Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Αθλιότητες- Updated.

Τον δολοφονημένο Σ. Γκιόλια, τον έμαθα με αφορμή το τέλος του.

Το «διαβόητο» Τρωκτικό, το είχα ακουστά, αλλά δεν το είχα επισκεφτεί πάνω από δυο φορές καθώς με μια ματιά αυτό που εισέπραξα, ήταν ένα είδος διαδικτυακής "μετεξέλιξης" της «κλασικής» Αυριανικής αθλιότητας.

Το όλο παιχνίδι που παίζεται γύρω από τα blogs και τη διάβρωσή τους από συστηματικά ανώνυμους «δημοσιογράφους» και εντολοδόχους ποικίλλων και συντεταγμένων συμφερόντων, το βρίσκω όχι μόνο άθλιο αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνο.

Έχουν γεμίσει τόσο το ελληνικό διαδίκτυο όσο και το κυπριακό, από διάφορα δήθεν ιστολόγια που «αποκαλύπτουν» και «καταγγέλλουν» χρησιμοποιώντας μια στάνταρ μαγειρική που συνδυάζει είτε λίγο κιλότα, είτε ακραία χυδαίο ψευτοχιούμορ , με αρκετό συναίσθημα και μπόλικη βαρύγδουπη πολιτικολογία.

Τα χαρακτηριστικά αυτού του είδους «ιστολογίων» είναι παντού κοινά:

1. Συστηματική σπίλωση, λοιδορία, προσωπικές συκοφαντικές επιθέσεις κατά όσων «δεν γουστάρουν», δηλαδή όλους που δεν ταυτίζονται μαζί τους.

2. Η κουκούλα της ανωνυμίας και,

3. Η απόλυτη απουσία τους από τον οποιοδήποτε διάλογο με άλλα blogs-εκτός από τις περιπτώσεις στις οποίες επιβραβεύουν τους οπαδούς τους.

Σε αυτή την τελευταία πρόταση βρίσκεται και η κύρια αιτία που όλοι αυτοί –κατά τη γνώμη μου- δεν είναι bloggers και κατά συνέπεια η παρουσία τους και το πλαίσιο που τους διέπει δεν πρέπει να αφορά τα blogs γενικά.

Η ανωνυμία των ιστολογίων, πρέπει να προστατευθεί.

Τόσο για τους αυτονόητους λόγους που αφορά στις ελευθερίες των πολιτών και τη δυνατότητα έκφρασής τους όσο και για λόγους γενικότερης αρχής.

Όμως, όταν κάτω από την πλατφόρμα του blogger συντάσσονται ανώνυμες ομάδες με μια σφραγίδα και έναν τίτλο και αναλώνονται αποκλειστικά σε συστηματική σπίλωση προσώπων, χωρίς παράλληλα να μετέχουν σε κανένα σημείο στην συνολική ζωή της «μπλογκοσφαίρας» υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει η διάχυτη εντύπωση πως από κάπου χρηματοδοτούνται προκειμένου να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα. Με αποτέλεσμα να καταντάει το διαδίκτυο ακόμα πιο διαπλεκόμενο και βρώμικο από τα επίσημα ΜΜΕ.

Γιατί πιο βρώμικο και πιο διαπλεκόμενο;

Γιατί απλά, όταν διαβάζεις τα ΝΕΑ ή βλέπεις τις ειδήσεις στο Mega ή το Κυπριακό Sigma, ξέρεις καλά ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες του Μέσου και τι πολιτική κατεύθυνση έχουν.

Όταν όμως ο ανυποψίαστος αναγνώστης ανοίγει τον υπολογιστή του αναζητώντας εναλλακτική ενημέρωση και πέφτει πάνω σε μεγαλόστομες υποσχέσεις για «ενημέρωση με αξιοπρέπεια» ενώ από κάτω διαβάζει

« Εύα: της αρέσει να την δένουν στο κρεβάτι» ή « το gay φιλί του Λιβιεράτου» ή βρίσκει πάνω από 200 αναρτήσεις σχετικές με την…Τζούλια Αλεξανδράτου που συνδυάζονται με το Ασφαλιστικό, την ακύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, το ΔΝΤ, τις πολιτικές εξελίξεις και τα παρασκήνια τους, το μόνο βέβαιο είναι ένα:

Πως έχει να κάνει με μια καλά ενορχηστρωμένη προσπάθεια διάλυσης και κατεδάφισης κάθε είδους Κριτήριου και Σκέψης.

Η «λογική» όλα τα σφάζω και όλα τα μαχαιρώνω στην αποθέωσή της.

Είναι σαν να έχεις ένα «δημοσιογράφο» τη μία ημέρα να κάνει το πορτραίτο της Μαρίας Κάλλας και την επόμενη, ο ίδιος, με τα ίδια διθυραμβικά σχόλια να παρουσιάζει την Άντζελα Δημητρίου. Κάποιοι θα πουν «ε και;»

Και όμως, ακριβώς εδώ είναι η απαρχή του αχταρμά.

Ή με την κολόνια θα ασχολείσαι ή με τα σκατά. Και με τα δύο, δεν γίνεται!

Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι πως αυτές οι ιστοσελίδες στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν είναι πολιτικοποιημένες αλλά, διαστρέφουν με τον αχταρμά τους την ίδια την πολιτική, συνεχίζοντας έτσι στα μονοπάτια που χάραξαν οι πνευματικοί τους ηγέτες, ήτοι οι διάφοροι Τριανταφυλλόπουλοι, οι Θέμοι και οι πρωθιερείς του life style.

Το «Τρωκτικό», μετά την δολοφονία του κου Γκιόλια, για κάποιες ώρες αρνιόνταν με κάθε…φυσικότητα την οποιαδήποτε σχέση μαζί του και μετά από λίγο, ω του θαύματος έγινε ο «εμπνευστής, ο ιδρυτής, ο μπροστάρης, ο μεγάλος, ο αθάνατος, ο αρχηγός».

