Στήλη Άλατος

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Καλώς Ήρθατε στη Στήλη Άλατος. Η Στήλη, δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, ταυτόχρονα στην Κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στο ελληνικό portal TVXS. Κάποιες φορές, αν το επιβάλλει η επικαιρότητα γράφω και ανεβάζω κείμενα μόνο για διαδικτυακή χρήση. Κάτω από τα άρθρα, όπως σε όλα τα ιστολόγια, υπάρχει χώρος για σχολιασμό. Moderation, δεν κάνω. Για αυτόν τον λόγο όμως είμαι αυστηρός σε σχόλια επιθετικά που δεν σέβονται την οποιαδήποτε Άλλη άποψη ή είναι επιθετικά κατά κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις διαγράφονται χωρίς συζήτηση.

Συντονιστείτε τώρα στους 107, 6

Κινούμενη Άμμος. Κάθε Σάββατο 6-8 μ.μ στον 107,6 ή στο : www.1076.eu Στο shoutbox, το συζητάμε ζωντανά! Από τον Bach στον Dylan και από τον Beethoven στους Beatles και τους Felice Brothers,όλα είναι Μουσική 107.6 ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Η Δημόσια Συζήτηση για τον Καθεδρικό Ναό στην Παλαιά Λευκωσία.

Γεμάτη η αίθουσα του Πολυδύναμου Κέντρου στην Παλιά Πόλη, μεγάλο το ενδιαφέρον εκ μέρους των Πολιτών.
Στη πρώτη σειρά η Δήμαρχος Λευκωσίας, με την Δ.Σ. κυρία Λουκαϊδου δίπλα της.
Δεξιά, ο Καθηγητής κος Σωκράτης Στρατής και ο συντονίζων τη συζήτηση Γιώργος Πήττας

Θέλω να συγχαρώ όλους όσους δούλεψαν για τη χθεσινή Δημόσια Συζήτηση με θέμα τον Καθεδρικό Ναό που θέλει να δημιουργήσει η Αρχιεπισκοπή στην Παλαιά Λευκωσία.

Κάποιοι (λίγοι ως συνήθως) εργάστηκαν σκληρά, θυσιάζοντας τον ελάχιστο προσωπικό τους χρόνο και τρέχοντας μέσα από τις επαγγελματικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις ώστε η χθεσινή νύχτα να πετύχει 100% .Και μιλώ ξεκάθαρα για τον Χάρη Φουρνίδη και τη Χριστίνα Χαραλάμπους από τον Όμιλο Έλευσις.

Ο Όμιλος Έλευσις, συμπεριφέρθηκε για άλλη μία φορά ως ένα απόλυτα υπεύθυνο και ζωντανό κύτταρο της Κυπριακής Κοινωνίας συσπειρώνοντας πλήθος άλλων συγκροτημένων ομάδων πολιτών και πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα θέτοντας πάνω από όλα την υπεράσπιση της αισθητικής, της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής παράδοσης της Εντός των Τειχών Πόλεως.

Στη Δημόσια Συζήτηση που προκάλεσε η Επιτροπή Αγώνα ήλθαν δεκάδες Πολίτες, κάτοικοι της περιοχής καθώς και πλήθος Ακαδημαϊκών, Αρχιτεκτόνων, Πολεοδόμων, Αρχαιολόγων, ενώ καθοριστική ήταν η παρουσία πολλών Δημοτικών Συμβούλων και της ίδιας της Δημάρχου, της κας Ελένης Μαύρου.

Για μένα, που είχα τη χαρά και την τιμή να «συντονίσω» τη συζήτηση, μεγάλο κέρδος ήταν η παρουσία και συμπολιτών μας που μίλησαν τασσόμενοι υπέρ της ανέγερσης του Καθεδρικού, οι οποίοι προσέφεραν με τον τρόπο τους σε μια πιο ξεκάθαρη σύνθεση των συνισταμένων που διέπουν αυτή την υπόθεση.

Μακριά από φανατισμούς, χωρίς κανένα περιορισμένο ιδεολογικό ή φιλοσοφικό ελατήριο, με απόλυτο σεβασμό στις θρησκευτικές πεποιθήσεις όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, ο Όμιλος και η Επιτροπή, έβαλαν το πλαίσιο:

«Δεν έχει σημασία αν το προτεινόμενο κτήριο είναι Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός, Λατρευτικός χώρος των Ινδουιστών, Γκαλερί ή Όπερα. Σε καμία περίπτωση δεν θα το δεχόμαστε, γιατί απλά εμείς πιστεύουμε πως το μόνο που πρέπει να γίνει στην Εντός των Τειχών Λευκωσία , είναι η στοργική διαφύλαξη του χαρακτήρα της. Πράγμα που σημαίνει πως πρέπει-επιτέλους- να απαγορευθεί δια ροπάλου- η οποιαδήποτε ανέγερση νέου κτηρίου, ακόμα και αν αποτελεί αντίγραφο παραδοσιακού κτίσματος. Παράλληλα θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα Κοινοτικά Κονδύλια (που υπάρχουν) για τη συντήρηση της Πόλεως και την ανάδειξη της μοναδικής αισθητικής της».

Μετά την σύντομη παρουσίαση που έκανε ο Καθηγητής Πολεοδομίας κος Στρατής, οι παρεμβάσεις , οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις των πολιτών, έπεσαν κυριολεκτικά βροχή, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας.

