Κάθε πρωί
Κάθε πρωί
Καταργούμε τα όνειρα
Χτίζουμε με περίσκεψη τα λόγια
Τα ρούχα μας είναι μια φωλιά από σίδερο
Κάθε πρωί
Χαιρετάμε τους χθεσινούς φίλους
Οι νύχτες μεγαλώνουν σαν αρμονικές
-Ήχοι, καημοί, πεθαμένα φιλιά
(Ασήμαντες απαριθμήσεις
-Τίποτα, λέξεις μόνο για τους άλλους.
Μα που τελειώνει η μοναξιά;)
Μανώλης Αναγνωστάκης
Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ, καταφεύγω στους Ποιητές καθώς αυτοί μιλούνε πάντα την Αλήθεια.
Το πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο-το έχουμε ξαναπεί αυτό πολλές φορές- είναι κατά τη δική μου εκτίμηση ανήλικο.
Αν όχι στο σύνολό του, στην πλειοψηφία του.
Οι πολιτικοί σχηματισμοί, ιδεολογικά ατελείς συγκεντρώνουν στις τάξεις τους συχνά ανθρώπους που ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται σε διαμετρικά αντίθετους ιδεολογικούς χώρους, «συνυπάρχουν» μεταξύ τους σε μια σχέση αμοιβαίων υποχωρήσεων ενίοτε τόσο έντονων που καταντούν στο τέλος σε μια θανατηφόρα αποσύνθεση βασικών ιδεολογικών αρχών.
Οι λόγοι για όλα αυτά, το Κυπριακό και οι ιδιαιτερότητές του που επέβαλλαν αρχικά μία εύλογη ομοψυχία και συναίνεση και στη συνέχεια μια ιδιότυπη Ομερτά ώστε να μην θίγονται ποτέ διάφορα «κεκτημένα». Με λίγα λόγια, κατά την εντύπωσή μου, το πολιτικό παιχνίδι στην Κύπρο είναι σικέ.
Ή τουλάχιστον, αυτή την αίσθηση αποπνέει.
Όχι, δεν υποστηρίζω πως όσοι βρίσκονται μέσα σε ένα κόμμα πρέπει να ομονοούν στα πάντα κάθε στιγμή. Αυτό που λέω όμως, είναι πως δεν μπορούν να διαφέρουν οι απόψεις τους όσο η μέρα με τη νύχτα.
Και καλό θα είναι κάποτε, όλοι αυτοί οι λαλίστατοι σε μικρόφωνα και κάμερες να καταλάβουν πως γίνονται κάθε τόσο ρεζίλη στην κοινωνία, όταν με ασύστολη υποκρισία λένε πράγματα που δεν τα πιστεύουν.
Και γίνονται ρεζίλη γιατί απλά, οι πολίτες, τους έχουν πάρει είδηση, ασχέτως από το αν οι ίδιοι δεν διατηρούν καμία απολύτως επαφή με την κοινωνία.
«Ήχοι, καημοί, πεθαμένα φιλιά / Ασήμαντες απαριθμήσεις – Τίποτα , μόνο λέξεις για τους άλλους» όπως γράφει ο Αναγνωστάκης.
Έμεινα λοιπόν που λέτε άναυδος χτες, όταν μέσα από τις στήλες του tvxs.gr αρχικά και του Πολίτη μετά, διάβασα, πως η Κυπριακή Κυβέρνηση (ελεγχόμενη από την Κυπριακή «Αριστερά») απαγόρευσε τον απόπλου από τα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας του «Στόλου της Ελευθερίας» που έχει σαν προορισμό τη Γάζα. (Κυπριακή Δημοκρατία: Ανεξάρτητο Κράτος, μέλος του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής και Νομισματικής Ένωσης, αναγνωρισμένο από όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς).
Αν μία χώρα από όλες της Ευρώπης θα έπρεπε να είναι μπροστά στις διευκολύνσεις προς τον «Στόλο της Ελευθερίας» και τους Παλαιστίνιους, αυτή, είναι η Κατεχόμενη Κύπρος.
Και μάλιστα θα προσθέσω πως αν η Τουρκοκυπριακή πλευρά νιώθει έστω και λίγο «υπό Κατοχή» όφειλε να σπεύσει με τις διάφορες οργανώσεις της να συνδράμει στην υποδοχή και στη βοήθεια του Στόλου της Ελευθερίας, μαζί με τους συντρόφους της εδώ πλευράς.
Φρούδες ελπίδες. Ονειροπολήματα και μάλλον αναμνήσεις από μία εποχή στην οποία η πολιτική διατηρούσε τον ρεαλισμό της, αλλά είχε ως εφαλτήριο ιδέες και αξίες.
Να υποθέσω άραγε πως έχει να κάνει με την ποιότητα των στελεχών που χωρίς έρμα παιδείας βαφτίζουν την έκπτωση αξιών «ευελιξία»;
Στην Κύπρο δεν ήταν που μόλις πριν από δυο χρόνια η αναχώρηση του τότε πλοίου για τη Γάζα ήταν πρώτη είδηση και διάφοροι βουλευτάδες και παράγοντες διαγκωνιζόντουσαν στις κάμερες για δηλώσεις; Τότε δεν υπήρχαν οι λόγοι «ζωτικής εθνικής σημασίας» που επικαλέστηκε η Κυβέρνηση;
Τότε ήταν άλλες οι συνθήκες; Μα στην Κύπρο οι συνθήκες έτσι και αλλιώς δεν αλλάζουν ποτέ! Ακόμα και το Κυπριακό, το διαπραγματευόμαστε εν έτει 2010 με όρους του 60 και του 70. Ο τόπος μας, παραμένει αιώνιος «έφηβος» και αυτάρεσκα αυτοϊκανοποιούμενος για αυτήν την εφηβεία.
Βέβαια, για να είμαι τελείως ειλικρινής, η απόφαση της Αριστερής (;) Κυπριακής Κυβέρνησης δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία.
Δεν έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από τους περίφημους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, όταν η Κυβέρνηση, στα Μέσα που επηρεάζει εξαφάνισε, κατάπιε, κατέστειλε, οποιαδήποτε αναφορά σε ζητήματα που σχετίζονται με τις κατάφορες παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κίνα και τον αισχρό, εγκληματικό ρόλο αυτής της χώρας στο Νταρφούρ.
Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κύριοι, όταν βιάζονται, στο τέλος συντρίβουν όσους σιωπούν.
Να το θυμάστε, είναι Νομοτέλεια.
Η δήλωση του ΑΚΕΛικού ευρωβουλευτή Κυριάκου Τριανταφυλλίδη, αναφορικά με την απαγόρευση του απόπλου για τη Γάζα από Κυπριακά λιμάνια, είναι αποκαρδιωτική.
Είπε: «Τα οργανωτικά δεν με ενδιαφέρουν ούτε και είχα καμιά ανάμειξη».
Τα οργανωτικά, δεν τον ενδιαφέρουν λοιπόν, αλλά την ίδια στιγμή η Κυβέρνησή Του υποκύπτει ευλαβώς στις πιέσεις του Ισραήλ ενώ ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας υπογραμμίζει πως οι Αρχές θα πράξουν τα δέοντα ώστε οι αποφάσεις να εφαρμοστούν.
Όχι κύριε Τριανταφυλλίδη και λοιποί Σύντροφοι, το να καταγγείλετε την απαγόρευση, το να πείτε ευθαρσώς πως η Κυπριακή Κυβέρνηση απέκοψε τους δεσμούς της από το Ήθος, δεν έχει να κάνει με τα «οργανωτικά» έχει να κάνει με το ίδιο το περιεχόμενο της Αριστερής αντίληψης για τον κόσμο.
Η Αρχή της Αλληλεγγύης, είναι θεμελιακή αξία για την Αριστερά.
Το Αριστερό Ήθος, η πυξίδα του Αριστερού Ήθους, είναι ο οδηγός που δίνει περιεχόμενο στην ταυτότητα ενός Αριστερού Οργανισμού.
Αν δεν υπάρχει, ο Οργανισμός αυτός μπορεί να είναι ό,τι θέλει, αλλά ως Αριστερά έχει αυτοκτονήσει-εκτός αν δεν υπήρξε ποτέ τέτοια.
Τρία χρόνια σχεδόν αριστερόστροφης, υποτίθεται διακυβέρνησης , και μια σειρά από κεντρικούς πυλώνες της κοινωνίας δεν έχουν καν αγγιχτεί από άρωμα αριστερής σκέψης.
Θα αναφέρω πρώτα από όλα την Υγεία. Η Κύπρος παραμένει η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που να εξυπηρετεί όλους τους πολίτες της-δεν αναφέρομαι στην εξοργιστικά προνομιούχα τάξη των Κυβερνητικών Υπαλλήλων.
Θα έλθω μετά, στην ουσιαστικά τελείως ανύπαρκτη Περιβαλλοντική Πολιτική.
Με εξαίρεση την πραγματικά εκπληκτική και πρωτοπόρα Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Οικιακών Απορριμμάτων όχι μόνο δεν έχει κάτι άλλο να παρουσιάσει, αλλά έχει γεμίσει με ίσκιους την περιοχή του Ακάμα όπου μοιάζει παραδομένη στα μικροσυμφέροντα των κατοίκων αγνοώντας προκλητικά το μέλλον του τόπου.
Στον Ακάμα για την ακρίβεια συντελείται ένα απόλυτο έγκλημα καθώς μετατρέπονται οι σημερινές κτηνοτροφικές περιοχές σε γεωργικές, γεγονός που δίνει αυτόματα το δικαίωμα ανέγερσης κατοικιών. Λαμπρό δείγμα «αριστερής» πολιτικής λοιπόν, η ασέλγεια στο έσχατο κομμάτι μιας γης που έμεινε απείραχτη στους αιώνες και κατά τα λοιπά είναι το καμάρι των Κυπρίων.
Μιλάμε, για την δικαίωση της βαρβαρότητας.
Δεν έχει πληροφορήσει τους πολίτες πως από το 2012 η Κύπρος θα πληρώνει τεράστια ποσά για τους ενεργειακούς ρύπους-πρόστιμα που θα επιβαρύνουν τον μέσο φορολογούμενο.
Προχωρά σε διάφορα «αναπτυξιακά» έργα χωρίς να υπάρχει κανένας σχεδιασμός για το κυκλοφοριακό που τείνει να γίνει εκρηκτικό.
Αυτά όλα, δεν είναι απλά μη Αριστερή Πολιτική. Είναι κάτι χειρότερο, είναι Μη Πολιτική.
Αλλά τίποτα δεν θα γίνει, αν δεν απαλλαχθεί ο τόπος από τον καρκίνο του Κυπριακού που συντηρεί στο τιμόνι τους «καπεταναίους» που οδηγούν ένα καράβι χωρίς να έχουν σηκώσει τις άγκυρες.
Ακόμα και η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή και Νομισματική Ένωση-η μόνη ιστορικής σημασίας κατάκτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη γέννησή της, δεν τους αφορά εφ όσον αδυνατούν να διαχειριστούν τα πράγματα με βάση αυτή την σημαίνουσα εξέλιξη.
Η Κύπρος (όπως και η Ελλάδα) έχει οντολογικής φύσεως ανάγκη για μία σύγχρονη Αριστερά με πλήρη συνείδηση πως βρισκόμαστε στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα.
Κατά συνέπεια έχει κρίσιμο κενό, για μια αντίστοιχης Παιδείας ηγεσία.
Για διαφορετικούς λόγους τις ίδιες ανάγκες έχει όλο το πολιτικό φάσμα του τόπου.
Μόνο έτσι θα μπορέσει να ενηλικιωθεί η χώρα και να αποκτήσει μεταξύ άλλων, την Αριστερά που της αξίζει.
Μια Αριστερά με Περίσκεψη, με Λύπη, με Αιδώ…για να αντιστρέψω τον Καβαφικό στίχο του τίτλου.
Γιώργος Πήττας για το tvxs.gr και τον Πολίτη.
Γύρω στις 3 και 30 βρήκα στο e mail μου μια παρέμβαση-αντίλογο γραμμένη με εξαιρετική ειλικρίνεια γραμμένη από τον κο Γιώργο Διαμαντούλη. Θεωρώ υποχρέωσή μου να την παραθέσω αυτούσια και χωρίς σχολιασμό εκ μέρους μου:
Με περίσκεψιν, με λύπην αλλά χωρίς αιδώ
Του Γιώργου Διαμαντούλη*
Στο φίλο Πήττα μια οφειλόμενη απάντηση έπρεπε ίσως να κινηθεί σε παρόμοιο, προσφιλές του και διόλου ξένου, σε μένα τουλάχιστον, κουλτουρο-οικολογικό ύφος από αυτά που διακρίνουν είτε τα γραφόμενα του είτε τα εκπεμπόμενα όταν αυτός βρισκόταν μπροστά στα μικρόφωνα του πρότερου εργοδότη του ‘Αστρα.
Και μία και έμαθα να εκτιμώ τους συναδέλφους μου - ως πρώην ραδιοφωνικός και νυν στρατευμένος- δε δίστασα τόσο στον ίδιο όσο και στον κοινό περίγυρο μας να δηλώνω ότι πάντα το ύφος και η αυθεντικότητά σου με συνέπαιρνε και θεωρούσα ότι ένας λόγος -ως ο δικός σου- ήταν και είναι χρειαζούμενος στα φτωχά και κατά κανόνα «επιφανειακά» κυπριακά μέσα είτε αυτά είναι ερτζιανά είτε πληκτρολογούμενα είναι με το μελάνι.
