Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Γεια σου μαλάκα.

The Great Masturbator- Ο Μεγάλος Μαλάκας- του Salvador Dali (1929)

Σε μία χώρα στην οποία ο «μαλάκας» είναι το συνώνυμο του «φίλε» , σε μία χώρα όπου η λέξη αυτή συναντάται ίσαμε 8 φορές σε πρόταση 40 λέξεων (με άρθρα ονόματα κλπ) δεν θα περίμενε κανείς κάτι ιδιαίτερα διαφορετικό από το να γίνονται ανάρπαστα τα «έργα» των κυριών Ντούβλη και Τζούλιας.

«Ρε μαλάκα, είδα τον Βαγγέλη προχτές…τι μαλάκας ρε μαλάκα κι αυτός! Ψήφισε ΠΑΣΟΚ ο μαλάκας γιατί ήτανε κοψοχέρης Νεοδημοκράτης και τώρα θέλει να ο μαλάκας να κόψει και το άλλο χέρι, ούτε μαλακία δεν θα τραβάει ο μαλάκας ρε μαλάκα


Ο αγωνιζόμενος λαός με τις ευλογίες των κατ’ επανάληψη ψηφισμένων από τον ίδιο Κυβερνήσεών του, έκανε τα αμέτρητα εκατομμύρια των Κοινοτικών Επιδοτήσεων και των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης «εισόδημα» και όχι μεσομακροπρόθεσμες επενδύσεις εκσυγχρονισμού της παραγωγής.


Το διαβόητο πάρτι των τελευταίων 20-25 χρόνων δυστυχώς δεν αφορούσε ελάχιστους ή έστω λίγους. Αφορούσε σχεδόν τους πάντες. Αφορούσε χιλιάδες επί χιλιάδων ανθρώπων που καταχρεώθηκαν ασμένως με εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, καταφορτωμένες πιστωτικές κάρτες.


Με την πολιτική ηγεσία να βολεύεται αισχρά από αυτή την κατάσταση και να μην παρεμβαίνει, με τις τράπεζες να δανείζουν το ήδη δανεικό χρήμα, με ελάχιστους να ψελλίζουν κάποια λόγια αντίθεσης σε όλη αυτή την παρανοϊκή κατάσταση. Την επόμενη στιγμή, αυτοί οι ελάχιστοι ήσαν οι «γραφικοί».


«Άντε Γιάννη πάρε ρε μαλάκα την Παναγιώτα απόψε να βγούμε παρέα. Έχει ανοίξει μαλάκα ένα τσιπουράδικο στου Ψειρή άλλο πράγμα σου λέω όχι μαλακίες. Καλό κρασί , έχει μαλάκα κάτι ποικιλιακά σπέσιαλ μικρές παραγωγές. Νταξ’


Α! Τα λαμόγια φταίνε, το ξέχασα…! Τα άτιμα τα λαμόγια που μέχρι προχθές ήταν περίπου εθνικοί ήρωες, αφού κατάφερναν και «τους τα έπαιρναν»…Όποιος «τους τα πάρει» είναι μάγκας, είναι σούπερ, είναι «έτσι» και γιουβέτσι.


Στο μεταξύ, πριν η λέξη «λαμόγιο» μεταλλαχθεί και ταυτιστεί με το έγκλημα την αρπαγή και την κατάχρηση, είχε προλάβει να αποκτήσει σχεδόν μια κάποια αίγλη.


«Τον θυμάσαι ρε τον Κωστή;»


«Ποιόν ρε μαλάκα τον Κωστή που τα είχε με τη Σούλα; Ε τι έγινε;»

«Κονόμησε κανονικά-έκανε μια ιστορία ο μαλάκας με τον Περιφερειάρχη Τάδε, κάτι λεφτά ευρωπαϊκά για δρόμους γιοφύρια και τα λοιπά, φτιάξανε τα κόστη οι δικοί σου ρε μαλάκα μία, το ξανακάνανε δύο και τρεις και φτιαχτήκανε κανονικά ρε μαλάκα σου λέω. Πρώτο λαμόγιο ο Κωστάκης»

«Σωστόςςςςς ο νέοςςςς… Άμα μπορείς να τους τα πάρεις, μη λυπάσαι τίποτα. Όρμα στο μέλι και ρούφα, αλλιώς θα προλάβει άλλος…»


Ελλάδα, εποχή «άνθησης» του Χρηματιστηρίου.


Δεν υπάρχει σχεδόν ούτε ένας έλληνας που να μην έχει κάποιον φίλο που εκείνη την περίοδο να μην «έπαιξε».

Δεν υπάρχει σχεδόν ούτε ένας έλληνας, που να μην ήξερε κάποιον που ξαφνικά βρέθηκε να ασχολείται με «χρηματιστηριακές υποθέσεις» να ανοίγει σχετικό γραφείο ή να παλεύει να βρει τον τρόπο να χωθεί στη «μπίζνα».


Κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 90, καλοκαίρι, βρίσκομαι για άλλη μια φορά στο Κουφονήσι, αναζητώντας την ηρεμία που είχα βρει εκεί κάποια χρόνια πριν. Στο μια σταλιά νησάκι μαζί με το χρηματιστήριο ανθεί και ένα νέο είδος μεταλλαγμένων νεοελλήνων.

Πλαστικές σαγιονάρες με άσπρα σορτσάκια και κοιλίτσες που εξέχουν από το ριγέ ναυτικό μπλουζάκι, κυκλοφορούν στου «Φοίνικα» με το κινητό κολλημένο στο αυτί, το μάτι γουρλωμένο και το λεξιλόγιο εκτός από το μαλάκα έχει αποκτήσει άλλες τρεις σημαδιακές λέξεις :


Πόσο, Πούλα, Αγόρασε.


Λησμόνησα και τα αλήστου μνήμης limit up & down.

Τελικά, οι φίλοι μου και εγώ, αντί να χαζεύουμε τη θάλασσα μπροστά μας, κοιτάζαμε εμβρόντητοι αυτό το λεφούσι το άξεστο και το κτηνώδες. Όχι, δεν ήταν λαμόγια με BMWή Mercedes, οικογενειάρχες άνθρωποι ήταν με 1400 κυβικά νορμάλ αυτοκινήτου.

