Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Οι, εξ ουσίας, Δια-νομείς.

Fair Play

Πόσες χιλάδες ώρες πέρασαν με συνεδρίαση,
σ`αχτίδες, κόβες και κομματικούς πυρήνες,
στο τέλος πάθαμε χρονία νικοτινίαση
κι ο πονοκέφαλος ούτε περνούσε μ’ασπιρίνες.

Μάθαμε απ`όξω –βασικά- όλα τα προβλήματα
και την αναγκαιότητα της πάλης
και γίναμε τα δακτυλοδειχτούμενα τα βλήματα
κρατώντας τον Μάρξ – Έγκελς υπό μάλης.

Μέρα τη μέρα θα `ρχονταν η Επανάσταση
και περιμένοντας πέρασαν τα χρόνια
κι όμως σ` το λέγαν οι γονείς σου « ας` τα συ
πάντα θα βρίσκονται στον κόσμο άλλα κωθώνια»

Πάντοτε ο καπιταλισμός βρίσκει περάσματα
και ξεπερνά τις δύσκολες τις κρίσεις.
Κι ένα πρωί : «Απαγορεύονται τa άσματα
και κοπιάστε στο τμήμα για ανακρίσεις».

Τώρα να σπάσεις δεν μπορείς πιa, σε χρωμάτισαν
και σ’ έχουν σαν τον ποντικό μέσα στη φάκα
και δεν ξεφεύγεις από του χαφιέ το μάτι σαν
συναναστρέφεσαι τον καθ`ένα μαλάκα.

-----------------------------------------------
Δεν άκουσες ποτέ τη μάνα σου την άγια
σ` ενοχλούσε και σένα το κατεστημένο,
δεν είδες γύρω σου χιλιάδες τα ναυάγια
δεν το χαμπάρισες πως το παιχνίδι ήταν στημένο.

Υπογράφει ο Μανούσος Φάσσης- ψευδώνυμο του Μανώλη Αναγνωστάκη

Ξέρετε φίλοι αναγνώστες, όταν η Δημοκρατία εκφράζεται ως δικτατορία των πολλών σε βάρος των λίγων, παύει να είναι Δημοκρατία.

Η Δημοκρατία, είναι δικαιωμένη μόνο όταν μπορεί να ελεγχθεί από τις μειοψηφίες.

Η Δημοκρατία, είναι, όταν ο και ο ένας , ναι, ο ΕΝΑΣ δεν εξωθείται στο να γίνει κανένας από τους «πολλούς».

Η Δημοκρατία:
δεν κομπάζει,
δεν είναι αλαζονική,
δεν είναι επηρμένη,
δεν κλείνει πόρτες και παράθυρα,
δεν μονοδρομεί τη σκέψη,
δεν χρησιμοποιεί την πλειοψηφούσα δυναμική για να προκαλέσει υπαρξιακή αγωνία στους Άλλους, τους λίγους, τους ελάχιστους.

Η Δημοκρατία:
δεν περιφρονεί,
δεν περιθωριοποιεί,
δεν κάνει πάρτι για την πάρτη της,
δεν είναι κλειστό club με face control.

Τούτο το ταγκό, όπου ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ φοράνε γόβες στιλέτο και με ένα αλλόκοτο φάλτσο τέμπο χορεύουν ερωτευμένα πατώντας με δύναμη στα πόδια όσων θέλουν να μπουν στην πίστα της πολιτικής μας ζωής έχει αφήσει μάλλον άναυδο, πολύ κόσμο.

Το ξέρουν άραγε;
Ή ζουν τόσο αεροστεγώς στον μικρόκοσμο των εξουσιαστικών ρετιρέ;

Συζήτησα με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ.
Προβληματισμένοι και οι μεν και οι δε.
Με διαφορετικές εκφράσεις, άλλοι μιλούν και λένε πως «αυτή είναι η παρακμή που φέρνει η εξουσία», πως « δεν είναι η συμπεριφορά που περιμέναμε από σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα» και άλλα ανάλογου περιεχομένου.

Το κόμμα του κυρίου Περδίκη, είναι ασφαλώς το πρώτο που κινδυνεύει να μείνει έξω από το χορό.

Σε προσωπικό επίπεδο, το βρίσκω συντηρητικότατο για Οικολογικό Κόμμα, ωστόσο θα ήμουν ψεύτης αν δεν αναγνώριζα πως έχει προσφέρει πολλά στην όποια γνώση έχει κατακτηθεί τα τελευταία χρόνια στην κοινωνία για τα ζητήματα του περιβάλλοντος.

Αλλά το ζητούμενο δεν είναι το ένα ή το άλλο κόμμα που θα μείνει εκτός.

Το ζήτημα είναι οι Πολίτες που σταθερά εξωθούνται στην αφασία.