Παραφράζοντας τον τίτλο της ομολογουμένως επιτυχημένης εκπομπής «Από τον Όμηρο στον Στήβι Ουόντερ» θα τολμούσα να παραθέσω αναφερόμενος στο σημερινό σου άρθρο στον Πολίτη 290510 με το δανεικό εν μέρει τίτλο: « Κυπριακή Αριστερά: Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ» το λαϊκόν, από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα.(Συγχώρα με συνονόματε, όμαιμε και σύντροφε μιας παρωχημένης εποχής)
Με τον Πήττα μας συνδέουν κοινές -κατά δήλωσιν του- καταβολές.
Διαπαιδαγωγηθήκαμε σε ίδιους χώρους.
Καταδικάσαμε μαζί το δογματισμό και φωνάξαμε το φτάνει πια στην χειραγώγηση του κινήματος από δυνάμεις που κάθε άλλο παρά επαφή είχαν τόσο με την ιδεολογία που μας ενέπνευσε και ευτυχώς -για μερικούς από μας - μας εμπνέει αταλάντευτα μέχρι τώρα όσο και με τις «μάζες» που τόσο φανφαρόνικα λέγαμε τότε.
Εμπνευστήκαμε από το σύνθημα «Ο σοσιαλισμός είτε θα είναι δημοκρατικός είτε δε θα υπάρχει».
Συγκινηθήκαμε στην επίκληση πασοκόπληκτων πολιτικών που με το παροιμιώδες «Σύντροφοι της άλλης πλευράς» όταν απ’ τα μπαλκόνια της πλατείας Ομονοίας απευθύνονταν στην «άλλη» την αριστερά που την ίδια ώρα συγκεντρωνόταν στο Σύνταγμα.
Απατηθήκαμε σύντροφε Πήττα ….και πήγαμε στα σπίτια μας. Γίναμε και μείς ρόζ μαϊντανοί.
Τώρα εκ του ασφαλούς «εκμεταλλευόμενοι» αυτό το λόγο που ως περιτέχνως αντιπολιτευτικός «πουλάει», κάνουμε κριτική και όχι την αυτοκριτική μας, εκ του ασφαλούς.
Κάνουμε λάθος -σύντροφε αν και δεν ξέρω σε ποιά πλευρά κρύφτηκες τώρα.
Ναι η απόφαση για την αποστολή στη Γάζα μας ξένισε.
Για πολλούς από μας θάναι δύσκολο να το ξεπεράσουμε.
Κι εμείς σκεπτόμαστε! Μη σου φαίνεται περίεργο αυτό!
Ναι μας πέρασε από το νου ο προβληματισμός
«Τι γίνεται τώρα; Ξεπουλάμε τους συντρόφους μας τους Παλαιστίνιους; Αγνοούμε τον απελευθερωτικό τους αγώνα;»
Αυτά με τη συναισθηματική φόρτιση της στιγμής. Όταν όμως, σε λίγο ευτυχώς, «κατεβήκαμε» από το συναίσθημα που μας πήγαινε εκεί που αυτό ήθελε και συμβουλευτήκαμε αυτό που …θυμάσαι (αν θυμάσαι) λέγαμε «πολιτικό κριτήριο» είδαμε την πραγματικότητα στην «σωστή» της διάσταση.
Είδαμε τους αριστερούς αυτής της κυβέρνησης –αυτή που ειρωνικά λες αριστερή- να πρέπει να ισορροπούν –δακρύζοντας πολλές φορές- μεταξύ του επιθυμητού και του ευκταίου.
Τους είδαμε …για να μιμηθώ τον προσφιλή μας κεφαλλονίτη -να χορεύουν στο φτερό του καρχαρία.
Κυρίως είδαμε την κυβέρνηση να διεξάγει απελευθερωτικό αγώνα.
Μη το ξεχνάς αυτό Γιώργο!
Δεν είναι η μαργαρίτα αυτή που ονομάζει το δάσος με τα πεύκα.
Αυτή η κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ένας άνθρωπος του λαού –ξέρεις αυτού του λαού που πολλές φορές δεν τα καταλαβαίνει, τα δικά μας, τα …κουλτουριάρικα (έτσι δε μας λέγανε πάντα) δεν είναι κυβέρνηση της αριστεράς αλλά και της αριστεράς.
Εμείς οι κομμουνιστές, Γιώργο μου και θα επικαλεστώ τώρα το Βλαδίμηρο που μας άφησε για κληρονομιά τη ρήση του «Κομμουνιστής δεν νοείται χωρίς να είναι μέλος του κόμματος της εργατικής τάξης» πρέπει να κοιτάμε πιο μακριά
.
Να μη φτάνει η ματιά μας μόνο μέχρι τον …Ακάμα.
Να μην ξεχνάμε επίσης τι σήμαινε περιβάλλον για τον υπαρκτό!
Ξέρεις το όραμα αυτό που στραβολαίμιασε τους πριν από μας.
Παραμέρισε το συναίσθημα. Το ξέρω! Και για μας είναι δύσκολο!
Είναι καθήκον όμως θα σου πω μεγαλοσχήμως. Και το καθήκον, μας επιβάλλει να μην θέλουμε να φτάσουμε στο κεφαλόσκαλο από το πρώτο κιόλας βήμα.
Απέχει η πόρτα – όχι της ουτοπίας- αλλά (έτσι τη λέμε και οι δυο μας από επιλογή) μίας πατρίδας λεύτερης χωρίς τείχη. Για τα τείχη αυτού που παράφρασες εσύ μιλάω!
Προσθέτω όμως αυτολεξεί (χωρίς παράφραση) και τον καταληκτικό στίχο του αλεξανδρινού στο ποίημα που «χρησιμοποίησες».
Αλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
Ανεπαισθήτως μ’ ‘εκλεισαν από τον κόσμον έξω.
*Ο Γιώργος Διαμαντούλης είναι δημοσιογράφος μέλος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της ΚΕ του ΑΚΕΛ
Μοναδικό σημείο (τελικά) σχολιασμού μου: Δεν έχω "κρυφτεί" πουθενά, εδώ είμαι.
64 σχόλια:
Pes ta xrysostome!!!!!
Giati einai dropi kai AISXOS ayto pou egine kai eprepe na ginei aystiri ARISTERI kritiki san ti diki soy!!!
Grafoyn kai oi trampoukoi tou Christofias Watch alla vevaia kamia sxesi me ti dikia soy aythentiki ARISTERI analysi!
Exasame ton mpousoula pia kai kala me ta zwtika ethinka symferonta!
Kai stin teliki to AKEL EPREPE na diaxwrisei ti thesi toy ksekathara!
Ayta pou les gia AKAMA klp en tromera prepei na graceis special article mono gia AKAMA!
BRAVO ke PITTA +100000000000!
Κύριε Πήττα, απλώς Συγκλονιστικός.
Σας παρακολουθώ ανελλιπώς ασχέτως αν δεν σχολιάζω-συνήθως δεν προλαβαίνω.
Ταα άρθρα σας για την Ελληνική πραγματικότητα κανονικά χαστούκια δεν είναι τυχαίο που το "γεια σου μαλάκα" οι "τιτλοι τέλους" και το Hellas Hell as... έκαναν πάταγο στην Αθήνα. Συνεχίστε, σας διαβάζει πια τόσος κοσμος όσο δεν φαντάζεστε.
Η κυβέρνησις μπορεί να έχει στα αλήθεια σοβαρότατους και κρίσμους λόγους να προβεί στις αποφάσεις που προέβει. Σίγουρα εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε το παρασκήνιο, ίσως δεν μπορούμε να το φανταστούμε καν.
Όμως το άρθρο του κου Πήττα, που το διάβασα σήμερα πρωί πρωί στην εφημερίδα αποτελεί πράξη καθήκοντος ενός ορθά σκεπτόμενου αριστερού ανθρώπου και διανοούμενου.
Όφειλε να γράψει έτσι και να υπενθυμήσει αξίες και αρχές και όφειλε να ασκήσει την ομολογουμένως αυστηρότατη κριτική.
Αυτή είναι η δουλειά του και εμείς χαιρόμαστε που την κάνει τόσο καλά.
Συγχαρητήρια μέσα από την καρδιά μου, με συγκινήσατε πολύ πρωί πρωί.
Ανώνυμος (ας μου επιτραπεί) ΑΚΕΛικός (για μια ζωή, παρά τις απογοητεύσεις)
ΕΥΓΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΞΕΠΛΕΝΕΤΕ ΤΗ ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Κύριε Πήττα ολόθερμα και εγκάρδια συγχαρητήρια, λαμπρό υπόδειγμα πραγματικής αριστερής κριτικής
Από Δάφνη, αναγνώστης σας στο tvxs
Γιώργης Μποφιλάκης
Αγαπητέ μου Γιώργο λυπούμαι αλλά θα διαφωνήσω με το σκεπτικό σου.
Και πρέπει να πω ότι έμεινα έκπληκτος όταν διάβασα το πρωί στην εφημερίδα το άρθρο.
Θα διαφωνήσω επίσης και στο ότι πρόκειται για αριστερή κριτική. Διότι άλλο η αριστερή σκέψη και άλλο τα συνθήματα που δεν παράγουν πολιτική.
Και λυπούμαι να πω ότι το άρθρο σου είναι γεμάτο από συνθήματα που δεν λαμβάνουν υπόψη κάποιους βασικούς παράγοντες που έχουμε μπροστά μας.
Θα επανέλθω όμως αργότερα διότι τώρα δεν έχω χρόνο.
Και τονίζω ότι επειδή δεν μου αρέσει να μπλέκω τα θέματα θα σχολιάσω μόνο όσα αφορούν την υπόθεση με τη Γάζα.
Μιχάλη μου, η διαφωνία και η έκθεσή της είναι όχι ευπρόσδεκτη, αλλά απαραίτητη. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος "να λυπάσαι" για αυτό!
Το αν η κριτική μου όμως είναι από τα αριστερά ή όχι, αυτό θα το κρίνω εγώ-γιατί απλούστατα η Αριστερά δεν είναι μία όπως υποθέτω ξέρεις καλά, αλλιώς θα μιλούσαμε για την Ορθοδοξία.
Σκέφτηκα πολύ πριν γράψω το άρθρο και αποφάσισα με κριτήρια που καλύπτουν τα όσα καταγράφει ο Ανώνυμος φίλος στο σχόλιο 10:36 π.μ.
Υπάρχουν πράγματα Γιώργο μου που ένας αριστερός πρέπει να τα λαμβάνει υπόψη του πριν κάνει μια ανάλυση.
Και κυρίως να τα αναλύσει διακεχτικά και να αποφασίσει.
Και ο φίλος ανώνυμος μιλά για παρασκήνιο, το οποίο όντως υπάρχει.
Γι αυτό δεν θα καταλήξουμε στην ορθοδοξία. Αντίθετα στην ορθοδοξία μας οδηγούν οι δογματικές θέσεις και τα συνθήματα για το πως πρέπει να δρα κάποιος ανεξάρτητα από τις συνθήκες και τα δεδομένα.
Όμως, όπως είπα θα επανέλθω αργότερα, μάλλον το βράδυ ή αύριο το πρωί.
ναι μιχάλη μιχαήλ υπάρχει παρασκήνιο.... ε και;
το ξέρουμε ότι το κράτος αυτό που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο θράσσος της πολεμικής του υπεροχής με τις πλάτες των πατρώνων του, τις ηπα λειτουργεί ως μαφιόζος
και φυσικά έτσι λειτούργησε και στην προκειμένη περίπτωση
ε και;
δηλαδή τι περίμενατε στο ακελ ότι θα γίνει μόλις πάρετε και επί της ουσίας την εξουσία;
στα δύσκολα είναι που μετρά αυτό που είσαι και όχι στα εύκολα και τα ανέξοδα λογάκια
το ακελ δεν έχει απολύτως καμιά διαφορά από τους άλλους δεξιούς διαχειριστές του καπιταλιστικού συτήματος αυτού του κράτους-τσιράκι και μάλιστα το ακελ θα είναι η πρώτη κυβέρνηση που μειώνει μισθούς εργαζομένων!!!!!!
αιδώς αργείοι!
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας………φτάνει να μην χάνουμε τα λεφτουδάκια μας ρε παιδίν μου… τάδε έφη χριστόφκιαςαναστασιαδης
http://osr55.wordpress.com/2010/05/28/
Ένα πράμα θα πω, φανταστείται να έκανε κάτι τέτοιο η κυβέρνηση Κληρίδη τι θα έλεγαν όλοι αυτοί οι υποκριτές που μας κυβερνούν. Ο Αναστασιάδης τουλάχιστον είχε τα αρχίδια να πει σωστά έπραξε η Κυβέρνηση.
Ξεχάσαμε φαίνεται οτι δεν είναι η πρώτη φορά...
Ο Χριστόφιας προήδρευε του Υπουργικου Συμβουλίου όταν επιτράπηκε στα Αμερικανικα αεροπλάνα να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο και τα αεροδρομια της Κύπρου προς και από το Ιράκ !
Όσο για τον παλαιστινιακό λαό αν έχει απορίες γιατί ο διεθνιστής πρόεδρό μας τον έφτυσε κατάμουτρα, μπορούμε να στείλουμε μια αντιπροσωπεία Τουρκοκυπρίων - θα εξηγήσουν ακριβώς και με σαφήνεια γιατί!
