Στους δικούς μας λέμε ναι και στους ξύπνιους λέμε ναι , στην άπλα, στην ξάπλα, στις βάρκες στις τσάρκες, στην τρέλα, στη σάμπα, στο τζάμπα, στα μεθύσια, στα ουίσκια, στην άπλα, στην ξάπλα, στις πισίνες…ναι…..
Όχι στους άσχετους, όχι στους κρυόκωλους, όχι στους σοβαρούς…
Δεν ξέρω πότε ακριβώς γράφτηκε το τραγουδάκι του Λουκιανού Κηλαϊδόνη, ούτε το ένιωσα ποτέ να είναι κάτι περισσότερο από «συμπαθητικό».
Για την ακρίβεια, το είχα ξεχάσει τελείως, όταν ξαφνικά ήρθε στα αυτιά μου από το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου καθώς οδηγούσα με το κεφάλι γεμάτο τεράστια ανησυχία για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.
Ο Κηλαϊδόνης, άθελά του, έγραψε με αυτό το τραγούδι ,τον απόλυτο ύμνο της εθνικής μας αποτυχίας. Πίσω από την απέραντη αφέλεια και καλή διάθεση του τραγουδιού, κρύβεται ολάκερο το υπόβαθρο αυτής της φάρας που τίναξε στον αέρα τον τόπο από την ώρα που βρέθηκε στο τιμόνι του και πότισε τους πάντες σχεδόν, με την νοοτροπία της από «θέση άγνοιας» και της ιδεολογικοποίησης του χαβαλέ.
Προσπαθώ τώρα, να συνθέσω από την αρχή στο μυαλό μου τους ήχους και τις εικόνες των πρόσφατων δεκαετιών και δυσκολεύομαι καθώς νιώθω, πως από το περίφημο πάρτι στη Βουλιαγμένη ( Ελληνικό Woodstock το λένε μερικοί που μάλλον δεν γνωρίζουν τι ακριβώς έγινε το 1969) έχουν πια περάσει αιώνες πολλοί.
Το έγκλημα που διαπράχτηκε σε βάρος της Ελλάδας, όλα αυτά τα χρόνια είναι απλά απίστευτο και νομίζω δεν έχει προηγούμενο σε ευρωπαϊκή χώρα.
Δεν θα πω κάτι που δεν ξέρουμε όλοι.
Θα θυμίσω πως από το 1981 έως το 2004 με ελάχιστα διαλλείματα η χώρα κυβερνήθηκε από ένα κόμμα που θέλει να τοποθετεί τον εαυτό του στην σοσιαλδημοκρατία, και πως στη διαδρομή όλων αυτών των χρόνων οι γονείς μας, οι παππούδες μας, συνέχισαν μονότονα και πικρά να στέκονται στην ουρά στις 5 το ξημέρωμα για να πάρουν τα πρώτα νούμερα για μια εξέταση στο ΙΚΑ.
Τα αμύθητα ποσά που εισέρευσαν στον τόπο με τη μορφή των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης έγιναν αντικείμενο άθλιας διαχείρισης, χάθηκαν στο δρόμο, έγιναν έργα με κακοτεχνίες, μεταλλάχτηκαν σε μίζες που κατέληξαν στις τσέπες αισχρών και θολωμένων (από τα ουίσκια στα οποία λέμε ναι) αποτέλεσαν αντικείμενο υπόγειων συναλλαγών σε τερατώδη κλίμακα.
Λένε ορισμένοι: «ό,τι έπαθαν τώρα οι Έλληνες μόνοι τους το έπαθαν».
Δεν νομίζω πως υπάρχει έστω ένας σκεπτόμενος Έλληνας που να μην δέχεται και τη συλλογική ευθύνη. Δεν νομίζω να μην υπάρχει έστω ένας σκεπτόμενος άνθρωπος σε αυτόν τον τόπο που να μην έχει πια συνειδητοποιήσει πως η γενιά της μεταπολίτευσης, αφόρητα υπερεκτιμημένη, εξαιρετικά αστοιχείωτη και απαίδευτη, εκτινάχτηκε από το μαύρο –γκρίζο της δικτατορίας και βούτηξε ως λυσσασμένο όρνιο στην εξουσία όταν αυτή της δόθηκε στο όνομα της Αλλαγής.
Ο Αγώνας, τότε «δικαιώθηκε».
Τώρα;
Τώρα «δεν υπάρχει σάλιο».
Τώρα –μας λένε- αν δεν έρθει η στήριξη της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. στις 19 Μαΐου δεν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.
Τώρα, η αποτυχία μίας γενιάς ολόκληρης καταδίκασε τις τουλάχιστον επόμενες δύο στο απόλυτο μαύρο και γυρίζει με αστραπιαία ταχύτητα το ρολόι πίσω.
Η Ελλάδα των (εγκαταλελειμμένων) Ολυμπιακών Έργων, της γέφυρας του Ρίου, της Αττικής και της Εγνατίας οδού, του αεροδρόμιου, του Μετρό, μπαίνει σε μια νύχτα που ίσως ακυρώσει και αυτά που ανέφερα καθώς αναρωτιέμαι αν θα υπάρξουν κονδύλια και στελέχη για να τα συντηρήσουν.
Αλλά είναι αυτό όλο το έργο; Ξέρετε…αν η υπόθεση αφορούσε αποκλειστικά την Ελλάδα, κάποιος τρίτος θα μπορούσε να πει – ας πάει το παλιάμπελο.
Μόνο που η κρίση, δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα, μόνο που η εγκληματική κακοδιαχείριση των εκάστοτε κυβερνώντων δεν θα μπορούσε ποτέ να αρκεί από μόνη της για να φέρει τη χώρα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων όλου του κόσμου.
Μας μιλάνε για τα ελλείμματα.
Ποιανού είναι λοιπόν τα ελλείμματα;
Τι είναι τε ελλείμματα;
Μιλάμε για έναν εσωτερικό μηχανισμό αυτοσυντήρησης του πιο ακραίου Καπιταλισμού, που δεν αφορά σε κανένα σημείο τους «κανονικούς ανθρώπους».
Είναι πρόβλημα-τεράστιο- που αφορά την κυρίαρχη τάξη και που είναι εξοργιστικά ανήθικο να ζητάει κάποιος να το λύσει μέσα από μισθωτούς και συνταξιούχους στο όνομα μίας δήθεν συλλογικής προσπάθειας και ευθύνης, μιας που ακόμα και η συλλογική ευθύνη είναι προϊόν «διαπαιδαγώγησης» εκ μέρους των Κυβερνήσεων.
Κάποιοι υποστηρίζουν πως η κρίση είναι φούσκα, τεχνητή, ψέμα.
Όμως, οι μεγάλες Οικονομικές κρίσεις φαίνεται πως είναι έμφυτες στη φύση του Καπιταλισμού ο οποίος έχει ανάγκη να τις παράγει για να δημιουργήσει προϋποθέσεις επέκτασης και κυριαρχίας.