Με βλέμμα αλλήθωρο, μόνιμα ιδρωμένοι από την αγωνία, που ήσαν περήφανοι γιατί επιτέλους η Ελλάδα μπορεί να τους κάνει όλους γιάπηδες.


Θυμάμαι μία κυρία καμιά 40αριά χρονών κουλτουριάρα του τύπου «θεά η Μελίνα» που αφού κάποιο βράδυ έφερε δέκα στροφές σε ένα ζεϊμπέκικο (τρόπος του λέγειν) στη συνέχεια κάθισε στο τραπέζι και επαναλάμβανε διαρκώς, «πόσο καλά είμαστε».


Ούζο, Μελίνα, χρηματιστήριο, μαύρο χρήμα, καλά είμαστε.


Στις οθόνες των τηλεοράσεων, ο εθνικός εκμαυλιστής της εποχής, ο κος Παπαντωνίου με χαμόγελο Colgate και ύφος χιλίων καρδιναλίων προέτρεπε ευθέως τους έλληνες να παίξουν στο χρηματιστήριο. Προφανώς έτσι εννοούσε την επί το λαϊκότερο ανακατανομή του εισοδήματος.


Αυτός, ο έχων έναν μόνιμο παρατρεχάμενο για να του ανοίγει τις πόρτες, να του κρατάει την τσάντα και να πατάει τα κουμπιά του ασανσέρ.


«Μαλάκα σου είπα ρε; Εισάγεται όπου νάναι η Altex ξέρεις, δουλεύει εκεί ο Μπάμπης και είναι καλό κονέ. Ναι ρε μαλάκα σου λέω, θα βγάλουμε λεφτά. Δεν έχεις;;; Πούλα ρε, πούλα το αμάξι, πούλα , δεν έχεις κάνα χωράφι; Σου μιλάω για πολλά λεφτά ρε μαλάκα…»


Και κάποιοι, βγάλανε απίστευτα λεφτά. Επειδή είχαν διάφορα κονέ, επειδή το σύστημα έκανε διάχυση πληροφοριών σε φίλους και γνωστούς. Και επαναλαμβάνω: Αυτοί οι κάποιοι, δεν ήταν ούτε μεγαλόσχημοι, ούτε τραπεζίτες, ούτε τίποτα το ιδιαίτερο.

Ήταν κανονικοί άνθρωποι, μικρομεσαίοι.

Άλλοι καταστράφηκαν.


Άλλοι άρπαξαν λεφτά και τα έκαψαν σε ελάχιστο χρόνο γιατί βέβαια δεν ήξεραν πώς να τα διαχειριστούν.


Και η Ελλάδα, συνέχιζε να ζει κανονικά στον μύθο της, στο αρρωστημένο σκηνικό μιας χώρας όπου χειμώνα καλοκαίρι, μετά τα μεσάνυχτα κυκλοφορούν χιλιάδες αυτοκίνητα, που τα στέκια είναι πατείς με πατώ σε στις 3 το ξημέρωμα

, ενώ την επόμενη μέρα όλοι αυτοί «δουλεύουν».


Γιατί;

Γιατί δεν είμαστε εμείς ρε (μαλάκα) Γερμανοί και εγγλέζοι «ξενερουά» να κοιμόμαστε με τις κότες!


Τι ξέρουν ρε αυτοί από ζωή; Έχεις δει ρε πως είναι, σαν αρνάκια γάλακτος, έρχονται στο παράδεισο να καταλάβουν λίγο τι σημαίνει να ζεις…’Έτσι δεν είναι ρε ; (μαλάκα!)


Και κάπου εκεί μαζί με το εθνικό μας σλόγκαν «Ζήσε το μύθο σου» -ειλικρινές βέβαια, δε λέω, τον μύθο μας ζήσαμε τόσα χρόνια, προέκυψε και εκείνο το σιχαμένο «αξιακό» κατεβατό με τους διαβόητους 100 λόγους για τους οποίους γουστάρουμε να είμαστε έλληνες…


Όπου, στον εκατοστό λόγο διαβάζει κανείς:

«Γιατί το σύνθημα Ελευθερία ή Θάνατος ήταν ελληνικό


Βέβαια, ήταν και γαλλικό, και σκωτσέζικο και ιρλανδικό και αμερικάνικο αλλά αυτό ασφαλώς δεν αφορά τον περιούσιο λαό μας.


Στον ογδοηκοστό ένατο λόγο, βλέπει κανείς την έπαρση και την απόλυτη παράνοια όλων όσων κατέγραφα παραπάνω:


«Γιατί η Ελλάδα είναι η πιο φτωχή χώρα με τους πιο πλούσιους κατοίκους»

Και ο εβδομηκοστός τρίτος, συνομιλεί ευθέως με τον προηγούμενο:

« Γιατί δεν πάμε για ύπνο με τις κότες αλλά το ξημερώνουμε διασκεδάζοντας»


Ακόμα λίγα δείγματα του «γιατί γουστάρουμε που είμαστε έλληνες»:


  • Γιατί στην Ελλάδα κάθε νύχτα τελειώνει το επόμενο πρωί.

  • Γιατί «λουλουδοπόλεμος» δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα.

  • Γιατί στην Ελλάδα όλοι βρίζουμε το Δημόσιο και ταυτόχρονα σκοτωνόμαστε για μια θέση εκεί.

  • Γιατί έχουμε δεν έχουμε λεφτά, ένα μπουζουκάκι θα το πάμε .

  • Γιατί ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης και ο Περικλής ήταν Έλληνες. (αυτοί, σίγουρα ήταν…Από όσο ξέρω πάντως στα μπουζουκάκια δεν τρέχανε…)

  • Γιατί αλλάζουμε κινητό κάθε χρόνο, αυτοκίνητο κάθε τρία χρόνια και ερωτικό σύντροφο κάθε τρεις και λίγο

  • Γιατί είμαστε οι μόνοι που ξεκινάμε το μεσημέρι για καφεδάκι και καταλήγουμε να πίνουμε ούζο μέχρι πρωίας.


Η λίστα της «περηφάνιας» είναι τεράστια.

