Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Ιερόδουλη Ενημέρωση και Δελτίον Θυέλλης.


ερόδουλη Ενημέρωση και Δελτίον Θυέλλης.Του Γιώργου Πήττα

tvxs.gr/node/110218
 
 
 
Ελλάδα: Όλο και περισσότερο μοιάζει με πυριτιδαποθήκη, με το φυτίλι να καίει πλησιάζοντας βιαστικά στην στοιβαγμένη δυναμίτιδα της οργής.
Κυβέρνηση: Καράβι, ξυλάρμενο σε συνθήκες που αγριεύουν διαρκώς.
ΣΥΡΙΖΑ: Είναι έτοιμος-όχι δεν είναι έτοιμοςείναι έτοιμος-όχι δεν… να κυβερνήσει.
Χρυσή Αυγή: σκαρφαλώνει στο 13% με τα όρια της δεξαμενής της ακόμα άγνωστα.
Κράτος : Κινήθηκε πιο γρήγορα και από τον ίσκιο του για να συλλάβει τον Κώστα Μπαξεβάνη που βεβαίως στη συνέχεια αθωώθηκε πανηγυρικά.
Κράτος και ΕΡΤ, 1 : Τιμώρησε τους Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη με παύση γιατί κατά την άποψη κάποιων παραβίασαν την δεοντολογία με ένα σχόλιο που αφορούσε τον κο Δένδια. Εδώ, πρέπει να θυμόμαστε πως η εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» δεν είναι Δελτίο Ειδήσεων αλλά magazino στο οποίο οι δημοσιογράφοι παρουσιαστές δικαιούνται να σχολιάζουν, να συμφωνούν και να διαφωνούν μεταξύ τους.
Κράτος και ΕΡΤ, 2: Όταν είναι ο κος Λιάτσος που βγαίνει να υπερασπιστεί την δεοντολογία, πώς να μην καγχάσεις; Ο εκπρόσωπος της αθλιότερης εκδοχής του τηλεοπτικού life style, στο τιμόνι της Δημόσιας Τηλεόρασης. Τέτοια απουσία έστω και προσχημάτων, πραγματικά για ένα πείθει:
Οι διοικούντες δεν έχουν την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα.
Κυβερνώντες πάσης αποχρώσεως: Διαχρονικά, θεωρούσαν και θεωρούν την χώρα, τις υπηρεσίες της, τους θεσμούς της, ένα απόλυτα δικό τους χωράφι που με θράσος απύθμενο μπορούν, οι ίδιοι και οι στρατιές των αυλικών τους, να το κάνουν ό,τι τους καπνίσει.
Ένα χωράφι, μόνιμο λάφυρο και πλιάτσικο της ντόπιας κυβερνώσας κλεπτοκρατίας είτε αυτή εμφανίζονταν με το σκουφί του ΠΑΣΟΚ είτε με εκείνο της Ν.Δ. Χωρίς να εξαιρώ και τα ξεροκόμματα που απολάμβαναν περιστασιακά και οι «λοιπές δυνάμεις» άτυπα.
ΚΚΕ: Ομολογώ, πως το λογύδριο της κας Κανέλλη στο Ραδιομέγαρο, προς συνηγορία των παυθέντων δημοσιογράφων, δεν με συγκίνησε. Ποιο θα ήταν το καθεστώς της ελευθεροτυπίας αν κυβερνούσε το ΚΚΕ; Φοβάμαι πως κάποια «επιτροπή» θα αποφάσιζε τι συμφέρει και τι δεν συμφέρει τον «λαό». Για αυτό, και οι ανακοινώσεις του κόμματος για τέτοια ζητήματα, για μένα, βρίσκονται στη σφαίρα της πολιτικής υποκρισίας.