Αναρωτιέται κανείς, τι είδους επίθετα θα εφεύρουν, όταν θα φύγουν από τη ζωή κάποιοι πραγματικά Αθάνατοι με μεγάλη προσφορά στην πνευματική ζωή του τόπου.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η σπουδή που επέδειξαν πρόσφατα στην απόφαση για την μη άσκηση διώξεων που έδωσε στην Κύπρο ο Γενικός Εισαγγελέας στην υπόθεση του Christofias Watch. Παρουσίασαν την απόφαση, ως…νίκη των bloggers!

Ο γράφων, από την αρχή, δεν είχε συμφωνήσει ούτε με την δίωξη ούτε με την τελείως ανόητη ταλαιπωρία του δικηγόρου.

H απόφαση του Εισαγγελέα όμως, δεν συνιστά νίκη των…bloggers.

Και επαναλαμβάνω το γιατί:

είναι άτυπος μεν, αλλά υπαρκτός κανόνας, οι bloggers να συνιστούν μία κοινότητα στην οποία ανταλλάσουν απόψεις και σχόλια. Αν κάποιοι απλά επιτίθενται χωρίς να διαλέγονται ποτέ, δεν είναι bloggers- πολίτες, αλλά ασκούν εξουσία και μάλιστα με τον πιο αυταρχικό τρόπο, τον ανώνυμο.

Τώρα, κατά τα άλλα, καθόμαστε και περιμένουμε την προκήρυξη της Σέχτας.

Τέτοιο marketing, ούτε η Procter & Gamble δεν έχει.

Τη γνώμη μου για τη «Σέχτα» την είχα καταγράψει ΕΔΩ στις 5 Φεβρουαρίου του 2009.

Δεν θα προσθέσω κάτι παραπάνω αυτή την ώρα.

Αν πράγματι αναλάβει την δολοφονία η εν λόγω «οργάνωση» απλά στο δικό μου το μυαλό επιβεβαιώνονται τα όσα κατέγραφα τότε για το είτε απόλυτα ανώμαλο των τύπων αυτών, είτε για τον βαθύτατα σκοτεινό τους ρόλο που πόρρω απέχει από οποιαδήποτε έκφανση αριστερής ή αντιεξουσιαστικής βίας.

Το χειρότερο, με όλα αυτά, είναι πως επενεργούν με τον πιο ακραίο αποπροσανατολιστικό τρόπο σε μια εποχή που ο κόσμος είναι φοβισμένος, ζαλισμένος, οργισμένος και κολλημένος στη γωνία.

Καθώς δεν υπάρχουν, ακόμα τουλάχιστον, πειστικές και μαζικές απαντήσεις για το τι θα γίνει και πως θα αντεπιτεθεί ο μέσος πολίτης στην αφόρητη επίθεση που υφίσταται, ο κατακερματισμός των συνειδήσεων και της σκέψης πετυχαίνει απόλυτα μέσα από την σύγχυση.


Εν τέλει, τόσο τα πάσης φύσεως Τρωκτικά όσο και οι δολοφόνοι του κου Γκιόλια, λειτουργούν –έστω χωρίς να το καταλαβαίνουν- για το ίδιο αποτέλεσμα: την πλήρη απόκρυψη της πραγματικότητας, μιας πραγματικότητας εξαιρετικά σκοτεινής που δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.


Και αυτό βέβαια, γιατί η ανάδειξη ενός «λαμόγιου» ή και περισσότερων σε συνδυασμό με ροζ ειδησάρια όχι μόνο δεν είναι πολιτική αλλά ούτε καν ξεροκόμματο στο πιάτο του πεινασμένου για δικαιοσύνη. Είναι μεθοδευμένη και συστηματική αλλοτρίωση.

Ο συνδυασμός των «ειδήσεων» για την …κα Jennifer Love Hewitt που αγοράζει…gay πορνό βίντεο από τη μια και, της λίστας των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου από την άλλη, είτε από άσχετους και αναλφάβητους προέρχεται, είτε από εξαιρετικά επικίνδυνους και βαθύτατα ανήθικους.

Γιατί αυτού του είδους η «δημοσιογραφία» ακυρώνει στο τέλος κάθε κριτική διεργασία.

Είναι φτηνή, λαϊκίστικη, χυδαία και όχι μόνο δεν «χτυπάει το σύστημα» αλλά το βολεύει απέραντα.

Δεν είναι τυχαίος άλλωστε και ο συνθηματολογικού χαρακτήρα πατριωτισμός που παράγουν, δημιουργώντας έναν λανθάνοντα εθνοκεντρισμό στους αναγνώστες τους τη στιγμή που όλα όσα συμβαίνουν ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορά μας και δεν υπάρχει περίπτωση να αναστραφούν ή να μπουν σε τροχιά αμφισβήτησης αν δεν χτυπηθούν συνολικά από μαζικά προοδευτικά κινήματα πανευρωπαϊκής διάστασης.

Αυτού του είδους τα ανώνυμα «ενημερωτικά» δήθεν «blogs» βρίσκουν χώρο και υπάρχουν καθώς απουσιάζει (ακόμα) ένα ποιοτικό μαζικό κίνημα που να μπορεί να χαλιναγωγήσει τον αυταρχισμό που προελαύνει και ποδοπατά τους πολίτες εκτρέποντάς τους στο περιθώριο και μετατρέποντάς τους σε έναν πολτό ανέργων, ανασφάλιστων και έκπτωτων από την αξιοπρέπεια ανθρώπων.

Οι bloggers , θα πρέπει να προστατέψουν τα όπλα τους με κάθε τρόπο από οποιαδήποτε απόπειρα των αρχών να άρουν την αρχή της ανωνυμίας, αλλά παράλληλα, θα πρέπει να απαγορευτεί στους επαγγελματίες δημοσιογράφους να έχουν blogs χωρίς ονοματεπώνυμο.

