης τον Εθνικό Άτταλο και παρασύρει τους ευγενείς της Ρώμης που είχαν παραμείνει πιστοί στα πάτρια να εκδηλώσουν δημοσίως τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, πλαισιώνοντας τον Άτταλο στα διάφορα αξιώματα. (Dill, σελ. 28 – 55 και Boyd, σελ. 31). Μετά από λίγους μήνες, ο Άτταλος, που έχει επαναφέρει στον δημόσιο βίο όλα τα τυπικά της πολιτειακής πλευράς της Εθνικής Λατρείας, καθαιρείται και διώκονται όλοι οι αξιωματούχοι Εθνικοί. Η Ρωμαϊκή Εθνική Θρησκεία περνά έκτοτε στην παρανομία. Επαναλαμβάνεται η επί ποινή θανάτου απαγόρευση όλων των μαντικών πρακτικών και της Αστρολογίας.

410 Ο αυτοκράτωρ Ονώριος κηρύσσει νέο διωγμό κατά των Εθνικών. Σε συνέχεια των προηγούμενων νόμων των ετών 371 και 385, καλούνται τώρα όλοι οι μαθηματικοί να αποφασίσουν ανάμεσα σε διαρκή εξορία ή σε παραδοχή των «αμαρτιών» τους και άμεσο εκχριστιανισμό («Θεοδοσιανός Κώδιξ», 9. 16. 12). Στις 24 Αυγούστου, ο Αλάριχος καταλαμβάνει την Ρώμη μετά από προδοσία των χριστιανών που άνοιξαν τα μεσάνυχτα την Σαλαριανή Πύλη των τειχών και επί τρεις ημέρες λεηλατεί τους θησαυρούς της, καταστρέφει τα έργα τέχνης και τα βιβλία των Εθνικών και κατασφάζει επιλεκτικά τους μη χριστιανούς κατοίκους της «Αιωνίας Πόλεως» (John H. Carlson, «Scroll Of Oplontis», τεύχος 2: 2, 1990). Οι διαταγές του βαρβάρου είναι να μην πειραχτούν οι εκκλησίες των χριστιανών. Το χάλκινο άγαλμα της Θεάς Βίρτους καταστρέφεται στο χυτήριο από τους φανατικούς μοναχούς.

415 Λίγο πριν το Πάσχα, κατά προτροπή του επισκόπου Κυρίλλου, η Εθνική φιλόσοφος Υπατία δολοφονείται με άγριο τρόπο από τον χριστιανικό όχλο της Αλεξανδρείας. Οδηγείται στην πατριαρχική εκκλησία του «Αγίου Μιχαήλ», όπου οι χριστιανοί την κόβουν κομμάτια και περιφέροντάς τα στους δρόμους της πόλεως, τα καίνε τελικά μαζί με τα συγγράμματα της φιλοσόφου σε μία τεράστια πυρά στη θέση Κυναρών. Οι αυτοκράτορες Ονώριος και Θεοδόσιος, εκδίδουν 3 ημέρες πριν τις Καλένδες του Σεπτεμβρίου στην Ραβέννα, ένα ακόμη έδικτο, αυτή την φορά προς τον Λαό των Καρχηδονίων, με το οποίο ανακοινώνεται η προσάρτηση στο αυτοκρατορικό ταμείο των ακινήτων που ανήκαν στην Εθνική Θρησκεία («Ιουστινιάνειος Κώδιξ» 1. 11. 5).

416 Ο αυτοκράτορας Ονώριος και ο «περιβαλλόμενος από φιλόδοξες ψευδοευλαβείς κυρίες και ζηλωτές παπάδες» (Deschner) Θεοδόσιος (15χρονος !), εκδίδουν στις 7 Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, ένα ακόμη έδικτο («Προς Αυρηλιανό, Έπαρχο Πραιτωρίου της Ανατολής»), με το οποίο εφαρμόζεται καθεστώς πλήρους πολιτικού αποκλεισμού ακόμη και των απλών Εθνικών, ενώ η Εθνική Λατρεία παρουσιάζεται σαν μολυσματική ασθένεια: «…qui profano pagani ritus errore seu crimine poluuntur, hoc est Gentiles, nec ad militiam admittantur nec administratoris vel iudicis honore decorentur» («…αυτά τα άτομα που έχουν μολυνθεί από την ειδωλολατρία ή έχουν διαπράξει το έγκλημα της τελέσεως ειδωλολατρικών τελετών, δηλαδή οι Εθνικοί, δεν θα γίνονται δεκτοί στον στρατό, ούτε θα ορίζονται ποτέ διοικητές ή δικαστές», «Θεοδοσιανός Κώδιξ» 16. 10. 21). Ο αιμοσταγής μοναχός Υπάτιος, επονομαζόμενος «Η Σπάθα του Θεού», περιοδεύει την Βιθυνία και εντοπίζει «κρυφούς» λάτρεις των αρχαίων Θεών, τους οποίους εξοντώνει μαζί με τις οικογένειές τους δίχως μεσολάβηση δίκης.

418 Ο μόλις 17χρονος αυτοκράτορας – ανδρείκελο Θεοδόσιος «διατάσσει», κατά παραγγελία των ιερωμένων χειριστών του, την καταστροφή κάθε αντι-χριστιανικού βιβλίου (Deschner, τόμος 2, σελ. 69).

421 Το έτος αυτό καταστρέφεται το ήδη «πατημένο» μεγάλο Ιερό της Θεάς Ουρανίας Τανίτ ή Καιλεστίδος στην Καρχηδόνα, καθώς οι νεοπροσηλυτισθέντες θρησκευτές μαζί με τον Ιαχωβά λάτρευαν και την Εθνική Θεά, με αποτέλεσμα οι εκκλησιαστικές αρχές να προτιμήσουν την καταστροφή του κτίριου με φωτιά και ισοπέδωση (Leclercq, τόμος Β, σελ. 85 - 86). Όπως γράφει ο Chuvin, οι Εθνικοί της πόλης θα εξακολουθήσουν ωστόσο να τιμούν την Θεά με σπονδές επάνω στα καμμένα ερείπια έως και το έτος 439, οπότε η Καρχηδόνα θα καταληφθεί από τους Βάνδαλους. Την ίδια εποχή πραγματοποιούνται νέες σφαγές Εθνικών σε ολόκληρη την Βόρειο Αφρική. Στην πόλη της Αντιόχειας, το σφραγισμένο «Τυχαίον», ο Ναός της Θεάς Τύχης, έχει ήδη βεβηλωθεί από την ταφή μέσα στον σηκό του των λειψάνων του «άγιου» Ιγνάτιου και σε λίγο θα μετατραπεί σε εκκλησία αφιερωμένη σε αυτόν.

423 Μετά από μία 8ετή τρομοκρατία που εγκαινιάσθηκε από το έδικτο του Σεπτεμβρίου 415 για κατασχέσεις των περιουσιών της Εθνικής Θρησκείας, το οποίο είχε εφαρμοσθεί από την πονηρή Εκκλησία της Ανατολής και κατά απλών πολιτών που εξακολουθούσαν να τιμούν τα πάτρια, οι ίδιοι αυτοκράτορες (Ονώριος και Θεοδόσιος) υπογράφουν στην Κωνσταντινούπολη 3 ακόμη έδικτά τους («Προς Ασκληπιόδοτο, Έπαρχο Πραιτωρίου της Ανατολής»). Με τα δύο πρώτα (9 Απριλίου και 8 Ιουνίου) ορίζεται ως ποινή για τους Εθνικούς η προγραφή της περιουσίας τους και η ισόβια εξορία αντί της θανατώσεως, ενώ η Εθνική Λατρεία αποκαλείται πλέον «δαιμονολατρία»» «Θεοδοσιανός Κώδιξ» 16. 10. 23). Με το τρίτο έδικτο ωστόσο (8 Ιουνίου), το οποίο καταδικάζει σε προγραφή της περιουσίας τους και ισόβια εξορία τους Μανιχαίους, τους Πεπυζίτες και τους διαφωνούντες ως προς την ημέρα του Πάσχα, («Θεοδοσιανός Κώδιξ»)

429 – 439 Σε διάστημα μόλις μίας μόνον δεκαετίας εκδίδονται κατ’ απαίτηση της Εκκλησίας 150 συνολικά νόμοι, οι οποίοι στοχεύουν να την ισχυροποιήσουν σε τέτοιον βαθμό που στο τέλος θα την καταστήσουν παντοδύναμη (Hillgarth, σελ. 45).

429 Βεβήλωση του Παρθενώνος των Αθηνών και μέγας διωγμός των εκει «οπαδών των δαιμόνων».

