Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Για το Εκλογικό Μέτρο.

Επιεικώς απαράδεκτο, ακόμα και ως σκέψη.

Αναδεικνύει την απέραντη έπαρση των “μεγάλων” κομμάτων, την αδάμαστη θέλησή τους για αποκλειστική νομή της εξουσίας, την περιφρόνηση τους για τις τάσεις που γεννιούνται στην κοινωνία και το αναφαίρετο δικαίωμά τους να υπάρχουν και να εκφράζονται στο πλαίσιο της Βουλής.

Δεν θυμάμαι ποιος ήταν αυτή τη στιγμή, αλλά άκουγα προχθές στο ραδιόφωνο -στους 107.6 – έναν βουλευτή του ΔΗΣΥ να αποκαλεί τα μικρά κόμματα ως “ομάδες διαμαρτυρίας” και να τα αντιμετωπίζει περίπου ως ρύπανση από την οποία επιτέλους θα απαλλαγούμε με αυτή την νομοθετική ρύθμιση.

Δεν τα καταγράφω αυτά επειδή η ρύθμιση θα αφήσει εκτός Βουλής το κόμμα του Κου Περδίκη, το οποίο καθόλου δεν με πείθει-μακάρι να υπήρχε στην Κύπρο ένα πραγματικό Οικολογικό Κίνημα και Κόμμα- αλλά γιατί απλούστατα η όλη σκέψη είναι αδιανόητα προκλητική και επιθετική προς την Κοινωνία των Πολιτών.
Φοβάμαι πως η διαφαινόμενη και αισθητή πλέον συνολική απογοήτευση των Πολιτών από τα Κόμματα, μια απογοήτευση που θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες τάσεις και σχηματισμούς θα ευνουχιστεί.
Αλλά, αυτός είναι ο σκοπός τους, για αυτό το πράττουν. Το θέμα είναι αλλού.

Η Κυπριακή Κοινωνία θα συμπεριφερθεί για άλλη μία φορά ως λοβοτομημένο πρόβατο;

Στην ηλεκτρονική εφημερίδα Offsite, στον διάλογο που έγινε για το ζήτημα, ένας ανώνυμος σχολιάστής, γράφει:

"Στο facebook εχω 2250 φίλους. Αν εβαζα για υποψήφιος θα με ψηφίζαν και θα έβγαινα. Είναι αυτό πολιτικά σωστό. Αλλο ερώτημα ? Δηλαδή όποιος έχει λίγους φίλους πρέπει να μπαίνει στη βουλή και να έχει και απαιτήσεις. Ας σοβαρευτούμε επιτέλους…."

Η απάντησή μου:
"προσωπικά έχω φίλους Βουλευτές τους οποίους όμως ΔΕΝ ψηφίζω γιατί απλά δεν πληρούν κάποιες προδιαγραφές που εγώ ως ενεργός πολίτης θέτω, όταν μιλάμε για την εκπροσώπηση της Κοινωνίας στη Βουλή. Υπάρχει καμία δυσκολία να το καταλάβουμε αυτό;.
Το πολιτικό σύστημα, ειδικά με το διαφαινόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό και τη γενική αίσθηση που αποδίδει, μιας παρεούλας δηλαδή που κάνει παιχνίδι για λογαριασμό της, φτάνει αργά αλλά σταθερά στα όριά του. Όχι μόνο δεν πρέπει να ανέβει το όριο, αλλά θα πρέπει να κατέβει ώστε να απελευθερωθούν φωνές, απόψεις και προτάσεις για το μέλλον
."

Επίσης...

Αδυνατώ να καταλάβω γιατί συζητάνε περί αύξησης του αριθμού Βουλευτών.
Αν τους έπιασε ο πόνος για να εκπροσωπηθούν περιοχές που δεν έχουν βουλευτή, ας κόψουν από αλλού, ας αφαιρέσουν έδρες από μεγάλες περιφέρειες.

Έλεος, πάλι πολλαπλασιάζουμε προνομιούχους την ώρα που όπως πάντα βαράμε το σαμάρι...

Αυτά, τα κάπως βιαστικά μεν, αλλά ήθελα να τα γράψω γιατί θα...'εσκαγα!