Και όπως πάρα πολύ σωστά επισημαίνει ένας από τους παλαιότερους και καλύτερους κατά τη γνώμη μου έλληνες bloggers στο ιστολόγιο του Λαπούτα ,απευθυνόμενος στον έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης :

«Η συζήτηση που πρέπει να κάνετε είναι αποκλειστικά και μόνο με τους δημοσιογράφους που διατηρούν “ενημερωτικά μπλογκ”. Εμείς οι υπόλοιποι, που δεν είμαστε δημοσιογράφοι, για τι πράματα ακριβώς να συζητήσουμε»

Επισημαίνω ξανά, πως ασφαλώς και μπορεί να είναι και blogger ένας δημοσιογράφος ή και μια ομάδα δημοσιογράφων. Φτάνει, να υπογράφουν.

Οι εποχές, είναι εξαιρετικά δύσκολες, θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο και πολύ μάλιστα και για αυτό όσοι θέλουν να «ενημερώνουν» «καταγγέλλουν» «αποκαλύπτουν» θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των λόγων τους.

Ακριβώς, όπως αναλαμβάνει την ευθύνη του ο κάθε ένας που κατεβαίνει σε μια διαδήλωση και κινδυνεύει να συλληφθεί ανά πάσα στιγμή, ακόμα και αν δεν φοράει κουκούλα.

Γιώργος Πήττας για τον Πολίτη και το TVXS.

ΥΓ: Σας περιμένω όλους στις 6 το απόγευμα στη συχνότητα 107.6.

Φυσάει, Άλλος Αέρας στα FM. Φρέσκος!

Σημείωση:

Πριν από λίγες ώρες το "Τρωκτικό" ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του.

Να υποθέσω πως θα επιστρέψει μετά από εύλογο χρονικό διάστημα επειδή θα "υποκύψει την τρομερή πίεση που του άσκησαν οι αμέτρητοι φίλοι του";

Να υποθέσω πως θα εμφανιστεί πλέον ως κανονική εφημερίδα στα περίπτερα μετά από λίγους μήνες; Όλα τα περιμένω.

Το νεκρό τρωκτικό στην κορυφή-συμβολικά βαλμένο-είναι φωτογραφία που βρήκα στο διαδίκτυο που την επεξεργάστηκα στο picasa.

Update...

Ήρθε πριν από λίγη ώρα, ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό:

«Ανοίκεια επίθεση σου κάνει το christofias watch, πήγαινε δες πρέπει να απαντήσεις

Όχι, δεν απαντώ.

Που να απαντήσω; Σε ψευδώνυμα; Και για ποιο λόγο;

Οι απόψεις μου, είναι όλες καταχωρημένες εδώ, στο αρχείο του Ιστολογίου μου.

Όποιος θέλει να διαπιστώσει την συνέχεια ή την ασυνέχεια τους, τους προβληματισμούς τα ερωτήματα κλπ, ας μπει στον κόπο να κάτσει να διαβάσει.

Τους αφιερώνω το "σιγά μην κλάψω" του Αγγελάκα, αν θέλουν να καταλάβουν κάποιοι το γιατί, να ψάξουν να βρουν τους στίχους.

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΘΟΛΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟΝ ΗΡΩΑ
ΓΙΑΤΙ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΗΤΑΝΕ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟ ΤΡΩΚΤΙΚΟ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΟΛΩΝΩΝ ΣΣ ΤΑ ΑΠΛΗΤΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ

bananistanos είπε...

Δεν ξέρω τι σημαίνει άρση της ανωνυμίας. Αν σημαίνει να μου απαγορεύσει εμένα ( ή οποιουδήποτε)να γράφω ανώνυμα σε μπλογκ ασφαλώς και διαφωνώ. Αν σημαίνει να έχει την ευχαίρια το κράτος να μαθαίνει (με διάταγμα δικαστηρίου) ποιός κρύβεται πίσω από ένα ψευδώνυμο ή ένα δημοσίευμα που παραβιάζει κάποιο νόμο, τότε συμφωνώ και επαυξάνω.

Όσο για το να είναι υποχρεωτικό οι δημοσιογράφοι, να γράφουν επώνυμα, δεν βλεπω πως μπορεί να γίνει. Ποιός ξέρει αν εγώ είμαι δημοσιογράφος ή ίσως ερασιτέχνης δημοσιογράφος αφού γράφω ανώνυμα. Το σημαντικό είναι αν εγώ (ότι/όποιος και να είμαι) γράψω χωρίς στοιχεία ότι ο Πίττας πουλά ναρκωτικά, να μπορεί ο Πίττας να μου κινήσει αγωγή ( αφού με εντοπίσουν μετά από διάταγμα δικαστηρίου). Ή αν απειλήσω τη ζωή κάποιου...

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό το άρθρο σου

Yellow Kid είπε...

Εκτακτος μεσιέ Πήττα!

(Χμμμ...Δεξιέ καθαρολουλτούρα μπορείς σε παρακαλώ να μας εξηγήσεις τι εννοείς με τον ορισμό "θολοκουλτούρα"; Σε ρωτάω γιατί για να το γράφεις, κάτι παραπάνω θα ξέρεις.)

Anef_Oriwn είπε...