Είμαι ο Ανώνυμος που έκαμα το σχόλιο στις 10:36 π.μ δεν ξέρω αν ο σ. Διαμαντούλης διαβάζει εδώ αλλα θέλω να του πω όπως και στον κο Μιχάλη πως άλλο η πολιτική που πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις με βάση τον απολυτο ρεαλισμό και άλλο η δουλεια ή το καθηκον ενος αρθρογραφου που πρεπει να μιλαει και να θυμιζει τη συνειδηση μας. Δεν κάνω το συνήγορο του κου Πηττα αλλά θέλω να πω ότι εμάς τους απλούς ψηφοφόρους μας ικανοποίησε το άρθρο!
Αγαπητέ PolitisPittas,
Γενικά ΔΕΝ διαφωνώ με τα όσα γράφεις στο άρθρο ΣΟΥ και με τους προβληματισμούς ΣΟΥ. Αν βρω χρόνο θα γράψω κι ΕΓΩ τες δικές μου απόψεις και τους προβληματισμούς ΜΟΥ σε post στο Blog μου.
Να διευκρινίσω ότι προσωπικά νοιώθω την ανάγκη [ως Αριστερίζων] να το πράξω αυτό [δηλ. να γράψω δυο λόγια για τα απαγορευτικά διατάγματα, που εκδόθηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση, για τον απόπλου και κατάπλου των πλοίων από και προς τα κυπριακά λιμάνια] πρώτα και κύρια ως ένδειξη συνέπειας προς τον Εαυτό ΜΟΥ και τες διαχρονικές μου θέσεις κι απόψεις πάνω σε ζητήματα αλληλεγγύης προς λαούς που υποφέρουν και αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο, όπως στη προκειμένη περίπτωση ο παλαιστινιακός [αλλά όχι μόνο αυτός]... Δεν θα ‘θελα να φανεί ότι ποιώ την νήσσα! Κι έχω επιλέξει να το κάνω [για την ώρα] με παρέμβαση μου πρώτα εδώ στο Blog ΣΟΥ, γιατί θέλω να πω και κάποια άλλα πράγματα, αλλά και γιατί το άρθρο σου δημοσιεύεται και στον “Πολίτη” [μια εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας] αλλά και στο TVXS [τόποι που έχουν μια ευρεία αναγνωσιμότητα] …
Διότι πέραν από τους προβληματισμούς και την ανατάραξη της Αριστερής ΜΑΣ συνείδησης από την απόφαση αυτή της αριστερίζουσας κυπριακής Κυβέρνησης [η οποία σίγουρα προσμέτρησε κι άλλα πράγματα για να το πράξει, αγαπητέ Μιχάλη], διερωτούμαι φίλατε PolitisPittas [χωρίς καμία πρόθεση να βρω ελαφρυντικά είτε στην Κυβέρνηση είτε στο ΑΚΕΛ]:
1. Αυτό το κείμενο [ΣΟΥ] πως να το εκλάβουμε; Ως ένα [ακόμα] χρονογράφημα [όπως και το προηγούμενο ΣΟΥ], όπου απλώς καταγράφεις [αφού έχεις διαπιστώσει] κάποια γεγονότα στο συγκεκριμένο χωροχρόνο ή που «… κάνει ένα συνοπτικό “σκανάρισμα” ...» της στάσης της κυπριακής Αριστεράς και «... καταγράφει “φωτογραφικά” την Αξιακή έκπτωση που κυριάρχησε ...» και στην κυπριακή Αριστερά; Αυτή όμως η «έκπτωση» δεν έχει άραγε κι άμεση σχέση με την γραφειοκρατική και τεχνοκρατική αντιμετώπιση του παλαιστινιακού [αλλά και του κυπριακού] στα υψηλά δώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης [στην οποία επαιρόμαστε ότι ανήκουμε];
2. Ασυναίσθητα διαβάζοντας το κείμενο ΣΟΥ [σήμερα το πρωί στον “Πολίτη”] και την αναφορά σου ότι “η Αρχή της Αλληλεγγύης είναι θεμελιακή αξία για την Αριστερά”, δεν απέφυγα να κάμω κάποιους συσχετισμούς αλλά και συγκρίσεις με τα όσα έγραψες τόσο στο προηγούμενο post σου αλλά και σε ένα πιο παλιό υπό τον [ευφυή] τίτλο “Hellas…Hell, as…” [link: http://politispittas.blogspot.com/2010/05/hellashell-as.html]. Ορθώς ΜΑΣ προβληματίζει σήμερα η στάση της κυπριακής Αριστεράς [πάνω στο θέμα της Γάζας κι όχι μόνο] αυτά που γράφεις τώρα για την κυπριακή Αριστερά, αλλά γιατί ΔΕΝ ίσχυσαν αναλόγως - ΕΠΑΙΝΕΤΙΚΑ όμως [στα προηγούμενα γραπτά ΣΟΥ] για το πως η Αριστερά στην Ελλάδα [το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ] αντέδρασαν και λειτούργησαν σε σχέση με τα προβλήματα που προκαλεί [στην χώρα] η διεθνής καπιταλιστική οικονομική [κι όχι μόνο] κρίση καθώς και για τα αντιλαϊκά μέτρα που λήφθηκαν υπό την πίεση του ΔΝΤ [πολύ πετυχημένο το «Δημοκρατία Ντούβλη Τζούλιας];
3. Δεν νομίζεις ότι για να μην προκύπτουν τέτοιες ιδεολογικές ασυνέπειες από πλευράς της όποιας κυβερνώσας Αριστεράς κι απογοητεύσεις μέσα στον κόσμο της Αριστεράς δεν θα ‘πρεπε να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη Αριστερή πολιτική όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για την ευρύτερη περιοχή; Και μήπως αποδεικνύεται τελικά λάθος [χρονικά] η διεκδίκηση και η ανάληψη της εξουσίας από την Αριστερά στην Κύπρο, σε μια εποχή που οι πάντες παίζουν πελλόν [της Ευρωπαϊκής Ένωσης μη εξαιρούμενης] για τη περιοχή; Και πως μπορούν να βελτιωθούν τα πράματα στους τομείς που κάμνεις αναφορά στο κείμενο ΣΟΥ [και σ’ άλλους που δεν κάμνεις], όπως η Υγεία, το Περιβάλλον, η Παιδεία, οι Τέχνες, οι Συγκοινωνίες, όταν ΔΕΝ έχεις κοινωνικούς και πολιτικούς σύμμαχους [γιατί άλλα υπαγορεύουν τα δικά τους συμφέροντα]; Και πολύ θα ήθελα ν’ ακούσω [πάνω σ’ αυτά που θίγω] και τες σκέψεις κι απόψεις του τελευταίου Ανώνυμου φίλου ...
Κύριε Πίττα,
Θα συμφωνήσω με ένα πράγμα. Η κυβέρνηση Χριστόφια έχει αποδείξει ότι είναι η κυβέρνηση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του δημόσιου υπαλλήλου και μιας χούφτας επιχειρηματιών. Έχει αποτύχει να δημιουργήσει μια κυβέρνηση ενότητας. Γενικώς κάθε άλλο παρά κυβέρνηση που υποστηρίζει τον Κύπριο εργαζόμενο και πολίτη είναι. Και με λυπεί ιδιαίτερα αυτό.
Μ'αυτό που διαφωνώ είναι η στάση σας όσον αφορά το θέμα της Γάζας. Δεν έχετε κάνει ούτε ένα επιχείρημα για να υποστηρίξετε τις θέσεις σας.
Η άγνοια σας για την ιστορία του Παλαιστινιακού είναι εμφανώς τεράστια, εξ ού και τραγική. Διαφορετικά αν γνωρίζατε έστω και τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα καθώς επίσης και το μανιφέστο της Χαμάς, το ισλαμιστικό κόμμα που υπερψήφισαν οι Παλαιστίνιοι της Γάζας το 2006, δεν θα υποστηρίζετε ποτέ σας τους Παλαιστινίους της Γάζας.
Εγώ υποστηρίζω και επικροτώ την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας για την απαγόρευση. Αρχίσαν επιτέλους να καταλαμβαίνουν πως ούτε η Ευρώπη ούτε κανείς άλλος πρόκειται να μας βοηθήσει όσον αφορά το εθνικό πρόβλημα. Έχουν καταλάβει ότι πρέπει να σταματήσουμε να το παίζουμε τα φρόνιμα παιδιά και να αρχίσουμε να δημιουργούμε δυνατές φιλίες με κράτη κλειδιά με αυτοσκοπό την δημιουργία μιας άκρα επιθετικής διπλωματίας για την εξυπηρέτηση των κρατικών συμφερόντων.
Ο λόγος; Ουδείς ενδιαφέρεται για την Κυπριακή τραγωδία πλέον και μέχρι και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια έχουν πολιτικοποιηθεί. Και όλα αυτά επειδή η Ευρώπη έχει οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία.
Άρα είναι πέρα για πέρα λογικό ότι το κράτος μας πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται τα εθνικά συμφέροντα του και τρόπους με τους οποίους μπορούν να εξυπηρετηθούν και να σταματήσει να υπηρετεί την ηθική υποχρέωση αφού κανένας στον κόσμο δεν την υπηρετεί πλέον.
Αααααα...Ανευ! Βάζεις πολλά και ασφαλώς θα απαντήσω-αλλά όχι τώρα. Είμαι "υπ'ατμόν" καθώς πρέπει να πάω στο νέο ραδιόφωνο-το λεγόμενο και του Πολίτη- και να εκπαιδευθώ σε μια καινούργια κονσόλα για την οποία δεν έχω την παραμικρή ιδέα και ως εκ τούτου είμαι εξαιρετικά αγχωμένος...Αύριο ή τη Δευτέρα, θα επανέλθω ωστόσο γιατί όλα όσα βάζεις είναι σημαντικά αλλά και γιατί πάντα απολαμβάνω τους διαλόγους με την αφεντομουτσουνάρα σου.
εν συντομία-Κυπριακόφωνε, κάτι γνωρίζω. Όχι πολλά ασφαλώς και αυτά που γνωρίζω δεν συνθέτουν καν μια αποδεκτή από τους πολλούς αντίληψη καθώς σε μεγάλο βαθμό θεωρώ την PLO και την ιστορική της ηγεσία "λαμπρό" δείγμα διαφθοράς. Όταν έγινε ο προ διετίας περίπου πόλεμος με τις επιθέσεις του Ισραήλ είχα βγει και είχα γράψει για τις τεράστιες ευθύνες τόσο του μακαρίτη και εξαιρετικά διεφθαρμένου Αραφάτ όσο και για την Χαμάς κλπ.
Η περίπτωση όμως μιας καθαρά Ανθρωπιστικής αποστολής με τρόφιμα και φάρμακα σε αποκλεισμένους, είναι άλλη υπόθεση. Για τους λόγους που εξήγησα πιο πάνω στόν Ανευ, πρέπει να κλείσω, ευχαριστώ.
Το κείμενο – απάντηση του Γιώργου Διαμαντούλη το πρόσεξα και το διάβασα μετά που ανάρτησα τα δικά μου σχόλια. Απλώς να σημειώσω κάτι σημαντικό που λέει κι έχει σχέση με το σημείο 3 των σχολίων μου: “Αυτή η κυβέρνηση […] δεν είναι κυβέρνηση της αριστεράς αλλά και της αριστεράς…”
αυτη η κυβέρνηση είναι ότι άλλο θελετε εκτός απο της αριστερας!
Κύριε Πίττα,
Αφού πρόκειται για ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους της Γάζας τότε προς τι η πολιτικοποίηση του θέματος μέσω της προσπάθειας του να "σπάσουν" το κλείσιμο των λιμανιών της Γάζας (αφου διοικείται από της διεθνώς αναγνωρισμένη σαν τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς);
Χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας δίνονται τους Παλαιστίνιους της Γάζας μέσω Ισραήλ από ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως καταγράφεται και εδώ:
http://www.mfa.gov.il/MFA/About+the+Ministry/Behind+the+Headlines/Israeli_humanitarian_lifeline_Gaza_25-May-2010.htm
Γιατί δεν μπορούσαν να δωθούν οι τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω των νομίμων οδών προς Γάζα;
Κοντολογίς τα πλοιάρια προσπαθούν να πολιτικοποιήσουν ένα ανθρωπιστικό θέμα και έτσι ορθώς έπραξε η κυβέρνηση με την απαγόρευση. Εμάς ποιά θα ήταν η αντίδραση μας αν ομάδα "ακτιβιστών" προσπαθούσε να λιμενιστεί στα λιμάνια της κατεχόμενης Κύπρου;
Και από ότι παρακολούθησα μόλις τώρα στις ειδήσεις του ΡΙΚ ευρωβουλευτές, επαναλαμβάνω ευρωβουλευτές, επιβιβάστηκαν σε πλοιάριο στο λιμάνι της Αμμοχώστου και βάλαν πλώρη για Γάζα!
Πότε θα ξυπνήσουμε επιτέλους;
το παρακάτω κυκλοφορεί από e-mail
ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ: ο γιος του Χριστόφια με παλαιστινιακές μαντήλες, την ώρα που ο μπαμπάς πουλά τους αβοήθητους Παλαιστίνιους στο Ισραήλ...
http://img189.imageshack.us/img189/3568/xristosxristofias.jpg
ας σκεφτούμε το εξής απλό:
Υποθετικά ζούμε σε μια χώρα με καθαρα φιλοισραηλινή διάθεση και αυτο είναι εντελώς αποδεκτό από όλους χωρίς να υπάρχει διάθεση κριτικής..
