«Έγινε τόσο κόκκινη η ελπίδα
που χάθηκε στο αίμα των ανθρώπων»
Δεν είναι δα και δύσκολο πολύ να καταλάβει κάποιος, πως ένας πολιτικός που έχει μείνει για χρόνια στην εξουσία, που έχει μάθει σαν την τσέπη του τους μηχανισμούς του συστήματος, που έχει αποκτήσει δύναμη τέτοια ώστε με τις αποφάσεις του να επηρεάζει καθοριστικά τις ζωές αναρίθμητων ανθρώπων, μπορεί στην κυριολεξία να χάσει τελείως τον μπούσουλα και την επαφή με την πραγματικότητα και να μεταλλαχθεί σταθερά σε ένα ον που περιφέρεται επικεντρωμένο αποκλειστικά στην ανάδειξη της «αναμφισβήτητης» σπουδαιότητας του, μέσα από πληθώρα δηλώσεων που γίνονται απλά και μόνο για να προκαλέσουν το κοινό αίσθημα.
Ο κος Πάγκαλος, κομίζει εδώ και χρόνια το πιο βαρύ «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» .
Το «ρε» που συνοδεύει συνήθως αυτή τη φράση, μάλλον το έχει αποβάλλει ως άξεστη έκφραση των διεφθαρμένων πολιτών…
Υπουργός κατ’ επανάληψη σε κορυφαία υπουργεία, εις εκ των πρωταγωνιστών της περιόδου που σημάδεψε την Ελλάδα τόσο με τις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου όσο και με αυτές του κου Σημίτη.
Υπουργός συνεχώς, άρα και συνδημιουργός συνεπέστατος αυτής της πολιτικής που από τις αρχές της δεκαετίας του 80 διάλυσε, έκανε σκόνη στην κυριολεξία, κάθε έννοια Αξίας και Ηθικής στη δημόσια ζωή του τόπου.
Απολύτως υπεύθυνος –μαζί με άλλους- για την νοοτροπία της αρπαχτής, της μίζας, των κολλητών και των νέων τζακιών, του ταχύτατου πλουτισμού και της διαφθοράς ως τρόπου ζωής των νεοελλήνων.
θα έπρεπε να τον στείλει δια παντός στα αζήτητα οποιασδήποτε μορφής δημόσιας ύπαρξης.
Δεν ξέρω αν έχω διαβάσει ή ακούσει πιο εξωφρενική δήλωση.
Πρόκειται για μοναδικό δείγμα του τι εστί αλλοτριωμένος και επηρμένος λόγος.
Αν δεν το είχε πράξει, είναι σχεδόν βέβαιο, πως ο κος Πάγκαλος θα έκανε σκληρή αντιμνημονιακή αντιπολίτευση, θα διαφωνούσε με περίπου τα πάντα, θα έβαζε νάρκες στο όποιο κυβερνητικό έργο διαρκώς.
Άλλωστε αυτό έκανε πάντα ο ευτραφής, πλην όμως αξιοθαύμαστα ευέλικτος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.
Όποτε ήταν απ’ έξω άναβε φιτίλια.
Μόλις έμπαινε στο club, μεταλλάσσονταν σε χρόνο μηδενικό σε στυλοβάτη των όσων χθες πολεμούσε.
Με την ευκαιρία, να αναφέρω πως δεν κρατήθηκα και αγόρασα πρόσφατα το πόνημα του με τίτλο «Με τον Ανδρέα στην Ευρώπη». Το θεωρώ άξιο ανάγνωσης.
Όχι τόσο για αυτά που λέει, αλλά για αυτά που αναδύονται σιωπηρά ανάμεσα από τις γραμμές.
Πίσω από τα όσα καταγράφει, ο αναγνώστης χωρίς να καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια, μπορεί να «δει» το βαθύ έργο της αποσάθρωσης και της διάλυσης του κοινωνικού ιστού που επιτελέστηκε από το 81 και μετά στην Ελλάδα.
Και επίσης, μπορεί να θαυμάσει τη μνήμη του κου Πάγκαλου, καθώς θυμάται με κάθε λεπτομέρεια γεύματα, εδέσματα και κρασιά εκλεκτά από ευρωπαϊκά συμπόσια που πάνε πίσω 30 περίπου χρόνια.
Η σύγχρονη Ελληνική Τραγωδία είναι αδιέξοδη.