100 τόσοι λόγοι, απύθμενης και αβυσσαλέας άγνοιας, κομπορρημοσύνης, κουφιοκέφαλης έπαρσης και θεωρητικοποίησης όλων των ελαττωμάτων μας, όλως αυτών που έχουν προκύψει από τη μηδενική μας συστηματική και κοινωνική παιδεία.


Και αν αυτή η «περήφανη» λίστα αφορούσε κάποιους λίγους ή τίποτα μαύρα εθνίκια δεν θα με ενδιέφερε. Μερικές δεκάδες χιλιάδες είναι τα μέλη της στο Facebook.

Κυκλοφορεί ασμένως με κάθε τρόπο στα email.

Πάνω από όλα όμως, την είδαμε, τη ζήσαμε, τη νιώσαμε στο πετσί μας σαν σκεπτικό και αντίληψη σε ολόκληρη σχεδόν την κοινωνική διαστρωμάτωση του τόπου.

Ακριβώς αυτή ήταν η φαντασιακή Ελλάδα των προηγούμενων χρόνων.

Στην οποία συμμετείχε με όποιο τρόπο μπορούσε η συντριπτική πλειοψηφία.

Την οποία πλειοψηφία έσπρωξε εκεί η πολιτική ηγεσία γιατί τη βόλευε και την εξυπηρετούσε.


Υπάρχουν δύο δρόμοι εδώ.


Είτε αυτός που λέει –όπως διατείνονται ορισμένοι- πως υπάρχει και συλλογική ευθύνη, είτε ο άλλος που λέει πως για όλα φταίνε κάποιοι «λίγοι».


Μόνο που ο δεύτερος αφαιρεί μεν τη συλλογική ευθύνη αλλά αναδεικνύει τη συλλογική ηλιθιότητα.


Και μιας που μιλάμε για την Ελλάδα, γράψτε αντί για ηλιθιότητα τη λέξη «μαλακία».


Η οποία Ελλάδα τώρα, στην εποχή του ΔΝΤ (Δημοκρατία Ντούβλη Τζούλιας) θα αναδείξει την πορνογραφία ως «εναλλακτική βιομηχανία».


Ή μήπως τα DVD των εν λόγω επίδοξων πορνοστάρ δεν έγιναν ανάρπαστα;

Η μαλακία, πάει σύννεφο. Αυτή βέβαια, συνήθως δεν είναι συλλογικής ευθύνης.

Το κακό, είναι πως όσο το έθνος μαλακίζεται, η υπαρκτή κρίση του Καπιταλισμού συνεχίζεται.


Και θα βρει τον τρόπο να ορθοποδήσει ερήμην του κάθε μαλάκα.


Γιώργος Πήττας για τον Πολίτη και το TVXS.


ΥΓ: Απόψε, η τελευταία Κινούμενη Άμμος στον Astra 92,8. Στο πρώτο μέρος της εκπομπής, θα έχω φιλοξενούμενο τον εξαίρετο λόγιο και Καθηγητή Μιχάλη Πιερή, να πούμε μερικά πράγματα για το ετήσιο θερινό πολιτιστικό φεστιβάλ της Αξιοθέας στην Παλιά Λευκωσία. Ένας θεσμός που με την επιμονή του Πιερρή έγινε πλέον θεσμός. Στη συνέχεια, όπως πάντα, μουσικές.


Η Κινούμενη Άμμος, θα σιγήσει για μια εβδομάδα και θα είναι ξανά στον αέρα από τη νέα συχνότητά της στους 107,6 όπως βέβαια και στο διαδίκτυο (σε διεύθυνση που θα σας δώσω έγκαιρα) στις 5 Ιουνίου 6 με 8 κάθε Σάββατο.


20 σχόλια:

Zed είπε...

Εξαιρετικό κείμενο. Σε κάθε περίπτωση καταλήγουμε στο ότι το πρόβλημα είναι συλλογικό και όποιος ανόητος και ανιστόρητος δεν το αντιλαμβάνεται συνεχίζοντας να παίζει στο facebook, συνεχίζοντας να τα αρπάζει και να πίνει ατάραχος τον καφέ του, βρίζοντας τους αλητήριους διαδηλωτές που του κλείνουν τον δρόμο κλπ κλπ κλπ, θα το πληρώσει. Γιατί ο 3ος γύρος που επιβάλει το Δ Ραϊχ είναι εδώ κι ας μην υπάρχει ως event στο facebook...

mtryfo είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.... μπράβο σας, που για μια άλλη φορά έχετε το θάρρος να λέτε τα πράγματα με το όνομά τους....
Βλέπετε τελευταία, δεν είναι της μόδας να τα βάζεις με τον περήφανο ελληνικό λαό.... ειναι πιο εύκολο να τον χτυπάς στην πλάτη και να του συμπαραστέκεσαι για τους κακούς πολιτικούς λαμόγια που κυβέρνησαν αυτοί τη χώρα, λες και αυτοί μόνοι τους εκλέχτηκαν, λες και ζουμε σε άλλη χώρα και δεν βλέπαμε τόσα χρόνια ποιοί μας κυβερνούσαν και με πόσα κουτάλια έτρωγαν... οσο βέβαια μας έδιναν και γλείφαμε κι εμείς λίγο απο την άκρη όλα ηταν καλά, no problem...
Μόλις άρχισε η κατρακύλα, όλοι βάλαμε τις κουκούλες και αρχίσαμε να δείχνουμε ποιοι εκτός απο μας φταίνε για να χάλια αυτής της έρμης της χώρας.....
Τώρα άντε τα κεφάλια μέσα για να συνέλθουμε... κι ας αφήσουμε τις γελοιότητες περί των ξένων που μας έχουν βάλει στο μάτι για να μας αναγκάσουν να θάψουμε το κυπριακό, να ξεχάσουμε το "μακεδονικό" και άλλες απύθμενες βλακείες....
Ζητώ συγγνώμη για το "ύφος" μου, αλλά μπούχτισα με τις εύκολες παρόλες των περισσότερων που σαν ξερόλες γνωρίζουν απο μέσα τι μας περιμένει και ποιοί φταίνει για τα χάλια μας....

Unknown είπε...

