Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Μουσείον η Ωραία Κύπρος

  • «Δεινόσαυροι στην Κύπρο!»: Πρωτοσέλιδος τίτλος, προχτές στην εφημερίδα. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να αναρωτηθώ: Μα καλά... τώρα το αντιλήφθηκαν; Τόσα χρόνια, οι δεινόσαυροι κυβερνούν τον τόπο, εμπνεόμενοι από τη νιότη τους, κάπου στην Κρητιδική περίοδο πριν από 65.000.000 χρόνια. Δεν έχει κανείς παρά να τους ακούσει να μιλούν, να επιχειρηματολογούν και να διαφωνούν. Οι βρυχηθμοί τους, αμέσως φέρνουν στο νου το Jurassic Park. Η ιδέα πάντως να τους βάλουμε σε μουσείο, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο υπό μία προϋπόθεση: το μουσείο να είναι ύψιστης ασφαλείας ώστε να μην μπορούν να το σκάσουν. Η συλλογή του μουσείου, όπως διάβασα στην εφημερίδα θα είναι πληρέστατη, καθώς θα φιλοξενήσει απολιθώματα (έχουμε μπόλικα) τούβλα και μετεωρίτες (εκτοξεύουν διαρκώς καθώς μιλάνε) και πέτρες. Οι τελευταίες θα συγκεντρωθούν εύκολα όταν ο κόσμος συνειδητοποιήσει το γενικότερο δούλεμα.

  • «Η ρατσιστική λύση της ΔΔΟ»: Όλοι όσοι γράφουν σε εφημερίδες, ιστολόγια, αρθρογραφίες και εξαπολύουν τους μύδρους κατά του πλαισίου λύσης που συμφωνήθηκε προ αμνημονεύτων χρησιμοποιούν τακτικά τον προσδιορισμό «ρατσιστική λύση». Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι επαγγελματίες υποκριτές όμως. Γιατί απλούστατα, δεν τους είδαμε ποτέ, μα ποτέ, να εξεγείρονται κατά των ουκ ολίγων φαινομένων πραγματικού ρατσισμού που εκδηλώνονται στη χώρα μας. Τελευταίο γνωστό παράδειγμα (γιατί υπάρχει πλήθος τέτοιων που δεν φτάνει ποτέ στη δημοσιότητα) η επίμονη και χυδαία άρνηση αλλεπάλληλων νηπιαγωγείων να γράψουν ένα παιδάκι γιατί είναι…μελαψό. «Μαμά είναι κακό το μαύρο;» ρώτησε το συγκεκριμένο παιδί τη μαμά του, καθώς ένιωσε στο πετσί του την ρατσιστική συμπεριφορά των άλλων παιδιών που δεν το παίζουν λόγω χρώματος. Τα οποία παιδιά βέβαια, δεν φταίνε σε τίποτα καθώς, είναι γνήσια προϊόντα της αγωγής που τους παρέχεται στο σπίτι από τη μια πλευρά και της ανάπηρης παιδείας από την άλλη, που δεν είναι σε θέση να δημιουργεί ισχυρές αντιστάσεις στη συνείδηση τους, αντιστάσεις ποτισμένες με ανθρωπιστικές αξίες. Βδελυρός ο ρατσισμός έτσι και αλλιώς, αλλά όταν πληγώνει παιδικές ψυχές θα έπρεπε να είναι κακούργημα.
  • «Αμπελοπούλια και…παράδοση». Το λιγότερο, θυμηδία προκάλεσε ένας κύριος το όνομα του οποίου δεν συγκράτησα, σαν εμφανίστηκε σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι για να υπερασπιστεί μαινόμενος την «ιερή παράδοση της ξόβεργας». Έξυπνα, ο σκηνοθέτης της εκπομπής, την ώρα που μιλούσε ο εν λόγω κύριος, πρόβαλλε μερικές εικόνες πουλιών παγιδευμένων σε άθλιες ξόβεργες και δίχτυα. Αφορμή του ρεπορτάζ, η αστυνομική επιχείρηση στον Άγιο Θεόδωρο, που απέφερε ούτε λίγο ούτε πολύ, κάπου 4000 αμπελοπούλια. Το αμπελοπούλι που επιστημονικά λέγεται Συλβία η Μελανοκέφαλος, είναι αποδημητικό πουλάκι που αναζητώντας τέτοια εποχή θερμότερα κλίματα , περνάει από την Κύπρο, για να καταλήξει στο πιάτο ορισμένων τύπων που προφανώς μόνο έτσι μπορούν να γεμίσουν το κενό της ύπαρξής τους. Όταν άκουσα στην τηλεόραση τα περί αστυνομικής υπερβολής και βίας, ομολογώ δαγκώθηκα, καθώς έχω, όπως οι περισσότεροι από εμάς μια ιδιαίτερη ευαισθησία στις εκδηλώσεις αυταρχισμού της εξουσίας. Και θεώρησα εξαιρετικά ισορροπημένη την παρουσία του κου Μητσόπουλου σε μία εκπομπή, καθώς τον άκουσα να λέει το αυτονόητο, αναρωτώμενος γιατί η αστυνομία δεν εξαντλεί την αυστηρότητα της στους νονούς της νύχτας-που, συμπληρώνω εγώ- αποτελούν το απόλυτο όνειδος αυτής της χώρας. Όμως, όταν διάβασα χτες τις δηλώσεις ενός αγιοθεωδορίτη που είπε πως «ούτε ένα ζωντανό αμπελοπούλι δεν θα ξεφύγει πια από την ξόβεργα», επιθυμώ διακαώς, μία ακόμα πιο έντονη επέλαση της αστυνομίας κατά των άθλιων αυτών τύπων –όχι απαραίτητα του συγκεκριμένου χωριού- που στήνουν ξόβεργες. Το έχω ξαναγράψει, η θέση μου είναι πως το κυνήγι πρέπει να κηρυχτεί παράνομο συνολικά και για όλον τον χρόνο.
  • «Τα δόντια του Παπασάββα και η μασέλα του Δημοσίου». Το ζήτημα αναδεικνύει το πιο μεγάλο σκάνδαλο που υπάρχει. Δηλαδή, το αρρωστημένο καθεστώς των αδιανόητων προνομίων που απολαμβάνουν οι κυβερνητικοί υπάλληλοι και οι αξιωματούχοι αυτού του τόπου. Ο κος Παπασάββας διαβάζω, έχει ετήσιες απολαβές που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ. Παρόλα αυτά, διαποτισμένος αναπόφευκτα από την χονδροειδή «κουλτούρα» που αποκτά κανείς ως…υπηρέτης του κυπριακού δημοσίου συμφέροντος, αποφάσισε ο έρμος, πως έπρεπε το κράτος (εσείς κι εγώ) να πληρώσει τα δόντια! Το ζητούμενο; Για άλλη μία φορά, πλήρες, λειτουργικό και αποτελεσματικό σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες, στο οποίο θα πρέπει να υπαχθούν με ίσους όρους και όλες οι μασέλες της Κυβερνητικής μηχανής.