Yellow Kid,

Θολοκουλτούρας ή “Θολοκουλτουριάρης”,
(Λέξη που κατέχει τιμητικότατη θέση στο λεξιλόγιο διαφόρων καθαροκουλτουριάρηδων, την οποία μάλιστα προσάπτουν με μπόλικη γαλαντομία σε διάφορους με τους οποίους διαφωνούν καθότι είναι και ευγενικότατα τα παιδιά, έχουν και παιδεία!).
Λοιπόν, “θολοκουλτουριάρης” είναι (σίγουρα) λέξη σύνθετη, από το “θολός” ή το “θόλος” (θα το διευκρινίσουμε μετά αυτό) και από την ξενικιά αλλά ελληνοποιημένη λέξη κουλτουριάρης εκ του εγγλέζικου culture (μάλλον λατινογενής είναι η λέξη αλλά εγώ δεν κατέχω πράμα από λατινικά). (Η περίπτωση να προέρχεται από το αγγλικό cool ή κουλ στα ελληνικά είναι πολύ πιθανή. Γιατί εκ του κουλ έχουμε και το κουλάρω … δηλ. ηρεμώ Και ο θολοκουλτουριάρης ίσως είναι αυτός που αφού είχε θολώσει πρώτα το μάτι του – τα ‘χε πάρει, όχι τα λεφτά αλλά στο κρανίο - και μετά κουλαρε και ξαναβρήκε την ψυχραιμία του …)

Κουλτουριάρης, βασικά είναι αυτός που ασχολείται που πάνω που πάνω, (όπως λαλούμεν δακάτω στην Κυπρο) δηλ. επιφανειακά με θέματα πολιτισμού τζιαι κάμνει τζιαι τον καμπόσο δηλ. τον σπουδαίο. Ως εδώ καλά, όμως πως κολλά ο θόλος ή ο θολός με τον κουλτουριάρη;

Θόλος είναι ο “κουππές” (δηλ, η καμπυλόγραμμη στέγη) της εκκλησιάς. Άρα ο “θολοκουλτουριάρης” είναι ο κουλτουριάρης που έχει ανέβει στο θόλο κάποιας εκκλησιάς και ζει εκεί η απλά ανέβηκε για να βγάλει λόγο (μπορεί να κάνει προεκλογική) ή ετοιμάζεται να πηδήξει (όχι την παπαδιά) αλλά προς τα κάτω (ίσως είναι του άλματος επί κάτω), ή ακόμη μπορεί να είναι και κατασκευαστής θόλων (“κουππέδων”) – που είναι και δύσκολη δουλειά.

Θολός είναι ο θολωμένος, αυτός που έχει θολούρα (δηλ. μια θαμπάδα) ή αυτός που θολώνει συνήθως τα ύδατα, αλλά δεν διευκρινίζεται αν αυτά είναι θαλασσινά, ποταμίσια, λιμνίσια ή κάποιου υδατοφράκτη (φυσικά με την ανομβρία έχουν στερέψει και οι φράκτες, άντε να βρεις λίγη λάσπη για λασποθεραπεία). Αλλά μπορεί θολό να είναι και το τοπίο (ένεκα ομίχλης, συννεφιάς ή καπνού) αλλά θολό μπορεί να είναι και το τζάμι του αυτοκινήτου, φέρ’ ειπείν να πούμε – σε τέτοια περίπτωση πρέπει να σταματήσουμε να οδηγούμε μέχρι να καθαρίσει ή ο καιρός ή το τζαμί του αυτοκινήτου μας!)
Άρα “θολοκουλτουριάρης” είναι ένας κουλτουριάρης (διανοούμενος) που τον βλέπουμε θολά γιατί δεν έχουμε βάλει τα γυαλιά μας … Ή μπορεί κι ένας άλλος, κουλτουριάρης και πάλι που επειδή δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει, έχει πάρει ένα καλάμι (μπορεί να το έχει καβαλήσει κιόλας) ή ένα ξύλο (μπορεί για να μας δείρει γιατί είμαστε απαίδευτοι), και ανακατώνει (για να θολώσει) τα νερά στο ρέμα αλλά προσέχετε μην σας πάρει το ρέμα!
Έρεε, ρε άμα βγάλουμε τη γλώσσα μας περίπατο ότι θέλουμε και ότι μας κατεβεί λαλούμεν! Δεν πληρώνουμε δα και φόρο!

Καλό σας βράδυ και ότι ποθείτε να το πάθετε!

Yellow Kid είπε...

Βρε Άνευ Ορίων εγώ τα ξέρω!
Άνοιξα και μπλόγκ απ' ότι μπορείς να δεις! Για τους καραγκιόζηδες που το παπαγαλίζουν είναι η ερώτηση!

Anef_Oriwn είπε...

Yellow Kid,
Δεν ήταν για ΣΕΝΑ η αναφορά ΜΟΥ ... Αλλά ίσχυσε το ρητό «για σέν’ τα λέω πεθερά για να τ’ ακούει νύφη»!

Ibis είπε...

Καλημέρα σας,

Συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτηση σας για troktiko με την διαφορά ότι θα αφαιρούσα την έννοια blog.

Συνονθύλευμα δημοσιευμάτων, απουσία πηγών, σκοπιμότητες, δημοσιογραφικά παιχνίδια και υπόγειες γραμμές και κατευθύνσεις δεν μπορούν να αποτελούν χαρακτηριστικά ενός blog.

Προσωπικά θεωρώ ότι με το κλείσιμο του troktiko δεν χάνεται κάτι ίσα ίσα υπάρχει χώρος για τα αναρίθμητα ποιοτικά και ουσιαστικά blogs.

Όσο για τα περί δημοκρατία που κάποιοι "blogger" αναφέρουν στις αναρτήσεις, θεωρώ ότι έχουν παρασυρθεί από τον troktikisto λαϊκισμό αναζητώντας κλικ διαδικτυακής επιτυχίας.
Η δημοκρατία δεν μετριέται με κλικ και google analytics!!

Με εκτίμηση
Ibis

Skorpion είπε...