8 σχόλια:

ΕΔΕΚ Η.Β. είπε...

Και γιατί παρακαλώ δεν εκπληρώνει το Κίνημα Οικολόγων τον ρόλο του ως οικολογικό κίνημα;

Που κάθε μέρα ξεσκίζονται να εξυπηρετήσουν όλη την Κύπρο, όχι με μέσα και βολέματα, αλλά με ανθρώπινη συνδρομή;

Ποιος είσαι εσύ να κρίνεις με τόση ελαφρότητα τους οικολόγους κ. Πίττα;

Α ναι ξέχασα. Να μη μιλώ!

Εγώ είμαι φασίστας. Το ίδιο και οι συναγωνιστές του Christofias-Watch. Γι' αυτό κατ' εσένα το δημοκράτη, εμείς να μη μιλάμε! Έτσι δεν είπες, ξεχειλίζοντας δημοκρατικότητα; "Μη μιλάς"! Έτσι είπες κ. Πίττα!Βεβαίως τι να πει ένας άνθρωπος που ταυτίζει ανθρώπους δημοκράτες με τον αυταρχισμό του καθεστώτος Χριστόφια;

Κατά τα άλλα, συμφωνώ για τα όσα λες για το εκλογικό μέτρο.

Αλλά γιατί δε λες για τον Χριστόφια, που είχε υποσχεθεί στους Οικολόγους ότι δε θα άλλαζε το μέτρο; Γιατί αποφεύγεις να τον κατακρίνεις, που τώρα δήθεν κρύβεται πίσω από τον Α.Κυπριανού και το ΑΚΕΛ υποστηρίζοντας ότι "τζιείνος εν τζιαι";

Άκου δω Γιώργο Πίττα. Λες μισές αλήθειες και η κριτική σου είναι επιλεκτική.

Skorpion είπε...

Συμφωνω απολυτως με αυτη την αναρτηση. Εμεις οι Κυπραιοι εκαταντησαμεν λιον υπερβολικα ριφκια τζαι αρα μαλλον θα μας το περασουν τζαι τουτο.

Unknown είπε...

Δεν υπάρχει καμία ελαφρότητα κε ΕΔΕΚ ΗΒ.

Επειδή έχω μια κάποια εμπειρία από τα Οικολογικά Κινήματα-που μετράει πάνω από 20 χρόνια, θα επιθυμούσα -ειδικά στην Κύπρο με τις τεράστιες δυνατότητες στον τομέα της ενέργειας μέσα από φυσικές πηγές- πιο ριζοσπαστικές θέσεις. Ωστόσο το κύριο ζήτημα της παρέμβασης μου δεν είναι το κόμμα του κου Περδίκη και αυτό είναι φανερό.

Ουδείς σου είπε να μη μιλάς, μάλλον εξ ιδίων κρίνεις. Αντιθέτως σε προ(σ)κάλεσα πρόσφατα να επανέρχεσαι και να κάνεις διάλογο-με την προϋπόθεση που ισχύει για όλους να μην υπάρχουν προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις κατά απόψεων.

Μπερδεύεις αγαπητέ τα πράγματα.

Το τι είχε υποσχεθεί ο Χριστόφιας στους Οικολόγους, ΔΕΝ το γνωρίζω.

Αλλά και για να το γνώριζα, για να το "καταγγείλω" θα πρέπει πρώτα να λάβει την τελική του θέση στο ζήτημα το ΑΚΕΛ, κάτι που θα συμβεί την Παρασκευή-εξ όσων διάβασα πριν από λίγο. Μετά, κρίνε αυτά που θα γράψω.

Εξήγησα από την αρχή-πράγμα που τεχνηέντως παρέλειψες, πως η ανάρητηση ήταν βιαστική.

Και κάτι άλλο το οποίο είναι πραγματική ερώτηση.

Για να σεβαστείς κάποιον πρέπει να συμφωνείς μαζί του;

Κοπανάς διάφορους για την συμπεριφορά τους έναντι του γιατρού.

Καλά κάνεις- θεωρώ πως ο γιατρός αξίζει μεγάλο σεβασμό-αλλά δεν είναι στο απυρόβλητο της κριτικής, γιατί απλά, κανείς δεν μπορεί να είναι σε αυτό.