Και βέβαια, αγνοεί τελείως τον ανθρώπινο παράγοντα που πρώτα τον αλλοτριώνει και μετά τον πολτοποιεί για να τον πετάξει στο τέλος στα άχρηστα.
Κάθε φορά, θα μειώνονται τα εισοδήματα των κανονικών ανθρώπων ώστε να δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον στις επενδύσεις.
Ήτοι, μειώνονται όλες οι φορολογίες των επιχειρήσεων –με τη δικαιολογία της τόνωσης της επιχειρηματικότητας- και παράλληλα αυξάνονται τα έσοδα του μηχανισμού εξουσίας από περικοπές στο Κοινωνικό Κράτος και στον ναι, υπερβολικά διογκωμένο δημόσιο τομέα, του οποίου όμως την διόγκωση σε βαθμό εξωφρενικού καρκινώματος προκάλεσαν αυτοί που τώρα τον ακρωτηριάζουν ασμένως στο όνομα της εξυγίανσης.
Εξυγίανση, σε μία αρρώστια που δημιούργησαν οι ίδιοι.
Τότε σας αγόρασα, τώρα σας πετάω.
Ο David Camfield (PhD Social and Political Thought, York University 2002 )
θεωρεί ως τελείως παράλογη την επίθεση «τιμωρίας και οδύνης» που έχει εξαπολυθεί στους Έλληνες πολίτες και πιστεύει πως αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα τυλιχτεί σε πρωτόγνωρες αναταραχές από τη μία άκρη ως την άλλη.
Έτσι και αλλιώς, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα είναι διάχυτες σε όλη την ήπειρο.
Η Cristina Elizabet Fernández de Kirchner , Πρόεδρος της Αργεντινής, μιας χώρας που γεύτηκε το πικρό φρούτο του Δ.Ν.Τ. το δήλωσε χτες ξεκάθαρα : «Οι συνταγές που επιβάλλονται στην Ελλάδα είναι ταυτόσημες με αυτές που εφαρμόστηκαν εδώ το 2001, και θα τελειώσουν άσχημα…». Και έχει αξία πως μόλις χτες κάποια πλήθη Αργεντινών, στην άλλη άκρη του κόσμου βγήκαν στους δρόμους να συμπαρασταθούν στους Έλληνες.
Κάτι ξέρουν αυτοί.
Έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τι λέει ένας επιφανέστατος Οικονομολόγος, ο Mark Weisbrot του Center for Economic and Policy Research (CEPR) στην Washington και τακτικός αρθρογράφος της Guardian:
«Ο μόνος τρόπος να επιβιώσετε είναι επί ένα μήνα κάθε ημέρα συνέχεια να βγαίνετε σύσσωμοι και ενωμένοι 8 εκατομμύρια άνθρωποι, μιλάω για τους ενήλικες, στους δρόμους μέχρι να ανασταλούν όλες μα όλες οι καθημερινές λειτουργίες. Μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εκβιαστεί η Ε.Ε. αρκετά ώστε να δώσει χρήματα και άτοκα μάλιστα, τα οποία και διαθέτει. Δεν είστε ξέμπαρκοι, για όνομα του Θεού, ενώ η Αργεντινή ήταν εντελώς μόνη και απροστάτευτη».
Αν μιλήσω τη γλώσσα την παλιά, την ξύλινη, την ξεπερασμένη, θα πω ότι ζούμε την πιο άγρια επίθεση των Αγορών και των μηχανισμών τους, που διψασμένα αποζητούν περισσότερη κερδοφορία ισοπεδώνοντας τα πάντα και τεμαχίζοντας την ελάχιστη αξιοπρέπεια που απέμεινε στην ανθρώπινη καθημερινότητα.
Διαπιστώνω, όχι χωρίς απογοήτευση, πως αυτή, η γλώσσα η παλιά η ξύλινη η ξεπερασμένη, λέει την αλήθεια.
Μόνο που οι καλοί της γνώστες, το ΚΚΕ, μέχρι τώρα δεν αντιπροτείνουν τίποτα στους πολίτες. Τους καθοδηγούν στην άρνηση χωρίς απτό και ρεαλιστικό πρόγραμμα και όραμα. Ίσως, γιατί και το ΚΚΕ σαν βάναυσος εξουσιαστικός μηχανισμός που είναι, έχει συνηθίσει και αυτό απλά να χαϊδεύει με τον τρόπο του τα αυτιά.
Η δολοφονία των τριών εργαζομένων, αν αναλογιστεί κάποιος το σύνολο των συνθηκών που την προκάλεσαν, δείχνει την άβυσσο στην οποία έχει ήδη μπει η Ελλάδα.
Και αυτή την ώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε στα χρόνια που ακολούθησαν την κατάρρευση της δικτατορίας, είναι αναγκαία η ύπαρξη μιας γενναίας, εμπνευσμένης και γνωστικά εξοπλισμένης ηγεσίας στην Αριστερά. Η μεταπολίτευση τελείωσε και, η νέα μεταπολίτευση, όπως είπε ο κος Τσίπρας μπορεί να γίνει μόνο με καινούργια υλικά.
Μόνο που σε όλα αυτά, θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης.
Με άλλους όρους.
Ο δρόμος της επιστροφής στα κλειστά έθνη κράτη θα αποτελέσει μια αδιανόητη ιστορική τραγωδία καθώς θα δικαιώσει και απελευθερώσει τις πιο σκοτεινές δυνάμεις που εργάζονται διαρκώς για κάτι τέτοιο.
Θα είναι η δικαίωση των εθνικιστών, του ρατσισμού και της απόλυτης επαναφοράς στον μεσαίωνα. Ίσως, εκείνο το παλιό σύνθημα για την Ευρώπη των λαών, των Πολιτών να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Γιώργος Πήττας για τον Πολίτη στη Λευκωσία και το TVXS στην Αθήνα.
24 σχόλια:
Μου αρέσει να σε διαβάζω γιατί ο λόγος σου δεν είναι μονολιθικός αλλά είναι πάντα εμνπευσμένος.Ακόμη και στις μαύρες μέρες που περνά η Ελλάδα υπάρχει κάτι ανοιξιάτικο στα γραπτά σου.Ας ελπίσουμε ότι κάποιοι θα πληρώσουν για το χάλι που έβαλαν την Ελλάδα για να αλλάξουν άρδην οι καταστάσεις.Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να είχε συμβεί και δακάτω με την μόνη διαφορά ότι οι Κύπριοι δεν εξεγείρονται....
Μια γελοιογραφία περί του θέματος που αξίζει να δείτε:
http://assets.tanea.gr/files/2010-05-06/thumbs/guardian111_450x.jpg
Επιπρόσθετα προβαίνω στην πάρακάτω παράκληση επειδή είσαστε ο μόνος στον οποίον μπορώ να απευθυνθώ και να εισακουστώ καθώς επίσης επειδή τέτοια φαινόμενα κατάπτωσης της γλώσσας έχουν καταντήσει συχνά στην εφημερίδα Πολίτης.