431 Το ιερό σύμβολο των Εθνικών, ο Σταυρός, ως χριστιανικό πλέον σύμβολο, εισάγεται στις εκκλησίες (Woodrow, σελ. 70). Η Γ΄ Οικουμενική Σύνοδος της Εφέσσου καταδικάζει ως «αίρεση» τη διδασκαλία του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Νεστορίου (428 - 431) ότι η ανθρώπινη φύση του «Χριστού» είναι ανεξάρτητη από την θεϊκή και άρα η μητέρα του Μύριαμ υπήρξε όχι Θεοτόκος αλλά Χριστοτόκος, και υιοθετεί επίσης την λατρεία της ως επίσημο δόγμα. Ναοί των Εθνικών που στέγαζαν λατρεία γυναικείων θεοτήτων, μετατρέπονται σε εκκλησίες της Παναγίας: στη Ρώμη ο Ναός της Κυβέλης στον Εσκουϊτίνο Λόφο μετατρέπεται σε εκκλησία της Santa Maria Maggiore και την ίδια μοίρα έχει ο Ναός της Ίσιδος δίπλα στο Πάνθεον.

435 Στις 14 Νοεμβρίου, ο Θεοδόσιος και ο υιός του Βαλεντινιανός Β, εκδίδουν έδικτο («Προς Ισίδωρο, Έπαρχο του Πραιτωρίου Ανατολής») με το οποίο διατάσσεται η καταστροφή όλων των Εθνικών Ναών που έχουν απομείνει όρθιοι και η θανάτωση όλων όσων αποδεδειγμένα ασκούν την Εθνική Λατρεία: «Θεοδοσιανός Κώδιξ» 16, 10, 25). Μόνο ο Ιουδαϊσμός γίνεται αποδεκτός ως νόμιμη θρησκεία, αν και καθίσταται αδύνατη η σχέση μεταξύ χριστιανών και Ιουδαίων. Σε περίπτωση κρυφού μικτού γάμου η χριστιανή γυναίκα θανατώνεται ως… μοιχαλίδα.

438 Στις 31 Ιανουαρίου του έτους αυτού, σε μία περίοδο λιμού «που προκλήθηκε από την λατρεία των δαιμόνων», ορίζεται με μία «Νεαρά» για μία ακόμη φορά η θανατική ποινή για όσους ασκούν την Εθνική λατρεία. Πρόκειται για ανανέωση της απαγόρευσης άσκησης της «ειδωλολατρίας» του έτους 435 με επισήμανση μάλιστα, ότι οι τελετουργίες των Εθνικών είναι τελικά εκείνες που προκαλούν τις… κακές σοδειές και τις… επιδημίες (Deschner, τόμος 2, σελ. 68). Ένα άλλο αυτοκρατορικό έδικτο του ίδιου έτους, απαγορεύει την επικοινωνία με Εθνικούς θεουργούς. Το ίδιο έτος κατανοώντας, ότι δεν μπορεί ν’ αλλοιωθεί η εκ των πραγμάτων θρησκευτική φύση του Θεάτρου, καταλήγουν στο να απαγορεύσουν εφεξής στους ηθοποιούς να είναι χριστιανοί.

440 114 χρόνια μετά την επίσκεψη της Ελένης στην Ιερουσαλήμ, παρουσιάζεται η πλήρης διήγηση του περί... «ανευρέσεως» του «Τιμίου Σταυρού» (Forlong J.G.R., «Encyclopedia Of Religions», Vol 1, N. York, 1964, σελ. 494). Ο νέος επίσκοπος της Καρχηδόνος, όταν παρατηρεί ότι ο εκεί Ναός της Ουρανίας Μητέρας, που από τις αρχές του αιώνος είχε μετατραπεί σε εκκλησία, ουσιαστικά εξακολουθεί να φιλοξενεί την λατρεία της Θεάς, διατάσσει την βεβήλωση και άμεση ισοπέδωσή του (Smith, σελ. 229).

440 - 450 Μεθοδεύεται η καταστροφή των μνημείων, βωμών και Ναών που στέκουν ακόμα στην Αθήνα, την Ολυμπία και τις άλλες ελληνικές πόλεις, καταστροφή που πραγματοποιείται μόνον κατά το μέτρο του δυνατού από τους ανά τόπους επίσκοπους

448 Ο Θεοδόσιος διατάσσει να παραδοθούν στις φλόγες όλα τα «αντιχριστιανικά» βιβλία. Ανάμεσά τους καταστρέφεται και το 15τομο έργο του νεοπλατωνικού Πορφυρίου «Κατά Χριστιανών», το οποίο ήδη είχε παλαιότερα απαγορεύσει και ο Κωνσταντίνος, επειδή βήμα προς βήμα ξεσκέπαζε την αληθινή φύση του Χριστιανισμού.

450 Καταστρέφονται όλοι οι Ναοί και οι Βιβλιοθήκες της Αφροδισιάδος της οποίας το όνομα αλλάζει σε Σταυρούπολις. Το ίδιο έτος προστίθενται στην λεγομένη «Αγία Γραφή» τα περί αναστάσεως του Ραβί Τζεσουά (Μάρκος 16, 9-20). Την ίδια περίπου εποχή, στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δραστηριοποιούνται σε συνεργασία με τα μοναστήρια διάφορες ομάδες λαϊκών ζηλωτών, με σκοπό τον εντοπισμό και την ενόχων «ειδωλολατρίας». Ο Mango (σελ. 162) μας δίνει την γενικότερη εικόνα αυτών των ομάδων με τα ακόλουθα λόγια: «στρατολογούσαν σπουδαστές σε θρησκευτικές αδελφότητες, τους παρακινούσαν να εκκλησιάζονται κάθε βράδυ και να αποφεύγουν τα θέατρα, τους αγώνες και τα λουτρά …»

451 Οι Βαλεντινιανός και Μαρκιανός, εκδίδουν στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο, ένα ακόμη έδικτο («Προς Παλλάδιο, Έπαρχο Πραιτωρίου Ανατολής»), με το οποίο ανανεώνεται η επί ποινή θανάτου απαγόρευση κάθε μορφής Εθνικής Λατρείας (σε αντικατάσταση των διατάξεων του 423 που περιόριζαν την ποινή σε ισόβια εξορία) και κατασχέσεως της περιουσίας του «ενόχου», ενώ με την ίδια ποινή τιμωρούνται τυχόν αξιωματούχοι που αντιμετωπίζουν φιλικώς την άσκηση τέτοιας Λατρείας ή με εξοντωτικό πρόστιμο οι διοικητές των επαρχιών «Ιουστινιάνειος Κώδιξ» 1. 11. 7).

457 - 491 Σποραδικοί διωγμοί Εθνικών στην Ανατολική κυρίως Αυτοκρατορία (αφού η Δυτική κατελύθη το 476). Ανάμεσα σε χιλιάδες ανωνύμους, θανατώνονται ο ιατρός Ιάκωβος και φιλόσοφος Γέσσιος, ενώ φυλακίζονται οι Σεβηριανός, Ηραίστιος, Ζώσιμος, Ισίδωρος κ.ά. Την ίδια εποχή, ο προσηλυτιστής Κόνων σφάζει τους «pagani» της νήσου Ίμβρου, ενώ άλλοι προσηλυτιστές εξοντώνουν τους τελευταίους λάτρεις του Διός Λαβρανίου στη Φασούλα της Κύπρου και της Ίσιδος στην Αίγυπτο.

472 Οι αυτοκράτορες Λέων και Ανθέμιος εκδίδουν στην Κωνσταντινούπολη ένα ακόμη έδικτο («Προς Διόσκωρο, Έπαρχο Πραιτωρίου της Ανατολής»), με το οποίο οι εναπομείνατες Εθνικοί που εντοπίζονται να ασκούν κρυφίως την Λατρεία των προγόνων τους, που χαρακτηρίζεται ευθέως «δημόσιο έγκλημα», καθαιρούνται από το όποιο αξίωμά τους, χάνουν την περιουσία τους που περνά στα χέρια της Εκκλησίας, υφίστανται υποχρεωτικώς σωματικό βασανισμό με μεταλλικά όργανα και οδηγούνται σε ισόβια εξορία («Ιουστινιάνειος Κώδιξ» 1. 11. 8). Επίσης, ενθαρρύνεται η συστηματική αναζήτηση, ο εντοπισμός και η κατάδοση των Εθνικών που επιμένουν στην «Ελληνική πλάνη» (1. 11. 9), των οποίων πρέπει να κατάσχεται η περιουσία και οι ίδιοι να τιμωρούνται με τις ως άνω ποινές. Το ίδιο και στην συνέχεια της ιδίας νομοθεσίας, με την οποία καταδικάζονται εις θάνατον όλοι όσοι αν και βαπτισμένοι χριστιανοί εξακολουθούν να λατρεύουν τους Εθνικούς Θεούς και διατάσσονται όλοι οι μη βαπτισμένοι να βαπτισθούν (1. 11. 10), και που αρχίζει με την φράση «επειδή έχουν συλληφθεί κάποιοι που διακατέχονται από την πλάνη των μιαρών Ελλήνων…»
Αμέσως παρακάτω, στην ίδια νομοθεσία (1. 11. 10), αφού επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά ότι ο Χριστιανισμός είναι η «αληθινή πίστη» και καθυβρίζονται οι Έλληνες ως «αλιτήριοι», καθιερώνεται ο υποχρεωτικός νηπιοβαπτισμός των χριστιανών για να μην ξεφεύγει κανείς και να εμπίπτουν όλοι στις πιο πάνω διατάξεις, οπότε, ως αποστάτες, είναι «νόμιμο» να τιμωρούνται με την θανατική ποινή

482 - 488 Πνίγονται στο αίμα από τον στρατό του αυτοκράτορα Ταρασικοδίσα / Ζήνωνος οι τελευταίες εξεγέρσεις των Εθνικών της Μικράς Ασίας.