Αυτη η αναρτηση ειναι γεματη ανοησιες. Αυτο δεν το λεω με σκοπο να χυδαιολογησω η να προσβαλλω, μαλιστα το λεω διοτι δεν ειναι συνηθες φαινομενο. Σε τετοιο βαθμο. Νομιζα τουλαχιστον πως ηταν διαφορετικος ο τροπος που αυτος που εχει το μπλογκ βλεπει τα πραγματα. Αρα υπηρχε και εκπληψη στην αντιδραση μου.

Δυστυχως οι ιδεοληψιες σας, σας εχουν επηρεασει υπερ του δεοντος και σας εχουν κανει να γραφετε οχι μονο υπερβολες αλλα θεωριες συνομωσιας.

Συγκρινεις τα ασυγκριτα.

1) Το Τροκτικο ποτε δεν ειχε δαφνες ποιοτητας, ο καθενας εγραφε οτι ηθελε εκει και μπορει να εξυπηρετουσε και συμφεροντα αυτου που τα ειχε. Τα μπλογκ απο την αλλη αφηνουν φωνες που δεν ακουγουνται σε αλλα μεσα να ακουστουν, και ειχε διαφορες αποκαλυψεις. Δεν το θεωρω σπουδαιο μεσο ενημερωσης η ποιοτικο αλλα πως στον διαβολο να τους συγκρινεις με την Σεχτα η τρομοκρατες. Δηλαδη για βαλε τον νου σου να δουλεψει οταν η πεννα η το πληκτρολογιο ξεκινα να γραφει.

2. Η υποθεση του Ξενη ηταν μια ηττα να το πουμε της Ελευθερης εκφρασης καθως αποδειχθηκαν και ποδκιαντραποι και ισχυροι και ταλαιπωρησαν τον ανθρωπο, η καταληξη της υποθεσης ειναι νικη υπερ της ελευθερης εκφρασης. Τωρα εαν εσενα δεν σου αρεσει το Χριστοφια γουατς δεν σημαινει πως η υποθεση ειχε να καμει με το να βαθμολογησουμε την ποιοτητα τουτου του μπλογκ. Λανθασμενα το παρουσιαζουν αυτοι ως επιβεβαιωση ολων των οσων λεγουν αν και δειχνει πως η κυβερνηση αυτη εχει μεγαλο προβλημα(Στον εγκεφαλο της, στο πως αντιλαμβανεται τις εξουσιες, στο στο).

Απο οτι καταλαβα σου αρεσουν τα σοβαροφανεις μπλογκ, απο αυτα που γραφουν χαλαρα αλλα και συχνα πολυ ειρωνικα και χυδαια. Επισης σου αρεσει αυτος που εχει στο μπλογκ να συμετεχει σε διαλογο με τους υπολοιπους. Δαμε εσχεις πολλα δικαια σε τουτα τα δκυο. Ομως απο το πηγαινεις απο αυτο το σημειο στον ισοπεδωτισμο που πηγες για αυτα του ειδους των μπλογκ τι να σου πω.

Ξεπερνας και εσυ ορια και γινεσαι υπερβολικος. Ναι μιλησαν εκει σε αυτο το μπλογκ και για σενα με τροπο που θα εβρισκες χυδαιο. Αν και δεν ειμαι σιγουρος εαν με αυτη την απαντηση σου τους ξεπερνας.

Βασικα ανταλλασετε βρισιες, απλως εσυ το κανεις με τον διπλωματικο τροπο.

Η δικη μου θεση ειναι πως δεν υπαρχει μονο ενα ειδος μπλογκ.
Επισης δεν ειναι μονο το CW που θα κυνηγησουν, εαν αρθει η ανωνυμια στα μπλογκς. Περαν απο τους δικους μας ορισμους, ειναι ενα μπλογκ. Και το θεμα ειχε να καμει με σχολια καποιου που εγραψε κατι και με τιμωρια καποιου τριτου αγνωστου επειδη ταχατες ειχε μια σχεση με τα μπλογκ. Εαν παιρνουσε το δικο της κυβερνησης, θα βλεπαμε και χειροτερα πραγματα. Αυτο που το καθιστα νικη των μπλογκ ειναι η σταση της κυβερνησης και οχι η ποιοτητα του Χριστοφια γουατς. Ολα αυτα που αναφερα ειναι αυτονοητα.

Και 3 παλι με τις ιδιοληψιες σου πας να βαλεις ολα τα μη ποιοτικα μπλογκ σε μια κατηγορια. Λεγομενα μη ποιοτικα μπλογκς υπαρχουν σε ολους τους πολιτικους χρωματισμους οπως και εαν θα θελουν καποιοι με βαση τις ιδεοληψιες τους να παρουσιαζουν τα πραγματα. Το ιδιο και κακως νοουμενο "σοσιαλισμος/ αλληλεγγυη, επαναστανατικο,κτλ,κτλ". Δεν υπαρχει μονο μια κακη ιδεολογια που αντιπροσωπευει ολα τα κακα μπλογκς η μη-μπλογκς κατ'εσενα.

Το τελευταιο σχολιο σου δεν το καταλαβα. Συντασσεσαι και εσυ με αυτους που απειλουν τα μπλογκς διοτι δεν γουσταρεις πολλους που εχουν μπλογκ ; Η δεν αξιζουν καν να θεωρηθουν ως μπλογκερ κατ'εσενα.

Ας μην γινομαστε ιεροεξεταστες επιτελους. Διαφωνω και με το οι δημοσιογραφοι να υποχρεουνται να γραφουν ανωνυμα. Βαλε λιγο την μαπα κατω.

Τοσο αντιδημοκρατικο και ιεροεξεταστη δεν σε ξαναθυμουμαι να εισαι, αλλα μπορει να μην θυμαμαι καλα.

Προσωπικα αυτο ειναι απο τα χειροτερα κειμενα σου που εχω διαβασει ποτε.

Skorpion είπε...