Αγαπητέ Πήττα θα ήθελα να σας παρακαλέσω όπως συστήνετε στους υπολοίπους δημοσιογράφους της εφημερίδας "Πολίτης" όπως προβούν λίαν συντόμως σε μαζικές αγορές δίγλωσσων λεξικών ελληνικά <-> αγγλικά αφού αρκετοί εξ αυτών είναι αγγλόφωνοι όπως μας υποδηλώνει αυτό το άρθρο:
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=944741&-V=articles&-p
όπου η λέξη κατοικίδιο, -α αντικαταστήθηκε με την λέξη ζώα συντροφιάς σαν μετάφραση της αγγλικής λέξης "pet". Εν τέλη θα ήθελα να εισηγηθώ όπως εργοδοτήσετε ένα συντάκτη με γνώση της ελληνικής όπως και οι σοβαρές εφημερίδες.
Unfortunately, you (we) the people who say a few things that make (more) sense about the political situation in Greece these days are a very small minority, whose voice is lost amidst the shouting mob. Not that the mob does not raise valid points - but its hard -to impossible- to have a proper discussion in those situations. And the murder of innocent people only helps to polarise the situation, and drive the arguments to their extreme.
I agree with you that the previous generation, the Polytechnion generation, failed spectacularly at providing a fair and just country for their children. I am the progeny of this generation. I am 26 years old, born and raised in Athens, but I moved to the UK at my 18th year, studied there and started working there. And with the current situation, I cannot see myself returning to the motherland, as much as I love it. The previous generation has managed to edge out the bright minds that led the revolution in '74, and is now dominated by power- and money-hungry individuals, whose career in politics has only helped them get richer and fatter at the expense of the hard working citizens.
However, I believe that we are equally at fault here. The constitution gives us the chance every 4 years to change the people you govern us. To change the political ideas behind our government and replace them with something that we suits us better. Nevertheless, we kept voting for the Papandreou and Karamalis of this country, without thinking what they want to do with our money, with our country. We voted them in, again and again, for 35 years, without really asking what they want to do. We allowed then to blind-sight us with empty promises and not-so-great rhetoric's.
So to conclude, we are as equally at fault with them. That does not change the fact however that we should let the IMF and the EU to bleed us dry, and to erase the future of two more generations. We have to fight, and I think that the economist you quoted has the right of it. Peaceful protests, every day, for as long as it takes. Win or loose, we have to make a stand, and say no more.
Γιώργο μου,
την προτροπή του Οικονομολόγου Mark Weisbrot τη διάβασα σε πολλά ελληνικά μπλογκ που επιπόλαια την επαινούν και ξέρεις τι σκέφτηκα? Να μια συνταγή να καταστρέψουμε εντελώς την Ελλάδα, καταστρέφοντας κάθε παραγωγική της διαδικασία. Ήδη οι κρατήσεις των ξένων τουριστών έχουν πέσει κατακόρυφα, φαντάσου τι θα γίνει αν υλοποιηθεί και η "πανέξυπνη" αυτή προτροπή!!!
Ask comrade Stelios Kouloglou to offer his huge salary in Greek public TV,where he promotes revolution with the money of the Greek taxpayers,to unemployed people.That could be a good start.Hypocricy was never a good guide comrade Pittas.
A disillusioned leftist
Η γελοιογραφία που συστήνει ο Κυπριακόφωνος λέει περισσότερα από τα κείμενα. Πιάστε δουλειά! Και οι ευθύνες των πολιτών είναι περισσότερες από το τι ψηφίζανε. Πόσοι δήλωναν σωστά τις πωλήσεις τους και τα εισοδήματα τους, πόσοι έπαιρναν την επιλογή "χωρίς ΦΠΑ" όταν έκαναν αγορές; Πόσοι στα τελευταία 35 χρόνια έβαλαν το κοινό καλό μπροστά από το ατομικό; Τί δώσαμε στην Ευρώπη εκτός από ιστορικές αναφορές και μια ηλίθια έπαρση για την ανωτερότητα του πολιτισμού μας;
Αλλα των αλλων, αλλα πολυ πιο λογικος απο την πλειοψηφια των Ελλαδιτων «αριστερων».(Τα εχω ξαναπει αυτα. Τους Ισπανους αριστερους τους θεωρω αριστερους, τους Ελλαδιτες ακροαριστερους η απλως τρελους τους θεωρω. Αριστερος =/ πασης φυσεως μαρξιστες, αντικαπιταλιστες, εχθροι της ελευθερης αγορας.) Απο την αλλη ισως να ειμαι αδικος και απλως να μην τα πιστευεις ολα αυτα και απλως να προσπαθεις να πεισεις τους Ελλαδιτες «αριστερους» στην γλωσσα που καταλαβαινουν, να πραξουν το ορθο. Με λιγα λογια τους καλοπιανεις για να δουν το φως το αληθινο. Εαν αυτο συμβαινει τοτε μπορω να σε καταλαβω αλλα απο την αλλη το καλυτερο ειναι να προσπαθησουμε να αλλαξουμε τα μυαλα αυτων των ανθρωπων.
Δυστυχως η κατανοηση απλων οικονομικων δεδομενων ειναι κατι πολυ λυπει απο τους Ελλαδιτες «αριστερους» και οχι μονο. Εδω που τα λεμε γιατι καποιος να θεωρησει ως λογικους και μη ακραιους τους ΝΔημοκρατες η ΛΑΟΣσιτες η ΠΑΣΟΚους. Ποσο σεβονται αυτοι την επιστημη της οικονομιας ; Τα εγκληματα ειδικα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην οικονομια ειναι τεραστια και συνεχιζομενα.
Σχολιαζοντας την δικη σας αναλυση, δεν μπορω παρα να μενω αναυδος διαβαζοντας :
«Μας μιλάνε για τα ελλείμματα.
Ποιανού είναι λοιπόν τα ελλείμματα;
Τι είναι τε ελλείμματα;
Μιλάμε για έναν εσωτερικό μηχανισμό αυτοσυντήρησης του πιο ακραίου Καπιταλισμού, που δεν αφορά σε κανένα σημείο τους «κανονικούς ανθρώπους».
Είναι πρόβλημα-τεράστιο- που αφορά την κυρίαρχη τάξη και που είναι εξοργιστικά ανήθικο να ζητάει κάποιος να το λύσει μέσα από μισθωτούς και συνταξιούχους στο όνομα μίας δήθεν συλλογικής προσπάθειας και ευθύνης, μιας που ακόμα και η συλλογική ευθύνη είναι προϊόν «διαπαιδαγώγησης» εκ μέρους των Κυβερνήσεων.
Κάποιοι υποστηρίζουν πως η κρίση είναι φούσκα, τεχνητή, ψέμα.