484 Με διαταγή του Ταρασικοδίσα / Ζήνωνος λεηλατούνται τα αφιερώματα του Παρθενώνος και διαλύεται το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Θεάς Αθηνάς του Φειδίου, αφού προηγουμένως αφαιρούνται τα σωζόμενα τμήματα της πολύτιμης αλλά πολύπαθης μέσα από τους αιώνες επικάλυψής του (Ευάγγελος Γ. Βαλλιανάτος, «Christians and the Classics. War against Reason» , «Mediterranean Quarterly», καλοκαίρι 2004). Επίσης βεβηλώνεται και λεηλατείται το Ασκληπιείον των Αθηνών και ανάλογες πράξεις γίνονται σε όλη την παλαιά (κάτωθεν του Ολύμπου), Ελλάδα, η οποία ακόμα παραμένει Εθνική (πολύ ενδιαφέρουσα είναι μάλιστα η επισήμανση του Frank Trombley, ότι κανένα μοναστήρι δεν θα κτισθεί στην χώρα των Ολυμπίων Θεών πριν από τον 9ο αιώνα, βλ.«Paganism in the Greek World at the End of Antiquity. The Case of Rural Anatolia and Greece», το 1985 στο Harvard Theological Review, 78, 3 – 4, σελ. 345 – 349).

486 Στην Αλεξάνδρεια γενικεύονται οι διαπομπεύσεις και μαρτυρικές θανατώσεις των «κρυφών» Εθνικών ιερέων (Chuvin, σελ. 109 - 110). Δολοφονούνται διάφοροι Εθνικοί στρατιωτικοί, όπως λ.χ. ο νικητής των Βανδάλων στρατηγός Μαρκελλίνος.

490 Στην Βηρυτο, ο Ιωάννης ο Φούλωνος καταδίδει αρκετούς επιφανείς πολίτες, που ακόμα παρέμεναν Εθνικοί και στην συνέχεια ο επίσκοπος της πόλης, βοηθούμενος από χριστιανούς γαιοκτήμονες «που είχαν φέρει στην πόλη μεγάλες ομάδες χωρικών τους, έτοιμες να τσακίσουν κάθε Εθνικό που θα έπεφτε στα χέρια τους» (Chuvin, σελ. 113) οργανώνει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, ενώ ο Ζαχαρίας ο Σχολαστικός από τον Μαϊουμά, θα φροντίσει να γελοιοποιήσει αριστοτεχνικά τον τοπικό Εθνισμό της εποχής, παρουσιάζοντας τους γνωστούς εκπροσώπους του ως πρόσωπα ξεπεσμένα και φαιδρά.

494 Ο Παπας Γελάσιος ο Α αφορίζει τους εορταστές των καθαρσίων και γονιμικών «Λουπερκαλίων» και απαγορεύει τον εφεξής εορτασμό τους, τον οποίο επικαλύπτει την ίδια ακριβώς ημέρα (15 Φεβρουαρίου) με τον εορτασμό του Καθαρμού της Παρθένου Μαρίας (Chuvin). Σφραγίζονται όλοι οι ακόμη όρθιοι αρχαίοι Ναοί της Δύσεως.

497 Από αναφορά του Τζεσούα του Στυλίτη («Χρονικόν» 27) πληροφορούμαστε ότι έως και αυτό το έτος τουλάχιστον συνεχίζονται στην Έδεσσα με χορούς και θεατρικά δρώμενα παλαιές Εθνικές εορτές προς τιμή των Ολυμπίων Θεών.

500 Η χριστιανική εσχατολογία προβλέπει, ανεπιτυχώς φυσικά, ότι το συγκεκριμένο έτος θα γίνει η… συντέλεια του Κόσμου (βλ. McIver Tom, «The End of the World: An Annotated Bibliography», Jefferson NC, 1999, Kyle Richard, «The Last Days Are Here Again», Grand Rapids MI, 1998, σελ. 37 και Abanes Richard , «End - Time Visions. Four Walls Eight Windows», New York, 1998, σελ. 283). Νέες πυρές των χριστιανών καταστρέφουν ό,τι είχε απομείνει από την σοφία και επιστήμη των Εθνικών. Η ανθρωπότητα πέφτει σε ακόμη μεγαλύτερη αποκτήνωση. Εξαφανίζονται παντελώς η αποχέτευση των οικιών, η ρωμαϊκή κεντρική θέρμανση και τα κρεβάτια. Ο γνωστός συγγραφέας McCabe (στο «History’s Greatest Liars», σελ. 27) κάνει μία εκπληκτική σύγκριση ανάμεσα στον ρωμαϊκό κόσμο των Εθνικών και σε εκείνον των χριστιανών του Μεσαίωνος: «Στην Ρώμη του τετάρτου αιώνος, αντιστοιχούσαν τρείς ελεύθεροι χειρώνακτες σε έναν σκλάβο, αλλά από το 500 έως το 1100 η συντριπτική πλειοψηφία των χειρωνακτών της Ευρώπης ήσαν δουλοπάροικοι... Στην Ρώμη, οι εργάτες των πόλεων μπορούσαν ν’απολαύσουν δωρεάν εκπαίδευση, φθηνή διασκέδαση, φθηνή τροφή, υπέροχα λουτρά και γυμναστήρια, εορτές και αργίες για τουλάχιστον 200 από τις 365 ημέρες του έτους. Από το 500 έως το 1100, οι εργάτες της Ευρώπης δεν είχαν κανένα από τα παραπάνω αγαθά, ούτε ελευθερία, ούτε προστασία από τον νόμο. Στην παγανιστική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία οι γυναίκες είχαν ισονομία και ίση κοινωνική αντιμετώπιση με τους άνδρες. Από το 500 έως το 1100 τις αντιμετώπιζαν όπως και τα ζώα. Οι παγανιστές Ρωμαίοι παρήγαγαν μία μεγάλη βιβλιογραφία, οικοδόμησαν εκπληκτικά κτίρια ακόμη και στις περιφέρειες, καθώς και υδραγωγεία, γέφυρες, υπέροχες οδούς, θέατρα κ.τ.λ. Από το 500 έως το 1100 σχεδόν κανένα βιβλίο δεν παρήχθη, τουλάχιστον σημαντικό ώστε να διαβάζεται και σήμερα, σχεδόν κανένα ζωγραφικό έργο ή γλυπτό ή οικοδόμημα που να είναι σήμερα αξιοθέατο. Οι Ρωμαίοι διέθεταν βιβλιοθήκες μέχρι και 500.000 τόμων. Από το 500 έως το 1100 δεν υπήρχαν πάνω από 600 τόμοι σε ολόκληρη την Ευρώπη…»

500 περ. Το «ειδωλολατρικό» θυμίαμα, που τόσο πολύ είχε αγανακτήσει τους θεοκράτες της Εφέσου όταν το έκαιγαν πριν από 70 περίπου χρόνια οι γυναίκες στην αρχικά ημι-παγανιστική λατρεία της Μυριάμ, γίνεται για πρώτη φορά δεκτό στις εκκλησίες των χριστιανών (στα τέλη του 4ου αιώνα βρίσκουμε τον μοναχό Σανούτιο, που «διέβαλε και βλασφημούσε την παλαιά Θρησκεία, να χλευάζει την προσφορά του θυμιάματος από τους Εθνικούς, βλ. Deschner, τόμος 2, σελ. 301),

508 Οι χριστιανοί που χρησιμοποιούν το αλεξανδρινό σύστημα χρονολογήσεως του Αννιανού προβλέπουν, ανεπιτυχώς για το συγκεκριμένο έτος την συντέλεια του Κόσμου.