έχει αυτη η χώρα το δικαίωμα να εμποδίσει το δικαίωμα της ελευθερης διακίνησης των πολιτων της ή/και νόμιμων επισκεπτών της ?
ΟΧΙ
για μένα τα υπόλοιπα είναι περιττά
η κυβερνηση ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕ
και εξακολουθεί να θολωνει με παραφιλολογία και θεωρίες παρασκηνίου τις οποίες απευθύνει σε αυτό που ελπίζει να είναι το κοινό της - ανεγκέφαλο και φοβικό!
Ας μην εξαντλησουμε τη συζήτηση στο προφανές:
τις απίστευτης υποκρισίας της κυβερνησης Χριστοφια..
Ας μη μιλήσουμε για άγαρμπους και ερασιτεχνικούς χειρισμους των μαθητευομενων υπουργών
Ας μην μιλήσουμε για την αμηχανία που προκαλεί εντός και εκτός...
Ας δουμε μόνο το εξής απλό
οταν δεν έχουμε ως μπουσουλα ΑΠΛΕΣ αρχές (όπως ελευθερη διακίνηση hello!) δεν έχουμε ούτε κοινή λογική ούτε δικαιολογία για όσα κάνουμε
όσο αφορά τα ερωτηματα του Κυπριακόφωνου αν και λογικοφανή δεν μπορούν να απευθύνονται σε όσους βρίσκονται στην Κύπρο εκτός αν επιβεβαιώνουμε ότι παραχωρήσαμε με τις πράξεις ας και με τη στάση μας το μερος του κυριαρχικου δικαιώματος στο Ισραήλ!
Αυτη η ερώτηση εκει θα πρεπει να απευθυνθεί και αφορά ΑΝ το Ισραήλ θα αφήσει ή όχι την ανθρωπιστική βοηθεια να περάσει
Γιώργο λες:
Μα στην Κύπρο οι συνθήκες έτσι και αλλιώς δεν αλλάζουν ποτέ! Ακόμα και το Κυπριακό, το διαπραγματευόμαστε εν έτει 2010 με όρους του 60 και του 70.
Αυτό είναι η λανθασμένη αφετηρία όλου του σκεπτικού σου.
Το Κυπριακό δεν είναι καθόλου ίδιο ειδικά μετά το 2004.
Κάθε μέρα που περνάει το κυπριακό αλλάζει προς το χειρότερο.
Λυπάμαι που σου σπάω την ιδεαλιστική σου φούσκα αλλά διαπραγματευόμαστε με όρους 2010 πλέον. Το σύνταγμα του 60, Το αμερικανοκαναδικό, Οι ιδέες γκάλι, Το σχέδιο Ανναν ανήκουν στο παρελθόν φίλε.
Τέλος,
Τα ελληνικά συμπλέγματα του ποιος έχει το μεγαλύτερο αριστερό μόριο να τα κρατήσεις μακριά απο την Κύπρο.
Η διχόνοια όπου και αν παρατηρείται ευνοεί μονάχα τον εχθρό.
Οποιος είναι έξω απο το χορό πολλά τραγούδια ξέρει..
Γιώργο, τώρα βρήκα λίγο χρόνο για να κάνω τα σχόλια μου.
Θα πω κάποια πράγματα περιεκτικά διότι θέλω να πω πολλά. Και να με συγχωρέσεις αλλά πλήρη σχόλια θα κάνω σε ανάρτηση στο δικό μου μπλογκ.
Και τονίζω ότι αυτό δεν το κάνω για οποιονδήποτε άλλο λόγο αλλά καθαρά για λόγους χώρου και επειδή εκεί θέλω να αποτυπώσω όσο το δυνατόν πληρέστερα τις απόψεις μου.
Αρχίζω λέγοντας ότι συμφωνώ με τη διαπίστωση σου ότι το επίπεδο της πολιτικής ζωής στην Κύπρο είναι ακόμα ανήλικο. Μόνο που αυτό δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς αλλά και την πλειοψηφία των πολιτών.
Γιατί θεωρώ ότι η κριτική σου στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχει σχέση με την Αριστερά;
Διότι βασική αρχή της αριστερής σκέψης είναι η διαλεχτική (που δεν νομίζω ότι οδηγεί σε ορθοδοξία, κάθε άλλο).
Και έχω την άποψη (μπορεί να έχω και λάθος) ότι η διαλεχτική δεν έχει να κάνει με συνθηματολογία.
Θεωρώ επίσης ότι μια κυβέρνηση βάζει πρώτα απ’ όλα το συμφέρον της χώρας και δεν προτιμά να δημιουργήσει προβλήματα με γείτονες αλλά να αξιοποιήσει τους γείτονες αν οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Θα αναφέρω λοιπόν τι εννοούσα όταν μίλησα για παρασκήνιο:
1. Όπως γράφει σήμερα ο «Πολίτης» μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ έχουν βρεθεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων τα οποία οι δύο χώρες πρέπει να αξιοποιήσουν από κοινού και η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να έρθει – προς τούτο – σε μια συμφωνία με την ισραηλινή κυβέρνηση.
2. Η Τουρκία προσπαθεί να ανοίξει θαλάσσια σύνδεση μεταξύ κατεχόμενης Αμμοχώστου και Χάιφας (Ισραήλ). Η κυβέρνηση του Ισραήλ αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο ΚΑΙ εξαιτίας της διαμάχης της με την Τουρκία.
3. Η κυβέρνηση του Ισραήλ (σύμφωνα με τη σημερινή «Αλήθεια») απαγόρευσε σε ισραηλινά ιδιωτικά αεροσκάφη να προσγειώνονται στα κατεχόμενα ξεκαθαρίζοντας ότι όποιος το πράξει θα του απαγορεύεται η διέλευση από το FIR του Ισραήλ.
Στο δικό μου μυαλό όλα αυτά είναι προς το συμφέρον (απ’ όλες τις απόψεις) της Κύπρου, ιδιαίτερα στη διαμάχη μας με την Τουρκία.
Θεωρείς λοιπόν ότι στο όνομα της Αριστερής συνθηματολογίας θα πρέπει να σπρώξουμε το Ισραήλ να αναιρέσει αυτές τις αποφάσεις του και να βοηθήσει (για λόγους εκδίκησης) στην αναβάθμιση του λεγόμενου κράτους;
Αυτή είναι η επιδίωξη μας;
Στο όνομα της οποιασδήποτε συνθηματολογίας να αναβαθμίσουμε το λεγόμενο κράτος ή να διώξουμε έναν δυνητικό σύμμαχο;
Πέραν τούτου, πολιτική δεν είναι η τέχνη της αξιοποίησης των διαφόρων συμφερόντων προς δικό σου συμφέρον;
Και ελπίζω ότι δεν υπάρχει κανένας που να θεωρεί ότι ο ρόλος του Ισραήλ στην περιοχή είναι κάτι παραπάνω από σημαντικός και καθοριστικός.
Διερωτώμαι λοιπόν κατά πόσον θα πρέπει να δημιουργήσουμε ακόμα έναν εχθρό, τη στιγμή που χρειαζόμαστε τη στήριξη οποιουδήποτε για την εθνική μας υπόθεση, πόσο μάλλον ισχυρών χωρών.
Και είναι γνωστό ότι στην πολιτική και ιδιαίτερα στη διεθνή δεν υπάρχουν εχθροί και φίλοι λόγω αγάπης αλλά λόγω συμφερόντων. Καλώς ή κακώς έτσι παίζεται το παιχνίδι.
Και διερωτώμαι επίσης αν έχει προβληματίσει κάποιους το γεγονός ότι ακόμα και η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ελλάδας την περασμένη βδομάδα έκανε στρατιωτικά γυμνάσια (για πρώτη φορά νομίζω) με το Ισραήλ.
Επίσης θέλω να προσθέσω και το εξής: δεν προβλημάτισε κανένα το ότι ενώ όλα τα κόμματα αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση, σε αυτή την περίπτωση συμφώνησαν με την απόφαση; Γιατί άραγε; Μήπως είχαν υποψη τους αυτά που ανάφερα πιο πάνω;
Πέραν τούτων θα συμφωνήσω με όσα λέει και ο Κυπριακόφωνος, που επίσης πρέπει να ληφθούν υπόψη.
@ osr
Δεν διαφωνώ με την περιγραφή από μέρους σου του πως λειτουργεί το Ισραήλ.
Και σε πληροφορώ ότι αν εκλείψουν όλοι οι μη συμπαθούντες του σιωνιστικού Ισραήλ από την υφήλιο, ο τελευταίος θα είμαι εγώ.
Έτερον εκάτερον όμως.
Και συμφωνώ μαζί σου ότι στα δύσκολα φαίνεται η αξία του καθενός. Και τα δύσκολα δεν είναι το συμφέρον των άλλων αλλά πρώτιστα των δικών σου.
Αν δεν κάνω λάθος το ΑΚΕΛ το έχει διακηρύξει επανειλημμένα πριν και μετά, ότι αν πάρει την εξουσία δεν θα κάνει τίποτε άλλο από διαχείριση του υφιστάμενου συστήματος. Αυτή η θέση υπάρχει από τη δεκαετία του 60.
Και τονίζω ότι υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα για τα οποία μπορεί να επικριθεί το ΑΚΕΛ, αλλά πιστεύω ότι σε αυτό το ζήτημα (Γάζα) η κυβέρνηση έχει δίκαιο.
Αυτή είναι η άποψη μου.
@ rose
Συγχώρα με αλλά φαίνεται ότι έχεις άγνοια για το πώς λειτουργεί η κυπριακή κυβέρνηση.
Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας δεν έχει δικαίωμα να πάρει απόφαση με την οποία διαφωνεί ο πρόεδρος.
Αναπληρώνει τον πρόεδρο, δεν είναι ο πρόεδρος.
Και η απόφαση που (σωστά αναφέρεις ότι λήφθηκε υπό την προεδρία Χριστόφια που αναπληρούσε τον Τάσσο) δεν ήταν απόφαση του Χριστόφια αλλά του τότε προέδρου.
Και η συγκεκριμένη απόφαση έπρεπε να ληφθεί εκείνες τις μέρες που απουσίαζε ο πρόεδρος. Γι αυτό ο προεδρεύων ήταν αναγκασμένος να περάσει τη συγκεκριμένη απόφαση.
Ας μη λέμε λοιπόν ότι θέλουμε.
@ Ανώνυμος
Αγαπητέ μου φίλε,
Ούτε εγώ αισθάνομαι ευτυχής για την απόφαση της κυβέρνησης.
Όμως έχω την κοινή λογική να διαχωρίσω το συναίσθημα από τον απόλυτο ρεαλισμό, στον οποίο αναφέρεσαι.
Και όσα έγραψα πιο πάνω βασίζονται ακριβώς στον απόλυτο ρεαλισμό και τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας.
Και σημειώνω ότι ποτέ, μα ποτέ δεν γράφω κάτι από καθήκον.
Γράφω πάντοτε εκείνα που πιστεύω.
Μιχάλη εγώ λυπάμαι πραγματικά!
γιατί κανείς που ζει και εργάζεται στην Κύπρο - και ίσως κάποιες φορές θυσιάζει πολλά περισσότερα από 10 κυπραίους μαζί - δεν είναι αρκετά καλός να γνωρίζει την Κύπρο ή να είναι "κύπριος" αρκετά για σας τους πασH κυπράιους!
το πως λειτουργεί η κυβερνηση το γνωρίζω
εσυ μπορείς να μου θυμίσεις αν ο Χριστόφιας ΔΙΑΧΩΡΙΣΕ τη θέση του;
ενημερωσε το λαό;
φυσικά και δεν το έκανε!
και τώρα που δεν αναπληρώνει κανεναν (όπως και πολλοί άλλοι πΥπουργοι τότε και τώρα) δεν έχουν καμία απολύτως δικαιολογία
@ rose
Σε καμιά περίπτωση δεν σε υποτίμησα (ούτε κανέναν άλλον) για το ότι μπορεί να μην είσαι κύπρια.
Γι αυτό θεωρώ άστοχο το σχόλιο σου περί πασh κυπραίων.
Σχολίασα κάτι που θεώρησα ότι δεν γνώριζες (και δεν είσαι η μόνη), πως λειτουργεί με βάση το σύνταγμα το κυπριακό κράτος.
Ότι ο προεδρεύων δεν έχει εξουσία να αποφασίσει κάτι που είναι αντίθετο με τη θέση του εκάστοτε προέδρου.
Ούτε ο Χριστόφιας ούτε κανένας άλλος δεν θυμάμαι να διαχώρισε τη θέση του τότε.
Γιατί όπως και τώρα υπήρχαν μπροστά σε ολόκληρη την πολιτική ηγεσία συγκεκριμένα δεδομένα.
Και σε βεβαιώνω ότι είναι πολύ εύκολο να κάνουμε κριτική από τον καναπέ μας και πολύ δύσκολο να λαμβάνουμε αποφάσεις που αφορούν το μέλλον του τόπου.
Το αν έχουν δικαιολογία ή όχι για την προχθεσινή απόφαση ο καθένας δικαιούται να έχει τις απόψεις του.