Η πολιτική μας σκηνή, είναι αφόρητα γερασμένη.
Κουρασμένη και ρυτιδιασμένη από την ανελέητη τριβή του Κυπριακού, φθαρμένη από την στείρα επανάληψη των ίδιων και των ίδιων λόγων και φληναφημάτων για 35 χρόνια, ανίκανη να φέρει οτιδήποτε φρέσκο στη ζωή, με μηχανισμούς αυτοσυντήρησης αδυσώπητους, με διαδικασίες που προκαλούν ευνουχισμό σε οτιδήποτε δεν συμμορφώνεται προς τα υποδείξεις.

Γύρω μας, σε αυτήν εδώ την μικρή κοινωνία, υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί άνθρωποι.
Και όταν λέω πολλοί, το εννοώ.
Και γίνονται ιδιαίτερα σημαίνοντες αν αναλογιστεί κανείς το ελάχιστο μέγεθος του τόπου και του πληθυσμού.

Ναι, η Κύπρος, έχει μια θαυμάσια δεξαμενή από ωραίους νέους ανθρώπους: Αρχιτέκτονες, γιατροί, μουσικοί, σκηνοθέτες, μηχανικοί, νομικοί, άνθρωποι γεμάτοι δροσερές ιδέες που ανταποκρίνονται στα αιτήματα του 21ου αιώνα.

Τους συναντώ τακτικά, τους ανακαλύπτω κάθε τόσο μέσα από τη δουλειά μου και κάθε φορά μένω έκπληκτος από τις ποιότητες που κομίζουν.

Κάποιοι, είναι αριστερίζοντες, κάποιοι άλλοι κλείνουν επί δεξιά, κάποιοι άλλοι δηλώνουν ευθέως την απέχθειά τους προς την πολιτική ζωή του τόπου- όχι την πολιτική γενικώς.

Έχουν όλοι σχεδόν ένα κοινό χαρακτηριστικό:
Όποτε έχουμε εκλογές, πάνε εκδρομή. Αρνούνται να ψηφίσουν.

Να το πω αλλιώς αγαπητοί Κομματάρχες και Ιδιοκτήτες της Κυπριακής Πολιτικής:

Τα καλύτερα και πιο φρέσκα μυαλά του τόπου σας έχουν γυρισμένη την πλάτη.
Και αυτό, είναι τραγικό. Για σας βέβαια!

Ήδη, από το 2006 σε έρευνα που είχε δημοσιευτεί στον Πολίτη, είχαν εντοπιστεί κάπου 60.000 συμπολίτες μας που αρνούνται συνειδητά, να ασκήσουν τα εκλογικά τους καθήκοντα.

Αν όλα αυτά δεν είναι μία βαθύτατη κρίση Πολιτικού Συστήματος υπό εκκόλαψη τότε τι είναι;

Τα ξέρουν όμως όλα αυτά οι «πολιτικοί μας ταγοί».

Και βγαίνουν να μιλήσουν στο πόπολο, σαν τους ναυαγοσώστες με ύφος περισπούδαστο: «Πρέπει να φέρουμε κοντά μας τους νέους» Μετά, το εξειδικεύουν: «Για αυτό…εμείς...μπλα…μπλα…μπλα»

Βλέπετε, το «πρέπει να φέρουμε κοντά μας τους νέους» σημαίνει απλά και μόνο «ψηφίστε εμάς και όχι τους άλλους».

Μία υπό εκκόλαψη κρίση τι μπορεί να φέρει; Ενδεχομένως, την στροφή των Πολιτών προς κόμματα που δεν έχουν ακόμα δοκιμαστεί ή ακόμα περισσότερο, νέους πολιτικούς σχηματισμούς σε οποιαδήποτε θέση του φάσματος.

Έχοντας το Κυπριακό σε μία τελική φάση (τελική προς οποιαδήποτε κατεύθυνση) το πιο σίγουρο, είναι πως η αμφισβήτηση, η κόπωση, το σιχτίρισμα για τις πρακτικές που έχουν ακολουθηθεί τις οποίες μεγάλο μέρος του κόσμου τις νιώθει ως δούλεμα, είναι εύλογο πως το έδαφος για την εμφάνιση νέων σχηματισμών και ανακατατάξεων του σκηνικού θα γίνει εξαιρετικά γονιμότερο από ότι είναι τώρα.

Σε αυτή λοιπόν την συγκυρία, έρχεται η κατεστημένη «πλειοψηφία» και ανεβάζει τον εκλογικό πήχη από το 1,8% στο 3,5%.

Το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ πέρα από ένα επίπεδο ρητορείας, δεν έβαλλαν παρέα πλάτη για να σπρώξουν το Κυπριακό προς μία λύση, όταν πραγματικά οι συγκυρίες όχι απλά το επέτρεπαν, αλλά το επέβαλλαν.

Το αν θα συμφωνούσαμε εμείς στο «δια ταύτα» μαζί τους είναι άλλο θέμα.

Το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ, τώρα, ως οι μεγαλύτεροι πολιτικοί σχηματισμοί της χώρας, δεν είχαν το παραμικρό πρόβλημα να τα κάνουν πλακάκια για να κόψουν τη φόρα στη διεύρυνση της Δημοκρατίας, για να ακυρώσουν ενδεχόμενα κινήματα και κινήσεις που θα προκύψουν στο μέλλον.