Η πολιτική ηγεσία (Κυβέρνηση και Ν.Δ.) που ηγείται της προσπάθειας για εξυγίανση και εξορθολογισμό του κράτους είναι αυτή που δημιούργησε το ελληνικό πρόβλημα του οποίου οι ρίζες ξεφεύγουν κατά πολύ από τις όποιες ισχυρές αναταράξεις θα δημιουργούσε η διεθνής κρίση.
Μας κυβερνούν και διεφθαρμένοι και κοπρίτες.
Θα καθαρίσει ο στάβλος του Αυγεία;
Νομίζω ναι, χωρίς την παρουσία κάποιου Ηρακλή.
Τα κοινωνικά ποτάμια θα βρουν τον ρυθμό τους, αργά, αλλά αποτελεσματικά και θα χαράξουν τη διέξοδο.
ΥΓ: Έχει πάντως ενδιαφέρον πως μετά από τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, το Google στις εικόνες, στις λέξεις «Κοπρίτες» και «Κοπρίτης» εμφανίζουν κατά συρροή τον ίδιο. Ο εξωγήινος λοιπόν αναζητητής που τυχόν θα κάνει σχετικό «γκούκλισμα» σε αυτές τις λέξεις, θα βγάλει αβίαστα τα συμπεράσματά του.
Γιώργος Πήττας για τον Πολίτη, το TVXS και το Press in Action
(Απόψε, θα είμαι "κανονικά" στην εκπομπή μου στους 107.6, στις 6 το απόγευμα. Επίσης να εξηγήσω στους σχολιαστές του προηγούμενου άρθρου που έμειναν αναπάντητοι τις τελευταιες 5 μέρες, πως μία άθλια γαστρεντερίτιδα μας έβγαλε knock out και τους δύο στο σπίτι. Παρηγορήθηκα μόλις χτες που έμαθα πως η μισή περίπου Κύπρος είναι σε ανάλογη κατάσταση. Περαστικά σε όλους λοιπόν!)
14 σχόλια:
Αγαπητέ Γιώργο, ορθά όσα λες για τον Πάγκαλο, αδυνατώ όμως να βρω πολλούς που να μην είναι σαν κι αυτόν. Είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο. Τουλάχιστον αυτός μιλάει, λέει τις αρλούμπες του και μας κάνει να χαμογελάμε που και πού!
Τι να πω και για τον λαό όμως, που ανέχτηκε τόσα και τόσα με περισσή αφέλεια, ειδικά μετά το 81, τότε που ο κόσμος νόμιζε πως έπιασε το ταύρο από τα κέρατα...
Η Ελλάδα έχει τώρα μια καλή ευκαιρία, μέσα στα τόσα προβλήματα και στη μιζέρια της, να αλλάξει πορεία, να αρχίσει να ορθοποδεί. Το εύχομαι και ελπίζω. Και έχω την εντύπωση ότι οι πολίτες το έχουν εννοήσει.
Συμφωνώ αγαπητέ Φίλε- ομολογώ ήθελα να προεκτείνω το άρθρο και προς την Κύπρο μιας που διαθέτουμε ουκ ολίγους "Πάγκαλους" και εδώ αλλά δεν έφτανε ο χώρος.
Στο δια ταύτα, επίσης συμφωώ με όσα λες, νομίζω άλλωστε πως λέμε ακριβώς το ίδιο, καθώς και εγώ αναφέρω κατά λέξη:
"Θα καθαρίσει ο στάβλος του Αυγεία;
Νομίζω ναι, χωρίς την παρουσία κάποιου Ηρακλή.
Τα κοινωνικά ποτάμια θα βρουν τον ρυθμό τους, αργά, αλλά αποτελεσματικά και θα χαράξουν τη διέξοδο."
Πολύ σωστά τα λες κε Πήττα.
Σχετικά με αυτό, που το εύχομαι.....
"Θα καθαρίσει ο στάβλος του Αυγεία;
Νομίζω ναι, χωρίς την παρουσία κάποιου Ηρακλή.
Τα κοινωνικά ποτάμια θα βρουν τον ρυθμό τους, αργά, αλλά αποτελεσματικά και θα χαράξουν τη διέξοδο."