Έχω όμως παραθέσει κάποια δεδομένα (που είναι η ουσία) και τα οποία δεν είδα να σχολιάζεις.
Απλά και σταράτα:
Θα μπορούσα να συμφωνήσω μ’ όσα γράφει στα σχόλια της η φίλτατη Rose [και να τα προσυπογράψω] αν έλειπε απ’ αυτά η εμπάθεια!!!
Πολύ καλό και ενημερωτικό το άρθρο σας. Ιδίως για τον Ακάμα και την κατατροφή του περιβάλλοντος.
Όσο για τον κ. Διαμαντούλη, μιλάει προφανώς για την κυπριακή έκδοση της "ρεάλ πολιτίκ".
Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση της Κύπρου, αλλά είναι κρίμα να το παίζει χωροφύλακας του Ισραήλ, ιδίως σε μια εποχή που η χώρα αυτή έχει χάσει μεγάλο μέρος από το κύρος που είχε μέσω συνεχούς πλύσης εγκεφάλων.
Mιχάλη μετά την υπόδειξη σου διάβασα τα σημεία που έγραψες γιατί είχα δει μόνο το σχόλιο που με αφορούσε.
Την επιχειρηματολογία αυτή τη γνωρίζω.
Κι αφού ακροβατούσε η κυβέρνηση για το καλό του μελλοντός μας τι θα έλεγες να ξόδευε λίγη περισσοτερη φαιά ουσία για ένα "ενδιαμεσο" τρόπο που σέβεται τα αναφαίρετα δικαιωμάτα των ατόμων, τις αρχές που πρεσβευει και διασφαλίζει τις ισορροπίες:
να μην απαγορευτεί η μετάβαση ατόμων στα πλιάρια και να μην απειληθεί ο ευρωβουλευτής με τη συλληψη του καπετάνιου του πλοίου!!!!!
Να αφήσουν τα άτομα να επιβιβαστούν -0 κι ας διαχώριζαν την θέση τους ευθαρσώς ή πλαγίως ή ευθέως ή όπως ένιωθαν !
Να μην σταματούσαν τα πλοία λες και ήταν αυτοι οι τρομοκράτες!
Δεν είναι απλά θεμα χειρισμού - είναι πως ενσωματώνονται αρχές στις πρακτικές μας
Αν ήταν στην έγνοια τους να το πράξουν φαντάζομαι θα έβρισκαν τον τρόπο///
Ολα τα υπόλοιπα δεν τα σχολιάζω
ΥΣ προς Ανευ - η εμπάθεια στην πρώτη της ερμηνεία είναι το έντονο παθος χωρίς απαραίτητα να ειναι θετικό ή αρνητικό ! Ως τέτοιο δεν με χαλά καθόλου - αλλά και ως αρνητικό δεν με χαλά Ανευ, ο καθενας έχει τους τρόπους να αντεπεξέλθει στην απίστευτη βαρβαρότητα και υποκρισία που μας περιβάλει
Ειδα χθες αυτη την δημοσιευση αλλα δεν ειχα τον χρονο να απαντησω.
Συμφωνω με το Πηττα και τον Κυπριακοφωνο πως Ο Χριστοφιας εχει κυβερνηση που υποστηριζει συμφεροντα δημοσιων υπαλληλων, συγκεκριμενου κυκλου επιχειρηματιων και γενικως, εχει αποτυχει και δεν ειναι κυβερνηση που εκφραζει τα θελω του λαου.
Διαφωνω σε καποια σημεια με τον Κυπριακοφωνο. Ναι οι Παλαιστηνιοι με αυτο τον αχρηστο τον μακαριτη Αραφατ και την Χαμας εχουν κανει πολλα λαθη αλλα το Ισραηλ παραβιαζει καθε ειδος ανθρωπινου δικαιωματος και διεθνους νομου, ειναι μια δυναμη κατοχης. Ηθικα δεν εχει κανενα δικαιωμα να εμποδιζει οποιαδηποτε προσπαθεια οι Παλαιστηνιοι να δεχθουν ανθρωπιστικη βοηθεια. Ως δυναμη κατοχης ειναι ο ρυθμιστης. Αλοιμονο εαν εμεις αναγνωριζουμε ηθικα, την εξουσια ενος κατακτητη.
Οποιοσδηποτε ανθρωπος πρεπει να ειναι εξοργισμενος με αυτα που συμβαινουν στην Παλαιστηνη.
Απο την αλλη η χωρα μας πρεπει να δει τα δικα της συμφεροντα. Στην βαση της Μακιαβελικης λογικης πιθανον να επραξε καλως η κυβερνηση. Ειδικα αν αναλογιστουμε πως ειχαμε κοινη ασκηση Ισραηλ-Ελλαδας τον τελευταιο καιρο.
Αλλες πιθανοτητες που να δικαιολογουν την αποφαση ειναι γενικοτερα η ισχυ του Ισραηλ και η θεση του στην περιοχη μας. Υπαρχει και το γεγονος πως οι Μουσουλμανοι ευκολα μπορουν να παρασυρθουν στο αρμα της Τουρκιας.
Εχουν την λεγομενη δικη τους αλληλεγγυη, ειδικα τωρα με τον Ισλαμιστη Ερτογαν.
Αν και θα ηταν λαθος να εγκαταλειψουμε τον Αραβικο κοσμο εντελως.
Επισης ισως να εχει καποια σχεση με το γεγονος πως δεν υπαρχει αναγνωρισμενη παλαιστινιακη κυβερνηση στην Γαζα.
Γενικως, επειδη ειμαστε λαος υπο κατοχη δεχομαι το σκεπτικο να ψαχνουμε τις οποιεσδηποτε συμμαχιες για να πετυχουμε τον στοχο μας. Φτανει βεβαια να εξυπηρετουν τα συμφεροντα μας. Εαν ημασταν τιποτε Αμερικανοι, Εγγλεζοι κτλ που εχουμε πολλα περιθωρια στο να χαραξουμε την πολιτικη που εμεις επιθυμουμε και ειμαστε μεγαλες δυναμεις, θα ειχαμε ηθικο καθηκον να στησουμε ποδι και να μην βαζουμε στην συγκριση καποια "αυθεραιτα εθνικα συμφεροντα" με τα δικαιωματα των Παλαιστηνιων. Δικαιουμαστε εμεις να εχουμε Μακιαβελιστικη προσεγγιση διοτι δυστυχως ειμαστε αυτοι που ειμαστε και εχουμε μια κατοχη να αντιμετωπισουμε.
Απο την αλλη εαν εγινε αυτο :http://indy.gr/newswire/dlosi-apo-tin-eleytheri-mesogeio
(μιλαω για την δηλωση του Κυπραιου κυβερνητικου αξιωματουχου)
ειμαστε για λυπηση.
Να προσθεσω πως ο τροπος που κινηθηκαμε ηταν πολυ αγαρμπος. Δεν ξερω εαν ειναι καν νομιμο αυτο που εκανε η κυβερνηση. Ισως ο αγαρμπος αυτος τροπος να ειναι και αυτος εναντιον των συμφεροντων μας.
Δεν μπορουσαν να το διαχειριστουν καλυτερα ; Τοση αυστηροτητα, τοσο να φαινεται προς τα εξω πως αντιμετωπιζουν με τοση σκληροτητα, σαν εγκληματιες το καραβι και τους επιβατες του ; Ας εκαναν τουλαχιστον διαφορετικου τυπου δηλωσεις.
Ας μην ξεχναμε πως το Ισραηλ το αντιπαθει παρα πολυς κοσμος. Ισως να μπορουσαμε με λιγοτερη αυστηροτητα να το χειριζομασταν αυτο το θεμα.
Με όλο το σεβασμό προς τον Γ. Πίττα, αναφέρω ότι στο ιστολόγιο μου έχω αναρτήσει μια πλήρη απάντηση στο επίμαχο θέμα.
http://mihalismihail.blogspot.com/2010/05/blog-post_30.html
Σημειώνω ότι καταπιάστηκα μόνο με το θέμα της Γάζας και όχι τα υπόλοιπα που αναφέρει ο Γιώργος.
Παιδιά μην τρελλαθούμε εντελώς. Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι η εξωτερική πολιτική δεν είναι συναισθηματισμός και ευχόλογα, ειδικά αν πρόκειται για προβλήματα περίπλοκα τα οποία δεν μπορούμε να τα λύσουμε εμείς.
Το Παλαιστινιακό δεν θα λυθεί αν στείλουμε τρια καράβια με ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία έτσι και αλλιώς δεν θα φτάσει στον προορισμό της. Το Ισραήλ είπε δεν θα αφήσει κανένα να περάσει. Άρα θα τους συλλάβει και εάν οι ακτιβιστές μας προσπαθήσουν να κάνουν τους μάγκες θα έχουμε επεισόδια.
Ίσως να είναι και για το δικό τους καλό.
Δεν συμφωνώ με πολλά πράγματα που κάνει το Ισραήλ, αλλά σίγουρα δεν έχω καμία συμπάθεια για τη Χαμάς και ούτε ο παραλογισμός του αντισημιτισμού με βρίσκει σύμφωνο.
Το άλλο θέμα που κανείς μας δεν φαίνεται να σκέφτεται είναι ότι οι υπόλοιποι Άραβες δεν φαίνεται να τους ενδιαφέρει και πολύ το Παλαιστινιακό. Εννοείται ότι γίνεται μια τεράστια εσωτερική κατανάλωση για το κακό Ισραήλ και τους Αμερικάνους αλλά στην πράξη οι πλήστες Αραβικές χώρες έχουν να παρουσιάσουν ένα μεγαλό μηδέν και απλώς εκμεταλλεύονται μια τραγική κατάσταση για καθαρά συμφεροντολογικούς σκοπούς. Εμείς γιατί να είμαστε βασιλοκότεροι από το βασιλιά, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς που βαδίζουν οι περισσότερες αραβικές χώρες στο θέμα Κυπριακού. Εάν το Παλαιστινιακό θέμα για τις περισσότερες Αραβικές χώρες είναι πλέον αδιάφορο γιατί να νομίζουμε ότι θα ενδιαφερθούν για το Κυπριακό.
Επίσης πρέπει να πούμε ότι τη Γάζα την απέκλεισε και η Αίγυπτος επειδή ακριβώς διαφωνεί με τη Χαμάς και θεωρεί ότι είναι ζημιά αυτή η πολιτική οργάνωση να ελέγχει τις τύχες του Παλαιστινιακού λαού (στη Γάζα τουλάχιστον).
Επομένως για ποιες αρχές μιλούμε. Το παλαιστινιακό πρόβλημα είναι ένα βρώμικο παιχνίδι που από όπου και να το πιάσεις η δυσωδία σου προκαλεί ζάλη.
Θα μου πείτε τώρα το θέμα είναι ανθρωπιστικό. Συμφωνώ αλλά αφού το Ισραήλ δεν θα τους αφήσει να περάσουν. Επομένως γιατί να προκαλέσουμε περισσότερη ζημιά με το επιμένουμε σε μια αρχή η οποία ουσιαστικά δεν οδηγεί πουθενά.
Τέλος έχω την εντύπωση ότι στην Κύπρο μας αρέσει να κατακεραυνώνουμε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για να μπορούμε να νιώθουμε εμείς καλύτερα με τον εαυτό μας και να μπορούμε να λέμε τι καλά που τα χώνουμε στους ιμπεριαλιστές. Αλλά πέρα από τα συνθήματα και τις αερολογίες δεν θέλει κανείς να πάει. Απλώς το αντανακλαστικό αδικημένος - άρα εμείς τον υποστηρίζουμε να λειτουργεί καλά και πέρα από αυτό δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ούτε με ποιο τα βάζουμε ούτε και αν θα αλλάξει έστω και κάτι με την "γενναία μας υπερηφάνεια".
Κυριε Μιχαήλ' ο Ανωνυμος Ακελικος ειμαι και θελω να σας πω οτι αυτα που λετε ειναενδιαφεροντα και σοβαρα. Ομως εχω να πω πως κατα τη γνωμη μιυ η κυβερνηση επραξε οτι έπραξε αλλα ο κος Πιττας και ισως και αλλοι ακλως αντεδρασε γιατι αυτο οφειλε να κανει ως ελευθερα σκεπτομενος ανθρωπος μακρια απο τα της εξουσιας. Χτες παιχτηκε στην Κυπρο ενα τρελο θεατρο καταστολης με πλοια ελικοπτερα και ισραηλινους παρακαλω πρακτορες που ξεφτελισε καθε εννοια κυριαρχιας των κυπριων στον τοπο τους. Αφου ειστε εγκριτος δημοσιογραφος να πατε να βρειτε την επιτροπη της κυπριακης αποστολης να μαθετε τι εγινε και ειμαι στα σιγουρα βεβαιος πως δεν θα σας αρεσει καθολου. Το απαγορευτηκο οπως γραφουν ολες οι εφημεριδες ειχε βγει απο τις 21 του μηνα. ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟΥς ΑΧΤΙΒΙΣΤΕς ΠΡΟ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΩΝ;;;;;;;
Αγαπητέ μου ανώνυμε
Δεν έχει καμία σημασία αν είσαι ή όχι ΑΚΕΛικός.
Χαίρομαι που αναγνωρίζεις ότι αυτά που λέω είναι και ενδιαφέροντα και σοβαρά.
Δεν αμφισβήτησα σε κανένα το δικαίωμα να πει την άποψη του. Αλλά δεν μπορούμε να δικάζουμε και να καταδικάζουμε χωρίς να έχουμε υπόψη μας τα δεδομένα μιας κατάστασης. Διότι αυτή είναι η ουσία.