515 Τον Μάρτιο του έτους αυτού, σφάζονται οι ιερείς του αραβικού Θεού Θεανδρίτου στην Ζοάρα, στα νότια της Νεκρής Θάλασσας και ο Ναός του «αποδαιμονοποιείται» και μετατρέπεται σε εκκλησία του «αγίου Γεωργίου». Πέτρινες και μαρμάρινες επιγραφές με αφιερώματα στον Θεό Θεανδρίτη, χρησιμοποιούνται ως δομικά υλικά και μία χριστιανική επιγραφή έρχεται να περιγράψει και αυτή την βεβήλωση ως «θεάρεστο» έργο (Chuvin, σελ. 141): «Εκεί που παλαιά φώλιαζαν οι δαίμονες, τώρα κατοικεί ο πραγματικός Θεός, εκεί όπου κάποτε άπλωνε τα πέπλα του το σκοτάδι τώρα λάμπει το φως της σωτηρίας και άγγελοι χορεύουν» (…) Το ίδιο έτος το βάπτισμα γίνεται υποχρεωτικό επί ποινή θανάτου, ακόμα και για όσους δηλώνουν ήδη χριστιανοί.

528 Ο Ιουστινιανός ξεκινάει αγώνα κατά της «ειδωλολατρίας», η οποία αν και είχε κηρυχθεί δημόσιο έγκλημα πριν από 50 χρόνια «εξακολουθούσε να επιβιώνει σε απομακρυσμένες ή παραμεθόριες περιοχές… αλλά και στους κύκλους των λόγιων, στην Κωνσταντινούπολη» (Deschner, τόμος 2, σελ. 527 - 528). Το ίδιο έτος (528), ο Ιουστινιανός καταργεί τους εξόριστους στην Αντιόχεια Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ έχει ήδη νομοθετήσει να θανατώνονται με κατασπαραγμό από θηρία, θάνατο στην πυρά, σταύρωση ή ξέσκισμα με σιδερόνυχα, όλοι οι «καταγινόμενοι με την μαγεία, την μαντική, την γοητεία και την ειδωλολατρία» και απαγορεύσει να διδάσκουν οι Εθνικοί, εξαφανίζοντας έτσι και την τελευταία δυνατότητά τους να έχουν πρόσβαση στην κοινωνία ( Chuvin, σελ. 10 – 11).

529 Ένας ακόμα νόμος του Ιουστινιανού έρχεται τώρα να απαγορεύσει κάθε είδους Εθνική διδασκαλία ή άλλη μετάδοση «ειδωλολατρικής» γνώσης («Ιουστινιάνειος Κώδιξ» 1. 11. 10) και να ορίσει την θανατική ποινή αδιάκριτα για Εθνικούς και διπλόπιστους χριστιανούς που «εξοργίζουν τον φιλάνθρωπο Θεό» με «ανόσιες πράξεις», όπως θυσίες και συμμετοχή σε «απρεπείς» εορτές (MacMullen, 1997, σελ. 41 και 182, σημ.27). Ο Ιουστινιανός διατάσσει την υποχρεωτική βάπτιση όλων ανεξαιρέτως των Εθνικών, μαζί με τις οικογένειές τους συμπεριλαμβανόμενων ακόμα και των βρεφών (Deschner, τόμος 2ος, σελ. 559), με ποινή σε περίπτωση άρνησης την δήμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους. Όσοι Εθνικοί αρνούνται να προδώσουν τους Θεούς και να ασπασθούν δημόσια τον Χριστιανισμό χάνουν όλα τα πολιτικά και αστικά τους δικαιώματα και κάθε μέσο βιοπορισμού, ενώ απαγορεύεται κάθε διδασκαλία των Εθνικών φιλοσόφων και διδασκάλων, από τους οποίους επιπλέον αφαιρείται ο κρατικός μισθός και δημεύονται όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία (ως άνω, σελ. 558).Με έδικτο του αυτοκράτορος Γιουτπράδα-Ιουστινιανού, κλείνει η Ακαδημία των Αθηνών και κατάσχεται η περιουσία της. Οι επτά τελευταίοι διδάσκαλοι καταφεύγουν στον βασιλιά των Περσών Χοσρόη, που τους τούς υποδέχεται με εξαιρετικές τιμές και τους προσφέρει καθηγητικές έδρες στο Πανεπιστήμιοτου Ιουντισαπούρ (Jundishapur).

532 Μία ακόμη χριστιανική εσχατολογία προβλέπει, ανεπιτυχώς ότι το συγκεκριμένο έτος θα γίνει η… συντέλεια του Κόσμου. Ο μοναχός Ιωάννης Ασιακός, επικεφαλής ενόπλων ομάδων προσηλυτιστών, αρχίζει γενοκτονία κατά των Μικρασιατών Εθνικών.

536 Στην παλαιά Ελλάδα, οι χριστιανοί καίνε ή να κόβουν τα δάση της χώρας, κυρίως στις νότιες περιοχές, γιατί μέσα στα δένδρα έβλεπαν... «κατοικίες των δαιμόνων». Η φωτιά και το τσεκούρι εξαπολύονται κυρίως εναντίον των δρυοδασών (κατοικίες του Διός), των ελατοδασών (κατοικίες της Αρτέμιδος και του Πανός) αλλά και των ελαιώνων ακόμα (κατοικίες της Αθηνάς) που περιέζωναν τις κατά πλειοψηφία έρημες ή ημιέρημες πια πόλεις των «ειδωλολατρών». Τα αποτελέσματα θα είναι τρομακτικά για την γη, καθώς αυτή η τεράστια αποδάσωση θα φέρει με την σειρά της ξήρανση ποταμών και πηγών, όπως επίσης και διαταραχή ολοκλήρου του οικοσυστήματος της χώρας, που θα βασανιστεί το έτος 536 και από μία πρωτόγνωρη για την περιοχή ξηρασία, αλλά και διαπεραστική παγωνιά (σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Stephen G. Miller, καθηγητή του Πανεπιστήμιου του Berkeley, που έκανε ανασκαφές στην Νεμέα: «αναλύσεις σε γύρι της εποχής εκείνης αποδεικνύουν, ότι ανάμεσα στο έτος 500 και το 600 η βλάστηση στην Ελλάδα άλλαξε δραματικά, ακόμα και η καλλιέργεια της ελιάς σταμάτησε σχεδόν εντελώς» και κάτι τέτοιο επιβεβαιώνουν και τα γραπτά των Προκόπιου και Κασσιόδωρου, που μαρτυρούν μία έντονη διατάραξη του καιρού την χρονιά της συγκεκριμένης οικοκαταστροφής).

540 Η ελληνική Ιατρική έχει ήδη απαγορευθεί ως «γνώση του Διαβόλου» και τα συγγράμματά της έχουν ήδη χαθεί στη φωτιά. Με μόνη θεραπευτική μέθοδο την… αφαίμαξη και το διάβασμα εξορκισμών, αρχίζει στην Ανατολική Αυτοκρατορία η μεγάλη επιδημία που υπολογίζεται (Panati Charles, 1989) ότι εξόντωσε 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Εκκλησία βγαίνει παρόλα αυτά κερδισμένη, καθώς αποδίδει την επιδημία στην οργή του Θεού για την επιβίωση των «αιρέσεων» και της «ειδωλολατρίας». Ο Πέρσης βασιλιάς Χοσρόης σαρώνει τις χριστιανικές πόλεις της Συρίας. Την μόνη πόλη που δεν καταστρέφει είναι η Χαρράν της οποίας οι κάτοικοι είχαν παραμείνει Εθνικοί.

542 Ο Γιουτπράδα-Ιουστινιανός αναθέτει καθήκοντα αυτοκρατορικού προσηλυτιστού στον Ιωάννη Ασιακό εξ Εφέσσου. Επί 35 ολόκληρα χρόνια ο τελευταίος εφαρμόζει μαζικούς και βιαίους εκχριστιανισμούς των Εθνικών της Φρυγίας, Καρίας και Λυδίας και κτίζει 99 εκκλησίες και 12 μοναστήρια πάνω στα συντρίμμια των Εθνικών Ιερών (Trombley, τόμος 1, σελ. 333).

545 - 546 Ο Ιωάννης Ασιακός εξοντώνει Εθνικούς της Κωνσταντινουπόλεως. Τα θύματα σταυρώνονται («φουρκίζονται»), κόβονται κομμάτια ή πνίγονται στην θάλασσα μέσα σε σάκους, και σε πολλές περιπτώσεις τα έντερά τους περιφέρονται ως... τρόπαια στους δρόμους από τον όχλο (Mac Mullen, «Christianity & Paganism..», σελ. 176-177, σημ. 89). Πολλοί Εθνικοί γλιτώνουν την βάπτιση ή το μαρτύριο αυτοκτονώντας. Οι χριστιανοί βεβηλώνουν τα πτώματά τους και τους πετούν στους σκουπιδότοπους.

