Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Το Χταπόδι στο Προεδρικό!

Τη σκέψη την ακούω όλο και πιο συχνά τις τελευταίες μέρες μιλώντας με γνωστούς, φίλους, συναδέλφους, περαστικούς στο δρόμο:
Ας αγοράσει ή έστω ας νοικιάσει η Κυπριακή Δημοκρατία το Χταπόδι- Προφήτη, τον διαβόητο Paul, ελληνιστί Παύλο, που από εδώ και στο εξής θα τον λέμε απλά Προφήτη Παύλο.

Ορισμένοι μάλιστα, ισχυρίζονται πως το Χταπόδι, ήρθε από το Μέλλον, από άλλο Χρόνο και για αυτό ξέρει όσα έπονται….

Να προσληφθεί-λένε αρκετοί- έως το τέλος του 2010, άντε ως το πρώτο εξάμηνο του 2011, ως ειδικός εντεταλμένος σύμβουλος των πολιτικών μας ταγών, ώστε να δώσει επιτέλους κρίσιμες απαντήσεις στα βασανιστικά και επί δεκαετίες άλυτα εθνικά μας διλλήματα.

Τώρα που το Μουντιάλ τελειώνει, αντί να πέσει σε κατάθλιψη το καημένο λόγω αεργίας θα μπορούσε κάλλιστα να προσφέρει ύψιστες υπηρεσίες στο έθνος, εφ’ όσον οι καθ’ ύλην αρμόδιοι αποδείχθηκαν μέχρι τώρα είτε αδύναμοι, είτε κατώτεροι των περιστάσεων.

Το Χταπόδι- Μέλλον, ο Προφήτης Παύλος, με το εξαιρετικό χάρισμα που του έδωσε η μητέρα Φύση, σε συνδυασμό με τον ορθολογισμό της βρετανικής του καταγωγής και της γερμανικής του παιδείας, αν μη τι άλλο θα δώσει κάποια διέξοδο στα αδιέξοδα μας.

Φανταστείτε λοιπόν, την πρώτη ιστορική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό.

Γύρω, μαζεμένοι όλοι και, στη μέση το ειδικό ενυδρείο με τον Προφήτη Παύλο.

Πρώτα απ’ όλα βέβαια, θα πρέπει οι Αρχηγοί, να συμφωνήσουν στα ερωτήματα, κάτι που μοιάζει δύσκολο.

Αλλά, χάριν συντομίας ας υποθέσουμε πως κατόρθωσαν το ακατόρθωτο.

Πλησιάζει λοιπόν ο πρώτος στην τάξη Πολίτης της χώρας και εκ μέρους του έθνους ρωτάει:

-Προφήτη Παύλο, εσύ με το σοφό κεφάλι και τα οκτώ πλοκάμια…τι λες;
Η Λύση του Κυπριακού θα δοθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς;

Την ίδια στιγμή, ένας ειδικός υπάλληλος βάζει μπροστά στον Προφήτη, με τον προσήκοντα σεβασμό, δύο κάρτες. Η μία γράφει ΝΑΙ και η άλλη ΟΧΙ.

Με κομμένη την ανάσα, σύσσωμη η ηγεσία, σκύβει ελαφρά μπροστά για να έχουν όλοι γνώση της προφητείας.

Ο Προφήτης Παύλος, κουνάει με χάρη 2-3 πλοκάμια και στη συνέχεια με μία ρευστή κίνηση πάει κοντά στις δύο κάρτες, που έχουν μπροστά τους λίγη τροφή ώστε να γλυκαθεί το χταπόδι και να πράξει τα δέοντα.

Ξαφνικά, ο Προφήτης Παύλος απλώνει ένα πλοκάμι προς την κάρτα ΟΧΙ.
Αμέσως μετά, το αποσύρει, ρίχνει ένα βλέμμα προς τους εναγώνιους παριστάμενους και τεντώνει τώρα ένα άλλο πλοκάμι προς το ΝΑΙ.
Όμως, το τραβάει και αυτό. Μένει ακίνητο.
Ξαφνικά, πετάει ταυτόχρονα δύο πλοκάμια και παίρνει τροφή και από τις δύο κάρτες!

Ανησυχία στην αίθουσα. Τι θέλει να πει ο πάνσοφος Προφήτης;

Τότε, ο γερμανός συνοδός του, που έχει έρθει μαζί για να βοηθά στην αποκρυπτογράφηση των προφητειών απευθύνεται με ύφος σοβαρό στην πολιτική ηγεσία του τόπου και λέει:

«Ο Προφήτης μίλησε! Είπε πως θα υπάρξει Λύσις, εκτός αν δεν υπάρξει. Η κίνησή του, να φάει και από τις δύο κάρτες, υποδηλώνει πως τόσο στη μία όσο και στην άλλη εκδοχή, υπάρχει μάσα
Όλως περιέργως, στην αίθουσα απλώθηκε ηρεμία και καθησυχασμός.