Όμως, οι μεγάλες Οικονομικές κρίσεις φαίνεται πως είναι έμφυτες στη φύση του Καπιταλισμού ο οποίος έχει ανάγκη να τις παράγει για να δημιουργήσει προϋποθέσεις επέκτασης και κυριαρχίας.
Και βέβαια, αγνοεί τελείως τον ανθρώπινο παράγοντα που πρώτα τον αλλοτριώνει και μετά τον πολτοποιεί για να τον πετάξει στο τέλος στα άχρηστα.
Κάθε φορά, θα μειώνονται τα εισοδήματα των κανονικών ανθρώπων ώστε να δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον στις επενδύσεις.
Ήτοι, μειώνονται όλες οι φορολογίες των επιχειρήσεων –με τη δικαιολογία της τόνωσης της επιχειρηματικότητας- και παράλληλα αυξάνονται τα έσοδα του μηχανισμού εξουσίας από περικοπές στο Κοινωνικό Κράτος και στον ναι, υπερβολικά διογκωμένο δημόσιο τομέα, του οποίου όμως την διόγκωση σε βαθμό εξωφρενικού καρκινώματος προκάλεσαν αυτοί που τώρα τον ακρωτηριάζουν ασμένως στο όνομα της εξυγίανσης.
Εξυγίανση, σε μία αρρώστια που δημιούργησαν οι ίδιοι.
Τότε σας αγόρασα, τώρα σας πετάω.»
Κουφια ιδεολογια και χεσιμο στην επιστημη της οικονομιας.
Μαλλον και εσενα πρεπει να σε θεωρω ακροαριστερο απο εδω και περα. Ποιο λογικο ναιμεν απο πολλους Ελλαδιτες αλλα ακροαριστερο δε.
Επισης λες :
«Έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τι λέει ένας επιφανέστατος Οικονομολόγος, ο Mark Weisbrot του Center for Economic and Policy Research (CEPR) στην Washington και τακτικός αρθρογράφος της Guardian:
«Ο μόνος τρόπος να επιβιώσετε είναι επί ένα μήνα κάθε ημέρα συνέχεια να βγαίνετε σύσσωμοι και ενωμένοι 8 εκατομμύρια άνθρωποι, μιλάω για τους ενήλικες, στους δρόμους μέχρι να ανασταλούν όλες μα όλες οι καθημερινές λειτουργίες. Μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εκβιαστεί η Ε.Ε. αρκετά ώστε να δώσει χρήματα και άτοκα μάλιστα, τα οποία και διαθέτει. Δεν είστε ξέμπαρκοι, για όνομα του Θεού, ενώ η Αργεντινή ήταν εντελώς μόνη και απροστάτευτη».»
Καταλαβαινεις τι σημαινει αυτο ; Αυτος ο οικονομολογος πιθανον να πιστευει αυτα που λεει( μεγαλυτερη ανοησια που ακουσα φετος), η να το λεει κοιτωντας αλλα δικα του συμφεροντα.
λες :
«Αν μιλήσω τη γλώσσα την παλιά, την ξύλινη, την ξεπερασμένη, θα πω ότι ζούμε την πιο άγρια επίθεση των Αγορών και των μηχανισμών τους, που διψασμένα αποζητούν περισσότερη κερδοφορία ισοπεδώνοντας τα πάντα και τεμαχίζοντας την ελάχιστη αξιοπρέπεια που απέμεινε στην ανθρώπινη καθημερινότητα.
Διαπιστώνω, όχι χωρίς απογοήτευση, πως αυτή, η γλώσσα η παλιά η ξύλινη η ξεπερασμένη, λέει την αλήθεια.
Μόνο που οι καλοί της γνώστες, το ΚΚΕ, μέχρι τώρα δεν αντιπροτείνουν τίποτα στους πολίτες. Τους καθοδηγούν στην άρνηση χωρίς απτό και ρεαλιστικό πρόγραμμα και όραμα. Ίσως, γιατί και το ΚΚΕ σαν βάναυσος εξουσιαστικός μηχανισμός που είναι, έχει συνηθίσει και αυτό απλά να χαϊδεύει με τον τρόπο του τα αυτιά.»
Δεν ειναι επιθεση των αγορων να νιωθεις εσυ πως μια οικονομια παει κατα διαολου και αναλογα να αντιδρας.
Μην βλεπετε το παγκοσμιο οικονομικο συστημα υπο την σκοπια των συνομωσιων ...
Το ΚΚΕ οπως και τα υπολοιπα κομματα που ψηφισαν ΟΧΙ, δεν το ενδιαφερει εαν θα καταστραφει η Ελλαδα. Τον εαυτο τους κοιτανε μονο. Ειναι και τρελοι καθως πιστευουν σε παραλογισμους.
Λες «
Η δολοφονία των τριών εργαζομένων, αν αναλογιστεί κάποιος το σύνολο των συνθηκών που την προκάλεσαν, δείχνει την άβυσσο στην οποία έχει ήδη μπει η Ελλάδα.
Και αυτή την ώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε στα χρόνια που ακολούθησαν την κατάρρευση της δικτατορίας, είναι αναγκαία η ύπαρξη μιας γενναίας, εμπνευσμένης και γνωστικά εξοπλισμένης ηγεσίας στην Αριστερά. Η μεταπολίτευση τελείωσε και, η νέα μεταπολίτευση, όπως είπε ο κος Τσίπρας μπορεί να γίνει μόνο με καινούργια υλικά.
Μόνο που σε όλα αυτά, θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης.
Με άλλους όρους.
Ο δρόμος της επιστροφής στα κλειστά έθνη κράτη θα αποτελέσει μια αδιανόητη ιστορική τραγωδία καθώς θα δικαιώσει και απελευθερώσει τις πιο σκοτεινές δυνάμεις που εργάζονται διαρκώς για κάτι τέτοιο.
Θα είναι η δικαίωση των εθνικιστών, του ρατσισμού και της απόλυτης επαναφοράς στον μεσαίωνα. Ίσως, εκείνο το παλιό σύνθημα για την Ευρώπη των λαών, των Πολιτών να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.»
Μαλιστα, μασας τα λογια σου για το ποιοι ειναι οι παραγοντες που οδηγησαν στην δολοφονια των 3 ανθρωπων.
Και βεβαια το συμπερασμα σου ειναι πως οχι για να σωθει οικονομικα η Ελλαδα αλλα για χαρην ενος διεθνισμου "και να μην κανουμε την χαρη στους εθνικιστες", πρεπει να πουμε ναι στην Ευρωπη. Γιατι δεν λες ξεκαθαρα αυτο που πιστευεις για το ΔΝΤ και μασας τα λογια σου ;
Τελοσπαντων, τα απο πανω τα γραφω με το σκεπτικο πως πιστευεις ολα οσα γραφεις και δεν τα λες απλως για να πεισεις τους παραλογους, μιλωντας τους στην παραλογη γλωσσα που καταλαβαινουν.