Να το πω ξανα και συντομα. Δεν παιζει καθολου η ποιοτητα ενος μπλογκ στο καθε ποσον ειναι μπλογκ η οχι. Το να θελουμε να κλεισουν η να μην εχουμε προβλημα οταν δολοφονειται ο ιδιοκτητης ενος λεγομενου η οντος μη ποιοτικου μπλογκ διοτι ποιοτικα δεν γουσταρουμε το μπλογ, ειναι ενας απολυτως λανθασμενος τροπος να δουμε τα πραγματα.

Τασεις Ιεροεξετασεις, η να λεμε πως δεν χανουμε και τιποτα γιατι ειναι κακοι (δαμε βαλε την ιδεολογια που δεν γουσταρεις), σημαινει πως χανουμε απολυτως ποια ειναι η ουσια της ολης κουβεντας.

Ντροπη να μας κοφτουν οι ιδεοληψιες μας και οι ιδεολογιες μας και να πανυγηριζουμε οταν παει να κλεισει ενα μπλογκ που δεν γουσταρουμε λογω βιας.

Αυτο βεβαια δεν σημαινει πως δεν πρεπει να κανουμε κριτικη για τα μη ποιοτικο μπλογκς. Αλλα ειναι μεγιστη υβρις, πρωτα πρωτα απεναντι στην δημοκρατια, να θελεις να κλεισει ενα μπλογκ διοτι δεν το γουσταρεις. Η να μην βλεπεις προβλημα οταν παει να κλεισει λογω ασκηση ανωτερης βιας.

Skorpion είπε...

μαλλον εν κοφτει κανενα αλλα μολις τωρα ειδα πως και το CW απαντησε στον ΠΠ.

kyan23 είπε...

Συμφωνώ απόλυτα σε όλα!

>http://episkiasis.wordpress.com/2010/07/25/peri-troktikou/

Anef_Oriwn είπε...

Αγαπητέ PolitisPittas,

Όποιος έχει μούγιαν μουγιάζεται! Τζιαι τα “Κοπέλια” του W.C. Blog εμουγιαστήκαν γιατί πολλά απ’ όσα γράφεις [με αρκετή καυστικότητα μάλιστα] αντανακλούν και στους ιδίους, αν και δεν να τους κατονομάζεις! Βλέπεις τα πλάσματα εν τζιαι βλάκες! Απλώς εργολαβικά έχουν αναλάβει να επιτελέσουν ένα έργο κι όποιος νομίζουν ότι τους στέκεται εμπόδιο ή δεν είναι καθαρά μαζί τους, τον διαβάλουν, τον λοιδορούν, τον βρίζουν και προσπαθούν να τον μειώσουν! Και το ραβασάκι του Αρχι-Επίτροπου αυτό το περιεχόμενο έχει. Μετά συγχωρήσεως αλλά σαν το “πουττίν το κλαμένο” κάμνει!
Τι το ‘θελες κι ΕΣΥ εκείνο το
“… είναι άτυπος μεν, αλλά υπαρκτός κανόνας, οι bloggers να συνιστούν μία κοινότητα στην οποία ανταλλάσουν απόψεις και σχόλια. Αν κάποιοι απλά επιτίθενται χωρίς να διαλέγονται ποτέ, δεν είναι bloggers- πολίτες, αλλά ασκούν εξουσία και μάλιστα με τον πιο αυταρχικό τρόπο, τον ανώνυμο” ή το
“…Αυτού του είδους τα ανώνυμα «ενημερωτικά» δήθεν «blogs» βρίσκουν χώρο και υπάρχουν καθώς απουσιάζει (ακόμα) ένα ποιοτικό μαζικό κίνημα που να μπορεί να χαλιναγωγήσει τον αυταρχισμό που προελαύνει και ποδοπατά τους πολίτες εκτρέποντάς τους στο περιθώριο και μετατρέποντάς τους σε έναν πολτό ανέργων, ανασφάλιστων και έκπτωτων από την αξιοπρέπεια ανθρώπων.”

Ανώνυμος είπε...

Λυδία

έκανα λιγα χιλιόμετρα να βρω net να σας διαβασω ειμαι σε διακοπες αλλά ήμουν σιγουρη πως κατι θα ειχατε γραψει και το ειχα σκοπο μια απο αυτες τις μερες, αλλά με προλαβε φιλη στο τηλεφωνο που σας διαβασε στο tvxs και μου ειπε. Νομιζω πως με αποσταση ειναι το καλυτερο που διαβασα για ολα αυτα.

Γραψανε και αλλοι στο "ιδιο μηκος κύματος" αλλά αυτο που κάνει τη διαφορά κε Πήττα είναι πως αυτά που γραφετε εσεις, τα λετε απο παλια που σας διαβαζω, δεν "ξυπνησατε" τώρα με αφορμη το φονικό.

Unknown είπε...

Skorpion δεν προλαβαίνω να μπω σε αναλυτική συζήτηση! Για το Χριστόφιας Ουοτς θα επαναλάβω τα ίδια που εχω πει 500 φορές.

Όταν άνοιξε, το καλοδέχτηκα γιατί θεωρούσα και θεωρώ πάντα πως ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ μεταξυ διαφορετικών απόψεων οφελει ΟΛΟΥΣ.

Γιατί -και αυτό για πολλοστή φορά θα το πω- δεν θεωρώ πως όποιος είπε οχι στο ΑΝΑΝ είναι εθνικιστής ή φασίστας και πως οποιος είπε ναι, είναι..προδότης και τουρκόσπορος και άλλα τέτοια αηδιαστικά.

Στη συνέχεια, το εν λόγω "μπλογκ" ξεκίνησε έναν -κατά τη γνώμη μου- απαράδεκτης βρωμιάς πόλεμο σε προσωπικό επίπεδο κατά άλλων μπλόγκερς που εχουν διαφορετικές απόψεις.