Το ΑΚΕΛ που αγωνίστηκε με συνέπεια από το 1959 για την Απλή Αναλογική –κάτι που επιβεβαίωσε και ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας με δήλωση του το 2008 αλλά και ο ΔΗΣΥ που είχε λάβει σαφέστατη ανάλογη θέση το 1995…

Το πλήγμα που δέχεται η ήδη τραυματισμένη αξιοπιστία των πολιτικών μας, είναι βαρύτατο.

Αυτό που θα έπρεπε να ξέρουν ωστόσο και μοιάζει να το αγνοούν, είναι πως η κοινωνία αργά η γρήγορα θα επουλώσει το πλήγμα, ξεπερνώντας τους.

Γιατί από την διανομή της εξουσίας μέχρι τη μόνιμη διαμονή σε αυτήν, μεσολαβεί ένας ελάχιστος αναγραμματισμός, που αγνοεί με θράσος τη γραμματική των Πολιτών.

«Δεν άκουσες ποτέ τη μάνα σου την άγια
σ` ενοχλούσε και σένα το κατεστημένο,
δεν είδες γύρω σου χιλιάδες τα ναυάγια
δεν το χαμπάρισες πως το παιχνίδι ήταν στημένο.»


Και τώρα που τελείωσε αυτό το άρθρο αγαπητοί φίλοι, σηκώστε ξανά το βλέμμα στην αρχή και διαβάστε άλλη μια φορά, προσεκτικά και αργά το ποίημα του Αναγνωστάκη.

ΥΓ: Σας περιμένω όλους στις 6 το απόγευμα στη συχνότητα 107.6. Φυσάει, Άλλος Αέρας στα FM. Φρέσκος!


20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

shiooooopiiii ta filarakia soy apo to DISAKEL shiopane...aytoi pou laleis pws kamnoyne....dialogo!

Skorpion είπε...

Μα νομιζα πως εσυ δεν συμφωνουσες με την αποδοχη του Αναν ; Ποτε οι συνθηκες επιβαλαν λυση και τα δυο μεγαλα κομματα μας ειπαν Οχι ; Εγω νομιζω ειναι το αντιθετο, οι συνθηκες δεν επιβαλαν λυση του Κυπριακου και οι δκυο αλλο λιον να πουν ναι. Ενω ο ενας ειπεν.

Εχεις απολυτο δικαιο πως κοβουν και μοιραζουν την εξουσια στα μετρα τους. Αυτο που το καμνει πιο ξεκαθαρο ειναι πως δεν υπαρχει ουτε ενας λογος για αλλαγη του εκλογικου μετρου που να φερνουν τουλαχιστον ως δικαιολογια. Δεν μας θεωρουν εμας τους Κυπραιους μονο Αρνια. Μας θεωρουν σουπερ Αρνια. Και με την αλαζονια τους λενε "εαν ο κοσμος θελε τον Περδικη ας τον ψηφισει". Κοβουν και ραβουν στα μετρα τους ποιο ποσοστο ανθρωπων που ψηφιζουν μετρα για αντιπροσωπευση και ποιο δεν μετρα τιποτε. Χωρις κανεναν λογο. Επισης ειναι ανησυχητικο διοτι εαν μειωθει η δυναμη και αλλων πολιτικων δυναμεων περαν απο τους οικολογους θα εχουμε μεγαλο προβλημα. Στην Κυπρο εχουμε το ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, και ενα τριτο πολο που τον απαρτιζουν τα μικροτερα κομματα. ΕΔΕΚ, Οικολογοι, ισως το ΔΗΚΟ, Ευρωκο. Αυτοι ως συνολο ειναι ενας τριτος πολος παρα μονοι τους. Αρα ενα νεο εκλογικο μετρο στο οποιο αυτοι ολοι μειωνουν την δυναμη τους θα επλειτε την δημοκρατια. Αν και δεν ειμαι σιγουρος εαν περαν απο τους Οικολογους συμβαινει αυτο.

Καταλαβαινεις πως μετα απο αυτο, καθως εφοσον περασει, και λαλουμεν πλεον πως επερασε, ενα πραγμα που μπορει να γινει ειναι αυτοι που δεν ψηφιζαν να ψηφισουν τους μικρους που θα χανουν αυτοματα την δυναμικη τους. Πχ τον Περδικη.

Οσο για περιπτωση νεων κομματων, δεν θα ελεγα οχι εφοσον φυσικα δεν ειναι ακραια κομματα οπως τα περισσοτερα τα κομματων που βρισκουμε στην Ελλαδα φερειπειν.
(Πχ φωναζουν καθε μερα για ριξη με το κατεστημενο ενω πιο γαρους και αχρηστους που τουτους σε θεματα προτασεων και θεσεων δεν υπαρχουν).

Anef_Oriwn είπε...

ΣΕ χαιρετώ!