Υπογραφη : 1Skorpion123
Λέτε:Δεν νομίζω πως υπάρχει έστω ένας σκεπτόμενος Έλληνας που να μην δέχεται και τη συλλογική ευθύνη
2-πως η γενιά της μεταπολίτευσης, αφόρητα υπερεκτιμημένη, εξαιρετικά αστοιχείωτη και απαίδευτη, εκτινάχτηκε από το μαύρο –γκρίζο της δικτατορίας και βούτηξε ως λυσσασμένο όρνιο στην εξουσία όταν αυτή της δόθηκε στο όνομα της Αλλαγής.
3-και για την κατάντια του ΙΚΑ.Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας,αλλά κατανοώντας οτι είστε δημοσιογράφος,και βλέποντας την ηλικία σας,νομίζω οτι δικαιούμε μιας απάντησης.Τη δικαιούμε ,γιατί δε νιώθω υπεύθυνη,και ανήκω στη γενιά που προαναφέρατε.Επίσης συνειδητά δεν κατέλαβα κάποια θέση εξουσίας,ή στην κρατική μηχανή,και απο τα 15-25 μου χρόνια ,ασχολήθηκα με τα κοινά με πολλούς τρόπους.Σας ρωτώ λοιπόν,χωρίς ίχνος ειρωνίας με ποιον τρόπο αναδείξατε εκείνα τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης τα σχετικά προβλήματα.
Μαρίνα.
Μαρίνα, σας ευχαριστώ για το σχόλιο σας.
Δεν είμαι δημοσιογράφος, αρθρογράφος είμαι-υπάρχει σημαντική διαφορά.
Με ρωτάτε:
"Σας ρωτώ λοιπόν,χωρίς ίχνος ειρωνίας με ποιον τρόπο αναδείξατε εκείνα τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης τα σχετικά προβλήματα."
Σας απαντώ:
Με κανέναν. Για αυτό στο άρθρο μιλάω για την συλλογική τεράστια ευθύνη μιας ολόκληρης γενιάς που αμέσως μετά τη μεταπολίτευση έπεσε σαν το όρνιο στην εξουσία.
Κατασπάραξε το "παρόν" με τέτοια βουλιμία, που τελικά ακύρωσε το μέλλον.
Αυτά σε επίπεδο γενικό.
Αν με ρωτάτε προσωπικά, -γράψτε το- και θα επανέλθω ευχαρίστως.
Τόσο αληθινά λόγια και ρεαλιστικά. Φευ....
Ναι προσωπικά σας ρωτάω.Γιατί όταν γενικεύετε μιλώντας για συλλογική ευθύνη,νιώθω να με ακυρώνεται σαν άνθρωπο, και πολίτη.Δεν πιστεύω να νομίζετε ότι όλοι περάσαμε τη ζωή μας στους καναπέδες;η δική μου ζωή υπέφερε και υποφέρει απο τη δικτατορία της δημοκρατίας των πολλών,και συμφωνόντας με προηγούμενο σχολιαστή ότι η συλλογική ευθύνη είναι προϊόν «διαπαιδαγώγησης» εκ μέρους των Κυβερνήσεων,θυμώνω με τις ισοπεδώσεις,ειδικά δημοσιογράφων ή αρθρογράφων,ή όσων έχουν ενα βήμα για δημόσιο λόγο.Γιατί δεν βλέπω να προβάλλετε τίποτα θετικό απο αυτά που γίνονται.Μόνο να κάνετε κριτική και μάλιστα χωρίς κόστος.(και μιλώ για όλους ,όχι μόνο για σας)Π.χ.για το ΙΚΑ που τώρα θυμηθήκατε,ποια και πόσα θέματα γι'αυτό έχετε αναδείξη;
Μαρίνα.
Μαρίνα,
Η έννοια της Συλλογικής Ευθύνης ανήκει και στην Ιστορία (σαν επιστήμη) και στην Ανθρωπολογία (ομοίως).
Όταν μπαίνει σε ένα πλαίσιο ανάπτυξης κάποιων σκέψεων, πουθενά δεν σημαίνει πως ο γράφων εξαιρεί αίφνης τον εαυτό του, εφ όσον και αυτός είναι μέρος του συνόλου -άρα και της Συλλογικής Ευθύνης. Το μερίδιο που αναλογεί στον κάθε ένα, το γνωρίζει ο κάθε ένας. Αυτό, εφ όσον μιλάμε για "κανονικούς ανθρώπους" και όχι για εκείνους που έχουν αποφασιστικό ρόλο στο εξουσιαστικό πλέγμα που παίρνει αποφάσεις. Ένα απλό δείγμα συλλογικής ευθύνης είναι και η ψήφος μας, έστω και σε αυτήν την τόσο μη ιδανική μορφή δημοκρατίας που έχουμε. Ένα άλλο δείγμα Συλλογικής Ευθύνης, υπάρχει όταν μετρήσει κανείς τη συμμετοχή και την ένταση της συμμετοχής των Πολιτων μιας κοινωνίας σε αιτήματα που είναι εξόχως ποιοτικά και όχι ποσοτικά.
Ασφαλώς αι δεν πιστεύω πως όλοι, έχουν περάσει τη ζωή τους στους καναπέδες.
Ποτέ δεν πίστεψα κάτι τέτοιο.
Δεν ξέρω σε ποια θετικά που έγιναν ή γίνονται αναφέρεστε.
Αυτό που βλέπω, είναι μία αδυναμία της Αριστεράς να γονιμοποιήσει τις τάσεις, τις απογοητεύσεις, τα όνειρα και την οργή της Κοινωνίας, μιας κοινωνίας που ενώ δείχνει πως είναι σχεδόν έτοιμη να αφήσει πίσω της το σημερινό Πολιτικό Κατεστημένο, ταυτόχρονα δεν έχει μπροστά της κάποια πειστική εναλλακτική διέξοδο. Και αυτό-εμένα- μου προκαλεί απελπισία.
Που θυμήθηκα το ΙΚΑ αλήθεια; Δεν θυμάμαι να το ξέχασα ποτέ. Απλά το επανέφερα γιατί είναι ένα πολύ "απτό" παράδειγμα. Υπάρχουν δυστυχώς αμέτρητα.
Μοιάζει όμως να ξεχνάτε τον βαθμό στον οποίο έχει λειτουργήσει -και λειτουργεί-η σταδιακή αλλοτρίωση της κοινωνίας μέσα από το εξουσιαστικό πλέγμα των Μέσων Ενημέρωσης και των προτύπων που καλλιεργήθηκαν επί μακρόν -βλέπε life style- και στα οποία δυστυχώς οι αντιστάσεις ήταν ελάχιστες αλλά και όπου υπήρξαν, ήσαν αναποτελεσματικές. Στην Ελλάδα επιβλήθηκε και έγινε αποδεκτή από την κοινωνία ως ζήτημα...εθνικής εμβέλειας η κα Παπαρίζου και η Eurovision για να φέρω ένα παράδειγμα.