@Zed, mtryfo

Σας ευχαριστώ και σας ευχαριστώ πολύ. Είναι από τα κείμενα που φέρνουν "μοναξιά"-το ξέρω αλλά τι να γίνει;

Κάντε τον κόπο και αν θέλετε πηγαίνετε στο TVXS και δείτε τα σχόλια. Έχουν ανθρωπολογικό ενδιαφέρον...

osr είπε...

κάτι από σχόλιο μου σε άλλο μπλοκ που εν ολλίγοις επέβαλλε την συλλογική ευθύνη όπως κάνεις και εσύ γιώργο πήττα είτε αγνοώντας είτε παραβλέποντας συνειδητά ή ασυνείδητα κάποιους πολύ σημαντικούς παράγοντες

το σχόλιο μου το έκανα σε ένα blog που είχε τον απίστευτο τίτλο
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΔΝΤ!!!
και που εν ολλίγοις τσουβάλιαζε τους πάντες και τα πάντα φορτώνοντας στις πλάτες του κυρ μπάμπη και τις κυρά τασίας τις ευθύνες των παπανδρεοκαραμανλομητσοτάκηδοκοκκαλολατσηλαμπράκηδωνκλπκλπ

4.Ο άνθρωπος ως ον κοινωνικά καθορισμένος πράττει όπως μάθει από την οικογένεια του το σχολείο και την κοινωνία στην οποία γεννήθηκε και ζει

Η Ελλάδα αμέσως μετά την ελληνική επανάσταση έγινε ένα κράτος προτεκτοράτο της ιεράς συμμαχίας με κεφαλή (μετά την δολοφονία του Καποδίστρια) έναν Βαυαρό απόλυτο μονάρχη τον βασιλιά ¨Οθωνα

ήδη από το 1834 το κράτος προτεκτοράτο φορτώθηκε με χρέη αέρα από τους τοκογλύφους της εποχής οι οποίοι ελέγχοντας το και επί της ουσίας αφού ο απολυτος μονάρχης ήταν δικός τους κατασπαταλούσαν όλους του πόρους της χώρας φορολογούσαν βαριά τους απλούς ανθρώπους ώστε να αποπληρώνουν το χρέος αέρα του κράτους προτεκτοράτο
η καταπίεση και η καταδυνάστευση των ανθρώπων που δεν πήραν τα όπλα για να τους ελέγχει φυσικά ένας άλλος δυνάστης ολοένα και μεγάλωνε

η πρώτη εξέγερση έγινε το 1843 οπόταν και δόθηκε το πρώτο σύνταγμα βασιλευόμενης δημοκρατίας
η κατάστααση φυσικά συνεχίστηκε εν ολλίγοις αφού όλα μένουν στα χαρτιά και πάμε στην δεύτερη εξέγερση που έφερε το 1864 ένα άλλο σύνταγμα και την φυγή του όθωνα ο οποίος αντικαταστάθηκε από άλλους μονάρχες τους γνωστούς Γκλύξμπουργκ

η ίδια κατάσταση φυσικά συνεχίστηκε με το μεγάλο φαγοπότι να συνεχίζεται εις βάρος των απλών ανθρώπων με το κράτος προτεκτοράτο να δανείζεται από τους τοκογλύφους συνεχώς και φυσικά φτάνουμε το 1897 στο δυστυχώς επτωχεύσαμεν του Χαρίλαου Τρικούπη

το δάνειο του κολοκοτρώνη αποπληρώθηκε 100 χρόνια αργότερα το 1930 με τους τόκους αέρα να το έχουν φυσικά εκατομυριοκαλύψει το αρχικό ποσό

ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΥ
http://www.youtube.com/watch?v=4L6UeYN3cs0&feature=channel

ας κάνουμε ένα άλμα χρονικό και ας περάσουμε στο σήμερα

ο σημίτης το 2000 απευθύνθηκε στον μεγαλύτερο τοκογλύφο της wall street την Goldman Sachs η οποία έκανε δάνειο αέρα στο ελληνικό κράτος παράνομο ώστε να καλύψει το έλλειμα της πλασματικά και να ενταχθεί στην ΟΝΕ
το διευθυντηριο της ΕΕ φυσικά και γνώριζε την κομπίνα αυτή των τοκογλύφων και φυσικά όλα έγιναν εις γνώσιν τους

η Goldman Sachs το ελληνικό τμήμα της που κάνει κέρδη πολλα τρις παρεπιπτόντως πληρώνει φόρο στο ελληνικό δημόσιο 1% …… εσείς πόσα πληρώνετε κυρία Συμέλα; πόσα πληρώνει ο απλός άνθρωπος

Η μεγάλη γερμανική σχολή της πειθαρχίας κλπ κλπ

Siemens μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως εδώ και 20 χρόνια πλήρωνε με παραδοχή δική της μίζες στα δύο “κώματα” νδπασοκ που ελέγχουν το ελληνικό κράτος από το 1974 και τους έδινε το 2% των κερδών της!!!! με αντάλλαγμα φυσικα να παίρνει όλα τα έργα τρισ και τετρακις εκατομυρίων ευρώ απευθείας

φταίνει οι απλοί άνθρωποι οι έλληνες για αυτή την κατάσταση; μα πως; έχουμε δημοκρατία δηλαδή τώρα κατα τη γνώμη σας;

osr είπε...

έχουν επιλογή; όταν το νδπασοκ μαγειρεύει εκλογικούς νόμους που ορίζουν ότι κυβέρνηση γίνεται απλά όποιο κόμμα πάρει περισσότερεους ψήφους; όχι 50+% αλλά ούτε και 42% που ήταν για τις νομαρχιακές απλά το πιο μεγάλο ποσοστό των ψηφισάντων ΄
όπως ακριβώς δηλαδή στις ΗΠΑ που ο μπους εξελέγηκε με ποσοστό 33%

ωραία δημοκρατία

ας πάρουμε και τα μμε που είναι κερδοσκοπικές εταιρείες που μόνη τους έγνοια είναι να βγάλουν κέρδος από τις διαφημίσεις
ποιος έχει την μεγαλύτερη πίττα στην διαφήμιση; Οι τράπεζες τοκογλύφοι φυσικά
δεν περνά 1 λεπτό στην τιβι και να μην δείτε διαφήμιση για δάνεια αέρα από τους τοκογλύφους