Στην παρούσα παρέμβαση ΜΟΥ ΔΕΝ θ’ ασχοληθώ με την ουσία του κειμένου ΣΟΥ [που είναι η αύξηση στο 3,5% του ποσοστού εισόδου κόμματος ή/και κομματικού σχηματισμού στην κυπριακή Βουλή – ίσως με το θέμα αυτό ασχοληθώ σ’ άλλο σχόλιο μου ή σε κείμενο μου στο Blog μου, αν βρω το χρόνο], όμως εδώ τώρα θα ‘θελα να σταθώ με μερικά επιμέρους ζητήματα [που θίγεις στο κείμενο ΣΟΥ] και τα οποία μου προκάλεσαν ποικίλες σκέψεις και διαλογισμούς πολλούς [καθώς διάβαζα τα περί της «εξ’ ουσίας» και των «δια-νομέων», σήμερα το πρωί στον “Πολίτη” …

[Παραπλεύρως ΣΟΥ, το επιφανές μέλος της εθνικόφρονος κυπριακής Αριστεράς, φιλόλογος κος Χριστόδουλος Τζιονής μιλούσε [εξ αφορμής του 3,5%] για «εκλογικό πραξικόπημα». Εχάσαμεν το τόπιν, οξά φαίνετε ΜΟΥ;]

1. Κατ’ αρχάς να πω ότι η Αριστερά γενικά ΔΕΝ πρέπει να διάκειται αρνητικά και εχθρικά προς την πολυφωνία και τον πλουραλισμό [τόσο στο δικό της πολιτικό χώρο όσο και γενικότερα]. Και διαχρονικά αυτή ήταν η στάση και η συμπεριφορά της κυπριακής Αριστεράς, δηλ. στήριξη της απλής αναλογικής. Σίγουρα όταν η Αριστερά μετατρέπεται πλέον σε εξουσία [βασικά για λόγους αυτοάμυνας, αλλά και για λόγους λειτουργικότητας του συστήματος], ίσως κάποια πράγματα να διαφοροποιούνται [όμως αυτό είναι άλλο ζήτημα με το οποίο ΔΕΝ θα καταπιαστώ τώρα] ...
Επίσης πρέπει να δούμε [μέσα από τη μέχρι τώρα εμπειρία] αν τα μονοεδρικά κόμματα προσφέρουν και συμβάλουν θετικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του κοινοβουλευτισμού ή απλώς διαιωνίζουν τον παραγοντισμό. Ίσως ένα ποσοστό της τάξεως του 3% και με αριθμό εδρών 80 να ήταν η πιο δημοκρατική λύση καθώς θα έδινε τη δυνατότητα σε πιο μικρούς πολιτικούς/κομματικούς σχηματισμούς να παλέψουν για μια πιο ουσιαστική αντιπροσώπευση.

Στα επιμέρους τώρα:

2. Σίγουρα «κρατώντας τον Μάρξ – Έγκελς υπό μάλης» [όπως λέει κι ποιητής], ΔΕΝ πάμε μπροστά. Γιατί ΔΕΝ γένεται μόνο να θεωρητικολογούμε [κάτι που συστηματικά γίνεται εδώ και χρόνια στο ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα], αλλά πρέπει να προχωράμε και σε πράξεις και σε δράσεις! Κι αν ΔΕΝ καταφέρνουμε να Συνθέτουμε Ενότητα Δράσης μέσα απ’ αυτήν την πολυφωνία τότε βαλε ρίγανη στον όποιο πλουραλισμό ΜΑΣ! Γιατί «όπου έχει πολλούς πετεινούς αρκεί να ξημερώσει»! Ή όπως λέει κι ο ίδιος ποιητής [ο Αναγνωστάκης] κάπου αλλού «… Κι ήθελε πολύ ακόμη πολύ φως για να ξημερώσει»!

3. Διερωτούμαι: «... η Κύπρος, έχει … [μόνο] … αρχιτέκτονες, γιατρούς, μουσικούς, σκηνοθέτες, μηχανικούς, νομικούς ...»; Δεν έχει και σιδεράδες, κτίστες, καλουψιήδες, ξενοδοχοϋπαλλήλους, φορτηγατζήδες, γεωργούς, κτηνοτρόφους, υδραυλικούς κτηνοτρόφους; Γιατί όλοι αυτοί «Όποτε έχουμε εκλογές [ΔΕΝ] πάνε εκδρομή ... [ή/και ΔΕΝ] ... αρνούνται να ψηφίσουν»; Εν αμπάλατοι [παλαβοί], εν έχουν τα μέσα [τα οικονομικά] να το πράξουν], οξά [ή] νοιώθουν ακόμα μέσα τους [γιατί ΔΕΝ τους έχει αλώσει ακόμα το μικρόβιο του ελιτισμού] ότι μπορούν να προσφέρουν για να σάσουν τα πράματα;