Δεν υπάρχει ούτε εδώ καμία ευθύνη; Για όλα φταίνε οι "κακοί"; Ο δικός μας (γενικά) βολεμένος χαβαλές του τύπου "ντάξει μωρέ" είναι και πάλι αθώος; Ανέφερα το πλέον ανώδυνο παράδειγμα.
Ευχαριστώ για τη συζήτηση, περιμένω τη συνέχεια-αν θέλετε.
Κε Πήττα, καλησπέρα σας. Όπως ξέρετε είμαι πιστή αναγνώστρια των άρθρων σας αλλά θα σας πω για πρώτη φορά πως η απόλαυση είναι όταν κάνετε διάλογο με ανθρώπους που κατά κάποιο τρόπο είτε σας αμφισβητούν είτε σας βάζουν "δύσκολες ερωτήσεις". Από όσους γράφουν στο tvxs κ.α.δεν έχω δει κανέναν να τιμά τον διάλογο όπως εσείς.
Φίλη Μαρίνα, αν μου επιτρέπεις να σε λέω έτσι, γιατί νομίζω πως καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε, ίσως αξίζει να διαβάσετε αυτό εδώ:
http://politispittas.blogspot.com/2010/03/blog-post_20.html
Θα το βρείτε και στο tvxs και σε δεκάδες ή εκατοντάδες άλλα σάιτς γιατί αναδημοσιεύτηκε σχεδόν παντού.
Shερετώ!!!
Μια πρόταση του ΚΚΕ [για τα μέτρα λιτότητας] που αλίευσα από το Blog του Μανόλη Σόβολου – link: http://msovolos.blogspot.com/2010/05/blog-post.html
Η «πρόταση»
“Ο Αινείας, όταν κλήθηκε να διασώσει ό,τι πολυτιμότερο μπορούσε από την κατεστραμμένη Τροία, χωρίς δεύτερη σκέψη επέλεξε να πάρει στους ώμους του τον γέροντα πατέρα του.
Στην Αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχε μεγαλύτερη ντροπή, μεγαλύτερη καταισχύνη, από την ασέβεια και την αναλγησία απέναντι στον γέροντα.
Στον κόσμο της ιησουίτικης ηθικής τους ο πρώτος απαράβατος - υποτίθεται - κανόνας τους είναι το «τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου»...
Κι αυτοί τι κάνουν;
Καταλύουν κάθε γραφτό και άγραφο κανόνα ανθρωπιάς.
Αρπάζουν το υστέρημα των συνταξιούχων, μετατρέπουν τη γενιά των 900 ευρώ σε γενιά των 700 ευρώ και τη γενιά των 700 σε γενιά των 500 ευρώ, στέλνουν τις γυναίκες να δουλεύουν 15 χρόνια παραπάνω, «υπόσχονται» - αντί για σύνταξη - ένα επίδομα συσσιτίου μετά από 40 χρόνια δουλειάς, αποφασίζουν και διατάσσουν ότι το μοναδικό «δικαίωμα» του εργαζόμενου είναι να τον απολύει όποτε θέλει ο εργοδότης.
Η απάντησή τους στο ερώτημα «γιατί γίνονται όλα αυτά;» είναι ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» κι ότι η «σωτηρία της πατρίδας επιβάλλει θυσίες».
Πρέπει, δηλαδή, να περικοπούν τα 2/14 της σύνταξης του γέροντα, να λεηλατηθούν τα 2/14 του μισθού του υπάλληλου, να αφαιμαχθούν 50 δισ. από τον ιδρώτα των μισθωτών, διότι αυτό επιτάσσει το «εθνικό χρέος».
Αλλά αν (γιατί μας λένε ότι υπολειπόμεθα σε ...προτάσεις)
γινόταν τούτο:
Αντί να βουτήξουν τα 2/14 από το υστέρημα του συνταξιούχου,
αν έπαιρναν τα 2/14 από το περίσσευμα των τραπεζών, που κατέχουν πλούτο ίσο με 600 δισ., θα εξοικονομούσαν (για την πατρίδα) 86 δισ., αν έπαιρναν τα 2/14 από το περίσσευμα των πολυεθνικών και των μονοπωλίων που λειτουργούν στην Ελλάδα και κατέχουν πλούτο 700 δισ., θα εξασφάλιζαν 100 δισ., και αν έπαιρναν τα 2/14 από το περίσσευμα των 500 δισ. που διακινούνται ετησίως μέσω «οφ σορ» εταιρειών από την Ελλάδα, θα εισέπρατταν 72 δισ. Σύνολο 258 δισεκατομμύρια!
Δηλαδή, όχι μόνο θα σωζόταν ο μισθός και η σύνταξη του εργάτη και του απόμαχου της δουλειάς, αλλά θα εξαφανιζόταν και ολόκληρο το δημόσιο χρέος!
Τα παραπάνω, οι ίδιοι που μας ζητούν να κάνουμε προτάσεις, δεν τα θεωρούν ...προτάσεις.
Πολύ λογικό. Τίποτα που θίγει την πλουτοκρατία δεν το θεωρούν πρόταση «εφικτή», «ρεαλιστική» και «συνετή». Από τη πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη. Γεγονός που ένα πράγμα σημαίνει:
Το θέμα δεν είναι να πείσουμε την ολιγαρχία ή τους υπηρέτες της για το δίκαιο των προτάσεών μας.
Το ζητούμενο είναι να υπάρξει απόλυτη συνειδητοποίηση από τα λαϊκά στρώματα ότι από τη μια όχθη υπάρχουν τα συμφέροντα των βαρόνων, των αριστοκρατών, των βιομηχάνων και των τραπεζιτών.
Από την άλλη τα συμφέροντα και το δίκιο των πληβείων, του είλωτα, του μισθωτού σκλάβου.
Με άλλα λόγια, σήμερα καθίσταται επίκαιρη όσο ποτέ η μία και βασική «πρόταση»:
'Η θα είσαι με τους πρώτους, τους πατρίκιους, ή θα είσαι με τους δεύτερους, τους «δούλους».
Η κοινωνία ή θα μείνει αιχμαλωτισμένη να υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων, ή θα απελευθερωθεί και θα οικοδομηθεί με κριτήριο να ικανοποιεί τις ανάγκες των πολλών.
«Τρίτος δρόμος» δεν υπάρχει.”
Ριζοσπάστης 7 Μάη 2010
*****************
Θα προσπαθήσω να επανέλθω για κάποια περαιτέρω σχόλια – όπως για την αθλιότητα της γελοιογραφίας στην οποία ΜΑΣ παράπεμψε με link ο σχολιογράφος Κυπριακόφωνος ...