Το μήνυμα βόλευε τους πάντες…

Τότε, πετάχτηκε κάποιος από το Εθνικό Συμβούλιο, γνωστός για τις «απορριπτικές» του ιδέες και φανατικός «ελληνοκεντρικός».

-Προφήτη Παύλο…η Κύπρος μας σε 200 χρόνια θα είναι Ελληνική ή Τουρκική;

Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος έβαζε μπροστά στο χταπόδι μια ελληνική και μια τουρκική σημαία…

Κράτησαν την ανάσα τους όλοι. Όπως και να το κάνουμε, το ερώτημα ήταν καίριο.

Ο Προφήτης ξαφνικά, πήγε και κόλλησε τα μάτια του μπροστά στα σημαιάκια.

Κοιτούσε πότε το ένα, πότε το άλλο, ξανά πότε το ένα και πότε το άλλο και μετά, έκανε μια απότομη στροφή, γύρισε την πλάτη του και στύλωσε τα μάτια του στους ανθρώπους.

Άρχισαν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει. Ο γερμανός «διερμηνέας» του Προφήτη, μπερδεύτηκε και αυτός. Όλα τα χρόνια που συνεργάζονταν με το χταπόδι, αυτό δεν είχε ξανασυμβεί. Όμως, το βλέμμα του Προφήτη ήταν τρομερά επίμονο και ακίνητο. Είχε καρφωθεί κάπου. Άρχισαν λοιπόν να προσπαθούν να δουν τι ακριβώς κοιτάζει.

Ο Πρόεδρος, πήγε πίσω από το ενυδρείο, γονάτισε και προσπάθησε να ευθυγραμμίσει τη ματιά του με του χταποδιού. Ξαφνικά, γούρλωσε κυριολεκτικά τα μάτια του.

Έκπληκτος, σηκώθηκε αργά και χωρίς να πει λέξη σήκωσε το χέρι και έδειξε απέναντι, πίσω από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Σαν κουρδισμένοι, όλοι γύρισαν να δουν…

Εκεί, από πίσω τους και λίγο πιο ψηλά, ακριβώς εκεί που το χταπόδι, ο Προφήτης Παύλος κοιτούσε, ήταν κρεμασμένος ένας μεγάλος χάρτης με το Πλανητικό μας σύστημα.

Ο ήλιος μας και οι 9 πλανήτες…

Όλοι έσμιξαν τα φρύδια τους με ανησυχία. Κάτι διαισθανόντουσαν αλλά ταυτόχρονα δεν τολμούσαν ούτε να το σκεφτούν. Τότε, ο γερμανός συνοδός του Προφήτη με ένα ηχηρό επιφώνημα πετάχτηκε μπροστά και είπε με τρεμάμενη φωνή:

«Ρωτήσατε αν σε 200 χρόνια η Κύπρος θα είναι Ελληνική ή Τουρκική! Ο Προφήτης γύρισε την πλάτη του στις δύο σημαίες και έδειξε τη γη και το πλανητικό σύστημα! Θέλει να πει….(σταμάτησε και πήρε βαθιά ανάσα…) θέλει να πει πως σε 200 χρόνια όλοι μας θα είμαστε απλά μέλη του ανθρώπινου πολιτισμού, πως οι άνθρωποι θα έχουν ξεκινήσει τον εποικισμό άλλων πλανητών και πως τότε όλων μας η σημαία θα είναι μόνο η Γη!!! »

Ο «ελληνοκεντρικός» που είχε υποβάλλει το ερώτημα δεν ήταν διόλου ικανοποιημένος. Αποφάσισε να κάνει ακόμα μία ερώτηση.

-Ρε Χταπόδι…πριν καταλήξεις στα κάρβουνα ως γνήσιος ελληνικός μεζές για πες μας. Σε 200 χρόνια δηλαδή τι γλώσσα θα μιλάμε σε αυτόν τόπο;

Και, ο υπάλληλος έσπευσε να βάλει πάλι το ελληνικό και το τουρκικό σημαιάκι στο ενυδρείο. Μόνο που, αυτή τη φορά ο γερμανός διερμηνέας των προφητειών πρόσθεσε μερικά σημαιάκια ακόμα: αγγλικό, ρώσικο, κινέζικο, αραβικό, γαλλικό, γερμανικό, ιταλικό, όσα ήταν πρόχειρα τα έβαλε μπροστά στον Προφήτη Παύλο.

Τότε, το χταπόδι, χωρίς να διστάσει διόλου κολύμπησε με πλαστικότητα και τύλιξε με ένα πλοκάμι την ελληνική σημαία.