4. Αφού εν δυνάμει υπάρχει ένας τόσο μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας [κάπου 60.000] «… που αρνούνται συνειδητά, να ασκήσουν τα εκλογικά τους καθήκοντα…», γιατί αυτή η πεφωτισμένη ελίτ «...τα καλύτερα και πιο φρέσκα μυαλά του τόπου...» δεν αναλαμβάνουν από μόνοι τους [πολιτικές] πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τα κακώς έχοντα και να αναγκάσουν τους «πολιτικούς ταγούς» ή ν’ αλλάξουν και οι ίδιοι ή να αποχωρήσουν; Μήπως έχουν κι αυτοί [οι «νέοι»] ενσωματωθεί πλέον στο οικονομικοκοινωνικό κατεστημένο κι απλώς μεμψιμοιρούν για το πολιτικό καταστημένο [που το κάτω - κάτω είναι αυτό που επέτρεψε ή ανέχτηκε την κοινωνικοοικονομική τους ανέλιξη]; Πως το είπε ο ποιητής; «Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω»!

Υ.Γ.:
Απορία γραμματικής φύσεως: Στο «εξ’ ουσίας» το «εξ» θέλει απόστροφο;

Παύλος είπε...

Άνεφ μεν μας πουν τώρα τα δυο μεγάλα κόμματα ότι δεν εισήγαγαν και επιμελώς καλλιέργησαν τον "παραγοντισμό"! Αν αύριο βγει πχ η Θεοχάρους και δημιουργήσει κόμμα δεν θα αλλάξει άρδην η σημερινή θέση του ΑΚΕΛ; (Ή το αντίστροφο στην περίπτωση του ΔΗΣΥ βέβαια.)
Έχεις όμως απόλυτο δίκαιο για τις 60000 αδιάφορους. Αν ήταν τόσο σοφοί δεν θα πήγαιναν εκδρομή, θα κατέβαιναν εκλογές και θα τις κέρδιζαν.

Anef_Oriwn είπε...

Παύλε,

Αν και είπα ότι ΔΕΝ θα μπω στην ουσία του εν διαμορφώσει [νέου] εκλογικού νόμου [σκεφτόμουν να γράψω ένα κείμενο για το Blog ΜΟΥ], εν τούτοις θα ήθελα να σημειώσω και τα εξής:
1. Η αύξηση του εκλογικού μέτρου περιορίζει τις όποιες φυγόκεντρες δυνάμεις να αποχωρήσουν από τα μεγάλα κόμματα [ας πούμε η Θεοχάρους που αναφέρεις εσύ] ...
2. Ο παραγοντισμός [που είχε την έννοια των ξανοιγμάτων σε “ανεξάρτητους” κι ακομμάτιστους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες] όντως “καλλιεργόταν” από τα δυο μεγάλα κόμματα – στο ΑΚΕΛ μέσα από τες “Νέες Δυνάμεις” και στον “Συναγερμό” με τους αριστίνδην.
3. Αυτή η κατάσταση [με τον παραγοντισμό] θα συνεχίσει να συντηρείται και να αναπαράγεται με τους «Βουλευτές Επικρατείας» καθώς τούτοι θα εκλέγονται θα λίστα χωρίς σταυρό προτίμησης.

dokisisofi είπε...

Περάσαμε στη σφαίρα του απροκάλυπτου πολιτικού κυνισμού (όπου κύνας, βλ. σκύλος). Πλέον επιχειρηματολογούν ανοιχτά υπερ του διπολισμού, μιλούν για καθαρές πλειοψηφίες, μιλούν για εξάλειψη των αντιθέσεων και των πολυφωνιών σε " σημαντικά θέματα". Έτσι, απλά. Κατάργηση πολυφωνίας, όπως λέμε πάταξη της φοροδιαφυγής. Τώρα που το σκέφτομαι περι αυτού πρόκειται. ΄Πάταξη της διαφυγής που θα οδηγήσει φυσική στη φυγή, ή όπως συνηθίζουν να το ονομάζουν στην " απαξίωση της πολιτικής".
Έτσι, απλά.

... κι ένα πρωί : «Απαγορεύονται τα άσματα
και κοπιάστε στο τμήμα για ανακρίσεις».

Έτσι.

απλά

κάπου μεταξύ greek idol και διακοπών.

Unknown είπε...

Skorpion-ναι ήμουν κατά του Αναν 5.

Οι "συνθήκες" που αναφέρω έχουν να κάνουν με το πως είχαν αναπτυχθεί οι προσεγγίσεις μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ για μια μεγάλη περίοδο- δεν μίλησα για "αντικειμενικές" συνθήκες.

Απλά, σχολιάζω την σπουδή των 2 κομμάτων να "τα βρουν" αναφορικά με τη νομή της εξουσίας ενώ δεν θέλησαν να συμμαχήσουν σε μια πλατφόρμα επί του Κυπριακού τη στιγμή που μεταξύ τους οι διαφορές στο θέμα ήταν περίπου ελάχιστες ή έστω έτσι εμφανιζόντουσαν.

Unknown είπε...

