Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Αλέξη προχώρα. Σε θέλει όλη η χώρα;;;


Όλοι εγέρθητι…
Εκτός από εμάς
που μείναμε
βαλσαμωμένοι σαν πουλιά
στα καροτσάκια του ουρανού
με λέξεις στα φτερά
και με κάθε πέταγμα
θα σας λερώνουμε
τα μούτρα…

(του Κύπριου ποιητή Ιάσωνα Σταυράκη)

Και αφού επί μία εβδομάδα ασχοληθήκαμε με τους στρατόκαυλους  φαιοχίτωνες της Χρυσής Αυγής, αφού για μία εβδομάδα είχαμε ολάκερο το θίασο περιφέρει αυτή την έρμη τη γεροντοκόρη «εντολή  σχηματισμού κυβέρνησης» και να μην κάνει συνοικέσιο με κανέναν, φτάσαμε σε αυτό που όλοι γνωρίζαμε εκ των προτέρων. Ζήσαμε, το χρονικό μίας προαναγγελθείσας εκλογής.

Και ενώ, όπως υποθέτω πολλοί  άλλοι αν όχι όλοι, αγωνιώ  για το τι μέλλει γενέσθαι, κατάντησα (ναι, κατάντησα) αυτές τις μέρες να μην μπορώ να παρακολουθήσω καμία συζήτηση των κομματικών εκπροσώπων στις τηλεοράσεις, καθώς γύρω στο δεκάλεπτο με έπιανε πονοκέφαλος από τις φωνές τους και την αρρωστημένη εμμονή τους να μιλάνε ο ένας πάνω στον άλλον.
 Η λυσσαλέα επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, έτσι όπως εκφράστηκε από όλους, ήταν εξόχως χαρακτηριστική. Και επικίνδυνη.

Χαρακτηριστική γιατί, από τη μία πλευρά ανέδειξε την κυριολεκτικά αρρωστημένη και παθολογική εξάρτηση κάποιων δυνάμεων από την εξουσία. Το τρελαμένο μένος του κυρίου Σαμαρά, χαρακτηριστικό.
 Σε άλλες εποχές (που όμως δεν μας αφορούν διόλου) θα τραγουδούσαμε γελώντας τον κλασικό Μπεζεντάκο των Τζαβέλα –Τζανακάκη. 

Επικίνδυνη, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να αγνοεί ορισμένα πράγματα.
Ξέχασε πως έλαβε 16,8% με 35% αποχής και με πρώτο «κόμμα» στο 19%, μία χύμα ψήφο της διαμαρτυρίας του ό,τι νάναι.

Εξαιρώ από το χύμα τόσο την ΑΝΤΑΡΣΥΑ όσο και τους Οικολόγους Πράσινους.

Και ειδικά για τους τελευταίους, νιώθω την ανάγκη να πω ότι η μη είσοδός τους στη Βουλή συνδυασμένη με την είσοδο των φαιοχιτώνων συνιστά όνειδος για την κοινωνία μας.

Επικίνδυνη λοιπόν η λυσσαλέα επίθεση γιατί έκανε το 16,8% να φαντάζει σαν την επανάσταση των Μπολσεβίκων ή την κατάληψη της Βαστίλης και μου φάνηκε πως ορισμένοι το πίστεψαν κιόλας.
 Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και κάποιοι άλλοι που δεν θέλω να κατονομάσω είναι πολύ παλιές και έμπειρες πουτάνες στο επικοινωνιακό παιχνίδι.
  Έχουν κάθε στιγμή, πλήρη συνείδηση του τι λένε, που το λένε  και γιατί, όπως και τι προκαλεί σε πρώτο, δεύτερο και τρίτο επίπεδο στο «κοινό».
 Όποιος εκεί στην Κουμουνδούρου έβγαλε την ντιρεκτίβα «παιδιά, πάνω τους, παίξτε όπως παίζουν, στενό μαρκάρισμα, μιλάτε όταν μιλάνε, μην αφήνετε λέξη να πέφτει αναπάντητη, φωνάζετε όταν φωνάζουν» έκανε ολέθριο επικοινωνιακό σφάλμα.
 Γιατί, οι ΣΥΡΙΖΑίοι, λειτουργώντας με ανακλαστικά κανονικών ανθρώπων, αντιδρούσαν στη λάσπη με το θυμικό παρουσιάζοντας την εικόνα θιγμένων και προσβεβλημένων φοιτητών σε καυγά αμφιθεάτρου ή καφενείου.
 Μόνο που  η πραγματική ζωή, δεν είναι πανεπιστημιακό αμφιθέατρο, ούτε καφενείο.
 Και ο κουρασμένος και καταταλαιπωρημένος πολίτης που έχει γυρίσει σπίτι από τη δουλειά του –αν έχει ακόμα δουλειά- δεν αντέχει τις φωνασκίες και τις εντάσεις.