Ερώτημα.

Όταν διάφοροι λούζουν με αισχρές ύβρεις τον Γλαύκο Κληρίδη γιατί όλοι σας κάνετε τις πάπιες;

Ο επί δεκαετία Πρόεδρος δεν αξίζει σεβασμού;

Για να μην αναφέρω, αυτό που μου έχουν πει έντονα πολλοί (που δεν είναι καν Συναγερμικοί) πως η μόνη περίοδος που λειτούργησε υποδειγματικά η Δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο ήταν η Πρώτη Θητεία (όχι η δεύτερη, η Πρώτη) του κου Κληρίδη. Προσωπική αντίληψη βέβαια επ αυτού, δεν έχω.

Unknown είπε...

Συμπλήρωμα:

Είσα πραγματικά εξωπραγματικός ΕΔΕΚ Η.Β.

Με ανάγκασες να πάω πίσω στην ανάρτηση να ελέγξω αν έγραψα κάποια απρέπεια κατά του κου Περδίκη και του κόμματος του. Μα πλάκα μας κάνεις; Το μόνο που έγραψα ειρήσθω εν παρόδω είναι το απλό "δεν με πείθει"...!

Έλεος! Ας κινούμεθα εντός λογικής παρακαλώ....!

Skorpion είπε...

Για να ειμαστε δικαιοι αυτα που λες ειναι λιγο πιο εντονα και καταδικαστικα απο ενα απλο δεν με πειθει : «Δεν τα καταγράφω αυτά επειδή η ρύθμιση θα αφήσει εκτός Βουλής το κόμμα του Κου Περδίκη, το οποίο καθόλου δεν με πείθει-μακάρι να υπήρχε στην Κύπρο ένα πραγματικό Οικολογικό Κίνημα και Κόμμα- αλλά γιατί απλούστατα η όλη σκέψη είναι αδιανόητα προκλητική και επιθετική προς την Κοινωνία των Πολιτών.»

Αλλα εμενα δεν με ενδιαφερει αυτο. Πως τα βλεπεις, θα περασει στο τελος αυτο το νεο εκλογικο μετρο ; Μηπως οι αντιδρασεις θα τους κανουν να αλλαξουν γνωμη η να το αναβαλλουν ;

Unknown είπε...

Skorpion, σε πληροφορώ πως ο Γιώργος Περδίκης, σε προσωπικό επίπεδο μου είναι εξαιρετικά συμπαθής και νιώθω πως είναι εντιμότατος άνθρωπος και πολιτικός. Δυστυχώς δεν είχα μέχρι σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί του πιο αναλυτικά για διάφορα "κενά" στις θέσεις του κόμματός του-αναφορικά με την Πράσινη Ανάπτυξη-κενά, όπως τα αντιλαμβάνομαι εγώ τουλάχιστον. Ελπίζω να συμβεί στο μέλλον μια καλή συζήτηση, στο ραδιόφωνο.

Αναφορικά με αυτό που με ρωτάς...

Τι να πω;

Το πρώτο πράγμα που με έβγαλε από τα ρούχα μου κυριολεκτικά ήταν η αμετροέπεια και το ύφος 1000 καρδιναλίων που είχε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ -νομίζω τελικά πως ήταν ο κος Πουργουρίδης.

Ο τρόπος με τον οποίο εκφράσθηκε για τις μικρότερες πολιτικές τάσεις ήταν αηδιαστικός. Είχε όλη την έπαρση των ανθρώπων που προσκυνούν τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς-τις κρεατομηχανές- και για τα δικά μου μέτρα, η φρασεολογία ήταν σχεδόν "σοκαριστική".

Τι θα γίνει;

Δεν έχω ιδέα. Την Παρασκευή θα γίνει η σχετική συζήτηση στο πλαίσιο του ΑΚΕΛ.

Εάν έχουν απομείνει κάποια ελάχιστα ψήγματα αριστερόστροφης σκέψης μπορεί να λειτουργήσουν αντακλαστικά λόγω των αντιδράσεων.

Δεν είμαι αισιόδοξος ωστόσο καθώς όλο και περισσότερο συνειδητοποιώ πως αντιμετωπίζουν την εξουσία με ιδιοκτησιακή αντίληψη.