ΥΓ. Σας περιμένω όπως κάθε Σάββατο στης Κινούμενη Άμμο, 6-8 το απόγευμα στους 107.6 Άλλος αέρας!


5 σχόλια:

koutso είπε...

χαχαχαχαχaχαχα και πάλι χαχαχαχαχαχαχaχαχαχαχαααααα!MΠΡΑΒΟ ΡΕ ΓΙΏΡΓΗ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟΣ....

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο κύριε Πίττα!

stalamatia είπε...

Μα γιατί είσαστε κακός;:) Tώρα που οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν μαζί με τις ΜΑΣΕΛΛΕΣ τους λογικό είναι να θέλουν άλλες μασέλλες ,πως αλλιώς θα φάνε τα αμπελοπούλια; τσ τσ τσ,τέλος πάντων.

Skorpion είπε...

Και η περιπτωση ΔΔΟ ειναι περιπτωση πραγματικου ρατσισμου και οχι ψευτικου, και η περιπτωση του παραδειγματος σου (τωρα εαν ειναι πραγματικο παραδειγμα δεν ξερω) για Μαυρο Μωρο που δεν το αφηνουν στο νηπιαγωγιο ειναι περιπτωση ρατσισμου. Μαλλον η ΔΔΟ ειναι πιο πολυ ρατσιστικη απο τον ενδεχομενο ρατσισμο που βρισκουμε στην Κυπριακη κοινωνια, που οσο προβληματικη και εαν ειναι τουλαχιστον δεν ειναι οι νομοι μας αλλα και η κοινωνια μας σε τετοιο βαθμο ρατσιστικη οσο θα ηταν σε περιπτωση ΔΔΟ. Αυτο δικαιολογει και τους οποιουσδηποτε δεν ξεσηκωνονται σε αλλες περιπτωσεις ρατσισμου. Απλως η ΔΔΟ ειναι σε τοσο μεγαλο βαθμο που θα φερει αντιδρασεις χωρις ο καθενας να ειναι διαθετημενος να αντιδρασει για μικροτερης εμβελειας ρατσισμο. Αντιθετως Καποιος που δεν θεωρει την ΔΔΟ ρατσιστικη και ειναι πιο ευαισθητος σε αλλου τυπου πραγματικους ρατσισμους, δεν σημαινει πως δεν ειναι ρατσιστης. Το αντιθετο.

Το θετικο ειναι να αντιδρουμε και για το ενα και για το αλλο, αλλα πρεπει να λεεις ΜΠΡΑΒΟ σε οσους αποκαλουν την ΔΔΟ ρατσιστικη και οχι να προσπαθεις να να τους βγαλιςε υποκριτες και να λες πως πρεπει να σιωπησουν. Ουτε πως συμφωνω πως περα ελαχιστων εξαιρεσεων ειναι ρατσιστες. Ο τροπος που τους κρινεις μαλλον θυμιζει λογικες ρατσιστων που κρινουν στην βαση ανοητων στερεοτυπων. Δεν ξερω εαν αντιπαθεις ιδεολογικα αυτους που κατακρινουν την ΔΔΟ επειδη τυγχανει να εχουν ιδεολογικες διαφορες μαζι σου, και γι'αυτο υπερβαλεις.

Phivos Nicolaides είπε...

Γοητευτικό, απολαυστικό άρθρο!