οπότε είναι δυνατόν τα μμεξαπάτησης να βγάλουν βρώμα πχ για τις τράπεζες που τους δίνουν κέρδη τρις; όχι βέβαια

ο άνθρωπος ως ον κοινωνικά καθορισμένο προσπαθεί να αντεπεξέλθει σε αυτή την μίζερη πραγματικότητα που ισχύει στο προτεκτοράτο που λέγεται ελλάδα

ευχαριστείτε λέτε το ΔΝΤ που θα νοικοκυρέψει κλπ την ελλάδα

τέσπα, ακόμη και ο Τσίμας τον οποίο φαντάζομαι δεν τον κατατάσσετε στους άπλυτους τεμπέληδες έλληνες αλλά τον βάζετε στην ελιτ των σαλονιών αυτό ο δημοσιογράφος παπαγαλάκι σε έρευνα δική του για τον καταστροφέα των ανθρώπων που ονομάζεται ΔΝΤ
τον χαρατκτηρίζει μπαμπούλα

ίσως και ειρωνικά βεβαίως

δείτε την έρευνα του για το τι συμβαίνει στην ρουμανία και την ουγγαρία μετά την επέλαση του μπαμπούλα

http://osr55.wordpress.com/2010/04/16/%ce%b4%ce%bd%cf%84-%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%86%cf%89%ce%bb%ce%b9%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b1/

είναι καλά να μην μένετε στην επιφάνεια και μόνο"

είναι ωραίο να το παίζουμε υπεράνω αλλά αυτό κατά τη γώμη μου δεν προσφέρει τίποτα

μάλλον αποπροσανατολίζει από τον αληθινό εχθρό που φυσικά δεν είναι τάχα έτσι γενικά "το λαμόγιο ο έλληνας"

το φταίμε όλοι σημαίνει δεν φταίει κανείς γιώργο πήττα

αν φταίνε όλοι οι έλληνες για αυτό που συμβαίνει τώρα στην ελλάδα είναι σα να λες ότι για την ανέγερση του καθεδρικού ναού στην παλιά πόλη φταίμε όλοι μας;

Unknown είπε...

Αγαπητέ μου, διαβάσατε με κάπως λάθος τρόπο το κείμενο, ίσως βιαστικά.

Skorpion είπε...

Μου αρεσει το γεγονος πως τολμας να κρινεις και να κατακρινεις, ειδικα εκει που μιλας για Γερμανους και Αγγλους αλλα τα κομμουνιστοφερνεις στο τελος. Ειδικα στην διευκερινιση σου στο ΤΒΣΧ οπου συμφωνας με καποιο που κατηγορει τον ιδιωτικο τομεα (που οι ψευτες πολιτικοι και ο λαμογο-παρασυρμενος λαος τον καταστρεψε) και επεφυμει τους μισθωτους. Η Κομμουνιστικη προσεγγιση φυσικα και επαιξε ρολο στην καταστροφη της οικονομιας της Ελλαδας. Οχι θεωρητικα αλλα πρακτικα. Η συγκεκριμενη ιδεολογια στην πραξη ηταν υπευθηνη παρολο και πως αυτα που περιγραφεις επαιξαν τον ρολο τους. (Τρομερος νεοπλουτισμος, δανεισμος και αντις να επενδυονται τα λεφτα πεταγονταν στα μπουζουκια). Βεβαια αναρωτιεμαι εαν μηπως οι κρατικιστικες και αντιφιλελευθερες προσεγγισεις επαιξαν τον ρολο τους σε αυτο.

Διοτι αλλιως ειναι να εχεις καποια οικονομικη βαση και να εχεις και σημαδια νεοπλουτισμου και αλλιως ειναι να εχεις καταχρεωμενη οικονομια ηδη απο τα τελη δεκαετιας του 80 και ολοτερα αυξημενο δημοσιο κρατος, συνδικαλιστοδικαιωματα, κλειστα επαγγελματα, αντικαπιταλιστικες εξαρσεις- γενικως ενα ιδιωτικο τομεα που να υποφερει και να λειτουργει μεσα στην διαφθορα του κρατικου τομεα στην βαση "χαρων" ενω το αντιπαραγωγικο δημοσιο μεγαλωνει.

Μηπως οι κομμουνιστες δεν υποστηριζουν αυτη την διαφθορα ; Αλλα ισως να ειμαι αδικος με τους λεγομενους δεξιους και Πασοκους αριστερους διοτι και αυτοι το σαπιο οικονομικο συστημα της Ελλαδας υποστηριζουν. (οπως ειπαμε οχι φυσιολοφικος καπιταλισμος).
Και φυσικα μια αναπτυξη παλατι χτισμενο στον αμμο.

Κατα την αποψη μου ακροαριστεροι, Πασοκοι, ΝΔ, Λαοσιτες,Μητσοτακιδες(κατηγορια μονοι τους) σχεδον ολοι στην Ελλαδα εχουν αποτυχει. Ο κοσμος δεν φταιει μονο για την νεοπλουτη συμπεριφορα του αλλα και για τις ιδεολογιες και πολιτικες που υποστηριξε.

Ο κοσμος διοτι ειναι ανοητος δεν κανει σημερα διαδηλωσεις για σωστες μεταρυθμισεις αλλα κανει διαδηλωσεις κατω απο ενα καταστροφικο ΠΑΜΕ που εχει παραλογες απαιτησεις. Απαιτησεις που καθολου δεν βοηθουν την οικονομια της Ελλαδας.

Προσωπικα Δεν θεωρω την κριση που βιωνει η Ευρωζωνη ως κριση του καπιταλισμου αλλα κριση της Ευρωζωνης και συγκεκριμενων χωρων της Ευρωζωνης που ειχαν πλασματικη αναπτυξη. (βλεπε οχι μονο την Ελλαδα αλλα και την Ισπανια με τα δανεια που επαιρναν απο την Ε.Τ. με πολυ χαμηλο επιτογιο, και πανω στα οποια στηριχθηκε μια απιστευτη οικοδομικη αναπτυξη που αποδειχθηκε φουσκα.

Και φυσικα αυτο που συμβαινει στην Ελλαδα, εαν μπορουμε αυτο που εχει η Ελλαδαν να το ονομασουμε νορμαλ καπιταλισμο, δεν ειναι κριση του καπιταλισμου.

osr είπε...