Αρκετοί στην αίθουσα, όλοι μάλλον χωρίς εξαίρεση ανάπνευσαν με ανακούφιση.

Όμως, το χταπόδι σήκωσε και άλλο πλοκάμι, και μετά άλλο και με μια κίνηση που θύμισε μπαλέτο αγκάλιασε στην κυριολεξία όλες τις σημαίες που υπήρχαν στο ενυδρείο του…Πήρε όλες τις σημαίες παραμάσχαλα, κρατώντας την ελληνική μόνο ξέχωρη με το ένα του πλοκάμι.
Ο διερμηνέας πήγε να μιλήσει
«Είναι ξεκάθαρο πως σε 200 χρόνια θα μιλάτε ελληνικά αλλά θα μιλάτε επίσης και…»

«Αρκεί! Καταλάβαμε!» Είπε νευριασμένος ένας από τους παριστάμενους.

«Μην θυμώνετε κύριε.» είπε ο γερμανός.

«Το χταπόδι, όπως βλέπετε, είναι το μέλλον και δείχνει το δρόμο…»

«Έτσι λοιπόν ε; » απάντησε ακόμα πιο θυμωμένα ένας άλλος για να συνεχίσει:

«Αν το χταπόδι είναι το μέλλον, γρήγορα ανάψτε τα κάρβουνα. Το μέλλον, είναι καλό μόνο ψητό

«Ψητό ή βραστό με κρασάκι;» χαχάνισε κάποιος.

Αλλά, πριν προλάβουν να ρωτήσουν το χταπόδι για το πώς ήθελε να πεθάνει, βραστό ή ψητό, έκπληκτοι, το είδαν να μένει ακίνητο και στη συνέχεια να δίνει ένα απίστευτο σάλτο, να πετάγεται έξω από το ενυδρείο και να πεθαίνει με σπασμούς μπροστά τους, εκεί στο πάτωμα του Προεδρικού.

Το χταπόδι, ο Προφήτης Παύλος, το Μέλλον, είχε αυτοκτονήσει μπροστά στα μάτια τους.

Την επόμενη μέρα εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα και στη συνέχεια κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους αφού πρώτα εκπρόσωποι όλων των κομμάτων εκφώνησαν λυγμικά λογύδρια γεμάτα οδύνη για το θλιβερό τέλος του Προφήτη.

Μία ανεπιβεβαίωτη φήμη, φέρει τον Αρχιεπίσκοπο να θέλει να ανεγείρει νέο Καθεδρικό Ναό, με 8 καμπαναριά στη μνήμη του Ιερού Χταποδιού. Ένα καμπαναριό, για κάθε πλοκάμι.

ΥΓ: Σας περιμένω όλους στις 6 το απόγευμα στη συχνότητα 107.6. Φυσάει, Άλλος Αέρας στα FM. Φρέσκος! (εκτάκτως σήμερα η Κινούμενη Άμμος θα είναι προ-ηχογραφημένη)

Γιώργος Πήττας, για την εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ και το TVXS.GR

ΥΓ2: η εικόνα στην κορυφή, είναι του Phil Lewis. Μπορείτε να δείτε πολλές χαρακτηριστικές δημιουργίες του, όλες με ψυχεδελική διάθεση με ένα κλικ, εδώ



9 σχόλια:

Cyprus Republic είπε...

Eksairetiko! To exeis riksei teleftaia stis paravoles kai sou paei poly to eidos! Emena pantws para to pikro telos mou vgazei i istoria pws akoma elpizeis apo to AKEL kati i oxi? Kyriws toys gnostous fasistikous kykloys sarkazeis etsi katalava, to xtapodi vgainei apo aristera opws katalava!

Pale prwtos ekana comment!

kyriakos είπε...

Εμείς θα νικήσουμε και το χταπόδι..

stalamatia είπε...

Moυ άρεσε πολύ πολύ η όλη φάση.Αν τώρα το χταπόδι είχε και δέκα πλοκάμια θα ήταν τέλεια.Για να τα χρησειμοποιήσει προς τους συνέδρους είτε τυλίγοντας τα γύρω από τη σβερκιά τους μέχρι να βρουν λύσεις μόνοι τους ή τεντώνοντας τα ανά πέντε.

Skorpion είπε...

Το χταποδι καμνει σωστες επιλογες διοτι καποιος ανθρωπος που καταλαβει λιον που μαπα, μαλλον ελεγχει το οχταποδι.

Αρα το οχταποδι ηταν να επιλεξει πως δεν θα εσχει λυση φετος.

Στο Ελληνικη για Τουρκικη ηταν να απλωσει τα πλοκαμια του και στις δκυο επιλογες. Ισως τζαι ενα τριτο πιο μιτσι πλοκαμι στην επιλογη με την σημαια της ασχημης κοτζιακαρης (Αγγλια).