Επίσης δεν συμπεριφέρονται ως μπλόγκερς, δεν επισκέπτονται κανένα άλλο μπλογκ, και οι ίδιοι, ως "μπλόγκερς" δεν κάνουν διάλογο με τους σχολιαστές τους όταν αυτοί δεν χειροκροτούν αλλά θέτουν ερωτήματα και κάνουν κριτίκή.

Τελικά, είναι ένα βήμα μονοσήμαντης προπαγάνδας της Α άποψης.

Δεν κρίνω την όποια Ά άποψη, γιατί θεωρώ όλες τις αποψεις ΣΕΒΑΣΤΕΣ εφ όσον είναι εκφρασμένες με κοσμιότητα και προσφέρονται για διάλογο και κρίση.

Σε τελευταία ανάλυση-το έχω και αυτό επαναλάβει πολλές φορές- ο τρόπος με τον οποίον εκφράζονται, ΒΛΑΦΤΕΙ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ τα όσα υποστηρίζουν στο πολιτικό πεδίο.

Εχουν καταντήσει να μου..."προσάπτουν" ως κατηγορία το ποιοι είναι ή δεν είναι φίλοι μου, χωρίς ποτέ να μπορούν να φανταστούν πως κάποιοι μπορεί να διατηρούν άριστες ανθρώπινες σχέσεις ενω ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ σε κάποια ζητήματα.

Αρκεί με αυτούς όμως.

Από κει και πέρα, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο, γιατί θα υποχρεωθώ να επαναλάβω τα όσα ήδη έχω γράψει.

Σε κάποιους αρέσουν, σε κάποιους όχι. Έτσι και αλλιώς ποτέ δε με ενδιέφερε να είμαι "αρεστός" σε όλους.

Και ναι, δυστυχώς τα μπλογκς έχουν πέσει στα χέρια διαφόρων κύκλων και τα χρησιμοποιούν ως εργαλεία προπαγάνδας και σπίλωσης. ΄

Αν κανείς δει λεπτομερειακά τις αποχρώσεις του Τρωκτικού, θα το καταλάβει.

Unknown είπε...

Λυδία, καλημέρα, πρέπει να γράφαμε μαζί. Καλές διακοπές να έχεις και άσε το διαδίκτυο βρε παιδί μου λίγες μέρες! Τα κείμενα, εκεί θα μείνουν!!!!

Καλές βουτιές!

Ανώνυμος είπε...

george είδες το σημερινό αρθρο του Κουλογλου; Ουσιαστικά παραπέμπει στον Τσαγκαρουσιάνο και σένα.

Από μενα, μπράβο!

Axl.

Μιχάλης είπε...

Γιώργο σε χαιρετώ.

Έχω την άποψη ότι θίγεις ένα πολύ σοβαρό θέμα που έχει πολλές παραμέτρους και διαστάσεις.
Σίγουρα κανένας δεν μπορεί να πει μπράβο για τη δολοφονία οποιουδήποτε ανθρώπου, όσο και αν τον εχθρευόμαστε ή τον μισούμε.
Προσωπικά τον Γκιόλια δεν τον ήξερα.
Έμαθα για τη δολοφονία του ενώ βρισκόμουν στην Ελλάδα και ανοίγοντας σε κάποια στιγμή την τηλεόραση. Και πρέπει να πω ότι μου έκανε εντύπωση η αντίδραση απλών ανθρώπων, που δεν συγκινήθηκαν ιδιαίτερα από την είδηση.

Αναφορικά με τη σχέση Τρωκτικού και Γκιόλια, στο ρεπορτάζ που παρακολούθησα μίλησε ο δικηγόρος του ο οποίος αρνήθηκε επίμονα ότι ο δολοφονηθείς είχε οποιαδήποτε σχέση με το ιστολόγιο.
Γιατί αναιρέθηκε αυτή η αρχική τοποθέτηση και γίνεται στο τέλος παραδοχή για τη σχέση Γκιόλια και Τρωκτικού, δεν μπορώ να ξέρω.
Όμως κινεί την υποψία το γιατί κάποιοι προσπάθησαν αρχικά να πείσουν ότι δεν υπήρχε καμία σχέση.


Για το ίδιο το Τρωκτικό θα πω ότι κάποτε το επισκεπτόμουν αλλά δεν μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Ήταν ένα μίγμα είδησης και κουτσομπολιού και πολύ σωστά τα λες φέροντας ως παράδειγμα την Κάλλας και τη Δημητρίου. Κάτι τέτοιο ήταν και γι αυτό το λόγο προσωπικά δεν το θεωρούσα αξιόπιστη πηγή.

Επίσης, σωστά κατά την άποψη μου περιγράφεις το τι είναι και τι δεν είναι μπλογκ. Για μένα ο χώρος αυτός προσφέρεται για συζητήσεις και όχι για κηρύγματα από άμβωνος και κυρίως για προσωπικές επιθέσεις (πάντοτε ανώνυμες) και σπίλωση χαρακτήρων.

Όσον αφορά την ανωνυμία πιστεύω ότι πρέπει να διαφυλαχθεί υπό όρους. Διότι δεν μπορεί κάποιος ανώνυμα να βρίζει και να σπιλώνει επώνυμους.
Και οι δημοσιογράφοι που διατηρούν ιστολόγια, κατά την άποψη μου είναι ηθικά υποχρεωμένοι να γράφουν και να υπογράφουν επώνυμα και όχι ανώνυμα ή με ψευδώνυμα.

Skorpion είπε...

Για τις πρωτες παραγραφους της απαντησης σου, σου λεγω πως σε ξαναειδα να τις γραφεις και ειναι σεβαστη η αποψη σου. Δεν διαφωνησα με αυτο. Απλως δεν νομιζω πως λογω αυτων μπορεις να κανεις συγκρισεις για σεχτες η να τους βαφτιζεις ως μη μπλογκερς που δεν σε κοφτει τι θα γινει εαν του κυνηγησει το κρατος και τους φιμωσει. Δηλαδη αυτα που λες κατα την δικη μου αποψη δεν εχουν καμια σχεση με το εαν πρεπει να γινεται σεβαστη η αποψη τους.