ΕΡΤ: Επίσημος κεκράκτης της εκάστοτε κυβερνητικής προπαγάνδας, είναι μια ιστορία εξόχως θλιβερή, της οποίας οι αθλιότερες σελίδες ξεκίνησαν να γράφονται από το 81 και μετά-εξαιρουμένης βέβαια της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Όμως, πρόκειται για ένα καθεστώς που και η κοινωνία των οπαδών ανέχθηκε με μία σιωπηρή ομοφωνία, εφόσον πότε βολεύονταν οι μεν και πότε οι δε.
Από τις τριτοκοσμικές ημέρες του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τους τηλεοπτικούς οργασμούς διαφόρων παρουσιαστριών και παρουσιαστών επί Γιωργάκη, από τις άρρωστες σπατάλες και το «ευτυχισμένο» life style που ρίζωσε επί ημερών Σημίτη και θέριεψε με τον Καραμανλή τον Μικρό, μέχρι τις αβέβαιες ημέρες Σαμαρά, προλάβαμε για μία ελάχιστη περίοδο να υποψιαστούμε πως θα μπορούσε να είναι η ΕΡΤ αν τηρούσε –έστω κατά το ένα δέκατο-τους κανόνες δεοντολογίας και αδέσμευτης / σφαιρικής ενημέρωσης που συντηρούν μεγάλοι σταθμοί του εξωτερικού.
Αναφέρομαι βέβαια στην όαση (για την Δημόσια Τηλεόραση) της περιόδου Παπαδήμου και του Υπηρεσιακού Πικραμένου.
Όταν, η ΕΡΤ και οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι σε αυτήν, απαλλαγμένοι από την κομματική μέγγενη βρέθηκαν ξαφνικά να κάνουν τη δουλειά τους, όπως περίπου την ονειρεύτηκαν κάποτε.
Ήταν εμφανής ακόμα και στον πιο μίζερο θεατή η ευφορία που διακατείχε τότε, όλο το δημοσιογραφικό επιτελείο της Δημόσιας Τηλεόρασης.
Από το πρωινό δίδυμο που μπήκε σε αναγκαστική αργία, μέχρι την κα Στάη του κεντρικού δελτίου ειδήσεων.Αλήθεια.
Η ΕΡΤ γιατί δεν επαναπροσλαμβάνει τον αλησμόνητο κο Χατζάρα;
Η γλώσσα του, είναι ίσως η ιδανικότερη για να νιώσουν κολακευμένοι όσοι έχουν ανάγκη από καθημερινούς τεμενάδες.
Εκτός αν αυτός ο γραφικός αφηγητής της θριαμβευτικής επιστροφής του Α. Παπανδρέου από το Λονδίνο, μετά την χειρουργική επέμβαση, έχει ήδη μετακομίσει στη Βόρεια Κορέα ως Διευθυντής Ειδήσεων.
Θα μου πείτε και θα έχετε δίκιο, γιατί να φέρει τον όποιον Χατζάρα;
Έφερε εκείνον, που παρουσίαζε ως είδηση το χρώμα της κυλόττας της κας Βανδοβίσση ενώ την ίδια στιγμή ο υπόλοιπος πλανήτης ασχολείται με ευτελή ζητήματα όπως για παράδειγμα οικολογικές καταστροφές ή πολέμους με χιλιάδες ανθρώπινα θύματα.
Ελλάδα: Κατά την εκτίμηση πολλών, είναι στο «τσακ» για να κυλήσει σε καταστάσεις που θα κάνουν τον Δεκέμβριο του 2008 να μοιάζουν με παιδική χαρά.
Η καταστροφική έκρηξη, είναι στη γωνία και περιμένει.
Και δυστυχώς, η καταστροφή, δεν μας είναι ξένη.
  • Έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο συνηθισμένη είναι η κοινωνία μας στην καταστροφή και την ασχήμια;