Δεν επικρίνω τον Γιώργο γιατί είπε την άποψη του, νομίζω ότι αυτό είναι ξεκάθαρο.
Δεν είναι μόνο ο Γιώργος ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος που είναι μακριά από την εξουσία. Υπάρχουν κι άλλοι.
Και σε πληροφορώ – και αυτό μπορεί να στο επιβεβαιώσει και ο Πίττας – ότι ούτε εγώ είμαι κοντά στην εξουσία. Αυτό το σημειώνω επειδή είναι η δεύτερη φορά που αφήνεις αιχμή.
Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι έγινε με αυτά που αναφέρεις.
Θα προσπαθήσω να μάθω και θα πω την άποψη μου.
Γιατί το διατακτικό δόθηκε την τελευταία στιγμή νομίζω ότι είναι ευνόητο. Αλλά ούτε και αυτό είναι η ουσία και ούτε αλλάζει κάτι σε σχέση με την ουσία.
Αφού άρχισαν να σκέφτονται το συμφέρον του κράτους ας μας βάλουν επιτέλους και στο Συναιτερισμό για την Ειρήνη.
Και ας κάνουμε και κανένα καζίνο να μην πηγαίνουν στα κατεχόμενα οι Ισραηλίτες για κουμάρι μέσω της γραμμής Χάιφα-Αμμόχωστος.
Μιχαλη, γιατι εχω την εντυπωση πως κανεις στρατευμενη προπαγανδα και δεν εισαι καθολου ελευθερα σκεπτομενος ανθρωπος οπως ειναι ο Πηττας ακομα και εαν συχνα διαφωνω μαζι του. Εχεις κανεις μια φορα πραγματικη κριτικη σε αυτη την κυβερνηση η στο ΑΚΕΛ ; (Πραγματικη κριτικη =/ εκαματε ενα λαθουι αλλα εν πειραζει, τελεια κυβερνηση του τοπου). Επισης για να κανει καποιος στρατευμενη προπαγανδα και να μην ειναι ελευθερα σκεπτομενος ανθρωπος, δεν ειναι αναγκη να βρισκεται στην εξουσια. Μπορει απλως ετσι να ειναι ο ανθρωπος, οπως υπαρχουν και οι πιο ελευθερα σκεπτομενοι ανθρωποι υπαρχουν και αυτοι που πιστευκουν πως το κομμα εσχει παντα δικαιο. Εαν φυσικα σε πιστεψουμε διοτι μπορει να εισαι υπαλληλος αυτον που εχουν την εξουσια και δεν εννοω παρανομα αλλα νομιμα. (Μπορει πχ να εργαζεσαι στην Χαραυγη).
Αυτα στα ξαναειπα γιατι οποτε μπαινω στο μπλογκ σου παντα προσπαθεις να καμεις τον απολογιτη της κυβερνησης. Τουλαχιστον βρες μου ενα θεμα οπου τους κανεις σφοδρη κριτικη. (Αν και παλι απο μονο του το 1% δεν καταργει το 99%)
@ Skorpion
Εκείνο που κρίνεται αγαπητέ μου δεν είναι αν τα όσα λέω είναι στρατευμένα αλλά αν αντέχουν στην κριτική.
Ποτέ μου δεν θα υποστηρίξω κάτι με το οποίο διαφωνώ.
Το αν είμαι ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος μπορεί να το πουν όσοι με γνωρίζουν. Δεν είμαι ο αρμόδιος να απαντήσω.
Όμως εκείνο που διαπιστώνω, είναι ότι αντί να κρίνονται τα όσα λέω, επικεντρώνεστε κάποιοι σε προσωπικό επίπεδο.
Προσωπικά εκείνο που με ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα είναι το κυπριακό και η λύση του. Και σε αυτό ΤΩΡΑ συμφωνώ σχεδόν πλήρως με την κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ και σε μεγάλο βαθμό και με τον ΔΗΣΥ.
Γι αυτό υπερασπίζομαι στο μέτρο των δυνατοτήτων μου τις προσπάθειες που καταβάλλει ο πρόεδρος για λύση. Γι αυτό αντιδρώ στα – κατά την κρίση μου – όσα λανθασμένα λένε κάποιοι.
Αν κρίνω ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις δικές μου προσδοκίες να είσαι σίγουρος ότι θα με βρει αντιμέτωπο.
Όπως έπραξα επί προηγούμενης διακυβέρνησης. Παρά τις ενστάσεις που είχα, στήριξα τον πρώην πρόεδρο όταν έπρεπε και τον επέκρινα όταν έκρινα ότι δεν συμφωνούσα μαζί του.
Όπως και πιο πριν στήριζα τους χειρισμούς Κληρίδη στο κυπριακό αλλά διαφώνησα σφόδρα με τα «ενεργά ηφαίστεια» και τους S-300.
Αν κάποιος είναι ελεύθερα σκεπτόμενος δεν κρίνεται από το αν κάνει κριτική στην όποια κυβέρνηση αλλά από την κριτική που κάνει σε ζητήματα που διαφωνεί.
Και ο υποφαινόμενος, στην πιο κρίσιμη περίοδο της πρόσφατης ιστορίας μας ήρθε σε ρήξη και με την κυβέρνηση και με το ίδιο το ΑΚΕΛ.
Και η ρήξη αυτή δεν ήταν στα μουλωχτά αλλά από τα μικρόφωνα του ΑΣΤΡΑ στον οποίο εργάζομαι και κάτι το οποίο ποτέ δεν απέκρυψα. Άλλωστε δεν είναι κάτι που κρύβεται. Θα μπορούσα βέβαια να χρησιμοποιήσω ψευδώνυμο στο μπλογκ μου αλλά δεν το έκανα.
Συνεπώς αγαπητέ μου δεν είμαι της σχολής που λέει ότι το κόμμα έχει πάντα δίκαιο.
Διότι πιστεύω ότι όσοι αισθάνονται ελεύθεροι δεν πρέπει να κρύβονται.
Έδωσα λοιπόν τη δική μου μάχη όταν έπρεπε. Επώνυμα και με υπογραφή.
Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι όσα λέω μπορούν να τα πιστοποιήσουν ή να τα διαψεύσουν όσοι με γνωρίζουν και ειδικότερα ο μπλογκοδεσπότης Γ. Πίττας.
Φανταστείτε αν όλα αυτά που γίνονται από την κυβέρνηση Χριστόφια, γίνονταν από την κυβέρνηση Τάσσου (αποφάσεις κόλαφος από το ΕΔΑΔ, σύμπραξη με τη Μ. Βρεττανία, συμμόρφωση με τις υποδείξεις του Ισραήλ ενάντια στους Παλαιστινίους, κατρακύλα της οικονομίας, κατά μέτωπο επίθεση στους μισθωτούς, όργια κομματικών προσλήψεων, συλλήψεις αντιφρονούντων και μπουκάρισμα της αστυνομίας η ώρα 630 σε σπίτι δικηγόρου, ΡΙΚ... και άλλα πολλά).
Αναρωτιέμαι με πόσα μαύρα εξώφυλλα θα έβγαινε ο Πολίτης, πόσα Εδονόπουλα, Προοδευτικάριοι και συνδικαλιστές τις ΠΕΟ θα κατέκλυζαν τους δρόμους με παλαιστινιακά μαντήλια και σημαίες του Τσε και της Σοβιετικής Ένωσης, και πόσα αριστερίστικα λογίδρια θα έβγαζαν οι βολευτές του ΑΚΕΛ ?????
Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί....
You get the point... όπως θα έλεγε και ο Gordon Brown στη Χαραυγή...
Καληνύχτα και καλή τύχη!!!!!
χμμ μαλλον με βαση αυτα που βλεπουμε σημερα δεν ειναι λογω κοινων συμφεροντων που οι δικοι μας εκαμαν τις αποφασεις που εκαμαν. Εν πιο απλο το θεμα. Απειλησε τους το Ισραηλ αλλιως να κατσουν να υποφερουν. Και παλι τρομοκρατημενοι οι δικοι μας ισως να μην το χειριστικαν σωστα αλλα σωστα ενδωσαν.
Skorpion, κάνεις ένα καίριο λάθος.
Ο Μιχάλης, ΕΙΝΑΙ στρατευμένος ιδεολογικά, δεν τον έχει κρύψει ποτέ, δεν φοράει κουκούλα, δεν παριστάνει πως είναι κάτι άλλο.
Είναι δικαίωμά του και η συνέπειά του αναφορικά με τις επιλογές του τον τιμά και δεν είναι δυνατόν να αποτελεί σημείο μομφής.
Και για να ενισχύσω αυτό που λεω, σε πληροφορώ, πως παρόλαυτά, όταν το ΑΚΕΛ έκανε επιλογές σε κρίσιμα σημεία με τις οποίες ο ίδιος διαφώνησε, τη διαφωνία του δεν την κατάπιε, ούτε στα κείμενά του, ούτε καν στο ραδιόφωνο του Άστρα-όπου ειδικά αυτό το τελευταίο θα μπορούσε να του στοιχήσει.
Εγώ, από την πλευρά μου Skorpion, δεν έχω τέτοιες δεσμεύσεις, γιατί απλά έχω επιλέξει να μην έχω. Ουδέποτε μπόρεσα να "συνταχθώ" οργανικά ως μέλος ή να στρατευθώ σε συντεταγμένες αρχές ενός πολιτικού φορέα γιατί πάντα είχα μεγάλο ποσοστό αποκλίσεων από το πλαίσιο του "φορέα". Όσο δούλεψα στον Άστρα, σεβάστηκα στο μέτρο που μπόρεσα τις αρχές του σταθμού -από τον οποίο επαναλάμβάνω σε γενίκές γραμμές δεν έχω κανένα παράπονο. Μη λησμονείς επίσης πως εγώ, ΔΕΝ είμαι δημοσιογράφος-αλλά αρθρογράφος-η διαφορά είναι σημαντική. Οι λόγοι για τους οποίους παραιτήθηκα από το ραδιόφωνο του Άστρα είναι απλοί.
Μπορεί ποιοτικά να τον θεωρούσα και να τον θεωρώ εξαιρετικά καλό σταθμό (Γιατι ΕΙΝΑΙ) αλλά, το ελεγχόμενο πολιτικό πλαίσιο, ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ φορές, με ενοχλούσε ή το ένιωθα να με συμπιέζει. Αυτό, είναι ΔΙΚΟ ΜΟΥ πρόβλημα και ότι του Μιχαήλ ή του Σταθμού- εφ όσον ο Σταθμός ουδέποτε έκρυψε την ιδιότητά του, την πολιτική του γραμμή και τις θέσεις του. Αν έπαιζε "θεατρο" και έλεγε πως είναι 100% ανεξάρτητο ραδιόφωνο, τότε ναι, το πρόβλημα θα ήταν δικό του. Δεν συμβαίνει όμως αυτό. Με αμοιβαίες υποχωρήσεις λοιπόν, συνεργαστήκαμε για 8 χρόνια καλά, πολύ καλά, άριστα, ή μετρια, ανάλογα με τις συγκυρίες.
Από τη στιγμή όμως που-επιτέλους- παρουσιάστηκε στον Κυπριακό Ραδιοφωνικό Αέρα ένας καινούργιος σταθμός, με ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ τότε, ναι, προσωπικά επέλεξα να μετακινηθώ εφ όσον αυτό με ξελαφρώνει από το πλαίσιο των αμοιβαίων υποχωρήσεων. Γιατί, μπορώ να το πω απλά και ευθέως, είχα και άλλες προτάσεις κατά καιρούς από άλλα ραδιόφωνα. Ωστόσο απλά δεν με ενδιέφερε το δικό τους πλαίσιο γιατί δεν με ενδιαφέρει να λειτουργώ σε ραδιόφωνα που εξυπηρετούν ευθέως τις δισκογραφικές εταιρίες ή δεν έχουν εκπομπές Λόγου και αρκούνται στο διαρκές ντάπα ντούπου, τα τσιφτετέλια και τις ψευτοχαριτωμένες ανοησίες.
Και για να επανέλθω στον Μιχαήλ, θα πω για ΆΛΛΗ μία φορά πως είναι ένας από τους δύο πιο στενούς μου φίλους στην Κύπρο. Και ένας από τους βασικούς λόγους που συμβαίνει αυτό είναι η σπάνια ακεραιότητα του χαρακτήρα του. Δεν είναι απολογητής κανενός-ούτε της παρούσης, ούτε της προηγούμενης οπύτε της επόμενης Κυβέρνησης. Τις απόψεις του καταγράφει όπως του τις προστάζει η δικη ΤΟΥ συνείδηση-α΄πόψεις με τις οποίες συχνά πυκνά διαφωνώ, αλλά, από τη διαφωνία μέχρι να λέμε τον άλλον ντε και καλά "απολογητή" η απόσταση είναι τεράστια.
Α και κάτι άλλο-επειδή το γνωρίζω πολύ καλά.
Ο Μιχάλης, λόγω της καθαρότητας του χαρακτήρα του είναι ο τελευταίος άνθρωπος σε αυτήν την χώρα των κουμπάρων που θα επιδιώξει να αποκομίσει προσωπικά κέρδη από την εξουσία, την όποια εξουσία. Ο ίδιος ο πατέρας του να έβγαινε Πρόεδρος, θα έκανε πως δεν τον ήξερε...