αγαπητέ μου μπορείς να μου πείτε σας παρακαλώ πως καταλήξατε σε αυτο το συμπέρασμα;

-=IMAGINOS=- είπε...

ΧΑΧΑΧΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΟ!

Cyprus Republic είπε...

Synypografw to sxolio tis mtryfo 100% leksi pros leksi.

Ke Pitta exete parei xampari ti egine stin Ellada me to arthro sas? Xamos...!

Sto tvxs poy piga prin apo ligo 250 comments!!!! Sfagi, ponese poly.

Eyge!

Λυδία είπε...

Και εγώ από το TVXS μόλις ήρθα! Κύριε Πήττα μας, χτπυπήσατε ΚΕΝΤΡΟ...Και μόνο οι διάφορες αντιδράσεις κόλαση λεμε σημαίνουν πόσο πόνεσε...

Εκπληκτικό άρθρο συνιστώ πολύ πολύ προσεκτικό διάβασμα είναι γεμάτο "καίριες" λεπτομέρειες...

Skorpion είπε...

«αγαπητέ μου μπορείς να μου πείτε σας παρακαλώ πως καταλήξατε σε αυτο το συμπέρασμα;»

Σε ποιο απο ολα ; Παντως για να μην υπαρχει παρανοηση συμφωνω με αυτο το αρθρο απλως σχολιασα το σχολιο που ειδα στο ΤΒΣΞ. Θεωρω μεγαλο λαθος να φορτωνουμε αυτη την κριση στον καπιταλισμο που ενω δεν ειναι τελειος μπορει να λειτουργησει πολυ καλυτερα απο αυτο που εχει σημερα η Ελλαδα.

Αυτο που εχουμε ειναι ενα Κομματικο διεφθαρμενο κρατος που ενδιαφερεται να εχει μια κρατικιστικη διεφθαρμενη δημοσια και ιδιωτικη οσο δυνατον πιο κλειστη οικονομια η οποια να λειτουργει στα πλαισια του κομματικου διεφθαρμενου κρατους. Και βεβαια η εν λογω αναπτυξη που ειχε η Ελλαδα σε βεγαλο βαθμο ηταν δανεικη και οχι βασισμενη σε θεμελια. Καπως ετσι τα λεει Ο Πηττας και πολυ καλα κανει.

Απο εκει και περα ειναι αναγκαιο και το επομενο βημα και να μην φοβομαστε οταν ο αλλος λεει " δεν φταινε οι μισθωτοι αλλα οι ανηθκοι του ιδιωτικου τομεα" , η καποιος λεει για τους κακους βιομηχανους και επιχειρηματιες (δεν ειδα τετοιο σχολιο τωρα αλλα τετοια λενε), να απαντουμε σε αυτες τις λογικες που κατεστρεψαν την Ελλαδα.

osr είπε...

scorpion δεν αναφερόμουν σε σένα

αλλά στον πολίτη πηττα

Peter Papageorgiou είπε...

Άξιος!! (Ο politispittas...)

Anef_Oriwn είπε...

Αγαπητέ PolitisPittas,
ΣΕ χαιρετώ!

Από το Σάββατο προσπαθώ να βρω λίγο πιο πολύ χρόνο για να γράψω ένα πιο ολοκληρωμένο σχόλιο, αλλά όλο και κάτι [ΜΟΥ] προκύπτει με αποτέλεσμα αναγκαστικά να τ’ αφήνω για αργότερα. Αλλά θα προσπαθήσω να πω κάποιες κουβέντες τώρα έστω και σε συντομία ...
Καυστικό και σαρκαστικό το κείμενο ΣΟΥ για παγιωμένες νοοτροπίες και συμπεριφορές των αδερφών [εν τη Μητέρα Πατρίδα] Ελλήνων. Και φαίνεται φίλτατε να έχεις αγγίξει πολύ ευαίσθητες TOYS χορδές [σαν να “έχεις πατήσει πάνω στην Αγία Τράπεζα – όπως λαλούμεν κι εδώ στην Κύπρο] με τον τίτλο που έχεις δώσεις το κείμενο ΣΟΥ! Στο TVXS έχεις σπάσει όλα ... τα ταμεία. Ψες που κοίταξα η ανάρτηση ΣΟΥ είχε συγκεντρώσει κάπου 600 σχόλια!!! Έχω ρίξει μια ματιά κι εκεί κι έχω διαπιστώσει πως κάποιοι μάλιστα ΣΟΥ τα έχουν ψάλει ... κανονικά!!! 
Όντως οι Ελλαδίτες αδελφοί το «μαλάκας» το ‘χουν σαν ψωμοτύρι [είναι κάτι σαν το δικό ΜΑΣ το «κουμπάρε»], αλλά οφείλω να πω ότι ήταν πολύ βαρύς ο τίτλος που έδωσες με το “Γεια σου μαλάκα”!
Άσε που έχω την άποψη ότι το άρθρο ΣΟΥ δεν αγγίζει όλες τες πτυχές του προβλήματος. Και θα συμφωνήσω με τον σχολιογράφο OSR που υποβάλλει ότι υπάρχει μια ιστορικότητα σ’ αυτήν την κατάσταση όταν λέει [στην παρέμβαση του] ότι “… Ο άνθρωπος ως ον κοινωνικά καθορισμένο πράττει όπως μάθει από την οικογένεια του το σχολείο και την κοινωνία στην οποία γεννήθηκε και ζει … Η Ελλάδα αμέσως μετά την ελληνική επανάσταση έγινε ένα κράτος προτεκτοράτο της ιεράς συμμαχίας ... [και] ... ήδη από το 1834 το κράτος προτεκτοράτο φορτώθηκε με χρέη αέρα από τους τοκογλύφους ...” [Κι ας μη ξεχνάμε την οικονομική και πολιτική εξάρτηση που συνεχίστηκε μετά τον Εμφύλιο από τους αγγλοαμερικάνους]...
Έχω την άποψη ότι η Ελλάδα ως μια χώρα της [καπιταλιστικής] περιφέρειας [στην Ευρώπη, όπως και η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Νότια Ιταλία, ή τα Βαλκάνια], ποτέ ΔΕΝ θα γινόταν μια Γερμανία ή ένα Λουξεμβούργο. Η ανισομερής καπιταλιστική ανάπτυξη δημιουργεί χώρες δύο ταχυτήτων με τες πιο δυνατές να εκμεταλλεύονται τες πιο αδύνατες. Πραγματικά διερωτούμαι με τα δεδομένα που αναφέρει κι ο σχολιογραφος OSR αν η πορεία της χώρας θα μπορούσε να ήταν διαφορετική. Μήπως οι χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής [η πίσω αυλή τω ΗΠΑ], οι οποίες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους την ίδια εποχή όπως και η Ελλάδα είναι σε καλύτερη μοίρα από την Ελλάδα;
Αυτά τα λίγα για τώρα ... Είχα κι αλλά κατα νουν αλλά δεν με παίρνει ο χρόνος ... Θέλω όμως να πω ακόμα μια κουβέντα για το «μαλάκας» [με το οποίο μάλιστα προσφωνούν τους Έλληνες και οι γειτονικοί με την Ελλάδα λαοί!!!] Όχι πως εκείνοι βρίζουν λιγότερο [ας πούμεν οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι] ...
Παρ’ όλο που δεν μ’ αρέσει και δεν συνηθίζω να γενικεύω καταστάσεις, εντούτοις δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην αρνητική εντύπωση και τα ειρωνικά χαμόγελα που μου προκαλούσαν οι φιλοφρονήσεις με το «μαλάκας» που αντάλλασσαν μεταξύ τους οι Ελλαδίτες συμφοιτητές μου [τότε στα φοιτητικά τα χρόνια, κάπου στο εξωτερικό. Μέχρι τότε δεν είχα “πάρε - δώσε” με Ελλαδίτες και δεν ήξερα το εύρος της “μαλακολογίας” τους. Μου έδιναν μάλιστα την εντύπωση [ή έτσι αίσθηση είχα εγώ] ότι «τούτοι» ήταν συνεχώς σ’ ένα χαβαλέ. Μπορεί όμως τούτη η στάση και συμπεριφορά τους να ήταν κι ένας τρόπος αντίδρασης στις εξαρτήσεις που διαχρονικά χαρακτήριζαν την ελληνική και πολιτική ζωή στην Ελλάδα.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ μια φάση σε μια στάση του λεωφορείου που συναντήθηκαν δυο παιδιά [εξ Ελλάδος] και λέει ο ένας στον άλλο: “Ρε μαλακά, ο άλλος ο μαλάκας δεν ήρθε, ρε μαλακά; Και του ’πα του μαλακά ν’ αφήσει τες μαλακίες να ‘ρθεί. Α, τι μαλάκας που είναι ο μαλάκας ...”