@Άνευ, υποθέτω καταλαβαίνεις πως δεν μπορώ να ξέρω τι θα γράψει ο κάθε αρθρογράφος δίπλα μου ή πάνω από το δικό μου κείμενο όπου έχει τη στήλη του ο Κατά Βαρβάρων φίλος Κώστας Κ. Όπως έχω πει, πολλές φορές, από το θέρος του 2007 που ξεκίνησε η συνεργασία μου με την εφημερίδα, στέλνω τα άρθρα μου με το e mail. Έπρεπε να φτάσουμε στο ξεκίνημα του 107.6 για να πάω για πρώτη φορά στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας, μόλις τον περασμένο μήνα...!

Ο προσδιορισμός "εκλογικό πραξικόπημα" είναι ασφαλώς υπερβολικός αλλά και αδόκιμος γατί δεν μπορεί να προκύψει "πραξικόπημα" από εκλεγμένες δυνάμεις.

Οι οποίες όμως εκλεγμένες δυνάμεις, συχνά χρησιμοποιούν καταχρηστικά τη δύναμη που τους πρόσφεραν οι πολίτες σε κάποια προηγούμενη στιγμή-και κάποιες φορές, αυτές οι δυνάμεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με πάγιες και διακηρυγμένες θέσεις τους.

1. Ακριβώς το αυτό αναφέρω. Τόσο για τις πάγιες θέσεις, όσο και για το τι συμβαίνει όταν ένα κόμμα –και ειδικά η Αριστερά- έρχεται στην εξουσία. Βέβαια, θα προσθέσω εδώ, πως ανεξάρτητα από τους συσχετισμούς που φέρνουν ένα κόμμα στην διακυβέρνηση ή έναν δικό του άνθρωπο στην Προεδρία, ένα κόμμα του 30% σε μια χώρα της Κυπριακής πληθυσμιακής κλίμακας, ΕΙΝΑΙ θέλει δεν θέλει μέρος του Κατεστημένου. Δεν λέω πως αυτό είναι απαραίτητα κακό.

Σε ένα σύστημα όπως το δικό μας, όπου τον τελικό λόγο έχει ο Πρόεδρος, η ποικιλία φωνών στην Βουλή- κατά τη γνώμη μου- ούτε μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση, ούτε ανατροπές. Κατά συνέπεια, η παρουσία τους στο τέλος, μετρά μόνο θετικά καθώς μπορεί να λειτουργεί πιεστικά ή να φέρνει στην ημερήσια διάταξη ζητήματα που ξεγλιστρούν για διάφορους λόγους από το ενδιαφέρον των «μεγάλων». Συχνά όμως αυτά τα ζητήματα σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών σε πολλά επίπεδα.

2. Συμφωνώ.

3. Βρε Ανευ…ασφαλώς και η Κύπρος-όπως και κάθε χώρα- δεν έχει μόνο…αρχιτέκτονες, επιστήμονες κλπ!!! Ανέφερα όμως επίτηδες κάποια παραδείγματα νέων επιστημόνων κλπ, γιατί ΑΥΤΟΙ είναι που μπορούν να δώσουν το Μοτίβο και τον Ρυθμό στον εκσυγχρονισμό μιας κοινωνίας και να δράσουν Απελευθερωτικά και για όλες τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες Δεν στοιχειοθετεί «ελιτισμό» αυτό που γράφω, αν και βαρέθηκα πλέον αυτή την καραμέλα περί ελιτισμού για να σου πω την αλήθεια. Αν μία κοινωνία δεν είναι σε θέση να δίνει χώρο στην φυσική της πρωτοπορία ώστε να ανεβαίνει ο πήχης για ΟΛΟΥΣ, τότε τι;

Απλά, εντοπίζω ένα εξαιρετικά δυσάρεστο και θλιβερό φαινόμενο, πως διάφοροι τέτοιοι άνθρωποι δηλώνουν εξαιρετικά απογοητευμένοι από το επίπεδο της πολιτικής μας ζωής, είναι βαθύτατα δύσπιστοι στα λόγια των πολιτικών μας.

4. Δεν έχεις άδικο σε αυτή την παρατήρηση- αν και είναι περίπλοκο το ζήτημα. Όχι, δεν έχουν (ακόμα) ενσωματωθεί στο κατεστημένο του τόπου, ενδεχομένως να το πράξουν όμως αν στο τέλος καταλάβουν πως για να «υπάρξουν» δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Welcome to the machine που λέει και ένα τραγούδι…

Σε ευχαρίστησα ήδη για την διόρθωση-την ορθογραφική- από το μπλογκ του Μιχάλη και όπως θα διαπίστωσες έπραξα τα δεόντα.

Unknown είπε...

@dokisisofi Το "Απαγορεύονται τα άσματα
και κοπιάστε στο τμήμα για ανακρίσεις" ανήκει σε άλλες εποχές. Πλέον το "σύστημα" ποδηγετεί-παγκοσμίως- με απείρως πιο έξυπνους τρόπους ώστε να παραμένει στη θέση του απείραχτο.