Τέτοιος είναι, σε βαθμό μαζοχιστικό.
Αυτά γιατί πολλές χυδαιότητες έχουν λεχθεί σε βάρος του ειδικά από εκείνους τους θλιβερούς Επίτροπους του Χριστόφιας Ουότς που έχουν αναγάγει τη σπίλωση προσωπικότητών σε επιστήμη.
ΠΡΟΣ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟΝ ΑΦΟΡΑ:
Ο «αριστερός» οπορτουνισμός εκδηλώνεται με υποτίμηση των αντικειμενικών νόμων της κοινωνικής εξέλιξης, με αδυναμία κατανόησης και εκτίμησης των εξελίξεων στη συνείδηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, με τακτική τεχνητής «επιτάχυνσης» της επανάστασης, με τυχοδιωκτισμό.
ΑΨΟΓΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟ ΕΓΡΑΦΕΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΦΕΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΤΡΑ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ;
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ!
ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΚΟΥΓΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΡΑ ΔΕΝ ΣΕ ΕΙΔΑ ΠΟΤΕ ΝΑ ΞΕΘΥΜΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΤΩΡΑ ΤΙ ΕΠΑΘΕΣ;
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ.
ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ;
ΜΑΚΟ, σε όσα λες, απαντώ ήδη στο προηγούμενο σχόλιο-απάντηση στον Skorpion.
Αλλά ακόμα και έτσι, μπορείς να βρεις ουκ ολίγα άρθρα μου που ασκούν κριτική στην Κυβέρνηση και στο ΑΚΕΛ -συχνά έντονη- τόσο στους χειρισμούς για το Κυπριακό, όσο και για ζητήματα Περιβάλλοντος.
Δεν "ξύπνησα" τώρα, μην λέμε ότι θέλουμε μόνο και μόνο για να δημιουργούμε εντυπώσεις.
Ftini ke aneksodi leontarismi tora pou fevgis apo eki, pou sta diskola evgazes ton xrisoforo skasmo, pou lei ke o Akis, spoudee ke trane Pitta me to perispoudasto ifos ke tin fronteri foni, pou nomizis oti monon afto arki gia na ginis POLITIs periopis... I prosarmostikotita sou stous perivallontes xorous ine ekpliktiki ke i lektikes sou triples aksioprosektes... Den trome oli koutoxorto kseris, se pirame xampari pro pollou
Παρακαλώ, συνεχίστε :-)
EXW NA PW OTI OI EPITHESEIS ORISMENWN STON PITTA EINAI GELOIES KAI YPOKRITIKES KAI MONO TIS ENOXES KAPOIWN DEXNOUN!!!
NTROPI KYRIOI NTROPI!
Γενικως δεν μου αρεσουν οι στρατευμενοι δημοσιογραφοι και εφημεριδες κρινωντας πολιτικα και για τις αποψεις που εκφραζουν. Ναι λενε και οι ιδιοι πως ειναι στρατευμενοι αλλα αυτο δεν με κανει να ειμαι υπερ τους.
Δεν θελω να προσβαλω ποσο μαλλον να χυδαιολογησω για τον χαρακτηρα κανενος. Απο την αλλη αντιδρω οταν βλεπω στρατευμενους δημοσιογραφους. Διαφωνω και με την ιδεα καποιος δημοσιογραφος ποτε να μην κανει κριτικη σε ενα κομμα η να κανει σε συγκεκριμενα πλαισια.
Η κατι αλλο πχ καποιος να εχει μια αποψη για το πως να επιλυθει το κυπριακο και να πιστευει πως μια κυβερνηση μονο ειναι ικανη να το επιλυσει.
Εαν δεν κανει αυτο που θελει η κυβερνηση σε αυτο το θεμα θα τους κανει κριτικη. Στα ολα αλλα θεματα θα εχει παντοτε υπερ της κυβερνησης σταση διοτι στο κυριο θεμα συμφωνει μαζι τους. Για μενα και αυτο ειναι σωστο. Δηλαδη ναι σε ενα θεμα θα ασκησεις κριτικη αλλα δεν γινεται στα αλλα θεματα να κανεις πισω διοτι στο κυριο θεμα πρεπει να εχει την στηριξη σου μια κυβερνηση.
Η οχι, μπορει να μην σημβαινει αυτο. Μακαρι ο ανθρωπος να εκφραζει παντοτε τις δικες του ανεξαρτητες αποψεις χωρις να ειναι απολογητης κανενος.
Εγω θα το αφησω εδω το θεμα χωρις να το ξαναναφερω. Αυτο δεν σημαινει πως δεν θα συνεχισω να ειμαι πολυ καχυποπτος με ολους τους στρατευμενους αλλα δεν θελω να κανω προσωπικο πολεμο σε κανενα χωρις να γνωριζω 100% απολυτως τι συμβαινει. Αρα εδω τελειωνω τις αναφορες μου.
Αλλα οπως ειπα παραμενω οσο καχυποπτος ειμαι απεναντι σε ολους τους στρατευμενους, εαν θελεις νιωθω και καποια αντιπαθεια στην ιδεα του στρατευμενου με κομμα και οχι βεβαια την ιδεα του"ανηκειν σε ευρυτερο χωρο" διοτι δεν υπαρχει προβλημα καποιος δημοσιογραφος να ειναι αριστερος η δεξιος και να εκφραζει αποψεις απο την δικη του σκοπια. Για μενα. Με ξενιζει το σκεπτικο των κομματικων εφημεριδων και σταθμων αλλα επειδη εχουμε να κανουμε με προσωπα εδω και οχι με απροσωπες γενικες μοναδες, το αφηνω εδω.
Vazw KAI edw to comment pou ekana stou Mixali Mixail -to evala kai ston Anef Oriwn pou grafei gia to thema:-)
kALISPERA
Den exw ksanagrapsei edw :-)
Kai egw diavasa me prosoxi osa egrapse o kos Pittas to Savato kai twra to arthro tou kou Mihail.
Mihali den tha pw oti ayta pou les den stekoun. Alla tha pw pws einai mia logiki anthrwpou pou thelei na ypostiriksei tin Kybernisi me kathe tropo kai etsi paravlepei tin ousia.
Einai arketoi edw sto londino pou ypostirizoyn pws an i Kypros eixe epitrepsei ton apoplou tote i israilini epithetikotita tha eixe metriastei. Antitheta me tin apagorefsi apo mia xwra poy einai kai ayti katexomeni, edwkamen allothi sto israil kai nomimopoiisame to egklima.
Episis exw na pw pws gia alli mia fora afisame tin Tourkia na anadeixthei se kyriarxo toy paixnidiou YPER twn Palaistiniwn kai OLI i Evrwpi milaei gia ayto-deite kai kanena kseno enimerwtiko kanali!!!!!
I Tourkia twra paizei ton yperaspiti twn Palaistiniwn kai pairnei me to meros tis tous evrwpaious polites kai pernaei etsi ti grammi tis sto Kypriako.
Emeis paiksame to rolo tou Israilinou mpatsou!!!! POIOS???? H KYPROS!!!!!!!!!!
DIETHNWS REZILI KAI TO XEIROTERO SE VAROS MAS. VIVA TOURKIA LENE OLOI!
Cyprus Republic μπορείς να μας δείξεις άρθρα κτλ. όπου εξυμνάται η Τουρκία;
Έχω ελέγξει Spiegel, El Pais, Le Figaro, Euronews, Telegraph, Times, The Guardian, The Washington Post και καμιά δεν παρουσιάζει την Τουρκία όπως το έθεσες.
Οι πλείστες περιγράφουν την φθίνουσα πορεία των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας και τις αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Οι μισοί αναγνώστες στην Τάϊμς σχολιάζουν ότι η Τουρκία ποτέ δεν σέβεται τον διεθνή νόμο και τώρα τον επικαλείται ενώ πολλοί άλλοι περιγράφουν την πράξη της Τουρκίας σαν προβοκάτσια.
Απογοητευση κε Μιχαλη πολλα μεγα΄λη απογοητευση. Σαν ελληνοκύπριος φοιτητης στην Αθηνα πρεπει να σας πω οτι ντρεομαι και δεν εχω τι να πω σε αυτα που μου λαλουνε συντροφοι φιλοι και γνωστοι. Διάβασα αυτά [που γραφεις και δεν με πειθουνε.Να σου πω τι λενε εδω, λένε πως η Τουρκια έπαιξε στα ζαρια τη ζωη καποιων δικων τους και κερδισε τη ζαρια γιατι τωρα εμεις ειμαστε ο βοηθός σεριφης του Ισραηλ στην περιοχη ενω η Τουρκια μπηκε μπροστα ηρωικα στα ματια των Αραβων. (Συρία, Κατάρ κλπ) Ακομα κι ετσι λαθος εκαμανε. Απογηοητευση απο ολες τις μεριες.
Απογοητευση κε Μιχαλη πολλα μεγα΄λη απογοητευση. Σαν ελληνοκύπριος φοιτητης στην Αθηνα πρεπει να σας πω οτι ντρεομαι και δεν εχω τι να πω σε αυτα που μου λαλουνε συντροφοι φιλοι και γνωστοι. Διάβασα αυτά [που γραφεις και δεν με πειθουνε.Να σου πω τι λενε εδω, λένε πως η Τουρκια έπαιξε στα ζαρια τη ζωη καποιων δικων τους και κερδισε τη ζαρια γιατι τωρα εμεις ειμαστε ο βοηθός σεριφης του Ισραηλ στην περιοχη ενω η Τουρκια μπηκε μπροστα ηρωικα στα ματια των Αραβων. (Συρία, Κατάρ κλπ) Ακομα κι ετσι λαθος εκαμανε. Απογηοητευση απο ολες τις μεριες.
Δεν θα σε υπερασπιστεί κανένας Πήττα μου, είσαι ΄τελείως μόνος με τη δική σου αλήθεια και τον δικό σου τρόπο που δεν έχει καμία σχέση με τους κώδικες αυτού του στενού και ασφυκτικού τόπου στον΄οποιο όλοι επιβιώνουν σε μικρούς κύκλους αμοιβαίων συμφερόντων που καμιά φορά τα τυλίγουν και με ιδεολογικό περιτύλιγμα για να κοροϊδεύουν τους άλλους και τον εαυτό τους συνάμα.
Αυτός που υπόγραψε εκείνο το ελληνοφράγκικο σχόλιο ως AST(R)A NA PANE, κάτι τέτοιους στο χωριό μου τους λέμε "τσουτσέκια". Ηλίθια ανθρωπάκια που φοράνε μια κουκούλα και βρίζουν.
Εχεις πει Πήττα μου πολλές φορές πως εκείνο το γελοίο μπλογκ της "Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο" (τρομάρα τους) είναι άθλιο γιατι σπιλώνει προσωπικότητες. Δίκιο έχεις. Αυτό που δεν έχεις καταλάβει είναι πως ΟΛΟΙ έτσι δουλεύουν εδώ. Αυτό είναι το "ανάστημα" τους. Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ είναι η κύρια συμπεριφορά των μικρών ανθρώπων ανεξάρτητα από το κομματικό καπέλο που φοράνε. Δηλαδή σε τι διαφέρει ο ΑΚΕΛικός...οδοστρωτήρας; Δυστυχώς, ναι, δυστυχώς, το πιο Δημοκρατικό κόμμα στην Κύπρο και το μόνο που θα ανεχότανε ένα μυαλό σαν το δικό σου ή μερικών άλλων είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Σου φαίνεται περίεργο; Ψάξε, ρώτα, μάθε. Ειδικά το επίπεδο της Δημοκρατίας στα Μέσα Ενημέρωσης και στο ΡΙΚ επί Κληρίδη. Δεν είχε ούτε προηγούμενο, ούτε συνέχεια. Ο Παπαδόπουλος που έγινε Πρόεδρος ελέω ΑΚΕΛ ήλεγχε τα πάντα. Ο Χριστόφιας το ίδιο. Ο Κυπριανού παλιά τα ίδια. Διαφορά έκανεν ο Βασιλείου, αλλά κυρίως ο Κληρίδης.
Δες εδώ τι έγινε. Όλοι οι υποτιθέμενοι εξ Αριστερών φίλοι σου κάνανε τουμπεκί κανονικό. Ούτε καν διαφωνίες έστω. Εκτός απο τον Μιχαήλ που τόσο ευγενώς τιμάς και αυτός δεν μπαίνει καν στον κόπο να απαντήσει καθώς και ας μην σου αρέσει εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία. Αλλά και να μην έκανε διατεταγμένη υπηρεσία (που κάνει) από τέτοια δεν καταλαβαίνουν τίποτα, χριστό που λένε δεν παίρνουνε. Είναι απαίδευτοι, ημιμαθείς και βλάχοι που λέγαμε κάποτε.
Μην τα ξεπεράσεις αυτά που σου γράφω, δώσε λίγο προσοχή, σκέψου τα λίγο.
Γραμμένα από κάποιον που μάλλον διαφωνεί με όσα έγραψες σε αυτό σου το άρθρο, αλλά, που θεωρεί πως καλά έκανες και τα έγραψες αλλωστε όσο και δεν θυμούνται οι επικριτές σου τα έχεις ξαναπεί πολλές φορές.
Πρόσεχε τους, είναι ΦΙΔΙΑ.
Καλό ξεκίνημα στο νέο ραδιόφωνο και ευγε για την μετακίνηση και την επιλογή.