Αυτά ...

Unknown είπε...

Φίλτατε Άνευ -και όχι μόνο.

Κάνετε (κατά τη γνώμη μου) ένα βασικότατο λάθος.

Το "γεια σου μαλάκα" ΔΕΝ είναι άρθρο, ΔΕΝ είναι πολιτική/οικονομική ανάλυση, ΔΕΝ αντιπαλεύει τον φιλελευθερισμό, τον Θατσερισμό, τον νεοφιλελευθερισμό, δεν συνηγορεί υπέρ ή κατά του Σοσιαλισμού και δεν κάνει κάποια βαθυστόχαστη απόπειρα ορθολογικού επιμερισμού ευθυνών κλπ.

Το "γεια σου μαλάκα" είναι Χρονογράφημα, ένα είδος "γραπτού ντοκιμαντέρ" -όπως εύστοχα το χαρακτήρισε ένας αναγνώστης, κάνει ένα συνοπτικό "σκανάρισμα" στην ατμόσφαιρα μιας εποχής, στην ατμόσφαιρα που επικράτησε στην βάση της κοινωνίας, ούτε καν μεταξύ κάποιων ολίγων ή προνομιούχων.

Καταγράφει "φωτογραφικά" την Αξιακή έκπτωση που κυριάρχησε ασφυκτικά στην Ελληνική Κοινωνία -μία έκπτωση που ΑΣΦΑΛΩΣ δημιουργήθηκε ή βοηθήθηκε από το εξουσιαστικό πλέγμα.

Αλλά το ζήτημά μου δεν ήταν και δεν είναι στην περίπτωση η εξουσία αλλά το τι κάνουμε εμείς σε όλη την κλίμακα.

Από την προσωπική ευθύνη δηλαδή του καθ ενός έναντι της παρακμής μέχρι τη συλλογική ευθύνη που προκύπτει από τα οργανωμένα σύνολα.

Ο τίτλος-λες- ήταν βαρύς. Τι θα πει "βαρύς" όταν όπως ο ίδιος παραδέχεσαι λίγο πιο κάτω πως η φράση "γεια σου μαλάκα" είναι καθημερινό ψωμοτύρι στα χείλη σχεδόν των πάντων!

Από που προκύπτει λοιπόν το...βάρος φίλε μου Άνευ;;;;;;;

Μήπως από το ότι καθώς τον βλέπουμε εκεί γραμμένο και όχι προφορικό μας σφαλιαρίζει γιατί -συμβολικά- μας βάζει τον καθρέφτη μπροστά μας και μας τονίζει την Έκπτωση στην οποία μετέχουμε όλοι α-δια-μα-ρτύ-ρη-τα;;;;;;;

Σε αυτές τις εξωφρενικά δύσκολες ώρες που περνάει η Ελλάδα, σε αυτές τις ώρες που στα διάφορα Κινήματα πέφτει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ευθύνη για το τι θα πράξουν και κυρίως για το ΠΩΣ θα το πράξουν, καθώς η όποια Πάλη πρέπει να συμβαδίσει με τον Ορθολογισμό και όχι με τον Λαϊκισμό, κάποια περισυλλογή όχι μόνο δεν βλάφτει αλλά-κατά την άποψή μου είναι απολύτως επιβεβλημένη.