  • Έχουμε κατανοήσει το υπόβαθρο που έχει χτιστεί εντός μας μέσα από τη λογική της αντιπαροχής που κατέστρεψε την περιβάλλουσα αστική ομορφιά στην Αθήνα;
  • Μπορούμε να καταλάβουμε το μηδέν μιας χώρας που αντικατέστησε τον Μπιθικώτση με την Άντζελα Δημητρίου και έκανε εθνικό ποτό το ουίσκι τσαλαπατώντας το χθες του με τον πιο άγριο τρόπο μέσα σε δέκα ή δεκαπέντε χρόνια;
  • Αντιλαμβανόμαστε πως οι Έλληνες δεν θα εξεγερθούν στην πλειοψηφία τους αλλά θα βγουν μανιασμένοι να εκδικηθούν την απώλεια ενός τεράστιου λάθους και θα χτυπηθούν μεταξύ τους;
Η κοινωνία, δεν είναι ούτε οι μερικές χιλιάδες που πληκτρολογούν την επανάσταση στο Facebook ούτε ο «επαναστατικός» αυτισμός των όσων είναι οργανωμένοι σε νεολαίες και κόμματα και νομίζουν πως ο κόσμος αρχίζει και τελειώνει στα δικά τους όρια.
Μπορούμε να συνδέσουμε όλα όσα γράφτηκαν πιο πάνω με την πλήρη απουσία αισθητικής και να φανταστούμε τι θα συμβεί στην Ελλάδα όταν ανοίξει για τα καλά η πληγή και το πύον τρέξει ασταμάτητο συνδυασμένο με την πείνα και τα πλήθη των απελπισμένων;
Με το φασισταριό από τη μία μεριά να καραδοκεί για να ορμήσει και τον λαϊκισμό από την άλλη να αναδεικνύει τον καλοπροαίρετο μεν αλλά ολισθηρό δε ερασιτεχνισμό του, είναι πραγματικά απορίας άξια τα όσα πράττουν τα απολειφάδια του πολιτικού συστήματος το οποίο χωρίς αμφιβολία καταρρέει.
Και όμως!
Η Κυβέρνηση, σε αυτές τις συνθήκες, επιλέγει να διώκει τον Μπαξεβάνη, να παύει τους Κατσίμη-Αρβανίτη, να επιτρέπει στην Αστυνομία την παραπομπή των πολιτών στην Χρυσή Αυγή.
Κάποιος μπορεί να νομίσει πως επιθυμώ την διατήρηση ή την ανανέωση του συστήματος.
Όχι. Ο φόβος μου είναι απλός αλλά μεγάλος.
Το «πολιτικό σύστημα» στην Ελλάδα, η Κλεπτοκρατία, καλά κρατεί από την ίδρυση του κράτους.
Το μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι ταυτισμένο με αυτήν. Γιατί και ο διορισμός της κόρης μέσω του βουλευτή, και το φακελάκι στον γιατρό, και το μπαξίσι για να πάρουμε το δίπλωμα οδήγησης, κλεπτοκρατία είναι.
Στη κατάρρευσή του λοιπόν θα διαλύσει εκδικητικά οτιδήποτε υγιές υπάρχει στη χώρα και θα ακυρώσει τις όποιες προοπτικές θα μπορούσαν να υπάρξουν για τους νέους ανθρώπους και για τουλάχιστον 2 γενιές ακόμα. 
Για αυτό κύριε Αρβανίτη μου και κα Κατσίμη μου, όταν με το καλό επιστρέψετε, σύντομα ελπίζω, λιγότερο χαβαλέ παρακαλώ. Και ας σας παύσουν ξανά.
Δεν είναι απλώς αργά. Είναι περασμένα μεσάνυχτα.
twitter@pittasgeorge