Unknown είπε...

@Παύλο, Ναι...

dokisisofi είπε...

Μα αυτό ήθελα να σου υποδείξω. Το οξύμωρο. Ότι σήμερα όπου άσματα βλέπε όπιον του λαού. Η ακόμα πιο συγκεκαλυμμένα, εκτόνωση της όποιας αντίδρασης με τραγουδάκια και χειροκροτήματα και λίγη δόση (στυλιστικής )επανάστασης για ντεκόρ. Αλλά το πάμε εκτός θέματος,άστο καλύτερα το αναλύουμε αυτό άλλη φορά...

ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ είπε...

Pososto eisdoxis sto 35% tis ekaton ...giati oxi?

Skorpion είπε...

(Tελευταία ενημέρωση 08:30)

Συνεχίζεται ο σάλος για το εσωτερικό σημείωμα του ΑΚΕΛ, με σαφείς αναφορές σε ρουσφέτι που διέρρευσε χθες κατά λάθος στα ΜΜΕ.

Η Αστυνομία οφείλει να διερευνήσει απόπειρα διάπραξης ποινικού αδικήματος υπέδειξε μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, Ρίκκος Ερωτοκρίτου.

Στο σημείωμα γίνεται αναφορά και στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και της Βουλής, Μάριο Καρογιάν, για τον οποίο η επιθυμία του συγγραφέα του σημειώματος είναι να αισθανθεί υποχρεωμένος προς το ΑΚΕΛ και τον Πρόεδρο.

Αναλυτικότερα, στο μήνυμα γίνεται αναφορά σε διεργασίες για πλήρωση θέσης Αρχιτελώνη, για την οποία, όπως αναφέρεται, προωθείται αδελφός μεγαλοστελέχους του ΑΚΕΛ. Γίνεται, όμως, αναφορά και σε γυναίκα, σύζυγο αξιωματούχου του ΔΗΚΟ, που ενδιαφέρεται για την ίδια θέση. Η εν λόγω γυναίκα αφυπηρετεί σε 14 μήνες. Γι’ αυτό και το σημείωμα αναφέρει: «Ας της δοθεί αυτή η ευκαιρία και μετά προωθείται ο δικός μας».

Το συγκεκριμένο σημείωμα βρισκόταν στην κατοχή της ιδιαιτέρας γραμματέως του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, και επρόκειτο να διαβιβαστεί, πιθανότατα προς τον ίδιο τον κ. Κυπριανού. Αντ’ αυτού στάλθηκε, χθες το πρωί σε όλες τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις, με τις οποίες επικοινωνεί, επί καθημερινής βάσης, το γραφείο του ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Λύπη εκφράζει το ΑΚΕΛ, επειδή, όπως υποστηρίζει,''ένα λάθος σε αποστολή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας γίνεται προσπάθεια να μετατραπεί σε θέμα στα ΜΜΕ''.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου δήλωσε ότι, "όπως σίγουρα συμβαίνει και με άλλους πολιτικούς χώρους, πόσο μάλλον με το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου, αρκετός κόσμος επικοινωνεί καθημερινά μαζί τους, είτε για να εκφράσει τις απόψεις του, είτε για να εκφράσει κάποιο παράπονο, είτε για να ζητήσει συγκεκριμένη βοήθεια για κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει".

"Εμείς ως ΑΚΕΛ", είπε ο κ. Ευαγόρου, "κρινόμαστε από το πώς εμείς ενεργούμε για να στηρίξουμε τον κόσμο και όχι από το αν τα διάφορα αιτήματα, προβλήματα ή απόψεις του κόσμου κρίνονται δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα".

"Το ΑΚΕΛ", συμπλήρωσε, "συμπεριφέρεται πάντοτε και αυτό το ξέρει καλά ο κόσμος, όπως σημείωσε, στο πλαίσιο της διαφάνειας και της αξιοκρατίας".

Skorpion είπε...

Η γνωστη σε ολους μας πραγματικοτητα ειναι πως ρουσφετι καμνουν φανερα, και καμνουν το ολα τα κομματα της Κυπρου. Περισσοτερο ομως αυτοι που εχουν την εξουσια και ειναι τα μεγαλυτερα κατεστημενα. Αλλα και οι εξουσιομανεις.

Το πιο τραγελαφικο της υποθεσης για μενα δεν ειναι το ρουσφετι. Αυτο σιγουρα ξερουμε πως γινεται. Αλλα η δικαιολογια.

Βασικα ολα ειναι τραγελαφικα και απο την αλη τραγικα διοτι δεν ερχεται καθολου ως εκπληψη η ως μεγα σκανδαλο αυτο. Διοτι, ειμαστε σουπερ Αρνια.

Θα το πληρωσουμε ομως διοτι, εφοσον ειμαστε χαζοι η κανουμε τους χαζους σκοπιμα, και παραδινουμε εξουσια σους εξουσιομανεις, τα πραγματα θα πανε σε αυτο τον τοπο απο το κακο στο χειροτερο.