Να ξέρεις ότι στον Πολίτη σε εκτιμούν ιδιαίτερα.
Π
Αφου το τράβηξα τόσο, εντάξει θα σου στείλω το απόγευμα μεηλ να καταλάβεις. (μετά τις 6)
Π
Ανώνυμε Π:
Έχω την τύχη ο Πίττας να με τιμά με τη φιλία του. Τον αγαπώ και τον εκτιμώ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να προσυπογράφω όσα λέει ή να συμφωνεί με όσα λέω.
Διαφωνήσαμε πολλές φορές, (σχεδόν πάντα) διαφωνούμε και είμαι σίγουρος ότι θα διαφωνούμε και στο μέλλον για πολλά πράγματα, ιδιαίτερα στο κυπριακό.
Αυτό όμως δεν χαλά τη φιλία μας.
Και σε πληροφορώ ότι η διαφωνία και η συζήτηση, όσο έντονη και αν είναι, είναι πολύ ωραία όταν διεξάγεται γύρω από ένα τραπέζι με σούβλα, πατάτες, μακαρόνια, σαλατικά και άλλα τινά. Και βεβαίως το αγαπημένο κρασάκι του Πίττα.
Και θα σου αποκαλύψω ένα μυστικό. Δυστυχώς το κατάλαβες ότι βρίσκομαι σε διατεταγμένη υπηρεσία να κάνω παρέα με… «αντιφρονούντες» για να μεταφέρω πληροφορίες και να προσπαθώ να τους αλλάξω θέσεις πιέζοντας τους ασφυκτικά.
Ε, και κάποτε απειλώντας τους με εξορία...
Τι να κάνουμε, δεν είμαστε όλοι τόσο ευγενείς όσο εσύ. Έχουμε και ελαττώματα, το δημοτικό μόλις που το βγάλαμε και μαθαίνουμε εκείνα που μας συμφέρει.
Ευτυχώς εσύ δεν συμπεριφέρεσαι όπως «το γελοίο μπλογκ της "Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο" (τρομάρα τους) είναι άθλιο γιατι σπιλώνει προσωπικότητες».
Ευτυχώς που εσύ δεν σπιλώνεις προσωπικότητες. Βλέπεις ότι γνωριζόμαστε από χρόνια και με ξέρεις πολύ καλά. Γι αυτό και είσαι σίγουρος για το ποιον μου.
Και έχεις δίκαιο, ποτέ δεν μπαίνω στον κόπο να απαντήσω.
Έλπιζα ότι δεν θα το πρόσεχε κανένας, αλλά τελικά το πρόσεξες εσύ.
Δυστυχώς απέτυχα…
Π.[Παιραστικώς ή Πηρατικός;],
Γραφης: "Είναι απαίδευτοι, ημιμαθείς και βλάχοι που λέγαμε κάποτε." - Μαιγαλε, κατσαι τιν μαππαν χαμε!
"Π" είναι 8 και κάτι και το "μεηλ" που θα έστελνες δεν έχει έρθει ακόμα. Αν δεν έρθει μέχρι τις 10 περίπου δεν θα το δω πριν το Σάββατο καθώς απόψε παω για ύπνο με τις "κότες" γιατί φεύγω για ένα γύρισμα στις 4 το πρωί και θα παω με το νέφτι στον κ... μέχρι και την Παρασκευή τη νύχτα.
Μου κάνει τεράστια (ΤΕΡΑΣΤΙΑ) εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο αναφέρεσαι σε ανθρώπους που είναι φανερό πως γνωρίζω προσωπικά και τους τιμώ και εκτιμώ. Διακρίνω -ακόμα και χωρίς τα γυαλιά μου- μια έπαρση στο ύφος σου η οποία το μόνο που καταφέρνει είναι να σε κάνει (μπροστά τους) μικρό, μικρούλι, ελάχιστο.
Μπορεί ο κάθε ένας να πει ότι γουστάρει εδώ μέσα για μένα. Δες λίγο πιο πάνω ή και σε παλαιότερα παράσημα υβριστών μου.
Κανείς όμως δεν μπορεί να προσβάλλει όσους λογαριάζω ως Φίλους - κατά συνέπεια σου επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς και σε απαλλάσσω από τον κόπο να γράψεις μέηλ.
Για την ακρίβεια, δεν το "τράβηξες" όπως λες, αλλά το ξεχείλωσες τόσο που έσπασε.
Όπως έγραψε και ο φίλτατος 'Ανευ,
"Μαιγαλε, κατσαι τιν μαππαν χαμε!"
Γιωργο παρακολουθώ την εδώ τζιαι μέρες αυτήν την συζήτησην. Από την πρώτη στιγμήν ένοιωσα έναν έshκιν να φκαίννει που πολλά βαθκειά. Ανεξάρτητα από το θέμαν, αρχίζω να διακρύνω ότι η βάση των συναισθημάτων σου δεν έχει να κάμει τίποτε, ούτε με τον Χριστόφκια, ούτε με τον Ακάμα, ούτε με την διαδήλωση. Μου φαίνονται ότι αυτά είναι απλά το ενδιάμεσο αντικείμενο για να βάλεις σε συναισθήματα λέξεις. Νομίζω ότι εθκιάλεξες λάθος ενδιάμεσο αντικείμενο (μεταφράζω από objet intermédiaire).
Για τους "απογοητευμένους" ακελικούς τζιαι ευαισθητοποιήμένους αντικομμουνιστές που επιζητούν συνεπήν κομμουνιστικήν συμπεριφοράν που την κυβέρνηση, δηλαδή ακόμα έν εκαταλάβετε ότι ένας πρόεδρος δεν οργανώννει διαδηλώσεις; Τζιαι το ότι ο γιός του οργανώννει, τιμή του τζιαι του προέδρου τζιαι του γιού του.
Όσον για τους "φιλοπαλαιστηνίους", γιατί κάμνετε πως δεν καταλάβετε πως ο παλαιστηνιακός λαός είναι εκτός από όμηρος του πειρατικού σιωνιστικού κράτους, τζιαι όμηρος της ισλαμιστικής κλίκας που έπιασεν την εξουσία του δικού τους κράτους στη Γάζα (χρησιμοποιώντας πολλά πολλά λευτά που έρκουνται που το εξωτερικό). Το 1990 όταν εβρέθηκα στην πρώτη διαδήλωση που έγινε από διεθνιστές, από Παλαιστηνίους τζιαι από ειρηνιστές Εβραίους στην Ιερουσαλήμ, όταν εφάαμεν τα δακρυγόνα, το ποδοπάτημα που τους αππάρους των στρατιωτικών τζιαι το νερόν το πιεστόν που τες πυροσβεστηκές τους, όταν εφυγάδεψα σαν ξένος έναν Παλαιστήνιο στο ξενοδοχείο μου, ο Παλαιστήνιος μαγαζάτορας τον έσειρεν έξω διότι δεν ήταν του Χαμάς. Εφκάλαμεν την νύχταν κρυμένοι ποτζιεί τζιαι ποδά έξω μέχρι που του εγέλασα του ισλαμιστή τζιαι ποτζιημήθην η ώρα 4 για να το βάλω τον σύντροφον έσσω. Τζιαι όταν μια Ιταλίδα κομμουνίστρια έχασε το μάτι της στη διαδήλωση απο τες θηριοδίες της ισραηλινής αστυνομίας, κανένας στην Δύση (και στην Κύπρο) δεν εσυγκινήθηκε. Τωρά εσυγκινηθήκατε πους "επρόδωσεν" τον αγώναν ο πρόεδρος. Άτε, σιόρ, παρετάτε μας.
Ακούσατε τζιαι τα νέα; Το συμβούλιο ασφαλείας εδιάταξεν ανεξάρτητην έρευναν. Αν η τουρκία επαραβίασεν το διεθνές δίκαιον κινδυνεύκει να καταδικαστεί τζιαι να αμβλύνει τζιαι την ευθύνην του σιωνιστικού δολοφονικού κράτους. Αν έκαμνεν η Κύπρος αυτόν που θεωρείτε μαγκιάν τζιαι καθήκον, ήταν ναν η Κύπρος που θα εκαταδικάζετουν στο ίδιο σκαμνί με τους πειρατές. Ρε μα έν καταλάβετε ότι μια κυβέρνηση εν εν ούτε η εργατική δημοκρατία, ούτε η Εδόν; Τζιαι ότι που την στιγμή που το μόνον όπλον που έχουμεν για τα δικά μας εν το διεθνές δίκαιον, δεν μπορούμεν σαν κράτος να το χρησιμοποιούμεν κατά δοκούν; Άλλον οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που με είχαν με χάσαν, τζιαι άλλον το κράτος. Τελικά ο κάθε πικραμένος θα φκάλει το άχτιν του πας την Κυβέρνηση. Από τον Περδίκη, μέχρι τον Κουλία, από το Τασσούι μέχρι τον Αβέρωφ τζιαι από τον Λευτεράκην μέχρι τον φίλο μου τον Πίτταν. Εξήχασα τον Λυσσαρίδην, τον Λιλλίκκαν τζιαι τον φίλο μου τον άνεφ ; )). Τζιαι γώ ακόμα έν άρκεψα που δεν έλυσεν το Κυπριακόν όπως μου έταξεν για να την ηψηφίσω : )
Φίλτατοι, μπορώ να καταλάβω την διαφωνία σε επίπεδο άποψης, αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι την αήθης και χυδαία επίθεση που δέχεται ο Πίττας σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Λυπάμαι, αλλά αυτά τα λιβελογραφήματα από ανώνυμα ανθρωπάκια που στοχεύουν στο άπλωμα σκιών και στην δολοφονία χαρακτήρων, θα έπρεπε πρώτα να στηλιτευτούν από όλους μας και αργότερα να περνάμε στην όποια συζήτηση. Πρέπει σε κάποια στιγμή να τελειώσουμε με τους λεκέδες του διαδικτύου …
Ηράκλειτος
εδω η μπαλια
εδω η μπαλια!
π τσολοχιδης
ναι!ΝΑΙΑΙ Ο ΤΣΟΛΟΧΙΔΗΣ!!
Αγαπητέ Aceras,
Shερετώ ΣΕ!
Επειδή έκαμες αναφορά τζιαι στ’ όνομα μου να πω δκυο κουβέντες:
1. Έχω την εντύπωση [ως όταν έγραφες τα πιο πάνω σχόλια ΣΟΥ, είχαν υπερισχύσει [στο πολιτικό ΣΟΥ DNA], τα φιλο-ΑΚΕΛικά ΣΟΥ γονίδια ... Ούτ’ ΕΓΩ [που στα κυπριακά blogκια ΜΕ θεωρούν başΑΚΕΛικό, εν θα τα κατάφερνα να γράψω έτσι σχόλια... Ήδη τα έχω παραθέσει [anef_ της αδείας ΣΟΥ κι απολογούμαι], σε σχόλιο ΜΟΥ στο δικό ΜΟΥ Blog ...
2. Στα σχόλια ΣΟΥ, όπως και στην ανάρτηση του ο Μιχάλης Μιχαήλ [στο δικό του Blog] πραγματεύεστε το ζήτημα αυτό με πολιτικό ορθολογισμό και έντονο ρεαλισμό [κάτι που συνήθως χαρακτηρίζει τα αστικά κόμματα]... Έτσι πιστεύεις ότι θα ‘πρεπε να λειτουργήσει ο Πρόεδρος και πάνω στο κυπριακό; Όμως τότε σε τι θα διάφερε η Αριστερά από την [κοσμοπολίτικη] φιλελεύθερη Δεξιά; Αν όσο θεωρούμε τους εαυτούς ΜΑΣ Αριστερούς, χάρις έστω και στα λίγα ψήγματα ιδεαλισμού και ρομαντισμού που ΜΑΣ έχουν μείνει, [και δεν έχουμε μολυνθεί από το μικρόβιο του “αριστερού” εθνικισμού – γιατί υπάρχει κι αυτή η παιδική ασθένεια που ενίοτε γίνεται και γεροντική], αν υιοθετήσουμε τον αστικό ρεαλισμό, σε τι θα διαφέρουμε από τους ατομικιστές, συμφεροντολόγους και “εγωπαθείς” δεξιούς; Όταν συμμετείχες σε διεθνιστικές εκστρατείες ή ακτιβίστικες κινητοποιήσεις στην Κούβα, την Νικαράγουα ή την Ιερουσαλήμ, τι ΣΕ ωθούσε να το κάμεις;
Αγαπητε Άνεφ, αυτόν που με ωθούσεν σίγουρα δεν ηταν κάτι που εζητούσα που το κράτος να κάμει στην θέση μου. Ούτε την άδειαν καν εζήτησα, είτε του κράτους, είτε του τζιουρού μου που δεν εδέχουνταν με ο ένας με το άλλον.
δεν ξέρουμε αν οι ποιητές μιλούνε την αλήθεια. γνωρίζουμε όμως ότι οι ποιητές δεν ευννοούν την εξουσία, ότι η εκμεταλλευτική λογική καταρρέει μέσα στη γλώσσα. γι' αυτό τον λόγο, ο κύριος αναγνωστάκης, γνώριμος στους ουρανούς ψυχομπάτσος, τα 'χει μέσα στην γλώσσα πτυελιάσει. έχει πάψει δηλαδή να αποβαίνει κατά μάνο χατζηδάκι "φίνος". ω σχόλια του τρίτου, πασίλευκες ελευθερίες του κενού.
Δημοσίευση σχολίου