Τι να περιμένω δηλαδή, από ένα πολιτικό σύστημα -συνολικά- που ουδέποτε ζητάει συγνώμη, ουδέποτε κάνει λάθος- πάντα φταίνε οι άλλοι- ουδέποτε κάνει αυτοκριτική- αιωνίως τα πάντα ποιεί εν σοφία, κλπ,κλπ,κλπ.

ΕΔΕΚ Η.Β. είπε...

Αυτό που λες για τον Κληρίδη, για την πρώτη του πενταετία είναι σωστό. Αν εξαιρέσουμε την καθόλα δημοκρατική πενταετία του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, τον οποίον βεβαίως οι εργοδότες και συνάδελφοί σου στον ΠΟΛΙΤΗ κοσμούσαν με σχεδόν κάθε ύβρη που υπάρχει στην ελληνική γλώσσα και με κάθε ψέμα που υπάρχει στη διαστροφική φαντασία του κάθε άνθρωπου, η δεκαετία Κληρίδη ήταν ίσως η πιο δημοκρατική.

Από κει και πέρα, αγαπητέ κ. Πίττα, το να συγκρίνεις το Βάσο Λυσσαρίδη με το Γλ. Κληρίδη είναι άστοχο. Συνιστά κάποιου είδους ασέβεια προς το Βάσο Λυσσαρίδη, τον οποίον βεβαίως δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι σέβεσαι (ο σεβασμός είναι έμπρακτος), αφού συναγελάζεσαι με τα διάφορα όρνεα του ΠΟΛΙΤΗ, που υβρίζουν το Λυσσαρίδη και που έστησαν την πλεκτάνη εις βάρος του Ξενή Ξενοφώντος και του Christofias-Watch (ξέρεις ότι ο φίλος σου ο Δρουσιώτης καλούσε την αστυνομία, όχι να βρει το Ρήγα, αλλά να του βρει τους διαχειριστές;), αυτά ντε τα γυπάκια που έστηναν δημοσκοπήσεις εις βάρος του νεκρού Τάσσου και τους καταδίκασε και η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Δεν επικροτώ ύβρεις εναντίον κανενός. Δεν έχω όμως πρόβλημα με χαρακτηρισμούς, γιατί κάνουν πιο πιπεράτο το διάλογο. Εξάλλου κι εσύ δεν υστερείς στα επίθετα και στους χαρακτηρισμούς άλλων. Μια χαρά τα πας. Το πρόβλημά σου είναι ότι έχεις το σύνδρομο Λαζόπουλου. Εσύ να λες, αλλά όταν άλλοι πουν, να θίγεσαι ή να πετάγεσαι πατερναλιστικά να υποδείξεις στον άλλον πως θα μιλά. Το πρόβλημά σου είναι ότι πάσχεις από κάποιου είδους ναρκισσισμό που σε εμποδίζει να φαίνεσαι αυτοκριτικός.

Πάμε πίσω στους χαρακτηρισμούς για τον Κληρίδη. Τι σε ενοχλεί; Το μεταπραξικοπηματίας; Το πατέρας του Σχεδίου Ανάν; Το πατέρας της ομοσπονδίας; Τι ακριβώς λέχθηκε που ξεπέρασε τα όρια για τον Κληρίδη; Τι λέχθηκε που δεν είναι αλήθεια;

Ενώ αντίθετα για το Γιατρό και τι δεν του λένε οι ακελικοί προβοκάτορες και οι κολλητοί σου στον ΠΟΛΙΤΗ, αυτοί καλέ που εισπράσσετε μαζί από τα ίδια ταμεία κάθε τέλος του μήνα.

Βεβαίως, όπως είπα, κρίνεις επιλεκτικά και κατά το δοκούν. Άποψή μου. Δεν ξέρω αν θέλεις να "σκάσω" και να "μη μιλώ" ή αν "επιδιώκω την εξαφάνισή τωβ αντιπάλων" (όπως έλεγες χθες), αλλά αυτή είναι.

tsoloxidis είπε...

εδω η μπαλια





εδω η μπαλια!




π τσολοχιδης




ναι!ΝΑΙΑΙ Ο ΤΣΟΛΟΧΙΔΗΣ!!