Skorpion είπε...

Το ερωτημα του Κυπραιου παντως, μαλλον πρεπει να μας απασχολει ουλους μας ολιγον. Δεν καταλαβω τι ακριβως θελει να πει ο ποιητης. Γιατι δηλαδη Ελληνοκεντρικος αποριπτικος ενδιαφερεται για τουτο το πραγμα ; Οι υπολοιποι ενεν κυπραιοι στην αιθουσα ; Δεν τους απασχολει ενα ολοκληρη η Κυπρος γινει τουρκικη ; Εγω που την αλλην δεν πιστευκω πως η ελευθερη Κυπρος θα γινει τουρκικη αρα δεν με ανησυχει αυτο. (Και πρεπει να μας ανησυχει εκτος εαν καποιο δεν γνωριζουν τι σημαινει ακριβως αυτο)

Το ποιντ ειναι πως σε 200 χρονια θα ειμαστε ολοι πολιτες του κοσμου και εθνη τελος ; Μαλλον αυτο διοτι ως Ελληνες (εαν βαλουμε και την Ελλαδα μεσα) η Κυπραιοι (μονον την Κυπρο), δηλαδη αχαπαροι καθως τα κρατη μας βρισκονται σε παρακμη σε οτι εχει να κανει με την εξωτερικη και ισως και εσωτερικη πολιτικη, ειναι τζαι τουτω ενα πραγμα που μπορουμε να ελπιζουμε. Εν θα μας λυσουν το Κυπριακο αλλα σε 200 χρονια ενα λυθει το προβλημα μας με τον εποικισμο αλλων πλανητων και θα επελθει τελος των διαφορων μας με τους Τουρκους. Ως τωρα το σκεπτικο μας ηταν μακαρι οι πολιτικοι μας να λυσουν τα προβληματα μας και πλεον σκεφτομαστε πως το μελλον δεν θα υπαρχουν. Εαν εγω ημουν το οχταποδι ηταν να ελεγα (την ανοησια) του Ελληνοκεντρικου πως το κατεχομενο βορειο τμημα θα παρεμεινε Τουρκικο και οι ελευθερες περιοχες θα παρεμεναν Ελληνοκυπριακες.(καθως δεν μπορει κανενας να προβλεψει το μελλον) Δεν υπαρχει λογος να πιστευουμε σε θαυματα.


Μονοι μας δεν μπορουμε αρα...

Για την τελευταια προφητεια του Χταποδκιου, δεν καταλαβαινω το ποιντ. Ηδη ευτυχως οχι μονο μιλουμε ελληνικα αλλα γνωριζουμε και μια φαουσα αλλες γλωσσες, ειδικα τα εγγλεζικα.


Μαλλον το οχταποδι δεν τα παει καλα τελευταια.

Malnic είπε...

Ακόμα και να γινόταν αυτό το πράγμα, πολύ απλά οι ερμηνείες των απαντήσεων θα ήταν όσες και οι παρευρισκομένοι πολιτικοί, για να μην πω όσο και όλοι οι παππούδες στα καφενεία που ανυπομονούν να δουν τις ειδήσεις μήπως και ακούσουν κάτι θετικό προς τη λύση, μήπως δουν ελεύθερο το χωριό τους πριν να πεθάνουν. Αλλά, όσο οι δικοί μας, όχι απλά θα διχάζονται αλλά και θα μαλλώνουν για λύση, η τουρκική (ας πούμε τουρκοκυπριακή διοίκηση) θα είχε μία και μοναδική ομοιόμορφη απάντηση, την ερμηνεία της Άγκυρας.
Αν οι δικοί μας συμφωνούσαν σε μια ερμηνεία του μέλλοντος ή έστω σε δύο αλλά μπορούσαν να συζητήσουν μεταξύ τους και να έχουν ένα ανοιχτό μυαλό ... τότε θα είχαμε αυτό που έχουν οι "αντίπαλοι μας" την "Ισχύ εν τη Ενώση" και θα είχαμε μια ελπίδα για λύση.

-=IMAGINOS=- είπε...

Δεν είναι χταπόδι ο Paul, είναι η Λίτσα Πατέρα μεταμφιεσμένη. Τα χταπόδια δε ζούνε στο γλυκό νερό πάνω από μία εβδομάδα.

-=IMAGINOS=- είπε...

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ αφιερωμένο το παρακάτω τραγούδι - διασκευή στο Γιώργο!

"Gates of Babylon"

www.youtube.com/watch?v=7kebpGo_PXY

the Idiot Mouflon είπε...

Ονειρεύεσαι Πο.Πη.

Μεζεδάκι θα είχε γίνει και θα το τρώγανε πριν καλά-καλά κάτσουν.