Θα ήθελα να πω ο Θεός βοηθός, η Αργεντινή με πολύ μικρότερο χρέος και πολύ περισσότερους πόρους για να καθαρίσει τον "στάβλο του Αυγεία" από τους κόπρους, όπως αναφέρω και εδώ :
http://ignatios100.blogspot.com/2011/01/villas-miserias.html
είχε 25.000 νεκρούς τα αργεντινά ΜΜ"ε" μίλησαν για 27 θανάτους και οι άνθρωποι δεν βγήκαν ακόμα από τα δεινά τους.
Πολύ καλό άρθρο Γιώργο, εύχομαι να είσαι καλά τώρα!
Στις καθημερινές μου συναλλαγες και σε συζητήσεις με φίλους, ειδικά νέους, διακρίνω μια τάση να απαρνηθούν το σύστημα όπως είχε ως τώρα. Και δεν μιλώ για το περιθώριο. Μιλάω για νεαρούς επιχειρηματίες οι οποίοι βαρέθηκαν αυτή την στάμπα του "Έλληνα" με την έννοια του "λαμόγιου" και επιθυμούν να κρατήσουν μια στάση καθαρή. Θέλω να πιστεύω πως γίνονται συνεχώς και περισσότεροι. Μακάρι... γιατί φτάνει πια!
Κύριε Πίττα
Διαφωνώ με τον κύριο Πάγκαλο αλλά και με σας. Δεν είναι οι απλοί πολίτες που είναι διεφθαρμένοι αλλά εταιρίες και άτομα με χρήμα. Που ύστερα ελέγχουν τον κόσμο μέσα από διαφημίσεις, ειδήσεις και άλλα. Τώρα ποιος πάει σε ποιόν, ο κ. Πάγκαλος ίσως να ψεύδεται εν μέρει.
Ασφαλώς ο Πάγκαλος έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης για τα σημερινά προβλήματα και ασφαλώς η ευθύνη του είναι απείρως μεγαλύτερη από αυτή του μέσου Έλληνα. Αλλά συμφωνώ μαζί του ότι χρείαζονται διεφθαρμένοι πολίτες για να εκλέξουν διεφθαρμένους πολιτικούς. Και συμπληρώνω λέγοντας ότι οι διεφθαρμένοι πολιτικοί ήταν πρώην διεφθαρμένοι πολίτες. Οι διαφθορά είναι κοινωνικό πρόβλήμα. Αν η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου δεν αποδεχτεί τις υποχρεώσεις του προς το κράτος και τη κοινωνία (πληρώνοντας τους φόρους που του αναλογούν αλλά κυρίως ψηφίζοντας με γνώμονα το συμφέρον των πολλών και οχι το ατομικό) και ότι για κάθε €100 που κερδίζει πρέπει να παράγει €200 η Ελλάδα (και η κάθε χώρα) δεν θα δει καλύτερες μέρες.
Καλησπέρα!
Νομίζω πως επανερχόμαστε στο δίλημμα του αυγού και της κότας.
Δηλαδή, ο Πάγκαλος 'δημιούργησε' την σαπίλα ή η σαπίλα τον ανέδειξε για να κυριαρχήσει μέσω αυτού.
Αγαπητέ PolitisPittas,
ΣΕ χαιρετώ και Καλή Χρονιά!
Προσωπικά τείνω να συμφωνήσω με τον σχολιογράφο Aspromavro. Δεν γίνεται καθόλου αναφορά [ούτε στο κυρίως κείμενο, αλλά ούτε και στα σχόλια] για το πως το συγκεκριμένο κοινωνικοοικονομικό σύστημα αναπαράγει και συντηρεί σαν υπέρτατες κοινωνικές αξίες οτιδήποτε έχει να κάμει με το χρήμα και την οικονομική επιφάνεια [το κυνήγι του χρήματος, το λάδωμα, το βόλεμα, τον ατομικισμό] ... Το σύστημα αυτό πάντα θα παράγει Πάγκαλους και δη [όπως έχω πει πλειστάκις] σε χώρες του περιφερειακού καπιταλισμού...
Πάντως για τον ίδιο τον Πάγκαλο, όταν [τον Οκτώβρη του 2009] ανακοινώθηκε ο διορισμός του ως Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παπαντρέου, ο τραγουδοποιός Διονύσης Τσακνής σε άρθρο του στην “Ελευθεροτυπία”, ευχήθηκε στον Πρωθυπουργό «να τον χαίρεται»!