546 Νέος μικρότερος διωγμός κατά των Εθνικών και «αιρετικών» της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, έρχεται να ολοκληρώσει το έργο του προηγουμένου. Πλήθος γραμματικοί, σοφιστές, νομικοί και ιατροί σέρνονται μπροστά στον ιεροεξεταστή Ιωάννη Ασιακό και τιμωρούνται με μαστιγώσεις και φυλακίσεις (Mango, σελ. 163).

556 Ο Ιουστινιανός στέλνει στην Αντιόχεια τον ιεροεξεταστή Αμάντιο που συλλαμβάνει, βασανίζει και θανατώνει τους τελευταίους Εθνικούς της πόλεως και καίει όλες τις ιδιωτικές βιβλιοθήκες.

557 Η χριστιανική εσχατολογία προβλέπει, ανεπιτυχώς, ότι το συγκεκριμένο έτος θα γίνει η… συντέλεια του Κόσμου.

560 Ο στρατηγός Ναρσής, έχοντας ήδη εξοντώσει τα τελευταία απομεινάρια των Βλεμμύων μετά από 20ετή αιματηρό πόλεμο (540 – 560 περίπου), αναλαμβάνει να σταματήσει «σκάνδαλο» της ύπαρξης μίας κανονικής παγανιστικής λατρείας μέσα στα σύνορα της «άγιας» Αυτοκρατορίας. Γύρω στο έτος 560, βεβηλώνει, ληστεύει και σφραγίζει το τελευταίο Ιερό της Ίσιδος στη νησίδα Φίλαι ή Ελεφαντίνη του Νείλου, ασβεστώνει τον ιερογλυφικό διάκοσμο, φυλακίζει τους ιερείς και στέλνει τα αγάλματα των Θεών Οσίριδος, Μηνός και Ίσιδος στην Κωνσταντινούπολη ως πολεμικά τρόπαια.

562 Μετά από διορία τριών μηνών για πλήρη απομάκρυνση από τις πατρογονικές λατρείες, ο Ιουστινιανός διατάσσει νέες συλλήψεις, διαπομπεύσεις, βασανιστήρια και φυλακίσεις Εθνικών ιερέων στην Αθήνα, την Αντιόχεια, την Παλμύρα και την Κωνσταντινούπολη, όπως πληροφορούμαστε από τον Beck που αντλεί από τους Μαλάλα, Προκόπιο και Μιχαήλ Σύριο και στην συνέχεια σχολιάζει: «Όπως φαίνεται το Βυζάντιο δεν είχε εκχριστιανισθεί εντελώς τον 6ο αιώνα» (Beck, σελ. 358). Στην πλατεία του Κυνηγίου της Κωνσταντινουπόλεως καίγονται σε τεράστιες πυρές χιλιάδες βιβλία και πολλά αγάλματα (Ι. Μαλάλας «Χρονογραφία» και Mango, σελ. 163). Οι συντεχνίες και οι οικογένειες καθίστανται τώρα αποκλειστικά υπεύθυνες για τις θρησκευτικές αντιλήψεις των μελών τους, το ίδιο δε και οι αφέντες για τις αντιλήψεις των δούλων τους. Την ίδια χρονιά οργανώνονται νέες επιχειρήσεις εκχριστιανισμού των Εθνικών της Ιωνίας, από τον επίσκοπο Εφέσου Ιωάννη τον πρώην «Ασιακό» (Chuvin).

578 - 582 Επί αυτοκράτορος της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Τιβερίου, οι διώκτες φυλακίζουν, βασανίζουν και σταυρώνουν εκατοντάδες επιφανείς Έλληνες τους οποίους υποπτεύονται για Εθνισμό. Ο επικεφαλής των «διωγμιτών» Θεόφιλος, κατασφάζει ή σταυρώνει όλους τους τελευταίους Εθνικούς της Ηλιοπόλεως (Βααλβέκ).

580 Έφοδος των «διωγμιτών» της Αντιοχείας σε μυστικό Ναό του Θεού Διός. Ο ιερεύς αυτοκτονεί επί τόπου, αλλά συλλαμβάνονται αρκετοί θρησκευτές και ανάμεσά τους ο ύπαρχος Ανατόλιος (Chuvin, σελ. 144). Οι κρατούμενοι βασανίζονται και στέλνονται στην Κωνσταντινούπολη για να δικασθούν. Ο χριστιανικός όχλος, ερεθισμένος από τις μυστικές δίκες, λιντσάρει στους δρόμους διάφορους, πραγματικούς ή υποτιθέμενους, Εθνικούς. Οι Αντιοχείς Εθνικοί καταδικάζονται σε θάνατο και ρίχνονται στα θηρία του Ιπποδρόμου που όμως δεν δείχνουν πρόθυμα να τους κατασπαράξουν. Οι χριστιανοί τους θανατώνουν τελικά με σταύρωση. Τα πτώματά τους σύρονται από τον όχλο στους δρόμους της πόλεως και πετάγονται άταφα στους σκουπιδότοπους.

582 Συνεχίζονται από τον Καππαδόκη αυτοκράτορα Μαυρίκιο (582 – 602) οι διωγμοί Εθνικών, Ιουδαίων και μοντανιστών «αιρετικών» και όσοι καταδικάζονται από τα θεοκρατικά δικαστήρια ρίχνονται στα θηρία ή καίγονται ζωντανοί σε δημόσιες πυρές (Chuvin, σελ. 147).

583 Νέοι διωγμοί κατά των Εθνικών από τον αυτοκράτορα Μαυρίκιο (MacMullen, 1997, σελ. 27), ενώ την ίδια εποχή η αγιοκατασκευαστική «λογοτεχνία» κατακλύζει ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο και μόνον ο «άγιος» Γρηγόριος των Τουρόνων θα αναφέρει περισσότερα από 200 θαύματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι απαραίτητες νεκραναστάσεις (Deschner, τόμος 3, σελ. 319)

590 Στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, οι καταδότες της Εκκλησίας «ανακαλύπτουν» συνεχώς «συνωμοσίες» των Εθνικών. Νέες εκτελέσεις με παλουκώματα, σταυρώσεις και αποκεφαλισμούς. Στον παπικό θρόνο ανεβαίνει ο Πάπας Γρηγόριος ο λεγόμενος «Μέγας» (590 - 604), που θα κάψει σε λίγο την Βιβλιοθήκη του Παλατίνου Απόλλωνος «για μη στερήσει τους πιστούς η θύραθεν σοφία της από την Βασιλεία των Ουρανών…»

600 Η Χριστιανική Εκκλησία, δια στόματος Πάπα Γρηγορίου, αναγγέλλει για μία ακόμη φορά τη συντέλεια του κόσμου. Τρομοκρατημένοι πάμπολλοι δουλοκτήτες και γαιοκτήμονες χαρίζουν την περιουσία και τους δούλους ή δουλοπάροικούς τους στην Εκκλησία και ντύνονται μοναχοί. Το ίδιο έτος, ο Πάπας Γρηγόριος, τονίζει στον «Κανόνα» ότι «πρέπει να μάθουν καλά οι δούλοι πως απαγορεύεται να παρακούουν τους κυρίους τους, καθώς και το πως δεν είναι τίποτε περισσότερο από δούλοι».

601 Για να κατευνάσει την εναντίον του οργή των εκκλησιαστικών κύκλων, για την σύντομη αντιμοναχική και παράλληλα φιλειρηνική πολιτική του (είχε εξασφαλίσει καλές σχέσεις με τον βασιλιά των Περσών Χοσρόη τον Β), ο αυτοκράτορας Μαυρίκιος διατάσσει τον εκχριστιανισμό της Χαρράν και την καταστροφή τού εκεί Μαντείου του σεληνιακού Θεού Σιν. Ανάμεσα σε δεκάδες Εθνικούς, σταυρώνεται και ο επικεφαλής της στρατιωτικής δύναμης της πόλης Ακίνδυνος, μετά από κατάδοση συνεργατών του. Ο Πάπας Γρηγόριος διατάσσει τον εξαγνισμό όλων των «ειδωλολατρικών» τόπων λατρείας και συστήνει αργή δράση των προσηλυτιστών ώστε να μην προκαλέσει αντιδράσεις.

682 Οι χριστιανοί της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας καίνε στην πυρά τον Κωνσταντίνο της Αρμενίας, θεολόγο των «Παυλικιανών» αιρετικών.

692 Η «Εν Τρούλλω» ή «Πενθέκτη» Σύνοδος της Κωνσταντινουπόλεως, καταδικάζει τον εορτασμό των Καλενδών, των Βρουμαλίων, των Ανθεστηρίων και τις διονυσιακές πομπές και τις μεταμφιέσεις. («Κανών» 62).

804 Οι Έλληνες Εθνικοί της Λακωνικής αντιστέκονται με επιτυχία στην απόπειρα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως Ταρασίου να τους εκχριστιανίσει.