Έχει ανάγκη από λόγο νηφάλιο καθαρό και πρακτικό. Θα πρέπει να κατανοήσει η Αριστερά, πως η επικοινωνιακή της αφομοίωση στην ηχορύπανση των πολιτικάντηδων, απλά την κάνει στα μάτια του ανύποπτου θεατή «μία από τα ίδια».

Το ΚΚΕ –επίσης παλιά και έμπειρη πουτάνα στην επικοινωνία το ξέρει αυτό και σπάνια, σπανιότατα ανεβάζει τους τόνους, εκτός αν, προγραμματισμένα θέλει χτυπήσει θεαματικότητα μέσω των θεατρινισμών της ελεγχόμενα παρορμητικής κας Κανέλλη.

17 Ιουνίου 2012.

Έχει ενδιαφέρον η προσπάθεια του μέχρι χτες εξουσιαστικού δίπολου να μετατρέψουν τις εκλογές στο δημοψήφισμα που πρότεινε τον Οκτώβριο του 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου και έπεσαν κυριολεκτικά οι πάντες πάνω του.
 Λες και, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βάλθηκαν να διασώσουν εμμέσως την υστεροφημία του πρώην Πρωθυπουργού. Αυτοί, που τότε εξεμάνησαν.
Τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια και την κατέστρεψαν αλλά και την κατέστησαν τελείως ανίσχυρη παραδίδοντας την στην Διεθνή των Τοκογλύφων, θα έπρεπε πραγματικά –για να χρησιμοποιήσω τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου που δανείστηκε ο Αλέξης Τσίπρας- να μπουν οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Μόνο που θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η καταστροφή δεν ήρθε ούτε με το μνημόνιο, ούτε με το ΔΝΤ. Αυτά προέκυψαν αφού πρώτα είχαν ξετιναχθεί τα  Ταμεία Ηθικών Αξιών της χώρας.
Προ πολλού. Η χώρα, είναι πτωχευμένη σε ουσία όραμα και αξίες,  εδώ και πολλά χρόνια, κατά τη γνώμη μου.

Από την άλλη πλευρά, ποια είναι η εναλλακτική;

Η διακυβέρνηση μίας χώρας , της Ελλάδας εν προκειμένω, δεν έχει να κάνει μόνο με τις δανειακές συμβάσεις και το Μνημόνιο.
 Υπάρχει ένα τεράστιο και εξαιρετικά πολύπλοκο πλέγμα ευθυνών που αφορούν στις διεθνείς σχέσεις, τα εθνικά ζητήματα, το περιβάλλον την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τη Ναυτιλία, τις Επικοινωνίες, τις Μεταφορές, την Άμυνα, την Υγεία, δηλαδή όλους εκείνους τους πυλώνες που συνιστούν ένα κράτος για να ικανοποιούνται οι λειτουργίες και οι ανάγκες της  κοινωνίας.
 Η ευρύτερη κοινωνία που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ στις 6 Μαΐου, δεν θέλει απλώς, αλλά απαιτεί και δικαιούται απλές, ξεκάθαρες, πρακτικές και σύγχρονες θέσεις για όλα αυτά.

Τα «δέκα σημεία» των προηγούμενων εκλογών, θα πρέπει να εξειδικευθούν και να αναλυθούν.

Όταν κανείς αναλαμβάνει ή θέλει να αναλάβει τη διακυβέρνηση μιας χώρας, δεν έχει ευθύνη μόνο έναντι των ψηφοφόρων του.
 Έχει ευθύνη και έναντι της Ιστορίας –τόσο με την έννοια του χθες όσο και με την έννοια της προοπτικής και της διαδρομής. Και έχει ακριβώς την ίδια ευθύνη προς εκείνους που δεν τον επέλεξαν να κυβερνήσει. Οι οποίοι επίσης θέλουν να εργαστούν, να σπουδάσουν σε Πανεπιστήμια που λειτουργούν, που απαιτούν αξιοκρατικά φίλτρα σε κάθε εκδήλωση της δημόσιας ζωής.
 Κατά τη γνώμη μου ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ θα έπρεπε να θάψουν βαθιά μέσα στο χώμα το τόμαχοκ του ενδοαριστερού πολέμου που απογοητεύει και απονευρώνει τους σκεπτόμενους πολίτες.
 Θα έπρεπε εδώ και τώρα, να κηρύξουν μία Αριστερή πανστρατιά, ένα μέτωπο που να κάνει χαρμάνι με το όραμα και την πραγματικότητα.
 Εκτός, αν ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι θέλει να βάλει πλώρη για να γίνει το «νέον ΠΑΣΟΚ» έχοντας απέναντί του μία συσπειρωμένη Κυβερνητική Κεντροδεξιά με τη ΔΗΜΑΡ να εξελίσσεται σε λέσχη συζητήσεων και τον κύριο Τσίπρα να θυμίζει όλο και πιο πολύ τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Μόνο που, δεν ζούμε στο 1980. Και στις 18 Ιουνίου, πρέπει να σχηματιστεί Κυβέρνηση.
Η μοναδική βιομηχανία της Ελλάδας που ακόμα κουτσοδουλεύει, ο θερινός Τουρισμός θα τιναχτεί στον αέρα και μαζί της χιλιάδες θέσεις εργασίας αν συνεχιστεί η αβεβαιότητα. 