Όσο έχουμε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο επιτρέπει σε πολιτικούς να δημιουργούν χρονικά και οικογενειακά "δυναστείες", "Πάγκαλοι" θα υπάρχουν πάντα. Δυστυχώς η εξουσία διαφθείρει. Είμαι σίγουρος πως όταν ήταν νέος, μπορεί και να ήταν ένας πολύ cool τύπος, αλλά όπως είπα η εξουσία διαφθείρει... και στη δική του περίπτωση φαίνεται ότι φουσκώνει κιόλας, όχι μόνο μυαλά αλλά και κοιλιές...:-)
Όταν ήταν νέος ο Πάγκαλος ήταν μέλος του ΚΚΕ!!!
Πολυ σωστα αυτα που λες. Προς το ερωτημα που εθεσε καποιος φιλος εαν το αυγο κανει την κοτα ή η κοτα το αυγο. Η απαντηση η δικια μου ειναι πως υπαρχουν διαφορα ειδη και μεγεθη διαφθορας. Η Ελλαδα ατυχησε πιστευω που ειχε τους πολιτικους που ειχε την δεκαετια του ογδοντα, οι οποιοι εκτος του γεγονοτος πως ηταν οι ιδιοι εντελως διεφθαρμενοι, διεφθειραν την ελληνικη κοινωνια. Αρα εχει δικιο πως απο ενα σημειο και επειτα και οι πολιτες ηταν συνυπευθηνοι, οπως φυσικα και οι συνδικαλιστοδιοριζομενοι του κομματος και γενικοτερα ολοι συμετειχαν σε αυτο τον μηχανισμο. Αλλα την καιρια ευθηνη αυτος ο κοπριτης ο Παγκαλος την ειχε. Πως καταφεραν να διαφθειρουν μια κοινωνια επρεπε να τους κανει να ντρεπονται.
Αν παρουμε την περιπτωση της Κυπρου και τις αναλογες δεκαετιες, ειχαμε και εμεις διεφθαρμενους πολιτικους αλλα οχι σε τετοιο βαθμο.
Οσο για τα "Μα η Ελλαδα ειχε περασει εμφυλιο, Χουντα κτλ κτλ", και η Ισπανια ειχε περασει χιλλια μυρια δεινα απο την δικη της δικτατορια, αλλα οι Σοσιαλδημοκρατες της Ισπανιας δεν ηταν τοσο διεφθαρμενοι σε συγκριση με το ΠΑΣΟΚ. Καθολου θα ελεγα σε συγκριση με το τι ηταν το ΠΑΣΟΚ. Και βεβαια οπως ειδαμε και η ΝΔ του Καραμανλη. Αλλα ηταν το ΠΑΣΟΚ το οποιο δημιουργησε ολο αυτο το διεφθαρμενο συστημα την δεκαετια του ογδοντα. Ο κοσμος δεν ηξερε, και ηταν προθυμος να δεχθει την διαφθορα, αλλα εαν ειχε την τυχη οι πολιτικοι του να ηταν αλλης ποιοτητας, τα πραγματα θα ηταν διαφορετικα.
«…Κανένας πολιτικός δεν είναι τόσο διεφθαρμένος, ώστε να βγαίνει στους δρόμους και να στρατολογεί ψηφοφόρους. Κάθεται στο γραφείο του και διεφθαρμένοι πολίτες πάνε και τον βρίσκουν...»
_________________________
Μήπως είναι ψέμματα??
Ο Πάγκαλος περιγράφει την σήψη ό π ω ς είναι, ακριβώς επειδή είναι και βασικός συντελεστής της
Προσωπικά δεν μ΄εκνευρίζει ένας διεφραρμένος Πάγκαλος περισσότερο απ΄όσο οι διεφραρμένοι ψηφοφόροι του.
Κι άν συνεκτιμήσω και τήν ακόμα επίκαιρη κοινωνιολογική ανάλυση του Λεμπέση για την ''τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω''βρίσκω όλους τους δημοσιογράφους να γράφουν για να γράφουν....
ΠΕΡΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΡΑΚΤΗ
http://www.youtube.com/watch?v=sfoKaZbOB0U&feature=player_embedded
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Κε Παπουτσή........
Ο Άδωνις δεν πιάνει αιχμαλώτους......
Δημοσίευση σχολίου