Το κειμενο αυτο, φανταζομαι το δημοσιευσες λογω της απιστευτης γελοιοτητας του. Αναλογα γελοιες ειναι και οι υπολοιπες αναρτησεις αυτου του ακρως ακραιου μπλογκ μιας απο τις πιο παρανοηκες λογικες στον πλανητη μας. Η αναρτηση για το Κατιν(και αυτη απο τον Ριζοσπαστη), μου αρεσε επισης.
Μου πηρε λιγη ωρα να καταλαβω πως αυτος ο ακρως ακραιος σταλινικος Κομμουνιστης με οτι συνεπαγεται η λεξη Κομμουνιστης ακροαριστερος, ειναι Κυπραιος. Κριμα.
Η δευτερη σελιδα του μπλογκ ακομα ποιο ωραια. Κλαινε για το Αιγαιο και το κακο ΝΑΤΟ, G20, Τουρκια. Με τον διεθνη αποκλεισμο και καταστροφη της Ελλαδας που προτεινουν, αναρωτιεμαι εαν μπορουν να καταλαβουν τι αποτελεσματα θα εχει αυτο για το Αιγαιο.
Επισης εχει Προβλημα με τα γενετικα τροποποιημενα προιοντα. Αυτο και εαν ειναι γελοιο.
Αυτα που λεει εδω http://msovolos.blogspot.com/2010/03/blog-post_30.html πως να τα χαρακτηρισει καποιος;
Εδω που μιλαει η Κανελλη για Σολων και τις πολιτικες που εφαρμοσε μου αρεσει ακομα περισσοτερο.
http://msovolos.blogspot.com/2010/03/blog-post.html
Ιδεολογια και ανθρωποι του τρελοκομειου.
Στα αμιγως Κυπριακα, δεν μου αρεσκει το πως αντιδρα ο ΔΗΣΥ για την σημφωνια Κυπρου-Καταρ.
Skorpion,
Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε!!!
Αντί ν’ απαντήσεις στες συγκεκριμένες προτάσεις που γίνονται στο κείμενο που μετέφερα εδώ [και να επιχειρηματολογήσεις εναντίον τους], προσπαθείς με μια [δεν θα την χαρακτηρίσω ...] ad hominem τακτική να πλήξεις τον συγκεκριμένο blogger [τον Μανόλη Σόβολο] που ανάρτησε στο Blog του το άρθρο του Ριζοσπάστη!!! Με αποστόμωσες!!!
[Επίσης αν κατάλαβα σωστά ΕΣΥ υποστηρίζεις «τα γενετικα τροποποιημενα προιοντα»;]
εδω η μπαλια
εδω η μπαλια!
π τσολοχιδης
ναι!ΝΑΙΑΙ Ο ΤΣΟΛΟΧΙΔΗΣ!!
Ανεφ Οριων, εγω εξεπλαγηκα που εσυ(η οποιοσδηποτε αλλος), αποφασισε να δημοσιευσει αυτο το κειμενο. Αν θελεις, πηγα να το σιγουρεψω, πως εσυ εννεν ως «το κακο παραδειγμα», που το αναρτησες.
Τωρα, εαν εσυ μονος σου δεν καταλαβαινεις γρι απο οικονομικα και πολιτικη (τιποτα δηλαδη), και θελεις να σου εξηγησω- ευχαριστως.
Λεμε λοιπον. Αν πανε να παρουν τις καταθεσεις του κοσμου στις τραπεζες, πολυ απλα ο κοσμος θα παει σε ξενες τραπεζες και θα εχουμε καταρρευση του τραπεζικου συστηματος της Ελλαδας. Μονομιας. Και μεν μου πεις πως δεν θα προλαβουν η πως ο νομος θα τους απαγορευει να φυγουν τις καταθεσεις τους απο τις Ελληνικες τραπεζες. Η αυξηση της φορολογιας στις ελληνικες οφφσχορ εταιριες και αυτη αρνητικα αποτελεσματα θα εχει για την ελληνικη επιχειρηματικοτητα. Η οποια βεβαια για τους παραλογους του Ριζοσπαστη, ειναι ο εχθρος. Αυτες, και το υπογραμμιζω, ΔΕΝ ειναι αριστερες αποψεις.
Συμφωνω πως εδω που εφτασε η Ελλαδα, να κυνηγησει οσο μπορει τις οφσχορ εταιριες, ισως να της βγει σε καλο. Ως Κυπραιος, δεν θα ηθελα να συμβει αυτο. Εξαλου το θεωρω δικαιο που τοσες Ελληνικες εταιριες λειτουργουν στην Κυπρο. Το πετυχαμε αυτο διοτι τετοιες παραλογικες οπως αυτες που αναπαραγαεις, εμεις, οπως και ολοκληρος ο υπολοιπος πολιτισμενος κοσμος, τις σειραμε στον καλαθο τον σκουπιδιων. Αυτο το κυνηγι οφφσχορ εταιριων εχει αρνητικα αποτελεσματα για την επιχειρηματικοτητα διεθνως.
Λεει επισης να κυνηγησει τον ιδιωτικο τομεα και τις επιχειρησεις. Τα αποτελεσματα αυτου θα ειναι καταστρογικα. Ενω για το μεγαλο προβλημα στην Ελλαδα το οποιο ειναι ο αντιπαραγωγικος δημοσιος τομεας και τα υπερβολικα επιδοματα, δεν λεει τιποτα.
Εαν τωρα, οι Γερμανοι και Γαλλοι και υπολοιποι, γιατι η Ελλαδα βρισκεται στην Ευρωζωνη, προτιθεται να παρει καποια μετρα για να εγγυηθει τα λεφτα των δικων τους τραπεζων που βρισκονται στην Ελλαδα και τα λεφτα που χρωστα η Ελλαδα σε αυτους, ειναι προθυμοι να την δανεισουνμ, εαν κανει αυτα που λεει ο Ριζοσπαστης η Ελλαδα θα τεθει εκτος ΕΕ και Ευρωζωνης. Απομονωμενη οικονομικα και πολιτικα.
Εξαλου απαιτουν οι του Ριζοσπαστη αποχωρηση απο ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Τωρα εαν με ρωτας εμενα εαν διαφωνω με πολλα απο τα μετρα του ΔΝΤ, τοτε λεω ναι. Βεβαια αυτα κινουνται στα πλαισια καποιας Α λογικης το οποιο δεν συμβαινει με τον Ριζοσπαστη και αυτα που πρεσβεβει. (Οπως ειπαμε δεν ειναι αριστερα αυτο το πραγμα.)
Το ειπα στο παρελθον και το ξαναεπαναλαμβανω, ολα στον συγχρονο κοσμο σε μεγαλο βαθμο ειναι επιστημη. Ακομα και η οικονομια.
Skorpion,
Απολογητής του συστήματος μετατρέπεσαι τελικά, ρε φιλούιν!
Με δκυο λόγια λαλείς μας, πως αντί να τα πιάσουν που τζιείνους που κρατούν τζι’ έχουν τζιαι υπερκέρδη, ας τα πάρουν που τον κοσμάκη που εν τζιαι μαθημένος να του τα παίρνουν ...