Το τοπίο, είναι στην κυριολεξία «κινούμενη άμμος».
Καταγράφω τις όποιες επιφυλάξεις μου, αλλά θα επανέλθω.

Και η προχθεσινή παρέμβαση της Liberation με το κοινό κείμενο των δύο Ακαδημαϊκών, είχε και έχει τη σημασία της για το ευρύτερο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Αλλά και ο Obama κάνει μέτωπο απέναντι στη Γερμανία, με τον Francois Hollande.
                                           
                                              Τυχαίο, δεν είναι τίποτα.

@pittasgeorge

Γιώργος Πήττας για το tvxs.gr στην Αθήνα και τον Πολίτη στη Λευκωσία. 

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενώσο υπάρχουν ακόμα γιουσουφάκια και απολογητές των κομμουνιστικών καθεστώτων, το μόνο που σας πρέπει είναι η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ για να σας βάζει στη θέση σας.

Ανώνυμος είπε...

Για πείτε μας κύριε Πήττα, ποιος ψήφισε νομίζετε τον ΣΥΡΙΖΑ; Να σας πω εγώ; Οι δυσαρεστημένοι ΠΑΣΟΚοι που έτρωγαν τόσα χρόνια και τώρα τους έκοψε το φαγοπότι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.
100.000 δημοσίους Υπαλλήλους υποσχέθηκε πως θα διορίσει ο Τσίπρας, αυτούς δηλαδή που μέχρι σήμερα έδιωξε το ΠΑΣΟΚ!!! Προφανώς τους ίδιους δηλαδή!! Είστε υπερήφανος που σας ακολουθούν τα λαμόγια που μαζί τα έφαγαν τόσα χρόνια και μας οδήγησαν στην καταστροφή; Θα χαρώ πολύ να γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας και το λέω με πάσα ειλικρίνεια. Όταν την άλλη μέρα δεν θα έχει ούτε σεντς για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και θα δεσμεύσει αναγκαστικά δηλαδή με κατάσχεση στην ουσία, τις καταθέσεις των πολιτών για να τα βγάλει πέρα, τότε θα βγει ο κόσμος με καραμπίνες στο δρόμο και θα παρακολουθήσουν όλοι τις δυνάμεις ασφαλείας της αριστεράς όχι απλά να δέρνουν αλλά να σφαγιάζουν τους διαμαρτυρόμενους πολίτες. Τότε θα θυμηθεί και πάλι ο Έλληνας τι σημαίνει αριστερά γιατί μέχρι σήμερα το ξεχνούσε. Και αυτό θα είναι και το οριστικό τέλος της αριστεροκρατούμενης Ελλάδας και της παραμύθας της. Σε δύο μήνες το πολύ...

Ανώνυμος είπε...

Τον ΣΥΡΙΖΑ τον ψήφισαν οι Έλληνες που αποφάσισαν να ξεκαθαρίσουν την ανάπνια τους από την φασιστική προπαγάνδα.

Ανώνυμος είπε...

Η χώρα δεν είναι πτωχευμένη σε "αξίες" και "όραμα". Η χώρα είναι ένα τίποτα, δεν μπορεί να έχει αξίες και όραμα μια χώρα. Μπορούν οι ελεύθεροι άνθρωποι όμως.
Συμβαίνει το εξής: ο πληθυσμός μας σε παγκόσμια κλίμακα έχει κατάθλιψη, φοβάται ακατάσχετα και πονάει αβάσταχτα. Τα καρότα των οραμάτων και των αξιών δεν θεραπεύουν.

Disdaimona είπε...

σωστά τα λεει ο ανωνυμος Γιώργο των 8.36π.μ

οι πασοκοι τα φαγανε, μονοι τους, ασε που λενε και ψέμματα για το πολυτεχνείο, δικιο εχει κι ο Μιχαλολιάκος....αυτο που το βαζεις!!

να βγει ο Σαμαρας νομίζω καλύτερα, τωρα που πηρε εκτος απο τον δημοκρατη Βοριδη και τον δημοκρατη Αδωνη και τον δημοκρατη Πλευρη...


τετοια βρωμισμενη δεξιά - σορυ Γιωργο - δεν ξερω αν γνωρισε αλλη χωρα!

Ανώνυμος είπε...

Έλα να ζήσεις για λίγο στην Κυψέλη, στο γκέτο, κι ύστερα μιλάς για την-απαρχαιωμένη και συντηρητική- πλέον Αριστερά....
Άκου και λίγο τον φιλόσοφο Ράμφο...
Όποιος είναι απ'έξω απ'τον χορό, πολλά τραγούδια λέει...