Skorpion είπε...

Και για τους φιλους του ποδοσφαιρου η αντιδραση αυτη θυμιζει την αντιδραση της ΦΙΦΑ μετα τα παραπονα για τα διαιτητικα λαθη στους τελευταιους ποδοσφαιρικους αγωνες του παγκοσμιου κυπελου.

Αποφασισαν οι σοφοι πως η λυση ειναι να σταματησει η λειτουργια των οθωνων στα γηπεδα καθως εδειχναν σε ρεπλει της φασεις οπως οι διαιτητες εκαναν τα λαθη που ειδαμε.

Καπως ετσι τζαι χειροτερη ηταν η αντιδραση του ΑΚΕΛ. Πρεπει να θεωρουν τον κυπριακο λαο ως ηλιθιους, δεν υπαρχει αλλη εξηγηση.

Ανώνυμος είπε...

εδω η μπαλια





εδω η μπαλια!




π τσολοχιδης




ναι!ΝΑΙΑΙ Ο ΤΣΟΛΟΧΙΔΗΣ!!

Ανώνυμος είπε...

Η Στήλη,δημοσιεύεται κάθε Σάββατο στην(ΤΟΥΡΚΟ-)Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης Της βαλιτσας (της πρεσβειας) και στο tvxs.gr (και χωρις ελληνες αλλα με χορηγο ΤΗΙΝΚ ΤΑΝΚΣ-ΣΟΦΤ ΠΑΟΥΕΡ...).

δεν επιτρέπω στον χώρο αυτόν επιθετικές φρασεολογίες κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων (ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ, Η ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ, ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΟΥΣ,ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ,ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ ΝΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΥΝΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ...)

Ο "ΠΟΛΥΠΑΘΟΣ" , "ΨΑΓΜΕΝΟΣ", "ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ" ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (ΣΤΕΛΕΑ) ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ , ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ, ΚΟΝΟΜΑΕΙ 1.000.000 ΕΥΡΩ AΡΓΟΜΙΣΘΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ!!!!!!!!ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΟΦΣΟΡ ΚΟΜΠΑΝΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΙΝ ΤΩΝ ΚΟΥΜΠΑΡΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ (ΤΑ ΡΙΑΛΙΑ ΤΑ ΠΕΝΤΟΛΙΡΑ ΣΤΗΣ ΟΦΣΟΡ ΤΗΝ ΠΟΥΓΚΑ) ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ ΟΦΣΟΡ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΚΕΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΣΥΑΝΩΝ Ο ΗΛΙΟΣ ΚΟΚΟΝΑ ΜΟΥ...

ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΩΣ ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΧΟΡΗΓΗΜΕΝΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΔΑΠΟ ΣΥΡΦΕΤΟ ΤΟΥ ΛΑΘΡΑΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΤΟΧΗΣ(ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΑΙ "ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ-ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΝΑΝ Β ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ) ΚΑΙ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΛΗΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΤΙΣΜΟΥ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ.

ΤΒ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ,ΛΑΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ!!!

ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ, ΤΟ ΑΠΑΥΓΑΣΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ...


ΖΗΤΩ Η ΚΥΠΡΟΣ,Η ΕΡΤ ΚΑΙ Ο ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΠΟΥ ΚΑΤΟΥΡΑΕΙ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ!

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,ΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΙΧΕΣ ΝΑΟΥΜΕ!!!

ΖΗΤΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΥΝΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΑΦΑΣΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΑΠΑ-ΑΡΗ!

ΛΕΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ!

Unknown είπε...

@Ανώνυμε (τι άλλο...) της 1ης Ιουλίου 2010 4:56 μ.μ.

Πραγματικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος για moderation, αφού "σχόλια" σαν το δικό σου εκθέτουν από μόνα τους το χάλι σας, με τον καλύτερο τρόπο.

Έτσι και αλλιώς, όποιος μπορεί να ταυτιστεί με το ύφος και τη γλώσσα σας, δεν μας ενδιαφέρει και μάλλον δεν ενδιαφέρει το 99.9% της κοινωνίας ανεξάρτητα από τις όποιες θέσεις έχει ο κάθε ένας.

Το παραπάνω σχόλιο το μόνο που προδίδει είναι το ανώμαλο του χαρακτήρα του συγγραφέα του-ασφαλώς όπως πάντα, ανώνυμου.

Unknown είπε...

Γιατί να κάνει κάποιος moderation όταν αυτοί οι ανώμαλοι εκτίθενται μόνοι τους με την..."ποιότητα" της γραφής και της γλώσσας τους;

Καλύτερα να φαίνονται τελικά για να καταλαβαίνουμε όλοι τι εκπροσωπούν.

Ανώνυμος είπε...

...σιγά να μην απαντήσει ο ηλίθιος! όπως λες εκτίθενται μόνοι τους με τις λαλακίες που λαλούν!