Ωραία, εκατάλαβα!!!
Κοιταξε Ανεφ Οριων,Δεν ειμαι σιγουρος εαν εμεις ζουμε στον ιδιο κοσμο.
Καθολου απολογητης κανενου μεταφυσικου συστηματος δεν ειμαι. Αυτο που κανω δεν ειναι απολογια αλλα η απλη λογικη με την οποια ολοκληρος ο κοσμος αντιλαμβανεται την πραγματικοτητα. Με βαση τις στατιστικες τα οικονομικα δεδομενα. Με λιγα λογια, την οικονομικη επιστημη.
Ολοκληρος ο κοσμος εχει καπιταλισμο, και καπιταλισμο νορμαλ οχι οπως αυτον που εχει η Ελλαδα εχει ο λεγομενος δυτικος ανεπτυγμενος κοσμο. (Σε αυτη την περιπτωση συμπεριλαμβανονται και οι διαφορες Ασιατικες χωρες, Ιαπωνια,Κινα,Ταιβαν,Νοτια Κορεα,Σινγκαπουρη, ακομα και χωρες οπως την Μαλαισια. Και φυσικα η Κυπρος μας. Ναι, συμπεριλαμβανονται και οι Σκανδιναυικες χωρες. Επειδη εχετε παρεξηγησει την ενοια του φιλελευθερισμου και του καπιταλισμου ισως να μην το αντιλαμβανεστε)
Οι Κομμουνιστες απο την αλλη, οι οποιοι προκαλεσαν τις πιο ακραιες τραγωδιες- δεν υπαρχουν πουθενα.
Σε βαση λογικη επιχειρηματων σου λεω πως εαν ΕΣΥ ΠΑΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΡΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙ. Οι κομμουνιστες ειναι ο μεγαλυτερος εχθρος των φτωχων και των αδυνατων ενω ειναι και εχθρος των πλουσιων και ισχυρων, οι πλουσιοι θα εχουν την ικανοτητα να γλιτωσουν απο τις συνεπειες. Στην Ελλαδα ισως και να μην ειναι ο εχθρος αλλα ο καλυτερος φιλος, καποιων πλουσιων παρασιτων.
Δεν μπορουν να διαλυσουν και αλλο τον ιδιωτικο τομεα, στον οποιο καθε βιωσιμη οικονομια στηριζεται. Δυστυχως στην Ελλαδα τοσα χρονια γινοταν εγκληματα στον δημοσιο τομεα και παραλληλα αναπτυχθηκε ενας ιδιωτικος τομεας κρατικοδικαιος και στα μετρα συγκεκριμενων ομαδων που εχουν συμφεροντα.
Το ΚΚΕ φωναζε υπερ των υψηλοτατων μισθων των Λιμενεργατων, της ΔΕΗ, ΕΡΤ κτλ. Γνωριζεις ποσα εκατομμυρια χρεος ειχε η ΕΡΤ φετος ; Γνωριζεις για τι τεραστιους μισθους μιλουμε ;
Εγω αντιθετως με το ΔΝΤ βλεπω πιθανα προβληματα στην αυξηση της φορολογιας και της φορολογιας των καυσιμων. Συμφωνω με μιωσεις των μισθων στο δημοσιο τομεα, ανοδος οριων συνταξιοδοτησης κτλ κτλ (Γιατι το θεμα ειναι πως να γλιτωσουμε την χρεωκοπια) αλλα δεν μπορει οι μισθοι να μειωνονται το ιδιο και σε αυτον που παιρνει 700 ευρω και σε αυτον που παιρνει 4000 ευρω. Δεν γινεται η μεσαια οικονομικη ταξη της Ελλαδας να δεχτει ολα τα πληγματα. Ναι πρεπει να υπαρχουν και εκει αυξησης οριων συνταξιοδοτησης, ακομα και απολυσης σε οσους δεν ειναι παραγωγικη, γενικα ξεκαθαρισμα. Αλλα μαλλον πολυ στα χαλαρα αντιμετωπιζουν κρατικοδικαιες ομαδες που παιρνουν τεραστιους μισθους. Στο ελληνικο δημοσιο επισης, καποιος μπορει να εχει τα οποιαδηποτε προβληματα υγειεας και να μην δουλευει και να περνει μισθο. Ολα αυτα πρεπει να εκλειψουν.
Και για να γλιτωσει η Ελλαδα την χρεωκοπια και για το μελλον.
Η Κομμουνιστικη συνταγη σου, δηλαδη να διωξουμε ολες τις επενδυσεις απο μια χωρα η οποια ηδη σε καποιο βαθμο λειτουργει υπο τετοια λογικη, δεν εχει ως αποτελεσμα οι φτωχοι να γινονται ποιο πλουσιοι.
Οπως ειπα διαφωνω με διαφορα μετρα του ΔΝΤ αν και βλεπω πως κατι πρεπει να γινει για να γλιτωσει η Ελλαδα την χρεωκοπια, και φυσικα δεν μπορει να ειναι η μετατροπη της Ελλαδας σε Βορεια Κορεα.
Πως στα καταφερες ρε Ανεφ και πειστικες πως αυτη ειναι η λυση για την Ελλαδα ;
Για τα γενετικα τροποιποιημενα προιοντα, φυσικα και ειμαι υπερ οχι της καταναλωσης τους(δεν σου προτεινω δηλαδη σωνει και καλα να καταναλωνεις γενετικα τροποιποιημενα προιοντα/. Ισως σε καποιες περιπτωσεις να ειναι καλυτερα λογω μεγεθους η για αλλους λογους) αλλα της παραγωγης τους. Το ιδιο και με τα φυτοφαρμακα κτλ. Βεβαια οπως το καθε πραγμα η καταχρηση η η λανθασμενη χρηση μπορει να προκαλεσει προβληματα.
Απλουστατα αυξανεται η παραγωγη προιοντων οταν χρησιμοποιουνται γενετικα τροποποιημενα φυττα/σποροι/δεντρα που παραγουν γενετικα τροποποιημενους καρπους. Η προστατευεται ο καρπος απο μιαν ασθενεια που πλητει τα μη γενετικα τροποποιημενα.
Βασικα δεν ειμαι ουτε υπερ ουτε εναντιον, ειμαι υπερ του εκει που πρεπει και εκει που υπαρχουν ωφελη, και κατα συνεπειαν παρουσιαζομαι ως υπερ απεναντι σε καποιον λαικιστη που δηλωνει μονο αρνηση ενω προφανως υπαρχουν πολλα πλεονεκτηματα.
Χωρις να αγνοω και πιθανα μειονεκτηματα.
Πολύ ενδιαφέρον!
εδω η μπαλια
εδω η μπαλια!
π τσολοχιδης
ναι!ΝΑΙΑΙ Ο ΤΣΟΛΟΧΙΔΗΣ!!
Δημοσίευση σχολίου