Υπάρχει ζήτημα ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ στην Αριστερά. Ποιότητας στο περιεχόμενο των Αιτημάτων, Ποιότητας σε όλα τα επίπεδα. Γιατί-δυστυχώς- στις ευθύνες για την πλήρη Αξιακή έκπτωση-ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΛΙΓΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥς ΕΙΠΑΝ ΓΡΑΦΙΚΟΥΣ- κανείς δεν μίλησε, κανείς δεν την επεσήμανε με τον τρόπο που έπρεπε.

Είναι χαρακτηριστικό, πως στο TVXS το "γεια σου μαλάκα" έσπασε τα όρια στα σχόλια των αναγνωστών, προκάλεσε μία κυριολεκτική έκρηξη εκατοντάδων σχολίων, πάνω από 600 μέχρι πριν από λίγο. Τα περισσότερα, ασφαλώς λειτούργησαν στην αρχή με άμυνα και επίθεση κατά του κειμένου-και εμεού. Στη συνέχεια ξεκίνησε ο "καυγάς" μεταξύ των αναγνωστών με χαρακτηριστικές εκφράσεις, στη ροή του λόγου, που περιείχαν πάρα πολλές Αυτοκριτικές εκφράσεις-τόσο σε επίπεδο ατομικό όσο και σε επίπεδο στάσης Οργανωμένων συνόλων.

Υπο αυτό το σκεπτικό, το Κείμενο πέτυχε 10000% τον σκοπό του, που ήταν να λειτουργήσει σαν "κουβάς κρύου νερού" και να προκαλέσει συζήτηση -πέρα από το επίπεδο του "φταίνε πάντα οι άλλοι".

tsoloxidis είπε...

εδω η μπαλια





εδω η μπαλια!




π τσολοχιδης




ναι!ΝΑΙΑΙ Ο ΤΣΟΛΟΧΙΔΗΣ!!

osr είπε...

γιώργο πήττα
προφάσεις εν αμαρτίαις....... τι πα να πει ΔΕΝ είναι άρθρο και δεν είναι πολιτικοοικονομική ανάλυση και μπλα μπλά χρονογράφημα και μπλα μπλά

μιλάς για ένα πεντακάθαρα πολιτικό θέμα την δημιουργία μια φαύλης κατάστασης τα αποτελέσματα της οποίας βιώνουν οι έλληνες σήμερα στο πετσί τους

και ποιος φταίει για αυτό;

μα το είπες καθαρά:

"Ακριβώς αυτή ήταν η φαντασιακή Ελλάδα των προηγούμενων χρόνων.
Στην οποία συμμετείχε με όποιο τρόπο μπορούσε η συντριπτική πλειοψηφία.

Είτε αυτός που λέει –όπως διατείνονται ορισμένοι- πως υπάρχει και συλλογική ευθύνη, είτε ο άλλος που λέει πως για όλα φταίνε κάποιοι «λίγοι».

Μόνο που ο δεύτερος αφαιρεί μεν τη συλλογική ευθύνη αλλά αναδεικνύει τη συλλογική ηλιθιότητα. "


μόνο ο ηλίθιος δεν μιλά για συλλογική ευθύνη......

συλλογική ευθύνη! όοοοολοι "μας" φταίμε για αυτό........... κουτοπονηρκές πολιτικάντηδες για να ξελασπώσουν οι άθλιοι

"Το διαβόητο πάρτι των τελευταίων 20-25 χρόνων δυστυχώς δεν αφορούσε ελάχιστους ή έστω λίγους. Αφορούσε σχεδόν τους πάντες. "


"με ελάχιστους να ψελλίζουν κάποια λόγια αντίθεσης σε όλη αυτή την παρανοϊκή κατάσταση. Την επόμενη στιγμή, αυτοί οι ελάχιστοι ήσαν οι «γραφικοί»."


και φυσικά εσύ εντάσσεις τον εαυτό σου στους γραφικούς ε

η ατμόσφαιρα που κυριάρχησε κύριε γιώργο πήττα την οποία προσπάθησες όπως λες να σκανάρεις ως χρονογράφημα και άλλα τινά χαριτωμένα δεν ήλθε ουρανοκατέβατη και από το πουθενά

όποιος αποπειράται να κάνει κάτι τέτοιο χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις βασικότατους παραμέτρους αυτές που φυσικά είναι το οικονομικό σύστημα (καπιταλισμός ντε) όπως διαμορφώθηκε στην πάροδο του χρόνου και ειδικά με την μιντιακή δικτατορία της 20ετιας τότε ας βάλει την ταμπέλα του επιφανειακού χρονογράφου και ας αφήσει κατα μέρους τις διδακτικές πολιτικές

του στυλ

"Αλλά το ζήτημά μου δεν ήταν και δεν είναι στην περίπτωση η εξουσία αλλά το τι κάνουμε εμείς σε όλη την κλίμακα. "


τι κάνουμε εμείς τώρα κύριε πήττα;

πως πρέπει να αντισταθεί κατά τη γνώμη σας ο λαός τώρα που κατάλαβε ότι και αυτός συμμετείχε στο μεγάλο φαγοπότι και ότι φταίει και αυτός που έτρωγε κατά τη γνώμη σας;

ποια είναι η απάντηση; τι πρέπει να επιδιώξει;

εκτός και αν το χρονογράφημα αποτυπώνει απλά μια ιστορία φανταστική όπως την ζήσατε εσείς φυσικά χωρίς κατάνάγκην να σημαίνει ότι έτσι είναι στα αλήθεια

και μέχρι εκεί

osr είπε...

και φυσικά κύριε πήττα εσείς που κρίνετε και κατακρίνετε τους άλλους (όπως το ακελ πχ)κάντε και την αυτοκριτική σας και μην ακούτε μόνο αυτους που σας γλύφουν

πάντα αποφεύγετε την ουσία και δεν απαντάτε ποτέ επί της ουσίας όπως στην προκειμένη περίπτωση και πάλι

βάζετε απλά ένα "δεν καταλαβάτε το νόμημα " και καθαρίσατε ε

αιδώς αργείοι και σε σας

Ανώνυμος είπε...

γουστάρουμε που είμαστε έλληνες επειδή εννοούμε την εθνικότητα εκμεταλλευτικά. άλλωστε αυτή η πάσα εθνικότητα δεν έχει μέσα στην ύπαρξη πιότερη χρησιμότητα.