950 Στην Ανατολή οι μωαμεθανοί κλείνουν το τελευταίο ελληνικό Εθνικό Ιερό στην Χαρράν (ελληνιστί Κάρρες).

950 - 988 Από τον Αρμένιο προσηλυτιστή Νίκωνα τον «Μετανοείτε»” και τους ενόπλους μοναχούς του, εκχριστιανίζονται με τη βία οι τελευταίοι Έλληνες Εθνικοί της Λακωνίας και κατασφάζονται οι δούκες και οι ιερείς τους.

Και αυτά αφορούν μόνο την γειτονιά μας ανώνυμε απολογητή, φαντάσου να συνεχίζαμε με το θεοκρατικό μεσαίωνα η να βλέπαμε τον τρόπο εξάπλωσης του χριστιανισμού και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, τα ίδια και ακόμη χειρότερα ήταν τα κατορθώματα των οπαδών της «ΑΓΑΠΗΣ» ...

-=IMAGINOS=- είπε...

Κύριε Καπερνάρο λέτε "An kapoioi thewroun pws oi vretanoi exoun syndrome of shovism tote tha prepei na anarwtithoun pws ayto epitighanete apo mia Paideia apo tin opoia apousiazoun ta paramythia, ta epitheta kai oi eksidanikeyseis. Mipws arage giati akrivws etsi kalliergeite mia aytopepoithisi ousias pou emeis ti vlepoume ws shovinistiki? I diafores mas einai pws o dikos tous patriwtismos exei pragmatika elatiria (afora kai to simerino kratos pou parexei mia seira apo pragmata) kai den einai stirigmenos se koufia logia."

Ποια είναι τα παραμύθια, τα επίθετα και οι εξιδανικεύσεις δηλαδή που τα ελληνάκια διδάσκονται στα σχολεία τους ενώ τα αγγλάκια δε διδάσκονται? Πείτε μία περίπτωση, δε θέλω πολλές. Παραμύθια είναι η Ελληνική ιστορία? Τα αγγλάκια τι παραμύθια να διδαχτούν αφού ούτε τέτοια δεν υπάρχουν για εκείνα? Επίθετα είναι οι “κακοί” Τούρκοι μήπως? Γιατί μήπως υπήρξαν “καλοί” στο διάβα της ιστορίας? Μήπως όντως οι έλληνες συνωστήζονταν στο λιμάνι της Σμύρνης για να πάνε διακοπές στη Μύκονο όπως μας λέει το βιβλίο Ρεπούση? Εξιδανικεύσεις επίσης ποιες είναι? Το ότι εμείς θεμελιώσαμε το Δυτικό Πολιτισμό? Δηλαδή τι να κάνουμε τώρα αφού όντως εμείς τον θεμελιώσαμε?

Και πραγματικά μένω εμβρόντητος όταν λέτε ότι ό πατριωτισμός των Βρετανών εναπόκειται στην «αυτοπεποίθηση ουσίας» που έχουν και ότι ο δικός τους πατριωτισμός έχει πραγματικά ελατήρια επειδή το κράτους τους, τους παρέχει πράγματα!!!!

Πρώτα πρώτα μη κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια γιατί μπορεί εσείς να μην έχετε πατριωτική αυτοπεποίθηση αλλά αφήστε τουλάχιστον στους άλλους να έχουν.
Επίσης βρίσκεστε σε πολύ μεγάλη σύγχυση κατά τη γνώμη μου επιτρέψτε μου να σας πω όταν νομίζετε ότι ο πατριωτισμός ενός ανθρώπου έχει να κάνει με τα «αγαθά» ή την κοινωνική πολιτική που μπορεί να παρέχει ένα κράτος στους πολίτες τους. Εάν ήταν έτσι τότε σε χώρες όπως η Παλαιστίνη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και σε 10άδες άλλες χώρες που δεινοπαθούν για πολλούς και διάφορους λόγους, δε θα υπήρχε δείγμα πατριωτισμού και όμως ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει όπως και θα ξέρετε.

Μήπως η αλήθεια για τους Βρετανούς την ανωτερότητα, την έπαρση και το σωβινισμό τους βρίσκεται κάπου αλλού που δεν έχετε εξετάσει ή δε θέλετε να δείτε κατάματα? Η Βρετανία υπήρξε η μεγαλύτερη αυτοκρατορία ever. Τα αγγλικά είναι η παγκόσμια σύγχρονη γλώσσα γιατί λόγω αυτής της αυτοκρατορίας ομιλείται και από τους περισσότερους ανθρώπους ανά χώρα (όχι σε απόλυτους αριθμούς) και κυρίως γιατί είναι η πλέον φτωχή και εύκολη γλώσσα στον κόσμο και μπορεί να τη μάθει κανείς πολύ εύκολα. Υπάρχει η παραμικρή σύγκριση μεταξύ ελληνικής και αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο γλωσσικού πλούτου? Όλες οι επιστημονικές ορολογίες στην αγγλική και όχι μόνο, γλώσσα έχουν ελληνική προέλευση όπως γνωρίζετε. Γνωρίζετε μία αγγλική επιστημονική ορολογία που να έχει σαξωνική ή κελτική προέλευση? ΟΥΤΕ ΜΙΑ δεν υπάρχει. Επίσης ο κομπλεξαρισμός της ανωτερότητας και της έπαρσης ανωτερότητας αυτού του έθνους των Βρετανών που πηγάζει από την μακραίωνη βασιλεία στην περιοχή της Γηραιάς Αλβιόνας δεν παίζει κανέναν ρόλο νομίζετε? Μήπως αυτή ακριβώς είναι η «αυτοπεποίθηση ουσίας» και τα πραγματικά πατριωτικά τους ελατήρια που δεν έχουν να κάνουν σε καμία περίπτωση με την Αγγλική μεθοδολογία στην παιδεία που εφαρμόζεται στην UK και τις «παροχές» του κράτους αυτού προς τους πολίτες του?

Για ψάξτε τα λίγο όλα αυτά.

ΥΓ Πάντως χαίρομαι που ακόμα κανείς φίλος δε με αποκάλεσε και ρατσιστή κατά των Βρετανών..

Ανώνυμος είπε...

οι "φίλοι σου" σιωπούν
αλλα το μήνυμα δεν το παίρνεις

Unknown είπε...

? Σε ποιον το απευθύνεις αυτό "Ανώνυμε"?

-=IMAGINOS=- είπε...

Για να επανέλθουμε στο θέμα μας που έχει τίτλο "Ένας κόσμος τελειώνει" βασίζομαι στον τίτλο και εκθέτω τη δική μου άποψη περί του "τελειώματος του κόσμου" ή την έλευση της λεγομένης "Νέας Εποχής" αν προτιμάτε.

Παραθέτω παρακάτω ένα κείμενο που αναλύει τα στερεότυπα και τις πραγματικότητες της έλευσης αυτής της Νέας Εποχής γιατί καλό είναι να τα ρίχνουμε όλα στο Χριστιανισμό που έκανε το τραγικό λάθος να εμφανιστεί 2000 χρόνια πριν, καλύτερο όλων όμως είναι να δούμε κατάματα αυτά που έρχονται ή ήδη ήλθαν και μας αφορούν και άμεσα μάλιστα.

Το κείμενο έχει τίτλο "ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ" και το ανάρτησε φίλος του blog μου. Διαβάστε το.

>>>>>>>>>>>>

Στερεότυπο 1: Οι έλληνες μετανάστες των περασμένων δεκαετιών είναι το ίδιο με τους σημερινούς ξένους μετανάστες στην Ελλάδα.
Αλήθεια: Η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων μεταναστών στην Ελλάδα δεν είναι μετανάστες αλλά ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ! Δηλαδή θα πρέπει να διώκονται ποινικά για την παράνομη είσοδό τους στη χώρα και να απελαύνονται. Αυτό το προβλέπει ο Νόμος. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων μεταναστών ήταν ΝΟΜΙΜΟΙ μετανάστες, δηλαδή εισέρχονταν κατόπιν προσκλήσεως και αυστηρής επιλογής των αρχών του κράτους υποδοχέα.
Άλλο λαθρομετανάστης και άλλο μετανάστης λοιπόν.