Εξαιρετική και ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη, ήταν η παρέμβαση του Αρχιτέκτονα –Μηχανικού κου Φιλοθέους, ο οποίος αφού πρώτα δήλωσε πιστός Χριστιανός και άνθρωπος που πηγαίνει τακτικά στην εκκλησία, στη συνέχεια, μίλησε με τεράστια οδύνη για την αγαπημένη του πόλη και την τύχη της κάνοντας κομμάτια και θρύψαλα τα υπέρ της ανέγερσης επιχειρήματα, χρησιμοποιώντας ακόμα και εκκλησιαστικά εδάφια. Μας άγγιξε και μας συγκίνησε όλους αυτός ο ωραίος άνθρωπος καθώς έκανε μία υπέρβαση τόσο συναισθηματική όσο και στοχαστική για να υπερασπιστεί την ιστορία του τόπου του. Ασφαλώς καταχειροκροτήθηκε.

Ξεκινώντας τη βραδιά στις 8, περιμέναμε ότι κατά τις 9 με 9 και 15 θα τελειώσει.

Ωστόσο, η μαζική προσέλευση και το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για συμμετοχή στη συζήτηση μας έφερε να τελειώνουμε λίγο μετά τις δέκα, με πολύ κόσμο να μην φεύγει και να συνεχίζει τη συζήτηση σε πηγαδάκια στον κήπο του Πολυδύναμου Κέντρου.

Το λέω πια με απόλυτη σιγουριά, ο Όμιλος Έλευσις αποτελεί πρότυπο και μοντέλο για το πώς ένας φορέας μπορεί να παρεμβαίνει στη Δημόσια Ζωή χωρίς αφ ενός να χάνει την δική του «ειδική» πυξίδα (στην προκείμενη περίπτωση την ανάδειξη και διάδοση του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού και του Στοχαστικού του Οικοδομήματος) και, αφ’ ετέρου να συνυπάρχει, να δρα και να σέβεται τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες ώστε να τις συναντά και δουλεύουν μαζί για το Κοινό Καλό.

Πιστεύω ακράδαντα πως το μοντέλο της Έλευσις καλά θα κάνουν να το μελετήσουν καλά οι διάφοροι όμοροι Φορείς που υπάρχουν στην Ελλάδα και οι οποίοι κατά κανόνα είτε τσακώνονται μεταξύ τους, είτε συγκρούονται με όλη την υπόλοιποι κοινωνία είτε είναι γραφικοί।

Αναπαράγοντας έτσι, μονότονα και θλιβερά, τον αβυσσαλέο αυτισμό που διέπει την Ελληνική κοινωνία। Και επειδή έχω ζήσει όλη μου τη ζωή στην Ελλάδα και την ξέρω, θα είμαι δογματικός σε τούτο: την ευθύνη φέρουν οι ίδιοι οι φορείς και όχι η κοινωνία.

Συγχαρητήρια σε όλους και βέβαια, έπεται συνέχεια.

Για την ιστορία να αναφέρω όλους τους Φορείς και Ομάδες που συγκροτούν την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ εναντίον της αλλοίωσης του χαρακτήρα της εντός των τειχών Λευκωσίας, με την ανέγερση ογκώδους καθεδρικού ναού :

* Όμιλος Φίλων Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού « ΕΛΕΥΣΙΣ»* Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΟΚ) (17 Οικολογικές Μ।Κ.Ο.)* Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου, * Φίλοι της Φύσης - Κύπρου, * Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας, * Ομάδα Δράσης κατοίκων εντός των τειχών Λευκωσίας, * Περιοδικό «Ανατροπή», * Οργάνωση «Άγρυπνοι εντός των τειχών»




























5 σχόλια:

homo anisorropus είπε...

O Αρχιεπίσκοπος πού ήταν? Πρώτη σειρά έπρεπε να καθόταν να βλέπαμε τι είχε να πει.

Μιχάλης είπε...

Υπήρχε μια άδεια καρέκλα στα δεξιά του Πίττα για τον εκπρόσωπο της αρχιεπισκοπής.

Μας έστειλε το πνεύμα του...

Ανώνυμος είπε...

Εγώ που ήμουνα εκεί ψες θέλω να συγχαρώ όσους το οργάνωσαν και τον Γιώργο Πίττα για την αψογη διεύθυνση της συζήτησης. Πάντα τέτοια όχι μόνο για τον Καθεδρικο, εχουμε πολλά προβλήματα. Και συγχαρητηρια στη κα Μαύρου που ήρθε και μιλησε την προηγούμενη φορά δεν την ειχα ψηφίσει αλλά αν ξαναβάλει για τη δημαρχία με εχει σίγουρο.

Σταυρου κάτοικος εντός των τειχών Λευκωσίας.

tsoloxidis είπε...

εδω η μπαλια





εδω η μπαλια!




π τσολοχιδης




ναι!ΝΑΙΑΙ Ο ΤΣΟΛΟΧΙΔΗΣ!!

Ανώνυμος είπε...

o αρχιπισκοπος θα κανει μια ημεριδα με θεμα.

πρεζα κοσοβου και ορφανα αναρχοκομμουνιστικα τρωκτικα σοβιετιας στον μεταψυχροπολεμικο κοσμο .το οραμα της μεταελλαδας των κοκαινομανων....

θα κρατησει 69 παλουκια να καθησετε.

παρτε φορα να καθησετε...