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να σχολιάσω στο tvxs γιατί δεν έχω FB.

Σας διαβάζω κάθε Σάββατο και εγώ και πολλοί φίλοι, τα άρθρα σας είναι μόνιμο αντικείμενο συζητησεων τα σαββατόβραδα. Θέλω να σας συγχαρώ από καρδιάς γιατί με εξαιρετική γλώσσα εκφράζεται όλα όσα έχουν στο μυαλό τους οι απλοί πολίτες που προσπαθούν να είναι σκεπτόμενοι μεσα στην αγωνία που ζούμε. Σας ευχαριστω, σας ευχαρστούμε , συνεχίστε.

Αλεξόπουλος Ιωάννης
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ.

Ανώνυμος είπε...

Για το σύρίζα τίποτα?

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι 13% η ΧΑ. Προεκλογικά της έδιναν 2.5% και πήρε 7%. Συνεπώς το 13 και το 15 που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις μπορεί και να ξεπερνά το 22% στην πραγματικότητα...

Λωτοφάγος είπε...

Ακόμα κι όταν διαφωνώ εν μέρει, τα άρθρα σας είναι γραμμένα με νηφαλιότητα και γνήσια ανησυχία.
Δεν είναι και πολύ συνηθισμένο αυτό στη μεταπολιτευτική Ελλάδα.
Να είστε καλά.

Unknown είπε...

@Ανώνυμε 3 Νοεμβρίου 8:05μ.μ.

Είναι νομίζω ξεκάθαρο πως η φραση:

"και τον λαϊκισμό από την άλλη να αναδεικνύει τον καλοπροαίρετο μεν αλλά ολισθηρό δε ερασιτεχνισμό του"

εννοεί τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν ξέρω από ποια "οπτική" κάνεις την ερώτησή σου, αλλά αυτή τη στιγμή η μοναδική χειροπιαστή "ανάσα" είναι ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ με όλα του τα προβλήματα. Κατά τη γνώμη μου βέβαια. Κατά συνέπεια, επειδή αφενός δεν είμαι "χειροκροτητής" κανενός και αφετέρου παραμένω στην "εκ των Αριστερών" ανάλυση και θεώρηση των πραγμάτων περιορίζομαι στο να τον εγκαλώ στον κατά τη γνώμη μου πάντα αναγκαίο ρεαλισμό και να του υπενθυμίζω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου πως ο "εχθρός" δεν είναι μόνο η Τρόικα και η συστημική κρίση αλλά και οι αμέτρητες εσωτερικές παθογένειες της Ελλάδας, που δεν αποτελούν προϊόν της "Μεταπολιτευτικής Ελλάδας" αλλά του τρόπου με τον οποίον δημιουργήθηκε και δομήθηκε το κράτος μας από την σύστασή του.

Unknown είπε...

@Κύριε Αλεξόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ, τα λόγια σας με τιμούν. Όσο μπορώ και όσο νομίζω πως έχω κάτι να προσφέρω στον δημόσιο διάλογο, θα συνεχίζω.

Unknown είπε...

@Λωτοφάγε, σας ευχαριστώ. Δεν είναι διόλου απαραίτητο να "συμφωνουμε" είτε απολύτως είτε και καθόλου. Σημασία, έχει-τεράστια- σε αυτές τις αδιανόητες εποχές που ζούμε να διακρίνουμε την πραγματική Αγωνία στον Άλλον όταν αυτή υπάρχει.

Με την ευκαιρία να σας πω, πως το ιστολόγιό σας είναι επιεικώς εξαιρετικό.

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι κάποιες φορές που οραματίζομαι έναν ελληνισμό απλωμένο στη γη, χωρίς ιδιόκτητο κράτος.

Ανώνυμος είπε...

Η ιδρυτική πράξη του νέου ελληνισμού είναι η μελλοντική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κλεπτοκρατία της Ευρωζώνης.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα που υπάρχουν πολλά σε πλήθος ΜΜΕ στο ίντερνετ, δεν μπορούμε πια να βασανιζόμαστε να πιστεύουμε πράγματα αδύνατα: για τις αποφάσεις και τις πράξεις της επιχείρησης, πως ημπορούν να αποτελέσουν τίποτα σημαντικό, δικό μας, και κάτι περισσότερο από την σχιζοφρένεια σε δράση. Δεν ημπορούμε πια να διαβάζουμε τις ειδήσεις και την εταιρική ενημέρωση ωσάν ποίημα, τον δημοσιογραφικό λόγο σαν ανθρώπινη έκφραση.