Στερεότυπο 2: Οι μετανάστες δεν παίρνουν τις δουλειές των ελλήνων, αφού αυτές τις οποίες κάνουν, τις αποφεύγουν οι έλληνες.
Αλήθεια: Σημασία δεν έχει η δουλειά καθεαυτή, αλλά τα χρήματα που κερδίζει ο εργαζόμενος από την δουλειά αυτή. Παράδειγμα: Η πλέον ανάρπαστη δουλειά για τους ανειδίκευτους εργάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι εργάτης σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου. Οι συνθήκες εργασίας εκεί καταμεσής του ωκεανού, είναι τουλάχιστον απάνθρωπες, αλλά η αμοιβή πολύ υψηλή.
Αν λοιπόν η εργασία του αγρότη αμειβόταν με 2.000 € τον μήνα, ποιος ο λόγος να κατέβουν στην Αθήνα για 600 € ως υπάλληλοι; Οι λαθρομετανάστες με την παράνομη και πενιχρά αμειβόμενη εργασία τους, έχουν εξαφανίσει ολόκληρες συνομοταξίες εργαζομένων.
Το συνδικάτο των Οικοδόμων, το πιο γερό συνδικαλιστικό όργανο στην Ελλάδα, ουσιαστικά δεν υπάρχει.
Άρα λοιπόν οι Έλληνες δεν κάνουν κάποιες δουλειές, διότι αυτές έχουν απαξιωθεί μισθολογικά από την εργασία των μεταναστών.

Στερεότυπο 3: Η μετανάστευση (λαθρομετανάστευση) των αλλοδαπών στην Ελλάδα βοηθά την ελληνική οικονομία.
Αλήθεια: Την παραοικονομία και την οικονομία των αριθμών σίγουρα ναι, αλλά την πραγματική ελληνική οικονομία σίγουρα όχι! Έλληνες απολύονται για να προσληφθούν ξένοι εργάτες, έτσι ώστε οι εργοδότες να μην καταβάλουν ασφαλιστικά και να δίνουν τους μισούς μισθούς. Παράδειγμα: Ο μεγαλοεργολάβος Μπόμπολας πλήρωνε τους αλλοδαπούς εργάτες στα έργα της Ολυμπιάδας 30 € /ημέρα, ενώ αν είχε έλληνες θα έπρεπε να δίνει 50 € + ΙΚΑ. Την ίδια ώρα από την εφημερίδα του, προπαγάνδιζε την πολυπολιτισμικότητα και την ενίσχυση της Οικονομίας (της τσέπης του) από τους μετανάστες.

Στερεότυπο 4: Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, είναι η πηγή όλων των δεινών αυτού του κόσμου.
Αλήθεια: Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, δεν είναι η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα. Δεν είναι η αιτία για το κάθε δεινό αυτής της κοινωνίας, αλλά το φυσικό επακόλουθο των κοινωνικών αντιθέσεων, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης.

Στερεότυπο 5: Οι έλληνες είναι ρατσιστές!
Αλήθεια: Μια πρόσφατη έρευνα του Πολυτεχνείου για την μετανάστευση, έδειξε ότι ο ελληνικός λαός ανησυχεί βαθειά για το φαινόμενο της μετανάστευσης, ως ένα αίτιο για την δημιουργία σωρείας προβλημάτων στην ελληνική κοινωνία. Κανένας δεν απάντησε αρνητικά επειδή θεωρεί την ράτσα του ανώτερη από των ξένων ή επειδή τους φοβάται. Ο ελληνικός λαός είναι ο πιο φιλόξενος λαός του κόσμου!


Στερεότυπο 6: Για όλα φταίνε οι μετανάστες!
Αλήθεια: Το μεγάλο κεφάλαιο κάποτε επένδυε στον εθνικισμό (Ελλάδα δεκαετίες 50’- 60’). Σήμερα επενδύει στην παγκοσμιοποίηση και την πολυπολιτισμικότητα, για να μπορεί να κινείται και να αναπτύσσεται απεριόριστα έξω από τα στενά πλαίσια του Έθνους-Κράτους, έχοντας ταυτοχρόνως και μία ανεξάντλητη μάζα εξαθλιωμένων προλετάριων προς εκμετάλευση. Έτσι λοιπόν η προπαγάνδα κατασκευάζει ενοχές, φοβίες και προκαταλήψεις για να περάσει την κυρίαρχη ιδεολογία. Όποιος τολμήσει και αμφιβάλει, του κολλάνε την ταμπέλα του φασίστα-εθνικιστή-ρατσιστή και του στέλνουν το ΣΔΟΕ.
Όταν το 2050 οι μετανάστες από την Ανατολή θα πλειοψηφούν (όπως ισχυρίζεται ο ΟΗΕ) έναντι του γηγενούς πληθυσμού, το δίλλημα αφομοίωση ή ενσωμάτωση θα τίθεται όχι βεβαίως από τους έλληνες για τους μετανάστες, αλλά από τους μετανάστες για τους έλληνες. Η Ελλάδα πλέον θα ανήκει στην Ανατολή τόσο πολιτισμικά και εθνολογικά, όσο και θρησκευτικά, πολιτικά (η πολιτική ζωή θα ελέγχεται άμεσα από το Καράτσι και το Νέο Δελχί) αλλά και ηθικά (ισλαμικός νόμος). Και αν σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά θα συμβαίνουν στην πιο φτωχή χώρα της ΕΕ και με την υψηλότερη ανεργία, τότε το μείγμα θα είναι εξαιρετικά εκρηκτικό.

Μπορεί ένας ολόκληρος λαός να αυτοκτονεί λόγω ενός ψευδεπίγραφου φθηνιάρικου μελό συναισθηματισμού και να αφήνει να συντελεστεί η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών προς την Ελλάδα που γνώρισε ποτέ ο κόσμος, μπορεί να επιλέγουμε τις χάϊ απόψεις του νεοαριστερού Life Style για να λύσουμε τα κοινωνικά μας προβλήματα, αλλά τότε (2020) θα είναι πραγματικά αργά για οποιαδήποτε διόρθωση, εκτός και αν αφομοιωθούμε ειρηνικά στο Ισλάμ και την Ανατολή…

«Ο σκοπός της εισαγωγής ξένων εργατών από τους εργοδότες είναι η διαιώνιση της σκλαβιάς"

Καρλ Μαρξ

Ανώνυμος είπε...

@ Imaginos
απαντηση στην απαντηση σου:

"Για να επανέλθουμε στο θέμα μας .."

Δεν νομίζω ότι επανέρχεσαι στο θέμα με αυτο το σχολιασμο, μαλλον το αντιθετο.

Εδώ και κάποιες μέρες συστηματικά κάθε φορά που η συζητηση παει να προχωρήσει την αποπροσανατολιζεις...

φράσεις όπως "περί του "τελειώματος του κόσμου" ή την έλευση της λεγομένης "Νέας Εποχής" αν προτιμάτε. "

αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύουν...

Στα στερεοτυπα του φίλου του γνωστού σου που τα έγραψε στο μπλόκ σου: αφορούν την Ελλάδα και εμείς κατα πλειοψηφία ζούμε Κύπρο, και το νομικό πλαίσιο είναι διαφορετικό και οι συνθηκες.

Αν θες συζητηση για τη μεταναστευση και τις βλακείες που γράφει ο φίλος του συγγενή του γνωστού σου στο μπλοκ σου θα βρεις την απαντηση μου σημείο προς σημείο στο μπλοκ μου...

Απλως να αναφέρω ότι ότι ο φιλος του γνωστού του κουμπαρου σου στο μπλοκ σου λέει μαλακίες

κρίμα έτσι ωραίο θέμα!

-=IMAGINOS=- είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
-=IMAGINOS=- είπε...

@rose Εάν δεν έχετε καταλάβει ακόμα είμαι ειδικός στο να βγάζω το πραγματικό πρόσωπο και τον χαρακτήρα των ανθρώπων στη φόρα. Η κυρία με τα φρου φρου και αρώματα, την υψηλή παιδεία, την ποιότητα, τα savoir vivre και τα επίπεδα μπορεί να τρώει το σούσι αλλά στην πραγματικότητα προτιμάει το σουβλάκι με μπόλικο τζατζίκι.

Αλλά ας έλθουμε στο θέμα μας. Φυσικά και τα όσα γράφω στο παραπάνω ποστ μου αφορούν την Ελλάδα. Η αντίδραση σας όμως με το να χαρακτηρίσετε μαλακίες όλα αυτά επειδή στην Κύπρο.... ακόμα δεν τα ζείτε, δείχνει και πόσο σε ένα άλλο αποκρυσταλλωμένο κόσμο ζείτε χωρίς να θέλετε να ατενίσετε το μέλλον που έρχεται με ζοφερά χρώματα σε λίγο και στον τόπο σας όπως και παντού, κοινώς γι’αυτό λέτε τις προοδευτικές παπαριές που λέτε, γιατί απλά έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρετε αγαπητή μου. Σε λίγο όμως όταν θα χορέψετε και εσείς αναγκαστικά θα θυμηθείτε της «μαλακίες» μου.

Χάρηκα πολύ με αυτό το πόστ σας πραγματικά. Να είστε καλά.

Ανώνυμος είπε...

κανε υπομονή να διαβασεις πρωτα την απαντηση μου μεγαλε αντρα που βγαζεις και τον πραγματικό χαρακτήρα των άλλων στην επιφανεια!