Νομιζω πως αντις να βλεπουμε την ουσια στην Κυπρο και Ελλαδα η οποια ειναι η προσπαθεια καποιου πολλα πιο ισχυρου οργανισμου και αυταρχικου απο το CW και αυτο ειναι η κυβερνηση και το ΑΚΕΛ, να φιμωσουν και να επιβληθουν, ασχολουμαστε με το εαν οι του CW προσβαλλουν μπλογκερς η δεν καθονται να κανουν συζητηση. Εγω αναρωτιεμαι εαν δεν το εβλεπες επι προσωπικου το θεμα, δηλαδη ενας τριτος ασχετος που βλεπει τα οσα συμβαινουν, νομιζεις πως αυτο που θα το απασχολουσε ειναι εαν του CW πηγαινουν σε αλλα μπλογκς να καμουν διαλογο η εαν ειναι χυδαιοι η ακραιοι ; Πως καποιος τριτος, η ας πουμε ξενος λιγο αντικειμενικος θα αντιμετωπιζε το ολο ζητημα ;

Η υποθεση του Γκολια στην Ελλαδα κατα την αποψη μου δεν δειχνει πως δημοσιογραφοι δεν πρεπει να εχουν μπλογκς η να μην τα εχουν ανωνυμα. Ο ανθρωπος δολοφονηθηκε, και ο λογος πιθανον να ειναι αποκαλυψεις που βγηκαν στην επιφανεια. Ουτε και εγω εβρισκα το τροκτικο ποιοτικο η σοβαρο αλλα και παλι χανουμε την ουσι
Για οσα λεεις, για απαραδεκτους χαρακτηρισμους κτλ κτλ, ετερον εκατερον. Δεν σημαινει πως θα τους βαφτισεις μη μπλογκερς, η πως μπλογκ ειναι μονο οτι περνα τα δικα μας μετρα ποιοτητας.

Το προβλημα ειναι πως χανεται η ουσια. Η μαλλον γραφεις ολα αυτα που γραφεις διοτι πιστευεις πως πρεπει να υπαρχουν μπλογκερς και μπλογκ δυο ταχυτητων. Αυτο βλεπω απο το κειμενο σου. Αυτοι που οντως ειναι μπλογκερς και τα δικαιωματα τους πρεπει ο νομος να τα σεβεται, και οι μη ποιοτικοι μη μπλογκερς που πρεπει να εχουν διαφορετικη αντιμετωπιση. Ειδικα εαν γραφουν δημοσιογραφοι σε αυτα.


Αυτο ειναι απολυτως απραδεκτο. Εαν προσεξες, δεν κανω τον συνηγορο του CW και δεν καθομαι να απαντω σε αυτα που λες για χυδαιολογιες, πως δεν απαντουν σε αλλα μπλογκς και ουτω καθεξης. Δεχομαι να κανεις την κριτικη σου, αλλα ξινιζω εκει που αποφασιζεις να μιλησεις πως δεν ειναι μπλοκερς. Επισης ατυχη, και ενοχλητικη ειναι η συγκηρια με την υποθεση του Ξενη και υποθεση Γκολια.

Δεν πιστευω πως ο κοσμος εχει αναγκη να προστατευθει απο το καθε CW, η τροκτικο.

Και ειναι αντιδημοκρατικο να μιλαμε για διαφορετικη αντιμετωπιση μπλογκς με βαση καποια, υποκειμενικα στανταρτ. Ιδιως διοτι αυτοι που κυνηγουν συγκεκριμενα μπλοκς δεν ξεχωριζουν. Εαν θα ψηφισουν νομους κατα των μπλογκς δεν θα ειναι νομοι κατα του CW η κατα του δικαιωματος οι δημοσιογραφοι να γραφουν ανωνυμα. Ολους θα τους πιασει.

Αρα ας μην χανουμε την ουσια, δεν προσπαθω να δικαιολογησω την ποιοτητα οποιουδηποτε μπλοκ η την συμπεριφορα του οποιουδηποτε μπλοκ.

Μετα τα τελευταια συμβαντα, δεν πιστευω πως αυτο που πρεπει να ειναι το πρωτο μας μελημα ειναι η ποιοτητα αυτων των δυο μπλοκ, η ο κινδυνος που αντιμετωπιζει η κοινωνια λογω αυτων. Εγω εχω την εκτιμηση πως δεν ειναι ετσι τα πραγματα.

Ο κοσμος που θελει να προφυλαχθει απο την λεγομενη η οχι, σαβουρα στα μπλογκς δεν εχει παρα να μην επισκεφθεται τα μπλογκς που δεν ειναι της αρεσκειας του.

Το συμπερασμα μου ειναι πως σε καποιο βαθμο συμπαραστεκεσαι σε ολους αυτους που μαχουνται να διωξουν μπλογκς. Κριμα, διοτι οταν αρχισει ο χορος εν να τους πιαει ουλους.

ellinida είπε...

Λυπάμαι γιά τον άνθρωπο αλλά συγνώμη δεν αντέχω τις υπερβολές του τύπου ήταν ήρωας, πατριώτης κλπ.
Υπερβολές, θεατρινισμοί, εκβιασμοί, ανακρίβειες και κατάπτυστα "δημοσιογραφικά" μπλογκ που κατεβάζουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα στις ειδήσεις. Συγχαρητήρια γιά το άρθρο σου Γιώργο, δεν θα άλλαζα ούτε μιά λέξη.
Καλημέρα.

Ανώνυμος είπε...

You have hit the mark. It seems to me it is excellent thought. I agree with you.