διαβασε πρωτα την απαντηση μου γιατι λες μαλακίες με το τσουβαλι

και αυθαιρετα κρινεις και προτρέχεις ...

διαβασε πρωτα και μετά ...

(τώρα για την κυρια και το σούσι που προτιμάει σουβλάκι δυσκολεύομαι να ακολουθήσω τις αναφορές σου αλλά μου αρέσει που λίγο πριν μας έκανες μαθηματα για την αναπαραγωγή στερεοτύπων)

stelios papalangi είπε...

λυπάμαι παρά πολύ, αλλά ο φίλος σου ιματζινε, απαντά πολύ επιλεκτικά, και σε "επιχειρέματα" που ούτε καν έχουν τεθεί.

για να το πω απλά:
θέτει τις ερωτήσεις που θέλει (ή που νομίζει ότι τέθηκαν ως επιχειρήματα) για να δώσει τις απαντήσεις που θέλει.

στημένη κατάσταση δηλαδη

dokisisofi είπε...

http://www.independent.co.uk/news/world/asia/sentenced-to-death-afghan-who-dared-to-read-about-womens-rights-775972.html

Unknown είπε...

...Εις θάνατον, απλά και μόνο γιατί τόλμησε να κατεβάσει από το διαδίκτυο κείμενο σχετικό με τα Δικαιώματα της Γυναίκας...

Αυτό είναι το Αφγανιστάν σήμερα, 6 χρόνια μετά την εκκαθάρισή του (;;;) από τη φρίκη των Ταλιμπάν.

Διαβάστε όλοι, το link που είχε την καλoσύνη να μεταφέρει εδώ η Δοκησίσοφη την οποία και ευχαριστώ.

Anef_Oriwn είπε...

Σχόλιο Νο. 8 και τελευταίο (γι’ αυτό τo post).

Ακόμα ένα ξενοφοβικό κείμενο για τους μετανάστες παράθεσε ο “φιλάνθρωπος” και δικηγόρος των μεταναστών, Imagi-NOS. (Τούτη τη φορά το χρέωσε σε κάποιο φίλο του).

Το post παει πλέον για αρχειοθέτηση και έτσι δεν υπάρχουν περιθώρια (χρονικά) για περαιτέρω συζητήσεις (αν και όσα καταθέτει ο Imagi-NOS μέσω του φίλου του είναι εκτός θέματος. Παρ’ όλα αυτά θα ήθελα να σημειώσω τη σύγχυση του συγγραφέα του κειμένου (ή μάλλον τη αδυναμία του να αντιληφτεί) τα αίτια και τα αιτιατά της μετανάστευσης αλλά και τη δυσκολία του να εισηγηθεί τρόπους επίλυσης ή έστω απάμβλυνσης του προβλήματος αλλά και άλλων όπως αυτό που περιγράφεται στο link που παράθεσε η Dokisisofi. (Πάντως όχι με την ανύψωση τειχών γύρω από τη χώρα για να μην εισέρχεται σ’ αυτή κανένας μιαρός φτωχο-λαθρομετανάστης για να γίνει μετά σκλάβος των εργοδοτών που ελάλεν τζιαι ο Μαρξ.

Την επιστράτευση των λόγων του Μαρξ (επιλεκτικά) δεν την κατάλαβα ... Αλλά ούτε είδα και εισηγήσεις που να συντείνουν στην κατάργηση “…. των κοινωνικών αντιθέσεων, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης…”, (εγγενή χαρακτηριστικά του καπιταλιστικού συστήματος), που οδηγούν (όπως λαλεί και ο αναλυτής των στερεοτύπων), στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Άρα, Imagi-NOS, ας παλέψουμε ενάντια στο σύστημα (που γεννά τις κοινωνικές αντιθέσεις), σε συνεργασία με τις δυνάμεις (κοινωνικές και πολιτικές) που φύσει και θέσει το αντιπαλεύονται, δηλ. την Αριστερά!

Anef_Oriwn
Παρασκευή 4/7/2008 – 4:10 μ.μ.

-=IMAGINOS=- είπε...

@rose

Την διάβασα την απάντηση σας κυρία rose αλλά τώρα τι να κάνω? Θέλετε να σας κουνήσω και μαντίλι καλαματιανό? Δε σας έφταναν τα σουβλάκια με το μπόλικο τζατζίκι?

Για να καταλάβω δηλαδή..

-=IMAGINOS=- είπε...

@Anef_Oriwn

Τα παράπονα σας στον συγγραφέα του κειμένου.

Αλλά δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο καταπιάνεστε σε κείμενα που αναρτούνται αλλού εκφράζοντας τα παράπονα σας επίσης αλλού? Μήπως έχετε κάποιο κόλλημα μαζί μου? Δεν σας κάθομαι λέμε, δεν μπορείτε να το καταλάβετε? Έχετε γίνει πολύ ενοχλητικός :P

Unknown είπε...

προσπαθώ να θυμηθώ, αν άλλη φορά χαρακτηρίστηκε από όλους σχεδόν τους σχολιαστές ένα θέμα σαν πολύ ενδιαφέρον, συγκέντρωσε κοντά 100 και βάλε σχόλια, αλλά, με ελάχιστα εντός θέματος...!

Με την ευκαιρία να πω ότι η επίσκεψη του Αλέξη του Τσίπρα στην Κύπρο άφησε πάρα πολύ καλές εντυπώσεις σε όλους.

Unknown είπε...

Στο http://bluerose-rose.blogspot.com/ η Rose απαντά ένα προς ένα τα σημεία του κειμένου περί Στερεοτύπων που ανήρτησε εδώ ο Imaginos.

Anef_Oriwn είπε...

Σχόλιο 9ον (έκτακτο και ειδικά αφιερωμένο στον Imagi-NOS):

@ Imagi-NOS,

Σχιζοφρενική η κατάσταση μαζί σου. Μάχεσαι “να μας παντρέψεις μ’ άδρωπο”, ούτε ο Δήμαρχος της Τήλου να ήσουν!!! (Εκτός αν παίζεις πελλόν για να σε φκάλουν σκάρτο ή για να μεν σε παρεξηγούμεν).

Από τη μια μας πετάς ένα κείμενο για την μετανάστευση κάποιου δήθεν “φίλου” σου (είναι όντως έτσι, καθώς είναι σαν να το ‘γραψες εσύ) και μετά μας παραπέμπεις σ’ αυτό τον “άγνωστο φίλο” για “παράπονα”. (Τώρα την κριτική και τις εύλογες απορίες τις έκανες “παράπονα”, εσύ;). Μάλλον ντεφορμέ (εκτός φόρμας) πρεπει να είσαι φιλαράκο. Δανείζεσαι κείμενα και τα αναρτάς στα σχόλια, ενώ συστηματικά αποφεύγεις τις συζητήσεις, όταν σε στριμώξουν! (Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε). Το κείμενο του “φίλου” σου που έκανες copy-paste, το υιοθετείς τελικά;
Πέραν τούτο εσύ μια ζωή είσαι εκτός θέματος είσαι και μας λες εμάς γιατί καταπιανόμαστε μαζί σου (σε κείμενα μας αλλού – μα αφού όποια πέτρα και να σηκώσουνε σε βρίσκουμε από κάτω να λαλείς σαν κοκόρι για τους μετανάστες)!!!

Παρεμπιπτόντως (μια και μίλησα και για κοκόρια), εγώ που κατάγομαι και από χωριό ξέρω ότι είναι οι κότες που κάθοντα! Τις κυνηγά ο πετεινός και άμα τις φτάσει αυτές (οι ζαβολιάρες) αμέσως κάθονται και ο πετεινός ανεβαίνει πάνω τους. Ρε μπαγάσα ζήλεψες τις κόρες; Παιχνίδια γούσταρες; Να σε κυνηγήσουμε ήθελες; Και ντρεπόσουν να μας το πεις;

Πάντως στην Κύπρο τα σουβλάκια που κάνουμε είναι διαφορετικά (σε σχέση με τα ελληνικά) και δεν συνηθίζουμε να τα τρωμε με τζατζίκι, αν και δεν βλέπω τίποτα κακό σ’ αυτό!

Anef_Oriwn
Παρασκευή 4/7/2008 – 10:45 μ.μ.

-=IMAGINOS=- είπε...

@Anef_Oriwn

Είπαμε δε σου κάθομαι που να χτυπιέσαι, γιατί επιμένεις, χάνεις το χρόνο σου:P

Όσο για τα σουβλάκια στην Κύπρο, το ξέρω ότι συνηθίζετε να μη τα τρώτε με τζατζίκι αλλά στην Καλαμάτα τα τρώνε. Ρώτα και τη φίλη σου την Rose. Καλή σας όρεξη.